Page 1

...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > »ISUS U ...

1 of 1

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

»ISUS U SVEMU« - božićni recital (Mak, prosinac 2002.) Božićni recital IZGLED POZORNICE: Sa strane postaviti veće jaslice s figurama ili živim osobama – Josipom i Marijom, koji u rukama drže maloga Isusa (dijete ili lutku) IZVOĐAČI: - 4 (ili 8) recitatora za anđele (odjeveni u bijelo) - 5 recitatora za pastire (odjeveni u narodne nošnje svoga kraja) - pjevački zbor (Zbor pjeva pjesmu "Kirie eleison", a četiri anđela "leteći", tj. mašući rukama kao krilima, dolaze na pozornicu. Gledajući jaslice i pokazujući na njih, obraćaju se publici.) PRVI ANĐEO: Noćas je ljubav na zemlju došla, Bog je postao dijete. Samo pastiri saznali to su, slušajuć pjesme svete.

DRUGA PASTIRICA: Noćas smo, Isuse, saznali za te, kad su nam anđeli došli. Zato smo željni blizine tvoje odmah u štalicu pošli.

DRUGI ANĐEO: Anđeli mi smo, glasnici neba, donijeli poruke svoje ljudima ovim što Boga ljube, što samo grijeha se boje.

TREĆI PASTIR: Iako kući trebamo poći, čuvati ovčice svoje, srca će naša ostati ovdje, grijati ognjište tvoje.

TREĆI ANĐEO: Došli smo ovdje skriveni slušat’ riječi malih pastira, jer njihova ljubav topla i čista svakoga od nas dira.

(Pastiri se klanjaju, mašu Isusu i odlaze.)

ČETVRTI ANĐEO: Bježimo sada, evo ih blizu, na pragu štalice stoje, korakom hitrim brzo sad stižu donose dare svoje. (Dok govori četvrti anđeo ostali anđeli polako se skrivaju /ili napuštaju pozornicu/, jedan po jedan, a sa zadnjim izgovorenim riječima skrije se /odlazi/ i četvrti anđeo. Zbor pjeva prvu strofu pjesme "O pastiri, čudo novo", a na pozornicu dolazi petero pastira i pastirica s košaricama i drugim darovima, prilaze jaslicama, klanjaju se i grle Isusa, a zatim govore.) PRVI PASTIR: Malen sam, Isuse, i željan jako da blagi pogled tvoj gledam. Siromaštvo tvoje, moje je blago i ni za što na svijetu te ne dam! PRVA PASTIRICA: Htjela bih, Isuse, dare ti dati, al’ ništa još nije moje... Kada porastem, čuvat ću za te najljepše ovčice svoje! DRUGI PASTIR: Želja je moja da budem ko i ti, da radost lice mi krasi, poštenje blista iz srca mi čista, moj najbolji prijatelj da si!

••• (Na pozornicu dolaze četiri anđela /ista ili nova četiri djeteta/, te se obraćaju publici.) PRVI ANĐEO: Odoše, evo, pastiri mali dok Isus se za njima smiješi, ni sami ne znaju da su mu dali ono što najviše tješi. DRUGI ANĐEO: Oči su njihove iskre žarke što bolje od plamena griju, ručice male i riječi nježne slatku utjehu kriju. TREĆI ANĐEO: Zato i vi, djeco i ljudi, pamtite poruku ovu: Isus je za vas postao dijete, dajte mu dušu svoju! ČETVRTI ANĐEO: Tako će oni koji vas vide postati bliži njemu, i sva će zemlja radošću disat gledajuć Njega u svemu! (Dok treći i četvrti anđeo govore, na pozornicu se polako vraćaju pastiri /dovode ih prva 4 anđela, ako se recital izvodi sa 8 anđela/, te svi skupa stanu oko jaslica. Zbor, anđeli i pastiri zapjevaju pjesmu "Rodio se Bog i čovjek". Riječi "Slava Bogu na nebu" pjevaju sami anđeli polako dižući ruke. Sve ostale dijelove pjevaju svi zajedno, predvođeni zborom. Ako su samo 4 anđela, tada je bolje da svi pjevaju sve.)

Priredila: s. Ana Cvitanušić

4.9.2006 8:11

igrokazi_i_recitali_isus_u_svemu___bozicni_recital_mak_prosinac_2002  

(Dok govori četvrti anđeo ostali anđeli polako se skrivaju /ili napuštaju pozornicu/, jedan po jedan, a sa zadnjim izgovorenim riječima skri...