Page 1

Internet BONTON

…ali (zapamti!) •

USPJEŠNO & SIGURNO koristi internet!

nije svaka informacija koju pronađeš na internetu točna – neke informacije mogu biti lažne i nepotpune nisu sve web stranice jednako pouzdane – nekima je namjera zbuniti, (loše) utjecati, prevariti, iskoristiti… nemoj odavati osobne podatke o sebi ili svojim prijateljima, o obitelji, telefonskim brojevima ili adresi osobama koje ne poznaješ – mogu biti zloporabljeni!

…pazi! •

Internet je odličan za informiranje, učenje, zabavu, komunikaciju, druženje…

…ne zaboravi! •

• • •

nisi zapravo upoznao/la osobu s kojim se družiš na internetu – možda nije iskrena u predstavljanju, možda nema najbolje namjere! nemaju svi ljudi koji susrećeš na internetu dobre namjere – druženje može preći u prevaru, uznemiravanje, zlostavljanje i cyberbulling zapamti pravilo koje vrijedi i u virtualnom i u stvarnom svijetu – nepoznata osoba je stranac! ako primiš zlonamjernu ili prijeteću poruku, ne odgovaraj! Pokaži je odrasloj osobi kojoj vjeruješ. napise i fotografije koje objaviš na internetu mogu vidjeti i komentirati mnogi, s dobrim ili lošim namjerama. Razmisli prije nego što ih objaviš!

…neka druženje bude ugodno! ne otkrivaj nikome svoju lozinku – netko može činiti loše stvari u tvoje ime! ne ostavljaj otvoren e-mail, facebook, blog… netko bi mogao naići i poslužiti se nečim što pripada samo tebi ako naiđeš na (nečiji) otvoreni inbox, facebook, blog… ne čitaj i ne piši u tuđe ime! Sjeti se pravila o nečitanju tuđe pošte, prava osobe na privatnost, neprihvatljivosti lažnog predstavljanja…

• •

ne ogovaraj i ne širi tračeve o drugima – sigurno imaš lijepe stvari za ispričati! duhoviti komentari na tuđe napise ili fotografije možda i nisu tako smiješni – pripazi da ne vrijeđaš ili ismijavaš druge, povrijediti ćeš ih! ako otkriješ da je netko postao meta ruganja ili ismijavanja, pomozi mu! Ne prikrivaj nasilje, odmah obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenja (roditelje, nastavnika, knjižničara…)

Internet bonton  
Internet bonton  
Advertisement