__MAIN_TEXT__

Page 1

Senior VEJEN TIL ET SUNDT OG AKTIVT LIV

PETER MYGIND

”Jeg var død” MED TRE BLODPROPPER OG ET HJERTESTOP HAR NU 56-ÅRIGE PETER MYGIND HAFT DØDEN TÆT INDE PÅ LIVET FLERE GANGE

+

INTERVIEW

Eva Smith

JURAPROFESSOR MED BEN I NÆSEN

LIVSSTIL · NYHEDER · REJSER · SUNDHED · KULTUR · GASTRONOMI · OPLEVELSER · AKTIVITETER SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

1


±

LEDER

±

#10 SEPTEMBER 2020

VELKOMMEN TIL ENDNU EN UDGAVE AF SENIOR VEJEN TIL ET SUNDT OG AKTIVT LIV

Glæd dig blandt andet til at læse interviewet med Danmarks første kvindelige juraprofessor, Eva Smith, der fortæller om hendes vej hertil, fra hun var barn i et akademikerhjem, til hun selv blev mor til seks børn, og hvordan moderskabet kunne harmonere med en succesfuld karriere som en af Danmarks mest eftertragtede jurister. En anden person, der også har noget på hjerte, er skuespiller Peter Mygind, der åbent fortæller om hans blodpropper og hjertestop, som har givet ham et helt andet perspektiv på livet. Her kommer han også ind på den største følgevirkning af blodpropperne – nemlig angsten, som han den dag i dag forsøger at holde i ro ved hjælp af kognitiv terapi og tankefeltterapi. En historie, der rører dig og ikke mindst inspirerer til at omfavne livets udfordringer, hvad enten det er sygdom, tabet af et menneske man elsker eller noget helt tredje.

det kan have for dit liv, hvis du står i en situation, hvor du bliver alvorlig syg og ikke kan give besked om din holdning til behandling. Her kan et livsbehandlingstestamente have en afgørende indflydelse ift. din situation. I samme omgang finder du artikler om overmedicinering på plejehjem, en guide til underholdning, seniorrejser og ikke mindst seneste nyt om seniorers tilværelse i forhold til seniorbofællesskaber og bevarelsen af det populære mimrekort, der sikrer pensionistrabatter i den kollektive transport. Med fokus på portrætter, nyheder, underholdning og rejser er magasinet til dig, der ønsker at få det bedste ud af livet som senior. God læselyst!

Desuden kan du læse om, hvordan man søger om tilskud til hjælpemidler, som for eksempel et gangstativ eller en rollator, der kan gøre livet som senior lettere. Eller læs om, hvad et livsbehandlingstestamente er, og hvilken betydning

LÆS MERE PÅ: SENIORMAGASIN.DK SENIOR UDKOMMER I MARTS · JUNI · SEPTEMBER · NOVEMBER 2020

PUBLISHING

Published by ISA Publishing Kontakt: Gitte Guldager gigl@isa-adv.dk Tlf 44 22 49 15 www.isapublishing.dk

Creative Director Gitte Guldager Journalister Sultan Sahin og Jesper Elm Larsen Annoncesalg ISA Advertising Høffdingsvej 36, 2. sal 2500 Valby, Tlf 44 22 49 15, www.isa-adv.dk Forside / Foto: Henning Jensen

ISA Publishing påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl i artikler og annoncer. Artikler, billeder, og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra ISA Publishing. Annoncer og artikler indrykket i Senior udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holding - indhold er inspiration. Sider med 'sponseret af' øverst i hjørnet, indikerer at den pågældende forretning har betalt for godkendt tekst.

2

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


SÆT DIT AFTRYK FOR DYRENE Dyr er vigtige for os mennesker. Men dyr er også afhængige af, at vi mennesker behandler dem ordentligt, uanset om dyrene er i familier, landbruget eller naturen. Ved at betænke Dyrenes Beskyttelse i dit testamente er du med til at sikre, at der altid er hjælp klar, når dyr kommer i nød, at lovgivningen tager hensyn til dyrs behov, og at der bliver skabt respekt om dyrs behov. Det har været vores opgave i 145 år, og med din hjælp vil vi også sikre det i fremtiden. Det er gratis at lave et testamente, uanset om du vælger at betænke Dyrenes Beskyttelse med et beløb eller en andel af din arv. Du kan sagtens betænke dine nærmeste samtidig. Alle donationer kommer dyrene til gavn. Læs mere på www.dyrenesbeskyttelse.dk/testamente, eller ring uforpligtende til testamenterådgiver Marit Ytterdal på 33 28 70 09, og hør mere.


±

REJSER

±

Seniorer

RAMT AF REJSEFEBER

Der er ingen tvivl om de danske seniorers rejseglæde, de er derfor nogle af dem, der tiltrækker mest opmærksomhed fra rejsebureauer. Seniorerne har nemlig appetit på livet og vil ud at opleve verden, fortæller Mads Sand fra Dansk Turismefremme. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

Seniorer er vilde med at rejse, efter børnene er blevet voksne, og der er meget mere fritid og dermed større frihed til at udfolde sig selv. Det forklarer Mads Sand, sekretariatschef for Dansk Turismefremme, der består af 48 lokale turismeudviklingsorganisationer. En opgørelse fra Eurostat viser nemlig, at danskere over 65 år er dem, der rejser allermest i EU – kun overgået af ældre i lilleput-staten Luxembourg.

LIVSNYDERE Danske seniorer går målrettet efter det gode liv, hvor restauranter, ny viden og nærvær står højt på prioriteringslisten. ”Seniorer har en anden form for overskud end resten af befolkningen, hvorfor de prioriterer tid og nærvær højt, og de har en større fokus på fordybelse på deres rejser,” fortæller Mads Sand. Rejserne omfatter også de korte af slagsen, som ældre mennesker er blevet bedre til at begive sig ud på, for eksempel de enkelte overnatninger i de store byer rundt omkring i Europa. Det hænger sammen med, at der er kommet flere seniorvenlige destinationer, og samtidig kan man spare en hel del ved at rejse uden for højsæsonen. Økonomien betyder dog ikke alverdens for den ældre gruppe, der går meget op i kvalitet, hvorfor de er parate til at betale ekstra for den.

TYSKLAND HITTER En opgørelse fra YouGov sidste år viser, at 6 ud af 10 danskere over 60 år ligesom de fleste andre danskere tager på ferie om sommeren. Tyskland står højt på listen over destinationer, der tiltrækker flest seniorer, skriver Faglige Seniorer. På grund af efterspørgslen på rejser til ældre, tilbyder en række rejseorganisationer som blandt andre Bravo Tours, Apollo og Alfa Travel seniorrejser, hvor alt er arrangeret med henblik på at give denne aldersgruppe en så behagelig rejse som muligt. Det indebærer for eksempel et eller flere af følgende goder: rejser med dansktalende rejseledere, hotel med ønskede faciliteter, udflugter tilpasset gruppen, mulighed for tilkøb af fællestransport til/fra lufthavnen i Danmark og mad ombord på flyet. Er du medlem af Ældre Sagen, kan du opnå rabatter hos en række rejseorganisationer, og derfor kan det betale sig at holde øje med Ældre Sagens samarbejder med diverse rejsebureauer, hvis du er medlem og har en rejse i tankerne.


S

L O R E RS O

L I NE

EXP

FT

NO

H

E

L

Oplevelsesrejser

MYR I

R T H AT L A N T IC

TIL ISLAND ELLER FÆRØERNE Rejs i sommerperioden 6. juni til 20. august 2020

ISLAND

7 nætter fra kr............. 14 nætter fra kr..........

14.020 20.540

Oplev Island i egen bil. Besøg de fleste seværdigheder og udforsk den storslåede og alsidige natur med vandfald, gejsere, vulkaner, isbjerge og varme bade. Som et særligt highlight besøger du Snæfellsnes halvøen på 2-ugers rundrejsen. Prisen inkl. færgesejlads, egen personbil med ombord, dagligt ruteprogram samt det valgte antal overnatninger og morgenmad på hele rejsen.

Priseksemplerne er pr. person, når to rejser sammen. Se flere spændende rejsemuligheder på smyrilline.dk og bestil det store 2020-rejsekatalog.

FÆRØERNE

4 nætter fra kr...................

5.890 7.790

7 nætter fra kr....................

Oplev Færøerne klædt i sin grønne sommerdragt. Med base i Tórshavn kan du nemt nå rundt til attraktive udflugtsmål i dagtimerne, mens du nyder Tórshavns kultur- og restaurantscene om aftenen. Bo centralt i Tórshavn på det splinternye 4-stjernede Hotel Brandan. Prisen inkl. færgesejlads, egen personbil med ombord, det valgte antal overnatninger og morgenmad på hele rejsen.

Tlf. 9655 8500 booking@smyrilline.dk www.smyrilline.dk


30 års jubilæums tilbud på Danske Hoteller

30% rabat

Book din overnatning på hotellets egen hjemmeside - og få 30% rabat på dagens pris resten af 2020. Indtast rabatkode ”jubi30”

Hold ferie i vores skønne land

OPLEV DANMARK

Vi reder sengen, laver maden og ta’r opvasken - så I kan nyde ferien...

Hotel Phønix Hotel Søparken

Hotel Hjallerup Kro Dronninglund Hotel

Hotel Limfjorden

Hotel Vildbjerg

Golf Hotel Viborg

Vores 23 hoteller ligger naturskønt tæt på sø, skov, hav og strand - og nogle med bynærhed. Skønne rammer for jeres næste ferie. Hos Danske Hoteller elsker vi at have gæster. Vi byder på hygge og nærvær, og vi gør vores bedste for at levere en top-oplevelse med personlighed og charme. Vi ønsker, at I skal føle jer velkomne. Hver gang.

Hotel Marina

Østergaards Hotel Hotel Medi Hotel Aarslev Kro Hotel Lynggaarden Hotel Ringkøbing

Hotel Falken

Hotel Juelsminde Strand Hotel Ansgar Hotel Kryb i Ly Kro Hotel Dagmar Hotel Norden

Hotel Vissenbjerg Storkro

Læs mere på www.danske-hoteller.dk

Hotel Menstrup Kro Hotel Vinhuset

Nørherredhus Hotel

6

gode tilbud, når du har tid


E Y N L I T K LA R

? R E S L E V E L OP Få en helt særlig oplevelse med Bridgewalking. Prøv den imponerende tur frem og tilbage over Den Gamle Lillebæltsbro i hele 60 meters højde og nyd den fantastiske udsigt. På to timer bliver I ført trygt rundt af jeres guide, som deler alle de bedste historier fra broen – og er I heldige, kan I endda opleve både marsvin og sæler i bæltet. Det er en oplevelse, I sent vil glemme.

unik o p lev e ls e f in d e s k un tre andre steder i verde n!

Se mere og Book en tur

www.Bridgewalking.dk

7


±

KULTUR

±

Underholdning

Kulturen er en uundværlig del af livet for mange seniorer, der nyder godt af både koncerter, teater og standup. Denne artikel giver et overblik over kommende begivenheder, du med sikkerhed kan glæde dig til, hvis du er til god underholdning. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

THE OLE GLOW SHOW

Opdag en helt ny side af hele Danmarks livsglade, charmerende og motiverende Ole Henriksen til inspirerende foredrag i Musikhuset. Er du nysgerrig på, hvordan det lykkedes for den lille nordjyde at opbygge et verdensomspændende luksusbrand og blive en af Danmarks mest succesfulde forretningsmænd på verdensscenen nogensinde, har du nu mulighed for at høre det fra selveste Ole Henriksen. Det er helt nyt, at Ole Henriksen er ude med et show, der omhandler hans gode forretningssans, hans idérige, motiverende og inspirerende indgangsvinkel til iværksætteri og ikke mindst hans helt ekstraordinære, positive og anerkendende tilgang til livet som leder og kæmpe forbillede for tusinder af mennesker i hele verden. Oles livsglæde og evige nysgerrighed gennemsyrer hans dagligdag - både privat og på jobbet - og så sandelig også på en aften med The Ole Glow Show. Glæd dig! Hvor: Musikhuset, Aarhus Hvornår: torsdag d. 01. oktober kl. 20.00

ØRKENENS SØNNER

- EN FEZ I EN HORNLYGTE

Oplev komikerkvartetten med de velkendte røde hatte i dette nye show, der garanterer underholdning for alle pengene. Niels Olsen, Henrik Koefoed, Søren Pilmark og Asger Reher begiver sig ud på et spændende eventyr med humorens tveæggede sværd og deres sædvanlige lumre charme, hvor de i skæret fra en gammel hornlygte vil forsøge at bekæmpe det mørke, der har lagt sig over fædrelandet. I showet danner scenen ramme om en kirkegård, hvor Ørkenens sønner med sang og eksotiske danse vil kæmpe for, at lyset og humøret skal vinde. Hvor: Falkoner Salen, København Hvornår: lørdag den 28. november kl. 16:00

8


100 ÅR MED DANMARK Sønderjylland siden Genforeningen

Se udstillingen på Sønderborg Slot Åbent alle dage 10-17

”Udstillingen er eminent opsat og ved sin beliggenhed forbilledlig, da man fra vinduerne ser lige over på den tyske kyst”

9


±

KULTUR

±

Underholdning

Foto: Per Skovgaard Kunster

ERIK CLAUSEN

FRA DEN ENE HJERNEHALVDEL TIL DEN ANDEN Den 78-årige Erik Clausen, der er skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter, er stadig i gang for fuld skrue på scenen. Det kan du være vidne til i Aalborg, når han med sin lange livserfaring og unikke humor øser forskellige anekdoter ud over dig, så hele dit verdensbillede bliver vendt på hovedet. Om ikke andet, så vender han tingene på vrangen og stiller spørgsmålstegn med den stærkt opreklamerede normalitet. Undervejs vil der også være musikalske indslag, hvor Erik C lausen synger en sang eller to, mens en guitarist sørger for musikken. Oplev et talkshow ud over det sædvanlige og bliv beriget med fortællinger om et levet liv, der gør indtryk og sætter aftryk. Hvor: Europahallen, Aalborg Kongres & Kultur Center · Hvornår: tirsdag den 06. oktober 2020 kl. 20:00

10


Efterår på Fregatten Jylland Oplev historiens vingesus

• Mød vores dygtige guider og hør deres engagerede fortællinger • Oplev det levende museumsskib og kom helt tæt på historien • Gå en tur i vores store udendørs områder og nyd udsigten over Ebeltoft Vig fra bastionen • Fordyb dig i skibshåndværk og maritime detaljer • Få et trygt besøg med god plads og masser af håndsprit Se dagens program på www.fregatten-jylland.dk

Oplev årets særudstilling

“Fregatten Jylland - Et skib med 1000 historier”

Åbningstider Priser www.fregatten-j ylland.dk Gratis parkering

Med årets særudstilling kan Fregatten Jyllands gæster for første gang opleve en samlet fortælling om fregatten Jyllands 160 årige historie. Her oplever man en ny rejse om de utrolige historier, hvor skibet har overlevet gennem tiden og fortællingerne om de mange forskellige funktioner som fregatten Jylland har haft.

11


±

INTERVIEW

±

PETER MYGIND

”JEG VAR DØD” MED TRE BLODPROPPER OG ET HJERTESTOP HAR NU 56-ÅRIGE PETER MYGIND HAFT DØDEN TÆT INDE PÅ LIVET FLERE GANGE, MEN HVER GANG HAR HAN REJST SIG OP IGEN OG KÆMPET SOM DEN KRIGER, HAN ER. ”JEG VIL IKKE LADE MIT LIV STYRE AF HVERKEN BLODPROPPER ELLER ANGST,” SIGER DEN SUCCESFULDE SKUESPILLER. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

Peter Mygind var lige landet i Københavns Lufthavn efter en skøn ferie i Thailand sammen med sin hustru, Lise Mühlhausen, og parrets yngste søn, Valdemar. Pludselig mærkede han en ulidelig smerte i venstre ben, som han var overbevist om var en fibersprængning, så han humpede ud af flyveren og tog hjem, hvor han gik på hovedet i seng efter en flyvetur på 12 timer. Næste morgen var Peter Mygind til optagelser på en film, hvor kollegaen bemærkede hans problem og forklarede skuespilleren, at det nok var en blodprop i benet. Selvom Peter Mygind havde svært ved at tro på det, satte det sig alligevel i ham, og senere på dagen opsøgte han Gentofte Sygehus for at komme til bunds i sagen.

RAMT AF BLODPROPPER ”Blodprøven viste, at jeg havde en blodprop i benet, og det ramte mig rigtig hårdt. Jeg var rystet, og tænkte, hvordan kan det her ske for mig? Jeg er høj, slank og fører et nogenlunde sundt liv, hvor jeg bevæger mig og hverken ryger eller drikker for meget. Det kunne simpelthen ikke hænge sammen, at jeg kunne få en blodprop.” Selvom Peter Mygind havde svært ved at begribe virkeligheden, kom han hurtigt på en tre måneders behandling, hvor han skulle tage medicin, stikke sig selv i maven med blodfortyndende medicin og gå med støttestrømper. Og selvom lægerne forsikrede ham om, at blodproppen var en engangsforeteelse, gik der ikke mere end to år, før han fik endnu en blodprop i benet – denne gang i venstre læg. Det skete efter en ishockeykamp, hvor han uheldigvis blev ramt

af et hårdt slag på benet med en stav. Det resulterede i, at han blev undersøgt i alle ender og kanter for at finde ud af, hvorfor blodpropperne ramte Peter Mygind. Lægerne fandt dog ikke frem til en forklaring.

”JEG DØDE” Han vidste, at det var en blodprop. Smerten i benet var den samme som ved de to forrige. Som en fibersprængning eller et skud, der rammer læggen lige pludselig. Peter Mygind var alene hjemme en aften, da hustruen befandt sig i Jylland til TV-optagelser, og lige da han var på vej i seng, kom ubehaget snigende. Han genkendte den. Næste morgen blev han kørt til Gentofte Sygehus, hvor han blev sat af 100 meter fra indgangen. Men 20 skridt fra døren faldt han om med en blodprop, der havde spredt sig til lungerne. ”Jeg vågner ved, der sidder en mand ovenpå mig og giver mig hjertemassage, mens han råber mit navn. Jeg har været helt væk, og jeg får så efterfølgende vide af den her mand, som er min redningsengel, at han var læge og på vej hjem fra en nattevagt, da han ser mig falde om. Lægen tager min puls, som ikke er der, fordi jeg er død, og giver mig så hjertemassage. Det redder mit liv,” fortæller Peter Mygind. Han bliver efterfølgende indlagt og ryger meget hurtigt til scanning. Scanneren viser ikke bare én blodprop i lungen, men mange i begge lunger.

Fortsættes på side 14

12

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

INTERVIEW

±

PETER MYGIND BLÅ BOG: >> Født 28. august 1963 >> Søn af skuespiller Jytte Abildstrøm og direktør Søren Mygind >> Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1962 >> Blev i 1996 gift med Lise Mühlhausen. Parret har sønnerne Julius og Valdemar >> Bor fire generationer sammen i Charlottenlund

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

13 FOTO: KATJA KUHL


±

INTERVIEW

±

Fortsat fra side 12

PETER MYGIND

”JEG VAR DØD” DEALER MED ANGST Efter tredje omgang med blodpropper blev Peter Mygind ramt af en stor angst, som han husker meget tydeligt: ”Et par dage efter jeg er blevet udskrevet fra hospitalet, beslutter jeg mig for at gå en tur udenfor, da jeg gerne vil i gang igen. 50 meter fra min bopæl tror jeg, at jeg har fået endnu en blodprop, derfor går jeg fuldstændig i panik og råber efter en dame på den anden side af vejen, om hun kan hjertemassage, da jeg er sikker på, at jeg er ved at falde om af en blodprop. Symptomerne er de samme, men det viser sig at være et angstanfald.” Siden har han bekæmpet angsten med kognitiv terapi og tankefeltterapi, et værktøj, han stadig benytter, og som hans bror Lars Mygind, i øvrigt praktiserer og underviser i. En teknik, hvor han banker på såkaldte panikpunkter på hånden, mens han trækker vejret dybt. Når angsten er rigtig slem, tilkalder parret en ambulance, det sker en til to gange om året, men de fleste gange klarer han den selv med tankeøvelser og ved at banke sig selv på et punkt i lillefingeren, fortæller skuespilleren.

I dag er Peter Mygind ambassadør for Hjerteforeningen og har holdt utallige foredrag om sit sygdomsforløb og den efterfølgende angst, der stadig viser sig, dog med længere tids mellemrum. Han fortæller gerne højt og ærligt til alle dem, der lægger øre til hans historie for at inspirere andre til at omfavne angst og ikke lade den styre ens liv. ”Jeg har lært, at uanset hvor sundt du lever, kan vi alle sammen blive ramt af sygdom, og livet er skrøbeligt. Vi tager det for givet, at vi trækker vejret, men det kan også pludselig stoppe, så det handler om at være taknemmelig, ydmyg, åben og tage ansvar for sit liv.”

PR FOTO PETER MYGIND

14

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


SÆRUDSTILLING 21.8 - 29.11 2020

SE RASMUS MEISLERS ORIGINALE TEGNINGER BAG DAVIDS SAMLINGS NYE GRAPHIC NOVEL OM KUNST KÆRLIGHED OG ISLAMISK MYSTIK.

TIRSDAG TIL SØNDAG 10 -17 ONSDAG 10 -21 MANDAG LUKKET WWW.DAVIDMUS.DK


±

INTERVIEW

±

EVA SMITH

JURAPROFESSOR MED BEN I NÆSEN EVA SMITH HAR SLÅET SIT NAVN FAST SOM DANMARKS FØRSTE KVINDELIGE JURAPROFESSOR, AKTIV DEBATTØR OG FORKÆMPER FOR SAMFUNDETS SVAGESTE. DERTIL HAR HUN NÅET TRE ÆGTESKABER OG SEKS BØRN, SOM HAR RESULTERET I - HOLD NU FAST - 18 BØRNEBØRN. DET BURDE I SIG SELV GØRE EVA SMITH TIL KVINDELIG ROLLEMODEL OG EN AF NUTIDENS STORE HELTINDER. NU ER HUN AKTUEL MED BOGEN ”JEG HÅBER, JEG HAR GJORT EN FORSKEL” AF ANNE KNUDSEN OG STEEN VALGREEN-VOIGT, DER UDKOMMER 1. OKTOBER. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

”Kan du ringe igen om 20 minutter?” Stemmen i den anden ende af røret tilhører den 77-årige Eva Smith, der ikke lever en pensionisttilværelse som de fleste af hendes jævnaldrende. Det er flere år siden, at hun på papiret lod sig pensionere som professor fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor hun har holdt til som underviser og flittig samfundsdebattør, siden hun afleverede sin doktordisputats i 1986. Men hun har ikke trukket sig tilbage af den grund. Hun overgik nemlig til en emeritus-ordning, der betyder, at hun kan blive siddende på sit kontor på Amager et stykke tid endnu. For hun er stadigvæk en eftertragtet stemme, som ikke har tænkt sig at holde mund lige foreløbig – eller nogensinde.

HUN VILLE VÆRE SIN EGEN Eva Smith blev født i 1942 som første datter af Marchen og Hans Hækkerup. Parret havde i forvejen en dreng ved navn Jan, og i 1945 kom lillesøsteren Inge. Moren var datter af en tidligere minister og arbejdede i Finansministeriet, mens faren blev udnævnt til justitsminister i 1954. Fire år senere døde moren af kræft, da Eva Smith kun var 16 år gammel – et tab hun aldrig nogensinde er kommet sig over. ”Min mor var den sol, som min verden drejede sig om. Hun var langt det vigtigste menneske i mit liv, og den eneste person, jeg kunne støtte mig til. Derfor var det også frygteligt, da jeg mistede hende i så tidlig en alder,” siger hun. Faren beskriver hun som værende fjern, der knap nok talte med sine børn, indtil de blev teenagere. Han beskæftigede sig kort sagt ikke

16

med børn, erindrer Eva Smith. Men med morens død blev Hans Hækkerup mere nærværende i sine børns liv, og det førte til en række sammenstød mellem far og datter. Eva Smith lagde nemlig aldrig bånd på sig selv, og når hun var uenig med faderen, tog hun gerne kampen op med ham. Det gjorde det heller ikke lettere, at hun skulle bære det tunge familienavn på sine skuldre, for det var ikke kun faren, der var en kendt politiker i familien, men også onklen Per Hækkerup, som var udenrigsminister. ”Det var meget ubehageligt at sige mit efternavn højt i en forsamling, fordi så vidste alle straks, at jeg var datter af en minister. Jeg ville bare gerne være ligesom alle andre, og derfor kunne jeg heller ikke lide at køre i ministerbil til skolen, selvom min far insisterede på det. Vi indgik en aftale, der gik ud på, at min søster og jeg blev sat af et par veje fra skolen, så vi selv skulle gå op til skolen. På den måde undgik vi, at nogen skulle se os stige ud af en ministerbil.” Allerede første gang Eva Smith blev gift som 21-årig, benyttede hun sig af lejligheden til at skille sig af med sit politikerefternavn og tage sin første mands efternavn, Smith, til sig. Hun mødte amerikanske Ranny på en strand i Israel, hvor hun rejste rundt med sin søster Inge. De blev forelsket, og der gik ikke mange måneder, før de blev gift på den amerikanske ambassade i Tel Aviv. Allerede året efter blev Tore født og dernæst Cathrine. Ægteskabet holdt kun i få år, og senere tog Ranny tilbage til USA.

FAMILIEN HAR VOKSEVÆRK


±

INTERVIEW

I 1970, da Eva Smith var 27 år, var hun allerede alene med tre børn. Udover Tore og Cathrine fra ægteskabet med Ranny, var hun i 1969 blevet gift med Claus, som hun fik sønnen Michael med. Ægteskabet holdt kun et års tid. Livet som alenemor forhindrede dog ikke Eva Smith i at studere, og da hun indgik en aftale med kommunen om at få børnene passet, vendte hun snuden mod jurastudiet, som hun delvist gennemførte som eneforsørger til tre børn. Selvom hun havde nok at se til, beskriver hun det som en god tid, hvor hverdagen hovedsageligt drejede sig om jura og børn. Lige indtil hun mødte Ole Asmussen, som hun har været gift med siden, han bragte yderligere to børn, Ulrik og Fjul, med sig fra et tidligere ægteskab. Alle weekender blev tilbragt sammen hos den nye sammenbragt familie, der flyttede ind i et stort hus på Stockflethsvej på Frederiksberg. Her blev familien yderligere forøget med Ida, Rune og Marchen i løbet af de næste seks år, så familien talte i alt seks børn og to bonusbørn. Doktordisputats, professorat og alle de andre fine titler tilsammen kan godt gå hjem og lægge sig, for det at sætte børn i verden og se dem vokse op har altid været den største bedrift i Eva Smiths liv.

±

skal man gerne følge kostpyramiden, give dem lækkert tøj på og pleje deres hobbyer. Og ikke nok med det skal moren også se godt ud, servere lækre middage for venner og holde huset pænt.” Eva Smith synes i det hele taget, at moderne forældre har det langt hårdere i dag, fordi kravene til, hvad man skal opnå både på arbejdet og i hjemmet, for at lykkes, er vokset enorm meget. Hjemme hos hende lærte børnene hurtigt at tage sig af hinanden og hjælpe med både rengøring og madlavning, og huset så mildest talt ikke pænt ud, men det gjorde ikke noget dengang, fortæller Eva Smith, der er glad for, at hun ikke er mor i dag. Men alligevel er der noget, der nager hende, for hun ved godt, at hun ikke altid har kunnet give dem alle den samme opmærksomhed. ”Når der sidder seks børn ved middagsbordet, som råber i munden på hinanden for at blive hørt, er det altid de mest stille, som bliver overhørt. Efter mine børn er blevet voksne, har jeg indset, at jeg skulle have tilbragt mere alenetid med det enkelte barn for at sikre mig, at alt var i orden,” siger Eva Smith.

”Da jeg havde små børn, var der en gammel tante, der sagde til mig, at den bedste tid i livet er den, hvor man har små børn. Det havde jeg lidt svært ved at tro på dengang, men i dag, hvor jeg ser tilbage, kan jeg kun give hende ret. Den lykkeligste tid i mit liv var dengang, mine børn var små, fordi der er noget helt specielt ved den måde, små børn besvarer ens egen kærlighed til dem.”

HELLERE MOR I 70’ERNE END NU Når andre stiller sig uforstående over for, hvordan Eva Smith i mange år har balanceret mellem seks børn og en succesfuld karriere, kan hun godt forstå hvorfor. ”Der bliver stillet så mange krav til forældre i dag, som jeg kan se fra mine egne børn og deres børn, og det gjorde der bare ikke dengang, hvor jeg var mor – heldigvis. Nu om dage skal forældre hele tiden til møder på skolen, der er juleklip, påskeklip, fælles fødselsdage og en masse andre aktiviteter, som man helst skal tage en lækker ret med til. Derudover

EVA SMITH BLÅ BOG: >> Født 31. august 1942, København. >> Uddannet: cand.jur. (Københavns Uni. 1974), dr.jur. (Københavns Uni. 1986). >> Gift med Ole Asmussen og mor til Marchen, Rune, Ida, Michael, Cathrine og Tore. Bonusmor til Ulrik og Anne-Katrine. >> I 1990 blev hun Danmarks første kvindelige professor i retsvidenskab, et embede hun bestred til slutningen af 2013. Derudover var hun konstitueret dommer i Østre Landsret 1992-93. >> Eva Smith er forfatter til bl.a. Civilproces Grundlæggende regler og principper (1988), Straffeproces - Grundlæggende regler og principper (1989) og Kriminalitet og retfærdighed (2012).

Eva Smith er aktuel med bogen ”Jeg håber, jeg har gjort en forskel” af Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt, der udkommer 1. oktober 2020

17


± SUNDHEDS

HJØRNET ±

Ældre

FÅR MERE MEDICIN ÆLDRE FÅR MERE MEDICIN, EFTER DE ER KOMMET PÅ PLEJEHJEM. PH.D.STUDERENDE CARINA LUNDBY FRA SYDDANSK UNIVERSITET SÆTTER SPØRGSMÅLSTEGN VED MÆNGDEN AF MEDICIN, DER BLIVER GIVET TIL ÆLDRE PÅ PLEJEHJEM, I ET NYT STUDIE, DER TAGER UDGANGSPUNKT I MEDICINFORBRUG BLANDT ÆLDRE I 11 KOMMUNER. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

”Det er måske ikke så underligt, at de får mere medicin, når de kommer på plejehjem. For man er jo typisk mere syg, når man kommer på plejehjem. Og man skal selvfølgelig behandles, når man er syg. Men for meget af medicinen er det tvivlsomt, om det på sigt gavner de ældre,” siger ph.d.-studerende Carina Lundby fra Syddansk Universitet til Videnskab.dk. Udtalelsen kommer på baggrund af et studie af, hvor meget medicin 5.000 danske ældre spiser både før og efter, de flytter på plejehjem. Rigtig mange ældre tager forskellige typer af medicin hver dag, for eksempel kolesterolsænkende medicin, blodtrykssænkende medicin, hovedpinepiller, blodfortyndende medicin og antidepressiva. Undersøgelsen viser, at ældre i gennemsnit får seks forskellige typer medicin, inden de flytter på plejehjem, hvorefter tallet stiger til otte forskellige præparater i gennemsnit hver dag, skriver videnskab.dk ”Det er rigtig mange piller hver dag. Når vi har været ude på plejehjemmene og tale med de ældre, så er der mange af dem, der kalder medicinen for deres morgenmad. For når de har slugt 10-12 store piller, så har de nærmest ikke appetit til at spise deres egentlige morgenmad,” fortæller Carina Lundby. Hun ser helst, at personalet på plejehjemmene gennemgår hver enkelt ældres medicinliste sammen med dem for at tale om, hvilken gavn de ældre har af medicinen.

18

TVIVLSOM EFFEKT AF MEDICIN Det er ikke kun mængden af medicinforbruget, der optager forskerne, men også den effekt, medicinen har på de ældre. På videnskab.dk er der givet to eksempler på medicin, der måske bliver givet, uden at det er nødvendigt: Antidepressiva og kolesterolsænkende midler. Førstnævnte er der 61 procent af de ældre, der indtager efter to år på plejehjem, men virkningen er tvivlsom, og desuden er der mange, der har taget medicinen i mange år, som måske ikke længere døjer med depression. Hvad angår de kolesterolsænkende lægemidler, gælder det 33 procent af de ældre, der får den type medicin, når de flytter på plejehjem, mens tallet stiger til 70 procent efter tre år. Ældre får kolesterolsænkende medicin for at mindske risikoen for åreforkalkning på en tiårig bane, men det sætter Carina Lundby spørgsmålstegn ved: ”Når folk er i slutningen af livet med kun et par år tilbage, giver det så mening at tage kolesterolsænkende medicin, som måske kan forebygge en blodprop efter 10 år?” spørger Carina Lundby. FÆRRE BIVIRKNINGER GIVER STØRRE LIVSKVALITET Ligesom alt andet medicin har både kolesterolsænkende medicin og antidepressiva bivirkninger, som de ældre ville være bedre foruden.


± SUNDHEDS

HJØRNET ±

Midlet statiner, der går ind under kategorien af kolesterolsænkende medicin, kan for eksempel give muskelsmerter og muskeltræthed. “Fra vores studier ved vi, at nogle sundhedsprofessionelle kan være bekymrede for, hvordan den ældre vil tage det, hvis man introducerer snakken om at stoppe en behandling. Vil de føle sig opgivet eller tro, at man bare mener, at det er lige meget at hjælpe dem til et langt liv?” fortæller Carina Lundby til videnskab.dk. Virkeligheden ser dog anderledes ud, da forskerne i deres interviews med de ældre har fundet ud af, at de gerne vil tale om et mindre medicinforbrug, hvis det kan lade sig gøre. Desuden er der mange, der ikke har en forståelse for, hvad de tager de forskellige typer medicin for. “Men de er meget autoritetstro, så hvis lægen har udskrevet det, så sætter de heller ikke spørgsmålstegn ved at blive ved med at tage det – heller ikke hvis det er mange år siden, de har startet behandlingen,” siger Carina Lundby. Hun er i gang med et pilotprojekt, der handler om bedre medicinering af ældre, hvor man skal undersøge, om de ældres livskvalitet bliver bedre, hvis der bliver taget kritisk stilling til deres medicin, og de trapper ud af det, der ikke længere giver værdi.

Fakta

Sammen med kolleger fra SDU, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og 11 danske kommuner har Carina Lundby kortlagt medicinforbruget blandt danske plejehjemsbeboere i årene op til og efter indflytning på plejehjem. I alt 5.179 ældre fra 94 plejehjem på tværs af Danmark indgik i studiet. Kilde: videnskab.dk

FOTO: SHUTTERSTOCK

19


SPONSERET AF CENTER OF DENTAL COMPETENCE

NY TEKNOLOGI

SIKRER BEDRE TANDBEHANDLINGER I EN HYGGELIG VILLA I NIEBÜLL LIGGER EN TOPMODERNE TANDLÆGEKLINIK, HVOR DET DANSKSPROGEDE PERSONALE ER HELT FREMME I FORHOLD TIL NY TEKNOLOGI. DET GIVER BEDRE BEHANDLINGER OG ER POPULÆRT HOS DE DANSKE PATIENTER.

KRONE

ABUTMENT

SKRUE

Sunde og velplejede tænder handler ikke kun om at bevare et smukt udseende. Bakterier i munden kan nemlig forårsage lungebetændelse og forværre sukkersyge og hjertekarsygdomme. Det er derfor vigtigt at have en god mundhygiejne og sørge for at passe på tænderne. Men mange danskere dropper alligevel tandlægebesøget. Det skyldes dels angst for at sætte sig i tandlægestolen, dels at et tandlægebesøg i Danmark er dyrt. Begge dele har man derfor taget højde for hos Center of Dental Compe-

tence (CDC) i Niebüll, hvor 60 % af patienterne i dag er danskere. Det dansktalende team har således specialiseret sig i at behandle patienter med tandlægeskræk, og samtidig er det billigere at besøge den tyske klinik end en tilsvarende i Danmark. Det skyldes, at der generelt er et lavere prisniveau i Tyskland, og derfor kan den topmoderne tandlægeklinik, som med 18 ansatte er den største i området, satse på at være helt fremme i forhold til den nyeste teknologi.


SPONSERET AF CENTER OF DENTAL COMPETENCE

SPECIALIST I IMPLANTATBEHANDLING Et af de områder, hvor patienterne kan opleve den nyeste teknologi, er inden for implantatbehandlinger, som klinikejer Torben Dippman er specialist i. ”Her benytter vi det nye cone beam-røntgen, så vi forud for behandlingen f.eks. kan undersøge hele kæbehulen, se knoglens kvalitet og nervernes leje i kæben. Alt sammen tredimensionelt, så skader på forhånd kan undgås. Derved bliver implantatbehandlingen en større succes,” forklarer han. Et implantat har mange fordele: kroner og broer, der sidder fæstnet på et implantat, byder på høj tyggekomfort, da tyggetrykket - præcist som ved en naturlig tand – direkte bliver overført til kæbeknoglen. Man kan altså selv med et implantat opbygge et stærkt bid, og pirringen af knoglen stimulerer desuden dens beskaffenhed på en positiv måde og forhindrer, at knoglen skrumper. Et implantat er i princippet ikke andet end en kunstig tandrod, som er fremstillet af enten titan eller porcelæn, hvilket kommer an på patientens ønske, og om denne er overfølsom over for titan. Titanstiften bliver under lokal bedøvelse indsat i kæben, hvor den vokser fast i knoglen. I denne periode (mellem 6 uger og seks måneder) må implantatet ikke belastes og skal plejes godt for at undgå infektioner, som kan true behandlingssuccessen. Når titanstiften er vokset fast i kæben, kan tænderne fastgøres på de kunstige rødder, forklarer Dippmann. I mellemtiden kan et provisorium lette både tygning og tale. Men også den ”normale” tandlægekirurgi udføres på klinikken, da Dippmann tilmed er specialiseret i alle former for oral kirurgi, som f.eks. fjernelse af visdomstænder.

NY (NÆSTEN) SMERTEFRI TEKNOLOGI Torben Dippmann har en god nyhed til implantat patienter, der døjer med tandlægeskræk, for nu er der hjælp at hente i ny teknologi – også kaldet minimal invasiv sinusløft. Dette lovende kirurgiske indgreb er rettet mod dem, der har behov for implantater, men som ikke har tilstrækkelig knoglemasse som fundament til at bære på implantatet. Der kan her være tale om, at f.eks. kæbeknoglen er angrebet af parodontose eller er skrumpet på grund af manglende pirring af naturlig tygning. I disse tilfælde er knoglen simpelthen ikke stærk nok til et implantat og må genopbygges af egen knogle eller af syntetisk fremstillet væv. Det er så her, at det bliver nødvendigt med et sinusløft, der fungerer som knogleopbyggende, og indtil nu har man måtte lave et stort kirurgisk indgreb for at lave et hul i kæbehulen for at få adgang til bihulen, hvor der indsættes transplantat af patientens egen knogle eller kunstig knogle. Med det nye skånende jeder-system er det muligt at lave et lille hul med vandtryk, der forsigtigt løfter membranen i kæbehulen, og så kan man gennem det borehul, der skal bruges til at sætte implantatet i, puste knogle erstatningsmateriale op i kæbehulen. ”Vi har stor succes med denne nye behandlingsform for de patienter, der har brug for knogleopbygning, fordi de oplever næsten ingen smerter eller hævelser efterfølgende. Og det kræver ikke det store kirurgiske indgreb, som man skulle have tidligere, hvor det tog længere tid om at hele,” fortæller Torben Dippmann glædeligt. Det er få tandlægeklinikker, der arbejder med dette nye system, men hos CDC er de allerede på forkant med det.

Westersteig 4, 25899 Niebüll · Tlf. +49 4661 6766-0

For mere information: www.cdc-niebuell.de

Fortsættes næste side


SPONSERET AF CENTER OF DENTAL COMPETENCE

FULDKERAMISK TANDKRONE PÅ KUN ÉN TIME

EN PROFESSIONEL RODBEHANDLING KAN BEVARE TANDEN

Et andet område, CDC arbejder med, er de såkaldte CEREC-kroner, som endnu kun tilbydes få steder i Danmark. ”I stedet for at tage et almindeligt aftryk, som mange patienter oplever som ubehageligt, scanner vi tænderne med et kamera, som er tilsluttet en computer. I løbet af få sekunder opmåles tænderne præcist, for straks derefter, ved hjælp af disse data og en computerstyret fræsemaskine, at fremstille en perfekt passende porcelænskrone,” siger Torben Dippmann. Her er der tale om et meget æstetisk produkt i topkvalitet, og for danske patienter er det selvfølgelig en stor fordel, at det hele er overstået i løbet af kun en behandling. Hvor man før fik lavet et aftryk af tænderne, som i sig selv opleves meget ubehageligt af mange patienter, som fik en midlertidig løsning isat, mens den endelige krone blev lavet på et laboratorie, er det hele på plads nu i løbet af ca. en time. Patienten kan straks gå hjem med den færdige krone og behøver ikke at komme tilbage en ekstra gang for en afsluttende behandling. Det er især interessant for patienter, som bor et stykke væk fra grænsen.

Tidligere var der ofte kun en mulighed, hvis der var gået betændelse i tandroden - tanden måtte ud. I dag kan tanden heldigvis reddes med en rodbehandling, som CDC’s tandlæger gennemfører med den nyeste teknologi. Den nøjagtige udstrækning og position af betændelsen konstateres ved hjælp af cone beamrøntgen, hvor rodkanalerne synliggøres med 3D-optik af allerhøjeste kvalitet. De bittesmå rodkanaler og ultrafine kanalstrukturer bliver først frilagt under mikroskop og derefter nøjagtig udmålt. En speciel fil, der er fremstillet til patienten, renser kanalerne, som efterfølgende bliver skyllet og gjort kimfri. Derefter renses rodkanalerne endnu engang og bliver steriliseret med en softlaser, der har en kimreducerende virkning og kun fjerner sygt væv, mens den skåner det sunde. Desuden er risikoen for efterfølgende komplikationer som hævelse, blødning eller andre ubehageligheder meget reduceret og helingsprocessen hurtigere. Det er afgørende for en effektiv og helende behandling, samtidig med at det giver patienten tryghed. Først når det er helt sikkert, at ingen vævsrester og kim er tilbage i rodkanalen, bliver denne fyldt fuldstændig i alle tre dimensioner. Også her bruges der udelukkende materiale, som kroppen kan tåle 100 %. For patienter, som døjer med tandlægeskræk, er den nye teknologi forbundet med endnu flere fordele, da den selv ved akutte betændelser sjælden er smertefuld. Takket være de topmoderne behandlingsteknikker, som vi arbejder med, lykkes rodbehandlingen meget ofte, behandlingen er en succes og tanden bevares. Intet er så godt som en egen tand. Derfor er en rodbehandling en rigtig god investering, og vi rådgiver gerne omkring den bedst mulige terapi.


SPONSERET AF CENTER OF DENTAL COMPETENCE

TANDRETNING - INVISALIGN Er du en af dem, der undgår at smile, fordi dine tænder er skæve, er der hjælp at hente. Torben Dippmann tilbyder nemlig invisalign, der er en usynlig tandbøjle, der betyder, at du kan fortsætte dit liv, som du plejer, samtidig med at du får tilrettet dine tænder. Invisalign er altså gennemsigtige plastskinner, som fungerer som tandbøjler. ”Skinnerne er specieldesignet til patienten, hvor vi tager et aftryk af tænderne, hvorefter laboratoriet fremstiller skinnerne, der gør, at tænderne bliver rykket på plads igen,” siger Torben Dippmann. Det kræver også, at patienten kommer hver 3. eller 4. uge og får taget et nyt aftryk til et nyt skinnesæt, som gradvist retter tænderne, indtil det ønskede resultat er opnået. Behandlingstiden varierer, da det kommer an på ens tandsæt og tandstilling. Et forløb med invisalign kan godt tage alt fra 6-18 måneder.

ET HVIDERE SMIL Næsten alle mennesker har prøvet at få misfarvede tænder som følge af f.eks. rygning, te, kaffe eller rødvin, men det er de færreste, der har lyst til at leve med det. Tandblegning er den mest effektive middel mod misfarvninger, og på Torben Dippmanns klinik i Niebüll forsikrer han om 100 % tilfredsstillelse, idet tandblegnings proceduren bliver gentaget, indtil patienten stiller sig tilfreds med resultatet. Blegemidlet virker ved at trænge ind i tanden og spalte farvekornene til mindre farvekorn. Denne spaltning betyder, at tanden kommer til at se lysere ud. Der kan i den forbindelse opstå øget følsomhed og isninger i tænderne samt irriteret tandkød, men de nævnte bivirkninger forsvinder som regel i løbet af en uge. Resultatet af tandblegningen kan holde op til et år, hvis man er forsigtig med at ryge, drikke te eller kaffe. Det er værd at notere, at tandblegning ikke kan foretages, hvis der er fyldninger eller kroner i tænderne, da disse ikke kan bleges.

FOREBYGGELSE ER CENTRAL

SUNDE TÆNDER VED HJÆLP AF TOPMODERNE TEKNOLOGI

På lige så højt niveau udføres komplicerede rodbehandlinger. CDC’s tre tandlæger gennemfører nemlig rodbehandlingen ved hjælp af et mikroskop, der afslører de bittesmå rodkanaler. Det er afgørende for en effektiv og helende behandling, og giver patienterne tryghed. Derudover er forebyggelse af tand-, mund- og kæbesygdomme en central del af klinikkens arbejdsområder. En tandrensning varer f.eks. en hel time og udføres med både hånd- og ultralydsinstrumenter. På den måde fjernes al belægning - og dermed bakterier fra tænderne - så risikoen for karies og paradentose mindskes. Samtidig forsvinder hårdnakkede misfarvninger fra kaffe og te eller rygning.

Sunde og fejlfrie tænder giver ikke kun sikkerhed i hverdagen, øger attraktiviteten og signalerer dynamik og vitalitet, de er også en vigtig brik for at bevare en god helse. ”Vi ser os selv som patientens partner i tandsundhed og tilbyder på vores klinik en topmoderne og fremtidsorienteret tandbehandling med de bedste og nyeste teknologier, som findes på området. Hvis der fandtes en guldstandard for højeste kvalitet inden for tandbehandlinger, så ville vi med sikkerhed leve op til den, og det er jeg meget stolt af,” afslutter Torben Dippmann.

Westersteig 4, 25899 Niebüll · Tlf. +49 4661 6766-0

For mere information: www.cdc-niebuell.de


±

INTERVIEW

Venskaber og frivilligt arbejde er blandt de vigtige faktorer, når det gælder en god livskvalitet i seniortilværelsen. Vi må bare ikke glemme at huske på sund kost, motion, et moderat alkoholforbrug og ingen rygning, siger professor og sundhedsekspert Bente Klarlund Pedersen.

Der er meget fokus på, at vi kan nyde seniortilværelsen i disse år med glæde af vores pensioner, friværdier og bedre fysisk tilstand på grund af den videnskabelige udvikling. Ud at rejse, dyrke vores interesser og passe børnebørnene. Det er der heller ingen tvivl om, at mange af os kan, men vi må ikke glemme, at det kræver lidt af os at forblive i fysisk god forfatning, så vi også kan foretage os mange af de ting, vi drømmer om. Bente Klarlund, professor og blandt andet leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, var formand for Det Nationale Råd, der blandt andet rådgav kommunerne om sundhedsprioriteringer forud for strukturreformen i 2007. Her anbefalede man en række tiltag inden for kost, rygning, alkohol og motion som et minimum. ”Det var en række fornuftige råd med fokus på sundhed gennem kost og motion og gode vaner, men uden så meget fokus på sociale relationer, som man i dag ved, også spiller en stor betydning for vores sundhed og livskvalitet. De bløde værdier betyder rigtig meget, og engang i mellem tænker jeg – kunne man bare skrive venskab ud på recept,” siger hun.

ENGAGEMENT I ANDRE GØR GODT En del af forklaringen på de sociale værdiers effekt på vores sundhed og livskvalitet hænger ifølge Bente Klarlund blandt andet sammen med, at mange sygdomssymptomer opdages tidligere, når vi er sammen med andre. Hun nævner blandt andet synkebesvær som symptom på spiserørskræft, hvor det er en fordel at have en ægtefælle, der bliver opmærksom på det. Dermed kan man gribe hurtigere ind og øge chancen for helbredelse. Desuden laver vi nok lidt bedre mad, når det er til mere end en og nyder at gå en tur sammen – eller i det hele taget komme lidt ud til forskellige aktiviteter. ”Vi får faktisk meget ud af at tænke ud over os selv. Det gør man for eksempel ved at engagere sig i frivilligt arbejde og i det hele taget ved at gøre noget for andre. Det stimulerer vores belønningscenter i hjernen, hvad man også kan gøre med søde sager og alkohol, men hvis man nu får følelsen ved gode gerninger, så behøver man måske slet ikke det andet,” siger Bente Klarlund med en vis grad af humor og tilføjer, at det naturligvis er rart, når man gør det af et godt hjerte, men det fungerer vist nok også, selvom man blot gør det for at opnå belønningsfølelsen. Hun understreger dog, at man endnu ikke er helt sikker på årsagssammenhængen, men den finder man måske heller aldrig, da det er vanskeligt at udføre et studie af de forskellige grupper, der skal til for at fastslå sammenhængen.

24

±


±

INTERVIEW

±

Nyd livet

MEN HUSK ’KRAM’ NY DIGITAL KULTUR – OGSÅ BLANDT FREMTIDENS SENIORER Bente Klarlund fremhæver også en australsk undersøgelse, hvor man kiggede på, hvordan folk undgår mentale sygdomme. Her var resultatet, at der er et overlap mellem det, man gør, og det at leve længere. ”Man fandt frem til ABC-faktorerne, der står for ’Active’, ’Belonging’ og Commitment’, der står for nogle af de samme ting, som vi ved fra andre undersøgelser. Vi ved i dag, at ensomhed blandt andet kan være en væsentlig årsag til et kortere liv. I dag er der dog meget fokus på det med mig, mig, mig. Der er også mange, som bor alene, og den digitale kultur er med til, at vi fokuserer på at udstille os selv i den bedste udgave. For de yngre generationer erstatter computertiden også i høj grad den fysiske leg. Det går måske lidt ud over det autentiske samvær, som er så vigtigt – også i seniorårene,” mener hun og påpeger, at vi allerede ser de første tegn på modreaktioner, hvor forældre arrangerer legegrupper for deres børn, hvor de bliver sat sammen nogle legekammerater. En praksis der ikke var nødvendig tidligere, hvor børnene bare fandt legekammerater ude på vejen, hvor de løb omkring og legede.

NYE FÆLLESSKABER PÅ TVÆRS AF GENERATIONER Hele denne udvikling og disse tendenser er med til, at seniorer i dag finder sammen i nye fællesskaber, hvor de har glæde af samvær med andre og eventuelt udnytter sin tid til frivilligt arbejde eller engagement i yngre generationer. I mange af disse nye boformer bor man tæt på hinanden med fællesrum og fællesmadlavning- og spisning. Sammen med større aktivitet i frivillig sammenhæng er det med til at understøtte en udvikling, hvor seniorer får mere socialt samvær – også selvom de er enlige. Mange seniorer udnytter også deres fritid og evner til at hjælpe med børnebørnene, danskundervisning til flygtninge og arbejde i mange velgørende organisationer m.m. ”Det er en positiv udvikling, men det kræver også, at vi er friske og raske til at gøre alle disse ting, som er med til at give os livskvalitet. Derfor må vi ikke glemme KRAM-faktorerne, og det er altså stadig vigtigt at spise sundt og dyrke lidt motion, ligesom vores ryge- og alkoholvaner også skal tages alvorligt,” understreger Bente Klarlund.

BENTE KLARLUND PEDERSEN, 61 ÅR Professor i integrativ medicin ved Københavns Universitet, speciallæge i infektionsmedicin og intern medicin og overlæge på Rigshospitalet. Hun har skrevet flere populærvidenskabelige bøger - blandt andet: · Recept på motion – motion som forebyggelse · Motionpå Recept – motion som behandling · Sandheden om sundhed - få styr på dit KRAM: kost, rygning, alkohol, motion - sund livsstil, der gør dig 14 år yngre’ m.fl.

25


±

TABU

±

ALARM BEHANDLINGSTESTAMENTE Behandlingstestamentet er din vej til at sikre, at lægerne følger dine ønsker til behandling, hvis der opstår en situation, hvor du ikke selv er i stand til at give besked. Læs med her og bliv klogere på, hvad du skal gøre for at få det sidste ord, hvis det bliver relevant for dig. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

DIT LIV, DIT VALG Med et behandlingstestamente gør du klart for læger, sundhedspersonale og dine pårørende, om du vil fravælge behandling i nogle bestemte situationer - nemlig: · Hvis du bliver uafvendeligt døende: Ved uafvendeligt døende forstås, at døden med stor sandsynlighed forventes at

26

indtræde inden for dage til uger trods anvendelse af de mulige behandlingstilbud. Et eksempel er patienter, der er i slutfasen af en cancersygdom og ikke viser tegn på bedring eller lindring som følge af behandling. · Hvis du ligger hjælpeløs hen pga. sygdom, ulykke mv., og der ikke er tegn på bedring: Sygdom, fremskreden alderdomssvækkelse, ulykke, hjertestop el.lign. har medført så stor skade, at du permanent er ude af stand til at tage vare på dig selv fysisk og mentalt. · Hvis de fysiske konsekvenser af din sygdom eller behandling er meget alvorlige og lidelsesfulde: Livsforlængende behandling, herunder genoplivningsforsøg ved hjertestop, kan medføre, at du overlever, men samtidig kan de fysiske

konsekvenser af din sygdom eller behandling være meget alvorlige og lidelsesfulde. Med et behandlingstestamente har du også mulighed for at registrere, at dit ønske om fravalg af genoplivning kun skal gælde, hvis enten dine nærmeste pårørende, din værge eller dine fremtidsfuldmægtige giver deres accept i den givne situation. Dette kan du dog kun registrere for de situationer, hvis du ikke er uafvendeligt døende. Det skriver Sundhed.dk

FREMTIDSFULDMÆGTIG En fremtidsfuldmagt sættes i kraft, hvis du bliver syg eller svækket og ikke kan tage vare på dig selv. I sådan en situation vil den eller de personer, du giver fuldmagten til, handle på dine vegne.

Stock foto

Hvis du bliver alvorligt syg og ikke kan give besked om din holdning til behandling, skal lægerne følge dine ønsker i dit behandlingstestamente. Uden dette behandlingstestamente vil lægerne som udgangspunkt gøre, hvad de kan for at holde dig i live. Dine registreringer gælder kun i det øjeblik, hvor du ikke længere selv er i stand til at give udtryk for dine ønsker. Du kan altid ændre i din registrering, skriver sundhed.dk.


27


“Jeg kiggede tilbage på det, der har betydet noget for mig og min familie, og så er det blevet de ting, jeg har valgt at støtte.”

Yrsa lever i nuet, men tænker også på eftertiden I en hyggelig lejlighed i Aalborg bor Yrsa Mortensen. Yrsa kan godt lide at møde og hjælpe andre, og hun er derfor med i mange foreninger. Hun har også tænkt over, hvad der skal ske, når hun ikke er her mere. I sit testamente har hun valgt at tilgodese velgørende organisationer.

“Men så kiggede jeg tilbage på det, der har betydet noget for mig og min familie, og så er det blevet de ting, jeg har valgt at støtte.” Yrsa har fordelt sin arv ligeligt mellem tre organisationer og giver et godt råd med på vejen. “Jeg vil anbefale, at man kigger på, hvad man har lavet gennem livet – finde det vigtigste og så tage det videre i testamentet.”

Det der med at støtte organisationer er en god ting

En god følelse

“Det har altid ligget naturligt for mig at hjælpe til, hvor jeg kan. Der er så mange områder, hvor der er brug for hjælp, så derfor synes jeg, det er vigtigt at betænke velgørende organisationer i testamentet.”

“Jeg forsøger at leve i nuet – og jeg synes jo ikke, jeg er blevet så gammel, som jeg er blevet. Men når jeg kigger på andre og deres børn, så kan jeg jo godt se, at jeg er blevet noget ældre.

Det kan være svært at vælge mellem sagerne, og det har da også været vanskeligt for Yrsa.

Selvom jeg ikke bryder mig om at tænke på, at livet får en ende, så giver det en god følelse at have skrevet velgørenhed ind i mit testamente.”

37 af landets velgørende organisationer er gået sammen om at gøre det lettere for alle, der overvejer at testamentere til et godt formål. Få overblik, inspiration, gratis advokatrådgivning og mulighed for tilskud til at oprette dit testamente på detgodetestamente.dk SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

28

Bliv klogere på de danske arveregler Prøv Arvetesten og se om det er relevant for dig at skrive et testamente. Ta’ Arvetesten her: detgodetestamente.dk/arvetesten


±

HJÆLPEMIDLER OG OPLEVELSER

STØT BØRN MED DIABETES

±

NØGLEN TIL DIN FRIHED DK´S BREDESTE SORTIMENT AF EL-KABINESCOOTERE

I DIT TESTAMENTE SÅ VI KAN HJÆLPE FLERE TIL ET GODT LIV MED DIABETES

Du kan hjælpe ved at betænke Diabetesforeningen i dit testamente. Type 1-diabetes rammer tilfældigt og kan hverken forebygges eller helbredes. Sygdommen rammer oftest børn og unge, og medfører en kæmpe omvæltning for barnet og familien. Ved at tilgodese Diabetesforeningen i dit testamente støtter du vores kurser, rådgivning og lokale netværksmøder, som er med til at skabe et godt liv for børn og voksne med diabetes. Diabetesforeningen støtter forskningen og arbejder politisk for alles ret til den nyeste teknologi og bedste behandling. Læs mere på diabetes.dk/arv

SÅDAN GØR DU Ønsker du at betænke Diabetesforeningen i dit testamente og gøre en forskel for det stigende antal danskere, der rammes af diabetes, er du eller din advokat velkommen til at kontakte os på telefon 63 12 90 73 eller mail sb@diabetes.dk

Clima Z1 PRISER FRA

49.900 VISTE MODELLER 59.900

Hyker Twister 54.900,-,

Clima Twister • • • • • • •

Nummerplader - godkendt til 3 personer Må køres udenkørekort o./18 år Rækkevidde fra 40-200 km på en opladning Max. hastighed op til 30 km/t. Store døre gør ind- og udstigning let Høj kvalitet og stor komfort Nye modeller netop ankommet

Clima Jinma J1

SERVICEPAKKER – KØR OG LAD BEKYMRINGERNE BLIVE HJEMME

Climacar Service Fuld servicepakke Dæk, olie, viskere, vejhjælp osv.

Climacar Service+ Fuld servicepakke +gratis skift af batterier

Pr. måned

Pr. måned

395,-

595,-

GRATIS OG UFORPLIGTENDE PRØVETUR

BOOK PÅ 69 69 00 53

W W W. C L I M A C A R . D K

FÅ 5.000 KR. I TILSKUD TIL ADVOKATSALÆR Vi har gjort det nemt for dig, der ønsker at betænke Diabetesforeningen. Som en del af Det Gode Testamente, giver vi et tilskud til advokatsalæret på op til 5.000 kr. inkl. moms for udfærdigelsen af dit testamente, når du betænker Diabetesforeningen med en donation i dit testamente. I flere tilfælde kan dine arvinger arve lige så meget, som de ellers ville have gjort, selvom du giver en donation til velgørenhed. Din advokat kan rådgive dig og sikre, at din arv bliver fordelt præcis, som du ønsker det. Du kan læse mere på diabetes.dk/arv Find en advokat tæt på dig, som er med i samarbejdet, på detgodetestamente.dk

Kroophold

Kroferie

Munkebo Kro har en unik beliggenhed ved vandet Kertinge Nor. Kroen er inde som ude indbegrebet af klassisk krostemning af høj kvalitet.

1. dag: Ankomst

Nænsomt renoveret til vores tids standard.

2 retters middag efter kokkens valg.

Ankomst med eftermiddagskaffe og hjemme-bagt kage. Kroens velkomstdrink med let appetizer. 3-retters menu med tilhørende vinmenu

Overnatning inkl. kroens morgenbuffet.

Overnatning inkl. kroens morgenmadsbuffet.

3-retters menu med tilhørende vinmenu.

Pr. person i delt dobbeltværelse Inkl. vinmenu kr. 1.295,00

Pr. person i delt dobbeltværelse

Dagens bøf eller fisk I restauranten. Overnatning inkl. kroens morgenbuffet. 2. dag:

3. dag: Eftermiddagskaffe og hjemmebagt kage. Kroens velkomstdrink med let appetizer. Overnatning inkl. kroens morgenmadsbuffet. Inkl. vinmenu kr. 2.880,00

Pr. person i delt dobbeltværelse Ekskl. vinmenu kr. 995,00

Pr. person i delt dobbeltværelse

Vi ønsker at skabe en uformel og nærværende atmosfære for vores gæster, og gøre et kroophold på Munkebo Kro, til en oplevelse der huskes.

I er altid velkommen til at sammensætte jeres

Ekskl. vinmenu kr. 2.580,00 unikke ophold – kontakt os og hør nærmere om mulighederne.

www.munkebokro.dk • +45 65 97 40 30 • info@munkebokro.dk


ANNONCE

Hvis du betænker os i dit testamente, gør det os i stand til at sende danske læger og sygeplejersker ud i verden” Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser i Danmark.

Læger uden Grænser:

Drengen på billedet hedder Emanuel og blev behandlet for ebola af Læger uden Grænser under udbruddet i Liberia i 2014. Han går og krammer en af vores udsendte på vej til at forlade vores hospital som eks-ebolapatient. Det er en gestus, der symboliserer en helbredt persons status som værende ikke smitsom. Emmanuels mor og en af hans søstre døde af sygdommen. Foto: © Géraldine Bégué / Læger uden Grænser

Arbejder i verdens brændpunkter Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling. Behovet for humanitær hjælp rundt om i verden er svært at forudsige. Desværre er der dog ikke meget, der tyder på, at behovet for vores hjælp bliver mindre i fremtiden. En gave der giver liv Hos Læger uden Grænser modtager vi ingen penge fra den danske stat, hvilket gør at vi ikke er afhængige af politiske dagsordener. Til gengæld er vi dybt afhængige af privat støtte for fortsat at kunne hjælpe. Heldigvis vælger mange at give faste bidrag hver måned og mange betænker også Læger uden Grænser i deres testamente. ”Vi kan se, at mange mennesker, der efterlader en arv til deres nærmeste, samtidig har behov for at betænke en sag, 30

som betyder noget for dem. Noget, som kan være med til at gøre en forskel for andre, noget, som kan give livet videre til andre. Det er en meget værdifuld måde, du kan støtte Læger uden Grænser på. Det koster ikke noget i din levetid, men vil betyde, at mange menneskers liv i mange år fremover bliver forbedret – uanset størrelsen af din arv”, siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser Danmark. Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at give håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne – uanset hvor de er, eller hvem de er. Alle har nemlig ret til lægehjælp. Ved at inkludere Læger uden Grænser i dit testamente vil du være med til at redde liv, som ellers kunne gå tabt. ”En beslutning om at betænke Læger uden Grænsers humanitære nødhjælpsarbejde vil vise, at du tager et globalt ansvar, at du er klar til at tage den udstrakte hånd fra et andet menneske, der beder om hjælp. Det er prisværdigt og viser omsorg for andre. Det er med til at give liv”, slutter Jesper Brix. SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at give håb og en fremtid for nødlidende børn og voksne. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Hvis du overvejer at betænke os i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk Du kan læse mere om Læger uden Grænser på www.msf.dk Strandlodsvej 44, 2. sal • 2300 København S Tlf. 3977 5600 (mandag til fredag 09:00 – 16:00) www.msf.dk


±

HJÆLPEMIDLER

±

Hjemmeapparat mod smerter og gener

Elmedistrål-metoden har dokumenteret effekt på følgende lidelser:

Elmedistrål-metoden er smertefri, uden medicin og uden bivirkninger – og et apparat, du nemt kan bruge hjemme ved dig selv.

Elmedistrålapparatet virker ved hjælp af pulserende elektriske impulser kombineret med et lavfrekvent magnetfelt. Disse to påvirkninger øger ionvandringen i blodets molekyler hvilket tilfører blodcellerne energi og øger blodgennemstrømningen, hvilket er forudsætningen for de fleste af kroppens funktioner. En opdagelse som Chefoverlæge Dr. med Ernst Christian Hansen på det daværende København Kommunehospital, har erfaret gennem 8 år med 7 apparater, der var stillet til rådighed.

Vil du vide mere eller ønsker du at få en brochure tilsendt er du velkommen til at ringe eller maile til os. Du kan både leje og købe apparatet og få en medarbejder hjem til dig for at instruere i brugen af apparatet.

• • • • • • • • • • • • • • • •

Prikken i fødder og tæer Smerte og kramper Hævede ben og fødder Muskelspændinger Forhøjet blodtryk Sportsskader Knoglebrud og forstuvninger Uro i benene Tennisarm Hovedpine Hvilesmerter Blodsamlinger Skinnebenssår der ikke vil hele Springfinger Åreforkalkninger Knogleskørhed

www.elmedistraal.dk kurtrosengart@hotmail.com Tlf. 28 92 84 04

Risskov Bilferie

70635_EMS_Ann_208x140.indd 1 elde.indd 1

NYHED

MUNDTØRHED? |

k købstad

Jylland

Gammel dans

ing Hotel Ringkøb 2 overnatninger et 2 x morgenbuff nu/buffet 2 x 2-retters me ehal* mm Adgang til svø * ess og bowling Adgang til fitn

gte gader i De brostensbela Ringkøbin gamle købsstad men til en byder jer velkom ei eri nif hyggelig mi omgivelser. charmerende er i centru Ringkøbing ligg byen på Torvet

SPAR TIL 36 OP

699,-

PRØV HALI-X® SUGETABLET

· STIMULERER SPYTSEKRETIONEN · SUKKERFRI & MUNDVENLIG pH FÅS PÅ APOTEKET Her kan I slappe helt af i smukke og rolige omgivelser

- et godt rejsetilbud

Så billigt, at du ikke har råd til at blive hjemm

Bo på elegant og atmosfæ wellnesshotel ved Bükkös floden og med udsigt til d gamle bydel i den charme by Szentendre. Kultur og romantik ved Donau flode

I har ikke langt til Østrigs største naturfænomener

en bjergrigpH-værdi og hyggelig · Tabletterne Nyd har mundvenlig på ca.ferie 5,5 Hotel Evianquelle En helbredende og naturskøn ferie lige ved naturlig kilde møder jer

Kilde: Sven Niklander et al., Journal of Oral Science, 2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x aftensmad Vol. 60, No 2, 278-284, 2018 1 velkomstdrink Gratis transfer til skilifter Gratis parkering og internet

Ankomst: Indtil 01.11.14

DÅRLIG ÅNDE? 208x140_kulør+lime_template.idml ® PRØV OGSÅ HALI-Z

WWW.HALICARE.DK

1

SUPER PRIS

649,-

Miljøtillægpris 2 Eur / døgn Vejl. 50 stk. kun 69,- kr.

DKK / døgn

dag - tors

Ankomst: Søn

· Hali-X® virker spytstimulerende ved tør mund (Xerostomia) | Salzburgerland · En pH på 5,5sydeller derover er vigtig for at for Bad Gastein. I det romantiske bjergrige område fyldt med vandfald og søer ligger det atmosfærefyldte Hotel Evianquelle undgå syreskader på tandemaljen.

Miljøtillæg 45

dag indtil 19.12.14

|

Budapest

30 min. fra Budapest Bükkös Hotel & Spa 3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink 1 x ansigts massage

GOD PRIS

1.049,-

Ankomst: Indtil 29.10.14 | Sæsontillæg fra kr. 44 / døgn


VIDSTE DU? FLERE ÆLDRE VIL FLYTTE SAMMEN JOURNALIST: SULTAN SAHIN

SENIORBOFÆLLESSKABER VINDER FREM BLANDT ÆLDRE, DER LADER SIG LOKKE AF FÆLLESSPISNING, NABOKAFFE OG SOCIALT SAMVÆR. DET VISER TAL FRA VIVE, DET NATIONALE FORSKNINGS- OG ANALYSECENTER FOR VELFÆRD, SOM STÅR BAG EN RAPPORT OM ÆLDRES BOLIGSITUATION OG FREMTIDIGE BOLIGØNSKER.

Rapporten, der er udarbejdet af VIVE, peger på, at hver tredje ældre er interesseret i at bo i seniorbofællesskab, som giver mulighed for social samvær blandt ligesindede. Denne rapport ser på den nuværende boligsituation og fremtidige boligønsker blandt den del af den danske befolkning, som var 52 år eller ældre i 2017. Det viser sig, at det især er folk i aldersgruppen 52-62-årige, der godt kunne tænke sig at bo i bofællesskab. Andelen, der godt kunne

tænke sig at bo i bofællesskab, er dobbelt så stor blandt de 52-62-årige som blandt de 82-97-årige. Tallene kommer ikke bag på seniorekspert Marlene Rishøj Cordes, der udtaler følgende til Faglige Seniorer: ”Den stigende ensomhed i samfundet er en af tidens store udfordringer, og det rammer især seniorerne, når det sociale netværk skrumper med alderen. Seniorbofællesskaberne kan være med til at modvirke ensomhed i en tid, hvor også flere bliver alene eller bor hver for sig.”

ÆLDRE KAN REJSE BILLIGERE NU KAN ÆLDRE GLÆDE SIG OVER, AT PENSIONISTKORTET, DET SÅKALDTE MIMREKORT, BEVARES MED RABATTER PÅ 60-70 PROCENT PÅ REJSER I HOVEDSTADEN, PÅ SJÆLLAND OG LOLLAND FALSTER.

32

Udmeldingen om at bevare mimrekortet kommer i kølvandet på mange måneders forhandlinger om en reform af pensionistrabatter i den kollektive transport på Sjælland, der nu er blevet blåstemplet af Folketingets Trafikudvalg. Helt nøjagtigt er der med pensionistkortet tale om en besparelse på 50 og 70 procent i forhold til normal pris. Derudover kan pensionisterne ligeledes glæde sig over, at reformen sikrer, at alle

pensionister sikres en rabat på mindst 25 procent, når de rejser med den kollektive transport. ”Med den nye reform vil 6 ud af 10 pensionister, der bruger kollektiv transport, rejse billigere end i dag. Ingen pensionister får prisstigninger på over 100 kroner om måneden. Samtidig får alle pensionister adgang til samme rabat på hele Sjælland,” oplyser Din Offentlige Transport (DOT), der er et samarbejde mellem DSB, Movia og Metroselskabet.


DK’s billigste priser på hjælpeartikler! Stavgang sæt

Ringpude

Badebænk

Vandrestave i aluminium, kan foldes sammen. Pose, dupsko m.v. medfølger.

i viskoseskum. Lækker ringpude som bruges til aflastning.

i aluminium 41 cm. Højdejusterbar og yderst solid.

Vejl. 249,95

Vejl. 799.-

Vejl. 599.- NU

NU

449.-

SPAR

149.-

Revitive cirkulationstræner booster

40%

Bedre blodcirkulation og mindre uro i benene. Vejl. 2.199.-

NU

SPAR

11%

1.949.-

SPAR

20% SPAR

25% NU

Badebørste

Toiletstøtte opklappelig

Dobbeltsidet. 41 cm lang. Vejl. 139,95

NU

Gribetang 60 eller 80 cm

Støttegreb til montering ved siden af toilettet. Længde: 73 cm. Vejl. 899.-

12316

449.-

Rohde sort herre hjemmesko i sort læder. str 39-47. Vejl. 349,95

Let og god kvalitet og med magnet i enden. Vejl. 219,95

SPAR

NU

639.-

50%

NU

NU

SPAR

15%

129.SPAR

40%

SPAR

12% Sort stok foldsammen

Gaitline Molto sko

Hvilestol

Slank og let luksusmodel med synsfri samlinger. Inkl håndledsrem. Vejl. 299,95

Beige/hvid, str. 36-41. Vejl. 1.695.NU

med rejs-op funktion. Lækker, åndbar og praktisk mikrofiber stof. Tysk Topkvalitet. Vejl. 8.999.10 NU

NU

297

46

20996

999.-

SPAR

41%

t antal

Begrænse

SPAR

8.099

10%

Tysk top

kvalitet

SPAR

30% Kørestol actium Vejl. 1.399.-

NU

1.175.-

DKs billigste model!

SPAR

15% t sammen

Klappes le

Rollator actium

Rollator Pixel

letvægtsmodel inkl ryglæn og kurvetaske. Vægt kun 7,6 kg Vejl. 999.-

Inkl. kurvtaske og bakke. Indendørs model, rød. Vejl. 1.899.-

NU

699.-

NU

1.685.-

SPAR

30%

SPAR

11%

SeniorSalg.dk er en dansk WEB-shop, der sælger kvalitets hjælpemidler og fodtøj, til Danmarks absolut laveste priser. Fri fragt for køb over 499.- til GLS Pakkeshop Med forbehold for prisfejl og udsolgte varer

33


±

HJÆLPEMIDLER

±

SØG OM TILSKUD TIL

hjælpemidler DER FINDES ET HAV AF HJÆLPEMIDLER, DER KAN GØRE HVERDAGEN SOM SENIOR LETTERE. DET KAN VÆRE EN ROLLATOR, ET FORHØJET TOILETSÆDE ELLER ET GANGSTATIV, DER GØR FORSKELLEN. LÆS MED HER OG BLIV KLOGERE PÅ, HVORDAN DU SØGER OM TILSKUD TIL HJÆLPEMIDLER. JOURNALIST: SULTAN SAHIN

Når du kommer op i årene, kan det blive nødvendigt og ikke mindst befriende med hjælpemidler, som gør din hverdag lettere. Om det er kropsbårne hjælpemidler som brokbind, støttekorset eller noget helt tredje er underordnet, så længe du får den hjælp, der betyder, at du kan klare dig selv uden udefrakommende hjælp. Det gør nemlig en stor forskel for nogle seniorer, at de i visse sammenhænge kan klare sig selv i hverdagen uden at være afhængig af andre, hvilket resulterer i større livskvalitet.

HVEM KAN SØGE OM TILSKUD? Som senior kan du søge om en bevilling til hjælpemidler. I princippet kan alle ældre søge om støtte til et hjælpemiddel, hvis det i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af din nedsatte funktionsevne, kan lette dagligdagen i dit hjem eller er nødvendigt i dit arbejdsliv. Du skal huske at søge kommunen, inden du køber hjælpemidler, så du kan få støtte til det bedst egnede og billigste hjælpemiddel. Er ønsket et dyrere hjælpemiddel, skal du dog selv betale den ekstra udgift. Det er også en mulighed at låne hjælpemidlet gratis af kommunen, og her gælder det, at din egen økonomi ikke har indflydelse på, om du kan få, eller hvor meget du kan få i tilskud. Tilskuddet er desuden skattefrit.

34

DER ER HJÆLP AT HENTE Du skal bruge den digitale selvbetjening, når du søger om et hjælpemiddel. Kommunen kan hjælpe dig med computer og rådgivning til at betjene dig selv digitalt. Når særlige forhold gør, at du ikke kan søge digitalt, skal du kontakte kommunen. Det kan f.eks. være sprogvanskeligheder, handicap og manglende digitale kompetencer.

OVERSIGT OVER HJÆLPEMIDLER Der findes tusindvis af hjælpemidler, og det kan være svært at navigere rundt i, men på hjemmesiden Hjælpemiddelbasen (www.hmi-basen.dk) finder du oplysninger om 64.996 hjælpemidler og 1095 forhandlere af hjælpemidler. Her kan du læse mere om hjælpemidlerne, oplysninger om produkternes tekniske specifikationer, prøvningsoplysninger, priser og kontaktoplysninger til forhandlere. Sidst men ikke mindst er det vigtigt at nævne, at hver enkelt kommune selv fastlægger, hvilke tilbud, der er til rådighed for borgerne i kommunen, hvorfor der er stor forskel på ydelser og tilbud fra kommune til kommune. Det går ind under kommunens serviceniveau.


damos

VÆRDIKUPON 500 KR.

damos

Landsdækkende forhandler af el- og kabinescootere

OBS! GÆLDER IKKE E-FORCE OG KAN KUN ANVENDES EN GANG PR. KUNDE

VORES MEST POPULÆRE EL-SCOOTERE

E-FORCE SCE 340

INTROPRIS 24.995,- 19.995,RÆKKEVIDDE 50 KM

DAMOS R6

PRIS 19.995,RÆKKEVIDDE 50 KM

E-FORCE T-408-3, 25 KM/T

PRIS 19.995,RÆKKEVIDDE 45 KM

DAMOS R7

PRIS 19.995,RÆKKEVIDDE 55 KM

VORES E-FORCE KABINESCOOTER ing sier nan fri fi e t ren der ilby Vi t m ne gen

DAMOS R2

PRIS 8.995,RÆKKEVIDDE 25 KM

DAMOS R8

PRIS 24.995,RÆKKEVIDDE 60 KM

E-FORCE KABINESCOOTER MÅ KØRES FRA 15 ÅR 70 KM RÆKKEVIDDE ER GODKENDT TIL 2 PERSONER FÅS I 8 FORSKELLIGE FARVER ALT I UDSTYR - HERUNDER: Varme/kulde blæser, bakkamera, bluetooth,vinduesvisker, lædersæder, digital instrumentering, skivebremser, store 12”dæk, led lys

PRIS 41.885

inkl. klargøring og nummerplade VI TILBYDER ALTID GRATIS OG UFORPLIGTENDE FREMVISNING PÅ KUNDENS ADRESSE

DAMOS APS - CVR: 39421769 - TLF: + 45 70605676 - INFO@DAMOS.DK - ØSTERGADE 38, 5580 NØRRE AABY - WWW.DAMOS.DK

35


SPONSERET AF AIR-TECH

PRISVINDENDE TEKNOLOGI RENSER LUFTEN OG FJERNER DE SKADELIGE MIKROORGANISMER MED UV-C LYS Et godt indeklima har en afgørende betydning for dit helbred. Lider du fx af vejrtrækningsproblemer, allergi, astma, bronkitis eller KOL kan luftrenseren MAC500s øge livskvalitet.

En overkommelig pris MAC500s koster 4.500 kr. inkl. forsendelse. Den lille maskine tilsluttes en almindelig stikkontakt. Strømforbruget er lavt og ligger på omkring 90 øre i døgnet. På grund af størrelsen er maskinen nem at flytte fra rum til rum. MAC500s forhandles i Danmark af:

AIR-TECH.DK Myrna Holmkvist

FÆRRE SYGE BØRN HOS PLEJEMOR

SYGEFRAVÆR FALDT 20 % I VUGGESTUE

Myrna Holmkvist har brugt en MAC500s til luftrensning lige siden 1999 og er ikke i tvivl om, at den både har afhjulpet problemerne med hendes astma og givet børnene i hendes dagpleje en sund opvækst: ”Jeg var meget plaget af astma i mine unge dage, men efter jeg fik luftrenseren, har jeg ikke haft nogle nævneværdige problemer”, fortæller Myrna. ”Både jeg og min mand har altid røget tobak, men forældrene til mine plejebørn nævnte tit, hvor dejligt det var at aflevere børnene et sted, hvor der var et lækkert indeklima. Der er vist heller ingen tvivl om, at den rene luft har sparet os og børnene for mange sygdomme, fordi luftrenseren fjerner mikroorganismer og luftbåren virus så effektivt”.

Efter Vuggestuen Småland i Rudkøbing fik installeret tre MAC500s i 2018 faldt sygefraværet blandt personale og børn med 20 %. ”Luftrenseren er et super godt supplement til det obligatoriske klimaanlæg – der er ingen tvivl om, at det har en god effekt”, fastslår Hanne Lund Hansen, leder af Småland. ”Vi har mærket en meget bedre sundhed hos børnene, og den tunge luft, der var tidligere, er fuldstændig væk nu. Det kan jeg da også tydeligt mærke hos mig selv - hovedpinen og trætheden er lettet. Har luftrenseren ved en fejl været slukket om natten, mærker vi det også med det samme. På sigt er der ingen tvivl om, at livskvaliteten stiger og der kan spares noget på vikarbudgettet.”

FRA BANKOSPIL TIL LEGESTUE UDEN PROBLEMER Myrna har gennem tiden anbefalet MAC500s til både venner og bekendte, bl.a. det lokale forsamlingshus. Om aftenen blev der nemlig afholdt bankospil i de samme lokaler, som hun og andre dagplejemødre brugte til legestue dagen efter. ”Efter de fik installeret to luftrensere, mærkede vi aldrig mere noget til lugt/røgproblemerne”, forklarer Myrna. ”Jeg har fx også foræret en luftrenser til min søster og svoger, da deres kælder var meget fugtig og ubeboelig. Nu er den dårlige luft helt væk, og deres voksne børn sover der med glæde, når de er på besøg.”

MAC500s: · Renser indeklimaet ved hjælp af en speciel UV-C lampe, der laver ultraviolet lys (helt uden brug af kemikalier eller filtre) · Reducerer mængden af bakterier, luft båren vira og svampesporer · Kan bruges alle steder - kun fantasien sætter grænser · Har vundet EU’s miljøpris

MAC500s forhandles i Danmark udelukkende gennem AIR-TECH.dk

36


FÅ STYR PÅ DROPFODEN ® MED FLEXBRACE

Dropfodsskinnen som giver dig en lettere hverdag

Flexbrace® individuelt fremstillet • Ikke nogen standard skinne individuelt fremstillet efter gipsafstøbning for maksimal funktion. • Diskret og lille skinne som kan anvendes i det meste fodtøj • Kan tages på med en hånd • Patenteret dropfodsskinne og anvendt i mere end 15 år. • Skinnen er fleksibel og løfter foden, ligesom den den kontrollerer bevægelsen i ankelledet når foden bevæges

HJEMMEBESØG i hele Danmark efter aftale.

Afprøv Flexbrace®skinnen GRATIS. Ring og book en tid tlf. 46 32 15 61

Vi har ambulatorium i Roskilde (kun efter aftale): Himmelev Gamle Præstegaard Sognevej 124, Tlf. 4632 1561

Ambulatorie Høng Høng Fysioterapi Østergade 2, 4270 Høng Tlf. 3122 8694

BANDAGERI & FLEXBRACE® SKINNER - PROTESER - SKOINDLÆG Hovedkontor/værksted: Roskildevej 8-10, 2620 Albertslund

37


WATERMAN TRAVEL

MALDIVERNE

20.995,-

Tag med på drømmefiskeri til den eksotiske øgruppe Maldiverne hvor vi skal fiske efter alle de mange fisk som findes i havet omkring øerne. Pris for 10 dage 20.995,kr. inkl. fly, fiskeri, hotel, al mad og drikke og transport til øen

5.995,-

WALES

Artsfiskeri i høj klasse i Bristol Channel i Wales. På en enkelt dag kan man nemt lande mere end ti arter, flere af dem kan vi ikke fange her i Danmark. 4 dage for 5.995,- inkl. fly, billeje, fiskeri og overnatninger

MALERWEG

FRA

4.495,-

Tag med på en stor oplevelse i de Saksiske Alper kun få timer syd for Danmark. Det er et fantastisk vandrested som de færreste kender til. 5 dage fra 4.495,- inkl. fly, billeje, overnatninger og velkomstpakke.

38

FÜRSTENSTIEG

FRA

4.995,-

Klemt inde mellem Schweiz og Østrig ligger dette lille alpeland, som faktisk har nogle rigtigt fine vandreruter og heller ikke er så overrendt, som nabolandene til tider kan være. 6 dage fra 4.995,- inkl. fly, billeje, overnatninger og vandrekort.

COSTA RICA

FRA

16.995,-

Costa Rica er et fantastisk rejse- og fiskeland. Der er masser af muligheder for at kombineret ferie med lidt fiskeri både for store og små. Vi har ture i mange prisklasser og vi kan skræddersy din rejse. Priser fra 16.995,- kr. inkl. fly

WICKLOW WAY

FRA

6.695,-

Wicklows bjerge en kendetegn ved en utrolig frodighed og grønne landskaber og vandreruten ”The Wicklow Way” er den ældste i Irland, og det er med god grund. 7 dage fra 6.695,- inkl. fly, overnatninger og vandrekort.

info@watermantravel.dk · tlf. 4230 0700 · www.watermantravel.dk


n y F å p e i r e f i M in

PÅ HOTEL VISSENBJERG STORKRO

med besøg i ODENSE ZOO, på EGESKOV SLOT eller TERRARIET VISSENBJERG og DANMARKS FUGLEZOO 2 OVERNATNINGER MED DANSK MORGENBORD 2 X 2 RETTERS AFTENBUFFET EN HEL DAGS ENTRÉ TIL ODENSE ZOO ELLER EN HEL DAGS ENTRÉ TIL EGESKOV SLOT ELLER ENTRÉ TIL TERRARIET VISSENBJERG OG DANMARKS FUGLEZOO Vissenbjerg Storkro er det perfekte udgangspunkt for alle de eventyrlige oplevelser på Fyn. Med ca 30 minutters bilkørsel når du frem til Fåborg/Svendborg/Assens og det fantastiske Sydfynske Ø-hav eller Odense. SÅ DER ER Å FYN... P AT SE MEGET VERNATNING O EKSTRA . DAGENS K N I L BUFFET AFTEN ET S R E T UFF 2 RET RG E N B O G MO -

K

, R. 425

PR . PE

TILLÆG FOR ENKELTVÆRELSE

300,-

BØRN UNDER 12 ÅR HALV PRIS BØRN UNDER 4 ÅR GRATIS I FORÆLDRENES SENG

PRIS PR . PER SON FRA KR .

995,I DOBBE

LTVÆRE L

SE

PR. NAT

RSON

TILBUDDET GÆLDER: Terrariet Vissenbjerg frem til 18. dec. 2020 Danmarks FugleZOO frem til 30. nov. 2020 Egeskov Slot frem til18. okt. 2020 Odense Zoo frem til 18. dec. 2020

SE ALLE RE POPULÆ VORES UD RIETILB MINIFE . W PÅ WW KRO.DK R JERGSTO B VISSEN

Søndersøvej 30 · 5492 Vissenbjerg Tlf. 6447 3880 · info@vissenbjergstorkro.dk www.vissenbjergstorkro.dk

39


SPONSERET AF GIKISA

SOV GODT MED REN

kirsebærsaft

MEN ER OGSÅ UHYRE GAVNLIG FOR EN RÆKKE SYGDOMME, SOM EN RÆKKE UAFHÆNGIGE AMERIKANSKE UNDERSØGELSER VISER. harnetop netopafsluttet afsluttet årets åretshøst høstafafStevnsbær Stevnsbærog og -–ViVihar den gav lige omkring 70 tons. Heraf bliver omkring 70 den gav lige omkring 70 tons. Heraf bliver omkring % til den reneste kirsebærsaft, som vi, til forskel fra 70 % til den reneste kirsebærsaft, som vi, til forskel allealle andre i denne branche, blotblot pasteuriserer af henfra andre i denne branche, pasteuriserer af syn til holdbarheden. Mange andre separerer saften hensyn til holdbarheden. Mange andre separerer i aromai og vand,og dervand, sammensættes og fortyndes saften aroma der sammensættes ogtil den ønskede styrke ved hjælp af vand, fortæller Allan fortyndes til den ønskede styrke ved hjælp af Møller,fortæller der er én af tre ejereder af Ellegården Vallø, vand, Allan Møller, er én af trei ejere lige uden for Køge, hvor de mange kirsebær netop af Ellegården i Vallø, lige uden for Køge, hvor de er blevetkirsebær høstet. netop er blevet høstet. mange

DET DET NATURLIGE NATURLIGE SPARK SPARK

Ren og ufortyndet ufortyndetkirsebærsaft kirsebærsaft op gennem Ren og harhar op gennem tiden tiden og anerkendt som lægemiddel været været kendt kendt og anerkendt som lægemiddel mod en mod række sygdomme – eksempelvis før rækkeensygdomme – eksempelvis var detvar førdet traktotraktorens indførsel i landbruget helt almindeligt rens indførsel i landbruget helt almindeligt at give at give hestene en god skvat kirsebærsaft hestene en god skvat kirsebærsaft liter saft om liter morsaft omnårmorgenen når der skullehele efterårspløjes genen der skulle efterårspløjes dagen for at hele at og undgå undgådagen stivhedfori ben led. stivhed i ben og led. MenMen denden dagdag i dag harhar den rene i dag den reneogogufortyndede ufortyndede kirsebærsaft mangegode gode egenskaber, kirsebærsaft mange egenskaber, hvad hvad udenudenlandske undersøgelser fastslår. – I USA har landske undersøgelser fastslår. man gennemført blindforsøg, der påviser der at – I USA har man syv gennemført syv blindforsøg, kirsebærsaft kan hjælpekan mod leddegigt, muskelpåviser at kirsebærsaft hjælpe mod leddegigt, og ledproblemer, søvnløshed med mere. Det styrker muskelog ledproblemer, søvnløshed med mere. Det kroppens immunforsvar, hvilkethvilket gør helbredelse styrker kroppens immunforsvar, gør helbregenerelt nemmere. Eksempelvis drikkerdrikker halvdelen delse generelt nemmere. Eksempelvis halvaf de amerikanske ishockeyspillere i NHL-ligaen

40

delen af de amerikanske ishockeyspillere i NHL-likirsebærsaft for at undgå led- og muskelskader, gaen kirsebærsaft for at undgå ledog muskelskader, forklarer Allan Møller. forklarer Allan Møller.

STORT INDHOLD AF MELATONIN GAVNER SØVNEN STORT INDHOLD AF MELATONIN GAVNER SØVNEN I en af de amerikanske undersøgelser vurderede

I man en afindholdet de amerikanske undersøgelser vurderede af melatonin i en kirsebærsort man indholdet af melatonin i en kirsebærsort (Monterey) med mindre melatoninindhold (Monend i terey) med mindre melatoninindhold i de fastslog danske de danske Stevnsbær. Ikke desto end mindre Stevnsbær. Ikke desto fastslog undersøgelsen, undersøgelsen, at mindre man ved indtag af denne atkirsebærsaft man ved indtag af denne kirsebærsaft opnåedesåvel en opnåede en længere dybsøvn længere dybsøvn såvel som en længere totalsøvn. som en længere totalsøvn. - En lille ”gibbernakker” – En lille ”gibbernakker” af ren, ufortyndet kirseaf ren, ufortyndet kirsebærsaft omkring 5 cl. før bærsaft omkring 5 cl. før sengetid gør underværker. sengetid gør underværker. Vi har kontakt til en Vi har kontakt til en læge i lokalområdet, som senlæge i lokalområdet, som sender patienter med der patienter med forhøjet kolesterolindhold i blodet forhøjet kolesterolindhold i blodet herud for at herud for at købe kirsebærsaft i stedet for piller på købe kirsebærsaft i stedet pillerafpå apoteket. apoteket. Kirsebærsaften virkerfori løbet nogle dage, i løbet af noglened dage, og ogKirsebærsaften bringer blodetsvirker indhold af kolesterol på det bringer fastslår blodetsAllan indhold af kolesterol ned på det normale, Møller. normale, fastslår Allan Møller.

KIRSEBÆRSAFT KIRSEBÆRSAFTI ISTEDET STEDETFOR FOR RØDVIN RØDVIN

Blandt Ellegårdens kunder er der også mennesker, Blandt er der ogsålejligheder mennesker,i som ikkeEllegårdens tåler rødvin,kunder men ved festlige som ikke tåler rødvin, men ved festlige stedet har kirsebærsaft i rødvinsglasset. Sålejligheder kan man i stedet spæde har kirsebærsaft i rødvinsglasset. Så kan eventuelt op med en smule vodka, for også at eventuelt spæde op med en smule vodka, for fåman alkoholvirkningen. også at få alkoholvirkningen. SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

REN RENSTEVNS STEVNSFAKTA FAKTA Ren Stevns kirsebærsaft avlet på Ren Stevns kirsebærsaft avlet Ellegården på Stevns. på Ellegården på Stevns. Ellegården enmeget meget gammel Ellegården er er en gammel ejendom,som som har sunde ejendom, hardyrket dyrket sunde kirsebær af sort, sort, kirsebær af den denspecielle specielle Stevnsbær, som har utroligt Stevnsbær, som har utroligt mange mange gode egenskaber. gode egenskaber.

SÅDAN INDTAGES KIRSEBÆRSAFT

Sådan indtages kirsebærsaft Mandrikker drikker 11 dl dl om Man omdagen dagen (gerne (gerne om morgenen, så man om morgenen, så man udnytter udnytter effekten op gennem effekten op gennem dagen) - eller dagen) - eller man tager en man tager en ½ dl om og ½ dl om morgenen ogmorgenen en ½ dl enom ½ dl om aftenen. aftenen. Se mere på

Se mere på WWW.GIKISA.DK WWW.GIKISA.DK


ANNONCE

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

41


±

OPLEVELSER & SHOPPING

±

Lær mere om danske salmer B. S. INGEMANN · DEL

[

di

eb

re

v

1

1

] i [ stud

ebrev

9 ]

Danske salmer N. F. S. GRUNDTVIG · DEL

1

i [ stud

ANCE DAN DA ND ESPO

EN SKOL

ebrev

om Kingos, Brorsons, Grundtvigs og Ingemanns salmer. Om livets skiftende erfaringer i glæde, sorg og forventning.

7 ]

KORRESPO KORR RESPONDA NDANCE AN NCE NC

12 gratis lektioner

SKOLEN

KORR

Et af vores meget populære kurser. KORRESPONDANCE

FOTO: NIELS CLEMMENSEN

SALM

Danske salmer u st

LARS BJØRNSTEN, HCANDERSEN-HOMEPAGE.DK

er 1 salm · DEL ske ORIE HIST Dan GENS ESAN

SKOLEN

Tilmeld dig allerede i dag på

kskolen.dk eller tlf. 4558 7770

KORRESPONDANCE

SKOLEN

Fire andre relevante på

kskolen.dk Romerbrevet

Giv troen en chance

Reformationen der gik i stå

Sundhedskursus

Efterårsmagi og vinter vidunder 2 x overnatninger i standard værelse 2 x stor morgenmad 2 x aftensmad (3-retters menu) W-LAN og parkeringsplads lige ved hotellet 140 € - per person (dobbeltværelse) 190 € - per person (enkeltmandsværelse) Reservation efter forespørgsel og tilgængelighed kan ske på e-mail eller via telefon. Tilbudet gælder til og med den 31 marts 2021. (undtagen søndag og 24. - 26., 31. december 2020)

Hotel Alter Kreisbahnhof · Königstraße 9 · 24837 Schleswig T +49 4621 30200 · info@hotel-alter-kreisbahnhof.de www. hotel-alter-kreisbahnhof.de


±

OPLEVELSER & SHOPPING

±

BESØG ET AF NORDEUROPAS STØRSTE VOLDANLÆG MIDT I DANMARKS STØRSTE NATURPARK Lad dig overraske af Fredericias unikke og dramatiske historie og nyd efteråret ved vandet omgivet af strand og skov. FÅ 20% RABAT PÅ EN PRIVAT RUNDVISNING MED EN AF VORES GUIDER, HVIS DU BOOKER I SEPTEMBER OG OKTOBER. OPLYS KODEN SENIOR2020 NÅR DU BESTILLER. NB: Guidede ture udføres normalt for gruppestørrelser på 1-30 personer pr. guide. Grundet Covid-19 reduceres max-antallet af deltagere pr. guide. Kontakt os for nærmere info.

BOOK EN GUIDE: VISIT@FREDERICIA.DK SE MERE PÅ WWW.VISITLILLEBAELT.DK

VisitLillebælt

Fredericia

www.visitlillebaelt.dk Foto copyright: VisitLillebælt, Destination Lillebælt og Joan Barløse

BI LL . 7 0 2 7 2 2 7 2

|

T E AT E R BI LL E T T E R . D K

Premiere den 15. oktober store scene

robin hood eventyr i sherwood

Dramatiker KEN LUDWIG Oversættelse HENRIK LYKKEGAARD Instruktion FREDE GULBRANDSEN Scenografi JULIE FORCHHAMMER Kapelmester JULLIE HJETLAND Musikere KIRSTINE LINDEMANN, HANS FIND MØLLER Medvirkende

CHRISTOPHER LÆSSØ, EMILIE RASMUSSEN, JESPER RIEFENSTHAL, MORTEN CHRISTENSEN, JON LANGE, LOUIS BODNIA ANDERSEN JOSEFINE TVERMOES, MATHIAS SPROGØE FLETTING


Kabine Kabine scooter scooter Model Duro 3 Model Duro 3 • • • • • • • • • • • • • • • • •

Fuld affjerdring Luxus lædersæde • Fuld affjerdring • Luxus lædersæde Bagsæde • Bagsæde Aluhjul • Aluhjul Stort LCD display • Stort LCD display Bakkamera • Bakkamera Soltag • Soltag Bred dør for nem indstigning • Bred dør for nem indstigning Vinduesvisker • Vinduesvisker MP3 afspiller • MP3 afspiller El-blæser • El-blæser Fod og parkeringsbremse • Fod og Elruder ogparkeringsbremse centrallås • Elruder og centrallås Sikkerhedsseler • Sikkerhedsseler EU typegodkendt • EU typegodkendt Knallertforsikring påkrævet • Knallertforsikring påkrævet Nummerplade • Nummerplade

29 km i timen 29 km i timen Må køres uden Må køres uden kørekort kørekort

Godkendt til Godkendt passagertil passager

Pris: Pris: 59.800,59.800,Model Model Apollo Apollo928 928kabine kabine • • Luksus Luksus kabine kabinescooter scooter • • Bygget Bygget op oppå påApollo Apollo928 928 • Bred dør for bedre • Bred dør for bedreindstigning indstigning • Behageligt komfortsæde • Behageligt komfortsæde • • El-varme El-varme • Fuld affjedring • Fuld affjedring • Vinduesvisker • Vinduesvisker • Automatisk sænkning af fart • Automatisk sænkning af fart når man drejer når man drejer • Fantastisk kørekomfort • Med Fantastisk kørekomfort • bakkamera • Med bakkamera

Pris: Pris: 54.800,54.800,Gratisbog bogom omel-scootere el-scootere Gratis Ring 70 27 27 18. Ring 70 27 27 18.

Se mere på www.pmpost.dk Se mere på www.pmpost.dk

86 sider fyldt med 86 gode sider tilbud fyldt og informationer med gode tilbud og informationer

Profile for ISA Publishing

Senior #10 September 2020  

Senior #10 Juni 2020 Livsstil nyheder interview portræt Peter Mygind interview Eva Smith oplevelser kultur kunst gastronomi kost højskoler a...

Senior #10 September 2020  

Senior #10 Juni 2020 Livsstil nyheder interview portræt Peter Mygind interview Eva Smith oplevelser kultur kunst gastronomi kost højskoler a...

Profile for gitte9