Page 1

VEJEN TIL ET SUNDT OG AKTIVT LIV

INTERVIEW

BENTE KLARLUND

BLIV YNGRE

-OG MERE MODSTANDS DYGTIG MOD CORONA

INTERVIEW

LISBET DAHL

DANMARKS REVYDRONNING GLÆDER SIG TIL AT TELTET FYLDES OP IGEN

LIVSSTIL · NYHEDER · REJSER · SUNDHED · KULTUR · GASTRONOMI · OPLEVELSER · AKTIVITETER


±

LEDER

±

#13 MAJ 2021

VELKOMMEN TIL SENIOR 2021 VEJEN TIL ET SUNDT OG AKTIVT LIV

Vi går en god til i møde med sommer, sol og masser af socialt samvær. Og det fejrer vi med et festfyrværkeri af glade og positive artikler her i Senior.

De gode oplevelser hentes i høj grad også i naturen, og i vores artikel om seniorcamping får du en række gode tips til, hvor du kan tage hen her i sommer.

KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) er stadig centrale punkter i en god sundhedsindsats, men som Bente Klarlund Pedersen understreger i dette nummers interview, er det også vigtigt, at du prioriterer at hygge dig med andre, lege, spille og opleve en masse, som henrykker og skaber begejstring, fx kunst eller musik.

Og når du alligevel er ude og se dig om, så tag og besøg en af Danmarks helt store kulturinstitutioner, pølsevognen, som nu søges optaget på UNESCO World Heritage Centre – eller en af de mange spændende kunstudstillinger, som de danske museer har brugt ekstra god tid på at planlægge.

Og hvorfor ikke starte i Cirkusrevyen, som Lisbet Dahl glæder sig enormt til at åbne igen. Efter et års ufrivillig pause slår hun teltdørene op igen i netop disse dage, og i år byder revyen bl.a. på en stor afsked med Ulf Pilgaard, som er med for sidste gang inden han går på pension som 81-årig.

Dette og meget andet kan du dykke ned i i denne glade forårsudgave af Senior. God læselyst!

LÆS MERE PÅ: SENIORMAGASIN.DK SENIOR UDKOMMER I MARTS · JUNI · SEPTEMBER · NOVEMBER 2021

PUBLISHING

Published by ISA Publishing Kontakt: Gitte Guldager gigl@isa-adv.dk Tlf 60 53 09 80 www.isapublishing.dk

Creative Director Gitte Guldager Journalister Sultan Sahin og Jesper Elm Larsen Annoncesalg ISA Advertising Høffdingsvej 36, 2. sal 2500 Valby, Tlf 60 53 09 80, www.isa-adv.dk Forside: Lisbet Dahl / Fotograf: Henrik Petit

ISA Publishing påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl i artikler og annoncer. Artikler, billeder, og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra ISA Publishing. Annoncer og artikler indrykket i Senior udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holding - indhold er inspiration. Sider med 'sponseret af' øverst i hjørnet, indikerer at den pågældende forretning har betalt for godkendt tekst.

2

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


SPA

R OP

TIL D

KK 3

.120

VED

2 PE

R S.

Sommerferie på Færøerne Bo 4 nætter på 4* Hotel Brandan

Oplev sommeren I NORDENS MINDSTE HOVEDSTAD

Til sommeren 2021 har du mulighed for at få nogle dage med både by- og naturoplevelser og 4 overnatninger på det splinternye 4* Hotel Brandan i Tórshavn. Tórshavn er en charmerende blanding af gammelt og nyt. Den har lige det, der skal til for at være en lille hovedstad. Dagene på Færøerne planlægger du selv. Med base på hotellet kan du vælge efter vejr og interesse, om det skal være natur eller kultur. Med bil kan du stort set nå rundt til alle de mest attraktive seværdigheder, besøge bygderne, opleve kulturen og lokalbefolkningen. REJSEPLAN Afrejse fra Hirtshals er tirsdag kl. 11.30, og ankomst i Tórshavn er onsdag kl. 17.30. Du bor på 4* Hotel Brandan fra ondag til søndag. Afrejse fra Tórshavn er søndage kl. 23.30, og ankomst i Hirtshals er tirsdag morgen kl. 09.30.

Les mere om rejsen på www.smyrilline.dk/tilbud Les mere om hotellet på www.hotelbrandan.com

Tilbudspris pr. pers. når 2 pers. rejser sammen

fra kr.

3.990

AFREJSE FRA HIRTSHALS TIRSDAGE 22.06, 29.06, 06.07, 13.07 & 20.07.2021 AFREJSE FRA TÓRSHAVN SØNDAGE 27.06, 04.07, 11.07, 18.07 & 25.07.2021

Tlf. 9655 8500 booking@smyrilline.dk www.smyrilline.dk


±

KULTUR & OPLEVELSER

±

NATURSKØNNE PERLER

i Danmark

SAVNER DU AT REJSE UD I VERDEN OG FÅ EN PÅ OPLEVEREN, MEN BLIVER HOLDT TILBAGE AF PANDEMIEN LIGESOM RESTEN AF VERDEN, SKAL DU FATTE MOD OG LÆSE MED HER. DANMARK HAR EN MASSE SKØNNE STEDER, DER VENTER PÅ AT BLIVE UDFORSKET. KUN FANTASIEN SÆTTER GRÆNSER.

Faxe Kalkbrud Har du endnu ikke besøgt Faxe Kalkbrud, skal du helt klart overveje det, da det er et af de smukkeste steder i landet. Det består af et 63 millioner år gammelt hav, der for lang tid siden var fyldt med koraller og mere end 500 slags dyr, herunder krokodiller og hajer. Det, der engang var dyr og planter, er sidenhen blevet omdannet til kalk, og hvis du kigger godt efter, kan du måske finde en hajtand eller noget helt andet i forsteningerne. Her kan du på egen hånd opleve historien bag kalkbruddet fra masseuddøen for 66 millioner år siden til det unikke koralrev og frem til i dag. Adresse: Østervej 10, 4640 Faxe

Vandretur ved Møns Klint Møns Klint er et oplagt udflugtsmål for naturelskere, og man kan finde både planter og dyr, der ikke findes andre steder i Danmark. Der findes blandt andet 20 arter af vilde orkideer i området på grund af det høje kalkindhold i jorden. Klinten troner sig til 128 meter op over havets overflade, og kystlinjen er ca. 7 km lang. Synet af klinten er fantastisk og vidner om de enorme naturkræfter, der har skabt vores land. Vandet foran klinten har en helt særlig grøn/blå farve, der kommer af den evige nedbrydning af klinten som følge af dynamikken samt vind- og vejrforhold. Det er flere steder langs Klinten muligt at gå af trapper ned til stranden, hvor fra du kan se Klinten fra vandkanten og virkelig fornemme højden. Adresse: Østmøn, 4791 Borre

Lille Vildmose – elgenes land Lille Vildmose er med sine mere end 7.600 hektar Danmarks største landfredning og huser nogle af landets største bestande af krondyr. I Vildmoselandet på kanten af Kattegat og lige syd for Limfjorden er der rig mulighed for at udforske terrænet til fods, på cykel eller i bus og bil. Elgene, der også bliver kaldt Nordens giraffer, flyttede ind i Lille Vildmose i 2015. Dem, der blev sat ud, kom fra Sverige og siden 2015 er flere kommet til - både fordi der er blevet sat flere ud i naturen, men også fordi at de, der er der, trives og har formeret sig. I 2020 var der ca. 20 elge i Lille Vildmose. Dyrene har et område på hele 21 km2 at boltre sig på, hvilket svarer til næsten 4.000 fodboldbaner, der går under navnet Mellemområdet. Siden sommeren 2016 har der været mulighed for at se de imponerende dyr bevæge sig rundt i Danmarks største fredede landområde – nøjagtigt, som de gjorde for 5.000 år siden. Adresse: Birkesøvej 16, Dokkedal, 9280 Storvorde

4

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


DET NATIONALHISTORISKE MUSEUM Oplev mere end 500 års danmarkshistorie fortalt gennem historiemalerier, periodeinteriører, kunst og portrætter i Danmarks nationale portrætgalleri på Frederiksborg Slot.

SÆRUDSTILLINGER Dronningens Ansigter Det Kontrapunktiske Portræt Portræt NU! 2021 Genforeningen 1920

Åbent hver dag! November-marts 11-15 April-oktober 10-17.

Se program for særudstillinger og ferieaktiviteter for børn på dnm.dk


±

KUNST

±

SOMMERENS VISUELLE

åbenbaringer

Der har været god tid til at tænke dybe tanker, lave aftaler med kunstnere og samlere og få fyldt op på væggene. Nu begynder de store udstillinger af billedkunst da også at dukke op igen, og der er meget at glæde sig til for den forsømte galleri- og museumsgæst. MIRÓ OG JORN Fra d. 21. marts 2021 kan du på Museum Jorn opleve et drømmeteam bestående af den catalanske maler Joan Miró og Asger Jorn. Miró var faktisk en af de største inspirationskilder, da Asger Jorn rejste til Paris i 1936 for at uddanne sig til kunstner, og selv om Jorn hurtigt fandt sin egen vej i kunsten, opstod der livet igennem mange paralleller i de to kunstneres virke. Udstillingen realiseres i anledning af Silkeborgs 175-års jubilæum og kan ses til september 2021

LYNGVILDS KONGERÆKKE PÅ KRONBORG Når Danmarks kongerække for første gang i over 400 år igen kommer til at pryde væggene på Kronborg Slot, bliver det i form af Jim Lyngvilds storslåede billeder. I sin bog ”Danmarks konger og dronninger fra Gorm til Margrethe II” har Lyngvild genskabt fortidens konger og dronninger som det, de var: mennesker af kød og blod og bristede drømme. De store følelser fra stolthed til storhedsvanvid blæses her op i 3 meter høje portrætbilleder, der fortæller historien om Danmarks monarki. Særudstillingen løber fra 21. april til 24. oktober 2021.

6

ERNST LUDWIG KIRCHNER OG EMIL NOLDE Igen et super spændende tandem med (halv)dansk islet. Med forårets store udstilling stiller SMK skarpt på to mastodonter i moderne billedkunst, Kirchner og Nolde, der begge blev berømte for deres nyskabende brug af stærke farver og voldsomme penselstrøg. I perioden 1908-1918, mens Tyskland var en dominerende kolonimagt i disse verdensdele, fandt de inspiration hos mennesker og kulturer fra især Afrika og Oceanien. Åbner 21. april.

KATHRINE ÆRTEBJERG I år og 2022 bliver der heldigvis rig lejlighed til igen at komme tæt på Kathrine Ærtebjergs værker, ikke mindst på den retrospektive soloudstilling “De 1000 gåders sted”, der åbner i Brandts i Odense torsdag 16. september 2021 (vises til maj 2022). Titlen stammer fra et af Ærtebjergs malerier fra 2006 og virker meget velvalgt, da hendes værker altid har været bristefærdige af gåder – på den gode måde! Desuden deltager hun i gruppeudstillingen “Kunstnernes kunst” på Gammelgaard, Herlev, fra 24. april til 6. juni 2022.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

7


±

INTERVIEW

±

LISBET DAHL

DANMARKS REVYDRONNING GLÆDER SIG TIL AT TELTET FYLDES OP IGEN LISBET DAHL ER ET EKSTREMT AKTIVT OG SOCIALT MENNESKE, DER TRIVES BEDST PÅ EN SCENE FORAN EN STOPFYLDT SAL. SENIOR FANGEDE HENDE VED HJEMKOMSTEN FRA EN LANG PRØVEDAG PÅ CIRKUSREVYEN, HVOR HUN LIGE KUNNE NÅ AT GIVE ET INTERVIEW, MENS HUN GJORDE KLAR TIL MIDDAGSGÆSTERNE OG HUSKATTEN LIVLIGT BLANDEDE SIG I SAMTALEN. JOURNALIST: JESPER ELM LARSEN

Nu gik vi jo glip af Cirkusrevyen sidste år. Hvor sikkert er det - her midt i april - at der bliver en Cirkusrevy i 2021? Lisbet: Intet er jo sikkert, men det går jeg da stærkt ud fra. Vi gør det, der bliver sagt og regner ikke med noget. Man kunne forestille sig, at vi fx fik lov til at have plads til 500 i salen. Det ville vi så ikke tjene penge på, men vi spiller alligevel. Hvordan påvirker usikkerheden arbejdet – er der den samme gejst over prøverne? Lisbet: Det påvirker os slet ikke. Vi arbejder som vi plejer og regner med, at vi har premiere den 7. maj med publikum. Og så ser vi, hvad der sker. Vi har arbejdet siden første marts. Jeg skriver ikke selv, men det gør både Henrik Lykkegaard og Niels Olsen - og James og Adam Price. Det skal jo gerne hænge sammen, så det bliver en helhed. Så kan det godt være, at der er nogle numre, som er skide gode, men ikke passer ind. Vi gik i teltet i tirsdags efter at have siddet ved skrivebordene nogle uger, og så er det op på scenen og se, om det, vi har regnet med, virker. Og hvis det gør det, så kommer det ud. Heldigvis tegner det rigtig godt. Kan vi nu forvente en revy fyldt med corona-sketches – eller er der andet, som også presser sig på? Lisbet: En revy skal afspejle den tid, som vi lever i. Og den tid, som vi lever i, er jo ændret væsentligt inden for halvandet år. Vi har en anden måde at handle, en anden måde at være sammen på og alt det der. Og det skal selvfølgelig med i

revyen. Det er helt naturligt, at der er en særlig vinkel i år. Og der går nok også et godt stykke tid, før vi er tilbage til normale tilstande igen. Men nu får vi lov til at gå på scenen og får lov til at spille for et publikum, som højest sandsynligt trænger til at komme ind og grine lidt, ikke? Og være lidt sammen. Men lad os nu se, hvor meget sammen, vi bliver. Vi retter os jo ind, sådan som vi får besked på. 2021 bliver desværre Ulf Pilgaards afskedsshow. Kommer der så en stor kavalkade af Ulf Pilgaards highlights? Lisbet: Jeg snakker simpelthen ikke om det, du. Det er ikke nogen hemmelighed, men man ved aldrig, hvad det ender med at blive, fra hvor vi står i dag. Derfor klapper vi hesten og siger ikke noget, før vi ved det 100 %. Og det ved vi først sådan cirka 8 dage, før vi får publikum på. Arbejder du bevidst på at forny dig selv for ikke at gå i stå – eller er det bare noget, som kommer naturligt af at være aktiv? Når man hele tiden arbejder, så går man jo ikke i stå, vel! Revy afspejler som sagt den tid, vi lever i, og derfor bliver den aldrig gammeldags. Man kan selvfølgelig have en dårlig smag, men det er da også det eneste, der kan begrænse en.

Fortsættes på side 10

8

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

INTERVIEW

±

Foto: Muusmann Forlag

hls Foto: Lisbet Da

g private samlin

Foto

D : Lisbet

vate sa ahls pri

mling

Foto: Muu

smann Fo

rlag

Foto: Henrik Petit

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

9


±

INTERVIEW

±

LISBET DAHL

Fortsat fra side 9

DANMARKS REVYDRONNING GLÆDER SIG TIL AT TELTET FYLDES OP IGEN Har der ikke også været noget godt ved corona? Hvad er det bedste coronaen har gjort for dig? Jeg har oplevet at tempoet blev sat ned. Man har ikke så travlt. Altså når folk siger: Undskyld, jeg er ti minutter for sent på den, så siger jeg: So what! Jeg skal ikke nå noget. (Ti nu stille kat! Ja, min kat snakker meget, som du kan høre!) Og man får tid til noget andet. Jeg har fx fået renset betrækket på sofaen. Alle sådan nogle ting, som aldrig ville være sket, hvis jeg havde arbejdet. Der er jeg jo helt synonym med alle andre. Jeg opdager pludselig, at der er meget mere tid og meget mere ro. Der er også mange flere mennesker, som er begyndt at arbejde hjemmefra, og som bliver ved med det, måske ikke 100 %, men i hvert fald en pæn del af tiden. Foruden premieren på Cirkusrevyen, hvad kan vi ellers forvente fra din side i år?

Foto: Muusmann Forlag

I kølvandet på mee-too debatten har der været en kraftig kritik af, at der ikke længere er nogen roller til kvinder, når de kommer i 40-erne. Hvad er din erfaring med det? Lisbet: Det har jeg ikke oplevet. Jeg er rundet 75 og har fået mange spændende serie- og filmroller de seneste år. Det er lidt som vinden blæser. Nogle år kommer der masser af film og andre næsten ingen. Den eneste ændring, som jeg har oplevet, siden jeg startede med revy, er, at det går hurtigere. Og det er jo fordi vores tid er sådan – alting går hurtigere. Vi kan ikke sidde og kigge på et revynummer i otte minutter. Det gør man bare ikke. Hvis du nu for en gang skyld skal se tilbage i stedet for fremad, hvilke roller har du så været mest glad for og stolt af i din hidtidige karriere? Jeg var rigtig glad for da jeg fik lov til at spille Shirley Valentine (sjov og dyb Willy Russell monolog, hvor Lisbet Dahl spillede en galgenhumoristisk engelsk middelklassekvinde, der kæmpede sin ensomme kamp mod livets trummerum, red.). Det var første gang jeg spillede noget alvorligt – dog med humor, men alvorligt, og det var meget spændende. Og jeg var 42, da jeg gjorde det, så det var interessant. Og den type roller vil du gerne spille flere af? Lisbet: NEEJ, nu prøver jeg noget andet og så noget syvende næste gang. Tilsyneladende ligner jeg en gammel dame, så nu spiller jeg gamle damer på film, og det er jo også spændende og anderledes, ikke. Det har jeg ikke prøvet før. Da har jeg bare taget en pæn kjole på og gået ind i finalen og sagt Juhuu og tak for i aften. I dag skal jeg lige pludselig spille gamle damer, bedstemødre, ikke, det er da også sjovt! Hvad glæder du dig mest til at lave post corona? Lisbet: Jeg glæder mig til at have en hel sal på 1300 mennesker, som sidder tæt op og ned ad hinanden og dør af grin. Det glæder jeg mig til. Og det tror jeg, at alle mennesker glæder sig til. At komme ind på et fodboldstadium med fyldte sæder.

10

Lisbet: Jo, der udkommer en bog på Muusmann i morgen, som handler om mig med 110 sider med billeder fra hele mit liv – privatliv og arbejde – fra jeg blev født og til i dag (’Livskloge Lisbet - Et hyldestportræt af Danmarks mest berømte Lisbet’ af Marianne Tofte, red.). Jeg har snakket med en journalist, som har fuldendt opgaven. De to eneste bøger, jeg har lavet herudover, er over 20 år gamle. Så der er lidt at samle op på!

BLÅ BOG: født 1946 i København og uddannet på Aalborg Teater 1965-67 har fra 1974 i flere perioder været skuespiller, kunstnerisk leder og instruktør for Cirkusrevyen, som i dag er landets absolut største fik sin revydebut i 1972 på Rottefælden i Svendborg og har siden bl.a. medvirket i Tivolirevyen fra 1981-1984 og optrådt i adskillige musicals, eksempelvis ”Chicago”, og hun har spillet Sally i ”Cabaret” og Edith Piaf i ”Mylord” har været en flittig aktør i film og serier med 30 film, heraf mange folkekomedier, samt en række serier, bl.a. Huset på Christianshavn, Bryggeren, Lykke og ikke mindst «Sommer», hvor hun spillede lægefruen Sophia Sommer er hædret med en masse udmærkelser, bl.a. Årets Dirch (1981), Henkelprisen (1983), Bakkens Oscar (1988), Ridder af Dannebrog (2000), Årets Æreskunstner i Revyernes Revy (2001) og Æresprisen ved Reumert-uddelingen 2016 har været gift eller levet sammen med bl.a. skuespilleren Lars Høy. skuespilleren og teaterdirektøren Preben Kaas, forfatteren Peter William Møller-Holst, Claus Wolter og forretningsmanden Stefan Fønss har 5 børn: Louise (1966), Jacob (1967), Martine (1970), Elisabeth (1984) og Gustav (1990) medvirker i 2021 i Cirkusrevyen for 34. gang (heraf instruktør i 30 sæsoner)

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


Kim

Hammelsvang

Lonnie Kjer

Farshad Kholghi

Christine Astrid

1

Ét skridt for langt...

Musik Peter Bom Instruktør Gordon Kennedy Tornøes Hotel 30. maj - 10. juli Kerteminde Turistbureau 65321121 • Billetten 70202096 Politikens Kiosk, Odense • Kerteminderevyen.dk

RUDER 7

BUREAU OG FORLAG

Foto: Skovdal Nordic

Kerteminde


±

KULTUR

±

BI LL E T T E R 7 0 2 7 2 2 7 2

|

T E AT E R BI LL E T T E R . D K

sommer i tyrol

halløj på tyroler-hotellet

premiere 11. maj – vi glæder os til at se jer!

store scene


Glæd dig til sommer 10. juni - 21. august 2021

Silas Holst · Pernille Schrøder · Karsten Jansfort Rasmus Krogsgaard · Rikke Buch Bendtsen · Mickey Pless Instruktion: Rasmus Krogsgaard · Kapelmester: Mickey Pless · Koreograf: Peter Friis Kostumier: Henrik Børgesen · Scenograf: Niels Secher

Køb billetter på www.nyk-revy.dk eller på billet-tlf. 54 73 18 18


±

KULTUR

±

— FA KTA & FA NTA S I M E D J I M LY NGV I L D O G P OU L G R I N DE R - H A N S E N

KONGERÆKKEN PÅ K RO N B O RG 21.04.—24.10. 2021 KRONBORG.DK

Kongerækken_190x125.indd 1

20-04-2021 14:37:39


IK

HENR

KMANN C R A M E T T ME

LARS ARVAD

ED O F E KO

y.dk v e r r e m m o å odenses

rp

1 2 0 2 J A M MIERE 6.

Køb billette

PRE

DERIKSEN

RIA FRE ØR JOY-MA T K U R T S IN

STIG ROSSEN

K

VICKI BERLIN

NDAHL

TEN WEDE

TER MOR APELMES

ØRK M S A THOM


±

KULTUR

DEN DANSKE PØLS

±

EVOGN

BESØG DANMARKS IKONISKE UNESCO-VERDENSARV Pølsevognen fyldte 100 år her i 2021, og Danish Crown Food har i den anledning indledt en kampagne for at få Café Fodkold, svineknallerten og skinkekutteren på UNESCO’s repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv. MILJØ OG ANDRE TRUSLER Da pølsevognen var på toppen kørte der omkring 700 styk rundt i Danmark – i dag er der kun 100 tilbage. Klima-, miljø- og vegetartrends truer vores fælles kulturarv, så det er på tide at ryste senneps- og ketchupflaskerne grundigt og gå til kamp for at redde den danske specialitet.

I marts 2021 blev vognen sat til salg i Facebookgruppen Køb og Salg i Nordjylland for 150.000 kr. alt inkl. Så måske har du stadig chancen for selv at følge i fodsporet på de nordjyske pølsekonger.

HARRYS PLACE

TOPPEN AF POPPEN En pølsevogn er imidlertid ikke bare en pølsevogn – der er kæmpe forskel i charme, indretning, gourmetniveau, beliggenhed osv. Her får du et lille udpluk af Impacts favoritter, som markerer sig suverænt i toppen af de nævnte kriterier:

HAVNENS PERLE Dagmar Petersens Gade 10, 8000 Aarhus C Hvis du elsker bøfsandwich, så er det Havnens Perle du skal frekventere. De er dobbelt Danmarksmester i den ædle disciplin, og serverer både en klassisk bøfsandwich samt en ekstra stor Görlitzer med hele to slags sovs samt andre gedigne grillretter. Og der er naturligvis godt med pommes på siden, så den dybe århusianske kærlighed til stedet er absolut velfortjent.

VEJGÅRD TORV 9000 Aalborg Pølsevognen på Vejgaard Torv i Aalborg er især blevet berømt for de personager, der har langet de ristede pølser, kogte hotdogs, congobajere og flæskestegssandwiches over disken, ikke mindst Kristen Poulsgaard

16

(dengang netop afsat MF for Fremskridtspartiet) samt den kendte nordjyske kok og iværksætter Lars Jeppesen.

Nordre Fasanvej 269, København 2200 - harrysplace.dk Ægte nørrebrosk pølevognsstemning, som bl.a. er udødeliggjort i filmen ”Bleeder”. Menuen er lille men udsøgt: en stor ristet Børge (husk chilien) samt frikadelle- og flæskestegssandwich. Harry, oprindelig uddannet pølsemager, var med til at udvikle “Børgen” (navngivet efter en arrestforvarer ) til Københavns Fængsler.

PIAS PØLSEVOGN Torvet i Kerteminde - ”Vi plejer at sige, at vi er et mini-turistkontor, nyhedsformidling og socialkontor”, siger indehaver Pia Hansen. Og de opgaver klarer hun så godt, at hendes faste pølsevogn på torvet flere år i træk er kåret som Fyns bedste pølsevogn. Til sit 20 års jubilæum næste år, vil hun i øvrigt slå Guiness-rekorden for verdens længste hotdog, der pt er på 86 meter: ”Hele Langegade skal kunne stå og putte ketchup og sennep på. En kæmpe tagrende med bagerbrød og en masse pølser. Den må gerne være 100 meter!”, fastslår Pia.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


GUIDEDE TURE I VADEHAVET Vadehavet rummer de største sammenhængende tidevandsflader noget steds på kloden. Området, der strækker sig ca. 500 kilometer fra Blåvandshuk i Danmark til Den Helder i Holland, er præget af kolossal dynamik, hvor tidevandet og vinden konstant forandrer landskabet. Samtidig er Vadehavet af afgørende betydning for en

lang række dyre- og plantearter, og den biologiske mangfoldighed er enorm. UNESCO karakteriserer det som enestående universel værdi, og i 2014 optog FN-organisationen den danske del af Vadehavet på sin liste over verdensarv – en liste, der også tæller steder som Galapagosøerne og Grand Canyon. Nationalpark Vadehavet, der blev indviet i 2010, er med sine 1459 kvadratkilometer Danmarks største. Den

omfatter i modsætning til verdensarven også landområder som fx Rømø og Tøndermarsken.

Læs mere på www.romo-tonder.dk

Guidede ture Skal du opleve vadehavet, så anbefaler vi at man tager med en guide ud på en af de mange ture som finder sted igennem hele året. Af de mange ture finder, du f.eks. østersture, vadehavsvandringer, sælsafari, sanketure. Alle ture kan bestilles igennem vores hjemmeside Romotondershop.dk

BESTIL ET OPHOLD

Skal du weekend ophold i Tønder eller på Rømø så kan du finde overnatningssteder på vores hjemmeside: www.romo-tonder.dk/ overnatning Eller ringe til vores tlf. +45 73 70 96 50

ØSTERSTUR I VADEHAVET I de kolde måneder fra efteråret til foråret er der østerssæson. I denne periode er vandet så koldt at man kan spise østers direkte fra vaden på vaden. En østerstur foregår med en guide, hvor man vandrer ud i Vadehavet til østersbankerne. Her findes der tusindvis af østers. Guiden fortæller om østers og hvorfor de er endt i Vadehavet lige ud for Rømøs kyst. Vil man gerne lære mere om Vadehavet, kan man tage på en vadehavsvandring. På disse ture vil der også være mulighed for at finde østers.

VADEHAVSVANDRING Om du aldrig har været på vaden eller om du er naturelsker der kommer der igen og igen, så er en Vadehavsvandring en oplevelse for alle. Turen går fra Vadehavsmedjen i ballum ud på vadehavet, hvor der er rig mulighed for at udforske livet i underbunden og i vandoverfladen samt at nyde det fugleliv som stortrives i verdens største spisekammer.

17


±

OPLEVELSER

±

Eksklusive

Vin & Gourmetrejser til vidunderlige Piemonte

Er du helt tosset med god vin og lækker mad? Er du også vild med søde mennesker og flot natur? Så er vores eksklusive Vin- & Gourmetrejser lige noget for dig!

Læs mere eller bestil plads på

www.piemonterejser.dk Tlf. 5118 3037

Ankomst søndag til torsdag

fra

1.195,-

Den gamle pavillon har fået nyt koncept

Ankomst fredag eller lørdag

fra

1.345,-

I foråret 2021 har hotellet gennemgået en gennemgribende renovering. Vi har trukket naturen med helt ind og skruet op for den varme hjemlige hygge.

Tag på luksusophold i natur skønne omgivelser

En overnatning i dobbeltværelse Bobler og snacks Fem retters menu i restaurant GRO Stå op til en økologisk og lokal morgenbuffet Alle priser er per person

Central beliggenhed for oplevelser ved Nationalpark Vadehavet Oplev Tirpitz, Vadehavscentret, Fanø eller prøv en af vores 18 selvguidede ture fx: - Øen rundt på Fanø - Naturområdet ved Filsø - Vadehavsture - Krondyr i Vejers - Blåvandshuk Fyr

Arnbjergalle 2 - 6800 Varde - www.arnbjerg.com arnbjerg@arnbjerg.dk - +45 75 21 11 00


NYD LIVET OG HINANDEN

GENÅBNINGSTILBUD Naturoplevelser, hyggelige hotelophold og lækre måltider skabt af årstidens skønne råvarer. Tid til igen at opleve dejlige Danmark.

Vælg frit mellem vores hoteller og kategorier... Oplevelser • Køkkenchefens buffet begge dage • 2 overnatninger i delt standardværelse • 2 morgenmad

Hotelkategori:

Klassisk / Vandkanten

Forkælelse

• Udsøgte og sunde forårsmenuer 1. dag: 3 retter - 2. dag: 2 retter • 2 overnatninger i delt standardværelse • 2 morgenmad

• Udsøgte og sunde forårsmenuer 1. dag: 3 retter - 2. dag: 2 retter • 2 overnatninger i delt standardværelse • 2 morgenmad

Forkælelse * • Udsøgte og sunde forårsmenuer 1. dag: 3 retter - 2. dag: 2 retter • 2 overnatninger i delt standardværelse • 2 morgenmad

Pris pr. person i dobbeltværelse

Pris pr. person i dobbeltværelse

Pris pr. person i dobbeltværelse

Pris pr. person i dobbeltværelse

KUN

KUN

KUN

KUN

749,-

Vælg mellem Hotel Hjallerup Kro Hotel Phønix Dronninglund Hotel Hotel Vildbjerg Hotel Falken Undtaget er Hotel Lynggaarden, der er B&B hotel.

999,- 1.199,- 1.399,-

Vælg mellem Hotel Søparken, Hotel Marina, Hotel Limfjorden, Østergaards Hotel, Hotel Årslev Kro, Hotel Norden, Hotel Medi, Hotel Vissenbjerg Storkro, Nørherredhus Hotel, Hotel Menstrup Kro. Undtaget er Hotel Ansgar, der er B&B hotel.

Vælg mellem

Hotel Ringkøbing Hotel Juelsminde Strand Hotel Vinhuset

Vælg mellem Golf Hotel Viborg Hotel Dagmar

Hotel Kryb i Ly Kro

Hotel Phønix Hotel Søparken

Hotel Hjallerup Kro Dronninglund Hotel

Hotel Limfjorden

Golf Hotel Viborg

Hotel Marina

Hotel Vildbjerg Hotel Falken

Østergaards Hotel

Hotel Medi Hotel Lynggaarden Hotel Årslev Kro Hotel Ringkøbing

Læs mere på danske-hoteller.dk og book jeres ophold online på det

Hotel Juelsminde Strand Hotel Ansgar

valgte hotels hjemmeside.

Hotel Kryb i Ly Kro

Tilbuddet gælder til d. 30. juni 2021. Hotel Vissenbjerg Storkro

Hotel Dagmar

Hotel Norden Nørherredhus Hotel

Hotel Vinhuset

Hotel Menstrup Kro

Enkeltværelsestillæg kr. 300,- alle hotelkategorier Tillæg for hund kr. 200,- alle hotelkategorier

danske-hoteller.dk

Se også danskehotelophold.dk - gode tilbud, når du har tid SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

19


±

SUNDHEDS HJØRNET MED BENTE KLARLUND

±

BLIV YNGRE

-OG MERE MODSTANDSDYGTIG MOD CORONA Mens sundhedsekspert og professor Bente Klarlund Pedersen har skullet rejse mindre rundt i verden for at holde foredrag under pandemien, har hun fået mere tid til at sætte sig ind i, hvordan covid 19 påvirker os, og hvordan vi kan begrænse dens skader.

20

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

SUNDHEDS HJØRNET MED BENTE KLARLUND

Til daglig er Bente Klarlund Pedersen overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme. Foruden mere end 500 videnskabelige artikler har hun desuden udgivet en lang række bøger, senest bestselleren ”Yngre med årene”. Gennem det seneste år har hendes forskere nu også fundet en sammenhæng mellem vores livsstil og den effekt, coronaen har på os. ”Der er kommet det nye spor, at det, at man får en alvorlig covid-19 infektion, i høj grad skyldes ens livsstil”, fortæller Bente Klarlund Pedersen. ”Det synes jeg jo er meget interessant, at det, man kan gøre for at få en sund aldring og udsætte alvorlige sygdomme, det er de samme tricks, som betyder noget for, om man undgår den alvorlige og dødelige covid-19 infektion. Det vil nogle af mine forskere naturligvis gå videre og kigge på.” Og hvilke tricks er det så? Er det de samme, som du for 10 år siden kom frem med i den banebrydende bog ”Sandheden om sundhed”? ”Sundhedsbegrebet er jo blevet udvidet betydeligt siden da og blevet mere holistisk. KRAM faktorerne - Kost, Rygning, Alkohol og Motion - betyder stadig en del, men hertil kommer, at det er meget vigtigt, at du undgår støj og forurening, dyrker familie, venner og andre sociale relationer, har et positivt livssyn uden for mange unødige bekymringer og sover meget. Det ser ud til, at det er vigtigt at gøre noget meningsfuldt for sig selv og andre for at bevare den fysiske og mentale sundhed. Og så er der et nyt begreb som ærefrygt, der også er vigtigt at få med. Det handler om at opleve noget, som henrykker en og giver begejstring, fx kunst eller musik eller noget i naturen. Hvor jeg hele tiden har vidst, at det at være i god fysisk form, betyder noget for ens mentale sundhed, så siger jeg også nu, at det at have det godt, altså være mentalt sund og have overskud, det er også helt nødvendigt for, at du kan følge de mere klassiske livsstilsråd som at droppe tobakken, motionere og spise sundt. Hvis man har mange bekymringer og er stresset, så har man også svært ved at tage vare om sin fysiske sundhed.

eller er stressede. Den øger celledelingen så man hurtigere mister sine telomerer. Derimod kan bedre kostvaner og motion dæmpe den kroniske inflammation, så det man gør, påvirker altså helt ned på molekyleniveau, hvordan cellerne har det. Når vi nu ser på den aktuelle situation, tror du så, at det seneste år med coronaen har skabt nogle særlige problemer for vores sundhed, som vi skal tage vare om? Det har de, og nok især for de ældre, der er blevet meget isolerede. I det øjeblik, man bliver isoleret, er ens muligheder for fysisk udfoldelse også begrænset. Man skal virkelig tage sig meget sammen, hvis man vil ligge og lave gymnastik hjemme på stuegulvet. Så det er faktisk en trussel mod den fysiske sundhed. Samtidig kan man jo heller ikke være socialt aktiv og dele sit liv med andre. Der er også stor risiko for, at man kan blive bekymret, og mange får corona-angst og en meget dårlig mental sundhed. Det lader til, at coronaen har delt os op i to grupper, hvor nogle har klaret sig nogenlunde, mens andre er blevet usunde ved at være inaktive og måske har spist dårligt, mens de lå på sofaen. Jeg er meget optaget af, at folk skal ud at gå, cykle og løbe udendørs, bruge haven, få sovet ordentligt, holde sig mentalt aktive, spille spil og tage en pause fra bekymringerne i stedet for hele tiden at lade de dårlige nyheder vælte ind over en. I det hele taget holde sammen på familie og venner som man nu bedst kan det.

Bente Klarlund Pedersens 10 gode råd til at få et langt liv med færre skranteår: 1.

Drop tobak i enhver form.

2.

Dyrk motion mindst 30 minutter hver dag og gerne mere. Få pulsen op mindst to gange om ugen.

3.

Spis først, når du er sulten. Spis varieret, mest grønt, og ikke for meget.

4.

Drik vin i moderate mængder, fordelt over hele ugen.

5.

Minimér din udsættelse for støj og forurening.

6.

Tag vare på din mentale sundhed. Vær optimistisk og undgå unødig bekymring.

7.

Sov rigeligt, mindst syv timer i døgnet.

8.

Tro på noget. Oplev ærefrygt.

9.

Gør noget meningsfyldt for dig selv eller andre.

Hvis vi ser isoleret på seniorgruppen, er der så noget, der ændrer sig i forhold til de generelle anbefalinger? Nej, ældre bliver man jo, men man kan påvirke den måde, man bliver det på, ved at følge de her livsstilsråd. Helt ned på molekyleplan kan man simpelthen få sine celler til at dele sig langsommere, så de holder sig længere, og organerne holder sig længere. Og det er i virkeligheden noget, som man skal gøre gennem hele livet, selv om det aldrig er for sent at komme i gang. Men der er ikke nogen af de her livsstilsråd, der fokuserer på en bestemt alder. Du har jo skrevet i din bog ”Yngre med årene”, at vi med den rette livsstil kan blive yngre i biologisk forstand? Kan du forklare, hvordan det hænger sammen? Ja, jeg fremhæver meget det, der hedder telomerer, og som er sådan nogle endestykker, som sidder på kromosomerne, og man taber et stykke telomer hver gang, cellen deler sig. Et godt billede på disse telomerer er, at de ligner de plastikdupper, der sidder for enden af vores snørebånd og stabiliserer dem. Her viser det sig, at både livsstil og livsindstilling har betydning for, om man kan bevare sine telomerer. For i det øjeblik, man opbruger sine telomerer, så dør cellen. Og hvad er det så på molekyleniveau, der påvirker de her telomerer. Jo, det er i høj grad kronisk inflammation, som man især ser ved overvægt og hos personer som har KOL, diabetes og hjerte-kar sygdomme

±

10. Dyrk familie og venner. Og sæt dem gerne i kalenderen.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

21


VIDSTE DU? JOURNALIST: SULTAN SAHIN

DEL MINDER I FAMILIEN MED DIGITAL FOTORAMME Med de nye smarte fotorammer får du mulighed for at dele alle de nye fotos, slide-shows og videoer af børn og børnebørn med de ældre i familien. Den digitale fotoramme gør det muligt for personer i familien at sende billeder til dem digitalt, så de helt automatisk bliver fremvist. Det kræver blot forbindelse til Wi-Fi for at overfører disse billeder på tværs af husstande, og det tager kun få sekunder at overføre et billede. Den indbyggede harddisk kan rumme utallige billeder på samme tid. På den måde bliver det langt nemmere for ældre uden computer og IT-kørekort at følge i dagligdagen hos deres familiemedlemmer. Barnebarnets første tur på cykel eller ”lys-udpustningen” fra dagens fødselsdagsfest, kan straks overføres og vises – uanset hvor stor den fysiske afstand er mellem afsender og modtager.

500 MIO. KR. TIL OPLEVELSER FOR ÆLDRE Det seneste år har været hårdt for mange ældre og sårbare mennesker, som har oplevet isolation og ensomhed. Samtidig har oplevelsesøkonomien, herunder restauranter, teatre, museer, hoteller mv., været lukket ned og har lidt betydelige tab. Derfor er regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet med finansloven for 2021 blevet enige om at afsætte 500 mi0. kr. til oplevelser, som skal modvirke ensomhed og mistrivsel og holde hånden under oplevelsesindustrien. 250 mi0. kr. går til bo- og dagtilbud til ældre og udsatte borgere, herunder personer med handicap til at betale for oplevelsesaktiviteter for beboerne. Yderligere 220 mi0. kr. er afsat til udvalgte organisationer i civilsamfundet, der arbejder med udsatte grupper som ældre, børn, familier og hjemløse. Organisationerne skal bruge midlerne til at betale for oplevelser til de udsatte grupper. Desuden 0pretter Kulturministeriet en pulje på 30 millioner kroner med titlen ”1000 nye fællesskaber”, som kan søges af foreninger på kultur- og socialområdet til aktiviteter i oplevelsesindustrien.

SOCIALE ROBOTTER TESTES PÅ DANSKE PLEJEHJEM Ældre med demens har et stort behov for at få stimuleret deres sanser i et trygt miljø, og det skal en social robot med kunstig intelligens nu hjælpe til med. LOVOT er skabt med store nuttede dådyrøjne, silkeblød pels og kurrende lyde, så den har nemt ved at komme i kontakt med alle omkring sig. Robotten genkender desuden sit eget navn, og når du kalder på den, kommer den straks hen til dig og reagerer på kærtegn med latter og glæde. LOVOT er udviklet i Japan og netop nu i gang med at blive testet for første gang udenfor hjemlandet på plejecentre i 3 danske kommuner. Forskere fra Aalborg Universitet følger nøje resultaterne for at undersøge, om den sociale robot kan øge trivslen for mennesker med demens. Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen.

22

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


E Y N L I T K LA R

? R E S L E V E L OP unik o p lev e ls e f in d e s k un tre andre steder i verde n!

Få en helt særlig oplevelse med Bridgewalking. Prøv den imponerende tur frem og tilbage over Den Gamle Lillebæltsbro i hele 60 meters højde og nyd den fantastiske udsigt. På to timer bliver I ført trygt rundt af jeres guide, som deler alle de bedste historier fra broen – og er I heldige, kan I endda opleve både marsvin og sæler i bæltet. Det er en oplevelse, I sent vil glemme.

Se mere og Book en tur

www.Bridgewalking.dk SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

23


±

AKTIVITETER

±

Inspiration TIL NYE MENTALE, FYSISKE OG SOCIALE AKTIVITETER FÅ STEDER I VERDEN HAR ET SÅ TÆT OG VIDT FORGRENET FORENINGSLIV SOM VI HAR I DANMARK. GENNEM HELE LIVSFORLØBET FRA VUGGESTUE TIL PLEJEHJEM KAN DU VÆLGE MELLEM UTALLIGE FORMER FOR RYTMISKE WORKSHOPS, FYSISKE UDFORDRINGER OG MENTAL TRÆNING. HER ER NOGLE GODE TIPS TIL, HVOR OG HVORDAN DU FINDER DIT NÆSTE PERSONLIGE UDVIKLINGSPROJEKT! JOURNALIST: JESPER ELM LARSEN

GENVEJEN TIL ET AKTIVT ÆLDRELIV

HOLD HJERNEN I FORM

Måske er du netop gået på pension og skal til at finde ud af, hvordan dagene nu skal se ud - eller måske kunne du bare generelt godt tænke dig at møde nye mennesker og få nye input. Mulighederne er mange – sprog, sport, samfund, kultur, madlavning, rejser etc. - og du finder dem fx nemt på en søgeportal som aktivtældreliv. dk, der har til formål at bygge bro mellem aktivitet og borger. Her i foråret 2021 er der over 1500 foreninger og 10.000 aktiviteter at vælge imellem.

Når du bliver ældre, skærer hjernen de forbindelser mellem hjernecellerne væk, som du ikke bruger. Allerede i 40-50 års alderen begynder hjernen at skrumpe, hukommelsen svigter, og senere i livet bliver stadig flere ramt af demens. Så det er vigtigt hele tiden at lære nyt for at holde hjernen i form, fx ved at gå en ny vej hjem for at se nye ting, tilberede mad, du ikke har smagt før, prøve en ny sport eller leg med børnebørnene, melde dig til et nyt kursus etc. Kort sagt – lav om i hverdagsrutinerne. Og når du har udfordret hjernen og dine muskler, er det også vigtigt med en god nats søvn, hvor hjernen rydder op og arkiverer, affaldsstoffer renses ud, og kroppen får hvilet, så du er klar til endnu en dag som UFO-pilot.

På hjemmesiden finder du lynhurtigt en oversigt over alle de aktivitetstilbud, der er i dit nærområde. Det gør det både lettere at opsøge og deltage i nye aktiviteter, og skaber derved grobund for nye bekendtskaber.

BLIV FRIVILLIG OG GØR EN FORSKEL

KØRESTOL INGEN HINDRING Søgefunktionen på aktivtældreliv.dk hjælper dig med at finde relevante oplysninger om de forskellige aktiviteter og muligheder, som dine lokale foreninger tilbyder. Nogle steder kører man fx sammen til aktiviteter, så du bare skal tilmelde dig ordningen. Mange har også indrettet lokalerne, så deltagere i kørestol eller med rollator nemt kan komme rundt. For hvert enkelt aktivitet finder du under praktisk information oplysninger om alt fra handicapparkering og -toiletter til følgeordninger og mulighed for uforpligtende besøg for nye medlemmer.

24

At blive frivillig i en forening er også en sikker genvej til nye indspark og sjove udfordringer samtidigt med, at du gør en forskel for andre. Samtidig med at du udvikler nye sider af dig selv, kan du være med til at gøre det muligt for folk, der oplever ensomhed, at genoprette et socialt liv.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


±

FEIRE

±

Tip!

Hen over som meren afholder DCU og lokalafdelinge rne en række seniorstævner på de danske campingpladse r. Bl.a. er der Seniortræf 21 -25/8 på Ålbæ k Strand Camping . Læs mere om dette på

dcu.dk

Naturskøn friluftsferie I FRED OG RO

Efter at være lukket inde hele vinteren er der ikke noget bedre end en campingferie, hvor du kan nyde naturen og slappe fuldstændigt af - gerne langt væk fra vandlande, hoppeborge og sodavandsdiskoteker (med mindre børnebørnene er med). Det får du alle muligheder for på de særligt seniorvenlige campingpladser, der også fokuserer på aktivitetstilbud til de mere modne årgange. SATS PÅ DE SKÆVE SÆSONER

BADE- OG FISKEFERIE PÅ FYN

Seniorcamping er primært for os på 55+, der har mulighed for at tage på campingferie uden for højsæsonen og dermed kan opnå særligt gunstige priser/vilkår. Især her i 2021, hvor rigtig mange danskere fortsat dropper udenlandsrejsen og i god tid har sikret sig en mere coronavenlig ferie på de hjemlige breddegrader. Stort set alle sommerhuse og campingpladser er allerede booket ud i skoleferierne, så en del af presset bliver nu overført til de traditionelt mere tyndt belagte måneder.

Camp Hverringe ligger ved Bøgebjerg Strand, der er en af Fyns bedste fiskepladser og samtidig en skøn badestrand tæt på det naturskønne Fyens Hoved med førsteklasses vandreture. Om du selv vil fange fisken eller indtage den på gourmetperler som Rudolf Mathis og Munkebo Kro er helt op til dig. Før middagen kan du fx shoppe eller tage en tur på Johannes Larsen Museet i Kerteminde eller besøge Brandts Klædefabrik eller H.C. Andersens Hus i Odense.

SENIORCAMPING FOR LIVSNYDERE PÅ FEDDET Feddet Strand Resort ligger ved Faxe bugt i et af Sjællands smukkeste områder, der indbyder til hyggelige gåture og samt strandliv på af Sjællands bedste strande. Desuden kan du tage en tur til Møns Klint. Faciliteterne er i top, lige fra servicebygninger og køkkener til aktiviteter. Hver morgen er den store indendørs pool reserveret til voksensvømning, og den udendørs wellness-afdeling byder bl.a. på en 38 grader varm spa samt en panoramasauna. Med ca. en times kørsel til København er udvalget af kulturelle oplevelser samtidig meget bredt og let tilgængeligt. Læs mere på feddetcamping.dk

26

DET GODE LIV PÅ HYGGE STRAND HYGGE Strand Camping nær Odder og lige ud til Kattegat/Samsø Bælt er indbegrebet af ”Det gode liv” - afslapning, nærvær og wellness tæt på naturen og vandet. I lokalområdet finder du også en masse skjulte skatte i form af hyggelige specialbutikker og boder med friske råvarer. Hen over sommeren kan du også tage børnebørnene med til bedsteforældre-uger og give dem en dejlig og nærværende ferieoplevelse. Der er rig mulighed for sjove spil og leg samt gå- og cykelture, og stranden er meget børnevenlig.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


VADEHAVSCENTRET - Porten til UNESCO Verdensarv Udstillinger om 15 mio. trækfugle på rejse

Okholmvej 5 · Vester Vedsted 6760 Ribe · Tlf 7544 6161 www.vadehavscentret.dk info@vadehavscentret.dk

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

27


±

FERIE OG OPHOLD

±

NYD EN DEJLIG MINIFERIE PÅ HISTORISKE SEVEL KRO

MINIFERIE PÅDEJLIG HISTORISKE SEVEL NYD EN MINIFERIE PÅKRO HISTORISKE SEVEL KRO

- A la carte restaurant Sevel Kro, Søgårdvej 2, 7830 Vinderup, Tlf. + 45 97 44 80 11 -- Gourmetophold www.sevelkro.dk - Miniferie - Selskaber - Mødelokaler

D EN DEJLIG MINIFERIE PÅ Sevel Kro, 7830 Tlf. + 45 97 44 80 11 - www.sevelkro.dk , 7830 Vinderup, Tlf.Søgårdvej + 45 97 442,80 11 - Vinderup, www.sevelkro.dk HISTORISKE SEVEL KRO

WATERMAN TRAVEL

Check-in - fra kl. 14:00 KROATIEN FISKEREJSE FRA 14.995,Kaffe & hjemmebag Tag med til den utrolige hyggelige by, Jezera, ved Tag med på drømmefiskeri til den eksotiske øgruppe 2-retters menu begge aftener Adriaterhavet. Her skal vi fiske efter tunfisk og mange Maldiverne hvor vi skal fiske efter alle de mange fisk 2 xsom overnatninger m/Pris morgenmad andre spændende arter. Der er desuden rig mulighed for findes i havet omkring øerne. for 10 dage afslapning i byen. Inkl fly, transporter, hotel og fiskeri. 21.995,- kr. inkl. fly, fiskeri, hotel, al mad og drikke og Inkl. 1 billet til: transport til øen Hjerl Hede Frilandsmuseum, ingsmuseet St. George eller Holstebro Museum MALDIVERNE FISKEREJSE FRA 21.995,-

GOLFREJSE SKOTLAND FRA 6.995,Skotland er golfens hjemland – et must for enhver golfspiller. På denne 5-dages rejse vil vi spille på nogle af de klassiske baner i den østlige del af landet. Program muligt for ikke-spillende medrejsende. Inkl. fly, billeje, hotel og greenfees

lokale kirker – Sevel Kirke og Sahl Kirke med det gyldne alter, eller benyt vandreruterne langs søerne ved Sevel.

GOLFREJSE SKOTLAND FRA 6.995,-

VANDREFERIER FRA 4.480,-

CYKELFERIER FRA 8.995,-

På denne tur skal vi opleve det skotske højland med

Vi har et bredt udvalg af fantastiske vandrerejser

Vi har et bredt udvalg af fantastiske cykelrejser til primært Norge og Tyskland. Alle rejserne byder på mulighed for at leje cykler. Rejserne er både for unge og ældre som vil holde ferie på to hjul. Se udvalget på vores hjemmeside

Kro, Søgårdvej 2, 7830 Vinderup, Tlf. + 45 97 44 80sværhedsgrad 11 af forskellig i en række forskellige sin mange golfbaner i spektakulære og smukke

www.sevelkro.dk

omgivelser. På rejsen spilles 54 huller fordelt på 3 baner. Udover golf vil der være mulighed for andre oplevelser. Inkl. fly, billeje, hotel og greenfees.

lande som Norge, Tyskland, Irland, Liechtenstein mf. Se udvalget på vores hjemmeside

info@watermantravel.dk · tlf. 4230 0700 · www.watermantravel.dk


n y F å p e i r e f i n i M

PÅ HOTEL VISSENBJERG STORKRO

med besøg i DANMARKS JERNBANEMUSEUM eller på EGESKOV SLOT eller sejltur med M/S HELGE 2 OVERNATNINGER MED DANSK MORGENBORD 2 X 2 RETTERS AFTENBUFFET EN HEL DAGS ENTRÉ TIL DANMARKS JERNBANEMUSEUM ELLER EN HEL DAGS ENTRÉ TIL EGESKOV SLOT ELLER SEJLTUR MED M/S HELGE PÅ SVENDBORGSUND Vissenbjerg Storkro er det perfekte udgangspunkt for alle de eventyrlige oplevelser på Fyn. Med ca 30 minutters bilkørsel når du frem til Fåborg/Svendborg/Assens og det fantastiske Sydfynske Ø-hav eller Odense. SÅ DER ER Å FYN... P E AT S MEGET VERNATNING O EKSTRA . DAGENS INKL BUFFET AFTEN ET S R E T UFF 2 RET RG E N B O G MO -

5, KR. 42 PR . PE

RSON

TILBUDDET GÆLDER: M/S Helge sejler fra 7. juni til 12. sept. 2021 Egeskov Slot fra 24. april til 24. okt. 2021 Danmarks Jernbanemuseum fra 1. maj til 18. dec. 2021

TILLÆG FOR ENKELTVÆRELSE

300,-

BØRN UNDER 12 ÅR HALV PRIS BØRN UNDER 4 ÅR GRATIS I FORÆLDRENES SENG

PRIS PR . PERSON FRA KR .

1095,I DOBBELTVÆR

ELSE

SE ALL E VORES POPUL ÆRE MINIF ERIETI LBUD P VISSEN Å WWW. B J E RG STORK RO.DK

PR. NAT

Søndersøvej 30 · 5492 Vissenbjerg Tlf. 6447 3880 · info@vissenbjergstorkro.dk www.vissenbjergstorkro.dk


SPONSERET AF AIR-TECH

KOL-PATIENT:

”LUFTRENSEREN LUFTRENSEREN ER MIN BEDSTE VEN” VEN Da 61-årige Sanne Rasmussen, der døjer med KOL og hyppige lungebetændelser, hørte om luftrenseren fra Air-Tech, blev hun nysgerrig på den. Og med god grund. I dag er hun så glad for den, at luftrenseren er blevet hendes bedste ven.

FAKTA

Fåes i flere farver

MAC500s kan købes hos AIR-TECH.dk for blot 4.500, - kroner alt inklusive Strømforbruget ligger omkring 90 øre pr. døgn ved kontinuerlig drift. Reducerer lugtgener fra bl.a. rygning, brændeovne, fugt, inkontinens, madlavning og manglende udluftning. MAC500s har minimal vedligeholdelseog skal blot tilsluttes en stikkontakt. Dansk produceret produkt

KOL-patient: Sanne Rasmussen KAN DET NU OGSÅ PASSE? Sanne Rasmussen syntes, det var for godt til at være sandt, da hun hørte om luftrenseren fra Air-Tech i en reklame. Derfor tog hun kontakt til virksomheden, der tilbød hende en gratis prøvetid på 14 dage. ”Lige da jeg så den, tænkte jeg, at jeg var blevet bildt noget ind, men den har altså en effekt. Det kunne jeg allerede mærke efter de to uger, jeg lånte den med hjem, hvor jeg så efterfølgende ikke var i tvivl om, at den måtte jeg eje. I dag har jeg så haft luftrenseren i fem år, og det er det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv,” siger Sanne Rasmussen.

HJÆLPER PÅ FLERE TING PÅ ÉN GANG

jeg kæmper efter vejret, men det gør jeg ikke på samme måde i stuen og køkkenet. Jeg hoster heller ikke så meget, som jeg plejer – så længe jeg er i nærheden af min luftrenser.”

ANBEFALER DEN TIL ALLE Sanne Rasmussen er ikke den eneste, der har glæde af en luftrenser fra AirTech, men også hendes fire veninder, der har fået den anbefalet af hende. ”Jeg har anbefalet luftrenseren til fire veninder, der nu også har fået sig en. De er glade for den alle fire. To af dem har anskaffet sig den for at bekæmpe røg og bakterier, og de to andre har det samme som mig, altså sygdomme. Men de siger også, at de kan mærke en kæmpe forskel,” siger den glade kvinde.

Udover at være ryger og KOL-patient, plejede hun også at døje med hyppig lungebetændelse, hvilket luftrenseren har haft en gavnlig effekt på, forklarer den 61-årige kvinde. Mens Sanne Rasmussen tidligere blev ramt af lungebetændelse hver anden måned, er det nu en sjælden gang, at det sker, faktisk kun hvis hun er ude og flyve eller har siddet for længe udenfor i haven. ”Luftrenseren MAC500s står i mit køkken og stue og hjælper gevaldigt meget. Jeg kan for alvor mærke forskellen, når jeg vågner op om morgen og kommer ud i køkkenet, for så er det ligesom at mærke frisk og kold luft op i næsen,” siger Sanne Rasmussen og fortsætter: ”I soveværelset kan jeg mærke, at

30

MAC500s forhandles i Danmark udelukkende gennem

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

Tlf. 40 51 99 33

AIR-TECH.dk


Børn er vores fremtid GIV DIN ARV LIV Når du vælger at donere en del af din arv til et humanitært formål, sætter du dit personlige præg på, hvad der skal ske med din arv. MED DIN ARV KAN DU GIVE BØRN: Vigtig skolegang Livreddende vacciner Bedre sundhed med rent vand og ordentlig ernæring

OPRET TESTAMENTE - UDEN OMKOSTNINGER UNICEF er fritaget for den boafgift, arvinger ellers skal betale. Vi hjælper dig gerne og tilbyder som regel også at dække omkostningerne til en advokat, hvis UNICEF indgår i testamentet.

FÅ VORES GRATIS ARVEFOLDER PÅ UNICEF.DK/JP ELLER KONTAKT OS PÅ SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

TELEFON 35 27 38 38 31


±

VELGØRENHED

±

HJÆLP TIL SELVHJÆLP Verden er ikke altid, som den burde være, og flere og flere danskere vælger at engagere sig i kampen og hjælpe andre, som på en eller anden måde er kommet i klemme. Men hvordan yder du den største og bedste hjælp – via din egen private enmands-hjælpeorganisation eller gennem en veletableret, global aktør? JOURNALIST: JESPER ELM LARSEN

DE SOCIALE MEDIER MANGEDOBLER HJÆLPEAKTIVITETERNE I dag kan du sidde og køre op i en spids over nyhedsdækningen af naturkatastrofer, sygdomsepidemier eller andre uhyrligheder den ene time og starte en indsamling via Facebook, LinkedIn eller Instagram den næste. Der er ikke langt fra tanke til handling, og med det rette, vedholdende engagement kan der også skabes flotte resultater. Men ofte er formålet med ens indsamling allerede dækket at de store, velorganiserede hjælpeorganisationer, som for længst har fx logistik, eksperter og samarbejdskontrakter på plads på forhånd, og derfor kan hjælpe hurtigere og mere effektivt. Der er dog meget, der tyder på, at det ene ikke udelukker det andet. Det viser erfaringerne fra bl.a. Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors.

FLERE DANSKERE GIVER MERE Hos Folkekirkens Nødhjælp har man også bemærket, at flere danskerne danner deres egen hjælpeorganisation eller indsamling. Men der doneres ikke færre penge til Folkekirkens Nødhjælp af den grund. Tværtimod ser det ud til, at de små, nye hjælpeorganisationer ligefrem opmuntrer danskerne til at give mere, end de ellers ville.”Vi ved, at når man først har doneret én gang, er man mere tilbøjelig til at gøre det igen, fordi det giver én en god følelse af at hjælpe andre. Måske er de små organisationer med til at forstærke den følelse,” siger engagementsdirektør Kenneth Kamp Butzbach fra Folkekirkens Nødhjælp.

32

Den generelle erfaring fra de store hjælpeorganisationer er da også, at der er flere danskere, der giver - og at de giver flere penge end tidligere.

FIND DEN PERFEKTE KOMBINATION Selv om de mange små, nye initiativer på det almennyttige område ikke træder de store over tæerne, er de nok alligevel mest velegnede til lokale, begrænsede hjælpeaktioner, fx støtte til en lukningstruet skole/ kulturinstitution eller en social sag. Der findes imidlertid også en række spændende kombinationer mellem aktions- og støttemulighederne, fx har Skandia med ”Idéer for livet Ambassadører” skabt et samarbejde med Red Barnet, Kræftens Bekæmpelse og Dansk Flygtningehjælp, som virksomhedens medarbejdere kan udføre frivilligt arbejde for i arbejdstiden. En anden mulighed er YOU GO GIRL eventen, hvor du via Scleroseforeningen nemt kan starte din helt egen indsamling til støtte for forskning i sygdommen. Og skulle det knibe med at finde det rette sted at lægge dine fritimer og støttemidler, kan du søge inspiration på en række internetsider, som giver dig et overblik over samtlige danske hjælpeorganisationer: noedhjaelp. net, isobro.dk, kultunaut.dk, dk.betternow.org og globalnyt.dk.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv


BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET Deltag i: Senioraftener Hobbyklubber Filmklubber Udflugter og rejser

Tag børnebørnene til: Spaghettigudstjeneste Julearrangementer Fastelavn Legestue

Lyt og syng til: Koncerter Salmesangsaftener Højskoledage Korsang Gør nytte ved: Genbrugsbutikker Hjælp til udsatte Arrangementer Julehjælp

... OG MEGET MERE

BESØG DIN LOKALE KIRKE OG HØR NÆRMERE Find os på Facebook og på fkaa.dk SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

• 33


“Jeg kiggede tilbage på det, der har betydet noget for mig og min familie, og så er det blevet de ting, jeg har valgt at støtte.”

Yrsa lever i nuet, men tænker også på eftertiden I en hyggelig lejlighed i Aalborg bor Yrsa Mortensen. Yrsa kan godt lide at møde og hjælpe andre, og hun er derfor med i mange foreninger. Hun har også tænkt over, hvad der skal ske, når hun ikke er her mere. I sit testamente har hun valgt at tilgodese velgørende organisationer.

“Men så kiggede jeg tilbage på det, der har betydet noget for mig og min familie, og så er det blevet de ting, jeg har valgt at støtte.” Yrsa har fordelt sin arv ligeligt mellem tre organisationer og giver et godt råd med på vejen. “Jeg vil anbefale, at man kigger på, hvad man har lavet gennem livet – finde det vigtigste og så tage det videre i testamentet.”

Det der med at støtte organisationer er en god ting

En god følelse

“Det har altid ligget naturligt for mig at hjælpe til, hvor jeg kan. Der er så mange områder, hvor der er brug for hjælp, så derfor synes jeg, det er vigtigt at betænke velgørende organisationer i testamentet.”

“Jeg forsøger at leve i nuet – og jeg synes jo ikke, jeg er blevet så gammel, som jeg er blevet. Men når jeg kigger på andre og deres børn, så kan jeg jo godt se, at jeg er blevet noget ældre.

Det kan være svært at vælge mellem sagerne, og det har da også været vanskeligt for Yrsa.

Selvom jeg ikke bryder mig om at tænke på, at livet får en ende, så giver det en god følelse at have skrevet velgørenhed ind i mit testamente.”

37 af landets velgørende organisationer er gået sammen om at gøre det lettere for alle, der overvejer at testamentere til et godt formål. Få overblik, inspiration, gratis advokatrådgivning og mulighed for tilskud til at oprette dit testamente på detgodetestamente.dk SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

34

Bliv klogere på de danske arveregler Prøv Arvetesten og se om det er relevant for dig at skrive et testamente. Ta’ Arvetesten her: detgodetestamente.dk/arvetesten


±

VELGØRENHED

±

STØT

DIABETESSAGEN I DIT TESTAMENTE SÅ VI KAN HJÆLPE FLERE TIL ET GODT LIV MED DIABETES

Du kan hjælpe ved at betænke Diabetesforeningen i dit testamente

Støt Dansk Dansk Støt Kræftforsknings Kræftforskningsfond fond Vi støtter forskning, der sigter på at Vi støtter forskning, der sigter på at • finde årsager til kræftsygdomme •• finde til kræftsygdomme skabeårsager bedre behandlingsmuligheder •• skabe bedre behandlingsmuligheder mindske bivirkningerne ved kræftbehandling •• mindske bivirkningerne ved kræftbehandling udvikle forebyggende behandlingsmetoder. • udvikle forebyggende behandlingsmetoder.

Ved at tilgodese Diabetesforeningen i dit testamente, støtter du vores kurser, rådgivning og lokale netværksmøder, som er med til at skabe et godt liv for børn og voksne med diabetes. Du støtter også vores arbejde med forebyggelse af type 2-diabetes samt de alvorlige følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, amputationer, blindhed og nyresvigt. Og du støtter forskningen og vores politiske arbejde for alles ret til den nyeste teknologi og bedste behandling. Læs mere på diabetes.dk/arv

SÅDAN GØR DU Ønsker du at betænke Diabetesforeningen i dit testamente og gøre en forskel for det stigende antal danskere, der rammes af diabetes, er du eller din advokat velkommen til at kontakte os på telefon 63 12 90 73 eller mail sb@diabetes.dk

Blegdamsvej 28C, 2200c/o København tlf. 35 36 35 6337, (tirs og tors 9-13) Ø Dansk Kræftforskningsfond, Plesner, N, Amerika Plads 2100 København Giro 655 00 29,29, www.dansk-kraeftforsknings-fond.dk Blegdamsvej 28C, 2200 København tlf. 35 363946, 35 63 (tirs og394 tors63 9-13) Tlf. 33 12 11 33. Giro 655 00 DanskeN, Bank, reg. konto 63 618 Giro 655 00 29, www.dansk-kraeftforsknings-fond.dk www.dansk-kraeftforsknings-fond.dk

FÅ 5.000 KR. I TILSKUD TIL ADVOKATSALÆR Vi har gjort det nemt for dig. Som en del af Det Gode Testamente, giver vi et tilskud til advokatsalæret på op til 5.000 kr. inkl. moms for udfærdigelsen af dit testamente, når du betænker Diabetesforeningen med en donation i dit testamente. I flere tilfælde kan dine arvinger arve lige så meget, som de ellers ville have gjort, selvom du giver en donation til velgørenhed. Din advokat kan rådgive dig og sikre, at din arv bliver fordelt præcis, som du ønsker det. Du kan læse mere på diabetes.dk/arv Find en advokat tæt på dig, som er med i samarbejdet, på detgodetestamente.dk

Kroophold

Kroferie

Munkebo Kro har en unik beliggenhed ved vandet Kertinge Nor. Kroen er inde som ude indbegrebet af klassisk krostemning af høj kvalitet.

1. dag: Ankomst

Nænsomt renoveret til vores tids standard.

2 retters middag efter kokkens valg.

Ankomst med eftermiddagskaffe og hjemme-bagt kage. Kroens velkomstdrink med let appetizer. 3-retters menu med tilhørende vinmenu

Overnatning inkl. kroens morgenbuffet.

Overnatning inkl. kroens morgenmadsbuffet.

3-retters menu med tilhørende vinmenu.

Pr. person i delt dobbeltværelse Inkl. vinmenu kr. 1.295,00

Pr. person i delt dobbeltværelse

Dagens bøf eller fisk I restauranten. Overnatning inkl. kroens morgenbuffet. 2. dag:

3. dag: Eftermiddagskaffe og hjemmebagt kage. Kroens velkomstdrink med let appetizer. Overnatning inkl. kroens morgenmadsbuffet. Inkl. vinmenu kr. 2.880,00

Pr. person i delt dobbeltværelse Ekskl. vinmenu kr. 995,00

Pr. person i delt dobbeltværelse

Vi ønsker at skabe en uformel og nærværende atmosfære for vores gæster, og gøre et kroophold på Munkebo Kro, til en oplevelse der huskes.

I er altid velkommen til at sammensætte jeres

Ekskl. vinmenu kr. 2.580,00 unikke ophold – kontakt os og hør nærmere om mulighederne.

www.munkebokro.dk • +45 65 97 40 30 • info@munkebokro.dk


±

TABU

±

Fakta om ensomhed •

Hver fjerde dansker over 65 år føler sig ofte eller af og til ensom

Hver tredje ældre, der oplever ensomhed, taler ikke med nogen om det

Der findes tre forskellige former for ensomhed: social ensomhed (du er alene, men gerne vil være sammen med andre), emotionel ensomhed (du blive ikke set eller forstået af andre) og eksistentiel ensomhed (du sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor du skal være her, og hvad du kan bidrage med). De tre former kan opleves enten en ad gangen eller flere på én gang.

Folkebevægelsen mod Ensomhed er en sammenslutning af over 40 organisationer og virksomheder, bl.a. Røde Kors og Ældre Sagen modensomhed.dk

JOURNALIST: JESPER ELM LARSEN

ENSOMHED TALER MAN IKKE OM Som følge af corona-krisen og den øgede isolation, vi alle har været udsat for, er risikoen for ensomhed øget voldsomt blandt alle aldersgrupper – ikke mindst de ældre. Det er et problem, vi nødigt taler om, så derfor skal vi holde ekstra godt øje med, når nogen i vores omgangskreds begynder at vise tegn på ensomhed.

TYDELIG CORONA-EFFEKT 2020 blev året, hvor flere af os stiftede nærmere bekendtskab med ensomheden end nogensinde før. Lad os derfor håbe, at 2021 blive året, hvor vi aftabuiserer ensomheden og styrker folkesundheden. Ensomhed er en individuel følelse, der opstår, når ens behov for social kontakt ikke dækkes. Dens bedste allierede er, at vi ikke taler åbent om den, så den får lov til at vokse konstant og brede sig. Det er forbundet med en dyb skam at føle sig socialt værdiløs, og det er de færreste, der tør udstille den skam åbent. Men jo mindre vi deler den med andre, jo mere ensomme bliver vi. Vi viger tilbage fra at gøre det, som vi frygter mest: at række ud

36

efter andre – og tro på, at vi har noget at bidrage med til fællesskabet.

FARLIGERE END RYGNING Forskning på området viser, at ensomhed forringer såvel livskvalitet og livsglæde som helbred. Den øger bl.a. risikoen for en lang række livsstilsrelaterede sygdomme og har en lige så stærk indflydelse på dødeligheden som fx rygning, forhøjet blodtryk, diabetes, lav uddannelse og fysisk inaktivitet. Derudover har personer, der oplever ensomhed, over 50 % øget risiko for at få en demenssygdom.

DU KAN GØRE EN FORSKEL Der findes ingen mirakelkur mod ensomhed, men heldigvis er det en følelse, langt de fleste

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

kommer ud af igen. Det vigtigste er, at vi er opmærksomme på vores medmennesker, og aktivt stiller os til rådighed. Først og fremmest skal vi lære at spotte signalerne og få øje på ensomheden. Og så skal vi være i stand til at tale om alt det, der er svært: spørge ind til personens egne behov og ønsker for forandring. Ensomhed og vaner brydes kun, hvis man selv kan se mening med forandringen og har lysten og motivationen til det. Som ven, familie eller kollega kan du gøre meget for at skabe grobund for sociale relationer for ensomme personer.


ET SIDSTE HVILESTED I SKOVEN

Tre nye skovbegravelsespladser åbnet i Jylland Bliv begravet i naturen under træernes kroner. Havnø Gods ved Mariagerfjord, Clausholm Slot ved Mygind Skov, Hostrup Hovedgaard ved Sdr. Lem vig og Stensballegaard Gods ved Horsens Fjord, har udlagt fredskov som skovbegravelsesplads for urner. Her kan alle, uanset bopæl og trosretning, få et gravsted i naturen. Pårørende kan deltage i urnenedsættelsen, selv nedsætte urnen og der er frihed til at gennemføre en ceremoni efter eget ønske. Urnerne nedsættes rundt om de store træer på skovbegravelsespladsen og der kan lægges en diskret mindeplade i skovbunden. Gravstedernes pasning varetages udelukkende af naturen selv, så man får et sidste hvile i ét med naturen.

Kom til vores åbne guidede fremvisninger og hør mere om skovbegravelse. Det er muligt at reservere og forhåndserhverve gravsteder. Find informationer om næste arrangement på skovbegravelse.nu Havnø Hostrup Clausholm

Stensballegaard

Fremvisninger foregår i øjeblikket i små grupper. Tilmeld dig på hjemmesiden: www.skovbegravelse.nu Skovbegravelsespladsen på Havnø ligger i den fredfyldte Havnø Lund med kig til Mariagerfjord. Havnøs historie starter i 1400-tallet, men områdets historie går meget længere tilbage, da Havnø er en kendt lokalitet i dansk stenalderarkæologi, hvor de tidligste fund er fra ca. 5000 år f. Kr. Skovbegravelsespladsen ved Clausholm Slot ligger i en fredfyldt bøgeskov omkranset af det gamle hovdige, skrånende mod øst med udsigt over ådalen. Clausholm Slot har en lang og spændende historie startende i 1300-tallet, hvor det daværende borganlæg blev brændt ned af Valdemar Atterdag.

Tre nye skovbegravelsespladser åbnet i Jylland i 2020/2021 (Havnø, Clausholm og Hostrup), Stensballegaard åbnede i 2018.

Skovgravpladsen ved Hostrup Hovedgaard ligger i en fredfyldt bøgeskov med kig til Sdr. Lem vig mod syd, og knap 1 km ude i horisonten mod vest ligger Limfjorden. Der ligger gravhøje fra den ældre bronzealder i samme skovområde, så stedet har været anvendt som begravelsesplads i flere tusinde år. Skovbegravelsespladsen på Stensballegaard ligger i en 90årig bøgeskov, med udsigt til Horsens Fjord. Stensballegaard har en lang og spændende historie, startende i den sene middelalder. Områdets historie går meget længere tilbage, idet der er fundet en handelsplads fra den yngre stenalder.

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

37

Skovbegravelse ApS (administration) I Stensballegaardvej 1 I 8700 Horsens I T: +45 4290 9062 I info@skovbegravelse.nu I www.skovbegravelse.nu


Læger uden Grænser:

Arbejder i verdens brændpunkter Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Vores medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.

Læger uden Grænser yder medicinsk nødhjælp - oftest til mennesker som ellers ikke ville få hjælp. Når katastrofen indtræffer, er Læger uden Grænser ofte blandt de første, der når frem med hjælp. I mange områder er vi den eneste lægehjælp overhovedet. Det er de nødlidendes behov, der styrer vores hjælp. Vi lader os ikke stoppe af landegrænser, men hjælper, hvor nøden er størst, uanset etnicitet, køn, religion og politisk overbevisning. En gave der giver liv Hos Læger uden Grænser modtager vi ingen penge fra den danske stat, hvilket gør at vi ikke er afhængige af politiske dagsordener. Til gengæld er vi dybt afhængige af privat støtte for fortsat at kunne hjælpe. Heldigvis vælger mange at give faste bidrag hver måned, og mange

”Vi ser det som et udtryk for en stor tillid og opbakning til vores arbejde, at være betænkt i et testamente” – Malin Palmér, direktør i Læger uden Grænser i Danmark. 38

DR Congo har i de sidste år været hærget af flere forskellige sygdomme på én gang. Midt i et ebolaudbrud blev landet også ramt af den største mæslingeepidemi i årtier. Læger uden Grænser har været til stede og hjulpet tusindvis af mænd, kvinder og børn med vacciner og anden humanitær hjælp. Her ankommer en sendning vacciner til Kwamouth i DR Congo. Læger uden Grænser har i 2019 og 2020 vaccineret flere hundredetusinde børn i landet.

betænker også Læger uden Grænser i deres testamente. ”Vi kan se, at mange mennesker, der efterlader en arv til deres nærmeste, samtidig har behov for at betænke en sag, som betyder noget for dem. Noget, som kan være med til at gøre en forskel for andre.” siger Malin Palmér, direktør i Læger uden Grænser Danmark. Behovet for humanitær hjælp rundt om i verden er svært at forudsige. Desværre er der dog ikke meget, der tyder på, at det bliver mindre med årene. Mange mennesker rundt om i verden vil også fremadrettet have brug for medicinsk nødhjælp. “Vælger du at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, vil du være med til at sikre, at hjælpen kommer frem til de mennesker, som har mest brug for den – uanset hvor de er, og hvem de er. Du vil være med til at redde liv, som ellers kunne gå tabt. Det viser en grundlæggende omsorg for andre og det gør en stor forskel – uanset størrelsen af arven.” slutter Malin Palmér. Fritaget for boafgift Velgørende organisationer er fritaget for den såkaldte boafgift til staten. Det betyder, at det beløb, der testamenteres til os, går ubeskåret til Læger uden Grænsers arbejde for mennesker i nød. SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

Ved at oprette et testamente gør du samtidig mange ting lettere for dine pårørende. Med testamentet skal de ikke være i tvivl om dine ønsker for, hvad penge og arv skal bruges til.

Din vigtigste arving kan være en, du aldrig har mødt Med en testamentarisk gave til Læger uden Grænser er du med til at give nødlidende børn og voksne håb – og en fremtid. Arv udgør en vigtig del af de samlede bidrag til Læger uden Grænser. Hvis du overvejer at betænke Læger uden Grænser i dit testamente, kan du få gratis rådgivning og bistand til at udfærdige dit testamente hos Moltke-Leth Advokater. Kontakt Vibeke Samuelsen på telefon 33 11 65 11. Alle oplysninger behandles fortroligt, og advokaten har tavshedspligt. Du kan også bestille vores arvefolder på arv@msf.dk Du kan læse mere om Læger uden Grænser på www.msf.dk


LAD NATUREN ARVE LIDT EFTER DIG Danmarks Naturfredningsforening taler naturens sag, når unikke landskaber, truede og sårbare dyr eller rekreative områder er under pres. Vi arbejder for meget mere natur i Danmark til glæde for danskerne og alle de arter af dyr og planter, vi deler pladsen med. Du kan være med til at beskytte Danmarks smukkeste landskaber, vores frie kyster og sårbare dyr og planter ved at lade naturen arve lidt efter dig i dit testamente.

FLERE FORDELE FOR DIG OG NATUREN

Fotos: Colourbox

• Du støtter naturen, miljøet og klimaet og lader din stemme blive hørt i fremtiden. • Du kan få gratis advokatrådgivning, så testamentet er rigtigt i forhold til din situation og er juridisk korrekt. • Du kan få op til 5.000 kr. i tilskud til oprettelsen af dit testamente. Se flere fordele for dig og naturen på www.dn.dk/testamente

LÆS MERE OG KONTAKT Læs mere om, hvordan du kan skrive naturen ind i dit testamente på www.dn.dk/testamente Har du spørgsmål eller vil du gerne kontaktes, så send os en mail på testamentegave@dn.dk SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

Vi arbejder for en rig natur, et rent miljø og et klima i naturlig balance.

39


LIVET ER FYLDT MED SPØRGSMÅL – DET ER DØDEN OGSÅ

Begraves eller brændes? Gravsted eller askespredning? Hvem skal have besked? Roser eller tulipaner? Champagne eller kaffe?

Hjælp dine pårørende med dine svar. Log på med NemId på MINSIDSTEVILJE.NU

Brancheforeningen Danske Bedemænd 40 BEDEMAND.DK

SENIOR - Vejen til et sundt og aktivt liv

Elysium Begravelsesopsparing ELYSIUM.DK


±

OPLEVELSER & HJÆLPEMIDLER

±

NØGLEN TIL DIN FRIHED KÆMPE SORTIMENT AF ELEKTRISKE KØRETØJER Nyhed hos Climacar: Elektriske kørestole

RING OG BESTIL GRATIS KATALOG I DAG

Vi kommer i hele landet – også hjemme hos dig til: Uforpligtende fremvisning • Service

BOOK DIN GRATIS PRØVETUR NU

RING 69 69 00 51 JEG PASSER PÅ MINE KUNDER MED MUNDBIND, VISIR OG SPRIT.

OPTIKERBESØG I DIN EGEN STUE Få foretaget synsprøve og eventuelt brillekøb i eget hjem. Pris for røve esynsp hjemm

,-

0 kr. 65 entuel

Optiker Lisbet Geertsen, Tel. 26 26 20 27 år 70 med BrilleBilen

GIV DIG TID TIL AT TAGE PÅ HØJSKOLE BRUG GARN FRA DIT LAGER 16. - 22. OKTOBER 2021 ”Der ligger skønne trøjer og gode oplevelse gemt i dit garnlager” Deltag i et kursus hvor du lærer, hvordan du selv laver beregninger til en trøje. Vi får besøg af den kendte strikker Koushi Radhakrishnan - fra Den Store Strikkedyst, med foredraget ”Hvor er det sygt fedt du strikker, mand”

EFTERÅRS RETREAT 14. - 20. NOVEMBER 2021

kl. i ev 300 kr in es pris brill

KØRER PÅ HELE SJÆLLAND Tidsbestilling

W W W . C L I M A C A R . D K

Vi har alle brug for lidt ekstra forkælelse. Så kom på et kursus hvor netop det er i højsæde. Gode oplevelser til øje og ånd, men også dejlig mad. Vi skal i løbet af ugen bla. besøge museer og forkæles på Dronning Dortheas Badstue.

BRILLE BILEN LISBET GEERTSEN, 25 ÅR MED BRILLEBILEN

www.hjemmeoptikeren.dk

OPLEV NEPALS RIGE INDEFRA NEPAL REJSEKURSUS 17. - 31. NOVEMBER 2021 Nepal er et farverigt etnisk kludetæppe, og mødet med landets kulturarv er rigt på facetter og modsætninger. På denne rejse skal vi opleve Nepals rige kulturarv indefra. Vi starter og slutter i Kathmandu. Kernen i denne kulturrejse til Nepal er et trek ind i Helamburregionen.

Se mere på:

www.brenderuphojskole.com eller ring Tlf. +45 6444 2414

Stationsvej 54 · 5464 Brenderup · kontor@brenderuphojskole.dk


ANNONCE

Har du dropfod?

Flexbrace® skinnen er et lille mirakel Som giver dig en lettere hverdag, og hjælper dig sikkert afsted hvor end du går hen

Lidt om Flexbrace® skinnen: • Den er individuelt fremstillet • Det er en Fleksibel skinne som løfter foden og kontrollerer bevægelsen i ankelledet • Det er en diskret og lille skinne som kan anvendes i dit daglige fodtøj • Den kan lukkes med en hånd • Den vejer ca. 100 g. • Den har været brugt i mere end 20 år. Dedikeret i vores arbejde - Vi hjælper dig til en forbedret livskvalitet med Flexbrace® dropfodsskinnen.

Har du dropfod - SPØRGSMÅL 1) Snubler du let på ujævne overflader, brosten og dørkarme?

JA

NEJ

Har du dropfod - KRYDSORD PIGE NAVN

1) VANDRE 2) FINERE

JA

NEJ

JA

NEJ

2) Har du tendens til at vrikke om? 3) Har du dårlig balance? Mange har dropfod helt uden at vide det Kan du svare ja til en eller flere, så tøv ikke med at ringe til os, vi kan hjælpe dig med at få din gang igen tlf.: 46 32 15 61

Afprøv Flexbrace® skinnen i dag!

GRATIS HJEMMEBESØG i hele Danmark efter aftale.

Ring til os på 46 32 15 61 og book din tid.

Svar: (1 & 2)

VIDSTE DU AT: Hvis du har dropfod bevilges skinnen af din kommune.

Mandag - torsdag kl. 8-16 BANDAGERI & FLEXBRACE® v/Lars Falkenman SKINNER - PROTESER - SKOINDLÆG info@flexbrace.dk - www.flexbrace.dk Hovedkontor/værksted: Roskildevej 8-10, 2620 Albertslund Ambulatorie Høng, Høng Fysioterapi


STÆRKE TILBUD HOS damos

HUSK AT DU KAN FÅ GRATIS OG UFORPLIGTENDE FREMVISNING SAMT SERVICE OG REPARATION PÅ DIN ADRESSE DAMOS R5

E-FORCE SCE 340

TILBUD 19.995,- 24.995,SPAR 5.000 RÆKKEVIDDE 50 KM

TILBUD 12.995,- 14,995inkl. dækken og kurv SPAR 2.000 RÆKKEVIDDE 30 KM DAMOS R7

DAMOS R6

TILBUD 18.995,- 21.995,inkl. dækken og kurv SPAR 2.000 RÆKKEVIDDE 55 KM

-

TILBUD 18.995,- 21.995,inkl. dækken og kurv SPAR 2.000 RÆKKEVIDDE 55 KM

BESØG EN AF VORES TO BUTIKKER

E-FORCE KABINESCOOTER

BUTIK SJÆLLAND: JERNBANEGADE 2C, 4200 SLAGELSE ÅBNINGSTIDER: LØRDAG OG SØNDAG 10 - 15

MÅ KØRES FRA 15 ÅR

BUTIK FYN: ØSTERGADE 38, 5580 NØRRE AABY ÅBNINGSTIDER: LØRDAG OG SØNDAG 10 - 14 HAR DU NOGLE SPØRGSMÅL SÅ

RING ELLER SKRIV GERNE TIL OS PÅ ENTEN

+45 7060 5676 ELLER INFO@DAMOS.DK

70 KM RÆKKEVIDDE ER GODKENDT TIL 2 PERSONER FÅS I 8 FORSKELLIGE FARVER PRIS 41.895,- inkl. levering og nr. plade

DAMOS APS - CVR: 39431769 - TLF: +45 7060 5676 - INFO@DAMOS.DK - WWW.DAMOS.DK


Hold glæden i live med din arv

Din arv gør en synlig forskel Med din testamentariske gave kan vi gøre mere for flere med synshandicap. Vi kan skabe tilbud og aktiviteter for blinde- og svagsynede børn, hjælpe familier med synshandicap til et godt hverdagsliv og bekæmpe Pengene går til: ensomhed blandt ældre med • rehabilitering og hjælp synshandicap gennem • uddannelse af førerhunde netværk og sociale • ny dansk øjenforskning aktiviteter. • sociale aktiviteter

Dansk Blindesamfund er en humanitær organisation og er derfor fritaget for at betale boafgift til staten. Det betyder, at det beløb, du testamenterer til os, går ubeskåret til vores arbejde. Vælger du at begunstige Dansk Blindesamfund i dit testamente, betaler vi advokatens salær op til 5.000 kr.

Læs mere på blind.dk/stot-os/testamente-gaver

Profile for ISA Publishing

Senior #13 magasin Maj 2021  

Senior #13 magasin Maj 2021 Livsstil nyheder interview portræt Lisbeth Dahl Cirkus Revyen professor Bente Klarlund Pedersen oplevelser kultu...

Senior #13 magasin Maj 2021  

Senior #13 magasin Maj 2021 Livsstil nyheder interview portræt Lisbeth Dahl Cirkus Revyen professor Bente Klarlund Pedersen oplevelser kultu...

Profile for gitte9

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded