Girls Forward Magazine

Page 1

Girls Forward Magazine

Meet the girls

Cacharel Nora Houda Ilhame Hajar Carina Nouelle Jenell Nahid Amira Kadi Sibel
Identity 07 Seksisme in mijn cultuur 08 Interview Fatima 10 Herinneringen aan mijn vader 23 Echt luisteren naar elkaar Performance 24 Interview Firdaouss 26 Interview Nouelle 32 Ik wil influencer worden Girls Care 30 markant 18 5 rake vragen Dreamsupport 15 Voeding quiz 16 Snacken uit verveling 22 Healthy girls me, myself and i 13 Verlamd door lachgas 36 seksblog - Chiara 29 Date blunders 21 [geld] Colofon Vormgeving Ivana KoopmansCarla van Thijn Redactie Ivana Koopmans Carla van Thijn Zaitoon Shah Met dank aan Dreamsupport Markant Karmijn Simmons Zita Luiten Healthy Girls Fotografie Carla van Thijn Jaap van den Beukel Ivana Koopmans Amrani Arjan Poortman Drukkerij Drukwerkdeal Jaar uitgave 2020 Contact Zaitoon Shah www.girlsforward.com info@girlsforward.com 06-82012491 @Girlsforward_

Op naar de volgende zes jaar

Wie had het gedacht? We bestaan al zes jaar met onze meiden organisatie, en in die jaren ontzettend veel leuke meiden leren kennen. In Augusutus 2014 heeft Zaitoon Shah Girls Forward opgericht, ze kwam in Juni 2014 Leila tegen op IJburg die aangaf dat er in haar buurt niks te doen was voor meiden. Daar wilde ze natuurlijk wat aan doen, zo is ze begonnen met de meiden groep.Wist je dat we eerst ‘Teen Girls Club’ (T.G.C.) heette? Wij merkte dat als de meiden naar de meidenavond kwamen ze nog steeds tegen vrienden/vriendinnen zeiden dat ze naar ‘de buurthuis gingen.

De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan onze branding en zijn samen tot de nieuwe naam ‘Girls Forward gekomen. Girls Forward staat voor meiden helpen vooruit komen in hun leven. Dat hebben we dan ook in ons nieuwe logo naar voren laten komen: een hart met twee pijlen die vooruit lopen. Bij Girls Forward werken we aan empowerment, meiden met elkaar in verbinding brengen en talent ontwikkeling.

Wij zijn enorm trots op de meiden die de afgelopen jaren een onderdeel zijn geweest van onze meiden avonden. Hun aanwezigheid is altijd waardevol geweest.Wij hebben veel van de meiden geleerd, verschil in culturen, karakters, interesses en hun emotionele openheid. Door het delen van hun NEEDS en WANTS zijn wij sterker en groter geworden.Wij hebben samen gezorgd voor een veilig en fijn thuisgevoel, waar de meiden zichzelf kunnen zijn en kunnen praten over dingen die ze bezighouden. Girls Forward is een plek VOOR en DOOR meiden, waar alle meiden altijd welkom zijn!

Dit is onze eerste editie van een Girls Forward Magazine waar de meiden hun verhalen, talenten en ervaringen delen

Veel leesplezier!

Liefs, Girls Forward

4
cc
“Ik kwam Girls Forward tegen en ik vind het echt super hoe ze meiden inspireren, motiveren en activeren!”
-Illustrator Girls Forward
“De stage bij Girls Forward omschrijf ik als een uitdagende, inspirerende en leerzame tijd”
-Stagiaire Girls Forward
“Werken met Girls Forward, heeft mij de kans gegeven het beste uit jonge meiden te halen en hen te stimuleren om hun talenten teontdekken”- Voorzitter Girls Forward
“De mensen bij girls forward voelen als familie voor mij” -Meisje Girls Forward

Girls Forward Power Event

Power Event

Ons eerste grote event was met meer dan 80 mensen. Samen met MC Roziena Salihu, spokenword artiest Zaii anders, voorstelling van Kikid, optredens van Zulema, Dylisa en heerlijke muziek van DJ Rockefellababe. Toffe beauty and fashion workshops, natuurlijk met lekker hapjes en drankjes Niet te vergeten ons jaarlijkse Miss Girls Foward Award! Ben jij ook bij ons volgende event?

5
6

Seksisme in mijn cultuur

De 18 jarige Sibel uit IJburg is het niet eens hoe ze binnen haar cultuur met vrouwen omgaan. Zij wil haar leven niet laten beheersen door een man.

Wat maakt het dat je seksisme in jouw cultuur zo belangrijk vind?

“Ik vind niet perse dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden in alles, maar dat er wel gekeken moet worden naar onze needs. Mannen en vrouwen verschillen nou eenmaal psychologisch en biologisch van elkaar. Ik ben geen feminist. Maar wat ik wel vind is dat vrouwen niet als minderwaardig gezien moeten worden. Wij zijn allemaal gelijk als mens, man of vrouw. Geen geslacht is superieur aan de ander.

“Ik ben Sibell, 19 jaar oud. Ik studeer International Business Administration aan de Vrije Universiteit. Ik ben geboren in Amsterdam in een traditioneel Albanees huishouden.”

Ik ben blij dat mijn moeder geen jongen heeft gebaard. Dan was ik minder waard in mijn ouders ogen. Ze zouden alles voor hem doen, kopen en laten doen wat hij wilt. Hij mag bij ze blijven wonen en ik word weggegeven aan een man. Dit noemen ze ‘verre gikën’ letterlijk vertaald: meisje geven.”

Wat heb je geleerd van deze manier van het behandelen van vrouwen?

Siebel ervaart dat meisjes in de Albanese cultuur niet veel waard zijn. Zo vertelt zij dat op het moment dat een meisje trouwt (en dit met een Albanese man) ze al haar rechten kwijt is. “Ze MOET bij haar schoonouders wonen. Haar eigen ouders mag ze niet meer zien. Ze is hun dienstmeisje. Ook thuis worden Albanese meisjes zo behandeld hier in Nederland. Ze moeten het hele huis onderhouden en koken. Iedereen dienen.”

“Zelf moet ik altijd mijn familie gaan bedienen als ze hier zijn. Omdat het bijvoorbeeld een feestdag is moeten mijn moeder en ik het eten maken. Eerst mogen de mannen eten en dan de vrouwen. Wij mogen eigelijk niet aan tafel zitten.”

“Ik heb helaas moeten leren dat zelfs in deze tijd nog veel mensen vrouwen als minder beschouwen. Mensen doen hard hun best om dat voor de buitenwereld verborgen te houden. Omdat ze zich schamen. Ik merk dit meteen op bij andere gezinnen, maar andere mensen zien het niet.”

Wat wil je meegeven aan vrouwen die in deze positie staan?

“Als jij zelf in deze positie staat, bedenk je dan dat jij beter verdiend. Ik begrijp dat dit je cultuur is, maar je cultuurtje staat niet parallel aan wat goed of fout is. Een vrouw moet een kind negen maanden dragen dan baren, de vrouw heeft het meeste contact met het kind en de vrouw wordt elke maand ongesteld. Wij zijn niet minderwaardig. Weet wat je waard bent. En wat je famillie vervolgens van je ‘rebelse’ gedrag vindt doet er niet toe, je pakt gewoon waar je recht op hebt, namelijk een eerlijke behandeling.”

7
“Als mijn neefje meehielp in de keuken werd hij voor vrouw uitgemaakt”
“Mijn leven zal niet beheerst worden door een man!”

fatima (21)

“k weet nu door hoe mijn ouders mij hebben opgevoed en door over hoeveel ik heb gelogen dat ik het echt absoluut anders zou doen met mijn kinderen.”

Wie ben je?

Mijn naam is Fatima, 21 jaar oud, ik woon in Purmerend en ik studeer voor bedrijfsadministrateur. Ik ben half Irakkees en half Jordanees. Dit jaar ben ik getrouwd met een Nederlandse jongen waarmee ik onlangs een huis heb gekocht.

Ik ben opgegroeid in Nederland, met de cultuur van mijn ouders. Ik heb echt de allerliefste ouders.

Wat kreeg jij van kleins af aan mee over vriendjes?

Vriendjes bestaan niet! Toen ik verloofd was zeiden mensen tegen mijn vader: ‘Wat leuk dat je dochter een vriend heeft’, waarop hij reageerde: ‘Wat? Een vriend? Ben je gek! Mijn dochter is verloofd’. Je mag geen fout maken met de woordkeuze die je maakt, vriendjes bestaan gewoon niet. Met mannelijke klasgenoten mocht ik ook nooit omgaan. Alleen hoi zeggen, en wanneer ik dat deed vroegen ze mij “wie is dat, waar ken je hem van” etc.

Waar heb je je man ontmoet? Ik ben mijn man tegengekomen in de supermarkt, ik werkte als caissière bij Deen. Ik was toen 18 jaar oud en ik werd bijna 19. Hij kwam altijd bij mijn kassa en hij zag er altijd super leuk uit, wanneer hij bij mijn kassa kwam werd ik super rood haha, ik was weg te branden. Toen vertelde ik tegen mijn collega (die mijn man kende) hoe leuk ik hem vond en toen voegde hij mij toe op snapchat. Twee maanden later

zijn wij voor het eerst gaan daten en zodoende begon het.

Hoe kon je een relatie hebben terwijl je ouders hier niet achter stonden?

Als je super verliefd bent op iemand dan ga je ervoor want je wilt leuk gevonden worden maar je vindt hem ook leuk. Dus je gaat over heel veel dingen liegen, dat je naar werk of school gaat. Ik had voor mijn ouders helaas een dubbele agenda. Bij mijn vriendinnen kan ik wel eerlijk en open zijn. Omdat ik mij soms opgesloten voel, verlang ik naar wat vrijheid en dat creëer ik dan ook door te doen alsof ik naar de bioscoop ga, en in plaats daarvan ga ik wat leuks ondernemen, meestal dingen die mijn ouders niet goedkeuren.

Wat zou jij anders doen?

Door de opvoeding van mijn ouders weet ik nu in ieder geval wat ik anders zou doen. Door openheid en transparantie te creëren kun je voorkomen dat kinderen geheimen hebben voor hun ouders. Ik ben geen voorstander van een strenge opvoeding, maar een middenweg daarin door bijvoorbeeld sociale controle. Mijn kinderen loslaten maar wel betrokken blijven in hun leefwereld.

Wanneer mijn kinderen een bepaalde leeftijd bereiken mogen ze van mij gewoon een vriendje of vriendin. Ook als mijn dochter een mannelijke vriend heeft mag hij gewoon bij ons thuis komen, op deze manier wil ik haar het gevoel geven dat het

8

omgaan met jongens normaal is en daar niet over gelogen hoeft te worden.

Hoe voelde jij je om je relatie geheim te houden?

Ik had het hier toevallig laatst met mijn man over. Achteraf gezien vond ik dit super leuk, want alles was zo spannend. Elk moment kan je gebeld worden, elk moment kan je gefacetimed worden en je MOET opnemen. Vorig jaar kermis was ik met mijn vriendinnen en mijn man in een club. Mijn zus was op vakantie en ik had afgesproken dat ik in haar huis zou slapen. Dit ging ik natuurlijk niet doen, ik sliep bij mijn man thuis. Toen we in de club stonden, video belde mijn moeder mij maar ik kon natuurlijk niet opnemen want ik stond in de club. Ze bleef bellen en zei dat ze me binnen 10 minuten wilde spreken. Ik moest zo snel mogelijk naar huis, dus we gingen supersnel naar mijn man zijn huis en racete naar mijn huis en belde mijn moeder terug. Uiteindelijk zijn we weer naar mijn man zijn huis gegaan haha. Dit zijn echt dingen die ik later aan mijn kinderen ga vertellen.

Achteraf vind ik het allemaal super grappig maar destijds vond ik het echt heel moeilijk. Ik heb momenten gehad dat ik echt dacht zal ik uit huis gaan en niks meer van mij laten horen en dat mijn ouders zouden bijdraaien en het accepteerden, maar bij mijn familie is dat gewoon geen mogelijkheid.

Voor mijn vader zijn normen en waarden het belangrijkst. Wanneer iemand van buitenaf kan zeggen “de dochter van Samir is wegelopen” zegt mijn vader “dan kan ik mijzelf beter neerschieten.”

Op dat moment leefde ik echt in angst, straks maakte ik een fout dat voor hen te ver gaat en dat ze mij zouden straffen.

Wat was voor jou het moeilijkste in de periode waar je ouders niks wisten. Voor mij was het moeilijkst om tegen mijn schoonouders te liegen. Zij wisten niet hoe het er echt bij mij thuis aan toe ging. Mijn schoonbroer kreeg een vriendin die altijd kon blijven slapen maar ik mocht dit natuurlijk niet want ik ben een Arabisch meisje. Op dat moment was ik bang dat de ouders van mijn man onderscheid zouden maken tussen mij en de vriendin van mijn schoonbroer. Ook vond ik het moeilijk om tegen mijn ouders te liegen, tijdens kerst was ik bij mijn man thuis, ik loog dat ik ergens anders was. Dat ik zelfs tijdens kerst moest liegen vind ik best heftig.

Hoe heb je je ouders vertelt dat je een vriendje had?

Op het moment dat ik het mijn vader wou vertellen had ik i.v.m. prive redenen geen contact met mijn vader.

Mijn broer is er soort van achter gekomen want er kwam iemand aan zijn deur om te vertellen dat ik met een kamper ging. Wat dus helemaal niet waar is. Toen dacht ik shit dit is echt een probleem. Ik kon het niet langer meer volhouden dus ik zei tegen mijn man “het is klaar, ik ga het zeggen” Toen heeft mijn schoonzus samen met mij het proces in gang gezet en sprak met mijn broer. Ze zei tegen hem “Je zusje wil je wat vertellen, reageer er a.u.b. rustig op” Mijn broer had natuurlijk al een bepaald voorgevoel over wat dit zou gaan, waarom zou ik hem anders moeten spreken? Ik ging samen met mijn schoonzus naar mijn broer zijn huis en wachtte tot hij thuiskwam. Mijn schoonzus bood mij een glaasje wijn aan maar dat was het laatste wat ik wilde, ik durfde niet eens te slikken zo zenuwachtig was ik. Uiteindelijk heb ik het mijn broer verteld, ik barste uit in tranen. Mijn broer waardeerde het heel erg dat ik er eerlijk over ben geweest. Wel zei hij mij ondanks dat ik ruzie had met mijn vader het hem wel moest vertellen. Het blijft immers je vader. “ Voor deze confrontatie was ik minder bang want ik ging er van uit dat hij wel blij zou zijn als ik op tijd zou trouwen en hem van de problemen af hou. Hij zei ook altijd “wanneer mijn dochters getrouwd zijn, ben ik probleemvrij.” Ik ben naar mijn vader zijn huis gegaan en ik heb hem verteld: “Papa, er is een jongen, die mijn hand wilt vragen” Ik zei niet dat ik een relatie had, want dat bestaat natuurlijk niet in zijn ogen. Toen zei hij “oke, laat maar komen” Dit gesprek ging zo makkelijk, dat ik dacht “WAT, IS DIT HET? Dit had ik allang moeten doen”.

Mijn moeder wist het al een jaar voordat de rest het wist. Ik vertelde haar natuurlijk niet alles maar ze wist wel als ik naar hem toe ging.

Wat wil je meiden meegeven die in dezelfde situatie zitten als jij?

Wat ik vooral mee wil geven is dat ik soms dacht misschien moet ik er mee stoppen, want het gaat niet lukken. Maar ga altijd voor je eigen geluk! Al gaat het om school, vriendjes of wat dan ook. Als jij denkt dat dit je gelukkig maakt, dan moet je het gewoon doen. Ik ben super trots op mijzelf dat ik doorgezet heb! Veel vriendinnen vragen zich ook af hoe ik dit heb volgehouden. Dat komt allemaal doordat ik iets wilde en er voor gegaan ben!

Hoe gaat het nu?

Het gaat super goed. Ik woon samen met mijn man, getrouwd en gelukkig.

9
10

lisa

Acht jaar geleden ben ik mijn vader plotseling verloren aan een hartstilstand. Ik was zelf vijftien en kan mij die dag nog herinneren alsof het gister was.

Dit verlies heeft thuis een grote leegte achtergelaten. Ik was echt een vaderskindje en deed veel met hem samen. Mijn moeder moest opeens in haar eentje zorgen voor twee puberende meiden, mijn opa en oma zijn een paar weken bij ons geweest om mijn moeder te helpen met alles. Dit was voor ons allemaal een zware periode, maar deze periode heeft ons heel sterk gemaakt als gezin.

Door dit verlies miste ik eerst heel erg een vaderfiguur in mijn leven, want wie kon mijn vader nou vervangen? Helaas is dit in mijn ogen niet helemaal mogelijk, maar mijn moeder doet haar uiterste best om zo goed mogelijk voor mij en mijn zus te zorgen en dit doet ze geweldig. Tuurlijk hebben wij ook wel eens ruzie thuis of zijn we het niet met elkaar eens, maar wat ben ik onwijs trots op mijn gezin. Nu zie ik mijn moeder ook als

vaderfiguur, ik kan bij haar met alles terecht. Heb ik ruzie met een vriendin of heb ik even raad nodig vanwege een jongen staat zij altijd klaar voor mij. Ik kan mij geen betere moeder wensen. Mijn ouders hadden veel goede vrienden in de buurt wonen, de buurmannen zijn voor mij ook een klein beetje een vaderfiguur. Toen wij het financieel niet zo breed hadden, werden ik en mijn zus door hun wel eens meegenomen om kleren te shoppen of om wat leuks te doen. Dit was echt onwijs fijn, ook omdat je hierdoor weet wie er voor je klaar staan en veel om je geven.

Nu is het acht jaar verder en denk ik met een grote glimlach terug aan de herinneringen die ik met mijn vader heb. Ik mag van geluk spreken dat ik die heb, want ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die hun vader helemaal niet kennen of hebben gekend. Daarom vind ik dat een vaderfiguur helemaal niet perse je vader hoeft te zijn, dit kan ook zoals in mijn geval je moeder zijn of een opa/oma of een grote broer of een oom.

11
“Nu is het acht jaar verder en denk ik met een grote glimlach terug aan de herinneringen die ik met mijn vader heb.”
12

‘chillen kan ook leuk zijn zonder ballon’ cash

Vier weken geleden stortte mijn wereld in. Ik had al een tijdje last van mijn benen. Het begon met pijn in mijn voet en daarna liep het door naar boven! Tot ik vier weken geleden geen gevoel meer had in mijn linkerbeen. Toen ben ik aan de bel gaan trekken bij de dokter. We zijn we er achter gekomen dat ik verlamd / uitvalverschijnselen heb. Door wat? Ja door lachgas. Ik was in shock want ik had al een tijdje geen lachgas gebruikt. De dokter zei mij dat ik vier weken aan de B12-injecties moest gaan. Ik had gehoopt dat het daar bij bleef. Want oh wat ga ik achteruit door alle medicatie. Vrijdag heb ik gehoord dat het zo slecht gaat dat

ik nog tien weken door moet met de injecties en medicatie. Ik ben eerlijk gezegd op! Want daarnaast heb ik ook een ontsteking en infectie opgelopen waar ik al dagen mee loop. Ik ben moe, ben niet mijzelf. Ben in een depressie geraakt. Ik kan en wil niet meer. En waarom ik dit vertel is omdat ik wil dat jullie gaan inzien wat lachgas met je doet. Het was leuk om te gebruiken hi ha ho. Maar nu ik eenmaal hier in zit wil ik niet meer. Heb je leven lief man! Chillen kan ook leuk zijn zonder ballonnen. Hoop dat dit een wake-up call kan zijn voor jullie allemaal.

13

Moeder-Dochter Event

Moeder – Dochter Event

Een jaarlijks event voor moeders en dochters waar jullie samen in het zonnetje worden gezet. Samen leuke activiteiten ondernemen waarbij je elkaar nog beter leert kennen. Van sieraden maken, creatief schilderen, hints spelen, tot samen een mooie fotoshoot. Tijdens het event hebben we een heerlijke high tea met lekkere hapjes. Weten jullie van elkaar wat elkaars talent is? Kom dit ontdekken tijdens het moeder-dochter event.

14

Voeding quiz

Vraag 1

Hoeveel stuks fruit moet je minimaal per dag eten?

2

4

Vraag 2

Wat bevat meer vezels?

A. Beschuit

Wit brood

Bruin brood

Volkoren brood

Vraag 3

Welke vitamine maak je aan onder invloed van zonlicht?

A. Vitamine A

Vitamine B

Vitamine C

Vraag 4

Verse groenten zijn gezonder dan blik-, pot- of diepvriesgroenten.

A. Waar B. Niet waar

Vraag 5

Waardoor ontstaat overgewicht?

A. Te weinig spieren in je lichaam hebben B. Doordat je meer calorieën binnen krijgt dan je lichaam verbruikt C. Doordat je je huiswerk niet maakt D. Teveel slaap

Vraag 6

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig zoals brandstof. Waarvoor?

A. Energie B. Spieren C. Weerstand tegen ziektes D. Bewegen

Vraag 7 Welke vetten zijn ongezond?

A. Verzadigde vetten B. Plantaardige vetten C. Onverzadigde vetten D. Lichaamsvet

15
A.
B. 3 C.1 D.
B.
C.
D.
B.
C.
D. Vitamine D
1.A2.D3.D4.Nietwaar5.B6.A7.A Check hieronder jouw resultaten

meet deeds!

Mijn naam is Diede, 22 jaar oud, een fanatieke sporter maar nog een fanatiekere eter.In mijn verleden heb ik verschillende diëten geprobeerd, in de hoop fitter en dunner te worden. Tegenwoordig weet ik dat diëten onzin is, en dat het allemaal om balans draait. Daarom zul je me vaak zien met een appel in mijn rechter hand, en een donut in mijn linker. Daarbij train ik, reis ik, en deel ik dit graag met jullie! Liefs!”

Een veel gevraagde vraag in mijn Q&A’s en Instagram DM, gaat over het tegen gaan van snacken uit verveling oftewel onnodig snacken / snackgedrag.

En geloof me, je bent niet alleen. Ik heb dit inmiddels chill onder controle, echter heb ik hier zeker veel mee gestruggeld. In deze blog wil ik je 5 gemakkelijke tips geven die dit gedrag kunnen voorkomen. Dit gaat ervoor zorgen dat

Tip 1

Zorg dat je je niet gaatvervelen: blijf bezig!De reden dat veel mensen onnodigsnacken is omdat ze zich vervelen.Herkenbaar? Nu kunnen we gaan kijkennaar je voedingspatroon, en bekijken hoewe dit kunnen optimaliseren. Echter is deoplossing veel gemakkelijker: zorg dat je jeniet verveeld. Plan, ook wanneer je thuisbent, activiteiten en taken in. Zorg dat jelekker bezig kunt zijn, en hierdoor ook nietin de verleiding komt om te gaan snacken.Wat je allemaal kunt doen, lees je hier.

Stel je werkt thuis, je werkt in dewoonkamer en kijkt regelrecht naar dekeuken de gehele dag *guilty*: dan kun jehet beste een goede plek inrichten om tegaan werken.Wellicht niet kijkende naarde keuken. En daarbij, net als op je werk,werken met eetpauze’s! Hierover bij Tip 4meer!

Tip 2

Blijf verzadigd, eet veel volume rijke producten: voorkom onnodig snacken

Door verzadigd te zijn, is de kans groter dat je onnodig gaat snacken. Zorg ervoor dat je voldoende groente en fruit eet, en flinke maaltijden als je wel besluit te eten!

Volumerijke producten zijn:

Groente

Fruit

Gepofte tarwe (lekker in je kwark!)

Zelfgemaakte soep (gelijk ook een leuke activiteit om deze soep te maken)

Eet dus een lekker bord soep met wat rijstwafels voor je lunch in plaats van 2 boterhammen met hagelslag. Hierdoor zul je verzadigd zijn en is de kans op onnodig snacken veel minder groot

16

Tip 3 Plan je maaltijden in

Door van te voren al een duidelijke planning te maken, wat je eet en wanneer je gaat eten: zul je minder geneigd zijn om tussendoor te gaan snacken. Je weet inmiddels wanneer je volgende maaltijd is, en zult tussen je maaltijden door veel effectiever werken. Door je maaltijden in te plannen, kun je ook bewuster bezig zijn met welke maaltijden je eet; meer groente en fruit dus! Vaak zie je dat als je op het moment zelf een keuze moet maken, de neiging om naar suiker rijk eten te neigen, veel groter!

Werk je thuis, dan raad ik aan om je normale werk ritme aan te houden. Neem pauze wanneer je ook pauze zou nemen als je op kantoor was.

@DiedeJoosten_

Tip 5

Vervang deze snack-gewoontedoor een andere

Het is inmiddels zo’n gewoonte gewordendat jij tussen je lunch en avondetengaat snacken, dat bovenstaande tips nietmeer werken. Kijk dan eens of je dezegewoonte kunt vervangen voor een nieuwegewoonte! Ga hardlopen tussen die tijd,ga een boek lezen of ga dan eventjes soepmaken en vervolgens je soep eten!

Door je oude gewoonte (snacken om16:00) te vervangen voor een nieuwegewoonte (hardlopen) zul je jouwnegatieve gewoonte vervangen voor eenpositieve! Dit vergt natuurlijk wel disciplineen doorzettingsvermogen op de eerstedagen. Het kan enorm helpen om eengewoonte kalander te maken, om dagelijksbewust te blijven van je nieuwe gewoontes!

Tip 4

Vraag jezelf af of je echthonger hebt

Als je een half uur geleden een goedemaaltijd gegeten hebt, heb je nu echtgeen honger.Tenminste, als je voor eenverzadigde maaltijd gekozen hebt! Denkdus twee keer na voordat je gaat snacken.

Daarbij is het belangrijk om voldoendevocht in te nemen. Merk je dat je trekkrijgt/hebt, drink eens een grote kop theeof water: de kans is groot dat je trekal wat afneemt.Wat ik zelf ook enormlekker vind is, Crystal Clear, Cola Zero(ofalle koolzuur houdende dranken die geenkcal hebben), Of Spa rood in combinatiemet suikervrije ranja! Ik kan op een werkdag gemakkelijk 1,5/2 liter wegdrinken!

jij over 4 weken niet 4 kilo zwaarder bent en/of jouw vet verlies doelen kunt gewoon behalen! Keep your goals in mind!

Zorg dat je duidelijke doelen voor jezelf hebt, en wees hier dagelijks bewust van. Extra snacken gaat je uiteindelijk geen positieve gevoelens opleveren op lange termijn! Blijf lekker bezig, eet volume-rijke producten en vertrouw in jezelf!

Struggle jij hier veel mee of heb je je eetgedrag goed onder controle?

Liefs Diede

17
18
19
20
“Elke dag shoppen, Tip de Bruin, de Bijenkorf en Pc-hooftstraat, alsof het niks is”

Er was eens een minderjarige tweeling die beide 7000 euro studiegeld op hun bank gestort kregen. Zouden zij dit geld aan hun studie uitbesteden of zouden zij dit geld aan iets anders besteden? Lees snel verder om hierachter te komen.

Het begon allemaal bij de geboorte van de tweeling Ivana en Maya. Zij hadden een lieve opa die elke maand een x bedrag op een spaarrekening zette zodat Ivana en Maya later zorgeloos konden studeren. Elke maand werd het bedrag hoger en hoger tot dat zij 18 jaar werden. Toen stopte de betaling er werd het bedrag op hun bankrekening gestort.

Ivana en Maya gingen in 2016 op vakantie op Bali. Zij gingen hun opa bezoeken want die woonde samen met zijn vrouw op het mooie eiland. Deze vakantie was een kadootje van opa en zijn vrouw voor de tweeling hun 18e verjaardag. Tijdens de vakantie raakte hun eigen geld al snel op, maar gelukkig wou opa hun studiegeld storten. De tweeling leefden alsof zij prinsessen van het eiland waren. Elke dag waren zij bij een Beachclub te vinden, namen heerlijke ontspaningsmassages en gingen naar grote winkelcentra.

Toen Ivana en Maya terug waren in Nederland

begon het feest pas echt! Elke dag shoppen, Tip de Bruin, de Bijenkorf en PC-Hooftstraat, alsof het niks is. Ook hoorde daar luxe etentjes bij. Het was voor hun echt een droomvakantie. Maya kocht designer schoenen voor haar vriendje en een nieuwe telefoon voor zichzelf. Ivana kocht een tv, PS4 en bijbehorende spellen voor haar vriendje, een Mac-book en rijbewijs voor zichzelf. Je kan het al raden.. het geld ging heel snel op. Aan het einde van de zomervakantie hadden zij bijna niks meer over. 7000 euro uitgegeven in één zomervakantie. Is dit überhaupt wel mogelijk? Deze tweeling heeft dit bewezen.

Tips

1. Weet wat er in en uit komt

2. Vergelijk jezelf niet met andere, je hoeft niet alles te kopen

3. Doe geen impulsaankopen

4. Koop geen eten/drinken onderweg.

Als jullie hiernaar terugkijken, wat denken jullie dan?

Maya

“Ik ben dom geweest omdat ik nu heel veel dingen niet heb wat ik wel had kunnen hebben. Ik moet nu strugglen om die dingen te krijgen. Ik heb nu wel meer besef over geld maar het gaat nog steeds niet hoe het hoort. Ik kijk bijvoorbeeld altijd in actie boekjes, Maya en actie horen bij elkaar haha. Laatst spaarde ik bij de Lidl punten en kon ik een gratis chocoladereep ophalen.”

Tips:

1. Vergelijk jezelf niet met andere, je hoeft niet alles te kopen 2. Koop geen eten/drinken onderweg.

Ivana

“Ik heb super veel spijt dat ik destijds al mijn geld uitgaf alsof het niks was. Mijn vriend kreeg alles wat die wilde hebben. Ik kocht minimaal elke week een nieuw paar schoenen en at elke dag buiten de deur. Dat is niet normaal! Nu merk ik dat het lastiger is om te sparen. Ik woon op mijzelf en moet steeds meer betalen. Het zou fijn zijn als die 7000 euro nog op mijn rekening stond.

Gelukkig heb ik super veel goede herinneringen en mijn rijbewijs gehaald. Dit is namelijk een grote uitgave.”

21

Healthy girls leadership program

Het Healthy Girls Leadership programma is een programma ontwikkeld voor meisjes vanaf 14 jaar ism Women Win. Sport wordt als middel gebruikt om competenties en life skills aan te leren.

Wij geloven in inner beauty ‘je mooi voelen van buiten, begint vanuit binnen’. De sportactiviteiten zijn voor en door meiden, je kunt dan denken aan zaalvoetbal voor en door meiden, basketbal, kickboksen, dansen en nog veel meer sporten

Ik ben Emel, de trainster voor het Healthy Girls leadership program.

Geboren en opgegroeid in Amsterdam-West. Als klein meisje was ik stoer en sportief. Veel jongensvrienden, je kent het wel. Nu in deze tijd vind ik het super leuk om de jeugd wat bij te brengen! Vooral het stukje kracht en geloven in jezelf. Doen waar je je goed bij voelt en waar je gelukkig van wordt. Je kan me vaak vinden in de sportschool of achter mijn laptop. Ik ben een echte duizendpoot haha.

Hallo, mijn naam is Imane en ik ben 15 jaar oud.

Ik ga elke dinsdag naar zaalvoetbal voor meiden.

Ik vind het heel erg leuk en gezellig. Ik hou van die meiden, en dat is ook de reden dat ik de tekeningen heb gemaakt. Ik ben heel blij dat ze het mooi vinden. Ik hoop ook echt dat dit zo lang mogelijk door kan gaan.

22

Echt luisteren naar elkaar

Interview Marieke de Koning

‘Iedereen is anders, maar er wordt niet vaak écht geluisterd naar een persoon – in mijn geval – in een rolstoel. Er is weinig begrip, dus ik wil graag vertellen hoe ik daarover denk. Je moet mensen niet in hokjes plaatsen, want er zijn genoeg mensen die niet in het hokje passen.’

Kadi Bah (18) is bijna elke donderdagavond te vinden bij Girls Nite in de Buurtkamer IJburg aan het Ed Pelsterpark. Deze avond wordt georganiseerd door Girls Forward, dat sinds 2014 voor verbinding tussen jonge meiden op IJburg zorgt.

Ruimte voor elkaar ‘Ik had geen mallemoer te doen, niemand wilde me aannemen voor een baan, dus ik zat thuis. Toen werd ik op deze avonden gewezen. Ik dacht, ik ga wel kijken, we zien het wel. Nu ga ik er bijna elke week heen. Elke avond heeft een onderwerp waarover je kunt nadenken; er is een soort boodschap. De ene week is het wat heftiger en de andere week gewoon gezellig. Iedereen kan komen, je wordt niet anders behandeld.’

Hoe weinig Kadi opheeft met hokjesdenken komt naar voren als we het hebben over hoe mensen haar benaderen.

‘Mensen denken vaak dat ik een jongen ben, door m’n lage stem en hoe ik eruit zie. Ik houd van wijde kleding en grote truien. Dan zie je niet dat ik borsten heb, dus dan denken mensen soms dat ik een man ben. Ik snap het wel, ik houd ook van dingen die vaker met jongens worden geassocieerd, zoals voetbal, boksen en skateboarden. Ik denk dan: oké, je noemt me jongen, prima, dan ben ik een jongen voor jou.

Ik vind het veel belangrijker dat iedereen gelijk is en dat er ruimte is voor elkaar. Ik snap waarom bijvoorbeeld mijn ouders vanuit hun achtergrond psychische ziektes lastig vinden om mee om te gaan, of dat mijn moeder het niet begrijpt dat je als jongen op andere jongens kan vallen. Ik denk alleen dat je moet werken met je hart, verder kijken dan dat wat van de buitenkant belangrijk lijkt. Mijn vader

zegt: als je iets doet, doe het goed, anders hoef je het niet te doen. Ik begrijp nu beter dan vroeger wat hij daarmee bedoelt.’

Werkervaring

Ik vraag of ze wil dat ik noem dat ze in een rolstoel zit. ‘Als er het woord “ziekte” staat, dan denken mensen vaak: oh dat is een heel groot probleem. Maar ik denk, het is niet het belangrijkste. Natuurlijk, ik heb een spierziekte, maar ik ben veel meer dan dat. Het is jammer dat er alleen wordt gekeken naar hoe je “anders” bent en niet hoe je bent als persoon. Mensen denken vaak dat ik achterlijk ben en praten dan heel kinderachtig tegen me. Als ik dan zeg dat ze een normaal gesprek met me kunnen voeren schrikken ze soms. Ik heb al heel vaak gesolliciteerd op een baan. Als ik word uitgenodigd voor een gesprek, dan zie ik aan het gezicht al dat iemand denkt: oh God.

Degene voor wie ik nu werk is heel erg open. Die vraagt: “Wat kan je wel?” Ik vind het jammer dat werkgevers een vooroordeel hebben zonder dat ze met je in gesprek zijn geweest of zonder dat ze je de kans hebben gegeven om te laten zien wat je wel kunt! Een persoon in een rolstoel is net als alle andere mensen, je moet kijken naar de persoon. Ik heb een diploma en studeer, dus er is gewoon de mogelijkheid om te werken. Er is niks met m’n hoofd!’

Visie

‘Op het speciaal onderwijs waar ik vanaf mijn tiende zat, werd ik ook behandeld alsof ik achterlijk was, totdat ik er iets van zei. Ik vind eigenlijk dat speciaal onderwijs afgeschaft moet worden. Het speciaal onderwijs kan fijn zijn, maar ik wilde niet in dat gehandicaptenwereldje blijven, omdat het niet echt goed voor me was. Je blijft in een soort bubbel leven en je komt er niet uit. Ik studeer nu rechten op het ROC Amstelland. Ik wil misschien iets met mensenrechten doen, maar vooral eerst mijn diploma halen. Ik kom in aanmerking voor het versnelde traject, dus hopelijk lukt dat. Ook voor kinderen op het regulier onderwijs is het beter om zo vroeg mogelijk te leren omgaan met alle soorten mensen. Als een gehandicapt kind regulier onderwijs volgt, raken andere kinderen eraan gewend. Als die persoon dat aankan qua stof, waarom zou je dat dan niet doen?’

Firdous

“Ik geloof dat iedereen henna kan zetten”

Wie ben je?

Ik ben Firdous, ik ben 24 jaar oud. Ik woon in Amsterdam en ik studeer communicatiemultimedia-design. Ik heb verschillende hobby’s: ik hou van musea bezoeken, henna zetten en ik heb ook een passie voor grafisch ontwerpen.

Ik ben iemand, die houdt van random dingen doen. Ik kijk wel wat de dag mij brengt, maar iets leuks moet er altijd tussen zitten. En dan heb ik het niet over de bioscoop, maar bijvoorbeeld familie/ vrienden die op bezoek komen. Als ik maar heb kunnen relaxen.

Ook vind ik het leuk om te zingen en mijn talen ontwikkelen. Ik spreek Engels en Spaans en dit oefen ik met mijn familie, die spreken bijna alleen maar Spaans. Ook ontwikkel ik mij in de Arabische taal, niet alleen Marokkaanse maar ook het forsha arabisch, zo kan je je verstaanbaar maken voor alle plekken die de Arabische taal spreken. Voor de rest ben ik iemand die graag mensen helpt, ik zit er heel erg mee als ik mensen niet kan helpen. Dit zie ik ook vaak in mijn werk. Wanneer iemand bijvoorbeeld een bepaald soort henna design wil wat eigenlijk meer kost doe ik het toch voor de normale prijs. Niet omdat ik geen nee kan zeggen, maar omdat ik dit zielig vind.

Wanneer en hoe ben je begonnen met henna zetten?

Ik ben begonnen in 2015. Ik zag vaak op bruiloften dat mensen henna deden en omdat ik een grafische studie deed besloot ik op school te oefenen met verschillende hennapatronen. Zodoende ging ik mijzelf meer verdiepen in henna. Ik kocht zelf een cone in de winkel maar het resultaat werd niet hoe ik het wilde, dus toen probeerde ik zelf henna te maken, maar toen werd het net weer te dik. Tot dat ik mensen

leerde kennen die mij tips gaven. Ik merkte al snel dat ik een stuk beter werd in mijn werk. Ik begon het bij mijn nichtje te zetten en zodoende kreeg ik meer klanten. Ik was er toen nog niet helemaal, maar het was zeker een stuk verbeterd.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Je hebt sowieso richtlijnen en klanten komen vaak naar je toe met een voorbeeld, maar je wilt het natuurlijk eigen maken. Ik zeg altijd tegen klanten dat ik hun voorbeeld in grote lijnen na kan maken, maar het wel eigen maak. Ik haal mijn inspiratie dus vaak van anderen maar je hebt wel vaste patronen van verschillende landen, zoals India die gebruiken veel bloemen en bepaalde sierlijke patronen. Die van Marokko is weer heel strak met lijnen, driehoeken en ook bloemen maar dat is meer de Fahara kant.

Het leuke aan Nederland is dat het heel multicultureel land is, dus je ziet mensen met een hindoestaanse of Pakistaanse achtergrond die ook henna zetten dus je inspireert elkaar en dat komt tot je eigen design.

Op welke plekken kom je zoal? Voornamelijk op hennafeesten, op islamitische feestdagen maar ook bij bijvoorbeeld een museum.

24

Is het henna zetten een part time baan?

Ja, ik probeer niet alle klussen aan te nemen, want het is best zwaar werk, voornamelijk met je rug, je buigt je rug de hele tijd. Ik zou er geen hernia aan willen overhouden, dus ik neem alleen klussen aan waarbij ik denk dat het het waard is. Op een gegeven moment zie je wel dat je er lekker mee verdient dus dan word je wel een beetje kieskeurig naar waar je naar toe gaat. Ik vind het ook heel belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de klanten. Je zit uiteindelijk de hele dag met diegene dus je wilt geen ongemakkelijk gevoel hebben.

Wat vind je het leukst aan je werk? Je komt allerlei nieuwe mensen tegen en de waardering, “wow wat mooi” of “ik zal het je niet nadoen”, maar ik geloof dat iedereen het kan doen dus dan geef ik hen ook weer het gevoel dat zij het kunnen. En ook de leuke complimenten, de mensen die het echt waarderen.

Ik heb ooit voor de gemeente in samenwerking met een stichting op een event henna gezet. Er was een man op dat event, waarbij ik henna had gezet, en die werd zelfs emotioneel. Tot op de dag van vandaag denk ik daar nog steeds aan.

1. Klikt heel gemakkelijk maar eigenlijk gewoon doen! Je vriendinnen vragen of je henna bij hun mag zetten. Zij zijn eigenlijk een lopende flyer voor jou, wanneer anderen de henna zien bij jouw vriendinnen willen zij dit ook en op die manier krijg je meer klanten.

2. Maak een Instagrampagina aan met allemaal foto’s van jouw creaties erop.

25
Voor de meiden die ook graag van henna zetten hun werk willen maken, wat zou je hen meegeven?

@Savannah.nouelle

Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Nouëlle, 14 jaar oud. Ik ben een creatieve introvert. Ik kijk graag YouTube video’s (meestal mijn favo series), ik teken of ik maak mijn huiswerk.

Waar is je passie voor tekenen begonnen?

In 2017. Ik bedacht een verhaal omdat ik toen heel graag schrijver wilde worden. Ik dacht bij een boek horen plaatjes dus begon ik te tekenen. En sindsdien teken ik.

Hoe lang duurt het om een tekening te maken?

Het ligt eraan. Meestal doe ik er 3 uur over, soms 6 uur (als iets me niet lukt) en soms 9 uur. Het ligt er echt aan hoe moeilijk de tekening is.

Wat vind je leuk om te tekenen?

Ik vind het leuk om cartoon en stripboek personages te tekenen (ookal zie je het niet echt op mijn Instagram pagina).

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Vooral van Instagram, YouTube en Pinterest. Maar soms ook van mijzelf.

26
#Blacklivesmatter

dan je foto in een fotobewerk

(ik gebruik

speel met kleuren

tevreden

ben je klaar om het op social media

zetten!

27 Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6 Maak een schets Expirimenteer met verschillende gezichten Wanneer je tevreden bent met je schets, kleur je het in Voeg schaduwen etc. toe en doe de line art. Bewerk
app
picsart)
en filters tot dat je
bent Nu
te
28

De grootste date-blunders

Toen mijn vriend en ik een date hadden hij zijn moeder als achtergrond op zijn telefoon. Ik vroeg: “Is dat je vader?”

De eerste keer dat ik mijn nu vriend ging ophalen. Ik had net mijn rijbewijs en was in de skeere auto van mn moeder. Maar van de zenuwen ging ik helemaal tokkie autorijden. Ik ging letterlijk rechtdoor over de rotondes van de zenuwen Dorris

Een keer kwam er cola uit m’n neus omdat hij me liet lachen. En een keer was ik gevallen toen ik de auto uitstapte. Was echt erg, ik schaam me er nog steeds voor Safae

Ik ging ooit op terras zitten met een guy en hij wilde perse hetzelfde drinken als ik (munt thee). Daarna zat die een half uur te kauwen op die blaadjes en heb ik maar uitgelegd dat dat niet de bedoeling is Lida

Ooit sprak ik met iemand af en we zaten auto opeens werd ik kapot misselijk, ik moest kotsen allemaal over die auto alles echt voorschut, nadat ik net gekotst had wou ik meteen naar huis, zoent die me gewoon voor ik weg ging, terwijl ik net gekotst had. Nou

sorry heb hem meteen geblokt. Charly

Hij appte en zei ben binnen 2 min voor je deur, dus ik zeg is goed. Nu een auto staat voor m’n deur, precies dezelfde als wat meneer rijdt. Ik zet nog even snel Purol op mijn lip voor die dikke smakkerd die ik hem ga geven als ik in ben gestapt. Ik loop zelfverzekerd richting de auto. Ik doe open, ga zitten en tuit me lippen al van oke lets kiss.. Nu was het helemaal iemand anders. Dus ik helemaal hysterisch “omg omg, nee sorry

ik dacht dat je iemand anders was!” Ging hij lachen zei hij “kan gebeuren, ik schrok wel! Ik dacht wie komt me zo onverwacht kussen”. Ik schaamde me niet normaaaaal! Hij vroeg nog of ik ergens naartoe moest, hij was wel aardig en goodlooking.

En 2 minuten daarna kwam degene bij wie ik eigenlijk moest instappen. Schanduhhh

Catelynn

Ik wou net naar huis lopen maar ik struikelde over een TAK, en viel op mijn gezicht en had een dikke schaafwond op mijn been. Ik stond op en keek hem niet aan en liep door alsof het niets was.

Didi

Ooit een date gehad met iemand die alleen maar kon zeuren. Dus ik liep richting de Mac Donalds. Hij zei: wat ga je doen? Ik: koffie halen. Hij: Maar het is al half 11 in de avond?

Ik: Klopt, maar anders pleur ik echt in slaap door al je gezeik. Werd gelijk thuisgebracht en nooit meer gesproken.

Denise

Verhaal van een Jonge Mantel zorger

Salima

‘Mijn broer werd twee jaar geleden ziek. Hij zakte ineens door zijn benen, verloor zijn evenwicht en kreeg moeite met praten. Ik had nooit gedacht dat ik voor hem zou moeten zorgen, want hij is tien jaar ouder dan ik. In de afgelopen twee jaar moeten we telkens weer naar het ziekenhuis. Het blijft onduidelijk wat hij heeft. Een spierziekte, of toch iets met de hersens? De onduidelijkheid is vervelend voor hem, maar ook voor ons.’

Meet Tessa van Markant

Hoi! Ik ben Tessa, 26 jaar oud en ik woon in Amsterdam Centrum. In mijn vrije tijd ben ik graag met vrienden, maar ik hou ook van sporten. Yoga is mijn favoriet. Sinds februari ben ik coach voor Jonge Mantelzorgers bij Markant. Ik praat met jongeren zoals Salima die opgroeien in een gezin of familie waarin er sprake is van een ziekte, aandoening of verslaving. In deze gesprekken kijken we samen welke extra hulp er misschien nodig is. Vaak is een luisterend oor al heel fijn, maar ik kan ook helpen bij vragen zoals ‘hoe kan ik zonder schuldgevoel met vrienden afspreken’? Groei jij op in een gezin of familie waarin iemand ziek is of waarin je zorg draagt voor een ander? Dan kun je me bellen of appen; 06 42 22 40 51.

Snel boos

Mijn broer heeft hulp nodig bij een heleboel dagelijkse dingen. Niets gaat meer vanzelf. Ik maak zijn bed op, doe zijn was en doe boodschappen voor hem. Zijn gedrag is ook veranderd. Hij heeft nergens zin in en wordt snel boos. Soms probeer ik hem te helpen, maar wordt hij boos op me. . Dat is wel moeilijk. Hij blijft mijn broer en ik houd van hem. Het liefste zou ik willen dat hij weer beter wordt.

Begrip

Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij iemand. Mijn vrienden zorgen niet elke dag voor iemand en die snappen het soms niet goed. Daarom vind ik het fijn jongeren in dezelfde situatie te ontmoeten; je merkt dat je een soort band hebt. Ik wil dat er meer aandacht komt voor kinderen die opgroeien met een zieke ouder, broer of zus. Het is fijn dat iemand af en toe vraagt hoe het thuis gaat, of vraagt hoe het nou met jou is. Dat helpt.”

Miniquiz: ben ik JMZ?

Maar wanneer ben je nou Jonge Mantelzorger?

Doe deze quiz!

1. Heb jij iemand in de directe omgeving van het gezin (vader, moeder, broer, zus, opa of oma) die ziek, lichamelijk en/of verstandelijk beperkt, psychische aandoening of verslaving heeft?

2. Ben jij onder de 25 jaar?

Twee keer ja? Dan ben jij jonge mantelzorger. En dat is helemaal niet erg. Want wist je dat 1 op 5 jongeren in Nederland Jonge Mantelzorger is?

Heb je vragen, of wil je je verhaal kwijt? Kijk dan op www.ennujij.nl

30
(19)
“Het liefst zou ik willen dat hij weer beter wordt.”

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Als je opgroeit in een gezin waarin iemand ziek of verslaafd is, kan dat positieve en minder positieve dingen met zich meebrengen.

Positief: Door jouw taken leer je praktische vaardigheden. Door te zorgen heb je misschien een veel betere band met je vader, moeder, broer of zus gekregen. Of je hebt geleerd stil te staan bij de gevoelens van iemand anders.

Minder positief: Doordat je in je hoofd veel bezig bent met een ander, en doordat je zorgtaken hebt, denk je minder aan jezelf. Hierdoor kan je minder lekker in je vel zitten.

Met onderstaande vragen krijg je een goed beeld van hoe het met jou gaat. Geef bij elke stelling aan 1 = helemaal niet waar, 5 = er tussen in, 10 = helemaal waar.

Ik heb het heel erg naar mijn zin thuis.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

De band met mijn ouders is hetzelfde, of zelfs verbeterd, sinds de ziekte speelt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ik maak me geen zorgen over de situatie thuis.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ik hoef thuis weinig taken te doen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ik heb veel vrije tijd.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ik voel me ontspannen.

1 2 3 4 5

7 8 9 10

Kijk naar je antwoorden. Zit je bij de meeste vragen bij 10, 5 of 1?

Als je vaak tussen de 10 en 5 zit, dan gaat het (redelijk) goed met je, fijn! Zit je vaak tussen 1 en 5, dan gaat het misschien niet zo goed met jou en/of de thuissituatie. Misschien maak je veel zorgen, heb veel taken en/of weinig tijd voor jezelf? Het is dan een goed idee om je zorgen te delen.

Tip van Tessa: praten helpt! Doe dit met een goede vriendin, of iemand anders die je vertrouwt, zoals een van de meidencoaches van Girls Forward. Zij zijn er voor jou om je verder te helpen.

31
6
32

“Ik wil influencer worden”

Ashanti themen

Outfit posts, kiekjes van je eten en dansvideo’s. Tegenwoordig wordt alles gedeeld op socialmedia en als je interesant genoeg bent kan je hier ook nog eens geld mee verdienen. Dit ziet de 13 jarige Ashanti uit IJburg wel zitten. Zij wil graag influencer worden.

‘Als ik mijn kledingstijl moest omschrijven zou ik zeggen casual but cute’

@_Ashantikimora

Wat wil jij delen op Instagram?

‘Ik hou ervan om outfit foto’s te posten, zo geef ik mensen inspiratie over wat zij kunnen aantrekken en ik hou ervan om hun te laten zien wat mijn stijl is .

Waar is jouw liefde voor kleding begonnen?

Ik hield altijd al van mode en kleding! Maar nooit had ik deze stijl. Sinds kleins af hield ik al ervan als om heel leuk en girly aan te trekken met roze en glitters, en sinds 3 jaar terug ook nog maar sinds ik op de middelbare school zit is me stijl ook helemaal veranderd.

Welke influencers volg jij?

Ik haal mijn inspiratie van heel veel influencers op Instagram. Ook haal ik veel inspiratie van fashion accounts die specifiek instagrammers posten met een mooie outfit. Iedereen kan worden gepost op dit soort acounts, als je maar een mooie outfit aan hebt.

Hoe omschrijf jij jouw kledingstijl?

Als ik mijn stijl moest beschrijven zou ik zeggen casual but cute.

Wat zijn de musthaves in ieder zijn kledingkast?

Als jij zelf ook into fashion bent, heb jij deze items nodig in jouw kledingkast: een leren broek, boyfriend jeans, AF 1’s, doc martens, een school rokje, plain witte shirt en een spencer.

Nog 1 tipje:

Als je Instagram hebt en je ziet heel veel leuke outfits waar je inspiratie uit wilt halen, maak dan een speciaal mapje bij ‘opgeslagen’ en sla daar alle foto’s op die je wilt bewaren voor inspiratie als je even niet weet wat je moet aantrekken.

-xoxo@_Ashantikimora

Maagdelijkheid & mythes

“Hoi ! Mijn naam is Chiara en ik ben 21 jaar oud. Ik vind seksuologie mega interessant en ik denk dat seksualiteit voor iedereen belangrijk is. Ik geef seksuele voorlichting op middelbare scholen en ik schrijf blogs voor SEXMATTERS. Daarnaast hou ik van kunst, yoga en natuur en zoek ik graag naar hoe ik die dingen kan verbinden aan seksualiteit. Ik heb de afgelopen tijd vrijwillig blogs geschreven voor de serie “and that’s on period”, “Seks wat je niet op school leert en “Healthy Girls”

ontmaagd. JIJ bent degene die dat het beste weet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het maagdenvlies GEEN vlies dat breekt tijdens de eerste keer seks. Het maagdenvlies is een stukje huid bij de opening van de vagina en kan verschillen van vorm en textuur. Het kan zo zijn dat er een scheurtje in ontstaat en dat het gaat bloeden. Dit is echter niet alleen mogelijk bij seksuele handelingen en het zal ook niet altijd gebeuren tijdens de eerste keer seks. (Slechts de helft van de vrouwen bloedt tijdens de eerste keer seks)

Door de waarde die maagdelijkheid heeft in sommige culturen, komt het voor dat het maagdenvlies als bevestiging wordt gezien van de eer van de vrouw en haar familie. Sommige meiden gaan naar de dokter voor een maagdelijkheid verklaring. Het is NIET mogelijk om aan de vulva en het maagdenvlies te zien of er sprake is geweest van ontmaagding. Reconstructie van het maagdenvlies zal in feite niks doen met jouw maagdelijkheid.

Ook met deze kennis kan het voor veel meiden een gevoelig onderwerp zijn en zal hun familie er alsnog belang aan hechten. Als je bang bent dat je ouders je niet zullen begrijpen kan je altijd contact opnemen met een vertrouwenspersoon, de huisarts, een seksuoloog of bijvoorbeeld bij een instantie als Sense.

Popping the cherry, defloreren, de eerste keer, maagdelijkheid en je ontmaagding. Een spannend onderwerp voor veel meiden. Misschien ben je al ontmaagd of heb je er wel eens over nagedacht hoe het zou zijn.

Eén ding is zeker: er zijn veel mythes rondom de maagdelijkheid.

Ten eerste is de definitie van maagdelijkheid een moeilijk onderwerp. Penis-in-vagina seks is de meest bekende definitie van ontmaagding, maar dit is niet erg inclusief. Het is belangrijk je af te vragen wat seks voor jou betekent. Als twee mannen of twee vrouwen seks hebben, dan ziet dat er anders uit dan als een man en een vrouw seks hebben.

Sommige culturen en religies hechten veel waarde aan de maagdelijkheid van een vrouw. Jezelf bewaren voor het huwelijk is een mooie waarde, maar uiteindelijk ben JIJ de eigenaar van jouw lichaam. Niemand kan jou vertellen of je wel of niet bent

De term ‘maagdelijkheid verliezen’ wordt veel gebruikt, maar is niet erg seks positief. Onbewust denken we al snel aan een man die de maagdelijkheid van een vrouw afneemt. Als je voor de eerste keer seks hebt, mag je daar zelf voor kiezen. Je geeft niks aan je partner, maar je deelt een intieme ervaring. Wees eerder naar jezelf of je er echt klaar voor bent en gun jezelf de tijd om er een fijne ervaring van te maken.

Woordzoeker

35 moederdochterevent Meiden IJburg Identiteit power Activiteiten Evenementen Coaching Healthy Talenten Seks Drugs School Zelfvertrouwen Talenten GirlsForward Vriendinnen cultuur bijbaantje sparen koken sporten Gezelligheid
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.