Page 1

Preventieve wellness houdt je gezond Nummer 3 • 2012 • GRATIS • www.gezondin.nl

Kno-ARtS:

‘AAN EEN VERKOUDHEID ONTKOM JE NIET’

Jochem UytdehAAGe oVer waT Je werKeliJK noDig HebT

hoeRA ZwAnGeR!

en nu nog beVallen... BereID Je GoeD Voor

(ALLeS) VOOR eeN GeZonde heRfSt


Voorwoord Gezond de herfst door De herfst dient zich aan. De komende periode zit ‘de R in de maand’; maanden waarin het raadzaam is om extra aandacht te besteden aan uw weerstand en gezondheid. De tips en adviezen in deze derde editie van ‘Gezond in Leidsche Rijn’ helpen u daar zeker bij. Centraal in dit herfstnummer staat het gezondheidsaanbod bij u in de wijk. Zo stellen wij diverse lokale specialisten voor. Een KNO-arts deelt zijn kennis: herfst staat immers bijna synoniem aan verkoudheid. Herfstbaby op komst? U leest hoe u zich kunt voorbereiden op een gezonde bevalling. Ook schaatser Jochem Uytdehaage komt aan het woord in een persoonlijk interview. In het kader van welzijn treft u een artikel over Preventieve Wellness. Het begrip Wellness houdt het gegeven in, dat mensen steeds meer eigen verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van hun gezondheid en welbevinden. Dit is een trend die wij graag verder zien groeien: met de inhoud van dit blad hopen wij u te enthousiasmeren tot een gezonde levensstijl. De beste lokale gezondheidsaanbieders die u in Gezond in Leidsche Rijn treft, assisteren u hier graag bij.

Robert van der Schaaf Hoofdredacteur

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 3


Topzorg rond zwangerschap en geboorte

je in schrijf voor de iding rondle l.nl alnata

antonius


Inhoud Jochem Uytdehaage

14

Interviews

14 Jochem Uytdehaage over vitaliteit 30 KNO-arts vertelt

Gezond leven

7 Gezond de herfst door 9 Gezond voeding en gewicht 26 Preventieve Wellness 32 Meer dan gezonde voeten 34 Podotherapie laat u weer lopen 36 Verstand van bewegen 38 Ons gebit 42 Onspannende behandelingen 51 Column - Ontspannen ouders

Gelukkig leven

10 Ademhaling en ontspanning 11 Gezond mentaal 12 Lessen in de liefde 13 Relatie tips

Sport

19 Functioneel trainen 21 Nieuw in Leidsche Rijn, Funxtion! 23 Nooit meer op dieet 25 Betaalbaar sporten in luxe

Preventieve Wellness

26

Zwanger

44

Zwanger

44 Voorbereiden op je bevalling 46 Samen betere verloskunde 47 Geboortecentrum bestaat 1 jaar 48 Kraamverzorgende

Colofon

Uitgever: DutchLocalMedia, www.dutchlocalmedia.nl Art Direction/Vormgeving: Brands of 2Day, www.brandsof2day.com Fotografie: Lauradehaanfotografie.nl, Wieringa photography, Deposit, Istock Hoofdredacteur: Robert van der Schaaf Redactie: Mariska Tjoelker, Lenneke van der Meijden, Eva Claire van der Ben, Clementine Wouters Druk: www.mediaprinter.nl Adverteren: Tel. 030 – 7523094 / info@dutchlocalmedia.nl, www.dutchlocalmedia.nl

Š 2012 DutchLocalMedia Het is niet toegestaan om zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van DutchLocalMedia artikelen (teksten en beelden) via electronische en gedrukte media of op welke wijze dan ook op te slaan en/of te verspreiden. Citaten uit artikelen zijn alleen toegestaan met een duidelijke bronvermelding.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 5


Tips

Moxeren

nu De heRfSt officieel iS begonnen, hangen heRfStDePReSSieS en winteRblueS weeR in De lucht. oPtimiStiScheR De heRfSt DooRkomen? Deze tiPS gaan je zekeR helPen!

GeZond

HerFSt

Moxa is een kruid, afgeleid van wat in Japan Mogusa heet. Het is een bijzonder kruid en wordt gebruikt om te moxeren, een eeuwenoude Oosterse therapie. Bij aansteking wordt het kruid zeer heet en brandt langzaam op. Het geeft een aangename en weldadige infrarode uitstraling. Werkt ontspannend en is goed bij onder andere gebrek aan energie en slapeloosheid. En kan je tijdens de herfst goed gebruiken.

dAGLIcht

Voel je je in de herfst sneller moe en heb je het gevoel dat je moeilijker je aandacht erbij kan houden? Dat kan wel kloppen. Ons lichaam heeft namelijk natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het stofje dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid daglicht. Probeer dit verlies te compenseren door in je lunchpauze een wandelingetje te maken in de buitenlucht. Het geeft je een bron van natuurlijke energie.

HerFsTDipJe? eet (donKeRe) chocoLA! Van chocola word je vrolijk. Als je chocola eet, komt endorfine in je hersenen vrij. Endorfine is een stof die door je lichaam gemaakt wordt, en geeft je een blij en gelukkig gevoel. Verwen jezelf tijdens de donkere en grauwe dagen dus gerust met een stukje pure chocolade. Maar eet het wel met mate.

StoofPotje

Ruil in de herfst de salades in voor wild en stoofpotten. Waarom? Omdat voldoende dierlijke prote誰nen het ons makkelijker maken om voldoende cortisol te produceren. Een stevige kost is dus nodig!

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 7


een goede gezondheid begint met een gezond gewicht. enkel een gezond lichaam kan slank blijven. Dat is de filosofie van the rain diet. Vergeet klassieke proteïnediëten. The rain diet is de nieuwe (r)evolutie binnen de proteïnediëten. Helemaal anders. Zoveel beter. Een verstandig totaalconcept dat u niet alleen slank maakt, maar ook slank houdt.

Beauty salon MA Reve Malberg 58 • 3453 PC De Meern • 06-423 01 771 www.ma-reve.nl

www.rainpharma.com


Tips

Gezond

voeding & GEWICHT

Kokosolie Kokosolie zorgt voor een gezonde stofwisseling en bevordert de slanke lijn zonder te letten op de calorieën. Kokosnoot zit boordevol nutriënten en is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Wanneer je je gangbare bronnen van vet of olie vervangt voor kokosolie, zal het afvallen gemakkelijker gaan en het verlies van buikvet in een versnellingsproces komen.

Van een rood bord eet je minder

Moeite om op tijd te stoppen met eten? Neem een rood bord! Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een rood servies gebruiken 40% minder eten. Dit komt doordat de hersenen de kleur rood als gevaar en verbod zien.

Gember

Denk en schrijf je zomerkilo’s weg! Tijdens de zomervakantie wat kilo’s aangekomen? Als je er nu gelijk iets aan doet, dan ben je ze zo weer kwijt! Positief denken helpt om sneller af te vallen. Denk niet bij een misstap, ‘nu maakt het vandaag toch niet meer uit’, want al snel eet je de rest van de dag te veel en verkeerde dingen. Benader het positief. ‘Ik mag nu dat ene lekkere koekje, omdat ik dat verdient heb. En dan eet ik straks gewoon wat minder!’. Je voelt je minder slecht en het afvallen gaat zo echt makkelijker! Elke dag bijhouden wat je eet helpt om meer kilo’s af te vallen. Je ziet namelijk gelijk hoeveel je eet en waar het mis gaat. Je leert zo veel en het afvallen wordt leuker. Met SlimEten Online Coaching kun je online overal je voeding direct bijhouden en zien hoe het gaat. Meer weten? SlimGewicht, Bewuster en Gezonder Eten! www.slimgewicht.nl, tel: 06-11586658

De positieve invloed van Gember op de spijsvertering is in Azie al eeuwen bekend. Gember stimuleert de spijsvertering, verbrand extra vet en calorieen.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 9


Therapie

Ontspannen de winter in…?! Of is het voor jou lastig om na de vakantieperiode een gezonde balans tussen actie en rust te blijven bewaren? Of heb je gemerkt dat je zelfs in je vakantie moeilijk tot rust komt? Drukke stressvolle periodes komen in een ieders leven voor en zijn niet te vermijden. Een tijdelijke verhoogde spanning stelt je in staat om te doen wat er moet gebeuren. We kunnen ons best een tijdje aanpassen. Het probleem is dat je na zo’n periode ‘vergeten’ bent hoe het ook al weer was om nog echt te ontspannen en hoe diepe rust aanvoelt. In de dagelijkse leven is het voor veel mensen zo gewoon geworden om steeds maar door te gaan, dat ze niet eens merken dat hun lichaam altijd onder spanning staat. Pas als ze een pas op de plaats maken, ervaren ze vaak hoe lastig het is om tot rust te komen. Ze ervaren onrust in hun hoofd, gespannen spieren of een verstoorde ademhaling. Als deze verhoogde basisspanning een tijd aanhoudt kunnen er ook andere klachten ontstaan; zoals piekeren, angst, rug/nekklachten zonder duidelijke oorzaak, hyperventilatieklachten, slecht slapen en vermoeidheid e.a.

Adem- en Ontspanningstherapie methode Van Dixhoorn, ontwikkeld door arts en wetenschapper dr. J.J. Van Dixhoorn, helpt te ontdekken of er sprake is van een verhoogde (aanhoudende) spanning, die niet meer verdwijnt in rust en leert iemand deze spanning beter te hanteren. Spanningsklachten, die veelal het gevolg zijn van onvoldoende herstel in de rustmomenten, reageren goed als iemand weer echt leert ontspannen. Steeds meer mensen ontdekken d.m.v. AOT welke bijdrage zij zelf kunnen leveren aan hun eigen gezondheid. Het is een nuchtere, reële en niet zweverige benadering, die in principe door iedereen gemakkelijk toepasbaar is in zijn of haar leven. Als Adem- en Ontspanningstherapeut, zoekt Yvonne Esser samen met de cliënt naar een gepaste oplossing. Er wordt gewerkt met simpele instructies die - waar gewenst - verduidelijkt worden door zachte manuele technieken.

Yvonne Esser, Maarssenbroek Info: www.yoga-aot-maarssen.nl tel: 0346-561142
 De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling (gedeeltelijk).

10 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


Tips

Tip

Gezond

mentaal

voor een gelukkig leven

Kies zelf
 Kies voor jezelf, voor wat jij wilt in het leven. Een portie gezond egocentrisme vormt een goede basis voor geluk. Stel daarbij prioriteiten. Vind je werk belangrijker dan kinderen krijgen? Durf daar dan ook voor te kiezen, ook al verwacht je omgeving misschien iets heel anders van je. Als dat is wat je hart je ingeeft. Geluk is leven in overeenstemming met wie je wilt zijn.

Van NEE (Ja, maar) naar JA! Soms willen we graag nieuwe wegen inslaan maar verschijnen er direct beren op de weg. Dit kan onze ontwikkeling danig in de weg staan. Probeer bij weerstand op veranderen het volgende. Deel papier in 2-en. Schrijf links iets dat je graag wilt, een positieve stelling bv. Schrijf direct rechts welke gedachte of welk gevoel er dan in je opkomt, zonder oordeel. Schrijf opnieuw links de stelling en de negatieve reacties aan de rechterkant. Ga hiermee door totdat er geen reactie meer opkomt of er zelfs een positieve reactie volgt. Op deze manier haal je de negatieve emotionele lading van dingen die je graag wilt af. Soms is het echter zo dat je, ondanks je wil om écht te veranderen, je energiesysteem op NEE staat. Kinesiologie is een feedbacksy-

steem van het lichaam dat daarbij uitkomst kan bieden. Door middel van spiertesten wordt het onbewuste bewust gemaakt, blokkades opgespoord en gecorrigeerd. Het lichaam komt op JA, spreekt het zelfgenezend vermogen aan en kan verandering ondersteunen. Zo kun je werken aan bv. beperkende overtuigingen, het doorbreken van oude patronen of het aanpakken van allergieën.

‘I am not what happened to me, I am what I choose to become.’ Carl Jung

Meer informatie op www.touch2be.nl (vergoeding vanuit aanvullende verzekering mogelijk.) Touch2be, Raak(t) je levensessentie!

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 11


Therapie

Nieuw in Leidsche Rijn

Houd Me Vast Relatietraining

Lessen in de liefde in een groepstraining Verwacht u meer van uw relatie of loopt het in uw relatie niet zoals u zou willen? Kunt u uw partner steeds minder bereiken en mist u het contact van vroeger? Komen u en uw partner steeds vaker (vijandig) tegenover elkaar te staan en heeft u steeds vaker ruzies om niets en lijkt hierin een patroon te zijn ontstaan? Dan kan het nieuwe Houd Me Vast Groepsprogramma u helpen.

Jan Eekhoudt is 55 jaar en woont sinds 2006 in Vleuterweide. Hij is gezins- en relatietherapeut en lid van NVRG, NVPA en Emotionally Focused Therapy Nederland. Kijk voor meer informatie op www.relatietherapie-eekhoudt.nl

Iedereen verlangt naar een veilige verbondenheid met een ander. Wanneer iemand het gevoel heeft dat die liefdesband wordt bedreigd, wordt geprotesteerd en probeert hij (of meestal zij, want vrouwen signaleren vaak iets eerder dat de relatie vervlakt) dat te voorkomen. Men heeft het gevoel het niet goed meer te kunnen doen of men voelt zich afgewezen of is bang. Deze diepere angst zit vaak verstopt achter boosheid of afstandelijkheid en wordt zichtbaar in een patroon van ruzies, kilte en afstand. Met het Houd Me Vast Groepsprogramma kunt u leren hoe u dit patroon kunt doorbreken. En dat is de moeite waard, want als het patroon doorbroken is wordt er weer echt contact gevoeld. Doel Houd Me Vast Groepsprogramma is er om paren te helpen hun liefdesrelatie te repareren en/of te versterken. Omdat men verdieping zoekt of omdat men een moeilijke periode doormaakt of heeft doorgemaakt, zoals ziekte of depressie van een van de partners. Eind oktober gaat opnieuw deze gestructureerde relatietraining

12 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

van start onder begeleiding van twee therapeuten. Jan Eekhoudt is systeemtherapeut en gecertificeerd therapeut in Emotionally Focused Therapy (EFT) en heeft ervaring in het werken met paren. Dorien van Otterloo is eveneens opgeleid in EFT en is vrijgevestigd psychotherapeut in Utrecht. Praktische informatie De groep komt 8 avonden bij elkaar in Vleuten. De training komt in principe in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar en is gelimiteerd tot 5 paren. Kijkt u voor meer informatie op www.relatietherapie-eekhoudt.nl . Voor meer informatie over EFT verwijzen we u naar www.emotionallyfocusedtherapy.nl

Leesadvies: Sue Johnson. Houd Me Vast. Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. ISBN 978 90 215 3598 2.


Tips

Gezond

relatie

Je hebt de was gedaan, promotie gehad op werk, het familiediner voorbereid. Nog iets vergeten? Oh ja je partner! Een gezonde relatie krijg je niet cadeau. Je moet er samen aan werken. Wij helpen je op weg met deze tips!

Probeer samen iets nieuws!

Onderzoek toont aan dat koppels die mee doen aan spannende nieuwe activiteiten een grote boost in hun relatie krijgen. Probeer dus eens wat anders dan anders!

Put je zelfvertrouwen niet uit je relatie, maar uit jezelf. 


Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van zijn of haar goedkeuring. Haal zelfvertrouwen uit jezelf. Geloof in jezelf en houd van jezelf. Je kan alleen van een ander houden als je van jezelf houdt.

Maak je wensen duidelijk, communiceer!

Ga er niet vanuit dat je lief helderziend is. Heb dan ook geen verwachtingen van je partner als je je wensen niet hebt aangegeven. Maak je wensen bespreekbaar! Pas als je elkaar begrijpt kunnen jullie in elkaars behoeften voorzien.

Een zomer met ruzie? Hopelijk kijken jullie terug op een hele mooie zomer. Maar vaak is de zomer ook een bron van irritaties of conflicten met je partner. Wellicht hadden jullie een conflict over de bestemming dit jaar of over de duur van de vakantie? Vaak lijkt het bij dit soort conflicten over de inhoud te gaan maar eigenlijk gaat het over iets anders. De ene partner kan het gevoel hebben dat zijn/haar mening er (weer) niet toe doet of dat de ander altijd zijn/haar zin moet hebben. Probeer in zulke situaties met elkaar te praten over wat er echt aan de hand is. Ga oprecht geïnteresseerd opzoek naar de emoties van de ander. Wat heb ik gedaan of gezegd dat jou zo overstuur maakt? Welke dieperliggende emotie heb ik bij jou aangeraakt door mijn woorden, houding of gedrag? Het is niet eenvoudig om te benoemen wat er verstopt zit onder de boosheid, maar het is zeker de moeite waard. Want als we praten over het “zachtere” gevoel voelen we ons (weer) echt verbonden. Jan Eekhoudt is gecertificeerd therapeut in Emotionally Focused Therapy. Voor meer informatie op www.EFT.nl of www.relatietherapie-eekhoudt.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 13


Interview

“Wat heb je werkelijk nodig?� Jochem Uytdehaage over vitaliteit 14 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


Gezond en fit blijven – eigenlijk willen we dat allemaal. Maar zo eenvoudig als het klinkt, zo lastig is het soms in de praktijk. Gezond in Leidsche Rijn sprak erover met tweevoudig Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage en kreeg en passant wat handige tips mee. Interview: Robert van der Schaaf en Mariska Tjoelker Fotografie: Lauradehaanfotografie.nl en Wieringa photography

H

et bovenste treetje van de berg Olympus – hoger kan een topsporter niet komen. Toch is de eerste Olympische gouden plak die Jochem Uytdehaage in 2002 veroverde, niet het enige hoogtepunt uit zijn sportcarrière. De Europese titel die hij drie jaar later aan zijn palmares toevoegde, blijkt minstens zo belangrijk te zijn. ‘In 2004 kreeg ik een ernstig auto-ongeluk, waarbij ik door het oog van de naald ben gekropen. Dat ik daarna toch weer hard en lekker kon schaatsen, dat ik er weer plezier in had… Ja, dat was zo bijzonder, dat gevoel vergeet ik nooit meer.’

Vitaliteit – voor nu en voor later Tegenwoordig schaatst Jochem Uytdehaage geen gouden medailles meer bij elkaar. Hij heeft een eigen bedrijf en geeft veel presentaties, trainingen en workshops op het gebied van vitaliteit. Ieder bedrijf dat een visie heeft op het gebied van vitaliteit, kan bij hem aankloppen, vertelt hij. ‘En het maakt niet uit of dat een klein bedrijf of een multinational is. Vitale medewerkers leveren ieder bedrijf veel op: de medewerker heeft meer energie, is gemotiveerd en minder vaak ziek, de sfeer is beter. Dat alles komt de productiviteit en dus het resultaat alleen maar ten goede.’ Volgens Uytdehaage neemt

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 15


de bewustwording op dit gebied hand over hand toe. ‘Dat komt onder meer door de voortdurende discussies over het verhogen van de pensioenleeftijd. Die leeftijd wordt opgetrokken en dat betekent dat we nu al moeten werken aan vitaliteit. Het heeft geen zin om daar pas over twintig jaar mee te beginnen. Gelukkig zie ik wel dat steeds meer bedrijven dit ook beseffen.’ Balans betekent luisteren Lichamelijk niets mankeren, maar toch moe zijn en nergens zin in hebben; veel mensen zullen het herkennen. Niet zo vreemd, vindt Uytdehaage. ‘Wanneer je gezond en fit bent, ben je dat niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en emotioneel. Veel mensen gaan voorbij aan het belang van de balans tussen die drie factoren. Iemand die lichamelijk heel fit is, maar thuis of op het werk problemen ervaart, is niet in balans. Dat kost natuurlijk energie.’ Daarom is goed naar je lichaam luisteren ook zo belangrijk, vervolgt Uytdehaage. ‘We roepen allemaal heel hard dat we met onze gezondheid bezig zijn, maar vragen ons te weinig af wat we werkelijk nodig hebben. Heb je eigenlijk geen zin in die afspraak met vrienden – en

‘We roepen allemaal heel hard dat we met onze gezondheid bezig zijn, maar vragen ons te weinig af wat we werkelijk nodig hebben’

waarom dan niet? Ben je moe, heb je tijd voor jezelf nodig? Dat soort signalen zijn belangrijk en het is goed daarnaar te luisteren.’ Eindelijk op de bank… Bewegen is een van de belangrijkste aspecten van gezond leven. Maar ja, na een lange en drukke werkdag, het koken van een gezonde maaltijd, het douchen en voorlezen van de kinderen en het vouwen van de zoveelste was ben je blij als je eindelijk op de bank kunt neerploffen. Natuurlijk weet je wel dat bewegen goed voor je is, maar vanavond even niet. Maar voor je het weet is de week

16 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

weer voorbij. En zonder noemenswaardige beweging. Tijdens zijn trainingen hoort Uytdehaage het ook vaak genoeg. ‘Rationeel weet men het wel. Maar toch blijkt dat mensen vaak niet zien hoeveel die investering in beweging hen uiteindelijk oplevert.’ Zelf heeft hij er trouwens ook wel eens last van, geeft hij toe. ‘Hoewel ik sporten ontzettend leuk vind, heb ik ook wel eens geen zin. Op zo’n moment vraag ik me altijd af waar die tegenzin vandaan komt. Moet ik eigenlijk nog iets anders doen, heb ik zin in een avondje voor de tv? Dan pak ik mijn agenda erbij: heb ik morgen tijd


Over Jochem Uytdehaage

om te sporten of niet? Als ik zie dat ik er de komende dagen geen tijd voor heb, ga ik toch sporten. Ja, ondanks mijn tegenzin. Omdat ik weet dat het van essentieel belang is voor mijn balans.’

… en weer van de bank af! Wanneer mensen moeite hebben in beweging te komen, raadt Uytdehaage hen altijd aan ‘medestanders’ te zoeken, mensen uit de nabije omgeving die al sporten of dat willen gaan doen. En verder is het vooral een kwestie van door de zure appel heen bijten, stelt hij. ‘In het begin word je hartstikke moe, krijg je spierpijn en is het eigenlijk helemaal niet leuk. Maar je moet jezelf wel de kans geven het leuk te gaan vinden. En geloof me: dat gebeurt! Je houdt het steeds langer vol, je conditie verbetert, je krijgt meer energie, je slaapt beter en je wordt frisser wakker.’ Deze effecten merk je echter niet van de ene op de andere dag; het lichaam heeft zomaar twee tot drie weken nodig om te wennen aan regelmatig bewegen. ‘Maar ben je er eenmaal aan gewend, dan komt het vanzelf in je systeem te zitten.’ Uytdehaage lacht: ‘Inderdaad, daarna kun je niet meer zonder!’

In 2002 behaalde de Utrechtse schaatser Jochem Uytdehaage (1976) Olympisch goud op de vijf en de tien kilometer. Eerder dat jaar was hij al Europees kampioen allround geworden. In de jaren erna voegde hij talloze titels aan zijn palmares toe. In 2007 stopte hij met schaatsen, waarna het ‘gewone leven’ een aanvang nam. Hij richtte de Stichting Sporttop op, een stichting die Olympisch toptalent begeleidt en ondersteunt. Daarnaast is hij actief als trainer en spreker; hij geeft trainingen en workshops over vitaliteit in de breedste zin van het woord. Ook geeft hij regelmatig schaatsen skeelerclinics. Kijk voor meer informatie op www.deuytdhaaging.nl.

Tips van Jochems voor meer vitaliteit • Luister goed naar jezelf, wat wil je en wat is goed voor je? • Zorg voor voldoende rust - veel mensen werken te hard en rusten te weinig • Drink voldoende water • Doe alles bewust • Ga wat vroeger naar bed – de meeste mensen slapen te weinig, dus hier is veel winst te behalen • Zorg voor voldoende beweging

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 17


Wij dragen bij aan uw plezier in bewegen SportcentrumUtrecht.nl 030 2383130

Onbeperkt sporten vanaf â‚Ź 22,50 per maand

GRATIS gezondheidstest â‚Ź99,t.w.v.

Tegen inlevering van deze bon, bij het aangaan van een abonnement naar keuze.


Sport Functioneel trainen wordt steeds populairder, maar wat is het eigenlijk? Het uitgangspunt van deze training is het trainen van bewegingen in plaats van het trainen van spiergroepen. Bij een functionele training wordt het menselijk lichaam als middel gebruikt en boots je dagelijkse bewegingen na. Evenwicht, uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie zijn de basiscomponenten van functionele training. Hierdoor wordt een betere houding, een betere controle over het lichaam en de algemene fitheid gerealiseerd. Inmiddels zijn er vele functionele trainingsmethoden op de markt gekomen. In sportscholen worden er zelfs speciale zones ingericht waar uisluitend functioneel getraind kan worden.

Functioneel trainen Waarom is het zo goed?
 Functioneel trainen zorgt ervoor dat je alle daagse activiteiten beter kunt uitvoeren. In het dagelijks leven word je constant geconfronteerd met verschillende bewegingen: opstaan, lopen/rennen naar de trein, iets oppakken, weg zetten, opruimen etc. Met een functionele training zal je lichaam hier steeds beter mee leren omgaan, omdat de oefeningen gebaseerd zijn op driedimensionale bewegingen. Dit houdt in dat bij elke oefening gebruik wordt gemaakt

van meerdere spiergroepen en de beweging kan in het dagelijks leven voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het door de hoge intensiteit, tot veel betere resultaten leidt dan de cardiovasculaire en spieropbouwende oefeningen in de fitness. Bovendien, krijgt je er een strak en gezond lichaam van en dat is toch ook mooi meegenomen. En eerlijk is eerlijk, voor sommige onder ons, is dit één van de belangrijkste redenen om te gaan trainen.

Voor ‘bijna iedereen
 Je hoeft ook niet superfit te zijn, als je aan de lessen begint en zowel mannen als vrouwen kunnen het tempo aan. De training vraagt veel doorzettingsvermogen, maar het is nooit over-the-top. Op deze manier gaat het lichaam er ‘gespierder’ uit zien, “de gezonde soort, minder zoals een bodybuilder”. Trainers die het goed menen met de methode zorgen voor afwisselende lessen waarin verschillende spiergroepen worden getraind.

Functioneel trainen doe je in Leidsche Rijn bij Betaalbaar sporten en Sportcentrum Oudenrijn. Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 19


Sport De enige in Leidsche Rijn met

Funxtion

Sportcentrum Oudenrijn introduceert een nieuwe vorm van groepsfitness; FunXtion. Met FunXtion wordt uw fitness training een beleving, vol passie en plezier! U zult werken in kleine groepjes op de fitnessvloer met een gediplomeerd trainer die u van begin tot het eind van de les zal begeleiden en zal stimuleren het beste uit uzelf te halen. Is Funxtion ook iets voor u? Funxtion trainingsprogramma’s zijn bedoeld voor iedereen, met elk conditieniveau. De lessen zijn er speciaal op ingericht om op uw eigen niveau te kunnen trainen, terwijl u toch in een groep traint. Maakt u zich geen zorgen, wanneer het u te makkelijk afgaat, zal onze Funxtion

trainer u flink aan het werk zetten! Per september 2012 kunt u bij Sportcentrum Oudenrijn aan de slag met een enerverende Funxtion training.

Kom langs voor een GRATIS PROEFLES! Vraag naar de voorwaarden.


The joy of

movement

Lifeguard; al 10 jaar uw partner in health & performance! Lifeguard is een samenwerkingspartner van De Uytdhaaging.

www.lifeguard.nl


Sport Nooit meer

Gezond in Veel mensen hebben al van alles geprobeerd om een gezonder lichaamsgewicht te krijgen. Helaas zijn er veel dieetmethodes verre van gezond en beloven ze snel resultaat zonder veel inspanningen van jezelf. Vaak zijn ze eenzijdig en krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Hierdoor voel je je slap en verlies je spierweefsel in plaats van vet. In veel gevallen is te veel lichaamsvet zelfs ontstaan door juist het steeds minder gaan eten. Het zogenaamde stelselmatig lijngedrag van mensen heeft er toe geleid dat het lichaam “lui” is geworden en voedsel eerder wordt opgeslagen in de vorm van vetweefsel. Ook wordt er bij vele diëten niet of nauwelijks gekeken naar een duurzame oplossing om je gewicht vast te houden nadat je bent afgevallen. Daardoor zitten de verloren kilo’s er na een tijdje weer aan, wat heel frustrerend is. Het is daarom belangrijk om op meerdere vlakken, zoals voeding, bewegen, ontspanning en gewoontes te werken aan een gezondere balans in je leefstijl. Hierdoor zul je fitter worden en beter in je vel gaan zitten, daar doe je dagelijks je voordeel mee. De praktijk Smit Sport service is sinds 2005

op dieet!

evenwicht wordt een actieplan opgesteld en bepaald welke veranderingen binnen de huidige leefstijl van de cliënt kunnen bijdragen aan zijn of haar doel.

Het gaat er in je leven niet om dat je voldoet aan de verwachtingen van anderen en dat je alles voor de ander doet. Je eigen gezondheid, lichaam en gevoel zorgen er voor dat je meer voor jezelf èn de ander kunt betekenen… Probeer iemand te worden met wie je de rest van je leven graag zou willen doorbrengen… gevestigd in Vleuten en biedt begeleiding, waarbij gezonde voeding en persoonlijke coaching centraal staan. Tijdens de coachings gesprekken worden thema’s behandeld op het gebied van gezondere en lekkere voeding, eetgedrag, bewegen en ontspannen. Samen met de cliënt

Vergoeding zorgverzekeraars Smit Sport Service is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Consulten worden in een groot aantal gevallen vergoed in de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Sport en ontspanning Erika Smit, eigenaar van Smit Sport Service, verzorgt tevens personal trainingen, groepslessen en sport- en ontspannings massage. Zij is gespecialiseerd op het gebied van chronische aandoeningen en rug- nek- en schouderklachten. In september start zij weer een Bootcamp training in het Maximapark.

Wilt u meer weten over wat Erika voor u kan betekenen, kijk dan op haar website www.smitsportservice.nl of bel 06-12520057

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 23


FITNESS

AANDACHT

GROEPSLES

BIJ Wellness & Healthclub Newstyle

SPORT JE NU OP 8 LOCATIES 9 MAANDEN GRATIS! STAP NU OVER

VASTE LAGE KOSTEN vanaf

€ 3,75 p/w

OF

3X PER WEEK

GRATIS

sport NUgratis.nl

uxe in l

een initiatief van: BETAALBAARSPORTEN.NL


Sport

betAALbAAR SPoRten IN LUXE Bij wellness & Healthclub newstyle, ook wel bekend onder de naam Betaalbaarsporten.nl, sport u in luxe voor een betaalbare prijs.

M

et maar liefst acht locaties in Utrecht en een aankomende in Leidsche Rijn is Wellness & Healthclub Newstyle breed vertegenwoordigd in regio Utrecht. Gezelligheid en persoonlijke begeleiding zijn kenmerkend voor deze organisatie. Op de verschillende sfeervolle locaties ontmoeten trainingseffectiviteit en trainingsplezier elkaar.

meer worden gegeven. Kleedruimtes met gratis sauna, private doucheruimtes en lockers. Voor een gezond kleurtje zijn er verschillende zonnebanken en specifieke, medische trainingsondersteuning en fysiotherapie zijn beschikbaar. In de gezellige après-fi tness zithoeken wordt gratis koffie en thee genuttigd, gezondheid wordt tastbaar in het appeltje dat iedereen gratis kan meenemen.

Onlangs is de organisatie met haar sportNUgratis abonnement gekomen, waarmee sporten nu ook heel voordelig is geworden. Enthousiaste sporters kunnen met dit abonnement namelijk geheel gratis sporten.

Inspelen op de wens

Luxe

Sporten in luxe, zegt Wellness & Healthclub Newstyle. Deze luxe is in alle vestigingen overal te vinden. Groepsleszalen waar de bekende Les Mills trainingen en andere hits als Zumba, Steps, Yoga, Pilates, Spinning en

Wellness & Healthclub Newstyle speelt in op de wens van haar sporters voor een sportlocatie direct in hun wijk of buurt. De organisatie hecht grote waarde aan deze buurtpositie en wil graag in ieder vestigingsgebied een plek zijn waar sportieve inspanning en sociale interactie elkaar ontmoeten. Zo is Wellness & Healthclub Newstyle al te vinden in de wijken Ondiep, Hoograven, Lage Weide, Lombok, Centrum, Dichterswijk en nu

ook Oudwijk. Binnenkort komt daar nog de locatie in Leidsche Rijn bij. Om sporters in Leidsche Rijn alvast tegemoet te komen, kunnen zij zich op elke gevestigde locatie alvast inschrijven. Zij sporten dan tot de opening in Leidsche Rijn helemaal gratis op alle andere locaties. Volg de laatste ontwikkelingen voor aanbod en groepslessen van Wellness & Healthclub Newstyle via onze website www.betaalbaarsporten.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 25


Wellness

Preventieve Wellness houdt je gezond

In landen als Duitsland en Oostenrijk is het een begrip, maar in Nederland is preventieve wellness nog niet zo bekend. Door de groeiende welvaart, vergrijzing en bewustwording van de consument is wellness al jaren aan een opmars bezig en yogaclubs, spa’s en wellnesscentra schieten als paddenstoelen uit de grond. Tekst: Robert van der Schaaf | Beeld: Deposit Photos

V

oor veel mensen is wellness dan ook de ultieme manier om te ontstressen. Maar waar we wellness in het verleden voornamelijk als genezende zorg zagen, verschuift het belang ervan steeds meer richting de preventieve zorg. Is preventieve wellness ook iets voor jou?

Lekker in je vel Wanneer je je goed voelt en lekker in je vel zit, ben je minder vaak ziek. Door regelmatig te ontspan-

nen, verminder je de kans op stressklachten aanzienlijk. Preventieve wellness betekent simpelweg dat je regelmatig ontspant door wellness. En of je nu kiest voor een sauna, een spa of voor een wekelijks yoga-uurtje; het gaat erom dat je lekker in je vel zit en minder kans op gezondheidsklachten hebt. Helaas zoeken veel mensen pas ontspanning als het eigenlijk al te laat is. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig tijd te maken voor de ontspanning van wellness – ook als je lekker in je vel zit. Het is de zaligste manier

26 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

om je goed te blijven voelen.

Wat wellness doet‌ Wellness heeft een positief effect op lichaam en geest. Hoewel het de reguliere geneeskunde niet vervangt, kan wellness eventuele klachten wel verlichten. Wellness past bij een gezonde leefstijl en een gezonde leefstijl heeft weer een positieve invloed op je gezondheid. Daarom spreek je van preventieve wellness. Dit doet wellness voor je:


‘Wellness betekent meer psychofysiologisch welzijn en sociaal succes’

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 27


‘Wellness betekent meer energie’

28 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


Wellness zorgt voor energie. Een van de belangrijkste voordelen van wellness is een toename van je energie. Je fysieke conditie verbetert, je bent minder snel moe en je vergroot je weerstand.

Als je maar ontspant…

cifieke voeding en dranken voor het ontgiftings- of detoxproces. Wil je je bloedcirculatie een flinke boost geven? Kies dan voor een ontspannen warm-koudbehandeling; na afloop voel je je herboren. Of ga eens naar de hammam en dompel je ontspannen onder in oosterse sferen. Liever genieten van een heerlijke massage? De meest voorkomende massages zijn sport-, hot stone- en de klassieke ontspanningsmassage. Daarnaast is er de Thaise massage waarbij de masseur spierknopen en -blokkades opheft door stevige druk op je lichaam uit te oefenen. De helende handen van een masseur (of masseuse) verlichten lichamelijke spanning waardoor je na afloop heerlijk loom van de massagetafel stapt.

De laatste jaren zijn er talloze nieuwe wellnessconcepten ontwikkeld, waardoor je altijd wel een wellnesswijze vindt die aan je wensen voldoet. Soms is een dagje sauna al genoeg om even helemaal bij te komen. In veel sauna’s en andere wellnesscentra kun je ook lekker bubbelen, dobberen in een zoutbadje, zweten in een stoomcabine en zwemmen in warm water. De detoxbehandeling is ook erg populair. Hierbij krijg je begeleiding en zorgen diverse activiteiten, ontspanning en spe-

Verder vind je in veel wellnesscentra licht-, kleuren-, geluid- en aromatherapie; therapieën die vooral op je zintuigen inwerken. Deze therapieën kunnen kalmerend, ontspannend of juist opwekkend werken. Wellness biedt dus talloze mogelijkheden om lichaam en geest te ontspannen en mogelijke gezondheidsklachten buiten de deur te houden. Maak er daarom regelmatig tijd voor – je lichaam en geest zullen je er dankbaar voor zijn!

Wellness vermindert stress. Je concentratie en je creativiteit nemen toe en je bent minder gevoelig voor stress. Zowel thuis als op je werk pluk je daar de vruchten van. Wellness zorgt voor balans. Wellness zorgt voor een betere balans tussen lichaam en geest. Ook je mentale fitheid neemt toe waardoor je meer rust ervaart.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 29


Specialist

Een verkoudheid, daar ontkom je niet aan Iedereen is wel eens verkouden. Vooral in de herfst en de winter komt het vaak voor. Maar hoe zit het eigenlijk met het verkoudheidsvirus? Kun je het voorkomen? Wat kun je er aan doen? Wanneer ga je naar de huisarts en wanneer word je doorverwezen naar het ziekenhuis.

P

ontus Börjesson, KNO-arts in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden en in Zorgpoort Leidsche Rijn* vertelt: “Er zijn vele soorten verkoudheidsvirussen. Volwassenen worden 2-5 keer verkouden, kinderen wel 6-10 keer per jaar. Je bent extra vatbaar voor besmetting als je conditie door bijvoorbeeld oververmoeidheid of slechte voeding is verminderd. Het verkoudheidsvirus wordt overgedragen via de huid, bijvoorbeeld als iemand je een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of via de lucht door niezen of hoesten. Een verkoudheid verzwakt de lichaamsweerstand, waardoor andere bacteriën en virussen een kans krijgen. Zo kan een tweede

(en vaak ernstigere) besmetting ontstaan zoals oorontsteking, griep of bronchitis.”

Hoe is een verkoudheid te voorkomen? “Een verkoudheid kun je niet voorkomen. Het risico op besmetting kun je wel beperken met goede hygiëne of door zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van degene die verkouden is. Iemand met verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan. De incubatietijd is 2-3 dagen. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik meteen weg, houd je hand voor de mond bij hoesten of niezen en was je handen regelmatig. Een goede lichamelijke weerstand

30 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

en een goede conditie kunnen de klachten verminderen. Een goede weerstand bouw je op met gevarieerde voeding, voldoende nachtrust en een regelmatig leven.”


Wat is de oorzaak van een verkoudheid? “Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen geven. Als je een aantal keren achter elkaar verkouden wordt, gaat het elke keer om een ander type virus. Het virus komt via de neus binnen en begint meestal in de neuskeelholte. Dit geeft een rauw gevoel of pijn in de neuskeelholte. Daarna beginnen vaak klachten als snotteren, keelpijn, heesheid en hoesten.”

Hoe kun je verkoudheidsverschijnselen verminderen? “Bij neusverkoudenheid kun je een zoutoplossing of een xylometazoline spray (maximaal drie keer per dag en niet langer dan een week) gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het

slijmvlies. Tegen de pijn en koorts kun je paracetamol slikken. Bij keelpijn kun je het beste op een dropje of snoepje zuigen.”

Volwassenen: bij benauwdheid, ophoesten van veel slijm of meer dan 3 dagen een temperatuur van 38°C of hoger.

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Wanneer verwijst de huisarts door naar een specialist in het ziekenhuis?

“Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en kenmerkt zich door ernstigere ziekteverschijnselen. Meestal met een snel opkomende hoge koorts, een ziek gevoel en hoesten. De hoge koorts duurt vaak 2-4 dagen en veroorzaakt vaak hoofdpijn en spierpijn.”

Wanneer ga je naar de huisarts?

“Als klachten langer aanhouden en na behandeling niet overgaan of als de klachten ernstiger zijn (bijvoorbeeld kortademigheid en benauwdheid) dan verwijs ik vaak door naar een specialist van het ziekenhuis. Dit kan afhankelijk van de klachten bijvoorbeeld een kinderarts, kno-arts of longarts zijn.”

Huisarts José Granneman van Huisartsenpraktijk De Weerkark, ook gevestigd in Zorgpoort Leidsche Rijn, merkt dat veel patiënten het moeilijk vinden wanneer ze nu naar de huisarts moeten. “Als de patiënt niet suf of heel ernstig ziek is, gelden de volgende richtlijnen: Kinderen jonger dan 4 maanden met een temperatuur van 38°C of hoger. Kinderen jonger dan 6 maanden met oorpijn of hoestklachten. Kinderen ouder dan 6 maanden, die meer dan 5 dagen hoesten of een dag lang oorpijn hebben. Kinderen van 6-24 maanden, met meer dan een dag oorpijn, vanaf 2 jaar bij meer dan 3 dagen oorpijn.

*) Zorgpoort Leidsche Rijn is een locatie van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. KNO-arts Pontus Börjesson is op woensdagen vrijdagmiddag aanwezig in Zorgpoort Leidsche Rijn op de andere dagen houdt hij spreekuur in Woerden. Zie voor meer informatie www.zorgpoortleidscherijn.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 31


Specialist

Een pedicure is meer dan mooie en gezonde voeten! Meer dan ooit zijn we ons er van bewust dat beweging een must is om gezond te blijven. Voeten zijn dan ook erg belangrijk in ons leven. Vreemd genoeg krijgen voeten niet de behandeling, die ze verdienen en nodig hebben. Ze hebben tenslotte een leven lang veel te dragen. Het gebeurd daarom regelmatig dat er kleine problemen optreden. Indien niet tijdig wordt ingegrepen kan dat voor veel ongemak zorgen. Heb je voetklachten, wacht dan niet te lang voor een pedicure behandeling.

Pedicure behandeling bij VoetverzorgingvoorU VoetverzorgingvoorU voert al ruim 5 jaar pedicure behandelingen uit in Leidsche Rijn. Gediplomeerd Pedicure Willie de Bake is gespecialiseerd in de meest voorkomende voetproblemen o.a.: het verzorgen van de nagels en nagelomgeving, het verwijderen van overtollig eelt of verschillende soorten likdoorns. Ook het behandelen van kloven, schimmelnagels en ingegroeide nagels is mogelijk. Elke behandeling wordt afgesloten met een ontspannen voetmassage.

Willie de Bake VoetverzorgingvoorU Distelvlinder 2 3544 DW Utrecht info@voetverzorgingvoorU.nl www.voetverzorgingvooru.nl telefoon 06-45988637 provoet 302858 aantekening DV+RV procert KRP 6363

Een pedicure bij VoetverzorgingvoorU is meer dan het alleen maar knippen van nagels. Ook wordt er advies gegeven over het aanmeten van steunzolen en anti-drukmiddelen. Indien nodig volgt er een verwijzing naar de podoloog of arts. Tevens krijg je advies over de juiste verzorging van je voeten. Samen wordt gekeken naar de klachten, de wensen en de oplossing. Bij VoetverzorgingvoorU staat de client volledig centraal en met veel zorg worden diverse klachten aan voeten en tenen behandeld.

“In mijn beroep wil ik op professionele wijze de mens centraal stellen. Mijn grootste voldoening is als iemand zonder pijn de deur uitloopt.’’ VoetverzorgingvoorU biedt ook voor mensen met Reuma en Diabetis specialistische behandelingen. Bij de zogehete ‘risicovoet’ wordt rekening gehouden met een verhoogd risico op complicaties. Afhankelijk van de aandoening en pijnklachten worden verschillende technieken en materialen gebruikt, die gericht zijn op preventieve pijnklachtenvermindering.

32 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


Zit weer lekker in je vel De eerste non-invasieve kliniek in Nederland richt zich al 5 jaar met veel succes op cosmetische behandelingen met ultrasound, zonder operatieve ingrepen, narcose, littekens en herstelperiode.

Liposuctie en facelift zonder operatie • geen herstelperiode • geen littekens • geen operatie • geen injecties • mooi resultaat • veilig en blijvend

LIFT FACENAF VA 0 € 37 Voel je weer lekker in je vel en bel voor een vrijblijvende afspraak 0348-409199 of kijk op www.nessebodylineclinic.nl

OOK VOOR MANNEN

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

Pompmolenlaan 19a 3447 GK Woerden 0348-409199 info@nessebodylineclinic.nl www.nessebodylineclinic.nl


Therapie

Podotherapie ‘Laat u weer lopen’ Podotherapie; de oplossing voor voet-, knie-, heup- en rugklachten. Wat doen jullie dan precies? Je loopt ermee, je staat erop, ze zorgen voor je evenwicht. Toch ziet bijna niemand ze staan: voeten. Pas als mensen klachten hebben, zijn ze zich bewust van het feit, dat deze ‘onderdanen’ een belangrijke functie vervullen in het dagelijkse leven. Wij als podotherapeut hebben een 4 jarige HBO opleiding gevolgd en wij behandelen mensen met klachten aan de voeten, knieën, heupen en rug. Dit doen wij door het corrigeren en het verbeteren van de stand van de voeten en het bewegingsapparaat. De gehanteerde therapieën bestaan uit het op maat gemaakte corrigerende of beschermende technieken, zoals onder an-

dere podotherapeutische zolen, orthesen, (sport) schoenadvies en wondbehandeling. Sinds juni dit jaar zijn jullie direct toegankelijk. Wat betekent dit? Dit betekent dat de klant/patiënt geen verwijzing meer nodig heeft van de huisarts, om bij ons in de praktijk een afspraak te maken. Onder bepaalde omstandigheden heeft men wel een verwijzing nodig. Dit is makkelijk te achterhalen, door een simpele vragenlijst in te vullen via onze website www.vmch.nl. Als de patiënt onder behandeling is van een specialist heeft men wel altijd een verwijzing nodig Tijdens het eerste onderzoek van 45 minuten; waar kijken jullie allemaal naar? Na een uitgebreid vraaggesprek,

34 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

gaan we via palpatie achterhalen welke structuur aangedaan is. Daarna vind er een functieonderzoek plaats van de voet en indien nodig ook van de knie, heup en rug. In dit functie-onderzoek beoordelen wij of er bewegingsbeperkingen aanwezig zijn. Vervolgens kijken we naar het looppatroon en de drukverdeling onder de voeten, waarbij we indien nodig, aanvullend gebruik maken van een drukplaatsysteem. Wat onderscheid jullie van andere podotherapiepraktijken? Omdat wij een vestiging hebben in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in


deze ‘onderdanen’ vervullen een belangrijke functie in het dagelijkse leven

Woerden en een vestiging in het Julius gezondheidscentrum Veldhuizen , hebben wij in de afgelopen 20 jaar een goede samenwerking opgebouwd met de fysiotherapeuten, reumatologen, orthopedisch schoenmaker, de internist, vaatchirurg en sportschoenadviescentra. Hierdoor hebben wij een hoge expertise opgebouwd op verschillende vlakken, om patiënten goed te kunnen helpen. Daarnaast hechten wij als praktijk waarde aan een persoonlijke benadering. Wij nemen ruim de tijd, zodat wij een helder inzicht krijgen in de patiënt zijn voeten of bewegingsklacht.

Jullie hebben een spreekuur in ‘de hardloopwinkel’ in Bodegraven en op de voetenpoli in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden. Wat doen jullie tijdens dit spreekuur? In de hardloopwinkel kunnen hardlopers terecht bij ons op het spreekuur met hun hardloopblessures. We kijken naar de oorzaak en geven adviezen en/of behandelen op het gebied van looptechniek, sportschoenen en afwijkingen in de bewegingsketen. Tijdens de voetenpoli behandelen we multidisciplinair patiënten met diabetes, waarbij onvoldoende wondgenezing plaatsvindt bij wonden op de voeten. Waar is jullie praktijk gevestigd? Wij zijn in Leidsche Rijn gevestigd

in het Julius gezondheidscentrum Veldhuizen: Molenpolder 20. En daarnaast hebben we nog 2 vestigingen in Woerden: in de Zorgpassage 10 van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en in de Eendrachtstraat 1c.

Voor verdere informatie en vergoedingen of wilt u een afspraak maken zie: www.vmch.nl of bel 0348 – 460 507.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 35


Specialist

Hart voor mensen,

verstand van bewegen LM Orthopedie is gespecialiseerd in op maat gemaakte protheses, ondersteunende ortheses en steunzolen. Daarnaast leveren zij als ervaren orthopedisch erkend bedrijf braces, bandages en speciaal aangemeten therapeutische kousen. Iedere cliĂŤnt krijgt een pasklare en op maat gemaakte oplossing.

D

e jarenlange ervaring en vakmanschap staan garant voor kwaliteit en de beste oplossing voor alle situaties waarbij vervanging van, of ondersteuning bij bewegen gewenst is.

Protheses Een prothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat de functie van een ontbrekend lichaamsdeel moet overnemen. U kunt bij LM Orthopedie terecht voor het aanmeten en aanschaffen van een arm- of been prothese. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met wat u verwacht van uw hulpmiddel, de technische details en het activiteitenniveau waaraan de prothese moet kunnen voldoen. Samen met u en in overleg met uw arts wordt er gezocht naar het best mogelijke hulpmiddel dat past bij u en uw levensstijl. Ook sporters kunnen terecht voor het

vervaardigen van protheses met de daarvoor bestemde aanpassingen, zoals zwem- en fiets protheses.

Ortheses Een orthese is een hulpmiddel dat een lichaamsdeel extra ondersteuning, correctie of bescherming biedt. Ortheses zijn verkrijgbaar in maatwerk of als confectie ortheses, beter bekend als braces. LM Orthopedie maakt ortheses voor de behandeling van diverse klachten voor vrijwel alle lichaamsdelen en is gespecialiseerd in het vervaardigen van onder andere been beugel ortheses, enkel voet ortheses, rug corsetten en hand- en pols ortheses.

Braces Naast maatwerk orthopedische hulpmiddelen, biedt LM Orthopedie ook confectie artikelen aan zoals braces en bandages die zijn voorgeschreven door een arts. Het assorti-

36 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

ment bestaat uit een grote selectie aan kwalitatieve braces waaronder nek, schouder, rug, pols, knie en enkel braces. Ook voor braces of bandages die niet door een arts zijn voorgeschreven en die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden bent u hier aan het juiste adres. En wat te denken van sportbraces en bandages ter preventie van of ter ondersteuning van uw sportblessures.

Steunkousen Een steunkous is een elastische kous met therapeutische kwaliteiten die vooral wordt voorgeschreven wanneer er een opeenhoping van vocht in het been of arm wordt geconstateerd. Door het dragen van steunkousen wordt er druk van buitenaf uitgeoefend op het been/arm wat resulteert in het uitdrijven van vocht. Op voorschrijven van uw arts levert LM Orthopedie naar maatge-


nomen therapeutische steunkousen die aan de medische eisen voldoen.

Steunzolen Steunzolen bieden uitkomst voor pijnlijke en vermoeide voeten, maar wist u dat ook knie en rugpijn vaak voorkomen kan worden door goede steunzolen? Op de enkels en voeten wordt dagelijks enorme druk uitgeoefend bij elke stap die we nemen, wel driemaal ons lichaamsgewicht. Door problemen aan de voet ondervinden mensen vaak ook pijn in de knieĂŤn en aan de rug. LM Orthopedie verzorgt op maat gemaakte steunzolen als effectieve oplossing voor de verlichting van de pijn en het voorkomen van verdere problemen.

Iedere cliĂŤnt krijgt een pasklare en op maat gemaakte oplossing

Wilt u meer informatie over LM Orthopedie? Kijkt u dan eens op www.protheseorthese.nl of kom gerust eens langs. Voor een afspraak kunt u bellen naar 030-6706690. LM Orthopedie Sonny Rollinsstraat 149 3543 GR Utrecht

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 37


Praktijk

Ons gebit vraagt dagelijkse verzorging en aandachtig onderhoud. Een prettig idee dat er in de buurt een betrouwbaar adres is voor alle tandheelkundige behandelingen, Tandartspraktijk Langver.

Ruime ervaring en expertise Naast een algemene, tandheelkundige praktijk is tandartspraktijk Langver een gespecialiseerd centrum voor implantologie. Tandartsen die bij Langver werkzaam zijn houden zich op hoog niveau bezig met tandheelkunde in alle varienten. Ook aan mondhygiëne en preventie wordt veel aandacht besteed. Diverse specialismen onder één dak Implantologie: Het aanbrengen van implantaten “een soort kunstwortels” waarop een kroon of een prothese kan worden vastgeklikt. Orthodontie: Het recht zetten van tanden en kiezen. Een onregelmatiggebit behoort daarmee tot het verleden. Esthetische tandheelkunde: Het mooiermaken van uw gebit door bijvoorbeeld het vervangen van oude vullingen. Ook tanden bleken is mogelijk. Kinder tandheelkunde: Veel kinderen bij ons vinden de tandarts ‘leuk’. Niet alleen de behandelende persoon, maar ook het bezoek op zich. Een passende sfeer met ultramoderne apparatuur De praktijk onderscheidt zicht door een prettige, warme inrichting. Een vriendelijke ontvangst door een betrokken team zorgt ervoor dat u zich direct op uw gemak voelt. Bij een nieuwe praktijk behoort tevens geavanceerde apparatuur. U wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten en technieken met hightech apparatuur die volledig aan de nieuwste kwaliteitseisen voldoen. De praktijk heeft ook een eigen tandtechnisch laboratorium.

Kijk voor meer informatie op www.tandartslangver.nl of bel 030-6701221.

Transparante werkwijze Goede tandheelkundige zorg voor iedereen ligt tandarts Langver, met meer dan 20 jaar praktijkervaring, aan het hart. Hij legt alle handelingen in de stoel aan zijn patiënten uit en via een scherm kunnen zij volgen wat er in hun mond gebeurt. Kom gerust eens langs in de praktijk op de Louis Armstronglaan 1.

38 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


Zwanger

40 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


A baby is something you carry inside you for nine months, in your arms for three years and in your heart till the day you die. Mary Mason

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 41


Therapie

Therapeutische behandelingen met een ontspannend karakter. Waarom Massagetherapie Bijna iedereen kent het wel, af en toe last van de onderrug, een pijnlijke nek, hoofdpijn of veel last van spierspanning en moeilijk kunnen ontspannen. In de praktijk ziet men dagelijks veel mensen die hier last van hebben. Uiteraard is iedereen benieuwd naar de exacte oorzaak van deze klachten. Dit is echter vaak lastig te achterhalen. Vaak is het een combinatie van houding, te veel of te weinig lichaamsbeweging, te weinig ontspanning of het gevolg van een periode van (te veel) stress of spanning.

Werkwijze Door middel van massagetherapie kan men deze klachten onder controle krijgen, zodat men zich weer fitter voelt. Een behandeling massagetherapie is een combinatie van een aantal behandelvor-

men, zoals bindweefselmassage, mobilisaties, klassieke massage en oefentherapie. Hierdoor ontstaat een goed uitgebalanceerde behandeling, therapeutisch, maar vaak ook met een ontspannend karakter. Wanneer men start met het behandelplan komt de cliënt de eerste behandelingen wat korter achter elkaar om de ergste klachten te verhelpen. Vervolgens wordt de frequentie afgebouwd totdat men klachtenvrij is. Gemerkt wordt dat de cliënten de werkwijze en behandeling als effectief en prettig ervaren en vaak als een soort onderhoud en preventief de praktijk 1 keer per 4 of 6 weken blijven bezoeken. In deze drukke tijd is de behandeling ook even een prettig moment voor uzelf en ook dit draagt weer bij aan het reduceren van de dagelijkse stress en spanning.

Bij inlevering van deze bon een Zwangerschapsmassage voor slechts

E39,(i.p.v. E58,-)

42 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

Vergoeding Veel verzekeraars vergoeden de behandeling deels of volledig. Scan de onderstaande QR code en komt direct terecht op een pagina waarop de tarieven staan, u vindt hier ook een vergoedingenoverzicht per verzekeraar.

Overige diensten en informatie Overige specialisaties waarvoor u in de praktijk terecht kan zijn zwangerschapsmassages (op onze speciale tafel met buikuitsparing) sportmassages en ontspanningsmassage. Daarnaast biedt men de cursus babymassage aan (ook aan huis) en een tweedaagse cursus ontspanningsmassage voor volwassenen.

Neem eens een kijkje op www.fittherapie.nl of www.fitmassage.nl voor meer informatie. U kunt ook telefonisch contact met de praktijk pnemen of een e-mail sturen. Tel 030-877 47 46 Email info@fittherapie.nl


.

www.delekbrug.nl

VERLOSKUNDIGEN Ervaring maakt het verschil.

Utrecht, Leidsche Rijn, Nieuwegein e.o. Voor vragen en afspraken dagelijks te bereiken op telefoonnummer 088-4300430 of via info@delekbrug.nl Aanmelden kan zowel telefonisch als via de website. Voor directe verloskundige hulp bel 088-4300400 (toets 2) 24/7. B.g.g. doktersdienst 0900-1515.

TEAM NOORD

Govi

Aucke

Imke

Hanneke

Louis Armstronglaan 7, 3543 EB Utrecht / Zoutkamperschans 1, 3432 TZ Nieuwegein Mondriaanlaan 7, 3431 GA Nieuwegein


Tips

Gezond

Zwanger Voorbereiden op je bevalling Of eigenlijk, waar bereid je je op voor? Hoe word je bewust van je zwangerschap? Hoe voelen weeĂŤn? Niemand kan je vooraf vertellen hoe jouw bevalling begint en hoe lang het zal duren. Lees hier hoe een zwangerschapscursus hierbij kan helpen.

Impactvol

Zwanger- en ouderschap zijn impactvolle processen in je leven. Voor zowel mannen als vrouwen. Gezamenlijke voorbereiding op de komst van jullie kindje geeft verdieping in jullie relatie en laat nieuwe ongekende kanten van je partner zien. Samen leef je naar de bevalling toe en samen bereiden jullie je op het ouderschap voor.

Vertrouw in jezelf

De kunst van het bevallen is het laten gebeuren en accepteren. Daarbij is het prettig om te weten wat er gebeurt, in welke volgorde en in welke fase van je zwangerschap. Vertrouwen in jezelf, in de steun van je partner en in je verloskundige is hierbij belangrijk. Sommige vrouwen hebben dit vertrouwen al, maar er zijn genoeg vrouwen bij wie dit vertrouwen nog moet groeien. Ook als het niet je eerste bevalling is kan een (verkorte) cursus fijn zijn. Bijvoorbeeld als je herinneringen aan je eerste bevalling belemmerend werken in je zelfvertrouwen. De cursus helpt je om de bevalling als een nieuwe kans te zien en de zwangerschap bewust te beleven. En wellicht leer je ook nieuwe kanten van je partner kennen.

44 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


‘Je eerste zwangerschap of niet, maak er bewust tijd voor. Een cursus werkt hierbij erg ontspannend.’

De cursus die bij jou past Er bestaat een diversiteit aan cursussen. Alleen of samen met je partner. Een actieve cursus, of juist niet. Hieronder worden de verschillende cursussen die in de omgeving te volgen zijn kort toegelicht: Cesartherapie: Dubbel zo effectief indien je rug, bekken of bekkenbodemklachten hebt. Of als je gewoon een verkorte cursus wilt doen (2e/3e kindje). Je kan ook samen met je partner een privé cursus volgen. www.cesarleidscherijn.nl Yoga: o.a. adem- pers- en ontspanningsoefeningen. Het loslaten van weerstanden en het niet willen controleren, waardoor ruimte onstaat voor nieuw leven. www.beyogafull.nl en www.dreumeland.nl Écht actieve cursus: ZwangerFit via Sportcentrum Oudenrijn. Acht trainingen voor en 6 na de bevalling Eén van de laatste trainingen voor de bevalling is een partneravond van twee uur. www.sportcentrumoudenrijn.nl Zwanger en fit met Go Fysio. Tijdens de zwangerschap fit blijven en klachten voorkomen. Elke zaterdag tussen 10:00 en 11:00 uur. www.gofysio.nl Samen bevallen: Een goede voorbereiding op je bevalling doe je samen. www.samenbevallen.nl Haptonomie: samen met je partner bewust contact maken met je kindje. www.groeiconsult.nl Van buik tot baby: Zwangerschapscursus die verder gaat dan bevallen en die je samen met je partner doet. www.groeisprong.nl Coaching en training rondom zwangerschap: een verloskundige en coach geven samen invulling aan jullie wensen! www.praktijk-leef.nl Z(w)angles: zingend voorbereiden op je bevalling, met Maaike Rijnsburger. Info: 06-13390048 of rijnsburger@hotmail.com Verloskundigen Thuis in Verloskunde

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 45


Specialist

Samen betere verloskunde in Leidsche Rijn Om de verloskundige zorg in de vinexwijk zo goed mogelijk te laten verlopen werken Verloskundigenpraktijken de Lekbrug en Thuis in Verloskunde nauw samen. Een aantal keren per jaar vergaderen de praktijken gezamenlijk om knelpunten in de verloskundige zorg aan te pakken en hiervoor verbeterplannen te schrijven. Dit overleg resulteert in uniforme afspraken over het gezamenlijk beleid, dat na verloop van tijd opnieuw geëvalueerd wordt.

Eigen plek Vanuit deze vruchtbare samenwerking hebben de praktijken zich sterk gemaakt voor het ontwikkelen van een geboortecentrum onder het dak van het Hofpoort ziekenhuis in Woerden. Dit betekent voor de verloskundigen een eigen plek om bevallingen te begeleiden. Naast het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden werken de praktijken ook samen

met het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. In elk van deze ziekenhuizen doen de dienstdoende verloskundigen zelf bij de cliënten de bevallingen, waar dat mogelijk is. Hierover worden goede afspraken gemaakt in bestaande verloskundige samenwerkingsverbanden met de ziekenhuizen. Verder begeleiden de verloskundigen ook vele succesvolle thuisbevallingen. Zo’n 30% van de cliënten bevalt daadwerkelijk thuis. Als zwangere kun je kiezen voor een ziekenhuis- of thuisbevalling. Dit wordt samen met je verloskundige door middel van een bevalplan besproken. Indien je kiest voor een thuisbevalling kan, altijd in ieder stadium,

46 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012

alsnog gekozen worden voor een ziekenhuisbevalling.

Keuzevrijheid Verder werken de praktijken ook al jarenlang nauw samen met kraamzorg en lactatiekundigen. Deze leveren een belangrijke bijdrage in de keten van de verloskundige zorg! De Lekbrug en Thuis in Verloskunde vinden het belangrijk dat zwangeren in Leidsche Rijn de keuze hebben waar zij behandeld willen worden voor zwangerschap, bevalling en kraambed. Het uitgangspunt is het leveren van laagdrempelige zorg, waarbij de wensen van de cliënt centraal staan.


Zwanger

Geboortecentrum Woerden bestaat 1 jaar! Thuis bevallen of in het geboortecentrum? Elke gezonde zwangere mag zelf kiezen of zij thuis of in het geboortecentrum wil bevallen. Thuis bevallen Begeleidt jouw verloskundige je op het einde van je zwangerschap nog steeds, dan ben je gezond zwanger. Er is dan een kleine kans op complicaties bij de bevalling.

Bevallen in het geboortecentrum Een bevalling zonder medische indicatie in het ziekenhuis noemen we een poliklinische bevalling, in het ZuweHofpoort ziekenhuis betekent dat je kunt kiezen voor bevallen in het Geboortecentrum Woerden. Als je niet thuis kunt of wilt bevallen, ben je hier dus welkom. Het kan ook zijn dat je het gewoon prettiger vindt om onder het dak van het ziekenhuis te

bevallen. In het geboortecentrum vind je de ontspannen sfeer van thuis en het ziekenhuis dichtbij. In het geboortecentrum kunnen je eigen verloskundige en kraamverzorgende voor veel rust zorgen tijdens de bevalling. De kraamverzorgende blijft gedurende de hele bevalling en kan jullie naar wens begeleiden. Natuurlijke vormen van pijnstilling zijn mogelijk! Bespreek vooraf met de verloskundige de wens om in het geboortecentrum te bevallen en neem jullie wensen op in het persoonlijke geboorteplan.

Medische indicatie Mocht er tijdens de bevalling in het geboortecentrum alsnog een medische indicatie ontstaan, dan overlegt de verloskundige met de gynaecoloog van het ZuweHofpoort ziekenhuis. In sommige gevallen kan dat betekenen dat de gynaecoloog de bevalling verder

begeleidt, dit kan in enkele gevallen ook als “supervisor” terwijl de eigen verloskundige de directe begeleiding biedt. De samenwerking tussen de verloskundigen en de gynaecologen, kinderartsen en afdeling verloskunde van het ZuweHofpoort is erg goed en geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Centrummanager Vera ten Brink kijkt terug op een enerverend jaar. Een jaar waarin de verloskundigen en kraamverzorgenden zich erg thuis zijn gaan voelen en prettig samenwerken in het geboortecentrum, wat de zorg voor de cliënt optimaal maakt! Bedankt allemaal!

Meer informatie, foto’s en data informatieavonden op onze website www.geboortecentrumwoerden.nl en/of volg ons op twitter @GBCWoerden

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 47


Interview

‘In het Mamacafé

zie je echt contacten ontstaan’

Het Mamacafé vindt elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur plaats in Parkrestaurant Anafora in Leidsche Rijn. Eens per maand komt er een gastspreker langs. Zie www. mamacafeleidscherijn.nl voor actuele informatie. Yunio is hoofdsponsor van het Mamacafé.

48 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012


Elke woensdagochtend komen zo’n acht tot vijftien moeders en soms een enkele vader er samen om gezellig te kletsen en ervaringen uit te wisselen. Het Mamacafé in Leidsche Rijn is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor moeders van alle leeftijden. Twee keer per maand schuift ook kraamverzorgende Willeke Verweij van Yunio aan. Zij bespreekt de zorg na de kraamtijd met moeders die kortgeleden zijn bevallen. ‘Het Mamacafé is een heerlijke plek waar moeders heel vrijblijvend contact kunnen maken. De gezelligheid staat altijd voorop.’

T

Willeke Verweij in het Mamacafé met baby Dion de Beer, geboren op 12 mei 2012.

wee jaar geleden raakte Willeke betrokken bij het Mamacafé, dat een jaar eerder door Karin Beumer was opgericht. Willeke is zelf moeder van twee kinderen en heeft ruim 25 jaar ervaring in de kraamzorg. ‘Ik wilde graag meer voor Yunio doen. Dit was de ideale manier om mijn ervaring te delen.’ Wat haar aanspreekt in het Mamacafé is vooral de goede, gemoedelijke sfeer. ‘Je ziet echt contacten ontstaan, je hoort dat vrouwen met elkaar afspreken. Daar is het ook voor bedoeld. In Leidsche Rijn wonen heel veel moeders, maar de meeste mensen hebben toch weinig contact met hun buren.’ Het Mamacafé is de uitgelezen mogelijkheid om andere moeders te leren kennen.

www.yunio.nl

Vakantie

Vooraf zijn moeders wel eens huiverig, vertelt Willeke. ‘Ze denken dat het oubollig is, of dat er wordt ‘getut’. Maar als ze er eenmaal zijn, zie je hun gezichten opklaren.’ Wat er in het Mamacafé allemaal wordt besproken, verschilt per keer. Willeke: ‘Soms gaat het een uur lang niet over kinderen. Dan zitten een paar moeders hun kind te voeden en hebben ze het lekker over hun vakantie.’ Omdat Willeke herkenbaar is als professional van Yunio, komen moeders vaak ook even naast haar zitten met een specifieke vraag over de verzorging van hun kind.

Babymassage

Willeke bespreekt ook de kraamtijd en de periode daarna met de moeders. ‘Ik vertel dan vaak iets over Yunio, bijvoorbeeld dat alle kraamverzorgenden van Yunio het WHO/UNICEF-borstvoedingscertificaat hebben, of dat Yunio standaard babymassage biedt. Dat vinden de meeste moeders erg leuk.’ Toevallig krijgen de kraamverzorgenden van Yunio de cursus babymassage van Karin Beumer, oprichtster van het Mamacafé. Willeke: ‘En Karin geeft weer les in babymassage aan moeders van wat oudere baby’s. Zo loopt er een mooie lijn van het Mamacafé naar Yunio en weer terug.’

Schrijf u nu in voor kraamzorg van Yunio en ontvang een gratis lidmaatschap van Yonki.nl voor een jaar. Een lidmaatschap toegespitst op wensen en behoeften van jonge gezinnen. Voor informatie, hulp en aanvullende extra’s op het gebied van zwangerschap en jonge kinderen.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 49


Column

Renske Tjoelker

hoe je een ontSPannen ouDeR woRDt WEET JE HOE STRESS ONTSTAAT? DOORDAT DE WERKELIJKE SITUATIE (JE KIND GOOIT ZIJN BEKER DRINKEN OM) AFWIJKT VAN DE GEWENSTE SITUATIE (EVEN ONTSPANNEN OP DE BANK KUNNEN ZITTEN). DIT VOORBEELD KUN JE VERVANGEN DOOR TALLOZE ANDERE VOORBEELDEN: JE BENT BANG TE LAAT TE KOMEN BIJ DE KINDEROPVANG, (TERWIJL JE GRAAG WILT DAT JE OP TIJD BENT). Stress ervaren

drinken die omvalt, of misschien iets ergers.

Zo zijn we dagelijks bezig om de werkelijke situatie te vergelijken met de gewenste situatie. En hoe groter het verschil tussen de werkelijkheid en jouw wens, hoe meer stress we ervaren. Zo bouwen we in de loop van de dag stress op.

wat kun je doen? Je hoeft niet keihard te werken om de werkelijkheid te veranderen, want daar heb je immers maar beperkte invloed op. In plaats daarvan richt je je op het accepteren van de werkelijkheid. Die inderdaad soms rot, stom, saai, verdrietig of ronduit vervelend is. Dit klinkt best lastig, maar je kunt het echt leren!

Maar er gebeurt meer: we schieten in de ‘doe-modus’. We willen ons probleem zo snel mogelijk oplossen om de gewenste situatie te bereiken. Doordat we het probleem meteen willen oplossen, raken we nog meer gestrest.

nooit goed genoeg Omdat het zo lastig is om de gewenste situatie te bereiken, lijkt het wel of het nooit goed genoeg voor ons is. Want de ideale situatie bestaat niet. Er zijn altijd dingen waar je geen of beperkte invloed op hebt. Er blijven altijd dingen die gewoon nièt leuk zijn in het leven. Al is het maar een beker

wil je dit ook leren? MAMAS-COACH LEERT MOEDERS TE GENIETEN VAN HET MOEDERSCHAP, DOOR INDIVIDUELE COACHING EN MINDFULNESS.

Volg dan de training Mindfulness en leer situaties accepteren, te genieten van het moment en je minder gestrest te voelen. Eén deelneemster zei bijvoorbeeld: ‘De training heeft me rust gegeven. Ik begin dingen te accepteren zoals ze zijn.’ Er zijn regelmatig proeflessen, kijk op www.mamas-coach.nl .

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 3 - 2012 51


Albert Heijn Vleuterweide Middenburcht 14 3452 MT Vleuten 030-6622505

Gezond in Leidsche Rijn Herfst editie  

Gezond in Leidsche Rijn, Magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you