Page 1

Special: Vrouwen & Gezondheid Nummer 2 • 2014 • GRATIS • www.gezondin.nl

Zomer billen Zo krijg je ze!

5

Slank en fit de zomer in met

HIIT

super voedings tips

Meer zelfvertrouwen in 7 stappen


MAANDAG

17.00 – 20.00 uur

DINSDAG

12.30 – 20.00 uur

WOENSDAG

17.00 – 20.00 uur

DONDERDAG

12.30 – 20.00 uur

VRIJDAG

Gesloten


Voorwoord Klaar voor de zomer? Meestal, op het moment dat de klok een uur vooruit gaat, begint ook die andere klok te tikken. Nee, niet die biologische klok, maar de zomerklok. De klok die je vertelt dat het de hoogste tijd is om je klaar te stomen. De zomer komt eraan! Ben jij er al klaar voor? Of kun je nog wat vorm in je billen gebruiken? Lees dan snel het zomerbillenartikel. Met onze ultieme billentraining krijg je in no-time de strakste billen van het strand. Of wil je meer zelfvertrouwen? Lees dan verder op pagina 24. Met zeven stappen helpen we je een handje. Zo kun je de zomer vol vertrouwen tegemoet zien. Het was je misschien al opgevallen, vrouwen zitten anders in elkaar dan mannen, ook op het gebied van gezondheid. Met deze speciale vrouweneditie richten we ons in het bijzonder op de gezondheid van vrouwen. Artikelen en adviezen van lokale specialisten helpen hierbij. Kortom, weer een editie die barst van de praktische tips voor een gezonde en heerlijke zomer. Geniet ervan!

Robert van der Schaaf Hoofdredacteur

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 3


THERAPIEPRAKTIJK LESTER YOUNGPAD 2 IN TERWIJDE -

Oefentherapie Kinderoefentherapie Zwangerschapscursussen Sporten tijdens en na de zwangerschap Peutergym Babymassage Osteopathie Slow Flow Yoga Power Yoga Kinder Yoga Voetreflextherapie Zwangerschapsreflexmassage

Nieuwsgierig geworden naar wat wij je kunnen bieden?

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden voor een gratis kennismaking of proefles!

Praktijk Wieggers & de Jongste T. 030 7854433

www.cesarleidscherijn.nl www.osteopathieleidscherijn.nl www.awesomeyoga.nl www.zwangerschapsreflexmassage-utrecht.nl


Inhoud Gezond leven

7 Gezonde zomertips 9 Gezond voeding & gewicht 10 Zomerbillen 15 Chronische rugklachten 16 High intensity interval training 23 De ambulante tandarts 36 Specialistische vrouwenzorg

Mooi leven

18 Ervaring van een buitenlandse expert 19 Tips voor een mooie zomer 20 Specialistische kliniek in Vleuten

Gelukkig leven

Zomerbillen

10

24 Meer zelfvertrouwen 27 Wandelcoaching 28 Train je aandachtsspier 29 Zo wordt je relatie beter 29 Column: gaat je man vreemd? 30 Ik houd van mij

Gezond Zwanger

33 Veiligere test downsyndroom 35 Niet helemaal in balans 37 Een baby, en wat nu?

Zelfvertrouwen

24

Een baby, en wat nu?

37

Colofon

Uitgever: DutchLocalMedia, www.dutchlocalmedia.nl Art Direction/Vormgeving: Brands of 2Day, www.brandsof2day.com Fotografie: Deposit, istockphoto Hoofdredacteur: Robert van der Schaaf Redactie: Eva Claire van der Ben, Meike Wielheesen, Selen Cult Druk: www.mediaprinter.nl Adverteren: Tel. 030 – 7435443 / info@dutchlocalmedia.nl

Š 2014 DutchLocalMedia Het is niet toegestaan om zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van DutchLocalMedia artikelen (teksten en beelden) via electronische en gedrukte media of op welke wijze dan ook op te slaan en/of te verspreiden. Citaten uit artikelen zijn alleen toegestaan met een duidelijke bronvermelding.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 5


Knijp je

Tips

ontspannen!

Gezond

Zomer

Ben je lekker ontspannen? Knijp dan in je arm. Zo koppel je het ontspannen moment aan het kneepje. Dit wordt ook wel ‘ankeren’ genoemd. Wanneer je gespannen bent, dan helpt het kneepje om weer te ontspannen.

Warme thee = afkoelen

Koffie

Het klinkt misschien gek, maar juist van warme dranken koel je af. Hierdoor gaat je interne verwarming uit. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur juist daalt. Bij koude dranken gebeurt het tegenovergestelde. Je lichaamstemperatuur zal tijdelijk dalen om vervolgens extra te stijgen. Er vindt een zogenaamde overreactie plaats. Het klinkt onnatuurlijk, maar juist met warme dranken koel je af!

Uit onderzoek blijkt dat koffie een positief effect heeft op vrouwen. Cafeïne zorgt bij vrouwen voor betere prestaties. Bij mannen is juist het tegenovergestelde het geval.

Zo blijf je sporten Heb jij ook wel eens de kas van de sportschool gespekt zonder dat je langs bent geweest? Het is super dat je begint, maar volhouden is net zo belangrijk. Hierbij een aantal tips om het vol te houden. • Structuur zorgt voor gewoonte. Vaste dag en tijdstippen helpen hierbij. • Verdiep je in je sport het voorkomt blessures en zorgt voor meer motivatie. • Stel een haalbaar doel en deel deze op in kleine doelen. • Ga samen sporten. • Varieer. Probeer af en toe iets anders. Zo houd je het leuk.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 7


Tips

Gezond

voeding & GEWICHT

Nr.1 Groente

Snack met links

Als je graag wat minder wil snacken, pak snacks dan met je ‘verkeerde’ hand. Zo word je meer bewust van wat je aan het doen bent. Zo maak je echt een keuze of je de volgende snack wel of niet wilt eten. Probeer het maar eens. Het werkt!

Zonlicht = minder honger

Broccoli staat met stip bovenaan de lijst van beste groente. Deze heerlijke groente zit boordevol vitaminen en bevat calcium, magnesium, zink, ijzer en koper. Waarschijnlijk wist je al dat het gezond is, maar wist je ook dat het eten van broccoli de kans op kanker verlaagt, kankercellen afremt en uitzaaiingen verhindert. Dit is te danken aan de actieve stof sulforafaanglucosinolaat. Deze stof werkt bacteriedodend en zorgt ervoor dat je lichaam kankerverwekkende stoffen beter verwerkt en uit je lichaam verwijdert.

Je kent het wel. Na een dagje strand heb je nog steeds geen trek. Dit wordt veroorzaakt door het stofje leptine. Zonlicht stimuleert de aanmaak van leptine; een hormoon dat aangeeft dat je vol zit. Zonlicht is dus niet alleen goed voor een mooi kleurtje, maar helpt je ook om af te vallen.

Amandelen Amandelen zijn een super goed tussendoortje. Ze zitten vol met proteïne en bestrijden kanker. Daarnaast zijn ze ook goed voor je hart- en bloedvaten. Een belangrijke risicofactor bij vrouwen in de overgang. Let wel op! Eet er niet te veel van, ze zitten namelijk ook vol (goede) vetten.

Zomer Tip

Groene Smoothie

Heerlijk fit en energiek met deze frisse ananas-mango-bladspinazie smoothie! Verkrijgbaar bij Doppio Espresso in The Wall.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 9


Sport

Zomer Billen

Zo krijg je de strakste billen van het strand De zomer ligt op de loer. De bikini mag weer uit de kast. Het strand wacht op jou. Vroeg of laat sta je voor de spiegel naar je billen te staren. kunnen je billen, net als die van mij, nog wel wat vorm gebruiken? Met de onderstaande oefeningen en voedingstips krijg je de billen waar je van droomt!

10 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


De ultieme billentraining Met niks doen verandert er niks. Het credo is: span ze aan! Of je dit nu op kantoor doet of in de sportschool. Billen bevatten grote spieren en om ze in vorm te krijgen moet je ze er regelmatig van langsgeven. Wij geven je vier oefeningen die je gemakkelijk overal kunt doen. Zo krijg je in een mum van tijd goed gevormde billen.

Squat

De squat is de nummer 1 oefening voor strakkere billen. Zet je voeten op schouderbreedte neer met de tenen en knieën iets naar buiten. Buig je benen tot een hoek van 90 graden. Alsof je wilt gaan zitten. Duw je billen naar achteren en je borst naar voren. Kom vervolgens weer omhoog in de startpositie. Let er op dat je knieën op een lijn zitten met je tenen, anders heb je kans op overbelasting.

Lunge

Dit is ook een perfecte oefening voor stevige billen en bovendien erg goed voor je benen. Zet je voeten naast elkaar op schouderbreedte en houd je armen strak langs je lijf. Zet een grote stap naar voren en buig diep door je knieën. Zorg dat je knie van het achterste been de grond net niet raakt. Kom vervolgens langzaam weer omhoog in de startpositie. En wederom belangrijk: houd je rug goed recht, anders krijg je klachten!

Brug

De brug is bij herhaling de perfecte oefening voor stevige billen. Ga op je rug liggen met je armen naast je lichaam. Je knieën zijn gebogen en je hielen rusten op de vloer. Lift nu je heupen omhoog tot je lichaam een rechte lijnt vormt van je schouders tot aan je knieën. Hou dit even vast en komt dan weer rustig terug in de startpositie.

Leg lift

Zet je handen en knieën op de grond. Je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Span je buikspieren aan en zorg ervoor dat je rug recht is. Til met een gebogen knie (90 graden) je rechterbeen op, totdat je bovenbeen in een lijn ligt met je rug. Hou dit even vast en komt dan weer rustig terug in de startpositie. Herhaal dit met je linkerbeen. Je maakt de oefeningen zwaarder door langer vast te houden of meer herhalingen te doen. Wissel bijvoorbeeld af en doe 3 setjes van 15 herhalingen per oefening. Mocht je meer vet van je billen willen weg trainen, dan is het ook verstandig om cardio oefeningen te doen. Je kunt hierbij denken aan een home- of crosstrainer. Juist de combinatie van de bovenstaande oefeningen met cardio oefeningen geven een optimaal resultaat.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 11


Eet je billen in vorm

Voeding is de brandstof voor je lichaam, maar als je niet het juiste eet dan kunnen je billen een brandstofopslag worden. En dat willen we juist niet. Weet je welke voeding je beter kunt mijden voor de mooiste zomerbillen?

Ga voor ‘langzame’ koolhydraten

‘Snelle’ koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je suikerspiegel. Hierdoor krijg je op korte termijn een flinke energietoename, maar niet lang daarna daalt je bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt een hongergevoel. Daar bovenop komt het feit dat ‘snelle’ koolhydraten sneller worden opgeslagen als vetten. ‘Langzame’ koolhydraten daarentegen stimuleren gelijkmatiger je suikerspiegel en worden beter verbrand. Voorbeelden van ‘langzame’ koolhydraten zijn volkoren producten, granen, haver, bonen en noten.

Slechte vetten

Vet is ook een belangrijke brandstof voor je lichaam en is een drager van de vitamines A, D en E. Let er wel op dat er goede en slechte vetten zijn. Slechte, verzadigde vetten kun je beter mijden. Deze zijn niet goed voor je hart. Je vindt deze onder andere in melkproducten, koek, chips en sauzen. Onverzadigde vetten zijn juist weer goed voor je. Deze vindt je onder andere in avocado, olijfolie, vette vis en vlees. Als lekkere snack zijn noten en zaden een aanrader.

Meer eiwitten

Eiwitten zijn de brandstof van je spieren. Zorg er dus voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt als je traint. Als je traint is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht. In eieren, vis, kaas en Griekse yoghurt zitten relatief veel eiwitten. De combinatie van gezonde voeding en de juiste training zorgt voor perfecte billen. Laat de zomer maar komen, want jij bent er klaar voor!

12 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


‘De combinatie van gezonde voeding en de juiste beweging zorgt voor perfecte billen.’

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 13


Last van lage rugklachten? Doe mee met het gevarieerde en sportieve programma Rug & Fit.

De drie maanden durende training bestaat uit:  voorlichting en anatomie  core stability / motor controle  ontspanning  buk- en tiltraining GOFYSIO SIO - TERWIJDE Musicallaan 159 3543 EC Utrecht  rugtraining / spierversterking

Meer inform atie: www.gofysio .nfysio.nl l/ terwijde@gofysio.nl f rugenfit

Er wordt getraind in een kleine groep zodat de begeleiding optimaal is. Je resultaten worden in kaart gebracht zodat je vorderingen zichtbaar zijn. Ben je aanvullend verzekerd, dan wordt het programma geheel of gedeeltelijk vergoed.

GoFysio Terwijde

Musicallaan 159

3543 EC Utrecht

info@gofysio.nl

GoFysio Veldhuizen

Molenpolder 108

3453 NZ De Meern

030 - 65 85 901


Fysiotherapie

Chronische Lage Rugklachten Lage rugklachten komen veel voor. Ruim 80% van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Deze klachten kunnen soms een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, zoals een hernia, artrose of een bepaalde ziekte. Van meer dan 95% van de lage rugklachten is echter geen duidelijke oorzaak te vinden. Wat kun je aan deze klachten doen? Acute rugklachten Acute klachten verdwijnen meestal binnen 6 weken of zijn in ieder geval een stuk minder geworden. Houden de klachten langer dan 3 maanden aan, dan noemen we deze chronisch. Deze klachten vragen een specifieke behandeling. Oorzaken chronische klachten De oorzaak voor het

aanhouden van lage rugklachten kan heel verschillend zijn, zoals een verkeerde houding, te weinig beweging, overgewicht, instabiliteit of spanning. Overbelasting Bovenstaande oorzaken kunnen lijden tot overbelasting. Dat ontstaat meestal geleidelijk. Rust geeft wel verlichting maar op de lange termijn neemt de belastbaarheid hierdoor nog verder af. Een goede belastbaarheid wordt verkregen door onder andere: een goede houding, een sterke rug en voldoende ontspanning. Behandeling Omdat de oorzaak van langdurige lage rugklachten zeer divers is vraagt dit ook een multidisciplinaire aanpak. Er moet gewerkt worden aan: • Een goede houding en een juiste wijze van bukken en tillen • Voldoende stabiliteit van de romp

• Vermindering van spierspanning • Een goede manier van omgaan met de klachten • Het verbeteren van de belastbaarheid Waar in Leidsche Rijn kun je terecht? Het rugcentrum van GoFysio is gespecialiseerd in de behandeling van allerlei rugklachten. Binnen dit centrum is een multidisciplinair programma ontwikkeld, namelijk Rug & Fit. Dit is een trainingsprogramma van 12 weken en is bedoeld voor mensen met langdurige of steeds terugkerende rugklachten. Meer informatie kunt u vinden op www.gofysio.nl/rugenfit of neem contact met op met GoFysio.

GoFysio info@gofysio.nl / 030-6585901

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 15


Sport

HIIT

Train korter, maar met maximaal resultaat! Heb je een overvolle agenda en geen tijd meer over om te gaan sporten? Dan is een High Intensity Interval Training (HIIT) wat voor jou. Deze manier van sporten wint de laatste tijd veel terrein. Wat houdt het eigenlijk in en waarom is het zo populair? We lichten een tipje van de sluier op en vertellen waar je het in Leidsche Rijn kunt doen.

16 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


“Je blijft tot 24 uur na je training vet verbranden“ Hoge intensieve interval training Is een vorm van cardio training, waarmee je binnen een zo kort mogelijke tijd een maximaal resultaat behaald. Normale interval trainingen zijn zo oud als de weg naar Rome. Je wisselt simpelweg inspanning af met periode van rust. Met High Intensity Interval Training voer je meerdere sessies van interval training uit met een zeer hoge intensiteit. De training zijn kort, vaak niet langer dan 30 minuten. Ideaal als je weinig tijd hebt. Waarom is het goed voor je? HIIT doet je goed. Allereerst is het een van de beste trainingsvormen om vet te verbranden. Onderzoek toont aan dat je met HIIT 50% meer vet verbrand dan met een lage intensiteit training. De belangrijkste reden is dat het afterburn effect (naverbranding) van een HIIT vele malen groter is dan bij een lage intensiteit training. Je blijft tot 24 uur na je training vet verbranden. Daarnaast prikkelt een HIIT bepaalde spiervezels, hierdoor vergroot je tegelijkertijd je uithoudingsvermogen en kracht. Houdt er wel rekening mee dat je lichaam zich moet aanpassen. Ga daarom niet te fanatiek van start. Zo voorkom je onnodige blessures.

Voordelen: • Kost weinig tijd • Na de training blijf je vet verbranden • Je krijgt meer spiermassa • Tegelijkertijd kracht en conditie opbouwen • Snel resultaat • Je kunt het overal doen

HIIT in Leidsche Rijn Door het intensieve karakter raden wij goede begeleiding van een professional is aan. Sinds januari kun je in Leidsche Rijn terecht bij F!t Fast. Deze sportschool wordt gerund door Hans Zuijdendorp. Deze fervente sporter en personal trainer is een echte HIIT professional. Zijn grote passie is om mensen te begeleiden het uiterste uit zichzelf te halen. Hans: ”Ik heb altijd aan kickboksen en op hoog niveau aan karate gedaan. Bij deze sporten duren de rondes 2 of 3 minuten. Daardoor train je altijd op een hoge intensiteit. Ik ben daardoor al langer bekend met deze manier van trainen. Deze ervaring gecombineerd met het huidige tijdsbeeld waarin iedereen weinig tijd heeft, was voor mij de reden om F!t Fast op te zetten. En het werkt. De leden zijn enthousiast over deze vorm en boeken resultaat!”.

F!t Fast is gevestigd in Terwijde. Je kunt hier gedurende de hele dag op verschillende momenten deelnemen aan groepslessen. Deze lessen duren 30 minuten en zijn opgebouwd in de vorm van een circuittraining. Elk ‘circuit’ bestaat uit verschillende oefeningen. Hierbij kun je denken aan touwtje springen, squats, buikspieren en je uitleven op een bokszak. Elke oefening voer je op je eigen niveau uit, maar wel altijd intensief. Na iedere oefening heb je een korte pauze en tussen de circuits wat langer. Hans begeleidt je altijd met bruikbare tips en motiveert je om het uiterste uit je zelf te halen. Naast de de HIIT verzorgt Hans ook kickboks trainingen voor kinderen en volwassenen. Daarnaast is het ook mogelijke om met collega’s of sportteam een training te volgen. Kom nu langs voor een proefles!

F!T FAST Musicallaan 163, UTRECHT Tel. 030 - 670 41 60 Mob. 06 - 27 18 42 25 info@fit-fast.nl / www.fit-fast.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 17


Beauty

Ervaring van een buitenlandse beautyexpert:

In Nederland moet je mensen overtuigen

Wie denkt aan Duitsland, denkt aan orde en netheid. Dat zijn ook eigenschappen die Simone Slager herkent in zichzelf en haar werk. In 2000 kwam ze vanuit Zuid-Duitsland naar Nederland. En zit nu alweer 12 jaar in het vak en runt sinds 6 jaar haar eigen salon aan huis. In Duitsland was ze werkzaam bij een dermatoloog die ook veel deed op cosmetisch gebied. Dit is in Nederland te vergelijken met een kliniek.

Waar men in Duitsland vaak naar een adres gaat voor een kapper, schoonheid of pedicure behandeling gaan Nederlanders vaak naar verschillende aanbieders. Simone bedient haar klanten van A tot Z met een oprechte liefde voor schoonheid in al haar facetten. Simone “Nederlanders moet je ook meer overtuigen, het laten voelen. De drempel om naar een schoonheidsspecialist te gaan ligt hoger in Nederland, maar als men eenmaal is geweest dan zijn ze overtuigt van de voordelen”. Bij Simone kun je terecht voor: Permanente ontharing (vergoed door zorgverzekeraar) Elektrisch epileren (vergoed door zorgverzekeraar) Huidverbetering (middels IPL en fruitzuurpeeling) Microdermabrasie Permanente Make- up Kleine sierlijke tattoos Gezichtsbehandelingen Ontspannende massages Manicure / Visagie

Boek nu een basisbehandeling en ontvang een gratis crème van

SANS SOUCIS t.w.v. e 22,95

Salon La Cara, Hendrik Werkmanhof 9, 3544 MB Utrecht, 030 – 688 60 79, www.lacara.nl 18 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


Tips

SPF foundation

Gezond

mooi

Kies voor een poeder of foundation met SPF (sun protection factor). Dit beschermt je tegen schadelijke UVA-/ UVB stralen en voorkomt vroegtijdige huidsveroudering.

lippenbalsem

Je lippen hebben een dunne huid en zijn daardoor kwetsbaar voor de zon. Verzorg ze met een lippenbalsem. Kies hierbij voor een licht glanzende kleur voor een zomerse verleiding.

Ben jij sunproof? Heerlijk die warme zonnestralen op je gezicht. Maar is jouw make-up wel klaar voor de zomer? Een aantal tips voor een zomerse look.

Waterproof

Waterproof producten zijn een musthave in de zomer. Vooral bij het zwemmen komt een waterproof mascara en eyeliner goed van pas. Geen donkere ogen voor jou.

Stralend de zomer door wonderschijfje

Wallen, donkere kringen of vermoeide ogen? Gelukkig heb jij een komkommer op voorraad. Leg 5 minuten een koud wonderschijfje op je ogen en je kijkt weer stralend uit je ogen.

Citroenen

Drink je gezond met citroenwater. Het is niet

verkoeling

Niet alleen jij hebt verkoeling nodig in de zomer, ook jouw beautyproducten houden niet van hitte. Bewaar ze in de koelkast, zo blijven ze langer houdbaar.

Zwoele zomeravonden, buurtfeesten en festivals. De zomer heeft heel wat leuke avonden in petto. Maar dan de day after. Met deze tips kom jij alsnog stralend de zomer door.

alleen lekker, maar ook super gezond. Citroenen zitten vol met mineralen en vitamines die jouw lichaam van binnen en buiten zuiveren.

losse lokken

pluizen en afbreken.

Scrub!

Scrub! Dit zorgt ervoor dat je een zijdezachte huid krijgt en sneller en egaler bruin wordt.

De verleiding om je haar makkelijk in een knot te doen is groot, maar kies toch voor losse lokken. Een knot knelt je haar af en vergoot de kans op

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 19


Specialist

PuurClinic Specialistische kliniek in het hart van Vleuten Een jonger en frisser uiterlijk, wie wil dat nou niet? Met behulp van nauwkeurige, effectieve gezichtsbehandelingen kan PuurClinic hiervoor zorgen. Wij spraken met eigenaresse Drs. Alexandra Chelly over de kliniek; waarom ze ermee begonnen is en welke verjongende behandelingen ze aanbiedt.

Waarom ben je gestart met PuurClinic? Wanneer vrouwen ouder worden, heeft dit vaak een negatief effect op hun zelfbeeld. Het geeft mij enorm veel voldoening om een positieve impact te hebben op de manier waarop mensen zichzelf zien. Ik wil mensen helpen zich beter te voelen met een direct resultaat. Daarnaast worden cosmetische behandelingen steeds populairder en was er in Leidsche Rijn nog geen aanbod. Dat is dan ook de reden dat ik ben begonnen met esthetische gezichtsbehandelingen.

20 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


Waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht? PuurClinic biedt een breed palet behandelingen aan. Onze behandelingen richten zich onder andere op rimpels in het hele gezicht, wenkbrauwen lift, gummy smile (opgetrokken bovenlip), maar ook op gespannen kaakspieren, tandenknarsen, migraine en overmatig zweten. Hierbij maken wij gebruik van Botox ® en fillers. Het doel van cosmetische behandelingen is het herstellen van de weke delen van het aangezicht door het verminderen van de effecten van veroudering of door bepaalde onderdelen van het gezicht te verfraaien.

Wat zijn Botox® en fillers? Botox ® is de merknaam voor Botuline Toxine. Dit is een eiwit dat de prikkeloverdracht van zenuw naar spieren blokkeert. Hierdoor kunnen de spieren niet meer samentrekken en gaan ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de huid in het behandelde gebied strakker en gladder wordt met een jonger uiterlijk tot gevolg. De indicaties voor Botox ® behandelingen zijn onder andere frons rimpels, kraaienpootjes, rimpels van de voorhoofd, hangende mondhoeken, wenkbrauwen-lift, gummy smile maar ook migraine, hyperhidrosis, en tandenknarsen. Botox ® wordt ook steeds meer gebruikt in andere medische specialismes. Er zijn al meer dan miljoenen Botox ® behandelingen gedaan met een patiëntentevredenheid van 95%. Fijne rimpels en een droge huid ontstaan doordat er onvoldoende hyaluronzuur aanwezig is in de ouder wordende huid. Hyaluronzuur is belangrijk om vocht in

de huid vast te houden en speelt een grote rol bij het behoud van de elasticiteit van de huid. Bij PuurClinic maken we daarom gebruik van de meest hoogwaardige fillers van hyaluronzuur. Fillers worden gebruikt voor het opvullen van plooien en rimpels, het accentueren van contouren en het verjongen van het gelaat. Denk hierbij aan het opvullen van de neus-lippen plooi en het corrigeren van afhangende mondhoeken, het vergroten van het lipvolume, de zogenaamde rokerslijntjes in de bovenlip, of het accentueren van de lipcontour of de jukbeenderen. Ook de lachrimpels in de wangen kunnen behandeld worden door de huid van de wangen te verstevigen.

Sommige mensen zijn terughoudend wat betreft esthetische behandelingen. Hoe zie jij dat? Door een hoop overbehandelingen is er een verkeerd beeld ontstaan. Iedereen kent de foto’s wel van bekende Nederlanders die zijn platgespoten. Dit is het tegenovergestelde van wat er bereikt zou moeten worden: een natuurlijk uitstraling. Helaas blijven dit soort beelden hangen bij mensen en draagt bij aan een verkeerd imago. Wij streven altijd naar een natuurlijk resultaat en een tevreden klant. Het is juist de kunst dat de behandelingen niet opvallen, maar dat mensen denken dat je net terug van vakantie bent.

bereiken. Veel mensen storen zich aan de huid veroudering maar durven niet naar een gespecialiseerde kliniek te gaan. Wij willen betaalbaar en laagdrempelig zijn. Dit is dan ook de reden waarom wij niet pretenderen exclusief te zijn. Je kunt altijd een afspraak maken bij PuurClinic voor een vrijblijvend consult.

Wie komen er allemaal in de kliniek? Wij hebben al veel mensen mogen verwelkomen, voornamelijk vrouwen. Echter neemt dit niet weg dat we ook mannen behandelen. Veroudering begint rond het dertigste jaar. Ik raad aan om preventief te beginnen met antirimpels behandelingen.

Waar kan ik de kliniek vinden? Je kunt onze kliniek vinden in het oude centrum van Vleuten. Wij zitten in hetzelfde pand als Tandartsenpraktijk Leidsche Rijn.

Voor meer informatie of als je een afspraak wilt maken: PuurClinic Schoolstraat 10 A, Vleuten Tel. 06-11190998 info@PuurClinic.nl www.puuclinic.nl

Het woord kliniek roept bij sommige mensen een exclusief en duur gevoel op. Vindt je dat terecht? Nee dat is niet geheel terecht. Ik wil graag een breed publiek

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 21


Voorgoed van uw vetrolletjes af! • geen operatie • geen littekens • geen injecties • mooi resultaat • veilig en blijvend • geen herstelperiode

De eerste non-invasieve kliniek in Nederland richt zich al 7 jaar met succes op cosmetische behandelingen zonder operatieve ingrepen, narcose, littekens en herstelperiode.

Pompmolenlaan 19-A 3447 GK Woerden

0348-409199

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

info@nessebodylineclinic.nl www.nessebodylineclinic.nl


Specialist

De Ambulante Tandarts D e ta n da r t s d ie b ij j e t h u is ko m t Heb je wel eens een ochtend vrij genomen voor de tandarts? Door tijdgebrek de laatste controle overgeslagen? Of ben je überhaupt niet in staat om naar de tandarts te gaan? Dan biedt de ambulante tandarts uitkomst. Deze tandarts komt naar je toe. Wanneer jij het wilt.

H

et is dan ook niet zo gek dat de ambulante tandarts aan populariteit wint. Wij leggen uit hoe het werkt en waarom het ook wat voor jou kan zijn.

Hoe werkt het?

Precies hetzelfde als een normale tandarts, behalve dat je niet meer hoeft te reizen. De ambulante tandarts komt naar je toe met een professionele draagbare tandartsunit. Deze bestaat onder meer uit een opvouwbare behandelstoel, operatielamp en diverse instrumenten. Uiteraard allemaal hygiënisch verantwoordt. Aan de wettelijke eisen van de inspectie van volksgezondheid wordt dan ook ruimschoots voldaan. Het kost enkele ogenblikken

om het geheel op te zetten en daarna kan de behandeling beginnen.

Voor wie?

De ambulante tandarts is er voor iedereen, maar voornamelijk voor degene die dermate immobiel zijn, dat ze moeilijk of niet naar de tandarts kunnen. Op moment van schrijven is dit al een zeer grote groep welke door de toenemende vergrijzing alleen maar zal groeien. Je kunt hierbij denken aan: • Mensen met weinig tijd • Patiënten die langdurig bedlegerig zijn • Patiënten van verpleeg verzorgingshuizen • Al of niet demente bejaarden • Lichamelijk of geestelijk gehandicapten • Terminale patiënten • Mensen met tandartsangst • Gedetineerden

Ambulante tandarts

Vanuit de groeiende vraag naar mobiele mondzorg is de ambulante tandarts geboren. Het is een initiatief van Frans van Dongen. Hij is al ruim 30jaar werkzaam als tandarts en docent. Een ervaren tandarts die buiten de gebaande paden is getreden om iedereen goede mondzorg te bieden. Of je nu door tijdgebrek of door immobiliteit niet naar de tandarts kunt gaan, de ambulante tandarts is een effectieve en kostenbesparende oplossing.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kun je contact opnemen met Frans van Dongen, mobiel 06 - 2457 2076 of fransvandongen9@gmail.com. www.ambulantetandarts.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 23


Mind

De weg naar meer zelfvertrouwen

24 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


Het is een belangrijke bouwsteen van geluk. Zelfvertrouwen. De een heeft het meer dan de ander, maar hoe je het ook went of keert iedereen wil meer zelfvertrouwen. Met de onderstaande tips blaak jij binnen no-time van het zelfvertrouwen.

Houding Door een goede houding straal je meer zelfvertrouwen uit. Onderzoek toont aan dat wanneer je een goede houding hebt er een hormonale reactie plaatsvindt, waardoor je je binnen enkele minuten zelfverzekerder voelt. Een rechte rug, geen hangende schouders en je kin lichtjes naar beneden is het recept.

Sporten Het maakt niet eens uit of je er fitter van wordt. Sporten vergroot altijd je zelfvertrouwen. Uit onderzoek blijkt dat het zelfbeeld van sportende mensen ongeacht het resultaat en het type sport altijd verbeterd. Alleen de regelmaat en frequentie zijn van belang. Dus ook als je al in vorm bent voor de zomer, ga sporten!

Geef jezelf complimenten Complimenten doen een mens goed, maar geef jij ze ook aan

jezelf? In het begin is het misschien raar, maar het werkt echt. Je krijgt er een beter gevoel door. Begin met kleine complimenten, 3 per dag en spreek ze hardop uit. Het geeft je zelfvertrouwen een enorme boost.

een goede werkweek hebt gehad of een belangrijke deadline hebt gehaald, maar ook wanneer je je huis weer spic en span hebt gekregen voordat de visite langskomt. Zo raak je steeds meer overtuigd van je kwaliteiten.

Dankbaarheid

Lach

Wanneer je te veel stilstaat bij wat allemaal niet goed gaat, verklein je je zelfvertrouwen. Dit zorgt er weer voor dat je nog meer stil gaat staan bij wat niet goed gaat, wat leidt tot nog minder zelfvertrouwen. De manier om dit te doorbreken is om dankbaar te zijn. Wees dankbaar voor de dingen die je wel hebt; fijne vrienden om je heen en je goede gezondheid. Maak een lijst van alle dingen waar je dankbaar voor bent. Je zal zien dat je zelfvertrouwen toeneemt.

Het werkt als een antidepressivum. Door te lachen voel je je beter en straal je meer zelfvertrouwen uit. Bovendien steek je mensen om je heen aan. Zij zullen gemakkelijker het stokje van je overnemen en teruglachen. En laten we wel wezen met zijn allen lachen is nog leuk ook.

Vier je successen Nederlanders zijn van huis uit bescheiden en staan niet daarom niet vaak stil bij wat ze goed hebben gedaan. Vier de successen die je behaalt. Hoe klein deze misschien ook lijken. Trakteer jezelf op een mooie fles wijn als je

Oefen, oefen en nog eens oefenen De weg naar Rome is ook niet in een dag gebouwd. Om zelfvertrouwen in je systeem te verankeren is het belangrijk om veel te oefenen. Verwacht dan ook niet dat je binnen een week meer zelfvertrouwen krijgt. Het vergt inspanning, maar uiteindelijk wordt gedrag gewoonte en gewoonte je karakter. Geef dus niet op. Met een gezonde dosis inspanning krijg je zelfver-

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 25


Spoedcursus zelfvertrouwen Ga rechtop zitten of staan Pomp jezelf op. Schud met je lichaam en sla in je handen. Adem vervolgens snel in en uit, stop en roep een aantal keren hard ‘Ja!’ Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben goed zoals ik ben’ Denk aan een aantal stappen die je in je leven hebt gezet Doe een lekker luchtje op. Vooral bij vrouwen wordt het zelfvertrouwen vergroot Visualiseer het gewenste resultaat alsof je het al behaalt hebt

26 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014


Coaching

KOM IN BEWEGING MET

WANDELCOACHING Een krachtige vorm van persoonlijke begeleiding. Waarom wandelcoaching? Als je tegelijkertijd wandelt, praat en denkt kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Je hoofd en lichaam worden met elkaar verbonden en daarmee het verstand en het gevoel. Dit effect is direct merkbaar. Het helpt om je gedachten en beleving in een ruimer perspectief te zien. Daarnaast werkt de natuur erg ontspannend, waardoor je diepere inzichten krijgt. Dit maakt wandelcoaching tot een zeer krachtige vorm van persoonlijke begeleiding.

op vragen. Een prettige bijkomstigheid van wandelen is, dat het lichaam dopamine en endorfine vrijmaakt, waardoor je lekker in je vel komt te zitten.

Hoe werkt het? Tijdens de wandeling staat de natuur regelmatig symbool voor jouw proces; de omgeving houdt je een spiegel voor. Door letterlijk in beweging te komen, is het makkelijker spanning los te laten en naast je lichaam ook je geest in beweging te zetten. Daarnaast kan het prettig zijn om te praten met iemand die naast je loopt in plaats van tegenover je zit. Een stilte in een gesprek voelt dan niet ongemakkelijk. Wandelen in de natuur biedt een heldere kijk

Waar, hoe lang? Er wordt gewandeld in de gevarieerde natuur rondom de stad Utrecht. Heb je voorkeur voor een bepaald gebied, dan kan dat natuurlijk.

Wanneer? Wandelcoaching kan worden ingezet bij verschillende thema’s, maar is in het bijzonder geschikt voor: Ontdekken van levensdoelen, passies en talenten. Een overgang naar een nieuwe fase in je loopbaan of levensloop Verbeteren van relaties; zowel in de privésfeer als op het werk.

De coaching bestaat uit 1 of meerdere wandelingen; al naar gelang jouw wensen en vragen. De wandelcoaching duurt minimaal 1 uur, maximaal 1,5 uur. Bij slecht weer wordt de afspraak verzet of is coaching binnen ook één van de mogelijkheden.

Voorbeeld wandelgebied

Je belangstelling gewekt? Je kunt het vrijblijvend proberen. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met Louis van Disseldorp, trainer, coach, geregistreerd supervisor LVSC 06 – 534 533 77 of HYPERLINK “mailto:louisvandisseldorp@ziggo.nl” louisvandisseldorp@ziggo.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 27


Mind

Train je aandachtsspier bij

okee mindfulnesstraining Wie/wat is okee mindfulnesstraining? Peggy van den Hoogen, mindfulnesstrainer en gezondheidswetenschapper: geboeid door de samenhang tussen lichamelijke en mentale gezondheid begon ik in 2000 te mediteren. Geleidelijk heeft de meditatie zich uitgebreid naar mijn dagelijks leven. Het beïnvloedt alles wat ik doe. Het geeft me meer ruimte, balans en vreugde in het leven. Sinds 2011 geef ik mindfulnesstrainingen in Utrecht-oost en Leidsche Rijn. De trainingen vinden plaats in kleine groepen en in rustige, sfeervolle ruimtes.

Wat is mindfulness? Mindfulness is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. In mindfulness-training train je je aandachtsspier. Je leert om met aandacht en mildheid aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Het gaat om thuis zijn in jezelf en je open stellen voor hoe de dingen nu zijn. In acht bijeenkomsten oefen je onder begeleiding meditatie-, yoga- en aandachtsoe-

feningen. Daarnaast oefen je elke dag thuis met audiobestanden en in het vergroten van je bewustzijn in het dagelijkse leven.

Voor wie is het geschikt? Iedereen die optimaal wil leven en optimaal gelukkig wil zijn, kan er iets aan hebben. Mindfulnesstraining kan iedereen helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te vergroten, door meer rust en aandacht in je leven te brengen. Wetenschappelijk is aangetoond dat mindfulnesstraining vooral helend is voor mensen die last hebben van (overmatig) piekeren, stress, (chronische) pijn of een (dreigende) burnout.

zes te maken. Je leert vaardiger met stress om te gaan en je anders tot ongemak en pijn te verhouden; je daar niet langer tegen te verzetten. Effecten die vaak door deelnemers worden genoemd zijn beter kunnen ontspannen en kunnen genieten en meer zelfvertrouwen, balans en vriendelijkheid naar jezelf en anderen.

Nieuwsgierig geworden? Op vrijdagochtend 16 mei en 29 augustus geeft Peggy een oriëntatieworkshop. De week daarop start een training.

Wat is het effect van mindfulnesstraining? Het heeft vele (bewezen) positieve effecten. Het beïnvloedt o.a. het brein, het immuunsysteem en je sociale contacten. Door mindfulnesstraining ontstaat bewustzijn van automatische gewoontes die je juist gevangen houden in stress. Dit geeft ruimte om (andere) keu-

28 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014

Meer informatie? okee mindfulnesstraining Peggy van den Hoogen 030 2516994 www.okeetraining.nl


Tips

Gezond Liefde is een werkwoord Als je verliefd bent lijkt alles vanzelf te gaan, maar de verliefdheid blijft niet eeuwig. Voor een goede relatie moet je blijven werken. er op uit Verras!

Verrassingen! Wie houdt daar niet van? Precies! Verras hem en misschien wordt je binnenkort zelf ook wel verrast.

veroveren

Dat je samen bent, betekent niet dat je kan stoppen met veroveren. Laat hem elke keer opnieuw weten waarom je bij hem wilt zijn. Vooral via pikante smsjes, verleidelijke zoenen of sexy lingerie komt deze boodschap goed over.

Wanneer was de laatste keer dat je samen iets voor het eerst deed? Dagelijkse sleur is de grootse vijand. De bank is verleidelijk en voor je het weet staat de tv aan. Niet erg voor een keer, maar niet te vaak. Trek er samen op uit!

Column

relatie

Gaat je man vreemd? “Dat zou ik nooit accepteren!� is misschien je eerste reactie. Of probeer je toch om samen verder te gaan? De relatie kan, ondanks de enorme pijn en het diepe gevoel van verraad bij de bedrogen partner, overleven. Seks met je lief maakt de relatie bijzonder, uniek en het versterkt de verbondenheid met elkaar. Als blijkt dat hij deze vorm van intimiteit ook met een ander deelt word je onzeker over jezelf, je partner en de relatie. Wie is die man waar ik al zo lang samen mee ben en kan ik hem ooit weer vertrouwen? Bij de behandeling van een affaire is cruciaal dat de bedriegende partner eerlijk is en het hele verhaal, liefst niet beetje bij beetje, vertelt. Openheid is de basis voor het genezen van de pijn van de een, en het verwerken van de schaamte en het schuldgevoel bij de ander. Dit is de eerste stap naar de noodzakelijke acceptatie en het herstellen van vertrouwen en veiligheid.

Jan Eekhoudt is gecertificeerd therapeut in Emotionally Focused Therapy. Kijk voor meer informatie op www.EFT.nl of www.relatietherapieeekhoudt.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 29


Therapie

Ik houd van mij!

Door meer zelfwaardering een betere relatie met jezelf en met anderen!

Eigenwaarde of zelfwaardering is het beeld dat je op emotioneel niveau van jezelf hebt, zonder daarbij redelijk of logisch te zijn. Je eigenwaarde bepaald hoe je jezelf ziet en daarmee wie je bent en wat je kunt. Een mens heeft een positief gevoel van eigenwaarde nodig. Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als zelfwaardering.

O

nder zelfvertrouwen kan een groot gevoel van lage zelfwaardering zitten. Een gevoel iets niet waard te zijn, zichzelf niet waard vinden om geliefd te worden. Zelfvertrouwen is niet hetzelfde als zelfwaardering. Oorzaken van een lage zelfwaardering Een liefdevolle en stabiele opvoeding is de basis voor eigenwaarde. In de interactie met moeder en vader leert een kind wat goed en niet goed is. Hoe het moet omgaan met emoties en ook vormt het kind zo het karakter en het zelfbeeld. Als je als kind niet het gevoel hebt gekregen dat het goed is zoals het is, of goed is zoals je bent en je gedraagt, is er een grote kans dat je nu denkt dat je niet veel waard bent. Vrouwen lijken meer dan mannen aanleg te hebben om zichzelf te veroordelen. Zij zijn als kind meer opgevoed met het idee dat ze moeten geven en dienstbaar moeten zijn.

Wanneer je je voortdurend op de tweede plaats voelt staan, kan dit ertoe leiden dat je minder goede keuzes voor jezelf maakt en daarmee de lage zelfwaardering toeneemt. Gevolgen De gevolgen van een lage zelfwaardering kunnen groot zijn. Het is een belangrijke bron van intense emotionele pijn. Om deze pijn te verzachten ga je juist moeilijke of stress veroorzakende situaties uit de weg. Dit lijkt veiligheid te bieden, maar tegelijkertijd ontloop je potentiële positieve ervaringen, met nog meer afzondering tot gevolg. Denk hierbij aan vermijdingsdrang, sociale faalangst, eetproblemen en een ontevreden contact met anderen. In een relatie zien we dat de partner met de lage zelfwaardering het gevoel krijgt dat hij of zij er niet toe doet. Hierdoor neemt deze vaak een kritische, verwijtende en aanvallende houding

30 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014

aan. Of juist een terugtrekkende houding als hij of zij het gevoel heeft afgekeurd te worden of de liefde van de partner niet waard te zijn. Vat van Zelfwaardering Een methode om je zelfwaardering te vergroten is het Vat van Zelfwaardering. Dit is een psychologisch model, met als doel je te helpen meer beheersing over je emoties, gedachten en gedrag te krijgen. Na de behandeling zul je: • Tevredener zijn met jezelf en anderen • Productiever zijn • Makkelijker in actie komen • Minder uitstelgedrag vertonen • Minder vastzitten in gedragspatronen • Meer controle over jezelf ervaren • Meer rust ervaren • Meer contact maken met anderen


Hoe je dit doet? Door kleine haalbare ervaringen op te zoeken die je voldoening geven. Dit zorgt voor een andere mindset en hogere eigenwaarde. Tegelijk wordt je destructieve en kritische IK kleiner. Kern van de methode is dat zelfwaardering leidt tot zelfinzicht en zelfreflectie. Dit is de noodzakelijke opstap naar gedragsverandering. Voor wie? Voor alle vrouwen die zich herkennen in het bovenstaande of hun gedrag willen veranderen, bijvoorbeeld gedrag waar jezelf of anderen last

Symptomen van een lage eigenwaarde:

Faalangst

Jan Eekhoudt van Praktijk voor Relatietherapie Eekhoudt in Vleuten start eind mei met een nieuwe groep. In een kleine groep met andere vrouwen leer je hoe je door kleine haalbare stappen te zetten je je al heel snel anders gaat voelen en gedragen. Al snel zal je eigenwaarde toenemen en daardoor zal het makkelijker zijn onwenselijk en vervelend gedrag achter je te laten. Kijk voor meer informatie op www.relatietherapie-eekhoudt.nl

Verlegenheid sociale angst Eetproblemen Relatieproblemen

Aanleg tot verslavend gedrag (Ingehouden) agressie

Tips: TIP 1

Sta eens stil bij hoe vaak je per dag iets doet dat voldoening geeft. Dit kunnen ook kleine alledaagse activiteiten zijn. TIP 2

Doe enkele keren per dag iets met meer aandacht TIP 3

Wees enkele keren per dag oplettend op situaties, handelingen en waarnemingen die plezierig zijn.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 31


geslachtbepalingen en

in de

Verloskundig Echocentrum Leidsche Rijn Louis Armstronglaan 7 3543EB Utrecht 030 - 236 1120


Zwanger

Veilige test op het

syndroom van Down

Als de combinatietest (bloed- en nekplooimeting) een verhoogd risico op het syndroom van Down uitwijst, kun je een vruchtwaterpunctie of vlokkentest laten doen. Deze test geeft uitsluitsel, maar is echter niet zonder risico. Sinds 1 april loopt er een onderzoek naar een nieuwe, veilige variant: de Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT).

Wat is een NIPT?

Tijdens de zwangerschap is het DNA van het ongeboren kind aanwezig in het bloed van de moeder. Met de NIPT wordt het bloed van de moeder gescreend op een verhoogde kans op het syndroom van Down, Edwards en Patau. In vergelijking tot de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest is er met de NIPT geen sprake van een verhoogd risico op een miskraam. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Wanneer de uitslag afwijkend is, zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. Dit houdt in dat je in aanmerking komt voor verder onderzoek. Het kan overigens wel voorkomen dat bij een

afwijkende uitslag er toch geen sprake is van een syndroom; een vlokkentest of vruchtwaterpunctie is dan nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. Bij een nietafwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een syndroom heeft 1 op 1000.

Wanneer?

Tijdens de 11e en 14e week van je zwangerschap kun je een combinatietest doen. Als deze test wijst op een verhoogd risico, kom je in aanmerking voor het NIPT onderzoek.

Worden de testen vergoed?

De combinatietest wordt tot 1 januari 2015 alleen vergoed als je

36 jaar of ouder bent. Na 1 januari 2015 moet iedereen de combinatietest zelf betalen (€160,-). Wanneer je in aanmerking komt voor het NIPT onderzoek wordt deze volledig vergoed.

Waar kun je in Leidsche Rijn terecht?

In Echocentrum Leidsche Rijn kun je terecht voor de combinatietest. De vlokkentest, vruchtwaterpunctie en NIPT worden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gedaan.

Echocentrum Leidsche Rijn Louis Armstronglaan 7, Utrecht. 030- 2361120

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 33


Heeft uw kind moeite met horen of communiceren en daardoor ook sociaalemotionele problemen? Kentalis biedt naschoolse groepsbehandeling, waar uw kind leert hoe hij zich beter kan redden in de omgang met anderen. Ook wordt uw kind weerbaarder en leert hij om te gaan met zijn emoties. Bovendien krijgt u handvatten voor een (nog) beter contact met uw kind en advies over een passend vervolg. Kentalis - naschoolse groepsbehandeling Vlampijpstraat 78 Rotsoord 36 3534 AR Utrecht 3523 CL Utrecht T 030 275 33 33 Meer weten over wat Kentalis voor u kan doen?

www.kentalis.nl 140428_adv_kentalis_138x98.indd 1

Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

28-4-2014 15:26:38


Zwanger

Niet helemaal in balans?

Veel mensen hebben bij zwangeren en kersverse moeders het beeld van een roze wolk. Het hoort allemaal leuk, nieuw en spannend te zijn. Toch heeft een op de 5 vrouwen last van depressieve klachten. Je bent niet de enige!

A

ls je zwanger bent gebeurt er heel veel met je. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. Je hebt een ‘extra’ taak bovenop al je normale dingen die je in het dagelijks leven doet. Zo behoor je gedurende en na je zwangerschap veel verschillende rollen te blijven vertolken. Naast het zijn van een zwangere vrouw of jonge moeder, ben je (vaak) ook nog partner, werkneemster, dochter, vriendin, buurvrouw et cetera. Allemaal rollen die perfect moeten gaan.

Perfecte moeders bestaan niet

Het bovenstaande was voor verloskundige en coach, Diana Koster erg herkenbaar. Regelmatig kwam ze vrouwen tegen, die graag blij wilden zijn dat ze zwanger waren of moeder waren geworden, maar die zich helemaal niet gelukkig voelden. Hun roze wolk was eerder een donkergrijs wolkendek met hier en daar een opklaring. In haar praktijk in Den Haag begeleidt ze vrouwen door middel van een kortdurend en praktisch coachingstraject, zodat zij hun evenwicht

kunnen (her)vinden. De vraag na dit traject bleek zo groot dat er al snel een lange wachtlijst ontstond. De vrouwen op de wachtlijst vroegen of ze achtergrondinformatie of tips op papier konden krijgen, zodat ze zelf alvast aan de slag konden. Dit leidde tot het boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’. Volgens ons een must read voor iedere zwangere vrouw of moeder. www.perfectemoedersbestaanniet.nl Naast dit boek vol praktische tips en adviezen raden wij het Mamacafé in het Maximapark aan! Je kunt hiervoor lekker een stuk gaan wandelen in het park, met de kinderen naar de speeltuin, wat drinken bij Parkrestaurant Anafora en tegelijkertijd andere moeders ontmoeten. De 1e en 3e vrijdag van de maand wordt daar het Mamacafé gehouden, altijd met professionals als gastvrouw. Het is daar qua gedachten en emoties ‘een feest der herkenning’. Hier kun je als zwangere of kersverse moeder veel aan hebben. www.Mamacaféleidscherijn.nl

Verloskundigenpraktijk Thuis in Verloskunde

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014 35


Specialist

Specialistische vrouwenzorg; omdat vrouwen anders zijn! Je kunt geen appels met peren vergelijken, zo ook de zorg die mannen en vrouwen nodig hebben. Vrouwen menstrueren, baren kinderen en komen in de overgang. En ook al krijgen we steeds vaker typische ‘mannenziektes’, de klachten en het ziektebeeld zijn bij vrouwen doorgaans anders dan bij mannen. Zo ook hartklachten.

Verkeerde diagnose De diagnose van een hartinfarct wordt bij vrouwen helaas vaak gemist. Dit komt doordat vrouwen de klachten vaak niet herkennen als hartklachten of er een andere interpretatie aangeven. Een voorbeeld hiervan zijn klachten tijdens de menopauze. Het kan zijn dat de ‘vreemde’ klachten te maken hebben met de overgang, maar ook met hartaandoeningen. In de reguliere gezondheidszorg worden, ondanks dat hart- en vaatziekten bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1 is, klachten vaak ten onrechte toegeschreven aan de overgang.

Gynaecardiologie Waar artsen in reguliere ziekenhuizen veelal los van elkaar opereren, bundelt Vrouw&klinieken kennis en kunde samen. De gynaecoloog en cardioloog werken nauw samen. Er is hier geen sprake van twee afzonderlijke specialismen, maar van gynaecardiologie. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat gynaecologische processen invloed hebben op cardiologi-

sche processen. Vrouwspecifieke klachten krijgen daarmee extra aandacht. Zoals bijvoorbeeld de invloed van de zwangerschap op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maar bijvoorbeeld ook de invloed van roken op de oestrogeenreceptoren in de vaatwand. Deze worden aangetast waardoor de beschermende werking van oestrogenen te niet wordt gedaan. Roken is daarom de oorzaak van 90% van de hartinfarcten bij vrouwen jonger dan 50 jaar.

Wat kan je verwachten van Vrouw&klinieken? 1. A andacht voor vrouwspecifieke symptomen 2. R isicoprofiel opmaak incl. gynaecologische en obstetrische factoren 3. Onderscheid tussen overgangs en hartklachten 4. Bedacht zijn op de beperkte betrouwbaarheid van gangbare diagnostische ‘mannen’ onderzoeken 5. A andacht voor de wensen van vrouwen

36 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 2 - 2014

Menopauzecardiocheck! Een persoonlijk risicoprofiel voor hart- en vaatziekten: • Hartfilmpje • Bloeddrukmeting • Cholesterol- en glucosemeting • BMI €55,- maar ook vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Maak vandaag nog een afspraak.

Vrouw&klinieken is een behandelcentrum speciaal voor vrouwen. Je kunt hier ook terecht met/voor: • Gynaecologie • Seksuele problemen • Psychologische problemen • Bekkenbodemproblemen • Vulvaproblemen • Overgangsklachten

Vrouw&klinieken Nieuwe Vaart 1, Vleuten T. 030-820 1116 www.vrouwenklinieken.nl


Zwanger

Een baby, en wat nu? De zwangerschapstest toont mĂŠt streepje aan: een baby op komst! Een spannende tijd breekt aan: afspraken met de verloskundige, de eerste echo en je werkgever vertellen dat er een kindje op komst is. Er komen ook meer praktische zaken aan de orde: de aanschaf van spulletjes voor de baby, maar ook het kiezen van een kraamzorgorganisatie. Met behulp van de kraamzorgspecialisten Yunio en Allerzorg Kraamzorg gaan we dieper in op de keus voor een kraamzorgorganisatie. Waar moet je op letten bij de keuze voor een kraamzorg instelling? Een goede kraamzorgorganisatie kenmerkt zich door een hoge cliĂŤntgerichtheid. Jouw wensen staan voorop. Daarnaast is ook de samenwerking met de verloskundigen van belang. Sommige organisaties geven als extra service bijvoorbeeld cursussen zoals babymassage en

borstvoeding. Het is ook goed om na te gaan of begeleiding zowel tijdens een thuisbevalling als poliklinisch (in het ziekenhuis) mogelijk is. Je persoonlijke voorkeur is hierbij leidend. Deze en je overige voorkeuren kan je tijdens het intakegesprek aangeven. Dit gesprek vindt doorgaans plaats in de 7e maand van de zwangerschap. Tijdens dit gesprek worden je wensen besproken en krijg je informatie over wat je kan verwachten en welke rol de kraamverzorgende hierin heeft. Door de kraamzorg op een persoonlijke manier in te vullen, breng je rust en kan de kraamtijd echt een feestje zijn.

Waar kan je in Leidsche Rijn terecht? De kraamtijd is een bijzondere periode. Om deze tijd zo fijn mogelijk te maken is een professionele kraamverzorgende van essentieel belang. In Leidsche Rijn kan je hiervoor aankloppen bij Allerzorg Kraamzorg en Yunio. Allerzorg kraamzorg is van alle zorgen thuis. Naast kraamzorg verzorgt Allerzorg ook andere vormen van hoogwaardige thuiszorg, maar altijd zorg zoals je die voor je naasten wenst, korte lijnen en kleinschaligheid. Yunio staat voor persoonlijke en betrouwbare zorg, tijdens en na de zwangerschap. Samen met jullie als ouder zorgt Yunio ervoor dat je een goede start met je baby kunt maken. Bij bovengenoemde organisaties werken alleen maar professionals met liefde voor het vak en oog voor detail. 24uur per dag beschikbaar, een vertrouwd gevoeld en een goed begin. Yunio Tel. 0900-9864 www.yunio.nl Allerzorg Kraamzorg: Tel. 0418-561164 www.allerzorg.nl/kraamzorg

Gezond in Leidsche


Yunio kraamzorg bevalt beter!

‘Een deskundige hand is die eerste dagen heel welkom.’ Yunio ondersteunt u met kraamzorg. Dat doen we altijd samen. Samen met onze klanten, samen met collega’s en samen met andere organisaties. En altijd op een manier die bij ons past: persoonlijk en dichtbij.

Yunio kraamzorg Voor meer info, 24 uur per dag bereikbaar: www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min) Yunio is onderdeel van

.


Voor een zorgeloze kraamtijd!

Ons motto: ‘Zorg zoals je die voor voor je naasten wenst’

Waarom kiezen voor Allerzorg Kraamzorg? - ‘ouderwetse’ kraamzorg - één kraamverzorgende - professionele hulp bij borstvoeding - contracten met alle verzekeringen

-ISO certi cering

- gratis uitleen hulpmiddelen - babymassage Meer informatie? Bel 0418 561164

- voetreflexmassage voor de moeder - natuurlijke kraamzorg met extra aandacht voor moeder en kind

Aanmelden via de website

Allerzorg.nl/kraamzorg


Gastvrij en altijd dichtbij

Iedere werkdag geopend Vandaag nog uw bloedonderzoek

Binnen een dag de uitslag

In Leidsche Rijn kunt u op zes Saltro-locaties terecht voor onderzoek. Onderzoeken • Bloedafname • Ambulante bloeddrukmeting • Audiometrie (gehoortest) • ECG (hartfilmpje) • Echografie

• Eventrecording (14 dagen hartfilmpje) • Fundusfotografie (oogonderzoek) • Longfunctieonderzoek • Ureumademtest

Voor bloedafname kunt u terecht op zes Saltro-locaties: Sociaal Medisch Centrum, Gezondheidscentrum Parkwijk, Gezondheidscentrum Het Zand, Gezondheidscentrum Veldhuizen, Gezondheidscentrum Vleuterweide en Gezondheidscentrum Terwijde. Voor alle overige onderzoeken kunt u terecht bij Gezondheidscentrum Parkwijk.

Meer weten? Kijk op www.saltro.nl

Zomer editie 2014 Gezond in Leidsche Rijn  

Gezondheidsmagazine