Page 1

Nieuw in Leidsche Rijn: Hypnobirthing Nummer 1 • 2013 • GRATIS • www.gezondin.nl

De populairste

gezondheid-

apps op een rijtje

Stress the spice of life

De zorgplattegrond van Leidsche Rijn


.

www.delekbrug.nl

VERLOSKUNDIGEN Ervaring maakt het verschil.

Utrecht, Leidsche Rijn, Nieuwegein e.o. Voor vragen en afspraken dagelijks te bereiken op telefoonnummer 088-4300430 of via info@delekbrug.nl Aanmelden kan zowel telefonisch als via de website. Voor directe verloskundige hulp bel 088-4300400 (toets 2) 24/7. B.g.g. doktersdienst 0900-1515.

TEAM NOORD

Govi

Aucke

Imke

Hanneke

Louis Armstronglaan 7, 3543 EB Utrecht / Zoutkamperschans 1, 3432 TZ Nieuwegein Mondriaanlaan 7, 3431 GA Nieuwegein


Voorwoord Bij jou in de buurt

Na een besneeuwd en bevroren Nederland hebben we de afgelopen maand waarschijnlijk allemaal wel gemerkt wat de nadelen van dit weer kunnen zijn, maar laten we niet vergeten dat de winter ook leuke dingen met zich mee brengt. Stamppotten, warme chocolademelk met slagroom, lekker voor de open haard én blijven sporten. Binnen sporten kan namelijk altijd. Bij Wellness & Healthclub New Style bijvoorbeeld, de beste fitness club van Nederland in de wijk! Van sporten krijg je niet alleen meer energie, het is ook goed voor je gezondheid, lichaam en geest. Bijvoorbeeld als je teveel stress hebt. Alhoewel stress wel essentieel is voor onze gezondheid. Stress is namelijk the spice of life. Hoe dat precies zit lees je op pagina 12. Verder hebben we een aantal ‘gezonde’ app’s geselecteerd. Zo registreert Runtastic! je trainingsresultaten bij het hardlopen. Ook handig tijdens hardloopwedstrijden is de championchip die de gemeente Utrecht onlangs introduceerde om je rondetijden te registreren. En hebben we de zorgaanbieders in Leidsche Rijn in kaart gebracht op de zorgplattegrond. Je vindt alles in dit magazine en bij jou in de buurt.

Robert van der Schaaf Hoofdredacteur

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 3


Thuis in Verloskunde Verloskundigenpraktijk voor Vleuten, De Meern, Harmelen en Leidsche Rijn

• 24 uurs bereikbaarheid • Alle dagen spreekuur • Echospreekuur op eigen praktijk • Begeleiding van zowel thuisbevallingen als bevallingen in het ziekenhuis • Nauwe samenwerking met kraamzorg • Betrokken zorg door een enthousiast team verloskundigen • Een voorlichtingsavond als je ongeveer 30 weken zwanger bent, met uitleg over de bevalling

Utrechtse Heuvelrug 130 3452 JA Vleuten tel: 030-6774979 info@thuisinverloskunde.nl www.thuisinverloskunde.nl


Inhoud Gezond leven

7 Gezonde wintertips 9 Gezond Voeding & Gewicht 17 Leidsche Rijn in beweging 19 Fitness club van het jaar! 20 Sporten in de winter 22 Meer dan een fysiotherapeut 23 Ruimte voor aandacht 24 De Zorgplattegrond 29 Van top tot teen, 100% natuurlijk 32 Gezonde apps 36 Nieuw in Leidsche Rijn, Hypnobirthing

Gelukkig leven

Stress is the spice of life

12

10 Body, Mind and Language 11 Thuiskomen bij jezelf 12 Stress is the spice of life 31 Relatie tips

Sporten in de winter

Hypnobirthing

20

36

Colofon

Uitgever: DutchLocalMedia, www.dutchlocalmedia.nl Art Direction/Vormgeving: Brands of 2Day, www.brandsof2day.com Fotografie: Deposit, Istock Hoofdredacteur: Robert van der Schaaf Redactie: Lenneke van der Meijden, Eva Claire van der Ben, Clementine Wouters Druk: www.mediaprinter.nl Adverteren: Tel. 030 – 7523094 / info@dutchlocalmedia.nl, www.dutchlocalmedia.nl

Š 2013 DutchLocalMedia Het is niet toegestaan om zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van DutchLocalMedia artikelen (teksten en beelden) via electronische en gedrukte media of op welke wijze dan ook op te slaan en/of te verspreiden. Citaten uit artikelen zijn alleen toegestaan met een duidelijke bronvermelding.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 5


Tips

De winter is voor veel mensen een heerlijke en gezellige periode. Echter vormen de slechte weersomstandigheden een beproeving voor je gezondheid. Hierbij een aantal tips om toch gezond de winter door te komen.

Gezond

Winter Citrusvruchten Ze zitten boordevol vitamine C en laat nu net dat essentieel zijn om gezond de winter door te komen. Vitamine C vermindert namelijk de kans op een verkoudheid en zorgt voor een snellere genezing, in het bijzonder bij personen met stress.

Eet noten Waar gezonder eten vaak bovenaan de lijst van de goede voornemens staat, worden noten toch vaak vergeten. Deze snack is rijk aan vitamine E, wat een belangrijke voedingsstof is voor je afweersysteem. Er zit ook selenium in noten, wat ervoor zorgt dat virussen in je lichaam niet vermenigvuldigen.

Honing

Al sinds de oude Egyptenaren wordt honing als voedingsmiddel gebruikt om het menselijk lichaam te versterken. Het werd in de tijd zelfs gebruikt om wonden mee te helen. Daarnaast bevat het ook Propolis. Dit is een heel krachtig natuurlijk antibioticum. Welke je weerstand versterkt en je kan helpen tegen veel voorkomende winterkwaaltjes. Let wel op, honing is erg calorierijk, zo’n 300kcal per 100gram‌

Mediteer Ochtend wandeling Sta vroeg op en maak een wandeling. Een wandeling in de ochtend loont namelijk. Onderzoeken wijzen uit dat infecties tot 80% worden vermindert, wanneer men een ochtendwandeling van 30 minuten maakt. Helaas voor de uitslapers: avondwandelingen hebben weinig zin.

Onderzoekers aan de universiteit van Wisconsin-Madison tonen aan dat meditatie het beste natuurlijke preventiemiddel is voor winterse kwaaltjes. Ook duurde de verkoudheid aanzienlijk korter bij wie mediteerde. Voorgaand onderzoek toonde al aan dat meditatie je stemming verbetert, stress vermindert en de immuunfuncties een boost geeft.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 7


Tips

Gezond

voeding & GEWICHT

Boerenkool

Het is een echte wintergroente en familie van spruiten, broccoli en bloemkool. Alle groente van deze familie zijn super gezond. Boerenkool zit vol vitamine A, B6, C, K en mangaan. En laten we de vezels niet vergeten. Een ideale groente om gezond de winter door te komen.

Quinoa

Het is een zaad van een Quinoa plant en is door de Verenigde Naties zelfs verkozen tot superfood 2013. Quinoa is super gezond en bevat erg weinig calorieën, maar wel veel voedingsstoffen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Wonderdiëten bestaan niet Dagelijks voldoende bewegen, de juiste voedingskeuzes maken en met regelmaat eten is de enige basis voor een gezond gewicht! Voor wie niet houdt van dikke dieetboeken vol met wetenschappelijke feiten en ingewikkelde dagmenu’s is er Gezond en afvallen, een handleiding.. in een notendop. Een makkelijk leesbaar, nononsense boekje van 53 pagina’s over voeding en gewichtsbeheersing. Vol met feiten, tips, een basisdagmenu en een tabel met juiste voedingskeuzes. Hoe reageert je lichaam op te weinig eten? Waarom werken afslankdiëten niet? Wat gebeurt er bij een koolhydraatarm dieet? Kan je ook meer eten en toch afvallen? Welke voedingsstoffen heeft je lichaam nodig? Gezond & afvallen helpt je bij een gezond en slank voedingspatroon, een leven lang. Zonder apart te koken, zonder ingewikkelde gerechten, zonder honger. Realistisch, duidelijk, makkelijk en doeltreffend.

Het zaad is rijk aan proteïnen, vezels en goede koolhydraten. En niet geheel onbelangrijk, het smaakt goed en kan bij vele gerechten gebruikt worden.

Geschreven door Diana van Luijn, (Sport)Voedingsen Gewichtsconsulente uit Leidsche Rijn. Prijs c 12,95. Verkrijgbaar via www.Gezondenafvallen.info

Eet minder vlees! Je lichaam heeft geen dagelijkse portie vlees nodig om gezond te blijven. Sterker nog, de dierlijke vetten in vlees zorgen voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. En inmiddels hebben verschillende onderzoeken het verband tussen hoge vleesconsumptie en verschillende vormen van kanker aangetoond. Las dus een keer een vis – en/of vegetarisch dagje in.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 9


Coaching

Body, Mind and Language Als je de manier verandert waarop je naar iets kijkt, verandert datgene waarnaar je kijkt.

Sinds september 2012 is het mogelijk om in Vleuten begeleid te worden door een Body & Mind Language coach. Body & Mind Language gaat uit van de connectie tussen levenshouding, emotie, gedrag en lichaamshouding waarbij het lichaam het vertrekpunt vormt om inzicht te verkrijgen. Wil je door korte sessies meer te weten komen over jouw eigen lijf en door beweging blokkades aanpakken? Dan is Body & Mind Language coaching iets voor jou!

Wie is de coach? WEG! Wens, Ervaar en Groei is opgericht door Mirthe van Bommel. Haar interesse voor lichaamswerk en psychologie is ontstaan nadat zij zelf had ervaren dat de manier waarop je in het leven staat samengaat met hoe het lichamelijk met je gaat. Na een zeer positieve ervaring met de coachingsmethode van Body & Mind Language is zij de gestart met de basisopleiding en inmiddels is zij afgestudeerd en gecertificeerd Body & Mind Language coach en trainer. Naast één-op-één coaching, geeft zij tevens trainingen in het bedrijfsleven, waarin zij medewerkers inzicht geeft in bedrijfsprocessen en hun eigen houding hierin. Als ervaringsdeskundige weet zij maar al te goed hoe wij met onze gedachten ons functioneren kunnen beïnvloeden in zowel negatieve als positieve zin. Zij kan je helpen om hier meer inzicht in te geven en eventuele blokkades te onderzoeken.

10 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013

Het nieuwe jaar is gestart met nieuwe voornemens. Valt daar ook Tijd voor Jezelf onder? Kom kennismaken met Body & Mind Language op woensdag 23 januari 2013 van 20.00-21.00 uur in Vleuten (Wetering 1). Meld je aan via wegcoaching.nl of bel 06-47065991.

Contactgegevens: WEG! Wens, Ervaar en Groei Mirthe van Bommel 06-47065991 weg.coaching@yahoo.com www.wegcoaching.nl


Tips

Gezond

Geluk

Thuiskomen bij jezelf
 Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Tevredenheid is echter een relatief begrip en is voor iedereen anders. Soms zijn er denkpatronen die je eigen tevredenheid in de weg staan. Zoals de eindeloze vergelijking met andere mensen. We zijn continu op zoek naar de bevestiging dat we het goed doen. We willen erbij horen. Maar wat doet dit met onze voldoening en tevredenheid? Zijn we op deze manier ooit tevreden met wie we zijn of wat we hebben? Is het ooit genoeg?

De vergelijking met ons ideaalbeeld
 Wat betekent het als iemand anders het beter doet? Dat wij het slechter doen. Elke vergelijking heeft direct een negatief effect op je zelfbeeld. Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen vasthouden aan een ideaalbeeld dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Een ideaalbeeld is een fantasie – alleen je echte zelf is de

realiteit. Zolang je blijft vastklampen aan je ideaalbeeld, zul je niet snel voldoening of tevredenheid ervaren.

Stop de wedstrijd en bereik de finish
 Als je jezelf met anderen blijft vergelijken, heb je de neiging dingen te doen die niet bij je passen. Dit zorgt voor onrust en ontevredenheid. Stop daarom die eeuwige wedstrijd en accepteer de verschillen. Er zijn nu eenmaal mensen met een groter huis, een mooiere auto, meer geld of een betere gezondheid hebben dan jij. Maar besef wel, dat jijzelf OOK tot deze categorie mensen behoort. Relativeren is hierbij een belangrijke vaardigheid. De betrekkelijkheid van dingen inzien tot een ruimer geheel, zwakt de grootsheid van de fantasie of het ideaalbeeld af. Op deze manier kan je de wedstrijd van de maatschappij nooit verliezen en bereik je de finish: thuiskomen bij jezelf.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 11


Mind

Stress is the spice of life ‘The spice of life’ noemen ze het. Stress. Klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Stress is goed, maar teveel stress is niet goed. Door: Lenneke van der Meijden

12 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013


U

itgangspunt is dat het essentieel is voor de gezondheid. Door stresshormonen kunnen we ons namelijk aanpassen aan onzekere situaties. Of we kunnen leven zonder stress? Lees dan verder en kom er gelijk achter welk stresstype je bent.

Hebben we stress nodig? Zonder stress zouden we niet kunnen bestaan, zegt Ron de Knoet Hoogleraar van aan de KNAW (Koninklijke Academie van Wetenschappen). Stressreacties zijn belangrijk. Ze leren je jezelf aan te passen aan nieuwe situaties waarin je voortdurend belandt. Hoe het werkt? Stress ontstaat wanneer je in een situatie komt van onzekerheid. Je hebt geen informatie en weet niet wat je te wachten staat. Op dat moment wordt je psychische stressreactie geactiveerd en treed het proces in werking. In eerste instantie maakt het lichaam de hormonen adrenaline en noradrenaline aan om het lichaam alert te maken, klaar om te vluchten. Dit proces vreet veel energie. In de laatste schakel van dit fysiologische proces maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel, wat zorgt voor meer energie. Op deze manier wordt feitelijk het verlies aan energie gecompenseerd. Dit is een heel natuurlijk en gezond proces en eigenlijk een zelfregulerend mechanisme van het lichaam. Er ontstaan pas problemen als deze hormonen langdurig uit balans raken. Sommigen hebben dan te veel of te

weinig stress. Beiden zijn niet goed. Stress. Iets van nu? Er ligt tegenwoordig een sterke nadruk op het hebben van teveel stress. Is dat iets van deze tijd? Nee. Vroeger hadden mensen ook stress, maar was het anders. In de oertijd moest je op zoek naar eten en ging je in strijd met andere partijen. Bovendien lag er overal gevaar op de loer, ook heel fysiek. Tegenwoordig hebben we stress van een andere orde. Je slaat de krant open en leest dat je morgen misschien wel ontslagen wordt. Of je partner die je in de steek laat. Signalen die onzekerheid opleveren, niet direct informatie verschaffen en psychische stressreacties tot gevolg hebben. Stress is dus van alle tijd. Zo ga je er mee om ‘De boog kan niet altijd gespannen staan’, aldus psychiater Bram Bakker. Leren omgaan met stress begint met ontspannen. Hoe? Dat kan door verschillende manieren. Richt bijvoorbeeld je aandacht op je ademhaling. Als je bewust langzaam ademt, ontspan je. Heb je de rustige ademhaling onder de knie, dan is het belangrijk om te leren in de goede sportfrequentie te sporten. Sporten stimuleert namelijk de aanmaak van bepaalde neurotransmitters, welke zorgen voor een rustig en relaxed gevoel. En bovendien helpt sporten het cortisolniveau terug te brengen. Uiteraard zijn er ook coaches en cursussen die je kunnen helpen om goed te ontspannen. Dat kan in in Leidsche Rijn bij WEG Coaching (pag. 10) en okee mindfulnesstraining (pag. 29). Doe op de volgende pagina de stresstest en ontdek welke type jij bent.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 13


Welke stresstype ben jij?

14 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013


Stresstest

Een turbotype, crashtype, hoog gevoelige type of een bore-outtype? Elk persoon gaat op een andere manier om met stress, en iedereen heeft een ander energieniveau. We onderscheiden vier stresstypes. Welke ben jij?

1. Turbotype

2. Crashtype

‘Het lukt me niet meer om me te ontspannen, ik voel me altijd opgejaagd’, zeggen turbotypes vaak. Ze zijn hoog presterende mensen en als ze stress hebben, zetten ze nog een stapje harder. Ben je een turbotype? Vermijd koffie en zorg dat je minstens twee keer per week intensief sport om de stresshormonen af te voeren.

Een echte multitasker die als een dieselmotor lang kunnen doorgaan. Echter voelen ze geen waarschuwingssignalen of negeren deze en crashen daarom als de stress te veel wordt. Typerend voor het crashtype is dat hun omgeving nooit had verwacht dat de persoon zou crashen en altijd zo sterk leek. Ben je een crashtype? Meld je kort ziek als je klachten krijgt en ga vooral leuke dingen doen als je bent geveld door stress.

3. Hooggevoelig type

4. Bore-outtype

‘Ik voel dat er heel wat talent in me zit, maar het komt er niet uit’, zeggen hooggevoelig types regelmatig. Deze types raken door kleine gebeurtenissen als snel uit evenwicht. Achter de stress ligt vaak een traumatische ervaring. Ben je een hooggevoelig type? Bij jou moet de energie toenemen en je zult de cortisolaanmaak zelf moeten stimuleren. Hoe? Kies een vast tijdstip op de dag voor beweging en eet op vaste tijdstippen.

Gestresst raken door onder belasting. Boreouttypes zijn vaak onzeker en bang om geveld te worden door een burn-out. Ze belasten zichzelf daarom bewust te weinig en haken al snel af bij vage lichamelijke klachten. Ben jij een bore-outtype? In tegenstelling tot andere types, mag jij wel koffie drinken. Begin daar ’s ochtends al mee. Eet daarnaast makkelijk verteerbaar voedsel op vaste tijdstippen per dag. Houd een dagboek bij over wat je leuk vindt en wat niet. Zo krijg je meer contact met je gevoel.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 15


Het Lint

Recreatie

LEIDSCHE RIJN IN BEWEGING In het hart van Leidsche Rijn groeit een park met ongekende kwaliteit en allure, het Máximapark. Rustgevend én levendig, een belevenis voor iedereen uit Leidsche Rijn, Utrecht en daarbuiten. Ontdek het zelf!

H

et park bestaat uit zes hoofdonderdelen: Het Lint, De Binnenhof, De Buitenhof, Parkpergola, Vikingrijn en Sportparken. Ridderhofstad Den Engh en Castellum Hoge Woerd horen ook bij het park.

fietsers, hardlopers en skaters. In de groenstrook is een ruiterpad aangelegd. Het Lint voert langs alle mooie plekjes van het park zoals de Haarrijnseplas, De Buitenhof, De Vikingrijn en archeologische locaties. Alle parkdelen zijn vanuit de wijk via Het Lint te bereiken.

Het Lint


Het Lint is bijna afgerond, op een klein stukje na bij de Esdoornlaan. Om Het Lint volledig te kunnen gebruiken is daar een tijdelijke omleiding gemaakt. Inmiddels zijn ook de vier TimePoints geplaatst, zodat hardlopers Het Lint al in zijn geheel kunnen gebruiken. In de eindsituatie medio 2013 is Het Lint bijna 10 km lang, inclusief 1,5 km rond de Hoge Woerd, met vier TimePoints.

Het Lint is een brede recreatiestrook van 8 kilometer lang en gemiddeld 30 meter breed rond het hele Máximapark. Temidden van het groen is een verhard pad aangelegd van 6 meter breed. Het pad is gedecoreerd met de voor het park herkenbare margrietjes. Het gladde plaveisel maakt Het Lint bij uitstek geschikt voor wandelaars,

Wat is een TimePoint? 
 Een TimePoint is een permanent tijdregistratiesysteem. Met een championchip worden uw rondetijden geregistreerd, bij het passeren van een sensor bij de TimePoint. Tijdens het hardlopen kunt u op de display van de Timepoint uw persoonlijke rondetijden aflezen. Een championchip kost i 30,00 en is onder andere te koop bij: Het nieuwe Informatiecentrum Leidsche Rijn (geopend in januari 2013), Groenewoudsedijk 2A 3528 BG Utrecht 
 Contact: telefoon 030 - 286 72 20 Email: informatiecentrum.leidscherijn@ utrecht.nl 
 www.leidscherijn.nl

Het Máximapark

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 17


FITNESS

AANDACHT SAUNA

GROEPSLES

KINDEROPVANG

In Utrecht, Maarssen, Leidsche Rijn en Vianen Nu ook in Leidsche Rijn aan de Fletcher Hendersonstraat 47 Maak gebruik van onze nieuwjaarsactie en sport onbeperkt voor maar â‚Ź3,75 per week!

Ervaar het verschil.


Sport Dé trendsetter in Fitness nu ook in Leidsche Rijn en Vianen Wellness & Healthclub Newstyle is dé trendsetter en de nummer 1 in Utrecht en omstreken.

N

a recente opening van de prachtige sportlocaties aan de Oudegracht en in Oudwijk, opent Wellness & Healthclub Newstyle in het nieuwe jaar haar achtste Utrechtse vestiging in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn. In het fraai gevormde woon- werkcomplex ‘De Golf’ aan de Fletcher Hendersonstraat 47 bevindt zich een hypermoderne sportclub met de nieuwste en beste apparatuur voor conditieverbetering en krachtontwikkeling. Ruime groepsleszalen bieden plek voor het breedte aanbod aan groepslessen van Europa. Ook een Vianen-locatie is op komst, met minstens een even uitgebreid aanbod.

Vijf sterren aanbod

Wellness & Healthclub Newstyle biedt vijf sterren voor de prijs van twee. Vakkundige instructeurs, een enorm divers aanbod aan fitness en groepslessen, de bereikbaarheid van alle vestigingen en de gezellige sfeer, alles voor een eerlijke prijs. Daarmee heeft Wellness & Healthclub Newstyle de standaard voor sportscholen in Utrecht naar een hoger niveau getild. Sportscholen met hoge maandtarieven tussen c60,- en c90,- kunnen niet aan het veelzijdige aanbod tippen. Maar de prijsstelling is jaloersmakend voor de lowbudget-ketens. Al vanaf c3,75 per week kan er gebruik worden gemaakt van het volledige aanbod.

Persoonlijk

Daarnaast staat er altijd gratis begeleiding klaar, gediplomeerde trainers maken een persoonlijk schema en helpen persoonlijke doelen te bereiken. In Utrecht en omstreken is Wellness & Healthclub Newstyle altijd ergens in de buurt. Zo hoort fitness te zijn. Wie lang moet reizen, raakt zijn motivatie kwijt. Wilt u variatie of gaat u wellicht verhuizen binnen de stad? Met een ledenpas kunt u altijd terecht op alle vestigingen. Zie voor alle informatie www.betaalbaarsporten.nl. Of breng eens een bezoek, om de sfeer te proeven en om een nieuwe stijl fitness te ervaren.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 19


Tips

sPorten in de winter Regen, kou, zon, wind. Wat het weer ook is, binnen sporten kan altijd. Gezond in Leidsche Rijn geeft je tips over de leukste en gezondste sporten in jouw buurt tijdens de winter!

Bikram yoga

Het is de snelst groeiende vorm van yoga ter wereld. Bij Bikram yoga doe je stevige yogaoefeningen in een ruimte die opgewarmd is tot 40 째C. De training bestaat uit ademhalingsoefeningen en Hatha-Yoga houdingen. De warme ruimte stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat je extra flexibel bent. Je voelt waar je verkrampt bent en waar je dus aan kan werken. Vraag een proefles aan bij Bikram yoga Utrecht.

Body Balance

Body Balance combineert yoga, tai chi en Pilates om je body en mind in balans te brengen. Het is een work-out waarbij je zowel flexibiliteit als kracht opbouwt en waarvan je een gevoel van rust en kalmte krijgt. Een les bestaat uit een serie stretches, bewegingen en houdingen op rustgevende muziek. Gelijktijdig leer je je ademhaling te controleren en je te concentreren. In Leidsche Rijn kan je terecht bij Wellness & Healthclub Newstyle en Sportcentrum Oudenrijn.

20 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013


FunXtion

Het maximale uit jezelf halen en volop energie krijgen van je fitnesstraining? Met FunXtion train je met andere en wordt fitness een beleving vol passie en plezier. Het uitgangspunt is het trainen van bewegingen in plaats van het trainen van spiergroepen. Waar veel mensen binnen afzienbare tijd stoppen met hun fitness training, is dat bij FunXtion niet het geval. In Leidsche Rijn kan je terecht bij Sportcentrum Oudenrijn. 


Sh’bam


Met deze groepsles dans je op populaire hits die hoog in de hitlijsten staan en de meest swingende latin beats. Het is erg laagdrempelig en goed voor mensen die vooral het plezier van beweging zoeken. Mooi meegenomen zijn de 500 calorieën die je per uur verbrandt. Sh’bam volgen in Leidsche Rijn? Dat kan bij de beste fitnessclub van Nederland, Wellness & Healthclub Newstyle (zie pag. 18-19).

Boksen

Het behoort tot de zelfverdedigingsporten en werd in het verleden hoofdzakelijk beoefend door mannen. Maar ook onder de dames is boksen nu erg populair. Het zijn intensieve en conditioneel pittige trainingen die zowel gericht zijn op zelfverdediging als op creativiteit. Boksen in jouw wijk? Vraag meer informatie bij Boksschool Leidsche Rijn.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 21


Therapie

Meer dan een fysiotherapeut bij u om de hoek! De beste zorg onder één (nieuw) dak in Gezondheidscentrum Het Zand

M

ooi, ruim en eigentijds is de nieuwe locatie van Gezondheidscentrum Het Zand aan de Vogelvlinderweg 56. Onder één dak werken betrokken en deskundige huisartsen samen met een breed scala van (zorg en welzijn) specialisten. Dat betekent voor u alle zorg binnen handbereik, zoals uw fysiotherapeut!

Meer behandelmogelijkheden Met het nieuwe pand is Fysiotherapie Het Zand ook uitgebreid. Door de komst van drie ruime behandelkamers en een mooie oefenzaal met de nieuwste trainingsapparatuur kunt u hier voor meer (gespecialiseerde) behandelingen terecht. Naast de algemene fysiotherapie en manuele therapie biedt het Fysio team nu bijvoorbeeld ook begeleiding en training voor patiënten met COPD, overgewicht en diabetes en voor revalidatie bijvoorbeeld na een operatie.

Daarnaast is het team gestart met therapieën voor zwangerschaps gerelateerde (bekken)klachten die worden behandeld tijdens het Zwanger en Fit programma. Nieuw is ook de behandelmethode Dry-needling. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry-needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. De kinderfysiotherapeute is gespecialiseerd op het gebied van de motoriek van kinderen van 0 tot 18 jaar en behandeling van zuigelingen met voorkeurshouding en “scheve” hoofdjes.

Geen verwijzing meer nodig Een bezoek brengen aan de fysiotherapeut kan tegenwoordig zonder verwijzing van de huisarts of specialist. De fysiotherapeuten blijven wel nauw samenwerken met de artsen om een behandeling

22 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013

af te stemmen of om resultaten terug te koppelen.

Erkende kwaliteit Gezondheidscentrum Het Zand heeft contracten met alle in de regio voorkomende zorgverzekeraars. In 2011 is de praktijk door Achmea erkend als ‘Pluspraktijk’. Dit is een strenge kwaliteitsnorm, waaraan slechts een klein aantal van de gecontracteerde praktijken voldoet. U vindt de beste zorg dus dicht in de buurt.

Het Fysioteam bestaat uit vijf therapeuten, met allemaal hun eigen specialisme. U vindt meer informatie over de behandelingen op www.hetzandgezond.nl/ fysiotherapie. Wilt u een afspraak maken? U kunt Fysiotherapie Het Zand bereiken via telefoonnummer (030) 280 80 10 of per mail via fysiotherapie@gezondlunetten.nl.


Mindful leven

Ruimte voor aandacht In nummer 2 van dit blad stond een artikel over ‘mindful’ (lees ‘aandachtig’) leven. Maar hoe doe je dat? Kom het leren bij okee mindfulnesstraining op een prachtige plek in Leidsche Rijn! Wie/wat is okee mindfulnesstraining? Peggy van den Hoogen, mindfulnesstrainer en gezondheidswetenschapper: Geboeid door de samenhang tussen lichamelijke en mentale gezondheid begon ik in 2000 dagelijks te mediteren. Desondanks leefde ik vaak nog op de automatische piloot. Na een mindfulnesstraining ben ik mijn dagelijkse bezigheden – zoals eten, fietsen, werken en spreken – met meer aandacht gaan doen. Sinds twee jaar geef ik nu zelf aandachttrainingen.

Kan iedereen mindfulness leren? Peggy: Iedereen kent momenten van volledige aandacht. De kunst is om deze momenten vaker op te roepen, totdat ze spontaan ontstaan. Dat kun je oefenen tijdens aandachttraining. Er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig. Je oefent binnen de grenzen van je eigen situatie.

Wat is het voordeel van mindful leven? Peggy: Meer ‘in het moment’ zijn

helpt je om het leven vollediger te leven. Je leert goed voor jezelf te zorgen, beter te ontspannen en anders om te gaan met negatieve gevoelens. Je wordt je bewust van impulsieve (denk) gewoontes. In stressvolle of complexe situaties kun je vaker vanuit rust en helderheid handelen. Je gaat meer ruimte ervaren in hoofd én hart!

Waar geven jullie les? Peggy: Onze trainingen vinden plaats in cursusruimte De tuinkamer. We zijn tijdens de nieuwbouw in 2011 al gaan kijken en wisten meteen: dit wordt onze plek in Leidsche Rijn. Er is veel daglicht en uitzicht op het groen. We werken daar met maximaal 8 cursisten, zo is er voldoende ruimte en aandacht voor iedereen.

Wat is er zo bijzonder aan De tuinkamer? Frederike Bouten van De tuinkamer: Speciaal zijn de ligging en onze insteek. We kregen de kans om een voormalig gezondheids-

centrum te verbouwen, een mooi pand aan een rustig ‘knotwilgenweggetje’. Daar was voldoende plek om een groepsruimte te creëren, met gezondheid, inspiratie en persoonlijke ontwikkeling als insteek.

Wat gebeurt er allemaal in De tuinkamer? Frederike: In oktober zijn we gestart met mindfulnesstrainingen. Op 5 april begint er weer een nieuwe groep op vrijdagochtend. Verder staan we open voor iedereen die praktijkruimte zoekt en werkt op eerdergenoemde basis, denk aan een vitaliteitscoach, relatietherapeut, masseur of muziekdocent. Meer informatie? okee mindfulnesstraining Peggy van den Hoogen 030 2516994 info@okeetraining.nl www.okeetraining.nl De tuinkamer Frederike Bouten 030 2724181 frederike.bouten@planet.nl www.detuinkamer-utrecht.nl

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 23


Zorg De advertenties in dit magazine zijn wegwijzers in uw eigen buurt. Op de ZorgPlattegrond kunt u deze locaties overzichtelijk vinden.

De beste zorg in de buurt 1. Verloskundigenpraktijk De Lekbrug: Louis Armstronglaan 7, Utrecht 2. LM Orthopedie: Sonny Rollinsstraat 149, Utrecht 3. Thuis in Verloskunde: Utrechtse Heuvelrug 130, Vleuten 4. Smit Sport Service: John F. Kennedylaan 48, Vleuten 5. SlimGewicht: Pionstraat 7A, Utrecht 6. WEG Coaching: De Wetering 1, Vleuten 7. Voetmedischcentrum Heijgele : Vogelvlinderweg 56, Utrecht 8. Informatiecentrum Leidsche Rijn: Groenewoudsedijk 2A, Utrecht 9. Wellness & Healthclub Newstyle: Fletcher Hendersonstraat 47, Utrecht 10. Fysiotherapie Het Zand: Vogelvlinderweg 56, Utrecht 11. 2-Steps Pedicure & Schoonheidssalon: Kruidentuinlaan 37, Vleuten 12. Tandartsenpraktijk Leidsche Rijn: Schoolstraat 10A, Vleuten 13. Finesse Bodyline Clinic: Pompmolenlaan 19A, Woerden 14. De Tuinkamer: Groenedijk 29, Utrecht 15. Maarssen Mediation: Reigerskamp 241, Maarssen 16. Echocentrum Leidsche Rijn: Louis Armstronglaan 7, Utrecht 17. Zorgpoort Leidsche Rijn: Middenburcht 116, Vleuten

21


Yunio kraamzorg bevalt beter Yunio kraamzorg Voor meer info, 24 uur per dag bereikbaar: www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min)

Koninklijke Kentalis voor onderzoek, zorg en behandeling bij auditieve en/of communicatieve problemen

Yunio is onderdeel van

.

Vlampijpstraat 78, 3534 AR Utrecht T 030 275 33 33 E aanmeldingutrecht@kentalis.nl

Huisarts nodig? Schrijf u nu in!

www.kentalis.nl

Huisartsenpraktijk de Weerark www.weerark.nl 030 666 1239 Zandweg 147 - De Meern

Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Gezond op reis, gezond weer terug

18

8_adv_kentalis_65x120.indd 1

Zuwe Zorgpoort - Middenburcht 116 Vleuten (Winkelcentrum Vleuterweide)

Reizigersvaccinatie Centrum

8-1-2013 14:59:18

Huisartsenpraktijk de Weerark

www.traveldoctor.nl 030 666 12 39

20a

20b

19

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 25


15

12

6

4

21

3

20b

17

11

21 20a

13

19

Legenda Gezondheidcentra:

AED:

Zorgaanbieders:

11

13


5

18

9 1

7

16

2

10

21 14

8


Zit weer lekker in je vel De eerste non-invasieve kliniek in Nederland richt zich al 5 jaar met veel succes op cosmetische behandelingen met ultrasound, zonder operatieve ingrepen, narcose, littekens en herstelperiode.

Liposuctie en facelift zonder operatie • geen herstelperiode • geen littekens • geen operatie • geen injecties • mooi resultaat • veilig en blijvend

LIFT FACENAF VA 0 € 37 Voel je weer lekker in je vel en bel voor een vrijblijvende afspraak 0348-409199 of kijk op www.nessebodylineclinic.nl

OOK VOOR MANNEN

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

Pompmolenlaan 19a 3447 GK Woerden 0348-409199 info@nessebodylineclinic.nl www.nessebodylineclinic.nl


Beauty

100%

Natuurlijke behandelingen van Top tot Teen!

Voor de Top

Voor de Teen:

Iedere behandeling is gericht op de algehele ontspanning en start daarom met een ontspannend voetbad. Tevens worden uw handen of voeten gemasseerd onder het intrekken van het masker.

Een pedicurebehandeling is zeker geen overbodige luxe. Veel mensen hebben last van voetproblemen zoals eelt, likdoorns, schimmels of ingroeiende nagels. Na een behandeling zijn uw voeten weer in goede conditie. Tevens bieden wij cosmetische voetbehandelingen zoals lakken, massage, pakkingen, reparatie van kapotte nagels en gelnagels.

De productlijn (Chi Essential Cosmetics ) voor o.a. het gezicht is 100% natuurlijk, ze bevatten geen parabenen, synthetische stoffen of conserveringsmiddelen en is dierproefvrij. Er wordt gewerkt met essentiĂŤle oliĂŤn, hierdoor zijn de behandelingen ook geschikt voor de gevoelige huid.

Voor tussen de Top en de Teen: Manicure- of lichaamsbehandelingen. Kijk voor een compleet overzicht van alle behandelingen op www.2-steps.nl

Complete mondzorg

Tegen inlevering van deze Bon ontvangt u eenmalig 15% korting op een behandeling! 2 Steps Pedicure & Schoonheidssalon Kruidentuinlaan 37, Vleuten Tel: 06-49987421

Implantaten

Professioneel team

MondhygiĂŤne Persoonlijke aandacht

Esthetische Tandheelkunde

3CHOOLSTRAATAs!$6LEUTENs sWWWTPLRNL


Tips

Relatietherapie, werkt het?

Gezond

relatie Tips voor een gezonde relatie 1. Wees geïnteresseerd

Ook al houdt je lief van pottenbakken, wees toch geïnteresseerd in je lover. Je partner krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en jij kan wat beter begrijpen wat haar of hem nou zo boeit.

2. Kleine bedankjes

Het is heerlijk om af en toe te horen van je lief hoe blij hij met je is en hoe blij hij is dat jij hem accepteert zoals hij is. Leer elkaar daarom eens wat vaker te bedanken. Het geeft een fijn gevoel.

3. Geef elkaar de ruimte

Wist je nog dat je vroeger zo blij was als jullie elkaar pas weer na een week zagen? Alles was dan perfect en geweldig! Laat elkaar eens los en geef elkaar wat ruimte. Ga eens een weekend weg zonder elkaar.

Vaak verdwijnt als een dief in de nacht de liefde tussen partners. Je praat steeds minder met je partner en je weet steeds minder wat de ander bezighoudt. Voor je het weet raak je elkaar kwijt. Vaak ontstaan er nare gevoelens waarin de ene partner steeds vaker voelt dat hij/zij er niet (meer) toe doet en de ander het idee heeft het altijd fout te doen en blijkbaar niet goed genoeg is voor de partner. Als ik vertel dat ik relatietherapeut ben, willen mensen nog wel eens verbaasd reageren: “je gaat je vuile was toch niet buiten hangen”. Of men vraagt enigszins sceptisch: “maar werkt dat dan?” JA, het werkt! Je leert in relatietherapie te praten over je gevoelens en hoe jullie onderliggende emoties als angst en verdriet hebben geleid tot toenemende verwijdering. Wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat in 86% van de onderzochte relatie 72% van de gevallen Emotionally Focused Therapy de relatie van de echtparen volledig hersteld. Jan Eekhoudt is gecertificeerd therapeut in Emotionally Focused Therapy. Kijk voor meer informatie op www.relatietherapieeekhoudt.nl

4. Wees elkaars bondgenoot

Maak plannen, werk samen aan de toekomst en vorm een hecht paar naar buiten toe. Laat elkaar in het bijzijn van derden nooit vallen. Ben je het niet met je partner eens, confronteer hem daar dan in privé mee. Doe het niet waar andere mensen bij zijn.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 31


Tips

Gezond

APPS

Zit jij ook de hele dag te spelen met je telefoon? Zo gek nog niet, want met deze apps ben je verzekerd van een gezond lichaam en heldere geest.

Slim Koken

We gooien met z’n allen veel eten onnodig weg. De Slim Koken-app van het Voedingscentrum helpt je om minder voedsel te verspillen. De app biedt koop-, kook- en bewaartips en heerlijke gezonde recepten op maat. En: recepten speciaal geschikt voor mensen met allergieÍn zoals voor koemelk, ei en gluten. Toepassing: Gratis voor Iphone en Android Beoordeling:

32 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013


Dagelijkse Yoga Behoefte om te ontspannen? Dagelijkse Yoga helpt je daarbij. De App dient als persoonlijk yoga instructeur. De app bied je een snelle en effectieve dagelijkse trainingsroutine aan voor zowel mannen als vrouwen. De oefeningen zijn eenvoudig thuis uit te voeren en worden gedemonstreerd door een gecertificeerde yoga trainer. Door de eenvoudig te begrijpen omgeving, compleet met video en timer, kun je gemakkelijk de oefeningen volgen en begrijpen. Toepassing: Gratis voor Iphone en Ipad Beoordeling:

soChicken


soChicken is een website waar je gelukkig en blij van wordt. Een site vol positieve en praktische tips die je helpen je leven mooier te maken. De site is niet voor niets uitgeroepen tot de beste website op het gebied van gezondheid en welzijn. De app doet hier niet veel voor onder en zit boordevol gezonde tips. Toepassing: Gratis voor Iphone en Android Beoordeling:

Fitness Pro

Fitness Pro bevat meer dan 450 oefeningen die je kunt uitvoeren, voorzien van foto’s, uitleg, zoekoptie en meer. Je kunt er ook je eigen workout-schema mee maken en een logboek bijhouden. Zelfs wanneer je een bepaalde spier wil trainen is er via het tabblad ‘Anatomy’ te zien welke oefeningen daarvoor het meest geschikt zijn. Een must voor elke fitnesser. Toepassing: Gratis voor Iphone | Beoordeling:

Runtastic!
 Runtastic is ontwikkeld voor hardlopers. Door middel van GPS houdt de app bij welke route je aflegt. Hierbij krijg je allerlei informatie te zien zoals de afstand, tijd en het aantal calorieën dat je hebt verbrand. Dit alles wordt opgeslagen in het geheugen. Handig! Zo kun je je trainingsresultaten optimaliseren. Toepassing: Gratis voor Iphone en Android Beoordeling:

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 33


Topzorg rond zwangerschap en geboorte

je in schrijf voor de iding rondle l.nl alnata

antonius


Voor een zorgeloze kraamtijd!

Ons motto: ‘Zorg zoals je die voor voor je naasten wenst’

Waarom kiezen voor Allerzorg Kraamzorg? - ‘ouderwetse’ kraamzorg - één kraamverzorgende - professionele hulp bij borstvoeding - contracten met alle verzekeringen

-ISO certi cering

- gratis uitleen hulpmiddelen - babymassage Meer informatie? Bel 0418 561164

- voetreflexmassage voor de moeder - natuurlijke kraamzorg met extra aandacht voor moeder en kind

Aanmelden via de website

Allerzorg.nl/kraamzorg


Zwanger

Nieuw in Leidsche Rijn:

Hypnobirthing

®

Ontspannen en stressvrij bevallen bij verloskundigenpraktijk de Lekbrug Een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun partner, waarbij je leert op een dieper niveau, geestelijk en lichamelijk, te ontspannen om je zo klaar te maken voor het verwelkomen van een nieuw leven. Dit wordt ondersteund door ademhalingstechnieken, visualisatie en positieve gedachten. Ontspannen en stressvrij bevallen bij verloskundigenpraktijk de Lekbrug Het is een techniek, niet alleen een filosofie. Het is een dankbare, ontspannen en stressvrije manier om een baby te baren, gebaseerd op de overtuiging dat alle baby’s in een sfeer van warmte, rust en vreugde geboren zouden moeten worden.Hypnose als therapie
 Hypno verwijst naar zelfhypnose, dit is een natuurlijke staat van bewustzijn waarbij lichaam en geest ontspannen zijn, maar waar je altijd de regie blijft houden over je lichaam en je handelingen. Gebeurt het je weleens, dat je zo verdiept zit in een film, of in een

boek en dat er dingen om jou heen gebeuren zonder dat je er erg in hebt? Dat is zelfhypnose!

Wat leer je?
 De cursus start vanaf de 28e week van de zwangerschap en bestaat uit vijf bijeenkomsten van 2,5 uur. De cursus kan individueel, maar ook in groepsverband van maximaal vier zwangere worden gegeven. Tijdens de cursus leer je hoe je jezelf kunt ontspannen en hoe je zelfhypnose kunt gebruiken. Er wordt veel aandacht besteed aan ademhalingstechnieken. Je leert om de endorfine (natuurlijk pijnstillend hormoon) in je lichaam te activeren en om nog beter naar de signalen van je lichaam en je baby te luisteren. Hierdoor krijg je meer vertrouwen

36 Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013

in je lichaam en in het natuurlijke verloop van de bevalling. Hoe meer je zelfhypnose oefent, des te dieper je kunt gaan, zodat je tijdens de bevalling de regie in eigen hand houdt zonder je te laten afleiden door de omgeving. Je zult gaan ervaren dat een geboorte van nature niet gepaard hoeft te gaan met ernstige ongemakken. Je ondersteunt je lichaam optimaal en maakt gebruik van het natuurlijk pijnstillend vermogen van je lichaam, precies zoals de natuur het ooit heeft bedoeld.

Voordelen van Hypnobirthing®
 Het doorbreekt het AngstSpanning-Pijn Syndroom voor, tijdens en na de geboorte. Het


Hypnobirthing ® geeft je controle tijdens het gehele proces.

geeft je controle tijdens het gehele proces, ook als het anders loopt dan gepland. Het verkleint en elimineert in veel gevallen de noodzaak van chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen en het vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces. Je blijft fris en energiek terwijl je jullie kind ter wereld brengt. Het zorgt voor binding tussen moeder, vader en baby voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte.

Meer dan een toeschouwer
 In de meeste gevallen is de geboortepartner de vader van het kindje, maar dit kan ook een moeder, zus, vriendin of vriend zijn. De geboortepartner maakt

deel uit van de geboorte en is niet alleen maar een toeschouwer. Hij of zij heeft een belangrijke rol te vervullen. De geboortepartner wordt geïnformeerd over het normale verloop van een bevalling en leert hoe hij of zij, zijn of haar partner zo goed mogelijk kan ondersteunen voor, tijdens en na de geboorte. Zo ontstaat er een dieper wederzijds vertrouwen.

Voordelen voor de baby
 De ontspanning heeft een positief effect op de groei van de baby tijdens de zwangerschap en zorgt voor ruim voldoende zuurstoftoevoer tijdens de geboorte. De baby komt alert en uitgerust ter wereld en krijgt een liefdevol en ontspannen welkom.

Heeft u interesse?
 Verloskundige, Imke van Soest, werkzaam bij verloskundigenpraktijk “De Lekbrug” verzorgt HypnoBrithing-cursussen in Leidsche Rijn e.o., maar komt ook op locatie. Kijk voor meer informatie op www.delekbrug.nl. Mail: info@delekbrug.nl of bel 06-10861427.

Gezond in Leidsche Rijn | Nummer 1 - 2013 37


geslachtbepalingen en


Yunio kraamzorg bevalt beter!

Gefeliciteerd! U bent zwanger; een periode om te genieten.’ Samen en persoonlijk Yunio ondersteunt u met kraamzorg. Dat doen we altijd samen. Samen met onze klanten, samen met collega’s en samen met andere organisaties. En altijd op een manier die bij ons past: persoonlijk en dichtbij.

Yunio kraamzorg Voor meer info: 24 uur per dag bereikbaar www.yunio.nl 0900 - 98 64 (10 ct/min) Yunio is onderdeel van


Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Ons zorgaanbod in Leidsche Rijn

Snel terecht bij de specialist:

Vandaag nog uw onderzoek:

Anesthesie (pijnpoli) Cardiologie Chirurgie Dermatologie Gynaecologie Interne Geneeskunde Kindergeneeskunde KNO Heelkunde Longgeneeskunde Neurologie

Bloedafname EchograďŹ e (m.u.v. donderdagochtend) ECG RĂśntgen

Zorgpoort Leidsche Rijn In winkelcentrum Vleuterweide Maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur Middenburcht 116 (2e etage), 3452 MT Vleuten. T 030 666 84 08

Zonder afspraak De uitslag is snel bekend Inloop tot 16.30 uur

www.zorgpoortleidscherijn.nl

Winter editie Gezond in Leidsche Rijn  

Winter editie 2013 Gezond in Leidsche Rijn

Winter editie Gezond in Leidsche Rijn  

Winter editie 2013 Gezond in Leidsche Rijn

Advertisement