Page 1

50. Lägs 000 t p exe riser mp , lar !

Annonstidning med massor av erbjudanden och evenemang December 2016 • gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Jul hos Johan Thunberg

Hälsa Januarispecial Badminton Badmintonkort 10 timmar 990:- (ord. pris 1250:-) Köpes på Korpen Gävle Strand

Varje lördag i januari bjuder vi på g styrekträning i vårt gym på Gävle S Redargatan 11. Inpassering mellan k Välkommen till oss på Korpen!

Christmas night

Superbocken Korpen Gävle Strand Redaragatan 11

Gästhamnen

Motor

Välkomna att boka era fester i Gävles trevligaste samlingslokal Ta catering från vilken leverantör ni vill. Dryck löser ni själva. Unik miljö med scen, discoanläggning och storbildare finns liksom porslin m.m. Tipsen för en lyckad tillställning ingår!

Vi på Templet önskar er alla en riktigt God jul

Muréng. 14, Gävle. Tel. 026-511 000 • www.mediatemplet.se

www.


F

F

50%

fr. cken y m s n la på al of Swede ! c Ö e SN . 23 d t.o.m

Dags för Superbocken Ännu en gång har vår fina Gävlebock brunnit ner. I år dessutom alldeles för tidigt. Jag menar inte att det är bra om bocken brinner men det gör ju mindre ont om det sker i mellandagarna och inte som nu redan på invigningsnatten!

Välkommen önskar Josefin med personal

Södra Kungsgatan 11, 026-61 37 86

Vasaskolans minivariant bars då in i hagen på Slottstorget som ett inte alltför tokigt surrogat. Den var faktiskt riktigt välbyggd i år så det såg i alla fall lite mysigt ut med lillbocken på plats. Men som om det inte vore nog med elände tog det ju inte många dagar innan någon illvillig bilist mejar ned den lilla oskyldiga stackaren. Nej, nu är det verkligen dags att ta till ett riktigt krafttag. Bevisligen klarar vi inte av att vakta bocken då den sätts i brand de flesta år. Men det är nu det är dags att ta fram Superbocken! Med en effektiv ram av lätt metall, står vår starke stand in och bara väntar på att få se dagens ljus och sprida sitt eget över Gävles stjärnfyllda kvällshimmel när mörkret fallit in. Klarar vi av att skicka en träkopia till Kina för att bära blomsteruppsättningar så måste det väl vara hur enkelt som helst att montera ihop en riktig stålbock redo att rycka ut när, eller då om, vår kära halmbock åter går upp i rök. Här snackar vi en riktig framtidsbock i fullständig Terminatorklass. Utrustad med juleljus i miljösmart LED och laddad med laserteknik för en magnifik ljusshow blir detta en visuell upplevelse och turistmagnet i klass med vattenfyrverkerierna vid hotell Bellagio i Las Vegas. För att krydda på härligheten med örongodis så blir den audiovisuella upplevelsen ett samklang med Rådhusets klockspel som kör extra mycket julmusik hela december. Så till nästa år igen, står han där vår gamle vän och kanske även Superbocken vi inte sett än… God Jul & trevlig läsning Joe Formgren med kollegor Gestrike Magasinet PS. Ordet är fritt - och ditt. Publicera mera du också på www.gestrikemagasinet.se

2

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

F

Innehåll december 2016

Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och alla kontor i Gästrikland och Norduppland. Upplaga 50.000 ex.

Lokala nyheter

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: MittMedia Print AB Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till alla kontor.

Dags för Superbocken

2

Johan Thunbergs jul

4

Ny gästhamn ett lyft för sjöstaden Gävle

5

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat ­m aterial. Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera, helt eller delvis, material som skickas till oss eller publicerats på www.gestrikemagasinet.se eller presstjänsten www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn.

Adress: Gestrike Media AB, Muréngatan 14, 802 50 Gävle Kontakt: Tel. 026-126 126, E-post: info@gestrikemagasinet.se

Gestrikekalendern

Omslagsbild: Seniorlunch på Slick City, foto: Joe Formgren.

Er plats i Magasinet - varje månad - till bästa pris! • Upplaga 50.000 exemplar - utkommer i samband med lön. • Kostnadseffektiv annonsering med mätbara kampanjer. • Boka extremt förmånliga samarbetsavtal per kvartal- eller år. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era artiklar och evenemang på www.gestrikemagasinet.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen! Januarinumret utkommer 29/1. Manusstopp 12 januari. Boka på telefon 026-126 126

Mediasäljare sökes

6-7

Klassisk bräda hjälper dåliga ryggar

8

Vanlig gymträning utvecklar inga atleter

8

Gefle Tennisklubb 100 år

9

Äventyraren Stig fyller 80 år 10 Nu går de första studiehandledarna ut

Gestrike Magasinet i print och på nätet. Vårt team skall utökas. Provisionsbaserad ersättning, heltid eller extraknäck. Intresseanmälan till info@gestrikemagasinet.se

12

Hyundai miljöbil med tre olika miljödrivlinor 13

Stolt distributör av Gestrike Magasinet... ributör av Gestrike Magasinet… ... och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Bilnyheter från världens alla hörn!

14

Har du bra fäste i vinter?

15

h ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år! Gestrike Magasinet: Den lilla tidningen med den stora upplagan - och de låga priserna! Nästa nummer 29 januari Manusstopp 12 januari www.sdr.se

Vill ni få er text publicerad i Gestrike Magasinet? Har ni en nyhet som ni vill berätta om? Publicera er text och bild på SvenskPress. Finns det ett nyhetsvärde och plats i tidningen kan just er text bli nästa som publiceras i Gestrike Magasinet.

www.svenskpress.se

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

3


Vad händer just nu?

Johan Thunberg

Konstnären vars hjärta sa åt honom att måla Johan Thunberg har sin Ataljé på Laxön i Älvkarleby där han spenderar sina dagar med att måla vackra tavlor av svenska landskap. Hans liv är präglad av konsten och naturen vilket gjort honom till en av få lyckliga som lyckats leva på sin konst. Johan Thunberg är född i Oslättfors 2 mil norr om Gävle, en by Johan pratar ömt om. Det var även där han gick sina första år i skolan, innan han började högstadiet på Nynässkolan i Gävle. Efter det gick han på Vasaskolan i gymnasiet där han läste natur. Efter gymnasiet var Johan skoltrött och hade en hel del olika jobb. Bland annat arbetade han med att röja och plantera skog innan han jobbade på fabriken Förenade Well där de gjorde kartonger. Dock kände Johan inom mindre än ett år på fabriken att han ville göra något annat, han sade upp sig och kom in på Gävle Konstskola. – Det var av en händelse att jag kom in på konstskolan. Det var en kille som arbetade på konstskolan som såg mina tavlor hemma hos mig, som jag målat under tiden jag studerat och jobbat. ”Du måste börja på konstskolan”, sa han till mig, berättar Johan. Så Johan gav honom några tavlor att visa rektorn på skolan och redan dagen efter fick han ett telefonsamtal att han fick börja på skolan, trots att det redan hunnit gått tre veckor på terminen. Där studerade han i tre år och efter sina studier jobbade han som bildlärare i 24 år innan han kunde lägga lärarjobbet på hyllan och leva helt på sin konst.

Vad fick dig att ta steget från lärare till företagare? – Jag började måla när jag var 4-5 år och har säkert målat över tusen tavlor under min livstid. Även fast jag haft andra jobb har jag alltid prioriterat målningen. Under min 24 år långa karriär som bildlärare målade jag på sidan om och hade flera utställningar. Jag blev även invald av Länskonst av en jury där jag fått med min konst i 14 år, vilket var en bedrift på sidan av mitt lärarjobb. När jag sedan tjänade tillräckligt på mina tavlor och andra utställningar sa jag upp mig, då min dröm alltid varit att kunna leva på min konst. Det var lite på tiden, kan man säga. Det var mitt hjärta som sa att jag skulle sluta jobba, att jag skulle måla.

4

– Just nu håller jag på med naturmålningar, vilket jag alltid målat. För tillfället håller jag på med en målning med en spegling på en vattenyta. En sommartavla. Dessutom pågår en utställning i Alvesta i Småland just nu som jag är med i. Den skulle egentligen tagit slut den 5 december men i och med att intresset varit så stort kommer den pågå fram till den 31 december.

Hur har året varit? – Det har varit ett hektiskt år med utställningar. Hela sommaren har jag haft utställning här i min ateljé och jag har varit lite i Värmland och andra utställningsplatser. Jag fick även stora kulturpriset av Älvkarleby kommun i år, vilket var väldigt roligt. Fick det utdelat på nationaldagen och höll ett litet tal då.

Vad gör du i jul? – Jag ska vara med familjen och det brukar se ut som för de flesta andra. Vi kommer sitta vid granen och äta god mat. Trots att man är gammal blir man fyra år på en gång då Kalle Anka kommer på teven under julen. Sedan blir det lite utdelning av julklappar och min hund ska få julklappar med korv och köttbullar i. Det är lite av en tradition. Han brukar sitta där under julgranen och dregla när han känner doften av maten, så då får han ett paket.

Kommer din ateljé vara öppen under julen? – Nej, min ateljé kommer förmodligen vara stängd. Nu ska jag måla och gå in i en ”målar-bubbla” där all fokus ligger på skapandet. Då ska jag måla bara och sedan blir det som sagt jul med familjen.

Vad vet vi då inte om Johan Thunberg? – Jag vet inte om det finns något särskild udda, direkt. Kan väl vara att jag eventuellt ska göra en ny bok. Jag träffade författaren som jag skrev förra boken med nyligen och han ville att vi skulle göra en till bok tillsammans. Så det är något jag ska fundera på nu över julen om jag vill vara med och göra det. Sedan tycker jag om att motionera. Att må bra är väldigt viktigt för mig, så varje måndag klockan 19.00 brukar jag försöka ta mig runt på stavar i Hemlingby på deras 7-km spår! Läs hela: gestrikemagasinet.se, sök: Johan Thunberg Elin Weiring • SvenskPress.se

Fakta: Johan Thunberg Namn: Johan Thunberg Titel: Konstnär Ålder: 64 år Familj: Fru och 1 barn plus 2 bonusbarn som alla är utflugna

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


F

!

Välkommen till musiken!

s p i t

s

pp a l

k

Ny gästhamn ett lyft för sjöstaden Gävle En sjöstad behöver en gästhamn och nu är det en på gång vid Alderholmsbrons södra brofäste. Dessutom kommer husbilsparkeringen rustas till ställplats för husbilar, vilket innebär en rejäl förbättring av service för både båt- och husbilsgäster. Projekten presenterades på ett frukostmöte som Brynäs Företagarförening anordnade den 24 november på restaurang Hos Eva. Ralph Brodin hälsade alla välkomna. Gävle kommun representerades av kommunalrådet Jan Myléus (KD), Morgan Darmell (M), ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden och Roland Nilsson (M), ordförande i Samhällsbyggarnämnden samt Näringslivschefen Johan Tunhult och dagens föredragshållare.

l Ju

Barnkammarboken med Nassim 12 februari

Little Jinder 25 februari

Sabina Ddumba 18 mars

32 båtplatser och 9 ställplatser Beslut om gästhamnen togs i Kommunfullmäktige efter ett medborgarförslag från Anders Fogeus, Lars Halvarsson, Mats Englund och Lars-Göran Lundh. – Vi bygger en flytbrygga längs södra kajen där gästande båtar kan lägga till, sa Karl-Gösta Karlström. I västra änden av bron finns en ramp upp på kajen, nedanför Hos Eva där gästerna kan äta. Den gamla macken byggs om till servicehus med hamnkontor, toaletter, duschar, tvättstuga mm. Det finns också en lokal på cirka 80 kvm där man ännu inte bestämt verksamhet. Totalt blir det 32 båtplatser i gästhamnen. Syftet är att öka tillgängligheten för både Gävlebor och besökare vilket kommer att främja turismen, sa Christian Thunarf. Miljön kommer att bli både tryggare och snyggare med bättre tillgänglighet. Den nuvarande husbilsparkeringen byggs om till 9 st ställplatser med bättre service för gäster. Enligt tidplan ska projekten vara klara 1 juni, lagom till sommarsäsongen. Maria Qvarfordt Öberg, Destinationsutvecklare Gävle kommun, ansvarar över besöksnäring och turistfrågor, berättade om vilka möjligheter gästhamnen och ställplatsen för med sig. – Det är bara 1,5 km till Gävle Centrum men jag är säker på att det är helt okej för besökarna, sa Maria Qvarfordt Öberg. Idag är cirka 1.700 personer heltidssysselsatta inom besöksnäringarna, som i Gävle omsatte 2,4 miljarder kronor 2015. Läs hela: foretagsbladet.se, sök: gästhamn

William Bell 21 april

Tobbe Trollkarl 23 april

Ge bort en upplevelse!

Köp presentkort till Gävle Konserthus

För mer information och biljettbokning: gavlekonserthus.se

Brynäs Företagarförening • SvenskPress.se

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

5


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se 17 Öppen repetition. Gävle

Gestrikekalendern DECEMBER 20 Brynäs - Karlskrona. Gavlerinken Arena, kl 19.

20 Christmas Night. Magnus Carlsson och Jessica Andersson bjuder in till årets härligaste julkonsert. Gävle Konserthus, kl 19.30. 26 Mässa med La Nativité Du Seigneur. Per Ahlman, organist. Heliga Trefaldighets kyrka, kl 11. 26 MellandagsNonStop ! Dreams/ Highlights. Estraden, Gävle kl 20-01. 26 Brynäs - HV71. Gavlerinken Arena, kl 18.30. 27 Lunch-trav, Gävletravet.

JANUARI

Symfoniorkester under ledning av Francois Leleux. Gävle Konserthus, kl 11. 19 Leleux dirigerar Schubert. Gävle Konserthus, kl 19. 21 Perikles. Estraden, Gävle kl 20-24. 22 Sune - Kaos i fredagsmyset. Familjeföreställning, Gävle Konserthus, kl 14. 27 Toni Holgersson. Gävle Konserthus, kl 19.30. 29 Gävle Gospel 2017. 400 sångare, Sonja Aldén och David Frazier. Gävle Konserthus, kl 18. 29 Bandy-VM. Göransson Arena, Sandviken, kl 10-19. Pågår t o m 5/2. 30 Sopplunch - Svenska Stråkkvartetten. Gävle Konserthus, kl 11.30.

7 NyårsNonStop ! Blender/Sannex. Estraden, Gävle kl 20-01.

14 Musical and Opera Highlights. Gasklockorna, kl 19. Även 22, 27 & 28/1. 16 Rockfika med Little Mike. Templet, Gävle.

Ett gott val!

Tel: 0290-311 20 www.granliden.nu

Landsv. 39, STORVIK

Mongolisk BBQAsiatisk- & Sushibuffé Inkl. friterad banan & glass 139:Vardagar 16-21, helg 16-21.30

Dags för vinterbad? Boka på 070-377 48 47 Kloklippning 50 kr

Fullständiga rättigheter S. Kungsgatan 8, tel. 026-61 52 62.

X-MASPARTY • CATERING • FESTER Succén fortsätter: Seniorlunch Mån-fre kl. 12.30-14.00 t.o.m. 22/12. Öppnar åter 9 januari.

Buffé inkl. dryck & kaffe

Endast 60:Vi önskar er alla festliga helger & ett gott nytt år. Välkomna att fira hos oss! Lunchbuffé på vardagarna. Prisvärd catering av hög kvalité för festen.

6

ÖPPETTIDER Torsdag: 20.00-01.00 Fredag: 22.00-02.00 Lördag: 22.00-02.00 LUNCH 10.30-14.00 026-18 30 22 • N. Strandg. 15-17 kitchen@slickcity.se • slickcity.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se Saknar ni Gestrike Magasinet?

F

Vi önskar er en riktigt

Finns även på turistbyråer och bibliotek och på 80 distributionsställen i regionen.

GOD JUL

Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Notera att att alla evenemang som publiceras här i Gestrike Kalendern hämtas från hemsidan. Fler arrangemang och mer information finner ni där.

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ser fram emot ett gott samarbete 2017 Boka er plats i årets alla nummer till kampanjpris! Medverka i Kalendern: Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer www.gestrikemagasinet.se Annonstidning med massor av

Boka plats i nästa Magasin! Utkommer 29 januari. Manusstopp 12/1. Tel. 026-126 126 Mer informatiom se: www.gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

erbjudanden och evenemang

50 Lägs .00 t 0 e pris xem er, pla r!

December 2016 • gestrikem

Jul hos Johan Thunberg

agasinet.se Gr gymt atis rän Lörda ing kl.10 gar -14

Hälsa Januarispecial Badminton Badmintonkort 10 timmar

990:- (ord. pris 1250:-) Köpes på Korpen Gävle Strand

Varje lördag i januari bjuder vi på gratis styrekträning i vårt gym på Gävle Strand, Redargatan 11. Inpassering mellan kl. 10.00-14.00 Välkommen till oss på Korpen!

Christmas night

Superbocken Korpen Gävle Strand Redaragatan 11

www.korpengavle.se

Gästhamnen Välkomna att boka

Motor era fester i Gävles

Öppettider i helgerna:

Julafton & Juldagen STÄNGT Annandagen 12.00-17.00 (Hemsta) Nyårsafton & Nyårsdagen STÄNGT Trettondagen(fre 6/1) 12.00-17.00 (Hemsta) Övriga dagar öppet som vanligt alla Gluggar!

trevligaste samling

slokal

Ta catering från vilken leverantör ni vill. Dryck löser ni själva. Unik miljö med scen, discoanläggning och liksom porslin m.m. storbildare finns Tipsen för en lyckad tillställning ingår!

Aktuellt:

Vi på Templet önskar er alla en riktigt God jul Muréng. 14, Gävle.

Tel. 026-511 000

• www.mediatem

plet.se

• Winn - nu har vi sittplatser även där! • Hemsta har kvälls- & helgöppet till 20.00. Lunchmatsedel 8.30-14.00 14.00-16.00 - Favoriterna finns hela dagen. 16.00-20.00 - Middagsmeny • GDG öppet mån-fre 9.45-18.00 lunchmatsedeln till 14.00. Mellan 14.00-18.00 finns det kylda & frysta matlådor samt sallader och smörgåsar. • Brunnsgatan öppet vardagar 10.30-14.00.

Julklappstipset:

Christmas Night Succén är tillbaka! Christmas Night-favoriterna Magnus Carlsson och Jessica Andersson bjuder in till årets kanske härligaste julkonsert på Gävle Konserthus den 20 december. Finstämda julsånger varvas med stora känslor, mäktiga toner, närhet och skratt. Christmas Night erbjuder det bästa från en traditionell jul men i en modern och läcker förpackning. Ta chansen att se Magnus och Jessica sprida glädje genom årets julkonsert i vår stad.

s meny:

Veckan Endast Låda +

låda Sallad

Låda +

Sallad &

Dryck

ed:

n och m

Gäller frå

026-61 55 55 • Mer info: gluggen.se

Gävle Konserthus • SvenskPress.se

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

7


Klassisk bräda hjälper dåliga ryggar En av de vanligaste orsakerna till ryggbesvär är dagliga framåtlutande arbetsställningar. Dessa förorsakar uttröttning av muskulaturen med ofta återföljande utplaning av ländryggen. Det är en sanning som är lika aktuell nu som i mitten av förra seklet när den här unika men lite bortglömda brädan för att hjälpa människor med dålig rygg togs fram. – Genom att vila på ”Rygghjälparen” blir muskulaturen avspänd och den naturliga ryggsvanken kan lättare återställas, förklarar entreprenören Stig ”Stickan” Larsson som nyproducerar Rygghjälparen, en anatomiskt utformad bräda tillverkad av skiktlimmad och formpressad björkfaner som ursprungligen kallades ”Sandviksmallen”. På grund av brädans utformning anpassad efter en perfekt svankad rygg, kroppsviktens fördelning och ländryggens elasticitet åstadkommer brädan en välgörande tryckminskning inom ländryggens ledsystem, förklarar Stig. Mer än hälften av befolkningen får någon gång i livet besvär med ryggen. De vanligaste orsakerna är dåliga arbetsställningar som förorsakar utmattning av ryggmuskulaturen med ryggproblem som följd. Rygghjälparen är en ergodynamiskt utvecklad produkt efter en gammal beprövad metod som sträcker ut dina muskler och rätar ut din svank. Unnar man sig en 10-15 minuter på soffan eller sängen dagligen med Rygghjälparen och kopplar av så kommer man efter en tid att få en betydligt bättre rygg. Rygghjälparen har prövats vid rehabiliteringskliniker och utfallit till mycket stor belåtenhet. Om brädan används dagligen sker en ständigt pågående förebyggande behandling så mitt tips är därför att avända Rygghjälparen året runt. Läs hela: gestrikemagasinet.se, sök: rygghjälparen Gestrike Media • SvenskPress.se

Behandling med KBT och ACT Kognitiv Beteende Terapi och Acceptance Commitment Therapy.

TERAPICENTRUM Fyshuset Södra Skeppsbron 28, Gävle För mer information kontakta:

Bo Kåresjö bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu

8

Vanlig gymträning utvecklar inga atleter Att gymma långsamt under en timme några gånger i veckan utvecklar inte den atletiska förmågan. Sluta gymma och börja träna på riktigt. Det är rörlighet, balans, kroppskontroll, maxstyrka och snabbhet som ligger bakom alla explosiva rörelser som gör skillnad i sport på en högre nivå. – Att gå på gym och att styrketräna för att bli bättre i sin sport är inte alltid samma sak. Gymträningens 3-4 set och 8-12 repetitioner där en isolerad muskelgrupp tränas i ett långsammare tempo med en lättare vikt leder inte till starka, snabba och explosiva muskler som är anpassade för upprepat snabba och explosiva rörelser. För att bli starkare och snabbare är träning med ett fåtal tunga repetitioner i basövningar som belastar flera leder och muskelgrupper effektivare.

God teknik och ökad belstning Det gäller att hela tiden träna med god teknik och att öka belastningen för att kroppen ska svara på träningen när syftet är att bli starkare och snabbare av styrketräning. Den som blir mycket starkare blir ofta lite snabbare på korta distanser. Vid sidan av styrketräning ska övningar som höjer den atletiska förmågan läggas till träningen. Övningar för balans och koordination tillsammans med olika former av hopp, start, stopp och snabba förflyttningar med eller utan yttre belastning ska ingå i träningen för den som hela tiden vill utvecklas och bli bättre i sin sport. Med basövningar menas knäböj, marklyft och bänkpress. Vid sidan av tunga lyft kan frivändning, stöt och ryck användas av den som kan tekniken för att utveckla snabba och explosiva rörelser. Kort sprint, explosiva kast, enstaka hopp och korta hoppserier ska tränas ihop med mer komplexa övningar som ställer krav på rörlighet och kroppskontroll när målet är att utveckla den atletiska förmågan för att bli bättre i sport. Att gymma långsamt under en timme några gånger i veckan utvecklar inte den atletiska förmågan. Sluta gymma och börja träna på riktigt. Tränar du bara gym eller tränar du för att förbättra din atletiska förmåga för att nå framgång i din sport? Niclas Carlson • Sportidrott.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

F

Blommor för alla tillfällen – med personlig service! • Födelsedagar • Avtackningar • Bröllop och bröllopsdagar • Begravningar • Blommogram till både när och fjärran (hela världen!)

Gefle Tennisklubbs ordförande Jan Österberg får blommor av Ann-Gerd Bergdahl, Gävle Kommun.

Inför julen: vi har julens alla blommor just för dig! Stor sortering av snittblommor!

Gefle Tennisklubb 100 år Den 10 september 1916 bildades Gefle Tennisklubb, då 23 medlemmar som idag har växt till 840. Klubben slog på stort och bjöd in till jubileumsfirande på Gavlerinken på årsdagen med trerätters middag samt underhållning och dans. Nuvarande GTK-hallen invigdes 1981 när Gefle Tennisklubb flyttade från A-hallen på Bergsgatan där Gävlekorpen huserar. Tennisklubben har stolta traditioner och arrangerade 1988 en Davis Cup mot Nya Zeeland. Den spelades i Gavlerinken och det kom över 12 000 åskådare under de tre tävlingsdagarna. Klubben är också rikskänd för sin fina och välorganiserade ungdomsturnering Scandic Gefle Open, där många lovande spelare har varit med. En av klubbens medlemmar, Olle Andersson, deltog i 1920 års Olympiska Spel i Antwerpen. En väldigt lyckad jubileumsmiddag med 130 gäster! Läs hela: gestrikemagasinet.se, sök: tennisklubb Gefle Tennisklubb • SvenskPress.se

Gra gymt tis rän Lörd ing ag kl.10 ar -14

Madeleine med personal önskar alla en riktigt god jul! S. Kungsgatan 16 Gävle 026-61 50 50 ivar.ericsson@gavle.to

NikotinFRi på 90 min Tillsammans med modern laserterapi och din motivation

Ge bort en upplevelse! Beställ presentkort på vår hemsida

Nygatan 17 i Winn-huset www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Julklappstips!

Ge bort lite skönhet till jul eller unna dig själv en skön behandling. Köp ett presentkort hos oss. Axplock från våra behandlingar:

Januarispecial Badminton Badmintonkort 10 timmar 990:- (ord. pris 1250:-)

650 kr

•Färgning av Ögon bryn inkl. plockning

150 kr

•Maria Åkerberg behandling

Köpes på Korpen Gävle Strand

Varje lördag i januari bjuder vi på gratis styrekträning i vårt gym på Gävle Strand, Redargatan 11. Inpassering mellan kl. 10.00-14.00 Välkommen till oss på Korpen!

Korpen Gävle Strand Redaragatan 11

•Ansiktsbehandling inkl. plockning av ögonbryn

www.korpengavle.se

790 kr

•Färgning Ögonfransar och ögonbryn inkl. plockning 250 kr

• Fotvård

490 kr

Välkommen att se alla våra behandlingar på vår nya hemsida: rosmarin.se

Rosmarin Hudvård S. Kungsg. 15 Gävle Tel: 026-68 78 64 www.rosmarin.se

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

9


Fotograferande äventyraren Stig Sandin fyller 80 år Vi gratulerar fotograferande äventyraren Stig Sandin som den 30 december fyller 80 år. Han är medlem i Gävle Fotoklubb och har haft flera samlade och separata utställningar och fått sina bilder och reseskildringar publicerade i ett flertal tidningar och tidskrifter. Stig brukar besöka skolor, kyrkor, klubbar, föreningar och även privata grupper där han visar bilder och berättar om sina resor som tagit honom till mängder av spännande platser. I mer än 60 år har Stig arbetat med färg och konstnärsmaterial och lika länge varit engagerad inom KFUM i internationella frågor, bistånd och Sida-stödda projekt i olika u-länder. Som ung idrottade han mycket och spelade både ishockey och tävlade i olika friidrotter. På 50-talet gjorde Stig lumpen på I 14 och på 60-talet sökte han sig till FN´s fredsbevarande trupper i Gaza. När Indiens president Neru träffade Egyptens dåvarande president Nasser gick Stig vakt vid FN:s högkvarter. I samband med oroligheterna i Kongo förflyttades den svenska FN-bataljonen till Leopoldville. Stig ingick där i Dag Hammarskjölds eskort till Katanga när denne skulle träffa Tshombe.

(norra Indien), Timbuktus skatter och träff med tuareger, Mursi och Surma folket i södra Etiopien, besök i Zambia vid Dag Hammarskjölds monument, Namibia, Libyen, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Senegal och före detta ryska republiker i Asien som Kazakstan, Turkmenistan, Kirgizistan och Uzbekistan. Dessutom har han gjort en textilresa i Indonesien, besökt Norra Peru med färd genom Amazonas, syd- och mellanamerika samt resa till världens varmaste plats i form av altöknen i Danakil i Etiopien och en ”svalkande” kryssning i Svalbard. Stig är i allra högsta grad fortfarande aktiv och är stamgäst på Fjärran Höjder badet där han simmar, bubblar och bastar varje dag. På grund av försämrad syn tar han sig dock dit med cykel eller till fots. För närvarande deltar han i en kurs i makrofotografering och drömresan är en fotoresa till Antarktis. PS. Stig gjorde f.ö lumpen med min bortgångne far, Leif Formgren och jag noterar att de bägge har samma födelsedag den 30/12. Stort Grattis och länge leve de gamla kämparna. Joe Formgren • SvenskPress.se

Krig och oroligheter Uppställningen morgonen den 19 september 1960 glömmer han aldrig. Då meddelades det att Dag Hammarskjöld flygplan hade störtat. En mycket svår och traumatisk tid hade börjat med strider och oroligheter där mängder av soldater sårades och dödades. Tusentals flyende sökte skydd hos svenskarna och flyktinglägret växte okontrollerat dag efter dag och situationen blev kaotiskt. Våld, hot, bråk, mord, strider mellan neddrogade grupper och klaner måste hanteras dagligen av de svenska soldaterna. Vintern 1961 stod Stig vakt vid Stockholms Slott på Luciadagen. Temperaturen var då -10 grader. Ett dygn tidigare när han reste från Kinshasa var det 50 grader varmt. Tiden i FN-tjänst blev början till Stigs intresse för omvärlden. Han har besökt flera kontinenter, avlägsna platser och folkgrupper. Till de kan räknas vandring i Himalaja (Bhutan), besök hos huvudjägare i Nagaland

10

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Tält, Bord & Stol, Ståbord, Bar, Porslin, Värme, Scen med mera...

F

Bananer

DELL Datorer Mobilservice Datorservice 070-641 33 05 www.phs-itservice.se

12.90 kr/kg (ordinarie 22.90) Erbj. gäller t o m 25/12 (eller så långt lagret räcker)

Brynäs, Styrmansgatan 49 • 026-12 15 50 • tempobrynas.se

Trädgårdsanläggning med ansvar

www.carinastad.info

Vi önskar alla en riktigt God jul och ett Grönt Nytt år!

Tel. 026-61 32 00 Årets grönaste hemsida: www.pirab.nu

God Jul önskar ditt lokala taxibolag

”Vi är som tomten, hittar nästan överallt utan GPS!” Tel. 026-12 90 00 • www.gavletaxi.se

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

11


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Mest hus för pengarna

jan.stark@lbhus.se 0702 05 52 74 www.lbhus.se

Fritidshus

för alla årstider

fritidshus för alla årstider

Ny fritidshuskatalog beställ på vår hemsida www.borohus.se Borohus anpassar alla hus efter behov och önskemål. Hjärtligt välkomna att kontakta oss. Tillsammans tar

Villor & fritidshus

vi fram det optimala huset för just dig och din familj. Kontakta: Jörgen Larsson Tel. 070-313 75 80.

Ny hemsida i julklapp? Behöver ni en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida? Vi erbjuder Sveriges enklaste och mest lättanvända CMS (Content Management System) Yodo.

Amina Mohammad och Goran Shemdin är bland de första elever som går ur Högskolans studiehandledarkurs.

Nu går de första studiehandledarna ut Måndagen den 5 december avslutades den första gruppen studiehandledare som ger elever med annat modersmål bättre förutsättningar att klara sina studier.

– Bra att de vill lära oss studiehandledare att inte bara bli tolkar eller översättare, utan att studiehandledaren har en viktig roll i skolan som stöd och uppmuntran och ja, även som pedagog, säger en elev på utbildningen. Totalt 80 personer utbildas i tre omgångar för en framtida eventuell tjänstgöring i Gävleborg och Älvkarleby. Läs hela: gestrikemagasinet.se, sök: studiehandledare Högskolan • SvenskPress.se

God Jul & Gott Nytt Kvalitets År!

Hemsidorna är responsiva och optimerade för både läsplattor och smartphones. Pris från 9900:- vid befintligt material. • Nyhetsbrev, fritt antal 95:-/månad. • Display, storbild 95:-/månad. Priser exklusive moms.

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar.

För mer information se www.yodo.se

Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt.

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida på en vecka. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på Facebook. En timmes utbildning ingår och då hinner ni lägga upp ett par nyheter också.

Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög k v och se alitet rv är våra icenivå nyc begre kel­ pp!

Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

www.precisreklam.se

Telefon 026-511 000

12

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt 026-27 19 12 • www.sitab.nu

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


F

Hyundai IONIQ

miljöbil med tre olika miljödrivlinor Hyundai IONIQ hade Sverigepremiär 30 november. Det är världens första bil med tre olika miljödrivlinor baserat på en och samma kaross. Först ut är Hybriden och Elbilen medan Plug-In lanseras sommaren 2017. Euro NCAP har säkerhetstestat nya IONIQ och belönat bilen med toppbetyget fem stjärnor! Euro NCAP har säkerhetstestat nya IONIQ och belönat bilen med toppbetyget fem stjärnor från den oberoende trafiksäkerhetsorganisationen. Under tester som genomfördes fick IONIQ toppbetyg i fyra kategorier: Skydd av vuxna, Skydd av barn, Fotgängarskydd och Förarstödssystem, vilket bevisar att det är en av de säkraste bilarna inom segmentet. Nya IONIQ låter köparna själva avgöra vilken typ av miljöbil som passar dem. Därför kan man välja mellan tre olika elektrifierade drivlinor: hybrid, elbil och laddhybrid. – Det är en upplevelse att köra Hyundai Ioniq, säger Niclas Falkenström, försäljningschef hos Dahlboms Bil. Den är ju en miljöbil med väldigt hög säkerhetsstandard som kommer att tilltala medvetna köpare. Läs hela: gestrikemagasinet.se, sök: hyundai ioniq

Säljer & monterar fönster i olika material. Kontakta oss för offert.

Trä/alu-fönster

Aluminium-fönster

Telefon: 026-13 34 40 Mobil Thomas 070-659 53 25 www.tpbygg-fonster.se

PVC-fönster Trädgårdsvägen 4 818 30 VALBO

Dahlboms bil • SvenskPress.se

Bli medlem hos oss så får du råd!

NORIN FÖRETAGSSERVICE AB

Vänd er med förtroende till oss med era elproblem.

Serviceföretaget med städ- och hygienartiklar! Brett utbud • Lagerhållning Fri utkörning • Städmaskiner Uthyrning • Städutbildningar Samarbetsavtal • Välkomna!

Utmarksvägen 3, Gävle 026-19 81 71 www.villaand.se kansli.vnd@villaand.se

Ring Urban Norin på tel: 070-659 36 25

Västervet 5, 805 97 Gävle Tel & Fax: 026-121610

Södra Skeppsbron 19, Gävle Göran 0700-52 02 10, Imeli 0700-52 02 11

stadohygienbutiken.se

Välkommen att se våra Husvagnar & Husbilar!

Prisgaranti

på däck & fälgar Vi önskar er en God Hjul!

Av företagare - för företagare

Tag steget till eget! Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning!

026-51 00 00 nyforetagarcentrum.se

Massvis med nya och begagnade husvagnar och husbilar i lager. Dessutom en av Sveriges största Kama Fritid tillbehörsbutiker!

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40 www.caravanmarine.se

Riggargatan 15, Brynäs www.dackakuten.nu 026-12 66 88

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

13


Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn! 97 år, vild och galen

Lexus från en annan planet

Lennart Ribring är 97-åringen som klev in hos Upplands Motor och körde iväg i en sprillans ny Ford Mustang GT V8. Därmed kan svensken titulera sig världens äldsta Mustang-ägare. Lennart är dock allt annat än vad man kan förvänta sig av en person i hans ålder. Han har syn som en falk, reaktionsförmåga som en gepard och förkärleken till amerikanska muskelbilar började redan i 30-årsåldern då han köpte sin allra första Mustang. Passionen har bestått sedan dess och som bekant - gammal kärlek rostar ju aldrig.

Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen och sångerskan Rihanna har huvudrollerna i nästa stora science fictionfilm ”Valerian and the City of a Thousand Planets”. Filmen utspelar sig 700 år framåt i tiden och här får vi bland annat uppleva framtidens rymdfarkost - SKYJET. Men bakom designen står faktiskt Lexus betydligt mera jordnära formgivare och tittar du noga så syns såväl japanernas spindelgrill som logotype i nosen. Biopremiär blir det den 21 juli 2017.

Bälta barnen rätt

Det är dyrt att få sig ett nummer i Dubai och det vet Balwinder Sahani. Mannen äger inte mindre än sex RollsRoyce men tro det eller ej, det är inte bilarna som är det mest värdefulla i shejkens garage. Nej, Balwinder har nyligen varit på auktion och investerat i en ny nummerplåt med siffran fem för hutlösa 80 miljoner. Han äger sedan tidigare även nummer nio och då fick han punga ut med närmare 60 miljoner. Ändå klagar vi svenskar på att Transportstyrelsen tar 6 200 kronor för en personlig nummerplåt!

Vill du att dina barn ska färdas säkert i vinter? Då är det på tiden att du ser till att bältet sitter där det ska. En undersökning från Volvia visar nämligen att så mycket som 75 procent av barnen inte sitter säkert i bilen. Deras tjocka vinterjackor gör nämligen att det bildas ett mellanrum mellan bältet och kroppen, vilket ökar skaderisken vid en kollision. Så om säkerhetsbältet ska göra någon nytta är det viktigt att knäppa upp jackan eller overallen innan barnen spänns fast.

Snacka om dyrt nummer

Jeep säljer mustascher

Strandbilar mitt i vintern

Det är Movember och vad passar då bättre än att Jeep släpper ett fräckt tillbehör som kommer att få många att dra på mungiporna? Den skojiga lösmustaschen passar grillen på bilen och är enkel att sätta fast. ”Mussen” som är 86 cm lång och 31 cm bred kan användas i farter upp till 65 km/h. Priset är 450 spänn och Jeep-chefen Mikey Manley lovar att pengarna går oavkortat till välgörenhetsorganisationen Movember som arbetar för att öka livslängden hos män. Så när du ändå är igång och vaxar mustaschen kan du ju lika gärna gå över hela bilen.

Varje år dimper det ner en exklusiv julkatalog från Neiman Marcus till USA:s alla dollarmiljonärer med klappar som får oss ”vanliga” människor att tappa hakan och i år kan man beställa ”His & Her Island Cars”. Bilarna är byggda i soldränkta Florida och är moderna kopior på Fiat 600 Jolly. Strandbilarna är eldrivna, byggda i glasfiber och kostar 600 000 kronor styck. Men vill du lägga vantarna på den perfekta (h)julklappen så får du vara snabb. Enbart tio exemplar av vardera bil kommer att tillverkas. Jenny Nilsson • CNP AB

14

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

F

Har du bra fäste i vinter? Årets vinter förutspås bli ovanligt kylig och snörik. Det är således dags att plocka fram dina gamla vantar, den slitna toppluvan och långkallingarna med hål i grenen. Kläderna funkar ju trots allt ytterligare en säsong... Precis så här resonerar många bilister om sina vinterdäck trots att konsekvenserna kan bli förödande. Bra vinterdäck räddar liv och är den bästa livförsäkringen som finns när halkan slår till.

Det är samma visa varje år - så fort de första snöflingorna dalat ner på backen så ringlar sig köerna långa till landets verkstäder. Själva benämningen ”vinterväglag” innebär rätt och slätt att vinterdäcken måste sitta på om det finns is, snö eller frost på vägbanan – enligt lagboken från 1 december till 31 mars. Kör du på dubbdäck så får de användas mellan den 1 oktober till 15 april, medan de dubbfria får sitta på året runt.

däckmärkning. På alla nya däck måste det finnas en dekal som betygssätter rullmotstånd, våtgrepp och ljudnivå. Märkningen säger dock inte ett smack om vinteregenskaperna och dubbdäck är dessutom undantagna. Är det så att du blir ertappad med att köra på sommarsulor under vinterväglag så blir du 1 200 kronor fattigare. För dessa pengar kan du ju istället köpa dig nya skinnhandskar, en ribbstickad mössa och ett riktigt varmt underställ. Tänk kvalitet framför kvantitet - speciellt när du köper vinterdäck!

Johannes Gardelöf • CNP AB

Snålhet vs. säkerhet Dubbat eller odubbat? Det är beslutet som många av oss våndas inför och svaret beror främst på vart i vårt avlånga land man bor och på vilket underlag man färdas mest. Skillnaden mellan olika vinterdäck är relativt liten så länge man kör på snö och väljer ett välkänt fabrikat - men på blankis är dubbat oslagbart. Däremot har de nordiska friktionsdäcken lägre ljudnivå, är bättre för miljön och dessutom slipper man fundera kring eventuella dubbdäcksförbud. Å andra sidan har experter räknat ut att friktionsdäcken är beroende av att minst 25 procent av landets bilar rullar på just dubbdäck. Dubbens rivande och slitande förhindrar nämligen att vägarna poleras glashala av de snällare friktionsdäcken. Hur man än vänder och vrider på frågan så finns inget glasklart svar - däremot två gyllene regler. Välj vinterdäck med omsorg och låt inte snålheten bedra säkerheten.

Kvalitet vs. kvantitet Har du begagnade vinterdäck så glöm inte att kolla mönsterdjupet som måste vara minst tre millimeter. Är något däckpar slitet är det bäst att byta alla fyra, men blir det trots allt bara två nya så ska de fräschaste alltid placeras bak. Det är heller inte tillåtet att blanda dubbade med odubbade och går du i köptankar så finns EU:s

Publicera era nyheter och erbjudanden direkt på www.gestrikemagasinet.se

15


Premiär för nya Hyundai IONIQ hybrid.

IONIQ hybrid

Försäljning

från

249 900 kr

Förmånsvärde 1 409 kr niclas 026-100 408

Christer 026-100 403

Morgan 026 100 407

Daniel 026-100 475

Nu har vi lanserat Hyundai IONIQ – tre elektrifierade bilar i ett koncept. Först ut är hybriden, därefter elbilen och laddhybriden. Alla med klassledande egenskaper. Läs mer på hyundai.se.

PLATS FÖR AVSÄNDARE Öppettider Mån-fre 9-18, lör 10-14 • www.dahlbomsbil.se 8 års Batterigaranti • 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka 5 års Vägassistans • 3 års Vagnskadegaranti Bränsleförbrukning IONIQ hybrid vid blandad körning: 3,4–3,9 l/100 km, CO 2: 79–92 g/km. Förmånsvärde, netto beräknat med 50% marginalskatt.

@HyundaiSverige | #hyundaisverige

Gestrike Magasinet december 2016  
Gestrike Magasinet december 2016  

Gestrike Magasinet är Gävleborgs största gratistidning med 52.000 exemplar. Delas ut till alla hushåll i Gävle kommun och alla kontor i hela...

Advertisement