Page 1

tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 ta exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby September/oktober 2011

Lokala nyheter Fritid och Kalendern

Profilen: Jacob Gordin

GM i Hollywood

Kongresser till Gävle

SML fängslar

Mycket motor

en del av magasinet


Självgående gräsklippare!!!

Ångugn!

Vi sparade 14.000:med kampanjrabatten*!!!

Maximala erbjudanden i och med Gestrike Magasinet

DRÖMPRISER HOS BALLINGSLÖV! Just nu kan du köpa ditt drömkök till ett riktigt drömpris hos Ballingslöv! För kampanjrabatten som du får, blir det massor av pengar över till ytterligare drömmar.* Vad drömmer du om förutom ett svensktillverkat kvalitetskök från Ballingslöv? Välkommen in så berättar vi mer! *Vårt kök kostade 70.000 kr innan rabatt. Drömpriserna på kök gäller under perioden 1/9-22/10.

Utmarksv 3, GÄVLE 026-51 17 10 | www.nordek.se ÖPPET: Mån-Tor 9-18, Fre 9-17 & Lör 10-14

I din hand håller du nu ännu ett nytt nummer av din lokala gratistidning, Gestrike Magasinet. Sedan starten för tio år sedan så har målsättningen varit att publicera det mesta av det bästa från vår fina region. Det vet vi uppskattas av både läsare och annonsörer.

Egna nyheter Med ny teknik har vi sedan några år erbjudit våra läsare och annonsörer att direkt på vår hemsida eller via nyhetstjänsetn SvenskPress.se publicera nyheter som ni tror kan intressera magasinets 100.000 läsare. Ja, det är faktiskt så många i och med att upplagan är på hela 54.000 exemplar och tidningen delas ut till alla hushåll i hela Gävle kommun inkluderat Norrsundet, Hamrånge och Hedesunda. Dessutom delas den ut till alla kontor i hela Gästrikland och Älvkarleby.

Maximala erbjudanden Vi kan nu genom samarbetet med MaxiDeal erbjuda dig som läsare mycket prisvärda och speciella erbjudanden från våra annonsörer. Håll utkik när du läser igenom det här numret så kommer du att finna erbjudanden där annonsörerna verkligen ansträngt sig för att vinna din gunst. Anmäl själv på MaxiDeals hemsida om du är intresserad av erbjudandet och vill få mer information eller om du skriver ut en registrerad värdecheck vilket ger dig möjlighet till en mycket förmånlig affär.

Annonsera kostnadsfritt Du som säljer varor eller tjänster har en unik möjlighet att marknadsföra dig kostnadsfritt på MaxiDeals hemsida. Lägg upp enskilda produkter eller starta en helt egen webbshop med hur många produkter som helst. Kostnaden är endast 10:- per kund eller intressent. Dessutom så bygger du upp ett eget register du kan ha stor nytta av i din framtida relation med dina kunder. Vi ser nu fram emot en spännande höst där Gefle IF förhoppningsvis gör en bra avslutning på säsongen liksom att Brynäs får en fin inledning på sin. Vad det gäller konjunktur och framtidstro är jag fylld av förhoppning om att när vi nu passerat den 11 september och därefter lämnat oktober, som historiskt sett alltid varit en orolig börsmånad, så kommer optimisterna att börja kika fram. Innan vi vet ordet av så kommer tomten även detta år med en massa klappar följt av en lång och ljus vår. Till dess önskar jag dig trevlig läsning och ser fram emot nästa nummer som utkommer den 23 oktober.

��������������������������� ������������������������������������� ���������������� ����������������� ������������������������������������� ���������������������������������������� �����������������������������������

Joe Formgren Gestrike Magasinet

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

PS. För mer information och erbjudanden på MaxiDeal se: www.maxideal.se

2 Tvåan

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Upplaga 54.000 exemplar.

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: Colorprint, Borlänge Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till kontor.

Innehåll september 2011 Turism • Kultur • Fritid Profilen: Jacob Gordin

4-5

Gestrike Kalendern

6

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickas till oss eller publicerats på www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn. Eftertryck av text eller bild utan särskilt tillstånd beivras.

Gestrike Media AB Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Telefon: 026-126 126 Telefax: 026-126 127 E-post: info@gestrikemagasinet.se Omslagsbild: Jacob Gordin, musiker. Fotograferad av Gabriel Liljevall.

Boka förmånligt årsavtal. Marknadsplanera med oss på Gestrike Media AB. Kontakta oss för mer information om annonsering, kommunikationsplan och marknadsgenomgång.

Boka in Gestrike Magasinet - varje månad • Länets största tidning - Utkommer inför löning! • Annonsera där ni får mest för pengarna. • Boka förmånligt samarbetsavtal på årsbasis. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era egna nyheter på SvenskPress.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

Nöje September på Gävle Konserthus

8

Klungan besöker Gävle Teater

8

Mezopotamya - Gävles hetaste jobb

9

Dia Psalma till Heartbreak

10

Källarvalvet rustas på Templet

10

Maries möter Magnus Carlsson

11

Hälsa Russin - lika bra som Jelly Beans

12

Smålagsspel gör skillnad

13

Näringsliv

Oktobernumret utkommer 23/10. Manusstopp 6/10. Säljare sökes: Platsar du i den glada ligan nedan och har körkort samt F-skattesedel är du välkommen med ansökan till: info@gestrike.net

Supporterlaget 2011

14

Los Angeles

17

Änglarnas och drömmarnas stad

18-19

SML med ny föreställning

20

Humor med Småstadsliv

22

Motor Hört och hänt

25

Audi - Qurant & 3-vlig

26

Volkswagen Touareg - en bjässe för miljön

27

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Per-Erik Jäderberg

Första bilden på Subaru XV

28

Upphovsmakare joe@formgren.com 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net 026-126 126

Marknad, säljare niklas@gestrike.net 070-289 88 80

Fotograf, www.j-berg.com pej@gestrike.net 070-512 26 26

Hyundai i40 hos Bilvaruhuset

28

Samhälle

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Peter Tällberg

Skribent, säljare edlund@gestrike.net 070-52 58 450

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net 0768-783 165

Kommunikation peter@gestrike.net 070-263 40 13

Marie Björk Skribent bjork.m@hotmail.com

Gävle Hamn blir nave for export

30

RFSL kongressen i Gävle 2012

31

��� ��� ��� ��� ���� �� ��� ���� ���� �� ��� ��� �

Vill ni också vara med i nästa nummer av Gestrike Magasinet?

����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

Oktobernumret utkommer 23/10. Manusstopp 6 oktober. Ring 026-126 126

������ ������� ���������� ���������

���������������������

��������������

���������������������

Läs och medverka med nyheter och banners: www.gestrikemagasinet.se

������������

������������

Stolt distributör av Gestrike Magasinet… …och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Lena Mattsson Skribent, Firma Kanel lena.mattsson@mac.com

Niclas Carlson

Carl-Ingemar Perstad

Johannes Gardelöf

SportIdrott.se niclas@sportidrott.se

Motorkrönikör CNP Car News & Pictures AB

Motorskribent CNP Car News & Pictures AB

�������������������


Jacob är Gävles stora finalist Det här är Jacob Gordins segerår. I januari var han nominerad till Årets solo på Local Heroes Galan i Gävle. Nu vet hela Sverige vem han är tack vare musiktävlingen ”True Talent” i TV3. Där han är en av tolv finalister som kan plocka hem storvinsten på 1 miljon. Och dessutom ta åt sig äran i att vara Sveriges bästa röst, som tävlingen har tagit sig an att hitta.

– Det är helt sjukt, tänk att jag är en av alla sökande som har gått vidare till finalen. Det är så häftigt, plötsligt händer det. Samtidigt som jag är helt pirrig så känner jag mig helt lugn och harmonisk. Det är min tur nu, min revansch, säger Jacob Gordin. Det var i slutet av augusti som den svenska befolkningen kunde se hans första framträdande i tv med låten ”Spunk City”. Då juryn, bestående av en studiopublik med musikälskare i tre generationer, inte var överens om att ta Jacob vidare var coachen och artisten Pernilla Andersson den som räddade honom från att åka ut. Genom att ge honom sin röst, sitt wildcard. Men att han över huvud taget kom på tanken att delta i tävlingen har han kulstötaren och multisysslaren Jimmy Nordin att tacka för. Jimmy som var med i en annan tvproduktion fick frågan om han kände någon i Gävle som kunde sjunga. Han tipsade omedelbart om Jacob Gordin, och det dröjde inte länge förrän Jacob fick ett samtal från ”True Talent” som gärna ville att just han skulle komma på audition.

– Att jag nappade berodde delvis på att jag inte hade sökt själv, att det var de som ville att jag skulle komma. Så jag tänkte att jag satsar på det jag alltid har velat göra och lever min pojkdröm. Väl på audition kändes allt bara så rätt. Han framförde sin egen låt ”Livets skafferi”, en låt som nu har släppts som singel, och reaktionen från juryn märktes tydligt. – När jag kom ut därifrån hade jag bara ett enda stort flin, säger Jacob och skrattar. Och hans magkänsla stämde. Han tog sig till tv-inspelningen och sedan vidare till den spännande finalen där endast 12 tävlande står kvar. I tävlingen handlar det om att hitta Sveriges bästa röst. Så att framföra en egenskriven låt var knappast ett krav, det är snarare högst ovanligt bland de existerande musiktävlingarna på tv. Men Jacob valde ändå att framföra ”Spunk city”. Även den kommer snart att finnas tillgänglig som singel och på ett album innehållande nymastrade låtar från tidigare skivor. Även en ny fullängdare är på gång och planeras komma ut nästa år.


– Jag skriver som mycket jag bara kan. Och jag kommer inte att sluta förrän jag har fått till den stora hiten. Kanske blir det nu det händer, säger Jacob och ler.

Lång musikkarriär Men Jacobs musikkarriär sträcker sig betydligt längre bak än det händelserika år som pågår här och nu. Han är något av en legend i Gävles musikliv. Men det här är första gången som han skapar låtar utan att vara fast i ett missbruk. – Jag känner mig så fri. Det som pågår just nu är något helt fantastiskt, säger han. Många är de som har sett honom falla. Resa sig. Och falla igen. Men den här gången känns det annorlunda. Och det sprudlar om Jacob. Det gör det verkligen. När han stormar fram och långt ifrån kan dölja sin iver över allt glädjande som händer just nu. Sedan 2010 är han helt drogfri, från att ha varit både alkoholist och narkotikamissbrukare. Men han ska inte tillbaka dit igen. Hur han kan veta att det inte kommer att ske kan han inte beskriva med ord, det är en stark känsla som inte går att ta på. Han har förändrat sitt tankesätt och vågat lyssna mer på andra, de som står honom nära och kan ge goda råd. – Ensam är inte stark och själv är inte bäste dräng. Det är tillsammans man kan förändra och hjälpa varandra, säger Jacob. Några av de som står bakom honom är medlemmarna i bandet Gordin International All Stars. Ett band som är ett härligt hopplock från Gävles musikhistoria. Peter Nygren spelade med de två inflytelserika Gävlebanden Quiet och Kingfisher Men, precis som Stefan ”Zeke” Cedervall som både spelade med dem och i Vem von Helst och Backstage Boozers, Erland Dahlbom spelade med Kadesh Kadeng och Zeke Varg, Anders Sundin har varit med i diverse jazzkonstellationer och band som Alter Ego och Bino Rindestig har även han spelat med i ett antal olika band. Linda Sahlberg är bandets nykomling och Jacobs stora kärlek. Även hon har haft ett händelserikt musikår då hon vann länsfinalen i ”Svensktoppen Nästa” och gjorde bejublade framträdanden på Sommarkväll på Slottstorget i juli. Bandet har, från att ha spelat på flertal platser i Gävle, nu börjat röra sig utåt i landet. Och fler spelningar bör det bli, efter allt uppmärksammande i tv. – Det är sjukt vilken genomslagskraft tv har, jag märkte skillnad direkt. Plötsligt ville flera tidningar och radiostationer träffa mig. Och folk på stan kände igen mig och kom fram och peppade. Det känns skönt att visa att jag aldrig ger upp!

Tuff uppväxt För Jacob har musiken alltid varit en självklar del av livet. Musiken har även blivit något av en livboj då allting annat har stormat omkring honom. Det var punken som fick honom att upptäcka det förlösande och befriande i musikens värld. 1977 sprudlade punken och Gävle låg i

����������������

����� ����������

����������������

������������������������������������ �������������� ��������� �����������

����������� ����������

��������������������������������������������������������������������

framkant med band som PF Commando, som var de stora hjältarna för en då elvaårig Jacob. – Jag kände mig utanför väldigt tidigt och hade en tuff uppväxt. När jag var elva år bodde jag i mitt fjärde hem. Mamma var ensamstående och klarade inte av mig. För mig betydde punken en väldig gemenskap. Jag i princip bodde i replokalen, säger han. Från att först ha spelat trummor i band som Bizex-B och Backstage Boozers och slagverk i Quiet började han att längta allt mer efter rollen som frontfigur. Att börja göra egna låtar föll sig helt naturligt och 1997 kom debutplattan med det självbetitlade namnet ”Jacob Gordin”.

”Vad var det vi sa!” Under åren har han gjort duetter med andra svenskspråkiga artister som Håkan Hemlin i Nordman och Plura från Eldkvarn. Singeln tillsammans med Håkan Hemlin gick under namnet ”Vad var det vi sa!”, något som de båda med sin struliga bakgrund har fått höra allt för många gånger från folk runt omkring. Men trots det tycker han att Gävle har varit en plats där han har kunnat resa sig upp igen och igen och samlat ny kraft. – Jag både älskar och hatar mitt Gävle. Jag älskar staden för att den finns nån slags jävlar anamma i alla Gävlebor. Men samtidigt är folk så rädda för att sticka ut. Hans låttexter innehåller en stor dos Gävlehistoria. Om att växa upp på Nordost och hänga på flippertillhållet Alexander Lucas, en plats som Jacob beskriver som ett tillhåll där alla ungdomar som inte hade några tider att passa hängde. Men trots att den platsen ledde honom på vägen in till missbruk så var det även där punken hägrade. Och det var där det livsnödvändiga intresset fick möjlighet att blomstra. – Musiken var och är så pass betydelsefull att den har räddat mig. Verkligen! Utan musiken hade jag gett upp för länge sedan. Men nu njuter jag av varje minut. Det känns väldigt trevligt och stimulerande att vara herr Gordin just nu, säger Jacob och ler. Text: Marie Björk, Foto: Gabriel Liljevall • SvenskPress.se

Jacob Gordin Namn: Jacob Gordin Titel: Artist Ålder: 45 år Bor: Gävle/Furuvik Album: Då, nu, nyss och sen (2010), Bill Bob & Hallelulia (2005), Jacob Gordin (1997). Hockeylåt: 1997 gjorde Jacob en kamplåt åt Brynäs IF, ”Brynäs Kom”, som peppade dem så långt som till SM-guld.

���������������

������������������������ ����������������������� ���������������������� ������������������� ��������������� ��������������� ����������������� �����������������

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

���������������

Profilen 5


7-8 Pink Hink på scen Heartbreak Hotel. 8 Flamingo - Jubileumskonserten 50 år. En

GestrikeKalendern SEPTEMBER 20 Kulturlunch - Hemligheter och tabun i konsten. Får en konstnär säga vad som helst? Vad är tabu i konsten respektive i verkligheten - är det någon skillnad? Länsmuseet Gävle kl 12.00-12.30.

21 Guld, silver & mynt köpes. Kihlberg Antik. Hotell Scandic CH kl 10-14. 22 STF Känn din stad - En vandring med Gösta Carlestam under 600 år från dåtid till nutid. Utanför Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 18. 22 Lunchmusik. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12.30. 23 Dia Psalma on stage Heartbreak Hotel 23 Personliga Persson & Den Hopplösa Orkestern. Influenser; Cornelis Vreeswijk. CC-Puben, Gävle kl 22.

23 Dans till Willez. Arena Mezopotamya, Gävle kl 22-02.

24 Blåbärsklubben - Barnrytmik. Gävle konserthus kl 11. För barn 2-4 år. 50 kr. 24 Blåbärsklubben - Sjung med Pettson. Gävle konserthus kl 14. För barn 5-9 år. 60 kr. 24 Brewitz Brew CC-Puben, Gävle kl 22. 24 STF Vandring på Billudden. Vandringens längd ca 7 km. Medtag matsäck och kärl för plockning av havtornsbär. Samling på Plantagens parkering för samåkning Gävle. 24 Bondens egen marknad. Rådhustorget, Gävle kl 10-14. 25 Skördemarknad. Försäljning av lokalproducerade matprodukter och hantverk. Marknaden är på Udden framför Naturum, Gysinge Bruk kl 10-16. 25 Blåbärsklubben - Komodo, Kabaré Kalabalik. Gävle konserthus kl 14. För barn från 6 år. 60 kr. 25 Äppelsortbestämning. Ta med minst 5 fina exemplar av äpplet du vill få bestämt, och låt experterna ta en titt på dem! Ingen avgift! Naturum Färnebofjärdens lektionssal, Gysinge kl 11-13, 13.30-16. 26 Pettson & Findus - Tuppen minut. Spegeln, Gävle kl 18.

26 Gefle IF - Kalmar FF Strömvallen kl 19.

28 Musiksoppa: Återkomsten fortsätter. Anna-lena Brundin och Lill-Marit Bugge. Spegeln, Gävle. 150 kr inklusive sopplunch 28 Melodiquiz - spelet för alla som älskar frågesport och musik. Samla ihop ett lag på 2-4 spelare och utmana andra! CC-Puben Gävle kl 19. 29 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Dagens namn: Mikael. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12.20. 30 Hardy T Anderson på scen. CC-Puben, Gävle 21. OBS! Puben är abonnerad kl 17-21. 30 Sveriges Näst Snyggaste Band på scen, Heartbreak Hotel, Gävle..

OKTOBER 1 Brynäs IF - AIK Läkerol Arena kl 16. 1 Rolf Wikström. Som 13-åring förstod han att hans stamning skulle påverka och styra hela hans liv. Hur kompenserar man språket? Man använder kropp och hjärna. Först blev det fotboll, sedan musik. Gävle Teater kl 19. 1 Tribute Gala - Engelska Hjältar. Medverkande band: Brewitsz Brew - Jimmy Hendrix, Steppin Out - Rolling Stones, Liverpool - Beatles. Restaurang bolaget, Sandviken kl 21-01. 1 Ishgebaa på scen. CC-Puben, Gävle kl 21. 1 Sveriges Näst Snyggaste Band på scen, Heartbreak Hotel, Gävle. 2 The Cavern Beatles. Gävle Konserthus kl 19. 2 Chris Hiatt på scen. CC-Puben, Gävle kl 20. 3 Johnny Logan och Roosarna. Hamrånge kyrka, Bergby kl 19. 4 Kulturlunch - Stora kolningsgropar i Gästrikland. I inventeringsprojektet ”Skog och Historia” har ovanligt stora kolningsgropar hittats. En kolningsgrop i Hedesunda socken visar på kopplingar till Norge. Länsmuseet, Gävle kl 12.00-12.30. 4 STF Sällsynta fåglar. Fotografen Ingvar Lind föreläser och visar bilder. Furusalen på Silvanum, Gävle kl 18.30. 4 Kung Lear 123 Schtunk. Om blind fåfänga, girighet, falsk kärlek och missförstånd.Gävle Teater kl 19. 5 Afternoon tea. Att sätta ansikte på samhällen – personmuseernas roll. Stefan Boman, museichef för Strindbergsmuseet berättar. Länsmuseet, Gävle, kl 12-12.30. 5 Jag vill vara normal. Föreläsnings föreställning med Eric Donell. om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som Tourette, ADHD och OCD, vanliga missuppfattningar, fördomar och det utanförskap som normalt följer med. Folkets Hus i Sandviken kl 18-20. 150kr - 494 kr. 5 Jäkla människa - om jobbiga typer på arbetet. Vill du veta hur du ska hantera dina medarbetares konflikter? Hemligheten är att lära sig känna igen de olika typerna, t ex Manipulatören, Smitaren och Den Aggressive. Föreläsare: Jan Bylund och Mattias Lundberg. Gävle Folkets Hus kl 13-16. 595 kr/pers ex moms. 6 Musikunderhållning med Maivor och CarlErik. Smedsgårdens annex, Sandviken kl 18. Entré.

22 Brynäs IF - Modo Hockey Läkerol Arena kl 18.30.

glädje och nostalgikväll med ett av Sveriges största band. Gäcle Teater. 8 Labero - 20 år senare... Gävle konserthus. 8 Tom’s Kitchen på scen. CC-Puben, Gävle. 9 Blåbärsklubben - Drill & Drull. Gävle konserthus kl 14. 9 Jimmy Z på scen. CC-Puben, Gävle kl 20. 9 Slidi’n Slim på scen. CC-Puben, Gävle.

10 Brynäs IF - Skellefteå AIK Läkerol Arena kl 19.

22 Småstadsliv. Bekanta dig med det

13 Kandelaberkonsert - Gävle Symfoniorkester. Gävle konserthus kl 19. Dirigent Joana Carneiro. Kristina Lindby, klarinett.

15 Staffan Hallström och Asmund Arle - Genom världen in i formen. Vi visar dem i ett större sammanhang med många inlånade verk. Ingår i länsmuseets serie Moderna klassiker i nytt ljus 15/10-19/2 (2012) - Länsmuseet, Gävle kl 12-16. 15 Fastrarna och Pascha - En musikalisk fars för alla åldrar ( från 4 år). Fastrarna och Pascha är en del av Skottes Familjelördagar. Gasklockorna, Gävle kl 11 & 13. 15 Blåbärsklubben - Nassim Al Fakir. Gävle konserthus kl 14. 80 kr.

15 Brynäs IF - Linköpings HC Läkerol Arena kl 16. 15 Östen med Resten, Gävle Teater kl 19. 18 STF Koll på läget. Lantmäteriets kartläggning under nästan 400 år. Kartograf Mats Halling beskriver kartläggningen av Sverige. Filmsalen vid Bure Centrum, Lantmäteriet, Gävle kl 18. 19 Musiksoppa med Fredrik Swahn & Marika Willstedt. Spegeln, Gävle. 150 kr inklusive sopplunch. 19 Melodiquiz - spelet för alla som älskar frågesport och musik. Samla ihop ett lag på 2-4 spelare och utmana andra! CC-Puben Gävle kl 19. 19 Markusevangeliet. Inte ett ord är struket. Inte ett ord är tillagt. En fascinerande berättarföreställning där skådespelaren Roger Storm levandegör alla 16 kapitlen i Markusevangeliet. Gävle Teater kl 19. 19 Melissa Horn. Gävle konserthus kl 19.30. 20 Claes Malmberg - Still Alive. Gävle konserthus kl 19.30. 21 Grigory Sokolov - Solo Piano. Gävle konserthus kl 19.30. 21 Dans till Kindbergs. Arena Mezopotamya, Gävle. 22 Blåbärsklubben - Barnrytmik. Gävle konserthus kl 11. För barn 2-4 år. 50 kr. 22 Blåbärsklubben - Kulturskolan Underhåller. Gävle konserthus. Fri entré. 22 Magnificat - Gävle Symfoniorkester. Vokalharmonin sjunger Bach. Gävle konserthus kl 16.

nyinflyttade krögarparet Relf och Lena som flytt från storstadens stress till landsbygden och sitt nya livsprojekt Restaurangen. Bilj. säljs endast via Ticnet. Teatern, Folkets Hus, Sandviken kl 19-21. 22 Öppet Hus. Försäljning av hemvävda dukar,mattor m.m. Lotterier, loppis och fika med hembakat bröd. Hemslöjdens vävstuga, Järnvågsgatan 5, (bakom brandstation) Gävle kl 10-14. 22 Kvällstrav med tio lopp. Gävletravet, första start 18.30 23 Hallå Miró. Ett poetiskt och musikaliskt drömspel för små-åringar. Från 2 år. Gävle Teater kl 15. 23 Musikunderhållning med Christopher Sanderson. Smedsgårdens annex, Sandviken kl 15. 23 Blåbärsklubben - Dunsö Kapell. Gävle konserthus kl 14. 60 kr. 23 Gestrike Brassband möter Stockholm Brassband. Gävle konserthus kl 18. Ungdom t.o.m. 19 år fri entré.

24 Anne-Lie Rydé, Jenny Silver & Svante Thuresson/Claes Crona Band. Gävle konserthus kl 19. För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel. Saknar ni Gestrike Magasinet? Finns även på turistbyråer och bibliotek. Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Alla evenemang i kalendern hämtas därifrån.

BOKA PLATS I NÄSTA NUMMER Utkommer 23 oktober Manusstopp 6/10. Tel. 026-126 126

6 Brynäs IF - Luleå HF Läkerol Arena kl 19.

7 Ola Magnell & Otis Gibbs. Spegeln, Gävle

Vi förvandlar din pooldröm till  en drömpool

kl 19.30.

7 Elgars cellokonsert - Gävle Symfoniorkester. Gävle konserthus kl 19.30. Dirigent Eivind Aadland. Tatjana Vassiljeva, cello. 7 The Rambli’n Romeos på scen. Ur-premiär för ett nytt Gävle-band med välkända medlemmar! CC-Puben, Gävle kl 22. 7 Dans till Svänzons. Arena Mezopotamya, Gävle kl 22-02.

Från 89 000 till 990 000 kr

������������������������������� nordiskakvalitetspooler.se


������ �����

������������������

�������� �������

��������������������������

������ �������������� �������������������� ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������� ��������������

������ ���������������

�������������

����������������

����������������������� ��������������������������������������������������������� �����������������������������������������������������������

���������������� ���������������������

������

����������������������������� �����������������������

��������������� ����������������� ������������� ������������� ��� �����������

���������� ���� ���������� �� ����������� ����

���������������������������� ������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������� �����������������������

������������ ������������ ���� ����������� ���������� ���������� �

������

��������������������������������������������������������������������������������������

���������������

��������������������� �����������

������������������������� ������������������������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������������������������

�������������������������������

������������ �������� ������������� ���������������������� ���������������������� ������������������� ���������������������� ������������������������� ��������������������

����������������������� �������������� Öppet: Mån-fre 10–19, lör 10–15, sön 11–15

Boka biljetter på www.gefleiffotboll.se��������������������� ���������������������������������������������������

– Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

��������������������� Fritid 7


Skratten klingar till Klungan Klungan. Foto: Andreas Nilsson.

September. Foto: Patric Ullaeus.

September tar ton med Gävle Symfoniorkester Sveriges artistelit tycks vara väldigt förtjusta i Gävle Symfoniorkester. Att Salem Al Fakir fattat tycke vet vi redan. Nu är det dags för Petra ”September” Marklund att slå sig samman med denna symfoniorkester. I oktober tar de plats tillsammans i Gevaliasalen på Gävle Konserthus. Vem September är bör väl alla veta vid det här laget. Hon var den deltagare i programmet ”Så mycket bättre” som fick bäst genomslag. Hennes version av Petters ”Mikrofonkåt” är den låt som låg flest veckor på singellistans förstaplats förra året. Men trots en braksuccé 2010 har September en lång musikbakgrund med hits som ”Satellites”, ”Can’t Get Over”, ”Looking For Love” och ”Cry For You”. Med dessa låtar har hon turnerat världen över och är en av Sveriges största musikexporter. Spännande att se vad hon kan göra med Gävle Symfoniorkester. Text: Marie Björk • SvenskPress.se

Skratta kanske är det bästa man kan göra nära höstkylan tränger sig på och det blir allt gråare. Därför är det en omöjlighet att missa när Klungan kommer tillbaka till Gävle Teater 27 och 28 september. Klungan är en teater- och humorgrupp från Umeå som har satt upp ett tiotal föreställningar. Säkerligen känner du igen medlemmarna från radioprogrammet ”Mammas nya kille” i P3. De var här redan 2008 med succén ”Det är vi som är hemgiften”. En underbart klockren humorföreställning. Därför kan jag inte tänka mig att det kan bli annat än bra med deras nya föreställning, där de dessutom arbetat tillsammans med regissören och koreografen Birgitta Egerbladh. Henne känner vi ju till från Folkteaterns fantastiska föreställning ”Kom Ta Min Hand”. Så med Klungans känsla för humor och Birgitta Egerbladh förmåga att förkroppsliga ord och stämningar så blir det här föreställningen som kan ljusa upp september. Text: Marie Björk • SvenskPress.se

��������������������������������������������� ���������������� ������������������������������������������������

�������������

������������������������������������

����������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ��������������������������� �������������������������������������������������������������������������������������������������

������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������

8 Nöje

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


Gävles hetaste jobb I sommar har många av oss grillat maten, med varierande framgång, så nu när hösten kommer ställs grillen in. Men hos Mezopotamya är grillen igång hela året och där sitter Mohammed Salom och Shivan Abdulrazak och grillar rätter med anknytning till Mesopotamien, som sträcker sig från Persiska viken, där floderna Eufrat och Tigris rinner ut, ända till Turkiet.

Mohammed Salom och Shivan Abdulrazak.

Grillen är placerad inne i restaurangen i markplanet så att gästerna kan se när deras mat tillagas. Grillbädden tänds drygt en timme innan restaurangen öppnar för att glöden skall bli riktigt het. – Alla grillade rätter tillagas med färskt kött på träkolsgrillen, det enda vi förbereder är att marinera köttet eller göra i ordning grillspetten, berättar Mohammed Salom. Värmen bekommer honom inte så mycket, det gäller att dricka vatten för att kroppen skall må bra. Det är en konst att grilla och den behärskar Mohammed och Shivan Abdulrazak. – Det gäller att ha en bra eld så att det blir en bra glödbädd, säger Shivan. En sak är då säker, kockarna på Mezopotamya har Gävles kanske hetaste jobb! Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Mezopotamya Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

VÄLKOMMEN NU FINNS TVÅ NYRENOVERADE RESTAURANGER UNDER SAMMA TAK PÅ S.KUNGSGATAN 31. VI HAR ÖPPEN GRILL UTE I SERVERINGEN BOKA ÄVEN PRIVATA & FÖRETAGSMIDDAGAR!

NING SBOK 5 0 D R O FÖR B 0 2 6 - 6 5 1 0 RING:

G OKNIN RDSB 2 9 2 0 O B R 65 FÖ 026 RING:

PÅ MARKPLAN HAR VI ETT BRETT UTBUD MED MEZOPOTAMYA’S KLASSIKER, STEAKHOUSE OCH ANNAN FANTASTISK MAT! EN TRAPPA NER ERBJUDER VI DIG MAT, SPORT, DANS & PUB. ÖPPET TILL 02.00 VARJE DAG!

VARMT VÄLKOMMNA!

�������������������

��������� ������������������������� ����������������� ������������������������� ������������������������ ��������� �����

�����������������

�����������������

������������������

Lisa’s Blommor

������ ��������������� � ������������� � ������������

�������� �������������������������������������������������������� �����������������������������

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

�������������������

�����������������������������

Nöje 9


Dia Psalma till Heartbreak 23 september Aktuella med sin allra sista turné kommer Dia Psalma, det svenska punkrockbandet som hade sin storhetstid under 90-talet, till Heartbreak den 23 september.

Ägarna till Templet rustar nu Källarvalvet. Fr.v P-E Jäderberg, Stefan Wennberg, Ingela Gustafson, Joe Formgren och Niklas Wiklund.

�������������������������� �����������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������

– Det känns som det kommer att bli en riktigt spännande kväll, säger Maria Östlund, bokningsansvarig på Heartbreak Hotel. Bildade ur askan av Strebers i början av 90-talet nådde de snabbt stora framgångar med debutalbumet Gryningstid, som sålts i över 100 000 exemplar. Efter tre album och sju singlar upplöstes bandet 1997 för att återförenas nästan tio år senare, 2006, med en sommar full av festivalspelningar. Bandet gör nu sin allra sista turné. Tillsammans kommer de spela Gryningstid i sin helhet och självklart några av de allra mest bekanta klassikerna. Turnén som avslutas i höst kommer att avrunda Dia Psalma för all framtid. – Efter nästan 20 år som band känner vi att det är dags att lämna plats för andra. Vi har kommit till en punkt där vi känner att vi kommer gigga 2011 med glädje och stor entusiasm, men efter det så kilar vi vidare med andra upptåg och projekt. Hela Gryningstid från 1994 kommer spelas i oklippt version under dessa gig, och därmed runda av med det som gjorde att vi haft chansen att få lira riktigt j-vla bra musik för er, säger bandet. Tackar ödmjukast för att ni stått ut med oss. Vi ses på finalen! SvenskPress.se

������������ ������������������ ������������� ���������������

������������������������������������������� ���������������������������������������������� ��������������������������������������������������� �����������������������������������������

�������������������������

�������������������� ������������������������������ �������������������������������������������

Templet rustar Källarvalvet Söker ni en perfekt möteseller festlokal för 10 till 30 personer? Då skall ni titta närmare på Templets källarvåning som öppnar senare i höst. Templet på Ingela Gustafson och Niklas Wiklund i Muréngatan 14 i centrala Källarvalvet på Templet i Gävle. Gävle är Tempel Riddare Ordens anrika fastighet som byggdes 1923. Fastigheten kommer under hösten att fortsätta utvecklas till ett komplett konferenshus.

– Redan sedan starten i januari så har vi fått ett stort genomslag för både fester och konferenser i de här unika lokalerna, berättar Joe Formgren, en av delägarna. Sedan tidigare så finns det ett mindre konferensrum för upp till 8 deltagare liksom att Riddarsalen i festvåningen kan ta upp till 100 konfererande gäster (150 personer ryms när det är fest). – Nu håller vi även på att inreda källarvalven, berättar Joe. I de lokaler som Lions tidigare hyrde håller vi på att iordningställa en konferens- och festlokal som kommer att passa perfekt för sällskap från 10 upp till 30 personer. Med egen bar, kök, dubbla toaletter, långbord, storbilds-TV med rejäla ljudanläggningar så kommer valvet att lämpa sig alldeles utmärkt för såväl firmafester som föreningsmöten, svensexor, hockeykvällar liksom födelsedagskalas. – Det känns mycket bra att nu även kunna tillmötesgå kundernas krav på den här storleken av lokal, berättar Stefan Wennberg. – Ja, att vi nu kan erbjuda ett så brett utbud av lokaler, endast 300 meter från Centralstationen, upplever nog många som mycket positivt, hälsar Niklas Wiklund, även han delägare. Premiär och öppning av Källarvalvet beräknas ske i oktober. SvenskPress.se

������������������ �����������

�������������������� ����������

�������������������������������� ������������������������������

���������������������������

10 Nöje

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

���������������������������


En programledares bekännelser - del 11 Magnus Carlsson från Weeping Willows gästar mitt program och lär mig posera som en rockstar.

Mitt möte med Magnus Carlsson Följ Marie Björks arbete som programledare i kultur- och nöjesprogrammet Fredag! som sänds varje vecka i P4 Gävleborg. Här får du veta det som inte alltid hörs i radioapparaten. Det brukar nästan alltid leda till fina minnesvärda möten när jag har mina gäster i studion. Men ibland blir det något alldeles extra. Som när Magnus Carlsson från Weeping Willows besökte mig innan deras spelning på Spegeln i Gävle. Ni som följer mina krönikor vet ju att min stora höstönskan var att jag skulle få just honom till studion. Och jag fick som jag ville. Det brukar jag få. Glädjande nog är de flesta artister sugna på att komma och snacka lite i radio i samband med en spelning. Magnus var en sån där person som man tycker om från första stund. Så snart han kom in i studion gav han mig en kram och jag kände direkt att det skulle bli en fin radiointervju. Att han gled in till tonerna av sin egen hit Touch Me gjorde inte stämningen sämre. Den mannen har verkligen en röst som kan få vem som helst att gråta. Och han har en förmåga att berätta historier som kan få vem som helst att lyssna. Så gjorde han i studion.

Frågelådan Jag har ju min välkända frågelåda som de flesta gäster brukar gå igång ordentligt på. Den innehåller frågor som tidigare gäster har fått skriva. Det verkar vara något med momentet att dra en ihopvikt lapp ur en låda som skapar en spänning som gör de allra flesta ivriga. I vanliga fall kan denna iver leda till korta svar, för att snabbt få dra en ny lapp. Jag tror att Petter slog rekordet i antal frågor. Han drog fråga efter

I Hate School spelar live.

fråga i en så väldigt fart att han till slut hade en hel hög med små papperslappar framför sig. Så gjorde inte Magnus. Han tog varsamt en fråga. Tänkte efter. Och levererade sedan fantastiska långa anekdoter innan han slutligen kom fram till själva svaret på frågan. Så jag tror nog att alla som hade förmånen att lyssna fick komma rätt nära inpå Magnus. På Cookies n Beans fråga när han bestämde sig för att syssla med det han gör så berättande han en rörande historia om hur han, samma dag som han fick Weeping Willows första singel levererad, gick raka vägen till chefen och sa upp sig. Det var 15 år sedan. Och det måste man väl säga var ett mycket bra beslut för alla oss musikälskare.

Radiojobbets fördelar Men det var inte bara samtalen som gick ut i radion som etsade sig fast. Det var även allt prat under låtarna. Då man har tid att planera kommande ingång. Eller som i Magnus fall, prata om massa annat. Som att hans drömjobb, om han inte skulle hålla på med musik, var att jobba med radio. Du har det bra du, sa han till mig. Och så känns det verkligen, efter möten med såna som Magnus Carlsson. Att jag får förmånen att träffa personer som jag säkerligen inte annars skulle få möjligheten att intensivprata med under en halvtimme. Och förhoppningsvis kan jag även dela med mig av saker till mina lyssnare, som ni annars inte skulle få veta, om ni inte lyssnade på mitt program!

Text: Marie Björk • SvenskPress.se

��������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������������ ������������������������������������������������

���������

����������������������������������������������������������������������������������������

www.imedesign.se Tuffa välgjorda hantverk!

Anders Ers Väg 7 Barkhyttan, 813 91 Hofors • Telefon 076-76 86011 • inger@imedesign.se

– Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Nöje 11


������������������������������������ �������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ��������������������������������������������

���������������������������������������� ������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������

� ���������������� � ������������������������ ����������������������

��� �� � � � � � � � � � � � � �� � � �� �� � � �� ��

������������������������������������������������������������������

������������ ����� ���������������������������������� �����������������������

Att tillföra snabba kolhydrater kan vara ett sätt att bibehålla eller öka prestationen under ett pågående högintensivt arbete. Soltorkade russin är minst lika bra som Sport Jelly Beans.

����������������������������������������������������� ����������������������������

��������������������������

�����

���������������������������������� �������������������������� �������������������������������������� ����������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������� ������������������������������������������� ���������������������������������������������� �������������������������������������������������

����������������������� �������������������������������� ������������������������������� ������������������������������������������������������

Frans & brynfärg + plock inkl vax av haka & överläpp�� ����������������������

Du behöver inte raka dig varje dag. Prova vaxning!

300 kr Drop In!

��������

Russin lika bra som Jelly Beans Genom att låta cyklister utföra ett arbete på hög intensitet under 10 km på tid och samtidigt tillföra kroppen snabba kolhydrater undersöktes skillnaden i effekt mellan soltorkade russin och Jelly Beans framtagna för sport. Ingen skillnad gick att uppmäta och flera av deltagarna föredrog russin framför godis. Russin kan därför vara ett bra tillskott för kostnadseffektiv energi när det gäller att hålla blodsockret i nivå under medel och högintensiva arbetspass. Text: All Sport & Idrott • SvenskPress.se

��������������������

���

��������������������������

���������������������������������������

���� ��������� ���� � � �� � ��� � �� �� ��� ��

Vi erbjuder �������������������� ����������������������������� ���������������� ���������������������

�������� ������������������������������� ���������������� ��������������������������

����������������� �������������� ������������������������ ���������������������

Välkommen! ����������������� ������������������ ����������������

������������������������� ������������������������������������������������������������������������������

DIN ÅLDER I RABATT PÅ BÅGAR! 62 %

% 23

27%

45 %

74 % MEST UTSEENDE FÖR PENGARNA

GÄLLER BÅGARNA VID KÖP AV KOMPLETTA GLASÖGON. GLAS FINNS FRÅN 500 KR. GÄLLER TOM 13/11. GÅR EJ ATT KOMBINERA MED ANDRA ERBJUDANDEN.

Valbo Köpcentrum 026-66 78 70 www.synoptik.se

12 Hälsa

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Smålagsspel gör skillnad Att kunna hålla fart i upprepade sprintlöpningar med bibehållen teknik under smålagspel är en tydlig markör mellan fotbollsamatörer och professionella fotbollsspelare. Smålagsspel är en vanlig träningsform där tempo och antalet tillslag styr aktiviteten mot olika mål. T1-T4 och Free Play anger hur många tillslag som varje spelare ska utföra. Tid och antalet spelare på planen tillsammans med planens storlek är andra faktorer som styr spelarna i spelet under träningen. Genom att mäta tid, fart, distans och tillslag och jämföra det mellan spelargrupper på olika färdighetsnivåer syns snart en tydlig skillnad i resultat mellan amatörer och proffs. Att kunna hålla fart i upprepade sprintlöpningar med bibehållen teknik under smålagsspel är avgörande faktorer. Antalet tappade bollar och antalet fullbordade passningar utgör den tekniska bedömningen som tillsammans med den fysiska formen är ett bra mått när det gäller att skilja spelare från olika divisioner åt. Spelare och tränare som är intresserade av att utveckla spelares fysiska och tekniska färdigheter för spel på högre nationell eller internationell nivå kan använda sig av olika typer av smålagsspel för att mäta framgång av träning. Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

�������������������������������������� ������������������������ �������������������

��� ���� ���� �� ����� ���� ���� ���� ���� ���� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

������ ������� ���������� ���������

���������������������

��������������

��������������������� �������������������������� ��������������������������� ����������������������������������� ����������������������������������� ����������������������������������� ����������� ������������������������������������ �������������������������������������� ������������������������������������������ ����������������������������������������� �������������������������������

����

���������������������������������� ��������������������������������� ����� ����������������������������������� ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� �����������������������������������������������������

���������������������

������������

������������������������

������������

�������������������

����������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� ���������������������������������������������

������������

���������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ���������������������������������

����������� ������������������� ���������������������������������

�������������������

�������������������� ��������������������������� ���������������������������

�������������������

������������������������������� ������������������������������� ���������������������������������������������������������������������

����������������������

����������������

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Hälsa 13


Supporterlaget 2011 ��������������

������������

�� ������� �

� � � � � � ����� ����

Per och Erik Lindrdahl fick diplom och blommor av Marco Bäcker, marknadsansvarig på Gefle IF.

För tredje året i rad utses Svenska Supporterlaget, ett initiativ från samtliga sexton allsvenska fotbollsklubbar för att uppmuntra till en trygg och positiv miljö runt matcherna. Erik och Per Linderdahl tävlar om chansen att få företräda Gefle IF. De fick ta emot diplom för sina goda supporterinsatser på Strömvallen i samband med matchen mot Häcken.

��� ����� � � � � � ������ �����

� � � � � � � ��

��� ���������������

��

�� �� ����� ��� ����� � � � � � � � � � � � � ������

������

��

Sedan 2009 har Svenska Supporterlaget arbetat för att lyfta fram det positiva kring fotbollskulturen i Sverige och kämpat för att eliminera våld och kriminalitet. Nu är det dags att utse 2011 års supporterlag. De allsvenska fotbollsklubbarna har handplockat två kandidater och nu är det upp till svenska folket att rösta fram de slutgiltiga vinnarna. Laget har 16 platser, en för varje klubb. Från Gefle IF:s sida tävlar: Erik Linderdahl - superlojal supporter som inte missar en match. Drömmer om säkrare arenor fria från våld och rädsla - alla ska känna sig välkomna. Per Linderdahl - följer laget i med och motgång och ställer alltid upp med ett par extra händer när supporterklubben behöver hjälp. Är lycklig över den positiva utvecklingen av läktarkulturen i Gävle och önskar att den fortsätter att växa. Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

Supporterlaget 2011

����������������������������������

���������������������� ������������������ ��������������������� �������������������� ������������������������� ��������������� ����������������������������������� �������������������

Röstningen sker på: www.supporterlaget.se och är öppen till den 27:e september. De slutgiltiga vinnarna presenteras kort därefter. För vinnarna väntar, förutom en säsong av helhjärtat supporterskap, en resa till Fotbollsgalan i Globen den 7:e november där de får ta emot en check på 10 000 kronor.

�������������������������������������������� ���������������������������������

����������

��������������� �������������

��������������������������������������

14 Näringsliv

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Hotell Scandic CH, Nygatan 45 Onsdag 21/9 kl 10-14 Prisexempel

20 kr guld 1800 kr 10 kr guld 900 kr 5 kr guld 500 kr 10 kr 1972 60 kr 5 kr före 1972 30 kr 2 kr före 1942 52 kr 2 kr före 1968 26 kr 1 kr före 1942 26 kr 1 kr före 1968 13 kr 50 öre före 1962 6 kr 25 öre före 1962 3 kr 10 öre före 19621,50 kr 50 kr 1975-76 100 kr

Smycken 180/230 kr/g,18/23k Plåtmynt 5000kr Riksdaler 1000 kr Tandguld, Medaljer Sedlar Utländska mynt Silverbestick (ejNS) 3800 kr/kg Silvertackor 5000 kr/kg Herrfickur 14k 1500kr 18k 2000 kr Armbandsur h. 14k 1000kr 18k 1500 kr Gärna hela myntsamlingar

duplicera.nu

Guld, Silver, Mynt KÖPES

� � � � � � � � � � � � ��

� � � � � � � ��

��������� �������������

Reservation för prisändringar*

Tel. 0709 - 32 00 02

www.antikmassor.se

Kihlberg Antik AB

30 år i branschen *Priserna gäller fr.o.m. 1/9 2011

Små äppelpajer med mandel och kardemumma serveras med hemlagad vaniljkräm 4 portioner 100 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten 2 msk kardemummakärnor 4-6 äpplen 100 g mandelmassa ½ dl Gefleortens Vispgrädde 2 ägg

ND ANVÄ R DEK N A M M AL E MA O M MU AR H E T D U I N U M M AEM K AR D R N O R KÄ

Läc

kra

rece

pt me

d våra pr

odukter hittar du på www.gefleort

Vaniljkräm ½ vaniljstång 2 dl Gefleortens Crème Fraiche 1 msk florsocker finrivet skal av ½ tvättad ekologisk citron

Blanda smör och mjöl till en smulig massa i mixern. Tillsätt vattnet och kör ytterligare i några sekunder tills degen precis bildar en boll. Låt vila i kyl 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg i portionsformar. Picka skalen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 10 minuter. Stöt kardemumman grovt i en mortel. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Fyll pajskalen med äpplen. Kör mandelmassa och grädde i mixern. Blanda i ägget. Häll blandningen över äpplena. Strö över kardemumma. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 minuter. Skär vaniljstången i mitten på längden och skrapa ur fröna. Blanda crème fraiche med vaniljfrön, florsocker och citronskal. Vispa krämen med elvisp så blir den fastare i konsistensen. Servera äppelpajen med vaniljkrämen.

ens.se

www.gefleortens.se

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Näringsliv 15


������������ ����������������������������������� �����������������������

���������������������������������������

� � ��� �� � � � � � � � � � � � � � �� � � �� � �

026-13 47 85 ������������������������ ������������������������������ �����������������������

0297-402 73 0290-403 83 0291-104 85

������������

�����

Välkommen till oss!

www.dina.se

�����������������������������������������������������

����

��� �������������������� �������������������������

������� ����������� ������ ������������

�������������� ����������������

�������������������������

���������������� �������������������� ������������������� ����������������

�����������������������������

��������������������������������

���������������������������������������������������������� ����������������������������������������������

set Halv a pri T med RU av draget

������ ����� �����������������������������������������������������������������������������������

Besök vår nya golvshop Över 40 olika trä och laminatgolv i lager.

101950

Saga Classic Ek 3-stav 14 mm Pris:

329:-/m²

ord. pris 389:-/m²

101452

Saga Express G5 Valnöt 14 mm Pris:

595:-/m²

ord. pris 695:-/m²

www.fargton.se • Kryddstigen 10, 800 06 Gävle • Tel: 026-18 61 40 • Öppet: Mån-Fre 9-18 Lör 9-14

16 Näringsliv

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Los Angeles änglarnas och drömmarnas stad

Los Angeles är känt för sitt behagliga klimat, stora motorvägar, massor av kändisar, shopping och långa vackra stränder. Invånarantalet är mellan 12 till 17 miljoner beroende hur man räknar och det finns nästan lika många bilar som invånare. LA är onekligen ett av världens största resmål. Jag packade trunken och tog med kameran för att försöka ta temperaturen på staden som stoltserar med medelhavsklimat året om. Man brukar säga att allting är större i Amerika och det är bara att instämma. LA är en alldeles vanvettigt grymt stor stad. Det är således nästan omöjligt att klara sig utan bil då staden mäter mer än 7 mil i diameter. Jag hyrde en fullstor Mercury med V8 en och en halv vecka för drygt 3000 svenska kronor. Det är prisvärt och ger besökare möjligheter att syna stadens alla hörn. Uthyrningsföretaget hämtade upp mig på flygplatsen och jag fick själv välja vilken av dollargrinen som passade bäst för ändamålet. Ett tips är att hyr gärna med en navigator då det är till stor hjälp i trafiken. Jag vill dock höja ett varningens finger - glöm inte att komplettera med kartor då jag blev rejält lurad mer än en gång under resans tripp. Visst var det väl lite skit bakom inställningarna men eftersom att staden består av flera mindre städer och många vägnamn återfinns på ett flertal ställen så är det inte dumt med en helgardering.

Trafiken i LA Att köra bil i Los Angeles är i princip lika lätt som i en större svensk stad. Det gäller dock att hålla utkik i god tid innan var man ska svänga av när det är sex filer och det är olika hastigheter i alla. Genomsnittshastigheten har höjts rejält på senare år och numera kör de flesta i 75 miles per hour (125 km/h) när det är möjligt och då går det undan rejält när avfarterna närmar sig. För ett antal år sedan var högsta tillåtna hastighet 55 mph (ca 90 km/h). Dagtid är det dock så mycket bilar att det istället blir köbildning på vägarna vilket naturligtvis är stressande åt andra hållet om man skall transportera sig ett par svenska mil genom staden. Jag förvånades också över att det var ovanligt få poliser ute efter vägarna liksom att hela bilparken är relativt ny. Då Kalifornien är föregångare på hård lagstiftning avseende katalysatorer

och miljöklassade motorer har man lyckats förbättra luften i hela staden de senaste åren och den ökända smogen är faktiskt inte ett lika stort hälsoproblem som tidigare.

Det händer i Hollywood Los Angeles-borna är mycket stolta över sin filmindustri och dess historia och den exploateras naturligtvis stenhårt. På en promenad längs Walk of Fame, den centrala delen av Hollywood Boulevard där alla filmstjärnor och artister värda namnet fått sin egen stjärna på trottoaren, möter man människor från hela världen och frilansande modeller utklädda till alla möjliga världstjärnor och actionfigurer så som Batman, Elvis, Marilyn Monroe och Spindelmannen för att nämna några. Förutom de världsberömda Chinese Theater, Hollywoods Waxmuseum och Madame Tussauds liksom Guinness World of Records fick vi se en TV-showsinspeling live vid Kodak Theatre, där den årliga Oscarsgalan för övrigt går av stapeln. En annan kul incident var när vi på gatan erbjöds biljetter till Dr Phils TV-show som spelades in i Paramount Studios i norra Hollywood. I det tredje programmet av den tionde säsongen fick vi se Dr Phil läxa upp en mamma som besegrade sitt barn i skönhetstävlingar samt konfrontera en talesman för en sekt där den numera fängslade ledaren visat sig vara pedofil.

Universal Studios Pratar man om film och Hollywood så är naturligtvis ett besök på Universal Studios, eller The Entertainment Capital of the World som de så blygsam kallar sig, ett måste. Turisterna vallfärdar dit, med bil naturligtvis, och slussas mycket professionellt in i det kombinerade köpland och nöjesvärld som ligger belägen i det fullt aktiva filmstudioområdet. Har ni barnasinnet någorlunda i behåll så är en dag på Universal ett smörgåsbord av upplevelser och adrenalinkickar. I den guidade turen genom studioområdet fick vi se flera välkända kulisser och rekvisita som till exempel hela kvarteret i Desperate Housewives och Norman Bates från Psycho-filmerna komma och lägga sin döda mor i kofferten på en bil när vi passerade Bates Motel. Hajen anföll

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Näringsliv 17


även oss precis som den gjort mot gäster i mer än trettio år men störst och grymmast av dem alla är King Kong. Den nya 3D-upplevelsen är den största i världen och jätteapan räddade oss när vi blev överfallna av illasinnade dinosaurier. Vårt besökståg kantrade och dinosaurierna bokstavligen frustade artificiellt saliv i våra ansikten. Inne i parken visade de hur man gör specialeffekter i filmer och 4D-upplevelserna med Shreck och Arnolds Terminator var fullkomligt lysande då man förutom perfekt 3D-bild även fick en dimension till i form av stolar som rörde sig, rök, vattenstänk och mänskliga skådespelare så att totalupplevelsen berörde de flesta sinnen. Värda att nämna är även vattenäventyret Jurrasic Park, chockfärden The Mummy och Simpsons sanslösa artificiella berg- och dalbana.

Santa Monica piren Piren På Santa Monica är ett landmärke som inte får missas när man besöker LA. Detta är den sista ändpunkten på den klassiska Route 66 och otaliga filmer och TV-serier har filmats från piren som sträcker sig över den oändliga Kaliforniastranden fylld med nöjesfält, restauranger, snabbmatställen samt glass- och godisaffärer. För att inte tala om alla möjliga människor. Turister från världens alla hörn får träffa både artister, sportfiskare, mänskliga statyer och ormtjusare samt andra uppfinningsrika individer som funnit sitt sätt att tjäna någon dollar per fototillfälle. Ingen normalt funtad människa står väl frivilligt en hel dag i 30 graders värme iförd en komplett gorillamundering bara för att roa turister. Nej i det här landet gäller det att tjäna sina egna pengar. Ingen annan gör det nämligen åt dig.

100 dollar om dagen Ovanför piren på 3rd Street Promenade i Santa Monica finner man något så ovanligt som en gågata. Här ligger småaffärer, moderna märkesbutiker och restauranger tätt och det är en härlig ögonfröjd att beskåda persongalleriet samtidigt som man underhålls av gatumusikanter. Jag träffade underhållaren John Dempsey från England som berättade att han tjänade ungefär 100 dollar om dagen (ca 650:-) genom att sitta och spela till hälften utklädd till någon form av plåtrobot. Han berättade glatt att tillståndet för detta endast kostade sju dollar för en säsong så även om han turnerade mest hemma i England så brukade

18 Näringsliv

han göra en kombinerad semestermånad om året i det stora landet i väster. Här demonstreras det också, på ett mycket fredligt sätt skall tilläggas. I flera gathörn står denna lördag kristna anhängare och predikar kyrkans lov medan andra sitter och skyller den usla amerikanska ekonomin på den ärkekonservativa Tea-Partyrörelsen och deras inverkan på amerikansk politik. När man pratar med amerikanarna generellt så är de mycket pessimistiska till den amerikanska ekonomin och situationen för tillfället. Förtroendet för Obama verkar hos många vara förbrukat och flera påstår att alla politiker är likadana. Det som förvånade var att ingen av de jag träffade hade någon som helst idé över hur situationen skulle lösas. – Staten har för stora lån, liksom företagen och alla som har ett arbete. Dessutom så är det ju massor som inte har något jobb, så vem sjutton skall betala? muttrade en luttrad företagare jag träffade.

Muscle Beach och kroppsbyggarna Som gammal kroppsbyggare är det naturligtvis ett måste att besöka Venice och Muscle Beach. Första gången jag var i USA 1980 trängdes i princip hela världseliten på ett par olika gym, Gold´s och World´s som låg några kvarter från varandra. Jag träffade då Arnold Schwarzenegger flera gånger och spelade bland annat basket med Lou Ferrigno, mera känd som The Incredible Hulk i filmerna och TV-serien från början av 80-talet. Arnold höll vid den tidpunkten på att förbereda sig för rollen som Conan och sin sista tävling, Mr Olympia. När jag var tillbaka här i början på 90-talet hade allt detta förändrats, byggts om och exploaterats så jag gjorde mig inga förhoppningar om att finna några kändisar denna gång. Jag började dock i optimistisk anda och stövlade in på Arnolds kontor på Main Street där en snäll portvakt förklarade att The Oak inte är här nere så ofta längre, så heller inte denna dag.

Venice Beachs mångfald Att vandra på Venice Beach som ligger någon kilometer söderut från Santa Monica-piren är en mycket fascinerande upplevelse. Dels är det vackert med den fantastiska stranden, palmerna och miljöerna man känner igen från alla filmer och TV-serier. Dels är skillnaden

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


så enorm mellan alla former av välbärgade turister, till vagabonder, artister och tiggare som samlas på gatorna mellan souveniraffärerna och marknadsstånden. Vi träffade Salt, en helcool hip-hopare vars huvudsakliga leverbröd var att sälja sin egen CD för tio dollar styck. Han berättade hur svårt det är att slå sig fram inom showbusiness och att konkurrensen är stenhård. En marknadsförsäljare hade som affärside att sälja tiggarskyltar med de mest fantastiska anledningar till bidrag som andra kunde använda sig av på samma gata. Det vimlar av skateboardåkare, volleyboll- och basketplaner liksom legaliserade marijuanaapotek. Den mest besynnerliga showen den här dagen var en äldre färgad man som försörjde sig på att samla ihop ett mindre berg av krossade flaskor för att sedan från en stol hoppa ned i skärvorna, fylld av förhoppning om att de barfota sulorna skulle hålla ännu en gång liksom att publiken skulle vara frikostiga med dricksen efter föreställningen.

– Excuse me, I live here, förklarade kvinnan i bilen. Jag berättade att jag representerade svensk press och att uppdraget var att ta ett par bilder på skylten. Hon sken upp när jag nämnde Sverige och berättade att hon skulle träffa svenskar veckan därpå i sitt jobb som 3D-animatör på ett filmbolag. Jag baxade undan mitt slagskepp och fick sedan höra Frederique Scafer berätta om sin resa att som nyinflyttad i början av 80-talet bo i sjaskiga andrahandslägenheter i stadens sämsta områden till att nu bo högst upp på toppen av Hollywoods gräddhylla. Hon berättade att det dock stundtals var kaos uppe i deras gemytliga återvändsgränd när det kunde komma upp turistbussar som klämde sig in bland de bilar som även de parkerat trots stoppförbud. Jag funderade över hur en 3D-animatör kunde finansiera ett så vackert hus med detta toppenläge men svaret blev givet när hon berättade att hennes man arbetar på Disney.

”Lejonet från Libanon”

Resan avslutades med ett biobesök vilket är en speciell upplevelse i Amerika. Känslan när man fyller sin bricka med Hot-dogs, Cola samt att själv få spritsa så mycket smält smör man vill över den rikligt tilltagna portionen popcorn bör upplevas på plats. Filmen var Conan Barbaren som presenterades i 3D. Iförda särskilda glasögon får biobesökarna en otrolig upplevelse och ett djup på bilden som ger flera dimensioner till. Conan högg av både huvuden och armar till publiken stora förtjusning i denna våldsamma actionrulle. Betyget får bli knappt godkänt med ett plus för specialeffekterna i 3D-utförandet. De som tycker att Jason Momoa är en fullvärdig ersättare till Arnolds barbariska rollfigur är nog lätträknade. Jag hör som ni kanske förstår inte heller till den skaran. Arnold var ju för övrigt till alldeles nyligen den amerikanska drömmen personifierad. Ingenting är omöjligt när en invandrare kan bli både Mr Universum, Hollywoods högst betalde skådespelare och sedan politiker. Att den tidigare guvernören nu spräckt sitt äktenskap med Kennedydottern Maria Shriver genom att både göra och uppfostra barn med familjens barnflicka får väl symbolisera att Amerika verkligen är fantastiskt - på gott och ont.

Efter Venice Beach rullade jag upp ett par kvarter för att besöka Meccat för kroppsbyggare från hela världen, Gold´s Gym på Main Street. Anläggningen är stor och imponerande men mycket riktigt lyste de stora stjärnorna även denna gång med sin frånvaro. Döm om min förvåning och glädje när jag sedan mötte tidigare Mr Olympia, Samir Bannot, även kallad ”Lejonet från Libanon” tillsammans med ett antal elitbyggare på parkeringen utanför när vi skulle åka vidare. Han blev mycket glad då jag berättade om att vi dagarna innan besökt hans kompis Andreas Cahling*, ursprungligen från Gävle. De bägge kommer tillsammans med andra gamla stjärnor att göra comeback i veterantävlingen IFBB Pro World Masters Championship som går av stapeln i Miami, 10 december i år.

Högst upp på Hollywoods kullar Den berömda Hollywoodskylten är ett annat landmärke man nästan inte kan missa. Att däremot ta sig ända fram till skylten visade sig vara lättare sagt än gjort. Utrustad med en ”Home of the Stars-karta” följde vi noggrant vägbeskrivningen på snirklande småvägar högt upp bland de berömda kullarna. Ett hundratal meter från skylten tog det plötsligt stopp på en smal återvändsgränd. Jag hoppade ur bilen utan att ta hänsyn till de No Parking och Tow-away-skyltar som inhägnade platsen. Några grannar tittade surt på mig när en liten hundkoja svängde upp och tutade.

Biobesök med Conan i 3D

* Läs mer om det besöket i en kommande artikel. Text: Joe Formgren Foto: Joe Formgren och Joanna Formgren

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 19


����������������������������� ������������������������������ �������������������� ������������������ ��������������������������

SML fängslar med ny föreställning

Från vänster Anna Sving Sjöblom, Marie Löhman, Lena Mattsson och Per-Erik Sortti. Mari Oscarsson och Margareta Tideström Persson saknas på bilden.

Värmekameran kan spara pengar åt dig! ��������������������������������� ���������������������������������� Ring Bengt-Åke, ������������������������ ���������������������������

Du kan också hyra en FLUKE värmekamera hos oss och kolla själv i lugn och ro.

������������������������������������������������������������ www.lonnenergi.se

SML ger sig inte. Tanken var att fjolårets föreställning med greatest hits skulle vara gruppens sista men publikens gensvar var så stort att gruppen beslöt sig för att göra en uppsättning till - minst. Blått en dag kallar SML 2011 sin åttonde uppsättning som har premiär den 20 oktober på Två Oliver, före detta Greken. Föreställningen har tre akter, mycket blues, många skrattspeglar och vill sprida budskapet att en kvinna alltid mår bättre av en ny sjal och något starkt än av en välanvänd offerkofta och en svag ursäkt. En del av materialet är gamla favoriter men publiken kommer också att få göra många nya scenbekantskaper och höra musik i arrangemang de aldrig kunnat drömma om. SML 2011 består av Lena Mattsson, Marie Löhman, Anna Sving Sjöblom, Mari Oscarsson och Per-Erik Sortti. Lena Mattsson har skrivit texter samt skött scenografi och producent är Margareta Tideström Persson. Text: Lena Mattsson Foto: Per-Erik Jäderberg • SvenskPress.se

��������������

������ ������

������������������������������������������ ��������������������������������������������� ����������������������������������

������������������ �������

��������������� ����������������� ����������������������������� �������������������������������������� ��������������������������������� ����������������������������������� ����������������������������� ����������������������������� ���������

���������������������������������������� ���������������������������������������������� ������������������������������� ���������������������������������������������

���������������������������������������� 20 Näringsliv

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


OBS! 19/9-24/9

�������������������

VÄRMEPUMPSVECKA

HOS GÄVLE BYGGMARKNAD

��������������������������� ����������������������

Elprischockad?

�������������������������������������������������

��������������������������� �����������������

���������������������������

SE OM DITT HUS – VÄLKOMMEN IN TILL OSS OCH PRATA LUFTVÄRME

�������� �����������������

Övervakningspaket 1:

����� � �

• SRD-450 Videolagring 500GB • 2st Domekamera D/N • CCTV-Monitor 17”, VGA • Trafo 24VAC/2.5A

�� �� � � � � � �� ���� �

Övervakningspaket 2: • eVIDO Videolagring 4-kanaler 1TB • 2 st HD-kubkamera IP H.264 • CCTV-Monitor 17”, VGA • Switch 8 portar (4 PoE)

��� � � ��

� ����� ���� ���� ��

���

���������������� ��������������������������

GARANTI

��Trygg��������������������������� ��Driftsäker�������������������������������� ��Effektiv���������������������������� ��Hyper Heating������������������������������� ��Uthållig�������������������������� ��Topptestad����������������������� Vi drar av ROT-avdraget på 50% direkt i butiken!

Kostnadsfritt hembesök under hela september och oktober!

ExacqVision IPhone applikation Visar live-video och inspelat material i din Iphone

Upplandsgatan 28, Gävle. Tel 026-495 91 40 V. Tullgatan 30, Hudiksvall. Tel 0650-760 45 info@nordells.se, ���������������

PA R T N E R

����������������������������������������� ���������������������������������������������������

�����������������������

Din lokala Securitas Directleverantör

���������������������������� – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 21


Karaktärerna Agneta och Johanna i Småstadsliv. Foto: Marias Of Sweden.

������������������������������������������ ������������������������������

Smart humor med Småstadsliv Nu är gänget bakom denna humorsuccé tillbaka med en helt ny föreställning, med karaktärer från radioprogrammet ”Anosch Vägkrog” som sänts i P4 Gävleborg.

�������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������������� ����������������������������������������� �������������������������������������������� ������������������������������������� ����������������

Kanske såg ni föreställningen i Hofors i sommar, nu blir det en mer omfattande höstturné så många städer får ta del av denna briljanta humor. 30 september kommer de till Ockelbo, 1 oktober Gävle och 22 oktober till Sandviken. Småstadsliv gjorde sig kända genom sina sketcher, som spred sig som en löpeld på nätet och som sedan blev till storsäljande långfilmer. Gör nu inte misstaget och tro att det här är buskis, bara för att det finns män utklädda till kvinnor, och lösmustascher och peruker. För detta är innerligt smart humor med mycket eftertanke och en sällsynt förmåga att gestalta småstadsbors stundvis märkliga och lustiga beteenden.

������������������������������������������� ����������������������������������������������

Text: Marie Björk • SvenskPress.se

������������������������� ������������������������������������������������������� ���������������������������������������� ����������������������������������� ���������������������������������������������������������� �������������������������������������������������

����

������������������������������

��������������������������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������

����������������������������

���������������

������������������ 22 Näringsliv

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


���

������������������������������ ��������������������������������

Bosch EHP LW Compress

Värmepumpen som anpassar sig

������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������� �������������������������

���������������������������������������������������������������������������� ���������������������������

������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� �������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������

Vill du kunna utveckla ditt boende i framtiden, utan att redan idag bestämma exakt hur? Då är jord-/bergvärme- pumpen Bosch Compress rätt val. Den är förberedd för anslutning av både radiatorer och golvvärme, eller pooluppvärmning och frikyla. Eller solpaneler.

����������������������������������������������������������������� ���������������������������������������

026-25 41 41

www.boschvarme.se

070-595 49 53

���������������������������� �������������������������

������������������ ���������������� ������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ����������������������� �������� �������� ������

������������ ��������������

�����������������

Råsaftcentrifug 6844

�������� ���������� ������������ �������������

�����������������

Plattång ST70E

�����������������

Torktumlare QW493A

�����������������

���������� �����������

Rakapparat HQ8240/18

�������

���������������

Svamp/Frukttork 6772

Tvättmaskin QW16694

�����������������������������������������������������������������������������������������������������

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Näringsliv 23


Välkommen att se 2012 års husvagns & husbilsnyheter hos oss. Passa även på att fynda bland kvarvarande 2011:or!

lko m en me br n a a a tt ffä gö r! ra

������������������������� ����������������������� Riavägen 5, 818 33 Valbo • Tel: 026-13 30 40 Verkstad: 026-13 25 40 • e-post: info@caravanmarine.se www.caravanmarine.se • Mån-Tor 10-18, Fre 10-17, Lör 10-13

������������������������������������������������

����������������������

�������������������������������������������� ������������������������������������������������ ����������������������������������������������� ����������������������������������������������� ����������������������������������������������

��������������������� ������������������ �������������������������������� ������������ Tidigare Gästrike El • El & svagströmsservice

• Industriservice

• Personlig kontakt

• Telefonväxlar

• Ring 026-10 99 40

�������������������������������������� ������������� �������������� ������������ �����������������������

������������������ �������������������������� ��������� ��������������������� ��������������������������� �������������������������������������������������� ����������������������������������

��������������������������� Strömsbrovägen 18 • 803 09 Gävle

�����������������������������

������������������������������������������ �������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������������� �����������������������������

������������������������

�������������������������������������������������

���������������� ������������������������������������������������� ������� ��������� ������������� � ������������� ������������� � ��������������� ����������������������������� � ����������������������

24 Motor

��

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

�����������


Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn Aldrig i livet! Det sägs att man aldrig ska säga aldrig, men det är inget Ferraris vd Luca di Montezemolo tagit fasta på. När frågan kom om vi skulle få se italienarna producera en renodlad elbil i framtiden blev svaret kort och gott - aldrig i livet! ”Ni kommer aldrig att få se en Ferrari som elbil för att jag tror inte på elbilar. Jag tycker personligen inte att de representerar en viktig del när det gäller nollvisionen för koldioxidutsläpp”. Luca di Montezemolo fortsätter: ”Däremot arbetar vi väldigt hårt med hybriden vi visade upp under Genéves bilsalong förra året - Ferrari 599 GTB Hy-Kers. Detta är framtiden och jag hoppas att vi inom bara ett par år kan visa tekniken i en produktionsbil”.

Ingen dålig Karma Skillnaden mellan pojkar och män är priset på deras leksaker. Leonardo DiCaprio är knappast något undantag och skådespelaren har precis bytt bort sin Toyota Prius mot en Fisker Karma. DiCaprio är således försten ut med att få nycklarna till plug in-hybriden. Räckvidden är åtta mil på ren batteridrift och elmotorerna är på totalt 403 kusar. När krämen väl tar slut laddas batteriet med hjälp av en bensinfyra på 265. 0-100 rullar på 5,9 sekunder och toppfarten är 200 km/h. Andra kändisar som beställt

sig ett exemplar av supersporthybriden är Al Gore och Colin Powell. Grundaren Henrik Fisker är dansk, bilen amerikansk men tillverkas i Finland. Snacka om kulturkrock!

NYPD är ”laddade” Poliskåren i New York är minst sagt i ”stöten”. Lagens väktare har nämligen köpt in inte mindre än femtio exemplar av elbilen Chevrolet Volt. De nya polisbilarna kan köra upp till åtta mil på enbart eldrift och har en kombinerad räckvidd på 50 mil när bensinaren hjälper till att ladda batterierna. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg vill minska på utsläppen och skapa en grönare stad och totalt har kommunen nu investerat i inte mindre än 430 elbilar. Så med miljö i ”tanken” är ”New York Police Department” förhoppningsvis ”laddade” inför nästa utryckning.

Tro det eller ej Det finns nog inget som orsakat så mycket lidande i världen som just religion och enda gången det är giltigt att bära huvudbonad på en legitimation är just av religiösa skäl. Österrikaren Niko Alm har kämpat i tre år mot myndigheterna och fick även genomgå en läkarundersökning för att kolla om han var psykiskt lämpad innan han äntligen fick körkortet med sitt önskade foto. Författaren Gilbert Keith Chesterton sa en gång: ”En bra religion är en man kan skämta om”. Niko tillhör något som kallas Pastafarian, vilket betyder att han tror på det ”flygande spagettimonstret” och enligt hans tro ska han därför bära ett - hör och häpna - durkslag på huvudet. Tja, vi kan bara konstatera att än är den siste idioten inte född! Text: Jenny Nilsson • CNP AB

������������������������ ��������������� �����������������

��������������� �������������������

����������������������������������� ������������������������������������� �������������������������������������� �������������������������������� ������������������������������������������ ������������������������������������������ ���������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������������ ������������������������������� ������������������ ������������������������

��������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

����������������������������������

������������������

��������������������������� �������������������������������� ���������������������������

– Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Motor 25


Qurant & 3-vlig Bilstereo CD/USBspelare Kenwood KDC-4051UR

890:oms inkl. m : 1 290:-) ris p . (Ord

Alla goda ting är tre sägs det och ordspråket stämmer överens med Audi vars suvar nu är tre till antalet: Q3, Q4 och Q7. Den förstnämnda är tyskarnas senaste nykomling och har samma kaxiga utseende som sina äldre syskon. Däremot är nya Q3 betydligt mindre och mäter exakt 439 centimeter mellan stötfångarna. Frågan är om storleken har någon betydelse eller är lillsuven lika kompetent som de större modellerna? Siktet för Audi Q3, som faktiskt byggs i Barcelona hos Seat, är inställt på BMW X1 som har snarlika mått. Det rör sig med andra ord om suvarnas mellanklass där kunderna inte stirrar sig blinda på terrängegenskaperna, utan snarare på hur bilen uppträder i storstadsdjungeln. Häng med på en första provrepa i och omkring alpstaden Zürich.

��������������������������������������������������� ���������������������������������������� ��������������������������������������������� ���������������������������������������� ���������������������������������� ����������������������������� ����������������������������� �������������������������� ���������������������������� �������������������

Last eller lust? Utseendet är klart aggressivt med de sneda, lite elaka strålkastarna samt den enorma grillen. Designen i profil ser lite stubbig och fyrkantig ut i kontrast till det eleganta bakpartiet. Interiören är smakfull – något man förväntar sig bakom ratten på en Audi. Instrumentpanelen känns igen från A1:an men har fått andra ventilationsutblås. Standardutrustningen är hög och räcker prylarna inte till så finns det massor av godsaker att välja bland – bara du är redo att tömma spargrisen. Vad sägs om en teknikspäckad färddator, interiörbelysning med ett stort antal ljusdioder, panoramaglastak, parkeringsassistans eller trådlöst nätverk? Komforten är mycket bra både i fram- och baksätet. Men då taklinjen sluttar svagt ner mot bagageutrymmet så påverkar det naturligtvis skuffen. Ändå får vi in 463 liter och då man fäller ner de bakre ryggstöden får 1 365 plats.

”Q” som i Quattro Under huven erbjuds välkända motorer: alla är turbofyror på tvåliter och har start och stopp-teknik. Bensinarna är på 170 (302 500:-) respektive 211 hästkrafter (343 500:-) medan dieslarna är på 140 (288 000:-) respektive 177 (343 500:-). Båda bensinarna och den starkaste dieselspisen har tyskarnas välkända fyrhjulsdrift quattro, medan den minsta oljebrännaren enbart driver på framsulorna. Vi testade den motorstarkaste dieselmaskinen i gänget som även har en sjustegad dubbelkopplingslåda inkluderat i grundpriset. Det är en stark maskin som klarar noll till hundra på 8,2 sekunder, toppar 212 och sörplar enbart i sig 0,59 liter per mil. Om man köper till ”Drive Select” så kan föraren välja mellan fyra olika körprogram: komfort, auto, dynamik och effektivitet. Det sistnämnda läget är mest intressant eftersom bilen ”rullar fritt” när föraren släpper gaspedalen i exempelvis nedförsbackar och sparar bränsledroppar. Därmed måste man vara extra på hugget med bromsen om det börjar rulla för fort. Vår slutsummering blir således att BMW X1 får se upp. Audi Q3 ligger nämligen tätt i baken, blinkar med helljuset och tutar för omkörning.

���������������������������������

Erbjudandet sker i samarbete med MaxiDeal. Anmäl ditt intresse på ��������������� Där ser du villkor och övriga specifikationer från annonsören.

www.ljudbutiken.nu Kryddstigen 8, Gävle 026-66 00 65 Öppet: Mån-tors 10-18, fre 10-17, lunchstängt 13-14

26 Motor

Plus

Minus

+ Kvalitetskänslan är övertygande + Fräsch formgivning + Köregenskaperna + Komforten

- Baksätets mittplats är inte den bästa - Begränsad bakåtsikt

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –

Text: Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg • CNP AB


En bjässe för miljön

närbesläktade Porsche Cayenne. Vi hoppar raskt in bakom ratten och här har det hänt saker. Inredningen är prydlig och känns riktigt lyxig – å andra sidan börjar instegspriset på 479 000 kronor medan vår testbil går loss på hela 799 000. Den svartfärgade kupén innehåller en lagom portion valnötspaneler och snygga sargkanter i borstat aluminium. Det är bara att ta för sig av de läderklädda framstolarna och njuta av den rymliga aktersoffan som numera kan skjutas sexton centimeter på längden för att ge mer plats i bagageutrymmet.

Rent samvete

Den är 480 centimeter lång och har en matchvikt på 2 315 kilo. Nya Volkswagen Touareg är fortfarande en bjässe – men numera en miljövänlig sådan. Vår testbil är nämligen snäll mot miljön och det tack vare hybridmotorn som enbart dricker 0,82 liter milen. Låter det tråkigt? Tja, låt oss då berätta att prestandan kan jämföras med en sportbil samtidigt som dragvikten är hela 3,5 ton. Hur är det möjligt? Vi befinner oss i italienska Florens och den här gången inte enbart för det säkra vädrets skull. Här finns även ett världsberömt vetenskapsmuseum som ställer ut mycket av Galileo Galileis arbetsmaterial. Forskaren hade inte trott sina ögon om han provkört nya Volkswagen Touareg Hybrid eftersom ”tyngdkraften” tycks vara upphävd. Den tunga terrängbilen dricker som en fyra med bjuder på samma effekt som en V8.

Lyxigare interiör Volkswagen själva hävdar att testbilen är den största tekniska innovationen märket någonsin presenterat, men vi återkommer till detta. Låt oss först börja med formgivningen som är riktigt elegant men sticker ändå inte ut för mycket. Både nosen och aktern har lånat drag från de mindre syskonen medan sidosiluetten påminner om

Under huven erbjuds fyra maskiner där dieselalternativen är en V6: a på 245 hästkrafter samt en V8 på 340. Vill du köra en bensinare så erbjuds en V6:a på 280 hästar - men låt oss vrida runt startnyckeln till det intressantaste alternativet: hybridversionen. Elmotorn på 46 hästar gör sig redo och bilen susar i väg såväl ljudlöst som utsläppsfritt i ungefär två kilometer förutsatt att man håller sig under 50 knyck. När batteriet, som gömmer sig under bagaget, börjar sina eller om föraren trycker till på gasen så startar en bensinare på 333 hästkrafter som arbetar tillsammans med en åttastegad automatlåda. Det som avslöjar att V6:an börjar arbeta är att varvräknarnålen vaknar till liv, men faller ner till noll igen när enbart elmotorn är i tjänst. Tja, det är verkligen inget fel på prestandan med tanke på att den fyrhjulsdrivna bjässen accelererar till hundra på 6,5 sekunder och toppar 240 km/h. Det här låter kanske inte så miljövänligt, men glöm inte att ta hänsyn till fakta. Volkswagen Touareg Hybrid har samma totaleffekt som en V8 men dricker blott 0,82 liter milen. Det här är helt SUV-eränt!

Plus

Minus

+ Klassas som ”miljöbil” + Terrängegenskaperna + Underbar prestanda + Härlig komfort

- Ingen jättelång räckvidd vid eldrift - Högt pris

Text: Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg • CNP AB

**

*

NYA FORD FOCUS – Testvinnare!

NYA FORD FOCUS hemma för omgående leverans. Välutrustade bilar för omgående leverans. Med högteknologiska säkerhetssystem som redan rosats av pressen och med det avancerade bromssystemet Torque Vectoring Control som ger dig unikt väggrepp. Nya Focus erbjuder hög kvalitet och moderna motoralternativ – flera av dem är miljöbilsklassade. Upplev något mer än en bil – välkommen in och provkör.

NYA FORD FOCUS 95 hk TDCi

177 900:-

Bränsledeklaration: Nya Focus 95 hk TDCi 0,42–0,6 l/mil blandad körning, 109–139 g CO2/km. *5 års garanti/10.000 mil, vilket som inträffar först. Gäller vid köp av ny Ford Focus. ** Miljöbilar befrias från fordonsskatt under 5 år från 1/1 2010. Gäller miljöbilar enligt Transport-styrelsens definition, som tas i trafik för första gången i Sverige och den gäller för alla, oavsett om man köper bilen som privatperson, juridisk person eller i ett företag. Gäller endast lagerbilar.

ford.se

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Motor 27


Christer Dahlbom pratar i40 med Ville Porka medan Anette Dahlbom ser till att gästerna får sin förtäring.

Nya Hyundai i40 hos Bilvaruhuset Allt Om Motor nr 18 testade nya Hyundai i40 och jämförde den med Volvo V70 och Peugot 504 SW. i40 blev ”bäst i test” med superlativ som ”i trion är det bara Hyundai som har några accelerationsreserver att tala om”. Bilvaruhuset Dahlboms Bil bjöd in sina kunder till premiärvisningen i sin Bilhall och bjöd på snittar och dryck den 1 september.

Första officiella bilden på produktionsklara Subaru XV Nu är det knappt 14 dagar kvar tills täckelset faller och en helt ny, produktionsklar Subaru får Världspremiär. Subaru XV är en crossover som utvecklats med fokus på Europa och de höga krav som ställs av konsumenterna på denna marknad. Eftersom nya Subaru XV är utvecklad och framtagen med fokus på den europeiska marknaden är det helt naturligt att den produktionsklara modellen får sin Världspremiär på Europas största och viktigaste internationella bilmässa. Subaru XV är en tuff utmanare i C-segmentet som kombinerar sportig smidighet med förstklassig framkomlighet. Nyckeln till den lyckade kombinationen är naturligtvis Boxermotorn. Subaru XV introduceras i Sverige under första kvartalet 2012. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Subaru

Ett femtiotal intresserade granskade i40, provsatt och kollade bagageutrymmet, som är väl tilltaget. Ändå finns det gott om benutrymme för passagerarna. i40 är också välutrustad med en standardutrustning som i andra bilar skulle kosta en hel del (det vill säga ”en mindre förmögenhet”). Bilen finns i fyra varianter, Select, Business, Premium och Sport. Hyundai i40 finns att välja med bensin- eller dieselmotor. Premium och Sport har bland annat aktiv parkeringsassistans för fickparkering. – Det är bara att trycka på en knapp så fickparkerar bilen själv om du sköter gasen och bromsen, sa Christer Dahlbom, VD på Dahlboms Bil. Ute på gården kunde sedan besökarna testa finessen. i40 Business har dessutom backkamera med displayen i backspegeln medan Premium och Sport visar vyn bakom bilen i navigationssystemets display. Förargliga parkeringsskador är väl snart ett minne blott Hyundai i40 ersätter Sonata och kommer så småningom även som sedan. Intresset var stort och flera begärde direkt att få en offert.

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

���������������������������� ���������������������� ���������������������� ����������������������� ����������������������� ��������������������������� ���������������������������������������� ����������������������

������������������������������������������������������� �������������������������������������������

���������������������

���������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������

������������������

���������

����������� ������������ ��������������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������

��������

������

�������������������������������������������������������� ������ ���������������������

���������� �����������

������� �����������

������� �����������

�����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

28 Motor

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

�������������������������������� �����������������������


���������������������������� Nu börjar det bli dags att se över vinterdäcken, klarar de en säsong till? Är du osäker så hjälper vi gärna till med det och allt annat som rör däck och hjul! ���������������������������

������������������� ��������������� ���������������

Välkomm en till �� ������� ������ ������� ����

�����������������������������������������������

- ingen ränta eller avgifter. Du får även Volvokortsbonus!

Södra Kungsg 61-63 Gävle

026-65 57 00

Gummiverkstan direktnr

026-65 57 68

��������������

������������������ ����������

����������� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �� �

�����������������������������������

���������������������� – Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Motor 29


Kanske tänker du som många andra: ”En olycka händer inte mig”. Men att lära sig rädda liv gör man inte för sin egen, utan för någon annans skull. Vi tillhandahåller Första-hjälpenutbildningar efter de nya riktlinjerna i Sverige.

Vill du veta mer, kontakta oss: Kundservicenter

0771-535300

Anna IngelaRosén Pettersson

026-54 08-452 69 46 63 98

e-post: forstahjalpen@redcross.se

(Gävleborgs- och Uppsala län)

Erik 023-70 41 13 LaddaAndersson gärna ner vår Första-hjälpenapp: www.redcross.se/forstahjalpen

Gävle Hamn blir nav för exporten till Asien Satsning på direktsamlastning från Gävle till 350 destinationer i Fjärran Östern. Nordens största samlastare, Nordicon AB, öppnar den 29 september 2011 portarna för en direktsamlastning av styckegods i container varje vecka från Gävle till Singapore, vilket ger en bättre service, kortare transittider och framför allt lägre transportkostnader än andra alternativ. Från Gävle kommer man via denna trafik att nå ca 350 destinationer i Sydostasien, Kina, Indiska Subkontinenten, Australien och Nya Zeeland. Upptagningsområdet för denna trafik sträcker sig från Luleå i norr till Uppsala i söder och Mora i väst. Lastningen av containers kommer att utföras av FLB Logistik AB i Gävle. Gävle blir nu den enda orten utanför Göteborg som har samlastning av containrar. Vad innebär det här för Gävleregionen? Frågan går till Anders Franck, Mellansvenska Handelskammaren: – Det gör det enklare för regionens företag, man slipper skicka godset till Göteborg, som har långa ledtider, säger Anders Franck. Att godset transporteras kortare sträckor innan samlastningen i Gävle är också bra för miljön. I Gävle går det snabbare. Det stärker Gävle som logistiskt nav. Med andra ord, det är bra för alla. Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

������������������������ ����������������������

������������������������ ���������������� ������

��� ��� ��� �� ���� ��� ��� ���� ��� �� ��� �� ��� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

������ ������� ���������� ���������

���������������������

��������������

����������������������������������������������� ���������������������������������

���������������������

������ ���������������������������������������������������� ������������������������������������ ���������������������������� ����������������������������

������������

������������������������������� ������ ����������������� ���������������

������������

��������������������� ������������������������� �������������������

�������������������

������������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������� ��������������������������������

��������������������������

������������������������������������������������������������ �����������������������������������������������������������������

30 Samhälle

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


������������������������������� ������������������������������ �������������������

RFSL kongressen till Gävle 2012 Under tre dagar i nästa år, 11-13 maj, kommer drygt 200 deltagare till Gävle och Högskolan för att delta på RFSL:s kongress. Kongressen är RFSL:s högsta beslutande organ och utgörs av ombud från förbundets alla avdelningar samt ungdomsförbundet. RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra. Arbetet för detta sker genom politiskt påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter. Under kongressen debatteras inkomna motioner och förbundsstyrelsens propositioner. Kongressen gör också ofta uttalanden i aktuella politiska frågor. Det är RFSL Gävleborgs lokalavdelning som tillsammans med Gävle Convention Bureau ansökt om att få mötet till Gävle. – Jag är jätteglad över att RFSL Gävleborg blir värd för RFSL:s kongress 2012. Detta är ett mycket bra tillfälle att visa upp vår stad, men också att få visa upp RFSL och sätta fokus på våra frågor för Gävle, säger Magnus Svensson, ordförande i RFSL Gävleborg. – 2012 blir ett bra år för våra aktörer i mötesindustrin, konstaterar Elisabeth Hugg projektledare för Gävle Convention Bureau. Större möten av det här slaget omsätter miljontals kronor. Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) bildades 1950 och är därmed en av världens äldsta organisationer av sitt slag. RFSL har 29 lokala avdelningar runtom i landet och cirka 4 000 medlemmar. 2007 bytte förbundet namn till RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

�������������������

������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������

���������������� ������������� ������������ �������������������������������������� �������������������������������� ����������������������������������������

������������������������������������� ����������������������������� ���������������������

SvenskPress.se

�������������� ���������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������� ������������������������������������������������

����������������������������� �������������������������������������������� ����������������������������������

����������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������

������������ �������������������������������������������� ������������������������������������������� �������������������������������������������� ����������������������������������������������� ������������������

���������������������� ����������������������������������������������������������

����������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������

��������������� ������������������������������������������������������������������������

Erbjudandet sker i samarbete med MaxiDeal. Anmäl ditt intresse på ��������������� Där ser du villkor och övriga specifikationer från annonsören.

����������������� – Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Samhälle 31


������

Din hjälp i nöden!

������������� ���������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� �����������������������������������������������

��� �� � ����

���

��� �����

����������

�� ���� �������������� ���

������� ������������������������������������������������������ �����������������������������������������������������

���������������������������������������������� ������������������������������������������ ���������������������������������������������� ���������������������������������������������

SJUKT BRA PRISER!

Prissänkt värsting! ����������������������������������������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������ ������������������ ����������

� �����

����

�������

���������

���������

�������

���������

������������

���������

�����������

������������

��������

�������������� ���������

�����

���������

���������������

��������� ������������ ����������

����������������

���������

���������������

������ ����������������������

����������

����������� ������������������������

����������������� �������������

�����������������

������ ���������� ������

���������

���������

����������������� �������������

��������

������������������

�������������

���������

��������������

�������������

�����������

���������

���������������

������������������

�����������

������ ����������������������

���������

���������������

����� ���������������������

����������������������������

Ny Tricom Gamer, snabbare och billigare � ����� ��� ����� ������ ��������

��

�����������������

������������������������������������� ������������������������������� ��������������������������������������� �������������������������� ���������������������������� ������������������������������������ �������������������������������� ���������������������

����������������

���

�����

��

������������������������������������

�� ��������

�����

������ �������

������ ����� ���� ������ � �� � � �����

������ �������

��

�����������������

������������������������������������� ������������������������������� ��������������������������������������� �������������������������� ������������������������������������������ ���������������������������� ��������������������������������� �������������������������������� ���������������������

���������������������

������

���

������������������

������� �������������������

������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������������������������������������������������

���������������������������� ����������������������������������

��������������

���������������

Gestrike Magasinet nr 8 2011  
Gestrike Magasinet nr 8 2011  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement