Page 1

tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 ta exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby April/maj 2010

Det våras i Anna Jörgensdotter Gästrikland - brinner för kvinnohistoria Kalendern Hälsa m.m Hälsomässan i tiden

Släpp in framtiden

Vi minns ”The Champ”

Dubbla motormässor

en del av magasinet


- i en kran nära dig!

020-37 93 00 Hamnleden 20 806 41 Gävle www.gastrikevatten.se

����������������������� ������������ �������������������������������������� ����������������

������

Svenska medier har nu unisont hyllat hans idrottskarriär och postumt gett honom erkännandet som en av Sveriges största och bästa boxare genom tiderna. Det är ett både grymt och sorgligt faktum att det är samma press som tidigare skoningslöst försökt öveträffa sig i putslustiga skämt över en idrottsman som förverkligat drömmar få människor kommer i närheten utav. Det otäcka är ju medias makt när så många hakar på ett drev och tolkar en skev vinkling som en ”sanning”. Det är en sak att många kan ha svårt att visa uppskattning och uppriktigt glädjas när andra når framgångar. Jag vet inte om det är typiskt svenskt eller om det ligger i människans natur att ansluta sig till belackarna och lite enklare vänta ut rätt tillfälle, dvs när motgångar kommer, för att sedan självgott och (o)begåvat kunna säga: Vad var det jag sa? Vadå sa? Är det någonting det finns för mycket av är det just snackare. Bättre bra gjort än bra sagt. Uppskatta i stället de som står för det de gör och tror på samt kämpar för sin sak.

Hyllade och uppskattade Mina tankar går osökt till de numera hyllade och för alltid uppskattade artisterna Cornelis Vreeswijk och Ted Gärdestad, som jag för övrigt hade förmånen att se live i min ungdom. Under den sista delen av sina liv var det inte många som brydde sig om dem och deras leverne för att de efter sin bortgång skulle förklaras som de stora artister och begåvningar inom sin genre som de naturligtvis var. I medvind finns ryggdunkarna i klungor men när det börjar blåsa snålt är det lätt att vända ryggen till eller i värsta fall ställa sig på belackarnas sida. Självklart blir det speciellt när en person exponeras stort i media och alla kanske inte heller trivs eller är till sin fördel i rampljuset alla gånger. Men en människa måste ju inte vara kändis för att man skall kunna kosta på sig att säga: – Det där gjorde du bra! Vardagshjältarna finns ju runt om kring oss. Vilka finns i din närhet, förgyller din vardag och ställer upp i ur och skur? Angående Anders lärde jag känna honom efter det att han bestämde sig för att göra comeback då han mist sin Europatitel för andra gången. Vi tränade hårt och hade en hel del kul i slutet av 80- och början av 90-talet, bland annat när han blev amerikansk mästare. Kontakten upprätthölls ”The Champ” och jag. genom åren och inför hans 50årsdag tog jag med mig en av Sveriges kunnigaste boxningsskribenter, Krister Berge för en intervju med målsättningen att spegla Anders på ett rättvist sätt, både som människa och idrottsman. Till allas vår glädje blev sedan gratulationerna och hyllningarna faktiskt både hjärtliga och goda i de flesta media. Anders, du var en av de största människor jag lärt känna – i dubbel bemärkelse. Du var bäst, flera gånger om, det står i historieböckerna. Vandra i frid, hälsa bröderna och far. Tids nog möts vi alla igen.

���������������

������������

������

����������������

������

����������

������

Joe Formgren Gestrike Magasinet

���������������������������������������������������������������������������� ���������������������

2 Tvåan

Det finns ett gammalt talesätt som säger: Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Tyvärr ligger det en hel del sanning i detta bondförnuftiga uttalande. Jag fick det grymma beskedet att min inte alltför gamle kompis Anders, inte Lillen, Eklund gått bort åt helsike för tidigt på skärtorsdagskvällen.

PS. Läs Krister Berges artikel om Anders idrottskarriär på annan plats i tidningen och även den om deras möte inför Anders 50-årsdag på: www.gestrikemagasinet.se

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

Foton: Ingela Gustafson.

Ett närproducerat och klimatsmart dricksvatten

Minns de stora men uppskatta dem i nuet


Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Upplaga 54.000 exemplar.

Innehåll april 2010 Turism • Kultur • Fritid

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: VTT Grafi ska AB Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till kontor.

GKK:s ungdomar har gjort det igen

4

Valborgsmässokonsert

4

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material.

Sista chansen att se Herrgårdslif

5

Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickas till oss eller publicerats på www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn. Eftertryck av text eller bild utan särskilt tillstånd beivras.

Profilen: Anna Jörgensdotter

6–7

Gestrikekalendern

8–9

Gestrike Media AB Adress: Hattmakargatan 17, 803 11 Gävle Telefon: 026-126 126 Telefax: 026-126 127 E-post: info@gestrike.net Boka förmånligt årsavtal. Marknadsplanera med oss på Gestrike Media AB. Kontakta oss för mer information om annonsering, kommunikationsplan och marknadsgenomgång.

Omslagsbild: Anna Jörgensdotter - en kvinnohistoria. Foto: Gabriel Liljevall.

Boka in Gestrike Magasinet - varje månad! • Länets största tidning - 54.000 exemplar! • Annonsera där ni får mest för pengarna. • Boka förmånligt samarbetsavtal på årsbasis. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era egna nyheter på SvenskPress.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

Nöje Jag föredrar att du kallar mig ”Viking”!

10

Full fart på nyrustade Heartbreak

12

O’Learys back in town

13

Hälsa Nybo Café i ny regi

15

Hälsomässan ligger rätt i tiden

116

Näringsliv Jonas Sundquist, expeditionsguide

18

Frösunda - privat omsorgsalternativ

20

Assist med snabba puckar

22

I år vill vi bli ingenjörer

23 2

Majnumret utkommer 23 maj. Manusstopp 4 maj.

Bröllopsyra på Trädgårdsmässan

24

Säljare sökes: Platsar du i den glada ligan nedan och har körkort samt F-skattesedel är du välkommen med ansökan till: info@gestrike.net

Fick prestigeorder från Sandvik

25

Gävle Energi och Korsnäs har bildat nytt energibolag

26

Framtida utmaningar

27

Motor Gästrike framgångar på Custom Motor Show 2010

28–29

Saab åter i produktion

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Per-Erik Jäderberg

Upphovsmakare joe@formgren.com 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net 026-126 126

Marknad, säljare niklas@gestrike.net 070-289 88 80

Fotograf, www.j-berg.com jaderberg@gestrike.net 070-512 26 26

30

Bobbys Garage startar i Gävle

32

Har du uppdaterat din bil?

32

Subaru toppar amerikansk konsumentundersökning

33

Det våras för Genève

34–35

Subaru WRX STI is back on track

36

Samhälle Kick-off för ”Släpp in framtiden”

37

Per engagerar ”di svenske” i Lausanne

38

Hårda + mjuka = SANT

38

Kompetens, vad är det idag och i framtiden? Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Peter Tällberg

Skribent, säljare edlund@gestrike.net 070-52 58 450

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net 0768-783 165

Kommunikation peter@gestrike.net 070-263 40 13

39 ��� ��� ��� �� ���� ��� ��� ���� ���� �� ��� ��� �

Marie Björk Skribent bjork.m@hotmail.com

Vill ni också vara med i nästa nummer av Gestrike Magasinet? Majnumret utkommer 23 maj. Manusstopp 4 maj. Ring 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se

���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

������������ ������������������ ����������� ���������������������������� ��������� ��������� �������������������

������������������

��������������������

������������������

Stolt distributör av Gestrike Magasinet… …och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

�������������������

Annika Wiberg

Eva Dahl

AnnMichelle Ratajczak

Johannes Gardelöf

Hälsoredaktör annika@gestrike.net

Affärskontakt Hälsa eva@gestrike.net

Skribent annmichelle@gestrike.net

Motorskribent CNP Car News & Pictures AB


Ombyt ta roller i cn hoc

GKK’s ungdomar har gjort det igen

key balett

Louise Nordström och Marcus Olofson

Ida Long omringad

Alla på en gång!

Olivia Zetterberg

2009 firade Gävle Konståkningsklubb 30 år och anordnade då en sprakande ishow som blev en publiksuccé. Det fick bli startskottet på en tradition som kommer att hålla i sig. 31 mars i år hölls således den andra showen och även den lockade runt tusen åskådare till Läkerol Arena. Samtliga av klubbens åkare fick delta, från de yngsta i skridskoskolan till de äldre elitåkarna. Det resulterade i närmare 120 åkare! – Showen är avslutningen på en toppensäsong och barnen tycker att det är pricken över i:et, säger Nina Zetterberg från GKK. – De har övat på sina respektive nummer i några veckor och alla är helt fantastiska och går in för uppgiften, berättar hon. Skridskoskolan med de yngsta deltagarna bjöd på ett Astrid Lindgren-tema. Utklädda till de olika karaktärerna utförde de graciöst sina nummer till musik från bland annat Mio min Mio, Pippi Långstrump, Emil och Madicken. De äldre åkarna bjöd på ordentlig fart och fläkt med formationer och piruetter man blir yr av att bara se på.

RESTAURANGEN KROGEN ELLER MATCHEN?

GÄVLE

Spelar ingen roll - med vår nya förkvällstaxa åker du prisvärt. Vi hämtar dig var du vill i hela stan och garanterar att mätaren stannar på ett tvåsiffrigt belopp FÖRKVÄLLSTAXA 99Kr GÄLLER Hagaström Lexe Sätra Stigslund Strömsbro Forsby Åbyggeby Hille Näringen Väster Nynäs Villastaden Centrum Brynäs Bomhus Sörby Hemsta Andersberg Hemlingby ÖVRIGA FASTA PRISER Björke 150 Forsbacka 250 Furuvik 150 Hamrånge 400 Hofors 500 Ockelbo 600 Sandviken 350 Skutskär 250 Trödje 250 Valbo 150

FÖRKVÄLLSTAXA

Alla priser gäller Torsdag, Fredag, Lördag kl.18.00-24.00 1-4 personer endast vid telefonbokning t.o.m. sista Augusti.

En Jackson-moonwalk

För att utveckla showverksamheten bjöds ishockeyspelare från olika klubbar i Gävle in att delta i bland annat en hockeybalett. Det visade sig bli en mycket lyckad satsning som såväl publiken och grabbarna själva uppskattade. Denna gång gästspelade också Ida Long, en 24-årig prisbelönad Gävleartist. Iklädd en häftig klänning sjöng hon en av sina låtar med konståkare runt om sig, ett mycket vackert nummer. Ida hjälpte också till med en del koreografi eftersom hon till vardags också är danslärare på Ackes Dansskola. Showen har blivit en viktig del av verk samheten, inte minst ur ett medlemsperspektiv. GKK har många framgångsrika tävlingåkare på olika nivåer, även elit. Många av klubbens åkare är också utbildade tränare som leds av huvudtränare Elisabeth Pant Elisabeth Pant. Text: SvenskPress.se Foto: Ida Kedling

Valborgsmässokonsert Valbo & Sandvik Musikkårer ger en konsert med vårmelodier i Valbo Missionskyrka på Valborgsmässoafton 30 april klockan 19.00. Därefter spelar man vid kasen klockan 20.00. En konsert inomhus i Valbo Missionskyrka med populära vårmelodier och vacker konsertmusik. Fri entré. Servering, lotterier. Vid brasan spelas vårmelodier. Det blir vårtal och sång. Text: Jan Wikegård • SvenskPress.se

���������������������������

������ �� ������ ����������� ������ ������

�� ���� ��� �� ��� ���� � ��� ��� ���� � ���������������������������

� ���� � � ��� ������ ���

�������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������

026 400 40 40 4 Fritid

������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������

���������������������������������������������������������������������������������������

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Sista chansen att se Herrgårdslif

������

� ������������ ��������������

kl. 10-16

Lustspelet Herrgårdslif på Gamla herrgården vid Högbo Bruk i Sandviken spelas troligtvis för sista gången den 6-23 juni 2010. Över 90 turistbussar är bokade, dvs nästan 5000 personer. Intresset är stort, men upphovsmannen Per-Ola Björklund från Bjursås i Dalarna säger att han inte orkar kämpa längre för att göra ännu en uppsättning i framtiden. Då måste intresset från de styrande politikerna i Sandvikens kommun bli bättre. Så här säger Tomas Bolme i rollen som brukspatron Salomon Järnsparre när stålexperimenten lyckats vid Edske masugn: – Nu ska pengarna äntligen rulla in. När vi får råd ska vi alla flytta hyttan upp till järnvägen. Och en ny stad ska vi bygga invid Storsjön. Och bruket ska jag döpa till Grusbukten. Postbäraren Festing svarar: – Grusbukten. Nej, patron. Det var fult. Sandviken. – När blev Festing plötsligt Tomas Bolme och Per-Ola Björklund i en nykter? säger brukspatron. Sandviken. radiointervju från 2007. Det låter som en badstrand vid Rivieran eller Medelhavet. Ja, jag ska smaka på det där med Sandviken. Hur som helst så kommer det att bli ett gytter av hus runt det nya järnverket. Vi ska gräva en kanal där borta vid den sumpiga stranden. Skolor och sjukhus ska bli verklighet. Så blev det också.

kl. 14.00

Hur funkar lohkm?ed av oc

Markus Granseth

Verklighetsbakgrund

kl. 12.00

Sandviken grundades som stad och nu finns Herrgårdslif på Högbo Bruk 6-23 juni som publikmagnet vid 15 föreställningar med kända musikalartister från bland annat Chess och Kristina från Duvemåla. – Men vad hjälper det när jag vill skapa en fin teatertradition, om politikerna vill satsa på annat, som kostar pengar. 2007 flyttade jag från Stjärnsund, där Herrgårdslif sattes upp 1998. Kanske tvingas vi att se oss om igen efter en ny herrgård? Det tar emot för ensemblen, publiken och också jag trivs bra på Högbo Bruk, fortsätter regissören Per-Ola Björklund. Jag tror även att Gästrikarna tycker om Herrgårdslif.

Nypremiär Helt klart är det dock att det blir en rolig nypremiär på nationaldagen med massor av trevliga människor både i publik och i ensemblen. Koreografen Maggie Eriksson vid Kulturskolan i Gävle, regiassistenten Linda Lundberg och sångpedagogen Anna-Sara Berencreutz gör ett fint jobb, avslutar Per-Ola Björklund. Text: SvenskPress.se

���������������� ����������������������������������

������������

Ångtågspendel mellan Gävle C & museet se hemsidan för tidtabell

� Mora Träsk � Hur funkar lok av och med Markus Granseth från Bolibompa � Invigning av banvaktsbostaden Hosäter � Försmak av sommarens teaterföreställning � Bango från Trafikverket � Modelljärnvägsklubben visar sin bana � Hästen Berta � Nyinvigning av utställningen Trädgården Tur och Retur � Sveriges Fängelsemuseum � Slöjdklubben

�����������������

�������������������������������������

������������� �������������������

���������������������������������

Sma, stora och jattestora talt mobler

taltofest.se

inredning

...även kristallkronor

Tel 51 64 05

Rälsgatan 1, tel. 026-144615, www.jarnvagsmuseum.se

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Kultur 5


Anna banar väg för kvinnohistorien

I en mysig etta på Hyttgatan i Sandviken har hon funnit sin skrivarlya. Och skriva görs det, bland gröna tapeter och blommiga gardiner. Anna Jörgensdotter har med sin senaste roman bevisat att hon har en given plats bland svenska författare. – Jag vill att det ska hända något med de som möter det jag skriver. Att människor ska bli omskakade eller nå en del av något som de inte mött förut, säger Anna Jörgensdotter som just nu brinner för kvinnohistoria. Viljan att lyfta fram något som tidigare inte har uppmärksammats. En historia som är så tystad att det knappt går att ta del av även om man söker. Men Anna har gjort noga research, letat i arkiv och slutligen hittat så mycket fakta att hon kunnat skriva romanen Bergets döttrar som kom ut i höstas. En bok som skildrar Sandviken med omnejd under åren 1938–1958 och som fått lysande recensioner och lett fram till flera utmärkelser. I februari fick hon ta emot Ivar Lo-priset på 125 000 kronor. Och strax därefter Stora Läsarpriset, ett pris där läsarna röstat fram vinnaren. – Det känns jättekul! Läsarpriset ger inga pengar, men det är något särskilt när det är läsarna själva som röstar istället för en jurygrupp. Men även om den största äran ligger i läsarna uppskattning så handlar trots allt författarskapet om ett yrke. Ett yrke liksom vilket som helst där jobb måste resultera i pengar. Och då är stipendier och priser av högsta väsentlighet, de pengar som gör att Anna kan avsätta tid till sitt skrivande på heltid. Under arbetet med Bergets döttrar jobbade hon med boken på kvällarna och drog in pengar genom frilansande på dagarna. – I perioder så känner jag ju att det inte är hållbart. Men just nu ser det bra ut några år framåt och då känns det tryggt och möjligt att fortsätta. Men jag gillar ändå att det finns med någon slags press, säger Anna och skrattar.

En pjäs om tvätteriet Ett projekt som ligger där i startgroparna och väntar på en ekonomisk möjlighet är en historisk bok om kvinnornas Sandviken. Ett bokprojekt tillsammans med två andra Sandvikenförfattare; Helene Rådberg och Carolina Thorell.


Sandviken – numera något positivt Hon har en liten etta som kontor. En vanlig kontorsmiljö kändes inte inspirerande, inte som denna lägenhet som nu är mysigt inredd med soffa och fåtöjer. Också skrivbord så klart, mot fönstret. Det behövs bara ett ögonkast så triggas tankarna igång av alla minnen från uppväxtstaden. En stad som då inte var särskilt upplyftande för kreativiteten. – Jag vågade inte saker här. Jag var så rädd för att göra fel och sticka ut. Det var först efter gymnasiet när hon flyttade till Uppsala som hon kunde blomma ut och bli den Anna som nu kan stoltsera och sticka ut med att ha skrivit tre romaner och två diktsamlingar. Men tillbakaflytten blev något positivt. Här har hon dessutom funnit sina två skrivarpartners Helene Rådberg och Carolina Thorell. – De är så levande och radikala och det inspirerar mig. Det är väldigt viktigt att de två finns här, några man har att prata skrivande med. Så med en arbetsplats i centrala Sandviken, hus i Kungsgården och med inspirerande lokala författare omkring sig så känns Sandviken inte lika hämmande längre. – Det finns inte längre det där hotet, fängelset som man kände det som då, säger Anna Jörgensdotter.

heimer & company

– Det här är ett oerhört viktigt projekt så vi hoppas att det blir av, säger Anna. Men för tillfället får kvinnornas Sandviken gestaltas genom dramatik, Anna skriver just nu på ett uppdrag från Folkteatern som ska var klart i maj. En pjäs som kommer att sättas upp 2011 där innehållet är inspirerat av tvätteriet i Sandviken som revs 1969. – Jag tyckte att det var så konstigt att det har funnits en så stor inrättning som alla kvinnor som är äldre än mig har någon relation till, och ändå har jag inte hört talas om den förrän nu, säger hon. Så utifrån den nya vetskapen kände Anna att hon ville gestalta denna kvinnornas arbetsplats. Men egentligen vill hon inte att det ska vara en pjäs om just Sandviken, enbart. Det skulle lika gärna kunna utspela sig i en annan stad eller i ett annat land. Det väsentliga är att uppmärksamma och offentliggöra en del i kvinnohistorien. En historia som hon bara inte kan släppa, och som för henne har varit till hjälp för att kunna sätta kvinnors problem idag i ett större sammanhang. – Jag led under många år av ätstörningar, och när jag började läsa dessa böcker kunde jag rikta ilskan annorlunda. Kvinnoförakt har blivit själv förakt. Förstår man det kanske man inte går med på att behandla sig själv illa. Med genombrottsromanen Pappa Pralin som kom ut 2002 så uppmärksammade Anna ätstörningar både ur ett behandlingsperspektiv och genom inre tankar hos en ung kvinna som slåss mot själv förakt och viljan att räcka till. En bok som blev många tjejers bibel. Men nu har Anna vidgat perspektivet. Från Pappa Pralin med huvudpersonen Andrea som kämpar i sin instängda värld, till den aktuella Bergets döttrar som skildrar en särskild tid i bruksmiljö och hur det påverkar mäns och kvinnors olika villkor. En bok som triggades igång när hon för sju år sedan tog beslutet att flytta tillbaka till sin hemstad Sandviken. Anna bodde då i Malmö, men hade under ett besök i Sandviken träffat sin nuvarande make och diskussionen stod mellan vilken stad de skulle satsa på tillsammans. Efter övervägande blev det Sandviken som Anna hade lämnat för elva år sedan. – Det var spännande att flytta tillbaka och se vad som kunde hända med mig och mitt skrivande. Det finns någon form av karghet här som jag gillar, det sätter igång något hos mig, säger Anna och tittar ut genom fönstret mot Hyttgatan.

Helggalna priser Åk riktigt billigt mellan Gävle och Stockholm på lördagar och söndagar. Åk med Tågkompaniet. Vi har samma låga pris, oavsett avgång eller när du beställer resan. Gävle

Tierp

Uppsala

Arlanda

Stockholm

08.23 14.23

08.44 14.44

09.16 15.08

09.39 15.40

09.57 15.58

Stockholm Arlanda

Uppsala

Tierp

Gävle

10.23 17.23

11.00 18.03

11.24 18.30

11.49 18.50

10.42 17.43

Köp din biljett och skicka kärleksfulla e-kort på tagkompaniet.se

Text: Marie Björk Foto: Gabriel Liljevall • SvenskPress.se

Snabbfakta Namn: Anna Jörgensdotter Född: 1973 Bor: Kungsgården Familj: Man, dotter och kommande barn. Favoritplats: Korsikabadet och Berglunds Bageri i Kungsgården. Utgivna böcker: Pappa Pralin (2002), Homecomingqueen (2004), Änglarnas syster (2005), Sång från hjärtats bakgård (2006) och Bergets döttrar (2009). Inspirerande böcker just nu: Kvinnor utan män av Shahrnush Parsipur, Samlade pjäser av Sarah Kane och Tröst för ett tigerhjärta av Margareta Renberg. – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Profilen 7


MAJ 1 Cash is King. Spegeln, Gävle kl 20. 1 Big Comedy -Sveriges bästa humorturné

GestrikeKalendern APRIL 26 Jill Johnson - Music Row II. Gävle Konserthus kl 20.

27 Kulturlunch - 1:e antikvarie Dan Lorén visar vykortsutställningen och berättar om vykortets historia. Länsmuseet, Gävle kl 12.

28 Musiksoppa med Susanne Alvengren solo. Lyxig vårsoppa med färska sckerärtor

av tonsättaren Jan Sandström och dirigent Petter Sundqvist. Gävle Konserthus, kl.18. Fri entré. 29 Dansens Dag 2010. En hyllning till Isadora Duncan och hennes skola Lilla Baletten / Isadorables, konstnärlig ledare Kathleen Quinlan. Pianist: Mattias Nilsson. Heliga Trefaldighets kyrka Gävle kl 12.30. 29 Musikafton med soppa. Skottes Musikteater och Volodja lovar en kväll fylld av gråt, skratt och hisnande äventyr. På scenen; Sara Fridholm och Kalle Zerpe. Bokning 026-101135 Pris 150 kr inkl. soppa och bröd. Gasklockorna Gävle kl 19. 29 Signalfel av och med Hamadi Khemiri. Föreställningen är en serie nedslag i fem människors inre vardag. Gävle Teater kl 19. 30 Traditionsenligt Valborgsmässofirande med Valbo-Sandvik Musikkår, Valbo Kyrkokör, kase, vårtal. Valbo Missionskyrka, Ludvigsbersvägen 39, kl 19.00-21.30. 30 Gefle Drängar Valborgskonsert. Gävle Konserthus kl. 19. Upp till 15 år fri entré. 30 Mattias Lies på scen, CC-Puben Gävle kl 21.30. 30 Rytterne Röj på scen. Heartbreak Hotel,

med kända komiker. Gävle Konserthus kl 20. 1 Blue Blazers. Nothing but Genuine Old-fashioned Rhythm and Blue Tones. CC-Puben Gävle kl 21.30. 1 Rytterne Röj på scen. Heartbreak, Gävle. 2 Karlsson På Taket. Barnteater. Biljetter 026-611064. Folkets Hus i Gävle kl 13. 2 Gefle IF - Kalmar FF, Strömvallen, Gävle kl 17.

4 Europa inför 2010-talet – vilken roll ska EU spela? Mats Hallgren, Europajournalist på Svenska Dagbladet. Stadsbiblioteket, Gävle kl 19. Fri entré. 4 Martin Forsberg - Rabota. Professionella dansare möter fyra babushkor. Fyra professionella dansare möter fyra babushkor, ryska kvinnor mellan 65 och 78 år. Gävle Teater kl 19. 5 Tankens kraft - Att göra det omöjliga möjligt! Mikael Andersson föreläser. 494 kr/person. Med tidningskort 350 kr/pers.

och falsk skagenröra. Spegeln, Gävle kl 12. Insläpp från 11.30. Förköp på Gävleturistbyrå. Konserten kommer direktsändas i radio P4 Gävleborg. 28 Gävle Symfoniorkester - Kompositionsoch dirigentseminarium. Piteå Musikhögskola. Masterclass under ledning

���������������������������� Gourmet

� ����� �

������������� ���������������������������������������� ������������������������������������� �����������������

������������� ������������ ������������ ��������������������������

�������������������������������������� ��������������������������������

��������������������������������

����������������������

����������������������� ����������������������������� ����������������������������� ������������������� ������������� ������������������������������������������

8 Kalender

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

Fika ingår. Teatern, Folkets Hus Sandviken kl 18.30 - 21.00. 5 Europe is calling- för unga som vill ut i världen. Informationskväll om studier, arbete, praktik, utbyten och volontärtjänst i andra länder. Kl. 18-21, Kulturhus Lätting, Gävle. Fri entré. 5 Slöjdcafé på Länsmuseet Gävleborg. För alla! Ta med material för att tälja, sy, sticka, brodera m.m. Kl 18-21. 5 Stadsvandring i centrala Gävle. Leds av antikvarie Erika Åberg. - Samling vid Centralpalatset i korsningen Norra Centralgatan/Drottninggatan. Gävle kl 17. 6 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Musik med vårliga förtecken. Heliga Trefaldighets kyrka Gävle kl 12.30. 6 Snacka om Europa – en helt ovanlig after work-debatt. Moderator är TVprofilen Rickard Olsson med en blandad politisk panel som tycker till om aktuella Europafrågor. Café Mingel & Bar, Gävle kl. 17.30-19.00. Gratis buffé serveras från kl. 17. Fri entré. 6 Magic of Dance 2010. En explosiv och storslagen show som framförs av dansare från Ackes Dansskola. Gävle Teater kl 19. 6 Thorsten Flinck. Spegeln, Gävle kl 20. 6-9 Högbospelen 2010. Hästtävlingar med regionala klasser torsdag och nationella klasser fredag-söndag. Högbo Ridklubb, Norrsidavägen 22 Sandviken. 7 För seniorer 60 plus. Upptäck mer av Europa. Informationsdag om möjligheter till utbyten och volontärtjänst utomlands. Stadsbiblioteket, Gävle kl 14-16. Begränsat antal platser. 7 Pugh Trio. Spegeln, Gävle kl 20. 7 Beware of the Dog på scen. Tyngdpunkten ligger på Blues men en del andra överraskningar kan väntas. CC-Puben Gävle.


7-8 Easy Kit på scen. Heartbreak Gävle. 8 Musik vid helgsmål. Sångare ur FKU, Per Ahlman orgel. Musik av bl a J S Bach, Anton Bruckner och Otto Olsson. Dirigent Per Ahlberg - Heliga Trefaldighets kyrka Gävle kl 18. 8 Vår cruisen, Rockfire och Blue Tattoo. Folkets Hus, Gävle kl 19. 8 Hank T Morris & The Amazing Buffalo Brothers. CC-Puben, Gävle kl 21.30.

12 Phil and his Lonesome Tears hyllar Buddy

20 Local Heroes. Live-musiktävling, CC-

Holly. CC-Puben Gävle kl 21. 13 Valborundan. Veteranrally för motorcyklar tillverkade t.o.m 1975. Arrangör Motorcykelhistoriska klubben Gävleborg (MCHK). Start o. Målplats Gävle Motorstadion, Rörberg. Start kl 9.15. 13 Dansavslutningsshow - Zoulz Danscenter. Spegeln, Gävle kl 18. Fri entré upp till 18 år. 14 The Boonville Stompers på scen. CCPuben, Gävle kl 21.30. 14-15 Farbror Fläsk på scen. Heartbreak Hotel, Gävle. 15 Blue Tattoo på scen. CC-Puben, Gävle kl 21.30. 16 Gefle IF - IFK Göteborg, Strömvallen, Gävle kl 18.

Puben Gävle kl 20.30.

21 Säsongsfinal - Gävle Symfoniorkester. Dirigent Mikhail Agrest och Åsa Wirdefeldt, violin. Gävle Konserthus kl 19.30. Studerande med giltigt CSN-kort och barn/ungdom t o m 19 år fri entré. 21 Feedback Family på scen. CC-Puben, Gävle kl 21.30. 21-22 Ebba Gold på scen. Heartbreak Hotel, Gävle. 22 Sommarkonsert. ”Från Vintern rasat till Gabriellas sång” med Tomaskyrkans körgrupper. Tomaskyrkan, Gävle kl 17. 22 Ryno Rockers på scen. CC-Puben, Gävle kl 21.30.

8 Cykeldagen 2010. Prova senaste cyklarna, delta i Skoj på hoj, cykelutmaning 2010, tipsrunda eller titta på uppvisning i extrem cykelhoppning. Syftet med Cykeldagen är att uppmuntra människor att ta cykeln istället för bilen. Bättre för miljön, plånboken och den egna hälsan! Slottstorget, Gävle 11.00-14.30. 10 Gefle IF - Helsingborgs IF, Strömvallen, Gävle kl 19.

som bäst, precis som på 70-talet. Gävle Konserthus kl 19.30. För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel. Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Alla evenemang i kalendern hämtas därifrån. Där kan ni även lägga in bilder och direktlänkar till biljettbeställning m.m. Marknadsför både era nyheter och era evenemang direkt på www.gestrikemagasinet.se Alla evenemang i kalendern hämtas därifrån. Saknar ni Gestrike Magasinet? Finns även på turistbyrån eller bibliotek.

BOKA PLATS I NÄSTA NUMMER Majnumret utkommer 23/5. Tel. 026-126 126

20 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Musik i pingsttid. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12.30.

��� ��� ��� ��� ���� �� ��� ���� ���� �� ��� ��� �

23 Selling England - A Genesis tribute band. Upplev Genesis musik när den var

��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� ������� ��� �������� �����

������������ ������������������ ����������� ����������� ���������������������������� ��������� ��������� ���

Det smarta mediavalet:

�������������������

������������������

Medverka i Gästriklands största tidning. Utkommer inför löning! Telefon 026-126 126 • www.gestrikemagasinet.se

��������������������

������������������

�������������������

Följ med oss på Den Levande Resan!

Resor Ö sterut 2010 SOR NS RE

O PERSS

�������������� ������������

�����������������

������������������������ ���������������������� ���������������

2010

����������������� ����������������� Reseförslag: Skagen Oberammergau Vildmarksvägen St.Petersburgkryssning

1

������������������������

Narva Åbo-Åland Västerhavets Pärla Saima Kanal

026-12 00 00 026-51 45 40 www.valboresetjanst.se www.perssonsresor.se Norra Kopparslagargatan 9, Gävle

��������������������������������������� ������������������������������������

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Kalender 9


Jag föredrar att du kallar mig ”Viking”! Rubriken är ett citat från en telefonintervju 1989 med Anders Eklund, så vi tar honom på orden. I denna artikel får han sålunda heta ”Viking”, precis som Anders själv ville. Hösten 1976 stegade han in i BK Falkens boxningsklubb för första gången. Tränare Tommy Antman tog honom snart under sina vingars beskydd och ett samarbete inleddes som skulle vara till 1982 och nästan kostade Antman ett äktenskap. Tommy anade tidigt Anders potential och när han såg att Eklund hade det rätta psyket för boxning lade han snart ned nästan hela sin fritid på att få ordning på Anders koordination och utveckla honom. Märkligt nog visade Eklund aldrig Antman någon tacksamhet för dennes uppoffringar. 77 gånger erbjöds Anders motstånd i en amatörring, med resultatet 54 segrar, 23 förluster. Antalet förluster kan verka högt? Kom då ihåg att Eklund mötte stora delar av den dåvarande tungviktseliten i Europa samt flera mycket bra amerikaner. Han matchades också tufft: Efter att ha tävlingsboxats mindre än 2 1⁄2 år fick han 1979 möta världstvåan Vujkovic på en gala i Göteborg. Även den inhemska konkurrensen var stenhård på den tiden, men Anders dominerade. En kuriositet: Trots att Eklund var Nordens bästa tungviktare från 1979 och framåt, dröjde det ända till 1982 innan han fick vinna sitt första SM-tecken.

Proffsåren Efter många turer skrev Anders till slut kontrakt med danske promotorn Mogens Palle och blev proffs 1982. Av anledningar som bara Palle känner till, så sidsteppades Antman och 72-årige amerikanen Al Silvani installerades som ny tränare för vår svenske viking. Silvani var en Hollywoodtränare, vars meriter inom riktig boxning var ytterst begränsade. Han kom till Gävle strax innan det var dags för match och resten av tiden var han i USA, medan Eklund skulle ”vara sin egen tränare”. Gubben höll på med mycket tokigheter, som jag av utrymmesskäl inte kan gå in på här. Uppladdningen inför matcherna bestod av promenader och meningslös, rudimentär teknikträning. Detta medförde att Anders inledde sin prokarriär utan att vara i bra form. Hans resultat under ett år med Silvani talar också för sig självt: han hade inget tempo i sin boxning och poängsegrar mot medelmåttigt motstånd imponerade inte på någon. Efter Katastrofen mot italienaren Trane i oktober 1983, där Eklund tog helt slut efter fyra ronder fick Silvani sparken. Det var så dags då – ett år hade gått förlorat och han fick börja om. Utan att ha fått någon ny tränare åkte Anders till London bara en vecka efter floppen mot Trane för en ny match och blev utslagen redan i första ronden av punchern Noel Quarless. Det var då som Leo Vainonen kom in i bilden. Han upptäckte att Eklund var helt ur form: ”Han orkade bara slå på markörhandskarna i några minuter, innan han tog slut.” En tuff träning inleddes, och som vanligt var Anders träningsvillig efter en tung förlust. Han ville visa sina belackare att han kunde bättre.

Tips till uppvaktning, examen konfirmation mm.

Anders visar artikelförfattaren Amerikabältet från 1989.

Tre kända Falkenmedlemmar som tränade ”Viking”. Tommy Antman var med under hela amatör karriären, med Leo Vainonen i ringhörnan vann han EM-titeln två gånger och under Leif Rosenbergs ledning blev han WBA:s amerikanske kontinentalmästare 1989.

Europamästare två gånger Under Leos träning blev han Europamästare två gånger. Något som aldrig nämnts är att Eklund hade oturen att få möta obligatoriska utmanare som var snudd på världsklass i båda sina titelförsvar. Frank Bruno och Francesco Damiani var 80-talets två bästa tungviktare i Europa och bägge två kom så småningom att slå sig in bland de tio bästa i världen. Om Anders hade fått lite ”mänskligare” motstånd skulle han säkert ha kunnat försvara sin EM-titel några gånger, och då hade han inte blivit så hånad och förlöjligad som han blev. Efter den tunga förlusten mot Damiani 1987 klev så småningom Leif Rosenberg in som ny tränare och tillsammans med Olof Johansson och en sponsor satsade ”Team Viking” på USA. I mars 1989 gjorde Anders en av sina bättre matcher när han besegrade svårboxade amerikanen Phil Brown över tolv ronder i Reno. Då var det Rosenberg som hade kamperat ihop med ”Viking” i ett års tid. Silvani hade inget med den segern att göra, vad än andra skribenter påstår. Och vad som hände när Eklund gick i golvet i den sjätte ronden är det bara några få som känner till. Totalt gick Anders 25 matcher som proffs. Jag blev den siste journalist som gjorde en grundlig intervju med Anders. Vi träffades i hans hem i Uppsala strax före hans 50-årsdag 2007 och satt och pratade i nästan fem timmar. Hans minne var väldigt bra och han hade inga problem att uttrycka sig. Vi hade telefonkontakt så sent som en månad före hans alltför tidiga bortgång. Text: Krister Berge Foto: Joe Formgren

VÄLKOMNA MUSIKÄLSKARE!

Fina skivtips i butiken

• Handgjorda silversmycken • Valfri text på smycket • Flera modeller att välja på

Välkommen! Vårt showroom finns i ”Vävaren”, Storgatan 11, Strömsbro (Gävle). Måndag - Fredag 9-16 (lunchstängt 12-13) 026 - 10 66 44, www.adamas.se

10 Nöje

N. Skeppargatan 13 (Konturen) Gävle 026-14 18 00 www.skivhandeln.se

CD • VINYL • DVD • NYTT&BEGAGNAT – Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


��������� ����������

����

������������������

���������� ��������� �

�������������������������������

� � � � � � � � � � � � � � � � ���

������������������������������

���� ��������������������� ����������������������

�������� ��������

�������������������� ��������������������������� �����������������������

���������������

�������������������������������������������������������

������

�������� ��������

����������������� ��������������������� ������������������ ���������������� ����������

����������������

������

����������������� ��������������������� ������������������ ��������������� ����������� �������������

����������������

������ ����������� ������������

����������������� �������������������� �������������������� �������������������� ������������� �������������

����������������

30 april Sjömanskyrkan

������������� ��������������

9.30 - 13.00 Seminarium/debatt ”Gör vi tillräckligt för att minska och förebygga missbruket av alkohol/droger”

������

������������������ ����������������� ������������������� ������������������ ��������������

����������������

Gäster:

Sofia Modigh ( Moderator ) - Carina Blank ( s ) Marita Engström ( v ) - Per-Åker Fredriksson ( fp ) Inger Källgren-Sawela ( m ) - Lilli Andre ( kd ) Roger Persson ( mp ) - Roland Ericsson ( c ) Christer Karlsson ( RIKS KRIS )

������ ������������������ ���������������������� �������������������� ������������������� ������������� ���������������������� �������������

20.00 - 00.00 Konsert Lokala band, Gasta comedyclub & Nordman Biljetter köper på:

KRIS lokalen - S. stapeltorgsgatan 28A Ljusbubblan - Hamiltong. 36 Punkt26 - N. Rådmansg. 8c Biljettpris: Ej medlem 250:- Medlem 200:Kontakt: gavle@kris.a.se tel: 026-652562

DROGFRITT

���������������� ��������������������������������������������������������� ����������������������������������������

������������������

”Frihet är att ta ansvar för sitt eget liv”

��������������������������������������

����������������������� �������������� ������������������������������������������ – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Nöje 11


Full fart på nyrustade Heartbreak Hotel På skärtorsdagen den 1 april var det smyginvigning på Heatrbreaks helt ombyggda övervåning i gatuplanet. Gästerna i alla åldrar stortrivdes i den New York-inspirerande atmosfären. Johnny Sörman från Partypistolerna höll den traditionsenliga TorsdagsQuizen och hälsade gästerna välkomna i de inbjudande lokalerna! Gästerna vällde in under hela kvällen i en aldrig sinande ström och när sedan Calle Kristiansson med band äntrade scenen var det ett högtryck när det är som bäst. Text: SvenskPress.se

����������

������������������������ �����������������

12 Nöje

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


O’Learys back in town I slutet av april räknar Tommy Svensson, en av delägarna på O’Learys, med att kunna öppna portarna för nya restaurangen på Drottninggatan 8, förutsatt att alla tillstånd är klara. O’Learys är idag en av Sveriges ledande restaurangkedjor med drygt 50 restauranger i Sverige, en i Norge, en i Finland samt två i Danmark, Spanien och Singapore. Restaurangen i Gävle kommer att ha cirka 250 sittplatser men har tillstånd för att kunna släppa in 600. Dessutom blir det till sommaren uteservering med 60-tal platser på Drottninggatan plus 100 på innergården. Man väntar också på byggnadslov så att serveringen på gården kan byggas in. Till vänster om entrén blir det en lounge med flygel och längst in i lokalen en läktare med plats för 30 personer, som kan njuta av trevliga matcher på en 70-tums TV. Läktaren kan enkelt skjutas undan och då blir det i stället en scen för live-musik, gärna irländskt. Det blir flera TV-apparater i lokalen och de 75 högtalarna i ljudanläggningen gör att man kan ha flera ”ljudzoner” så att det går att titta på olika matcher samtidigt utan att man behöver bli störd i ”sin” match. – Vi hoppas kunna attrahera alla som är intresserade av fotboll och ishockey att komma till oss inför hemmamatcherna, säger Tommy Svensson. Vi sänder också bortamatcherna och sitter man på läktaren med sina kompisar och tittar på 70-tummaren kommer det nästan att kännas som att man är på plats. Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

Nu säljer vi kläder från René Rofé och Leg Avenue.

40%

rabatt på kläder från Roxana

��������������

������������

��������� ������ �� ����������

����

��� � � � ��� � � � ��� ������ ����� � � � �� � ���� ������������� ��� ������ � � � � ������ �����

���

����

���� �����

Vill du anordna dildoparty? För beställning och info - kom in eller ring oss. Handla även diskret på nätet – www.lusthuset.net Vi skickar alltid ditt paket diskret förpackat.

� � � �

������������������������������������������������

���������

����������������������������������������������������������������������������������������

HAPPY HOUR! Alla vardagar mellan 15.00-19.00

������������� �������������

��������

www.racknrollbar.se

��������������� ����������������������������������� ������������������� Staketgatan 32 (fd Blå Grottan) 026 - 141 141 – Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Nöje 13


������� ��������������������������������������� ��������������������������������

����������������

��������������������������������� ���������������������� �������������������������������

Helhetstänkandet gör naprapatin till en effektiv behandlingsmetod, som först minskar smärtan, sedan återställer funktionen och slutligen förebygger framtida besvär.

Leg Naprapat Josefin Carlsson Korpen Sporthuset, Bergsgatan 41 Tel 026–602277 • 070-209 56 13

������������������������ Bli fri från dina rynkor och linjer. Vi är en specialistklinik i centrala Gävle som utför estetiska skönhetsbehandlingar. Hos oss möter du läkare och sjuksköterskor som tar hand om dig. • Rynkbehandlingar och ansiktskonturering • Läppförstoring • Botoxbehandling • Ytliga blodkärl på benen • Peelingbehandling • Bröstförstoring och kroppskonturering

Välkommen att boka tid för kostnadsfri konsultation. www.vendelakliniken.se • Nygatan 28, Gävle • Tel 076-631 80 08

���������������

������������������������������

���������������� �������������������������������� �������������� ��������������� �������������������������� ������������������� ������������������������� ������������� ����������������������������� ������������������������� �������������������������

������������������������������������ ��������������� ��������������������� ������� ����������� ��������� ������������������� �������� ������������������������� �������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������ ����������������������������������

14 Hälsa

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

A NSLU TE N T I L L FÖR SÄ K R I NGSK A SSA N


������� ������������������������ Det finns olika blekningsmetoder och undersökningar visar att blekning inte är skadligt om det utförs på rätt sätt. Om du har missfärgade tänder kan en blekning vara lösningen. Det blekmedel vi använder tar sig nämligen in, via sprickorna i emaljen, till dentinet som finns därunder och bleker det. För att kunna bleka tänderna måste följande kriterier vara uppfyllda: Anna Zywczak bullar upp med hembakat på nyrustade Nybo Café.

• Om du har fyllningar måste de vara av god

Nybo Café i ny regi

Nybo Café som ligger vid gamla anrika Nybo Handelsgård i centrala Valbo öppnade i påskhelgen med ny ägare. Det är Anna Zywczak som efter tio år på LV-baren i Gävle nu kunnat förverkliga sin gamla dröm om att starta egen verksamhet. – När jag fick den här möjligheten kändes det helt rätt att slå till, berättar Anna. Jag vet att det här stället har varit mycket omtyckt och vi kommer att göra allt för att behålla den andan samtidigt som vi vill förstärka konceptet ytterligare då vi ser massor av möjligheter. Till sommaren öppnar vi upp vår trädgårdsservering och vi har iordningställt hela övervåningen så att det nu går att ta emot större sällskap för både konferenser och andra sammankomster.

kvalitet • Om du har hål (karies) måste det vara behandlat • Ytliga beläggningar bör vara borta • Ditt tandkött måste vara friskt och du får inte ha sjukdomar i munnen • Du bör ha fyllt 18 år Inte skadligt att bleka För starka blekmedel är inte bra. Därför arbetar tandläkare oftast med svagare, mer skonsamma medel som får verka

Elvis has NOT left the building – Vi har både rustat och fräschat upp en hel del men samtidigt gjort allt för att behålla den gamla härliga konditorikänslan, berättar Anna. Så visst finns Elvis kvar på väggarna men nu med ett eget rum. Många har ryckt i dörren och undrar när det skulle öppna igen. Hela det här gamla anrika handelsområdet har verkligen blomstrat upp så det känns mycket kul att få vara en del av detta. – Det är flera duktiga entrepernörer här, nästan bara tjejer faktiskt, så när det nu även öppnar ett hotell här så tror vi att hela området kommer att bli ett ännu populärare besöksmål.

����

under längre tid.

�����

Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se

������������������������������� ������������������� �������������������� ������ �������������������� �������������������� ��

�������������������� ������������������

��������������������

��������������� ��������

�������������������

����������������� ��� ��������� ������������������ ��� ���������

��������������������������������� ������������������� – Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

���������������� Hälsa 15


Charlotta Brantehag lät gärna besökarna få prova på Hook of Sweden.

Föreläsaren Lasse Gustavsson med arrangören Annika Wiberg

Linda Liljeqvist från Shiatsu Liljelin erbjöd massage.

Hälsomässan ligger rätt i tiden Årets hälsomässa hölls på Gävle konserthus den 26–27 mars. Mässan vände sig till alla som är intresserade av hälsa och vill lära sig mer. Det fanns möjlighet att prova nya produkter samt lära sig mer om kost, träning och kroppsvård.

Christian Boberg visade upp hälsodelfinen.

Hälsomässan ligger rätt i tiden och är en del av många människors vardag. Hälsomedvetenhet kan gynna oss både privat och arbetsmässigt. – I Sverige börjar vi bli mer och mer medvetna om vad vi äter och vad vi kan göra för att hålla igång kroppen med olika träningsformer och det finns verkligen något för alla, säger Annika Wiberg från Marknadsskaparna, arrangör av Hälsomässan. Fri entré, 31 uppställda montrar och 1500 besökare fylldes av nyfikenhet under båda dagarna. En av de nyare produkterna på mässan var Hook of Sweden. En akupressurkrok som gör det möjligt att behandla sig själv genom att trycka på olika punkter på kroppen. Den hjälper bland annat mot muskelspänningar, stress och huvudvärk.

��������������������������� ���������������������������������������

Hos Ma Treatment kunde man prova på Musicacupuncture - en ljudterapi som ökar livsenergin och förbättrar hälsan. En annan omtyckt produkt var Massagedelfinen som är en enkel och effektiv handmassage. Under dessa dagar kunde man bland annat lyssna på två av Sveriges mest kända föreläsare; Lars Gustavsson, den kända brandmannen som överlevde en fruktansvärd gasexplosion i Göteborg och Annika Doping, Årets hälsoföretagare Sofie Almkvist tv-producent, journalist och författare. Det Sofies kroppsvård i Ockelbo. var även ett flertal till intressanta föreläsare. Årets Hälsoföretagare i Gästrikland blev Sofie Almkvist som driver företaget Sofies Kroppsvård i Ockelbo. Det är en spaanläggning med inriktning mot smärtlindring. Sofie har 17 års erfarenhet inom yrket så det var en glädjande händelse för henne. Under lördagen delades priset ut och hon var en av de fem nominerade hälsoföretagen. Några av kriterierna för att vinna priset var att ha en tydlig vision, en sund ekonomisk inställning och kunna precisera varför man driver företaget samt att kunna vara en trovärdig hälsoambassadör och på så sätt leva som man lär. Text: AnnMichelle Ratajczak Foto: Lisette Forsmark • SvenskPress.se

Hälsa & Energi med Ljudterapi! www.MUSICACUPUNCTURE.com

������������������������������������������������������

Ökar livsenergin och förbättrar hälsan. Balanserar kroppens energisystem. Utförs med ljud istället för nålar, vilket har mycket större effekt. Stress, allergier och muskelvärk m.m lindras och immunförsvaret stärks.

������������������������������������������������������������������

16 Hälsa

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –

MA Treatment i Gävle Muréngatan 1-3 (Maxim) 026 - 12 00 25 / 073 - 08 111 00


�������������������������������������������

�� �� ��� ��� ����� ��� ���� ��� �� ��� �

� �� � � �� �� � � ��� �� ��� �� ���� ��

������ �� ������ ����� ������ ���� ������

������������������������ ���������������������

���������������������������������������������

���������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������

����������������������� ���������������� �������������������� ������������������ ����������������������������������������������������������������������� ���������������������������������� ���������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������

Purjolökspaj med färsk dragon En underbar paj som passar perfekt på buffén. Servera gärna lite rökt lax eller skinka till.

����������������

6-8 portioner 3 dl siktat dinkel- eller vetemjöl 125 g kallt smör i kuber 2 msk kallt vatten 2 purjolökar 1 kruka färsk dragon 2 msk smör 3 ägg 1 dl mjölk 2 dl Crème Fraiche Champinjon-Kantarell salt och nymalen svartpeppar Kör mjöl och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör tills degen precis bildar en boll. Låt degen vila i 30 min. Tryck ut degen i en pajform, gärna avlång. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Snitta och skölj purjolöken. Skiva den tunt. Fräs löken lätt i smör i en stekpanna. Tillsätt fi nhackad dragon och smaka av med salt och peppar. Vispa ihop ägg, mjölk och crème fraiche. Blanda ner löken och dragonen. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 30-40 min eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fi n färg. Dekorera gärna med dragon.

4 rn n r 5 G u ld ko ti k u b in d ui fi n n s n och på te n s.s e fl ge eor

www.gefleortens.se

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Hälsa 17


������������

Jonas Sundquist, expeditionsguide

������������������

������������������� ������������������������ �������������������������������������������������������������� �������������������������������������������� �������������������������������������������������� ��������������������������������� �����������������������������������������

������������� ����������������������������������

�������������������� ���������������������������

��������������������������������������������������������

�������������������������������������������� ������������������������������������������������ ����������������������������������������������� ����������������������������������������������� ���������������������������������������������� �������������������������������������� ������������� �������������� ������������ �����������������������

Jonas har ett ganska annorlunda yrke och jobbar som expeditionsguide/ ledare i Svalbard på somrarna och expeditionsledare/dykledare i Antarktis på vintrarna.

�������������������� ����������������

���

värdecheck

������� �������������������������

Jonas ”Sunkan” Sundquist är idag 38 år. Kom till Gävle 1995, han jobbade på krogen i början, var badvakt på Fjärran Höjder, körde taxi, jobbade sedan på VM-data i några år då han samtidigt drev Gävle Dykskola i fem år. Jonas är äventyrslysten och ständigt nyfiken på att lära sig nya saker. Inte så vanligt kanske att en människa väljer bort vår härliga svenska sommar (ja när den inte regnar bort då vill säga) mot ett kallt Svalbard, men det gör Jonas så gärna. Han pratar även om att han vill att jag ska följa med honom till Antarktis någon gång, men nej jag är ju en sådan där mes som blir sjösjuk lätt. Fast det vore ju mysigt att gosa med några pingviner förstås… Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Text: Jessica Sjödin • SvenskPress.se

������������������ �������

����������������� ����������������

�������������� �������������

�������������������������� ������������������������������������������� ��������������������������������������������������������

18 Näringsliv

������������������������������������

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


�������������� ����� ����������������� ����������������������� ��������������������� ������������������������ ������������������������ ����������������������� �������������������

���������������������������� ���������������� ���������������� ������������������ ������ ������������������������������������� ����������������������������������������

������������������������������� ���������������������������� �����������������

Nu har vi lokalt producerat kött i butiken! Vi har glädjen att välkomna Hamrånge Highland till vårt köttsortiment. Från den 29 april finns det i vår butik och då har vi även besök av deras representant. Hamrånge Highland har betesgående och gräsätande djur och inga tillskott av kraftfoder och spannmål förekommer.

������������������������� ������������������������� Längst bak: Pelle och Sandra. Tredje raden: Johan, Fia, Carina, Magda och Maja. Andra raden: Toril, Karin, Lovisa, Lena. Första raden: Niklas, Jenny och Micke

Öppettider: mån-lör 8-20 • sön 10-20 Öppettider Valborg: 30/4 8-20 • 1/5 10-20

Strömsbro

Storgatan 34, Gävle 026-12 00 34

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? Se www.gestrikemagasinet.se för mer information –

Näringsliv 19


Frösunda - privat omsorgsalternativ Stefan Jangenheim, informationsansvarig och Eva Hedin, verksamhetschef för bl a Gävlekontoret.

LSS (Lagen om Stöd och service till vissa funktionshindrade) är en rättighetslag som ska garantera att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder får goda levnadsvillkor, den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de själva kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde skall få möjlighet att leva som alla andra. Frösunda LSS är ett av de större företagen som erbjuder den här tjänsten, men de har också andra strängar på sin lyra. Eva Hedin är verksamhetschef för bland annat Gävlekontoret, en Gävletjej som brinner för sitt arbete. Vi träffade henne och Stefan Jangenheim, informationsansvarig på Frösunda, för att få veta mer om deras drivkrafter och hur arbetet läggs upp. – LSS har inneburit mycket för både dem som har funktionsnedsättningar och de anhöriga, sa Eva Hedin. Det har också blivit en större förståelse ute i samhället för personer som har en funktionsnedsättning. – Inte alla vet vad personlig assistans innebär och vilka rättigheter man har, sa Stefan Jangenheim. Men det handlar om att man skall kunna leva ett så bra liv som möjligt, oavsett om man drabbats av olycka eller om man har en medfödd funktionsnedsättning.

Frösunda ska växa Frösunda startade 1994, samtidigt som LSS-lagen började gälla. Företaget ägs av Polaris Equity, som tog över Frösunda från Praktikertjänst för några år sedan. I ägargruppen finns bland andra AP Möller-Maersk och Danske Bank. – Det positiva med Polaris är att de verkligen visat att de satsar på Frösunda med målsättningen att vi skall växa, sa Eva Hedin. Strategin är att tillväxten skall ske med hjälp av hög kvalitet. – Har vi bra kvalitet får vi nöjda kunder och det är den bästa reklamen för oss, sa Stefan Jangenheim. Frösunda erbjuder förutom assistansverksamhet även boende, skola, coachning, korttidsvistelse, äldreboende mm. Totalt har företaget cirka 3 700 anställda och verksamhet runt om i landet.

Vinstdrivande vårdföretag? Hur ser man på debatten om att företag som arbetar inom vård och omsorg skall kunna göra vinst? – Vinsten behövs för att vi skall kunna bygga upp och utveckla verksamheten, sa Eva Hedin. Genom valmöjligheten får vi också en sund konkurrens i branschen som framförallt gynnar kunderna men också är positiv för både företag och offentligverksamhet.

20 Näringsliv

– Kommuner klarar förluster men företag måste göra vinst för att kunna överleva på längre sikt, tillade Eva. Ersättningen för assistansföretagen är 252 kronor per timme och omfattningen bestäms antingen av kommunen, upp till 20 timmar per vecka, eller av Försäkringskassan om det handlar om fler timmar (LASS). Bedömningen från Försäkringskassan har tidigare visat stora skillnader mellan olika regioner. – Det börjar bli hårdare bedömningar, särskilt från Försäkringskassan, sa Eva Hedin. Men det positiva är att det numer är i stort sett samma bedömning i hela landet. Gävlekontoret är ett av Frösundas 30 kontor i Sverige och här har man än så länge enbart assistansverksamhet. Finns det behov är man på Frösunda öppna för att starta nya verksamheter inom vård och omsorg. – Det är viktigt för oss att det finns möjlighet att driva verksamheten med hög kvalitet, annars avstår vi, sa Stefan Jangenheim. Vi gör alltid en arbetsmiljöanalys innan vi åtar oss ett uppdrag, stort som litet, med målsättningen att både kunderna och våra medarbetare skall tycka att vi kan utföra ett bra arbete.

Kunder och medarbetare i centrum Kunderna och medarbetarna är i centrum på Frösunda. Företaget satsar mycket på utbildning för medarbetarna, och även kunderna erbjuds utvecklingsmöjligheter. – Vi upprättar en genomförandeplan för kunderna med både dagliga och mer långsiktiga rutiner där de själva påverkar vilka mål som skall gälla, sa Stefan Jangenheim. Det kan till exempel vara någon som drabbats av en olycka och som vill arbeta för att återfå rörligheten. – Vi vill att det skall vara enkelt för våra kunder och deras anhöriga att kontakta oss på Frösunda, sa Eva Hedin. Vi ordnar också aktiviteter för både kunder och anställda, senast var det påsklunch här på kontoret. Frösunda är det största av assistansföretagen som är kvalitetscertifierat enligt ISO. – Vi mäter kontinuerligt hur nöjda både våra kunder och våra medarbetare är, sa Stefan Jangenheim. I den senaste mätningen var 88 procent av kunderna nöjda med Frösunda (jämfört med riksgenomsnittet 77 %) och 81 % av medarbetarna (66 %). Frösunda har också en egen kundombudsman, som rapporterar direkt till VD. – Nöjda kunder och medarbetare ger ett stabilt företag, sa Eva Hedin. – Frösunda är våra kunder och våra medarbetare, avslutade Stefan Jangenheim. Mer att läsa på: www.frosunda.se

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se


Miljövänliga och lokalt tillverkade tapeter

����������� ����� ������������������� ���������������

FABRIKSBOD

�����������

Tel 026-65 65 60 Vard 9.30-18, lörd 9.30-14

���������������� ��������� ���������������

������������������������������ ������������������������������ ���������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������� �������������������������� ��������������������������������������������������������������������������� ��������� ������������������ ��� ���� ���������� ���� ������� ��������� ���� ������ �������������� ����������������������������������������������������������� ��������������� ������������������������������������������������������������

���������� ������������� ��������

�������������������������������������������������������

�������������������������������������������

���������������������������������� ������������������������������������

������������������������������������ ����������������������������������� ����������������������������������

�����������������������������

��� ������������������������� �������������������

���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������

�������������� ������������� ���������������������

�������������������������������������

PROFFS PÅ HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER Skapa en mer meningsfull tillvaro för dig och din omgivning! Maid Hemservice ger dig bätrre livskvalité genom att erbjuda hushållsnära tjänster till alla typer av hushåll. Med den nya skattesubventionen drar vi bort halva kostnaden direkt på fakturan. Du betalar endast 168 kr i timmen! Ta kontakt med oss och få en lättare vardag!

• Abonnemang • Fönsterputs

• Flyttstäd • Städhjälp

• Barnpassning • Och mycket mer

Kontaka oss redan idag! Telefon: 026 - 14 26 00. För mer information: www.maidhemservice.se

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Hem & Bostad 21


LÅ G

S ENERGIHU

������������ ��������������

��������������� ������������������ ��������������� ����������������������� �������������� �����

������ �� �������� ��� � �� � �� �� ��� ��� � �� � �� ����

������������ ������������ ����������

������������������������

������������������ ������������������������ ����������������

������������������������������������������

Markiser!

Ishockeylegendaren Jan-Erik Silfverberg, förgrundsfigur och ankare i Brynäs IF och Tre Kronor under 70- och 80-talen, lägger upp strategin för Beijerpersonalens service och leveranser till stora som små byggen i regionen. – Oavsett vad du behöver, så finns det förhoppningsvis på våra butikshyllor. Vi har både välkända produkter och egna märken och man kan få hjälp genom hela byggprocessen om man vill, förklarar Mr. Byggråd, Jan-Erik Silfverberg. Beijer Byggmaterial AB är en av Sveriges största rikstäckande bygghandelskedjor, och har ca 1 500 anställda och 65 anläggningar i Sverige. Beijer Byggmaterial med föregångare har en lång historia med många namnkunniga ägare; Firma G Beijer, AB Kol & Koks, Beijerinvest AB, Beijer Byggmaterial AB, AB Electrolux samt DT Group A/S. Beijer Byggmaterial ingår numera i Wolseley-koncernen, som är en ledande leverantör av byggnadsmaterial och byggtjänster i Europa och Nordamerika.

25%

RABATT PÅ MARKISER Erbjudandet gäller t o m 3 maj

Bäst när det hettar till!

Egen tillverkning, vi syr och monterar. Ring så kommer vi! Naturligtvis säljer vi även persienner till kanonpriser!

Assist med snabba puckar

”Markisfabriken”

Läs mer på: www.gestrikemagasinet.se

Butik: Brynäsgatan 24, Gävle. Tel: 10 66 30. Månd-fred 9-17. Sandviken Tel: 026-25 20 00

Text: Horst Mueller • SvenskPress.se

������������������� ��������

���

� ��������������� �������������� ���

����������������

���������������������������������������� ������������������������������������������� 22 Hem & Bostad

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


I år vill vi bli ingenjörer

Ingenjör är drömyrket när svenska ungdomar tillfrågas i undersökningen WorkLife som genomförs av Kairos Future på uppdrag av Manpower.

Ingenjör är också yrket som har högst status bredvid Professor och Discjockey(!). – Till och med Barbie ska vara ingenjör i år, åtminstone om Barbies fanklubb får bestämma, konstaterar en leeende Hans Backander Hans Backander som är informationschef på Informationschef på Manpower Manpower. Men Barbie lär även fortsättningsvis få företrädesvis manliga arbetskamrater. Bland de kvinnliga tillfrågade toppas nämligen drömlistan av Ekonom följt av Inredningsarkitekt och Personalchef. Ingenjör hamnar inte ens på den kvinnliga listans tio-i-topp. – Det kan vara som så att KTH fortfarande har en hel del att göra för att marknadsföra ingenjörsutbildningen gentemot kvinnor, kommenterar Hans Backander. När undersökningen gjordes för två år sedan toppades den gemensamma listan av Inredningsarkitekt följt av Författare och Ekonom. Bland årets topp-tre hänger Författare kvar på en tredjeplats. Kanske är det en Lisbeth Salander-effekt? Längst ned på listan hamnar yrken som Kronofogde, Urmakare, Präst och Tandläkare. I kategorin nya yrken med ”bullet” noterar Hans Backander Twitterspökskrivare och Överlevnadsförsäljare. Kanske något för dig som ännu inte bestämt dig för vad du ska bli när du blir stor? Text: GävleVeckan.se • SvenskPress.se

Populära yrken bland män och kvinnor enligt WorkLife 1. Ingenjör 2. Entreprenör 3. Författare 4. Personalchef 5. Ekonom

6. Musiker 7. Managementkonsult 8. Pilot 9. Fotograf 10. Äventyrare

SUCC É FÖR VÅR UTERUMSDAG

Vi förlänger kampanjen till 15 maj!

Glädje finns i det bästa rummet... ������������������������������������������ ������������������� ���������������������������������������������� ����������������������������������������� ���������������������������������������������� ������������������������������������ ��������������������������������������������� �������������������������������������� Vilket Novoroom du än väljer, får du

��������������������������� �����������������

glädje och högsta kvalitet.

����������������������������������������� ���������������������������������������������������

�����������������������

���������������� �������������������������� – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Hem & Bostad 23


Lars Krantz, Wij trädgårdar.

Bröllopsyra på Trädgårdsmässan Sveriges alla trädgårdsvänner har haft sin årliga vårmönstring. Mässan Nordiska Trädgårdar har gått av stapeln på Stockholmsmässan i början av april. Mycket av innehållet på årets mässa präglades av det stundande kungliga bröllopet. Bland annat i Moderådets monter, där kröntes mässan av en gigantisk bröllopstårta. Även vår egen region, representerad av Wij Trädgårdar visualiserade bröllopsattribut i trädgårdstappning. Korandet av Årets Pelargon eller Årets Potatis intresserar möjligen inte den breda folkmassan, men möjligheten att höra på intressanta föredrag, handla växter och beundra de fantastiska miljöerna som byggts upp i mässhallen lockade som vanligt tiotusentals besökare. Lars Krantz, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Wij trädgårdar visade stolt upp en något oväntad installation, men desto mer imponerande. Text: Claes Pira • SvenskPress.se

25

10 ��������

������� ����

������� ����

����������������������������������������������� ������������������������������������������������� ��������������������������������������������

24 Hem & Bostad

���������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� ����������������������������������������������

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

�������������������

Vi förvandlar din pooldröm till en Drömpool

�������������������������������������� �������������������������������������

������������������������������


Fick prestigeorder från Sandvik

Gävle Persienn & Markis AB, familjeföretaget med egen sömnad och tillverkning av markiser och persienner, fi ck förtroendet att förse fasaderna på huvudkontoret för Sandvik Group med nya eleganta korgmarkiser. I praktiken handlar det om att byta markisväven och göra erforderliga reparationer och byten på de befintliga solskydden, som företaget levererat för åtskilliga år sedan. – Det här är ett bra bevis på att kvalitet lönar sig i längden, säger Stefan Andersson på Gävle Persienn & Markis. Gävle Persienn & Markis startades 1953, och drivs sedan 23 år tillbaka av Stefan Andersson. Företaget har idag fem anställda i butik och utställning på Brynäsgatan i Gävle. Markisfabriken finns i Karlholmsbruk. En bemanning som kommer att utökas – nu när orderboken blir allt tjockare.

Prisexempel för hus med: • 15 fönster och 2 altandörrar, ca. 57.500,inkl. moms + montering • 7 fönster och 1 altandörr, ca. 29.500,inkl. moms + montering

Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Text: Horst Mueller • SvenskPress.se

������������������������ ���������������� ����������������������������������������������

����������������

��������������������

����������������

�������

������������

�����������

����������

�����������

��������������� ���

�������

�������������� �����������������������

��������

���������� ����������������

������������� �����������

����������

���������������� ���������� ������������������ ������������������� ���������� ������������� ���������� ���

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Hem & Bostad 25


����������������������� �������������������

�������������� ������������

��� ��� ��� ��� ���� �� ��� ���� ���� �� ��� ��� �

������������������������� ������������������ �����������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� ������� ��� �������� �����

������������ ������������������ ����������� ����������� ���������������������������� ��������� ��������� ��� �������������������

RUBB & STUBB

������������������

��������������������

������������������

�������������������

������������� �����������������

��������������������������������������

Ny Luft/vattenvärmepump Tystare än våra tidigare så tysta. Effektivare än våra tidigare så effektiva. Snyggare än… ja det är en smaksak. Ditt självklara val där det inte går att installera berg- eller jordvärme. Kontakta oss för kalkyl och offert!

www.boschvarme.se

WHW VVS-teknik 026-25 41 41

Qvarnströms Gräv & Rör AB 070-595 49 53

Gävle Energi och Korsnäs har bildat nytt energibolag Ett nytt svenskt energibolag bildades på torsdagskvällen den 25 mars. Gävle Energi AB och Korsnäs AB investerar tillsammans 1,8 miljarder i ett nytt biokraftvärmeverk. Hjärter kung spelade en huvudroll för nya Bomhus Energi AB. Ordförandeposten i det nya bolaget ska skifta årsvis. Första året lottade man. Kortleken åkte fram och det gick ett sus i lokalen när Korsnäs VD Christer Simrén drog hjärter dam. Per Laurell, VD i Gävle Energi kontrade dock med hjärter kung! Därmed blir Laurell det nya bolagets första ordförande. Övriga i styrelsen är Korsnäs VD Christer Simrén, Per Persson ekonomi- och IT-direktör Korsnäs, Mats Törnkvist teknisk direktör Korsnäs, Göran Arnell kommundirektör Gävle kommun och Agne Lindberg ekonomi- och fi nanschef Gävle kommun. – Det är enormt glädjande att få denna möjlighet att samverka med Gävle kommun i detta och att gemensamt bidra till ett bättre klimat. Korsnäs har högt ställda ambitioner för minskade koldioxidutsläpp och därför känns dessa investeringar helt rätt i tiden, säger Christer Simrén. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se

Text: Ida Lindahl • SvenskPress.se

������������������������ ����������������������������������������������� ������������������������������������������������ �������������������������������������������������� ������������������ ��������������������������������������������

���������������������� ���������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� ������������������������� ��������������������������������������������������� ������������������������������������������������� ��������������������������������������������� ���������������������������

26 Hem & Bostad

������������������ ������������� � ������������� �������������� �� �������������� �� ��������������� �� ��������������

��������������

�������� ���� � �������������������������� �� � ���������������� ������ ���������� �� � ������������� ��

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Framtida utmaningar

������������������������������ ����������������������������

2007 2008

�������������������������������� Skola, arbetsliv och samhälle står inför stora framtida utmaningar. Rikskonferensen för Skola och Arbetsliv den 23-25 mars på Högskolan i Gävle erbjöd en kraftsamling för att försöka finna svaren på hur vi skall möta den utmaningen. Hur vi anpassar oss till en förändrad situation på en global arbetsmarknad? Kan vi erbjuda dagens ungdomar den utbildning som behövs för att samhällets motor, företagandet, skall kunna möta konkurrensen på en global marknad? Hur får vi ungdomarna motiverade att hitta den yrkesbana som ger både dem och samhället möjligheter att utvecklas? Bland de totalt cirka 575 deltagarna på Rikskonferensen fanns lärare, skolledare mm, från förskola till Högskolan, samt politiker och företagsrepresentanter. Första Rikskonferensen arrangerades 2003 i Gävle och sedan har den turnerat runt i Sverige, årets upplaga var alltså den sjunde Arrangörer var Svenskt Näringsliv, LO, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg. Kalle Wahlström och Bo Landshövding Barbro Holmberg välkomnade. Sundström, Gävle kommun, har varit projektledare med assistans av Lars Beckman, Svenskt Näringslivs regionchef i Gävleborg. Landshövding Barbro Holmberg hälsade alla välkomna och hoppades att besökarna skulle få tid att se sig om i Gävle. – Samverkan mellan skola och arbetsliv är viktigt för ungdomarna, för företagen och för samhället, sa Barbro Holmberg. Strukturomvandlingen har inneburit en övergång från industrialism till högteknologi vilket kräver nya kunskaper. Generationsväxlingen är också en viktig fråga. 2011 kommer det att vara fler som lämnar arbetslivet än de som kommer till och det berör alla branscher. – Hoppas att alla här blir inspirerade att ta itu med detta, avslutade Barbro Holmberg. Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle, ser god utbildning som ett bra medel för att få ett bra arbete. – Idag krävs det ofta högskoleutbildning för att få arbete inom industrin, sa Maj-Britt Johansson. Regeringspropositionen betonar vikten av att utbildningen ger anställningsbarhet, vilket ställer krav på mer samarbete med näringslivet. – Tänk nytt, uppmanade Maj-Britt Johansson. Programmet för de tre dagarna är fullmatat med paneldebatter, ”speeddajting” med företagsrepresentanter, ett stort utbud av seminarier mm. Dessutom ges tillfälle till mingel och mer informella kontakter. Mer info om Rikskonferensen: http://www.gavle.se/ssa2010

���������������������������������������������

�������������������������������������������������

����������������������

�������� ��� ������ �������������������������

������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������� �����������������������������������������������

�������� �������������������� ��������������������� �������������������

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

�����

Hem & Bostad 27


Över 80 000 besökare under påskhelgen njöt av bilar och motorcyklar.

Woffe Pouzars Porsche Speedster.

Daniel Pettersson.

Andreas Åberg.

Eric Palovaara.

Gästrikeframgångar på Custom Motor Show 2010 Ett av motorsveriges säkraste vårtecken är den gigantiska Bilsport Custom Motor Show. Årets upplaga bjöd på ett fantastiskt uppbåd av härliga bilar, motorcyklar och tillresta celebriteter. Och som gästrike kunde man känna sig lite extra nöjd med årets utställning. Som motorintresserad börjar det kännas som om den årliga showen på Elmiamässan i Jönköping är starten på motoråret. Mässan har stadigt växt och breddat sig och kunde i år stoltsera med fler fina byggen än någonsin. Från USA kom i år bland andra tv-kände Chip Foose med ett par av sina absolut finaste och mest berömda byggen. Chips storhet i branschen är nästan ofattbar, när köerna för att få hans autograf stundtals ringlar sig iväg genom större delen av mässhallen börjar man inse att åtskilliga svenskar följer hans bilbyggen i tv och tidningar. En skön kontrast till de i och för sig imponerande amerikanska multidollarbyggena är då att träffa på Gävlebon Janne Bodin och hans Dodge pickup från 1937 som valts till Årets Hotrod i Sverige 2009, och det till en byggkostnad som är en bråkdel av de amerikanska byggena. Årets tema var annars muskelbilar och muskler saknades verkligen inte. I Sverige finns åtskilliga av de hästkraftstinna bilar som de stora tillverkarna i Amerika, i små serier spetsade sitt modellutbud med under sextio och sjuttiotalet. Det är en njutning att se fint renoverade Chevrolet Camaro, Pontiac GTO, Buick GSX, Plymouth Superbird och många

28 Motormagasinet

andra toppmodeller bestyckade med enastående kraftfulla motorer. I hall A, den så kallade Streetcarhallen hittar man mer motormuskler. Här hittar vi de något yngre utställarna och deras bilar. Här träffar vi på killarna och tjejerna från Gavleracing.se, i deras monter finns inte bara racingsimulator utan också Järvstabon Daniel Petterson och hans smakfullt modifierade Volvo V40. I samma monter står även Skutskärsbon Andreas Åbergs USA-byggda VW-bubbla, ett proffsigt rörramsbygge för dragracing. Lite längre bort i hallen huserar Team Duja med två bilar, Eric Palovaara från Sandviken med Vass och ovanlig Nissan Skyline och Marcus Pettersson från Årsunda med vråltrimmad BMW 325. På en annan plats i hallen står en rejält vässad och under det orörda skalet, brutalt ombyggd Opel Kadett som tillhör Patrik Tjernell från Hofors. I ”Nostalgiahallen”, hall C hittar vi Woffe Pouzars fantastiskt fina Porsche Speedster 1957, också han från Gävle. Efter att ha tillbringat hela långfredagen med att titta på bilar och motorcyklar och dessutom fått några glimtar av tv-kändisarna från både svenska (Bosse Bildoktorn fanns förstås på plats) och amerikanska motorprogram så känns det härligt att på annandag påsk läsa i resultatlistan att flera av Gästriklands motorentusiaster placerat sig i toppen.

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

Text: Claes Pira • SvenskPress.se


Janne Bodin från Gävle tog tidigare hem utmärkelsen Årets Rod 2009, framröstad av tidningen Wheels och dess läsare. Janne har verkligen byggt något fantastiskt av sin Dodge Pickup från 1937.

Sveriges Snyggaste Bil 2009: Morabon Johan Erikssons Dodge Charger från 1968. En brutal muskelbil med finish in i minsta detalj.

Marcus Pettersson

Sven Sandbergs ”Early Cobra” . Presentationsskylten är konstnärligt textad av Harry ”PinstriperFromHell” Ojala från Gävle.

Saab representerades av en hel rad med spännande bilar. Massor av ombyggen från olika tider och även några unika vagnar från fabriksmuseet. Här den futuriska prototypen AeroX Vars drag vi kan känna igen hos den kommande modellen av 9-5.

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Motormagasinet 29


��������������������������

������������������������ ������������������������������������������ �������������������������������

Saab åter i produktion

��������������������������� ������������������������������������ ����������������������

�������

Den 22 mars gick bilproduktionen igång igen på Saab i Trollhättan. Första bilen på linan in till monteringsfabriken var en ny modell av Saab 9-5.

�������������

�����������������������

������������������ �������������

����������� �������� �����������

��������� ����������������������������� ����

�������������������� ������������ ���������������������� ����������������������������

Den första bilen – en Saab 9-5 av nya modellen – var försedd med texten ”Saab number 001 of a new era” för att förkunna att detta är första Saab-bilen som byggs med Spyker som ägare. Saabfabriken har stått still sedan i januari och trots att Spyker-affären varit klar ett tag, tar det tid att återstarta hela Christer Eriksson VD Eriksson Bilteam produktionsapparaten. – Det känns jättebra att produktionen är igång igen, säger Eriksson Bilteams VD Christer Eriksson som efter ett återförsäljarmöte i Stockholm på måndagen fick möjligheten att se den nya Saab 9-5. – Den nya modellen kommer att finnas i vår bilhall någon gång under juni månad, fortsätter Christer. Eriksson Bilteam är den enda bilåterförsäljare som säljer Saab i Gävle. Läget har minst sagt varit ansträngt under en period men nu ser man ljust på framtiden. – Ja, tillsammans med nylanseringen av Saab firar vi vårt 25årsjubileum på Eriksson Bilteam så det ligger minst sagt bra i tiden, avslutar Christer. Text: Eriksson Bilteam AB • SvenskPress.se

Skattefri

5 år

Bilarna pa bilderna är extrautrustade

Lagerbilar!

Nya Ford Fiesta

AC, CD, metallic, takspoiler, mm.

Pris från 124.900:Ord. pris 142.100:-

Lagerbilar!

Nya Ford Ka AC, CD, mm.

Din lokala Fordhandlare – Gävle: 026-65 57 79 Sandviken: 026-27 78 00

30 Motormagasinet

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

Pris från 99.900:Ord. pris 116.600:-


���������������������� ����������������������� ������������������������ ������������������������� ����������������������� ������������������� ��������������

������������������������ ������������������������ ��������������������������� ������������������������ ������������������������� ���������������

������������������ ���������������

���������������������������� ������������������������� �������������������������������� �������������������������������������������� ������������������������������������������� ��������������������������������������������� �������������������������������������������� ������������������������������������������� �������������������������������������������� ���������������������������������������� ����������������������������������������������� ������������������������ ��������������

����������������������������������

����������

�������������� �������������������

�������������������� ������������������������ ������������� ����������� ������������������������� ���������������������� �������������� ����������������� ������������� ������������������������ ��������������������� ����������������������� ������������

����������

���������������������������� ����������������������� ��������� ��������������������������� ������������������������� ����������������� ���������������������������� ���������������������� ��������� ���������������� ����������������������� ����������������������

��������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������������������� ����������������

�������������������������������������������� ������������������

���������������������������������������������������������������������������������������

������������������

��������� ���������

��������������������������������� ������������������� ������������������������������ ����������� �������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ����������������������������

�������������������� ������������������������������������������ ��������������������������������� �����������������������������

��������������������������������������� ������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������������������������


Bobbys Garage startar i Gävle I december blev det bråda dagar, plötsligt föll allt på plats för att starta upp Bobbys garage. Planeringen hade pågått en tid men nu var både lokalen på 200 kvm ledig och personal på väg in. På bara några månader har verksamheten växt med över hundra procent och har nu en 500 kvm stor verkstad och utökat personalen från 2 till 6 anställda. Bobbys Garage servar allt med olja. Verkstaden ska fokusera på allt med oljemotorer som behöver service; bilar, lastbilar, snöslungor, båtmotorer, husvagnar, släpvagnar, motorsågar, gräsklippare och även cyklar. – Vi har satt nyckelpersoner på varje plats, berättar platschefen Jörgen Lundberg. – Nu har vi fyra bilmekaniker och Per-Åke som tar hand om de små och extremt stora maskinerna. Vi har också en praktikant, avslutar han. Läs hela artikeln på www.gestrikemagasinet.se Text: SvenskPress.se

Börge Åberg, Björn Ekström och Marcus Eliasson, personliga servicetekniker.

Har du uppdaterat din bil? ”Ny programvara från Volvo finns tillgänglig. Markera de uppdateringar du önskar och klicka sedan på installera”

Ja, ovanstående text skulle kunna komma upp i din bil också. Moderna bilar är som rullande datorsystem och det är lätt att förstå att det är positivt med uppdateringar av mjukvaran ibland – precis som när det gäller din dator eller din mobiltelefon. Vilka olika funktioner kan man uppdatera? – Klimatanläggningen, motorstyrenheter, förarinformation, krocksäkerhetssystemen. På bilar med automatlåda kommer uppdateringar också med jämna mellanrum. Vad kostar då detta? – För den som servar sin Volvo hos oss kostar det inget, uppdatering av mjukvaran ingår nu i Volvo Originalservice. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se

Text: Maria K • SvenskPress.se

����������������

������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������ ����������������������������������������

�������������������� ��������������� �������������������� ����������

������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������

����������������� �������������������� �������������������� ����������

��������������������������������������������������� � �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

���������� �����������������������

������������������

��������������������������

��������������

32 Motormagasinet

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Svensk Bilvård Gävle 3 ÅRS GARANTI PÅ RESERVDELAR OCH 1 ÅRS GARANTI PÅ ARBETE

Subaru toppar amerikansk konsumentundersökning

�����������

Amerikanska ”Consumer Reports” utser varje år ”Top Picks” (Bästa Val) i olika klasser. Årets Top Pick i klassen ”Small SUV” blev Subaru Forester. Subaru knep även förstaplatsen som bästa märke totalt – mycket tack vare nya generationen Legacy. Rapporten är en av de mest ansedda i USA och kraven för att bli Top Pick är hårda. Fler än 280 modeller deltog i årets utvärdering. Forester utsågs till Top Pick i klassen Small SUV med följande motivering: ”Forester ger den mest personbilslika körupplevelsen av alla suvar. Modellen kombinerar följsamt beteende med klassens högsta komfort. Passagerarna erbjuds en rymlig kupé med rejält utrymme i baksätet och suverän runt-om-sikt.” Bilvaruhuset Dahlboms Bil är Subarus representant i Gästrikland. – Jag är inte förvånad över utmärkelserna, Subaru är toppenbilar, säger Christer Dahlbom, VD på Dahlboms Bil. – Vi har jobbat med Subaru sedan 1982 och det finns få bilmärken som har så trogna kunder. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se

�������

�����

����� �����

�������

+ olja, filter m.m.

Svensk Bilvård Kryddstigen 33M Gävle Öppet: månd-fred 7-17 Tel: 026 -18 55 80 www.svenskbilvard.se

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

Vårerbjudanden på nya bilar från Mercedes-Benz

Bilmodell B 180 NGT BlueEFFICIENCY - Gas/Bensin - Business B 180 NGT BlueEFFICIENCY - Gas/Bensin - Business B 180 NGT BlueEFFICIENCY - Gas/Bensin - Business Plus, Dragkrok

Färg Bergsgrå met Polarsilver met Bergsgrå met

År 2010 2010 2010

Ord pris 291 448 291 448 338 408

Rabatt -43 448 -43 448 -39 408

Vårpris! 248 000 248 000 299 000

C 200 CDI Business - Avantgarde - Automat - Sedan C 220 CDI BlueEFFICIENCY - Business Plus - Avantgarde - Bi-Xenon - Kombi C 220 CDI BlueEFFICIENCY - Business Plus - Avantgarde - Bi-Xenon - Dragkrok - Kombi C 220 CDI BlueEFFICIENCY - Business Plus - Avantgarde - Bi-Xenon - Dragkrok - Kombi CLC 180 Kompressor - Sportcupé - Automat - Panoramatak - Stylingpaket

Iridiumsilver met Iridiumsilver met Tenoritgrå met Palladiumsilver met Tenoritgrå met

2009 2010 2010 2010 2010

375 288 420 288 429 238 429 238 335 638

-46 288 -65 288 -64 238 -64 238 -67 638

329 000 355 000 365 000 365 000 268 000

E 200 CDI BlueEFFICIENCY - Business Plus - Avantgarde - Dragkrok - Bi-Xenon E 200 CDI BlueEFFICIENCY - TAXI-pkt - P-sensorer - Automat - Kombi E 220 CDI BlueEFFICIENCY - Business . Avantgarde - Sedan E 250 CGI BlueEFFICIENCY - Business Plus - Avantgarde - Drag - Kombi

Obsidiansvart met Kalcitvit Iridiumsilver met Palladiumsilver met

2010 2010 2010 2010

453 038 414 228 516 638 474 488

-25 038 -15 228 -57 638 -29 488

428 000 399 000 459 000 445 000

GLK 220 CDI 4MATIC BlueEFFICIENCY - Business Plus - Automat - Bi-Xenon - Sportpaket GLK 220 CDI 4MATIC BlueEFFICIENCY - Business Plus - Automat - Drag - Bi-Xenon - Sportpaket

Iridiumsilver met Tenoritgrå met

2010 2010

441 088 470 988

-32 088 -35 988

409 000 435 000

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Motormagasinet 33


Det våras för Genève Varje år i mars så vänds bilvärldens blickar mot en glamorös idyll som ligger vackert inbäddad bland snöklädda alptoppar och den spegelblanka sjön Lac Lèman. Här finns det bästa av det mesta: de exklusivaste gökuren, finaste chokladen och ihåligaste schweizerostarna. Vi snackar förstås om Genève som dessutom är värd för världens mest beroendeframkallande bilsalong. Årets upplaga är bättre än någonsin och hela branschen vädrade morgonluft!

Alla monterplatser var uthyrda, presskonferenserna avlöste varandra och de spektakulära showerna hamnade åter i rampljuset. Genèves bilsalong har återhämtat sig efter några tuffa år och kommit tillbaka i sina gamla gängor igen. Upplevelsen blev en smärre chock som fick nattlampan att vara tänd länge. När fick vi senast grubbla över vilka bilar som skulle granskas närmare och plåtas? Därför kan vi redan nu be om ursäkt - vi hade nämligen behövt skriva en hel bok för att berätta om alla världspremiärerna. Bienvenue à Genève!

Audi A1 Justin Timberlake stod för underhållningen i Audis monter tillsammans med den svenska rockgruppen Torpedo. ”Jag fullkomligt älskar nya A1. Det här är verkligen en bil som faller mig i smaken” säger popstjärnan. Audi A1 har en påtagligt läcker design och ”takbågen” går att få i fyra olika färger. Audis nya minsting blir en tuff konkurrent till både Mini Cooper och Volvo C30. Bagageutrymmet sväljer hela 267 liter och under huven erbjuds inledningsvis fyra motorer: bensinare på 86 respektive 122 hästkrafter samt dieslar på 90 respektive 105. Den svenska lanseringen är planerad till augusti och några priser är ännu inte spikade.

Citroën Survolt Mässans häftigaste och mest vågade koncept är utan tvekan Citroën Survolt. Besökarnas tankar fördes till den italienska supersportbilen Bugatti Veyron, vilket är en komplimang som heter duga. Lovorden duggade tätt och det var bara för designerna att ta åt sig av äran. ”Sportig, elegant och i ett praktiskt format” så beskriver fransmännen själva sin tvåsitsiga konceptbil. Interiören kantas av exklusivitet och sportighet, men trots att bilen bara mäter 385 centimeter så är den ändå relativt rymlig. Om den fräcka hybriden kommer att serieproduceras eller inte låter pressfolket vara osagt. Men nog vore det grovt tjänstefel att inte göra det!

Ferrari 599 HY-KERS Den gamla slitna klyschan ”det går inte lära gamla hundar att sitta” har gjort sitt. I Ferraris monter visade nämligen italienarna upp sin nya knallgröna fullhybrid 599 HY-KERS, en modell som för bara något år sedan skulle varit en omöjlig tanke. Supersportbilen bygger på vanliga 599 GTB men under huven arbetar en V12:a på 620 stegrande hästar i symbios med en bakmonterad elmotor på 100. Resultatet är att förbrukningen sänkts med 35 procent och därmed kan vi konstatera att Ferrari inte längre är någon ”gröngöling” på miljöfronten. Frågan är bara när vi får se den nya superhybriden i serieproduktion?

34 Motormagasinet

Lexus CT 200h

Japanerna är världsledande när det gäller hybrider. Ett företag som rullar i bräschen är Lexus och nya CT 200h tar plats som minstingen i gänget. Det rör sig om en fullhybrid vilket gör det möjligt att köra kortare sträckor på enbart eldrift vilket i sin tur innebär noll i utsläpp. Lexus CT 200h förväntas charma den yngre publiken och en kul detalj är ”Remote Touch”. På mittkonsolen sitter en ”pekplatta” som styr bildskärmen på mittkonsolen. Föraren ska enkelt kunna navigera sig fram i menyerna då fingret hela tiden virtuellt avspeglar sig på bildskärmen. Snacka om att peka finger!

Mercedes F800 Style Tyskarnas senaste koncept F800 Style bjuder på svepande linjer och gott om teknik. Mercedes ingenjörer har arbetat flitigt med en helt ny ”multi-drive-plattform” vilken omfattar två olika drivlinor. Hybridkonstruktionen består av en bensinsexa på 272 hästar som kamperar ihop men en elmotor på 110. Tre mil kan köras på ren eldrift innan sexan tar över och sörplar då i sig 0,29 liter milen. 0-100 klaras av på fem sekunder och på vanligt maner är toppfarten 250. Mercedes F800 Style kan även förses med bränsleceller vars enda restprodukt är absolut vatten. Mycket tekniksnack, med det viktigaste är att designen dyker upp på nästa CLS!

Mini Countryman Mini svängde loss ordentligt och i montern dansades det country för glatta livet. När det väl var dags för premiären så lyfte man på en ”jättehatt” och under stod nya Countryman. Det är engelsmännens senaste crossover och nyckelordet är fyra: bilen är fyra meter lång, har plats för fyra och drivs med fyrhjulsdrift. Hundkojan kan visserligen utrustas med ett tresitsigt baksäte men då går man miste om ”Center Rail”, vilket är en skena som löper längs mitten där man kan fästa exempelvis mugghållare, armstöd och mobiltelefon. Tillverkningen sker hos Magna i Österrike och nu återstår det att se om kunderna lyfter på hatten för nya Countryman.

Nissan Micra Småbilarna representerar på sitt sätt det yttersta från varje biltillverkare. Det är här slösaktiga ingenjörer ska samsas med snåla ekonomer för att lyckas bygga det bästa och billigaste på fyra hjul. En svår ekvation som nya Micra påstår sig ha löst och med “facit i hand“ tycker vi att Nissan lyckats. Interiören är lekfull, förvaringsutrymmena många och materialen känns påkostade. Inledningsvis erbjuds trecylindriga bensinare på 80 respektive 98 hästar, där faktiskt den största maskinen är miljövänligast med ett koldioxidutsläpp på 95 gram per kilometer mot 115. Hemligheten är det standardmonterade start/stopp-systemet.

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


5 -1

10

Opel Flextreme GT/E Opel Flextreme GT/E är en läckert formgiven lyxsedan som erbjuder plats för fyra åkande och tekniken är i grunden hämtad från Chevrolet Volt eller Opel Ampera – det är ju samma bil. Flextreme GT/E kan alltså laddas från ett vanligt eluttag och sedan köras sex mil med hjälp av en elmotor på 163 hästkrafter. Vad som händer när kraften sinar? Jo, då startar en bensinmotor men den har bara som uppgift att ladda batterierna. Förbrukningen ligger runt 0,16 liter milen vilket resulterar i ett koldioxidutsläpp under 40 gram. För att minska turbulensen ytterligare så fälls ”vingar” ut ur C-stolparna i farter över 50 knyck.

ö

•S

a sid m e.se e a h rin ny ma r å an k v rav ö s ca Be ww. w

Nya K abe Royal 2010 m 560 LXL e och vin d L-soffa k elkök hemm nu a för v isning Välko mna!

Riavägen 5, 818 33 Valbo • Tel: 026-13 30 40 Verkstad: 026-13 25 40 • e-post: info@caravanmarine.se www.caravanmarine.se • Mån-Tor 10-18, Fre 10-17, Lör 10-13

5 by Peugeot Peugeot vässade klorna rejält och visade prov på sitt kommande formspråk med konceptet 5 by Peugeot. Bilen har fått ett betydligt mindre lejongap och vid serieproduktionen blir namnet 508. Under huven arbetar en modern dieselspis på 163 hästkrafter medan elmotorn på 37 hk är placerad mellan bakhjulen. Lösningen är genialisk eftersom den helt plötsligt gör bilen fyrhjulsdriven utan att man behöver någon utrymmeskrävande kardanaxel. Förbrukningen ligger på 0,38 liter milen medan koldioxidutsläppet är 99 gram/km. Peugeot 508 blir märkets lyxbil, men om fransmännen lyckas slå konkurrenterna är en helt annan ”femma”.

Vi tar hand om din bil - bästa servicen ������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������� ����������������������������������������

������������������

����������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������

���������� ����������������������� ������������������

Porsche 918 Spyder Porsche stod för mässans största skräll med 918 Spyder Concept. Supersportbilen är ett rullande bevis för att man både kan äta kakan och ha den kvar. Det här är nämligen en hybrid som drivs av en vinkelåtta på 500 hästkrafter i kombination med två elmotorer på 218. Man kan alltså köra helt ljudlöst på ren eldrift i 25 kilometer för att några minuter senare rasta värstingen på Nürburgring. Noll till hundra rullar på 3,2 sekunder och toppfarten är hela 320 km/h. Är man försiktig på gasen (vilket lär vara omöjligt) så kan koldioxidutsläppet minska till 70 gram medan soppaförbrukningen stannar på 0,30 liter milen. Helt otroliga siffror!

Renault Wind Renault har vind i seglen och presenterade nya Wind. Det är en produktionsbil som ska lanseras på de flesta marknaderna, utom Sverige! Men här får den svenska generalagenten tänka om, för visst vill även vi se denna plåtcabriolet hos våra återförsäljare? Wind är strikt reserverad för två, man sitter dock bekvämt i sportstolar och interiören känns riktigt fräsch. Det sista ordet kan även beskriva den utvändiga designen som skiljer sig markant från fransmännens övriga modeller. Takfällningen är rekordsnabb och förvandlingen från coupé till roadster tar bara tolv sekunder! Två bensinare på antingen 100 eller 133 hästar erbjuds. Text: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson • CNP AB

Fälgarna gör halva bilen!

Ge din bil snygga fälgar inför sommaren, vi säljer fälgar till ALLA bilmärken! Välkommen in så hjälper vår kunniga personal dig att välja fälgar som passar dig och din bil! På vår gummiverkstad i Gävle jobbar fem killar med en enorm kunskap om allt som gäller däck. De jobbar med den modernaste tekniken vid till exempel hjulinställning så resultatet blir garanterat bra! Hit kan bil- och mc-ägare vända sig med allt som rör däck och hjul: • Försäljning av däck, fälgar • Montering och balansering • Hjulinställning • Däckförvaring mm Betala gärna med Volvokortet – 4 månader RÄNTEFRITT! NYHET – VOLVOKORTSBONUS ger dig bonus på allt du betalar med Volvokortet hos oss! Södra Kungsg 61-63 Gävle 026-65 57 00 Gummiverkstan 026-65 57 68

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Motormagasinet 35


������������ ������������� ���������������������������������������������� �������������� ����������������������������

����������������������

������������

�������������������������

��� �� ������ �� ������ �� ��� ��� ������� ��������

������� � ���������� �������������������������������������� ����������������������������������� ��������������������������������������� ���������������������������������� ���������������������������������������� �����������������������

Subaru WRX STI is back on track Subaru Technica International (STI) kommer att ställa upp till start i anrika Nürburgring 24 Hour Race med en vidareförädlad STI. Med denna satsning visar Subaru att man i högsta grad är att räkna med i motorsportvärlden. STI debuterade på Nüburgring förra året och det gav blodad tand. ADAC Zurich 24 Hour Race körs för 38:e gången mellan 12 och 16 maj på Nürburgring. Banan består dels av den 5,1 km långa Grand Prix, där även DTM- och F1-tävlingar körs, dels av den 20,8 km långa Nordslingan (The Old Course) – med cirka 300 meters höjdskillnad och över 170 utmanande kurvor. Varje år lockar den tyska ringen över 200 bilar till start. STI premiärkörde förra året och lyckades avverka 133 varv (3.375 km) på de 24 timmarna. Bedriften räckte till en femteplats i SP3T-klassen (turboladdade motorer upp till 2 liter). STI kör samma klass i år, men med väsentligt uppdaterad bil och målet är självklart att vinna. Årets bil har varit på bantningskurs och har fått tyngdpunkten sänkt ytterligare, ännu vassare motor, optimerad utväxling och förfinad styrning. Tävlingsbilen kommer att rattas av fyra namnkunniga förare från Japan och Europa.

������������������������������������������ �����������������������������������������������������������������

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

���������������������������������� �������������������������������� ����������������������������� ������������������������

���������������������� ������������������������

��������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������� ���������������������������������������

���������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������� ����������������������������������������������

������������������������������������������������

����������������� Gävle 026-65 57 00

36 Motormagasinet

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –

������ ����������� ������


����������������������������� ��������������������������� �������������������������

������������������

������������� ������������������

�������������������������������� ������������������������������

���������������������������

Moussa N’Diaye och Alex Schulman släppte in framtiden.

Kick-off för ”Släpp in framtiden” ”Släpp in framtiden” är ett projekt som Arbetarbladet, Svenskt näringsliv, LO och TCO står för. Tanken med projektet är att uppmärksamma ungdomsarbetslösheten i Gävleborg ur olika perspektiv genom att starta en sajt med temat ”De unga och jobben”. På sajten kan man läsa artiklar, ställa frågor till politiker eller företagare, blogga och dessutom lägga ut sitt CV. Sajten öppnade den 11 mars och fi rades på kvällen med en kickoff på Spegeln. Ungdomsarbetslösheten är hög i Gävleborg och det finns många förklaringar till situationen. Vad säger ungdomarna själva, vad har de för idéer och tankar? ”Släpp in framtiden” ger dem möjlighet att komma till tals och dessutom söka jobb. På kick-offen var Marie Björk konferencier. Marie kan höras på radion varje fredag eftermiddag. Alex Schulman berättade om hur han gjort karriär med hjälp av sina personliga kontakter - det är viktigt att man lär sig hur man nätverkar. Gävles lokala hjälte Moussa N’Diaye inledde kvällen. Moussa har fått pris för sitt arbete i stiftelsen Rapatac med ungdomar i Sätra. Han vill att ungdomarna skall förstå hur viktig skolan är och att man skall hålla sig från alkohol, droger och kriminalitet. Moussa hade med sig några ungdomar från en av nätverkets undergrupper, ”Rapatac Youth”. – Det är ett privilegium att få bo i Sverige, här finns alla möjligheter att skapa sig en framtid, sa Moussa N’Diaye. Dagens ungdomar är bortskämda med fri skola, mat i skolan mm, men man måste ta tillvara möjligheterna för att få en bra grund för ett bra liv. Moussa tycker att det känns frustrerande att så många ungdomar misslyckas i skolan och missar möjligheter att få en bra start. – Därför dedicerar jag resten av mitt liv för att arbeta för att ingen skall behöva ångra sig att de inte tagit tillvara på alla möjligheter som finns, sa Moussa N’Diaye. Saker och ting löser sig bara man jobbar på det. Någon undrade varför det är så hårda regler i de kontrakt ungdomarna skriver för att vara med i Rapatac. – Ungdomar behöver regler precis som alla andra och jag kräver respekt, sa Moussa N’Diaye. Men jag finns alltid till hands för er om någon behöver prata om något. Med tanke på det engagemang och den entusiasm man såg så kan man vara säker på att alla vandrade hemåt efter kickoffen med mer energi för att ta sig an framtiden. Punkrockbandet och vinnarna på Local Heroes-galan Itchy Daze avslutade kvällen på Spegeln.

��������������������������� ����������������������������������

������������������������������������������������

k Putsa uten Fönsterputsning! 073-085 58 49

Allt inom glas! 070-400 60 00

Tänk på ROT- & RUT-avdrag! 026-10 66 16

vagn En släp 0 35 kr kar r T e säc r k 0 10

Odla i närproducerad kompostjord Kompostjord finns att köpa på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken. Tack för att du sorterar ditt matavfall till kompostering!

Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se – Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Samhälle 37


Per engagerar ”di svenske” i Lausanne

En trubadur, tonsättare, författare och TV-programledare / producent på plats i Svenska Kyrkan i Schweiz - och som dessutom tillbringar somrarna i Gävleborg – det måste ju leda till något alldeles extra. Den svenske kyrkoherden Per Harling, i Lausanne och Genève, driver ett centrum för svenskar och svenskättlingar i schweiziska Lausanne, som har något för alla, och som definitivt oftast överträffar allas förväntningar. – Här arbetar vi med hela människan, både själsligt och sinnligt, för vi vill ju att alla skall må bra och trivas, säger Per och fortsätter: – Speciellt nu när det är svåra tider, och det är tufft för många därute, så är det så viktigt att ha en god balans, avkoppling och umgänge med vänner – och här finns ju våra aktiviteter alltid tillgängliga. Om man kort skulle sammanfatta Pers och Ingrids arbete i Joddlarlandet, så skulle det vara, att: De bryr sig. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se

Hårda + mjuka = SANT

Med start i april sorterar och återvinner vi gästrikebor hårda och mjuka plastförpackningar tillsammans. Vi slipper alltså fundera på om plastförpackningen är mjuk eller hård. Det blir inte bara enklare utan även mer miljövänligt. Alla förpackningar av plast kommer nu att återvinnas. De insamlade plastförpackningarna transporteras till Swerec i Bredaryd som behandlar och säljer vidare till företag som tillverkar olika plastprodukter. Tidigare gick förpackningar av mjuk plast till förbränning och blev värme och energi.

Text: Horst Mueller • SvenskPress.se

Text: Wendy Juntunen • SvenskPress.se

��������������������������� ������������ ���������������������������� ����������������������������������������������

������������������

���������������� ��������������������������������� �������������������� ������������������������������

���������������������� ������������������

�����������

���������������������������������������������

�����������������������

�������������������������������������������������� ����������������������������������������������������

��������������������������������

��������������������� ���������������

�������������������������������

�������������������������������������� ���������������

������������������������������������������������������

Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun Telefontid måndagar: 10.00-12.00 Övriga tider kopplas samtalen till medborgarkontoroet (08.00-17.00 mån-fre).

026-13 47 85

Besökstid måndagar: 15.00-17.00 Plats: Stadsbiblioteket. Boka gärna tid! (tar emot telefonsamtal, i mån av tid). Telefon: 026-17 83 05 energiradgivning@gavle.se – www.gavle.se/energi

0297-402 73 0290-403 83 0291-104 85 www.dina.se

38 Samhälle

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


������������������������ ����������������

Kompetens, vad är det idag och i framtiden? Hur skall Sverige stärka sin position på den globala marknaden? Ett panelsamtal om dagens och morgondagens kompetensbehov ingick i Rikskonferensen för Skola och Arbetsliv den 23-25 mars på Högskolan i Gävle. Samtalet leddes av moderator Cecilia Garme, politisk journalist, och deltog gjorde Christina Scharp, chef Skola Utbildning på Svenskt Näringsliv, Tomas Sandin, Sandvik Utbildning, Peter Swartling, entreprenör inom musikbranschen, Sam Yildrim, utvecklingsledare regional utveckling Länsstyrelsen Stockholms Län, och Anki Ljung, personalchef Manpower. Scharp: 2 av 3 som kommer från skolan får jobb i privata företag vilket gör skolan till en viktig ”leverantör”. Vi upplever nu en snabb omvandling och de nya yrkena kräver kompetens inom data och IT. Vi har fått nya yrken som IT-tekniker och livsstilscoach. Skolan levererar tyvärr för dåligt resultat, 4 av 10 studenter får inte kvalificerat jobb. Vissa Högskolor fungerar jättebra men det finns undantag. Bra Högskolor har bra samarbete med näringslivet med fadderföretag mm som ger praktikjobb, examensjobb etc. Det leder också till att det går fortare att få jobb och bättre lön. Det är för dålig matchning mellan utbildning och arbetsliv. Sandin: Sandvik har startat en egen skola för att vi skall få rätt kompetens. Vi erbjuder spetsutbildningar för operatörer mm. Tyvärr är högskoleutbildade ingenjörer en bristvara. Ungdomarnas intresse måste väckas tidigare, redan i grundskolan. Det är också för stora skillnader i kunskaperna i matte. Vi erbjuder extra stöttning för våra elever men vi måste också ställa krav på föräldrarna att stötta sina barn. Ungdomarna måste också få lära sig hur man skall förhålla sig till arbete, ansvarskänsla mm. Skolpengen räcker inte för våra ambitioner så Sandvik skjuter till i snitt 200 000 kronor per elev för en treårig utbildning. Vi erbjuder också traineeprogram, högskolepoäng, utlandspraktik, feriejobb mm samt inte minst ett extra studiebidrag på 475 kronor per månad. Swartling: Läroplanerna kan ju inte vara föräldrarnas ansvar! Sandin: Vi fördelar resurserna efter elevens behov. Vi har också extra lärarresurser. Det behövs när vi skall konkurrera internationellt. I Kina och Indien ställer man stora krav på utbildning när man anställer. Den dag de ändrar det hierarkiska styret kommer det att bli tufft för oss! Ljung: Vi har gjort en enkät bland 33 000 företag runt om i världen. I Sverige uppgav 33 % av företagen att de hade svårt att rekrytera kompetent personal trots lågkonjunktur. Motsvarande siffror var i Japan 55 % och Rumänien 62 % medan det var bara 15 % i Japan. I Asien är det vanligt med dubbla examina. I Sverige har vi varit oerhört produktiva men det går snabbt att hamna i baksätet om man inte hänger med! Det finns drivkraft i dagens ungdom men morötterna kan bli lite fel. Varför är det inte lika juste att vara ingenjör som idol? När ungdomar listar sina drömjobb kommer ingenjör högt upp medan musiker hamnar tvåa. Scharp: Kopplingen till jobb kommer för sent! Yildrim: Det är ännu svårare för invandrare. Förr kom finländare och andra hit och ”täppte till hålen” men idag stannar de hemma och jobbar. Så vem skall jobba? Sverige är ett bra land men bland de sämsta när det gäller ungdomars och invandrares delaktighet i arbetslivet. Ett jobb är den bästa SYO-konsulenten, men det är för långt steg mellan utbildning och jobb. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se

��� ��� ��� �� ���� ��� ��� ���� ��� �� ��� �� ��� �������� ����� ������� ��� ��������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

����������� ������������������ ������������ ����������� ���������������������������� ��������� ��������� ��� �������������������

������������������

��������������������

������������������

�������������������

����������������������� �������������� ����������

������������������������������

����������������������

������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������� ������������������������������������������� ���������������������������������������� ���������������������������������������� ���������������������������������� ��������������������������

���������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������

Text: Torbjörn Edlund • SvenskPress.se – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Samhälle 39


�������������� ���������������� ����������������� ������������������

�������������������� ����������

���������� ��������� �����������������

�������������������������������� ������������� ������������������ ���������������������������� ���������������������� ��������������������������������

����������������� ������������������� ���������������������� ������������������������

���������������������� �������������

�������������������������������� ������������ ������������������� ��������������������� ������������ ����������������������� ���������������������

������

����������

������ ����������������

�������������

���������������������������� ������������������� ���������������������������� ����������������������������� ������������������������������� ��������������������� ���������������������� �������������������������� ��������������������������� ���������������

�������

����������������� ������������������ �������������������� �������������������

������������������������ ������������� ������������������ ��������������������������� ������������������ ��������������������� ���������������������������� ����������������������

����

�����������������

u

L

�������������������������������������� ��������� �������� �

� ���� � �� ����

��������������� ��������������� ���������

�����

����������������������

�������� ����� ����������� ���������������� ��������������� ������������ ������������

������

�����������������������

��������������� ������������

������ H

����������������������

�����������������������

����������

������ � � � � ��� ������ ����

���������������� �������������

������

d u pr ob l e m r a

?

et

!

������������� ������������������ �����������������

������������������������ ������������� ������������������ ��������������������� ������������������ �����������

g

n,

v i fi x a r d

������� ���������

Virusrensing, reparation, rengöring, uppgradering etc. Vi har egen ser vice verkstad där vi servar och uppgraderar din dator från endast 490 kr /timme.

������� ������������

����������������� ������������������ ��������������� �������������� �������������

�� ���� � � � � ��

�����

����������������������

������������ ������������������ ������������������� �������������� �������������

�� ���� � � � � ��

�����

����������������������

��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������������� �����������������������������������������������������������������������

Gestrike Magasinet  
Gestrike Magasinet  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement