Page 1

upp Läne lag ts s a, 5 tör 2.0 st a 00 ex !

Annonstidning med massor av erbjudanden och evenemang Februari 2015 • gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Bröllopsmässa

Snöskoter

Byrån i Valbo Tält, Bord & Stol, Ståbord, Bar, Porslin, Värme, Scen med mera...

Games

Husmanskost på 30 sekunder

Motor Skötsel

Trädgård- och parkskötsel

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Nya mediatider Traditionella medier har problem att konkurrera med den nya tidens teknik och de tusentals olika kanaler och sociala medier som alla kan använda sig av för att kommunicera med.

Drop-in bröllop vid Järnvägsmuseum 100 år 23 maj 2015

10

Foto: Kasper Dudzik

Foto: MaLindholm Photography

Präster och borgerliga vigselförrättare finns på plats under jubileet! Hindersprövningen ordnar ni själva.

r 0å

1915

20

15

Gift er i en helt unik miljö under Järnvägsmuseums 100 -årsfirande. Ånglok äldre än 1915, stationshus och människor som går klädda som man gjorde vid sekelskiftet. Rälsgatan 1, Gävle, tel 010 -123 21 00 www.trafikverket.se/jarnvagsmuseum Planera ditt besök och boka hotell på: www.visitgävle.se

2

Vissa påstår att det är svårare än någonsin att nå ut med sina budskap och att nå igenom i det enorma mediabruset. Jag sticker ut hakan och påstår att det är enklare än någonsin. Det gäller dock att ha vissa grundläggande kunskaper för att skilja på vad som är bra mediainvesteringar (reklamkostnader) och PR (publika relationer) eller ännu mer exakt - reaktionerna från den publik ni vill kommunicera med. Ta det här magasinet som exempel. Innehållet är fyllt i huvudsak med läsarnas egna nyheter genom att de publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida eller de nyhetstjänster vi samarbetar med. Det är föredömligt PR-arbete. Allt syns och finns sökbart för både läsare och sökmotorer på hemsidan och i magasinet publicerar vi materialet, helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde. Konceptet är egentligen lika enkelt som de gamla skoltidningarna där vi tillsammans hjälps åt att fylla tidningen med det innehåll vi själva är intresserade av men som förhoppningsvis även intresserar många andra läsare. Det här betyder i sin tur att Gestrike Magasinet på nätet inte är en traditionell tidning utan snarare ett regionalt socialt media med hundratals aktiva skribenter. Som privatperson eller förening publicerar ni era nyheter och evenemang alldeles gratis på hemsidan liksom våra annonsörer. Att det sedan är så pass många företag och organisationer som vill synas i sammanhanget och hjälper till med att dela på kostnaden för tryck och distribution är vi mycket glada och stolta över. Detta gör att vi kan fortsätta att dela ut magasinet gratis i hela 52.000 exemplar. Störst upplaga i Gävleborgs län och Sveriges kanske lägsta kontaktkostnad för att nå en sån stor målgrupp. Är du nyfiken på hur ni skulle kunna utveckla er verksamhet genom att på ett enkelt sätt arbeta med både PR och smarta mediainvesteringar är du varmt välkommen att kontakta mig personligen. Jag bjuder på kaffe och en minigenomgång där jag delar med mig av mina erfarenheter i branschen. Trevlig läsning! Joe Formgren Gestrike Magasinet www.gestrikemagasinet.se PS. Glöm inte att berätta för våra annonsörer att ni sett deras budskap, de vill nämligen gärna veta var just du tagit del av det. Och har de inget bra erbjudande så säger du till att de får skärpa sig till nästa nummer – och då är det vår!

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

F

Innehåll februari 2015

Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och alla kontor i Gästrikland och Norduppland. Upplaga 52.000 exemplar.

Turism, Kultur & Fritid

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: MittMedia Print AB Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till alla kontor.

Ledare: Nya tider och lokala nyheter

2

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat ­m aterial. Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera, helt eller delvis, material som skickas till oss eller publicerats på www.gestrikemagasinet.se eller presstjänsten www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn.

Lyckad Bal- & Bröllopsmässa på Templet

Adress: Gestrike Media AB, Muréngatan 14, 802 50 Gävle Kontakt: Tel. 026-126 126, E-post: info@gestrikemagasinet.se

Nöje

Omslagsbild: Johan Björklund på Gluggen. Foto: Joe Formgren.

Det värdefulla i det meningslösa

8

Gefle IF Fotboll redo för sin 11:e säsong

9

4-5

Gestrikekalendern 6-7

Boka er plats i Magasinet - varje månad • Länets största upplaga - utkommer i samband med lön. • Kostnadseffektiv annonsering med mätbara kampanjer. • Boka förmånliga samarbetsavtal per kvartal- eller år. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era artiklar och evenemang på www.gestrikemagasinet.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

Husmanslådor på Gluggen

10

Hämtmat på internet ökar

12

Marsnumret utkommer 22/3. Manusstopp 5 mars. Boka på telefon 026-126 126

Hälsa

Mediasäljare sökes

Bäst med eget rum

Gestrike Magasinet i print och på nätet. Vårt team skall utökas. Provisionsbaserad ersättning, heltid eller extraknäck. Intresseanmälan till info@gestrikemagasinet.se

14

Handel Priskrig utan fred i sikte

Stolt distributör av Motor Gestrike Magasinet... ributör av Gestrike Magasinet…

... och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år! h ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Polaris – skapades av en svensk!

17

19-20

Samhälle

www.sdr.se

Matematiken i barnens lekar

22

Valbo Begravningsbyrå i nya lokaler

23

Vill ni få er text publicerad i Gestrike Magasinet? Har ni en nyhet som ni vill berätta om? Publicera er text och bild på SvenskPress. Finns det ett nyhetsvärde och plats i tidningen kan just er text bli nästa som publiceras i Gestrike Magasinet.

www.svenskpress.se

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

3


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Lyckad Bal- & Bröllopsmässa på Templet i Gävle Bal & Bröllopsmässa på Templet i Gävle den 7-8 februari blev två välfyllda dagar där giftaslystna tog del av ett tjugotal utställares erbjudanden och tittade på färgsprakande modevisningar med allt från festblåsor till underkläder. Det här var andra året som mässan arrangerades och den vände sig till alla som skall gå på bal, fest eller som skall gifta sig . Det visade sig vara ganska många då Tempelriddarnas gamla anrika lokaler var välfyllda bägge dagarna. – Jag är mycket nöjd, säger Annika Wiberg som arrangerade mässan med sitt bolag Marknadsskaparna. Det var många intresserade besökare, bland dem ett flertal blivande brudpar men även en del ungdomar som kollade in utbudet inför studentbalen. Det var lite pirrigt innan men med alla fantastiska samarbetspartners gick allt enligt planerna. Trenden håller fortfarande i sig och de allra flesta

4

som skall gifta sig lägger ner mycket tid på planeringen inför sin stora dag. Bal & Bröllopsmässan vill vara en hjälp på vägen, där besökarna fick massor av tips och inspiration av de erfarna utställarna samt en bild av de senaste trenderna inom kläder, hår, makeup, smycken och blommor. Av utställarna slet Studio Gimlins särskilt tappert med klädbytena i kulisserna under modevisningarna samtidigt som konferencier Josefin Nordvall från Söders Under på ett betryggande sätt berättade för publiken om det som visades på catwalken. – Mest nöjd är jag med att det kom så mycket folk till modevisningarna och att allt flöt på så bra, avslutar Annika. Se alla bilder: gestrikemagasinet.se, sök: Bröllopsmässa

Joe Formgren • SvenskPress.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

F

Varmt välkomna till den musikaliska mötesplatsen

Vår i Gävle Konserthus

Kebnekajse

- Merit Hemmingson Torsdag 26 februari Biljettpris: 250 kr

KONSERTHUSET

REKOMMENDERAR

Mark Olson från Jayhawks

Fredag 27/2 19.30 Ingen åldersgräns Biljettpris: 190 kr

KONSERTHUSET

REKOMMENDERAR

Kråkan & Busarna Söndag 1 mars 15.00 Konsertpris: 60 kr,

ed Picnickorg: 100 kr

Mozarts pianokonsert

Torsdag 12 mars 19.00 Konsertpris: 235-265 kr. Student/barn: 20 kr

Tobbe Trollkarl Söndag 15 mars 14.00

© Peter Knutson

Konsertpris: 100 kr. Pannkaksbuffé: 55/85 kr (barn/vuxen) Paketpris (buffé samt konsert): 155/185 kr

Elin Ruth Lördag 28/3 19.30 Konsertpris: 200 kr

KONSERTHUSET

REKOMMENDERAR

BILJETTER us 026-17 29 00 Gävle Konserth n 026-18 10 11 Flanör Depesche6-10 21 00 Gävle Teater 02 70 70 Ticnet 077-170

www.gavlekonserthus.se

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

5


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Gestrikekalendern FEBRUARI 24 Brynäs IF - Örebro, Gavlerinken Arena kl 19. 25 Some Funk Junk och Lars Ädel Sextett. Gävle Konserthus kl 19-21. 25 Gasta - Ola Aurell, Söders Källa. 26 Kebnekajse - Merit Hemmingson. Gävle Konserthus kl 19.30-21.30. 26 Lunchmusik. Per Ahlman orgel. Musik av Frank Bridge. Heliga Trefaldighets kyrka kl 12.30-13. 27 Mark Olson från Jayhawks. Gävle Konserthus kl 19.30 28 Reiki Healing Kurs. Vill Du lära Dig Reiki för eget behov? Vill Du kunna ge healing till andra? För mer information kontakta mig på birgitta@helahjartat.com www. helahjartat.com. Södra Stapeltorgsg. 3A, kl 10-16. 28 Invigning av utställningen Hur gick det sen? Möt Mumin, Mymlan och hattifnattarna i en utställning som bygger på Tove Janssons bok. Utställningen visas 28/2–22/3 2015. Länsmuseet kl 14-16. Fri entré. 28 Brynäs IF - Växjö Lakers, Gavlerinken Arena kl 18.30.

MARS 1 STF Föraning om våren. Någon gång under mars besöker vi växthusen för att se vad som är på gång. Info 070-3593508. Gävle kommuns växthus kl 10. 1 Skeppshamnsvraket – kan en 330 år gammal rättstvist lösas? Bo Ulfhielm, Länsmuseet, berättar om den marinarkeologiska undersökningen och vilka slutsatser man har kunnat dra utifrån resultaten. Länsmuseet kl 14-15. Fri entré. 3 Lunchtrav, Gävletravet. 4 Carin Lundin & Nisse Sandström med Kjell Fernströms Trio. Gävle Konserthus kl 19-21. 4 Gasta - Henrik Elmér, Söders Källa. 5 Brynäs IF - MODO Hockey, Gavlerinken Arena kl 19. 5 effect+dagen. Regionens näringsliv, Gävle Konserthus. 5 Ladies Fight - Humorshow med roliga kvinnor. AnnaLena Bergelin (fd. Brundin), Shazia Mirza (UK), Gerda Bylund samt Anna Siekas, Felicia Tomala och Therese Sandin. Musiker: Annika Olsson. Gävle Teater kl 19. 9 Författarsamtal med Jonas Hassen Khemiri och Hamadi Khemiri. Gävle Teater kl 19.

10 Bay City Seven och Camilla von Bothmer med Johan Lingvalls Trio. Gävle Konserthus kl 19-21. 11 Gävle Symfoniorkester - Öppen repetition. Hjärtligt välkommen att ta del av Gävle Symfoniorkesters arbete inför kommande konsert. Chefdirigent Jaime Martín Fri entré. Gävle Konserthus kl 11-12.15. 11 Gasta - Måns Möller, Söders Källa. 12 Lunchtrav, Gävletravet.

6

12 Gävle Symfoniorkester - Mozarts pianokonsert. Chefdirigent Jaime Martín, Terés Löf: piano. Gävle Konserthus kl 19-20. 14 Invigning av utställningen Joe Hill – Martyren från Gävle. Curator Anders Wesslén visar utställningen. Länsmuseet kl 14-16. Fri entré. 14 Hyllning till Benny Andersson. Medverkande: Sandvikens Symfoniorkester, Sonja Aldén, Gunilla Backman, Fred Johanson, Anders Glenmark och Forsbacka Kammarkör. Dirigent: Anders Berglund. Gävle Konserthus kl 19-21. 14-15 Johan Wellton - GLITCH. Gävle Teater. 15 Blåbärsklubben - Tobbe Trollkarl. Pannkaksbuffé-konsert med populära Tobbe trollkarl. Pannkaks-buffé serveras i Restaurang BLÅ från 12. Konserten startar 14. För hela familjen. Konsertpris: 100 kr Buffé: 55/85 kr (barn/vuxen) Paketpris (buffé samt konsert): 155/185 kr. Gävle Konserthus kl 14-15. 15 Vikingavår – Från malm till gryta och svärd. Den första av temaföreläsningar. Kulturmiljöpedagog Richard Schill berättar om vikingatida järn och järnframställning. Länsmuseet kl 14-15. Fri entré. 16 Women in Red - 1,6 & 2.6 miljonerklubben i Gävle. Välkommen till en intressant, spännande och lärorik kväll med bl a föreläsningar om kvinnohjärtats hälsa och ohälsa. Solveig och Paula Ternström är några av kvällens föreläsare. Anmäl dig via www.1.6miljonerklubben.com eller ring 08-205159. Winn Konferens vid Stortorget kl 18. 17 Rut & Ragnar /Tant Blomma. Två enaktare av Kristina Lugn. Gävle Teater kl 19. 18 Georgie Fame & Amanda Sedgwick med Claes Crona Trio. Gävle Konserthus kl 19-21. 18 Gasta - Babben Larsson, Söders Källa. 19 Trav V5 bredd, Gävletravet. 19 Sandén-Nygårds-Carr. Gävle Konserthus kl 19.30-21.30. 20 Yvonne Skattberg - Alla har råd. Att göra en klassresa, nedåt! Gävle Teater kl 19. 21 Bryan Adams. Göransson Arena, Sandviken. 21 KAKEL - Love Antell. Mitt i konserthusets foajé bygger vi scenen för att skapa närhet mellan artist och publik. Åldersgräns: 18 år. Från 13 år i målsmans sällskap. Gävle Konserthus kl 21-23. 21-22 Öppet hus hos Dahlboms Bil. Bl. a nya Forester - kom och provkör! Vi bjuder på fika. Bilvaruhuset Dahlboms Bil, Bomhusvägen 55, kl lör 10-15, sön 11-15. 21 Klädförsäljning. Här kan ni köpa begagnade barnkläder stl. 50 - 170, skor, leksaker, sportutrustning m.m. Servering. Välkomna. Polhemsskolan, kl 10-13. 22 Joe Hill och musiken. Anders Åborg – multiinstrumentalist från Kvartersorkestern Klarskinn – framför och tolkar Joe Hills musik. Anders Wesslén visar utställningen Joe Hill – martyren från Gävle. Länsmuseet kl 14-15. Fri entré. 22 Länsfinal 2015 - Musik Direkt. Sveriges bredaste livemusiktävling! Gävle Teater kl 16.

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se 25 Sufflören - en teaterviskning. Gästspel från Dramaten! Gävle Teater kl 19.

25 Gasta - Al Pitcher, Söders Källa. 27 Broiler, Heartbreak Hotel/Slick City 27-29 Nya Bomässan. Välkommen till premiären! Passa på och ta del av fantastiska erbjudanden, föreläsningar, experttips och låt barnen leka i vårt lekland medan du går runt på mässan. En av mässans dagar dyker Matte & Willy (TV4:s Bygglov) upp. De kommer att bjuda på underhållande snickartips och dessutom ska de utse Sandvikens Handy Girl! Göransson Arena, Sandviken. 28 Elin Ruth. Gävle Konserthus kl 19.30-21.30. 29 Vikingavår: Den grå forntiden – en färggrann historia. I den andra av tre temaföreläsningar berättar Emma Frost och Anna Krång, vikingaföreningen Fafner, om vikingatidens textilhantverk. Länsmuseet kl 14-15. Fri entré. 29 American Songbook - på svenska. Mikael Wiehe, Plura Jonsson och Ebba Forsberg tolkar den amerikanska låtskatten på gemensam turné. Gävle Konserthus kl 19.30. 30 Sopplunchkonsert – Brahms horntrio. Soppa serveras från 11.30 Konsert mellan 12.00-12.45 ca. Gävle Konserthus.

TIPS! Sportlovskul i Studion. 24/2 Kl 13–16 Skapa i lera som på stenåldern. Kl 14 Guidad visning: Spår av liv på stenåldern

F

25/2 Kl 13–16 Prova på forntidsinspirerad trådslöjd. 26/2 Kl 13–16 Bygg båtar i papper och kartong. Kl 14 Guidad visning: Gyllene tider – Gävle under 1800-talet. Mumin i Studion. Högläsning ur Tove Janssons böcker. 4, 7, 11, 18 & 21/3. Du har även chans att vinna en muminbok. Passa på att se muminutställningen Hur gick det sen? Länsmuseet, Studion plan 1 kl 14-14.30. Fri entré.

Saknar ni Gestrike Magasinet? Finns även på turistbyråer och bibliotek och på 80 distributionsställen i regionen.

Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Notera att att alla evenemang som publiceras här i Gestrike Kalendern hämtas från hemsidan. Fler arrangemang och mer information finner ni där.

Medverka i Kalendern: Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer www.gestrikemagasinet.se Annonstidning med massor

Boka plats i nästa Magasin! Utkommer 22 mars Manusstopp 5/3. Tel. 026-126 126 Mer informatiom se: www.gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

av erbjudanden och evenemang

Februari 2015 • gestrikem

up Län pla ets ga stö , 5 rs 2.0 ta 00 ex !

agasinet.se

Bröllopsmässa

Snöskoter Games

Byrån i Valbo Tält, Bord & Stol, Ståbord, Bar, Porslin, Värme, Scen med mera...

Tält,Bord& Stol, åbord, Bar,Poslin, Värme,Scn med ra.

Husmanskost på 30 sekun der

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

Motor Skötsel

Trädgård- och parkskötsel

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu

7


N

Nöje - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Det värdefulla i det meningslösa När min telefon ringer och skärmen visar att det är min mamma som försöker nå mig funderar jag i några sekunder innan jag svarar. När hon frågar om jag är upptagen, vad jag gör, funderar jag också en stund. Men denna gång är jag ärlig. ”Nejdå, jag spelar bara lite tv-spel”. Och denna gång är det helt sant. Jag gör faktiskt inget vettigt över huvud taget. Staden Los Santos i Grand Theft Auto Online är full av meningslösa, och värdefulla, saker att göra. I den frivilliga eller ofrivilliga ambassadör-roll som jag ganska ofta klär mig har jag som slagord att tv-spel faktiskt kan vara vad som helst. Möjligheterna och potentialen är större inom tv-spel än någon annanstans inom kulturen, mycket för att det är en kulturform som binder samman andra kulturuttryck. Tv-spel är fantastiskt. Utan motstycke. Men ibland är det verkligen inget annat än ”bara” tv-spel. Ganska, eller helt meningslöst. Kvällen när mamma ringde var det verkligen inget annat än ett slappt tidsfördriv. Just nu slits jag mellan två olika spel: Dragon Age: Inquisition och Grand Theft Auto Online. Det förstämda borde jag spela mer av, medan jag tenderar att spela lite för mycket av det sistnämnda. Den röda tråden genom båda dessa spel är att du ägnar otroligt mycket tid åt att göra saker som kan betraktas som meningslösa, både inifrån och utifrån. Samla 20 blommor och 30 kg järn för att skapa en uppgradering till ett vapen. Där har vi Dragon Age: Inquisition i ett nötskal. Du gör ganska många ganska tråkiga saker, för att det är rätt kul, ironiskt nog. I GTA Online kan du spendera både tid och pengar

på att köpa lägenhet, bilar, tatueringar, frisyrer och kläder. Vissa grejer fyller en spelmekanisk funktion, medan andra endast är estetiska förändringar. Men jag och vissa ur mitt gäng i spelet har tagit det steget längre och rollspelar stora delar av spelet utifrån eget manus. Vi dricker sprit och lyssnar på hiphop i någons lägenhet, vi åker runt ute på landsbygden och rånar bensinstationer trots att belöningen knappt är värd det. Vi gör det för att det är så gruppen rullar. Det ironiska är att det meningslösa i GTA Online för det mesta inte ger mig något alls av värde sett till spelets mekanik eller statistik. Det är bara i mitt huvud det betyder något. Men kanske är det just där som spel ska hitta sin mening? För där jag med väldigt jämna, täta mellanrum blir tokfrustrerad på Dragon Ages långsamma hästar, meningslösa springande och ändlösa harvande mot nästa level så kan jag snarare finna tid att andas ut i GTA Online. När jag rullar hemåt efter en kväll kantad av lyckade och mindre lyckade uppdrag stortrivs jag med mitt spelande. För visst är det så att vi ganska ofta också lurar oss själva att tv-spel är mer allvarligare än vad det allt som oftast är? Det är en del av tv-spel som utvecklare sällan talar om, men som många av oss har upplevt på ett sätt eller ett annat. Och det är verkligen inget fel i det. Bara i ett riktigt bra spel kan du vara tillfreds med att göra absolut ingenting. Anders Brunlöf • Svampriket.se

Nöje Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Nöje det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Nöje”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

8

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Gefle IF Fotboll redo för sin 11:e säsong i Allsvenskan! Hur kan man med en så låg budget hålla sig på så hög nivå att man nu är på väg att göra sin 11:e raka säsong i högsta fotbollsligan i Sverige! Inget annat lag lägger ner så lite pengar på varje poäng som GIF! Hypereffektivt är ordet! En viktig del av GIFs verksamhet är deras sponsorer. För att hålla sina sponsorer informerade om planeringen inför säsongen 2015 hade man bjudit in dem till ett informationsmöte i Gavlerinkens lobby den 30 januari. Efter informationen bjöds deltagarna på lunch och sen kunde de som ville ta sig en förhandstitt på den nya arenan, Gavlevallen. - Vi ska fortsätta att vara Sveriges effektivaste lag och med ökade intäkter hoppas vi också att det ska bli ännu mer poäng, sa Eva von Schéele-Frid. Läs hela: gestrikemagasinet.se, sök: GIF 11 säsong Samt i Företagsbladets marsnummer. SvenskPress.se

N

“Gävles godaste ribs” • Livemusik • Pubmeny • Á la carte

Utmana varandra i en 3/5-Kamp

www.ccpuben.se

Micke Byström 0707-36 11 61 www.bibest.se

026-12 09 40 Centralplan 3 Gävle

Ett gott val!

After work 99:Middagbuffé (Asiatisk-, sushibuffé, friterad banan med glass)

Tel: 0290-311 20 www.granliden.nu

Mån-tors 16-19

Landsv. 39, STORVIK

S. Kungsgatan 8, Tel. 026-61 52 62.

Dags att boka in effect+dagen 2015

Plats: Gävle Konserthus Tema: Styrka och mod Datum: Torsdag 5 mars Tid: 09.00-21.00 Sveriges bästa föreläsare, intressanta utställare samt beslutsfattare från Gävleborgs län finns på plats. En heldag fylld av inspiration där du får Kunskap, Kontakter och Kul!

Kajsa Nordborg

Engagemang och optimism Daniel Mendoza

5-års jubileum: Passa på att bli medlem innan så bjuder vi er på 4 stycken extra besöksbiljetter + utställarplats!

Motivation och Inspiration Magnus Samuelsson

Årets UF Alumni företag Ung Företagsamhet + Frukost/effect+soffan

Partners: SEB Skandia Gävle kommun UF Alumni Bilmetro

+ Lunch, fika, middag + Business Lounge Info: Nalle Rydstrand Mobil 070-51 05 050 Arr: Svenska kommunikationsbyrån Effect AB Muréngatan 14, 802 50 Gävle info@effectplus.se • www.effectplus.se

precisreklam.se

Hållbarhet i Samhället

skapar relationer som ger effect

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

9


N

Nöje - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Husmanslådor på Gluggen När man tänker på fastfood är det väl i första hand hamburgare och pizza man tänker på då hungern snabbt skall mättas. De traditionella gatuköken har nu fått en riktig utmanare i Gluggen som specialiserat sig på att sälja rejäl husmanskost färdigpackat i varma lådor i den gamla klassiska ”grillkiosken”, Frans Gatukök, på Brunnsgatan 44 i Gävle. Vi hälsar på Johan Björklund för att ta reda på mer om konceptet som lovar en låda på 30 sekunder om det inte är någon kö. Vad är Gluggen? – Gluggen heter egentligen Husmansgluggen och är resultatet av en idé jag hade att sälja färdig husmanskost från en husvagn. Husmansvagnen sålde sin första matlåda i oktober 2013 och det rullade på ganska bra. För ett år sedan så tog vi över den här tidigare grillkiosken och luckan öppnades första gången den 18:e februari så det är faktiskt ettårsjubileum i dagarna. Det är ett tillagningskök utan tillhörande matsal där man, till ett folkligt pris, enkelt och snabbt kan få sig en vällagad lunch eller middag i en praktisk matlåda för avhämtning. Hur kom du på idén? – Idén slog mig när jag for runt och snabbt ville ha ”riktig” mat. I och med den avsaknaden så har tanken gnagt mig länge. Eftersom jag själv inte har de matkunskaper som behövs så fick det vänta tills jag en dag träffade kocklegenden David Lundgren som hade tänkt i liknande banor. Han är kock sedan barnsben och har jobbat i stort sett överallt. Det här passar perfekt då just husmanskost alltid har legat honom varmt om hjärtat. Han har gedigen utbildning och drev Pepparns Grill på dess storhetstid. Han har även jobbat både i Frankrike, England och massor med ”fina” restauranger i Sverige. Men här kommer han verkligen till sin rätt, en lugn kille som aldrig hetsar upp sig i köket oavsett hur många lådor som skall ut. Vad är din egen bakgrund? – Jag hamnade i restaurangbranschen på grund av att min styvfar, Yngve Persson öppnade Axmar Brygga tillsammans med Claus Hartwig 1998. 2006 blev jag restarangansvarig på Furuviks Brygga. Jag trivs verkligen med pulsen i yrket men det är skönt att komma ifrån a lá carten och de sena kvällarna. 2009 började jag i Furuviksparken och är fortfarande kvar där sommartid.

10

Vilka av era rätter är populärast? – Några favoriter är våra egna köttbullar med stuvade makaroner, panerad spätta och vår skomakarlåda samt kyklingschnitzel. Bland våra egna specialitéer vill jag framhålla köttfärsgratängen och ryska pytt i pannan med pepparrotsdressing. Var kommer era kunder ifrån? – Många kommer naturligtvis från närområdet, men vi har hantverkare som kommer långväga samt många stamgäster som kommer undantagslöst varje dag. Vi har öppet från 10.00 till 17.00 då det är många som vill slippa laga mat till kvällen. Serverar ni något mer än färdiga matlådor? – Ja, vi har en cateringverksamhet som också växer. Det är både kalla och varma bufféer. De varma bufféerna kommer i värmelådor som håller värmen länge, vilket gör att det är smidigt för kunden att ta fram det precis när det skall ätas. Perfekt när vi inte skall störa vid t.ex bröllop eller annan fest. Vad är era framtidsplaner? – Just nu efterlyser vi en till medarbetare med kunskaper i husmanskost för vi kan faktiskt tänka oss att utöka öppettiderna ytterligare. Vad vet vi inte om Johan? – Jag har en till verksamhet som heter Fruktpoolen och startade i mars 2009. Jag hade då inte en enda kund utan startade med två tomma händer med affärsidén att leverera fruktkorgar till företag. Korgarna finns i olika storlekar och samtliga standardkorgar innehåller druvor, physalis eller kiwi och emellanåt även godis. De flesta korgar levereras måndagar och onsdagar. Idag har vi en gedigen kundstock som växer sakta men säkert. Så vad det gäller mitt yrkesval kan man lugnt säga att det är ätbart för hela slanten! Joe Formgren • SvenskPress.se

Fakta Johan Björklund Namn: Johan Björklund Ålder: 39 år Familj: Fru och 2 barn

Bor: I Hagaström Yrke: Egen företagare.

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

N

God och billig husmanskost i färdiga matlådor

Johan Björklund & David Lundgren

Varmt välkommen till oss på Gluggen. Vi servererar vällagad och prisvärd husmanskost i färdiga matlådor direkt i ”Gluggen” för endast 55:-.

”De kostar lite mindre - men smakar desto mer!”

Alltid 3 husmansrätter samt Pepparlaxsallad med citroncreme och Kycklingsallad med currydressing. Matlådor för avhämtning men även Cateringmeny.

www.precisreklam.se

Vi håller öppet vardagar 10.00-17.00.

Tel: 026-61 55 55. Brunnsgatan 44, Gävle vid Vallbacksskolan.

www.husmansgluggen.se

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

11


N

Nöje - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Hämtmat på internet ökar

Idag beställer man färdig hämtmat på Internet. Gävleföretaget Digitalspecialisten har skapat tjänsten Gloriafood.se för att underlätta för kunderna att enkelt kunna beställa sin mat för hämtning. Man går in på restaurangens hemsida, tittar igenom menyn och beställer! Beställningen plingar i en surfplatta på restaurangen och de kan bekräfta när maten är klar att hämtas. Eller levereras om den tjänsten ingår! Hallå där Reyner Harris, vd på Digitalspecialisten, hur intresserade är krögarna av att ansluta sig till Gloriafood.se? - Det går alldeles utmärkt och bara i Gävle är redan ett tjugotal anslutna sedan starten för tre månader sen, säger Reyner Harris. Man kan också betala via Internet. - Med vårt system så går betalningen direkt till restaurangens konto, precis som när man betalar kreditkort, i stället för att kanske ta omvägar via andra beställningstjänster, säger Reyner Harris. Det gör det enklare och hjälper restaurangen hålla låga priser. Hur ser det ut i andra delar av landet? - I Borlänge startade 7 pizzerior en bojkott av det vanligaste systemet för Online-beställning eftersom de tyckte det blev för dyrt, berättar Reyner. Idag är flera av dem anslutna till Gloriafood.se i stället och det är flera på gång. Det kan också sägas att det kommit spontana förfrågningar från andra delar av Sverige efter att ägarna gjort sökningar på Internet.

- Jag var i Spanien i höstas och besökte några restauranger så nu kan man också beställa mat där via Gloriafood, säger Reyner. Vi frågade också några av restaurangerna i Gävle hur de tycker att systemet fungerar. Hasan Ay på Quickin i Valbo har stora förhoppningar. - Vi har varit anslutna i tre månader och vi hoppas kunna minst fördubbla försäljningen av hämtmat tack vare Gloriafood.se, säger Hasan Ay. För att det ska fungera är det viktigt att kunderna är nöjda med maten och servicen, som också inkluderar utkörning. Hos Paiwand Nabi på GDG Kebab & Grill svarar idag internetbeställningarna för cirka 20 procent av omsättningen. - För oss är kostnaden för Gloriafood.se mycket lägre än för andra system vilket gör att vi inte behöver höja våra priser, säger Paiwand Nabi. Andra system kostar så mycket att vi skulle behöva höja priserna för att överleva.

Lägre kostnader Libanesen på Hörnet har libanesisk mat på menyn, det vill säga mycket grillat, vegetariskt mm. Alex Saleh hoppas att fler kunder ska använda Internet för att beställa hämtmat. - En stor del av vår omsättning utgörs av hämtmat och Gloriafood.se ger oss möjlighet att höja kvaliteten på servicen, säger Alex Saleh. Vi levererar också maten om kunden önskar så de kan lugnt sitta hemma och beställa eller kanske beställa från bilen när de är på väg hem. Ghanem Majid på Sörbygrillen får många beställningar via Internet. - Gloriafood.se ger mig möjlighet att fortsätta att hålla låga priser eftersom de gör det enklare att hantera beställningarna och dessutom kostar det mycket mindre än andra system, säger Ghanem Majid. Vi kan därför erbjuda gratis hemkörning för de kunder som beställer via Gloriafood.se! Ghanem Majid ser också en stor fördel att felbeställningar är mycket enklare att hantera. Sen gäller det naturligtvis att restaurangerna fortsätter att leverera god mat och bra service om kunderna ska återkomma! Man vet ju hur det är att gå eller åka till restaurangen för att hämta mat. Man får kanske stå i kö och sen vänta på att maten ska bli färdig. Genom att beställa maten via Internet kan man lugnt stanna kvar hemma och förbereda med att duka. Digitalspecialisten • SvenskPress.se

LIVE ON S TAGE: BROILER 27 FEBRUARI LUNC HÖPPET • QUIZNIGHT TORSDAGAR

RESTAURANG NATTKLUBB BAR x 3 12

Tel. 026-18 30 21 www.heartbreak.se

VÄLKOMNA

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

H

Beställ din favoritmat On-line!

Hur enkelt som helst!

HÄLSOMÄSSAN

Välj restaurang och beställ favoritmaten! sorbygrillen.com Granitvägen 3, Gävle. Min best. 90 kr: Fri leverans inom 12 km för Gloriafood.se! gdgkebab.se Norrgatan 1, Gävle libanesenph.se N. Kungsgatan 37 Ladda ner gratis app så kan du beställa med mobilen!

Lördag 21/3 – Söndag 22/3 På Maxim i Gävle. Öppet 10 – 16, fri entré. Arrangör:

Är du intresserad av att vara med? Kontakta GloriaFood.se 070-714 97 99

Mer info: www.mskaparnaevent.se

Hälsa Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Hälsa det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Hälsa”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

Glatt leende & god munhygien 2015

Tips och råd!

Delta i utlottningar!

Besök och gilla vår sida på Facebook: facebook.com/borrotang

Vinn Matchbiljetter

Välkommen! – Boka tid på mottagningen eller besök oss på vår Hemoch Facebooksida

Team Kina Östling: 026-12 55 05, Team Håkan & Ellen Järperyd: 026-12 28 18, Team Anna Zetterqvist: 026-51 90 57, Käkkirurg Lars Zetterqvist: 026-65 41 10.

Nygatan 26, Gävle • www.borrotang.se Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

13


H

Hälsa - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Lägsta kostnaden för att nå 100.000 invånare! Upplaga 52.000 exemplar!

up Län pla ets ga st , 5 ör 2.0 sta 00 ex !

Annonstidning med massor

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Marsnumret utkommer 22/3. Manusstopp 5 mars. Ring 026-126 126

av erbjudanden och evenemang

Februari 2015 • gestrikema

gasinet.se

Bröllopsmässa

Snöskoter Games

Läs och medverka med egna lokala nyheter och evenemang: www.gestrikemagasinet.se

Byrån i Valbo Tält, Bord & Stol, Ståbord, Bar, Porslin, Värme, Scen med mera...

Husmanskost på 30 sekund er

Motor Skötsel

Bäst med eget rum

Tält,Bord& Stol, åbord, Bar,Poslin, V ä r m e , S c n TAPETREA med ra.

Serviceföretaget med städ- och hygienartiklar!

Trädgård- och parkskötsel

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu

Enkel Bokföring

Brett utbud • Lagerhållning Fri utkörning • Städmaskiner Uthyrning • Städutbildningar Samarbetsavtal • Välkomna!

Södra Skeppsbron 17, Gävle Göran 0700-52 02 10, Imeli 0700-52 02 11

stadohygienbutiken.se

www.curantab.se 070-208 88 76

69:-/rulle

Den som har eget rum mår allra bäst på arbetsplatsen enligt en doktorsavhandling som ingår i en arbetsmiljöundersökning om vad som händer på företag som inför kontorslandskap. Sämre är det med personalen som sitter i öppna kontorslandskap och sämst är det för de som arbetar i storrum med 10-24 arbetsplatser enligt en doktorsavhandling som visar att kontorets utformning spelar stor roll för hur de anställda mår. Studien ingår i en arbetsmiljöundersökning som görs vartannat år och ska kompletteras med en djupundersökning om vad som händer med arbetsmiljön hos företag som inför kontorslandskap. Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

120 år 1894-2014

Glasfiberväv 2:a ALLA Mönster i lager

Borosan & Decorama papperstapeter (utg.) NU

Den som har eget rum mår allra bäst på arbetsplatsen enligt en doktorsavhandling som ingår i en arbetsmiljöundersökning om vad som händer på företag som inför kontorslandskap

Easy Up Tapeter ALLA i lager! NU

NU

99:-/rulle

1490/mtr

All färg från Liwa-och Teknos Färg

25% rabatt

Lötängsg. 2, Gävle • 026-12 97 40 Lingg. 23, Sandviken • 026-25 00 60 www.lindbergsfarg.se ÖPPET: Gävle mån-fre 7-18, lör 10-15, Sandviken mån-fre 7-18, lör 09-14

14

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Rundresor till Vietnam, Sri Lanka & Island Resor från Gävle med svensk reseledning.

H Välkommen till vår nya lokal i Winn-huset Öppet hus 28 februari 11-16 Floating, Massage, Nikotinfri, Fiskspa m.m.

www.carinastad.info www.vietnamabc.se

Telefon 0732- 41 51 30 (Gävle) E-post: info@vietnamabc.se

Nyanläggning

Nygatan 17 i Winn-huset www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Smart Bokföring

Marksten, murar, planteringar m.m.

www.curantab.se 070-208 88 76

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu

ra d

e Plan

äd r t n i

!

tid rd i

Just nu har vi kampanjpriser på Utformningsförslag och Glasfiberpooler

Dränering - Pooler - Stenarbete - Växtytor m.m. Kontakta oss för kostnadsfri offert! 073- 399 59 01 (02) (03) www.ess1.se

Hem & Bostad Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Hem & Bostad det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Hem & Bostad”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

15


H

Handel - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Trädarbeten

Massor av nytt från Ekelund!

• Däckservice - Alla bilmärken!

Dukar, löpare, handdukar, mattor, filtar och servetter

Beskärning, fällning, stubbfräsning

• Gratis lånebil

En unik miljö i Gamla Gefle

en

Sybutik

Gefle Gamla

Glasmästargränd 5, Gävle 026-518505 • pastellen.se Öppet: Vard 10-18 lör 10-14

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu

026-14 26 26 Sätravägen 14, Gävle www.esbilservice.com

NY ANNONSÖR: KÖKSTIPS!

! A R Y L A V I T FES 199

SPARA

30%

PÅ EL EC TRO

HALVA PRISET!

LUX * *

ORD PRIS 399

Björn Axén

ORD PRIS 6.495

5.995

Volymtång 3095/300040

Festivalfrisyr! Läs mer på elon.se

199 HALVA PRISET!

ORD PRIS 399

ORD PRIS 5.495

4.995

MANO KÖK

47 248:-

Kaffebryggare Café Punto 2318/105855

elen

på köpet Värde 650 kr

Diskmaskin vit QB6051W/104903 Diskmaskin rostfri QB6051X/104904

Energisnålt program

Slimmad bryggare

Almvägen 68, 802 69 Gävle • 026-12 70 00 Öppettider: Måndag-Fredag 08.00-17.00 Lördagar se vår hemsida • www.elon.se/gavle

A++

12 kuvert 258 kWh/år 2775 l/år

A

45 dB 818/596/590

Kvik Gävle: Växelgatan 1 tfn. 026 661 530

Läs mer på elon.se

• Automatiskt program som anpassar tid och temperatur efter hur smutsig och mycket disk som finns i maskinen • Tystgående och energisnål invertermotor

**

Få erbjudanden och tips, ställ frågor och kom med synpunkter

* 30% rabatt på rek. Electrolux försäljningspriser på utvalda vitvaror från Electrolux. Erbjudandet gäller vid köp av ett komplett kök till och med den 28.03.2015 och kan inte kombineras med andra erbjudanden. ** Rekommenderat försäljningspris omfattar skåp, sockel och bänkskiva. Priset är exkl. diskho, blandare, vitvaror och belysning.

Välkomna att boka in er högtidsfest i Gävles trevligaste samlingslokal Ta catering från vilken leverantör ni vill. Dryck löser ni själva. Unik miljö med scen, discoanläggning och storbildare finns liksom porslin m.m. Tipsen för en lyckad tillställning ingår!

Muréng. 14, Gävle. Tel. 026-511 000,126 126

www.mediatemplet.se

16

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Carl-Ingemar Perstad:

Priskrig utan fred i sikte

Att fylla bensintanken hör inte till de mer lustfyllda sysslorna. Räkneverket för vad jag ska betala går på högvarv medan antalet liter blir färre och färre för varje gång – tills nu. När jag rullar fram till pumpen har priset sjunkit till under 2 dollar/ gallon, i nivå med 3,75 kronor litern. Nej, jag skämtar inte. Bensinpriset i USA har på bara några månader halverats och att tanka är numera rena nöjet. Amerikanarna har ofta klagat över höga bensinpriser och ”pinan vid pumpen”. Men inte nu längre – bensinpriset når nya bottennivåer, bilförsäljningen blomstrar och det skapar i sin tur fler jobb. Det största som hände under 2014 var utan tvekan att USA blev självförsörjande på olja och är därmed inte beroende av det ”svarta guldet” från arabländerna. Hittills har inga klåfingriga politiker passat på att höja bränsleskatten, något jag har för mig hänt hemma i Sverige när bensinpriset sjunkit. Men alla är inte glada över att man kan fylla tanken för 250 kronor. Miljövännerna klagar högt över att bilen används desto flitigare och att det blir mer avgaser.

H

Försäljningen av miljöbilar rullar på trögt och det är inte så konstigt när man hör jänkarnas resonemang: ”med dagens bensinpriser finns ingen anledning att byta bort bensinmotorn”. Istället passar man på att byta upp sig och hoppas att den billiga bensinen ska vara i många år. Pickuper med vinkelåttor från Ford och Chevrolet är hetast och tillverkarna klarar inte efterfrågan. På vissa modeller är det flera månaders väntan. Mest inspirerande på det personliga planet under 2014 har också med bilar att göra och allt startade med ett mail från en av våra CNP-läsare. Killen var genuint bilintresserad och undrade om jag hade möjlighet att vara vigselförrättare åt honom och hans käresta. De ville nämligen gifta sig i en Ford Mustang på en vit sandstrand i Florida. Sedan dess har det blivit flera svenska par som lovat att älska varandra i nöd och lust framför mig. Några har just träffats, är blixtkära och vill vigas direkt medan andra har levt tillsammans i många år och tycker att det är dags nu när tonåringarna flugit ut. Flera par har haft bilintresset gemensamt och man träffades för första gången på någon bilträff. Några passar dessutom på att köra tvärs över kontinenten och uppleva Route 66 som bröllopsresa efter vigseln. Själv funderar jag på att förverkliga min bildröm under 2015. Nämligen att köpa en Dodge Viper med 10 cylindrar och över 400 mullrande hästkrafter under huven. Oljebolagen spår att den billiga bensinen ska finnas minst ett år till, så varför inte slå till nu? När priset på soppa skenade i höjden för några år sedan fick man nästan inget för inbytesbilar med V8:or och försäljningen av bränslesnåla fyror gick i taket. Nu är det precis tvärt om. Sportbilar med stora motorer börjar få sitt värde tillbaka och då gäller det att hänga på. Vi ses vid macken!

Carl-Ingemar Perstad • CNP AB

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

17


M •

Motor - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

AC-service

- Alla bilmärken!

Modern Bokföring

Snickeri, Byggtjänster och Hantverkskvalitet

• Gratis lånebil

026-14 26 26 Sätravägen 14, Gävle www.esbilservice.com

www.curantab.se 070-208 88 76 Säljer och monterar fönster

Vi bygger vidare Byggservice • Byggnadsvård • Fönsterrenoveringar m.m

Telefon: 026-13 34 40 Mobil Thomas 070-659 53 25 www.tpbygg-fonster.se

Tel. 026-18 27 47. Upplandsgatan 9, Gävle www.kallbergsbygg.se

Välkommen att se våra Husvagnar & Husbilar!

Billig Bokföring

• Bromsservice - Alla bilmärken!

• Gratis lånebil Massvis med nya och begagnade husvagnar och husbilar i lager. Dessutom en av Sveriges största Kama Fritid tillbehörsbutiker!

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40 www.caravanmarine.se

www.curantab.se 070-208 88 76

026-14 26 26 Sätravägen 14, Gävle www.esbilservice.com

Motor Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Motor”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

18

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

H

Polaris – skapades av en svensk! Många drömmer om en snöskoter eller en fyrhjuling och då är Polaris ett starkt alternativ! Men många känner inte till att det var en svensk som började tillverka de populära terrängfordonen! Polaris grundare hette Edgar Hetteen och var svensk invandrare i USA. Hans första möte med vad som skulle kunna kallas en snöskoter var allt annat än positivt. Hans kompanjon David Johnson hade byggt en ”motordriven snösläde” för en kunds räkning. Edgar tyckte att den inte såg något vidare ut men Pete Peterson, som beställt släden, var imponerad.

Ett Företag växer fram Med tiden insåg Edgar att en liten lätt maskin som tar sig fram på snön skulle kunna bli en bra affär. Företaget producerade vid den här tiden, i början av 50-talet, olika redskap för jordbrukstraktorer. Problemet var att ett litet företag från staden Roseau i norra Minnesota hade svårt att konkurrera med de stora fabrikerna i söder. Lösningen på det var – snöskotern! För att utveckla en sådan behövdes massor av snö och det fanns det gott om i Roseau, gratis och den låg kvar länge. Hetteen och hans kompanjoner döpte om företaget till Polaris och redan vintern 1956- 57 byggde man 75 ”snömaskiner”. Nästa år producerade man 300 stycken och Edgar gav sig ut för att marknadsföra maskinen. Det var inte så enkelt eftersom folk på den tiden mest såg vintern som en lång väntan på sommaren. När Edgar visade upp sin ”snömaskin” trodde många att den producerade snö och undrade hur det gick till. Edgar insåg att det enda raka var att visa hur maskinen fungerade i sitt rätta element. Enklaste sättet att nå ut till så många som möjligt var att arrangera ett

jippo så att tidningarna uppmärksammade snömaskinen. Därför skruvade man ihop tre snöskotrar och Edgar tillsammans med tre kumpaner åkte på en expedition tvärs över Alaska. Resan tog 18 dagar och med hjälp av flygplan och radiokontakt fick pressen och andra media dagliga uppdateringar av färden. Det blev naturligtvis succé i media. I Roseau var det motsatta reaktioner, det sågs inte med blinda ögon att företagets VD var ute gjorde vansinnesfärder i Alaska när det fanns så mycket arbete att göra. Småstadsmentalitet var inget för Edgar. Han sålde sin del av företaget, drog till Thief River Falls och grundade Arctic Cat. Med facit i hand är resan över Alaska en milstolpe i snöskoterns historia.

Allan Hetteen står bredvid den andra snöskotern Polaris byggde.

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

19


M

Motor - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

1977 Polaris TXL 340

WWW.POLARISSVERIGE.COM • FACEB

Världens bredaste modell

WWW.P WWW.POLARISS

m

800 EFI FOREST ! t e p p i l k s i r Med Indyn inleddes enbredaste ny era inom Polaris. Företagets a l o Utveckling P Världens Världens bredas bred Världens Vär framtid var säkrad eftersom Indy-maskinerna sålde

Pete Peterson, som beställde den första ”snömaskinen”.

69.900:pet! pet! pet!

Edgars bror Allan Hetteen tog över som VD för Polaris. snabbareex. änmoms de tillverkades. Som ettEFI bevis för Indy-EFI FORE 800 800 E 800 FOREST Tre år senare utökade Polaris exporten när de skickar tre modellens storhet valdes den till decenniets snöskoter av lastbilslaster med snöskotrar till Sverige. Ett problem var Snowmobile Magazine 1989. Valfr ia att de tidiga snöskotrarna var tunga och klumpiga. De som 1988 pensionerades David Johnson, som hade fått til lb ehör använde maskinerna i sitt arbete brydde sig inte, men för på köPete uppdraget av en åksugen Peterson bygga enex. moms pe e moms t* ex.att fritidsbruk krävdes förbättringar. Värde 12.0hade motordriven snösläde. Han 00:- varit företaget trogen i Det löstes i alla fall tillfälligt med Polaris Mustang, som ink moms 42 år. Utan människorl.som Johnson och HetteenVa hade det lfria Va presenterades i mitten av sextiotalet. Den var liten, lätt och antagligen inte funnits någon snöskoter, i alla fall inte på! *Passa tillbsåehörtill med motorn i fram. 1968 använde man för första gången ast som vi känner denPolaris idag. har världens bredaste ller end av på fyrhju påutbud köpe motorer från Fuji Heavy Industries, vilka Polaris har använt Gä t* förstaHetteen var en bondpojke och sonson till Hytt-Per de 15Edgar rekreation. Bland våra ATV Vä hittar du modelle rde na! 87.375:inkl. moms 12. der 000:- Värd sedan dess. kun och hans hustru Asp-Britta från Malung,allhjulsdrift som emigrerade Polaris har dessutom påms riktigt, Begränsat antal. inkä inkl. mo Herbert C. Graves III ersatte Allan Hetteen som VD Ta med annonsen vid köp. till det förlovade landet 1889. Per tog sig namnet Peter och han tog Polaris in i 70-talet. Modeller som Colt, ! *Passa på!av *Passa på! Hetteen. Hetteen tror man var enpå amerikanisering ssa *Pa Electra, Charger och den potenta TX byggde upp företagets ast as end end endastGä llersöder ller värld ”Hyttan”. Edgar växte upp på rfamiljens gård omGähar Gälle Polar Polaris renommé. Polaris satsade hårt på racing med förare som Bob sta sta sta för för för 15 15 15 de de de Roseau i Minnesota. Arbetet med gård och djurskötsel rekre rekreation.der Bland na!m Eastman, Dan Heyes och Jim Bernat som frontfigurer. 87.375:- inkl. moms 87.375:- inkl. moms 87.375:- inkl. moms kunderna! 87.375:kun inkl. kunderna! blandades med Edgars förkärlek för maskiner. Polar Polaris har dessu Begränsat antal. Begränsat antal. Begränsat antal. Begränsat an Beverly F. Dolan tar över som VD efter Herbert Graves - Det var riktigt bra beslut vi fattade när vi började Ta vid medköp. annonsen Ta ett vid med köp. annonsen vid köp. Ta med annonsen Ta med annon samma år som förre VD Allan Hetteen tragiskt dog i sälja Polaris eftersom det är en omvittnat både driftsäkra sviterna av en traktorolycka. och sportiga, ansvarig för 850 Polaris SCRAMBLER 850 XP H.O. 570 TOURING 400 säger H.O. Niclas Falkenström, 550 XP FOREST XP FOREST TX-L340 blev Polaris första vätskekylda modell och hos Dahlboms Bil. Det blir en extra krydda också att veta ganska populär, men det var 1979 års stora nyhet Polaris att det var en svenskättling som startade företaget! TX-L Indy som lyfte företaget. Den presenterades som 1980-års modell och var utrustad med IFS, det vill säga individuell framfjädring. Dahlboms Bil • SvenskPress.se

PolarisP-okllaiprisP-okllaipris-klip

Polari

69.9 69 69.900:

20

570 EFI EPS FOREST

SCRAMBLER 850 SCRAMBLER XP TOURING H.O. 850570 XP TOURING H.O. 570H.O. TOURING 400 H.O.550 XP8 SCRAMBLER 850 XP H.O. 570 400 SCRAMBLER 800 EFI 6X6 FOREST

570 EFI FOREST

850 XP TOURING

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se

550 X2 EPS


Vinter – dags för Polaris ASSAULT [ ’s :lt] Definitioner: c e

ANSTORMNING, FRAMSTÖT, STORMNING Extra bra ANFALL, inbytesprisANGREPP, vid köp av Assault samt Extra bra rabatt vid köp av Indy 600 el. 800! Vad är din definition?

800 RMK ASSAULT 155 142.900:-

800 SWITCHBACK ASSAULT 144 LE 144.900:-

BOOK.COM/POLARISSWEDEN 800 RMK ASSAULT 155 LE 144.900:-

lprogram ste daste modellprogram modellprogram modellprogram rldens bredaste modellprogr

POLARISSVERIGE.COM WWW.POLARISSVERIGE.COM • FACEBOOK.COM/POLARISSWEDEN • FACEBOOK.COM/POLARISSWEDEN SVERIGE.COM • FACEBOOK.COM/POLARISSWEDEN WWW.POLARISSVERIGE.COM • FACEBOOK.COM/POLAR

600 INDY SP

800 INDY SP

is-klippet!

89900:900:79

99 900:900:89

EST EFI FOREST

800 EFI FOREST Ord. pris: 114 900:-

Ord. pris: 99 900:-

900:9.900::69.900:-

PolarisSverige.com • facebook.com/PolarisSweden

Flera Flera fina fina kampanjpriser: ex. moms kampanjpriser: 10 000 kr 10 000på kr 600 rabatt på rabatt INDY, 600 INDY ochkr 600 Indy ochSP 15 000 Va lfr 15 000 rabatt i rabatt på 550 ia 550til INDY lb Adventure X2ehör Adventure X2.

ex. moms

alfria Valfria lbehörtillbehör uliga fordon på för köpe köarbete, pet*jakt eller t*

Flera Flera fina fina kampanjpriser: kampanjpriser: 10 000 kr 10 000på kr rabatt på rabatt 600 INDY och 15 000 rabatt 600 Indy och 15 000 kr på 800 INDY SP i rabatt på 550 och 550 INDY AdventureX2. X2 Adventure

15000:000:- 20 10000:000:25 på köpet*

er motorer från 400 till 850 cc. demed 12.000 :- Värde 12.000:även om duink väljer vår unika 6-hjuling. kl. l. moms moms

Värde 12.000:inkl. moms

i prissänkning på 800 på! INDY SP 2014. *Passa

i prissänkning på 600 INDY SP 2014.

st ast Nu till ett så rabatterat pris Nu till ettjakt så rabatterat pris end ratt lle Gä ris har världens Polaris har bredaste världens utbud bredaste avfordon fyrhjuliga utbud av fordon fyrhjuliga för arbete, fordon för arbete, eller utbud jaktatt eller dens bredaste utbud av fyrhjuliga förPolaris arbete, har jakt världens eller bredaste av fyrhjuliga fordon för arbete, du knappt har råd att låta bli.första du knappt har råd att låta bli. a 15 de eation. Bland rekreation. våra ATV Bland hittar våra du ATV modeller hittar du med modeller motorer med från motorer 400 till 850 från cc. 400 till 850 cc. d våra ATV hittar du modeller med motorer rekreation. från 400 till Bland 850 cc. våra ATV hittar du modeller med motorer från 400 Erbjudandet gäller så långt kun lagret räcker. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. na! moms der ris harallhjulsdrift dessutom Polaris harallhjulsdrift dessutom allhjulsdrift på riktigt, på riktigt, om även väljer om vårdu unika väljer 6-hjuling. vårPolarisSverige.com unika 6-hjuling. utom på riktigt, även om• facebook.com/PolarisSweden du även väljer Polaris vårdu har unika dessutom 6-hjuling. allhjulsdrift på riktigt, även om du väljer vår u PolarisSverige.com • facebook.com/PolarisSweden ntal. Kontakta din återförsäljare för mer Kontakta din återförsäljare för mer nsen vid köp. JUST NU: 1003:-/MÅN* * information JUST NU: 903:-/MÅN* * information runt detta prisexempel. runt detta prisexempel. Juan

niclas

Tomas

026-10 04 09

026-10 04 08

026-10 04 76

Service/reparation

Säljare

FÖrsÄLJninG

Säljare

Juan

niclas Juan niclas

service/reparation

niclas Juan Tomas

Service/reparation Service/reparationService/reparation Säljare Säljare Säljare Butiksansvarig

400 550 XP FOREST 550FOREST XP FOREST 850 XP FOREST XP 850 FOREST XPH.O. H.O. 570850 TOURING XP 400850 H.O. 09 XP FOREST 08 09 026-10 04 09FOREST 026-10 04550 08 026-10 04476 76 026-100 408 026-100

niclas Tomas morgan Säljare Säljare

Tomas Kim

Juan Juan

Säljare Service/reparation Sevice/reparation Plåt/förs.skador

85004XP 026-10 76 08FOREST 026-10 04 76 026-100 407 026-100 475

026-10 04409 09 026-100

nic

026-1


S

Samhälle - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Matematiken i barnens lekar

• Vattenskador • Avfuktning krypgrund/vind • Besiktningar • Utredningar www.borohus.se Jörgen Larsson 070-313 75 80

Undervisning behövs redan i förskolan, men personalen måste ha kunskaper att möta barnen där de är, säger Kerstin Bäckman forskare vid Högskolan i Gävle.

Välkomna att kontakta oss! gavleborg@obm.se Jour dygnet runt 026-51 97 00

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt mm • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

– Det är viktigt att redan i förskolan möta barns nyfikenhet för matematik, säger Kerstin Bäckman. Hon har undersökt hur barn använder matematik i förskolan, och hur förskollärare utformar undervisning med matematiskt innehåll. En sak som förvånade var att man i barns vanliga vardagliga lekar kunde se, att i alla deras lekar förekom matematiskt innehåll. När de spelar fotboll eller när de cyklar runt runt och kanske parkerar cykeln så finns matematiken där. - Då har det med lokalisering att göra och var man skall ställa cykeln i förhållande till andra. Kerstin Bäckman hoppas att hennes forskning kan bidra till att stärka förskollärarnas utbildning. – Förskollärarnas arbete är imponerande, det gjorde ett starkt intryck, avslutar Kerstin Bäckman. Läs hela: www.gestrikemagasinet.se, Sök: Matematik i lekar

Högskolan i Gävle • SvenskPress.se

ndet gäller t.o.m 31/3 2015. Villmed ni haandra en nyerbjudanden. modern ombineras

Lokala avvikelser kan förekomma.

kampanjvärmepumpar. Det ger dig upp till 13 000 kr extra att göra vad du gäller t.o.m 31/3 till 2015.exempel. vill med – åkaErbjudandet på semester, Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Läs mer och få restips på ivt.se/kampanj Läs mer och få restips på ivt.se/kampanj

Erbjudandet gäller t.o.m 31/3 2015. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Läs mer och få restips på ivt.se/kampanj

Utmarksvägen 7A, Gävle Telefon: 026-14 29 01 www.varmepumpcenter.se

NORIN FÖRETAGSSERVICE AB er och få restips på ivt.se/kampanj Responsiv och optimerad för att ni

Med möjlighet att komplettera med nyhetsbrev, webbshop och projekthanteringssystem.

Vänd er med förtroende till oss med era elproblem.

Sedan kan vi hjälpa er med nyhetsuppdateringarna! Ring då genast 026-511 000 Ring Urban Norin på tel: 070-659 36 25

www.precisreklam.se

22

Just nu ing kampanjvä vill med –

Erbjudandet Kan ej komb

Just nu ingår elförbrukningen i tolv månader när du köper någon av våra Läs mer o kampanjvärmepumpar. Det ger dig upp till 13 000 kr extra att göra vad du Just nu ingår elförbrukningen i tolv månader när du köper någon a vill med – åka på semester, till exempel. kampanjvärmepumpar. Det ger dig upp till 13 000 kr extra att göra Just nu ingår elförbrukningen i tolv månader när du köper någon av våra Erbjudandet gäller t.o.m 31/3 2015. vill med – åka på semester, till exempel. kampanjvärmepumpar. Det ger dig upp till 13 000Kan kr extra att göramed vadandra du erbjudanden. ej kombineras vill med – åka på semester, till exempel. Erbjudandet gäller t.o.m 31/3 2015. Läs mer och få restips på ivt.se/kampanj Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

hemsida som är enkel att administrera?

skall upptäckas av alla sökmotorer.

Lokala avvikelser kan förekomma.

Lokala avvikelser kan förekomma.

d – åka på semester, till exempel.

Lokala avvikelser kan förekomma.

kostnad ger till annat.

Lokala avvikelser kan förekomma.

0:– i värmekostnad ger pengar annat. någon av våra ingår elförbrukningen i tolv månader näröver du tillköper 0:– i värmekostnad ger 0:– i värmekostnad ger 0:– i värmekostnad ger pengar över annat.till 13 000 kr extra att göra vad d njvärmepumpar. Det ger digtill upp pengar över till annat. pengar över till annat. Just nu ingår elförbrukningen i tolv månader när du köper någon av våra

Västervet 5, 805 97 Gävle Tel & Fax: 026-121610

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Valbo Begravningsbyrå i nya lokaler Valbo Begravningsbyrå som startades 1994 flyttade nyligen från Stiftelsevägen till Valbo Handelsgård på Valbovägen 183. Verksamheten drivs sedan ett år av Pia Björk tillsammans med medarbetaren Peter Wolff.

S

Blommor för alla tillfällen – med personlig service! Födelsedagar • Avtackningar • Bröllop och bröllopsdagar Begravningar • Blommogram till både när och fjärran (hela världen!) Stor sortering av snittblommor • Blomsterarrangemang

Madeleine med personal önskar er välkommen! S. Kungsgatan 16 Gävle 026-61 50 50 ivar.ericsson@gavle.to

– Det är en fantastisk lugn och skön miljö här i Handelsgården, berättar Pia. Dessutom är det ju bara fem minuters bilväg från centrala Gävle med gratis parkering. Så det här är ett fantastiskt läge, inte minst Den lilla byrån med det stora hjärtat med tanke på att majoriteten av våra uppdrag kommer – Vi hjälper till med allt, hela vägen! från hela Gävle kommun. Nya lokaler i Valbo Handelsgård. Valbo Begravningsbyrå beskriver sig som den lilla 5 minuter från Gävle centrum. begravningsbyrån med det stora hjärtat. Gratis parkering. – Vår uppgift är att med genuin omtanke, engagemang och kunskap vara med hela vägen, menar Peter. Byrån har kontorsgemenskap med BeO Juridik vilket gör det lätt för anhöriga att få svar på sina frågor och funderingar om det juridiska i samband med att man besöker begravningsbyrån. – Här känner vi att vi verkligen kommit rätt när det gäller att hitta en lämplig plats för möten där vi i lugn och ro kan lyssna Kostnadsfri och opartisk www.valbobegravningsbyra.se till de anhörigas önskemål och funderingar. Valbovägen 183, Valbo • Tel: 026-13 20 80 rådgivning i din SvenskPress.se

kommun Kostnadsfri och opartisk

Läs och medverka med egna lokala nyheter och evenemang: www.gestrikemagasinet.se

up Län pla ets ga st , 5 ör 2.0 sta 00 ex !

Annonstidning med massor

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

av erbjudanden och evenemang

Februari 2015 • gestrikema

gasinet.se

Bröllopsmässa

Snöskoter Games

Byrån i Valbo Tält, Bord & Stol, Ståbord, Bar, Porslin, Värme, Scen med mera...

Tält,Bord& Stol, åbord, Bar,Poslin,

Husmanskost på 30 sekund er

Motor Skötsel

Trädgård- och parkskötsel

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu

Behandling med KBT och ACT Kognitiv Beteende Terapi och Acceptance Commitment Therapy.

TerApiCenTrum Södra Kungsgatan 42, 1 tr. För mer information kontakta:

Bo Kåresjö bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu

Energi- och klimatrådgivning Kostnadsfri och opartisk rådgivning Gävle kommuns energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatet, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat. Tel: Epost: Webb:

026-17 83 05 energiradgivning@gavle.se www.gavle.se/energi

Välkommen med dina frågor.

Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun

Kostnadsfri och opartisk kartisk rådgivning i din kommun adsfri och opartisk ning i din un

Marsnumret utkommer 22/3. Manusstopp 5 mars. Ring 026-126 126

sk

för att nå 100.000 invånare! Upplaga 52.000 exemplar.

Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun

rådgivning i din Från 1 öre per kontakt kommun

Annonsörer - Publicera era nyheter och erbjudanden fritt på www.gestrikemagasinet.se

23


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Tapetdagar Tapetdagarpå påColorama! Colorama! 20%

rabatt på Lady Balance & Pashmina Väggfärg!

Investera Investera i din i din bostad. bostad. Den Den enda enda investering investering som som betalar betalar sigsig direkt. Börja med attatt dekorera dina väggar med spännande direkt. Börja med dekorera dina väggar med spännande mönster och vackra färger. Välkommen tilltill Colorama! mönster och vackra färger. Välkommen Colorama!

RABATT RABATT

25%

25% 25% rabatt rabatt på på stort stort urval urval av av tapeter. tapeter. Erbjudandet Erbjudandet gäller gäller t o tmo 8/3-2015. m 8/3-2015.

F ÖR F ÖR VEVE R KLIGA R KLIG A D INA D INA DRÖ DRÖ MM MAMRA R

i Gävle AB • Strömsbrov. 22 •era Tel:nyheter 026-12 44 • Öppet: vard 9-18,på lörd 10-14 • Fri parkering! 24Färgdesign Privatpersoner - Publicera och20evenemang gratis gestrikemagasinet.se

Gestrike Magasinet februari 2015  
Gestrike Magasinet februari 2015  

Gävleborgs största gratistidning, 52.000 exemplar. Delas ut till alla hushåll i Gävle kommun och alla kontor i hela Gästrikland samt Nordupp...

Advertisement