Page 1

tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 t a exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Februari/mars 2012

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Restaurangchef: Mattias Lundqvist

Boken om Tigern

Babben och brudarna

Hälsotips

Motormässa

1 Text

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? Se www.gestrikemagasinet.se för mer information –

en del av magasinet


Att lära är livet När jag var ung kan man lugnt säga att gå i skolan definitivt inte var min favoritsysselsättning. Tvärtom hade jag stundtals riktigt dåliga betyg och var allmänt omotiverad. Om det berodde på att jag började ett år tidigare och följaktligen var ett år yngre och omognare än mina klasskamrater eller om det berodde på det man nu brukar ange som bokstavskombinationer har jag faktiskt inte klarat av att utröna. Senare i livet har man ju till fullo förstått att det finns så oändligt med information i vår omvärld att slukar man bara en bråkdel så är man färdig för någon form av omhändertagande. Icke desto mindre så driver nyfikenheten och kunskapshungern många av oss vidare att utforska okända områden och att inhämta mer information. Tack och lov för den nya tekniken som på några sekunder tar fram all världens information oavsett om det gäller vetenskap, sportresultat eller hur många skivor Elvis Presley har sålt.

Miniutbildningar för företag och organisationer I mitt arbete som kommunikationsrådgivare och utvecklare på reklambyrån Precis har vi det senaste året tagit fram ett utbildningsprogram i marknadsföring. Det visade sig nämligen att ju tuffare vi arbetat med våra kunders marknadsgenomgångar desto tydligare har behovet av utbildningar inom kommunikation visat sig vara. Sedan något år har vi därför bedrivit företagsanpassade utbildningar men den här våren bestämde vi oss för att skapa ett öppet program där både ägare och anställda från företag och organisationer får träffas och gå igenom de miniutbildningar de anser passar just dem. Deltagarna slappnar naturligtvis lättare av i en miljö med likasinnande och är trygga i rollen utifrån den egna verksamheten när de tillsammans kan botaniserar bland de exempel, skrönor och praktiska tillämpningar jag hämtar från mina 30 år inom reklambranschen.

Livet är ett långt lärande Till min förvåning och stora glädje visade det sig att både jag och de andra deltagarna får lära oss fantastiskt mycket även av de erfarenheter som berättas när alla fritt i forumet får chansen att dra exempel från just sin verksamhet. Visste ni till exempel att i en viss bransch älskar man en produkt om man målar den orange och ingen vill ha den om den är vit? Eller varför en säljare säljer mest av det dyraste alternativet utan att förstå det själv? Detta tar jag som goda exempel på att den gamla devisen, livet är ett långt lärande, eller att man lär så länge man lever, är sanningar att ta på största allvar och att definitivt leva upp till. När lärde du dig någonting senast? Man kan gå på kurser och det mesta finns ju på nätet men vill du ha handfasta råd om till exempel trädgården i vår och se över husets uppvärmingskostnader, ja då finns det kunskaper att ta del av redan längre in i detta magasin. Trevlig läsning och på glatt återseende Joe Formgren Gestrike Magasinet Din lokala gratistidning PS. Har du något du vill berätta om eller lära ut? Publicera det kostnadsfritt direkt på Gestrikemagasinet.se eller nyhetstjänsten SvenskPress.se Det mesta av det bästa publiceras naturligtvis i nästa nummer av Gestrike Magasinet. Utkommer den 18 mars.

2 Tvåan

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Upplaga 54.000 exemplar.

Innehåll februari 2012 Turism • Kultur • Fritid

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: Colorprint, Borlänge Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till kontor.

World Team

4

Årets företagargolf

5

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat ­m aterial.

Profilen: Mattias Lundqvist

Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickas till oss eller publicerats på www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn. Eftertryck av text eller bild utan särskilt tillstånd beivras.

Gestrike Media AB Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Telefon: 026-126 126 Telefax: 026-126 127 E-post: info@gestrikemagasinet.se Omslagsbild: Mattias Lundqvist, Läkerol Arena. Fotograferad av Per-Erik Jäderberg.

6-7

Gestrikekalendern 8-9 Lill Lindfors till konserthuset

8

Humorfylld show med Babben

8

Nöje

Boka förmånligt årsavtal. Marknadsplanera med oss på Gestrike Media AB. Kontakta oss för mer information om annonsering, kommunikationsplan och marknadsgenomgång.

Boka in Gestrike Magasinet - varje månad • Länets största tidning - Utkommer inför löning! Hemsidan • Annonsera där ni får mest för pengarna. + • Boka förmånligt samarbetsavtal på årsbasis. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era egna nyheter på SvenskPress.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

varje dag!

Marsnumret utkommer 18/3. Manusstopp 1 mars.

Säljare sökes: Platsar du i den glada ligan nedan och har körkort samt F-skattesedel är du välkommen med ansökan till: info@gestrike.net

Boken om ”Tigern”

10

Den halvfärdiga himlen

11

Hälsa Träna på arbetstid

12

Återhämtning för hockeyspelare

13

Näringsliv Mässa för godissugna

14

Vårtips till trädgården

14-15

Lyckas med lägenhetsköpet

16

Uppvärmning av bostaden

18-19

Stark start för Svenska Aerogel

20

Examensrätt åter på högskolan

21

Gunnar Cyrén på Galleri Stockholm

22

Johan Dahl utbildar i försäljning

22

Motor Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Per-Erik Jäderberg

Världens bilnyheter

24

Upphovsmakare joe@formgren.com 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net 026-126 126

Marknad, säljare niklas@gestrike.net 070-289 88 80

Fotograf, www.j-berg.com pej@gestrike.net 070-512 26 26

Dyra droppar på macken

25

Detroit rivstartar bilåret

26-29

Samhälle Måltidslösningar för äldre

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Peter Tällberg

Skribent, säljare edlund@gestrike.net 070-52 58 450

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net 0768-783 165

Kommunikation peter@gestrike.net 070-263 40 13

Camilla Lagerqvist Skribent, författare camilla.lagerqvist@telia.com

30

Vill ni också vara med i nästa nummer av Gestrike Magasinet?

tid Län nin ets g, 5 4.0 störs 00 ta exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Februari/mars 2012

Marsnumret utkommer 18/3. Manusstopp 1 mars. Ring 026-126 126 Läs och medverka med nyheter och banners: www.gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Restaurangchef: Mattias Lundqvist

Boken om Tigern

Babben och brudarna

Hälsotips

Motormässa

Stolt distributör av Gestrike Magasinet… …och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Marie Pallhed Skribent, Featurebyrån featurebyran@telia.com

Niclas Carlson

Carl-Ingemar Perstad

Johannes Gardelöf

SportIdrott.se niclas@sportidrott.se

Motorkrönikör CNP Car News & Pictures AB

Motorskribent CNP Car News & Pictures AB

en del av magasinet


Niclas Carlsons styrka gjorde World Team bäst i världen

Ingen åker enligt amerikansk sed till Texas för att vinna en match i amerikansk fotboll. Världslaget World Team provade lyckan och vann övertygande mot ett tidigare obesegrat Team USA med 35-29. World Teams svenska Strenght and Conditioning coach Niclas Carlson från Gävle var i högsta grad delaktig i segern. Efter två raka förluster blev det till slut tredje gången gillt för honom och Världslaget.

värdecheck

Under Superbowlveckan spelas varje år en match i amerikansk fotboll mellan världens bästa spelare i världslaget IFAF World Team mot Team USA. IFAF är motsvarigheten till fotbollens FIFA. Världslaget består av spelare och tränare från ett 20-tal länder. Team USA utgörs av de 60 högst rankade spelarna från olika fotbollsprogram över hela USA. Till World Team var 400 spelare nominerade i år. 120 av dem flögs in till Texas för att träna sig till en startposition i World Team under fyra träningsdagar. 45 man blev till slut dressade till match. Matchen började med att USA enkelt passade sig till en första touch

down i öppningsminuterna. Kanske var det också det som punkterade matchen och gjorde att de amerikanska spelarna slappnade av och slutade att spela fotboll. World Team reducerade i nästa drive och drog sedan ifrån till 9-21 innan halvtid. I tredje kvarten spelade Team USA utan gnista och World Team stängde matchen på ett betryggande sätt. I den fjärde och sista kvarten spelade de tidigare mästarna USA för att snygga till siffrorna och lyckade utjämna slutresultatet till 29 för Team USA och 35 för World Team som på ett välförtjänt och mycket rättvist sätt besegrade USA i nationalsporten amerikansk fotboll, i fotbollens egen Vatikan, Austin Texas den 1 februari 2012. Ett historiskt datum då USA tidigare varit helt obesegrade på både junior och senior nivå under alla år som amerikansk fotboll har spelats. Totalt svarade World Team för 404 yard. Team USA stannade på 254 yard och deras springspel stoppades för minus två yard av ett mycket effektivt och starkt försvar. Tidigare matcher har slutat 17-0 (2010) och 21-14 (2011) till USA och årets vinnare World Team vann rättvist 2012 års drabbning med 35-29. I IFAF World Team representerades Sverige av linjespelarna spelarna Ivan Campos och Robert Svallin samt tränarna Stefan Björkman och tidigare nämda Niclas Carlson. – En historisk vinst som jag visste skulle komma. Jag skrev ett vykort hem till mig själv efter första träningen och gratulerande mig till vinsten. Vi har förlorat två år i rad, det här är stort för mig, spelarna och fotbollsvärlden berättar Niclas Carlson. – Mitt nästa mål är att ta mig an Sandvikens Energi som stöttat mig i matchen mot USA. Vi skall köra samma WebCoach (träningssystem) som matchat världslaget för personal för att stärka och uppmuntra personalen till fysik aktivitet på och utanför arbetstid. Det känns riktigt spännande att nu få lansera detta hälsoprojekt i världsklass dessutom på hemmaplan! Text: All Sport och Idrott

2 semlor för 50 kr ord. pris 60 kr. (Obs. kupongen gäller ej 21/2)

Tel. 026-628 128 info@bodins.se Fax 026-651 165 www.bodins.se Södra Kungsgatan 13 Gävle Erbjudanden gäller endast mot denna kupong, Dock längst t.o.m 2012-03-18. Endast en kupong per kund.

Nya Katalogen Ute Nu! hämta eller beställ ert exemplar

Lilla Saigon din asiatiska kvarterskrog på söder. Vi har plats för 60 sittande matgäster. Lunchbuffé mån-fre 11-15 Middagsbuffé mån-fre 17-20 Helgbuffé lör-sön 12-20

75:99:99:-

Avhämtning 68:- Barn under 10 år 60:-. Inkl. dryck, sallad, bröd, kaffe, te, kakor Stor fruktsalladsbuffé. Barn under 10 år 68:-

Drottninggatan 29-31 • Gävle 026-51 45 40 • 026-12 00 00

Stor fruktsalladsbuffé. Barn under 10 år 68:-

Valet är ditt! Vi garanterar en komplett matupplevelse. S. Kungsgatan 8, Tel. 026 61 52 62. www.lilla-saigon.se

4 Fritid

1

Thailandstema 28/2: 15-17 drop in i butiken; 17.30 information-förhandsbokas (30:- inkl. fika)

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Årets företagargolf på Gävle GK Spelar du golf och jobbar i ett företag? Då är årets företagargolf något för ditt företag. Anmäl ditt företag, tävla om fina priser och avrunda tävlingen med god mat tillsammans med andra företag ute på Gävle GK. Jakob Löf, Emil Molin och Viktor Söderholm är tre killar som går sista året på Borgarskolan på Handelsprogrammet med inriktning idrott. De har som projektarbete att arrangera en golftävling och bestämde sig väldigt tidigt att de skulle göra en golftävling för företag. – Vi ser det som ett bra tillfälle för företag att träffa andra företag och ha en trevlig dag ute på golfbanan, men också för oss att lära oss att arrangera en tävling. Vi ser det som en stor erfarenhet för oss att ta ansvar och kunna lyckas med detta, berättar killarna. Tävlingen kommer att gå av stapeln fredagen den 25 maj 2012 på Avan ute på Gävle Golfklubb. Det kommer spelas som en fyramannascramble där minst slag vinner. – Vi har varit ute på Gävle Golfklubb och haft några möten med klubbchefen Peter Stenberg och restaurangen. Där har vi tagit ett gemensamt beslut att vi tillsammans innan tävlingen kommer ha information och frukost. Efter tävlingen så kommer vi tillsammans med prisutdelningen att ha en gemensam middag berättar killarna vidare. Första pris kommer vara en golfresa till Åland. Så se till att komma med det bästa laget från företaget, då har ni en bra chans att få åka på en fantastisk rolig resa! Text: Jakob Löf • SvenskPress.se

FÖLJ MED BRYNÄS PÅ VÄG MOT SLUTSPEL HOS OSS. Boka bord på 026-10 05 10.

Norra Kungsgatan 7, Gävle · 026 -10 05 10

Citronmarängpaj

60 MIN

pajdeg: 3 dl vetemjöl 2 msk strösocker 150 g smör, kallt 1-2 msk kallt vatten

2 dl fl orsocker 1 dl Gefl eortens Vispgrädde 4 äggvitor 1 dl strösocker

fyllning: 2 ägg saft och fi nrivet skal av 1 stor ekologisk tvättad citron

till servering: 2 dl Gefl eortens Vispgrädde

Blanda vetemjöl, socker och smör, delat i kuber, i matberedaren till en smulig massa. Häll i lite vatten och kör ytterligare i någon sekund tills degen precis bildat en boll. Låt vila i kyl i en plastpåse i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Vispa ihop ägg, citronsaft och citronskal, sikta i florsockret och blanda ned grädden i smeten. Fyll pajskalen med citronkrämen. Grädda i 10 minuter. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret. Vispa till en tjock blank maräng. Sänk ugnsvärmen till 150°. Spritsa eller skeda marängen toppigt över pajen. Grädda pajen i ca 15 minuter. Vispa grädden lätt och servera till pajen.

www.gefleortens.se Läc

kra

rece

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

pt me

d våra pr

odukter hittar du på www.g

s.se efleorten

Fritid 5


Hungrige hockey

legenden Ove Mo

lin hälsar på hock

ey bit na Ma ttias.

Mattias börjar bli hockeybiten Han hamnade direkt i hetluften när han började som ny restaurangchef på Läkerol Arena för ett år sedan. Nu har Mattias Lundqvist hunnit bli varm i kläderna och snart presenterar han en nyhet – en alkoholfri restaurang på Läkerol Arena.

En reparatör med snygg bil Kanske kan man säga att en viktig milstolpe i Mattias Lundqvist liv inträffade på en buss som just passerade bron vid Forsbacka Tvätten. Det var precis där som han fattade ett beslut som skulle komma att förändrade hans framtid. För det var egentligen inte restaurangbranschen som lockade när Mattias gick i skolan i Ockelbo. – Jag ville bli kontorsmaskinreparatör. Det hade nämligen varit en kille som jobbade med det till skolan för att laga kopieringsmaskinen och han hade en så snygg bil. Jag tänkte att en sådan där snygg bil vill jag också köra, säger Mattias och skrattar. Minnet av reparatören med bilen hängde kvar och när det var dags för gymnasieval sökte Mattias Industriell elektronik i Sandviken. Men utbildningen passade inte honom lika bra som han hade trott. – Det var helt enkelt inte min grej. Jag gick där i ett år och trivdes inte alls, säger Mattias som grubblade på vad han skulle göra och det var där bussturen genom Forsbacka kom att bli en avgörande faktor. – På något sätt beslutade jag mig den där dagen för att innan bussen kommer fram till Gävle ska jag ha bestämt mig för vad jag ska göra. Vid bron vid Forsbacka Tvätten bestämde jag mig – jag skulle hoppa av utbildningen. Jag minns att det var en sådan otrolig lättnad när jag väl bestämt mig, säger han. Vad han skulle göra istället visste han inte, men en klok syokonsulent på gymnasiet ledde in honom på rätt spår. – Han frågade om det var något speciellt jag tyckte om att göra när jag var yngre. Jag funderade ett litet tag och kom på att jag alltid tyckt om att vara med i köket. Jag mindes speciellt en incident när jag var liten och stod på en pall bredvid pappa i köket och tittade på när han lagade mat. ”Så där gör inte mamma” påpekade jag.

Mattias som har en yngre och en äldre bror bodde i Gammelboning utanför Jädraås tills han var sju år sedan skildes hans föräldrar. Mattias flyttade med sin mamma och lillebror till Ockelbo medans hans storebror bodde kvar i Gammelboning med deras pappa.

Intresset för matlagningen Att intresset för matlagning gått som en röd tråd genom hela hans uppväxt var inget han funderat så mycket över och inget han tänkte kunde bli ett yrke så småningom. – När jag hoppade av ordnade syokonsulenten så att jag fick en praktikplats på Princess i Sandviken. Det var det bästa han kunde ha gjort, säger Mattias och beskriver lyrsikt första dagen i restaurangköket. – Det var som att komma in i en helt ny värld. Jag minns att jag såg Hervé som kökschefen hette, springa runt och vara stressad. Så sprang fram till mig och skakade hand och sa välkommen och så sprang han i väg igen, säger Mattias och beskriver hur restaurangvärlden nästan hade ett förtrollande skimmer. – Det var oroligt häftigt tyckte jag. Dessutom blev jag väldigt väl mottagen, kockarna som jobbade där är fortfarande mina vänner, säger han. Det var speciellt en kock, Petter Jutterström som tog på sig rollen att lära upp sin nye kockelev. – Han lärde mig otroligt mycket, säger Mattias som snabbt blev en i gänget. Ibland kunde det vara mellan 300-350 gäster under en dag så det var bara att hugga in. Redan andra dagen fick han lära sig att balansera flera tallrikar på armen och lägga upp mat på tallrikarna. Mattias fortsatte att jobba på Princess samtidigt som han började på restaurangskolan i Sandviken. – Det var också en helt annan upplevelse än när jag gick i skolan tidigare, nu var jag intresserad av det vi fick lära oss och då blev jag också mer motiverad. Mattias gick fortfarande kvar på gymnasiet när kökschefen på Princess övertalade honom att söka jobb på restaurang Fontaine i Gävle där han kände kökschefen väl.


– Det var en väldigt speciell anställningsintervju. Jag kom in till kökschefen som barskt frågade: Kan du jobba då? Du får väl testa mig då, svarade jag lite kaxigt och så var jobbet mitt. Nästan samtidigt som Mattias gick ut restaurangskolan gick också Fontaine i konkurs, men precis som tidigare dök ett jobbtillfälle lägligt upp. – Jag var på Fontaines uteservering och jobbade när en kvinna kom cyklande, hon hoppade av cykeln och kom fram till mig och frågade om det var jag som var Mattias Lundqvist. Det visade sig att hon kom från Ikea och att min kompis Peter Jutterström hade tipsat om mig.

www.rentatoilet.se 026-120 150

Vackra buketter från 98:50% på plädar, gardiner & kuddar (gäller feb. ut)

Från kock till restaurangchef

Mattias Lundqvist Namn: Mattias Lundqvist Titel: Restaurangchef på Läkerol Arena Ålder: 39 år Bor: Hus i Sandviken Gör: Restaurangchef på Läkerol Arena Familj: Sambon Ulrika och bonusdottern Thea 9 år, hunden Kuro och två katter Fritidsintresse: Fiske, musik, matlagning, natur, film och gärna en pokerkväll med mina vänner om det finns tid över.

VINTERPARTY 2012 LIVE PARTYBAND • fre-lör GÄVLES HETASTE DANSGOLV QuIz-NIGHT • torsdagar Grymma priser to-lö 18-20 Boka gärna bord Varmt välkomna! TEL: 026-18 30 21 www.heartbreak.se Födelsedagar • Bröllop • Jubileum • Konferenser • Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor

Text: Camilla Lagerqvist Foto: Per-Erik Jäderberg • SvenskPress.se

Centralplan 5, Gävle, Tfn: 026-12 04 70

w w w.han s o n s b lo m s t e rhan de l. s e

BONAFIDE 30 MARS

Välkomna att boka er fest, bröllop eller konferens

Privatpersoner och företag, 10-150 stycken välkomnas att hyra och må bra i unika lokaler. Alla tillbehör finns på plats. Vi kan hjälpa er med catering, festfixare och annat praktiskt.

DEN KREATIVA MÖTESPLATSEN

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 För mer information se: www.mediatemplet.se

– Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Födelsedagar • Bröllop • Jubileum • Konferenser • Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor

Så kom det sig att Mattias fick jobb som kock på Ikea. Han var bara 19 år när började som kock på Ikearestaurangen och bara några år senare hade han avancerat till restaurangchef. – Jag var kanske inte så jättebra chef i början, men jag lärde mig, säger han. I tio år basade han över Ikearestaurangen innan det var dags för nya utmaningar inom företaget. Den här gången fick han en bred yrkesroll som finanschef med ansvar över säkerhet, budget och drift. – Det kändes roligt med nya utmaningar, säger Mattias som bara hade haft det nya jobbet i två år när han blev headhuntad av Läkerol Arena som sökte en ny restaurangchef. – Det ringde och frågade om jag var intresserad av jobbet och när jag gjorde studiebesök där kändes det väldigt lockande. För säkerhets skull ringde Mattias upp en gammal arbetskollega som nu jobbade på Läkerol Arena. – Jag frågade henne varför jag skulle ta jobbet och hon svarade: För att alla här brinner för sitt arbete. Mattias som varit ifrån restaurangbranschen i drygt två år kände också en längtan tillbaka till maten och råvarorna. – Det är en bra mix på Läkerol Arena, krog, luncher och konferenser, säger Mattias som beslöt sig för att tacka ja. Fast han blev lätt chockad över vilken uppmärksamhet det blev när det meddelades att han blivit ny restaurangchef. – Jag hade jobbat i tio år som restaurangchef på Ikea utan att det var några tidningar som hörde av sig och nu var det plötsligt intressant att skriva om mig. I dag basar han över tio fast anställda varav tre är kockar, men under Brynäsmatcherna är personalstyrka uppe i 75 personer. – Det är en stor anläggning, det finns en restaurang med 388 sittplatser, 48 loger med plats för 14 personer i varje, tio kiosker, fem barer och fem stora konferensrum, säger Mattias som dessutom inom kort lanserar en nyhet. – Det kommer att bli en alkoholfri restaurang i Arenan där alla är välkomna. En plats dit man kan ta med sig barnen och äta efter skolan och sedan gå och titta på hockey, säger Mattias som själv från början inte var någon stor hockeyfan, faktiskt inte speciellt intresserad alls. – Jag hade väl varit på ett par hockeymatcher i mitt liv, men jag hade ingen aning om vad Brynässpelarna hette eller hur laget låg till i tabellen. I dag börjar jag lära mig en del av namnen på spelarna, säger Mattias och erkänner att han också börjat bli riktigt hockeybiten sedan han började på Läkerol Arena. – Nu har jag varit på fler bortmatcher och jag tycker det är väldigt spännande, faktiskt så spännande att det inte är riktigt bra för hjärtat, säger han och skrattar.

Profilen 7


GestrikeKalendern FEBRUARI 20 Kvällstrav med tio lopp, Gävletravet, kl 18.30-21.45.

20 Måndagsmix för barn Musik, drama och berättelser med dramaelever från Västerbergs folkhögskola. Sandvikens folkbibliotek, Köpmangatan 5-7, Sandviken, kl 10.15-11. 20 Sportlovsskoj vecka 8 och 9. Kvarnön och Naturum Färnebofjärden, Gysinge, kl 11-16. Pågår t.o.m 4/3. 21 STF ”Axmar Blue Park” Antikvarie Bo Ulfhielm, Länsmuseet, Gefle Forum, Trädgårdsvägen (fd Trädgårdskyrkan), Gävle, kl 18. 21 Nils Holgersson - Västanå Teater Välkomna med på ett flygande äventyr, genom de djupaste skogar, över de blåaste berg. Gävle Konserthus, kl 19.30. 22 SAIK-Villa Lidköping Bandy, elitserien, herrar. Göransson Arena, Sandviken, kl 19-21.

Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 12.30-13. 23 Sandviken 150 år Elvert Eriksson visar bilder om bebyggelsens utveckling i Sandviken. Smedsgårdens annex, Malmgatan 11, Sandviken, kl 18.

23 Brynäs IF-HV 71

28 Brynäs IF-AIK

Läkerol Arena, kl 19.

23 Kulturarvet slår tillbaka! Skrönor och musik från Västerbotten Ur den folkmusikaliska skattkistan hämtar Thomas Andersson låtarna och sätter in dem i ett sammanhang. Gävle Teater, kl 19. 25 Sportlov med tågsport på Sveriges Järnvägsmuseum 25/2 – 4/3. Ta sporttåget till tågsporten. Modelljärnvägen visas m.m. Sporttåg mellan Gävle C och museet. 27/2–2/3, Gävle, kl 10-16.

25 Pyssellördag med Linnéa Pyssla och 22 Connie Evingson USA & Stockholm Jazz City Orchestra, Restaurang Gourmet BLÅ, Gävle Konserthus, kl 19. 23 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel.

Sandviken, kl 19-21. 26 Orgelkonsert med Per Ahlman Musik av bla. Joh.Seb. Bach, Max Reger och Otto Olsson. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 16-17. 26 Lill Lindfors är tillbaka med sina favoritmusiker Hector Bingert, Mats Norrefalk och Claes Crona Trio. Gevaliasalen, Gävle Konserthus, kl 18. 26 Den halvfärdiga himlen Diktfragment, citat ur brev och hela dikter. Allt som sägs på scenen är Tomas Tranströmers egna ord. Gävle Teater, kl 18.

skapa tillsammans med Linnéa. Sandvikens folkbibliotek, barnavdelningen, kl 11-14. 25 Divine Möt de tre glittrande sångerskorna Caroline Gentele, Gabriella LambertOlsson och Jacqueline Miura i en hyllning till operakonsten och livet. Restaurang Bolaget, Folkets hus, Köpmangatan 5-7,

En kväll med Lill Lindfors

Sedan hon debuterade 1960 har hon funnit en varm plats i svenska folkets hjärtan. Hon är sångerska, skådespelerska, författarinna, komiker och mer därtill. Vi känner henne som Lill Lindfors. Nu intar hon Gävles välkomnande armar med sång och komik. Söndagen den 26 februari uppträder Lill Lindfors på Gävle Konserthus. Tillsammans med tre av sina favoritmusiker, Hector Bingert, Mats Norrefalk och Clas Crona, kommer Lill att bjuda på en makalös show. Under föreställningen framför Lill allt från sina egna låtar till tolkningar av folkkära musiker som Vreeswijk och Taube. Alla känner vi till Lill Lindfors klädbyte i Eurovision Song Contest 1985. Då hon entrar scenen och ”råkar” kliva av sig kjolen. Så visst har Lill en känsla för humor och den är hon inte snål med under denna turné. Och vi kan väl knappt bärga oss för att få veta vilka överraskningar som Lill Lindfors och hennes musikertrio tänker bjuda på härnäst. Låt oss tillsammans med Lillemor ”Lill” Lindfors göra denna kväll, precis som den fjärde maj 1985, helt oförglömlig.

Läkerol Arena, kl 19. 29 Gävletravet Lunchtrav. Gävletravet, kl 12.15-13.45. 29 Sportlov med Workshop i Studion Konstpedagog Ingela Jönsson visar och berättar om konsten i museet. Länsmuseet Gävleborg, kl 10-12. Pågår t.o.m 2/3.

MARS 1 Lunchmusik med Dr. James D. Hicks, USA, orgel. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 12.30-13. 2,3, Alice i Cirkuslandet En nyskapande föreställning fylld med akrobater, luftkonster och galenskap. Gävle Teater. 3, 10 Pyssellördag och ballongutdelning Pysselbord på barnavdelningen och ballongutdelning till alla barn. Sandvikens folkbibliotek, barnavdelningen, kl 11-15.

3 Brynäs IF-Frölunda HC. Läkerol Arena, kl 19.

4 Babbens bästa brudar 100 minuter stand up med med tre roliga brudar! Medverkande. Babben Larsson, Karin Adelsköld, Årets komiker 2011 Elina Du Rietz. Gevaliasalen, Gävle Konserthus, kl 18. 5, 12 Måndagsmix för barn Musik, drama och

8, 15 Lunchmusik med Per Ahlman, orgel. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 12.30-13. 8 Gävle Symfoniorkester - Clara Schumanns pianokonsert. Gevaliasalen, Gävle Konserthus, kl 19. 9, 10, 16, 17 Operan Don Giovanni Om produktionen Don Giovanni. Gasklockan, Gävle, kl 20-23, 19-22, 20-23, 19-22. 9 AL Pitcher - Fika tour 2012 Skön standup av prisbelönte Al Pitcher från Nya Zeeland. Folkets Hus, Köpmangatan 5-7, Sandviken, kl 19. 9 Jill Johnson - Flirting with Disaster - Det finns en countryälskare i oss alla, säger Jill Johnson. Gävle Konserthus, kl 19.30.

Babbens bästa brudar Det finns människor som alltid har flera bollar i luften och samtidigt går hem hos andra. Kan det vara så att dessa människor en dag slog igenom för att stanna? Den mångsidiga ”Babben” har sedan tonåren överraskat oss i olika sammanhang. Nu gör hon det igen på Gävle Konserthus söndagen den fjärde mars. Efter att vi har sett Barbro ”Babben” Larsson i flera TV-program, ”Parlamentet” och ”Roast på Berns”, och shower där hon lyser med sin humor och komik så får vi nöjet att välkomna Babben och hennes bästa brudar till Gävle. Tillsammans med komikerna Karin Adelsköld och Elina Du Rietz har hon satt ihop den humorfyllda showen ”Babbens bästa brudar”. Under mars månad kommer dessa brudar att resa runt i hela Sverige och bjuda på nio shower vid nio olika tillfällen. Det är fantastiskt roligt att Babben återvänder hit till Gävle för att göra det hon är bäst på, underhålla oss. När Karin Adelsköld, årets kvinnliga komiker 2011, och Elina Du Rietz, känd från Solsidan, ställer sig på scenen tillsammans med vår okrönta humordrottning Babben, vet vi att det blir en kväll fylld med humor och många skratt. Tillsammans med Babbens bästa brudar kan inte kvällen bli annat än bäst.

SvenskPress.se

8 Kalendern

berättelser med dramaelever från Västerbergs folkhögskola. Sandvikens folkbibliotek, Köpmangatan 5-7, kl 10.15-11. 6 Al Pitcher - Fika Tour Standup med hyllade komikern Al Pitcher. Gävle Teater, kl 19. 6 Kulturlunch Peter Tillberg och Intendent Ingela Jönsson visar och berättar om nyanser av realism i konstsamlingen Rettigs konstsalar. Länsmuseet Gävleborg, kl 12. 7 Jazz au Vie med Camilla von Bothmer / IPQ (Ingvar Palm Quartet). Restaurang Gourmet BLÅ, Gävle Konserthus, kl 19. 8 STF Skidhelg på Harsagården, Järvsö Per Ove Wikström arrangerar en 4-dagars tur till välpreparerade skidspår i trevlig miljö. Harsagården, Järvsö, kl 18.

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

SvenskPress.se


10 Smokie. Gävle Konserthus, kl 19.30. 11 Good Old Days Föreställning med barbershops, blues, musicalmelodier m.m. Gefle Teater, Gävle, kl 14, 18. 11 Musikalisk kompott Anders Findin och Mikael Nykäsenoja bjuder på musikalisk kompott. Smedsgårdens annex, Malmgatan 11, Sandviken, kl 15. 11 Allsång med Sara Edwardsson Kom på sång och dansfest för hela familjen. Konserthuset, Gävle, kl 12-13.15.

11 Körkonsert Messe Basse av G. Fauré. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 16-17. 13 Café Colonial. Restaurang Gourmet BLÅ, Gävle Konserthus, kl 19. 14 Tommy Körberg, Gävle Konserthus, kl 19.30.

16 Gävle Symfoniorkester - Från Vivaldi till Beethoven. Gävle Konserthus, kl 19.30. 17 Öppet Hus Försäljning av hemvävda dukar,mattor m.m. Hemslöjdens vävstuga Järnvägsgatan 5, (invid brandstation), Gävle, kl 10-14. 17 Barnrytmik för små barn 0-3 år och deras föräldrar Sånger, ramsor, rytmer, rörelser med Barbro Eriksson. Sandvikens folkbibliotek, Folkets Hus, Köpmangatan 5, Sandviken, kl 10-11. 17 Carmina Burana Forsbacka Kammarkör fyller 50 år. Vi inleder jubileumsåret med Carl Orffs Carmina Burana, som är den första av tre jubileumskonserter tillsammans med många av våra vänner. Gävle Konserthus, kl 16. 17 Familjelördag i Studion Skapa i lera. Inspireras av keramikmässan och museets skulpturer och skapa i lera med keramiker Ulrika Olsson. Länsmuseet Gävleborg, kl 13-15. 17 Invigning - Keramik i kubik – mässa och utställning där allt är till salu. Föreningen Geflekeramikens vänner presenterar en utställning av fin svensk keramik från 1900-talet. Länsmuseet Gävleborg, kl 12.30 t.o.m 1/4. 18 ”GÅ OCH GÖR SOM HAN!” Musikal av Ing-Marie Lundberg och Per Ahlman med församlingens barn och ungdomar. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 16-17. 18 Anna Ternheim. Gävle Konserthus, kl 18. För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel.

ATG-Direktspel

alla luncher

v64 & v75 cker ! ö b t e 2 Pock etala för b köp 3

Saknar ni Gestrike Magasinet?

Finns även på turistbyråer och bibliotek.

Saknas era evenemang i Kalendern? Foto:Peter Cederling/Universal Music. 14 Familjelördag i Studion Bygg en bild. Skapa i collage och blandteknik med konstnär Ingela Jönsson. Länsmuseet Gävleborg, kl 13-16. 15, 16 The Magic of Julien Spektakulär, nyskapande och karismatisk. Följ magikern Juliens väg in i magins värld. Från tonårens magiska uppvisningar på Paris gator till svensk och nordisk mästare och internationellt erkännande. 15/3 Gävle Teater, kl 19. 16/3 Köpmangatan 5-7, Sandviken, kl 19. 16 100-dagarsfesten - Gävles studenter, nedräkningen har börjat! Fira att det är mindre än 100 dagar kvar till studenten. Parken, Gävle, kl 22-02.

Priser

Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Notera att nu hämtas alla evenemang som publiceras här i GestrikeKalendern från hemsidan. Fler arrangemang och mer information finner ni också där.

Kalendern - Gratis och nu med ännu bättre och lättare administration! 1.

-1 20/11 m o t ller PLATS I NÄSTA NUMMER äBOKA

na g Utkommer 18 mars

Sista veckan

TapetRea!

Manusstopp 1/3. Tel. 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se

Hantverkarkalendern 2012

Nu 100 kr

Tar pengarna slut på utlandsresan?

Skicka pengar hos oss via Western union. Pengarna kommer fram inom några minuter!

Ord. pris 160 kr

BETALA DINA RÄKNINGAR HÄR

10 kr rullen!

Direkten Bomhus Klockar Calles gata 4, 804 29 GÄVLE Tel, 026-19 62 60.

Färg, tapeter, kakel och golv

Färgdesign i Gävle AB • Strömsbrov. 22 • Tel: 026-12 44 20 Öppet: vard 9-18, lörd 10-14 • Fri parkering! – Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Kalendern 9


Boken om Tigern ”Under alla mina år som hockeyläkare i Brynäs, Vikingarna och Tre Kronor har jag träffat ett stort antal ledare, spelare och tränare. Ingen var som Tigern Johansson. Jag föll direkt för hans speciella humor, och jag lärde mig också snabbt att respektera hans sätt att tänka ishockey”.

Raderna är skrivna Lennart Hovelius, en av författarna till ”Tigern”. Den bok som nyligen släpptes om Brynäs store pådrivare och stjärna, Lennart ”Tigern” Johansson. Utan honom hade Brynäs troligtvis inte dominerat svensk ishockey under 60- och 70-talet. Det är en bok som baseras på vännerna Christer Carlssons, Lennart Hovelius och Ulf Kriströms minnen av Tigern Johansson. I boken berättas bland annat om hans speciella humor och underfundiga repliker. Han beskrivs av författarna som en glad kille. Hjälpsam, ville alla väl. Alla som han tyckte om, vill säga. Tigern var rak och ärlig och sa och gjorde precis vad som föll honom in. Han var en av de mest speciella människor de någonsin träffat. Följ med från karriärens början i Heffners/Ortvikens IF, via de sju SM-gulden som spelare och till det sensationella SM-guldet 1980, då som tränare. Hela karriären inklusive de 39 landskamperna och en mängd sköna anekdoter tas upp. Tigern speciella personlighet speglas återkommande i boken. Lennart Hovelius skriver; Många gånger häpnade jag först över hans kluriga kommentarer men insåg snart nog att det inte var så tokigt det han sa utan bara smart! Han kände för de svaga men hade svårt för spelare som var kaxiga vid sidan av men som fegade ur på planen. Han ville inte ha sådana personer runt omkring sig och gjorde ingen hemlighet av det. Han upplevdes därför ibland som burdus av somliga, men han hade sannerligen ett gott hjärta. Lennart ”Tigern Johansson föddes den 7 juni 1941 och avled den 23 oktober 2010. Boken om ”Tigern” är naturligtvis ett måste för alla med ett hjärta som klappar för Brynäs.

Bildtext.

Text: Andreas Fahlcrantz Foto: Privat

De tre författarna till boken: Ulf Kriström, Lennart Hovelius och Christer Carlsson.

Boken finns bl.a på följande ställen:

Hemma hos Mr Brynäs, Thure Wickberg och hans Lizzie där Brynässpelarna alltid var välkomna. Från vänster: Tigern, Lizzie, Håkan Wickberg, Tord Lundström och Thure.

10 Nöje

1. Brynässhoppen 2. Bokia, 9:an, Gävle och Valbo 3. Akademibokhandeln, Flanörhuset 4. Förlaget, Idrottsbolaget i Europa AB.

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Samuel Fröler är en av skådespelarna i ”Den halvfärdiga himlen”.

GLIDANDE VASALOPPSTIPS

Dikter blir teater

www.teamsportia.se

1499KR

Teaterföreställningen ”Den halvfärdiga himlen” baserad på Tomas Tranströmers prisbelönta dikt med samma namn sätts upp på Stockholms Stadsteater nu i februari. Föreställningen har höga förväntningar på sig och kommer med stor sannolikhet dra fulla hus. Men inga ledsna miner för oss Gävlebor som inte fått tag på biljetter, den 26 februari gör denna teaterföreställning ett gästspel på Gävle Teater.

ORD. PRIS 1899 KR

fISchER juNIORPAKET Skida, bindning och pjäxa. Inkl montering.

Tomas Tranströmer som blev utsedd till Nobelpristagare i litteratur 2011 har under sin karriär som poet skrivit en lång rad dikter och texter som hyllats både nationellt och internationellt. Han har fått motta fina priser och bemärkelser genom åren och nu har man även dramatiserat verket han vann Nobelpris med, ”Den halvfärdiga himlen”. På scenen befinner sig fyra skådespelare, Samuel Fröler, Thérèse Svensson, Iwa Boman och Ulf Eklund. Tillsammans kommer de att bjuda på en beundransvärd afton där vi får höra dikter och texter skrivna av Tranströmer i form av karaktärernas tankar och konversationer. Det är första gången någon gör ett drama av Tomas Tranströmers ord. Föreställningen visas endast vid fyra tillfällen och ett av dessa tillfällen äger alltså rum här i Gävle.

2699KR ORD. PRIS 3247 KR Sc PAKET Fischer SC skida, Fischer Comfort pjäxa (herr/dam) och Rottefella bindning. Inkl montering.

SvenskPress.se

3499KR ORD. PRIS 4699 KR

ATOMIc RAcE cLASSIc PAKET

Skida, bindning och pjäxa. Inkl montering.

3799KR

SLUTSPELS PLATS?

ORD.PRIS 4699 KR fISchER

VASALOPPSPAKET Skida, bindning och pjäxa.

Köp slutspelspaketet och försäkra dig om en plats under HELA slutspelet! Kontant eller på avbetalning rabatten får du ändå

Lokförargatan 1, Gävle . 026-10 91 00 Öppet: Mån-fre 10–19, lör 10–15, sön 11–15

Läs mer på

Gilla oss på facebook

WWW.BRYNAS.SE – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Nöje 11


Full fart mot bättre hälsa! 8/3 – ”Ät dig till ett friskare liv” Föreläsning med Tommy Svensson (i samarbete med Hälsokraft)

10/3 – ”Venus - nyckeln till våra relationer” Föreläsning om astrologi med Kerstin Bylund Paulsson

24/3 – Soppis & Loppis

Söders

Mer info: www.soderskalla.se Anmälan: 026-51 88 00

Eija Olsson leg. läk., med dr. spec i allmän- och plastikkirurgi

Källa

• • • •

Ansiktsoperationer Ögonlocks- och öronoperationer Bröst- och bukoperationer Fettsugning, laserlipolys

Södra Åsgatan 29 Ockelbo • Tfn: 0297-403 00 info@estetiskkirurgi.se • www.estetiskkirurgi.se

������������������ ���������� Hos oss Hos oss får du kompentens, valfrihet och omtanke. Öppettider mån-fre 9.30-18 lörd 11-15 Hos oss Öppettider mån-fre 9.30-18 lörd 11-15 Öppettider mån-fre 9.30-18 lörd 11-15

Styrketräna mer på jobbet Det är vanligt att företag låter sina anställda träna på arbetstid. Effekten av träningen är lätt att följa upp men många företag missar att göra det. Uppföljning får ses som lika viktig som själva träningen i ett utvecklat hälsoarbete på arbetsplatsen. När ett bussföretag lät sina anställda följa ett anpassat styrkeprogram under 24 veckor blev effekten stor. Kroppssammansättningen hos de tränande förändrades bara i liten utsträckning. Den upplevda smärtan i kroppens leder och muskler sjönk i träningsgruppen och antalet rapporterade tillbud med smärta som följd minskade samtidigt som rörligheten, muskelstyrkan och uthålligheten ökade. Den grupp på företaget som valde att fortsätta det dagliga livet utan att träna utgjorde kontrollgrupp i studien och upplevde ingen förbättring av smärta, rörlighet, styrka eller uthållighet under de 24 veckor som undersökningen pågick. Sjukfrånvaron minskade i träningsgruppen men var oförändrad i kontrollgruppen vid en uppföljning efter både 12 och 24 veckor. Träning på jobbet har en mätbar effekt och påverkar personalens hälsa i positiv riktning. Ett anpassat styrketräningsprogram ger fördelar för både personal och arbetsgivare. Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

Vi vårdar leenden • Allmäntandvård • Implantat • Estetisk tandvård med keramik och composite • Tandblekning • Digital röntgen, OPG • Bettskenor- Antisnarkskenor • Tandhygienistbehandling

Vi önskar vår Brynässpelare Johan ”Honken” Holmqvist lycka till i slutspelet.

VårT mål InGA Hål!

12 Hälsa

Staffan Sjöö tel: 026-12 15 36 Lars Dahlberg tel: 026-12 20 08

www.gavletand.se – Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Hockeysäsongen går in i ett spännande skede och många spelare är både trötta och slitna den här tiden på året. Så slitna att åtta av tio inte presterar på topp när man genomför prestationstester inför slutspel och streckstrider. Många framstående spelare under serielunken presterar inte fullt ut i slutspelet. Spelare med lite istid i bagaget blommar plötsligt upp till slutspelshjältar under finalspelet. Det gäller att ta vara på all tid för återhämtning efter träning och match för att orka hela vägen fram. Skydd och underkläder tillsammans med intensivt arbetet gör att spelarna blir varma och svettas mycket. Urinprover och invägning före och efter träning och match kan vara avgörande för den fysiska prestationen när det spelas match med bara några dagars mellanrum. Den svett som avdunstar eller hamnar i spelarnas kläder och skydd ska ersättas. När ett hockeylag testar före- och eftervikt skiljer det runt ett kilo i minskad kroppsvikt efter en dags träning. Tränas det flera dagar i rad kommer kroppsvikten att vara en bra indikator på hur effektiv återhämtningen har varit när det gäller vätskebalansen. Kroppen är en förbrännningsmotor och behöver vatten för rening, transport och avkylning. När det inte fungerar blir arbetskapaciteten lägre. Kroppen blir sliten. Prestationsnivån sjunker och skador uppstår. Ett återhämtningsprogram ska därför följa viktkurvan hos varje spelare som går in i avgörande matcher för att hålla sig kvar eller vinna seriefinalen. Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

Blir du bländad av belysningen? Har du rätt glasögon för arbetet? Behöver du skyddsglasögon anpassade till ditt synfel? Vi hjälper dig med de synergonomiska frågorna och kan utvärdera din arbetsmiljö ur ett synergonomiskt perspektiv.

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved. ©2011©2011 Specsavers Specsavers Optical Optical Group. Group. All rights All rights reserved. reserved.

Vätskebalans och streckstrider

Kisar du vid datorn? Får du huvudvärk på eftermiddagen?

Arbetsplatsbesök på Smurfit Kappa. Här utvärderar Stina arbetsmiljön hos Caroline. Marie-Louise och Stina är synergonomer det vill säga legitimerade optiker med en påbyggnadsutbildning. De utvärderar din arbetsplats, mäter belysningen, synavstånd och blickriktningar och lyssnar till din erfarenhet. Efter besöket har de en helhetsbild och kan ge tips på förändringar som leder till en bättre arbetsmiljö, vilket i längden kan ge bättre hälsa och mindre sjukfrånvaro.

Vi fixar allt! Hemtjänst, personlig assistans, städning, barnpassning, flytt, m.m.

Tel: 073-513 76 44 • E-post: info@ahcare.se

Nu kan alla flyta ! vå Ko m t k r 0 0 7 f ö r 9 0 0 k r)

Nu kan vi också erbjuda fiskmanikyr av Dr Fish!

( o rd

Jan på Smurfit Kappa är nöjd med samarbetet med MarieLousie på Specsavers Optik. Smurfit Kappa är ett multinationellt företag som tillverkar displayer och förpackningar. De har sedan flera år ett samarbete med Specsavers Optik. Gör som Smurfit Kappa - inled ett samarbete med Specsavers! Vi använder ljusmätare som mäter belysningsstyrkan, det vill säga den mängd ljus som träffar arbetsytan. Vi mäter även luminansen, det ljusflöde som reflekteras från skrivbord, väggar och bildskärm.

Hamiltongatan 36, 802 66 Gävle • www.ljusbubblan.se • 026-65 20 30

Av socialstyrelsen legitimerade optiker. Av socialstyrelsen

vid köp av glasögon som finns från 395 kr. legitimerade optiker. Av socialstyrelsen vid köp av glasögon som finns från 395 kr. legitimerade optiker. Ulla med önskar GÄVLE: S Kungsgatan 5, 026-653365 att höra av dig till oss vid köp avpersonal glasögon som fier nns från 395Välkommen kr. www.specsavers.se Lördag 17/3-Söndag 18/3 varmt välkomna! GÄVLE: S Kungsgatan 5, 026-653365 www.specsavers.se Maxim, Gävle GÄVLE: S Kungsgatan 5, 026-653365 Öppet 10-16 båda dagarna friköp entré www.specsavers.se Fram t o m den 11 december 2011 får du,-vid av glasögon som finns från

395 kronor, enfacebook.se/Halsomassanigavle.se utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endastt o1 m krona. Kan kombineras 2 för menavinga andrasom erbjudanden. Fram den 11 december 2011med får du, vid1köp glasögon finns från Arrangör: 395 I samarbete med: Bågen på bilden: Benetton 09 för 1595:-.avVälkommen! kronor, en utförlig synundersökning en av våra legitimerade optiker för endast 2 för menavinga andra erbjudanden. Fram t 1o krona. m den Kan 11 december 2011med får du, vid1 köp glasögon som finns från Söders GSkombineras Gefle Skin Care Källa Bågen på bilden: Benetton 09 för 1595:-.av Välkommen! 395 kronor, en utförlig synundersökning en av våra legitimerade optiker för endast 1 krona. Kan kombineras med 2 för 1 men inga andra erbjudanden. Bågen på bilden: Benetton 09 för 1595:-. Välkommen!

på Specsavers Optik i Gävle.

GÄVLE: S. Kungsgatan 5, Öppet mån-fre 9.30-18.00, lör 9.30-14.00 För tidsbokning, ring: 026-65 33 65 E-post: gavle.butik@st.se.specsavers.com

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Hälsa 13


Februaritips för trädgårdssugna Februari är en härlig trädgårdsmånad, Trädgårdsmästare Regina Frejd. trots att vi befinner oss mitt i vintern. Det är nu då tid och möjlighet finns att kläcka nya trädgårdsidéer. Trädgårdsmästare Regina Frejd använder vintermånaderna till att samla inspiration och göra planskisser. Njut av hennes tips för trädgårdssugna. – Säsongen börjar på riktigt när jag beställt årets nya fina frökataloger, säger Regina. Jag älskar att bläddra i dem. Och varje år är det likadant – jag beställer alldeles för mycket fröer. Minst 20 påsar och det slutar alltid med att jag inte vet var jag ska göra av alla plantor. Hon skrattar och fortsätter: – Men det är ett billigt nöje. Plantor brukar dessutom vara trevliga presenter.

Planera rabatterna Och det är just nu vi ska passa på att fantisera trädgård. För när man är mitt uppe i säsong är det svårt att riktigt hinna med att göra ett bra

Beskärning och Trädfällning

urval. Många av frökatalogerna innehåller riktigt fina bilder. Dessa brukar Regina använda sig av på olika sätt. – Klipp ut bilder på växter som du gillar och lägg dem på bordet så du får en överblick. Kombinera bilderna, lek med former och sätt samman färgerna på ett sätt som du gillar. Själv är jag just nu väldigt förtjust i purpur och lime tillsammans. – Tänk färger och former, när du planerar rabatten. Kolla säsongen och under vilken period växterna blommar. För att få en fin rabatt gäller att de växter du tänkt ska vara fina ihop blommar samtidigt. Såvida det inte ”bara” är bladen som är vackra ihop. En del fröer tar lång tid på sig att gro och somliga ska också kylbehandlas. Därför är det bra att kolla såtid och groningstid. Fröer går att köpa på Internet förstås och Regina handlar själv en hel del fröer från England. Där har man dock helt andra zonangivelser än i Sverige och man ska därför inte ta deras upplysningar om zoner på så stort allvar. Det gäller istället att pröva sig fram. Regina sparar bilderna på de frön hon sått och följer plantornas utveckling i dagboksform. – Jag gör små anteckningar som gör att jag senare kommer ihåg hur de trivdes, i vilket läge etcetera. För den som inte har växthus är det fönsterbrädan som gäller. Men det går också att montera speciella växtlampor över plantorna och då kan man till och med ha odlingarna på bord i källaren. – Man tänder och släcker belysningen så att den följer det naturliga dagsljusets rytm, säger Regina. Men minst åtta timmars ljus måste plantorna ha i februari.

Börja våren inomhus Just nu finns det i butikerna många fina snittblommor och lökväxter att leka med som kraftigt ökar vårkänslorna inne. – Men köp inte färdiga buketter, utan arrangera växterna själv. Det är kreativt och jättekul, säger Regina Frejd. Dessutom är det en speciell känsla att hålla vårlökarna i händerna och bli lite jordig. – Använd vaser för högre arrangemang och sätt oasis

Godismässa till Gävle Sveriges enda Godismässa har premiär i Gävle. Godisbranschen i Sverige omsätter minst tio miljarder kronor per år. Svenskarna är en av världens största konsumenter av godis. Det finns med andra ord ett stort intresse för godis i Sverige.

Trädvård, Besiktning, Beskärning, Fällning. Specialitet: Trånga lägen och riskträd. Även städning och bortfrakt.

Tel. 026-61 32 00 Ny grön hemsida: www.pirab.nu

Unna dig ett måste mindre, boka hemstäd med HomeMaid!

Utifrån detta stora intresse har Godismässan startats och den 30:e mars är det premiär i Gävle. Under tre dagar kommer godisintresserade ha möjlighet att möta godis i alla dess smaker och former. Uppskattningsvis kommer 10 000 personer att besöka godismässan. Ett stort antal olika utställare kommer att erbjuda godis till försäljning och provsmakning. Det kommer även att vara föreläsningar och tävlingar. Bland annat kommer årets godis att röstas fram av besökarna. Förutom att skapa ett intressant evenemang för besökarna är ambitionen att bredda förståelsen och kunskapen kring godis och godistillverkning. Godismässan ska även fungera som en mötesplats för stora och små tillverkare av godis där kunskapsutbyte kan ske. Godismässan äger rum på Maxim i Gävle, en fantastisk vacker lokal med saluhallskänsla som ligger centralt vid tågstationen. Godismässan är en konceptidé som kommer att erbjudas i fler städer. SvenskPress.se

Hemstädning Flyttstädning Fönsterputsning Kontorsstädning Tvätt & Strykning

k Putsa uten

070-720 69 11

026 - 12 57 60 14 Näringsliv

www.homemaid.se

Fönsterputsning, städning och flyttstädning för både privatpersoner och företag!

Tänk på RUT-avdraget!

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


– Gör en inspirations­ bok för din trädgård! Ta fram alla gamla trädgårds­ tidningar du har sparade. Bläddra i dem, klipp ut bilder som du gillar och inspireras av. Ta fram en pärm med ett register och klistra in dina bilder. Du kan sortera dem efter växter med vackra blad, blå blommor, snygga marktäckare, damm- och vattenväxter etc. Kommentera gärna. – Har du varit ihärdig och fotat din trädgård är det nu dags att ta fram bilderna. Kolla över det som inte blev som du tänkt dig, det du vill göra om. Skriv en lista på Att-göra saker. Planera växtval och omplanteringar. Kolla in rabatten som du ”glömde” förra sommaren. Gör i tanken plats för nya växter, möblera om i rabatterna och släng en del. Har du inte fotat trädgården tidigare är det dags att börja i år! – Titta på din trädgård just nu. Kolla in silhuetter och former. Se vilka nya tankar som kommer. – Bestäm dig för att lära dig minst fem namn på nya växter denna säsong. Ju fler namn på växter man kan desto roligare och mer intressant blir det med trädgård. – Passa på att ta sticklingar nu när exempelvis pelargonerna ska föryngras och klippas ner. Sätt sticklingarna direkt i såjord. De behöver alltså inte sättas i vatten först. Rötterna utvecklas lika bra i såjorden. – När du ändå beskär dina frukt- och prydnadsträd ska du passa på att ta in kvistar och driva dem till blomning inomhus. Underbar fägring. – Passa på att omge dig med snygga gröna växter inomhus. Sätt dem i dekorativa krukor som ger växten en extra estetisk dimension.

i botten på den kruka där du vill göra en lägre dekoration. Välj exempelvis ranunklar, miniiris, krokus, scilla, vivor, pärlhyacinter, tazetter eller kungsängslilja. Fyll på med gröna utfyllnadsväxter. Plåtkrukor och gamla porslinskrukor är jättefina fyllda med lökväxtarrangemang. Plantera gärna många av samma växt i en kruka. Sätt sedan ihop olika krukor så att de tillsammans bildar ett arrangemang. – Att sedan familjen klagar över att de inte får plats med tallrikarna när de ska äta är inget att fästa sig vid, säger Regina och ler.

Tänk på detta när du sår fröer: – Använd såjord och gärna material exempelvis små lecakulor eller perlit som gör jorden ännu luftigare. Fröet behöver luft för att kunna gro och utveckla rötter och värsta fienden är för blöt jord. – När du väljer planteringskrukor så kolla i de egna gömmorna. Men – se till att det är hål i botten på kärlet så att överflödigt vatten rinner ut. – När plantan börjar komma upp börjar du gödselvattna. Tillför hellre svag näring många gånger, än mycket näring då och då. – Har du små planteringskärl ska plantan skolas om. Väljer du att plantera i större krukor direkt kan du lägga mer näringsrik jord i botten. På så sätt får växten bra näring och möjlighet att växa till sig i en och samma kruka. Och du slipper jobbet med att plantera om. – Gör fina arrangemang med hjälp av härliga vårväxter. Sätt samman flera krukor till ett arrangemang. Och flytta med dig vårkrukan till det rum där du vistas. – Sitter du och tittar på TV en kväll tycker jag att du ska ta med dig arrangemanget. Även om du inte tittar på det hela tiden förnimmer du ändå känslan. Det fungerar ungefär som med levande ljus, du upplever dem även om du inte stirrar in i lågan, säger Regina Frejd.

Reginas februaritips för trädgårdsälskaren – Beställ frökataloger och låt dig inspireras av dem. Dokumentera det du beställer och spara bilden på växten. Notera sedan kontinuerligt hur resultatet blir.

Text: Marie Pallhed Foto: Regina Frejd

BOMÄSS GÖR DIT

T BOEND

GTK-HAL

E BÄTTR

E

LEN, GÄ

VLE 2-4

A

MARS

INSPIRATION MED

ISABELLE MCALLISTER

Vi hälsar hela familjen välkommen till årets bomässa! Den 2-4 mars är det äntligen dags för årets bomässa i Gävle. I GTK-Hallen väntar en helg fylld med fantastiska erbjudanden, intressanta utställare, rådgivning, tävlingar, inspiration, lekland för de små besökarna och mycket mer. Dessutom kommer barnens favoritinredare Isabelle Halling Mcallister!

»» BYGG - BOENDE - TRÄDGÅRD - INTERIÖR

»» MER INFORMATION PÅ BOMASSA.SE

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Näringsliv 15


Så lyckas du i bostadsaffären En vacker dag är det dags. Dags att köpa din första lägenhet. Det är en av de största investeringar du gör i livet. Att få möjligheten att köpa sin drömlägenhet vid första bostadsköpet är kanske inte något man förväntar sig, men med rätt förarbete så skulle drömmen kunna bli sann. När det blir tid att leta bostad skall du först skaffa dig en bra bild över din ekonomiska situation och efter den upprätta en budget. Budgeten hjälper dig att få en överblick av dina inkomster och utgifter. Det är viktigt att du inte låter för stor del av dina pengar gå till boendekostnaden. Som bostadsrättsägare skall du, förutom att amortera på lån och betala räntor, även betala bostadsrättsföreningens avgift.

av en auktoriserad hantverkare eller om säljaren renoverat på egen hand. Om du känner dig osäker kan du, mot en kostnad, anlita en besiktningsman som hjälper dig att undersöka bostaden. Det är bra att kontrollera bostadsrättsföreningens årsredovisning. Den visar hur stora lån föreningen har och tidpunkt för reparationer. I underhållsplanen kan du se vilka investeringar föreningen planerar att göra i framtiden. Kontrollera även om bostadsrättsföreningen står som ägare till marken där fastigheten är belägen. Det kan hjälpa dig att förutspå risken för framtida avgiftshöjningar. Att läsa föreningens stadgar kan vara bra, då får du information om vilket regelverk du måste rätta dig efter.

Skaffa ett lånelöfte Innan du ger dig in i en eventuell budgivning är det viktigt att du skaffar ett lånelöfte. Det är ett förhandsbesked från banken inför kommande låneansökning. Lånelöftet talar om för dig hur mycket du kan låna. Lånelöftet är gratis och du får det efter sedvanlig kreditprövning. För att betraktas som en seriös köpare i en budgivning är det viktigt att ha ett lånelöfte. När du vet vilken typ av boende du har råd med gäller det att införskaffa så mycket information som möjligt om marknaden och dess utbud. Internet är en outtömlig källa då du söker efter information. Där kan du gå in på Fastighetsmäklarbyråernas egna sidor och söka efter intressanta objekt. Där är det även möjligt att anmäla sig till nyhetsbrev. Då kan man, efter givna kriterier, varje vecka få mejl med intressanta objekt. Enklast är det nog ändock att gå in på någon av bostadsmarknadens populära hemsidor, Hemnet, Bovision och Booli. När du har gjort ditt första urval med hjälp av internet och tidningar så är det dags att se lägenheten med egna ögon. En visning är till för de som är intresserade av lägenheten som är till salu. En öppen visning kräver ingen föranmälan, det är bara att komma. Om visningen inte är öppen så måste du anmäla till fastighetsmäklaren att du tänker komma. Vid ett köp av en bostadsrätt har du undersökningsplikt. Du som köpare har en plikt att undersöka bostadsrätten för att finna eventuella fel innan köpet. När du köper bostadsrätten i befintligt skick, så är säljaren inte ansvarig för eventuella fel i bostaden efter att försäljningen är avslutad. Som köpare bör du se efter att allt fungerar som det skall. Var särskilt noga när du kontrollerar kök och badrum eftersom det kan bli kostsamt med eventuella åtgärder i dessa utrymmen. Det är viktigt att ta reda på om eventuella renoveringar av badrum och kök är gjorda

Dags för budgivning Budgivning blir det då flera personer är intresserade av samma bostad. Hur budgivningen går till avgör säljaren. Säljaren bestämmer även till vem och till vilket pris han vill sälja. Fastighetsmäklaren har ansvaret att informera spekulanter hur budgivningen går till. Dessutom skall mäklaren framföra alla bud till säljaren. Det finns två huvudmodeller av budgivningar, öppen eller sluten budgivning. Vid öppen budgivning ges bud i löpande tidsföljd och deltagarna har möjlighet att bjuda över andra intressenters tidigare lagda bud. Vid sluten budgivning lämnas bud skriftligt inom en viss utsatt tid. Buden öppnas sedan vid ett och samma tillfälle. Säljaren har då rätt att acceptera något av buden eller att förkasta samtliga bud. Sluten budgivning är inte lika vanlig som öppen budgivning. Innan köpekontraktet har undertecknats av både säljare och köpare har båda parter chansen att dra sig ur affären. Är ni överens så signeras ett överlåtelseavtal. Är bostadsrätten helt ny så skriver ni ett upplåtelseavtal med säljaren. Skulle bostadsrätten inte vara färdigbyggd skriver du ett på ett förhandsavtal. Samtliga avtal måste vara skriftliga och undertecknade av båda parter för att gälla. Vid kontraktsskrivningen betalas handpenningen, cirka 10% av köpeskillingen. Innan du flyttar in måste bostadsrättsföreningen godkänna dig som köpare. På tillträdesdagen avslutas bostadsaffären. Då betalas resterande del av köpeskilling och en likvidavräkning görs, vilket är en redogörande uppställning för betalningen. Vid tillträdesdagen får du tillgång till bostadsrätten. Bostaden skall då vara städad, nycklar överlämnade, adressändringar gjorda och elabonnemang ändrade.

Vi gör ditt boende säkrare

Text: Martin Larsson, Källa: www.aktiespararna.se Värmekameran kan spara pengar åt dig! Med värmekamera hittar vi snabbt eventuella värmeläckor i ditt hem. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

N.Rådmansgatan 14, tel: 026-51 74 01 16 Näringsliv

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Payless – Outlet inom Färg Tapet Golv

! v l o g h c o r e t e p a t r e m u n Än Försäljning av märkesvaror. Alltid 30-70 % rabatt på färg, tapeter och golv. Eco tapeter, Borås tapeter, Duro tapeter, Beckers färg och Teknos färg.

Trend 3 Vit 9-L Ord. 599:-

Nu 370:-

Trend 7 Vit 9-L Ord. 849:-

Nu 496:-

Trend 20 Vit 9-L Ord. 865:-

Nu 499:-

- ENDAST KORTBETALNING - INGA BYTEN ELLER RETURER ( Bortre del av Lindbergs Färg Fastighet )

Lötängsgatan 2 - Gävle Öppet: Mån-Fre 14-18, lör 10-15


Numera finns också intressanta vattenburna minisystem. Foto: IVT.

När det är dags att byta värmesystem i huset finns all anledning att ta lite tid på sig. Möjligheterna är många och det gäller att hitta prisvärda alternativ som också är miljövänliga. Foto: Herrgård Classic Cronspisen.

Ny uppvärmning i huset? - överväg alternativen Det går att minska kostnaderna för uppvärmning. Men det gäller att titta på olika alternativ. Husets förutsättningar avgör om investeringen rent kostnadsmässigt ska gå att räkna hem under en tio-årsperiod. Vilket system som är bäst avgörs av flera faktorer: husets konstruktion, kondition, energibehov och byggår. Och frågan är: Vilken uppvärmning är mest ekonomiskt fördelaktig?

När vattenburet system finns Har huset ett befintligt vattenburet system finns flera alternativ till olja och el som brukar gå att räkna hem på tio år: Pelletspanna, fjärrvärme

Sondera marknaden ordentligt när det är dags att välja ny uppvärmningslösning för huset. Foto: Frånluftsvärme IVT.

På marknaden finns det också pelletskaminer som inte behöver skorsten. Foto: Ariterm.

eller någon typ av värmepump exempelvis bergvärme. En bra fungerande olje- eller vedpanna kan enkelt förändras till en pelletspanna förutsatt att den fungerar bra och att skorstenen är godkänd. Bekvämast är att satsa på ett säsongsförråd av pellets. Hanteringen blir bekvämare och eldningen billigare på så sätt. Pellets är ett värmeeffektivt biobränsle som ger en betydlig besparing – upp till 50 procent, i jämförelse med olja/el. En ny komplett panna med förråd kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor, att enbart byta brännare i befintlig cirka 25 000 kronor. Miljövänlig och komfortabel är också fjärrvärmen. Bor du i ett befintligt eller planerat fjärrvärmeområde är detta ett alternativ att undersöka. Fjärrvärmen för en normalvilla med 20 000 kWh i förbrukning kostar i genomsnitt cirka 16 000 kronor om året, själva installationen från 55 000 kronor. För den med relativt hög förbrukning – 20 000 kWh eller mer – är det också lämpligt att se över möjligheterna med bergvärme. Vanligtvis kostar det mellan 100 000 och 150 000 kronor att installera bergvärme

Smartpump!

Kostnadsfri och opartisk rådgivning din Kostnadsfri ochioch opartisk Kostnadsfri opartisk Kostnadsfri kommun rådgivning i din rådgivning ioch din opartisk rådgivning kommun kommun i din kommun

Gäller t.o.m. 30/4 2012.

Telefontider måndagar och tisdagar: 10:00-12:00 Övrigamåndagar tider kopplas samtalen till Medborgarkontoret Telefontider ochoch tisdagar: 10:00-12:00 Telefontider måndagar tisdagar: 10:00-12:00 måndag - fredag Telefontider måndagar och tisdagar: 10:00-12:00 Övriga tidertider kopplas samtalen till 08:00-17:00 Medborgarkontoret Övriga kopplas samtalen till Medborgarkontoret

Utmarksvägen 7A 802 91, Gävle Telefon: 026-14 29 01

Övriga tider kopplas samtalen till Medborgarkontoret måndag - fredag 08:00-17:00 måndag - fredag 08:00-17:00 måndag - fredag 08:00-17:00 Besökstid tisdagar: 15:00-17:00 Plats: Stadsbiblioteket. Boka gärna tid! Besökstid tisdagar: 15:00-17:00 Besökstid tisdagar: 15:00-17:00 Besökstid tisdagar: 15:00-17:00 Plats: Stadsbiblioteket. Boka gärna tid! tid! Plats: Stadsbiblioteket. Boka gärna Plats: Stadsbiblioteket. Boka Telefon: 026-17 83gärna 05 tid! energiradgivning@gavle.se Telefon: 026-17 8383 0505 Telefon: 026-17 www.gavle.se/energi Telefon: 026-17 83 05 energiradgivning@gavle.se energiradgivning@gavle.se energiradgivning@gavle.se

www.gavle.se/energi www.gavle.se/energi Välkommen med dina frågor! www.gavle.se/energi Välkommen med dina frågor! Välkommen med dina frågor! Välkommen med dina frågor!

STABILA DÖRRAR OCH PORTAR up

r teckent

TESTAR Villavägen 37, 806 49 Gävle 026 - 16 72 70 gmport@telia.com www.teckentrup.se

DÖRRAR & PORTAR FÖR VILLA - OCH INDUSTRI - TECKENTRUP.SE

18 Näringsliv

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


Gamla termostater på äldre elradiatorer bör också ses över. De nyare elektroniska reagerar snabbare på temperaturväxlingar. Element som knäpper och växlar mellan att vara riktigt heta och kalla kan indikera att termostaten inte fungerar. Det är också klokt att fundera över en central styrenhet för husets element. De kopplas oftast in sektionsvis så att det går att hålla en lägre temperatur exempelvis i sovrummen. Kostnaden för en sådan installation brukar ligga på dryga 10 000 kronor beroende på husets storlek och kan spara 5-10 procent.

När du lurar på ny värmepump

och det brukar ta tio-tolv år att räkna hem investeringen. Besparingen i driftskostnaderna brukar ligga på mellan 70 och 75 procent vilket för en normalvilla brukar handla om cirka 20 000 kronor per år.

Hus med direktverkande el

Text: Marie Pallhed

Kostnadsreducerare ROT-avdrag – innebär en skattereduktionen på 50 procent av arbetskostnaderna (max 50 000 per husägare). Arbetskostnaden för installation av vätskepump är schabloniserad till 30 procent av installationskostnaden. Motsvarande siffra för luftvärmepumpar är 25 procent.

CCJ

För hus med direktverkande el kan frågorna bli andra om investeringen ska gå att räkna hem i rena pengar inom en tio års-period. En luft/ luftvärmepump kan vara ett bra komplement till befintliga elradiatorer. Bäst effekt blir det i en öppen planlösning, men tillsammans med element och en pellets- eller braskamin kan besparingen bli markant också i mer rumsindelade hus. Besparingseffekten brukar ligga mellan 30 och 55 procent i mindre energiåtgång. Numera finns också intressanta vattenburna minisystem som går att koppla till kaminer, spisinsatser och luftvattenvärmepumpar, system som man installerar i de rum man vistas mycket i.

• Förslag och offerter på värmepumpar är vanligen kostnadsfria och behovsanalysen sker genom hembesök hos dig. • Förslaget på utrustning ska väga in olika delar – allt från dina ekonomiska förutsättningar till husets grundkonstruktion och befintliga uppvärmningssystem. • Offerten ska så långt som möjligt innehålla allt. Se upp med reservationstexter och kontrollera eventuella undantag. • En god regel är att ta in ett par, tre offerter från erfarna leverantörer med kända varumärken. Dessa har i allmänhet en produktgaranti i botten som skydd hos tillverkaren om något skulle gå fel i återförsäljarledet. • I allmänhet kan man räkna med cirka fyra veckors leveranstid på en värmeanläggning. När kylan börjar göra sig påmind brukar väntetiden öka med ett par veckor.

Nytt år! Nytt hem?

Perfekt för villan och fritidshuset Bosch luft/luft-värmepump

Vi hjälper dig Luft/luft-värmepumpen Bosch EHP AA är utvecklad för nordiskt klimat. Vid -20 °C ger den dubbelt så mycket energi som den förbrukar och den fortsätter att ge värme även ner mot -30°C. Sprider värmen dragfritt i huset och renar luften effektivt med jonteknik. Med + 10 °C underhållsvärme är den perfekt för fritidshuset.

Nya Happy Homes i Valbo mitt emot IKEA www.bosch-climate.se

Gunilla

Jonas

Karin

Lillemor

Per

Industriv. 18, Sandviken • 026-27 51 08 Öppet: måndag-fredag 9-18, lördag 9-13

026-25 41 41

070-595 49 53

Valbovägen 320 (mitt emot IKEA) tel. 026-420 13 70 Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 11-15 valbo@happyhomes.se

– Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Näringsliv 19


Utbilda ert företag i

marknadsföring & sociala medier

Svenska Aerogel säkrar 1 miljon euro

Precis fyra miniutbildningar om dagen. Enstaka utbildningar, halv- eller heldagar.

Utbildningsprogram våren 2012 23/2 Internetmarknadsföring Kanaler och möjligheter Sociala medier Facebook Annonsera på nätet Det nya året har börjat starkt för innovationsföretaget Svenska Aerogel. Bolaget, som utvecklar och tillverkar det superisolerande materialet aerogel, har i ett första steg säkrat en miljon euro i expansionskapital. I finansieringen deltar Energimyndigheten, ALMI och ReCap.

Kommande utbildningar:

Varumärkesplattformen Varumärket Kommunikationsprogrammet Storytelling Grafisk design

Kommunikationsplanering Målgruppsanalys Mediaplanering PR-planering Pressreleaser

Redo för nätet Hemsidan Google Analytics Nyhetsbrevet Internkommunikationen Öppna miniutbildningar med föreläsningar, praktiska exempel och övningar men också ett forum för utbyte av erfarenheter samt frågestund med högt i tak där ingen fråga är för dum - eller svår! Vi utför även företagsanpassade utbildningar.

Muréngatan 14 Gävle Tel. 026-511 000 www.precisreklam.se

Svenska Aerogel har, baserat på egen forskning, utvecklat en patenterad och flexibel metod för att producera det högeffektiva isoleringsmaterialet aerogel till en signifikant lägre kostnad än vad som tidigare har varit möjligt. Bolagets egna aerogelmaterial, Quartzene™, är mer miljövänligt än andra aerogelmaterial och framförallt väsentligt billigare, samtidigt som det har en isoleringsförmåga likvärdig konkurrenters material. – Kapitaltillskottet från Energimyndigheten, ReCap och ALMI gör det möjligt för oss och våra kunder att utveckla morgondagens isolermaterial för bostäder med upp till tre gånger bättre isolerförmåga än dagens produkter, men möjliggör också kommersialisering av produkter inom andra användningsområden som filtrering, avfuktning och gipstillämpningar, säger Anders Lundström, VD på Svenska Aerogel. – Svenska Aerogel arbetar hårt för att driva ett paradigmskifte inom materialteknik där vår Quartzene™, som en egenskapsbärare och aerogelmaterial, har en potential att i framtiden bli lika vanligt som plast är idag, säger Anders Lundström. Vår innovation ligger i en flexibel och energi- och kostnadseffektiv produktionsprocess som gör det möjligt att använda aerogel i tillämpningar som inte tidigare varit ekonomiskt försvarbara. Med djup materialkunskap inom aerogelområdet jobbar Svenska Aerogel i nära samarbete med kunder och industripartners för att ta fram specialanpassade produkter och även optimera egenskaperna hos kunders existerande produkter. Företaget har befintliga kunder i Europa och har som målsättning att under 2012 påbörja storskalig produktion av Quartzene™ i Gävle. – Bolaget bedöms ha möjlighet att ta en ledande position i utvecklingen av en aerogel till låg kostnad, säger Joachim Jämttjärn, affärsutvecklare på Energimyndigheten. – Därför är det viktigt att bolaget i det korta perspektivet kan komma ut på marknaden. Vårt stöd på fem miljoner kronor, som har motfinansierats av företaget ReCap, ska användas för att tillsammans med kunder ta fram ett effektivt isoleringsmaterial. Svenska Aerogel bildades 2 000 och har byggt upp en stark IPportfolio tack vare nära samarbete med ledande forskare från Kungliga Tekniska Högskolan och Högskolan i Gävle. Företagets vision är att vara den världsledande leverantören av miljövänliga aerogelmaterial. Förra året utsedde Världsnaturfonden Svenska Aerogel till Climate Solver 2011. För mer information se: www.aerogel.se Källa: STING (Stockholm Innovation & Growth)

20 Näringsliv

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Högskolan får rätt att examinera Efter att tidigare ha riktat kritik mot de båda ämnena, har Högskoleverket genomfört separata granskningar och Högskolan i Gävle återfår examensrätt i både dramapedagogik och bildpedagogik.

– Vi har genomfört ett hårt arbete för att rätta till bristerna i de båda ämnena och nu är både dramapedagogik och bildpedagogik godkända av Högskoleverket. Det är en kvalitetsstämpel, säger Åsa Morberg, chef för Akademin för utbildning och ekonomi. Dramapedagogiken är ett unikt ämne vid Högskolan. Ämnet har dock en problematik i att det är för svag studenttillströmning och att utbildningen är förenad med höga kostnader. Till höstterminen 2011 var antagningen till det dramapedagogiska programmet - som har getts i samarbete med Västerbergs folkhögskola - inställd till följd av dessa problem. – Nu kan vi i lugn och ro ta ställning till dramapedagogikens framtida utveckling och ta fram en åtgärdsplan. I en tidigare granskning bedömde Högskoleverket bildpedagogiken som en svag akademisk miljö. De forskande lärarna forskade också i för liten utsträckning. – Företrädarna för bildpedagogiken har gjort stora insatser för att på kort tid återfå examensrätten, bland annat genom framgångsrika rekryteringar. Miljön har stärkts och andelen forskning har också ökat, säger Åsa Morberg. Källa: Högskolan i Gävle NORIN FÖRETAGSSERVICE AB

Vänd er med förtroende till oss med era elproblem.

FÄRG SLÄNG UTOCH DINA

INREDNINGSTIDER MIKROMONSTER BUTIKEN ÄR FYLLD MED FÖR GOTT! FINA ERBJUDANDEN Extra kvällsöppet måndag den 21/11 20% rabatt i butiken mellan kl. 18-20 CANVAC CENTRALDAMMSUGARE

INSTALLERAT

& KLART!

Köp 4 liter från - 7.865:betala för* 3 Väggfärg, glans 7.

Med ett centraldammsugarsystem från Canvac sugs allergener som mikrodamm och kvalster ut ur inomhusmiljön för gott. Det blir renare – och du behöver inte dammsuga lika ofta! På köpet får du en tyst, luktfri och bekväm städning, med en pålitlig och robust kvalitetsmaskin som snabbt blir en lönsam investering.

canvac.se

Ring Urban Norin på telefon 070-659 36 25 Västervet 5, 805 97 Gävle, Tel & Fax: 026-121610

Snickeri, Byggtjänster och Hantverkskvalitet

Installerat och klart av en auktoriserad installatör nära dig! * Totalt nettopris inklusive moms (efter ROT-avdrag) vid standardinstallation av Canvac Q Basic Komplett Paket. Pris utan ROTavdrag 10.340:-. Maskinerna på bilden är Canvac Q Premium bag (fr 10.840:- installerad efter ROT-avdrag) ochCanvac Q Premium LCD (fr 12.145:- installerad efter ROT-avdrag)

Hemlingbyhuset i Hemlingby handelsområde Tel: 026-14 30 20 • Öppet: Mån-Fre 8-18, Lör 10-14

Säljer och monterar fönster

www.gavlebyggmarknad.se

TEL 026-13 34 40 MOBIL THOMAS 070-659 53 25 – Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Näringsliv 21


Gunnar Cyrén på Galleri Stockholm Gunnar Cyrén, född 1931 i Gävle där han ännu bor, är en av Sveriges främsta silversmeder och glasformgivare genom tiderna. Hans allra mest uppmärksammade arbete utfördes till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991, då han till Nobelfesten i Blå hallen skapade inte bara hela glasservisen utan också besticken. Till Cyréns senare verk hör glasservisen Jasmine för USA:s ambassader, beställare utrikesminister Hillary Clinton. Gunnar Cyrén började designa för Orrefors 1959. Där skapade han unika föremål och praktpjäser, och gjorde modeller för serieproduktion. Galleri Stockholm förmedlar sedan en tid tillbaka en hel rad av Cyréns Orrefors-pjäser. Länsmuseet Gävleborg i Gävle arrangerade sommaren 2011 en Cyrén-utställning i den permanenta Cyrénsalen. Bredden i hans hittills sex decennier långa konstnärsverksamhet framgick av utställningsrubriken ”Design i silver, guld, glas och plast”. Där visades drygt 250 föremål från perioden 1959-2010, de flesta ägda av museet som stöttas av bland annat Gävle musei vänner, och förstås av Cyrén med hans blomstrande verksamhet. Vid 22 kom Cyrén in på Konstfack i Stockholm. Då hade han redan gesällbrev som guldsmed. Under utbildningen tog han gesällbrev också i silversmide. Han gick ut som kursetta och fick medalj. Efter nästan tolv år vid Orrefors antog Cyrén 1971 utmaningen att formge plastprodukter för matbordet och köket hos det amerikanska företaget Dansk International i New York. Vid drygt 40 slutade han vid Dansk och satsade helhjärtat på det konstnärliga hantverket med silver och guld. Åren 1979, 1983 och 1989 visade han tre utställningar i Stockholm. Silvret dominerade men korsbefruktades med glas och guld. En av Gunnar Cyréns stora inspirationskällor är den egyptiska konsten och arkitekturen. Därav ett uttalande till utställningschefen Kristina Lindkvist inför 2011 års Cyrénutställning i Gävleborgs länsmuseum: – Forntida arkitektur kan förlora sin tänkta innebörd men aldrig sluta på verka oss. Därför är vi alltid redo att älska en god form oavsett om den ska brukas eller inte. Fotnot: Nobelstiftelsen hade ingen egen specialkomponerad festservis under tiden 1901-1990 till Nobelfesten. Först till 90-årsjubileet 1991 skapades en sådan, och den används fortfarande. Tre konstnärer har designat den – tallrikarna är formade av Karin Björquist, glas och bestick av Gunnar Cyrén och dukar och servetter av Ingrid Dessau. Källa: Galleri Stockholm Foto: Per-Erik Jäderberg

22 Näringsliv

Säljutbildningar med resultatsgaranti Nu har det åter blivit dags för Johan Dahls populära säljutbildning i Gävle. Tvådagarsutbildningen är utvecklad för de som vill få ut mer av sina kundkontakter och Johan själv garanterar resultat. Johan Dahl, som utsågs till Årets Mentor 2011 av ALMI Gävleborg, är både coach, föreläsare och konsult inom försäljning och personlig utveckling. Under 2011 reste han genom Sverige och höll sina uppskattade utbildningar i bland annat Stockholm, Göteborg och Gävle. Förutom en utbildning fullspäckad med inspiration, motivation och utveckling ger han även chansen till erfarenhetsutbyte med likasinnade under sina utbildningar. Utbildningarna hkommer att gå av stapeln på Clarion Hotel Winn den 22 och 23 mars i vår. SvenskPress.se

BIL & FRITID AB

i Sandviken - Din handlare i Gävleborg!

www.bilofritid.com

Superpris på TGB Blade 550 SE

OBS! rti Ett pa

Nu enda st 69 900:-

Extrautrustning: • Aluhasplåt under hela ramen • Upphöjda fotstöd för passagerare • Snöplog av högsta klass med frontfäste och justerbar i 5 lägen.

Besöksadress: vid Bernö trädgårdscentrum, Högbovägen, Sandviken

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

Postadress: Tuppvägen 7, 811 35 Sandviken

Telefon: 026-25 23 23


Guld ,Silver, Mynt KÖPES Hotell Scandic CH, Nygatan 45 Tisdag 21/2 kl. 10-14

20 kr guld 10 kr guld 5 kr guld 10 kr 1972 5 kr före 1972 2 kr före 1942 2 kr före 1968 1 kr före 1942 1 kr före 1968

2000 kr 1000 kr 500 kr 60 kr 30 kr 48 kr 24 kr 24 kr 12 kr

Prisexempel

50 öre före 1962 6 kr 25 öre före 1962 3 kr 10 öre före 1962 1,50 kr 50 kr 1975 - 76 100 kr Plåtmynt 5000 kr. Riksdaler 1000 kr Tandguld, Medaljer Sedlar Utlänska mynt

Smycken

200 kr/g, 18k 250 kr/g, 23k Silverbestick (ejNS) 3500 kr/kg Silvertackor 5000 kr/kg Herrfickur 2000 kr 14k 2500 kr 18k Armbandsur h.1000 kr. 14k 1500 kr. 18k Gärna hela myntsamlingar

Reservation för prisändringar*

0709 - 32 00 02

Kihlberg Antik AB

www.kihlbergantik.se

30 år i branschen *Priserna gäller fr.o.m. 28/1 2012

LÖRDAG 28 JANUARI ÖPPET HUS 11.00-15.00

I SANDVIKEN OCH GÄVLEOCH -- NISSAN NISSAN I SANDVIKEN GÄVLE -

Södra Kungsgatan 60, Gävle. 76 99 Södra Kungsgatan 60,026-27 Gävle. 026-27 76 99 (Intill Gefleortens mejeri) (Intill Gefleortens mejeri)

Spångvägen 1, Sandviken. 026-25 95026-25 50 Spångvägen 1, Sandviken. 95 50 www.anetornbil.se www.anetornbil.se Kristina 026-27 76 90 • Lars 026-27 76 91

Våra öppettider: Våra öppettider: Måndag-torsdag 9-18 Måndag-torsdag Fredag Fredag

9-18 9-17 9-17

LÖRDAG 28 JANUARI LÖRDAG 28 JANUARI www.anetornbil.se ÖPPET HUSHUS 11.00-15.00 ÖPPET 11.00-15.00

– Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

• Miljöbil • Ny effektiv 1.6 dCi-motor med Stop/Start-system • ACC, farthållare, stereo med bluetoth och uttag för MP3 spelare, ESP, parkeringsassistans bak. • Tillval: Nissan Connect GPS & backkamera, Panorama glastak med soljalusi mm

Näringsliv 23


Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn Laudas krasch blir film Många minns olyckan som igår. Det var en av Formel 1-historiens mest dramatiska krascher som senare övergick i en dramatisk kamp om livet och den åtråvärda VMtiteln. Niki Laudas krasch på Nürburgring 1976 kommer nu att bli film med Russel Crowe i huvudrollen och den flerfaldige Oscarsvinnaren tillika regissören Ron Howard. Den fartfyllda rullen som just nu spelas in under namnet ”Rush” handlar om hur den svårt brännskadade och nästan dödsdömde Niki Lauda kom tillbaka efter enbart två lopps uppehåll och blev snuvad på mästerskapstiteln av James Hunt med enbart en poäng.

Prada skor sig Prada presenterar nu ett sko(j)igt tillbehör som kommer få alla bilintresserade kvinnor att falla pladask. Den italienska modejätten har en helt ny vårkollektion med högklackade skor inspirerad av ”Classic American Cars”. De lyxiga dojorna för oss tillbaka till femtiotalet och har begåvats med bland annat spoilers, strålkastare samt detaljer i krom och ska föra tankarna till Hot Road-kulturen. Vad skorna kommer att kosta är i skrivande stund inte känt men en sak är i alla fall säker. De kommer att bli dyra, snuskigt dyra!

Tronen återtas av GM Efter tre riktigt tuffa år är General Motors åter herre på täppan. Det är inte alla som kan titulera sig ”världens största biltillverkare” men GM har under de senaste 80 åren legat etta hela 77 gånger, vilket är ett svårslaget rekord. Volkswagen norpade andraplaceringen medan Toyota får nöja sig med bronset efter problemen som uppkom i samband med den svåra tsunamin. 2011 var ett bra år: GM sålde totalt 9,03 miljoner bilar så tidigare ettan, Toyota, får se sig omkörd med sina 7,9 miljoner. Den japanska biltillverkaren får även se sig slagen av Volkswagen som sålde hela 8,16 miljoner bilar. Snacka om ombytta roller!

Vilken ”djurisk” fylla En man i USA visste inte vad han skulle göra när han sent en kväll råkade köra på ett rådjur. Efter lite funderande kom mannen på den briljanta idén med att köra in rådjuret till sjukhuset. Det kanske låter som en human räddningsauktion men för det första var han ”dyngrak” och för det andra körde han rådjuret till ett sjukhus för människor. Mannen hann aldrig hela vägen fram till akuten utan blev stoppad av en minst sagt förvånad polis som inte hade något större val än att göra plats i baksätet bredvid sin schäfer. Ett rådjur och en hund kanske inte är det givna paret, men på väg in till veterinären blev de bästa vänner.

Text: Jenny Nilsson • CNP AB

permanent 4-hjulsdrift och sVeriGes mest nÖjda BilÄGare – ÅRET RUNT! Kontakta oss för provkörning av Subaru Biogasbilar!

ÄVEN I ÅR KÖR SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE SUBARU! VI HAR ÄNTLIGEN 10 ST LEGACY KOMBI M AUTOMAT FÖR OMGÅENDE LEVERANS. PRIS 286.000:– EV. METALLIC

NYTT FÖR LEGACY 2012: ”SUBARU AUTOMAT, DEN PERFEKTA DRAGBILEN” NYTT FÖR LEGACY BACKKAMERA SOM2012: STANDARD. BACKKAMERA SOMÄNNU STANDARD. LEGACY – BÄSTA KOMBIN BOXERDIESEL MED LÄGRE CO2-UTSLÄPP! mot Ford Mondeo, Mazda 6, Opel Insignia, Skoda Superb, BOXERDIESEL MED ÄNNU LÄGRE CO2-UTSLÄPP! VW Passat och Volvo V70. AMS Nr 4, Feb 2011

co2 co 2

LEGACY – BÄST I TESTSubaru Legacy från mot BMW X1, Land Rover Discovery Nissanfrån Murano, Porsche 911 SubaruIV, Legacy

249.900:249.900:-

Turbo, Toyota Urban Cruiser och Toyota Hilux. TV Nr 4, Feb 2010

Subaru Legacy från

244.900:Standardutrustning Legacy Standardutrustning Legacy • Permanent 4-hjulsdrift • Permanent 4-hjulsdrift • 2-zons klimatanläggning • 2-zons klimatanläggning • Farthållare • Farthållare • Backkamera • Backkamera • Regnsensor • Regnsensor • CD-stereo • CD-stereo • Aluminiumsportfälgar • Aluminiumsportfälgar • Bluetooth • Bluetooth • AUX/USB-ingångar • AUX/USB-ingångar

Boxermotorer Boxermotorer • 2.0i, 150 hk (196 Nm) • Xenon-strålkastare • 2.0i, • Xenon-strålkastare • 2.5i, 150 167 hk hk (196 (229 Nm) Nm) • Strålkastarspolning • 2.5i, 167 hk (229 Nm) • Strålkastarspolning • 2.0D Boxerdiesel, 150 hk (350 Nm) • 6 airbags och whiplashskydd • 2.0D Boxerdiesel, 150 hk (350 Nm) • 6 airbags och whiplashskydd • Eljusterbar förarstol • Eljusterbar förarstol • Eluppvärmda ytterbackspeglar • Eluppvärmda ytterbackspeglar • Eluppvärmd framruta i nederkant • Eluppvärmd framruta i nederkant • VDC (antispinn, antisladd, traction Enligt Sverigestraction störstacontrol) bilägarundersökning, • VDC (antispinn, antisladd, • Dragvikt B-kort 1.425 - 1.500 kg control) Vi Bilägares AutoIndex 2011, har Subaru • Dragvikt B-kort 1.425 1.500 • Dragvikt E-kort 1.500 - 1.800 kg kg Sveriges mest nöjda bilägare. • Dragvikt E-kort 1.500 - 1.800 kg

Bilvaruhuset Bilvaruhuse Christer

Morgan

VD/Säljare 026–100 403

Säljare 026–100 407

Bränsleförbr bl körn 5,5-8,6 l/100 km. CO2-utsläpp 145-199 g/km. Miljöklass 2005 och Euro 5. Bilarna på bilden är extrautrustade. AutoIndex 2011. *Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil. Bränsleförbrukn bl körn 5,9-8,6 l/100 km, CO2-utsläpp 156-199 g/km. Miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden är extrautrustade. * Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil. Bränsleförbr bl körn 5,5-8,6 l/100 km. CO2-utsläpp 145-199 g/km. Miljöklass 2005 och Euro 5. Bilarna på bilden är extrautrustade. AutoIndex 2011. *Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil.

24 Motor

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –

Bomhusvägen 55Bomhusvägen • 026-10 04 0055, (vx)Gävle 10 04 78 Bilförsäljn. Niclas Måndag-fredag 9-18, lördag 10-14 Säljare 026-10 04 00, www.dahlbomsbil.se 026–100 408

Mån-Fre 9-18, Lör 10-14


Sk(r)attretande soppa Smärtgränsen är passerad för länge sedan, löftet är brutet och det har utan tvekan blivit en klassfråga. Vi snackar naturligtvis om bränslepriset. Det är dyra droppar som strilar ut från pumpmunstycket varje gång du besöker macken och fyller tanken. Våra politiker tycks tro att även de som bor på glesbygden bara kan kliva utanför dörren och ta tunnelbanan till jobbet. Är det måhända inte hög tid att gå man ur huse och börja säga ifrån? ”Vi höjer inte bränsleskatten under kommande mandatperiod”. Låter orden bekanta? Det var nämligen alliansens vallöfte innan de kom till makten. Finansminister Anders Borg gick till och med så långt att han sa att de rödgrönas politik med en höjning på 49 öre litern skulle ”kosta tusentals jobb”. Alliansen har med andra ord ljugit sig ”gröna” och frågan är hur kommer det att gå med jobben, Borg?

Syna bluffen Det hade inte gått många dagar på det nya året innan vi fick se följderna av regeringens beslut. Preem varslade i dagarna 200 personer på sitt raffinaderi i Göteborg på grund av kraftigt höjda miljörelaterade skatter och avgifter. ”Ur miljösynpunkt” är något som oftast används som ursäkt för att rättfärdiga ett beslut som väcker känslor hos allmänheten. Ordet ”miljö” används snarare som ett svepskäl för att ge mer klirr i stadskassan och är det inte dags att syna bluffen? Staten drog in inte mindre än 70 miljarder i skatt på drivmedel förra året. Storstadspolitiken sätter sina tydliga spår och det inte minst på glesbygden. Folk behöver använda bilen lika mycket om bensinen kostar 10 kronor, som nu när

den nosar på 15 spänn för en ynka liter. En skattehöjning gynnar inte invånarna på småorter som tvingas ta bilen till jobbet då det knappast existerar någon kollektivtrafik eller i vissa fall saknas den helt. De folkvalda borde ta sitt ansvar även utanför betongdjungeln och värna om alla som faktiskt behöver använda bilen till jobbet. Vad hände med ”hela Sverige ska leva?”

Ett dyrt måste På jakt efter sanningen har vi räknat ut det faktiska literpriset på 95-oktanig bensin per den första januari: 5.97 kronor (grundpris, inklusive raffinering och hanteringskostnader), 2.98 kronor (energiskatt) samt 2.39 kronor (koldioxidskatt), vilket blir 11.34 kronor. Lägg sedan till 25 procent moms (2.84 kronor) så blir slutnotan för en liter bensin 14.18. Du betalar alltså 8.21 kronor/ litern i skatt när du tankar och priset för enbart bensinen var 5.97 den första januari i år. Att priset på soppan fortsätter att öka beror inte enbart på den höjda energiskatten. Så mycket som en femtedel av världens olja passerar genom Hormuzsundet, vilket Iran nu hotar med att blockera. Denna oro räcker för att påverka marknaden på ett negativt sätt och därför finns det en överhängande risk att priset kommer att stiga ytterligare. Bränsleimporten till Kina och Indien ökar ständigt samtidigt som oljeproduktionen i världen är konstant. Thomas Sterner som är professor i miljöekonomi har efter ett omfattande forskningsarbete kommit fram till att höjd bränsleskatt inte drabbar de fattiga i samma utsträckning eftersom de - hör och häpna - redan är för fattiga för att köra bil. Är inte det här ”droppen” som får bägaren att rinna över? Text: Jenny Nilsson • CNP AB

KAMPANJ PÅ KIAS MILJÖBILAR HOS BILMETRO! EXTRA UTRUSTNING TILL ETT VÄRDE AV 25.900 KR

SPARA

32.400 KR

VENGA 1,4 CRDI METALLICLACK VINTERDÄCK PÅ ALUFÄLGAR SUMMA:

159.900 KR 4.200 KR 8.200 KR 172.900 KR

JUST NU KAMPANJPRIS 139.900 KR

1,4 EX CRDI ORD. PRIS 159.900 KR MILJÖBIL = FRI VÄGSKATT I FEM ÅR ENDAST 5 BILAR I SVART ELLER SILVER METALLIC

I UTRUSTNINGEN INGÅR BL.A: 16” ALUMINIUMFÄLGAR, PIANOLACKERAD SPORTFRONT, DELSKINNKLÄDSEL, MÖRKTONADE RUTOR FRÅN B-STOLPEN, PIANOLACKERADE INTERIÖRPANELER. ACC KLIMATANLÄGGNING, PARKERINGSSENSOR BAK M.M

ORD. PRIS 184.900 KR MILJÖBIL* = FRI VÄGSKATT I FEM ÅR *Gäller endast manuell växellåda.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast Kia Motors Aweden AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänsteoch förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 4,5 – 5,7 l/100 km. CO2-utsläpp 117 – 151 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Motor 25


Detroit rivstartar bilåret Jan Malmsjö har knappt hunnit läsa ”Nyårsklockan” färdigt innan det är dags för oss att packa resväskan mot landet i väst. Detroits bilsalong rivstartar traditionsenligt det nya bilåret och precis som på den gamla goda tiden så avfyras ett storslaget fyrverkeri av världspremiärer. Ingen tillverkare tycks ha snålat på krutet utan montrarna är fulladdade med spännande familjefraktare och knasiga koncept. Vi presenterar bilarna det smäller högst om!

hittas i bagageutrymmet - där finns en uppvärmd matta som kan vikas ut och fungerar som ett varmt sittunderlag när man ska ta på eller av sig pjäxorna. Under huven arbetar en turbofemma på 314 hästar ihop med en sjustegad automatlåda. 0-100 drar iväg på kvicka 5,5 sekunder samtidigt som toppfarten är 262 km/h. Med andra ord en perfekt småsuv för de aktiva vintersport-fantasterna!

Detroits bilsalong har inte varit någon munter tillställning de senaste åren - men nu har något hänt. Det kanske verkar galet att påstå att den amerikanska bilindustrins sönderfall var något positivt, men faktum är att det kan komma mycket gott ur en kris. Detroit har varit i helvetet och vänt samtidigt som biltillverkarna tvingades vädra morgonluft med presidenten flåsandes i nacken. Resultatet blev att bossarna slutade räkna cylindrar och hela produktionsapparaten sågs över. Jänkarna tappade gnistan för en stund, men äntligen är stubintråden tänd igen och nyhetsbomben kan brisera.

BMW visade naturligtvis upp sin nya ”trea” som lanseras i vårt avlånga land i februari. Det rör sig om en helt ny bil men formgivningen känns ändå välbekant. Längden har dock ökat med tio centimeter medan hjulbasen har sträckts ut med fem, vilket resenärerna i baksätet tackar för. Men det intressantaste med utställningsbilen är ändå vad som gömmer sig under huven – nämligen en hybridmotor. Det rör sig om en bensinsexa på 306 hästkrafter som kombineras med en elmotor på 54. Bilen kan alltså rulla på enbart el i fyra kilometer och vid blandad körning hamnar förbrukningen på 0,64 liter milen. Lanseringen sker nästa vår.

Audi Q3 Vail Tyskarna klär sig i vinterskrud med nya konceptbilen Audi Q3 Vail. Det är en sportig suv som inte är rädd för att pulsa fram i snötäckta landskap. Mellan framsätena sitter en termos som både kan värma och kyla drycker. En annan smart lösning

BMW ActiveHybrid 3

Chevrolet Miray Miray betyder framtid på koreanska och Chevrolet Miray bevisar således att den anrika biltillverkarens framtid ska byggas i öst.

NYA BMW 3-SERIEN. PREMIÄR 11 FEBRUARI. Första gången vi skapade BMW 3-serien satte vi också nivån för BMW:s körkänsla. Hur en körställning ska uppfattas, hur en kurva ska kännas, hur en inbromsning ska upplevas. Allt det där du aldrig riktigt kan ta på, men alltid känner igen när du sätter dig i en BMW. När det är dags att utveckla den känslan, att tänja gränserna igen – då bygger vi en ny 3-serie. Den visar vägen för alla våra modeller, stor som liten, cabriolet eller SAV. BMW 3-serie är källan till hela vårt modellsortiment och vi har lyckats så bra att den blivit omnämnd som ”måttstock för hela klassen”.

Eriksson Bilteam

NYA BMW 3-SERIEN. VÄGVISAREN.

Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12Alltid 95 med 70 BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 3-serie Sedan. Pris från 284.000 kr. Effekt från 116 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 109 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 2.535 kr/mån. Baseras på 6,70% ränta (ränteläge februari 2012), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 36 månader. Effektiv ränta 7,45%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW www.erikssonbilteam.se Financial Services. * Mattias Rabe, Expressen 2011-10-17. Enskild återförsäljare äger rätt att sätta eget pris.

26 Motor

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Konceptet är en hyllning till jänkarnas sportbilsarv och firar att det är hundra år sedan den schweiziska emigranten Louis Chevrolet grundade varumärket. Designen får alla att stanna upp, speciellt när underredesbelysningen är tänd och saxdörrarna öppnas. Insidan bjuder på borstad aluminium samt läder och instrumenteringen är inspirerad av stridsflygplan. Motorn består av en turbofyra som arbetar i symbios med två elmotorer. Allt är fräckt så det förslår, men det är inga höga odds på serieproduktion!

Chrysler 700C Jänkarna visade upp ett tufft koncept som är en hårfin mix mellan crossover och minivan. Chrysler 700C känns fräsch och bjuder på smarta funktioner och praktiska lösningar. Vad som döljer sig i maskinrummet är än så länge en välbevarad hemlighet och sanningen är att utställningsbilen blev färdig precis innan portarna till bilsalongen slogs upp så det fanns inget informationsmaterial och inte ett ord nämndes på presskonferensen. ”Det betyder mer för oss att höra besökarnas spontana åsikter” säger marknadschefen Saad Chehab. Den sexsitsiga familjebussen andas nytänkande och måhända är det nya Voyager vi skådar i montern?

Dodge Dart Dodge Dart har siktet inställt på kunder vars motto lyder: ”mycket bil för pengarna”. Den kompakta sedanen baseras på Alfa Romeo Giulietta och bjussar på rundade former med en sportig touch och det kaxiga vecket på motorhuven är utan tvekan pricken över i:et. Interiören känns exklusiv och instrumentpanelen ramas in av en blodröd linje, men även sömmarna kantas av kulören så här är det inte svårt att hitta den ”röda tråden”. Under huven erbjuds bensinfyror på 160 respektive 184 kusar. Priset startar runt 120 000 så nu återstår bara frågan om nya Dodge Dart skjuter mitt i prick – bullseye?

Ford Fusion Ford Fusion eller ska vi snarare säga Ford Mondeo? Sedanen kommer inte att säljas här utan är snarare en hint om vad som komma skall. Designen är riktigt snygg och fronten påminner om Aston Martin, vilket är positivt eftersom emblemen byts ut till Mondeo i Europa. På insidan har instrumentbrädan flyttats närmare vindrutan för att skapa mer plats i kupén och dessutom finns ett röststyrningssystem som sköter bland annat ljudanläggningen. Ford Fusion lanseras med drivlinor för bensin- och hybriddrift i USA. Vart dieslarna tagit vägen? Tja, att sälja oljebrännare i staterna är lika svårt som att sälja sand i Sahara. >>

Nya Opel Zafira Tourer. Nya Opel Astra GTC. från ca

från ca

209 900 kr

226 900 kr

eller

1 980 kr/mån* års nybilsgaranti

eller

2 141 kr/mån ASTRA GTC OCH ZAFIRA TOURER

PREMIÄR FÖR BILAR DU INTE TÄNKT PÅ TIDIGARE. Det är två bilar med helt olika personligheter, som tar oss ett rejält kliv in i framtiden. Nya Zafira Tourer är familjebilen med plats för sju personer. En bil som kan anpassas till precis det du behöver, oavsett om det är limousinkomfort för hela familjen eller massor av plats för bagage. Nya Astra GTC är den sportiga och kompakta bilen med väghållning som ett strykjärn mot asfalten. En bil där fem personer åker bekvämt med packning och allt. Det är två bilar med en alldeles speciell plats i våra tankar. Välkommen in och provkör så förstår du varför.

www.opel.se

2,95 % fast ränta i 3 år.

Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12 95 70 • Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 • www.erikssonbilteam.se – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Motor 27


Honda NSX

Mercedes SL

Honda har länge varit på gång med att utveckla en hypermodern ersättare till sportbilen de introducerade på nittiotalet: NSX. Förutom smygbilder som läckt ut under filminspelningen av nya ”Iron Man 2” där karaktären Tony Stark rattar supersportbilen så har vi inte fått se så mycket mer, tills nu. På salongen visades en prototyp upp, men den ska vara extremt lik produktionsversionen som dyker upp inom två år. Framfarten sker med hjälp av en mittmonterad bensinsexa i kombination med två elmotorer, men så mycket mer vill inte japanerna säga just nu – förutom att produktionen kommer att ske i amerikanska Ohio.

Mercedes är för evigt kopplad till förkortningen SL. I begynnelsen stod beteckningen för ”Sport Leicht” och frågan är om den helt nya generationen är ”Sportigt Lätt?” Jo, visst är SL fortfarande en av världens mest kompetenta roadsters och tack vare aluminiumkarossen så bantas vikten med ytterligare 110 kilo. Den formsköna roadstern är strikt tvåsitsig, har ett fällbart tak och tyskarna är stolta över finessen ”Magic Vision Control”. Det låter magiskt och innebär att spolarmunstyckena gömmer sig i de eluppvärmda torkarbladen vilket reducerar spillet till noll – dessutom ingår tre olika tvättprogram. Inledningsvis erbjuds en V8 på 435 hästkrafter samt en V6 på 306.

Lexus LF-LC Lexus presenterade en läcker sportcoupé som fick mässbesökarna att chippa efter andan. I japanernas monter stod en knallröd leksak som väckte habegär hos de allra flesta: nya LF-LC. Vrålåket har begåvats med ett gigantiskt panoramaglastak och att inspirationen hämtats från värstingen LFA á 4,2 miljoner går inte att ta miste på. Insidan är lika fräck som utsidan och det finns plats reserverat för fyra, men de som åker i de skålade baksätena får inte ha allt för höga krav på komforten. Maskineriet består av ett nyutvecklat, men än så länge hemlighetsstämplat, hybridsystem och lanseringen förväntas ske inom ett par år.

Toyota NS4 Toyota presenterade en konceptbil som visar vägen för en kommande mellanklassare. NS4 bjussar på nästa generations laddhybridteknik som är bränsleeffektivare och har bättre räckvidd tack vare lägre vikt. Japanen har exempelvis extremt smala A-stolpar och betydligt säkrare glasrutor som dessutom är regnavvisande. Bakom ratten styrs alla funktioner med en smart pekskärm och tekniken är resultatet av ett nära samarbete med Microsoft. Bill Gates har för övrigt sagt ”om

HIT HOPPAS VI ATT DU INTE BEHÖVER KOMMA! Men om olyckan är framme så reparerar vi din bil på ett professionellt sätt.

• Vi utför rutbyten på alla bilmärken! Du betalar endast glas-självrisken. • Stenskottslagning alla märken, ingen självrisk för bilar försäkrade i Volvia eller Renault Försäkring. • När det gäller plåtskador har vi avtal med alla försäkringsbolag. • Dela gärna självrisken på 4 månader räntefritt med Volvokortet!

S. Kungsgatan 61-63 Gävle Skadeverkstan direkt: 026-65 57 30

28 Motor

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


bilen hade utvecklats i samma takt som datorn så hade den flugit i dag“. Kanske det - frågan är bara om kunderna accepterat att flyga med en motor som riskerar att krascha när som helst.

Volkswagen E-Bugster Elbilar förknippas ofta med ett tråkig yttre och inte heller insidan brukar vara något att göra vågen för. Volkswagens designers har låtit ta ut svängarna med ritstiftet och resultatet är en tvåsitsig bagge vid namn E-Bugster. Under huven arbetar en elmotor på 116 hästkrafter vars räckvidd är arton mil. När litiumjonbatteriet börjar sina så varnar en räckviddsindikator på instrumentpanelen och då går det utmärkt att snabbladda batteriet på 35 minuter. Vad bilnamnet står för? Tja, ”E” som i elektricitet samt ”Bug” vilket är det amerikanska smeknamnet och sist men inte minst ”ster” som i speedster, alltså en öppen tvåsitsig sportbil.

Volvo XC60 T8

elmotor på 70 som driver bakhjulen. ”Det krävs en bensinare för att bilen ska kunna säljas i exempelvis USA” säger vd:n Stefan Jacoby. Volvo XC60 som laddhybrid klarar att köras upp till 4,5 mil som ren elbil och när motorerna jobbar tillsammans så hamnar soppatörsten på blott 0,23 liter milen. Vi väntar med ”spänning” på produktionsbilen.

Text: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson • CNP AB

Snart är det vår! Välkommen att beställa din nästa husvagn eller husbil hos oss.

Volvo ”laddar upp” för ett intensivt bilår – först ska V60 lanseras med en dieseldriven laddhybrid och lite senare är det dags för storebror XC60 att begåvas med tekniken. På bilsalongen visade göteborgarna upp T8 som är ett koncept på vad som komma skall och drivlinan består av en bensinfyra på 280 hästar som driver framhjulen samt en

lko m en me br n a a a tt ffä gö r! ra

Riavägen 5, 818 33 Valbo • Tel: 026-13 30 40 Verkstad: 026-13 25 40 • e-post: info@caravanmarine.se www.caravanmarine.se • Mån-Tor 10-18, Fre 10-17, Lör 10-13

Vi ger din bil bästa servicen! Oavsett om det är dags att lämna in bilen för service, reparation, däcksbyte, om det är dags att byta vindruta eller krockskadereparation kan Ni tryggt lämna in Er bil till ossoavsett bilmärke! Bilvaruhuset Dahlboms Bil är medlem i MRF och Kontrollerad Bilverkstad (KBV - Gröna punkten), vilket innebär att vi följer MRF:s etiska regler samt att vi regelbundet stickprovskontrolleras på utförda arbeten - för er trygghet. Bilvaruhuset Dahlboms Bil är auktoriserad verkstad för Hyundai, Subaru, Suzuki samt även Mekonomen bilverkstad. Ny medarbetare:

Vi välkomnar Johan Hiller till vår bilverkstad! Många av våra kunder har sagt så till oss. Vi jobbar ständigt med förbättringar i fråga om teknisk kompetens, vidareutbildningar och inte minst i kundrelationer. Kvaliteten på det utförda arbetet i kombination med ett konkurrenskraftigt pris anser vi är grunden för ett långsiktigt förtroende från våra kunder.

Johan har 16 års yrkeserfarenhet som bilmekaniker.

Vi önskar Er varmt välkomna till oss, ring direkt oss på verkstan för bokning: • John 026-10 04 70 • Tobias 026-10 04 71 • Juan 026-10 04 09 (krockskador, glas, ac) Verkstaden kundmottagning Öppet mån-fre 7-17

Bomhusvägen 55 • Bilförsäljningen 026-10 04 78

www.dahlbomsbil.se

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Motor 29


Vill ni nå alla invånare inför nästa löning? tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 t a exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Februari/mars 2012

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Restaurangchef: Mattias Lundqvist

Boken om Tigern

Babben och brudarna

Hur kan måltidssituationen för äldre förbättras?

Hälsotips

Motormässa

en del av magasinet

Vill ni nå alla företag i Gästrikland? Februari 2012

Vinnova har beviljat 13,8 miljoner kronor till ett fyraårigt forsknings- och utvecklingsprojekt där målet är att hitta nya former för upphandling av måltidslösningar för äldre. Kommunalförbundet Inköp Gävleborg är ägare av projektet som ska genomföras i samarbete med fyra kommuner i länet, Region Gävleborg samt Region Skåne. Både regionala som nationella organisationer kommer att knytas till projektet. – Maten och måltiden är en fråga om livskvalitet. Många äldre äter för dåligt och frågan är hur man kan ändra på det. För att hitta nya lösningar på hur äldre ska få sina måltider måste vi upphandla på andra sätt, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör på Inköp Gävleborg. Med projektet vill vi skapa en plattform för test och genomförande av innovativa lösningar. Upphandling av en måltidssituation är en komplex process med många inblandade: offentliga beställare, upphandlare, offentliga utförare, företag som är verksamma inom livsmedelsbranschen, men även företag inom logistikområdet och transportsektorn. Eftersom området är komplext och behoven samtidigt stora så är målsättningen att innovativa upphandlingar, såväl katalytiska som förkommersiella, ska genomföras. – Valet av upphandlingsform kan komma att prövas under projektet, säger Johan Almesjö.

Pilotprojekt i fyra kommuner

Profilen: Christer Simrén

Fyra av Inköp Gävleborgs medlemskommuner har valts ut för pilotstudier: Gävle, Ljusdal, Ockelbo och Hudiksvall. Att valet föll på just dessa kommuner beror på att de har en bra geografisk spridning och storlek. Innehållet i pilotprojekten kommer att se olika ut:

Som annonsör skall du vara säker på att nå din målgrupp till lägsta pris och förmånligaste villkor. Med annonser som är aktuella en hel månad, inte bara en dag. Kontakta din Gestrike Media-representant för en genomgång av hur ni kan exponeras fördelaktigt i bägge tidningarna, både i tryck och på nätet.

• Gävle - Köpa och utveckla dagens entreprenadlösningar. • Ljusdal - Distribution, leveranser och logistik. • Ockelbo - Ny helhetslösning för mat på ett särskilt boende för äldre. •H  udiksvall - Närproducerade leveranser, andra aktörer och miljöaspekter.

Betydelsefullt projekt inte bara för Gävleborg Region Gävleborg är en av projektets medfinansiärer och ser mycket positivt på att forskning och utveckling av det här slaget bedrivs i länet: – Det här projektet stärker vår regions attraktionskraft, säger SvenÅke Thoresen, ordförande i Region Gävleborg. Projektet handlar i slutänden om ökad livskvalitet för de äldre, samhällsnytta och utveckling av offentliga köp i Gävleborgs län. De slutsatser som dras kommer också att vara användbara för andra delar av landet och även inom EU.

Gestrike Media AB • Muréngatan 14, Gävle Telefon 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se • www.foretagsbladet.se • Besök oss i

Källa: Region Gävleborg

30 Samhälle

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Har startat och drivit ett tiotal bolag.

ntor 2011

Årets Me

ävleborg

- ALMI G

ur innehållet •

försäljning – vad är det egentligen, definitioner och roller?

framgångsfaktorer – vilka är de och hur utvecklar jag dem?

tid och plats 27-28 oktober i Stockholm 9-10 november i Göteborg 15-16 november i Gävle måltider Förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch ingår båda dagarna.

www.jdu.se johan@jdu.se 0709-10 43 00 Säljutbildning med resultatgaranti •

mål, planering och prioritering – hur få mer resultat med mindre ansträngning?

motivation – hur skapar jag min egen, inre drivkraft?

vinnande säljorganisationer – hur lyfter jag hela säljteamet?

Pris 9 900 kr per person exkl. moms. Begränsat antal, först till kvarn… anmälan e-post johan@jdu.se eller tel 0709-10 43 00

optimerar jag mina 22-23 mars i Gävle - 2 dagar för Dig som vill• fåsäljprocessen ut mer– hurav Dina kundkontakter. insatser? •

Måste säga att detta är den absolut bästa utbildning jag genomfört på länge!

säljstilar, situationsanpassning

JohanHotel dahl Winn Tid: Kl. 9-16.30, Plats: Clarion Coach, föreläsare och konsult inom säljutveckling Läs mer på www.jdu.se med över 25 års erfarenhet av individ , grupp- och ledarutveckling i såväl

Jag har efter kursen med Johan haft stor framgång… mycket beroende på den KICK som jag fick av Johans kurs… ett stort tack!!

Johan Dahl, framgång som motgång. Har startat och drivit Coach - Föreläsare - Konsult ett tiotal bolag. Det är när människor mår bra som företag går bra.

Tel 0709-10 43 00, E-post johan@jdu.se, www.jdu.se

www.jdu.se johan@jdu.se 0709-10 43 00

Vi satsar i Bomhus! Nu flyttar vi till nya fräscha lokaler, tvärs över torget.

Vi finns för dig med högt ställda krav på kompetens och service. Vi hjälper dig med hela din privatekonomi, sparande och lån. Välkommen in!

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Ring oss på 026 – 190990 och boka en tid.

Samhälle 31


Gävles största datorbutik Med de lägsta priserna tack vare stora inköp till våra butiker. På köpet får du lokal support och service! t Ruskig is! bra pr

Finns även i enklare utförande

er

Öv

2 GB minne

320 GB HD

320 GB HD

HDMI utgång

USB minne

ra

2 GB minne

Intel DualCore

Intel Core i3

% 50batt

Dual Core

4 GB USB 2.0

HDMI utgång

4 GB minne 500 GB HD

Ett enkelt USB 2.0 minne från Kingston som rymmer hela 4 GB Ord.pris 99:-

15.6” Familjedator med tvåkärning cpu och HDMIutgång för att ansluta till platt-TV:n. Ordpris: 3490:-

3990:-

HDMI utgång

2990:-

44:-

Max ett minne per kund

Snabb Intel i5

Snabb Intel i5

2 GB / 320GB

4 GB DDR3

Lenovo laptop för dem som söker lite bättre byggkvalitet utan att tumma på prestanda och funktioner. Rekpris: 5990:-

Mer information: www.tricom.se

4.990:-

Windows PRO

500 GB HD

33x37x10cm

Endast 2.5 KG

Äkta RS-232!

Smidig företagsmodell som går att ha stående eller liggande. Ordpris: 4990:-

3990:-

Mer information: www.tricom.se

, Intel i7

Snabb i5 baserad dator med HD 6450M grafikkort med 1 GB minne! Rekpris: 7490:Mer information: www.tricom.se

SUPER SNABB

grafik, 2 GB hybrid SSD

Intel i7 Quad SSD Hybrid

23.6” Full HD Kontr: 20M:1

HDMI utgång

Enerigisnål

2 GB grafik

En kraftfull i7 baserad dator med Geforce 540M grafik med hela 2 GB grafikminne. Ordpris: 8490:-

15.6” LED

Intel Pentium!

5990:-

” 27 l e la he -pan VA

27” LED VA-panel

120GB SSD över 500MB/sek

HDMI + ljud

Med SSD-disk blir inladdningarna supersnabba!

Kvalitets LED skärm från Philips, drar endast 17.5 watt i drift Rekpris: 1795:-

Benq 27” Full-HD LED skärm, med VA panel för bättre färgåtergivning! Ordpris: 3990:-

Rekpris: 1795:-

7.450:1590:1395:2890:Nya snabbare och tystare Gamer modeller!

Mer information: www.tricom.se

Se demoskärm i vår butik!

GAMER i3

GAMER i5

----- Generation 3 -----

Intel i3 Dual

Intel i5 Quad

Stor säljare

8 GB minne 1 TB hårddisk

----- Generation 3 -----

e in90nker BVäm G rde 5 B). 16 d. 8G grad

Upp

8 GB minne 1 TB hårddisk

rad!

(or

Intel i7 Quad 16 GB minne 90 GB SSD

ATI 6770

Geforce GTX 560

2 TB hårddisk

1 GB grafik

1 GB grafik

Geforce GTX 560Ti

Windows 7

Windows 7

Windows 7

Ny tystare låda!

Ny tystare låda!

Ny tystare låda!

2 års garanti

2 års garanti

2 års garanti

En bra speldator för medelkrävade spel eller för den som vill jobba med krävande foto/bild-behandling. Datorn är byggd i ett ljuddämpat chassi som har ett stilrent yttre. Mer information: www.tricom.se

GAMER i7

----- Generation 3 -----

7.990:-

En kraftfull dator med snabb i5 processor, stor hårddisk och mycket snabbt grafikkort för de senaste spelen. Detta ger en monsterdator för under 10.000 kr! Mer information: www.tricom.se

9.990:-

Över 100.000 kunder har lämnat in sina datorer på service hos oss. Välkommen du också så får du professionell hjälp och service.

En blixtsnabb dator med senaste i7 processorn, bäst i test SSD disk för snabbast möjliga Windowsinladdning, en rejäl 2 TB hårddisk för lagring och ett riktigt kraftfullt grafikkort! Mer information: www.tricom.se

13.990:-

Har du sett denna annons? Säg till att du har sett denna annons så få du kaffe/TE mugg samt ett headset på köpet när du köper en dator från oss.

Värde 198 kr Kaffe/te mugg, 49 kr

Headset, 149 kr

* Max en “sett denna annons” erbjudande per hushåll/företag. Erbjudandet gäller Februari 2012

Med reservation mot prisändringar, felaktiga bilder och tryckfel. Gäller endast så långt lagret räcker, dock längst 2 veckor efter att annons är ute. Copyright Tricom. GM2012Feb19 /RB

8 www.tricom.se

Butik & Verkstad F Nygatan 26 ( 026-12 12 20 7 info@tricom.se

Gestrike Magasinet nr 2 2012  
Gestrike Magasinet nr 2 2012  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement