Page 1

upp Läne lag ts s a, 5 tör 2.0 st a 00 ex !

Din guide till massor av smarta affärer och trevliga evenemang December 2014 • gestrikemagasinet.se

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Julhandel

Nya regler

Hälsa

Gävlebocken

Vardagshjälten: Lasse Wennman

Mycket motor

Nya och begagnade husbilar

Nya och begagnade husvagnar

026-13 47 85 Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40

www.caravanmarine.se


F

God Jul & Gott Nytt

Ledig butikslokal Intresserad av butikslokal i ett av Gävles bästa lägen? Upp till 490 kvadratmeter. Snart är det turbulenta året 2014 till ända och vi kan se fram emot ett riktigt spännande 2015. Vi lever i en tid med allt snabbare förändring och ingen vet riktigt hur framtiden gestaltar sig. Det vi kan vara säkra på är att vi i alla fall bor i en mycket bra del av världen och är mycket lyckligt lottade som har ett så väl fungerande samhälle som vi faktiskt har. Det är dock definitivt inget vi kan ta för givet utan det gäller att kämpa och arbeta för det på olika sätt varje dag. Var och en med sina förutsättningar, möjligheter och visioner. Det gäller att se möjligheter, blicka framåt och bestämma sig för hur det kommande året skall gestalta sig. Samtidigt är det vettigt att reflektera över hur det gångna året har varit och om det finns saker som gjordes mindre bra, lära oss av detta och göra det annorlunda och framför allt bättre i framtiden.

För mer information kontakta Ulf Redlund 026- 280 51 01 • ulf.redlund@itleverantoren.se

God Jul & Gott Nytt År önskar vi alla gamla och nya kunder Vi firar vårt 15-års jubileum med extra bra priser på kakel, klinker & badrumsinredningar

Södra Kungsgatan 59, Gävle. Tel: 026-66 41 50. www.kakeldesign.se

2

Nya löften På nyårsafton avger många nyårslöften och det kan ju vara både bra och positivt, men bara om man verkligen har tänkt igenom och bestämt sig för att göra de förändringar som utlovas. Det handlar om att ha en tydlig målsättning men också att upprätta en bra plan att följa på vägen. Slumpen räcker nämligen sällan till och den som lever på hoppet blir oftast besviken.

Motiverande målsättning Ska man då inte avge löften? Jo, naturligtvis skall du det. Löften är ju en form av målsättning och att sätta upp mål skapar motivation. Är du motiverad, ja då är chansen betydligt större att du når dit du vill. Sätt mål och löften som är höga men samtidigt realistiska. Genom bra delmål får du ny motivation som hjälper dig närmare det slutliga målet. Det kan handla om allt från att utbilda sig, skaffa jobb, gå ned i vikt, bli hälsosammare, förändra världen eller kanske bara bli lite snällare. Med dessa rader vill jag och mina kollegor tacka er för det gångna året och hoppas ni kan slappna av ordentligt under helgerna, ta det lugnt och umgås med nära och kära. Tänk också på att många kan vara ensamma under helgerna. Bjud hem och dela med er av gemenskapen. Trevlig läsning, God Jul och förhoppning om ett riktigt gott 2015! Joe Formgren Gestrike Magasinet

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

F

Innehåll december 2014

Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och alla kontor i Gästrikland och Norduppland. Upplaga 52.000 exemplar.

Turism, Kultur & Fritid

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: MittMedia Print AB Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till alla kontor.

Vill du bli programledare?

4

Regelförändring i hockeyn efter jul

4

Lokal till Svenska Spårvägssällskapet

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat ­m aterial. Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera, helt eller delvis, material som skickas till oss eller publicerats på www.gestrikemagasinet.se eller presstjänsten www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn.

5

Gestrikekalendern

6-7

Nöje

Adress: Gestrike Media AB, Muréngatan 14, 802 50 Gävle Kontakt: Tel. 026-126 126, E-post: info@gestrikemagasinet.se Omslagsbild: Lasse Wennman, Matakuten. Foto: Joe Formgren.

När spelvåldet går för långt

8-9

Cash is King till Heartbreak

10

Gabriel 13 år och Trollkarl

10

Boka er plats i Magasinet - varje månad

Hälsa

• Länets största upplaga - utkommer i samband med lön. • Kostnadseffektiv annonsering med mätbara kampanjer. • Boka förmånliga samarbetsavtal per kvartal- eller år. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era artiklar och evenemang på www.gestrikemagasinet.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

Styrketräning hjälper vid diabetes

11

Ny ägare på Tandlaget

12

Januarirnumret utkommer 25/1. Manusstopp 8 januari. Boka på telefon 026-126 126

Mediasäljare sökes

Gestrike Magasinet i print och på nätet. Vårt team skall utökas. Provisionsbaserad ersättning, heltid eller extraknäck. Intresseanmälan till info@gestrikemagasinet.se

Handel Sybutiken Pastellen firar 20 års-jubileum Skyltsöndag på Söder i Gävle

13 14-15

Invigning av Gävlebocken

16

Låt vår bock vara kvar

17

Kundklubbens fest med Färgpelle

18

Lasse hjälper behövande och miljön

20

Miljönärmärkning för ökad medvetenhet

21

Sömnstörningar lindras av styrka

22

Gävleföretagare utmanar Onlinepizza

23

Trygghetsboende byggs i Gävle

24

Stolt distributör av Motor Gestrike Magasinet... ributör av Gestrike Magasinet… Hört & Hänt

25

... och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år! h ytterligare 30 miljoner trycksaker varjeDetår! luktar äventyr

www.sdr.se

26

Hört & Hänt

28

Kundmottagare från Gävle tävlade i VM

30

Samhälle Jens Eklinder-Frick tilldelas stipendium

31

Risk för höga vinterpriser

31

Vill ni få er text publicerad i Gestrike Magasinet? Har ni en nyhet som ni vill berätta om? Publicera er text och bild på SvenskPress. Finns det ett nyhetsvärde och plats i tidningen kan just er text bli nästa som publiceras i Gestrike Magasinet.

www.svenskpress.se

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

3


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Vill du bli programledare? Tv.Yeahvle.se är en nyskapande, regional, icke-kommersiell, demokratisk, nätbaserad public-service-video-kanal som nu startat sina sändningar i Gävleborg. Kanalen är till för varje invånare. Alla får bidra med sina egna ”när-producerade” videos, kortfilmer och olika former av programinnehåll. Radio- och TV-kanaler i allmänhet drar ner på lokalrapportering från denna region och snuttifierar TV-nyheterna från Gävleborg. Med Tv.Yeahvle.se – en icke-kommersiell, regional kulturvideo-kanal ges alla invånare i hela Gävleborg en jämlik chans att deltaga på riktigt fri och öppen Public-service-media. Helt demokratiskt får varje person själv bestämma vad den vill berätta, beskriva och rapportera från Gävleborg - och de får välja exakt hur det ska utformas. Detta är ett gräsrotsprojekt på lågbudget, nyskapande på det sättet att det inte finns någon tv-studio eller chef... men sändningarna pågår, on-demand, dygnet runt, året runt - till alla via internet berättar initiativtagaren Johan Löfström. Läs hela artikeln: gestrikemagasinet.se, Sökord: programledare Tv.Yeahvle.se • SvenskPress.se

Blommor för alla tillfällen – med personlig service! • Födelsedagar • Avtackningar • Bröllop och bröllopsdagar • Begravningar • Blommogram till både när och fjärran (hela världen!) Inför julen: vi har julens alla blommor just för dig! Stor sortering av snittblommor!

God Jul & Gott Nytt

Regelförändring i hockeyn efter jul Spel tre mot tre i förlängningen införs i SHL under resterande omgångar med start den 26 december. - Vår förhoppning är att fler oavgjorda matcher kommer att avgöras under förlängningen, säger Johan Hemlin, SHL:s sportchef. Under hösten har SHL:s sportchefer, under ledning av Johan Hemlin, diskuterat ett antal frågor med syfte att höja kvalitén och underhållningsvärdet på isen. Beslutet att införa spel tre mot tre i sudden, istället för som idag fyra mot fyra, har även processats av SHL:s klubbdirektörer och Svenska Ishockeyförbundets regelutskott och samtliga parter är nu eniga om att införa regelförändringen i SHL från och med omgång 31, den 26 december, till och med slutomgången den 5 mars. Förändringen kommer att utvärderas efter innevarande grundserie och vår förhoppning är att fler oavgjorda matcher kommer att avgöras under förlängningen genom att vi får öppnare ytor och större chans till ett målavgörande. Samtliga parter hoppas att förändringen kommer att öka underhållningsvärdet för vår publik och då finns det ingen anledning att skjuta på beslutet till nästa säsong, säger Johan Hemlin. Förändringen innebär att vid oavgjort resultat efter 60 minuter spelas en förlängning i 5 minuter med tre utespelare och en målvakt i vardera laget. Om en spelare blir utvisad under förlängningen blir det spel fyra mot tre. När den utvisade spelaren kommer in på isen spelar man fyra mot fyra fram till nästa avblåsning då man återgår till spel tre mot tre. Om två spelare i samma lag blir utvisade blir det spel fem mot tre. Vid spel fem mot fyra, efter ordinarie tid, startar förlängningen med spel fyra mot tre.

Madeleine med personal önskar UPPESITTARKVÄLL • godJUL& NYÅRSPARTY alla en riktigt jul! S. Kungsgatan 16 Gävle 026-61 50 50 ivar.ericsson@gavle.to

FIRA HELGERNA HOS OSS • MER INFO PÅ HEMSIDAN UPPESITTARKVÄLL • JUL- & NYÅRSPART Y FIRA HELGERNA HOS OSS • MER INFO PÅ HEMSIDAN

ANNANDAGEN LIVE:

Foto: SHL • Text: Brynäs IF

ANNANDAGEN LIVE:

RESTAURANG RESTAURANG

NATTKLUBB NATTKLUBB

SPORTBAR SPORTBAR 4

Tel. 026-18 30 21 Tel. 026-18 30 21 www.heartbreak.se www.heartbreak.se

VÄLKOMNA VÄLKOMNA

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Ge bort en upplevelse! Ge bort en

Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Lokal klar till Svenska Spårvägssällskapet Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen har nu kontrakt på en lokal med tillhörande utrymmen. Glädjen är stor och en längre tids berg och dalbana är över. En mycket tung period för Sällskapet. Men nu har oturen vänts till tur. Det sa klick mellan Fastighetsägaren Elgro och Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen. – Vi har nu funnit vår plats, säger ordföranden Thomas Dahl, läget är mycket centralt invid det tänkta museispåret. Diskussioner med kommunen skall nu planeras samt med den Altlasgrupp som planerar för Atlasområdet om det diskuterade museispåret. Läget är nu helt rätt för oss och kan knappast bli mycket bättre. Cirka 150 meter från spåret utgör det en fullträff. Ett museum kan i en framtid även planeras. Vi vill vara med och bidra till den upplevelse som diskuteras mot havet för besökande och turism, området är för naturskön för att byggas sönder helt, alla skall kunna transporteras ut mot havet och en upplevelse att minnas. Att transportera besökande till Gasklockorna är en uppgift vi räknar med att ha. Nu väntar inflyttning i december och därefter återupptagande av renoveringar men först skall jul och nyår firas. Gävle har tillslut fått en Spårvagnshall lite mindre men den går att utveckla i framtiden. Läs hela: www.gestrikemagasinet.se, Sök: Spårväg

F

upplevelse! Ge bort en upplevelse! upplevelse!

Köp presentkort Köp Köp presentkort presentkort till Gävle till Gävle Konserthus Konserthus Köp presentkort till Gävle Konserthus

Välkomna att boka era fester under 2015

Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen • SvenskPress.se

Tävlingsdagar V75, 23 dec Lunchtrav, 30 dec Lunchtrav, 13 jan V64, 23 jan

Unika samlingslokaler för 10 till 150 personer. Allt finns som discoanläggningar, storbildare och porslin m.m. Tips för en lyckad tillställning ingår!

Övrigt se Kalendern Tel. 026-66 22 00 www.gavletravet.se

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 För mer information se: www.mediatemplet.se

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

5


F

Fritid - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se 27 Greybeards, CC-Puben kl 22. 30 Brynäs IF - Växjö Lakers

Gestrikekalendern

Gavlerinken Arena kl 19.

DEcEMBER

30 Lunchtrav,

15 Natten den 28 februari. Några ungdomars liv 1986 – en tid

Gävletravet.

som förändrade Sverige. Gävle Teater kl 19. 17 Hjärnans inbyggda gps. Professor Sten Grillner, Karolinska Institutet berättar om de norska Nobelpristagarna MayBritt Moser och Edvard Mosers banbrytande forskning om hjärnans inbyggda gps. Arrangör: Tekniska Föreningen i Gävle. LMV:s hörsal, Gävle, kl 18 - 19.30. 18 Christmas Show with the Glenn Miller Orchestra. Gävle Teater kl 19.30. 19 Sanna Nielsen - Min Jul. Gävle Konserthus kl 19.30-21.30. 19 Masters of Rock, CC-Puben kl 22. 19 Julgalan 2014. Ace Wilder, Magnus Uggla, Lasse Berghagen, Lena Philipsson, Ebbot, Miriam Bryant, Timbuktu, Petra Marklund, Bo Kaspers Orkester. Konferencier: David Hellenius & Peter Settman. Göransson Arena, Sandviken kl 18-02. 19 Masters of Rock. CC-Puben kl 22. 20 Säsongsstart Kungsberget. 20 Vi sjunger in julen. Trefaldighetskören, Brassensemble, Per Ahlman dirigent & orgel. Heliga Trefaldighets kyrka kl 16-17.

31 Nyårsafton - Gott nytt 2015

JanUARI 2015 2 Nocean, CC-Puben kl 22. 3 Bottleneck Brothers, CC-Puben kl 21,30. 8 Brynäs IF - Djurgården Hockey Gavlerinken Arena kl 19.

10 Coste Apetrea & Hot Lanta, CC-Puben kl 22. 13 Lunchtrav, Gävletravet. 15 Gävle Symfoniorkester - Mozarts violinkonsert. Dirigent och solist: Isabelle van Keulen, violin. Gävle Konserthus kl 19-20.

15 Brynäs IF - Luleå Hockey Gavlerinken Arena kl 19.

17 Brynäs IF - Skellefteå AIK Gavlerinken Arena kl 16.

23 Trav V64 Gävletravet.

23 Gävle Symfoniorkester Skapelsen. Chefdirigent Jaime Martín. Gävle Konserthus kl 19-21.30.

26 Sopplunchkonsert – Brahms pianokvintett. Soppa serveras från 11.30. Konsert mellan 12.00-12.45 ca. Gävle Konserthus kl 11.30-12.45.

23 Trav V75 Gävletravet (Start 17.20). 23 Julvaka, Heartbreak hotel 24 Julafton, En riktigt God Jul tillönskas er alla” 25 Hemvändarkväll, Juldagen på Heartbreak Hotel. 25 The Rockfire, CC-Puben 26 Cash is King, Heartbreak.

27 Brynäs IF - HV71

Gavlerinken Arena kl 19.

29 Lunchtrav Gävletravet.

31 STF Snöskovandring i Kungsberget. Du bär själv

26 Mässa med La Nativité Du Seigneur. Per Ahlman, organist.

din utrustning och matsäck. Samling vid Dammbron, Gävle kl 09.15 och Lidls parkering kl 9.30. Start vid 3-stolsliften

Heliga Trefaldighets kyrka kl 11.00-12.15. 26 Rockbordellen, CC-Puben.

furuviks säsongskort 2015! furuviks säsongskort 2015!

furuviks säsong

7

7

:5

9

:0

15

16

Fu ruvi ks säsongskort G ER DIG • Fri entré till Furuvik med ca 15 konserter • Fri entre till Gröna Lund med ca 60 konserter • Fri entré till Aquaria • 30% entrérabatt till Kolmården • 30% entrérabatt till Skara Sommarland

k

vi

ru

Fu

fr

20

10

16

12

rn Ba

VU

t_

N

XE

12

df

.p

am

fr

1

20

RN

BA

t_

or

sk

ng

12

k

vi

ru

Fu

or

sk

ng

so

RN

M

Y

M Y

CM

CM

MY

MY

CY

CY

CMY

CMY

K

K

fr

12

XE

VU

t_

or

sk

ng

BA

so

t_

or

k

sk

vi

ng

ru

Fu

vi

n xe Vu

ru

Fu

rn Ba

C

C

12

12

20

1

df

am

N

rn Ba

so

k

-0

– en hel sommar med härliga

.p

20 1 df

.p

am

rn Ba

15

3-

9

:0

10 16

3-

-0

12

x Vu

Furuviks säsongskort GER DIG • Fri entré till Furuvik med ca 15 konserter xen T Vu OR RT med ca 60Kkonserter • Fri entre till Gröna O Lund GS SK • Fri entré till Aquaria ON NG S O S • 30% entrérabatt till Kolmården SÄ SÄ • 30% entrérabatt till Skara Sommarland

so

1

3-

-0

12

df

.p

am

:5

16

3-

-0

– en hel sommar med härliga upplevelser – en hel sommar med härliga upplevelser en

KO

M

SO Y

M

Y CM MY CY

CM

MY CY CMY

CMY

K K

n xe Vu

Fu ruvi ks säsongskort G ER DIG • Fri entré till Furuvik med ca 15 kons RT Oentre till Gröna Lund med ca 60 Fri SK NG • Fri entré till Aquaria SO • SÄ30% entrérabatt till Kolmården • 30% entrérabatt till Skara Sommarlan

RT•

S NG

C C

fr

Säljs från 1 december på: Gävle Turistbyrå, ica maxi gävle Säljs från och 1 december www.furuvik.se på: Gävle Turistbyrå, ica maxi gävle och www.furuvik.se Säljs från 1 december på: Gävle Turist

6

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se kl 10.30. Pris 200 kr/person, barn 12-16 år 150 kr. Lån av snöskor ingår i priset. Medtag gärna stavar. Vandringen är 6 km och tar 3 timmar inkl raster. Anmälan senast 17/1 026-652121. Kungsberget, Sandviken, kl 10.

31 Brynäs IF - Frölunda HC

Gavlerinken Arena kl 18.30.

31 Gävle Symfoniorkester - Anders Wendin. Gävle Konserthus kl 19-21.30. 31 Magaza, CC-Puben kl 22.

Tips! 3/12-30/6 2015 Androm till skräck och varnagel. Utställning, Sveriges Fängelsemuseum.

Saknar ni Gestrike Magasinet? Finns även på turistbyråer och bibliotek samt mer än 90 olika distributionsplatser i regionen.

Gestrikekalendern - Gratis för privatpersoner, föreningar samt annonsörer. Boka plats i nästa Magasin! Utkommer 25 januari Manusstopp 8/1 Tel. 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se

För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel.

F

Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se. Notera att att alla evenemang som publiceras här i Gestrike Kalendern hämtas från hemsidan. Fler arrangemang och mer information finner ni där.

up Län pla ets ga stö ,5 r 2.0 sta 00 ex !

Din guide till massor av smarta

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

affärer och trevliga eveneman

g December 2014 • gestrike magasin

et.se

Julhandel

Nya regler Gävlebocken

Hälsa Nya och begagnade

Nya och begagnade

husbilar

Vardagshjälten: Lasse Wennman

Mycket motor

husvagnar

Riavägen 5, Valbo

026-13 47 85

• 026-13 30 www.caravanmarine.se 40

Vi ses på Gavlehov nästa år!

Ett stort tack till alla våra samarbetspartners, supportrar, publik och medlemmar för den gångna säsongen! Nästa säsong spelar vi åter i Allsvenskan (för 11:e året i rad).

026-

Vänliga hälsningar Dina fotbollsvänner på Gefle IF

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

7


N

Nöje - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

När spelvåldet går för långt har spelare tvingats slåss emot samhälle som skrikit efter censur. Men den här gången är det en hel del spelare som försvarat våldsamma spel som plötsligt säger stopp. Den här skiten vill vi inte stötta.

Skillnad på spel

Det har varit en hel del uppståndelse senaste tiden kring ett litet spel från en liten utvecklare. Namnet på studion är Destructive Creations och spelet heter Hatred. Har ni sett trailern förstår ni nog varför det blivit så mycket liv. Den finns att se på Youtube. Känsliga tittare varnas för starka scener. I Hatred ska spelaren mörda oskyldiga människor på brutala sätt. Våld i tv-spel är inget nytt. Folk har förfasats över våldet sen det mest obehagliga mediet kunde frambringa var en stor mängd röda pixlar. Sedan dess

Granliden Storv ik

MAT & VINHUS

LANDSVÄGEN39٠TFN 39 • TFN0290-311 0290-311 20 LANDSVÄGEN 20 www.granliden.nu www.granliden.nu

JULMENY 30/11-21/12 FÖRBOKAS – Olika alternativ

119 kr – 349 kr

JULDAGEN 25/12 ”JUST 4 CHRISTMAS”

Se info, menyer, events på www.granliden.nu

Men vad är egentligen skillnaden mellan Hatred och spel som Grand Theft Auto? I båda iklär du dig rollen som en våldsam psykopat som har ihjäl flockvis med människor. En stor del av våldet i GTA är valfritt medan spelaren i Hatred har som enda mål att mörda så många som möjligt, men det går inte komma ifrån att mord är grundläggande även i GTA. Men det är inte våldet i sig som gör Hatred så frånstötande. Det är den kulturella kontexten. Destructive Creations hävdar att de bara vill göra ett spel som är kul. Att de vill ta bort konstnärliga ambitioner, politisk korrekthet och ideologier och göra ren underhållning. De verkar inte förstå att de istället skapat ett av de starkast politiskt laddade spelen på många år. Huvudpersonen i Hatred mördar inte syfteslöst, lika lite som Destructive Creations gör ett spel som bara ska underhålla. Vi har blivit allt för vana vid att se tidningsrubriker om unga, arga män som skjuter ihjäl människor de anser ha gjort dem orätt, medan de skyller på

“Gävles godaste ribs” • Livemusik • Pubmeny • Á la carte

Önskar er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År

www.ccpuben.se 026-12 09 40 Centralplan 3 Gävle

S. Kungsgatan 8, Tel. 026-61 11 38 & 026-61 52 62

Nöje

Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Nöje det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Magasinet 23Magasinets november & 14 december 2014. Gestrike hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Nöje”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin.

k AB Ring 026-126 126 om ni också vill medverka. & Vinhus 8

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


samhället. Det är i det sammanhanget Hatred måste ses. Breivik skyllde sitt massmord på invandring och mångkultur. En ensam galning, men han existerade i en större kulturell kontext. Breiviks idéer kultiverades på högerextrema hemsidor och forum. Även om majoriteten av människorna på sajterna inte begår massmord är det utan tvekan en giftig retorik som används där. Det är problematiskt då att Destructive Creations använder uttryck som ”politisk korrekthet”, som inte sällan dyker upp i just de sammanhangen, för att vifta bort kritik mot bland annat rasism, sexism och homofobi.

Rasister och antifeminister Jag säger inte att alla som använder uttrycket ”politisk korrekthet” är blivande massmördare. Men faktum är att

huvudpersonen i Hatred inte är en skurk. Han är en manlig maktfantasti, skapad av människor som använder samma retorik som används av rasister och antifeminister. Jag tror inte att ett våldsamt spel gör en spelare våldsam. Det är det väldigt få som tror och de som tror på det har inga direkta belägg för det. Men det betyder inte att vi inte blir påverkade. Kultur speglar inte bara samhället, det formar samhället. Kulturen påverkar vår världsbild och kan normalisera rasism, sexism, hat och hot. Dåå måste kulturkritiken ta sitt ansvar. Jag säger inte att Hatred ska censureras. Låt Destructive Creations producera sin dynga. Men kritiken kommer inte att vara nådig. Linus Svensson • Svampriket.se

    

Gävle Drottninggatan 19 026-65 33 65

“Synen förändras genom hela livet. Vi på Specsavers anser att bra synvård ska vara till för alla. Därför inkluderar vi nu ögonbottenfotografering och tryckmätning i våra synundersökningar och kallar det Komplett Synundersökning. Ögonbotten är nämligen det enda stället på kroppen där man kan se blodkärlen på ytan och iaktta eventuella förändringar.” Mikael Englén, leg. optiker Falkenberg

Välkommen att boka tid på specsavers.se

Sara som ny ägare önskar gamla som nya kunder varmt välkomna!

  KomplettSyn erbjuds alla över 40 år eller vid behov. ©2014 Specsavers.



Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

9


N

Cash is King till Heartbreak Det hyllade Gävlebandet Cash is King gör en efterlängtad spelning i Gävle på Annandagen. Då får alla julfirande countryfans möjligheten att se dem på Heartbreakss scen. Cash is King är kända som Sveriges sannolikt bästa tolkare av countrylegenden Johnny Cash musik och repertoaren i deras scenshow bygger på hans musik även om medlemmarna är musikaliskt inspirerade av andra storheter som Bob Dylan, Tom Petty, Rolling Stones, och Shooter Jennings med flera. – Det skall bli gymt kul att få ha dem på vår scen på annandagen, säger Maria Östlund-Forsgren på Heartbreak. De är både populära och efterfrågade av folk i alla åldrar så det blir en perfekt julklapp och julfirande för vår publik. Historien om Cash is King började med en spelning på Cityfesten i Gävle 2007 och var tänkt som en engångsföreteelse men gensvaret och efterfrågan var så stort att bandet fortsatte att spela och turnera i fem år. 2012 tog de en paus på obestämd tid men de genomförde 2013 en reunion för att hylla Johnnny Cash på 10-årsdagen av dennes bortgång. Därefter har de gjort ett antal spelningar på begäran och nu är det alltså åter dags för en spelning i Gävle. Heartbreak Hotel • SvensPress.se

Gabriel 13 år och Trollkarl Trollkarlen Gabriel, Gabriel Larsson, 13 år, Älvkarleby, studerande, medlem i Svensk magisk cirkel och Uppsala magiska bröder. Gabriel Larsson började på teaterskola som fyraåring men har sedan cirka tre år tillbaka nästan bara sysslat med trolleri. – Själva trolleriet började när en vän gav mig flera trollerisaker för cirka 3-4 år sedan, berättar Gabriel. Han tycker om att uppträda och stå på scen. Det var när han var på nöjesparken High Chaparral, som han blev uppmärksammad av en Gävlebo när han körde ett improviserat buktalarnummer kombinerat med trolleri. – Det var en tjej som jobbade på Lido, kaféet, som tyckte att jag skulle komma dit och trolla. Efter det tog det fart, bokningarna började ramla in. Jag blev bokad på en stor personalfest av en avdelning på sjukhuset, på barnkalas och på biblioteket, säger Gabriel. I början av 2014 var Gabriel för första gången på Uppsala Magic & Comedy-festivalen, där trollkarlar och komiker från hela landet samlas och har sedan dess även hunnit med Magic Weekend och flera olika lectures. Sommaren 2014 var han också till Hollywood och besökte Magic Castle, där fick han trolla för andra trollkarlar som var där den dagen. I dag gör han föreställningar (scenshower, barnkalas och även mingeltrolleri) för stora och små. SvenskPress.se

Rundresor till Vietnam, Sri Lanka & Island Resor från Gävle med svensk reseledning. GÄSTRIKERINGEN Originalringen Silver 350:Guld fr. 2950:-

www.vietnamabc.se

Telefon 0732- 41 51 30 (Gävle) E-post: info@vietnamabc.se

10

Julklappstips! Presentkort säljes!

Micke Byström 0707-36 11 61 www.bibest.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

H

Styrketräning hjälper vid diabetes När försökspersoner med utvecklad insulinresistens fick testa att träna maxstyrka och uthållighetsstyrka i en träningsstudie som varade över tre månader förbättrades tillståndet markant i båda grupperna. I Sverige finns det 400.000 diabetiker och i framtiden kommer sjukdomen att drabba allt fler och yngre individer. När försökspersoner med insulinresistens fick testa att träna maxstyrka och uthållighetsstyrka i en träningsstudie som varade över tre månader förbättrades tillståndet markant. Försöksgruppen som tränade uthållighetstyrka ökade sin insulinkänslighet medan gruppen som tränat maxstyrka lättare tog upp socker från blodet till musklerna. Båda typerna av styrkerelaterad träning har en positiv effekt på höga blodsockervärden och kan därför rekommenderas för den som löper risk eller redan har drabbats av vuxendiabetes typ 2. Läs hela: www.gestrikemagasinet.se, Sök: Diabetes Text: Niclas Carlson • Svenskpress.se

Behandling med KBT och ACT Kognitiv Beteende Terapi och Acceptance Commitment Therapy.

TerApiCenTrum Södra Kungsgatan 42, 1 tr. För mer information kontakta:

Bo Kåresjö bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu

Julklappstips!

Ge bort lite skönhet till jul eller unna dig själv en skön behandling. Köp ett presentkort hos oss. Rosmarin Hudvård S. Kungsg. 15 Gävle Tel: 026-68 78 64 www.rosmarin.se

Hälsa Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Hälsa det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Hälsa”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

11


H

Hälsa - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Serviceföretaget med städ- och hygienartiklar! Brett utbud • Lagerhållning Fri utkörning • Städmaskiner Uthyrning • Städutbildningar Samarbetsavtal • Välkomna!

026-13 47 85 Södra Skeppsbron 17, Gävle Göran 0700-52 02 10, Imeli 0700-52 02 11

stadohygienbutiken.se

Kina tar över Tandlaget Från vänster; Tandsköterska Marie Bodin, Kristina ”Kina” Östling, Mats Englund och Helén Henriksson.

Vid årsskiftet överlåter tandläkare Mats Englund sin verksamhet på Tandlaget Borr & Tång i Gävle till Kristina ”Kina” Östling. Kristina, eller ”Kina” som hon kallas har ett förflutet på Folktandvården, men är redan väl hemmastadd i lokalerna på Nygatan i Gävle, då hon arbetat 1,5 år på kliniken och ser nu fram emot den nya utmaningen. – Det känns både bra och stort att ha fått det här förtroendet av Mats, säger Kina. Visst har det varit en målsättning att en gång få en egen klinik, så det är en dröm som går i uppfyllelse. – Jag tackar alla patienter som gett mig förtroendet att få ta hand om dem under de här 30 åren, hälsar Mats. Läs hela artikeln: gestrikemagasinet.se, sökord: Tandlaget SvenskPress.se

Glatt leende & god munhygien

Tips och råd!

Delta i utlottningar!

Besök och gilla vår sida på Facebook: facebook.com/borrotang

Vinn Matchbiljetter

Välkommen! – Boka tid på mottagningen eller besök oss på vår Hemoch Facebooksida

Team Mats Englund: 026-12 55 05, Team Håkan & Ellen Järperyd: 026-12 28 18, Team Anna Zetterqvist: 026-51 90 57, Käkkirurg Lars Zetterqvist: 026-65 41 10.

Nygatan 26, Gävle • www.borrotang.se 12

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

H

Sybutiken Pastellen firar 20 års-jubileum Sybutiken Pastellen firar 20 år i år berättar Kertsin Andersson. Välkommen in i butiken och hitta din favoritsymaskin, kanske den från TV-programmet Hela Sverige Syr. – 1994 i december övertog vi butiken som då hette Malous Tyg & Hobby och låg på Norra Rådmansgatan bredvid Gimlins Foto, vi bytte sedan till namnet Sybutiken Pastellen. Då bestod sortimentet av tyger, hobbymaterial, presenter och leksaker. 2006 flyttade vi till Södra Kungsgatan, flytten blev uppmärksammad i radio och pressen, då vi gjorde tyglangning med hjälp av kunder, var även med i Rix Morronzoo med Titti och Roger. 2011 flyttade vi in i Gamla Gefle där vi har skapat en unik butik med en skön atmosfär. Vi har omtalat stort sortiment av unika tyger för all slags sömnad och sybehör som band, spetsar, dragkedjor, trådar för vanlig sömnad och effekt/mönstersömmnad. Läs hela artikeln: gestrikemagasinet.se, sökord: Pastellen

BEGRÄNSAT ANTAL

Hårtork och plattång D5215GP E51/105675 Matberedare MCM2054/300233

Kaffebryggare KF520/300415

Almvägen 68, 802 69 Gävle • 026-12 70 00 Öppettider: Måndag-Fredag 08.00-17.00 Lördagar 10.00 - 14.00 • www.elon.se/gavle

Sybutiken Pastellen • SvenskPress.se

20-års jubileum! 15% på symaskiner (på ord. pris) 20% på alla tyger (gäller ej reatyger) 30% på WonderFil-tråd 30% på Ott-Lite dagsljusbelysning Gäller 14/12—20/12 2014

En unik miljö i Gamla Gefle

en

Sybutik

efle amla G

G

Glasmästargränd 5, Gävle 026-518505 • pastellen.se Öppet: Vard 10-18 lör 10-14

Vi vill önska våra gamla och nya kunder en riktigt God Jul & ett Gott Nytt år!

Svensk Brandtjänst Service AB Glöm inte att se över dina brandvarnare och brandsläckare i advent! Murängsvägen 14, Gävle • Tel: 026-19 70 75 www.svenskbrandtjanstservice.se

Hem & Bostad Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Hem & Bostad det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Hem & Bostad”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

13


H

Skyltsöndag på Söder i Gävle

På skyltsöndagen i Gävle den 30 november var det traditionell invigning av Gävlebocken. Tusentals Gävlebor vallfärdade genom stan och slöt upp kring Slottstorget för att trivas och umgås. Stadens affärsmän hade skyltat upp rejält och i Söderbacken pryddes skyltfönstren, inte bara av smaskiga bakverk och julklappstips utan till betraktarnas förtjusning, även av lättklädda damer iförda endast underkläder och småbarn i tomteluvor och pepparkaksdräkter. Räddningstjänsten var

också på plats och beredda om någon eldsjäl skulle dyka upp. På scenen var det underhållning med Henrik Harrysson som konferencier där Per-Arne Wikström från Högskolan prisades för namnförslaget Gavlevallen till nya fotbollsarenan och fantastiska Anna Sving från Barnkliniken blev utsedd till Årets Gävlebo samt att Gävles Lucia sjöng stämningsfulla julsånger. Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se

NORIN FÖRETAGSSERVICE AB

Köp nästa golv hos oss!

Vänd er med förtroende till oss med era elproblem.

www.borohus.se Jörgen Larsson 070-313 75 80

Tel 026-51 58 20 Förrådsgatan 5, Gävle www.byggogolv.se

Allt från trädfällning och beskärning till ett helhetsgrepp om er utemiljö Vi önskar alla en riktigt

God jul och ett Grönt Nytt år! Ring Urban Norin på telefon 070-659 36 25

Västervet 5, 805 97 Gävle Tel & Fax: 026-121610

14

Tel. 026-61 32 00 Den gröna hemsidan: www.pirab.nu

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

VI TRYCKER PÅ DIN LOGO ER ! DINA KLÄD

H

PASSA PÅ

KANONERBJUDANDE! PÅ ARBETSKLÄDER

CHAUFFÖRSPAKET 1.374:ORD. PRIS 2.394:HANTVERKSPAKET 1.749:ORD. PRIS 2.706:VARSELPAKET 2.374:ORD. PRIS 3.788:-

www.swedol.se

Priser inkl. moms. Erbjudandet gäller fram till den 17 januari 2015! Swedol AB, Sörby Urfjäll, Utmarksvägen 10, 802 91 Gävle, Tel. 026-17 65 40

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

15


H

Invigning av Gävlebocken

Med anledning av att Gävlebockens skapare, reklammannen Stig Gavlén gått ut med att han tyckte att bocken skulle begravas efter sitt 50-årsjubileum 2016 hade jag för avsikt att göra en undersökning om vad Gävleborna tyckte om bockens framtid. Det visade sig dock vara helt onödigt. Alla jag träffade var rörande överens - bocken skall stå på plats varenda år, så länge som det bara är möjligt. Högskolans Per-Arne Wikström tyckte dock att bocken borde åka på utflykt till Kina och Elena Rossi Johansson föreslog att man kan bygga upp ramen i stål och kanske ha den dekorerad med en ljusslinga året runt.

Snickeri, Byggtjänster och Hantverkskvalitet

Temperaturen höll sig kring nollstrecket hela skyltsöndagen det var riktigt behagligt även om det hettade till ordentligt när pyroteknikens okrönte mästare Eje Berglund drog igång fyrverkerierna strax efter klockan fyra. Tidigare år har man provat med staket och flamskyddsmedel för att skydda bocken men i år är det en tillfällig hållplats för taxibilar utanför restaurang Terassen som gör att vi är många som håller ett vakande öga på vårt världsberömda varumärke. Låt oss hoppas på ett gott nytt år. För oss alla och inte minst vår fina halmbock. Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se

Köp och sälj

GRATIS! • Har du saker du vill sälja? • Söker du saker att köpa?

Dags för fönsterputs!

Nytt på nätet:

niceshop.se

För både företag och privatpersoner Lägg ut din annons utan kostnad

Säljer och monterar fönster

Ring oss på Qyrax: 073-715 52 60 070-730 58 77, cecilia_jader@hotmail.com

FÖRETAGSCERTIFIERING Regler för återgivning Företagscertifieringsmärket får endast användas tillsammans med det certifierade företagets namn, märke eller logotype. Märket får inte ha en dominerande placering utan ska vara underordnat företagsnamnet. Märket får användas på reklam- och informationsmaterial som helt eller delvis refererar till den certifierade verksamheten. Ävenså på brevpapper och fordon som tillhör det certifierade företaget. Märket får inte användas på visitkort eller motsvarande. Märket får inte användas på ett sådant sätt att det ger sken av att Incert ansvarar för innehållet i det sammanhang märket förekommer. Märket skall alltid kopplas till företagsnamnet.

DEKAL ,TRANSP BAKGRUND ALT PRINT PÅ VIT BAKGRUND STANSAD ENL STANSLINJE CMYK

TRYCKORIGINAL BESTRUKET PAPPER FYRFÄRG, CMYK

Rusta dig inför vintern! Köpa nytt eller serva din värmepump!

TRYCKORIGINAL BESTRUKET PAPPER SVART TRYCK

Telefon: 026-13 34 40 Mobil Thomas 070-659 53 25 www.tpbygg-fonster.se

16

TRYCKORIGINAL OBESTRUKET PAPPER FYRFÄRG, CMYK

TRYCKORIGINAL OBESTRUKET PAPPER SVART TRYCK

Utmarksvägen 7A, Gävle • Telefon: 026-14 29 01

www.varmepumpcenter.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

H

Låt vår bock vara kvar

Fakta Gävlebocken Total vikt: 3,6 ton, varav halm 1,3 ton. Total höjd: 13 meter. Mankhöjd: 7,6 meter. Längd: 7 meter. Röda band: 79,5 meter. Bockens ben: 2 meter i diameter. Lampor i hornen: 32 stycken.

Vi önskar nya och befintliga kunder en riktigt God Jul & Gott Nytt År

Berendsen Textil Service AB

Hoforsvägen 70, 813 91 Hofors, 0290-270 35 Hamrångevägen 21, 816 31 Ockelbo, 0297-57 58 05

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

17


H

Handel - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Kundklubbens fest med Färgpelle i Sandviken

Micke Eriksson och Inger Schröder får hjälp att välja tapeter av Susanne Fredriksson och Färgpelle.

Det är till att vara populär, eller vad sägs om att gå från 300 till nästan 800 medlemmar på två månader? Kundklubbens medlemskurva fortsätter nu att stiga snabbt.

Ny

he t

!

Ja, så går det till hos Happy Homes-butiken i Sandviken. Nu i helgen firade man därför framgångarna med en fest för medlemmar och intresserade. Det firades bland annat med varma och kalla drycker, grillad korv, glass och ballonger. Eftersom det ju också ligger nära butikens sortiment, så

hade man naturligtvis en populär tecknings/målningstävling, som leddes av butikens nya maskot – Färgpelle. Per, Gunilla, Lillemor och Susanne var alla på plats och gjorde visningar och gav tips till intresserade deltagare vid evenemanget om inredningsdetaljer till exempel för entréhall, badrum, golv och tapeter. Läs hela: www.gestrikemedia.se, Sök: Färgpelle Happy Homes Sandviken • SvenskPress.se

Gestrike Magasinet 2015 = Annonspaket + PR-paket

Vi kan nu erbjuda er en unik helhetslösning för marknadskommunikationen från och med 2015. Genom Gestrike Magasinets marknadsföringspaket är ni säkra på att nå er målgrupp med både reklam- och pr-budskap. Detta sker genom ett flertal effektiva kanaler med kontinuerlig frekvens under året. Era nyheter publiceras på nyhetstjänsten SvenskPress.se i samarbete med kommunikationsbyrån Kommunikation Precis Reklam.

– Kontakta din Gestrike mediakontakt för genomgång av er marknadsföring inför det kommande året!

Annonspaket Annonser i print Banners på hemsidor Banners i nyhetsbrev

PR-paket Nyhetsuppdateringar Hemsidesuppdateringar Sociala medier • Pressreleaser

Gestrike Media AB • Muréngatan 14, 802 50 Gävle • Tel. 026-126 126 • info@gestrikemagasinet.se • www.gestrikemagasinet.se

18

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Pynta inför julen! r Julstjärno

Ljuslykta

Fr. 20:

198:-

Vi bjuder på fika!

r Julgruppe Fr. 79:-

Hyacinter olika färger

Amaryllis

49:-

Fr. egen odling

Valfri Julgrupp till r Julgrana ngs

ku vanliga &

fr.

179:-

halva priset Erbjudandet gäller mot denna kupong dock längst t.o.m. 24 december 2014.

Bernö Trädgårdscentrum Högbovägen, Sandviken Öppet vard 9,30-18, lö 10-16, sö 11-16 • 026-25 70 80 www.berno.nu. Gilla oss på facebook Följ oss på instagram: bernotradgardscentrum


H

Lasse hjälper både behövande och miljön

Lasse hedras som Vardagshjälten av Nalle Rydstrand, effect plus+.

I snart tre år har Lasse Wennman med sitt projekt Matakuten åkt runt i Gävle med omnejd och delat ut bröd till 500-600 personer i veckan som inte haft råd att själva köpa det. Det är bröd som matbutikerna annars skulle ha kastat. Denna goda gärning och samhällsinsats uppskattas och prisas av allt fler än bara de som får ta del av hans mattransporter. Han blev nyligen utsedd till Sveriges första miljönär på Miljögalan i Gävle vilket var ett samarbete med avfallsbranschen kommande kampanj för att öka medvetenheten om hållbar konsumtion. Jag träffar Lasse i samband med att han blev utsedd till Vardagshjälten av affärsnätverket effect plus+ och höll ett uppskattat föredrag om sin verksamhet på Grand Elite Hotel i början av december. Hur kom du på idén att starta Matakuten? – Jag träffade en kompis som kör brödbil. Han berättade då att det slängs en stor mängd bröd som inte har något bäst före datum bara för att konsumenterna alltid tar det färskaste brödet. Jag såg då dels en möjlighet att mätta många hungriga magar, men också att motverka att fullt ätbart bröd hamnade på avfallsberget. De första två åren arbetade Lasse helt ideellt med verksamheten som hela tiden växte men när både den egna bilen och orken tog slut var det många som som ville ställa upp. Bilbolaget ställde upp med allt större bilar och Gästrike Återvinnare beslutade sig för att projektanställa Lasse då han ansågs vara toppen på avfallsberget. – Matakutens verksamhet är behjärtansvärd och ligger helt i linje med Gästrike Återvinnares mål att förebygga avfall, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare. Den miljöpåverkan som maten ger upphov till under sin väg från jord till bord sker helt i onödan om maten ändå slängs i slutändan. Maten Lasse får tar till vara jordens resurser och kommer till glädje och nytta istället för att bli kompostjord.

20

Hur många är ni som jobbar med Matakuten? – Under de två första åren var jag helt själv men nu är det 3-4 personer som hjälper till med sortering av kläder, ompaketering av bröd och mat. Jag är väldigt glad för detta, säger Lasse. Vad är det mest tillfredsställande i det här arbetet? – Det bästa är ju att möta och fylla någons behov, att veta att den familjen har bröd på bordet. Att jag också kan ha detta som mitt jobb är ju också väldigt tillfredställande.

20 givare och 2000 mottagare Matakuten samarbetar idag med ett tjugotal givare och har cirka 2000 mottagare varje månad. Dagligen transporteras 10 till 15 säckar innehållande främst bröd men även en del andra förbrukningsvaror som kan ha skadade förpackningar eller på annat sätt inte passar in i det ordinarie konsumtionsledet. Ibland hämtar de även upp sallad och mat från restauranger. Lasse poängterar vikten av att ingenting får säljas utan det här är en service mot den fattigdom som tyvärr finns i samhället idag. Vad hoppas du kunna uppnå i framtiden? – Det är att Matakuten blir en fullt ut integrerad del i det sociala hjälparbetet i Gävle och i andra städer. Jag hoppas också att Matakuten kan påverka butiker, restauranger och familjer till en miljövänligare och mer genomtänkt hantering av livsmedel. Joe Formgren SvenskPress.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

H

Miljönärmärkning för ökad medvetenhet om hållbar konsumtion Mängden sopor ökar hela tiden och det är inte hållbart. Om det skulle fortsätta så här skulle Sverige ha dubbelt så mycket sopor år 2030. Genom att utse ”Miljönärer” så vill avfallsbranschen öka medvetenheten om hållbar konsumtion och göra det till en god vana. En miljönärmärkning betyder att man på något vis främjar återanvändning, reparation, lagning eller utlåning. I samband med Miljögalan i Gävle utsågs Sveriges första Miljönär Lasse Wennman och det är det första steget i en kampanj som kommer att pågå i Sverige i flera år.

Vill du att ert företag blir Miljönär-märkt? Om du har en verksamhet kan även du söka för att bli utnämnd till Miljönärvänlig hos Avfall Sverige. Utnämnda Miljönärvänliga verksamheter premieras att använda symbolen och kommer finnas med på en speciell hemsida. Symbolen ska vara en kvalitetsmärkning för hållbar konsumtion.

Hur gör man när man vill vara miljösmart? Konsumera smart gör du genom att köpa kvalitet, hyra, laga och köpa second hand, konsumera upplevelser, planera sina inköp. Det handlar inte om att sluta konsumera, utan att konsumera smart för miljöns skull.

Varför ska vi minska mängden sopor? Betydligt mindre material behöver produceras när vi använder saker, kläder och mat som redan finns. Det är i produktionen som den största miljöpåverkan sker. Det finns ofta en besparing för miljön när man använder saker länge. Att minska avfallet är det bästa enligt EUs avfallshierarki. För mer information se: www.gastrikeatervinnare.se

Joe Formgren SvenskPress.se

Inbjudan till informationslunch effect plus+ 21 januari på GTC Restaurangen Företag och organisationer - varmt välkomna att anmäla er på informationslunch den 21/1 om effect plus+ och vilken nytta det kan göra för er verksamhet. Maila er anmälan till nalle@effectplus.se

Upplev effect+dagen + Nätverksdagen + effect+kryssningen

+ medlemsevent + medlemserbjudanden + luncher + after works = Kontakter, kunskaper och kul Marknadsför egna aktiviteter, events och erbjudanden. Varmt välkomna ni också!

Ring för mer information Nalle Rydstrand 070-51 05 050 info@effectplus.se • www.effectplus.se

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

21


H

.. Önskar ni er också en ny hemsida i julklapp?

Önskar ni en ny modern hemsida som är enkel att administrera? Optimerad för att ni skall upptäckas av alla sökmotorer? Med möjlighet att komplettera med nyhetsbrev, webbshop och projekthanteringssystem.

Julerbjudande 9.900:Vid beställning före 24 december. Ord. pris 12.500:-. Moms tillkommer.

Årets Julgåva Vår julgåva även i år är att vi stöder Hand in Hand som arbetar med kvinnors entreprenörskap för att arbeta sig till bättre levnads-villkor för sig och sina familjer.

Sömnstörningar lindras av styrka och kondition Styrketräning kan användas för att lindra sömnproblem och det spelar ingen roll när på dagen träningen utförs. Sömnproblem är en vanlig åkomma som drabbar både kvinnor och män någon gång under livet. En vuxen person behöver i snitt åtta timmars sömn varje natt. Flera av kroppens naturliga funktioner är beroende av sömn. Utan tillräcklig sömn får hjärtat och hjärnan inte vila i tillräcklig utsträckning. Daglig fysisk aktivitet som påverkar kondition och styrka i positiv riktning lindrar sömnproblem. Att konditionsträning har en positiv inverkan på sömnstörningar är tidigare känt. En nyligen gjord studie berättar att styrketräning har samma goda effekt på sömnen som konditionsträning. Collegestudenter med sömnproblem testades i laboratoriemiljö vid fem olika tillfällen i syfte att kartlägga styrketräningens inverkan på deras sömnkvalitet. Genom lottning tränade flera studentgrupper styrketräning under 30 minuter vid olika tider på dagen med en belastning som mostsvarar 10RM. Den vikt som kan lyftas tio gånger i följd vid varje styrkeövning. Under nätterna registrerades sömnvanor och blodtryck under hela testperioden. Resultatet visar med tydlighet att styrketräningsgruppen hade lättare att somna in och vaknade färre gånger under natten jämfört med kontrollgruppen som inte tränade alls. Styrketräning kan användas för att lindra sömproblem och det spelar ingen roll när på dagen träningen utförs. Resultat från tidigare forskning visar att styrketräning lindar sömnstörningar som uppstår ur vardagsbekymmer och sjukdomstillstånd som hänger ihop men muskelsvaghet, benskörhet, utmattningstillstånd och depression. Text: Niclas Carlsson • SvenskPress.se

Här är alla dammråttor utrotningshotade Storstädning, fönsterputs eller abonnemang med städning – vi löser det mesta. Just som du vill ha det hemma. Rent magiskt, faktiskt.

www.precisreklam.se

22

Kontakta oss idag, så berättar vi mer. 026-12 57 60 | gavle@homemaid.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Gävleföretagare utmanar Onlinepizza Många som beställer hämtmat gör det via en nättjänst, som ofta administreras av Onlinepizza. Det kostar stora pengar för restaurangen att kunna erbjuda sina kunder den här tjänsten. 13 procent av omsättningen kan lätt kosta 13-15 000 kronor per månad. En kostnad som måste täckas av priset och därmed betalas av kunden i slutänden. I Borlänge är det 7 pizzerior som beslutat avsluta samarbetet och bojkotta Onlinepizza. Men nu finns det en liknande tjänst till en avsevärt lägre kostnad och det är en Gävleföretagare som utvecklat alternativet, GloriaFood på Digitalspecialisten. Det är Reyner Harris på Digitalspecialisten som skapat det nya systemet och den goda nyheten är att årskostnaden för beställningstjänsten på GloriaFood är lägre än månadskostnaden på Onlinepizza. – Jag har funderat på det här problemet ganska länge eftersom kostnaden för restaurangerna kan vara väldigt betungande, säger Reyner Harris. Dessutom måste de som anlitar Onlinepizza vänta på pengarna för maten eftersom betalningen går via dem. Det kan handla om 15-30 dagars väntan vilket blir ytterligare en belastning för restaurangen. – Med vårt system kan de antingen välja att kunden betalar vid hämtning eller med kort eller betaltjänst via Internet, vilket innebär att de har pengarna direkt eller senast efter ett par dagar, säger Reyner Harris.

H

Boka trygghetsboende i Gävle!

Brf Takterrassen bygger 76 lägenheter 2-4 rok för 70+. Reception som kan hjälpa till med bokningar m.m. för: • Massage, fotvård och gym • Support för IT och andra tekniska frågor • Gemensamma middagar i allrummet • Måltidsleveranser

• Kemtvätt • Städning • Gruppresor och aktiviteter • Hemtjänstpersonal (i grannhuset)

Internationellt intresse Systemet kan anpassas till de olika restaurangernas behov. Man kan också välja när man vill hämta maten. Eller om den tjänsten finns, när man vill ha maten utkörd. På jobbet kan man beställa lunchmaten på fikarasten för leverans till exempel klockan 12. – Vi har fått in spontana förfrågningar både från restauranger i Gävle och från andra ställen, säger Reyner. Det finns redan idag internationellt intresse för systemet. Quickin i Valbo är anslutet till GloriaFood och där är man väldigt nöjd med det. – Det fungerar väldigt bra och känns tryggt för oss och vi känner större frihet, säger Hasan Ay, ägare till Quickin. Vi betalar en fast avgift och vi behöver inte betala något extra. Det ska bli intressant att följa utvecklingen av GloriaFood! Läs hela: www.gestrikemagasinet.se, Sökord: GloriaFood

Lägenheterna är yteffektiva med gott om utrymme och de är även förberedda om man behöver anpassat boende.

Kontakta Svensk Fastighetsförmedling för mer info Jonas Östblom: 070-601 94 34 • Malin Hagberg: 070-605 44 79 Karolina Nilsson: 070-744 55 94 Brf Takterrassen, Muréngatan 20, Gävle www.brf-takterrassen.se

Digitalspecialisten • SvenskPress.se

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

23


H

Handel - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Trygghetsboende byggs i Gävle

Kenneth Lewin, Jonas Östblom och Lars Tobé visar tvårummare.

Förr eller senare börjar de flesta fundera över sitt boende och var man ska ta vägen när man blir äldre. Många känner oro för att bli gamla, sjuka eller ensamma och det finns inte så många alternativ till den traditionella äldreomsorgen idag. Det var detta som var grunden till att bygga bostadsrättsföreningen Takterrassen i Gävle som ett trygghetsboende. Efter noggranna förberedelser är det nu dags att bjuda in intresserade 70-plussare att teckna sig för lägenhet i framtidens boende på Söder i Gävle, närmare bestämt på Muréngatan 20, där Möbelcentrum låg tidigare. Bakom projektet finns företaget Realoption som arbetat tillsammans med Gävleborna Kenneth Levin, Lars Tobé och Hans Ström (SPF). Flera informationsmöten har hållits bland annat på Söders Källa den 26 november med 60 besökare. Flera sådana träffar är inplanerade. En visningslägenhet har byggts upp i Elektroverkens gamla lokaler och de första visningarna genomfördes i slutet av november. - Jag är överraskad över hur stort intresse det varit, säger Kenneth Levin. Totalt har redan ett 100-tal anmält förhands- intresse och en hel del av dem är redan beredda att betala handpenning, så det blir helt säkert byggstart under 2015. Lägenheterna säljs av Svensk Fastighetsförmedling och där är det Jonas Östblom, Malin Hagberg och Karolina Nilsson som sköter försäljningen. - Det är jättestort intresse för den här bostadsrättsföreningen, säger Jonas Östblom. Det är många äldre som vill sälja sin villa och i stället köpa en lägenhet men tyvärr

finns det alldeles för få sådana objekt till salu. I Takterrassen ska det finnas bästa tänkbara service för de boende med bland annat reception, som ska ge känslan av en välkomnande hotellobby, där man ska kunna få hjälp med det mesta • Bokning av massage, fotvård och gym • IT- och andra tekniska frågor • Gemensamma middagar i allrummet • Måltidsleveranser • Kemtvätt • Städning • Bokning av gruppresor och aktiviteter • Vårdcentral (finns i grannhuset) Totalt planeras 76 st lägenhet i storlek från 2 till 4 rum och kök. Beståndet av bostadsrätter i Gävle behöver fyllas på, både för de som söker lägenhet och för att Gävles lägenhetsmarknad ska bli mer ”normal”! Brf Takterrassen • SvenskPress.se

Ny bok av Ola Berggren Författaren och beteendevetaren Ola Berggren är i dagarna aktuell med en ny bok med titeln ”Alla borde känna Orvar - en guide om livet”. – Att skriva en bok är alltid lite speciellt, jag har haft förmånen att skriva åtta böcker tidigare. Några har jag skrivit själv och några med en kompis. Nu kände jag att jag ville göra det själv igen och på mitt eget sätt. Jag ville också göra den enkel med berättelser men också med ett budskap som är viktigt för alla och som är tidlöst. Boken som handlar om det härliga samspelet mellan den 80-årige psykologiprofessorn Orvar och tvillingarna Ruben och Kexet och är en guide om livet. Den innehåller 17 berättelser och är på 112 sidor Läs hela: www.gestrikemagasinet.se, Sökord: Berggren SvenskPress.se

24

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

Hört & Hänt

H

Michael Carrick vägrar ratta Chevrolet och istället väljer att köra sina egna privata kärror.

Bilnyheter från världens alla hörn

Slovakiens nya ”höjdare”

Duger inte Chevrolet? Det kostar att ligga på topp. Tja, i alla fall om man vill synas ihop med det engelska fotbollslaget Manchester United. Chevrolet är huvudsponsor till klubben och pröjsar närmare 550 miljoner om året och förutom en gigantisk summa pengar har man dessutom försett laget med 15 nya bilar med modeller som Camaro samt Corvette. Inga småpengar direkt. Då kan det måhända kännas lite snopet när spelare som Wayne Rooney, Robin van Persie och

Nya och begagnade husbilar

Släpvagnar & båttrailers

Att stå still i rusningstrafiken är knappast någon ”höjdare” och kan få den mest tålmodige att tappa behärskningen. Vore det då inte skönt att likt i filmens underbara värld bara kunna trycka på en knapp och vips så poppar vingar ut och du kan lyfta från marken och svepa förbi alla bilar? AeroMobil har högt flygande planer och den slovakiska tillverkaren ger dig vingar. Under huven arbetar en Rotaxmotor och flygbilen toppar 160 km/h på marken och 200 i luften samtidigt som den dricker 0,8 liter milen eller 15 liter per flygtimme. När AeroMobil 3.0 finns att köpa och vad den kommer att kosta är än så länge en välbevarad hemlighet. Fortsättning följer >>

• • • •

Däck/AC Bilservice Reparationer Gratis lånebil

Nya och begagnade husvagnar

- Alla bilmärken!

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40

www.caravanmarine.se

Kryddstigen 23 802 92 Gävle Kontor 026-51 61 71

026-14 26 26 Sätravägen 14, Gävle www.esbilservice.com

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40

www.caravanmarine.se

Motor Under den här avdelningen finner du som är intresserad av Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni nyheter, evenemang och erbjudanden så publicera dem direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se under rubriken ”Motor”. Gratis för privatpersoner, föreningar och annonsörer. Alla kan och får vara med! Kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta magasin. Ring 026-126 126 om ni också vill medverka.

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

25


M

Det luktar äventyr Det är snart tjugo år sedan Volvo 850 klädde upp sig med hjälp av hasplåtar i plast och fyrhjulsdrift. I sitt nya tuffa utseende fick den heta Cross Country men på bagageluckan stod det kort och gott XC. Numera är XC reserverat för göteborgarnas mest robusta modeller medan Cross Country innebär lite softare stänk av äventyr. Nu är det dags för landets tredje mest sålda bil att klä sig i oömmare kläder.

ger kroppen ett omfattande stöd hela vägen från axlar till lår och dessutom finns en hel del andra godsaker. Infotainmentsystemet gör allt från att strömma musik till att leta efter lediga parkeringsplatser och systemet kan dessutom läsa upp textmeddelanden utan att föraren behöver ta händerna från ratten.

Framför oss står nya Volvo V60 Cross Country och för dagen är det ”se men inte köra” som gäller. Bilen har nämligen världspremiär på två olika kontinenter samtidigt – i Los Angeles och Stockholm. Det är visserligen tusen mils avstånd mellan städerna, ändå är bilen lika viktig i USA som i Sverige.

Ska inte bli dyr

Talar till dig 65 millimeter högre markfrigång, hasplåtar i plast, skärmbreddare och markerade tröskellådor är kännetecken för Volvo V60 Cross Country. De kromade listerna runt sidorutorna har blivit svarta och hjulhusen fylls upp med 19-tummare skodda med högprofilhjul. Inredningen är riktigt elegant med en detaljfinish som tål att granskas och gillas. Vad sägs exempelvis om svart skinn med grova bruna sömmar? Någon provkörning blir det inte som sagt idag, men väl en provsittning. De nya sportsätena

26

Man skulle kunna tro att Cross Country är synonymt med fyrhjulsdrift men så är inte fallet. Drivning på alla hjulen ligger helt enkelt inte i topp på de äventyrslystna kundernas önskelista och räcker det med framhjulsdrift så erbjuds en bensinare på 245 hästkrafter samt dieslar på 190 eller 150. Är du ute efter fyrhjulsdrift så är det femcylindriga motorer som gäller - en bensinare på 254 hästar samt en dieselspis på 181. Till dessa maskiner ingår dessutom den elektriska servostyrningen EPAS där föraren själv kan påverka styrningens karaktär med en knapptryckning. En annan finess är ”aktivt helljus” som automatiskt skärmar av precis så mycket som behövs för att inte blända andra bilister och sedan finns naturligtvis hela paletten av avancerade säkerhetssystem. V60 Cross Country lanseras i början av 2015 och ska inte bli dyr - det är ett nyårslöfte från Volvo. Staffan Swedenborg & Johannes Gardelöf • CNP AB

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


V IN TE R TI D

RA B A R T X E I V R A L A T E JUST NU B RA B A R T X E I IL V B R A A L N A T IV E R NU2B-HJULSD T IN FJÖURSD BIL V IN TE R TI D

** NA R UIV R D A S B L U S U Y J N -H N 2 E R E IN P D Ö FRÖDRU K NÄ U

Y SUBAR NÄR DU KÖPER EN N

**

y Köp en n k och Outbnacny ch h SubaruKöpAeTO baRcok oc t G I u V O A u r N fåSuba köRpoect!h påTO AGA K I C V U A L N L SOfå å kkörpet! .90p0 C2KA ärLdLeU3 VO S r 2.900 k Värde 3

Lägg till ch ggOtKillo R DRAGLKä ROM chE KÄR K AoR E G V A R R O D T MO t AR VdÄaRsM MOföTrOeRn st

:–:– 99.9.90500 ) 0 .000 kr f ö r e n da

1 r) (Värde e 15g.0 in0g0årk (Voänrtderin g ingår M terin Subaru Outback fr.

Mon

Subaru Outback fr.

314.900:– 314.900:–

Standardutrustning Standardutrustning • Alltid 4-hjulsdrift • Alltid 4-hjulsdrift • •Eluppvärmda Eluppvärmdaytterbackspeglar ytterbackspeglar • Automatisk nivåreglering • Automatisk nivåreglering Eluppvärmdframruta framruta ii nederkant nederkant • •Eluppvärmd • 2-zons klimatanläggning • 2-zons klimatanläggning VDC(antispinn, (antispinn,antisladd, antisladd, traction traction control) • •VDC control) • AUX/USB-ingångar • AUX/USB-ingångar •Max. Max.dragvikt dragvikt1.700–1.800 1.700–1.800 kg • • Xenon-strålkastare • Xenon-strålkastare Boxermotor • Strålkastarspolning Boxermotor • Strålkastarspolning god jul 2.0DBoxerdiesel, Boxerdiesel, 150 150 hk hk (350 (350 Nm) • 6 airbags och whiplashskydd Nm) • 6 airbags och whiplashskydd • •2.0D gott nytt 2,5i,173 173hk hk(235 (235 Nm) Nm) • 10-vägs eljusterbar förarstol • •2,5i, • 10-vägs eljusterbar förarstol

& år!

Bränsleförbr bl körn 5,9–7,6 l/100 km. CO2-utsläpp: 155–175 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Erbjudandet gäller t o m 2014-11-30 eller så långt lagret räcker. Det kan ej kombineras med andra erbjudanden, rabatter eller avtal. *Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil. ** Gäller inbyte vid köp av ny Subaru t o m 2014-11-30.

FÖrsäljning

service

Bränsleförbr bl körn 5,9–7,6 l/100 km. CO2-utsläpp: 155–175 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad.

Erbjudandet gäller t o m 2014-11-30 eller så långt 155–175 lagret räcker. DetBilen kan ejpå kombineras med andra erbjudanden, rabatter eller avtal. ränsleförbr bl körn 5,9–7,6 l/100 km. CO -utsläpp: g/km. bilden är extrautrustad. 2 *Eller vidgäller 1.500, och 4.500eller mil.  ** Gäller inbyte vid köpDet av ny t o m 2014-11-30. rbjudandet t o3.000 m 2014-11-30 så långt lagret räcker. kanSubaru ej kombineras med andra erbjudanden, rabatter eller avtal. niclas Morgan Tobias john Mån-fre 9-18, lö ** 10-14Gäller inbyte vidchrister Eller vid Öppettider 1.500, 3.000 och 4.500 mil. köp av ny Subaru t o m 2014-11-30.

www.dahlbomsbil.se

026-100 403

026-100 408

026 100 407

026-10 04 71

026-10 04 70


M

Motor - Din guide till massor av smarta affärer - gestrikemagasinet.se

Snacka om trä(l)igt jobb

Överviktiga krockdockor

>> Vill du lägga vantarna på en Bugatti Veyron men känner att du inte har ekonomin på din sida? En snickeriverkstad i Indonesien har byggt en minst sagt väldetaljerad replika i skala 1:1 och supersportbilen går lös på 40 miljoner Rupiah. Tycker du att det låter mycket så kan vi trösta dig med att det motsvarar 24 000 spänn. Som hittat tyckte en tysk affärsman som nu köpt Bugattin. Hur lång tid supersportbilen tog att bygga och hur mycket sandpapper det gått åt är det ingen som vet, men det här är vad man kallar ett trä(l)igt jobb.

Tro det eller ej men den genomsnittlige amerikanen väger nu så pass mycket att man tvingas öka vikten på dockorna som används vid krocktester. Den tidigare 75 kilo tunga testpersonen ersätts nu av en ”bjässe” på hela 120. De testdockor som används idag har inte ändrats sedan 1980 och en undersökning visar att överviktiga personer knappast har statistiken på sin sida. De löper nämligen 78 procents högre risk att dö vid en kollision och därför väljer man nu att lägga på hela 45 kilo. Snacka om att äta upp sig!

00 kkrr 0 8 0 6699 8 frr.. 1 f 1

ive a Drive Assttrra Dr l e lA Op Ope

Jenny Nilsson • CNP AB

Fullutrustad med bl a Fullutrustad med bl a 2-zons klimatanläggning 2-zons klimatanläggning Uppvärmd läderratt Uppvärmd läderratt Parkeringssensor bak Parkeringssensor bak IntelliLink med Bluetooth IntelliLink med Bluetooth Farthållare & färddator Farthållare & färddator 16” lättmetallfälgar 16” lättmetallfälgar

ASTRA ASTRA DRIVE DRIVE

SERVICE OCH ASSISTANS PÅ KÖPET. Nu inkluderar vi tre års service, vägassistans och garanti med alla våra nya bilar (från modellår 15 och framåt).* Nu inkluderar vi tre års service, vägassistans och garanti med alla våra nya bilar (från modellår 15 och framåt).* Att Astra Drive dessutom är en ovanligt hållbar och tekniskt avancerad bil, ser vi som en ren bonus. Att Astra Drive dessutom är en ovanligt hållbar och tekniskt avancerad bil, ser vi som en ren bonus.

opel.se opel.se

Välkommen in och provkör så förstår du vad vi menar. Välkommen in och provkör så förstår du vad vi menar.

Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12 95 70 Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 www.erikssonbilteam.se Bränsleförbrukning blandad körning 3,7-6,4 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 97-149 g/km. Priset och utrustningen som kommuniceras är Astra utrustad med Drive-paket. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Bränsleförbrukning blandad 3,7-6,4 l/100Service km. COi 2enlighet utsläppmed blandad körning 97-149och g/km. Priset och utrustningen somper kommuniceras är Astra utrustad med Drive-paket. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. *Assistans och garanti gällerkörning upp till 90 000 km. bilens servicehäfte upp till 30 000 km körsträcka år. Vissa taxibilar, körskolebilar, hyrbilar samt publika fordon omfattas inte. *Assistans och garanti gäller upp till 90 000 km. Service i enlighet med bilens servicehäfte och upp till 30 000 km körsträcka per år. Vissa taxibilar, körskolebilar, hyrbilar samt publika fordon omfattas inte.

28

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Vi ger din bil bästa servicen! Komplett verkstad för alla bilmärken Oavsett om det är dags att lämna in bilen för service, reparation, däcksbyte, om det är dags att byta vindruta eller krockskadereparation kan Ni tryggt lämna in Er bil till oss oavsett bilmärke! Bilvaruhuset Dahlboms Bil är medlem i MRF och Kontrollerad Bilverkstad (KBV - Gröna punkten), vilket innebär att vi följer MRF:s etiska regler samt att vi regelbundet stickprovskontrolleras på utförda arbeten - för er trygghet. Bilvaruhuset Dahlboms Bil är auktoriserad verkstad för Hyundai, Subaru, Suzuki samt även Mekonomen bilverkstad.

Vi önskar Er varmt välkomna till oss, ring oss direkt till verkstan för bokning! För andra året i rad har Hyundai utsett Tobias till Sveriges representant för att tävla om vem som är bästa kundmottagare, denna gång VM i Sydkorea Oktober 2014. I konkurrens med 63 olika länders representanter erhöll Tobias, som en av de tjugo bästa, utmärkelsen ”Outstanding Skills”.

Tobias Broberg

Service/Reparationer

026-10 04 71

Juan Holm

John Hjalmarsson

026-10 04 09

026-10 04 70

Bilglas/Skador/Polaris Service/Reparationer

Vi släcker även bilprovningens 2:or!

God Jul & Gott Nytt år! Bomhusvägen 55, 804 29 Gävle Service: 026-10 04 72


M

För andra året i rad blev Tobias Broberg, kundmottagare på Bilvarhuset Dahlboms Bil, uttagen att som bäste kundmottagare representera Sverige i Hyundais mästerskap. VM i kundmottagning gick i år i Sydkorea i slutet av oktober. Tobias placerade sig bland de 20 bästa, av 63 deltagare, och fick utmärkelsen ”Outstanding Skills”.

Tobias Broberg tillbringade en hel vecka i Söul och var imponerad av hur påkostat allting var. – Allt var på topp, maten, servicen, boendet och nadsfri och opartisk dessutom att få tillfälle att uppleva en annorlunda kultur, vning i din säger Tobias Broberg.

mun stnadsfri och opartisk

Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun

givning i din mmun

God Jul och Gott Nytt! Vi välkomnar vår nya Energi- och Klimatrådgivare Kristina Netzén.

Tel: Epost: Webb:

• Blästring • Pulverlack • Industri lackering • Lastbils lackering

• Bilskador • Bil- och MC-lack • Försäkrings skador

026-17 83 05 energiradgivning@gavle.se www.gavle.se/energi

Välkommen med dina frågor.

Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården

Kostnadsfri och opartisk Kostnadsfri och opartisk Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din rådgivning i din i din rådgivning kommun Kostnadsfri och opartisk kommun kommun rådgivning i din kommun

Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun

30

Bilvaruhuset Dahlboms Bil • SvenskPress.se Kostnadsfri och opartisk rådgivning i din kommun

Kundmottagare från Gävle tävlade i VM

Deltagarna fick också tillfälle att besöka en Hyundai-kundmottagning för bilservice. – Den var verkligen imponerande , säger Tobias. När kunden kommer dit med bilen så är det en Tobias Broberg får ta emot uniformerad kille som utmärkelsen Outstanding Skills. tar hand om bilen medan kunden får tillfälle att utnyttja faciliteterna. Och här kan man tala om faciliteter med service för kunderna, om de väljer att vänta medan deras Hyundai servas. Det finns restaurang, massagestolar, TV och till och med en driving range för golf. Tävlingen består av flera stationer med bland annat skriftligt kunskapstest och ett rollspel, där deltagarna bedöms av domare. Naturligtvis med hjälp av en tolk. För Bilvarhuset Dahlboms Bil är det viktigt med bra kundmottagning. – Det är fantastiskt roligt för Tobias, naturligtvis, men det känns också som en fjäder i hatten för hela företaget, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms bil. Den genomsnittlige bilkunden träffar ju kundmottagare oftare än oss säljare, flera gånger per år och man ju beroende av att få bra service för att vara nöjd med sin bil. Det är bara att lyckönska Tobias Broberg till utmärkelsen.

www.platverkstan.se

Privatpersoner - Publicera era nyheter och evenemang gratis på gestrikemagasinet.se


Gestrike Magasinet - Din lokala annonstidning - gestrikemagasinet.se

S

Jens Eklinder-Frick tilldelas Risk för höga vinterpriser som sträcker årets Wallanderstipendium Isigsintilllångtidsprognos, år 2030, räknar elbolaget Ett stort grattis till Jens Eklinder-Frick som för sin doktorsavhandling tilldelats årets Jan Wallanderstipendium på 1 485 000 kr. Stipendiet är avsett för fortsatt forskningsarbete. Jens presenterade i våras som doktorand i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle sin avhandling om det sociala kapitalets roll i företagsnätverk, ”Sowing Seeds for Innovation”. Hans handledare var professorerna Lars Hallén och Lars Torsten Eriksson. Jens arbetar nu som adjunkt i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle. Vad betyder det att få stipendiet? Att jag nu kan ägna betydligt mera tid åt min forskning. Jag kan meritera mig ytterligare och sikta mot att bli docent. Varför tror du att du fick det? Jag har publicerat mig en hel del. Jag hade en bra forskningsplan och jag fortsätter nu att forska om det jag skrev i min avhandling. Hur styrningen av klusterorganisationer skapar förutsättningar för innovationer. Högskolan i Gävle • SvenskPress.se

Bixia med en snabbare minskning av kärnkraftsproduktionen. Elbolaget som delvis ägs av Sandviken Energi, förutspår ett besvärligt läge med risk för höga elpriser vintertid, trots fortsatt utbyggnad av förnybar el.

– I våra långtidsprognoser väger vi in olika scenarier, men oavsett vilket som slår in kommer den nordiska elmarknaden att präglas av kraftigt förstärkt energibalans fram till 2020. Det beror i första hand på utbyggnaden av förnybar energi. Däremot räknar vi med att stängda reaktorer kommer att minska energitillförseln kraftigt omkring år 2025, säger Anders Engkvist, chefsanalytiker på Bixia. I den uppdaterade långtidsprognosen som sträcker sig till 2030 räknar bolaget med att de tre svenska kärnkraftreaktorerna (Oskarshamn 1 och Ringhals 1 och 2) stängs till år 2025, vilket ger en markant minskning av produktionen. Jämfört med prognosen från i våras har Bixia prognostiserat att stängningen av Oskarshamn 1 tidigareläggs till år 2019. Läs hela artikeln: gestrikemagasinet.se, sökord: bixia Sandviken Energi AB • SvenskPress.se

Stämningsfull musik, stillhet och gemenskap. Välkommen till julen i kyrkorna! www.svenskakyrkan.se/gavle 026-17 04 00

Företag - Publicera era nyheter och erbjudanden med IT-paketet på gestrikemagasinet.se

31


Gestrike Magasinet december 2014  
Gestrike Magasinet december 2014  

Gävleborgs största gratistidning, 52.000 exemplar. Delas ut till alla hushåll i Gävle kommun och alla kontor i hela Gästrikland samt Nordupp...

Advertisement