Page 1

tid Län nin et g, 5 s s 4.0 törs 00 ta exe mp lar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby december/januari 2011

Lokala nyheter Julklappar Kalendern

Profilen: Honken Holmqvist

Hyr en tomte

IT-mässa på arenan

Den goda julmaten

Motor med Camaro

en del av magasinet


God jul och go� ny� år!

Snart kommer tomten och hämtar julklapparna han magasinerat hos oss för a� han inte har plats för dem. När du inte heller har plats, magasinera hos oss! Ring Mathias Bohlin på 0768-19 40 35.

Nu med 3000 m2 varmlager! Tel. 026-18 40 40 • www.geflefly�.se Gävleborgs enda auktoriserade fly�öretag

Gott Nytt år och Grattis Honken

Tänk om man hade alla saker man inte använder så o�a på e� magasin och så är det bara a� ringa när man behöver ha grejorna... vad skönt det skulle vara... och enkelt... och vad mycket plats vi skulle få �ll det vi behöver o�a!!

���������������� ������������� ������������ �������������������������������������� �������������������������������� ����������������������������������������

������������������������������������� ����������������������������� ���������������������

����������� �����

������� ���������������������������

����������� ��������� �����

�������� �����

��������������������������� ����������������������

�����������������������������

���������������������������������������������������������� ����������������������������������������������

December inledde grönt och julbocken firade 45 år genom att bokstavligen gå upp i rök alldeles för tidigt. Visst är det väl bra publicitet för vår stad om bocken står i ljusan låga någon gång ibland. Men inte varje år, och definitivt inte som i år. Efter bara någon dag, innan snön kommit och utan att den rätta julstämningen hunnit infinna sig. Nu är ju vår stad fylld med massor av andra fina juldekorationer och när snön ligger vit på taken är tomten och de flesta handlare både vakna och på hugget då december är årets i särklass viktigaste månad för handeln. ”Mer jul i Gävle” lyder devisen för att locka fler besökare till Gävleområdet när vi nu går vi in i den verkliga slutspurten. I det här magasinet hittar du mängder av bra erbjudanden om julklappar och även en hel del bra tips om hur ni kan lösa julmaten i brådrasket.

Heja Honken ������������������������ ���������������� ������

God Jul och Gott Nytt År! ����������������������������������������������� ������������������������������� ����������������������������������������

��������������������� ����������������������������������������������

���������������������������

Noterar att min barndoms hockeyhjälte Leif ”Honken” Holmqvist nyligen hedrades med en vepa i Strömsbro IFs nya ishall, Ersand Arena. Kul för Leif och en fin gest av Strömsbro, moderklubben där han inledde karriären i slutet av 50-talet. Vi som var småpojkar i slutet av 60-talet minns de gyllene åren när ”Honken” av många ansågs att vara världens bäste hockeymålvakt. Med stora ögon läste jag om hur han imponerade på jänkarna under sin proffssejour hos Detroit Red Wings genom att nicka puckarna då han varken hade hjälm eller ansiktsmask. Månadens profil i Gestrike Magasinet är ingen mindre än hans tronarvinge Johan ”Lill-Honken” Holmqvist. Visst är det riktigt kul och bra för stan när det går bra för Brynäs. Vi håller tummarna och önskar oss en julklapp i efterskott i form av att han, Svedberg och resten av laget fixar ett nytt SM-guld.

Ge medicin istället för marsipan Julen brukar ju också vara en frosseriets helg och många köper presenter och paket i överflöd. Självklart skall vi unna oss god mat och bry oss om varandra. Men passa också på att skänka mer än bara en tanke till dem som inte är fullt så så lyckligt lottade. Det finns många fina lokala hjälporganisationer och hos UNICEF kan man köpa julklappar som nära och kära redan har. För rent vatten, näringsriktig mat, utbildning och trygghet till barn runt om i världen finns i en särskild gåvoshop du kan medverka i. Gestrike Magasinet har sedan ett antal år valt att stötta Hand in Hand vars målsättning är att utrota barnarbete och stödja utbildning samt att skapa förutsättningar för kvinnor i utvecklingsländer att starta egna företag genom mikrofinansiering.

Korta helger I år noterar jag att helgerna är osedvanligt dåligt placerade. I alla fall för oss som gärna vill ha en längre sammanhängande ledighet. Oavsett detta så önskar jag er alla en riktigt god och angenäm jul. Trevlig läsning och på glatt återseende inför det nya spännande året 2012! Joe Formgren, Gestrike Magasinet

2 Tvåan

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Gestrike Magasinet

Distribueras till ALLA hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Upplaga 54.000 exemplar.

Ansvarig utgivare: Joe Formgren Produktion: Gestrike Media AB, Precis Reklam AB Tryckning: Colorprint, Borlänge Distribution: SDR till alla hushåll och Posten till kontor.

Innehåll december 2011 Turism • Kultur • Fritid Hyr en tomte

4-5

Profilen: Johan ”Honken” Holmqvist

6-7

Gestrike Magasinet avsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi ansvarar ej heller för insänt, icke beställt material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickas till oss eller publicerats på www.SvenskPress.se Ange alltid skribenten samt fotografens namn. Eftertryck av text eller bild utan särskilt tillstånd beivras.

Gestrikekalendern

8

Julrocka med The Rockfire

8

Gestrike Media AB Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Telefon: 026-126 126 Telefax: 026-126 127 E-post: info@gestrikemagasinet.se

Om Plura och mediemakt

10

Punkpresent till jul

10

Magnus skivtips

11

Stötta Gävles stödgala

11

Omslagsbild: Johan ”Honken” Holmqvist. Fotograferad av Gabriel Liljevall.

Boka förmånligt årsavtal. Marknadsplanera med oss på Gestrike Media AB. Kontakta oss för mer information om annonsering, kommunikationsplan och marknadsgenomgång.

Boka in Gestrike Magasinet - varje månad

Nöje

Hälsa Korpen i Gävle utökar

12

Läsken - ett hot

13

Ny hälsotidning

14

• Länets största tidning - Utkommer inför löning! • Annonsera där ni får mest för pengarna. • Boka förmånligt samarbetsavtal på årsbasis. • Vad är ert budskap till alla hushåll och kontor? • Publicera era egna nyheter på SvenskPress.se • Gestrike Magasinet – för samverkan i regionen!

Om styrketräning och blodtryck

14

Det svängde på Söders Källa

14

Information från: Sodexo

15

2011 års första nummer utkommer 22 januari. Manusstopp 5 januari.

Supersnabbt julbord

16-17

Ny bergvärmepump

18

Vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt 2012

Unga gävlebor bildar företagskoncern

Näringsliv

20

Mässa med Office IT-Partner

22-23

Pris till Slottegymnasiet

24

Internationell kongress till Gävle

25

Motor Chevrolet Camaro - Vilken muskelknutte

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Per-Erik Jäderberg

Upphovsmakare joe@formgren.com 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net 026-126 126

Marknad, säljare niklas@gestrike.net 070-289 88 80

Fotograf, www.j-berg.com pej@gestrike.net 070-512 26 26

26

Wikmans bil - Bäst i år igen

27

Hört och hänt

28

En stor stark pickup

28

Peugeot - Dieselhybrid

29

Samhälle

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Peter Tällberg

Skribent, säljare edlund@gestrike.net 070-52 58 450

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net 0768-783 165

Kommunikation peter@gestrike.net 070-263 40 13

Marie Björk Skribent bjork.m@hotmail.com

Julfirande runt om i världen

30

Gävleborgs klimatsmarta jordbruk

31

Vill ni också vara med i nästa nummer av Gestrike Magasinet?

��� ��� ��� ��� ���� �� ��� ���� ���� �� ��� ��� � ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

Årets första nummer utkommer 22/1. Manusstopp 5 januari. Ring 026-126 126 Läs och medverka med nyheter och banners: www.gestrikemagasinet.se

������ ������� ���������� ���������

�������������������������

������������

������������������

�����������������

����������������

Stolt distributör av Gestrike Magasinet… …och ytterligare 30 miljoner trycksaker varje år!

Marie Pallhed Skribent, Featurebyrån featurebyran@telia.com

Camilla Lagerqvist Skribent, författare camilla.lagerqvist@telia.com

Niclas Carlson

Johannes Gardelöf

SportIdrott.se niclas@sportidrott.se

Motorskribent CNP Car News & Pictures AB

�������������������


Tomte uthyres på julafton Snart är det julafton igen och pappa, morfar eller farfar ska bara gå och köpa tidningen. Eller är det ingen som har lust att agera jultomte? Det går inte att be grannen för han är bortrest och barnen har börjat lista ut vem som döljer sig bakom tomtemasken. Då kan alternativet vara att hyra en tomte. Ett par minusgrader, ett stilla snöfall och barn som tindrar i kapp med ljusen i grannen. Så ser nog önskejulen ut för många. Men så var det, det där med tomten. Frågan uppstår förmodligen varje år – vem ska vara tomte? Det allra bästa och mysigast är förstås om det kommer en tomte utifrån, någon som barnen inte känner igen och inte kan avslöja på grund av armbandsklockan eller skorna. Allra helst vill man ju att det ska komma en riktig tomte, en sådan med stort äkta skägg, bullrigt skratt och rondör över magen. De finns faktiskt – de riktiga tomtarna eller auktoriserade som man kallar dem nu för tiden. De är alla med i Sveriges Tomtegille. En förening med tomtar som stödjer och främjar jularrangemang i syfte att bevara och förstärka jul- och tomtetraditionerna i Sverige.

Riktiga tomtar Föreningen har i dag 48 tomtar anslutna till sig. Tomtarna delar upp landet mellan sig, så att så många barns som möjligt ska få träffa tomten under julhelgen.

Förra året var Elin Jernberg hos en granne till sina föräldrar bilden är från det tillfället.

Shopping - biobesök join in - något att fira!

värdecheck

Januarierbjudande: ���������������������

������������������ ������������������� ������������������

������������������������ ������������������ �������� �������������� ������������������������������������������

����

värdecheck

Januarierbjudande: �������������������� ������������������� ��������������������

��������������������������������������������������

����

����������������������������

JAVA COFFEE SHOP ������������������������ �������������������� ��������������������������������������������

4 Fritid

����������������� ����������������

�������������� ������������� ��������������������������

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


De finns tomtar i Gävleborgs län också, men tyvärr ingen auktoriserad sådan i Gästrikland. – Vi är fyra, snart blir vi fem auktoriserade tomtar i Hälsingland. Det finns två i Ljusdal, två Delsbo och så jag som bor i Bergsjö. Men vi saknar tomtar i Gästrikland, det är synd, säger Bergsjötomten, Sven-Erik Svensson. Sven-Erik är medlem i Sveriges Tomtegille. Medlemmarna träffas några gånger om året på olika arrangemang och evenemang. För att kunna bli medlem gäller det att ha rekommendation från en redan antagen tomte och uppfylla en rad kriterier. En tomte i Tomtegillet ska bland annat kunna säga: Ho, ho, ho, med djup, varm och vänlig tomteröst.

Tålamod med barn – Som tomte ska man tycka om jul och traditioner, man ska ha ett väldigt tålamod med barn. För när man är tomte måste man vänja sig med att ha barn som klänger och vill sitta i knä hela tiden, säger Sven-Erik och tillägger att tomten också måste var Frågan uppstår förmodligen varje nykter när han utför sina uppdrag. julafton – vem ska vara tomte? Julen och framförallt julafton är en hektisk tid för Bergsjötomten och hans kollegor, allra stressigast är det förstås på julafton. – På julafton har jag fullt upp. Jag åker halv ett och är inte hemma igen förrän halv nio på kvällen. Jag brukar åka runt till mellan tio till fjorton familjer på julafton, berättar han. På julafton åker Sven-Erik för det mesta runt hemma i Hälsingland, men det betyder inte att det inte går att få tag på en tomte i Gästrikland på julafton. Den kanske dock inte är lika äkta som Bergssjötomten.

Annonser på Blocket Ett tips är att titta i dagstidningarnas annonser eller knäppa igång datorn och gå in på Blocket. Där kan man hitta tomtar under uthyres. En av dem som annonserat under rubriken ”Tomte uthyres” är

JULEN . RA ÄR NÄ VI R DE T Ä ... Å S O CK

Elin Jernberg. Elin är från Åshammar, men bor sedan tio år tillbaka i Stockholm. Just nu pluggar hon tv-produktion, men innan dess arbetade hon på en förskola i nio år. – Det var slumpen som gjorde att jag kom på att jag kunde hyra ut mig själv som tomte, säger hon och fortsätter: – Förra året var jag hemma hos mina föräldrar i Åshammar och firade jul och då var det en granne som frågade om jag kunde vara tomte för deras barn. Elin lovade att ställa upp, men säger att hon hann bli rejält nervös innan det var dags att utföra uppdraget och dela ut julklapparna. – Det var pirrigt först, men sedan var det himla roligt. Barnen blev så glada, säger Elin. Glädjen som mötte henne när barnen upptäckte att tomten kommit gav en kick.

Annonserat ut sig själv – Jag kände att det där kunde jag göra fler jular, man sitter ju mest av tiden annars på julafton. Sagt och gjort Elin bestämde för att annonsera ut sig själv som tomte inför julafton 2011. – Jag kan tänka mig att åka runt i Gästrikland på julafton, till Åshammar, Sandviken eller Gävle. Jag åker och är tomte där det behövs, säger hon. Elin är ganska liten, men berättar att hon fyller ut tomtedräkten med kuddar både fram och bak. – Förra året hade jag min pappas gamla fårskinnsrock på mig och det fungerade jättebra, berättar Elin, som även säger att det var ganska lätt att förställa rösten och få den karaktäristiska tomterösten. – Jag tror att jag låter ganska trovärdig som tomte, säger Elin som det här året ska uppdatera tomteutstyrseln för att få den ännu mera realistisk. Kanske blir det Elin eller någon annan uthyrd tomte som kommer till just din familj i år, för inte kan väl den lätt böjda, vitskäggiga mannen som knackar på dörren på julafton vara riktiga tomten? Text: Camilla Lagerqvist • SvenskPress.se

Chokladcupcakes ca 20 små cupcakes 125 g smör 2 dl Gefl eortens Mjölk 1 stort ägg 3 dl vetemjöl 1 dl kakaopulver 2 dl strösocker 2 tsk bakpulver

topping: 2 dl Gefleortens Crème Fraiche 1 tsk vaniljsocker ½ granatäpple

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Blanda ner mjölk och sedan ägg. Blanda vetemjöl, kakao, socker och bakpulver. Vänd hastigt ner de torra ingredienserna i mjölkoch smörblandningen. Fördela smeten i små muffi nsformar och grädda ca 15 minuter. Låt svalna. Vispa crème fraiche och vaniljsocker med elvispen. Lägg i en spritspåse. Spritsa på toppen av varje muffi ns. Bryt isär granatäpplet, pilla ur och dekorera med kärnorna.

Läc

kra

rece

pt me

d våra pr

odukter hittar du på www.gefleor

tens.se

– Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Fritid 5


Honken har hittat hem För Johan ”Honken” Holmqvist var en plats i Brynäs IF det bästa han kunde tänka sig när NHL-satsningen inte blev som tänkt. Men han fick ta en omväg via Frölunda innan han kom tillbaka som målvakt i Gävle igen.

Nu är han på plats i målburen under pågående säsong, övertygad om att han har världens bästa jobb. Och i år hinner han dessutom med lite julledighet.

– Det här är första året på säkert tio år som jag inte har match på annandagen. Så i år får jag tre dagar ledigt vid jul, det är värsta lyxen, säger Johan och ler. Åtminstone ett julbord ska han unna sig också. Men hur mycket som helst är det inte läge att frossa under julafton. På annandagen är det träning igen, och då gäller det att vara i fin form. – Men det är viktigt att man kopplar av och unnar sig saker. Det gäller att må bra. Man kan inte bete sig som en robot bara för att man är elitidrottare, säger han. Han har blivit bättre på det med åren. Att känna efter vad kroppen behöver och att tillåta sig vila om det är vad som behövs. Med det är trots allt ett intensivt idrottsliv han lever, som hockeymålvakt i elitserien. Nu när issäsongen är igång varvas träningarna med matcher. Övriga delen av året ges det ännu mer tid åt träning. Fyra veckors semester har han på sommaren, men inte heller då går det att släppa träningen helt. Men den disciplin hans karriär kräver är ingenting han sörjer. – Jag får ju hålla på med det jag älskar och har världens bästa jobb, jag skulle aldrig byta bort det jag har. Jag känner mig väldigt lycklig som får hålla på med det här.

skulle få vara med var att han skulle hålla sig i målet. – Jag sprang alltid hem och grät för att jag hade fått så många bollar på mig. Men så fort det hade lagt sig så ville jag ut och spela igen. Jag blev snabbt härdad och det gick bra för mig att stå i mål. Jag har mycket att tacka grabbarna för, säger han och skrattar. Även om hockeyspelandet började tidigt så fick det intresset samsas med andra sporter som fotboll, tennis, pingis, volleyboll och golf. Det mesta i sportväg har han hållit på med, mer eller mindre. Sportintresset i familjen är naturligtvis en avgörande faktor för hans nuvarande karriär. Föräldrarna var uppmuntrande entusiaster och Johans storasyster var en förebild som spelare i flicklandslaget i volleyboll. – Det är klart att hon har haft stor betydelse och banat väg för mig. Sport var liksom naturligt i familjen. Att Johan hade talang och var ett stort hockeyhopp uppmärksammades snabbt i Tierp. Redan som 14-åring fick han vara med i A-laget, först bara som inhopp när en spelare blivit skadad och året därpå som ordinarie spelare. – Jag hade en fantastisk tränare, Lenny Eriksson, som verkligen trodde på mig. Och snabbt märkte jag ju att jag klarade av det. Jag fick en riktigt bra skola i Tierp, grabbarna tog hand om mig.

Idrottsintresset kom tidigt i livet

Från NHL till Brynäs

I Tierp där han växte upp spelade alla kompisar och grannar hockey. Det var bara att kliva ut på gatan så var en hockeymatch igång, och Johan fick vara med de äldre killarna och spela. Men kravet för att han

Som 18-åring hamnade han i Gävle och elithockeyspelandet tog fart i Brynäs IF. Sedan 1996 har hockeyn figurerat på proffsnivå och varit Johans yrke. Den byggutbildning han påbörjat på gymnasiet fick han avbryta.

6 Profilen

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


– Det var väldigt skönt att mamma och pappa tyckte att jag skulle göra vad jag kände för. Skolan finns kvar, men den här chansen kanske aldrig kommer åter, sa de till mig. Jag är glad att jag gjorde den satsningen och jag är tacksam för att jag fick hjälp att bara köra på. Givetvis är en plats i NHL den stora drömmen som hockeyspelare. Och Johan har lyckats med det. Över hundra matcher har han stått i mål där, och det är det inte många som har gjort. Men trots att han gjorde bra ifrån sig i NHL så blev karriären kortare en väntat. En förflyttning till laget Dallas Stars innebar slutet. – Det var inte alls bra för mig, de hade ingen framtidssatsning, säger han. Säsongen i Dallas ledde inte till något fortsatt kontrakt. Några andra krokar lyckades han heller inte få. Så det fick bli en flytt tillbaka till Sverige. Något som till viss del grämer honom. – Det hade varit skillnad om jag visste att jag inte hade mer att ge där, då hade jag lättare kunnat vända blad och gå vidare. Men nu vill jag tillbaka och visa att jag kan. Jag ser inte NHL-tiden som något misslyckande, jag vet själv varför det blev som det blev. Det är synd att jag inte fick en riktig chans att visa vad jag går för. För Johan var det givet att komma tillbaka till Brynäs efter USA. Det var där han helst ville vara om han inte fick någon plats i NHL. Men Brynäs hade redan två skickliga målvakter. Sommaren 2008 var en tung sommar där han inte riktigt visste vad han skulle ta sig till, helst ville han ju tillbaka till USA. Men det gick inte. Frölunda HC blev den bästa lösningen just då. När det nu till denna säsong blev en öppning i Brynäs IF kändes beslutet givet. – Jag ville hitta tillbaka till glädjen i hockeyn. Jag har varit på turné i tio år, jag ville hem till Gävle igen. Jag är jätteglad att det gick att lösa. I dag är jag otroligt nöjd med den position jag har, säger han.

Hemma står en gitarr och väntar på att användas. Johan fick den som 25-årspresent. Men så här åtta år senare har han fortfarande inte lärt sig spela. – Nån dag ska jag kunna. När jag har slutat spela hockey kanske jag blir besatt av musik istället, säger han och skrattar. Men någon tanke på att lämna ishockeyn finns inte under de närmsta åren. Allt snack om ålder stör honom, så länge kroppen fungerar som den ska anser han inte att åldern ska vara ett hinder. – Får jag spela hockey tills jag är 40 år så är jag nöjd, säger han. Den äldre Honken, legenden Leif ”Honken” Holmqvist, var närmare 40 när han slutade, så nog ska Johan kunna leva upp till namnet. Att ha samma smeknamn som den förre detta målvakten, en av Sveriges största hockeylegender, har aldrig stört Johan. Tvärt om. Smeknamnet har funnits med sedan han var ung, då som ”LillHonken” men under de senaste åren endast Honken. – Det är en ära att få bära det namnet. Får man ha det smeknamnet så betyder det kanske att man är rätt bra ändå, säger Johan och ler. Text: Marie Björk • SvenskPress.se Foto: Gabriel Liljevall

Johan ”Honken” Holmqvist Namn: Johan Holmqvist Smeknamn: Honken Titel: Elithockeyspelare i Brynäs IF Ålder: 33 år Bor: I Valbo Familj: Sambo och två barn Världsmästerskap med Tre Kronor: Guld (2006), brons (2009) Svenska mästerskap: Guld med Brynäs IF (1999) Målvaktsförebilder: Pekka Lindmark och Pelle Lindberg Brynäsfantasten Rolf Lassgård om Honken: För mig är det en hjälte som kommer hem. Det är ljuvligt att se honom i tröjan igen, och se all kunskap som han bär med sig till laget.

Musikintresse För tillfället finns det inte så mycket tid för andra intressen än just hockey. Det är det han brinner för. Under sin lediga tid umgås han så mycket som möjligt med familjen, och hans idrottsintresse har förts vidare till barnen, även om de inte har fastnat för just hockey. Musik är något som alltid finns närvarande i familjen. Musik spelas ständigt i villan i Valbo, de flesta sorts genrer. Hårdrock och band som Sabaton är han särskilt förtjust i. Men även om musik används som pepp i omklädningsrummet innan en match så är det sällan Johan får igenom sina hårdrockslåtar. – Det blir mest house, om de andra får bestämma. Det är något jag aldrig har lyssnat på tidigare, men jag börjar gilla det. Man får igång ett skönt gung.

����������� ������������� ������������������

��������������

�����

������������� – Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

Profilen 7


JANUARI GestrikeKalendern DECEMBER 18 Vi sjunger in julen. Trefaldighetskören, Brassensemble Per Ahlman, orgel Dirigent Per Ahlberg. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle, kl 16. 18 Gudstjänst Fjärde söndagen i advent ’’Barnens jul’’ Nina Strang Brydevall, Kerstin Skoglund. Kanalkyrkan, Odengatan, Sandviken, kl 10. 20 Christer Sjögrens Julkonsert Gävle Konserthus, Gävle, kl 20. 24 Julbön med Hans Andreasson. Kanalkyrkan, Sandviken, kl 11.

11 Livsyoga för alla med Maria Westman

1 Gudstjänst med nattvard med Hans

25 The Rockfire Återigen en juldag med Rockfire. CC-Puben, Gävle, kl 22.

25 Julotta Julotta med Hans Andreasson, Tuula Sahlin. Kanalkyrkan, Odengatan 56, Sandviken, kl 7.

26 Noice Allstar, Gävle, kl 22 - 02.

30 Brynäs IF - Växjö Lakers HC Läkerol Arena kl 19.

30 SAIK - Kalix Bandy Elitserien, herrar. Göransson Arena, Sätragatan 21, Sandviken, kl 19-21. 31 Ekumenisk Nyårsbön. Kanalkyrkan, Odengatan 56, Sandviken, kl 17. 31 Nyårsfirande på Allstar. Tolvslaget 2012 firar vi in med bubbel, fyrverkerier och slår klackarna i taket! Klädsel Kavaj. Rekommenderad åldersgräns Tjejer 20 år. Killar 23 år. DJ Pekka levererar de senaste hitsen och livebandet Smash Into Pieces spelar under senare delen av kvällen. Allstar Gävle, kl 18 - 02.

Andreasson. Kanalkyrkan, Odengatan 56, Sandviken, kl 11. 5 Glitter Glögg och Rock ’n Roll Kvällens band är The Boys Are Back (Thin Lizzy Covers), Just 4 Fun (Rock ’n Roll), I Dunker Explosion med gästartister som Per Persson från Perssons Pack , Matte Lagervall från Boppers och Ingemar Wallén från Boppers. Restaurang Bolaget, Folkets Hus, Sandviken, kl 21 - 1. 5 Bottleneck Brothers Med egna tolkningar av bluesklassiker i sättning av två slidegitarrer, akustisk bas, stampplatta och munspel har de frammanat sydstatskänsla i Gävles regioner sedan 2007, innan dess körde de på samma spår fast då under namnet Järnrör. CC-Puben, Gävle, kl 21. 6 SAIK - Broberg-Söderhamn Band Elitserien, herrar. Göransson Arena, Sätragatan 21, Sandviken, kl 13.15-15.15.

7 Brynäs IF - Färjestads BK Läkerol Arena kl 16. 7 Stödgala för Gävles hemlösa . Gävle Konserthus, Gävle, kl 19.30.

10 Brynäs IF - Djurgårdens IF Läkerol Arena kl 19.

11 SAIK - Edsbyn Bandy Elitserien, herrar. Göransson Arena, Sätragatan 21, Sandviken, kl 19-21.

Gratis Prova På! Söders Källa, S. Kansligatan 22 (Södermalms Torg), Gävle, kl 17.30-18.45. 14 SAIK - Härnösand Bandy Elitserien damer. Göransson Arena, Sätragatan 21, Sandviken, kl 13-15. 20 SAIK - Västerås Bandy Elitserien, herrar. Tel: 026-25 87 00 www.saik. om. Göransson Arena, Sätragatan 21, Sandviken, kl 19-21. 20 Ciwan Haco Den kurdiske världsstjärnan Ciwan Haco och hans internationella band i en exklusiv konsert. Gävle Teater, kl 19.30. För information om respektive evenemang, biljettköp - kontakta er närmaste turistbyrå. Med reservation för ev. ändringar och tryckfel.

Saknar ni Gestrike Magasinet? Finns även på turistbyråer och bibliotek.

Saknas era evenemang i Kalendern? Publicera direkt på Gestrike Magasinets hemsida www.gestrikemagasinet.se Notera att nu hämtas alla evenemang som publiceras här i GestrikeKalendern från hemsidan. Fler arrangemang och mer information finner ni också där.

Kalendern - Gratis och nu med ännu bättre och lättare administration!

BOKA PLATS I NÄSTA NUMMER Utkommer 22 januari Manusstopp 5/1. Tel. 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se

Julrocka med The Rockfire Så var det åter dags för en kär jultradition, The Rockfires spelning på CC-puben i Gävle.

�������������� �������������� �����������������������

������������������������������� �����������������������������

8 Kalendern

The Rockfire. Foto: privat.

Vill du dansa och njuta av rock n roll med en repertoar bestående av både egna låtar och covers av legender som Chuck Berry, Eddie Cochran, Gene Vincent, Johnny Cash och Stray cats så vet du var du ska gå. Men som alla vet brukar uppskattade spelningar på denna pub leda till trängsel, så kom i tid. God jul!

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

Text: Marie Björk • SvenskPress.se


���������������������� ����������������� ���������������������� �������������������� ��������������������

��������� ������������� ������������������

������

������������������� ��������������������� ���������������������������������� ���������������

��������������������

��������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������

������

����������������� �����������������

�������������������������

���������������������������� ���������������

������������������������������������������ ����������������������������������������

����������������

������

������������������������������������ �������������� ��������� �����������

����� ����������

�����������������

����������� ����������

����������������

��������������������� ����������������������������������

�����������������������������������������������������������������������

���������������

������������������������������ �������������������������������������������������

�������

������������������������������������������������������� �����������������������������������

BIL & FRITID AB

i Sandviken - Din handlare i Gävleborg!

www.bilofritid.com

Superpris på TGB Blade 550 SE

����� ��� ������

���������������� ���������������������� ��������������������������

Nu enda st 69 900:-

���������������� ����������������������������� ���������������������������������� ������������������������������ ��������������������������������������

������������������������ ������������������ ���������������������

Lokförargatan 1, Gävle . 026-10 91 00 ������������ ������������� ����������������

��������� ������������

Öppet: Mån-fre 10–19, lör 10–15, sön 11–15

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

��������������������� Kalendern 9


Plura på plats i studion. Foto: Martin Svensson/SR Gävleborg.

Bli intervjuoffer

En programledares bekännelser - del 14

Jag är ju en sån person som både är journalist och en kreativ själ som då och då hamnar i ombytt situation. Genom att jag har gett ut en diktsamling, en reportagebok och varit DJ på ett flertal klubbar så har jag ju själv blivit intervjuad flertal gånger. Och det är nog en av de bästa lärdomar som en journalist kan råka ut för. Ja, jag skulle faktiskt rekommendera alla journalister att bli intervjuoffer då och då. För att man ska förstå hur det känns. Vilken utsatt situation det är att bli intervjuad och vilket makt man har som journalist. En makt som man ska hantera med största varsamhet och respekt. Tappar man den respekten så går det åt skogen. Men eftersom jag själv har blivit utsatt för diverse intervjusituationer och recensioner, av varierad journalistisk kvalité, så är jag så förbannat noga att hantera mitt yrke med största möjliga yrkesstolthet. Och jag tror att det är det som gör att mina gäster så ofta, i direktsändning, utropar vilken fantastisk analys jag gjort på plattan, skivan eller boken som de är aktuella med. Som Linda Sahlberg till exempel, när hon besökte mitt program och spelade live från sin debutplatta ”För dig står jag kvar”. Eller Therés Stephansdotter Björk som släppt en grymt bra hårdrocksbarnbok. För mig är det givet att vara påläst. Det är då man kan ställa de där frågorna som gör att min intervju skiljer sig från andra och blir till något unikt. Men det handlar också om respekt mot de jag möter. Jag blir rädd när jag ser journalister som helt har förlorat den respekten. Som kan intervjua någon om en bok utan att ha läst den. Eller skriva en recension utan att verkligen ha försökt närma sig innehållet. Det handlar inte bara om respekt gentemot den man intervjuar, det handlar ännu mer om läsarna och lyssnarna. Att man vill ge dem det allra bästa. Vem vill höra en blaskig ytlig intervju, inte mina radiolyssnare i alla fall!

Om Plura och mediemakt Följ Marie Björks arbete som programledare i kultur- och nöjesprogrammet Fredag! som sänds varje vecka i P4 Gävleborg. Här får du veta det som inte alltid hörs i radioapparaten. Det är inte så ofta som jag lyssnar på mitt program i efterhand. Men ibland gör jag det. För att rannsaka mig själv och se till att jag håller måttet. Jag är en ganska självkritisk person. Men just när det gäller radio så känner jag mig alltid väldigt stolt och glad när jag lyssnar på mitt arbete i efterhand. Att vara i direktsändning innebär ett sånt fokus att jag nästan kan få minnesluckor efteråt. För att jag har varit så innerligt inne i stunden. Därför kan jag, nästan som en utomstående, njuta av en intervju i efterhand.

Intervju med Plura Så kändes det när jag lyssnade på intervjun med Plura. Ni som följer mina krönikor vet ju redan att han är en favorit. Han har varit gäst förut och blev snabbt en av mina favvo-gäster. För att han är så fullkomligt ödmjuk. Och han hade inte blivit sämre i år. Jag vågade mig på att diskutera innehållet i texterna på nya plattan ”De berömdas aveny”. Många låtar handlar om all medieuppståndelse efter att han blivit påkommen med kokain, i Göteborg för snart två år sedan. Så ni förstår att det inte är en helt bekväm situation att som just medieprofil diskutera media som Plura varit så vansinnigt trött på. Men det fina med honom är att han tycks se till individen. Klart han tycker att vissa journalister är as, men det betyder inte att han numera slentrianmässigt tackar nej till intervjuer. Och det höjer honom.

Text: Marie Björk SvenskPress.se

En punkpresent till jul Att Gävle är en stad där punken odlades vet väl de flesta redan, förhoppningsvis. Glädjande nog håller sig de stora punkbanden som hägrade under genomslagsåren kvar vid sin hemstad. På annandag jul kan man få sig en rejäl dos som bör ge energi som räcker långt in på det nya året. Punk- & Bössafestivalen heter arrangemanget som återförenar våra gamla legender. Vad sägs om PF Commando, Los Bohemos, Bitch Boys och TBlue på en och samma kväll, inte så pjåkigt va? Platsen är Hantverkarsalen i källaren på Folkets hus, en plats där många punkband spelade när det begav sig i början av 80-talet. Välkomna tillbaka! Text: Marie Björk • SvenskPress.se

10 Nöje

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Magnus skivtips En digitaliserad värld där den fysiska skivan byts ut mot mp3 och Spotify hindrar inte Magnus Bergström, en av Sveriges främsta skivhandlare. – Jag är ett CD-freak, för mig är det viktigt att kunna hålla i en produkt, läsa om den och att det samtidigt låter bra, säger Magnus. Som den musikvirtuos han är tipsar han nedan om några personliga favoriter.

Fame studios story - 3cdbox med bok

Stötta Gävles stödgala Njuta av musik och samtidigt veta att man gör en god gärning, det är väl något av det bästa man kan ägna sig åt efter allt julfirande. 7 januari kan du göra just detta, på Gävle Konserthus.

Då ordnar RIA en gala för insamling till ett akutboende för hemlösa i Gävle. Artister under denna gala blir inga mindre än Ramblin’ Romeos, Alice Svensson, Baron Bane, Sara Kreft, Jacob Gordin, Salvation, Beardfish och Hille kyrkokörer. Som konferencier står Bengt Wiklund. Text: Marie Björk • SvenskPress.se

Årets bästa skivutgåva. Motown i all ära men detta är nummer ett. Fantastisk mix av soul och pop.

Black Keys - El Camino Den efterlängtade.

Sweden in music - Dubbel cd Våra starkaste klassiska 1900-tals inspelningar i originalinspelningar.

Ramblin Romeos. Foto: Gabriel Liljevall.

VÄLKOMNA MUSIKÄLSKARE!

Fina skivtips i butiken

Välkomna in så berättar jag mer!

Skivtips presenterade av Namn: Magnus Bergström Ålder: 51 år Titel: Samlare och försäljare av skivor Verksamhet: Allatiders Skivhandel Kontakt: www.skivhandeln.se

N. Skeppargatan 13 (Konturen) Gävle 026-14 18 00 www.skivhandeln.se

CD • VINYL • DVD • NYTT&BEGAGNAT

���������������������� �������������������������� ������������������������� ����������������������� ���������������� ���������������������

������������������

�������������� ����������������� ����������������� – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Nöje 11


värdecheck

���������������������������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������� ����������������������������������� ��������������������������������� ��������������������������������������

Korpen Gävle satsar på nytt gym i centrala Gävle och anlägger Beachvolleyboll inomhus på Gävle Strand.

������

�����

��������������������� �� � � � � � �� � � � � � � � � � �����

Korpen Gävle utökar

������������������� ����������������

������������������������������������������������������������������

�����������

Nu utökar Korpen Gävle sitt verksamhetsutbud med ett gym i centrala Gävle. – Vi satsar inte på ett nytt gym utan övertar verksamheten från det privatägda Push Gym som funnits i lokalerna det senaste året, säger Ulf Larsson på Korpen Gävle. – Vi tror att Korpen City blir ett jättebra komplement till i första hand Sporthuset på söder, fortsätter Ulf Larsson.

������������������� ���������������������������������

�������������������� �������������������������������� ��������������������������� ���������������������������

������������������� ������������������������� ����������������������������������������������������������

Beachvolleyboll på Gävlestrand På Korpen Gävlestrand erbjuder de också både gym och gruppträning, där kommer gymmet så småningom att utökas till ett fullstort gym. Den 16 januari slår Korpen Gävle officiellt upp portarna för sin beachvolleybollplan i ”garaget” på Gävle Strand. Under sommaren iordningställdes lokalen för militärträning, arbetet har nu fortsatt med att iordningställa en beachvolleybollplan. Det finns endast 3-4 anläggningar för beachvolleyboll i hela Sverige så det är en relativt unik satsning. I anslutning till Militärträning och beachvolley har de också tänkt erbjuda olika former av bland annat företagsaktiviteter, teambilding och kickoffer.

���������������������������������������������������������������������

����������������������

SvenskPress.se

��������������

���������������������������������������� ������������������������������������ ����������������������������

������������������������������������������������������

�������� �������������� ��������������� ����������������

�����

���������������������������������� �������������������������� �������������������������������������� ����������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������� ������������������������������������������� ���������������������������������������������� �������������������������������������������������

12 Hälsa

– Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Läsken ett hot mot vita tänder Den svenska tandhälsan och dom fina vita tänderna hotas av ökat läskdrickande bland barn och ungdomar i åldern 14-18 år.

Sverige har under många år haft tandhälsa hos barn och ungdomar under kontroll. Tandläkare slår nu larm om att allt fler drabbas av frätskador på sina tänder. Läsk och sötsaker ger skador på emaljen som går att stoppa upp men inte går att reparera. Ungdomar i åldrarna 14-18 år kan dricka upp till 70 till 100 liter läsk i månaden. Konsekvenserna för tandhälsan är ännu inte kända och visar sig först i vuxen ålder. Åldersdiabetes har börjat drabba barn och unga. Även här tros läsken ha en inverkan. Någon skillnad mellan vanlig läsk och lightdrycker finns inte. Kalorimängden skiljer sig åt men syraatacken är densamma. Rekommendationen är att låta barnen dricka läsk på samma sätt som godis. På lördagar. Källa: http://halsasverige.se/articles/view/tva-burkar-lask-om-dagen Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

�����

���

��������������������� ���������������������� ��������������������

������������ ������������ ����������������� ������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������������������������

����������������������������������������������������

���� ��������������

������������������������ ��������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������������� �������������������������������������� � ������������������������������ ��������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������� ��������������������������

������������������������������ ������������������������

������������� ������������ ������������� ���������������������������������������������� � ������������������������������������� �������������������������������������������������������� ����������������������������������������������

���������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������

���������������������������

������� ������ ����������� ��� ���������� ������������������������������ ����������������� ���������������

������������������������������� �������������������������������

����������������

��������������������������������� �����������������

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Hälsa 13


Ny hälsotidning för hela Sverige Alla får medverka i Sveriges nya hälsotidning Hälsa Sverige.

Niclas Carlson firar 30 år som legitimerad kiropraktor i Gävle med att skriva om hälsa genom fysisk aktivitet i det nya webbmagasinet HÄLSA SVERIGE. Niclas är utbildad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och skrivit talang- och elitutvecklingsplaner för landslag i snart tio år.

– Många människor behöver vägledning för att skaffa sig sundare vanor eller bara lite starkare muskler på kroppen. Träning är inte så svårt. Det handlar bara om att ta sig tid, menar Niclas Carlson. Han vänder sig i detta nya forum till företag, organisationer och privatpersoner med tester och träning även för den som aldrig tidigare har rört på sig. Niclas skriver korta artiklar och rapporter om hälsoläget i landet och ser Hälsa Sverige som en fin service till alla de som målmedvetet jobbar med olika former av hälsoarbeten på arbetsplatsen. Hälsa Sverige handlar om sunda vanor och om fysisk aktivitet under kort tid varje dag. Hälsa Sverige visar vägen med stöd av vetenskapliga rapporter och korta artiklar om träning, hälsa och livstil. Läs Hälsa Sverige: www.halsasverige.se Publiceras i samarbete med: www.svenskpress.se Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se SvenskPress.se

������ Tusen kronor fram till jul! ����������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� �������������������������������������������

������������������������������������������������

������������������ ����������

14 Hälsa

Medelålders personer som drabbats av högt blodtryck kan sänka både över- och undertryck med 16 respektive 12 enheter efter 12 veckors medelintensiv styrketräning. Efter tolv veckors allmän styrketräning tre gånger i veckan med tre gånger tolv repetitioner på en vikt som motsvarar 60 procent av den maximala styrkan sjönk både arbetstrycket och vilotrycket med 16 respektive 12 enheter. Blodtrycket höll sig sedan på den nivån under fyra veckor helt utan träning. Studien visar för första gången att styrketräning sänker blodtrycket och dessutom håller det stabilt även under en period när ingen träning sker. Källa: Journal of Strength & Conditioning Research Text: Niclas Carlson • HalsaSverige.se

Det svängde rejält på Söders Källa

�����������

������������������������������������������������������� �������������������������

Styrketräning både sänker och stabiliserar blodtrycket

Linda Gail Lewis rockar loss.

Söders Källa, som ligger vid Södermalmstorg och är en fantastisk byggnad som mer och mer fylls med aktiviteter med fokus på hälsa, hade på första advent sitt första stora offentliga event.

Söders Källa anordnade en helkväll med fartfylld julshow och mingel med väldoftande glögg, lussebullar och pepparkakor. Sångerskan och pianisten Linda Gail Lewis, som är en yngre syster till Jerry Lee Lewis, kom till Söders Källa tillsammans med sin dotter Annie-Marie Dolan och ”The Cash King’s feat Billy Bremner”. – Vi är nöjda med vårt första event, säger Anette SvedingerEricsson, som driver Söders Källa. Vilken fantasisk spelglädje och energi bandet hade, de smittade verkligen av sig på publiken. – Detta är bara början säger Anette, entusiastiskt. Det kommer att hända mycket här på Söders Källa under våren. Ett exempel är Oscar Jöback, träningsinstruktör och kognitiv samtalsterapeut, som kommer till ”Källan” den 5/2. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Söders SvenskPress.se

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Information från: Sodexo

Belöning till elever som äter upp sin mat Emilia, Linnea och Vendela äter lunch som denna dag är tacos med mjukt tortilla bröd, mums!

Bollarna symboliserar antal kilo mat som gästerna kastar.

Sodexo har startat en kampanj på alla skolor inom kommunen som ska göra eleverna medvetna om kopplingen mellan matsvinn och miljö. Många gånger tar eleverna mer mat än de orkar äta upp. Generellt så slänger äldre elever mer än yngre. Under en fyra veckors period i våras slängdes 950 kg tillagad mat i soptunnan på Sörbyskolan. Detta motsvarar ca 2300 portioner. Ett gemensamt mål mellan skolledningen och skolrestaurangen sattes med att försöka minska svinnet med 20%. Genom att visualisera svinnet med hjälp av bollar och rör ska eleverna bli medvetna om hur mycket mat som slängs. Kampanjen kommer genomföras på alla skolor där Sodexo tillagar maten både i Gävle, men även i andra delar av vårt avlånga land. – Fri tagning medför ett ansvar att inte ta för mycket mat på tallriken. Det är bättre att börja lagom och sedan ta mer, säger EvaBritt Kranz, husmor på Sörbyskolan. Biträdande rektor Katarina Jonsson tycker att det är mycket positivt att vi mäter svinn både med tanke om vår miljö men även att eleverna äter upp den maten som de tagit på tallriken. Sörbyskolan lyckades nå sitt uppsatta mål och sänkte svinnet med hela 31%. Alla elever

Hanna Ekman, Sodexo

Sodexo AB För mer information se www.energizonen.com eller kontakta Platschef Anders Eriksson 026-451817.

��������������������� ��������������������

�������������� ����������������

����������������������������� ����������������������������

����������������������� ������������������ ��������������� ������������������� �����������

belönades med en god dessert. Efter kampanjen intervjuades några elever: Slänger du mindre mat nu? – Ja, vi slänger mycket mindre mat nu än tidigare säger Alva, Lisa och Venela som går i ettan. Varför ska man inte slänga mat? – Vi kastar ingen mat alls, vi har pratat om det på lektionen i skolan säger Vendela och Linus som går i femman. Enligt naturvårdsverket hamnar mellan 15 000 och 20 000 tusen ton skolmat i soporna i Sverige, till en kostnad av 600 miljoner kronor per år. Det motsvarar en vikt av 15400 bilar.

��������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������������ ������������������������������������������������

set Halv a pri T med RU av draget

���������

������ ����� �����������������������������������������������������������������������������������

����������������������������������������������������������������������������������������

Välkommen till våra julsmyckade växthus Handla julens blommor, klappar och godsaker i en lugn och trivsam miljö

Jul- mån-fre 10-18 veckan 24, 25, 26/12 stängt Nyårs- tis-fre 10-18 veckan nyårsafton 10-14

Beställ tid på Wan´s Naglar �������������

nyårsd stängt

Hedvigslund 2, 802 65 Gävle. Tel.026-600926 www.hedvigstradgard.se Tis-fre 10-18, lör-sön 11-15, mån stängt – Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

������������ ������������� ��������������������� ������������������������� ������������������������ �������������������� �������������������������

Hälsa 15


Supersnabba julbordet med twist

Prinskorven

Oj, bara några dagar kvar till julafton. Här är genvägarna till snabbaste julmaten.

Julskinkan

�������������������������� �����������������������

������������������������������������������� ���������������������������������������������� ��������������������������������������������������� �����������������������������������������

�������������������������

�������������������� ������������������������������ �������������������������������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������

Färdigkokt skinka ca 2 kg är det som gäller. Snygga till den genom att skära ut ett rutmönster. Blanda 1 äggula med 3 msk senap och lite socker. Rör i 2-3 dl finhackad kruspersilja för lite extra smak. Pensla på och strö slutligen över ströbröd. Griljera i 225 grader tills skinkan fått fin färg ca 15-20 minuter. Garnera med färsk grönkål.

Klipp 2 snitt i varje ände på korven. När du sedan steker korvarna ser de ut som på proffsbordet!

Laxen Köp färdiggravad skivad lax. Finns i butikernas delikatessavdelningar. Lägg skivorna plant i en tät plastpåse. Blanda 3 msk krossade enbär och 2 msk gin och häll i. Låt stå och dra en dag. Klart! Eller blanda apelsin������������������ ������������������

�� �� ������������������ �� ���� ��������

���������������������������������� ���������������������� ����������������������������������

��� �� � �� � ������ ����������������������

�������������������� ��������������������

������ �����������

�������� � �������������������� ���������������������������� ����������������������������

������ ��������������������������� ����������������������

Berggrenska Gården

����������������������������������������� ����������������������������������������� ������������������� ������������������� ���������������������������������������� ������������������� ������������������� �������������������� ��������������������

��������������������

������

��������������������������� ��������������������������� ������������ ������������������������ ������������������������������������

������������

�������������������������������������� ������� � ������������������������������������ ����������������������������

����� ����������������������

�������������������������

���������������� ����������� � ��������� ����� �������������� ������������������

���������������������� ���������������������������

�������������������������������������������������

16 Näringsliv

�������� ���������

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –

���������������������������


och citronsaft och gör likadant. Funkar också att hälla i några msk whiskey och låta stå över natten. Hovmästarsåsen finns på burk!

Revbensspjällen Köp färdigstekta revbensspjäll. Bred på 1 burk mango chutney och stek färdigt i ugnen ca 15 minuter. Sötman ger en härlig smak!

Ris a la Maltan Risgrynsgröt finns på tub i butikerna. Vispa 3 dl grädde. Blanda grädde, lite vaniljsocker och apelsinerna och rör i risgrynsgröten. Skär ett par apelsiner i små bitar och se till att allt det beska vita tas bort. Servera apelsinbitarna till. Klart!

Köttbullarna med julsmak Köp färdiga delikatessköttbullar. Lägg i 2-3 msk smör i stekpannan, krossa kryddpeppar i pannan och stek bullarna i detta. För variation – använd nejlikor istället.

Rödkålen

fraiche för ökad fyllighet. Inlagd sill utan spad blandas med fördel med röd kaviar och creme fraiche till en god romsill. Skivade färska rödlöksringar i löksillen för smak och synintryck.

Leverpastejen Med 2 msk konjak och 1 msk grädde i den färdigbakade leverpastejen förhöjer du smaken betydligt. Blanda och lägg i tät form och låt den stå och gona till sig några dagar.

Jansson Färdigköpt Jansson får mer smak om man häller i ytterligare ansjovisspad, lite mer grädde samt förstärker med en aning ströbröd. In i ugnen tills ströbrödet fått fin färg.

Brödet För hembakad effekt finns utmärkta mixer i butiken. Lantbrödsmixen kan kryddas upp med ett paket brödkryddor eller för mer julsmak med brödkryddor med pomerans.

Pepparkakorna

Blanda rödkål på burk med 1⁄2 - 1dl koncentrerad äppeljuice. Värm!

Bruna bönorna Bruna bönor finns också på tub och vill man ha lite extra krydda på dem rör man ner ytterligare sirap och lite ättika.

Senapssillen Köp färdig senapssill. Krydda upp med lite extra senapspulver. Häll upp i absolut ren, gärna egenmärkt burk, och låt stå och dra några dagar!

Citronsillen Köp inlagd sill. Häll av lagen och lägg sillen i en absolut ren burk med snygg etikett. Blanda citronsaft, finrivet citronskal med creme fraiche. Klart!

Bakas av färdigköpt deg tillsammans med barnen men köps annars helt färdiga. Till dessa en ostkräm med en blandning av en Kvibilleost mosad i 1⁄2 burk creme fraiche. Gott till glöggen!

Chokladmoussen Vispa 3 dl grädde hårt. Smaksätt med 1⁄2 tub chokladsås. Ställ i kylen över natten!

Chokladtryffeln Smält mörk choklad i mikrovågsugnen. Häll ut på plåt med smörpapper. Strö över hackad mandel, russin och kokos. Låt stelna och skär i små bitar. Mmmmm... Komplettera julbordet med hårt bröd, ost och dryck!

Andra sillar Krämiga sillar typ currysill kan röras ut med några matskedar creme

titt Smyg

sr r å 2 01

på 2

esor

Text: Marie Pallhed, foto: Kent Jardhammar

Kat a ute log 2 i ja 012 nu ari

Holland, 7 dgr * 16/4 Hurtigruten, 5 dgr * 7/7, 15/7 Hurtigruten, 4 dgr * 21/7 * NYHET! * Sparesor, 7-13 dgr * fråga om datum Ön Sylt, 6 dgr * 29/7 * NYHET * 026-51 45 40

026-12 00 00

Drottninggatan 29-31 * Gävle * www.perssonsresor.se

�������������� �������������������� ������������ ���������������� �����������������������

���������������

������

���������

�������������������������������������������������������� ��������������������������������������� – Gestrike Magasinet - 54 000 exemplar - Länets största tidning –

Näringsliv 17


�������� ������������� �������������������������� ������������ �����������������

���������������������������������������

��������

������

������

���������

���

��������������������������������������� �������������������������������������� �������������������������������������������������� ������������������������������������������ �������������������

Ny kraftfull och flexibel bergvärmepump Här har vi en ny bergvärmepump av senaste snitt: 5 – 10 % effektivare än föregångarna. Nu är den möjliga besparingen för uppvärmning av en privat villa uppe i 7 000 – 9 000 kronor per år jämfört med den gamla oljepannan. Bosch Compress heter denna nya bergvärmepump, som kan öka energibesparingen i en normalvilla, med upp till 500 kWh på ett år jämfört med tidigare generationer värmepumpar. Ny och vidareutvecklad teknik gör detta möjligt. Samtidigt ger en ny reglercentral nya möjligheter. Behövs större effektbehov, exempelvis vid utbyggnad, kan flera värmepumpar kopplas samman. Hjärtat i värmepumpen är en scrollkompressor med världspatent som ger mycket hög effekt och driftstemperatur. Kompressorn är optimerad in i minsta detalj och har en mycket låg ljudnivå. Bosch Compress finns i storlekar 6-17 kW vilket gör att den passar för de flesta typer av villor. Modellen LW/M har inbyggd varmvattenberedare. Till LW-modellen väljer du separat varmvattenberedare efter personligt behov. Läs hela artikeln på: www.gestrikemagasinet.se Sökord: Bergvärmepump Text: Lars Bergström • SvenskPress.se

����������������������������������������� ���������� ����������� ������������

���������

��������� ��������������

�� ��

���� ���������������� ��������

� �� �� �����

����

����������������� ������������ �������������

���������� �����������

��� ��

���� ��

���� ������������

���������� ���������������� 18 Näringsliv

���������� ����������

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –

���������������� �������������������� ������������������


������������������ ��������������������������

���������������������� �������������

���������

���������������� ���������������������� Gäller vid ett köp tillfälle med kupong Gäller ej på förmedling & med presentkort!

��������������������������� �����������������������������

värdecheck

��������������������� ��������������������������� �������������������������������������������������� ����������������������������������

������������������ ���������������������

���������������������������������������

��������������������������

� � ��� �� � � � � � � � � � � � � � �� � � �� � �

Gäller t.o.m. 31/12

����������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� �����

���������������

���������������

��������

��������

�����

�����

�����

���������������

���������������

���������������� ���������������������������� ���������������� ����������������������������������������� ������������������������������������������ ������������������������������

���������������� ��������������������������������� ������������������������������� ������������������������������������� ������������������������������ ��������������������������������������

�������������������� ����������������������������������� ��������������������������������������� �������������������������������� �������������������������������������� ������������������������������������

���������������������� ���������������������������������� ��������������������������������� �������������������������������� �������������� �������������������������������������

������� ��� ������������ ������������� ���������������� ������� ��������������� ����������� ��������������� ������ ����������������

������� ��������������������������� ����������������������������������������� – Alla kan vara med i Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

���������������������������������������

��������������

Näringsliv 19


Unga gävlebor bildar företagskoncern i Estland

��������������

������������

��������� ���

�� � � � � ��

�� � � � � � � � �����

����������������������������������

Gävle kommuns första internationella UF-företag är under uppbyggnad. Sju UF-elever från Thoren Business School i Gävle är på internationell UFkonferens i Tallinn 25-27 november. Ung Företagsamhet i Sverige är medlem i JA-YE Europe (Junior Achievement Young Enterprise Europe) som idag består av cirka 40 länder med samma utbildningskoncept. Inom JA-YE organisationen finns fler entreprenörskapskoncept än UF-företagande – ett av dem är Enterprise Whitout Borders, EWB. Tanken med EWB är att ge UF-eleverna möjlighet till samarbete och handel över gränserna. Man kan jobba med konceptet EWB på flera olika sätt. Allt ifrån att enskilda UF-företag, på eget initiativ registrerar sina företag på EWB:s hemsida och använder den för att hitta partners eller kunder, till att genomföra större samarbetsprojekt som att bilda gemensamma bolag. Gävle kommuns första internationella UF-företag är under uppbyggnad och sju UF-elever från Thoren Business School i Gävle är på internationell UF-konferens i Tallinn 25-27 november. Konferensen riktar sig till elever från Estland, Lettland, Litauen, Finland, Norge och Sverige. Arrangörer är den Estländska UF-organisationen. Ett av målen är att skapa ”international partnerships”. Pionjärer från Thoren Business School i Gävle heter Amanda Andersson, Sara Bernardsson, Linn Fjellet Törnström, Dan Vikström, Linnea Gåsberg, Daniel Carlsson samt Linus Norgren. – Intresset bland våra UF-företagare för internationalisering är stort. Att bilda UF-koncerner och arbeta med sitt företag internationellt ger eleverna språklig träning, kulturell förståelse och internationella kontakter, säger Helene Åkerlind regionchef i Ung Företagsamhet Gävleborg. – Detta ger en erfarenhet utöver det vanliga, tänk att dessa ungdomar kan på kommande anställningsintervjuer säga; När jag var 18 år startade jag min första koncern, avslutar Helene Åkerlind.

���������������������� ������������������ ��������������������� �������������������� ������������������������� ���������������

SvenskPress.se

������������������������� �����������������������

����������������������������������� ������������������� ������������������������������������������������

���������������������� 20 Näringsliv

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


������������������������������ �����������������������������������������������������������

��� ������ ��� ������ � �

���������

���������

���������

���������������

���������������

����������

������������

����������

���������

������������

���������

�������������

���������

�����������

�� ������ � ��� ������

������������������������������������������������� ����������������������������������������������� ������������������������������������������������ ���������������������������������������������

������

����������������� �������������

����������������� �������������

������

�����������

���������

����������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������

����������������� �������������

�������

���������

����������

����

����������������

�������

����������������������������������������������������� ���������������

������

������������� ��������

��������������������������������������������������� ��������������������������

����

�������������� ��������

���������������������������������������� ���������

��������� �������������

������������������������

� ���� ������� �� ���� � � � � � �� ������

�������������

����� �������

���������� �������������

����

�������������

���������

�����������

���

���������� �������������

��������

���������

���������������

������������� �����������������

�����������

�����������

���������

���������

���������

����������������

����������������

����������������

������ �������

������ �������

������ �������

��������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� ����������������� �������������

���������

������������������������

������������������������

�������

��������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� ����������������������������������������������� ����������������� �������������

����������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������

�������

����������������� �������������

��������

����������������� �� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

��������������������������

����������������������������� ��������� ���������

������ � ������

������ ������ ��������������������

���������������

�������������������������������������

��������������� ������

����������� �����

��������� �������

�������������� �������

�������������������������������������

�����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������

���������������

����������������� ������������ �������������� ����������������


���

Kontorsfunktionell IT-mässa med Office IT-Partner Gävle Bosch EHP LW Compress

Värmepumpen som anpassar sig

Den 7 december bjöd Office i Gävle in till sin årliga mässa med julbord och seminarier på Läkerol Arena. ”Vi som får ditt kontor att fungera” var temat och under dagen föreläste flertalet företag inom olika branscher. Det var en stor skara människor som samlats utanför Läkerol Arena när mässan öppnade på morgonen med glögg, kaffe och pepparkakor. Bland 30-talet utställare befann sig bland annat LRF Konsult, Bilhörnan, Städtjänst och Deltab Profilplagg. En halvtimme in på dagen började det första seminariepasset där Städtjänst berättade mer om städning på arbetsplatsen och hur rutavdraget fungerar vid städning i hemmet. Office föreläste om sin lösning för att förenkla hanteringen av IT. UpKeeper informerade om system som automatiserar hanteringen av datorer och hur företag kan minska sin IT-budget.

������������������� �������������

������������������������� ������������������������� ������������������������� ����������������������������� �������������������������������� ����������������������������������� ��������������������������������� ����������������������������

������������� ������������ ������������������� ���������������������� �����������������

��������������������������������������������������������

Vill du kunna utveckla ditt boende i framtiden, utan att redan idag bestämma exakt hur? Då är jord-/bergvärme- pumpen Bosch Compress rätt val. Den är förberedd för anslutning av både radiatorer och golvvärme, eller pooluppvärmning och frikyla. Eller solpaneler.

026-25 41 41

22 Näringsliv

www.boschvarme.se

070-595 49 53 – Vill ni nå mer än 100 000 människor i Gävle, Gästrikland och Älvkarleby? –


Nöjda deltagare – Det är första gången jag är med här och det har verkligen varit jättetrevligt, berättar Daniel Wahlqvist från Microsoft. Det är en väldigt bra tidpunkt på året med jultema och stämning men ändå innan den stressade rushen kommit igång. Att dessutom få lite ny IT-kunskap var ju inte fel det heller! Under det andra seminariepasset föreläste LRF Konsult, där Kenneth Levin berättade mer om företagsskiften och vilka alternativa vägar man kan gå som köpare och säljare. Office berättade hur företag kan dra nytta av surfplattor på kontoren och Microsoft informerade hur man kunde förenkla och effektivisera arbetet på kontoret. Medan seminarierna pågick var det även aktivitet ute bland montrarna där flertalet företag fått möjligheten att ställa ut. – Det har varit riktigt roligt att få delta här idag och möta nya människor i montern, säger Joakim Hagelin från LRF Konsult.

Rolf Lassgård på scen

intressanta filmklipp där publiken lämnades allt annat än oberörd. Från att spela allvarlig polis till sjöngsjungande mamma, som i musikalen Hairspray, berättade han om de olika förberedelserna och utmaningarna inom yrket. Eftermiddagen fortsatte sedan med fler seminarier där bland annat Maja Fohlin Gyliner för LRF Konsult föreläste om vikten av ett aktieägaravtal. De som ville lära sig mer om effektivisering av vardagen för småföretag var på Mamuts föreläsning. Totalt lockade mässan drygt 250 besökare som spenderade majoriteten av dagen på mässan med Office och deras leverantörer. Med intresserade besökare och mycket kunskaper samlade under ett och samma tak lyckades Office skapa en riktigt lyckad dag. – Våra mässor har blivit till en tradition och återigen vart mässan jättelyckad, berättar Daniel Blomquist på Office i Gävle. Det var dessutom riktigt roligt att Lassgård som lokal kändis kunde delta och att vi för fjärde året i rad kunde hålla det här på Läkerol Arena.

Efter en bred julbordsbuffé där ingen lämnades hungrig intog Gävles mest kända skådespelare Rolf Lassgård scenen. Rolf bjöd på underhållande anekdoter från filminspelningar och spelade upp

SvenskPress.se

������������������������������� ���������������������������������������������������������������

����������������������������������������������� ����������

����������������

�������������������

��������������������

��������� �

��������

������������������������������������������ �������������������������������������������

– Skicka in egna texter till Gestrike Magasinet: www.gestrikemagasinet.se –

����������������� ��������������� ��������������� ������������������� ������������������������

Näringsliv 23


�������������������������������������������������������������������������������������������������

����������������� ��������������������������������������������� ����������������������������������������� ��������������������������������������� �����������������������������������

������������������������ ����������������������������� ������������������������� ��������������������������� ����������������������� ��������������������������������������������

����� ������������

������� ���������� ������������� �����������

����� �����������

����� ������������

��������� �������������

Hanna Eriksson och Frida Eriksson, Svartvinbärsdryck UF.

Priset för Bästa Årsredovisning gick till Slottegymnasiet Svartvinbärsdryck UF från Slottegymnasiet tog hem segern i Ung Företagsamhets regionala tävling Bästa Årsredovisning 2011. Priset Bästa Årsredovisning delades ut vid PWC kunskapsdag i Gävle. UF-företaget som vann, Svartvinbärsdryck UF, består av fyra framgångsrika unga företagare. Denna seger var deras andra i ordningen. Redan vid Ung Företagsamhets regionala mässa i april 2011 blev de länets unga Miljöföretag. Svartvinbärsdryck UF består av Hanna Eriksson, Frida Eriksson, Claudia Winder och Matilda Findikis. Deras affärsidé är att ekologiskt och miljömedvetet i alla led producera svartvinbärsdryck. Juryns motivering: Vinnaren har en sannolikt god affärsidé, vilket tydligt framgår av den lättöverskådliga förvaltningsberättelsen. Årsredovisningen uppfyller innehållskraven i tävlingen med korrekt balans- och resultaträkning samt tilläggsuppgifter. Utan onödiga tillsatser presenterar vinnaren svarta siffror. Ung Företagsamhet • SvenskPress.se ������������������������

������������������������������ �������������������������������� ������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������� �������������������������

���������������������������� ����������������������

����������������������������������������� ������������������������������������������������

���������������������������������������������������������������������������� ���������������������������

������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������

������������������ �������

���������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������

����������������������������������������������������������������� ���������������������������������������

24 Näringsliv

������������������������������������

– Vill ni nå alla människor i Gävle kommun? –


Stor internationell kongress till Gävle 2013

VÄRMEPUMPSVECKOR HOS GÄVLE BYGGMARKNAD

Under tre dagar i maj 2013 kommer 400 deltagare att samlas i Gävle för att diskutera hållbart resande. Kongressen hålls i Frankfurt 2012 och har tidigare ägt rum i bland annat London och Rom. Kongressen beräknas omsätta cirka fem miljoner kronor. – Det här är den första internationella kongressen som Gävle Convention Bureau varit med i ansökan om att få värdskapet för säger Elisabeth Hugg på Gävle CVB. Det visar att Gävle är en attraktiv kongressstad även ur ett internationellt perspektiv. Det har funnits ett starkt engagemang från alla som varit inblandade i processen. – Att vi är många som samverkar är en framgångsfaktor, både när det gäller att anordna konferenser och kongresser, och att skapa en hållbar trafikutveckling, säger Ingegerd Krantz, processledare för hållbart resande i Gävle kommun. – Värdskapet för ECOMM 2013 är resultatet av en långsiktig regional satsning på Hållbart resande som startade redan 2001 i Landstingets Gävleborgs regi, säger Christine Sisell, projektledare för Hållbart resande Region Gävleborg. ECOMM kongressen ger ökade möjligheter för alla som arbetar med Hållbart resande inom Gävleborgs län och i Sverige att visa upp sitt arbete och sitt engagemang. Jag är jätteglad och stolt över utnämningen av Gävle som värdstad, avslutar Christine Sisell. Temat för Gävlekongressen blir “Smart choices require easy access – the challenge of making mobility management a part of every day life”. Bakom ansökan står Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och Gävle kommun. Övriga partners är även Trafikverket, Landstinget Gävleborg, Högskolan i Gävle, Swedbank, Biogas Mitt, Stadsbussarna, Gävle Dala Energikontor, Energimyndigheten, Gävle Energi, Future Position X, Mellansvenska Handelskammaren och Smart City Arena. SvenskPress.se

���������������������� Viking Line levererar upplevelser till privatpersoner, företag, organisationer mfl. Därför anser vi att det är viktigt för oss att medverka i nätverket Effect Plus där vi kan vara nära marknaden för att skapa nya värdefulla kontakter samt vårda de relationer som redan finns idag! Effect Plus program som vi får ta del av under medlemsåret är utvecklande både för Viking Line och mig som Distriktschef.

Elprischockad?

���

SE OM DITT HUS – VÄLKOMMEN IN TILL OSS OCH PRATA LUFTVÄRME

GARANTI

��Trygg��������������������������� ��Driftsäker�������������������������������� ��Effektiv���������������������������� ��Hyper Heating������������������������������� ��Uthållig�������������������������� ��Topptestad����������������������� Vi drar av ROT-avdraget på 50% direkt i butiken!

Kostnadsfritt hembesök under hela december och januari!

God Jul & Gott Nytt År önskar

Jan Wermelin/ Viking Line Skandinavien AB Hemlingbyhuset i Hemlingby handelsområde Tel: 026-14 30 20 • Öppet: Mån-Fre 8-18, Lör 10-14

www.gavlebyggmarknad.se Sv. kommunikationsbyrån Effect AB Lötängsgatan 13, 801 03 Gävle info@effectplus.se • www.effectplus.se

– Publicera era egna nyheter i Gestrike Magasinet: www.svenskpress.se –

Näringsliv 25


Vilken muskelknutte Matchen började 1966 då General Motors presenterade en brutal utmanare till braksuccén Ford Mustang. Det blev genast en tuff fight som pågick fram tills 2002 då den legendariska bilmodellen kastade in handduken – men efter ett antal års sömn så har amerikanarna återigen skakat liv i Chevrolet Camaro. Nu ljuder gonggongen och det är dags för den första testronden. Är muskelknutten en rättmätig vinnare? ”Camaro” är en omskrivning av franskans ”camarad” som betyder kompis. Vi kör tillsammans med vår nyfunne vän längs de smala vägarna som slingrar sig fram genom det spanska landskapet i trakterna runt den andalusiska pärlan Jerez. Under den långa motorhuven framför oss huserar en vinkelåtta på 432 hästar och bilen kan bli din för 377 000 kronor. Snacka om ”pulver” för pengarna!

Grym formgivning Chevrolet Camaro är inte en helyllejänkare rakt igenom – den är faktiskt utvecklad i Australien och byggs retligt nog i Kanada. Designen är otroligt muskulös sedd från alla möjliga och omöjliga vinklar samtidigt som det inte råder någon tvekan om att vår knallgula testbil har sina rötter från den första generationen som presenterades i slutet av sextiotalet. Interiören känns däremot inte lika pigg och fräsch som utsidan. Instrumenteringen är plastig och kvalitetskänslan känns inte övertygande. Utvecklingsfolket förklarar det hela med att man gjort en mix mellan nyskapande och retro, det senare representeras av de klassiska fyrkantiga mätartavlorna som flörtar med originalet. Komforten är förvånansvärt bra men bakåtsikten är inte mycket att hurra för, vilket amerikanarna löst genom att ha en backkamera. Dessutom ingår läderklädsel och all viktig information projiceras digitalt på framrutan.

Från åtta till fyra En muskelbil ska ha V8 och den här snurran är på 432 hästar och arbetar tillsammans med en sexväxlad manuell låda. Vill du hellre ha automat så sänks effekten till 406 kusar för att lådan ska palla trycket men du bjuds istället på lite ”renare” samvete som vi återkommer till. När andan faller på så är det bara att stampa till på gasen och de bakre 20-tumshjulen börjar genast måla graffiti på asfalten om antispinnsystemet är avstängt. Hundrastrecket nås på 5,2 sekunder medan toppfarten är 250 - detta trots en matchvikt på 1 850 kg. De knixiga småvägarna runt Jerez är kanske inte det mest optimala för vår muskelknutte med tanke på att den stående kvartsmilen (402 meter streetrace) klaras av på tretton sekunder. När man inte har plattan i mattan så förvandlas den mullrande V8:an till en ordinär fyra eftersom cylindrarna stängs av för att spara soppa, men finessen ingår bara om du väljer automatlådan för 20 000 extra. Vi andra som gillar att växla manuellt får gilla läget och acceptera att kärran utan större besvär sörplar i sig två liter milen. Tja, Chevrolet Camaro är som namnet antyder en lite smått galen kompis som vinner på teknisk knockout!

Plus

Minus

+ Underbart skönsjungande V8 + Så mycket synliga muskler + Hög standardutrustning + Prisvärd

- Stor, tung och rejält törstig - Plastig inredning

Text: Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg • CNP AB

Från oss alla – till er alla God Jul och Gott Nytt År! Gävle: S. Kungsgatan 61-63 026-65 57 00 26 Motor

– Vill ni nå alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby? –


Wikmans Bil i Gävle - bäst i landet för andra året i rad Wikmans Bil i Gävle har för andra året i rad blivit utsedda till årets bästa Mercedes-Benz återförsäljare i Sverige när det gäller verkstad och reservdelar. År 2008 när det blev nya ägare och namnet ”Wikmans Bil” åter togs i bruk låg Gävle på sista plats i denna prestigefyllda ”tävling”. Nu, tre år senare, har Wikmans Bil för andra året i rad blivit utsedda till bästa Mercedes-Benz återförsäljare i Sverige. Nöjda kunder, god produktivitet, positiv omsättningoch lönsamhetsutveckling är några av de parametrar som Mercedes-Benz kollar på inför detta pris. – För att nå framgång och ha nöjda kunder på verkstaden så måste man ha ett fungerande team, från kundmottagarna som hanterar kunden till teknikerna som sköter om kundernas bilar. Vi har kämpat hårt och gör det kontinuerligt för att optimera och göra vår verkstad till en framgångssaga, säger Simon Green, försäljningschef på Wikmans Bil. Verkstadsteamet på Wikmans Bil känner sig stolta över utmärkelsen och det känns skönt att få ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Mikael Eldblom, kundmottagare på Wikmans Bil.

Fira med oss!

Vi blev Årets Återförsäljare 2011 för andra året i rad - på verkstad och reservdelar för Mercedes-Benz Sverige

15% rabatt på service och reperation i vår verkstad.

Erbjudandet gäller under december och januari -12

SvenskPress.se

������������������������

����� � ������

������������������������ ��������������������������� ����������������

���������� ������ � � � � � �

�������� ����� ����������

��������������

������������������������

��� ����������

������������������

�����������������������

���������� �� ����� ����������� ���������������������� ����������������������������

�������������������������

������ ��������� ����������������������

����������

������������������������

��� ����������

������������������ ���������������

����������

������ � � � � � �

������ � � � � � �

����������

��������������������������������

��� ����������

������������������ ���������������

����������

����������������������������������������������������������������������������������������������������������� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �� ���������������������������������������������������������������������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������� ������������������������������������������ ������ ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� �

�������������������������������������������������������������� � � � � � �� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � �� – Gestrike Magasinet delas ut till alla hushåll i Gävle kommun –

Motor 27


Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn En skänk från ovan Uppskattningsvis 100 000 dollar föll häromdagen ut ur en värdetransport i Pittsburgh. Det var dörrarna som av okänd anledning hade gått upp under färden och pengarna bokstavligt regnade ner från himlen. Lyckliga bilister stannade längs vägkanten för att ta del av de tidiga julklapparna som yrde omkring, men säg den lycka som varar. Att dörrarna gick upp betyder inte att ”det man hittar får man” utan polisen klassar det hela som stöld. Allt som blev kvar var 400 dollar och allmänheten har nu två veckor på sig att lämna tillbaka ”stöldgodset” utan att det ska leda till åtal. Som plåster på såren erbjuder transportföretaget en hittelön vid återlämnandet, men förståligt nog har det ännu inte kommit in några pengar.

Ingen ”bussig” fylla En busschaufför var på väg från Tjeckien till Tyskland med tjugo resenärer ombord. Efter att ha kört en bit började chauffören plötsligt känna sig så pass dålig att han bad en av passagerarna att ta över ratten. Resan kunde ha slutat i en stor tragedi eftersom föraren vare sig kunde prata eller kontrollera sina kroppsrörelser då han hade inte mindre än, håll i er nu, 5 promille alkohol i blodet. Föraren sitter nu i häktet i Tyskland för tillnyktring, vilket enligt polisen väntas ta flera dagar. Här kan vi verkligen snacka om fylleresa!

En stor stark pickup

Lexus botar inga synder En Lexus kan göra underverk men förlåter knappast dina misstag - inte ens om det är en lyxhybrid vid namn LS 600h L. Otrohetsskandalen mellan skådespelerskan Demi Moore och hennes sexton år yngre man Ashton Kutcher har väl knappast någon missat. När Demi fyllde 49 år gav ”Two and a Half Men” skådisen bort en Lexus i present för omkring 1,5 mille som plåster på såren, men vad hjälpte det? Som den välkända miljövän hon är räcker knappast ett hybridmärke på ett flaggskepp likt Lexusen. Hade Kutcher istället satsat på elbilen han kör i serien – Fisker Karma - kanske skilsmässohandlingarna istället hamnat i pappersinsamlingen.

Skjut alla älgar Skogens konung har hamnat i ”skottgluggen”. Det är norrmannen Ivar M Simonsen som vill att alla älgar ska skjutas eftersom de orsakar stora problem i trafiken. Men inte med hagel utan hör och häpna: paintballkulor fyllda med reflexfärg. Förslaget skjuter knappast mitt i prick utan väcker stort motstånd, men Ivar tror stort på sin idé. ”Det kommer att bli mycket enklare att se älgarna när man kommer körande” säger Simonsen som även poängterar att det nya förslaget måste ske under kontrollerande former. Hur man ska lyckas hitta alla älgar och skjuta dem låter han vara osagt, men själv tycker norrbaggen att det är en ”lysande” idé.

Text: Jenny Nilsson • CNP AB i framsätena, men komforten i den tresitsiga aktersoffan är inte alls lika bra. Undertill hittar vi ett riktigt ramverk som bara de tuffaste pickisarna har och bak huserar bladfjädrar - vilket otroligt nog är en kvarleva från när man körde med häst och vagn. Därmed är det inte så konstigt att Nissan Navara känns lite flummig på vägen, men när vi lastade flaket med en europapall så förändrades uppträdandet till det positiva. Men det går inte att frakta hur mycket som helst då maxlasten är 900 kilo. Med släp får man dra hela tre ton men har du enbart Bkörkort så gäller 750 kilo.

Filmar dragkulan

Plötsligt hörs toner av massivt dieselknatter och några sekunder senare uppenbarar sig en pickup. Men det är ingen brutal och stöddig amerikansk gaphals. Nej, det här är en oöm japanare som rullar mjukt på landsvägen, som är bekväm i storstan och riktigt tuff i terrängen. Nissan menar att man inte behöver välja mellan familjebil, äventyrsbil och arbetsbil - Navara Double Cab ska nämligen vara allt på en och samma gång. Frågan är om det verkligen är möjligt? Pickupen ser riktigt glad ut och främst är det grillen som drar på smilbanden. Måhända är det mot skattmasen den ler? Nissan Navara är nämligen registrerad som lätt lastbil men du kör pickupen med vanligt B-körkort. Den stora skillnaden är att momsen är avdragsgill för dig som företagare och det är inga småpengar vi snackar om.

Från noll till max Att sätta sig bakom ratten är ett rent nöje trots att vi befinner oss i ett skitigt och lerigt Zaragoza. Personbilskänslan är stark och när exempelvis tändningsnyckeln vrids om så åker instrumentnålarna upp till max för att sedan ställa sig på noll igen. Man sitter riktigt bra

28 Motor

Att skifta från två- till fyrhjulsdrift är hur enkelt som helst och på mittkonsolen finns ett vred där föraren kan välja drivläge beroende på körsituationen. Pickupen klättrar uppför och nedför leriga stup förbluffande bra. Kliver över diken smärtfritt och plumsar med vatten upp till midjan utan att drunkna. Hemligheten ligger naturligtvis i den inkopplingsbara fyrhjulsdriften med lågväxel. Ett särskilt tack riktar vi till diffspärren på bakaxeln, vilken är till stor nytta när man är på äventyr. Vår testbil är utrustad med en ny dieselsexa på 231 hästkrafter och till detta serveras en sjustegad automatlåda. Motorn svarar blixtsnabbt och 0-100 rullar på 9,3 sekunder – däremot sörplar maskinen i sig runt litern milen. Vi rattar den exklusivaste versionen som kostar 453 175 kronor inklusive moms, ändå kan man ladda på med mer lull-lull. Vad sägs om en backkamera som även filmar dragkroken vilket gör det lekande lätt att haka på släpet? Vår nyfunna vän klarar av det mesta och fortsätter att hånle. Förmodligen åt skattmasen, oss och konkurrenterna!

Plus

Minus

+ Framkomligheten i terräng + Bekväma framsäten + Urstark turbodiesel + Hög standard

- Obekvämt baksäte - Dyr och törstig

Text: Johannes Gardelöf och Staffan Swedenborg • CNP AB

– Vill ni också vara med i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


Dieselhybriden är här

gäng lysdioder och ovanför grillen sitter fransosernas nydesignade lejonsymbol. Interiören känns otroligt gedigen och luftig tack vare det stora panoramaglastaket. Fem personer färdas bekvämt och batteriets placering under baksätet påverkar bara lastförmågan marginellt (377 liter mot 432). Instrumenteringen skiljer sig genom att varvräknaren ersatts av en mätare för effektuttag samt laddningsstatus och naturligtvis finns en färddator som visar hybridsystemets energiflöde. Grubblar du över vilken motor som är i tjänst så avslöjas alla smaskiga detaljer här.

Slår sig för bröstet

Hybrider är knappast något man höjer på ögonbrynen för. Hittills har det inneburit att en bensinare kombinerats med eldrift och därigenom fått ner förbrukningen som hos en diesel. Det mest (eko)logiska är därför att kombinera diesel med el, vilket må låta lätt som en plätt. Sanningen är att utvecklingen gått i slow motion och problemen avlöst varandra - men skam den som ger sig. Äntligen är världens första dieselhybrid här och vi har provkört nya Peugeot 3008 HYbrid4. Vad blir det om man korsar en dieselfyra och elmotor med ett start/ stopp-system? Svaret är världens första dieselhybrid som dessutom begåvats med bromskraftåtervinning, vilket innebär att rörelseenergin som bildas vid inbromsningar tas tillvara för att ladda batterierna. Testbilen startar helt ljudlöst och vi glider ut på vägarna i ett sanslöst vackert Bretagne. Först då hastigheten är uppe i sextio knyck eller om vi accelererar hårt kopplas dieseln in.

Smaskiga detaljer Utseendemässigt är det inte så mycket som skiljer ”vanliga” 3008 med dieselhybriden. Vi hittar bland annat en fränare grill med liggande aluminiumribbor och en annorlunda hasplåt under den främre stötfångaren. I de eleganta strålkastarna finns numera ett

Under huven arbetar en dieselmotor på 163 hästkrafter medan den bakmonterade elmotorn levererar 37. Lösningen är naturligtvis genialisk eftersom 3008 Hybrid4 därmed blir fyrhjulsdriven på kuppen. Eftersom totaleffekten är tvåhundra hästar så rullar det på riktigt duktigt: hundrastrecket nås på 8,5 sekunder och toppfarten är 191. Samtidigt dricker dieselhybriden rekordlåga 0,40 liter milen medan koldioxidutsläppet är 104 gram, men när enbart elmotorn jobbar så omvandlas siffrorna till noll. Om det finns kräm i batteriet så är räckvidden fem kilometer men du får inte gasa över 60 km/h. Vi susar fram genom charmiga byar på gammal keltisk mark i trakterna runt Bretagne och fascineras över köregenskaperna samt att ”motorbytena” sker så diskret. Peugeot kan verkligen slå sig för bröstet med tanke på hur många konkurrenter som dömt ut projektet. Priset börjar från 330 000 kronor vilket är mycket pengar, ändå ska affären kunna räknas hem på sikt. Bara befrielse från fordonsskatten under de första fem åren betyder 17 800 kronor, vilket är en bra början!

Plus

Minus

+ Skonsam drivlina mot miljön + Skattebefriad i fem år + Köregenskaperna + Hög komfort

- Kan inte laddas via vanligt eluttag - Ingen extra garanti för batteriet

Text: Staffan Swedenborg och Johannes Gardelöf • CNP AB

PASSA PÅ INNAN 31/12!

JUST NU FÅR DU 30.000:- I SKROTNINGSPREMIE FÖR DIN GAMLA BIL – välkommen in så berättar vi mer! Gävle: S. Kungsgatan 61-63 026-65 57 00

������������������������������������������������ �������������������������������������������������� �������������������������������������

���������������������������������� �������������

������������������

– Gestrike Magasinet delas ut till alla kontor i Gästrikland och Älvkarleby –

Motor 29


Julfirande i Svenska kyrkan i Bryssel och runt om i världen bor i Bryssel. Malin vill att ettårige sonen Leonard när han blir större ska börja i den som hon säger fantastiska barnverksamheten. Att komma till kyrkan betyder extra mycket när man fått barn, tycker hon. Hon vill förmedla det svenska till Leonard och träffa andra föräldrar. När hon bodde i Paris gick hon till Svenska kyrkan för att få möta svenskar och tala sitt eget språk.

Ungdomskvällar

Prästfamiljen bor i kyrkan och tar emot trehundra besökare i veckan. Här är Larsa Rännar, Birgitta Rännar Jensen och barnen Annaclara och Rebecca.

Många svenskar lever och arbetar utomlands eller väljer att fira julen på varmare breddgrader. Ingen av dem vill avstå från de traditioner som hör ihop med den svenska julen. Svenska kyrkan i utlandet erbjuder julfirande runt om i hela världen. Ett julfirande som kan hotas om kyrkorna inte har råd att bedriva sin verksamhet vidare. I Svenska kyrkan i Bryssel är ungdomarna ivriga att inleda julhelgen med luciafirandet. Julspel kommer att övas in tillsammans med andra skandinaver, berättar kyrkoherde Larsa Rännar. Just till Svenska kyrkan i Bryssel och sjömanskyrkan i Antwerpen reste tjugotre ombud för Svenska kyrkan i utlandet från ärkestiftet, fem av dem från Gästrikland. Svenska kyrkan i Bryssel har en omfattande verksamhet. Det finns 10 000 svenskar i Bryssel och cirka 400 är stödmedlemmar. Till dem skickas ett församlingsblad ut. – När svensken åker utomlands blir han/hon religiös, säger kyrkoherde Larsa Rännar skämtsamt. Tillsammans med sin hustru Birgitta Rännar Jensen, komminister Elisabet Kero och kantorn Åke Svedén, leder han verksamheten. Det han säger stämmer verkligen. Vid den aktuella söndagens familjegudstjänst blev kyrkan så fylld av gudstjänstbesökare att några stod i den angränsande hallen. Barnkören sjöng och vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström var där eftersom hennes barn sjunger i den glada och livliga kören som dialogpredikade tillsammans med Larsa Rännar. Det finns också en vuxenkör med 55 körmedlemmar. Körerna leds av Åke Svedén som kommer från Gävle. – Svenska kyrkan är som ett stöd. Man kan känna sig rotlös när man är i ett annat land, säger Malin Myhrman Malin Myhrman och lilla Leonard. som är gift med en belgare och nu

På torsdagskvällar är det 18-plusare som kommer. Aupairflickor, tjejer och killar som pluggar franska eller bor med sin familj i Bryssel. Alla vällde in och hälsade bekant på varandra. Sedan skockade de sig kring bordet där anmälningslistan till luciafirandet låg. – Dä ä la gott, svarade Natalie Imani på äkta göteborgska på frågan hur det är att komma till Svenska kyrkan. Hon kommer ursprungligen från Iran och bor i en nederländsk familj för att lära sig franska. Felicia Norman från Stockholm tyckte att kyrkan var en jättebra samlingsplats för att möta kompisar. Det är bra att komma till kyrkan speciellt i början då man behöver lära känna nytt folk, sade Ylva Cerne från Skåne som hade hittat kyrkan på Facebook. Ibland kan det komma närmare femtio ungdomar på torsdagskvällarna. Det är prästen Elisabet Kero som leder ungdomsträffarna. Hon gör sin insats för kyrkan under höstterminen. De anställda i kyrkan avlönas av Svenska kyrkan men hyran som är hundra euro om dagen måste bekostas av gåvor, bak av bullar och uthyrning av kyrklokalerna. Norska kyrkan har en helt annan situation eftersom staten skjuter till medel till deras utlandskyrka. Nu har Svenska kyrkan i utlandet startat en månadsgivarkampanj för att det ska bli möjligt att driva utlandskyrkorna vidare. Läget är allvarligt med indragningar och stängningar av svenska kyrkor i Europa bland annat i London, berättade Larsa Rännar. I Sydostasien ökar i stället verksamheten eftersom så många svenska turister åker dit. – Jag är stolt över en kyrka som följer sin församling, kommenterade han. Svenska och Norska kyrkan i utlandet samarbetar i samma lokaler i Antwerpen, Europas näst största hamn. Där arbetar diakonen Ulf Radziejewski. Han gör besök på båtar, reser cirka tio mil om dagen och arbetar från tidig morgon till sen kväll för att hinna ut till båtarna som lägger till vid 2000 kajplatser. -Ingen båt ska vara obesökt, säger Ulf Radziejewski. Kyrkan är viktig för båtfolket som har en psykosocial riskmiljö. Den egna hytten är den enda tillflyktsorten. Med en diakon som har tystnadsplikt vågar de samtala om hur de har det. En sjöman kan få ett sms från en flickvän som gör slut. Någonstans måste han gå med sin besvikelse och smärta. Svenska kyrkan undersöker just nu båtfolket och deras arbetssituation. Satsa på dem, uppmanar Ulf. Text: Ingrid Larsson • SvenskPress.se

������������������ �����������

026-13 47 85 0297-402 73 0290-403 83 0293-400 40

30 Samhälle

www.dina.se

Värmekameran kan spara pengar åt dig! Med värmekamera hittar vi snabbt eventuella värmeläckor i ditt hem.

Foto: 4ever300.com

Är det dags att ta fram skotern för första turen? Se då till att du har en bra försäkring.

Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

������������������������������������������������������������

– Vad vill ni läsa om i Gestrike Magasinet? www.gestrikemagasinet.se –


������������ ���������

LRF presenterar Gävleborgs klimatsmarta jordbruk Förutsättningarna för lantbruksföretagen i länet att producera klimatsmarta livsmedel är goda. Produktionen står sig i dag bra mot till exempel importerat kött från Brasilien som har tre gånger så hög klimatpåverkan. Men vi kan bli ännu bättre. Representanter från näringen träffades igår på Scandic Hotel i Bollnäs på en konferens på temat Klimatsmarta affärer. Medverkade gjorde bland andra Jenny Alm från Almunge gård i Uppland. Hon berättade om sina erfarenheter när det gäller att klimatcertifiera ett mjölkföretag. – Det krävdes en hel del ansträngning att gå igenom energisituationen på gården. Men det var det värt när vi ser en besparing på 5 000 kr i månaden på minskat el- och dieselinköp. Christer Johansson, energiexpert på LRF-konsult, vill se en ökad medvetenhet om energifrågorna ute bland lantbruksföretagen. Dels för att möta stigande omkostnader dels för att hitta nya affärsmöjligheter – Lantbrukaren kan förädla den förnybara energin från skog och åker till flis och biogas till exempel. Den som äger och brukar mark kommer att få en nyckelroll i omställningen från ett mineraloljeberoende till ett förnyelsebart energisystem. LRF Gävleborg /Dalarnas projekt Energilots 2.0, som arrangerat temadagen, arbetar just med att lyfta den ”nya gröna energimarknaden”. – Tanken är att stötta och lotsa lantbruksföretagare till affärsmöjligheter inom förnybar energi och till energieffektiviseringar, säger Christian Blanck projektledare. Text: Maria Walraven • SvenskPress.se

�������������������������

�������

���

������������������� ������������������

��������������������

������

�����������������������������

������� ������� ���������������������������������

�������������������������������������

������������������������������������ �����������������������������������������������������

���������������

– Gestrike Magasinet - En av Sveriges största gratistidningar –

Samhälle 31


Kursstart 21-jan

Allt detta har vi: * dans för alla åldrar * motion / ZUMBA * hobby och tävlingsdans * nybörjare till avancerad

DANSGLÄDJE I JULKLAPP

Singel och Gruppdanser: Barndans, Disco, Street, Streetjazz, Jazzfunk, Jazz, Modern, Balett, Ragga, Show, Latinoshow, mm... Pardanser: Bugg, Salsa, Swing, Foxtrott, Vals, Tango, Quickstep, Cha-cha, Rumba, Samba, Jive, mm...

ÖVER

100 kurser i centrala

Gävle, Sandviken och Tierp

Priser: barndans 14 ggr 45 minuter 800 kr barn, ungdom & vuxna 14 ggr 60 min 1000 kr NYHET! Gratis entré på avslutningar! ZUMBA 1 gång/vecka i 14 veckor 1000 kr ZUMBA kort 1500 kr (obegränsat *) Flerkursrabatter: 200 kr rabatt på 2:a kursen därefter endast 300 kr för varje ny kurs Även familjerabatter och friskvårdskuponger * Fullständiga villkor på vår websida

mer info och anmälan på

www.ackesdansskola.com

Med reservation för tryckfel!

Gestrike Magasinet nr 10 2011  
Gestrike Magasinet nr 10 2011  

Gävleborgs största gratistidning. Delas ut till alla hushåll.

Advertisement