Page 1

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

Mars 2017

Två kockar blev en: Jimmy Wettainen

Mingel: MIX-dagen

Alliansen: Tummen ned

Motor: Audi Q5 1


Behöver ni utrymme att växa i?

Ovako järnverk i Hofors.

Upp till bevis för kommunerna! Från januari till april i år har 2000 företagare och 400 kommunfullmäktige ledamöter i vår region möjlighet att bedöma företagsklimatet i den egna kommunen. När Svenskt Näringsliv för 20 år sedan började mäta det lokala företagsklimatet var det långt ifrån alla kommuner som arbetade med lokala näringslivsfrågor. I dag är undersökningen en naturlig del av många kommuners strategiska arbete med att skapa bättre villkor för företagen att kunna växa, utvecklas och anställa lokalt.

Kontakta uthyrare Mathias Bohlin 026-12 46 30 fastpartner.se

Olika attityder till företagande

Trots att mycket har hänt sedan mätningen startade är enkätens frågeområden lika aktuella i dag. Beroende på var i landet, eller för den delen i vår region, man driver sitt företag gäller olika nivåer på avgifter och handläggningstider, olika attityder till företagande och olika svårigheter att rekrytera.

Synpunkter och prioriteringar

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa skillnader mellan kommuner, lyfta fram goda exempel och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företag och kommun. En kommun som tagit dessa frågor på allvar i vår region är Hofors. Där, bland många andra aktiviteter, besöker företrädare för kommunen regelbundet företagen för att i så tidigt skede som möjligt fånga upp företagens synpunkter och prioriteringar.

Goda exempel

Min förhoppning är att de goda exemplen från vår region blir ännu fler! Visst har alla kommuner olika förutsättningar men som kommun bör man göra vad man kan för att ge de lokala företagen bästa möjliga villkor! Vi har helt enkelt inte råd med att kommunerna i vår region jobbar sämre än andra kommuner i Sverige med de här frågorna. Om man får ett lägre betyg än liknande kommuner, eller om företagens betyg följer en negativ trend under flera år, tycker jag att man som kommunpolitiker bör ta sig en funderare kring vad det beror på.

Upp till bevis

Just därför vill jag uppmana de 2000 företag och 400 kommunfullmäktige ledamöter i vår region som fått enkäten att lägga några minuter av sin tid på att svara. Kommunerna i vår region måste nu upp till bevis för ett bättre företagsklimat!

Gävle KOMMUN 2

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gävleregionen. Information och inspiration nio gånger om året - på nätet gratis året runt. Företagsbladet är till för Er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland och även alla kontor i södra Hälsingland och norra Uppland.

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Distribueras av Posten till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda, Österfärnebo samt till alla kontor i Alfta, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Skutskär, Älvkarleby, Skärplinge och Tierp. Dessutom postas den till ett stort antal beslutsfattare.

Mars 2017 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Upp till bevis för kommunerna!

2

Upplagan 7.750 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Posten Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset

Mingel från Mixdagen

4

Effectfull pubkväll

5

Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Köksmästare Jimmy Wettainen. Foto: Joe Formgren. Priser print 2017. Separat prislista för banners och nyhetsbrev. 1/1-sida 12.950:- Priset inkluderar publicering 1/2-sida 7.975:- på internet och reklamskatt. 1/4-sida 4.750:- Moms tillkommer. 1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:Hela tidningen gratis på: 1/32 sida 875:www.foretagsbladet.se Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare niklas@gestrike.net Mobil: 070-289 88 80

Två kockarblev en

6-7

Från hamburgare till Optik

8

Gävle Taxi öppnar klimatsmart tankstation

8

Mobilanpassat Företagsblad

11

Gävlealliansen gör tummen ner för vinstförbud

12

Stiernholm: Också ett hyfsat mål är rätt i början

13

Nordells – ett säkert val

14

Ahlgrenska fonden belönar Gästrikeföretag

15

Carina Lundin ny platschef på Veteranpoolen

15

Ylva Fältholm ny rektor för Högskolan

16

Cooper: Varför lägga krokben för goda krafter?

16

Vårmässa hos Petterssons på Kryddstigen

17

Majoriteten får jobb efter studierna

18

Inspecta invigde sin nya Welding Studio i Gävle

20

Motor: Be för regn eller Trump?

22

Motor: En mexikansk historia

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera er text och bild på SvenskPress. Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan det bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

Vill ni också vara med i Företagsbladet? Boka då plats i nästa nummer! Allt innehåll gratis på nätet. Per-Erik Jäderberg

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Fotograf, säljare pej@gestrike.net Mobil: 070-512 26 26

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

Företagsbladet till alla företag 9 ggr om året Nästa nummer 4 april Manusstopp 17 mars Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Två kockar blev en: Jimmy Wettainen

Mingel: MIX-dagen

upplaLänets ga, störst 52.00 a 0 ex

och evenemang

September 2015

• gestrikemagasinet.s

e

s Carlson Webcoach Nicla

massor av erbjudanden

Annonstidning med massor

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

av erbjudanden och evenemang

Februari 2017 • gestrikemag

Gävle Lucia

Julmässan

Bomässan

Hälsa Årets talare

Motor GÄVLEBORGS MEST CENTRALA NÖJESPALATS

SHOWRESTAURANG • DISKOTEK

Johannes Gardelöf

Säljare peter@gestrike.net Mobil: 070-263 40 13

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Motorskribent CNP, Car News & Pictures AB

BOKA ET JULBORD TID I GOD

KARAOKE • PIANOBAR

Fröken Elvis Succén fortsätter: Seniorlunch Mån-fre kl. 12.30-14.00

inte trasig, Din dator är ännu. reparerad den är inte Gävle Nygatan 26, 12 20 026 – 12

9,3/10

NORRLANDS HETASTE DINNERSHOW MARIA DOVERUD • HENRIK SUNDSTRÖM • ANNA LIDMAN

Billiga bilar

Motor

J U L B O R D • C AT E RI N G • LU N C H Hem & Bostad

design: precisreklam.se • foto: peder andersson

David Stiernholm

asinet.se

Veteranpoolen

Matmässan

Siv Åberg

Buffé inkl. dryck & kaffe Endast 60:-

Boka stans mest prisvärda Julbord i god tid, 295:-. Start fredag 25/11. Lunchbuffé på vardagarna. Prisvärd catering av hög kvalité för festen.

Från hamburgare

Varmt välkomn a att boka er ÖPPETTIDER Torsdag: 20.00-01.00 Fredag: 22.00-02.00 Lördag: 22.00-02.00 LUNCH 10.30-14.00

Nu allt på samma

026-18 30 22 • N. Strandg. 15-17 kitchen@slickcity.se • slickcity.se

Alliansen: Tummen ned

Motor: Audi Q5

50 Lägs .000 ta exempris plar, !

50.00Lägs 0 ext prise em r plar ! !

Annonstidning med massor av erbjudanden och evenemang November 2016 • gestrikemagasinet.se

Annonstidning med

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Peter Tällberg

Mars 2017

plan!

fest i Gävles

Telefon 026-511 000,126 126 www.mediatem plet.se

till optik

Lokal taxi

trevligaste samlings lokal

Bröllop & fest

GestrikeMagasinet till alla hushåll och kontor Marsnumret 19/3 Aprilnumret 23/4 Manusstopp 5/4 www.gestrikemagasinet.se

4,6/5

3


Matnyttigt mingel på MIX-dagen

Torsdagen den 23 februari bjöd MIX, Marknadsföreningen i Gävleborg för andra året in till MIX-dagen på Clarion Hotel Winn Gävle. Mer än 100 medlemmar träffades för att mingla och få inspiration, energi samt kunskaper.. Föreningens ordförande Annika Wiberg hälsade besökarna välkomna innan dagens konferencier Cecilia Adolfsson tog över och presenterade det välfylla programmet. Kommunikationsstrategen Fredrik Hallberg inledde med att berätta om framtidens marknadsföring. Han menade att mycket egentligen är samma saker som vi alltid arbetat med. Fast nu med nya namn och mycket ny och i viss mån även överskattad teknik. Jon Svensson, marknadsansvarig för Vasaloppet berättade att de står sig starkare än någonsin som världens ledande idrottsarrangör med sina 99 000 anmälda deltagare 2016, sommar som vinter. Mellan föreläsningarna var det fikapauser och miniutställning med olika mediaaktörer från regionen. Det var även prisutdelningar där Årets Kampanj gick till Gefleortens Mejeriförening och Årets marknadsförare blev ”Med kärlek från Hofors” ett insamlingsprojekt lett av Marita Söderström och Emil Eriksson. – Skulle du köpa dig själv? Frågade Angela Ahola, doktor i psykologi och är specialiserad på psykologin bakom det första intrycket, stereotyper, juridiska bedömningar och ickeverbal kommunikation i ett inspirerat föredrag. Författare och kreativitetsexperten Teo Härén avslutade dagen med att berätta om två helt avgörande faktorer för ett företags framgång, nämligen kreativitet och inspiration. Sammanfattningsvis en mycket matnyttig eftermidddag för oss med intresse för marrknadsföring och kommunikation.

Foto: Clarity Sweden

Joe Formgren • SvenskPress.se

Välkomna att boka in er firmafest i Gävles trevligaste samlingslokal Nu med allt på samma plan

Även en mindre festlokal med kök i Källarvalvet 4

Ta catering från vilken leverantör ni vill. Dryck löser ni själva. Unik miljö med scen, discoanläggning och storbildare finns liksom porslin m.m. Tipsen för en lyckad tillställning ingår!

Muréng. 14, Gävle. Tel. 026-511 000,126 126

www.mediatemplet.se


Välkommen till musiken!

Elgars cellokonsert

Elgar Cellokonsert Dvorak Symfoni nr 6 275/235/20 kr

Torsdag 9 mars Gevaliasalen 19.00

Effectfull pubkväll på Järnvägskrogen

Öppen repetition tisdag 7 mars 11.00

Chefdirigent: Jaime Martín Andreas Brantelid, cello

Onsdagen den 15 februari var det på Pubafton på Järnvägskrogen i Gävle för regionens ledande affärsnätverk. Det var en gemensam nätverksträff för medlemmarna i effect plus+, MIX och Företagarna. – Ett trevligt sätt att träffas, umgås och knyta nya bekantskaper under avspända former, sa Nalle Rydstrand, verksamhetsansvarig på effect plus+. Extra kul att vi kunde hålla den hos vår allra senaste medlem. Nu laddar vi för fullt inför effect+dagen den 8 mars på Högskolan som är vårens stora event inom näringslivet i regionen. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: veteranpoolen

effect plus+ • SvenskPress.se

Sabina Ddumba - 18 mars Alltid 21.00! Alltid Live! Alltid stående publik!

Biljettpris : 295 kr

Måndag 20 MaRS

dvoráks stråkkvintett gävle Konserthus 11.30 225 kr (abonnenter: 200 kr) Soppa: Pumpasoppa med rökt sidfläsk och koriander Musik: av dvorák, stråkkvintett nr.2 i g-dur

Beethovens pianokonsert Fredag 24 mars Gevaliasalen 19.00

Beethoven uvertyr till Egmont Beethoven Pianokonsert nr 3 Dirigent Leif Segerstam Segerstam Symfoni nr 300 Franciska Skoogh, piano ”Status Quo” Alltid stående publik! 295/255/20 kr Sibelius Symfoni nr 7

För mer information och biljettbokning: gavlekonserthus.se

5


Två kockar blev en

Vi träffar en nybliven företagare i form av kocken Jimmy Wettainen som nyligen tagit över restaurangen Två Kockar på Nedre Åkargatan 67 på Söder i Gävle. Vem är du och hur titulerar du dig?

– Jag heter Jimmy Wettainen och har hunnit bli 44 år fyllda. Jag är född och uppväxt här i Gävle och har bott och verkat här under största delen av mitt liv. Lyckligt lottad med sambon Petra och två små grabbar samt min dotter Agnes som snart blir myndig och har börjat hjälpa till en del i verksamheten. Köksmästare är mitt yrke men eftersom jag tagit över den här verksamheten vid årsskiftet så är jag ju även både ägare och vd.

Vad har du arbetat med tidigare?

– Det har faktiskt varit i köket för hela slanten. Jag började redan som 15 åring jobba på Wictoria (idag Slick City, tidigare Heartbreak Hotel) 1989. Därefter gick jag på en kockutbildning på AMU. Sedan har jag arbetat på några olika restauranger i stan men hade många fina år år på Heartbreak. Köksmästare har jag varit de senaste tio åren och innan den här satsningen har jag varit på Scandic CH och Väst de senaste åren.

Anders Andersson och Susanne Nordberg hjälper Jimmy att bjuda upp till både lunch och fest.

Vad består dina arbetsuppgifter av?

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Oj, det är en hel del i den dagliga driften. Jag lagar naturligtvis mat men sedan så är det att svara i telefonen och kolla mailen. Egentligen är man med överallt så det blir även en hel del disk och städning. Jag jobbar nog en 60-70 timmar i veckan.

Gävle är ju som välbekant en krogtät stad. Vad har ni att erbjuda och varför skall man vända sig till just er?

Har ni några nyheter på gång?

– Det har väl egentligen varit en dröm redan sedan början av karriären. Den här möjligheten ramlade jag på av en tillfällighet och då var det bara att ta chansen.

– Grunden är ju att vi levererar en riktigt bra produkt. Vi lagar maten från grunden och det vet vi ger ett bra resultat och nöjda kunder. I lunchrestaurangen kan vi alltid ta emot fler men vi har stor kapacitet i köket för att hjälpa till med catering till både små men även riktigt stora sällskap. Jag har hållit på med catering i många år och under Heartbreaktiden gick vi verkligen i bräschen och utvecklade cateringen i Gävle. Vi levererade till aktörer som Gefle IF, Alborgen och kommunen. Det har vi stor nytta av idag när vi kan hålla fester i våra egna rymliga lokaler eller så kör vi ut catering till våra samarbetspartners. 6

– Vi har en daglig utkörningsrunda i Gävle som vi har börjat utveckla. Vi levererar rykande färska luncher i centrala Gävle till ett mycket bra pris. Det gäller bara att det är några stycken på varje arbetsplats så erbjuder vi riktigt bra introduktionspriser första veckan så de får smaka på ett riktigt gott och vällagat samarbete.

Har du någon uttalad målsättning eller vision med verksamheten?

– Det är att få till en riktigt bra fest- och cateringverksamhet och med detta även utveckla samarbeten med flera olika aktörer i stan.


Var det något som du inte var beredd på som egen företagare?

– Att man verkligen behöver någon att bolla idéer med. Man är verkligen ensam i sin roll att ta rätt beslut eller inte. Sedan är det betydligt mer med allt runt i omkring. Administration med myndigheter, bokföring och olika typer av avtal. Jag visste att det skulle vara mycket men var ändå inte förberedd på det. Det går säkert åt 6-7 timmar, ja en hel arbetsdag i veckan bara på det.

Har du då något råd att dela med dig av till någon som också funderar på att bli företagare?

– Kör! Har man en dröm så är det bara att köra. Man skall aldrig ångra det man inte har gjort. Självklart skall man dock planera och tänka efter lite före. Men när man väl sitter i båten så är det bara att ro!

Vad är dina synpunkter om näringslivsklimatet i regionen?

– Nu är jag ju färsk i den här rollen men jag måste säga att av det jag stött på när det gäller Gävle kommun har varit mycket positivt.

Är det några särskilda personer som betytt mycket för dig i den här nya rollen? – Självklart har man lärt sig massor av de arbetsgivare man tidigare arbetat åt liksom att jag har haft många duktiga kollegor genom åren. Men skall jag nämna någon så är det Henrik Wigren på Gefleborgs Flyttservice. Som erfaren och duktig företagare är han ett grymt bollplank som jag har haft och har stor nytta och nöje av att känna och ta del av hans erfarenheter.

Vad är du mest stolt över så långt i din karriär?

Vad vet vi då inte om Jimmy?

– Jag jobbar ju mycket men det som verkligen får mig att koppla av är två saker. Det ena är att köra cross med polarna i korpserien. Jag har en Kawazaki 450 och vi härjar rejält på banorna i Rörberg, Skutskär och Årsunda. Det andra är att bara vara hemma och bygga Lego med grabbarna, de är bra två och fem år gamla, det är verklig avkoppling.

Avslutningsvis måste vi fråga hur du som rutinerad kock, lagar du mat hemma och hur är det att äta borta? – Ja, jag lagar faktiskt en hel del av maten vi äter hemma men uppskattar verkligen när vi blir bortbjudna. Jag är nog en tacksam gäst då jag alltid tycker att det smakar mycket gott. Detsamma gäller faktiskt när vi äter ute. Jag blir för det mesta positivt överraskad. Vi har ju en riktigt fin restaurangtradition i den här stan som vi skall vara mycket stolta över.

Kontakta oss när ni • Är hungriga • Skall ha fest • Vill ha maten utkörd Välkomna Jimmy med personal

Nedre Åkarg. 67A, Gävle • Tel. 026-60 60 60 • www.tvakockar.se

Mat, Nöje & Konferens

FÖRETAGSBLADET

– Förutom min familj så måste jag säga att det är min resa från diskpojke i Wictorias källare, till att få börja skala potatis och att idag vara egen företagare. Det är en fantastisk känsla. Visst kan jag ligga och grubbla på nätterna ibland men när jag får möta och servera våra kunder är det en fantastisk känsla.

Matnyttigt samarbete

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Undertecknad konstaterar detta med tillägget att köksmästaren själv bidragit en hel del till vår gemensamma gastronomiska historia.

Joe Formgren • SvenskPress.se

Fakta Namn: Titel: Ålder: Familj: Intressen:

Jimmy Wettainen VD, ägare, köksmästare 44 år Två små barn Motocross 7


Ingela Jansson, Kennet Martinsson, Kaisa Andren och Peter Jansson utanför kontoret på Näringen i Gävle. Robert Grundell, ny butiksägaren för Direkt Optik på Norra Kungsgatan.

Från hamburgare till Optik Optikerkedjan Direkt Optik utvecklas stadigt och i mitten av januari fick butiken på Norra Kungsgatan 1 i Gävle en ny butiksägare i form av Robert Grundell, som är ett känt ansikte för många i Gävle. Han lämnar McDonald’s efter 18 år för nya utmaningar inom optikbranschen. Utöver butiken i Gävle har han även tagit över Direkt Optiks butik i Sundsvall. Butiken nere vid Gavleån i centrala Gävle är väletablerad och öppnades redan 1996. Nu drygt 20 år senare är det dags för Robert att ta vid rodret och välkomna nya och gamla kunder. – Efter 18 år på McDonald’s är jag redo för nya utmaningar och optikerkedjan Direkt Optik är en kedja som expanderar samt delar mina värderingar när det gäller kundservice och hög kvalitet, säger Robert Grundell, nybliven butiksägare på Direkt Optik. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: direkt optik

Joe Formgren • SvenskPress.se

Det lokala taxibolaget öppnar klimatsmart tankstation Gävle Taxi 129000 AB bildades 1922 och är Gävles äldsta taxibolag. Den 22 mars inviger man sin egen tankstation med det helt fossilfria drivmedlet HVO100 vid kontoret på Becksinvägen 3 i Gävle. Gävle Taxi är verksamma i Gävle-Sandviken området och är idag det enda taxiföretaget med en lokal beställningscentral. De har ett sextital bilar inklusive handikappfordon och minibussar redo att bistå med persontransporter dygnet runt. – Miljön och säkerheten är lika viktiga för oss som att ha nöjda kunder, säger Kennet Martinsson, platschef på Gävle Taxi. Därför är det extra kul att vi nu öppnar en egen tankstation med det fossilfria drivmedlet HVO100 vid vårt kontor på Näringen i Gävle. Vi är det enda miljöcertifierade taxibolaget i regionen och i princip alla bilar tankar endast det här bränslet, utom våra gas- och elbilar förstås! Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: gävle taxi

Joe Formgren • SvenskPress.se

Passa på att besöka oss med ditt företag! Visste du att världens äldsta ånglok i körbart skick finns i Gävle? Nu vet du. Boka visning med mat på tel 010-123 21 00

Öppet under 2017

Planerad stängning fr.o.m. 10 september, för renovering av järnvägsmuseet.

8


Cateringkök uthyres Skall ni laga mat till festen och till många personer? Välkomna att hyra Templets kompletta cateringkök. Dagar som passar er.

Centralt - effektivt - Personligt varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

Muréngatan 14, Gävle. Tel. 026-511 000,126 126 www.mediatemplet.se

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

L U N C H • C AT E R I N G • F E S T E R Succén fortsätter: Seniorlunch Mån-fre kl. 12.30-14.00

Buffé inkl. dryck & kaffe

Endast 60:-

Varmt välkomna!

Lunchbuffé på vardagarna. Prisvärd catering av hög kvalité för festen. Nattklubb med stans hetaste dansgolv. QuizNight på torsdagar.

ÖPPETTIDER Torsdag: 20.00-01.00 Fredag: 22.00-02.00 Lördag: 22.00-02.00 LUNCH 10.30-14.00 026-18 30 22 • N. Strandg. 15-17 kitchen@slickcity.se • slickcity.se

Miljö och säkerhet med ditt lokala taxibolag

Med kontor och beställningscentral i Gävle Det lokalt förankrade taxibolaget med god taxitradition sedan 1922 • Tel. 026-12 90 00 • www.gavletaxi.se 9


Företagsbladet på nätet är nu mobilanpassad

Hemsida på en vecka? Behöver ni en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida? Vi erbjuder Sveriges enklaste och mest lättanvända CMS (Content Management System) Yodo. Pris från 9900:- vid befintligt material. • Intranät 4900:- leverans inom en vecka. • Nyhetsbrev 4900:- inom en vecka. • Display 4900:- digital signage extern/intern. Hosting, utveckling, support, service 195:- resp. 95:-/månad. Priser exklusive moms.

För mer information se www.yodo.se

Företagsbladet är nu även en helt mobilanpassad publikation på nätet. Som läsare blir det både enklare och angenämare att ta del av allt innehåll kostnadsfritt i mobilen. Från och med februari 2017 är nu vår hemsida www.foretagbladet.se helt mobilanpassad så att du som läsare enkelt kan söka och läsa alla artiklar, erbjudanden, evenemang och videos som har publicerats. Företagsbladet ges ut 9 gånger om året och delas ut till alla företag i Gästrikland samt till alla kontor i södra Hälsingland och Norduppland. Affärsmagasinet utges av Gestrike Media AB som är ett privat oberoende mediaföretag utan presstöd eller partipolitisk tillhörighet. Det redaktionella materialet är i huvudsak producerat av läsarna själva genom Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se eller via presstjänsten SvenskPress.se

Redaktionen • SvenskPress.se

070-641 33 05 www.phs-itservice.se

Stöd nyföretagandet i regionen!

Beställningstrafik och nöjesresor Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

PS. Webbdesigner sökes - Anställning eller frilans. Du som vill utvecklas.

www.precisreklam.se

Telefon 026-511 000

Reklam & Media

FÖRETAGSBLADET

DELL Datorer Mobilservice Datorservice

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida på en vecka. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på Facebook. En timmes utbildning ingår och då hinner ni lägga upp ett par nyheter också.

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Vi levererar både små och stora paket

ra dig - hem till dig, nä g eller till ditt företa

Frekventa, trygga och säkra leveranser via våra lokala turbilar

DB Schenker, Utmarksvägen 29, Box 713, 801 28 Gävle, 026-15 87 00 anders.andersson@dbschenker.com, www.dbschenker.com/se

11


Gävlealliansen gör tummen ner för vinstförbud Yttrandet ifrån Alliansledningen i Gävle Yttrande över betänkandet ”Ordning och reda i välfärden” (SOU 201678) Gävle kommun har valt att yttra sig över delbetänkandet ”Ordning och reda i välfärden ” som Välfärdsutredningen överlämnade till regeringen i november 2016. Gävle kommun har under lång tid haft ett samarbete med privata aktörer inom en rad olika områden. Kommunen upphandlar exempelvis byggföretag, elektriker, målare, VVS-företag, måltider äldreomsorg, städning, snöröjning, mark- och anläggningsarbeten, IT-tjänster och en rad andra tjänster och produkter. Att staten och riksdagens ledamöter genom lagstiftning ska bestämma vad som är en skälig vinstnivå eller avkastning för enskilda företag ter sig som ett allvarligt ingrepp i den fria marknaden, och vore ett avsteg från tanken om marknadsekonomi, som historiskt sett en majoritet av Sveriges riksdag har stått bakom.

Långtgående konsekvenser

Alliansen i Gävle: Helene Åkerlind (L), Margaretha Wedin (C), Jan Myléus (KD) och Inger Källgren Sawela (M).

Kravet från Vänsterpartiet på ett vinstförbud för företag inom vård och skola har väckt en rejäl debatt. Det blev sedan starka protester när Välfärdsutredningen och utredaren Iilmar Reepalu överlämnade delbetänkandet ”Ordning och reda i välfärden ” till regeringen i november 2016. Allianspartierna i Gävle föreslår Kommunstyrelsen anta ett skarpt yttrande till regeringen där man kritiserar utredningens förslag om vinstförbud. Kommunstyrelsen fattade beslut den 14 februari att godkänna det föreslagna yttrandet. I den avslutande delen av det mycket välskrivna yttrandet skriver Alliansen ”Det framgår inte om regeringen har för avsikt att införa motsvarande lagstiftning för andra områden. Om man lagstiftar om vinstförbud för vissa företag så varför ska byggföretag få göra vinst men inte ett företag som utför personlig assistans? Som förslaget är utformat skulle det främst drabba branscher med många kvinnliga företagare, medan andra branscher inte skulle påverkas initialt. Utan det samspel som kommunen har med de privata aktörerna skulle kommunen inte klara av att bygga bort köerna inom våra välfärdssektorer. De privata investeringarna har varit en förutsättning för det.” Man kan konstatera att Allianspolitikerna har starka argument mot vinstförbudet. Man kan särskilt notera obalansen som uppstår om det ska göras skillnad mellan vårdföretag och andra som utför tjänster eller varuleveranser till offentlig verksamhet. Man får hoppas att regeringen tar till sig kritiken från Gävle, annars riskera vi kaos i vården. Med tanke på att de offentliga hälsocentralerna i Gävleborg går med ett underskott på över 40 miljoner kronor per år så vore det mer på sin plats att förbjuda förluster i vården i stället. Den socialdemokratiskt ledda Region Gävleborg har dessutom försökt mörka förlusterna. 40 miljoner kronor är ungefär den årliga omsättningen för en hälsocentral i Gävle och som drivs av privat ägare.

Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

Den hårt kritiserade utredaren Iilmar Reepalu. 12

Även i Gävle kommun har en stor majoritet av de politiska partierna stått bakom valfrihet för äldre att själva få välja sin äldreomsorg och samma partier har även satt upp system för att utvärdera kvalité och kundnöjdhet. Utredningen skulle få långtgående konsekvenser för Gävle kommun och de invånare som på olika sätt är beroende av att vår verksamhet fungerar. Utredningen visar inte att den till fullo, eller ens begränsat, inser vad som kan hända om en vinstreglering införs. Det vore detsamma som att de företag som finns inom området avvecklar sin verksamhet, vilket skulle drabba våra kommuninvånare på ett mycket olyckligt sätt. Utvecklingen av den svenska välfärden kommer på sikt behöva alla krafter, inte minst alla de tusentals företag och företagare som är aktiva i dag och i morgon. Med utredningsförslaget läggs en våt filt över utvecklingen. På sikt riskerar rimligen även andra sektorer att hotas. Gävle kommun ser bland annat följande problem med utredningens förslag: • Investeringar i sektorn minskar • Många av företagen i välfärdssektorn kommer att avvecklas • Möjligheten att starta nya verksamheter elimineras • Mångfald och valfrihet blir drastiskt mindre • Kvalitetsutvecklingen påverkas negativt om konkurrensen minskar • Ökade kostnader till följd av bristande effektivitet samtidigt som välfärdssektorns utmaningar ökar

Vinster är en grund i en marknadsekonomi

Gävle kommun anser att regeringen borde lämna utredningen därhän och i stället lägga sin energi på att utveckla bättre kvalitetsuppföljningsinstrument i likhet med SKL:s öppna jämförelser. Då kan medborgarna göra medvetna val och genom jämförelser mellan såväl den egna verksamhet som mellan olika företag som utför tjänster, så stimuleras verksamheterna att höja kvaliteten. Förluster i de offentligt drivna verksamheterna i kombination med kvalitetsbrister är en fråga som inte lyfts fram tillräckligt mycket i den offentliga debatten. Detta är en fråga som regeringen borde kraftsamla kring. Vinster är en grund i en marknadsekonomi och det som skapar en möjlighet för företag att utveckla sina verksamheter till gagn för våra kommuninvånare. Om det är så att regeringen i själva verket genom utredningen vill avveckla friskolor och valfrihet i välfärdssektorn så vore det ärligare att fatta sådana beslut i stället för att bakvägen försöka strypa företagen genom utredningens förslag. Det framgår inte om regeringen har för avsikt att införa motsvarande lagstiftning för andra områden. Om man lagstiftar om vinstförbud för vissa företag så varför ska byggföretag få göra vinst men inte ett företag som utför personlig assistans? Som förslaget är utformat skulle det främst drabba branscher med många kvinnliga företagare, medan andra branscher inte skulle påverkas initialt. Utan det samspel som kommunen har med de privata aktörerna skulle kommunen inte klara av att bygga bort köerna inom våra välfärdssektorer. De privata investeringarna har varit en förutsättning för det. Vår uppfattning är att alla seriösa utövare, företag som kommuner, kommer att behövas för att fortsätta utveckla Sverige och vår välfärdssektor.

Alliansledningen • Gävle kommun


Också ett hyfsat mål är rätt i början Det vi kallar mål är verkligen mångsidiga verktyg vi alla har nytta av. Förresten, en del av oss kallar dessa verktyg för annat än mål. De säger “indikatorer”, “nyckeltal”, “OKR:er”, “mått” och annat, men likväl menar de i stort sett det jag tänker på här. Att sätta mål är att bestämma sig - för vad som ska vara viktigt av allt vi skulle kunna göra och för hur vi ska veta om vi lyckats med det vi företagit oss. Målen hjälper oss därför med: • Att välja och välja bort uppgifter när vi har mycket att göra • Att upplysa oss om att vi gjort nog och att vi kan känna oss nöjda med vår insats Men vad målen ska handla om och vad vi ska mäta är inte alltid så lätt att veta - särskilt inte när vi gör sådant vi inte gjort tidigare, när vi bryter ny mark, när vi bygger upp något i ett nytt arbetsområde. Dessutom, i dessa dagar då så oerhört stor del av mångas arbete sker i ett system av något slag, går det att få statistik på så väldigt många saker. Om de möjliga rapporterna är så många (och så snitsiga), vilken ska vi följa och dra slutsatser från?

Någonstans är bättre än lite varstans

Gör så här idag 1. Rannsaka dina mål. Är de de rätta för din roll? Ringar de in de nyckelfaktorer som är det viktiga i ditt arbete? Eller, är de bara något du följer upp, fyller i och rapporterar in för att du eller någon annan en gång bestämt det? 2. Om du inte har några mål eller om målen inte är de rätta, sätt något eller några nya som mer på pricken pekar ut vad du ser att du behöver åstadkomma det närmaste. Får du inte göra dig av med de mål du har nu (och som du inte tycker är de rätta), låt de nya målen vara komplement. 3. Formulera målen så specifikt att du har nytta av dem (här är ett verktyg som hjälper dig i det). 4. Följ upp de nya målen den närmaste tiden och dra slutsatser av hur utfallet utvecklar sig. Så fort du märker att du bara följer upp för sakens skull och egentligen inte använder det du sammanställt, rannsaka målen på nytt, för troligen har du blivit ett uns klokare än senast.

Mer stuns i steget

– för företag, organisationer och privatpersoner

FYSHUSET | GÄVLE | 070-924 27 06 bo@karesjo.nu | www.mindfulnesscentergavle.nu

Allt för Kontoret

FÖRETAGSBLADET

När vi tvekar och inte vet vad som är rätt, är det för en del av oss lätt att “ta det sedan”, att vänta lite innan vi bestämmer oss, för kanske vet vi bättre längre fram. Det är ett misstag, för utan mål tycks allt viktigt (så vi inte kan välja bort utan får för mycket att göra) och aldrig vet vi om vi gjort nog (så den som är ambitiös jobbar utan hejd och känner sig aldrig nöjd). Välj istället något, även om du inte är säker på att det är det rätta. Råkar du ha bestämt dig för fel mål, kommer det snart att märkas och då kan du bestämma om och välja det mål som nu, när du är mer erfaren, tycks vara det rätta. Till dess får du åtminstone övat på att använda målen praktiskt i din vardag - när du prioriterar och när du söker dig fram i det nya arbetsområde du håller på att utforska.

MINDFULNESSTRÄNING MENTAL TRÄNING STRESSHANTERING

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Om du gör slag i saken och sätter ett mål även om du inte är säker på att det är det rätta, får du fart och kan koncentrera dig på genomförandet. Du kan betrakta det som ett försök du går helhjärtat in i för att se vad resultatet blir istället för att tveka på tröskeln. Du vinner fortare erfarenhet, vilket hjälper dig att sätta bättre mål framöver.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 13


Årets Servicelämnare

Ilkka Ranti, Myles Dean (Sörby Urfjälls företagarförening), Erling Nordell, Björn Selnes och Ralph Brodin (Brynäs Företagarförening).

Nordells – ett säkert val Enligt Maslows behovstrappa är trygghet och säkerhet ett av människans grundläggande behov. Men vi är kanske inte medvetna om att vi enkelt kan öka trygghetskänslan genom att se över låssystem, brandskydd mm – och det gäller både hemma och på arbetsplatsen. Brynäs Företagarförening i samarbete med övriga företagarföreningar anordnade den 15 februari ett frukostmöte med information om säkerhet hos Nordells Security på Utmarksvägen i Gävle. Erling Nordell hälsade gästerna välkomna till de nya och större lokalerna. Nordells Security har idag 19 anställda och är verksamma i hela Gävleborg med kontor i Gävle och Hudiksvall. Företaget har nyligen tagit över Dalarna och kommer att etablera personal och kontor även där. – Vi på Nordells hjälper er att förebygga inbrott, brand, skadegörelse och produktionsstörningar samt skyddar era kunder, er personal och sätter tidspress på tjuven, sa Erling Nordell. Det är också viktigt att företag har ett passagesystem som både är enkelt att administrera men som också håller reda på vilka som håller till i lokalerna. Ibland behöver man ändra vilka tider som lokalen ska vara öppen eller det kan vara hantverkare eller andra tillfälliga besökare som ska kunna komma in och då är det enkelt att ordna med de säkerhetssystem som Nordells levererar.

Nordells är partner till Dafo, som levererar brandskyddsutrustning med allt från brandfiltar till komplett utrustade brandbilar. Nordells utsågs 2016 till ”Årets Servicelämnare” av Dafo i konkurrens med deras 50 partners. – Vi har också system som kan reducera syrehalten i luften för att skydda till exempel en server om det börjar brinna, sa Ilkka Ranti. Med 15 procents syrehalt i luften går det inte ens att tända en tändsticka. Kameraövervakning blir allt vanligare tack vare att uppklarningsprocenten är skyhögt mycket bättre än med enbart inbrottslarm. – Våra nya larmade kameror gör att man griper 2 av 3 inbrottstjuvar, sa Björn Selnes, säkerhetsprojektör hos Nordells. Inbrottslarmen är idag helt intelligenta och hanterar även driftlarm från frysar och värmesystem och ser också till att rätt åtgärd sätts in vid driftlarm. Dagens kameraövervakning kan sektionsindelas för att undvika onödiga larm. Om någon rör sig inom området händer inget men om en person hoppar över ett staket, som utgör zongräns, så går larmet. Personalen på larmcentralen får information via kamerorna som de kan förmedla till väktare och poliser, till exempel åt vilket håll de springer – viktigt för att kunna genskjuta dem. Vi fick också se en inspelning från en övervakningskamera på ett skoltak, där några frön klättrade upp och gjorde en del bus. När filmen visades för att identifiera dem visade det sig att en av ungdomarna var son till en av de närvarande… Kamera inomhus behöver inte tillstånd, det räcker med att anmäla till Länsstyrelsen. Där är man väldigt restriktiv med att ge tillstånd för övervakning utomhus, något som polisen vill ha. Deltagarna erbjöds också ett gratis besök av Nordells för att kontrollera säkerhet, brand, passersystem mm. – Vi ställer gärna upp och går igenom företagens säkerhetssystem, larm, passersystem, brandskydd mm för vi vet att många skulle behöva förbättra dem för att inte i onödan behöva drabbas av problem som kan skada verksamheten, sa Erling Nordell.

Brynäs Företagarförening • Foretagsbladet.se

Elektroniskt system

Den högsta säkerheten får man med ett elektroniskt system. Om någon tappar bort sitt säkerhetskort eller ”tagg” kan man enkelt ta bort det ur systemet och ersätta med nytt. Brandskydd är också viktigt för att man ska begränsa skador om olyckan är framme. Ilka Ranta är brandskyddsprojektör och arbetar med förebyggande åtgärder, byggnadsbesiktningar och utbildning av kundernas personal. – Det är många lagar och bestämmelser som vi håller reda på och det är många olika instanser, inte minst försäkringsbolagen, som har synpunkter, men vi ser till att våra kunders lokaler anpassas så att de klarar kraven, sa Ilkka Ranta. Men det finns ju också kunder som har högre ambitioner än det som krävs och då hjälper vi till att dimensionera efter det.

Stiftelsen

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond - för främjande av internationell Handel

Enkel, smart och billig Bokföring

Stiftelsen delar ut pengar till stöd för företag, organisationer och privatpersoner som arbetar och verkar i Ahlgrens anda för att uppmuntra projekt som är avsedda att ge tillväxt på nya marknader utanför Sverige. Sista ansökningsdag för att ansöka om bidrag är tisdag den 31 mars 2017. Mer information samt ansökningsblankett finns på stiftelsens hemsida, www.ahlgrensdonationsfond.se 14

www.curantab.se • 070-208 88 76


Carina Lundin ny platschef på Veteranpoolen Veteranpoolen som är Sveriges största veteranbemanningsbolag har anställt Carina Lundin som ny platschef i Gävle.

Ove Anonsen tillsammans med stipendiaterna.

Ahlgrenska Donationsfonden belönar Gästrikeföretag Ahlgrens har utmärkt sig för nytänkande när det gäller produktutveckling, marknadsföring och export. Det är den andan som Robert och hans fru Anita vill uppmuntra via sin fond Robert och Anita Ahlgrens Donationsfond, som idag förvaltas av en stiftelse. Den 6 februari delades stipendier ut till 5 st företag i Gävleborgs Län. – Robert Ahlgren hörde av sig till mig 2008 och ville höra hur man skulle kunna starta en fond för att uppmuntra företag som arbetar i samma anda som Ahlgrens, berättade Ove Anonsen. Fonden premierar regionala företag med ambitioner att säkra sysselsättningen på hemorten och samtidigt har en vilja att växa med internationella inriktning. Årets stipendiater var: Fjällbergets Bageri & Delikatesser i Hofors, Inresol AB i Gävle, Wild Nordic i Järbo, Cargo Beacon AB, Psidac AB, Iggesund, Mellansvenska Handelskammaren. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: Ahlgrens

Vem är du och vad har du gjort tidigare?

– Jag kommer närmast från jobbet som områdeschef i Samhall AB Gävle där jag arbetat inom bemanning och rekrytering. Matchning och coachning av medarbetare inför uppdrag har varit en av mina huvudsysslor. Före Samhall arbetade jag som husfru på Högbo Brukshotell. Under 20 år var jag också egen företagare i turistbranschen då jag drev STF:s Vandrarhem i Falun.

Vad är då Veteranpoolen?

– Det är Sveriges största bemanningsbolag för pensionärer. Vi utför tjänster åt privatpersoner och företag. Vi har yrkeskunniga veteraner inom bland annat snickeri, målning, el, och trädgård. Vi utför också tjänster inom hemmet som städning, barnpassning, läxläsning och vissa it-tjänster samt att vi är valbara inom hemtjänsten.

Vad krävs för att få jobba hos er?

– För att bli anställd i Veteranpoolen skall man vara ålderspensionär eller avtalspensionär. Man tar uppdrag när man har möjlighet och lust. Nya veteraner är alltid välkomna. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: veteranpoolen

Mellansvenska Handelskammaren • SvenskPress.se

Markanläggning och utemiljöer Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten

Marksten, murar, planteringar m.m.

Trädgård- och parkskötsel

Joe Formgren • SvenskPress.se

Vilka är dina utmaningar på jobbet? Hälsa, Miljö & Säkerhet – tre ledord för en bättre arbetsmiljö. Med tolv identifierade riskområden har vi en stadig grund att stå på för att se till dina behov och utmaningar – och för att hjälpa dig hitta lösningar. GÄVLE Utmarksvägen 35, 010 454 84 00 SANDVIKEN Svarvargatan 26, 010 454 84 70 HOFORS Faluvägen 71, 010 454 82 25

Beskärning, fällning, stubbfräsning

O TO

Nyhet Nu även grindar, villa- och industristängsel.

LS

/H . SE

MS

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

15


Ylva Fältholm föreslås bli ny rektor för Högskolan Högskolan i Gävles styrelse har beslutat föreslå regeringen att utse Ylva Fältholm, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, som ny rektor för Högskolan i Gävle. – Ylva Fältholm har en stark akademisk bakgrund som kommer att stärka Högskolans vision om en hållbar livsmiljö för människan. Hon är en omvittnat god ledare med ett stort engagemang. Jag är övertygad om att hon blir en perfekt rektor för att leda Högskolans fantastiska framgångsresa, säger Carina Blank, styrelseordförande. Hon har haft flera ledande positioner inom universitetet, bl a som prefekt och dekan för den tekniska fakulteten och som sådan del av universitetets högsta ledning. Hon engagerar sig mycket i samverkansarbetet och har haft en rad olika styrelse- och förtroendeuppdrag, som t ex Institutet för rymdfysik och Fastelaboratoriet, ett center för innovationer. – Högskolan i Gävles starka arbete för en hållbar utveckling imponerar och jag ser mycket fram emot att få vara med och fortsätta det arbetet. Jag är väldigt hedrad över förtroendet, säger Ylva Fältholm. Det formella och slutgiltiga beslutet att utse en ny rektor för Högskolan i Gävle tas av regeringen. Den nya rektorn tillträder sin tjänst den 1 juli 2017. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: högskolan

Högskolan • SvenskPress.se Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Brandsäkra utbildningar Tveka inte att höra av er om ni är i behov av andra kurser eller datum

Aktuellt just nu: • Heta arbeten Sandviken 21/3, 18/4 Söderhamn 31/3 • Systematiskt brandskyddsarbete - SBA Hudiksvall 21/3 • Anläggningsskötare Brandlarm Sandviken 15/3 Söderhamn 21/3

Datum och anmälan på länken: www.brandskyddsforeningen.se/ gavleborg/utbildning_gavleborg Eller kontakta oss genom: Växel: 070-930 63 60 E-post: info@bfnn.se

16

Varför lägga krokben för dessa goda krafter? Regeringens förslag om ett vinsttak är ett allvarligt ingrepp i det privata företagandets förutsättningar vilket kommer att försvåra för välfärdsföretagare. Går förslaget igenom kommer det att bli färre ägarledda äldreboenden och vårdcentraler. För några veckor sedan gick remisstiden ut, i maj kommer regeringens slutbetänkande. Håller regeringen fast vid den inslagna linjen kommer mångfalden och valfriheten inom vården urholkas, vilket i slutändan kommer drabba oss alla. Genom att fokusera på samhällsnytta och kvalitet i det som faktiskt levereras, skulle välfärden kunna utvecklas på ett mer ändamålsenligt sätt. Detta skulle stimulera kvalitetskonkurrensens och tydliggöra vad vi får för skattepengarna. En mångfald av aktörer i olika storlek och organisationsformer bidrar till ökad konkurrens och nytänkande. Vilket i sin tur leder till bättre kvalité och bättre tillgänglighet för alla i vården och omsorgen. Företagarna och branschorganisationen Svenska vård har undersökt drivkrafterna hos dem som driver företag inom vård och omsorgssektorn. Studien visar att de flesta enskilda vård- och omsorgsföretag startas av människor som vill hjälpa andra människor och erbjuda tjänster av hög kvalitet. De vanligaste drivkrafterna har mer att göra med utvecklingen av vården och omsorgen än om företagandet i sig. Hela 57 procent vill starta företag för att förverkliga sina idéer för verksamheten. Den näst vanligaste drivkraft, som nämns i undersökningen är ”att erbjuda högre kvalitet i de tjänster som erbjuds” och på tredje plats kommer ”att hjälpa andra människor”. Endast 12 procent svarade att deras huvudsakliga drivkraft för att starta ett företag i vård och omsorg var att få en högre inkomst.

sex av tio företagare återinvesterar

Undersökningen fångar upp hur vinsten används, och det visar sig att de flesta av företagarna har återinvesterat en stor del av vinsten i sin verksamhet: cirka sex av tio företagare har återinvesterat mellan 25 och 100 procent av vinsten i sitt bolag. Detta tyder på att det finns ett högt tryck på förändring och utveckling inom vård och omsorg. Vårdföretagare har ett behov av att investera i verksamheten, för att klara konkurrensen och leva upp till de krav på verksamheten som ställs av stat, kommuner och landsting. Pengarna återinvesteras framförallt i satsningar som syftar till att öka kompetensen och höja kvaliteten i verksamheterna. Lägg inte krokben för dessa vårdoch omsorgsföretagare genom att införa vinstbegränsningar. Vi måste välkomna alla goda krafter som vill bidra till att utveckla välfärdssektorn, skapa system som tillhandahåller genomtänkta kvalitetskrav med uppföljning för en sundare utveckling. Då skapas fler jobb, bättre välfärdstjänster och större tillgänglighet för oss alla.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg


Vårmässa hos Petterssons på Kryddstigen Nu är det vår i luften och dags för den traditionella Vårmässan hos Petterssons på Kryddstigen i Gävle onsdagen den 15 mars klockan 9 till 17! Det är 24:e året i rad som Vårmässan anordnas! Både nya och gamla kunder hälsas välkomna och får tillfälle att träffa representanter från de flesta av leverantörerna som dels presenterar nyheter och dels ger råd och tips när det gäller deras produkter. – Både kunder och leverantörer uppskattar Vårmässan, säger Erik Pettersson, VD på Petterssons Mekaniska. Det är ju också snart högsäsong för trädgårdsskötsel och andra markarbeten. Varför ska man som kund besöka Petterssons Vårmässa? – Dels får du som kund komma in och prata med alla leverantörer, få lite experthjälp och diskutera lite mer ingående med de personer som just du behöver hjälp med, säger Erik Pettersson. Vad är det för speciellt med Vårmässorna? Jo, de är en upplevelse för alla slags kunder, både privatpersoner och företag. Erik Pettersson räknar med att få visa många nyheter i år också. Dessutom börjar det bli dags att se över båten så att den är i topptrim när det blir dags för sjösättning! Samma sak med gräsklippare och andra redskap som hänger ihop med den ljuva sommartiden. Så det är bara att pricka in den 15 mars i almanackan!

! a s s r mä

onsdagen 15 mars klockan 9.00-17.00 Petterssons på Kryddstigen bjuder in till traditionella vårmässa där du får ta del av senaste nytt & goda råd från representanterna för våra leverantörer.

maskiner & artiklar för: ● Fastigheter • Trädgård • Skog ● Industri • Maskin • Marint

Vi jobbar med kValitet!

Petterssons Mekaniska • SvenskPress.se Bli medlem hos oss!

• KONTORSSTÄDNING www.carinastad.info www.brynasforetag.se

Mest hus för pengarna jan.stark@lbhus.se • 0702 05 52 74 • www.lbhus.se

Fritidshus

för alla årstider

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Webbdesigner

Levande växter & Konstväxter

Anställning eller frilans.

En grön investering är en bra investering

www.precisreklam.se Telefon 026-511 000

5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66

fritidshus för alla årstider

Ny fritidshuskatalog beställ på vår hemsida www.borohus.se Borohus anpassar alla hus efter behov och önskemål. Hjärtligt välkomna att kontakta oss. Tillsammans tar

Villor & fritidshus

vi fram det optimala huset för just dig och din familj. Kontakta: Jörgen Larsson Tel. 070-313 75 80.

RekRyteRing Personalrekrytering – Personaluthyrning – Personalutveckling

ut – Det personliga bemanningsföretaget

Kyrkogatan 33 (Börshuset) Gävle – tel. 026-51 05 30 – www.kompetensformedlarna.se ut

17


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Majoriteten får jobb efter studierna När nu andra omgången av utbildningen till studiehandledare just startat, kan vi se att en majoritet av dem som utbildades i den första omgången i höstas har fått jobb, säger Glafira Sörensson, projektledare för utbildningen vid Högskolan i Gävle. Nu utbildas vid Högskolan i Gävle omgång två av de studiehandledare som ska ge elever med annat modersmål än svenska bättre förutsättningar att klara sina studier. Tarek Moussa och Zozan Kamil är inne på sin första vecka i Högskolans studiehandledarkurs.

Att få hjälpa till Tarek, säger att det är svårt i början men att det kommer att bli bra. – Genom att få arbeta med barn och ungdomar får jag en chans att hjälpa till samtidigt som jag integrerar mig själv, säger Tarek. Zozan ser detta som en chans att få se hur det ser ut i den svenska skolan, hur systemet fungerar och hur man arbetar. Och framförallt, hur man kan hjälpa barnen. – Jag har varit praktikant på Murgårdsskolan och där kände jag att de nyanlända barnen behöver hjälp med språket.

Positiv förebild

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Tarek är 30 år och kommer från Syrien, där han studerade ekonomi. Han kom till Sverige 2015 och bor i Sandviken. Han säger att han direkt började med att studera svenska och nu därför kunde ta den här chansen. – Det känns så bra för min egen personliga utveckling samtidigt som jag kan bli en positiv förebild för andra. Zozan kommer från den kurdiska delen av Syrien, där hon i fyra år hann vara lärare i engelska i gymnasiet. Hon kom till Sverige med sin familj i december 2014. – Jag vill fortsätta här som lärare i engelska, men det tar tid att få sin utbildning validerad. Detta är ett första steg in i samhället, att få känna att man kan bidra. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: högskolan

Högskolan • SvenskPress.se

Behöver Ni hjälp? Vi har rätt man och maskin för Er!

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish.

Tel: 0290-106 43 • Hammarbyvägen 8, Box 2, 812 21 Storvik • www.linoab.se

Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 18

Uthyrning • Försäljning Transporter • Reparationer Arbetskläder • Skog & Trädgård

Vi erbjuder uthyrning av märkesprodukter med absolut högsta kvalitet. Tel: 026 - 25 08 50, 026 - 25 43 24 • sandvikensbyggmaskiner.se


Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Ockelbo Fjärrvärmekåpa Snabbare fjärrvärmeanslutning med standardiserad skyddskåpa i plast. Finns med isolering. För mer information: Roine Andersson, Carina Stjärnlööw och Richard Karlsson

0297-411 00 www.formaplast.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

19


Janne Andersson, Jörgen Knutsson (konsult på Beab och Billerudkorsnäs) och Tomas Henriksson.

Magnus Sandström, specialist på ultraljud.

Inspecta invigde sin nya Welding Studio i Gävle Inspecta är Nordens ledande inspektionsföretag med verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Polen och Baltikum. Av Inspecta-koncernens totalt 1500 anställda arbetar cirka 640 personer på något av deras 25 kontor i Sverige. Ett av kontoren finns i Gävle och där invigde man sin tredje svenska Welding Studio den 17 februari. Ett 70-tal intresserade kom och tog med stort intresse del av de olika delarna av Inspectas verksamhet. I lokalerna var det tidigare Rastaurang Beckasinen så det passade väl bra att besökarna dagen till ära serverades varmkorv och nygräddade våfflor! – Det här är vår tredje Welding Studio i Sverige och det visar hur viktig Gävlemarknaden är för oss, sa Tobias Kudermann, platschef för Inspecta i Gävle. Inspecta gör besiktningar av bland annat svetsfogar, lyftutrustning, trycksatta anordningar med mera. I en av hallarna demonstrerades hur man använder drönare för att inspektera höga byggnader som silos, otillgängliga rör mm. Med värmekamera kan man också kontrollera om det finns onödiga och oönskade värmeläckage på till exempel ett industriområde. På en annan station visade Jan Eklund, Ingemar Öbrink och Markus Johanson exempel på trasiga och livsfarliga lyftanordningar som lyftkrokar, wires, lyftblock mm. – Vi gör också återkommande besiktningar som krävs för traverser, hissar mm, sa Jan Eklund.

Svetsutbildning och certifiering av olika svetstyper finns också på Inspectas program. – När vi gör tillverkningskontroll kontrollerar vi också att den som utfört svetsarbetet har rätt certifiering, berättade Tobias Kudermann. Kaj Nielsen, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket region Mitt, var på plats för att titta på Inspectas nya anläggning. Gävleregionen är att gratulera till att vi har en sådan resurs som Inspecta inpå knutarna! Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: Inspecta

Inspecta • Foretagsbladet.se

Tobias Kunderman och Roger Sellgren, distriktschef för Inspecta tillsammans med en delegation från Sandvik Wire.

kontroll med ultraljud och röntgen

Med ultraljud kan man också kontrollera svetsfogar och materialskarvar etc. – Vi kan se om svetsen har rätt tjocklek eller om det finns korrosion eller sprickor, sa Magnus Sandström, en av Inspectas specialister på ultraljud. Om materialet är tunnare än 8 mm eller om det är rostfritt stål så ska kontroll av svetsfogar utföras med röntgen i stället. – Med hjälp av röntgen kan vi kontrollera även rör med monterad isolering och se om svetsfogen är OK, sa Tobias Kudermann. Vi kan också utföra röntgenkontroll medan anläggningen är i drift.

Jan Eklund, Ingemar Öbrink och Markus Johansson.

KOMPETENSFÖRETAGET INOM ÅTERVINNING OCH MILJÖ

INSPECTA - EN PARTNER MED MÅNGA TJÄNSTER Tryckbesiktning Utbildning FLT

OFP Certifiering Riskbedömning

Kontakt: info.gavle@inspecta.com, tel: 010-479 3000

20

Lyftbesiktning Svetsövervakning Fastighetshälsa

Oljeavskiljare • Container • Farligt Avfall • Byggavfall • Metall Recycling • Jour Oa-besiktning • Stamrensning • Stopp i avloppet • Återvinning • Torrsug Tel. 026-400 41 00 Bönavägen 75, Gävle kundtjanst.nord@ragnsells.com

Öppettider: Vardagar 07.00-16.00 www.ragnsells.se


I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

FÖRETAGSBLADET

Motor

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Motor”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Välkommen att se våra Husbilar & Husvagnar!

Massvis med nya och begagnade husvagnar och husbilar i lager. Dessutom en av Sveriges största Kama Fritid tillbehörsbutiker!

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40 www.caravanmarine.se

* fr. 22 995 fr. 995 kr/mån kr/mån* Pris fr. 246 700 kr exkl. moms

Pris fr. 246 700 kr exkl. moms BRÄNSLECHECK PÅ KÖPET** BRÄNSLECHECK PÅ KÖPET**

10 10 000 000 kr kr

VIVARO PREMIUM VIVARO PREMIUM Spara 42 800 kr

Spara 42 800 kr NAVI 50, 7” med USB, AUX & Bluetooth NAVI 50, 7” med USB, AUX & Bluetooth Dieselvärmare med timer Dieselvärmare med timer

Parkeringssensor bak Parkeringssensor bak LED ljus och dragkrok LED ljus och dragkrok Läderratt med farthållare Läderratt med farthållare

opel.se opel.se Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12 95 70 Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 www.erikssonbilteam.se

*Finansiering och administrationsavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. *Finansieringvia viaOpel OpelFinans Finans(en (endel delavavSantander SantanderConsumer ConsumerBank): Bank):första förstaförhöjd förhöjdhyra hyrapåpå2020%,%,upplagt upplagtpåpå4848mån, mån,med medett ettrestvärde restvärdepåpå30,34%. 30,34%.UppläggningsUppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. **Erbjudandet gäller 20/2 – –31/3 2017. hos blandad körning 6,0 km. utsläpp blandad körning 155och –178administrationsavgift g/km. Service, assistans och garanti gäller i kreditprövning 3 år alternativt sker. upp *Finansiering via Opel Finans (en del 10 av Santander Consumer Bank): första förhöjd hyra på 20 %, upplagt på 48 mån, ett restvärde på 30,34%. Uppläggningstillkommer. Sedvanlig **Erbjudandet gäller 20/2 31/3 2017. 10000 000krkrinkl. inkl.moms momsgäller gäller hosPreem. Preem.Bränsleförbrukning Bränsleförbrukning blandad körning 6,0– 6,9 –med 6,9l/100 l/100 km.CO CO 2 2 utsläpp blandad körning 155 –178 g/km. Service, assistans och garanti gäller i 3 år alternativt upp till i enlighet med påpå bilden kan vara extrautrustad. bilpriser ärär exkl. utsläpp blandad körning 155 –178 g/km. Service, assistans och garanti gäller i 3 år alternativt upp **Erbjudandet gäller 20/2 – 31/3 2017. 10 000bilens krbilens inkl.servicehäfte. moms gällerBilen hos Preem. Bränsleförbrukning blandadSamtliga körning 6,0bilpriser – 6,9 l/100 km.moms. CO till9 0000 000km. km.Underhållsservice Underhållsservice i enlighet med servicehäfte. Bilen bilden kan vara extrautrustad. Samtliga exkl. moms. 2 till 0 000 km. Underhållsservice i enlighet med bilens servicehäfte. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Samtliga bilpriser är exkl. moms.

21


Be för regn eller Trump? För bilägarna i Kalifornien är miljökrisen i högsta grad verklig. Med landets tuffaste avgasregler, högt bensinpris och en rad förbud hoppas myndigheterna på västkusten att undvika en miljökatastrof. I Washington på östkusten är däremot tongångarna de rakt motsatta. Den nya regeringen under Donald Trump kallar de senaste forskningsrönen för en bluff och något hot mot miljön finns inte. Medan många i toppen förnekar att det finns ett miljöhot har Kalifornien valt att gå sin egen väg och trotsa ledningen i Washington. Alla bilar miljötestas regelbundet och alltför smutsiga avgaser kan betyda körförbud. Om strålkastare och bromsar fungerar kollar man däremot inte - utan det överlåts till polisen ute på vägarna.

Extrem torka

Hur illa det är med miljön på den amerikanska västkusten förstår man när enbart utsläppen ifrån tändvätska och kolgrillar en vanlig söndag i juli kunde nå samma utsläppsnivåer som allt flyg till Los Angeles internationella flygplats, LAX. Numera är tändvätska förbjudet och alla motorgräsklippare måste ha speciella avgasrenare. Men efter flera års extrem torka så rullar många villaägare istället ut konstgräs när det vanliga gräset dött. Vattnet räcker nämligen i många fall inte till hushållssysslorna, än mindre till att vattna gräset. Kalifornien har i många avseenden varit ett föredöme när det gäller miljön, medan andra delstater har valt att göra det motsatta. Florida hade årlig bilprovning - men inte längre. Nej, knappast för att bilarna blivit så mycket bättre utan politikerna ansåg att vinsten i dollar inte var tillräckligt stor och bommade igen alla teststationer och avskedade personalen.

”Miljöproblemen är en Kinabluff”

Politikerna tycks ändå ha stöd i miljöfrågorna hos befolkningen. Kan det vara så att man lyssnat på president Trump när han gång på gång slagit fast att miljöproblemen är en Kinabluff för att stjäla jobb från USA? På en lista över vilka frågor som oroar medelamerikanen mest kom miljön först på 19:e plats - det vill säga näst sist! Listan toppas av plånboksfrågor som jobb, lön och det höga priset på sjukvård. I sitt avskedstal poängterade Barack Obama att USA är närmre en miljökatastrof än någonsin tidigare. Donald Trump har en helt annan uppfattning och hotar riva upp det historiska miljöavtalet som slöts i Paris, som han menar skadar ekonomin och drabbar företagen orättvist. 22

Kändisar aktiva i miljöfrågor

Flera Hollywoodstjärnor har tagit avstånd och jobbar aktivt i olika miljöfrågor. Leonardo DiCaprio och Meryl Streep är två kända namn som gått i spetsen för att informera och lära ut miljömedvetande till en måttlig intresserad allmänhet - men det är inte utan risk. När Meryl Streep kritiserade president Trump svarade han med en tweet där skådespelerskan beskrevs som en medelmåtta inte värd att bry sig om. Så medan tidningsannonser på östkusten uppmanar befolkningen att be för den nya presidenten, så hittar man stora handmålade skyltar utspridda lite varstans på västkusten där man istället uppmanar befolkningen att be för – regn!

Carl-Ingemar Perstad • CNP AB


En mexikansk historia

Länsmansryggar, potthål och tvättbrädor avlöser varandra och dammet yr som en sandstorm från bilen framför oss. Stundtals går det i närmare 70 km/h men plötsligt dyker en hage upp och vi får trampa hårt på hejdaren. Här stångas ungtjurarna med varandra och under en korkek snusar tjuren Ferdinand. Vi befinner oss i mexikanska Los Cabos för att provköra nya Audi Q5. Egentligen skulle vi inte alls vara i Los Cabos, utan i Los Angeles. Audi fick trassel med de amerikanska miljömyndigheterna som inte gillade att förseriebilarna hade mexikanska regplåtar, så testbilarna fick helt enkelt stanna där de är byggda - i Mexiko. Det känns ändå som rena högvinsten med tanke på att vägarna här bjuder på betydligt större variation av tuffa underlag.

Presidenten oroar Audi

Audis nybyggda anläggning i San José Chiapa är världens modernaste bilfabrik och slutnotan ligger på 10 miljarder kronor. Platsen är vald med omsorg – låga produktionskostnader och frihandelsavtal med såväl EU som USA lockar. President Trump vill dock riva upp sin del av avtalet och det kommer att förändra spelreglerna på sikt. Fabrikens stolthet är naturligtvis nya Q5 som försetts med det mesta av det bästa och en helt ny design. Jodå, det är faktiskt sant trots att förändringarna

är blygsamma på utsidan! Det är betydligt lättare att upptäcka stordåden på insidan och det hela kan sammanfattas med ett enda ord: mobilitet. Tekniken är nämligen skyhög och med tillvalet ”virtual cockpit” så blir hela instrumenteringen digital. Interiören andas premium med generösa utrymmen för såväl åkande som deras bagage.

Audi oroar konkurrenterna

Låt oss nu för en stund gotta ner oss i tekniken, där tre motoralternativ är aktuella för Sverige. En tvåliters bensinfyra på 252 hästkrafter samt en lika stor dieselmotor på 190 samt en treliterssexa på 286 hästar. De båda förstnämnda är försedda med en sjustegad automatlåda där bakhjulen enbart kopplas in vid behov, medan dieselsexan behåller det permanenta quattro-systemet och har en åttastegad automat. Den förväntade storsäljaren är tvålitersdieseln och det är en imponerande maskin som klarar noll till hundra på 7,9 sekunder. Grundpriset börjar från 426 000 kronor, men höjs snabbt om man exempelvis fyller gottepåsen med den underbara adaptiva luftfjädringen för 23 700 kr. Vips kan markfrigången sänkas till som lägst 12,5 cm för att underlätta lastning och som högst 22 cm vid tuffare offroadkörning. Nya Q5 kan helt enkelt parkera under den otillgängliga korkeken och lukta på blommorna, medan konkurrenterna får stånga sig trötta om andraplatsen.

Willy Priske & Johannes Gardelöf • CNP AB

23


SUBARU MED

FYRHJULSDRIFT SOM STANDARD

J U S T N U!LIG

RMÅN R IK T IG T F Ö E A S IN G ! F Ö R E TAG S L OSS FÖR KO N TA K TA ARSYDD EN SK R Ä D D O F F E R T. 017 ) O. M . 31 /3 -2 (G Ä L L ER T.

SUBARU OUTBACK fr.

329.900:–

Försäljning

niclas 026-100 408 Standardutrustning • Alltid 4-hjulsdrift • Automatlåda, Lineartronic • EyeSight, förarassistanssystem • 2-zons klimatanläggning • 20 cm markfrigång • Backkamera • VDC (antispinn, antisladd)

• 7 airbags och whiplashskydd • Max. dragvikt 1800–2000 kg

Christer 026-100 403

Morgan 026 100 407

Daniel 026-100 475

Bilvaruhuset

Boxermotorer • 2.0D Boxerdiesel, 150 hk (350 Nm) • 2.5i, 175 hk (235 Nm)

Bomhusvägen 55GÄVLE, • 026-10Bomhusvägen 04 00 (vx) 10 0455 78 Bilförsäljn. Måndag-fredag lördag 10-14 026-10 04 00,9-18, www.dahlbomsbil.se Mån–Fre 9–18, Lör 10–14

Bränsleförbr bl. körn. 5,7–8,5 l/100 km. CO2-utsläpp: 148–197 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. *Eller vid 1500, 3 000 och 4 500 mil.

3 ÅRS FRI SERVICE*

Företagsbladet mars 2017  
Företagsbladet mars 2017  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement