Page 1

April 2012

Profilen: Helene Ă…kerlind


Jobba efter 65 – redan vardag för företagarna Statsminister Reinfeldts utspel i början av februari om att vi svenskar bör vara beredda att jobba betydligt längre för att klara framtidens välfärd skapade många tidningsrubriker. Som företagare kan man först och främst konstatera att det Reinfeldt beskriver, en värld där man jobbar mer och längre än idag, redan är vardag för flertalet företagare. 40 timmars-vecka och en faktisk pensionsålder vid 58 år, som är verklighet för den genomsnittlige svensken, är oerhört långt från den vardag som möter den vanliga småföretagaren.

Brist på arbetskraft

Visst har Reinfeldt en poäng med att vi borde arbeta längre. Både med tanke på att vi faktiskt har allt bättre hälsa och lever längre. Men också med tanke på att många företag redan har brist arbetskraft. Detta problem blir förmodligen än större i takt med att 40-talisterna går i pension, inte bara i Sverige utan i stora delar av västvärlden.

Åtgärder för tillväxt

Ät gott ombord på

M/S Drottning Silvia KONFERENSER – FIRMAFESTER – JUBILEUMSFESTER – FÖDELSEDAGAR – BRÖLLOP m.m. Ombord på M/S Drottning Silvia har vi ett riktigt restaurangkök där vi själva lagar all mat från god husmanskost till eleganta gourmetmiddagar. Vi arbetar gärna fram egna arrangemang tillsammans med våra kunder! Menyförslag och underhållning offereras på begäran.

Men den viktigaste åtgärden för att klara framtidens tillväxt och välstånd är att underlätta för små företag att växa. Småföretagen har stått för den dominerande andelen nya jobb på svensk arbetsmarknad; åtta av tio privata jobb som tillkommit under de senaste 20 åren återfinns i småföretagen. Dessutom vill tre av fyra företagare växa, men upplever det som krångligt och svårt. Faktum är att Sveriges företagare lider av tillväxtvärk. Vad är det då som behövs: • Ta bort den allmänna löneavgiften. Att cirka tio procentenheter av arbetsgivaravgifterna är en ren skatt på arbete utan någon koppling till förmånssystemen är absurt och leder bara till högre kostnader, sämre svensk konkurrenskraft och färre jobb. • Ta bort småföretagens sjuklöneansvar. Dagens regelverk slår hårt och dyrt mot de minsta företagen. Dessutom är det mycket orättvist att företaget behöver betala sjuklön även när personen skadats utanför arbetstid, till exempel under idrottande. Detta är ett stort hinder för att företag ska våga anställa. • Enklare regelverk. Ingen blir företagare för att man är bra på att fylla i blanketter och söka tillstånd. En entreprenör brinner för sin affärsidé, inte för administrationen. Ett bra företagarklimat förutsätter enkla och stabila regler som ger stöd och vägledning istället för hinder. Företagare ska inte belastas med krångliga regler och långa handläggningstider för nödvändiga tillstånd. Företagen behöver få ägna mer tid åt verksamheten och mindre åt byråkrati.

Skapa system

Att skapa system så att det blir både möjligt och lockande för fler att arbeta längre är positivt. Men det avgörande är att skapa goda tillväxtmöjligheter för företagen.

Välkomna ombord önskar Kapten Per Rydback med besättning!

S. Skeppsbron 6A 802 80 Gävle 2

Bokning & upplysning info@limotrafiken.se Tel: 026–99 721 www.limötrafiken.se

Thomas Wanke Företagarna


www.foretagsbladet.se

Af färsmagasinet i Gästrikland och Älvkarleby Företagsbladet är till för Er som vill kommunicera med alla företag och kontor i Gästrikland och Älvkarleby kommun. Företagsbladet distribueras av Posten till alla företag i: Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda, Österfärnebo samt Skutskär och Älvkarleby. Dessutom postas och distribueras den till ett stort antal köpstarka beslutsfattare. Upplagan 7.300 ex. utkommer 9 ggr per år. Distribution: Posten Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

När ni vill nå alla företag i Gästrikland och Älvkarleby. Information och inspiration nio gånger om året. Kontakta oss för er medverkan på telefon 026-126 126 eller via hemsidan: www.foretagsbladet.se

April 2012 – Innehållsförteckning Effectdagen på konserthuset

4-5

Hälsoprofilen på jobbet

6

Max Söderpalm: Krönika

8

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Takspecialist på Kryddstigen

10

Omslaget: Helene Åkerlind, foto P-E Jäderberg.

Lås & Nyckel byter ägare

12

Profilen: Helene Åkerlind

14-15

Priser 2012 1/1-sida: 12.450:- Priset inkluderar publicering

på internet och reklamskatt.

1/2-sida: 7.950:-

Moms tillkommer.

1/4-sida: 4.650:- Ni kan även beställa särtryck av era annonser som nyhetsbrev. 1/8-sida: 2.950:1/16-sida: 1.550:-

Mer information och läsning: www.foretagsbladet.se

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Upphovsmakare joe@formgren.com

Administration ingela@gestrike.net

niklas@gestrike.net Mobil: 070-289 88 80

Vad skapar framgångsrikt ledarskap?

16

Arbetslösheten biter sig fast

17

Unga drivkrafter på UF-mässan

18-19

Lotta Persson: Gör något åt jobben

20

Wickman: Kina är en papperstiger

22

Sitab expanderar

23

Många vet för lite om lönen

24

Beckman: Krönika

25

Citröen DS5 - Gudinnan har vaknat

26-27

Perstad: Laddat bränsleval

28-29

Mackmyra - årets ”Distillery Feature”

30

Tjejer som vågar satsa

31

Vill ni också vara med i Företagsbladet? Kontakta oss inför nästa nummer! Per-Erik Jäderberg

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Fotograf, informatör pej@gestrike.net Mobil: 070-512 26 26

Skribent, säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Tekn. lic, Coach horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Företagsbladet

April 2012

till alla företag 9 ggr om året Nästa nummer 8/5 2012 Manusstopp 20 april Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Pro Helene filen: Åke rlind

och erbjudan

den till alla

hushåll i Gävle

kommun

Profil: Ev a Olsson och kontor

i Gästrikl

and och

Älvkarleby

ar sta pl stör exem ts ne 00 Lä , 54.0 ning tid

Information

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Mars/a

pril 2012

Stark hälsa

Fotbollspro fessor

Trädgård

Peter Tällberg

Sofia Fröjdman

Kurt Wickman

Kommunikation, säljare peter@gestrike.net Mobil: 070-263 40 13

Skribent, fotograf Precis Reklam sofia@precisreklam.se

Krönikör Nationalekonom kurt.wickman@telia.com

& Bomä

ssa

Motor med

en del av

Perstad

magasinet

n

Gestrike Magasinet till alla hushåll och kontor Aprilnumret 22/4 Majnumret 20/5 Manusstopp 3/5 www.gestrikemagasinet.se

3


Effectdagen 2012 - Göra, vilja, tro

Jan Eliasson, nyutnämnd vice generalsekreterare i FN, talade inför en intresserad publik.

Måndagen den 12 mars var det dags för årets Effectdag som för andra året i rad hölls på Gävle konserthus. Med temat "Göra, vilja, tro" fylldes konserthuset med några av Sveriges bästa föreläsare, intressanta utställare och många nyfikna besökare. Klockan 13.00 öppnades portarna för Effectdagen 2012 och i Gävle Konserthus rådde det en positiv stämning med ett tjugotal utställare på plats. Under dagen hade besökarna nöjet att få lyssna till Jan Eliasson, FN:s nyutnämnde vice generalsekreterare och före detta utrikesminister. Jan talade passionerat och delade med sig av både intressant fakta, tips och underhållande historier. Som ordförande i Water Aid berättade han gripande om bristen på tillgång av vatten, sanitet och hygien som idag är ett stort problem i världen. – Millenniemålet, som var att antalet personer som saknar rent vatten skulle halveras, har redan nåtts. Men då är ett glas vatten fortfarande är en dröm för 880 miljoner människor, berättade Jan. Under Effectdagen var det även dags för årets prisutdelning då Nalle Rydstrand presenterade och hyllade några få lyckliga medlemmar. Annelie Holm från Bilmetro mottog pris för årets bästa affärer och Peter Karnatz från Ibizcon fick pris för sitt goda ambassadörskap. Agneta Norén från Poolia fick pris som årets bästa kvinnliga företagare. På eftermiddagen föreläste Sasja Beslik, vd för Nordea Fonder, om makroinvidualism, kvalitatism och världen bortom meningslös tillväxt. – Jag tycker att det var en bra och givande dag och jag är stolt över att Jan Eliasson och Sasja Beslik ville komma och förgylla Effectdagen. Sedan att Jan Eliasson gick och blev vice generalsekreterare i FN var en riktig femetta, berättar arrangören Nalle Rydstrand från Effect Plus. Det är det tyngsta FN-uppdrag en svensk haft sedan Dag Hammarskjöld var generalsekreterare. Dagen gästades av 240 personer och avslutades med en gemensam tvårättersmiddag i Konserthusets restaurang. Besökare och utställare blandades vid sittningen och det var glädjande avslut på Efffectdagen 2012.

SvenskPress.se

4


Säsongspremiär 16 april Hemlagad lunchbuffé 7 dagar i veckan med hembakat bröd. Vardagar 10.30-15.00, helger 11.00-15.00. Gävles största uteplats! Med 130 sittplatser, i naturskön miljö.

!

ÄR I M E R MAP

HEMfle IF - Syrianskal. F15C:0, 0 Ge /4 k agen 6 d e r f g Lån

Välkomna hälsar Lisse, Tommy och Plingan m. personal

• Lunchbuffé • Catering • Lunchlådor • Konferenserw

• Festarrangemang för upp till 100 personer (inomhus) • Fri Parkering

Vill DU vara med i laget bakom laget? Tveka inte, kontakta oss på 026-66 52 84 idag! Tel. 026-10 30 79 • Bönavägen 23, Gävle www.golfrestaurangen.se

www.gefleiffotboll.se

5


Precis växer och söker

Originalare På Precis Reklam arbetar vi med strategisk kommunikation inom reklam, webb, PR och media. Genom produktion, rådgivning, utbildning och service kvalitetssäkrar vi våra kunders marknadsföring. Är du en ung, driven originalare som brinner för kreativt skapande och har ett gott öga för grafisk design? Du arbetar obehindrat i InDesign, Photoshop och Illustrator. Kunskaper inom webb, Flash och andra medier är meriterande.

Hälsoprofilen på jobbet

Tjänsten gäller heltid men vi söker även resurser med egen F-skattsedel.

Många arbetsplatser använder hälsoprofilbedömningen som utvärdering av hälsoläget av företagets personal. Fysisk aktivitet påverkar flera faktiska värden i hälsoprofilen.

Maila ansökan och arbetsprover till: stefan@precisreklam.se

Fysisk aktivitet på daglig bas påverkar ett 30-tal kända symtom som uppstår till följd av inaktivitet. Konditionsvärde och syreupptagningsförmåga påverkas positiv av 15-30 minuters daglig fysisk aktivitet. Upplevd ansträngning under arbetstestet påverkas på samma sätt. Blodtrycket normaliseras tillsammans med både vilopuls och arbetspuls. En ökad muskelmassa till följd av styrketräning inverkar på höga blodsockervärden när insulinkänsligheten förändras efter utfört fysiskt arbete. En större muskelmassa linär sig på socker och hjälper till att hålla sockervärdet i schack. Skelettets hållfasthet blir bättre och kolesterolvärdet för det mindre goda kolesterolet minskar i utsträckning av daglig fysisk aktivitet.

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000 www.precisreklam.se

Lediga jobb

Hitta er nya medarbetare under rubriken Lediga jobb i Företagsbladet.

Södra Skeppsbron 17, 802 84 Gävle

Text: Niclas Carlson • SvenskPress.se

17

Tel 026 10 29 23 • Fax 026 10 29 22 www.trycktrean.se E-post: info@trycktrean.se

Visitkort - Brevpapper - Fakturapapper - Kuvert - Reklamblad - Foldrar - Mappar - Dekaler - Broschyrer - Affischer - Vykort - Etiketter - m. m.

BOKA VÅRENS FÖRETAGSFESTER!

CATERiNG • FESTVÅNiNG - maten där ni vill! LuNCHBuFFé • mån-fred kl. 11-14 QuiZ-NiGHT VARJE TORSDAG Grymma priser Tors-Lörd kl. 18-20 TEL: 026-18 30 21 • WWW.HEARTBREAK.SE 6


Alkohol- eller drogproblem på din arbetsplats? Öppenvårdsbehandling specifikt anpassad för arbetslivet. Vi kartlägger, motiverar och rehabiliterar

Ring oss på 026-10 20 34 eller besök www.core-rehab.se

Premiär 10 maj Trubadur & dans ombord

LUNCHBUFFÉ Lunchbuffé 10:00-13:30

79 kr

Inkl dryck, bröd, smör, sallad och kaffe.

CHARTERBÅTEN.SE

Använder du informationen på bästa sätt?

Kontorsproduktivitet • Upp till 25% av hanteringstiden går åt till att jaga information. • 59% av alla chefer saknar affärskritisk information på grund av dålig kommunikation. Nyckeln till att få ditt företag att växa är att få mer gjort på kortare tid. Det kan vara väldigt frustrerande att inte kunna hitta eller hantera dina dokument, oavsett var du jobbar. Med lösningar för elektronisk datainsamling, arkivering och delning från Canon kan vi hjälpa dig att göra dig av med alla pappersarkiv och minska söktiden från timmar till sekunder. Välkommen till Canon Business Center!

Gävle Utmarksvägen 1, 026 - 14 25 00 Borlänge Hantverkargatan 10, 0243 - 79 41 00

7


Är det verkligen självklart? Det slår aldrig fel. I så gott som varje träning jag gör är det alltid någon av säljarna som säger: — Det där är ju självklart. Ändå gör jag det ju inte? Jag har börjat fundera på det där ordet ”självklart”. Vad betyder det egentligen och vad menar säljarna när de säger att saker som de inte gör är självklara? Är det kanske att de sakerna är för enkla och att en säljare som jobbat några år inte behöver tänka på dem? Nej. Är det att jag lär ut saker som alla redan gör och att utbildningen är överflödig? Nej. Är det att de flesta säljare i Sverige är alldeles för lite intresserade av exakt vad de gör på jobbet och hur de skulle kunna utveckla sig själva till stjärnor? Ja! Har du det nedskrivna målet att öka din försäljning snabbt och bli en stjärna blir det enkelt.

Max:s sju punkter

Varje dag och varje vecka. 5. Håll dig frisk – ha din egen strategi för att hålla dig på banan så att du slipper de allra värsta nolldagarna, dina sjukdagar. 6. Bli en bättre avslutare – lär dig hela strategin i 30 sätt att göra affär. 7. Följ din egen inspirationsplan – ta fram ditt eget sätt att alltid hålla huvudet positivt programmerat.

Utveckla dig till en vinnare

I alla mina böcker, ljudböcker, Monday Morning Letters, utbildningar och föredrag satsar jag fullt ut på att utifrån den här filosofin låta dig få vara med om det jag själv har upplevt. Att utveckla dig själv till att bli en vinnare. En vinnare i dina egna ögon. Allt blir så mycket roligare då. För oss som vill det blir sju-punktsplanen självklar att följa. För de som säger att punkterna i planen är självklara men INTE följer dem blir det precis tvärtom. Vilken av grupperna vill du tillhöra? Allt går!

Det finns ett antal saker att skruva på och förbättra om du, som många andra vill bli bäst. Du kan till exempel följa min sju-punkts plan för att öka försäljningen snabbt och satsa på att göra varje punkt till ditt strategiska verktyg: 1. Träna dig att tänka positivt – även när det går trögt och du har motgångar. 2. Vinn säljstarten varje dag – och få bort dina allra sämsta säljdagar. 3. Skriv branschens bästa säljpresentation – eller vill du hellre att din konkurrent ska ha den? 4. Öka tempot – öka med en presention varje dag om du säljer via telefon, öka med ett möte i veckan om du åker på kundbesök.

Nu söker vi personer till flera roller inom vår säljorganisation. Vi vill ha både dig som är ung, formbar och hungrig och dig som har säljerfarenhet. Du kommer att jobba med nykundsbearbetning och utveckling av befintliga kunder. åt till att jaga information. Din profil blir styrande i vårt val. sk information på grund av dålig kommunikation. Välkommen med ditt CV och a är att få mer gjort på kortare tid. Det kan personliga brev till: na hitta eller hantera dina dokument, oavsett jimmy.andersson@canon.se tronisk datainsamling, arkivering och delning du frågor omoch jobben är du dig av med allaHar pappersarkiv minska välkommen att ringa Jimmy Andersson CBC Gävle på tel 070-814 38 35.

enter!

Gävle Utmarksvägen 1, 026 - 14 25 00 Borlänge Hantverkargatan 10, 0243 - 79 41 00

Lediga jobb

Hitta er nya medarbetare under rubriken Lediga jobb i Företagsbladet. 8

Födelsedagar • Bröllop • Jubileum • Konferenser • Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor

Använder du informationen på bästa sätt?

Canon Business Center är branschens starkaste kedja. Vi lever för att lösa våra kunders problem och utveckla deras verksamhet tillsammans.

Välkomna att boka er fest, bröllop och konferens

Nyheter: Storbildsvägg, scenbelysning, discoljud För företag och privatpersoner, 10-150 personer. Alla tillbehör finns på plats. Vi kan hjälpa er med catering, festfixare och annat praktiskt.

DEN KREATIVA MÖTESPLATSEN

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 För mer information se: www.mediatemplet.se

Födelsedagar • Bröllop • Jubileum • Konferenser • Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor

Vi söker dig

Max Söderpalm Säljcoach/författare www.soderpalm.se


Utnyttja din reklamyta maximalt! Är bilen din närmsta kollega? Med ett grundpaket från oss har du allt du behöver för ett proffsigt företagande. I en storlek som passar dig! Vi fotograferar, utformar och monterar personliga fordonsdekorer på din bil.

Grundpaket BOLD 300 st visitkort 9 49 1 000 st kuvert 0 kr 1 000 st brevpapper Stripning av transportbil

Grundpaket ECONOMY 200 st visitkort 500 st kuvert 500 st brevpapper Stripning av transportbil

8 89

0 kr

Kontakta mig

Grundpaket LIGHT Tips! För att synas extra bra på byggen m.m. komplettera med en banderoll 1x3 m, 990 kr!

100 st visitkort 100 st kuvert 100 st brevpapper Stripning av logga

5 49

0 kr

Martin Hedberg martin@fotografen.se 026 - 66 25 06 Gävle Offset Tredje Tvärgatan 5 » 802 84 Gävle » 026-66 25 00

info@gavleoffset.se » www.gavleoffset.se Samtliga priser utgår från tryckfärdigt original med fullständigt färgtryck på en sida. Priset för banderoll gäller dig som köper ett grundpaket från oss. Priser anges exkl. moms. Gäller t.o.m. 2012-12-31.


CCJ

Takspecialist flyttar in på Kryddstigen

Perfekt för villan och fritidshuset Bosch luft/luft-värmepump

Henrik Bergström, vd och ägare till Takringen Akustikbyggen AB.

Luft/luft-värmepumpen Bosch EHP AA är utvecklad för nordiskt klimat. Vid -20 °C ger den dubbelt så mycket energi som den förbrukar och den fortsätter att ge värme även ner mot -30°C. Sprider värmen dragfritt i huset och renar luften effektivt med jonteknik. Med + 10 °C underhållsvärme är den perfekt för fritidshuset.

Takringen Akustikbyggen i Gävle lämnar sina hyrda lokaler på Näringen och flyttar till sin nyinköpta fastighet med tomt och lokaler på Kryddstigen i Gävle.

www.bosch-climate.se

Flytten görs för att få rationella utrymmen och bättre lagringsmöjligheter både inom- och utomhus. Idag är man tre på kontoret och 25 montörer ute på arbetsplatserna. Den nya fastigheten består av tomtmark om 3 500 kvadratmeter, kontors- och personalutrymmen på 120 kvadratmeter och garage, verkstad och lager på 700 kvadratmeter. Läs hela artikeln på: www.foretagsbladet.se, sökord: Takspecialist

070-595 49 53

026-25 41 41

SvenskPress.se

Kameraövervakning Priserna har rasat de senaste åren, nu är det riktigt prisvärt!

8 Direktlänk: www.tricom.se/CCTV

Nytt paket!

Ny

het

Inspelnings DVR 4 st valfria Kameror

Flera modeller att välja

Proffsmodell

!

Se bilden över din smartphone

Mini DVR

Färgkamera 640x480

7” skärm

LAN, ftp, https

4 kameror 3-5 meter kabel

H.264 teknik k oss Besö MO E för D

s k os Besö MO för DE

Proffs IP kamera, spela in på en dator i nätverket och/eller se direkt i din smartphone! Rekpris: 1950:-

19” proffsskärm 500 GB inspelning

Mer information: www.tricom.se

Enkel att använda

1499:exkl. moms

Totalt 20m kabel

Budget övervakningspaket: En DVR med inbyggd 7” skärm, 500 GB lagring, 4 st kameror. Se via din smartphone direkt. Rekpris: 8990:Mer information: www.tricom.se

Ett nytt prisvärt övervakningspaket som består av Inpelningsenhet, skärm, kameror, extra kablar samt möjlighet att kunna se över internet direkt till din smartphone. Rekpris: 9900:Mer information: www.tricom.se

6900:exkl. moms

Inget underhåll

k oss Besö MO E för D

Enkla paketet, Se vad som händer runt hörnet, enkelt att koppla in. Rekpris: 3900:Mer information: www.tricom.se

2690:exkl. moms

Kamerastativ 30 m kabel k oss Besö MO E för D

8 www.tricom.se 10

äkta DVR dator 2 TB lagring

Övervakningspaket, Högupplösta kameror som har lång inspelningstid Rekpris: 17900:Mer information: www.tricom.se

Med reservation mot prisändringar, felaktiga bilder, tryckfel etc. Priserna exkl. moms ifall inget annat framgår. Copyright Tricom AB 1985-2012. Företagsblader 2012april10. Annons av R.B.

Besök oss: F Nygatan 26 ( 026-12 12 20 7 info@tricom.se

exkl. moms

4 proffkameror

3-5 meter kabel Helt fristående

4990:22” skärm

Färgkamera 19” 4:3 skärm

Skyltar om övervakning

Se via din smartphone

Öppettider: Vardagar: 10-1800 Lördagar: 10-1400 Söndagar: Stängt

9500:exkl. moms


Städning i ALLA miljöer!

Mellansvenska Rum & Konferens

• Klottersanering • Tvätt • Strykning • Hemstädning Vi är ett charmigt hotell och vandrarhem med egen konferenssal där vi kan ta emot upp till 54 deltagare. Med vårt centrala läge har du gångavstånd till Resecentrum, Göransson Arena och centrum. I vårt närområde finns bland annat Kungsbergets skidanläggning, Högbo Pay & Ski samt Parkbadet. Vi vill att våra gäster ska känna sig hemma.

Vi är ett serviceföretag som skapar goda relationer och gott förtroende hos våra kunder. Vi arbetar för varaktiga uppdrag genom kundanpassad utveckling.

026-45 50 800, rum&konferens@mellstad.se www.rumochkonferens.se

www.mellstad.se

Serviceföretaget som skapar rena och trivsamma miljöer

Gävle: Brynäsgatan 85 • 802 88 Gävle 026-18 01 30 • gavle@mellstad.se

Sandviken: Fredriksgatan 39 • 811 33 Sandviken 026-27 15 57 • sandviken@mellstad.se

www.mellstad.se

Vi sköter din gräsmatta Pris från 12.900:Automower 305

Automower 305 är Husqvarnas nya, kompakta robotgräsklippare speciellt anpassad för gräsmattor upp till 500 m2.

Automower 220 AC

Automower 260 ACX

Robotgräsklippare för perfekt resultat upp till 1800 m2 Försedd med pinkodslås, larm och belyst instrumentpanel.

Skulle något störa Automower 260 ACX klippning, skickar klipparen ett textmeddelande till din mobiltelefon. Ljudnivån är även låg när 260 ACX klipper.

Sandvikens Trädgårdscentrum www.berno.nu

tel 026-25 70 80 Öppet må-fr 09.30-18 lö 10-16, sö 11-16

Högbovägen Sandviken

Copyright © 2011 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

11


Jubileumsspa!

77 500 kr

från Folkets spa, Marquis e-series 545. (Ordinarie pris fr. 96 900 kr) Priset gäller t.o.m 31/5.

Lås & Nyckel byter ägare

Vi förvandlar din pooldröm till en drömpool

nordiskakvalitetspooler.se

www.nordek.se Utmarksvägen 3 • 026-51 17 10

Försäljning, montage och service på Hörmannprodukter ice rserv en jou Nu äv 00 29

Service även på alla marknadens fabrikat!

www.hoermann.se

Tfn: 026-511 311. E-post: info@hoermann.se

-12 0200

Officiell samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet

Med tillsammans cirka 40 år på Lås & Nyckel tar Stefan Sjöman, Carina Lindblom och Patrik Skarp över företaget från David Bylund. Det är en rutinerad trio som skall se till att Lås & Nyckel behåller sin position. Lås & Nyckel startade 1974 och arbetar med lås, passersystem, dörröppnare med mera, det vill säga det mesta som har att göra med hur vi kontrollerar våra dörr- och fönsteröppningar. – Vår målsättning är att växa långsamt och i första hand förvalta det vi har och skapa en stadig grund för framtida satsningar, säger Stefan Sjöman, företagets VD. Det kanske är synonymt med branschen att man vill känna trygghet och säkerhet i det man gör. Ett gott exempel på det sättet att resonera är att man värvat Bert Jonsson, fd Koneo, som styrelseordförande. – Det är en traditionell bransch, men där teknikutvecklingen går snabbt framåt, säger Stefan Sjöman. Det nyckelfria låset Yale Doorman är ett bra exempel på det. Faktum är att nyckelfria lås idag är ett konkurrenskraftigt alternativ till traditionella lås. – Det känns bra att starta eget i det här läget, säger alla de tre nya ägarna med nästan en mun.

SvenskPress.se

”Helt fantastiska maskiner” Våra maskiner används när det städas inom butiker, idrottsanläggningar, restauranger, billhallar, industrin, lager, skolor, sjukhus etc.

Ring Mats Johansson för en demo: 070-690 89 61

Gå in på vår hemsida och läs mer om vårt stora utbud av begagnade städmaskiner. Vi har både skurmaskiner och sopmaskiner i alla prisklasser. 12

Tel: 026-65 48 10 • www.johans.se


Uthyrning • Utbildning • Transporter

www.

malarlift .se

27m

44m

NYHET!

17m

NU HAR VI TELESKOPLASTARE! 4m

10m

021-81 07 00 Västerås

9m

08-19 40 00 Stockholm

026-14 08 00 Gävle

Nu är sättpotatisen här! Vi har ett 20-tal potatissorter

Solstol

799:-

ord 999:-

Småblommiga penseer Trixie Sandvikens Trädgårdscentrum www.berno.nu

Pelargoner lokalt odlade, många färger

tel 026-25 70 80 Högbovägen Öppet må-fr 9.30-18 Sandviken lö 10-16, sö 11-16 13


Viljestark politiker coachar unga företagare

Energisk, viljestark och driven skulle nog de flesta beskriva henne som. Helene Åkerlind är idag känd som framgångsrik regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg även om många minns hennes tidigare politiska aktivitet. En politisk karriär

Född och uppvuxen på Brynäs började Helene Åkerlind studera på Polhemskolans tekniska linje i Gävle. Som 18-åring flyttade hon till Malmö och fortsatte sedan till Halmstad innan hon tog studenten. När hon sedan började som förbundsordförande för Elevorganisationen i Sverige hamnade hon i Stockholm. Några år senare lockades hon att återvända till Gävle och 25 år gammal blev hon partiombudsman för Socialdemokraterna. Därefter arbetade hon som politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet och senare tog hon sig ann utmaningen som ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden. – Jag tog många diskussioner och ville förändra väldigt mycket samtidigt. Jag, Ann Hedbom och några män som inte vågade stå upp för det senare, gjorde en alternativ budget där vi ville bygga hängrännor istället för stuprör mellan de olika nämnderna. Vi fick oppositionen att rösta med oss men det hela slutade i katastrof! Ett stort stöd för Helene under den politiska tiden var Bengt-Åke Gustavsson, tidigare kassör för Socialdemokraterna i Gävle. Då han


själv var ung när han gick in i politiken hade han en förståelse för hennes frustration. – Han har fortsatt som politiker av det gamla slaget och gör inte saker för egen vinning utan tror fortfarande på att man tillsammans kan förändra och göra skillnad. Strax efter valet 2002 blev både Helene och Ann utfrysta från Socialdemokraterna och Helene lämnade fullmäktige och gick ur partiet. – Jag tror fortfarande att vi var rätt ute men kanske för tidigt. Ett tag trodde vi inte att vi skulle behöva sluta på grund av det. De använde oss väldigt mycket under slutet av valåret, såg till att vi fick prata och visade att de stöttade oss även fast vi inte fick igenom vårt förslag. Men så fort valet var avgjort så tog de bort oss. Efter valet bytte Helene inriktning och jobbade som utbildare och säljare för ett utbildningsföretag i Stockholm. – Det var jätteskönt att komma ifrån Gävle och jobba över hela Sverige där ingen kände mig och jag inte behövde prata politik utan kunde prata om skola och läromedel. Jag blev kvar i fyra års tid innan jag blev regionchef för Ung Företagsamhet här i Gävle. Som ny ställdes Helene direkt inför en stor utmaning då ekonomin var bristfärdig. På ett halvår behövde hon få in pengar till organisationen för att undvika personalnedskärningar. Idag har hon lyckats vända Tillbaka i politiken det och Ung Företagsamhet Efter flera år och många inviter valde Helene i Gävleborg står stabilare tidigare i år att gå med i Folkpartiet. Hennes än någonsin. Faktum är att intresse och engagemang för politiken började regionen Gävleborg varit redan som tonåring och har alltid tagit upp Stark mamma i form av ung Helene med idolen Pippi rankad bäst i Sverige, vad på vägge n. mycket av hennes tid. det gäller andelen unga – Människor som har ett så stort politiskt företagare av en årskull, intresse som jag har är ju faktiskt rätt fyra år i rad. onormala. Vi är ganska knäppa och alla runt omkring är ganska Helene har en positiv syn på regionens näringsliv och menar att det normala. Så det finns ingen att diskutera med. Jag ser ju arbetet bakom finns enorma möjligheter med så många företag. De stabila, gedigna det som händer inom politiken på ett annat sätt. Min man är inte ett uppbyggda företagen ger en trygg grund. Men framförallt vill hon dugg intresserad och kunde inte bry sig mindre! Då vill man gärna ha framhäva att det finns många moderna, nya företag som inte lyfts fram någon att diskutera med som är lika tokig som en själv och tyvärr finns tillräckligt, exempelvis Esri Sverige och Interlan. det ju ingen väg tillbaka för mig till Socialdemokraterna. – Vi kan vara stolt över blandningen som vi har i vårt län. Det som Helene menar att Folkpartiet har bra idéer men för att gå med i ett är problemet är att vi har en förmåga att inte vara stolta över det vi har politiskt parti behöver man inte dela alla deras åsikter. Hennes avsikt är utan att vi istället gör oss mindre än vad vi är. Vi pratar tyvärr gärna om att delta på medlemsmöten och diskutera politik. det vi är sämst på istället för det som är bra. – Det som gör att jag är hemskt stolt över att vara Folkpartist är deras integrationspolitik, något som Socialdemokraterna haft det En riktig hockeymorsa svårt med. Jag kommer att vara en aktiv medlem i föreningen men Helenes största stolthet är sönerna Filip och Emil som hon har inte ha förtroendeuppdrag som att sitta i kommunfullmäktige eller tillsammans med maken Pär. Modersinstinkterna fanns redan som barn några nämnder. och en bild visar Helene med dockan i famnen och barndomsidolen Som regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg under sex Pippi Långstrump i bakgrunden. år har Helene hunnit med att utveckla och arbeta fram många nya – Idag har jag blivit en riktig hockeymorsa. Då är det bra att man framgångsrika projekt. Redan den 8 maj startar det nya UF-året och har lite gamla erfarenheter från Pigalle så man klarar av att sköta detta inleds med en nyhet. kiosken emellanåt. – Vi har väldigt många innovationer som tyvärr visas för tidigt och På fritiden tar Helene gärna med sig familjen ut till hennes som UF-företagen inte hinner få patent på. Därför ska vi börja med ett föräldrars sommarstugor i Högbacka, fyra mil norr om Gävle. En lugn helt nytt innovationskoncept, unikt för regionen, som innebär att man plats med 50 meter till närmsta sandstrand, en skön tillflyktsort som får hjälp och stöd på ett annat sätt än tidigare. besöks flitigt. Strax därefter åker Helene till SM i UF-företagande som hålls den – Vi brukade anordna simskoleundervisning för barnen i 14-15 maj i Älvsjö. Med över 1100 elever i regionen är det svårt att följa Högbackasjön och hittade även på massor av tokigheter. Men det var alla men de 33 som i år åker till SM får Helene en chans att följa bättre. kanske mer förut, det är lite svårt idag att få med sig en 17-åring! – Det är en jättekul resa att göra med dem och att se hur de växer Som barnkär mamma visar det sig att Helene har en del dolda med uppdragen. Från att vara vilsna tonåringar till att bli slipade talanger när det kommer till att arrangera barnkalas. Hon äger flera affärsmänniskor. Det gör resan mödan värd, säger Helene och skrattar. böcker om ansiktsmålning och enligt henne själv så är hon dessutom riktigt bra på det. – Det är nog det inre barnet i mig som håller kvar. När barnen var yngre och fyllde år hade vi alltid kalas med olika teman som Batman, Text: Sofia Fröjdman, foto: P-E Jäderberg Stjärnornas Krig eller pirat-tema. Jag är bäst på ansiktsmålningar som SvenskPress.se liknar Spindelmannen! 15


Vad skapar framgångsrikt ledarskap? Ja, det är en fråga som jag ofta får. Jag minns speciellt vid ett tillfälle då jag blev uppringd av en tidning. Man ställde just denna fråga till fem olika personer och man fick bara svara med en eller som mest två meningar. Visst, att vara en god lyssnare, att utveckla sina medarbetare, att kunna bygga starka och väl fungerande team, att skapa ett bra klimat, att vara en god kommunikatör och att vara duktig på målstyrning är alla viktiga faktorer för gott ledarskap. Men ytterst handlar det bara om en sak, nämligen att leverera. Och vad ska man då leverera? Jo, det är ganska enkelt. Se till att nå de uppsatta målen. Eller, om man skall lyfta det ytterligare en nivå, ge ägarna vad de förväntar sig att få. Och om man tycker att det är otydligt – fråga.

Executive Coaching

Jag har under de senaste 20 åren haft förmånen att få arbeta med över 700 chefer och ledare på olika nivåer. Det har varit mycket spännande, fascinerande och framförallt lärorikt. Och det är nog inte en enda dag då jag inte använder mig av det jag lärt mig av alla dessa chefer. Inte minst i min roll som “Executive Coach” har jag en ovärderlig nytta av alla de situationer och exempel jag mött under under åren. Inom ramen för mitt arbete med Executive Coaching diskuterar jag ofta nyckelfaktorerna för framgång (framgång definierat strikt utifrån hur jag anser att det bör definieras – se ovan). Inte sällan handlar det om att utveckla sitt personliga ledarskap. Ofta arbetar vi fram nyckelsituationer och diskuterar vilket beteende som är det bästa för att nå framgång. det handlar om att hitta ett, för att med ambitionen nå de övergripande målen, konstruktivt beteende.

Konstruktivt beteende

Ibland är det bästa sättet att nå ett konstruktivt beteende helt enkelt att avstå från det destruktiva beteendet. På detta ämne följer här delar av en artikel ur Svenska Dagbladet: En destruktiv ledare får snabbare resultat men de långsiktiga konsekvenserna för arbetsplatsen eller organisationen blir negativa, berättar Maria Fors Brandebo, forskningsassistent och doktorand i psykologi vid Försvarshögskolan, på institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap i Karlstad. När hon är ute och träffar chefer och andra medarbetare och frågar vad man tror utmärker en destruktiv ledare brukar svaren bli: Psykopat, maktmissbrukare, någon med kontrollbehov, en lynnig och obalanserad person, en person med låg självkänsla, eller någon som favoriserar vissa anställda. Men så enkelt är det inte, och den destruktiva chefen kan vara den vi minst tror, också den populära chefen. Och medarbetarundersökningar mäter inte destruktivt ledarskap. Vi på Försvarshögskolan har studerat det destruktiva ledarskapet i fyra-fem år, säger Maria Fors Brandebo. Det ger ett bra resultat för organisationen om man beter sig som en destruktiv ledare och medarbetarna sliter ut sig för att vara ledaren till lags. Vi utbildas ju i att det är resultatet som räknas.

Men på längre sikt kan det bli förödande för organisationen – man tappar medarbetare, det blir sjukskrivningar och andra negativa konsekvenser. Maria Fors Brandebo förklarar att negativa händelser tar överhanden över det som är positivt, även om lika mycket är positivt. Dåligt är starkare än bra på olika områden, också inom ledarskap. – En positiv upplevelse eller bra händelse måste vara fem gånger så stark som en negativ upplevelse eller dålig händelse för att slå igenom i vårt tänkande. Närmaste chefen har stor påverkan på de underställdas motivation och Maria Fors Brandebo och hennes kollegor upptäckte att om de underställda upplevde positivt ledarskap gav det viss positiv inverkan på motivationen men negativ inverkan påverkade och drog ned motivationen mer. Dessutom är det de som finner mest mening i arbetet och därmed är så viktiga för organisationen tar mest stryk av destruktivt ledarskap.

Inte svart eller vitt

Men det är långt ifrån svart och vitt, i verkliga livet har ledare både bra och dåliga egenskaper. – Dåliga ledare kan ha många bra egenskaper men det är de negativa egenskaperna som måste vi jobba med att minimera. Destruktivt ledarskap handlar om beteenden som riktar sig mot organisationen eller mot underställda. Fors Brandebo påpekar att det inte är intentionen som räknas utan resultatet. – Om du ville göra något bra räknas det inte, det är resultatet som räknas, och konsekvensen av dina handlingar, om det sker upprepade gånger och eller är systematiskt. Det är inte destruktivt ledarskap om det är en engångshändelse. Även en populär chef kan således vara destruktiv. Det kan vara den goa och glada som bara vill väl men konsekvenserna blir negativa och om det händer ofta blir det destruktivt. Maria Fors Brandebo anser att man måste vara öppen för att alla, även chefer, har positiva och negativa egenskaper och arbeta för att öka de positiva, samtidigt som man arbetar på att minimera de negativa, även om det kan vara svårt för en chef att få negativ feedback på sina beteenden. – Man kan jobba med att få bort beteenden som leder till destruktivt ledarskap, om man är medveten om dem. Källa: SvD.se, 18 mars 2012

Johan Mathson Konsult - Föreläsare - Coach www.johanmathson.com

Vi levererar…

Kvalitetslogistik inom regionen och över hela världen. Transport, spedition, lagring, packning, sortering och betalning är en del av vår service. Kontakta oss.

www.rentatoilet.se 026-120 150

DB Schenker, Utmarksvägen 29, Box 713, 801 28 Gävle, 026-15 87 00 anders.andersson@dbschenker.com, www.dbschenker.com/se 16

Uthyrning • Försäljning Transporter • Reparationer Arbetskläder • Skog & Trädgård

Vi erbjuder uthyrning av märkesprodukter med absolut högsta kvalitet. Tel: 026 - 25 08 50, 026 - 25 43 24 • sandvikensbyggmaskiner.se


Arbetslösheten biter sig fast i höstas har lett till en rejäl konjunktursvacka som drabbar oss nu. Typiskt är också att arbetslösheten når en topp ytterligare ett halvår senare, vilket är vad som kommer dominera den svenska ekonomins utveckling i år, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Långt kvar till stabilisering

De krisdrabbade medelhavsländerna har långt kvar till en stabilisering av sina ekonomier. Sparpaket, reformer och utlåning från ECB har dock bidragit till att de mer väl fungerande ekonomierna i norra Europa inte drabbas fullt lika hårt av krisländernas problem. För Sverige och andra länder kommer konjunkturen dock under överskådlig tid att dämpas av risken för ytterligare finansiell turbulens. Många svenska hushåll har också växande skulder och håller fortsatt hårt i plånboken.

Gapet ökar Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Svensk ekonomi fortsätter att tyngas ner av de skuldtyngda ekonomierna i södra Europa. I synnerhet industriföretagen fortsätter att skära ner. Arbetslösheten ökar under året, vilket leder till en frånkoppling av stora grupper med svag anknytning till arbetsmarknaden. Prognosen för tillväxten i Sverige 2012 ligger kvar på 0,2 procent.

Rapporten visar att gapet i sysselsättning ökar mellan utomeuropeiskt födda och svenska befolkningen som helhet. När sysselsättningen minskar med en procent i befolkningen minskar den med tre procent bland de utomeuropeiskt födda. Den djupaste nedgången bland de utomeuropeiskt föddas sysselsättning sker i Kalmar, Gotlands, Gävleborgs och Skåne län. – För att de jobb som skapas i högkonjunktur ska bestå när ekonomin vänder nedåt måste kommunerna förbättra det lokala företagsklimatet. Brister i företagsklimatet blir särskilt kännbara för människor med bakgrund i andra länder, som snabbare än andra drabbas av arbetslöshet i lågkonjunkturer, säger Stefan Fölster.

Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet, som har titeln "Frånkoppling". – Skuldkriser tar lång tid att lösa upp. Den finansiella turbulensen

Bäst när det gäller!

Foto: Torbjörn Edlund

Din partner inom bemanning och entreprenad Vi är verksam inom • Bygg • Industri

Laserskärning Kantpressning

Stansnibbling Efterbearbetning

• Verkstad • Logostik

Vi vet vad som krävs och garanterar en kvalificerad personal till rätt kostnad. Kontakta oss via e-post på info@nordecta.com eller telefon för offertförfrågan och rådgivning. Besök oss gärna på webben.

GLT Laserstans erbjuder intressanta lösningar från kreativ design till färdigmonterade produkter.

Tel:+4626-24 36 80 Mob:+4670-696 07 86 www.glt-laserstans.se

Hantverkargatan 33 803 23 Gävle

www.nordecta.com - Tel: 026-12 30 80 17


Drivna unga på UF-mässa Fredagen den 23 mars fylldes Göransson Arena i Sandviken med drivna och företagsamma ungdomar då det var dags för Gävleborgs årliga UF-mässa. Bland de 218 gymnasieföretag som ställde ut fanns allt från tv-spelsutvecklare till kläddesigners och tidningsutgivare. Egendesignade smycken, bakverk och mobiltillbehör var populära produkter som återfanns i flertalet montrar. Det rådde ingen brist på kreativitet bland utställarnas utsmyckningar inför mässan. I en kakelbeklädd monter kunde man köpa badrumsprodukter av säljare i morgonrock. I en annan kunde man köpa barnböcker från glada tjejer i lurviga björnkostymer. – På de flesta mässor vet du ungefär vad du kommer att hitta. Men här finns absolut ingen logik, säger Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg. Ung Företagsamhet arbetar för att ge unga möjlighet att utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Årligen arrangerar UF mässor runt om i Sverige och förutom en chans för företagen att visa upp sig och träffa potentiella kunder tävlar de även om en rad ärofyllda titlar. – Det allra bästa med Ung Företagsamhet och mässan är att ungdomarna vinner tro på sig själva och att de vågar ta egna initiativ, berättar Helene. Dagen avrundades med en stor galamiddag då det delades ut priser i olika kategorier. Bland de vinnande UF-företagen fanns bland annat Dreams Valley UF från Staffangymnasiet som vann bästa mässmonter. Ear cuff and stuff UF från Torsbergsgymnasiet vann pris för bästa webb och bland de individuella prestationerna gick priset för bästa säljare till Anna Balkefors från Gåvan UF, Bromansgymnasiet.

Text: Sofia Fröjdman, Foto: Martin Larsson • SvenskPress.se 18


Dreams Valley UF som vann bästa mässmonter.

Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg.

Succéföretagens framgångsmodeller

Över 50 år i det norrländska näringslivets tjänst!

Ekonomirapporten: - 22 grader, 18 m/s

Seminarium som inspirerar till kreativa tekniska kommunikationslösningar för företag som vill bli framgångsrika! Mikael Wiberg - professor vid inst. för Informatik & Media, Uppsala Universitet. David Eriksson – VD & Creative Director, North Kingdom Design & Communication.

Mikael Wiberg

Patrik Ottoson - CEO Radarbolaget, Business Development S-Group. Lars Löfqvist - doktorand Innovationsmetodik, Centrum för Logistik & Innovativ Produktion, Högskolan i Gävle. Tid: 25 april kl 13-17 Plats: Teknikparken i Gävle Information: www.mhk.cci.se Anmälan: aktiviteter@mhk.cci.se

Ett toppförsök nu kräver en erfaren partner. Vi på Norrlandsfonden har i över 50 år – oavsett konjunktur – följt med norrländska företag till framgång. Det tänker vi fortsätta med.

David Eriksson.

För världens kontakter

www.norrlandsfonden.se

För kurser och seminarier, besök vår hemsida: www.mhk.cci.se 19


Gör något åt jobben

Laserskärning

Nästan var fjärde ungdom går arbetslös i dagens Sverige. Det innebär att vi ligger sämst till av samtliga OECD-länder när det gäller den relativa ungdomsarbetslösheten. Nyligen har det funnits en debatt om att ungdomsarbetslösheten kanske inte är fullt så hög som offentlig statistik visar, men oavsett vilka siffror man använder så är andelen unga som är arbetslösa i Sverige hög. Högre än i de flesta andra Europeiska länder. Samtidigt har många företag svårt att hitta relevant arbetskraft. Alla känner till problemen men det är sällan som det diskuteras konkreta lösningar. Flera väl ansedda aktörer såsom Långtidsutredningen och Konjunkturinstitutet har konstaterat att den svenska arbetsmarknaden behöver bli mer flexibel och företagsklimatet måste bli bättre. Tyvärr verkar vi ha kommit till ett läge där de olika politiska blocken bråkar om siffror och statistiska tolkningar istället för att på allvar ta tag i de viktiga reformer som Sverige behöver. Sluta med sifferexercis och gör något åt jobben!

Lasertekniken erbjuder otroliga möjligheter när det gäller konstruktion, kapacitet och materialval. Vi utför både prototyper och serietillverkning.

Svensk Svensk Laserskärning Laserskärning AB AB Atlasgatan 13, 802 86 Gävle, 026-10 10 36 www.svensklaserskarning.se OECD:s rekommendationer

Vi fyller 40 år! Vi har inte bara stora kranbilar, vi har även mindre bilar för transport av byggmaterial och uthyrningsmaskiner.

Ett tips för svenska politiker är att studera Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD:s, senaste rekommendationer till Sverige hur arbetslösheten kan minskas: OECD konstaterar att det svenska anställningsskyddet för fasta anställningar behöver reformeras. OECD hänvisar till att nuvarande upplägg för anställningsskydd hämmar rörligheten på arbetsmarknaden och gör det svårare för unga och oerfarna grupper att konkurrera om jobben med kompetens och arbetsförmåga. OECD påpekar att drivkrafterna i Sverige för att söka arbete bör öka, marginalskatterna på människors löner är fortfarande för höga. Även lönespridningen bör öka konstaterar OECD. Sverige har relativt höga ingångslöner och en låg lönespridning i internationell jämförelse. I valet mellan att anställa någon som är beprövad framför obeprövad för bara några tusenlappar extra i månaden väljer många arbetsgivare att anställa mer beprövad personal.

Politiken och arbetsmarknadens ansvar

Det här är rekommendationer som förtjänar att tas på allvar av svenska politiker. Även arbetsmarknadens parter har ett ansvar. En del av besluten som krävs kommer att kräva politiskt mod och långsiktiga överenskommelser mellan blocken. Gör det inte enbart till debattfrågor där olika siffror och ansvar kastas fram och tillbaka. Ta ledningen och ansvaret i jobbfrågorna, det behöver Gästrikland och Sverige!

Björns Åkeri AB • Katrineborgsgatan 19 • Mobil: 070-20 10 300 Telefon: 026-10 12 59 • E-post: info@bjornsakeri.se 20

Lotta Petterson Regionchef, Svenskt Näringsliv


Järnkoll på din tillverkning Sandviken TYNGRE INDUSTRI!

• Vi konstruerar efter dina behov och önskemål

Söderfors Vi får industrins puls att slå!

TUNNARE PLÅT! • Värmeväxlare • Ljuddämpare • Cykloner • Expansionsbälgar • Kanaler • I rostfritt, aluminium och svartplåt • Vattenskärning

I N D U S T R I T E K N I K

SANDVIKEN • SÖDERFORS

Hög kvalitet och servicenivå är två nyckelbegrepp i vår verksamhet

I N D U S T R I T E K N I K

SANDVIKEN • SÖDERFORS

www.sitab.nu Telefon 026-27 19 12

21


Kina är en papperstiger

Bostadspriserna faller i kinesiska storstäder, bilförsäljningen hackar, arbetslösheten är skyhög, inkomstskillnaderna ännu större. Allt detta brukar ses som tecken på att ekonomin befinner sig i någon form av kristillstånd. Det ger information om att medborgarna inte längre klarar vare sig långa (bostäder) eller korta (bilar) investeringar. Också att efterfrågan på varor är instabil både på kort (arbetslöshet) och lång sikt (inkomstskillnader). Men nu talar jag om Kina. Som i den mer massmediala världen normalt beskrivs som ett expresslok, på väg att ta över ledarrollen i världsekonomin. Där tycks man förvänta sig att Kina ska lösa både euro-krisen och en förväntad dollar-kris. Dess ekonomi ska också balansera västvärldens skuldtyngda ekonomier och kanske ge en möjlighet för dem att komma tillbaka. Efter de senaste årens nya skuldexplosion i USA och euroområdet. Det är lätt att se hur denna ensidiga bild av Kina har kommit fram. Man har köpt upp amerikanska statspapper i mycket stor omfattning, något som gjort det möjligt för USA att fortsätta på en vinglig väg mot allt större underskott. Följaktligen med ränteutgifter, som räcker för att finansiera mycket av den militära upprustningen i Kina.

Central betydelse i världsekonomin

Genom att den kinesiska regeringen skaffat sig kontrollen över USA:s underskott, får man en central betydelse i världsekonomin. Om vi bortser från ränteinkomsten, kommer man också att vara ett latent hot mot betalningssystemet i världen. Det är naturligtvis fullt möjligt för Kina att i ett par omgångar sälja sina amerikanska tillgångar, något som troligen skulle få tunga effekter i form av en dollar-kris. Som det

är svårt att se hur i första hand USA skulle klara, i andra hand hur Västeuropas sufflé skulle sjunka ihop. Det sägs i ”initierade” kretsar, att Kina inte kommer att göra det, eftersom de själva skulle riskera att drabbas. Kanske, men det finns anledning att vara försiktig med ”initierade” kretsar. USA gjorde just precis detta med Storbritannien på 1940-talet, något som drev landet in i en kris som varade en hel generation. Först med Thatcher-regeringens nya politik på 1980-talet kom Storbritannien tillbaka. Det är lätt att tänka sig många olika framtida konflikter mellan Kina och USA, en kris kring Taiwan är bara en möjlighet. Varför skulle inte Kina sänka USA-dollarn, om USA skulle backa upp Taiwan militärt, något man förbundit sig att göra? Det mesta talar väl för det. Men det är en sak att bygga upp en valutareserv som kan användas politiskt. Något annat är att bygga upp en ekonomi som klarar en långsiktig tillväxt på bredden. Det statskapitalistiska Kina har skapat välstånd för eliterna, kanske 300 miljoner människor. Det är väl i och för sig en bedrift – det kommunistiska Kina gav bara fattigdom, medan de kapitalistiska enklaverna längs kustremsan från Hongkong över Shanghai upp till Peking har lyckats avsevärt bättre.

Utbrett arbete till låga löner

Detta välstånd kan i och för sig diskuteras, eftersom det kinesiska ”exportundret” bygger på utbrett arbete till låga löner. Och med en hyggligt utbildad arbetskraft. Men en kinesisk arbetare får under alla förhållanden normalt en lön som räcker till livets nödtorft och kanske något litet mer. Det gäller som medelklass i Kina. Det finns nu en ständig oro hos dessa arbetare. Ibland, men inte alltid, släpps information ut som berättar om olika former av protester bland de anställda. Den korrumperade offentliga administrationen lägger alltid locket på, ibland med ganska bryska metoder. I längden går det naturligtvis inte att driva exportundret längs de vägar man hittills har vandrat i Kina. Men detta är trots allt det mindre problemet. Bakom den 300 miljoner stora medelklassen, finns den 1100 miljoner stora underklassen. Bitvis rör det sig här om en närmast afrikansk fattigdom, även om kineserna tycks vara bättre på att hantera mycket knappa resurser än vad afrikanerna är. Högst obetydligt har de ledande städernas nya välstånd nått ut på den kinesiska landsbygden. Ett land som bygger upp dessa spänningar står inte bara inför stora utmaningar, det är inte lätt att se hur en lösning alls kan se ut. Inbördeskriget är en företeelse som går som en röd tråd genom den kinesiska historien, säkert har inte sista kapitlet skrivits i denna bok. Frågan är väl om inte Kina ska ses som en papperstiger.

Bodås i april 2012 Kurt Wickman

Legoarbeten, reparationer & industriservice

• Blästring Lennart Vallanger, ägare.

• Pulverlack

Legotillverkare med tyngdpunkt på skärande bearbetning.

• Industrilackering

Tillverkningen sker utifrån kundens ritningar och direktiv i konventionella samt styrda CNC maskiner, från enstycke till serietillverkning. Maskiner, maskindelar, reservdelar samt förbrukningsverktyg till industrin är några exempel. Vi har också hydraulservice & hydraulslang.

skoogsmek.lennart@telia.com skoogsmek.com, 026-12 09 80

• Lastbilslackering • Bilskador • Bil- och MC-lack • Försäkringsskador

Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården

www.platverkstan.se 22


Värmekameran kan spara pengar åt dig! Med värmekamera hittar vi snabbt eventuella värmeläckor i ditt hem. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Behöver Ni hjälp? Vi har rätt man och maskin för Er!

SITAB expanderar SITAB i Sandviken expanderar och investerar i lokaler på Lövbackens industriområde. – Kraven från kunderna ökar och konkurrensen inom verkstadsindustrin är hård. Därför har SITAB köpt ytterligare en verkstadshall för att kunna ha all tillverkning i rostfritt där. Nya lokaler behövdes och alternativet var att bygga ut. När nästgårds blev till salu, passade vi på att köpa istället för att bygga ut, berättar Emil Holmström, platschef på SITAB i Sandviken. Just nu är det full fart på renoveringen av de nya lokalerna, men redan i mitten av mars blir det inflyttning. Förutom SITABs verksamhet kommer kontorslokalerna på övervåningen att hyras ut. Två hyresgäster, företagen Gästrike Lack och Vintersport 24, har redan flyttat in. Läs hela artikeln på: www.foretagsbladet.se, sökord: Sitab

Tel: 0290-106 43 • Hammarbyvägen 8, Box 2, 812 21 Storvik • www.linoab.se

Våren är på väg!

Köp sommardäcken nu – till kanonpriser!

SvenskPress.se

VA P P U L L A R Ö F K C TA

Roger och Ronnie fixar din bil!

Liljebjörns Däck & Bilvård Gävlevägen 70, 811 40 Sandviken, 026-25 33 00 info@liljebjorns.se

! G N I KTN

Ett stort tack till alla kunder och leverantörer som uppvaktade oss på jubileumsdagen! Erik Pettersson med personal Kryddstigen 17, Gävle • 026–10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar 23


Många vet för lite om lönen

Skatter, storleken på lönen och hur lönen utvecklas är viktiga frågor på arbetsmarknaden. Särskilt gäller detta när det är dags för förhandlingar om nya avtal. Diskussionen handlar oftast om procent, mer sällan om kronor och ören och nästan aldrig om den totala kostnaden för arbetsgivaren. Om du tjänar 20 000 kronor i månaden så får du troligen ut ca 15 600 kronor. Givetvis gissar man då att skatten ligger på ungefär 5000 kronor. Det gör den inte, långt ifrån. Den totala skatten hamnar istället på 10 500 kronor, eftersom arbetsgivaren tvingas betala arbetsgivaravgifter och löneskatter. Detta ser sällan löntagarna, eftersom väldigt få arbetsgivare skriver ut det på lönespecifikationen. En arbetsgivare betalar alltså över 26 000 kronor för en arbetsinsats per månad, varav löntagare själv får ungefär 9 000 kronor mindre. Låt oss istället anta att det handlar om en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar då arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och han eller hon får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad. Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent. För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor. Mer information hittar du på www.ekonomifakta.se.

Text: Lotta Petterson 24

Gestrike Media AB vill förstärka sitt säljteam med

Mediasäljare Gestrike Media arbetar med gratistidningar i print och på internet. Du är intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning, kan ha F-skattsedel och är varmt välkommen att kontakta oss om du vill arbeta med provisionsbaserad försäljning. Vi söker både dig som är ung och vill lära dig mer liksom dig som redan har erfarenhet av försäljning. Arbetsuppgifterna blir både nykundsbearbetning och att bearbeta befintliga kunder. Titlarna är bl.a: Företagsbladet och Gestrike Magasinet. Du kan arbeta heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen eller är studerande. Mer information på: www.gestrikemedia.se skicka ansökan till: joe@formgren.com Frågor: 070-679 79 00 tid Läne ning ts , 54 stör .000 st exem a plar Information och erbjudanden till alla hushåll i Gävle kommun och kontor i Gästrikland och Älvkarleby Mars/april 2012

Lokala nyheter Näringsliv Kalendern

Profil: Eva Olsson

Stark hälsa

Profilen: Eva von Schéele-Frid

Fotbollsprofessorn

Trädgård & Bomässa

Motor med Perstad

en del av magasinet

Lediga jobb

Hitta er nya medarbetare under rubriken Lediga jobb i Företagsbladet.

Mars 2012


Globaliseringen ger stora fördelar för svenska företag Den alltmer ökande globaliseringen ger stora fördelar för näringslivet i Sverige och Gävleborg. Det öppnar sig nya marknader och nya affärsmöjligheter vilket skapar jobb i vårt län. Våra stora företag har under lång tid funnits ute på världsmarknaden men idag är det fullt naturligt att även medelstora och mindre företag ser affärsmöjligheter ute i världen. På Ung Företagsamhets mässa i Sandviken satt jag i juryn för bästa säljare. Ett av UF-företagen som drivs av unga i gymnasiet var från Bollnäs och de köpte USB-minnen från Kina som de sålt till kunder i Gävleborg – men också till en kund i Kina! Tänk vilka affärsmöjligheter globaliseringen ger och att även framtidens företagare ser möjligheterna. Globaliseringen kan dock ha några baksidor för ett land som Sverige och det är att vi får en differentierad arbetsmarknad där trösklarna in till företagen blir allt högre med större krav på en lång utbildning. Då blir politikens utmaningar desto större. Vi måste se till att utbildningssystemen fungerar väl så att alla barn oavsett bakgrund får möjlighet till en bra skolgång med bra kunskaper. Vi måste ha en högre utbildning som är anpassad till näringslivets behov och vi måste ha bra matchningssystem när ungdomarna är klara med sin utbildning. Dessutom ska vi ha en vuxenutbildning så att man i vuxen ålder kan byta yrkeskarriär. Vi måste också lyfta fram alla arbeten som lika viktiga och för att vi ska ha ett dynamiskt och växande näringsliv så måste det finnas en

väl fungerande offentlig sektor med bra sjukvård med mera. Men skall också finnas en miljö och service på andra sätt för dem som bor i vårt län och det med jobb som passar flertalet, även dem som inte har gått en längre utbildning. Vi har skapat både RUT- och ROT-avdrag för att minska trösklarna för att köpa tjänster inom hushållssektorn. Vi vet att det är viktiga och betydelsefulla jobb som skapas där, förutom att det underlättar livspusslet för dem som köper tjänsterna. En annan viktig näring är restaurangbranschen. Riksdagens Utredningstjänst har i en ny rapport, beställd av mig, visat på branschens betydelse för Gävleborg. Det är hela 2 943 personer som arbetar i restaurangnäringen i länet varav 863 utlandsfödda och hela 1044 unga under 26 år, oavsett om man är utrikesfödd eller inte. En tredjedel är alltså utrikesfödda och utvecklas branschen så ökar möjligheterna för ännu fler utrikesfödda att få jobb. Genom sänkningen av restaurangmomsen ser vi att efterfrågan ökar när priserna inte höjs i samma utsträckning som förr, eller till och med sänks, och att företagen har råd att anställa fler när lönsamheten och efterfrågan ökar. Vi har inte råd att politiskt värdera jobben olika utan varje jobb och varje företag är viktigt för helheten i ett samhälle. Jag tycker att det är djupt olyckligt att det finns politiker som värderar människor och jobb olika beroende på vad som utförs. Att minska arbetslösheten i länet och att öka företagsamheten är en prioriterad fråga för Alliansregeringen och vi arbetar intensivt med den frågan varje dag.

Ett modernt verkstadsföretag. Allt under samma tak.

Lars Beckman riksdagsledamot Gävleborg (M)

Reparationer & montering Maskiner och utrustningar ute hos kunderna.

Produktutveckling Lösningar efter kundens unika behov.

Svarvning & fräsning Service och legoarbeten i de flesta material.

Plåtarbeten Komplicerade reparationer och nyproduktion.

Reparationer & renoveringar Minimerar stillestånd i kundernas produktion.

Mekaniska konstruktörer Identifierar trånga sektorer hos kunderna.

Hydraulikservice Förebyggande underhåll och mobil service.

Kontakta oss Bäckströms Mekaniska Nitvägen 1, 813 33 Hofors Tel: 0290-76 71 00 Fax: 0290-76 74 01 E-post: info@backstromsmek.se Web: www.backstromsmek.se 25


Gudinnan har vaknat

Förmodligen kunde inte ens Citroëns djärvaste marknadsstrateger drömma om vilken försäljningssuccé den nya DS-serien skulle bli. De två legendariska bokstäverna uttalas ”déesse” vilket betyder ”gudinna” och användes första gången tillsammans med kultbilen DS19. För några år sedan återupplivades namnet och om de mindre cittrorna varit uppvärmningen så kan vi äntligen konstatera att nya DS5 lever upp till glansen från varumärkets fornstora dagar. Citroën DS5 är gjord efter samma recept som sina småsyskon. Man tar en befintlig plattform och fixar karossen så den ser tuffare ut. Sedan tar man vad man har av drivlinor och kompletterar detta med största tänkbara aluminiumfälgar samt lågprofildäck. Anrättningen kryddas

10-års jubileum firas med fantastiska erbjudanden!

med läder, kromad plast och är sedan klar att serveras till ett grundpris av 269 900 upp till maffiga 396 900.

Fylld med finesser

Inredningen är både påkostad och originell, precis som det anstår en äkta DS. Man sitter skönt och har fin utblick över den excentriska instrumentpanelen som även har knappar i taket likt en cockpit. Det är omöjligt att ta miste på mätartavlornas franska ursprung och ratten är till hälften fyrkantig. Kvalitén på skinninredningen är hög och det är lätt att känna sig hemma i den ombonade miljön. Benutrymmet är det sämre ställt med, vilket tyvärr är vanligt i franska bilar. Interiören är naturligtvis fylld med finesser - inte alltid nya men i alla fall i ny skepnad. ”WiFi on board” med trådlöst internet fungerar utmärkt, likaså ”head up-display” som på en transparent platta i förarens synfält ger information om hastigheter och navigationsdata. Vidare finns en

Vi är störst på hjulingar i regionen Välkommen in!

Fyrhjulingar-Mopeder-Båtar-Motorer-Bilar-Timmervagnar-Tillbehör-Reservdelar-Verkstad WWW.ATVHALLEN.SE 026-25 23 23 26


smart automatik som bländar ner till halvljus vid möte nattetid och dimstrålkastare som lyser upp vägen i 75 graders vinkel, vilket är en gammal Citroën-uppfinning.

Snål förbrukning

Nya DS5 baseras faktiskt inte på C5 utan istället på bottenplattan från Peugeot 3008 och byggs även i samma fabrik i franska Sochaux. Detta uteslöt användning av gashydraulisk fjädring, men testbilen har ändå fin stabilitet i hårnålskurvorna samtidigt som fjädringen inte är så hård att plomberna riskerar trilla ur på ojämna stadsgator. Under huven erbjuds fem motorer: bensinare på 156 respektive 200 hästkrafter samt dieslar på 112 respektive 163. Mest spännande är hybridversionen vars elmotor på 37 kusar driver bakhjulen och vips blir bilen fyrhjulsdriven. Motorn arbetar tillsammans med den största dieseln och behärskar noll till

hundra på 9,2 sekunder medan toppfarten är 211. Hybridsystemet sköter automatiskt kraftfördelningen mellan diesel- och elmotorn och vid låga farter är det eldrift för hela slanten. Förbrukningen ligger på 0,38 liter milen och koldioxidutsläppet stannar vid 99 gram. Citroën har hittat tillbaka till sina rötter med nya DS5 och en ny ”gudinna” är redo att erövra bilvärlden.

Plus

+ Skonsam drivlina mot miljön + Riktigt snygg formgivning + Köregenskaperna + Hög komfort

Minus

- Trångt benutrymme - Prislappen

Text: Bengt Dieden och Johannes Gardelöf • CNP AB

Köp din båt på Bilhörnan i Sandviken Båtpaket för alla smaker. Från 19.900:-

Paketet på bilden är: AMT 185BR med en 115 hk Suzuki 4-takt. Ord pris. pris 301.900 kr. Nu: 279.900:Månadskostnad 1920:- * * 55.980 kr kontantinsats/inbyte, kredittid 180 månader, Ränta 6,25 %. Effektiv ränta 6,95. Uppläggnings- och aviavgift tillkommer. Priserna inkl. moms.

Öppettider

Försäljning Verkstad/Reservdelar Telefon: 026-24 90 50 www.bilhornan.se

mån-fre 09.00-18.00 mån-fre 07.00-17.00

Återförsäljare för:

Auktoriserad Suzuki marinverkstad.

Bilhörnan nu på Facebook.

lör 10.00-14.00

Mosaikvägen 4, Sandviken 27


Krönika: Carl-Ingemar Perstad

Laddat bränsleval

propagerar för långsiktiga energilösningar och nämner ofta Europa som förebild. Men satsningar på alternativa energilösningar för nästa generation hjälper inte upp situationen idag och jänkarna har inte tålamod att vänta.

Hästkrafter och beprövad teknik

Han går till historien för att ha räddat bilindustrin och tusentals jobb i Detroit, införde sjukförsäkring och sänkte skatten för åtta av tio amerikaner. Men när bensinpriset rusar mot rekordhöjder är det få som tänker på president Obamas krafttag att rädda landet från ekonomiskt katastrof. ”Pinan vid pumpen” är en plånboksfråga som får jänkarna att snegla mot andra kandidater i presidentvalet. Obamas opinionssiffror sjunker nämligen i takt med att oljepriset stiger. Hans chans att väljas till en andra period i Vita huset har minskat ytterligare sedan flera politiska motståndare lovat halvera bensinpriset om de vinner valet i höst. Men president Barack Obama

När jag frågar en Chevahandlare hur försäljningen går nickar han förtjust. Chevrolet Cruze och nya Camaro säljer snabbare än de kan levereras. När jag pekar på elhybriden Volt som kallas Opel Ampera hos oss stelnar leendet. ”Den bilen gör ingen glad. Våra kunder föredrar hästkrafter och beprövad teknik”. Chevy Volt kallar han för Obama-fiasko och när jag frågar hur många han sålt ritar han en nolla i luften. Säljaren hämtar en tidning med reportage från bilsalongen i Genève och pekar på förbränningsmotorer med smart teknik, cylindrar som stängs av när de inte används och dieselmaskiner med trippelturbo. Det är den typen av framsteg för att spara energi och miljö som amerikanare gillar.

Räckviddsnoja

I Kalifornien, där flera elbilar säljs, har det skapats ett nytt begrepp: räckviddsnoja. Oron att batterierna inte ska räcka till jobbet eller för att hämta barnen på dagis får ägare att byta in sina sladdbarn mot pålitliga modeller som drivs med bensin. I ett försök att få fart på försäljningen har presidenten uppmanat myndigheterna att välja Chevrolet Volt och nu ska femtusen exemplar i polisutförande fördelas ut i landet. Men för medelamerikanen utgör elhybriden från Detroit inget realistiskt alternativ, inte ens när staten subventionerar priset.

50 års kvalitetsleveranser! Nu starkare än någonsin - En tillförlitlig leverantör av mobila utrustningar för högtrycksspolning, våtsugning samt avvattningsteknik.

ROLBA Svenska AB • Box 50, 810 40 Hedesunda • Tel: 0291-471050 vxl • info@rolba.se • www.rolba.se 28


Nyare och dyrare bilar

För samma pengar som vad en Chevrolet Volt kostar får man två sprillans nya bränslesnåla familjebilar. För allt fler med dålig ekonomi handlar det snarare om att säga farväl till sin blårökande V8 från mitten av nittiotalet. Men att hitta en ersättare som är 5-10 år gammal är svårt. Från att ha översvämmats av begagnade bilar gapar det tomt hos många återförsäljare då dessa bilar har skrotats. Anledningen är skrotningspremien som presidenten införde för att få fart på nybilsförsäljningen. Men den fick direkt motsatt effekt och slår nu hårt när familjer tvingas köpa nyare och dyrare bilar än vad familjeekonomin tillåter.

På väg att bli en riktig ”soppa”

Idag är kön vid macken längre än vanligt och anledningen är att TV-nyheterna aviserat en ny prishöjning från imorgon. Nu är literpriset åtta kronor och för det priset skulle vi svenskar också köa vid pumpen, men inte för att det är dyrt. Jänkarna är vana att soppan ska kosta runt fyra kronor och just nu skenar priset i samma takt som Obamas stöd rasar. De politiska motståndarna drar nytta av priskrisen och den republikanske senatorn John McCain har lovat att sänka bensinpriset till under en femma litern om han blir vald till USA:s näste president och det är ett vallöfte som många tar fasta på - men inte alla. ”Vem litar på politiker ett valår” suckar en kille i jeans och västernhatt vid pumpen bredvid och fortsätter. ”Politiker vill bara sitt eget bästa, de vet inget om våra problem och om de gör det så struntar man i oss ändå”. Årets stora val i USA är på väg att bli en riktig ”soppa”.

SVERIGES NYA TJÄNSTEBILAR! PREmIÄR föR TVå NYA mILJöBILAR mED BIOGAS

40 % reducerat förmånsvärde*

Förmånsvärde fr.

1.160:-/mån

Leasing fr.

2.195:-/mån exkl. moms

Permanent 4-hjulsdrift

Automatlåda och 167 hk

Sveriges mest nöjda bilägare****

 Euro NCAP Fullutrustad

26 g/km CO2-utsläpp med Biogas***

Subaru Legacy 2.5i Boxer CNG fr. 337.900:-. Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Leasingavgiften per månad exkl. moms och exempel på finansiering via Subaru Finans i 36 mån. Första förhöjd hyra 30%, restvärde 50% och ränta 5.95%. Miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden är extrautrustade. *Maximalt 16.000 kr/år. **Eller vid 1.500, 3.000 och 4.500 mil. ***Körning på biogas ger 83 % reduktion av CO2-utsläpp jämfört med körning på bensin. Detta ger 26 CO2 g/km i nettobidrag. ****Enligt AutoIndex 2011.

Bilvaruhuset Christer

Morgan

• 026-10 04 00 (vx) 10 04 78 Bilförsäljn. NiclasBomhusvägen 55Bomhusvägen 55, Gävle

VD/Säljare 026–100 403

Säljare 026–100 407

Säljare 026–100 408

Måndag-fredag 9-18, lördag 10-14

026-10 04 00, www.dahlbomsbil.se Mån-Fre 9-18, Lör 10-14

29


Lucy Braga och Veronika Öström, Hospice Själaro.

Tjejerna från golvet som vågar satsa Största spritinköparen väljer Mackmyra Whisky Det kanadensiska alkoholmonopolet i Ontario, LCBO, väljer Mackmyra Svensk Whisky till årets "Distillery Feature" och köper in fyra olika buteljeringar med lansering i maj. LCBO är den kanadensiska provinsen Ontarios motsvarighet till svenska Systembolaget, och är världens största inköpare av alkoholdrycker med över 600 butiker. Mackmyra blir årets första "Distillery feature" hos LCBO, vilket betyder att de köper in flera buteljeringar samtidigt och marknadsför gemensamt. – Givetvis är det en viktig milstolpe, för oss och för svensk whisky, när världens största spritinköpare väljer att köpa in Mackmyra. LCBO kan välja whisky från hela världen och i denna konkurrens står vi oss bevisligen bra, säger Rikard Lundborg, marknadsdirektör och Mackmyragrundare. – Mackmyras whisky har väckt stor uppmärksamhet hos whiskyentusiaster, recensenter och media. På LCBO har vi ett specialutbud i utvalda butiker . Där erbjuder vi prisvinnande, hantverksmässig och småskalig whisky från hela världen och Mackmyra passar perfekt in i den profilen, säger Greg Tranah, inköpschef på LCBO. LCBO har köpt Mackmyra Brukswhisky, Den Första Utgåvan, Mackmyra Special:04 och Moment Medvind - whisky som alla har belönats med guldmedaljer i internationella whiskytävlingar. Whiskyn kommer lanseras i LCBOs butiker den 12 maj. – Mackmyra erbjuder oss möjligheten att uppleva deras "terroir", ett begrepp som främst associeras med vin, men som är noga uttryckt i Mackmyras whisky och som erbjuder en helt unik smakupplevelse, säger Greg Tranah, inköpschef på LCBO.

Efter 35 års arbetslivserfarenhet blev frustrationen startskottet för Stiftelsen Hospice Själaro. Veronika Öström och Lucy Braga är två helt vanliga tjejer med siktet inställt på att förbättra den palliativa vården i Gävleborg. – Det är frustrerande att veta att med små medel hade jag som omvårdnadspersonal kunnat göra ett bättre jobb, säger Veronika Öström. Det handlar inte om att den palliativa vården är dålig i Gästrikland utan att hospice som ett vårdalternativ helt enkelt saknas fast behovet är stort, menar initiativtagarna. Hospice är ett vårdalternativ i hemlik miljö för den sista tiden i livet på grund av svår sjukdom. Bara i Gävle och i Sandviken skulle det finnas utrymme för 14 platser räknat utifrån kommunens invånarantal, i dagsläget finns det fyra rena palliativa platser på Rosengården i Sandviken, inga i Gävle. Insamlingsstiftelse Hospice Själaro är en nyregistrerad stiftelse vars avsikt är att samla ekonomiska medel för att främja planering, startande och driften av hospice samt stödja hospicevård, palliativ vård, personalutbildning och vårdhundsutbildning. Idén föddes för många år sedan hos både Veronika och Lucy men våren 2011 började de göra verklighet av sina planer. Möten med politiker, landstings- och kommuntjänstemän har hållits under året. Stiftelsen har registrerats och revisor har utsetts. Nödvändiga bankkontakter har genomförts under hösten. Tjejernas drömmål är att starta ett hospice som drivs genom stiftelsen. Stiftelsen Hospice Själaro ska driva ett välfungerande hospice med tolv vårdplatser där patienten (gästen) och dess anhöriga får den tiden, omvårdnaden och medicinska hjälpen som behövs för att möjliggöra ett avslut under trygghet och säkerhet in i det sista. Hos oss kommer gästen och dess anhöriga att alltid stå i centrum. – Tanken är att det ska kännas som hemma fast med trygghet och stöttning, anhöriga ska bara behöva vara anhöriga till gästen, säger Lucy Braga. Läs hela artikeln på: www.foretagsbladet.se Sökord: Hospice Själaro

SvenskPress.se

RING SÅ KOMMER JAG OCH VISAR! Renault har ett brett program av transportbilar som kan skräddarsys efter just din verksamhet. Jag berättar gärna mer, visar och bjuder på en provtur. För att spara din tid så kommer jag gärna ut till ditt företag – ring så kommer vi överens om en tid. Välkommen! Välkommen att kontakta mig: Jan Säll, företagssäljare Gösta Samuelsson Bil Telefon 026-65 57 71 e-post: jan.sall@gsbil.se

Gävle: S. Kungsgatan 61-63 026-65 57 00 30

SvenskPress.se


Tre års problemfritt bilägande? Välj nya Opel Movano och Vivaro!

Tre års problemfritt bilägande

Vi vet att din företagsbil är till för att hålla din verksamhet rullande. Därför nöjer vi oss inte med att sälja en bra transportbil till dig. Nya Opel Movano och Vivaro är säkrare, snyggare och mer väl utrustade än någonsin. Dessutom får du en trygghetslösning som ger tre års problemfritt ägande med tre års garanti, fri service och vägassistans. Det lönar sig alltid att välja Opel. Välkommen in!

Nya Opel Movano Från ca

241 600 kr

Vi vet att din företagsbil är till för att hålla din verksamhet rullan DärförOpel nöjer viVivaro oss inte med att sälja en fullutrustad transportb dig. Opel Movano och Vivaro omfattas av en trygghetslösni tre års problemfritt ägande med tre års garanti, fri service o Från ca Det lönar sig alltid att välja Opel. Välkommen vägassistans.

217 700 kr

Utrustning som ingår är bl a: Radio/CD, skåpinklädnad, AC. Alla priser är exkl moms. Nya Opel Movano Opel Vivaro

211 500 kr

246 400 kr

Från ca

www.opel.se

Wir leben Autos.

Bilarna på bilden är extrautrustade. Opel Försäkring kan tecknas från 145 kr/mån. LäsFrån mer omca våra villkor på opel.se

www.opel.se

Opel • Citroën • BMW – Vi har bilar för alla Skolgången 1 • Hemlingby Gävle • Tel 026-12 95 70 • Öppet: Mån-Fre 09-18, lör 11-14 • www.erikssonbilteam.se


NÄSTAN SOM NY, FAST MYCKET BILLIGARE! Vi säljer nya kopiatorer och multimaskiner mer än någonsin. Därför har vi också mer fräscht och begagnat än vad vi har plats för. Välkommen in att fynda, enbart nyare, fulldigitala maskiner med serviceavtal för maximal trygghet.

Ingenjörsgatan 18 • 802 93 Gävle • Tel: 026-60 04 90 info@gavle.koneo.se • www.koneo.se/gavle Auktoriserat servicecenter för Lenovo

VI GÖR IT ENKLARE.

Koneo gör IT enklare. Vi finns alltid nära, på mer än 40 platser över hela landet. Vår ambition är att vara den bästa leverantören av IT på alla de platser i landet där vi finns. Dessutom kan vi erbjuda det stora företagets fördelar med support, specialistkompetens och effektiva tjänster.Koneo är en del av Konica Minolta. Läs mer på koneo.se

Företagsbladet nr 3 2012  
Företagsbladet nr 3 2012  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement