Företagsbladet december 2018

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

December 2018

Rygghjälparen: Årets julklapp - för alla med ond rygg?

Petra: Årets Ruter Dam

Inspiration: Gröna Kullen

Digitalisering: effect plus+


Välkommen till musiken!

Reformtempot måste öka! The Goodbye Girls Onsdag 5 december 19.00. 175 kr

”Amerikansk Roots & Bluegrass”

O R S DAG S U P E R TE M B E R 6 D EC

En politisk mandatperiod är förbi och en ny står för dörren (om vi nu har en ny regering på plats och det har löst sig i samtliga kommuner i regionen...?). Vad kan företagen förvänta sig? Kommer vi se ett politiskt ledarskap som prioriterar jobbskaparnas villkor betydligt högre än den senaste mandatperioden? Vår region har en hel del svåra utmaningar att ta tag i för att ha en framtida samhällsekonomi i balans. En avgörande utmaning är att konkurrenssituationen för företagen har hårdnat väsentligt det senaste decenniet. Globaliseringen och digitaliseringen gör att allt fler sektorer och allt fler arbetsmoment blir konkurrensutsatta. De omfattande och snabba förändringarna på en global marknad ställer också krav på att de svenska regelverken är internationellt konkurrenskraftiga och anpassas till nya förutsättningar. För att få en bild och uppfattning om viktiga samhällsfrågor som påverkar företagen i deras verksamhet och vardag, stämmer Svenskt Näringsliv regelbundet av med medlemsföretagen genom både enkäter och besök. Till exempel lyfter vi frågor inom områden som konkurrenskraft och välstånd, entreprenörskap och jobbskapande, kunskap och kompetensförsörjning, bostäder och infrastruktur, välfärdens efterfrågan och utbud, för att nämna några. Men det räcker inte bara med att fråga redan etablerade företag hur de kan hävda sig. I vår region är vi också i stort behov av att nya företag etablerar sig och växer sig starka. Visst finns det exempel på framgångsrikt entreprenörskap redan idag, men det behövs än fler företagsamma människor i vår region för att välståndet ska fortsätta utvecklas positivt. Här behöver bland annat de stela reglerna på arbetsmarknaden, problem med finansiering och en hög beskattning ses över för att inte hålla tillbaka expansionen av nystartade företag som vi så väl behöver.

AMMAR STENH OCH VITJ O SJOSTAK NA POSK A II T K R IS T IA N O D IR IG EN S T U R FÄ LT, P IN NR 1 MART N SE RT KO O PI AN 9 M AR NI NR STEN H AM OVITJ SY M FO SJ O STAK

Störst behov av välfärdstjänster

Markus Krunegård 8 december 21.00. 275 kr

Albin Lee Meldau 9 mars 19.30. 320 kr

För mer information och biljettbokning: gavlekonserthus.se

2

” Känd från Så mycket bättre”

En annan svår utmaning vi har är att befolkningen i de åldersgrupper som är i störst behov av välfärdstjänster; barn, ungdomar och äldre, växer snabbt även i vår region. Samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder, de som betalar för vår välfärd, inte ökar i samma takt. Sammantaget skapar detta betydande omställningsproblem, där de offentliga välfärdstjänsterna har svårt att möta de ökade behoven. Det märks redan nu i form av personalbrist och försämrad service som till exempel ökade köer i sjukvården. Detta är riktigt illavarslande eftersom en väl fungerande skola, tillgänglig vård och omsorg behövs för att också näringslivet ska fungera bra. Den svenska samhällsmodellen bygger på en hög sysselsättning som genererar skatteintäkter och därigenom finansierar den offentliga sektorn. Som ett exempel kan nämnas att företagen och deras 26 427 anställda (år 2016) i Gävle bidrar tillsammans med 6,7 miljarder i skatt varje år. För att vi ska ha en god välfärd framåt måste nödvändiga reformer genomföras för det viktiga privata näringslivet, våra jobbskapare. Svenskt Näringsliv har tagit fram ett antal reformförslag inom ett antal viktiga områden som underlättar för företag att skapa jobb och välstånd. Vi uppmanar därför politiker, på alla nivåer, att ta del av dessa konstruktiva förslag för att stärka Sveriges och vår regions konkurrenskraft framåt.

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gävleregionen. Information och inspiration nio gånger om året - på nätet gratis året runt. Företagsbladet är en annonstidning för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Delas även ut till alla kontor i södra Hälsingland och norra Uppland. Distribueras av Posten till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda, Österfärnebo samt till alla kontor i Alfta, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Skutskär, Älvkarleby, Skärplinge och Tierp. Dessutom till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 6.000 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Posten Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

December 2018 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Reformtempot måste öka!

2

Vad man skall ha ut av ett affärsnätverk

4

Axmar Brygga lanserar Gin-Tonic-sill

5

Effectfull höstträff om digitalisering på CH

6

PR-maskinen effectplus.se

8

NäringslivsKalendern

8

Omslaget: ”Stickan” Larsson med Rygghjälparen. Foto: Joe Formgren.

Dome Adrenaline Zone – extremsport för alla

10

Priser print 2019. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. 1/1-sida 12.950:- Priset inkluderar publicering 1/2-sida 7.975:- på internet och reklamskatt. 1/4-sida 4.750:- Moms tillkommer. 1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:Hela tidningen gratis på: 1/32 sida 875:www.foretagsbladet.se

Spabad ökar i popularitet

12

Ny delägare i Deltab

13

Petra blev årets Ruter Dam

14

NyföretagarCentrum erbjuder mentorer

14

Kommunens Näringslivs-program på gång

14

Möjligheternas plats med grön inspiration

15

Målaremästaren som erövrade Sverige

16

Årets julklapp - för dåliga ryggar

18

Cooper: Pensionärerna har rätt!

19

Stiernholm: Arbete och fritid i samma lista?

19

IMANT söker ingenjörer

20

Bilnyheter från världens alla hörn

22

Jazza loss med Camaro

23

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2019 Nå alla företag i Gästrikland. Nio gånger om året. Horst Mueller

Eva Cooper

David Stiernholm

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Alla får vara med. Kostnadsfri registrering. Naturligtvis med rabatt i Företagsbladet.

nya effectplus.se

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

SVENSK PRESS.SE December 2018

Företagsbladet till alla företag 9 ggr om året Nästa nummer 12 februari Manusstopp 25 januari Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

SVENSK PRESS.SE

Rygghjälparen: Årets julklapp - för alla med ond rygg?

Petra: Årets Ruter Dam

Inspiration: Gröna Kullen

Digitalisering: effect plus+

2 smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta möjliga kostnad. I print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. Radio Gävle 102,7, Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev. Nätverkande med effectplus.se - Pris från 4250:-/månad.

3


FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Vad man skall ha ut av ett affärsnätverk Onsdagen den 7 november träffades ett stort antal medlemmar från affärsnätverket effect plus+ på Scandic CH i Gävle. Mötet var en uppföljning av årets effect+kryssning och temat var det högaktuella ämnet Digitalisering. Inför genomgången av effectplus.se 2019 ställdes frågan vad vill du göra och få ut av affärsnätverket det kommande året. Tillsammans skapades då ett så kallat ordmoln där de populäraste orden blir större än övriga. Svaret blev inte helt oväntat ”Affärer” tätt följt av Kontakter samt Nätverkande och Samarbeten i olika former.

Nyårssupé. Catering. Personalfest. Kick off. Julklappar. Presentkort. God Jul och Gott Nytt år önskar vi på

Ja det skall väl inte vara så svårt att uppnå detta. En bra början är att registrera sig på effectplus.se - näringslivets nya digitala mötesplats. Där knyter ni kontakter och skapar nya affärsrelationer. Du träffar människor du kanske aldrig skulle mött annars och får relationer som ger effect. Det är kostnadsfritt att registrera sig och att medverka i plattformen som utvecklas hela tiden.

Joe Formgren • SvenskPress.se

Centralt - effektivt - Personligt varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

Söders

Källa 026-51 88 00 • www.soderskalla.se

nYHet: nu har vi fullständiga rättigheter! gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

4


Axmar Brygga lanserar Gin-Tonic-sill Axmar Brygga lanserar inför årets julbord en unik inlagd sill som är kryddad med både Gin och tonic. – Eftersom jag älskar sill med akvavit är det roligt att experimentera med olika spritsorter i sillen, berättar Leif Klövstedt, köksmästare på Axmar Brygga. – Gin är en destillerad spritsort smaksatt med enbär och tonic är en ganska bitter dryck smaksatt med kinin. Tillsammans smakar de fantastiskt gott så med de bittra kryddorna tillsammans i en lag gjord för sill med sötma och syra som balanserar upp dem så har vi fått fram en helt ny och unik smak, berättar Leif. Jag ville även sätta en twist på lagen och förstärka huvudingrediensernas unika karaktärsdrag.

Receptet på GT-sillen

Receptet inleds traditionellt med en del ättika och två delar socker. – Sedan tidigare har jag gjort en inlagd gurka som jag använder spaden av för att tillföra en fräsch ton i smaken, förklarar Leif då tre delar gurklag från gurkinläggningen tillsätts. För att ge GT-lagen fyllighet använder Leif sedan en pepparpasta som är gjord på kokta hela svartpepparkorn som har mixats med sin spad till en pure. – Enbäret i sig har en ganska frän skogskaraktär så den rostar jag innan jag tillsätter den i lagen, för att ge den en något rundare och fylligare smak. Vidare tillsätter Leif lagerblad, citronsaft, gin och kokar lagen en stund innan han vrider av värmen och fyller på med tonic. – När lagen svalnat helt tillsätter jag små citronskivor och blandar med inlagd naturell sill och eventuellt några gurkskivor vid servering. Så är GT-sillen skapad! Jag hoppas verkligen att det är många som vill komma och smaka den här alldeles egna delikatessen, hälsar Leif. Sedan vill jag förstås tipsa om våra glacerade vildsvinsspjäll också, men det är förvisso en annan gastronomisk historia.

Axmar Brygga • SvenskPress.se

Boka Julbordet i Axmar Från 399:-

Varmt välkomna! 0297-320 00 axmarbrygga.se

C AT E RI N G • FE S T E R • J U L B O R D Vi kör ut matlådor i centrala Gävle. 60:- inkl. sallad

Seniorlunch 12.30-14.00 60:- varmt välkomna!

Serveras fredagar och lördagar. Välkomna!

Obs! Seniorjulbord 12/12

Varmt välkomna att boka stans mest prisvärda Julbord i god tid, 349:-. Lunchbuffé på vardagarna. Prisvärd catering av hög kvalité för festen.

ÖPPETTIDER Torsdag: 21.00-Sent... Fredag: 23.00-03.00 Lördag: 23.00-03.00 LUNCH 10.30-14.00 026-18 30 22 • N. Strandg. 15-17 kitchen@slickcity.se • slickcity.se 5


Effectfull höstträff om digitalisering på CH Onsdagen den 7 november träffades ett 50-tal medlemmar från affärsnätverket effect plus+ på Scandic CH i Gävle. Mötet var en uppföljning av årets effect+kryssning och temat var det högaktuella ämnet Digitalisering. Gästerna bjöds på en härlig Asien-insprerad tilltuggsbuffé i det inledande vimlet innan Karin Lundman från Scandic CH hälsade välkomna och berättade lite spännande nyheter om de blivande restaurationerna av det anrika hotellet som byggdes redan 1876. Därefter gick Joe Formgren och samarbetespartnerna från kryssningen, MittMedia, Swedbank och Transtema/Area X tillsammans med medlemmarna igenom de nya kunskaperna som inhämtats om digitalisering. Det var bl.a. prisutdelningar och visning av tre prisbelönta tävlingsbidrag som filmades på kryssningen. Det blev naturligtvis en hel del skratt och även den del nya insikter när det reflekterades runt temat Digitalisering. Frågesporten på båten vanns utav Sanna Paugart Schöldström från Netbuss Stadsbussarna som ensam hade imponerande 12 rätt av 14 möjliga! Dessutom redovisades de s.k. ”ordmolnen” som gjordes om just digitalisering innan kryssningen och ett dygn senare med massor av nya kunskaper. Det slående var att innan resan var det ”effektivisering” som de flesta kom att tänka på. Därmot inför hemresan så var det insikten om ”Framtid, Utveckling och Möjligheter” som hade växt sig starkast. Joe berättade också om effects nya plattform effectplus.se och den nya inriktningen av affärsnätverket inför 2019. – Kostnaden för medlemsskap kommer att sänkas så radikalt så att i princip alla som är intresserade av att knyta kontakter och göra affärer med näringslivet i regionen skall kunna vara med. Däremot kommer fokus nu vara att fortsätta utveckla plattformen till en komplett PR-maskin där medlemmarna kan marknadsföra sina nyheter, erbjudanden och evenemang i flera digitala kanaler samtidigt, med ett enda knapptryck liksom att samarbeta med flera aktörer. – Vi kommer att stötta och uppmuntra medlemmars evenemang och knyter nu samarbeten med alla de som driver evenemang och vill ha ett samarbete med det här härliga nätverket i olika former. Dessutom söker vi samarbeten med övriga nätverk så att vi tillsammans kan göra största möjliga gemensamma nytta för regionen. Den konstruktiva eftermiddagen avslutades med en gemensam afterwork. Placering grupparbeten avseende digital app: 1. Grupp 6, Föreningshjälpen, app för stöttning av föreningar. 2. Grupp 1, Planeringsassistenten, app för att få personal att må bättre, få ihop livspusslet. 3. Grupp 4, Rådgivningsappen, Rådgivning från t.ex advokat eller revisor live via en app.

Joe Formgren • SvenskPress

6


Välkomna att boka er fest, bröllop eller konferens Varmt välkommen till samlingslokalen, konferensanläggningen och festvåningen Templet i Gävle. Här finner ni unika och gemytliga samlingslokaler som uppfyller högt ställda förväntningar. Både företag och privatpersoner är välkomna med sina evenemang i en av landets trevligaste samlingslokaler.

Mat och dryck ordnar ni efter eget tycke och smak. Gävles främsta catering- och eventföretag samarbetar med Templet med och kan tillhandahålla både färdiga menyförslag och personal om detta önskas. Annars så löser ni allting själva, på Templet är allt möjligt.

Muréngatan 14, Gävle. Telefon 026-126 126, 026-511 000, För mer information och kontakpersoner se: www.mediatemplet.se

www.precisreklam.se

Oavsett om du är privatperson som vill hyra lokal och fixa allting själv eller ett företag som vill ha hjälp med att anordna hela evenemanget är ni varmt välkomna att kontakta oss. Det är mycket som är ovanligt med Templet, inte minst att det passar de allra flesta sällskap - förutsatt att ni gillar lokaler som är lite ovanliga förstås!


NäringslivsKalendern December 6-7/12 High Potential I Ledarskapsutbildning

PR-maskinen effectplus.se Den nya plattformen effectplus.se som lanseras som den digitala mötesplatsen för näringslivet har nu trimmats till en komplett PR-maskin för att publicera Nyheter. Inte bara till alla medlemmar i effect plus+ utan automatiskt vidare, med samma knapptryck, till nyhetstjänsterna SvenskPress.se och YodoNews samt ett flertal nättidningar som bl.a Företagsbladet och Gestrike Magasinet m.fl. Artikeln här ovan som Axmar Brygga publicerade på effectplus.se är direkt kopplad till yodonews.se som i sin tur genererar artiklar på den nationella presstjänsten SvenskPress.se. Den syns då i ett antal webbtidningar som bl.a gestrikemagasinet.se och på foretagsbladet.se m.fl. Även med i print i denna tryckta upplaga. Rent praktiskt följer artikeln även med i Veckans Nyhetsbrev till i dagsläget mer än 800 medlemmar i effectplus.se. Genom Gestrike Medias nyhetsbrev för Gestrike Magasinet och Företagsbladet når artikeln mer än 3000 beslutsfattare per vecka. Den riktigt stora fördelen med att få ut sina nyheter i så många kanaler är, förutom tusentals läsare online, content marketing (innehållsmarknadsföring) som indexeras av sökmotorerna och artiklarna upptäcks i många fall även före er hemsida beroende på hur man söker. Dessutom lyfter den er egen hemsida i rankningen eftersom ni länkar till den i er artikel. SvenskPress.se ingår i medlemskapet för affärsnätverket effect plus+. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök effectplus

Presstjänst • SvenskPress.se

FÖRETAGSBLADET

Reklam & Media I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Ett ledarskapsprogram som håller världsklass. Mellansvenska Handelskammaren www.mellansvenskahandelskammaren.se

8/12 Julmys på Laxön

Julmys på Laxön den 8:e december Besök Laxön och ta del av lokal mat och dryck. Besök hantverkshuset, Konstnären Johan Thunberg, Västanå design, Café Furiren, Åsas keramik och sist men inte minst Restaurang Kungsådran som serverar jultallrik mellan 11-16 och julbord mellan 14- till sent. Restaurang kungsådran. www.kungsadran..se

8/12 Markus Krunegård

Under åren har Markus Krunegård hunnit med mycket, både som del av flera musikaliska projekt men främst som soloartist, låtskrivare och producent. Gävle Konserthus. www.gavlekonserthus.se

8/12 Brynäs IF - Timrå IK

Barnaktivitet, Hockey. Gavlerinken Arena Dubbelmöte BIF Herr & Dam. Brynäs IF, www.brynas.se

10/12 Gefle IF - AFC Eskilstuna

Vi samlas på Gavlevallen för att heja på fotbollslaget i vårt hjärta! Gefle IF Fotboll. www.gefleiffotboll.se

11/12 StyrelseAkademien inbjuder till lunch

StyrelseAkademien bjuder in medlemmar och de som är intresserade av styrelsearbete. Temat på lunchmötet är företagsklimat och kompetensförsörjning i länet. Vi håller till på Elite Grand. Föredragshållare Lotta Pettersson. StyrelseAkademien Gävleborg. www styreleseakademien.se

13/12 Näringslivsmingel med Lucia på Templet Gävle Lucia kommer även i år till Templet. Varmt välkommen till en mysig mingelförmiddag med Luciafika. Näringslivsmingel från 10.00, Lucia uppträder 11.30. Templet. www.mediatemplet.se

15/12 Vintergalan

Ett gnistrande paket med middag, show, underhållning och fest. Det perfekta tillfället att ta del av en helkväll med hitspäckad artistshow. Göransson Arena. www.goranssonarena.se

Januari 14/1 Rock&SoppLunch på Templet med Dan Hylander Måndagen den 14 januari blir det Rock- och SoppLunchen med välljudande musikkonsert i miniformat på Templet i Gävle med Dan Hylander. Templet. www.mediatemplet.se Med förbehåll för justeringar och ändringar av respektive arrangör.

Se hela Näringslivskalendern på www.effectplus.se och www.foretagsbladet.se Evenemangen är fria att publicera online för medlemmar och samarbetspartners till effect plus+ samt för annonsörer i Företagsbladet. Evenemang blir med i mån av utrymme i den tryckta tidningen. Vill ni också medverka i kalendern? Ring 026-126 126 eller registrera er och publicera direkt på www.effectplus.se

Näringslivskalendern presenteras av

nya effectplus.se 8Jocke Kumlin visar konferensavdelningen.

Dome Adrenaline Zone – extremsport för alla Nyetableringar är något vi gillar i Gävle och när det dessutom handlar om en världsunik anläggning, måste man bara få veta mer, vad är det och vad är det som är unikt. Gävles Företagarföreningar hade därför bjudit in medlemmar och andra intresserade till ett studiebesök hos Dome Adrenaline Zone på Utanvindsvägen 5 i Gävle. Drygt 30 intresserade samlades klockan 7 och de riktigt pigga och alerta kom redan 6.30 för att prova på en annorlunda träning med instruktörer från Dome. Dome har flyttat in i Ericssons före detta lokaler och byggt om till en häftig upplevelse, särskilt för de som sysslar med ”extremsport”. Men låt er inte avskräckas, alla kan må bra av att utmana sig själv. Jocke Kumlin hälsade alla välkomna och berättade om resan, som började för flera år sedan. – Mina barn sysslade med olika actionsporter och tyckte att det skulle behövas en inomhusanläggning som fungerar året runt så vi tittade på vad som finns i Sverige och även i andra länder och såg att det fanns stora möjligheter att göra en unik anläggning, sa Jocke Kumlin. För den verksamhet vi bedriver krävs både stora ytor och stor takhöjd och det fann vi här i Gävle i den här byggnaden. Det krävdes en hel del ombyggnad och anpassning, därför tog Jocke Kumlin kontakt med Gävle kommuns förra näringslivschef Johan Tunhult. – Johan var egentligen ledig men han kom ändå hit för att prata med oss, sa Jocke Kumlin. Johan har varit ovärderlig och han hjälpte oss att få kontakt med rätt personer. Lokalen invigdes den 9 februari och sportlovet strax efter blev en utmaning för att testa hur det fungerade. – Det har varit en tuff resa men vi har fantastiska medarbetare som gett allt och lite till för att våra gäster ska trivas, sa Jocke Kumlin. Det handlar ju om flera olika verksamheter, inte bara träning, utan vi har också en övernattningscamp för uppåt 74 personer, konferensavdelning, restaurang med mer för att kunna erbjuda en komplett upplevelse. Anläggningen kan användas både av enskilda och företag, föreningar eller organisationer. – Här ska man kunna träna, ordna kalas, konferenser och personalaktiviteter där alla kan vara med på sina egna villkor, sa Jocke Kumlin. Man ska kunna göra som man vill, bara man inte skadar sig själv eller andra. – Vi har inga förbudsskyltar utan man får ta eget ansvar, det är vår pedagogiska idé, sa Jocke Kumlin. Vi är väldigt glada att även många med bokstavsdiagnoser verkligen har uppskattat att vara hos oss.

Frukostmötet var också ett startskott för att presentera Dome Adrenaline Zone för att Gävles företagare ska få uppleva vilka möjligheter det finns för olika personalaktiviteter. Man har egen restaurang med alkoholtillstånd för slutna sällskap. Den här typen av aktiviteter kommer att växa och Jocke Kumlin räknar upp olika aktiviteter som man erbjuder i lokalerna: After Work, Julbord (inte i år), gemensam träning med eller utan instruktör. Teambuilding, 5-kamp etc. – Vi erbjuder också företagen att bli partner och man kan köpa ett partnerskap som innehåller 50 fribiljetter, en heldagskonferens för upp till 40 personer, som kan delas upp på flera tillfällen, samt en reklamskylt inne i anläggningen, sa Jocke Kumlin. Dome får besökare från hela Mellansverige och även från utlandet. – En dag fick vi besök av två kanadensare, som visade sig vara två av världens bästa slopestyle-åkare, berättade Jocke Kumlin. De sa att det här är bästa stället i världen för att lära sig nya trick. Tänk, bäst i världen – i lilla Gävle! Trampolinerna är av toppenkvalitet och en av besökarna har rekordet med ett hopp med 6 volter. I hallen ”Jump & Pump” är det 12 meters takhöjd och kanske den viktigaste delen i Dome. – Här kan man träna skateboard, kickbike, inlines, cykel - ja allt som rullar eller glider, sa Jocke Kumlin. Minimiåldern för anläggning är 6 år men nu öppnar vi upp för yngre på onsdagar klockan 12-14 i sällskap av en förälder. Tilläggas att man kan hoppa bungy-jump i matsalen som har en takhöjd på 14 meter. Hoppet är 10 meter högt och man faller fritt i några meter innan man bromsas upp och kan landa lugnt och stilla på golvet. – Vi hade besök av en familj från Stockholm som kom tillsammans med morfar cirka 70 år, sa Jocke Kumlin. När han kom in i Jump & Pump-hallen sa han spontant ”dra åt h-e, det var det häftigaste jag sett”. Ett bra betyg, eller hur? Med på mötet var också Jockes pappa Björn Kumlin, som berättade om hur han startade eget och blev Sveriges störste målerientreprenör, se separat artikel.

Brynäs Företagarförening • SvenskPress.se

Demonstration av bungyjump. 10

Anton Eriksson.


Ny hemsida - eller Intranät? Bygga om er gamla hemsida till en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida som är enkel att administrera? Eller kanske bara ett smart Intranät? Er nya kommunikationsplattform optimeras för både läsplattor och smartphones. Nyhetsfunktion med länkar till sociala medier ingår. Vi hjälper er med funktion och design - sedan administrerar ni enkelt sidan själva!

et

arb m a s ch

re o a j l ä s erför

!

ers n t r a sp

åt r e k Vi sö

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida inom några dagar. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på som Facebook. Miniutbildning ingår i tjänsten liksom hosting, utveckling, support och service. Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

Muréngatan 14, Gävle www.precisreklam.se Telefon 026-511 000

Vi erbjuder Sveriges smartaste och mest lättanvända CMS

För mer information se www.yodo.se


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Vi hjälper företag att växa! Michael Schilling Lina Berg Frida Hurtig Emma Sjöberg 073-023 91 05 072-451 89 48 072-452 61 38 072-452 42 31 Hattmakargatan 6A, Gävle • www.onepartnergroup.se

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med? Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Behandling med KBT & aCT mindfulness och mental träning Konsultativt stöd till organisationer

S. Skeppsbron 28, Gävle För mer info kontakta:

Bo Kåresjö

bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu 12

Christian Hedin, chef, Arctic Spa Norr med Spa Boy i bakgrunden.

Spabad ökar i popularitet Ett spabad i trädgården är ett sätt att höja livskvaliteten, en samlingspunkt där man umgås med familj och vänner, en naturupplevelse som är väldigt avslappande. Arctic Spa Nord har sitt kontor och utställning i Gävle där Christian Hedin tillsammans med personal ser till att Sverige kan njuta av handbyggda kanadensiska spabad. Servicebilar finns både i Stockholm och Karlstad. Man kan också provbada i utställningslokalen på Kryddstigen. – Spabad är ett otroligt bra sätt att få njuta av trädgården på sommaren och som förlänger nöjet till året runt, säger Christian Hedin. Rätt val av spabad gör det säkert och behagligt att använda det utomhus även mitt i smällkalla vintern. På företaget kan ett spabad göra det lilla extra som gör att personalen mår ännu bättre. – Om spabadet minskar sjukfrånvaron med en dag per månad så betalar sig spabadet, säger Christian Hedin. Vi erbjuder olika typer av finansiering och för de flesta företag är det leasing som är mest förmånligt. Leasingkostnaden är dessutom avdragsgill eftersom det handlar om personalvård. – Många upplever spabad som behagligare utomhus när man får uppleva det oavsett väder och natur, säger Christian Hedin. Normalt har man en vattentemperatur på 37,5 till 40 C, vilket gör att spabadet i minusgrader utomhus upplevs både behagligt och lyxigt. Varma sommardagar kan man använda spabadet för avsvalkning om vattentemperaturen är under kroppstemperatur. – Arctic Spa är en kanadensisk tillverkare som gett oss uppdraget att sälja och distribuera deras produkter i Sverige, säger Christian Hedin. I Kanada har de erfarenhet av minst lika kalla vintrar som hos oss. Arctic Spa Nord erbjuder också komplett installation med eldragning, inkoppling av vatten med mera och man har egna montörer och servicemontörer som auktoriserats av Actic Spa. – För den som vill ha ett bekymmersfritt spabad kan vi också erbjuda serviceavtal där vi med ett visst intervall kontrollerar anläggningen, byter packningar, fyller på kemikalier mm, säger Christian Hedin. Köper man ett exklusivt spabad ska man också kunna förvänta sig att både produkt och service håller högsta kvalitet och vårt mål är att ha branschens bästa service. Vattnet är en central del av spabadet och där ligger Arctic Spa i framkant med sitt unika system med saltrening, Spa Boy, som ger automatisk skötsel. – Vårt automatiska system Spa Boy för vattenbehandling är det viktigaste framsteget inom spabad på många år, säger Christian Hedin. Istället för manuell testning och reningsmedel till spabadet, känner Spa Boy automatiskt av och bevarar idealiska förhållanden i vattnet. Spa Boy har sensorer med medicinsk standard och analyserar kontinuerligt vattnets renhet. Om pH-värdet skulle komma något ur balans så varnar Spa Boy via displayen, en mobilapp eller via en hemsida så att det kan korrigeras. – Det är ju särskilt viktigt om man är på långresa, säger Christian Hedin. Särskilt på vintern när det är riktigt kallt.

Vad ska man tänka på för en bra spaupplevelse?

– Under vinterhalvårets badsäsong utomhus är det optimalt om man kan sitta med vattenytan 3 cm från översidan av axlarna, så rygglängd bör man tänka på, säger Christian Hedin. I en familj har ofta alla olika kroppslängder, så ett spabad med olika sitthöjder är optimalt. På avsvalkningsplatserna kan badande sitta behagligt och komma upp lite högre. Det är bra att ha platser där mindre barn kan sitta skönt och behagligt. – Massageupplevelsen är viktig när man väljer spabad, säger Christian Hedin. Många förstagångsköpare underskattar värdet av att ha fler pumpar och jetstrålar. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök arctic spas

Arctic Spas • SvenskPress.se


En av Sveriges experter finns i Gävle! www.socialsuccess.se • 070-261 85 61

Ulrika Mårtén

Ny delägare i Deltab Entreprenören Per Pettersson, ägare av Idépoolen i Piteå och delägare i ytterligare fem bolag har köpt in sig i profilföretaget Deltab och går nu in som VD. Tidigare vd´ n Pär Mellberg, till vänster påbild, tar nu fokus som säljchef. – Det känns som en naturlig utveckling och det känns riktigt kul. När jag köpte företaget och tog över verksamheten för cirka tre år sedan, var strategin att få företaget på banan utifrån de nya spelreglerna och därefter se över ägarstrukturen. Det är ett naturligt steg i Deltabs utveckling, det känns riktigt bra med Per som vd. Vi kompletterar varandra och har kommit fram till flera spännande idéer som stärker verksamhetens fortsatta utveckling, berättar Pär Mellberg. Tillsammans med andra delägare i Per Petterssons övriga bolag startar ett gemensamt inköps- och produktionsbolag, Inköp och produktion i Norr AB. –Tidigare har Deltab haft både sina tjänster och produktion i ett och samma bolag, nu kan vi effektivisera företagets verksamhet genom att fokusera på tjänsterna till 100 procent. Det nya inköps- och produktionsbolaget kommer att tillgodose behoven från samtliga av de fem bolagen jag är delägare i, berättar Per.

Källa: Deltab

Behöver du hjälp med din teknik? Peter Holm IT-Service Gävle AB

070-641 33 05 • www.phs-itservice.se

Trädgårdsanläggning med ansvar

Vi önskar alla en riktigt God jul och ett Grönt Nytt år!

Tel. 026-61 32 00 Årets grönaste hemsida: www.pirab.nu

nordiskakvalitetspooler.se nordiskakvalitetspooler.se

Äntligen är den långa vintern här! Fira med bubbel och massage. Nordiska Nordiska Kvalitetspooler Kvalitetspooler erbjuder erbjuder amerikanska amerikanska spabad spabad med med premiumkvalitet. premiumkvalitet. Med Med effektiv effektiv rengöring, rengöring, behagligt behagligt tryck tryck och och tysta tysta bubblor bubblor är är Marquis Marquis en en unik unik spabadsserie spabadsserie på på marknaden. marknaden. Njut Njut av av en en riktigt riktigt lång lång vinter vinter med med –– eller eller rättare rättare sagt sagt ii –– FAMILJENS FAMILJENS BÄSTA BÄSTA JULKLAPP. JULKLAPP.

s från Pri Pris från

vid /mån ånalvinidng. /met delb ning. al et delb

FA FA M M II L L JJ E EN NS S BÄ BÄ S S TA TA JJ U UL LK KL LA AP PP P H H II T T TA TA R R D DU U H HÄ ÄR R ::

Effektiv Effektiv rening. rening. Behagligt Behagligt tryck. tryck. Tysta Tysta bubblor. bubblor.

Strömsbrovägen 22, Gävle Strömsbrovägen 22, Gävle 026-12 44 20 026-12 44 20

Magasinsgatan 20, Storvik Magasinsgatan 20, Storvik 0290-317 00 0290-317 00

13


NyföretagarCentrum erbjuder mentorer NyföretagarCentrum Gästrikland hjälper nya entreprenörer att starta eget för att förverkliga sina drömmar och idéer. De gör det med hjälp av samarbetspartners, som finansierar, och frivilliga som ställer upp som mentorer och rådgivare.

Petra blev årets Ruter Dam BillerudKorsnäs koncernchef Petra Einarsson har utsetts till Årets Ruter Dam 2018 – En hedersutmärkelse som går till den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under det gångna året. Petra Einarsson är sedan februari 2018 koncernchef för industriföretaget BillerudKorsnäs, som idag är en ledande leverantör av förnyelsebara material och smarta lösningar till förpackningar. Petra kommer från Sandvik-koncernen där hon haft flera ledande befattningar och närmast som chef för affärsområdet Materials Technology samt varit medlem i koncernledningen på Sandvik AB. BillerudKorsnäs har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien med cirka 4 400 anställda och en omsättning på 22,3 miljarder SEK. 2012 fusionerades företagen Billerud och Korsnäs, som tillsammans har 150 års erfarenheter och stolta traditioner inom skogsbruket och pappersindustrin. Genom sin expertis, som omfattar allt från råvaror till insikter om konsumenter och med hänsyn till miljön, ska företaget spara resurser, öka vinster samt inspirera miljontals konsumenter över hela världen.

En av dem är Ralph Brodin, en av ledamöterna i Nyföretagarcentrums styrelse. Den 14 september hade styrelsen möte där verksamheten för 2019 diskuterades. Vi passade på att fråga Ralph varför han engagerat sig i verksamheten. – Det är ett inspirerande uppdrag och jag är inne på mitt andra år nu, säger Ralph Brodin. Jag är dessutom en riktig “föreningsräv” som under åren engagerat mig i Företagarna och företagarföreningarna i Gävle. Ralph anser att nätverksbyggande är viktigt för företagaren vid starten, som stöd under uppbyggnaden och i det fortsatta arbetet med företaget. Ralph har en gedigen bakgrund under hela 36 år inom detalj- och grossistbranschen. På NyföretagarCentrum är man glada att han och andra engagerar sig i verksamheten. – Självklart önskar vi att fler kan tänka sig att hjälpa till med sina kunskaper och erfarenheter, säger AnnChristin Käll, verksamhetsansvarig. Vi behöver naturligtvis även fler samarbetspartners och jag uppmanar alla som känner att de kan göra en insats att höra av sig till mig.

NyföretagarCentrum • SvenskPress.se

Motivationen

Ruter Dams vd Marika Lundsten, som tillträdde posten december 2017 efter grundaren Gunilla Ahrén, driver nu arbetet med att uppmärksamma inflytelserika kvinnor i svenskt näringsliv. Så här lyder motivationen för årets pristagare: – Petra Einarsson är koncernchef för ett globalt erkänt industriföretag, som till största delen består av män. Förtaget arbetar med innovation, forskning och utveckling med fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Billerud Korsnäs ingår i den svenska basindustrin, med många andra spännande företag, som är enormt viktiga för Sverige. Petras uppgift är leda företaget åt rätt håll genom tydlighet, målfokusering, en decentraliserad organisation och jämställd ledningsgrupp, vilket på sikt förhoppningsvis bidrar till att fler industriföretag får fler kvinnor på ledande positioner. Petra är en sann kvinnlig förebild, och att hon dessutom gick Ruter Dams program 2004 och är mentor hos oss är vi extra stola över, säger Marika Lundsten. Urvalsprocessen till hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam tar hänsyn till företagets storlek, omsättning, antal anställda och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande. Pristagaren utses av Ruter Dams styrelse: ordförande Gunnel Duveblad, Gunilla Ahrén, grundare Ruter Dam, Ann Carlsson, vd Apoteket AB samt Malin Persson, styrelseproffs. – Jag är oerhört glad och hedrad över hedersutmärkelsen ”Årets Ruter Dam”, som visar att det jag åstadkommit hittills har haft betydelse för kvinnliga ledare och för svenskt näringsliv. Utmärkelsen ger mig också modet att fortsätta leda företaget i den riktning jag starkt tror på och att våga förändras i takt med att världen förändras. Vi har ett viktigt uppdrag som är ledande inom industri, innovation, forskning och utveckling för Sverige, säger Petra Einarsson.

Presstjänst • SvenskPress.se 14

Kommunens Näringslivsprogram är på gång Gävle var en gång i tiden en stad som låg i framkant, bland annat som en av Sveriges största sjöfartsstäder med skeppsbyggnad och rederiverksamhet men också sjudande entreprenörskap med Ahlgrens, Gevalia, Mattons garveri, Skoglund & Olssons gjuteri, Ångväveriet, Svanens väveri i Strömsbro med mera. Allt varar inte för evigt men just nu arbetas det för fullt för att Gävle ska återta åtminstone en del av den forna glansen. Ett viktigt verktyg i det arbetet är Gävle kommuns nya Näringslivsprogram, som utformats i ett samarbete med Gävles företagare och företagarföreningar. Ersbo Företagarförening hade därför bjudit in Annika Janglund, programledare för Näringslivsprogrammet, för att informera om programmet, vad som hänt och vad som är på gång. – Näringslivsprogrammet fastställdes med beslut i år berättade Annika Janglund. Huvudinriktning är att Gävle kommun ska bidra till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök Brynäs Företagarförening

Brynäs Företagarförening • Företagsbladet.se


Möjligheternas plats med grön inspiration Hösten 2017 fick Ulrika Eriksson som driver Forsbergs Blommor på Nygatan i Gävle ett erbjudande om att starta en till blomsterbutik i en av de nybyggda affärslokalerna i anslutning till ICA Supermarket vid golfen i Gävle. Ensam skulle det inte gå då hon redan drev sitt företag i tredje generation. Hon frågade då sin syster Helena Vikström, som även hon är i blomsterbranschen och driver blomavdelningen på Ica Maxi i Gävle. Bägge var överens om att det skulle bli lite väl mycket att driva ytterligare ett företag. Däremot visste de att Carola Arnaryd, tidigare delägare av Hedvigs Trädgård sökte nya lokaler. Hon tillfrågades om delägarskap och sade ja utan större betänketid. – Då var det bara att köra, säger systrarna samstämt. Det blev en hektisk sommar när kontraktet väl var påskrivet. Ulrika och Helena jobbade heltid och Carola plockade ihop användbart material från Hedvigs Trädgård som sen transporterades till ”kullen” och samlades ihop i en stor hög på parkeringen inför höstens inflyttning. – Det var många som undrade vad det var för ”sophög” som låg där hela sommaren. Men varenda bräda har kommit till användning, berättar Carola. Det tog tid innan vi äntligen fick tillgång till lokalen och med bara en vecka på oss att flytta in före öppning blev det minst sagt full fart. Men så äntligen kunde vi slå upp dörrarna torsdagen den 27:e september. Vi fick ett fantastiskt varmt välkomnande av nya som gamla kunder. Det var många som hade trott att det skulle bli litet och omysigt i moderna lokaler men så blev det verkligen inte. Många kunder kan känna igen en hel del av stilen från Hedvigs Trädgård och det är inte så konstigt med tanke på att tre tidigare anställda därifrån står till tjänst i butiken. – Att det blev lite modernare stil ser man inne i lokalen som påminner mer om Forsbergs Blommor, men det blev helt enkelt en perfekt kombination, säger Ulrika. Dessutom är det en riktigt spännande utmaning att driva två butiker i samma stad med olika koncept. – Utmaningen är ju att starta upp något nytt i en helt annan miljö med ett helt nytt koncept menar Helena. Men det blev en lucka att fylla då vi vet att människor mår bra av samt vill ha gröna upplevelser och det kan vi nu erbjuda på flera olika vis. Vi följer årstidens växlingar och erbjuder alltid härlig inspiration i butiken. Vill du gå någon kreativ skapande kurs har vi ett brett utbud. Följ gärna med på våra mysiga bussresor till mässor och andra sevärdheter. Eller vill du utbilda dig lite mer på djupet inom trädgård erbjuder vi ett samarbete med trädgårdsdesigner Gunilla Welin Brook. Här kan du välja den perfekta julklappen till trädgårdsfantasten. Visionen är att Gröna Kullen ska vara möjligheternas plats med grön inspiration. En plats för kreativa möten i en miljö som ger lust till livet. – Vi märker helt klart att man är mer sugen på grönt överlag nu än för några år sedan. Det märks dels på att man är villig att lägga allt från en större peng på sin egen trädgård till att man unnar sig den där vardagslyxen med en härlig bukett till helgen, säger Ulrika. Företag hör också av sig och vill satsa med på grönt alltifrån att göra ett välkomnande entre till att göra fika och konferensrum grönare och därmed skönare att vistas i. – Sedan måste jag tillägga att det är så kul att vara igång igen, hälsar Carola. Det är så härligt att få hälsa och välkomna alla gamla kunder från Hedvigs och självklart mycket spännande att få möta så många nya kunder i den här härliga miljön!

Presstjänst • SvenskPress.se

Företagshotellet är fullt, men var lugn! Vi har många fler fina lokaler. 026-12 46 30 gavle@fastpartner.se fastpartner.se

”Möjligheternas plats med grön inspiration. Kreativa möten i en miljö som ger lust till livet”

Varmt välkomna!

Vid ICA Supermarket intill Gävle Golfklubb. Tel.026-12 51 00

www.gronakullen.se

15


Många intresserade på plats i Dome Adrenaline Zone.

Björn Kumlin med kompis Anders Wall.

Caroline Lundberg och Jocke Kumlin.

Målaremästaren som erövrade Sverige Tack vare framgångsrika entreprenörer byggdes Sveriges välfärd, eller kanske rättare sagt, tack vare de skatter som de genererat kunde vi bygga ett framgångsrikt samhälle. För att vi ska kunna fortsätta att vara framgångsrika är det viktigt att förstå och lära oss varför duktiga entreprenörer lyckats så bra. Gävles Företagarföreningar hade därför ordnat ett studiebesök på en av Gävles senaste arenor, världsunika Dome Adrenaline Zone. Det är Jocke Kumlin som startat och med på frukostmötet var Jockes pappa Björn, som berättade om hur han på lite drygt 40 år lyckades expandera sin målerifirma Kumlins Måleri, från att ha varit inhyst i familjens villakällare i Örsundsbro, till att bli Sveriges största måleriföretag och det på bara 40 år. – Jag började jobba som målare när jag var 16 år men efter några år insåg jag att arbetet borde kunna göras mycket effektivare, sa Björn Kumlin. Därför startade jag 1967 eget med kontor i familjens källare. Kumlins Måleri hade inga anställda i början utan Björn anlitade kompisar som var målare. Så småningom ökade antalet uppdrag. – Jag började anställa och hade snart ett 20-tal målare anställda, men jag anställde bara de bästa, sa Björn Kumlin. Det fanns ett snickeriföretag i Örsundsbro som gick i konkurs och 1977 köpte Björn fastigheten med inventarier. – De hade nyligen investerat i en modern sprutmålningsanläggning, så jag började erbjuda renovering och lackering av köks- och garderobsluckor med mera, sa Björn Kumlin. Tack vare att vi satsade på både stora kunder och privatpersoner lyckades vi fördubbla företagets omsättning på ett år. Måleribranschen kännetecknades på den tiden av högtryck under sommarhalvåret men dåligt med jobb på vintern. – Jag insåg att kontrakt med kommunala bostadsföretag för att renovera deras lägenheter vore en bra lösning, sa Björn Kumlin. Men fackföreningsägda BPA hade nästan monopol på sådana uppdrag, särskilt i sossestyrda kommuner. När Centern tog över makten i Enköping föreslog Björn en av bostadsbolagets ledamöter att de skulle lämna ut nästa kontrakt på entreprenad. 4-5 måleriföretag lämnade anbud, även BPA, men Kumlins Måleri tog hem jobbet. – Sen kom Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) som krävde rättvisa upphandlingar, sa Björn Kumlin. Jag och vår vice vd Anders Jansson gick alla LOU-kurser som vi kunde hitta, eftersom vi insåg att det gav oss stora möjligheter till nya uppdrag. LOU gör det möjligt att överklaga beslut om vilken entreprenör som ska få jobbet. Om det varit en felaktig upphandling kunde lägste anbudsgivare få skadestånd. – LOU var nyckeln till vår egen expansion i Sverige, sa Björn Kumlin. Vi fick också in en hel del skadeståndspengar. Med stöd av LOU tvingades de kommunala bostadsbolagen att lägga ut underhållskontrakten på anbud. – Det är viktigt för företagen att personalen trivs vilket gör att kunden trivs med oss, sa Björn Kumlin. Duktiga människor ska också kunna tjäna bra pengar, för då blir det ännu bättre. Aktiv personalpolitik med möjligheter till utbildning, studiebesök och inte minst fest ibland. När Kumlins Måleri firade 40-årsjubileum hyrdes en Finlandsbåt och personalen på 1450 personer bjöds in med respektive. 16

Först i Sverige med egenbesiktning

Kumlins Måleri var först i Sverige med att införa egenbesiktning, vilket innebär att målaren måste gå igenom sitt arbete innan arbetsplatsen kan lämnas. Protokollet, målarens namn och telefonnummer lämnas över till uppdragsgivaren som kan ringa till målaren om något inte är till belåtenhet. Prestigeuppdrag som restaureringen av Katarina Kyrka i Stockholm, Nationalmuseum m.m. ger status. För att inte tala om uppdraget att svara för underhållet av kärnforskningsanläggningen Cern i Schweiz. – Vi jobbade med det i 8 år och dit skickade vi bara de bästa målarna, sa Björn Kumlin. Tidvis kunde det vara något 100-tal sysselsatta där. Långa uppdrag inom tung industri och även när kärnkraftverken byggdes gav också underlag till fortsatt expansion. Cirka 50 filialer fanns runt om i Sverige, varav en av de största i Gävle. Huvudkontoret flyttades 1989 till Uppsala och man anställde duktiga ekonomiska experter från banker och revisionsbyråer. – Tanken var att avlasta platscheferna så all administration sköttes i Uppsala, sa Björn Kumlin. På det sättet kunde platscheferna koncentrera sig på affärer och arbetsledning. ROT-avdraget har också engagerat Björn, som var en av initiativtagarna till den lobbying som gav oss möjligheten att dra av arbetskostnaden. – Vi såg hur den svarta marknaden växte och därför lade vi fram det här förslaget, som inneburit att svartjobben nästan försvunnit i branschen, sa Björn Kumlin. Det handlar ju om stora skatteintäkter för samhället. 2010 stod Björn Kumlin inför ett val, börsnotera eller sälja. Det blev försäljning och det var Sandå Måleri, den kanske störste konkurrenten, som tog över företaget. – Vi började med stora delegationer på båda sidor med experter av olika slag och det gick trögt, sa Björn Kumlin. Så Sandås ägare Håkan Roos och jag träffades i stället för en frukost och en Björn Kumlin berättar om sin karriär. golfrunda och då kom vi överens. En sammanfattning av de råd Björn Kumlin vill ge till den som vill expandera det egna företaget: • Skaffa en extern styrelse, du kan inte själv vara expert inom alla områden • Se till att personalen trivs och mår bra, då gör de ett bättre jobb och kunderna mår bra av det • Var vaken för utvecklingen i din bransch, det är bättre att vara först med en nyhet än sist • Anställ de skickligaste medarbetarna • Var inte rädd för LOU-upphandlingar, gå kurs och lär dig hur det går till – Jag var inte så duktig som målare men jag tycker jag var en bättre företagsledare, avslutade Björn Kumlin. Därför är det viktigt att omge sig med kompetenta personer. Det är bara att önska Björn Kumlin fortsatt lycka till med pensionärstillvaron, som inte verkar särskilt stillsam… Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök kumlins måleri

Brynäs Företagarförening • SvenskPress.se


• KONTORSSTÄDNING

Stöd nyföretagandet i regionen!

www.carinastad.info

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

Bli medlem hos oss! Av företagare - för företagare

026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Levande växter & Konstväxter

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna.

En grön investering är en bra investering

Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se 5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

www.brynasforetag.se

Beställningstrafik och nöjesresor Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

- din lokala radiostation! Med den mest blandade musiken • Lyssna mera och annonsera för en låg kostnad till många flera!

- din lokala radiostation!

- Vill ni också höras i samma kanal som Nattsuddarna, Elvis och lokala gäster? Annonsera 026-126 126 • Kontakt och lyssna live: www.radiogavle.se • 102,7 mhz

RADIO GÄVLE 102,7 MHz

- med den mest bl

Vi önskar nya och befintliga kunder en riktigt

God Jul & Gott Nytt År Berendsen Textil Service AB

Hoforsvägen 70, 813 91 Hofors, 0290-270 35 Hamrångev. 21, 816 31 Ockelbo, 0297-57 58 05

17


Seniorentreprenören Stig ”Stickan” Larsson , 73 år år ung satt och lyssnade på radion för fyra år sedan när han fick idén till den produkt han nu lanserar som ”Rygghjälparen”. Det var i radioprogrammet ”Sök och finn” som en lyssnare ringde in och efterlyste en bräda som han kallade Sandviksmallen. Stickan som har kroppsarbetat hela sitt yrkesverksamma liv mindes då i ungdomsåren då han jobbade med sina morbröder i skogen i Kungsberget där han växte upp. – Dom hade en speciell bräda som de alltid lade sig på när de kom hem efter de hårda arbetspassen i skogen. Det gjorde även jag eftersom jag var var ung och muskulaturen var inte utvecklad i ryggen. Det var verkligen en skön känsla och när man legat 5-15 minuter på brädan så kände man sig både skön och avslappnad i ryggen. Det visade sig att en av morbröderna fortfarande hade kvar sin bräda efter alla dessa år. – Tyvärr gick morbror Manfred Jansson bort i den här vevan men i samband med att vi tog hand om dödsboet återfann jag den gamla brädan som det stod ”Sandviksmallen” på. Då slog det mig att det måste finnas en stor marknad för en sådan här produkt då det är många som har problem med ryggen i dagens läge. Nu är det ju inte längre bara tungt kroppsarbete utan nästan alla sitter lutade över sina datorer med helt fel kroppshållning och då kommer problemen med ryggen som ett brev på posten.

Söker samarbeten

Det tog ett år att hitta en leverantör som kunde återskapa den unika ryggmallens utformning av brädan som är gjord i formpressad trä. – Jag har sålt några hundra brädor redan men är övertygad om att det finns en jättemarknad för den här produkten. Jag är den enda som tillverkar den så det enda problemet är egentligen att när jag gör beställningarna så måste jag binda upp ganska många på lager åt gången vilket är kostsamt. Drömmen är ju att några större aktörer inser värdet och skulle vilja gå in och sambeställa. Då kan de få riktigt bra priser samtidigt som vi får ut fler brädor på marknaden. Redan idag har jag byggföretag som har beställt 10 stycken åt gången och kiropraktorer som använder och rekommenderar den åt sina kunder. Riktiga skador på ryggen som diskbråck måste naturligtvis opereras men lättare ryggskott och liknande krämpor med ont i ryggen skall alla kunna behandlas med Rygghjälparen enligt Stickan. – Alla med dålig rygg kan ha nytta av den på olika sätt. Dels är det ju förebyggande hälsovård då det är mycket kortidsjukskrivningar eftersom många är hemma för ont i ryggen. Är det lite värre så kanske man måste gå till sjukgymnast eller kiropraktor men då lämpar sig brädan även utmärkt för eftervård då den hjälper ryggen att hålla naturlig svankform. Utformningen av brädan är anpassad efter en perfekt svankad rygg, kroppsviktens fördelning och ländryggens elasticitet och åstadkommer därigenom en välgörande tryckminskning inom ländryggens ledsystem.

KIFA-mallen

På senare tid har Stickan blivit kontaktad av några personer som har frågat om det här är samma bräda som de kallar ”Kifa-mallen”. – Jag började göra efter-forskningar och det visade sig att de som hade tagit fram brädan från första början hette Kirurgiska Instrumentfabriken i Stockholm AB (KIFA) i början av 60-talet och den var framtagen för medicinsk bruk. Jag hittade en Kifa-mallen på Blocket som jag köpte hem. På den står det att den är konstruerad och utprovad av 18

Årets julklapp - för dåliga ryggar

gymnastikdirektör Anders Ahlgren och Sandvikens Jernverks AB, hälsovårdsavdelningens chef dr. Erland Mindus. Så min teori är att det gjordes särskilt många med koppling till Sandviken och att det nog var i samband med detta man döpte dessa till Sandviksmallen. I sina efterforskningar fann Stickan att det även finns ett internationellt intresse då den gamla originalbrädan fortfarande cirkulerar på köp- och säljsajter i olika länder. Dessutom i samma prisklass som Stickans nyproducerade så att investera i en Rygghjälpare verkar vara, om inte en kassaskåpssäker, så i alla fall en inflationsskyddad investering som dessutom gör stor nytta för flera onda ryggar genom åren. – Ja, jag skulle nog vilja påstå att det här är årets, kanske till och med århundradets julklapp, i alla fall för de som har problem med ryggen, hälsar Stickan.

Exempel på användningsområden för Rygghjälparen:

• Vid ryggtrötthet. • Vid långvariga lindriga smärtor med rörelseinskränkning. • Vid ryggskott, om mallen skyndsamt kommer till användning. • Om man har ryggskott med jämna mellanrum - eventuellt med ischias - trimmas ryggen med hjälp av rygghjälparen. Man börjar då helst under en smärtfri period. Återfallen uppges bli lindrigare, sällsyntare och skall kunna upphöra.

Presstjänst • SvenskPress.se

Mer information: Namn: Stig ”Stickan” Larson Telefon: 070-581 19 29 Mail: info@rygghjalparen.se Hemsida: www. rygghjalparen.se


Pensionärerna har rätt: det går för fort! Plötsligt går det undan. Butik efter butik i Gävle är numera kontantfria. Något som inte passerar obemärkt förbi. Bland annat opponerar pensionärsorganisationer sig kraftfullt mot utvecklingen. Mängden kontanter minskar successivt i hela Sverige och vi kan mycket väl vara på väg mot ett kontantfritt samhälle på sikt. Men vägen dit är inte enkel – och pensionärsorganisationerna har en hel del poänger när de säger att de går för fort. Den snabba omställningen ställer till med problem. I takt med att kontanterna minskar i omlopp monteras även infrastrukturen ned, som en gång byggts upp för att möjliggöra hantering och underlätta kontantflödet. Effekterna av en minskad tillgång av kontanter har bland annat inneburit att bankkontor stänger och bland de som finns kvar är det allt färre som erbjuder kontantservice, vilket har lett till att de företag som fortfarande hanterar kontanter upplever detta som krångligt, kostsamt och otryggt. De främsta problemen som företagare upplever är att det är höga avgifter för att köpa och växla in kontanter, att det innebär en säkerhetsrisk för verksamheten, att bankerna inte tar emot kontanter och att det kräver mycket administration. Endast 1 av 20 företagare som accepterar kontanter som betalmedel föredrar denna form framför till exempel swish eller betalkort.

Skillnad mellan företag

Skillnaderna mellan olika företagare är stora. Företagare i glesbygd accepterar kontanter som betalmedel i större utsträckning, hela 7 av 10 gör det. Jämfört med företagare i städerna där kring 5 av 10 företagare accepterar kontanter. En bidragande orsak till denna skillnad är sannolikt skillnader i den digitala infrastrukturen vilken är en grundförutsättning för att möjliggöra andra betalsätt än kontanter. Det kan också finnas demografiska faktorer som påverkar. Det finns också en relation mellan företagares ålder och hur de accepterar kontanter – och intressant nog är det företagare över 65 år som är minst benägna att ta emot kontanterna. Men kontanter är nödvändiga för en del grupper i samhället, exempelvis äldre människor och nyanlända. Det är tydligt att det finns behov av att infrastrukturen och möjligheterna för företagare att hantera kontanter stärks. På samma gång behöver även den digitala infrastrukturen fortsätt utvecklas för att bredbandssatsningar och mobiltäckning ska nå ut till hela Sverige, särskilt på glesbygden. Det finns forskare som har satt ett datum på när den sista kontantbetalningen sker i Sverige (24 mars 2023). Det återstå att se om de har rätt, personligen tror jag att de sista procenten kontantbetalningen kommer att hänga kvar längre. Trots den radikala minskningen av kontanter så behöver de fortsatt vara en del av betalkedjan och företagare behöver fortsatt hantera kontanter i sina verksamheter. Därför krävs det insatser för att förbättra själva kontanthanteringen så att den fungerar bättre än idag.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg

Ska du ha arbete och fritid i samma lista? Att ha en enda att göra-lista är definitivt att föredra. Då är det lätt att stämma av att du inte missat något och du kan känna dig trygg med att du inte kommer att få några obehagliga överraskningar i stil med att du upptäcker att du borde gjort något för länge sedan. Knappast tuvan som stjälper lasset

Innebär detta att jag förordar att du blandar ihop privata och jobbrelaterade att göra-uppgifter i samma lista (som ju då är en enda)? Nej, inte prompt så bestämt. Som jag ser det är det en smaksak och något du själv kan välja efter vad som passar dig. Det är nämligen inte på den punkten den goda strukturen står och faller.

Tittar någon över axeln?

Den springande punkten är insyn. Om jag hade varit anställd i en verksamhet (särskilt en offentlig) där andra hade insyn i min att göra-lista, hade jag inte varit så bekväm med att ha mina privata att göra-uppgifter i ”jobbets Outlook”. Då hade jag istället separerat arbete och fritid i två olika listor. Det hade varit alldeles OK, eftersom det är tydligt för mig (och säkert också för dig) när jag är i arbetsläge och när jag är mitt privatjag. Nu är det dock så att jag är anställd i en väldigt liten verksamhet som består av en person och det är jag. Ingen annan än jag har insyn i min data, så därför blandar jag privata och jobbrelaterade saker i samma lista, i samma verktyg. Hur du ska göra, väljer du själv.

Gör så här

Om du ännu inte tydligt bestämt dig, ta nu en funderare på vad som skulle passa dig. Ska du blanda allt i samma lista eller separera arbete och fritid i två listor? För vägledning kan du fråga dig: • Är du ensam om att ha insyn i din jobblista? • Har du lätt tillgång till listan också när du inte är på jobbet? • Har du lätt för att ”koppla bort” jobbet när du är ledig, även om du skulle råka se något som har med jobbet att göra? Svarar du ”nej” på någon av dessa frågor, talar det för att separera jobblistan från den privata. Behöver du ändå tillgång till din privata lista på jobbet, för att du liksom jag ibland kommer att tänka på ditt privatliv också under kontorstid, kan du ha den i en webbtjänst såsom Todoist. Då ser du lätt den privata listan i internetbrowsern och i telefonen utan att du behöver ha den i jobbets verktyg.

Tydliga gränser och snabb koll

Om du separerar din privata att göra-lista från din jobblista får du ha listan ifred och du skiljer tydligt arbete från fritid när du är ledig. Om du istället har allt i samma lista, ser du blixtsnabbt allt vad du har att göra - oavsett om det handlar om ditt jobb eller om ditt privatliv. Vilken fördel som väger tyngst avgör du själv.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 19


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Mikael Limér, platschef.

IMANT söker ingenjörer IMANT Engineering med säte i Gävle växer utifrån en tydligt ökad efterfrågan och söker nu seniora ingenjörer med inriktning på el/automation. Ett av företagets mål är att växa med de bästa ingenjörerna på marknaden. Ingenjörsföretaget IMANT Engineering har en stark tillväxt med sitt säte i Gävle, de har nyligen expanderat med ett kontor i Sundsvall och har sedan tidigare även ett kontor i Avesta. Stefan Ferner, en av företagets grundare är nöjd med framgångarna och ser möjligheter till ytterligare expansioner i framtiden. Nu söker de förstärkning i form av erfarna, seniora ingenjörer vars fokus kommer ligga på allt från tekniska utredningar och förstudier till genomförande av investeringsprojekt. – Vi söker flertalet seniora ingenjörer med relevant erfarenhet, säger Mikael Limér, platschef Gävle. Vi har mycket spännande och resurskrävande projekt på gång och söker därför nu förstärkning. I rollen som senior ingenjör med inriktning el/automation kommer man att jobba med allt från tekniska utredningar och förstudier till genomförande av investeringsprojekt.

Imant Engineering • SvenskPress.se Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Vi lagerför:

Ockelbo Fjärrvärmekåpa

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

Snabbare fjärrvärmeanslutning med standardiserad skyddskåpa i plast. Finns med isolering. För mer information: Roine Andersson, Carina Stjärnlööw och Richard Karlsson

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

0297-411 00 www.formaplast.se

Turn-Key Projects | Nordic Quality

20

Energi & Ugnsteknik

Eldfasta installationer

Eldfasta produkter

www.mektec.se

www.macon.se

www.hoganasbjuf.se


I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

FÖRETAGSBLADET

Motor

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Motor”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss!

Allt inom husvagn & husbil!

Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården

God Jul & välkommen till oss!

www.platverkstan.se

Riav. 5 Valbo. Verkstan 026-13 25 40 Försäljning och butik 026-13 30 40

www.caravanmarine.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

21


Nya kamerabilen Edge ST Camera Car in action.

”Rörigt” konstverk när Range Rover avslöjar nya Evoque.

Hört & Hänt Bilnyheter från världens alla hörn! Fords Hollywood-dröm

Måhända en ny Bondbil

Att filma actionfyllda biljakter är ingen enkel match. Förutom avancerade kameror krävs även formidabla filmbilar för att fånga de rätta ögonblicken. Ford har därför tillsammans med Pursuit Systems utvecklat en kamerabil som ska filma Hollywoods snabbaste biljakter. Edge ST Camera Car har försetts med en V6:a på 335 hästkrafter och den takmonterade kamerakranen styrs med hjälp av monitorer från baksätet. Forden har dessutom folierats med en speciell svart vinyl för att förhindra reflexer.

Det var många biltillverkare som svor att de aldrig skulle haka på suvtrenden, men en efter en ger de nu vika. Bentley har Bentyga, RollsRoyce lanserar just nu Cullinan, Ferraris ska heta Purosangue medan Lamborghini kort och gott döpt sin till Urus. Nu har även Aston Martin insett vilken enorm kassako suvarna är och deras bidrag har fått namnet DBX. Vrålåket förväntas att dyka upp i slutet av nästa år och frågan är om vi kommer att få se Agent 007 bakom ratten på nya suven i nästa Bondrulle?

Konsten att avslöja en ny bil

När plånboken styr

Låttiteln avslöjar slutet

Putin bjöd på åktur

Att skapa rubriker kring bilpremiärer är en konst och någon som behärskar den med fingertoppskänsla är Range Rover. Inom kort förväntas en ny Evoque dyka upp - men redan nu ger britterna oss en hint om hur nästa modell kommer att se ut. I London har man nämligen ställt ut ett antal rörformade konstverk i skala 1:1 för att visa siluetten av nya Evoque. Här kan vi verkligen snacka om ”röriga” konstverk! I en Miami Vice inspirerad musikvideo har två privatspanare fått låna chefens ögonsten i jakten på världens farligaste kvinna. De två agenterna spelas av inga mindre än musiklegendarerna Sting och Shaggy som ses ratta chefens nya Abarth 124 Spider samtidigt som de glider fram längs stadens gator nynnandes på deras nya hit ”Gotta get back my baby”. Uppdraget slutar dock i katastrof då kvinnan stjäl Spidern och lämnar de båda världsstjärnorna ståendes på gatan.

Det sägs som bekant att man kan få precis vad som helst - bara man är beredd att betala, och nya Lamborghini SC18 är ett lysande exempel på att så är fallet. Den skönsjungande italienskan har formerna på de exakt rätta ställena och tolv luftintag ser till att kyla ner V12:an på 770 hästkrafter. Specialmodellen, som baseras på Aventador, är verkligen ”one of a kind” och är tillverkad åt en av Lamborghinis viktigaste kunder. Det är inte varje dag Rysslands president bjuder på en åktur i sin nya limousin, men när Abd al-Fattah al-Sisi gästade Vladimir Putin så fick den egyptiske presidenten en åktur han sent kommer att glömma. Efter att ha synat lyxkärran ordentligt i sömmarna satte sig Putin bakom ratten på sin Aurus Senat, tryckte plattan i mattan och drog några varv runt den 5 848 meter långa F1-banan i Sotji. Att det gick undan bevisades inte minst av ansiktsuttrycket på den egyptiska ledaren…

Jenny Nilsson • CNP AB

Ny Bondbil? 22

Det är plattan i mattan som gäller när Putin kör.


Jazza loss med Camaro Före mig i kön hos hyrbilsfirman på flygplatsen i Atlanta höjer en svensk kund besviket rösten. Han hoppades på en Camaro med en mullrande V8 men enda lediga cabben har bara hälften så många cylindrar. ”Är man i USA ska man ha en stor motor” morrar han och stegar vidare till nästa uthyrare. Road av konversationen beslutar jag mig för att hyra Camaron med fyran och glider ut på motorvägen för att uppleva New Orleans. New York och Los Angeles har sin givna attraktion, men den franskinspirerade staden i Mississippideltat har en speciell dragningsförmåga som uppskattas av oss européer. För många är New Orleans synonymt med orkanen Katrina som dränkte åttio procent av staden år 2005. Nu märks spåren mest i souvenirbutikerna där t-shirts med texten ”I survived hurricane Katrina” är bästsäljare.

Svänger om staden...

Vi har cabbat ner och rullar fram på enkelriktade gator i de franska kvarteren. Här är vår Chevrolet Camaro extra populär eftersom modellnamnet är en omskrivning av franskans ”camarade” som betyder kamrat. French Quarter är den äldsta delen med hus som byggdes av fransmännen på 1700-talet. Här myllrar det av folk och varje kväll förvandlas kvarteret till ett färgsprakande jätteparty med dans och musik. I ett hörn blåser en ensam musiker fram en Armstronglåt på sin klarinett och längre ner på Bourbon Street bjuds vi på en improviserad konsert med tradjazz mitt i gatuvimlet. Det är ingen överdrift att påstå att New Orleans är jazzens huvudstad och medan vi sakta rullar förbi barer och pubar strömmar kända jazztoner ut i den ljumma natten. Med ett subtropiskt klimat är staterna längs den Mexikanska golfen perfekta semestermål året runt.

...och om Camaron

Man behöver mer än en dag för att uppleva USA:s viktigaste hamnstad och härifrån skeppas tusentals nytillverkade bilar från sydstatsfabrikerna mot Europa. En tur på Mississippi i en av de klassiska hjulångarna är naturligtvis ett måste och lunchen som dukas upp på däck består av specialiteter från det kryddiga creolköket. För de mer äventyrslystna finns dagsturer i träsken där man får stå öga mot öga med alligatorer och ormar. New Orleans lever stort på sin historia och mitt i natten bussas turister till kyrkogårdar där det sägs spöka. Är man insnöad på det där med voodoo har man kommit rätt! Planerar du att besöka centrum så är det faktiskt smidigast att parkera bilen då stadens berömda spårvagnar tar dig dit du vill. Undrar du hur det gick med Camaron som råkat tappa fyra av sina cylindrar? Visst, det rätta mullret saknas - men 275 hästar räcker för att vår nyfunna kamrat ska etsa sig fast i minnet.

Carl-Ingemar Perstad • CNP AB

23


för test och kontroll av spabad. Spa Boy™ gör att det blir enkelt och smidigt att hålla koll på ditt Arctic Spa™. Per automatik så tar den hand om de flesta skötselåtgärder som behövs. Konstant övervakning av vattnet i ditt spa med sensorer av medecinklassificering. ”VI LEVERERAR ”VI LEVERERAR DIN NJUTNING DIN NJUTNING Spa Boy™ sänder uppdateringar om vattnets kvalité och temperatur till din smartphone, vilket säkerställer FRI HEMLEVERANS FRI HEMLEVERANS att vattnet i ditt Arctic Spa™ är kristallklart, och redo för bad och avkoppling. FRI INSTALLATION FRI INSTALLATION

ARCTIC ARCTIC SPA SPA NORR NORR

ARCTIC SPA NORR ”VI LEVERERAR DIN NJUTNING

VI ERBJUDER VI ERBJUDER 60 MÅN 60 MÅN LEASING LEASING TILL FÖRETAG TILL FÖRETAG

OCH TROLL WI-FI

FRI HEMLEVERANS NATURLIG RENING FRI INSTALLATION Arctic SpA

TEST OCH KONTROLL VIA WI-FI

Y Världens mest SPA BOY Y™ BOY™ Världens mest ade automatiska system avancerade automatiska system och kontroll av spabad. för test och kontroll av spabad.

ir enkeltSpa och smidigt hålla koll Boy™ gör att att det blir enkelt och smidigt att hålla koll automatik på ditt såArctic tar den Spa™. hand Per automatik om de så tar den hand om de om behövs. flesta skötselåtgärder som behövs.

av vattnet Konstant i ditt spa övervakning med sensorer av vattnet i ditt spa med sensorer g. av medecinklassificering.

ateringarSpa om Boy™ vattnets sänder uppdateringar kvalité om vattnets kvalité smartphone, och temperatur vilket säkerställer till din smartphone, vilket säkerställer Spa™ är att kristallklart, vattnet i ditt och Arcticredo Spa™ är för kristallklart, och redo för bad och avkoppling.

TEST OCH KONTROLL VIA WI-FI

Istället för kemikalier som rening kan du välja att rena ditt vatten naturligt med Onzen™ FöretAgSleASing saltvattensystem. Pris fr. 1.700:/mån

VI ERBJUDER 60 MÅN Arctic Spa™ har ett patenterat LEASING TILL FÖRETAG saltvattensystem som produc-

(Restvärde fr ca 20.000:-, alla priser är exkl. moms)

erar desinfektionsmedel naturligt genom elektrolys. Fördelarna är många; desinfektionen skapas genom systemet istället för att du tillsätter klor. Det blir också billigare underhåll och bättre både för kroppen och miljön. Badvattnet känns fräscht och NATURLIG RENING RENING håller ungefärNATURLIG samma salthalt som tårarna från våra ögon. Istället för kemikalier somsom Istället för kemikalier rening kan du välja ditt rening kan duatt väljarena att rena ditt vatten naturligt med Onzen™ vatten naturligt med Onzen™ saltvattensystem. saltvattensystem.

Arctic Spa™ har etthar patenterat Arctic Spa™ ett patenterat saltvattensystem som producsaltvattensystem som producerar desinfektionsmedel naturligt erar desinfektionsmedel naturligt genom elektrolys. Fördelarna är är genom elektrolys. Fördelarna många; desinfektionen skapas många; desinfektionen skapas genom systemet istället för att genom systemet istället för att du tillsätter klor.du Det blir också underhåll och och bättre tillsätter klor. Detbilligare blir också billigare underhåll bättre både för kroppen och känns känns fräscht och både förmiljön. kroppen Badvattnet och miljön. Badvattnet fräscht och håller ungefär samma salthalt som tårarna från våra ögon. håller ungefär samma salthalt som tårarna från våra ögon.

SPA BOY BOY™ Världens mest avancerade automatiska system för test och kontroll av spabad.

Spa Boy™ gör att det blir enkelt och smidigt att hålla koll på ditt Arctic Spa™. Per automatik så tar den hand om de flesta skötselåtgärder som behövs. Konstant övervakning av vattnet i ditt spa med sensorer av medecinklassificering.

Spa Boy™ sänder uppdateringar om vattnets kvalité ARCTICSPA.SE INFO@ARCTICSPA.SE och temperatur till din smartphone, vilket säkerställer GÄVLE 079 300 20 22 INFO@ARCTICSPA.SE • KARLSTAD 079 300 11 46 ARCTICSPA.SE INFO@ARCTICSPA.SE att vattnet i ditt Arctic Spa™ är kristallklart, och redo för ARCTICSPA.SE GÄVLE 079 300 GÄVLE 20PRO 079 22 300 •20 22 KARLSTAD • KARLSTAD 079079 300 300 1146 46 POOL SCANDINAVIA KRYDDSTIGEN 8 I 11 GÄVLE POOL PRO SCANDINAVIA POOL PRO SCANDINAVIA KRYDDSTIGEN KRYDDSTIGEN 8I8 GÄVLE I GÄVLE bad och avkoppling.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.