Företagsbladet November 2019

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

November 2019

Hits For You: Dags att boka julbordet

UF: Viktigt för Gästrikland

CSR: Premiär för CFA NYTT

Mentor: Birgit Elonen


November-rabatt 10% • Klassisk Massage • Ayurvedisk Massage • Huvud- och ansiktsmassage Vi skräddarsyr företagskurser i friskvårdsperspektiv - Mindfulness, Yoga, Chiball och Massagebehandlingar.

Mot uppvisande av denna annons • Varmt välkommen!

N. Skeppsbron 3, Gävle Tel. 070-22 22 547 www.anitasbalansochharmoni.se

Medlem i

Politiker, prioritera brotten mot företagare!

Estetisk Plastikkirurgi Eya Le Wartie AB

De senaste årens dramatiska ökning av grova våldsbrott har orsakat stora nyhetsrubriker. Den lågprioriterade mängdbrottsligheten uppmärksammas inte på samma sätt, trots att den är mycket utbredd, ofta fungerar som inkörsport till tyngre kriminalitet och kostar svenska företag stora belopp.

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303

Vi möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren och vår region är absolut inte exkluderad. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. Utsattheten för brott har fått var femte handlare att fundera på att sälja eller stänga butiken. I byggbranschen ökade antalet inbrottsstölder med 60 procent under perioden 2013–2018.

E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN 2

Gävle KOMMUN

Hämmar tillväxt- och utvecklingsmöjligheter

Brottsligheten hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Deras direkta kostnader av brottsligheten uppgick i fjol till 55 miljarder kronor, enligt HUI Research. Till det kommer indirekta kostnader för säkerhetsåtgärder (exempelvis larm, kameror och väktare) och utebliven tillväxt. 55 miljarder är alltså sannolikt en ganska rejäl underskattning. Brottsligheten leder också till oro och otrygghet. Den effekten går inte att mäta i kronor men den påverkar hur både företag och människor agerar.

Ska vara tryggt att driva företag

Vem vill jobba i en butik där snatterier, rån och hot hör till vardagen? För många företagare är det vardag. Och hur går det för ett bostadsområde eller en ort när näringsidkare tvingas slå igen och samhällsservicen, där företagen ofta är en viktig del, blir ännu sämre? Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige. Så är det inte i dag. På allt fler platser tvingas företagare stänga sin verksamhet. Det vilar ett stort ansvar på politikerna att vidta åtgärder som minskar brottslighet och otrygghet. De måste i högre grad prioritera den brottslighet som kostar mest.

Gävle KOMMUN

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration nio gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.500 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Postnord Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Hits For You laddar för julbordsshow. Foto: Joe Formgren. Priser print 2019. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 12.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 7.975:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20%, Trippel 30%, Årsavtal 40%.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

November 2019 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Politiker, prioritera brotten!

2

Lyckad premiär för Husbils-bordet på Axmar Brygga

4

Nya tag på Restaurang Granliden i Storvik

5

Forsbacka erbjuder julbord – och firar 100 år

6

Dags för julbord med succéshowen på Hits For You

7

Välbesökt invigning hos Radio Gävle

8

8 trappsteg till ett starkare varumärke

10

Skarven, avskydd men skyddsvärd

12

Era goda nyheter och samhällsnytta med CFA NYTT

12

Nyföretagarcentrum utser årets mentor

14

Birgit Elonen – mentor hos NyföretagarCentrum

15

Nyckeln till effektivare business

16

Cooper: Vi behöver fler som Sundins

16

UF viktigt för Gästrikland

17

Sveriges nio värsta regler – och tillämpningar

18

Stiernholm: Vaska en uppgift ur din lista idag

19

Ny VD för Bilmetro

20

Firar med att montera alkolås

20

Länge leve muskelbilen

22

Hits For You Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

23-24

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2020 Nå alla företag i Gästrikland. Nio gånger om året. Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Horst Mueller

Eva Cooper

David Stiernholm

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Alla för företagande får vara med! Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Välkommen till effectplus.se

SVENSK PRESS.SE November 2019

Företagsbladet till alla företag 9 ggr om året Nästa nummer 3 december Manusstopp 14 november Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

SVENSK PRESS.SE

Hits For You: Dags att boka julbordet

UF: Viktigt för Gästrikland

CSR: Premiär för CFA NYTT

Mentor: Birgit Elonen

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta möjliga kostnad. I print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. Radio Gävle 102,7, Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 026-511 000.

3


Välkomna att boka in er fest i Gävles trevligaste samlingslokal

Nu med allt på samma plan .

Lyckad premiär för Husbilsbordet på Axmar Brygga.

Premiär för Husbilsbordet

Festvåningen eller Källarvalvet?

För företag och privatpersoner, 15-150 personer. Alla tillbehör finns på plats. Ni får hjälp och råd med catering, festfixning och annat praktiskt.

Den 19 oktober var det smygpremiär för det nya konceptet Husbilsbordet för husbilsvänner på kustnära Axmar Brygga i norra Gästrikland. Det går ut på att restaurangen välkomnar sina husbilsgäster och erbjuder dem som vill lära känna nya människor med intresse för husbilsliv till gemensamt bord där man kan utbyta erfarenheter, tips och råd och ha en trevlig kväll tillsammans.

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 För mer information se: www.mediatemplet.se

FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Fem par och husbilsekipage från olika delar av mellanssverige som tidigare aldrig träffats droppade under lördagskvällen in till ett eget långbord döpt till ”Husbilsbordet” och hade en trivselkväll utöver det vanliga när man berättade reseminnen och tipsade varann om sina respektive smultronställen. Gissa f.ö. vilka gäster som satt kvar längst den kvällen? – Mycket rolig och trevlig kväll. Vi hoppas att det kommer bli på fler ställen. Alltid roligt att träffa fler husbilsfolk, sade Lis Bandgren, Västerås. – Kul att få vara med på smygpremiären av ett välkommet och mycket uppskattat koncept som vi får se till att fler tar efter, ​t yckte Per Mohlin, Strängnäs. – Vi sedan starten gjort allt vi kan för att husbilsgäster skall komma och trivas hos oss med ambitionen är att vara en av Sveriges mest prisvärda och bästa ställplatser för husbilar, berättar grundaren av restaurangen Yngve Persson. Därför känns det extra kul att få vara först i Sverige med konceptet för ”Husbilsbordet”. Så frågar ni efter Husbilsbordet hädanefter har ni möjlighet att även lära känna andra trevliga husbilsvänner här hos oss. Dessutom så erbjuder vi hädanefter alla våra husbilsgäster på fördrink samt kaffe efter maten - även om de väljer att inte sitta vid husbilsbordet!

Leif Klövstedt • Axmar Brygga • effectplus.se

Ljud och ljus till både små fester och stora arrangemang

Teknik och upplevelser med ett bemötande i världsklass

Tfn: 026-51 05 34, 073-389 89 99 www.nojespoolen.se 4


Välkommen att boka årets julbord Julbordspremiär 22/11 Pris fr. 399:-

Nya tag på Restaurang Granliden Restaurangen har funnits i snart 100 år och har hetat Grandliden Mat och Vinhus sedan år 2004. Det nya namnet är nu Granliden Thai & Sushi House. Här serveras lunchbuffé med thairätter, sushi, tacos och svensk husmanskost. På kvällarna blir det a-la-carte. Då och då med underhållning. Restaurangen kan nu också stoltsera med fullständiga rättigheter. – Det här blir bra både för Storvik och oss, säger Bengt-Åke Lönn med övertygelse och erfaren blick. Restaurangen har alltså nu återuppstått och konkursförvaltaren Bertil Wingqvist ser det som en utmärkt lösning. Inte minst därför att BengtÅkes hustru Ramphueng varit mycket framgångsrik som krögare i centrala Gävle under flera år. Bengt-Åke har tidigare bott i Storvik under 10 år. Och både Ramphueng och Bengt-Åke känner sig mycket välkomna på orten. Hela familjen Lönn, 7 personer, kommer att arbeta i restaurangen, deltid eller heltid. Hustrun Ramphueng kommer att jobba minst 150 %! Bengt-Åke Lönn är energikonsult med egen firma och räknar med att ägna en hel del tid åt att sköta den nyförvärvade fastigheten. Läs hela artikeln på svenskpress.se sök granliden

Granliden • SvenskPress.se

Smaka årets nyheter: Oxsvansragu och 3 nya sillsmaker. Axmarbrygga Havskrog Varmt välkomna Tel: 0297 - 32 000 www.axmarbrygga.se

Lunchbuffén på Gluggen Buffén serveras på Gluggen i Hemsta, Gävle. Vardagar kl.10.30-13.30. 89:- med Gluggenkortet. 99:- ordinarie pris. Matlådor 57:med Gluggenkortet Ordinarie pris 63:-. Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost. Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida Gluggen.se

Smart

Svensk

Mat tlådor

ma ma och var e kalla .se ost i båd luggen Snabbk www.G

Tel. 026-61 55 55

Smaklig måltid!

Dags att börja arbeta med PR? Vill ni nå lokala, regionala eller nationella kunder? Publicera i SvenskPress.se genom PR-verktyget i effectplus.se Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad.

5


Forsbacka erbjuder julbord – och firar 100 år Forsbacka Wärdshus är en restaurang och ett hotell i Forsbacka med anor från 1700-talet. Det var ursprungligen en tjänstemannamäss för Forsbacka Jernbruket och har ett verifierat utskänkningstillstånd från 1782. Forsbacka Wärdshus byggdes ut 1919 då restaurang och övernattningsrum anlades i de tidigare flyglarna. Värdshuset drevs i Forsbacka Jernverks regi till 1967 då man anställde en krögare som öppnade även för allmänheten. 1984 sålde bruket Wärdshuset till familjen Palmborg och idag är det sonen Johan som driver verksamheten. I år kan man fira de 100 åren med ett traditionellt julbord som dukas upp för sittningar både dag- och kvällstid till och med 22 december. – 1978 serverade vi vårt första julbord på Wärdshuset och med den långa erfarenheten har vi lärt oss hur våra gäster förväntar sig ett ”Gästrikt” julbord, säger Johan Palmborg. Vår målsättning är att erbjuda en upplevelse utöver det vanliga. I den magnifika matsalen kan man njuta av bland annat husets egna sillinläggningar, strömming, julskinka och Janssons frestelse med mera för att sedan avsluta i det gemytliga ”kafferummet” med en stämningsfull brasa i den öppna spisen.

också nämnts som en av konstnärerna. Cyrillus Johansson var på sin tid en känd arkitekt, född 1884 i Gävle och dog 1959 på Lidingö.

Ligger vackert i utkanten av engelska herrgårdsparken.

– Vi erbjuder både välrenommerad restaurang och hotellrum i mysig 1700-tals herrgårdsmiljö, säger Johan Palmborg. Den lilla konferensen finner sin fördel hos oss då man inte behöver komma i kläm med andra eller störas av ett hektiskt stadsliv. Festvåningen erbjuder alternativ för så väl 50-årsfesten som stora eller lilla släktfesten eller bröllopet. På Forsbacka är man också stolta och glada över att ha varit en del av Astrid Lindgrens ”värld”. Balscenerna i filmen ”Är du inte klok Madicken”, där Alva fick dansa med sotaren. Madicken blev arg och Elisabeth bara skulle äta köttbullar. Allt inspelat på Forsbacka Wärdshus. Ingmar Bergmans tv-serie ”Den goda viljan” handlade om Bergmans far Erik Bergman, präst i Forsbacka 1913–18. Inspelningen gjordes dock inte i Forsbacka – som i manuset heter Forsboda. I ”Nattvardsgästerna” använde Bergman Forsbacka kyrkas predikstol.

Johan Palmborg • Foretagsbladet.se

100-årsjubileum

– Forsbacka Wärdshus är en av de äldsta restaurangerna i Sverige och definitivt i Gästrikland, säger Johan Palmborg. Och det känns stort att få jobba i den traditionen. Ett värdshus anlades vid brukets grindstuga och utskänkningstillstånd beviljades 1782. Brukets dåvarande ägare, Friherre Johan Magnus af Nordin, upprättade ett avtal med sin vän landshövding Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt och Kronobränneriet i Strömsbro, vilket af Nordin också ägde. Flyglarna uppfördes i mitten på 1800-talet. De användes som tjänstemannabostäder och bryggeri. Huvudbyggnaden, från början tjänstemannamäss, iordningsställdes 1919 efter ritningar av arkitekten Cyrillus Johansson. Värdshuset var ursprungligen arbetarbostäder som byggdes om och till 1919 och fick sitt nuvarande utseende. Det välvda taket i stora matsalen är bara det värt ett besök för sin rika utsmyckning. Målningarna är utförda av Carl Zellman och Fabian Månsson. Manne Östlund, som även utfört målningar i gamla kommunhuset i Valbo har

Friherre Johan Magnus af Nordin.

Boka julbord hos oss!

Centralt - effektivt - Personligt

Se våra erbjudanden: www.forsbackawardshus.se

varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

Vi har dukat till jul sedan 1919. Fira 100 år med oss! Julbord, luncher, kvällar & helger

Välkommen till Julen!

Lunchjulbord fr: 250:-

Forsbacka Wärdshus

026-351 70 • info@forsbackawardshus.se • www.forsbackawardshus.se 6

Johan Palmborg hälsar välkommen.

nYHet: nu har vi fullständiga rättigheter! gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se


Information från: Hits for you

Henrik Sundström här i form av arga snickaren tillsammans med showkollegorna Maria Doverud och Hanna Jämtsäter.

Dags för julbord med succéshowen Celebration på Hits For You Den nya dinnershowen Celebration på showrestaurangen Hits For You i centrala Gävle har blivit mycket uppskattad och har precis som föregående shower blivit en stor publikframgång med gäster från både när och fjärran. Vi kontaktar centralfiguren, producenten och artisten Henrik ”Henke” Sundström för att höra efter hur läget är inför julborden. Hur är står det till? – Tack det är bara bra. Det är så mycket roliga och spännande saker som händer just nu så jag njuter till fullo! Hur har hösten och mottagandet av den nya showen varit? – Det har varit helt fantastiskt bra och faktiskt över förväntan. Det känns som vi verkligen prickat rätt med denna show. Dessutom så går både diskot och karaoken bättre än någonsin så det känns verkligen väldigt bra. Vad skiljer den här showen från de tidigare? – Den här showen har en ännu större bredd än tidigare. Gästerna bjuds på allt från jazz, ballader, dansband, rock, pop och massor av komik så känns som den passar en ännu bredare publik än tidigare. Det är ju riktigt roligt när unga kompisgäng i tjugoårsåldern kan umgås och uppleva showen tillsammans med 40-talister. Där vill jag påstå att vi är rätt unika i vår del av landet.

Händer det något mer än dinnershow och julbord? – Ja, succén med Gasta Stand Up Comedy kommer att fortsätta. När julborden börjar kommer de att köra Stand-up på måndagar. Fram till dess så kör de som vanligt comedykvällar varje onsdag fram till den 20 november. Sedan är det som sagt både diskotek och karaoke varje helg. Vi har lite andra spännande saker vi håller på att planera, men mer än så kan jag faktiskt inte berätta om det… Hur har ni öppet under julhelgerna och nyår? – Vi kommer att ha öppet juldagen och annandagen för disko och karaoke och eventuellt en artist så det får man hålla utkik efter! Sedan kör vi showen traditionsenligt även på Nyårsafton vilket har blivit mycket uppskattat. Efter det så håller vi stängt under ett par veckor för att hämta krafter innan vi öppnar upp med show och disko igen den 18:e januari. Så ett riktigt hett tips är att redan nu boka vårens shower samt även köpa Årets Julklapp - som naturligtvis är presentkort på Hits For You!

Joe Formgren • SvenskPress.se

Hur kör ni showen med julbord i år? – Det är julbord och show tisdag till lördag och desutom dubbla shower på lördagar. De tidiga sittningarna på julbordet passar ju både företag och familjer med barn. Vi kör igång Julbordet torsdag en 21 november och kör fram till lördag den 21 december. Totalt har vi i dagsläget 26 stycken bokningsbara julbord och vi hoppas så klart kunna fylla alla dessa med fantastiskt nöjeslystna och festglada människor! Vad skiljer en kväll på Hits For You från ett traditionellt julbord? – En kväll på Hits For You är unik i det slaget att du kan äta god mat från vår julbordsbuffé samtidigt som man rycks med i en fantastisk show och däremellan så finns det tid till att umgås. Fredagar och lördagar så kör vi ju dessutom diskotek och karaoke efter showen. Så helheten i detta blir att man både får umgås, äta god mat, uppleva en förstklassig show som sedan kan avslutas med dans på diskot och karaoke inpå småtimmarna. Vad mer kan man begära? Vi satsar allt på att skapa ett nöjespalats utöver det vanliga!

Henrik laddar för julbordsshower med karaokevärden Ismail Moza. 7


Välbesökt invigning hos Radio Gävle Den 11 oktober var det öppet hus på Radio Gävle och det bokstavligen vällde in besökare i den nya studion på andra våningen i Fokets Hus i Gävle. Gästerna bjöds på fika och minglade med programledarna samtidigt som de fick se och höra direktsändningen på 102,7 MHz med inslag från stationens alla föreningar och gästande musikanter. Radio Gävle 102,7 drivs av Gävle Närradioförening och har flyttat och byggt upp en större studio här i Folkets hus i centrala Gävle. – Det var roligt att det kom så många och hälsade på oss, säger ordförande Anneli Thylin. Det märks verkligen att en riktigt lokal radiostation är uppskattad här i Gävle. Ett uppskattat inslag var att de tre kollegorna på den nya kanalen Oldies FM med Roffe Bergh i spetsen presenterade sig för första gången tillsammans under eftermiddagen. – Det här skall bli riktigt kul, säger Roffe. En slags naturlig fortsättning på Radio Nattsudd som vi naturligtvis inte kunde fortsätta med efter Svante Grundbergs tragiska bortgång i våras. I och med att vi är en lokal radiokanal så kommer vi att spegla vad som händer här och nu, i Gävle med omnejd även om musiken förstås blir ”A walk down memory lane”. Jag har fått grymma kollegor i form utav SvenErik ”Svenne” Lundberg och Jimmy Dyrebrandt. Det blir det en skön blandning av 50- till 90-talsmusik och tidig blues. Jimmy Dyrebrant kommer under måndagar och tisdagar att spela sitt program ”Jimmy’s Jukebox” mellan kl. 13.00-16.00. Det blir 80- och 90-talshits med både pop, rock och en del disco.

Roffes Retro, Svennes Blues och Jimmys Jukebox

radiostation! -- din dinlokala lokala radiostation! Med den mest blandade musiken • Lyssna mera och annonsera för en låg kostnad till många flera! Kontakt och lyssna live: www.radiogavle.se • 102,7 mhz Medverka från 916:- månaden 070-679 79 00, 026-126 126 8

Svenne Lundbergs program ”Svennes Blues” med den underfundiga titeln ”Wang Dang Doodle” spelar blues från 1920-talet och framåt samma tider på onsdagar. Svenne passar på att flagga för att det även kan bli en del rock n roll”. Roffe själv sänder programmet ”Roffes Retro” med ”det bästa från 60- och 70-talet” på torsdagar och fredagar mellan kl. 13.00-16.00. – Premiär för den nya kanalen var torsdagen den 17 oktober, så lyssna ni också vettja, hälsar Roffe. Alla program kommer att gå att lyssna på live men även i efterhand på vår hemsida oldiesfm.se. Tanken är också att vi skall göra podcasts av mer genomarbetade program med specifika teman. Där är vi övertygade om att det finns lyssnare över hela Sverige som kan vara intresserade. Gävle Närradioförening är en paraplyorganisation för flera föreningar som gör närproducerade sändningar via 102,7 MHz och är till för människor i alla åldrar i och runt om Gävle.

RADIO GÄVLE 102,7 MHz

Joe Formgren • SvenskPress.se

- med den mest blandade musiken!


LJUSDAL

4

61°49'12.3"N TRANSPORT, BUD & LAGER 16°3'29.6"E

Vi har inga chaufförer men många servitörer som älskar att lösa dina behov. Vill du ha en servitör som fixar din beställning enligt dina önskemål så ring. Vi älskar beställningar som kräver en lyhörd servitör – allt annat finns det andra som gör. BOLLNÄS Vi använder inte EDI men älskar IDE om hur 61°21'0.8"N SÖDERHAMN 16°23'35.8"E du vill ha det löst!

E

61°17'57.1"N 17°2'3.2"E

VÄNERN

Gästriklands största reklamplats

N

E45

A "N 9"E

E14

Vi ni också synas på

S

GÄVLE 60°39'32.6"N 17°10'54.9"E LJUSDAL 61°49'12.3"N 16°3'29.6"E

BORLÄNGE 60°29'18.9"N 15°28'44.3"E

BOLLNÄS 61°21'0.8"N 16°23'35.8"E

SÄLEN 61°9'54.7"N 13°12'48.2"E

SÖDERHAMN 61°17'57.1"N 17°2'3.2"E

MORA 61°1'8.1"N 14°32'6.9"E GÄVLE 60°39'32.6"N 17°10'54.9"E

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000

BORLÄNGE 60°29'18.9"N 15°28'44.3"E

MÄLAREN

E4 VÄNERN

Leverera Lastbilsbudet har två grundverksamheter – lokala slingor till ett rimligt pris och direkta bud med lastbil. Slingorna har en fast turlista även om tidsfönstret på varje ort kan variera lite. Behöver bokas dagen före men det kan trafikledningen berätta mer om. Vi har även lagringsmöjligheter samt förmedling av Expressgods över hela Europa. Vi samarbetar med såväl BRING som JETPAK som partners och har även transport till Stockholm varje kväll för distribution i hela Stockholm av pallgods dagen efter. Välkommen att utmana vår trafikledning!

E4

Reklam & Media

FÖRETAGSBLADET

MÄLAREN

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Telefon: 026-65 85 85 www.leverera.nu

9


8 trappsteg till ett starkare varumärke

Ta trappan istället för hissen, brukar man säga till den som vill stärka sin kondition. Samma råd kan ges till de organisationer som vill stärka sitt varumärke, för när det gäller varumärken finns det ingen hiss. Det går inte att med en knapptryckning flytta företaget till en ny position i människors medvetande. Nej, starka varumärken byggs inifrån, steg för steg. Här är en trappstegsmodell som kan fungera såväl för uppbyggnaden av ett enskilt medarbetarevent som det långsiktiga bygget av ett varumärke. Samling Vi blir alltmer digitala i vår kommunikation, men det räcker det inte att skicka mail eller lägga ut information på intranätet om medarbetarnas engagemang ska väckas. Nej, ett verkligt möte (IRL) mellan de människor som berörs är en förutsättning. När människor träffas blir det fysiskt påtagligt att man är en grupp – och första steget i förståelsen för vad vi representerar tillsammans är att vara tillsammans.

Sammanhang

När människor samlas söker de självmant efter gemensamma nämnare. Här gäller det att beskriva det sammanhang som företaget/organisationen/ avdelningen eller gruppen verkar i. Försök att alltid att ge deltagarna svar på frågorna ”Vad gör vi (här)?” ”För vem?” och ”Varför?” Det handlar om att måla upp ”den stora bilden”, den bild som ofta är glasklar för ledningen men faktiskt ganska sällan för medarbetarna.

Målet är att få en gemensam bild som alla kan förstå och acceptera. Alla ska ha samma uppfattning om ”vad”, ”för vem” och ”varför”. Alla ska dela uppfattning om vart gruppen är på väg och vad den vill åstadkomma.

Samförstånd

Lyckas ni skapa samsyn, så börjar människors hjärnor att arbeta. Och när de börjar förstå utmaningarna på samma sätt och rikta koncentrationen mot samma mål, uppstår det man kan kalla en ”kollektiv intelligens”. Då – när 10, 100 eller 1000 hjärnor arbetar åt samma håll – kan vi börja prata om konkurrenskraft!

Samverkan

Människor i samförstånd vill hjälpa varandra. Och när en grupp på allvar börjar hjälpa varandra ökar effektiviteten. Det finns modern ekonomisk forskning som tydligt visar att gruppers prestationsförmåga till största delen avgörs av deras vilja att hjälpa varandra i vardagen och faktiskt samverka mot det gemensamma målet.

Samhörighet

När människor hjälper varandra, och märker att alla får ut något av det, så stärks automatiskt samhörigheten i gruppen. Det blir påtagligt att ”viet” är större än ” jaget”, och det är något vi innerst inne längtar efter. Människan är ett flockdjur som behöver den bekräftelse som en grupptillhörighet ger.

Sammanhållning

Samtal

En av de viktigaste fördelarna med upplevelsebaserad kommunikation är möjligheten till dialog mellan deltagarna. (Om det bara är människor på scenen som är aktiva, så blir resten passiva.) Samtalet är nyckeln till att skapa delaktighet. Skapa utrymme för deltagarna att prata med varandra, samråda, och mejsla fram sin ”sanning”. Sprid denna sanning i gruppen och fortsätt att prata till ni börjar få en gemensam uppfattning.

Låt företaget blomstra skapa energifylld trivsel med våra växter

- för renare luft och miljö!

5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66 10

Samsyn

En grupp där ”vi-känslan” har fått fäste är en grupp som håller ihop och försvarar varandra. En grupp där deltagarna försvarar varandra är stark. Och en stark grupp är grunden till ett starkare varumärke. Och det var väl ett starkare varumärke du ville ha – eller hur?

Axel Wiman • Brinc Relations • effectplus.se

SÄLJA FÖRETAGET? Vårt ständiga erbjudande: Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt! Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med? Läs mer på: www.mixgavleborg.se


Ny hemsida - med Intranät? Bygga om er gamla hemsida till en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida som är enkel att administrera? Eller kanske bara ett smart Intranät? Er nya kommunikationsplattform optimeras för både läsplattor och smartphones. Nyhetsfunktion med länkar till sociala medier ingår. Vi hjälper er med funktion och design - sedan administrerar ni enkelt sidan själva!

bl i n l l i V

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida inom några dagar. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på som Facebook. Miniutbildning ingår i tjänsten liksom hosting, utveckling, support och service. Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

Muréngatan 14, Gävle www.precisreklam.se Telefon 026-511 000

re

ja l ä s r ö terf

b

ar m a s och

r?

tne r a p s et

Vi erbjuder Sveriges smartaste och mest lättanvända CMS

För mer information se www.yodo.se


Skarven, avskydd men skyddsvärd Det har varit en intensiv debatt om skarven med upprörda känslor hos dem som är drabbade av denna omdiskuterade fågel. Fiskare och besöksnäring känner sina verksamheter hotade av skador på både natur och fiskebestånd. Mitt i ”stormens öga” finns Länsstyrelsen som handlägger ansökningar om skyddsjakt på eller störning av skarv. Gävles Företagarföreningar hade därför bjudit in Elina Eriksson, Vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, till ett frukostmöte den 26 september på Gasklockornas restaurang för att berätta om vilka förutsättningar, lagar och förordningar som styr deras arbete. – Jag jobbar med både jakt- och viltfrågor, sa Elina Eriksson. Men idag ska jag prata om vårt arbete med skarven. – Skarven är inte en invasiv art enligt Naturvårdsverket och många ifrågasätter det men vi på Länsstyrelsen måste följa deras anvisningar, sa Elina Eriksson. Om man ansöker om tillstånd för åtgärder mot skarven och får avslag, kan man överklaga beslutet. Överklagan ska skickas till Länsstyrelsen som vidarebefordrat Förvaltningsrätten om det gäller skyddsjakt och till Mark- och miljödomstolenm om det gäller störningsåtgärder. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök skarven

Ralph Brodin • effectplus.se

FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Anna Idell grundare av CFA NYTT som kommunicerar CSR.

Era goda nyheter och stor samhällsnytta med CFA NYTT Nyligen släpptes en ny nationell kraftsamling i form av CFA NYTT. Det är en gemensam publiceringsplattform för aktörer som vill lyfta alla positiva saker som sker runt om i landet kopplat till CSR och konkret samhällsnytta. Behovet av att sprida goda nyheter och alla de goda ting som faktiskt sker i vårt gemensamma samhälle har aldrig varit större. CFA NYTT är grundad av Anna Idell som har en helt unik, mångårig och bred erfarenhet från både CSR (Corporate Social Responsibility) kopplad till samhällsnytta och hur olika resurser gemensamt skapar största möjliga effekt i samhället. – Låt oss tillsammans göra en kraftsamling kopplad till CSR, det vill säga våra företags möjligheter att göra uppmärksammad och mätbar samhällsnytta tillsammans med föreningslivet, de privata företagen och det offentliga, säger Anna. Det finns en uttalad och bred längtan efter det speciella loket som drar vagnarna framåt in i en ny framtid. Ett lok som drar fram på nya, inspirerande spår med destinationer som global folkhälsa. Inspirationskällor hämtas från världens alla hörn och ambassadörskapets röda tråd är största möjliga samhällsnytta.

Lyfter och stärker samhället att vara stolt över

CFA NYTT är Sveriges nya satsning på att lyfta fram både individer och olika grupper från samhället i stort. Hos CFA NYTT kommer du att läsa om inspirationskällorna som lyfter, stärker och satsar allt på ett samhälle för oss alla att vara stolta över. CFA NYTT är en community för alla förebilder som tillsammans skapar ett större engagemang. En inspirationskälla till att våga vara den modiga människa och aktör som är delaktig. Det behövs nu och i framtiden mer än någonsin. – Alla som vill vara med och bidra med sina goda budskap och berätta om sina projekt får möjlighet att medverka och sprida goda nyheter på ett sätt som inte har varit möjligt tidigare, säger Anna. Ni gör redan en enorm nytta var och en i samhället idag, men tillsammans kan vi nu genom CFA NYTT lyfta budskap, projekt och samhörighet på ett helt nytt sätt.

Regionala och nationella nyheter

CFA NYTT.se drivs i samarbete med nyhetstjänsten SvenskPress.se och Presstjänst.se som hjälper företag och organisationer att formulera, publicera och distribuera sina nyheter i flera olika mediakanaler och nyhetstjänster. – Mycket kul och roligt att få samarbeta med Anna i det här fantastiskt spännande projektet, säger Joe Formgren, grundare av SvenskPress.se. Jag är mycket imponerad av de enorma sociala projekt som Anna har drivit tidigare och många samhällsaktörer har mycket att lära av henne. Vi arbetar dagligen med att hjälpa verksamheter att nå ut med sina nyheter lokalt, regionalt eller i hela Sverige. Som samarbetspartner till CFA NYTT ser vi verkligen fram emot att nå en helt ny nivå för att verkligen få fram och belysa alla de goda krafter som finns och dagligen verkar runt om i vårt fantastiska land. Alla som vill och kan får vara med som ambassadörer – ni behövs. Ordet är fritt – och ditt!

CFA NYTT • SvenskPress.se 12Nyföretagarcentrum utser årets mentor Robert Nyström tackar Anders Rönngren för mentorstödet.

– Sverige behöver fler växande företag, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg. Det är många som håller med, bland andra Ann-Christin Käll, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum Gästrikland, där man hjälper nya företagare. Rådgivare och mentorer är viktiga pusselbitar i arbetet för att få igång fler företag. För att uppmuntra mentorer, som arbetar ideellt, utser man årets mentor i Gästrikland som därmed också nomineras att tävla om att utnämnas till årets mentor i Sverige. – NyföretagarCentrum Gästrikland ger kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning till dig som funderar på att starta företag eller precis har startat eget, berättar Ann-Christin Käll. Årets mentor, Anders Rönngren, presenterades officiellt av NyföretagarCentrum Gästrikland på ett frukostmöte som Gävles Företagarföreningar anordnade den 31 oktober i Gasklockornas restaurang. – Årets mentor är också nominerad när vi korar Sveriges främsta mentor i början av november, säger Ann-Christin Käll. Robert Nyström, vd på Prevtec Group AB, var adept till årets mentor i Gästrikland och även den som formulerade motiveringen. Robert blev nominerad till årets nyföretagare på företagargalan Eldkltotet 2019, – Jag startade Prevtec Group 2018 med föresatsen att jobba med sådant som jag tycker är viktigt, säger Robert Nyström. Prevtec är ett företag som vill visa vägen och göra skillnad genom att tillsammans skapa trygghet och långsiktiga relationer i alla led. Robert har också fritidsintressen som hjälper honom att tänka på annat, fiske och kraftsport, bland annat triathlon och Crossfit. Familjen har också mycket stor betydelse. – Jag jobbar också för att hjälpa ungdomar med att starta företag och uppnå sina drömmar, säger Robert Nyström. Man sår 1000 frön och om bara ett blir en blomma så är det värt allt arbete. Robert har haft hjälp av Anders Rönngren som mentor det här första året. – Fantastiskt att få den här möjligheten att få hjälp av en erfaren företagare som mentor, säger Robert Nyström. Anders har hjälpt mig att undvika de fallgropar som dyker upp men framförallt hjälpt mig att utveckla företaget genom att satsa på rätt marknad och rätt typ av kunder.

Årets mentor

Robert Nyströms motivering till årets mentor: Anders Rönngren är årets mentor på grund av hans extrema engagemang och intresse för mig och mitt företag i både med och

motgång. Anders har även en lång bakgrund som entreprenör där han gjort en enorm resa som verkligen inneburit både fosterställning och champagne. Anders har berättat för mig att han valde att bli mentor mycket för att han ville ge tillbaka till samhället men även växa som person och se en ny stjärna födas under hans vingar. Anders Rönngren, Stenmästarna Sverige med butik på Strömsbrovägen, har lång erfarenhet som företagare och entreprenör. – Jag jobbade som markingenjör på ScandiaConsult när min pappa plötsligt avled, berättar Anders Rönngren. Efter funderingar hit och dit så beslöt jag i samråd med familjen att ta över pappas företag, Rönngrens Mark & Trädgård. Företaget jobbade med markentreprenader, trädgårdsskötsel med flera stora kunder, bland annat Ericsson och Sandvik. Anders utvecklade verksamheten och expanderade verksamheten under ett antal år. Bland annat började man erbjuda trädgårdsdesign, kvalificerade trädgårdsanläggningar och dessutom öppnades en stenbutik i lokalerna på Kryddstigen. – Men förutsättningarna förändrades och vi förlorade flera kontrakt, som när Ericsson lade ner sin verksamhet i Gävle samtidigt som Sandvik och några andra större kunder valde att börja sköta sina markarbeten själva, berättar Anders Rönngren. Företaget gick inte att rädda men jag hade upptäckt hur stor den svenska marknaden är när det gäller stenprodukter och därför startade jag Stenmästarna. Det är inte helt lätt i början att starta upp, men företaget växer hela tiden och man säljer stenprodukter över hela landet. – Planen är att vi ska fortsätta växa på de marknader där vi är verksamma, säger Anders Rönngren. Företaget jobbar med försäljning av stenprodukter för både inomhus- och utomhusmiljöer med allt från marksten och murar till köksbänkskivor i sten samt marmor- och granitgolv mm.

En stor del av produkterna importerar de själva från hela världen.

– Gävle Hamn kommer att bli väldigt viktig för oss på sikt, säger Anders Rönngren entusiastiskt. Våra kunder är privatpersoner, köksbutiker och entreprenadföretag. Anders Rönngren är full av tillförsikt inför framtiden. – Jag har haft en fantastiskt spännande företagarresa och känner starkt att jag vill ge tillbaka, säger Anders. Därför har jag engagerat mig i Förtagarna i Gävle och i Nyföretagarcentrum. Anders Rönngren är också delaktig i Trossen och i Ung Företagsamhet. – När Ann-Christin Käll frågade om jag var intresserad av att bli mentor hos NyföretagarCentrum så tackade jag ja tämligen omgående, säger Anders Rönngren. Det har varit ett fantastiskt trevligt uppdrag och jag har ju också haft en väldigt inspirerande adept, Robert Nyström. Livet som företagare är fantastiskt spännande men kan också vara brutalt och väldigt ensamt. – Därför vill jag hjälpa andra som nyss startat sin företagarresa, säger Anders Rönngren. Anders bakgrund och erfarenheter gör att han är väl medveten om både möjligheter och fallgropar när det gäller företagande. Han har också visat att han kan dela med sig av det och inspirera andra företagare. Det är bara att gratulera Anders Rönngren till titeln som årets mentor NyföretagarCentrum Gästrikland! Läs hela artikeln på effectplus.se sök Nyföretagarcentrum

Torbjörn Edlund • effectplus.se

Vi stödjer NyföretagarCentrum Gästrikland...

Norra Skeppargatan 2, Gävle 026-66 05 60 aktivrevision.se

026-13 47 85 dina.se

Förrådsgatan 5, Gävle 026-10 51 60 errevision.se

Frukostbrickor: dinstadgefle.se 070-744 66 02

026-65 66 00 www.grantthornton.se

Bli medlem hos oss!

www.brynasforetag.se 14

gavle.se


Birgit Elonen och Ann-Christin Käll.

En av brickorna från DinStad.

Birgit Elonen – mentor hos NyföretagarCentrum NyföretagarCentrum har en viktig samhällsfunktion, nämligen att verka för att fler kan förverkliga sin dröm att starta eget företag. Företagen är grunden för framgångsrika länder, eftersom de genererar vinster som via ”lagom” beskattning formar samhällets servicefunktioner och den välfärd som behövs för att alla människor ska kunna leva ett bra liv. Men vi behöver fler företagare och fler företag och det är där som NyföretagarCentrum kommer in i bilden. NyföretagarCentrum erbjuder blivande företagare gratis rådgivning som granskar både affärsidé och individ om det är rätt förutsättningar för att starta eget. – Vi har erfarna rådgivare som alla är eller har varit företagare och som har erfarenheter som de delar med sig, säger Ann-Christin Käll, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Gästrikland. Med rådgivningen i ryggen är man förberedd för livet som egenföretagare och det enda vi kräver av är engagemang och en vilja att arbeta hårt för sitt företag. Rådgivningen är helt kostnadsfri tack vare ett nätverk av samarbetspartners som stöder NyföretagarCentrum finansiellt men också med personlig expertis och engagemang. Mentor Eget Företag är ett program som gör det möjligt att erbjuda nyföretagare kostnadsfri tillgång till en mentor, som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis under ett år. På så sätt får man möjlighet till en bättre företagsstart med både lönsamhet och framgång. – Vi behöver fler mentorer med erfarenhet av företagande, säger Ann-Christin Käll. Om man inte anser sig ha tid för det kan man ju bli samarbetspartner i stället! NyföretagarCentrums verksamhet finansieras främst av näringslivet men även av myndigheter och organisationer. Sammantaget har NyföretagarCentrum ett 30-tal nationella partners, medan den lokala verksamheten runt om i landet stöds av totalt över 2.300 samarbetspartners - företag, organisationer och myndigheter - alla inställda på att Sverige behöver fler livskraftiga företag.

Ställer upp som mentor

En av dem som ställer upp som mentor hos NyföretagarCentrum Gästrikland är Birgit Elonen, som arbetar på Murtek Sverige AB, ett företag i byggbranschen i Gävle. Birgit är även ordförande i Företagarna Gävle och medlem i styrelsen för Gävle Affärskvinnor. – 2015 startade jag också företaget DinStad efter många års funderingar fram och tillbaka, säger Birgit Elonen. DinStad marknadsför frukostbrickor tillverkade i Sverige med egen design, främst med lokala motiv och drivs parallellt med arbetet på Murtek. Hur kom NyföretagarCentrum in i bilden och hur har du tid med ännu fler engagemang? – Ann-Christin Käll är ordförande i styrelsen för Gävle Affärskvinnor och vi kom att prata om Nyföretagarcentrum och deras mentorprogram så hon frågade mig om jag var intresserad av att vara mentor, berättar Birgit Elonen. Jag tvekade först eftersom jag tänkte att jag kanske inte skulle klara av det, men nu är jag inne på mitt tredje år som mentor och det är jätteroligt. Hur hinner du med? – Jag har lärt mig mycket av mina adepter och jag vet att de har tagit med sig mycket från våra möten och dialoger, säger Birgit. Att var med och stötta dem som valt att kliva in i ett eget företagande är inspirerande och den tiden jag lägger ner ger mig så mycket tillbaka som jag också har nytta av i mitt eget företagande. Vad har du att säga till andra företagare om att vara mentor? – Jag har fortfarande tät kontakt med alla mina adepter och vi har blivit vänner och kollegor, säger Birgit Elonen. Så jag vill verkligen uppmana andra företagare att också stödja NyföretagarCentrum genom att ställa upp som mentorer eftersom det ger så mycket energi, inspiration och styrka - det är väl spenderade timmar - och den tid jag lägger ner på mitt mentorskap är så viktig att jag helt enkelt tar mig tid!

Torbjörn Edlund • effectplus.se

...gör det du också!

Kryddstigen 17, Gävle 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se

Stöd nyföretagandet i regionen!

Konsult & Miljöutveckling 073-031 62 47 prevtec.se

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

026-24 00 00 sandviken.se

026-678 51 60 Gävlevägen 80, Sandviken www.sanrev.se

Du kan stödja NyföretagarCentrum genom att bli samarbetspartner eller genom att ställa upp som mentor – eller både och! Mentor Eget Företag: innebär att man kostnadsfritt ställer upp för en nyföretagare och bidrar med sitt nätverk och erfarenheter för att ge adepten en bättre start. Samarbetspartner: Verksamheten finansieras av ett stort antal företag, organisationer och kommuner, som samarbetar med oss. Vill du veta mer – kontakta Ann-Christin Käll, ann-christin.kall@nyforetagarcentrum.se eller ring 070-6205975 15


Vi behöver fler som Sundins 1925 startade Eric Sundin en fabrik i Arbrå i Hälsingland som tillverkade skidor under namnet Sundins. Den svenska militären fick upp ögonen för skidtillverkaren och började köpa stora mängder skidor, varpå företaget växte snabbt. Efter en brand flyttades skidfabriken från Arbrå till Hudiksvall. Eric hade hela tiden ständigt nya uppfinningar på gång. I takt med att det användes mer och mer hydraulik i skidproduktionen och kunskapen ökade, bildade Eric Sundin tillsammans med byggmästaren Einar Frisk företaget Hydrauliska Industriaktiebolaget − Hiab.

Elizabeth Kuylenstierna är medlare, handledare och coach i ledarskapsutbildningar.

Nyckeln till effektivare business Tänk stort, skryt mer och vårda dina relationer i bolaget. Ledarskapscoach Elizabeth Kuylenstierna vet hur ditt företag kan växa. I november gästar hon Gävle med Företagarna Business Forum. Elizabeth Kuylenstierna är medlare, handledare och coach i ledarskapsutbildningar med såväl internationella företag som nationella koncerner och organisationer som kunder. Tillsammans med en rad andra talare deltar hon sedan i våras i Företagarna Business Forum. Nu står Gävle på tur den 12:e november.

Vad kan småföretagare lära sig av dig under Företagarna Business Forum?

– Jag betonar vikten av att jobba mycket med sitt team. Se medarbetare och få dem att trivas. Ju bättre ni samarbetar och kommunicerar, desto färre missförstånd och desto mer strålande resultat får ni. Stäm av hur ni uppfattar varann i vardagen och hur ni definierar saker. Era kunder märker dessutom direkt om ni har bra relationer på jobbet. Där vill man nämligen handla.

Du pratar också om vikten av att våga skryta lite mer?

– Ja, många företagare behöver prata för sig lite mer i dag. Tänk stort, skryt med vad ni har och var stolta. Mina föreläsningar heter ”Världens bästa ledarskap”, ”Världens bästa teambuilding” och så vidare. Jag tycker att jag kan bidra till att min publik kan bli världsbäst. Varför inte? Så tänk hur stort som helst, men jobba med delmål – och kom ihåg att fira. Det ska inte vara en kamp hela tiden.

Vad behöver företag bli bättre på överlag?

– Fler behöver ha koll på varför just de finns till och varför deras företag är meningsfullt. Vem är slutkunden, som de måste ha i åtanke och som de alla jobbar för? Jag kan bli ganska mörkrädd när kommer ut till en verksamhet och ber dem berätta vad grejen är med deras produkt eller tjänst. Jag får inte alltid ett rakt svar på det.

Vad har gett bra resultat för din egen del, som företagare?

– Att våga testa nya sätt. Att inte fastna i gamla sätt att göra saker. Att inte begränsa mig själv. Att göra det jag tycker är roligt för det blir jag också bäst på. Och att hela tiden vara på väg, utvecklas, vilja vidare till nästa steg, nästa utmaning.

Maria Nordlander • Företagarna • effectplus.se 16

En av de största uppfinningarna kom 1947, då man skapade världens första mobila hydrauliska kran. Det blev även startskottet för Hiab, ett företag som skulle revolutionera lasthantering över hela världen. Det här är historien bakom Sunfab, vars ägare Per, Mats och Jerker Sundin är Årets företagare i Gävleborg 2019. Sunfab är ett familjeföretag som kännetecknats av innovation, kompetens och framtidsvisioner. Efter mer än 90 år drivs företaget fortfarande i Eric Sundins anda. Samma familjekänsla, flexibilitet och innovativa lösningar präglar verksamheten, nu när den tredje generationen Sundin har tagit över. Idag är Sunfab ett av världens ledande företag inom hydraulik. Sunfab är ett av många exempel på framgångsrika familjeägda bolag av alla storlekar som finns här i Gävleborgs län. Familjer som likt Sundins leder ett företag som av tradition skapar nya produkter och innovationer. De samarbetar över generationer och bär en kultur i sitt ledarskap och för sin ort vidare. Tillsammans bär dessa familjer på en djup kunskap och en ständig nyfikenhet för nya affärer. En intressant frågeställning är om bolag som kontrolleras av en familj är mer framgångsrika än övriga bolag. Forskning inom området har under de senaste årtiondena intensifierats när det gäller familjeägandets effekt på bolags värdering och avkastning. Resultaten visar att familjeägda bolag värderas högre och har en högre avkastning än övriga bolag, vilket delvis förklaras av minskade agentkostnader. Bolag som fortfarande ägs av familjen som grundat det har en betydligt högre värdering och avkastning än övriga bolag vilket kan förklaras av långsiktigt ägande och den unika kompetens grundaren tillför. Närheten mellan ägare och ledning är nyckeln till detta. I familjeägda företag, där den största ägaren har en dominerande position, finns det större ekonomiska incitament att kontrollera ledning, och långsiktighet och överlevnaden över generationer är dominerande. Familjeföretag har också större omtanke för intressenter, såsom kunder, anställda och den lokala ortens utveckling. För de som driver ägarledda företag finns särskilda skatteregler som vi i Företagarna kommer att behöva hålla extra koll på. Ta till exemplen entreprenörsskatten, populär benämning av de så kallade 3:12-reglerna, de regler som styr hur aktiva fåmansföretagsägare beskattas för utdelningar och kapitalvinster. Just nu utreds 3:12-regelverket och många företagare är oroliga för försämringar. En del politiker verkar mest se på tabeller som jämför skatten mellan individer som byter från anställning till att arbeta i eget företag och att det då är fördelaktigare att vara företagare. Och här måste vi förstå de familjeägda och ägarledda företagens betydelse för vår region. Det är de företagen som bär på kultur, utveckling och jobbtillväxt på lång sikt. Därför är det viktigt att beslutsfattare tar med i beräkningen att skatten på ägande avgör om och hur stora investeringar som görs i ägarledda företag. Skatten påverkar också vem som investerar och äger företagen, och villkoren för medarbetare som blir delägare i företaget. Det spelar roll vilken väg Sverige väljer när det gäller entreprenörsskatten. Ska vi fortsätta att skapa bättre villkor för fler och växande företag med aktiva ägare eller ska vi ta risken att backa tillbaka till en tid då passivt ägande hade bättre skattevillkor? Svaret är enkelt. Fortsätt satsa på ägarledda företag. Det är där jobben och framtiden skapas. Vi behöver helt enkelt fler människor som startar och driver företag, för att skapa tillväxt, arbeten och en välfinansierad social trygghet.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg


UF viktigt för Gästrikland I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav föreligger är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt. Förra läsåret drev hela 1272 elever i Gävleborg UF-företag på gymnasiet, vilket motsvarar 44 % av en årskull och placerar Gävleborg på en tredjeplats nationellt när det kommer till genomslaget i gymnasiet. Ung Företagsamhet går som en röd tråd genom hela skoltiden. På grundskolan finns tre olika läromedel som anpassats för olika åldrar. Där får eleverna bland annat öva på sin kreativitet, företagsamhet och initiativförmåga. I övningarna finns även viktiga delar som problemlösning, ansvarstagande och samarbete. På gymnasiet finns processutbildningen UF-företagande som ger eleverna entreprenöriella egenskaper och en inblick i hur det är att driva företag. Även här övar eleverna på att samarbeta, ta ansvar, kommunicera och hantera de konflikter som uppstår. Efter gymnasietiden erbjuds eleverna att gå med i nätverket UF alumni. Ett nätverk som matchas med arbetslivet men också försöker uppmuntra alumnerna att flytta tillbaka eller stanna i Gävleborg efter avslutade studier och andra orsaker till flytt från regionen.

Välskött förening

Ung Företagsamhet Gävleborg är en välskött förening där ett unikt nätverk mellan kommuner, skola och privat- och offentlig sektor Bli medlem hos oss!

bildats genom åren. Lärare handleder och med stort engagemang tar de sina UF-elever i mål och ger dem möjligheten att få öva på sitt entreprenörskap. Partners från näringslivet satsar och delar med sig av både kompetens, pengar och tid. En arena som förenar. Ung Företagsamhet är en inkluderande verksamhet där kvittot på genomslag oftast reflekteras i elevers entusiasm. Glöden, glädjen och drivkraften som skapas i dessa sammanhang är oslagbar. Här riktas strålkastarna till stor del på graden av ansträngning oavsett utgångsläge. Alla kan vara med, alla kan delta och alla kan få känna känslan av att jag har något att bidra med.

Satsa på Ung Företagsamhet

Är det något som politiker, tjänstemän, rektorer, lärare, näringsliv och föräldrar borde kunna ställa sig bakom och uppmuntra till hundra procent så är det vikten av att ge våra unga i samhället en möjlighet att lära sig vad entreprenörskap och företagande handlar om. Varför inte göra entreprenörskap obligatoriskt på schemat från grundskolan och uppåt? Att satsa på Ung Företagsamhet och låta det ta plats i länets alla skolor är en investering i framtiden. Helt enkelt en investering i framtidstro.

Ung Företagsamhets styrelse i Gävleborg:

Ulrika Spåls, Gävle ordförande, Lena Bogren, Gävle, Magnus Bolinder, Bollnäs, Josefin Bergqvist, Sandviken, Andreas Sjöberg, Sandviken, Katarina Svender, Ljusdal.

Anna Leima • Ung Företagsamhet • effectplus.se

Markanläggning och utemiljöer

• KONTORSSTÄDNING www.carinastad.info www.brynasforetag.se

Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna.

Marksten, murar, Trädgård- och Beskärning, fällning, planteringar m.m. parkskötsel. stubbfräsning. Nu även grindar, villa- och industristängsel.

Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Tel. 026-61 32 00 Ny grön hemsida: www.pirab.nu 17


Sveriges nio värsta regler – och dummaste tillämpningar fPlus kommunkoll har tagit fram en riktigt roande lista på Sveriges dummaste regler 2019 och exempel på hur de har använts. Som när myndigheten stoppade biobränsle gjort på hästbajs eller Leif Mannerström tog strid mot en vansinnig regel. Notera att som företagare är det naturligtvis mycket oroande med den här typen av direkt dårskap och myndighetsövergrepp.

6. Byråkrati sänker världens mest miljövänliga laxodling. Entreprenörerna bakom Smögenlax vill starta världens mest miljövänliga laxodling. Ansökan avslogs i april av Mark- och miljödomstolen med motiveringen att utsläppet i havet skulle kunna påverka miljömål negativt. Men utsläppen är bara en bråkdel av de utsläpp som sker i norsk laxodling. 7. Doung måste riva sin restaurang – förfulade torg. Doung Thach köpte en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men kommunen ville att Doung Thach skulle riva två tredjedelar av restaurangen. Motivering: Det förfulade torget. Efter kritiken ändrade kommunen beslutet.

1. Leif Mannerström röt till mot tvångstekning av mat. Krögare och stjärnkockar tog strid mot Leksands kommun som krävde att insjöfisk hettas upp till minst 56 grader trots att andra kommuner har liberalare regler, till exempel grannen Rättviks kommun.”Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Abborre ska absolut inte stekas för länge”, sa stjärnkocken Leif Mannerström till fPlus om bråket. Fallet avgjordes när Mannerström fick rätt i den påföljande rättsprocessen. 2. Kommunens nota för fyra mejl – 8 000 kronor. Efter en mejlväxling om fyra meddelanden landade en faktura på 5 360 kronor i tillsynsavgift räknat på fyra timmar på Babors kontor. Dessutom innehöll fakturan en registreringsavgift på 2 680 kronor. 3. Jenny Nyström ansågs inte måttfull nog. Kalmarbaserade bryggeriet Ängöl fick inte sälja sitt midsommaröl på Systembolaget. Detta eftersom etiketten på flaskan – ett sommarmotiv av den kända svenska konstnärinnan Jenny Nyström – ansågs strida mot kravet på ”särskild måttfullhet”. Till slut fick Ängöl rätt.

8. Växjö höjde priset för tillsyn med 423 procent. Företagaren Karin Fransson driver en fotvårdsklinik i Växjö. För henne har priset för den kommunala tillsynen ökat med 423 procent. Tidigare tog det en timme för kommunen att granska Karins fotvårdslokal, i dag tar det 3,5 timmar. Timpriset för tillsynen har dessutom ökat från 600 till 897 kronor per timme. 9. Svensk byråkrati tvingar företag förstöra mat – eller betala hundratusentals kronor. Livsmedelsverkets byråkrati tvingar företaget Kahls Kaffe att kassera te eller att betala hundratusentals kronor i ökade kostnader. För att klara sig måste företaget gå omvägen via Tyskland där myndigheterna istället har valt att samtala med företagen.

Källa: fPlus • Svensk Press.se

4. Krångel stoppar biobränsle gjort på hästbajs. Elföretaget Fortum lägger ner projektet med att göra biobränsle av hästbajs i Sverige. Svensk lagstiftning sätter käppar i hjulet. 5. Ätbara ägg kasseras. Svenska livsmedelsbutiker tvingas slänga massor av ägg trots att de är fullt ätbara. Anledningen är en EU-regel som säger att senast en vecka innan bäst före-datumet måste äggen vara sålda annars ska de kasseras, skriver Aftonbladet.

Service av mobiltelefoner sedan -98

Vi utför snabba reparationer på mobiltelefoner och läsplattor.

Öppettider: Mån-Fre 08.00-17.00 Lunchstängt: 11.45-12.45 Tel: 026-18 80 15 www.telecomservice.se

N Strandgatan 29, Gävle

Dags att börja arbeta med PR? Vill ni nå lokala, regionala eller nationella kunder? Publicera i SvenskPress.se genom PR-verktyget i effectplus.se Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad.

Alkohol-/drogproblem eller spelmissbruk på din arbetsplats?

Alla nummer hela året! Gästrikla

nds affär

smagasi

n - med

Öppenvårdsbehandling specifikt riktad till arbetslivet. Vi kartlägger – motiverar – rehabiliterar.

effect för

alla före

tag.

Novemb

er 2019

• Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet 3 kanaler - till bästa pris

Hits For

UF: Viktig

You: Da

gs att bo

ka julbo

rdet

t för Gästr

ikland

CSR: Prem

iär för CFA

Ring oss på 026-10 20 34 eller besök www.core-rehab.se 18

NYTT

Mentor:

Birgit Elone

n

www.foretagsbladet.se • Telefon 026-126 126


! litet a V k med r a b V i job

Vaska en uppgift ur din lista idag Att ha ordning på att göra-listan är en nyckel till god struktur i arbetsvardagen. De som vill anstränga sig så lite som möjligt för att hålla koll på det de har att göra har en enda lista som är komplett och som lever över lång tid. När de haft den ett tag, har listan blivit tämligen omfattande. Men, det är ok, för de har den i en form eller ett verktyg som gör att den ändå blir lättöverskådlig. Listan är kategoriserad på något eller några olika sätt, så att de kan välja att bara se det utsnitt de är intresserade av för stunden - utan att överväldigas av att behöva se alla uppgifter i en hop hela tiden.

Slappt slagg

Gör så här

Vill du få din att göra-lista att vara rättvisande och slimmad, gör nu så här: 1 Skumma igenom hela din att göra-lista så att du ser alla uppgifter. Jag gissar att du inte gör det så ofta, men nu är stunden inne. Leta efter en eller flera uppgifter som: • inte längre är aktuella att göra, eller • borde gjorts för länge sedan och nu är loppet kört, eller • inte längre är en god idé, eller • du inte längre har lust att göra (och kan ta konsekvenserna av att du inte gör) 2 Hittar du någon eller några - vaska! Ta alltså bort den eller dem, rätt och slätt. Njut av hur du slipper sådant som kanske rent av hängt över dig. Skönt.

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Verkstad & Industri

FÖRETAGSBLADET

Men, över tid blir det uppgifter kvar i listan som inte blir gjorda. Det är uppgifter som inte hade något definitiv deadline när de skrevs till listan och därför har de blivit liggande, till förmån för alla tidsbundna uppgifter. Det kan också vara uppgifter som ”kunde vara bra”, men som det inte är helt nödvändigt att de blir gjorda. När uppgifter som dessa blir fler, blir att göra-listan längre än vad den annars skulle vara. Den visar inte bara det du har att göra, utan också sådant du skulle kunna göra om du får tid över. Det är i och för sig bättre att de står på listan än att de finns på en hel hop andra ställen, men visst blir din att göra-lista såväl rörigare som mindre skarp om den utöver det väsentliga också innehåller sådant du någonstans vet att du aldrig kommer att göra ändå? Vaska därför idag bort en uppgift som inte hör hemma där.

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Mindre skräp, mer väsentligheter

Om du vaskar bort sådant som blivit kvar på din att göra-lista kommer listan att få ett större värde för dig. Den blir mindre en avstjälpningsplats för sånt du inte hinner nu och mer ett stöd för dig att komma ihåg allt det där du inte får missa.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 19


Ny vd på Bilmetro Magnus Kurberg på Taxameterteknik i Gävle firat med att montera alkolås.

Firar med att montera alkolås Namnet förpliktar och heter man Taxameterteknik så förstår var och en att är det något man behärskar så är det att montera taxametrar. Men som serviceföretag mot bilburna branscher så har även alkolåsen idag nästan blivit en standard för alla kategorier av yrkestrafik.

Stefan Hellgren - ny VD för Bilmetro AB.

Stefan Hellgren har från och med den 1 november 2019 tagit över som VD för Bilmetro AB. Stefan har i fjorton år arbetat som sektorchef för Bilmetro Personbilar i Dalarna. Filip Andersson, som varit ägare och VD under många år, väljer att nu fokusera på arbetet som VD för moderbolaget Bilmetro Finans & Förvaltning AB. Han kommer också att vara styrelseledamot i koncernens samtliga bolag och blir därmed en fortsatt aktiv ägare. Dock får han mer tid för strategier kring digitalisering och elektrifiering, frågor som är viktiga för en bransch som står inför stora förändringar och snabb utveckling. – Stefan har sedan många år tillbaka drivit en viktig sektor av Bilmetro. Det känns tryggt att han tar över som VD då han känner bolaget och vår verksamhet. Med Stefans kompetens och erfarenhet står vi rustade för framtiden, säger Filip Andersson. – Det är med stor ödmjukhet och mycket stolthet jag tillträder som VD för Bilmetro AB. Att tillsammans med våra chefer och medarbetare få vara med och leda bolaget in i framtiden ska bli en intressant utmaning. Självklart kommer vi att fokusera på våra kunder och en fortsatt tillväxt för bolaget, säger Stefan Hellgren.

Sara Herder • Bilmetro • effectplus.se

Beställningstrafik och nöjesresor Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se 20

– Vi har sedan starten hjälpt i första hand regionens taxibolag med sin utrustning, berättar Magnus Kurberg, grundare och ägare av Taxameterteknik. Men de senaste åren har alkolås verkligen blivit en hygienfaktor som i princip alla företag med tjänstebilar i någon form är intresserade av. Alkolås är en anordning som monteras i olika typer av fordon som t.ex. bilar, bussar och lastbilar. Det fungerar som en slags startspärr som gör att föraren måste lämna ett godkänt utandningsprov innan fordonet startas. Om mätaren ger utslag för att den som blåser druckit mer alkohol än vad som är tillåtet, innebär det att fordonet inte kan startas. – Jag har monterat alkolås sedan 2004 och märker hur intresset har ökat enormt då vi nu får montera allt fler alkolås förutom annan utrustning på alla möjliga typer av företagsfordon. Dessutom hjälper vi även privatpersoner som får villkorat körkort med finansiering, information och guidning om vad de behöver göra för att få sin ansökan inlämnad och behandlad av Transportstyrelsen när de behöver ett villkorat alkolås. Taxameterteknik som för övrigt firar 10 års-jubileum i år håller till på Beckasinvägen 3, på Näringen i Gävle intill Gävle Taxi och blir därför ofta förknippad med just dem och taxametrar. – Ja, jag vill passa på att poängtera att vi är ett fristående bolag som hjälper alla taxibolag och andra branscher med olika typer av utrustningar till sina bilar. Förutom taxametrarna och alkolåsen så jobbar vi faktiskt en hel del även med däck, dragkrokar och även hela verkstadsinredningar till hantverksbilar. När det gäller jubileum så har vi firat genom att utöka våra lokaler och har nu ny entre med kontor ut mot gatan. Vi hälsar därför alla välkomna och bjuder mer än gärna på en offert gällande marknadens mest prisvärda system för alkolås.

Joe Formgren • SvenskPress.se

Marknadens mest prisvärda Alkolås

Vi monterar alkolås i olika typer av fordon som bil, buss och lastbilar. Kontakta oss för kostnadsfri offert. Marknadens mest prisvärda system. Villkorat Alkolås Vi hjälper dig med information och guidning om vad du behöver göra för att få din ansökan inlämnad och behandlad av Transportstyrelsen.

Erbjudande Alkotest 1495:- (ord. 1995:-) Gäller t.o.m. 2019-11-30

– mycket mer än bara taxametrar! Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se


Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården

Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

www.platverkstan.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

21


Länge leve muskelbilen Är bilen en fiende eller rullande vardagshjälte? Många har åsikter om det – men utan bilen skulle de flesta av oss inte kunna leva våra liv och inte heller bo vart vi vill. Därför firas Bilens Dag den 28 oktober i Sverige, vilket är ett initiativ från motorbranschen. I bilens hemland USA går man dock mycket längre än så. Där har nämligen politikerna i senaten beslutat att man årligen ska fira Collector Car Appreciation Day. Amerikanska politiker är oense om det mesta, men när det gäller bilen är både republikaner och demokrater rörande överens. Därför beslutade den 112:e kongressen att man årligen ska fira Collector Car Appreciation Day. Allt för att visa hur viktigt det är att samla, renovera och hålla liv i det amerikanska kulturarvet på hjul. Hollywood fattade galoppen tidigt och skapade många klassiska bilrullar som American Graffiti och Bullitt. I USA är bilen en självklar del av vardagskulturen och muskelbilarna från femtio, sextio och sjuttiotalet har gett inspiration till såväl filmer som musik. Dessutom ser nyare biosuccéer som Gone in 60 Seconds och The Fast and the Furious till att traditionen hålls vid liv. Även om Collector Car Appreciation Day inte drar folk i stil med nationaldagsfirandet så ökar antalet deltagare för varje år. ”Arrangemanget är enormt viktigt för bilhobbyn” säger Rick Treworgy som driver Muscle Car City i Florida. Här delar erfarna mekaniker med sig hur man använder svets och lackspruta till en helt ny generation som blivit bilintresserade efter att ha spelat dataspel. Under firandet samlas hundratals blankpolerade jänkare på parkeringsplatsen utanför museet - men knappast inga europabilar. ”När det kommer till nostalgi, muskler och fenor så är det bara amerikanskt som gäller” säger Rick med glimten i ögat. Även politiker dyker upp i sina rullande klassiker - allt för att visa hur viktigt det är att hålla liv i bilkulturen. Förre vicepresidenten Joe Biden gör ingen hemlighet av att hans passion utanför politiken är en grön Corvette Stingray från 1967. Republikanen Richard Burr tillika demokraten Jon Tester är båda bilentusiaster. Därför slog de båda senatorerna sina kloka huvuden ihop och resultatet blev att kongressen röstade igenom Collector Car Appreciation Day den fjortonde april 2011. Men om det rådde politisk enighet när bildagen skapades så är risken nu stor att det är just politiska yttringar som kan slita sönder den. Årets folkfest hölls den tolfte juli och efter att varit helt fri från politik under åtta år så invaderades arrangemangen med flaggor, dekaler och skyltar om att rösta på Trump 2020. Det som en gång skapades av eniga demokrater och republikaner blir nu ytterligare ett drama i maktens korridorer. Att blanda ihop entusiastbilar med politik gör man inte ostraffat i USA.

Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent • CNP AB

22

Rick Treworgy & Carl-Ingemar Perstad.


BOKa FesteN OCH julBOrdet I gOd tId V Ä l K O M M e N at t F I r a e r H e l K V Ä l l t I l s a M M a N s M e d O s s

Har du något att fira så är Hits For You det perfekta stället. Möhippa, svensexa, födelsedagsfest, kick-off eller varför inte bara en helkväll med kollegorna, vännerna, sambon eller grannen. ÖPPEttIdER

Onsdagar: 18:00-22:00 Torsdagar: 18:00-24:00 Fredagar: 18:00-03:00 Lördagar: 18:00-03:00 dInnERSHow Torsdag-Lördag: 18:00-23:00 dISKotEK Fredag-Lördag: 23:00-03:00 KaRaoKE Fredag-Lördag: 23:00-03:00 Stand-UP GASTA: Onsdagar, www.gastacomedy.se JUlBoRd MEd SHow 21:a Nov-21:a Dec: 18:00-23:00

KonFEREnSMÖJlIGHEtER Tillbringa en kreativ eftermiddag i centrala lokaler. Mer än 100 personer i biosittning. Varför inte avsluta med en dinnershow?

PRISER • Show med trerättersmiddag: 695:• Barplatser med Show, på anvisad plats: 210:• Barplatser med Show, inkl plocktallrik: 395:• Barplatser med Show, inkl nachotallrik: 275:• Julbord med Show Tisdagar: 695:• Julbord med Show Ons-Tor: 795:• Julbord med Show Fre-Lör: 895:• Julbord med Show tidig sittning Fre-Lör 13.00-17.00: 695:• Nyårsafton med Show, nyårssupé: 1195:-

HotEllPaKEt Från 1095:- /pp inkl. frukostbuffé, del i dubbelrum på stans bästa och mest centrala hotell, samt trerättersmiddag och show.

Hits For You AB Nygatan 18, 803 20 Gävle Tel: 026-101 202 www.hitsforyou.se

Showen kan abonneras för mindre och större sällskap.

Alla priser ovan inkluderar garderob, entré till diskotek och karaoke.

För sällskap större än 50 personer öppnar vi gladeligen upp restaurangen även övriga dagar. Det går även bra att abonnera lokalen eller skräddarsy ditt eget evenemang för större såväl mindre sällskap.

KontaKt 026 - 101 202 bokning@hitsforyou.se Onlinebokning på www.hitsforyou.se

precisreklam.se


da g s at t B O K a N Ya s H O W e N & j u l B O r d e t

5th Year Anniversary

SHOWRESTAURANG DISKOTEK

KARAOKEBAR STAND-UP

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.