Page 1

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

Oktober 2015

Framtidens vinnande affärer: effect+kryssningen

Bomässan: Dags igen

Gävle kommun: Frukost

Motor: Lätthackat 1


JULKLAPPEN TILL PERSONALEN ÄR FIXAD

Bättre offentlig upphandling krävs

Nu kan ni ge bort en julklapp som passar alla samtidigt som ni är med och stöttar cityhandeln.

• •

Beställ på vår hemsida Över 100 deltagande företag • Företagsfakturering

www.gavlecity.se

Helhetsupplevelser i unika miljöer Konferens, Middag, Tält, Event & Äventyr

– Högbo Bruk eller mobilt!

Kontakta oss för offert: info@aventyrsservice.se Telefon 026 - 21 50 01 www.aventyrsservice.se 2

Offentlig sektor upphandlar för omkring 600 miljarder kronor varje år. 600 miljarder! Det är en ofattbart stor summa pengar som företagen i vår region har möjlighet att sälja för, växa och utvecklas av. Men tyvärr går skattemiljarderna till allt färre företag. Pengarna går ofta till de företag som blivit experter på att lämna anbud. Men att vara anbudsproffs behöver inte betyda att man är bäst lämpad för uppdraget eller att beställaren får mest ut av skattepengarna. Många företag upplever upphandlingar som ett stort problem. Enligt en enkätundersökning Svenskt Näringslivs genomfört har kommunerna i regionen bland de sämsta betygen i offentlig upphandling i Sverige! Företagen är kritiska till hur upphandlingarna går till, de anser att upphandlingarna bara gynnar vissa företag och att kommunerna och Inköp Gävleborg bara väljer de billigaste alternativen där kvalitet är underordnat. Antalet anbud som lämnas in blir färre i hela landet. I snitt lämnas 3,8 anbud per upphandling, det skulle kunna vara många fler. Ju fler som lämnar anbud, ju större urval, desto större chans att få en leverantör som ger mest valuta för skattepengarna.

Bli bättre på dialogen med företagen

De som ska upphandla offentligt måste ställa sig frågorna: varför upphandlar vi och vad vill vi uppnå? Vad är målet med vår verksamhet? Det kommunerna och Inköp Gävleborg måste bli bättre på är dialog, både i förarbetet och för ett bättre underlag, med företagen. Ett bra sätt är att bjuda in företagen minst en gång per år för att prata upphandlingar. Inför större upphandlingar är ett tips att boka in specifika dialogmöten med tänkbara leverantörer. För att stimulera och utveckla marknaden med hjälp av upphandlingar borde kommunerna och Inköp Gävleborg fokusera mer på att upphandla funktion istället för att fokusera på skall-krav. Företagen anser att det finns ”skall-krav” som inte går att följa upp, det offentliga måste bli mycket bättre på uppföljningar. Ett beslut om en leverantör är bara början på en lång relation. Skall-kraven begränsar, förhindrar bra konkurrens och kostar pengar. Jag menar att man bör skapa större utrymme för innovation och nytänkande. Det gäller att våga köpa nya lösningar och att efterfråga nya lösningar – den utvecklingen hjälper regionens företag att utvecklas och växa.

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gävleregionen. Information och inspiration nio gånger om året - på nätet gratis året runt. Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Företagsbladet är till för Er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland och från och alla kontor i södra Hälsingland samt i Norduppland. Distribueras av Posten till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda, Österfärnebo samt till alla kontor i Alfta, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Skutskär, Älvkarleby, Skärplinge och Tierp. Dessutom postas den till ett stort antal beslutsfattare.

Oktober 2015 – Innehållsförteckning

Upplagan 7.750 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Posten Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset

Skalbar näringslivsfrukost

6

Bomässan i Gävle slår rekord

8

Lotta Pettersson: Bättre offentlig upphandling

2

Entusiastisk och effectfull kryssning

4-5

Thoren Business School presenterar sig

Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: effect+kryssningen 2015. Foto: Joe Formgren. Priser print 2015. Separat prislista för banners och nyhetsbrev. 1/1-sida 12.950:- Priset inkluderar publicering 1/2-sida 7.975:- på internet och reklamskatt. 1/4-sida 4.750:- Moms tillkommer. 1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:Hela tidningen gratis på: 1/32 sida 875:www.foretagsbladet.se Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

9

Ny rekryteringskonsult

12

600 bygglovsgranskare till Gävle

13

David Stiernholm: Ta inte allt på volley

14

Ahlgrenska Donationsfonden

15

Styrelsearbete

16

Max:Så ställer du bättre frågor

16

Hälsosam och ekonomisk ventilation

17

Problem med lagerutrymmen?

18

Tucson premiärvisades

21

Så lätt hackas din bil

22 Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

Oktober 2015

Nästa nummer 10 november

Manusstopp 23 oktober

Utgivning och priser: www.foretagsbladet.se

Framtidens vinnande affärer: effect+kryssningen

Bomässan: Dags igen

Gävle kommun: Frukost

Motor: Lätthackat

Boka julfesten hos oss! Vi ordnar festen exakt som ni vill ha den. Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare niklas@gestrike.net Mobil: 070-289 88 80

Välkommen! Bokning: 026-51 88 00 S Kansligatan 22, Gävle www. soderskalla.se

Söders

Källa

Boka julbord hos oss! Per-Erik Jäderberg

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Fotograf, säljare pej@gestrike.net Mobil: 070-512 26 26

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Se våra erbjudanden: www.forsbackawardshus.se Välkommen till Julen!

Följ oss på

Peter Tällberg

David Stiernholm

Johannes Gardelöf

Säljare peter@gestrike.net Mobil: 070-263 40 13

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Motorskribent CNP, Car News & Pictures AB

Forsbacka Wärdshus

026-351 70 • info@forsbackawardshus.se • www.forsbackawardshus.se 3


Entusiastisk och effectfull kryssning med effect plus+ Den 16-17 september for affärsnätverket effect plus+ från Gävleregionen ut på sin årliga kryssning. Det var femte året i rad som man samlades på Viking Cinderella för att under ett par intensiva dagar hinna nätverka, diskutera samt lyssna på föreläsare och ha trevligt tillsammans. Arrangören Nalle Rydstrand hade garanterat två dagar full av inspiration, kunskap, kontakter och nöje och de som lämnade bussarna åter i Gävle verkade mycket nöjda. – Känslan är minst lika positiv som tidigare år så det skall verkligen bli spännande att få utvärdera deltagarnas synpunkter, hälsar Nalle. Deltagarantalet var riktigt stort och vi hade 107 företag och organisationer fördelade på nästan 170 entusiastsiastiska effectare. I bussarna ned fick deltagarna göra grupparbeten om hur affärsnätverket skall utvecklas i framtiden samt dekorera en egen ”klipput-buss” på uppdrag av 4Sign och Nettbuss, stadsbussarna i Gävle. Vinnare blev Malin Göthe, Grant Thornton i Gävle och ett särskilt hederspris gick till Kalle Wahlström och Trossen i Gävle som arbetar med samverkan mellan högstadieelever och arbetsliv inom privat och offentlig sektor. De fick bägge en helt dekorerad buss i pris under en månads tid.

Framtidens vinnande affärer

Föredragshållarna levererade verkligen på temat ”Framtidens vinnande affärer”. Jonas Birgersson beskrev sin resa och påtalade att den enorma utveckling som skett de senaste åren är bara en liten början av det som komma skall. För att visualisera detta så berättade han om Googles förarlösa bilar som nu har tillstånd att åka i trafiken i tre delstater i USA. Med tanke på att lastbilschaufför är det vanligaste jobbet i USA idag så är det en bransch som kan vara under stor förändring i en nära framtid. För att visualisera den artificiella intelligensen hos datorer visade han en film där en dator efter fyra timmar lärt sig ett dataspel utan instruktioner för att sedan prestera ett resultat ingen människa varit i närheten av.

Therese Albrechtson bjöd verkligen på sig själv och sina med- och motgångar under temat ”Våga, vårda och vinn” och tipset att göra det du verkligen är bra på och fokusera på det. Gävlebördige Lars-Johan Åge med kopplingar till både Högskolan i Gävle och Handelshögskolan i Stockholm redogjorde både roande och pedagogiskt om konsten att göra affärer. Åhörarna fick ta del av sju års forskning och de fyra hörnpelarna som är inte bara grunden utan hela det gemensamma fundamentet till hur man”baxar affärer i hamn” oavsett storlek på affär, om det är produkter eller tjänster, lokalt eller globalt. Mycket uppskattad var även effect+panelen med politikerna Åsa Wiklund-Lång (S), Inger Källgren Sawela (M) och Jerker Klang från Fiberdata samt entreprenören Pelle Jonsson från Svensk Webbhandel i Hofors. Deltagarna minglade friskt inte minst i Business Loungen där ett 20-tal medlemmar visade upp sin verksamhet och attraktiva erbjudanden.

Några röster från deltagarna:

– Helhetsintryck av kryssningen är mycket bra. Alla tre föreläsarna var intressanta och det kändes som en bra mix. Tycker också att det fungerade bra med Business Loungen, vi hade fullt tryck hela tiden. Jag hann inte ens gå runt till de andra utställarna, vilket var lite tråkigt men samtidigt ett gott tecken! Alla bjöd till för att det skulle bli både givande och trevligt. Tycker också att det var väl arrangerat hela vägen. Överraskande bra föredrag. Rolf Scherdin, Swedbank Gävle – En mycket trevlig och välorganiserad resa. Alla var ”på” från första början. Intressanta och inspirerande föreläsare, kanon. Stämningen är det största intrycket och som gör att man går och ”längtar lite” till nästa gång. Thomas Bäck, Gästrike återvinnare – Av mina tre effect+kryssningar var nog detta den bästa! Bra helhet och mycket bra föreläsare. Intressanta med en bra blandning. Lasse Flach, Trimtex – En effect+full kryssning. Mycket positiv med både deltagarna och föreläsarna. Det finns många härliga och positiva människor i företagen så det ser ljust ut! Peter Jansson, AA Tält & Fest AB – Superbra upplägg, väldigt inspirerande föreläsare och trevliga nätverkare. Kreativiteten gällande skissa på bussreklamen imponerade. Precis så här kreativa, inspirerande och föredragare med glimten i ögna som ger mest. Robban Pettersson, 4Sign

4


– Mitt helhetsintryck av kryssningen är mycket gott. Det är fantastiskt vad som kan hända när kreativa och engagerade människor träffas under trevlig former. Stort tack till konferensplanerarna för bra logistik och ett bra innehåll och upplägg. Bra föreläsare. Kalle Wahlström, Trossen, Gävle Kommun – Stort tack till er alla som engagerat sig i detta. Jag är mycket nöjd. Ni inspirerande och fick igång stämningen. Nalle är fantastiskt och får allt att hålla ihop och få deltagarna att känna sig uppskattade och få fram vikänslan. Vilken energi! Ove Brinkheden, Arbetsförmedlingen – Ett mycket trevligt och välordnat event som gav mig vad jag förväntade mig. Lite nya kontakter och bra information som jag har nytta av framöver. Störst intryck gjorde engagemanget och positiviteten som finns hos företagarna i Gävle! Alla tre föredragshållarna var bra och givande men Birgersson var min favorit. Daniel Blomquist, Office IT-Partner – Mitt helhetsintryck är över förväntan. Fullt ös i programmet men ändå lättsamt och hanterligt. Bra nätverkande, glada deltagare! Bäst var Birgersson i sin entusiasm och framåtsträvan. Bra spridning på ämne, alla kändes relevanta. Johanna Färdigh, Brandson AB – Det som gjorde störst intryck på mig var den avslutande föreläsningen av Lars-Johan Åge om ”Konsten att göra affärer”. Den modell han visade var av stort intresse även för mig som arbetar i en tjänsteproducerande sektor utan vinstdrivande syfte. Rent generellt var kryssningen värdefull när det gällde att knyta kontakter samt att, genom samtal, öka kunskapen om samhällsfrågor. Peter Hallgren Stjerndorff, Svenska kyrkan – Jag tycker det var fantastiskt roligt och över förväntan. Trevligt att träffa kunder och potentiella kunder, att få höra och se nya verksamheter och att för mig som nyinflyttad lära känna de andra företagen i Gävle lite mer. Det som gjorde störst intryck på mig var faktiskt Nalle och Joe! De var så väldigt öppna och duktiga på att föra alla samman och att skapa en trevlig stämning. Intressanta och relevanta ämnen och karismatiska och härliga föreläsare. Riktigt bra! Sara Enebrink, Experis Finance

Att alla deltagare kändes så motiverade. Jag fick känslan av att detta var något som ”vi gjorde för oss”, inte något som ”dom gjorde åt mig”. Mycket hög nivå på föreläsningarna, Birgersson skulle dock behövt ha tre ggr så lång tid. Ett betyg för hur bra föreläsningarna var är att jag hela tiden går och klurar på hur jag skall omsätta saker som man lärt sig i praktiken Jerker Klang, Fiberdata – En fantastiskt bra arrangerad kryssning! Många intressanta företag som deltog. Gillade Jonas Birgersson bäst. Mycket bra arrangerat av er på effect. Bra tidsschema. Marie Berggren, Personalpartner – Trevligt och proffsigt. Störst intryck gjorde de positiva deltagarna och även kvalitén på föreläsarna. Elisabet Von Wachenfeldt, Arne Blom – Störst intryck gjorde Åges teoretiska modell. Han var toppen. Jonas var också mycket intressant och Therese med ”Våga, vårda och vinn” belyste det här med att våga på ett bra sätt. Mikael Sundström, Arkitektkopia Gävle – Bra och trevlig stämning. Logistiken fungerade bra. Störst intryck = Stämningen! Föreläsarna! Intressanta och bra. De gav mig inspiration inför hösten. Jessica Zetterholm, Gästrike Vatten AB – Kryssningen var mycket trevlig och inspirerande och gav nya kontakter som jag kan ha nytta av i mitt arbete. Jonas Birgersson var grym, rolig, energirik och bjöd verkligen på sig själv. Helene Engman, PwC Läs hela artikeln och se fler bilder på www.foretagsbladet.se Sök ”kryssning”

Text och foto: Joe Formgren SvenskPress.se

– Ett fantastiskt välorganiserat evenemang med excellenta föreläsare och fantastisk stämning.

5


Skalbar näringslivsfrukost Onsdagen den 2 september hälsade Gävle kommun företagare välkomna till ännu en näringsrik frukost. Det informerades om aktuella händelser inom Gävles näringsliv samt gav deltagarna möjlighet att knyta kontakter med andra företagare och diskutera näringslivsfrågor med lokala politiker på plats. Mer än hundrafemtio företagare hälsades välkomna till ett fullsatt Söders Källa av bland annat Jörgen Edsvik (S), Inger Källgren Sawela (M), kommundirektör Göran Arnell och t.f näringslivschef Ida Andersson. På agendan fanns bland annat kiropraktorn och styrketränaren Niclas Carlson vilken behandlar tusentals kunder via mobilen och sin nättjänst Webcoach. – Webcoach är en personlig tränare på nätet för alla som har ett tillstånd, provsvar eller testresultat som kan förbättras med fysisk aktivitet, förklarade Niclas. En handuppräckning i publiken visade att de allra flesta tränade, men att endast ett fåtal hade något träningsprogram. Ingen kunde dock påvisa några mätbara resultatförbättringar de senaste åren! – Detta är en skalbar icke materiell tjänst på nätet där man kan mäta kvalitet. Allt från hälsa på enskilda individer till hur effektiv en organisation egentligen är. Principen bygger inte på ””How do you do” utan i stället ”Can you do”?

Exempel på framgångsfaktorer är att när Niclas fick uppdraget att ta ut världslaget i amerikansk fotboll och då besegrade USA i sin egen nationalsport på hemmaplan. Högaktuella är också ishockeylaget Frölunda Indians som siktar på att bli inte bara Sveriges, utan världens bästa hockeyförening när det gäller att skola unga spelare från junior till senior och elit. – De tog världsrekord redan förra säsongen genom att ha flest unga spelare draftade till NHL med hjälp av bland annat det här systemet, berättade Niclas. Moderator Cecilia Adolfsson uppmanade publiken till bordssamtal om de i sin verksamhet kunde se förutsättningar för hur de skulle kunna utveckla sina verksamheter med liknande tjänster. Av sorlet och kommentarerna att döma så var det åtskilliga som såg nya möjligheter genom detta sätt att tänka. Tidigare landshövdingen Barbro Holmberg avtackades av Jörgen Edsvik för sitt goda arbete under åtta år i länets tjänst Därefter presenterade norrmannen Stig Erlend hur de vill bygga en hel stadsdel i anslutning till Gavlehov och Gävletravet då Gävle i en nära framtid kommer att passera 100.000 invånare. Dessutom informerade Marie Tapper från Trygghetsrådet om Arbetsgivarchansen som går av stapeln den 21 oktober i Gavlerinkens entréhall och Erika Rydstrand från Furuviksparken berättade om deras rekordsommar.

Joe Formgren • SvenskPress.se

FÖRETAGSFES TER OC H C ATERING QUIZ TORSDAGAR • JULBORDSPREMIÄR FREDAG 27 NOVEMBER • 295:-

RESTAURANG NATTKLUBB BAR x 3 6

Tel. 026-18 30 21 www.heartbreak.se

VÄLKOMNA


FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens

Varmt välkomna till den musikaliska mötesplatsen

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Americana Bonanza 9 oktober Jojje Wadenius & Cleo 19 oktober Sanne, Mats & Benneth 25 oktober

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Pathetique - 15/10

Bröllop i Kikarn´ - 18/10 Gävle Symfoniorkester - Bruchs violinkonsert 5 november

Julbord, jultallrik, buffé, 3-rätters Vi ordnar den mat ni önskar till julfesten. Kom till oss eller så kommer vi till er!

Julkorgar från 250 kr

Salif Keita 6 november

Louise Hoffsten &

Daniel Norgren - 30/10

Zillah & Totte - 8/11

Wentus Blues Band - 28/10

För mer information och biljettbokning: gavlekonserthus.se

Köp nyårsmaten hos oss! Nygatan 7 • 026 - 18 99 00 • www.geflegourmetservice.se

7


Bomässan i Gävle slår rekord

Bomässan har etablerat sig som Gävleregionens viktigaste mässa för alla husägare, vare sig det är villa, fritidshus eller bostadsrätt. Nytt för i år är att vårmässan hölls i Sandviken och det blir höstmässa i Gävle i stället den 6-8 oktober i GTKhallen, som tidigare år! Olyckskorparna kraxade och menade att Bomässans succé i Sandviken skulle göra det svårt för Bomässan i Gävle. Fel, fel, fel! Det blir nytt rekord för Bomässan i Gävle och utställningen kommer att vara större än någonsin. I Sandviken var det närmare 90 utställarna som lockade nästan 8 000 besökare till Bomässan I Göransson Arena. – Jag tror att den lyckade mässan i Sandviken har fått utställarna att tänka till och det är redan nästa 70 utställare bokade, säger Gustav Granberg, projektledare för Bomässan i vår region. Det var många av utställarna i Sandviken som direkt bokade plats i Gävle. I vanlig ordning är det fokus på hus och trädgård men också maten har stort utrymme. – Ta med barnen till mässan, det finns massor av roliga aktiviteter för de mindre besökarna. Vår maskot Fixit tar emot i leklandet som är öppet hela helgen säger Gustav Granberg. På alla 15 Bomässor i år kan man träffa Matte & Willy från TV4:s program Bygglov. De bjuder på massor av underhållande och bra tips som man har nytta av där hemma. Dessutom leder de den populära tävlingen ”Handy Girl”.

På Bomässan i Gävle kommer också Paulina Draganja vara i gång med bra förvaringslösningar. Sedan några år tillbaka driver hon Sveriges största förvaringsblogg, Förvaringsdrottningen, som ger tips och råd om hur man kan skapa ordning och reda hemma med smarta förvaringslösningar. Det blir både nya utställare och sådana som varit med i flera år. Till den senare kategorin hör Anders Rönngren, Rönngren Mark och Trädgård. – Vi har fått stort gensvar i alla år och dessutom har vår monter utsetts till finaste montern två gånger, så det är klart att vi kommer att vara i GTH-hallen i november också, säger Anders Rönngren, vd på Rönngren Mark och Trädgård. Bomässan äger rum under er lågsäsong när trädgård är iskallt - i dubbel bemärkelse – så hur gör ni då? – Det ska bli kul för vi ska visa något helt nytt för Gävle, nämligen stenprodukter för inomhusbruk, som köksbänkar, samt granit, marmor och skiffer för golv och vägg, säger Anders Rönngren. Anebyhusgruppen är med på Bomässan i Gävle för första gången med nye säljaren Jörgen Lundborg. – Jag besökte Bomässan i Sandviken och med det intresse jag upplevde där så är det självklart för mig att vara med i GTK-hallen, säger Jörgen Lundborg. Dessutom hoppas jag kunna erbjuda besökarna byggklara tomter.

Compass Fairs • SvenskPress.se

Nya kunder? Träffa dem på årets

bomässa Gävle, GTK-Hallen 6-8 november 2015

Närmare 8 000 personer besökte vår succémässa i Sandviken i mars. Nu är vi tillbaka i Gävle - boka din monterplats idag! Kontakta projektledare Gustav Granberg, 076-119 17 93. 8

läs mer på bomässa.se


Thoren Business School presenterar sig Debatten om friskolor fortsätter och därför hade GävleBrynäs-Tre-Ankare Rotaryklubb bjudit in rektor Joacim Swedén att berätta om Thoren Business School på ett lunchmöte den 21 september på restaurang BaraVara. Thoren Business School startades av Raja Thoren i Umeå 2006 och har sedan dess vuxit till tredje största friskolekoncern I Sverige! Företaget ägs av grundaren och de betalar all skatt i Sverige och vinsten går tillbaka in i verksamheten för utveckling av koncernen. Varför startades Thoren Business School? – Vi är ingen vanlig gymnasieskola och vi kommer aldrig att bli vanliga. Vi är ett affärsgymnasium där vi får elever att växa, utvecklas, prestera och må bra, säger Raja Thorén, grundare. I Gävle finns skolan sedan 2007 och de har sina lokaler i Baltichuset, bredvid brandstationen. – 80 procent av lärarna är behöriga och övriga väntar på att få sin behörighet av Skolverket säger Joacim Swedén. Alla av skolans program ger högskolebehörighet men eleverna är anställningsbara efter gymnasieexamen. – Ungefär 40 procent av eleverna läser vidare medan övriga börjar arbeta eller gör något annat, till exempel reser jorden runt, sa Joacim Swedén. När Skolinspektionen granskade verksamheten i Gävle i år fann man inga brister i verksamheten, vilket är glädjande för alla parter! I årskurs tre åker alla elever utomlands på en Business Trip. De får presentera sin idé vart de vill åka, varför och hur de tänker sig att finansiera resan. Och dessutom ska de ha med något ställe som de kan hjälpa ekonomiskt på plats. – Många lyckas ju tjäna tillräckligt med pengar på sitt UF-företag för att få ihop till både resa och gåvor, sa Joacim Swedén. Thoren Business School har som ambition att eleverna ska vara anställningsbara när de lämnar skolan. Synd att Thoren Business School fanns när jag var ung… Läs hela artikeln på www.foretgsbladet.se

Torbjörn Edlund • SvenskPress.se

Dags för fest?

post@taltofest.se

rabatt på hytten

Babord, styrbord, julbord Cinderellas konferenspaket med Leif Mannerströms julbord Prisex 805:- per person. Dygnskryssning Stockholm–Mariehamn, del i Insidehytt, julbord inkl vin, öl, läsk och kaffe, frukost, konferenslunch i Seaview, lättöl eller vatten samt fyra timmars konferens inkl kaffe och frukt.

ol, Tält, Bord & St en Sc r, Ba d, Ståbor .m. m e rm Vä , Porslin AB AA Tält & Fest Box 6015 ige 800 06 Gävle Sver 64 05 Tel +46 (0)26-51 19 20 Fax +46 (0)26-14

50 % Kampanjpris!

AB AA Tält & Fest Box 6015 ige 800 06 Gävle Sver 64 05 - mera än tält Tel +46 (0)26-51 lto20fest.se 26w-14 .ta19 (0)w Fax +46 w post@taltofest.se

- Hör av er till oss!

Prisex gäller sön–ons, 18/11–26/12 2015 vid minst 10 konfererande och när två personer delar Insidehytt. Kod JULBORD.

- mera än tält

www.taltofest.se

Läs mer på Vikingline.se eller ring för att boka 08-452 40 40.

9


Roll Ups, diskar och mediaväggar Hos oss finner du ett brett utbud av roll ups, diskar och andra displayprodukter. Närproducerade i egen verkstad. Kontakta oss med dina behov, så tar vi tillsammans fram den optimala lösningen för just dig.

Kontakta våra säljare: Jonas Brodin: 026-66 25 19 jonas.b@gavleoffset.se

Joel Wallman: 026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

Martin Hedberg: 026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

Leif Jansson: 026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB Tredje tvärgatan 5 • SE-802 84 Gävle. • Tel. +46 (0)26 66 25 00 • www.gavleoffset.se • info@gavleoffset.se 10


FÖRETAGSBLADET

Reklam & Media I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Levande växter & Konstväxter En grön investering är en bra investering

• KONTORSSTÄDNING

5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med? Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Visitkort - Brevpapper - Fakturapapper - Kuvert Reklamblad - Foldrar - Mappar - Dekaler Broschyrer - Affischer - Vykort - Etiketter m. m.

– Hos oss är det alltid tryck!

17

����� www E-po

Södra Skeppsbron 17, 802 84 Gävle Södra Skeppsbron 17, 802 84 Gävle Tel.026-10 29 23 • info@trycktrean.se • trycktrean.se

Visitkort - Brevpapper - Fakturapapper - Kuvert - Reklamblad - Foldrar - Mappar - Dekaler -

Hemsideserbjudande Behöver ni en modern, responsiv och sökmotoroptimerad hemsida? Vi erbjuder Sveriges enklaste och mest lättanvända CMS (Content Management System). Hemsidorna är responsiva och optimerade för både läsplattor och smartphones. Nyhetsfunktion med direktlänkar till sociala medier ingår. Vi hjälper er att skapa funktion och design baserat på befintlig text, bild och grafisk profil.

9900:- (ord. pris 12500:-) Gäller t.o.m. 2015-11-15 Pris exklusive moms.

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida på en vecka. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på Facebook. En timmes utbildning ingår och då hinner ni lägga upp ett par nyheter också. Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

www.precisreklam.se

Telefon 026-511 000 11


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Ny rekryteringskonsult Poolia erbjuder hög kompetens och lång erfarenhet inom rekrytering, uthyrning och chefsrekrytering och är det största bemannings- och rekryteringsföretaget specialiserat på tjänstemän. Nu har man själva rekryterat Christian Richtnér som rekryteringskonsult till Gävlekontoret. Vem är du?

– Jag är en Gävlekille som studerat och arbetat i flera olika länder. Jag studerade tre år i Australien med inriktning på ekonomi och marknadsföring. Under min studietid fick jag möjlighet att bygga en teoretisk förståelse hur ekonomi fungerar både i företag men även i samhället. Jag tillbringade nästan tre år i Peking innan OS 2008 vilket var en spännande tid då Kina förberedde sig för OS och besökare från hela världen. De senaste fem åren har jag arbetat som konsultchef inom bemanning och idag ansvarar jag för Poolias Gävlekontor när det gäller rekrytering av alla typer av tjänstemän.

Vad är din roll på Poolia i Gävle?

– Som rekryteringskonsult handlar det om att få ett företags förtroende när de letar efter ny personal. Det innebär att jag träffar många chefer och företagsledare och berättar hur Poolia arbetar i en rekryteringsprocess. Jag skriver jobbannonser, gör kravprofiler, läser och selekterar CV:n, intervjuar, testar och gör olika sorters bakgrundskoll på slutkandidater.

Vad är det viktigaste att tänka på när man skall rekrytera en ny medarbetare?

– Det är en svår fråga. Jag skulle vilja utveckla frågan ytterligare, en av de viktigaste är att man besitter den fundamentala förståelsen för att klara av de kompetenskrav som finns för en tjänst. Men ibland spelar det ingen roll hur mycket kompetens eller erfarenhet en person besitter. Har inte personen rätt egenskaper och värderingar för att passa in ett företag så kommer det inte fungera bra trots allt.

Vad är det vanligaste misstaget man gör när man rekryterar ny personal?

– Man har ett för litet urval av de rätta kandidaterna och nöjer sig med det. Som rekryteringskonsult så ”searchar” jag rätt kandidater och tar en första kontakt via telefon för att få mer information. Detta gillar våra kunder då vi ger dem ett större urval.

Har du några goda råd att dela med dig när det gäller rekrytering? – Gör en ordentlig kravprofil och se till att göra den i samförstånd med andra beslutsfattare inom företaget. De som ska anställa bör vara överens om detta när man väl startar en rekryteringsprocess. Om du ska använda dig av testverktyg på kandidater, använd rätt test. Gå inte på magkänsla utan se till att ta referenser på en slutkandidats tidigare chefer. Var beredd på att ingen är 100 % rätt för sitt arbete. Det finns alltid utvecklingsområden.

Har du något favoritordspråk?

– När det gäller att hitta rätt person till ett företag så lever jag efter mottot ”Inställning slår klass”. Se bara på vad lilla Island har gjort inom fotbollen med Lars Lagerbäck.

Poolia Gävle • SvenskPress.se 12


Ändrade öppettider

Från och med idag kan du besöka oss på följande tider: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

Nästa år i september står Samhällsbyggnad Gävle värd för Föreningen Sveriges Bygglovsgranskare och Byggnadsnämndssekreterares utbildningsdagar (FSBS). Drygt 600 deltagare väntas delta i kongressen. Under den tre dagar långa kongressen, som äger rum på Gävle konserthus, möts tjänstemän och förtroendevalda inom nämnder och styrelser som hanterar plan- och bygglovsfrågor, för utökad kunskap och möjlighet att utbyta erfarenheter. Elisabeth Jonsson, förvaltningschef och Åsa Larsson, bygglovschef på Samhällsbyggnad Gävle är mycket glada för beskedet. – Vi har tillsammans med Gävle Convention Bureau gått in med en ansökan om att få arrangera FSBS utbildningsdagar, och det känns både roligt och hedrande att få värdskapet för dagarna 2016, säger Elisabet Jonsson. – Sådana här möten gör att människor knyter kontakter och bildar nätverk, får inspiration, nya idéer, och kraft att jobba vidare hemma i sin egen kommun, säger Åsa Larsson. Gävleregionen har ett flertal unika och framgångsrika projekt som pågår och som vi gärna delar med oss av till resten av Sverige. Under dagarna kommer vi att visa upp bland annat Gävle Strand, planerna kring Å-rummet, Gavlehov och Kungsbäcksområdet med nya studentbostäder och Mackmyras Whiskyby. Gävle Convention Bureau är också mycket nöjda över att Gävle får den stora kongressen till Gävle. – Att locka ett möte, en konferens eller kongress till sin stad är viktigt, säger Elisabeth Hugg på Gävle Convention Bureau. Det skapar arbetstillfällen, stärker stadens varumärke och bygger stolthet. Ett möte av den här storleken omsätter närmare 4 miljoner kronor som landar hos våra lokala företagare.

Gävle Convention Bureau • SvenskPress.se

Nordea Bank AB (publ)

600 bygglovsgranskare till Gävle 2016

10.00–15.00 10.00–15.00 10.00–15.00 10.00–18.00 10.00–15.00

Tidsbokad rådgivning varje dag kl 8.00-18.00. Välkommen att boka tid på telefon 0771-22 44 88

Gävle Norra Kungsgatan 5 0771-22 44 88 nordea.se

FÖRETAGSBOENDE I SANDVIKEN Trivsamt och funktionellt boende hos oss. Veckovis eller enligt avtal.

www.everystay.se +46(0)708-12 07 14 info@everystay.se

Vi erbjuder

trygghet genom

kunskap och

förtroende Moderna och funktionella IT-lösningar för företag och organisationer.

www.interlan.se GÄVLE • BOLLNÄS • ÖRNSKÖLDSVIK N. Kungsg. 5 • 803 20 Gävle • 026-18 50 00 13


Ta inte allt på volley

Beställningstrafik och nöjesresor Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

När det kommer in något nytt, frestar det att hugga tag i det direkt och få det avklarat, så vi blir av med det. Har vi mycket att göra, är det verkligen skönt att få en sak av allt ur världen.

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

STOR UTFÖRSÄLJNING EFTER VM 2015 I FALUN! Rabatter 30 - 70 %

Det senaste av kvalitetsinredningar! Kinnarps Gävle Dalarna Tel: 0771-750 760 | info@gd.kinnarps.se | kinnarps.com

GÅ MED I VÅR E-CLUB! Få förmåner för 1370:Erbjudandet gäller t o m Lucia 2014

HAPPY HOMES SANDVIKEN Industrivägen 18, Sandviken Telefon: 026-27 51 08 Öppet: Mån-Fre 7-18, Lör 9-13

rkitekt!

Bli din egen arkitekt!

Energieffektiva hus

HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Klipp och klistra, rita till och dra ifrån eller varför inte börja med ett helt tomt ark? Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det.

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Klipp och klistra, rita till och dra ifrån eller varför inte börja med ett helt tomt ark? Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. I samarbete med:

På hemsidan www.vastkustvillan.se hittar du mer information. Du är även välkommen att ringa Energieffektiva hus Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80

I samarbete med:

Men, det är en fälla. Jag har kommit på mig själv med att ägna en halvdag eller mer till att på uppstuds efter uppstuds smasha till på de mejl som kom in. Jag blev en mästare på att under den halvdagen svara blixtsnabbt och ordna det som mejlen innebar direkt. Efter ett alldeles för långt tag går det upp för oss: vi har glömt vår att göra-lista! En titt på den och vi upptäcker att där var en hord uppgifter som vi skulle ha ägnat tid åt istället, som hade högre prioritet än allt det vi mejlat om hittills på dagen. Resten av dagen kommer att bli allt annat än behaglig när vi arbetar ikapp för att ändå hinna från jobbet i rimlig tid.

Det senaste som kom in i någon form kan ha högsta prioritet, men ofta har det det inte. För att välja uppgift på ett sätt vi inte kommer att ångra behöver vi sätta det nyinkomna i relation till allt annat vi har att göra (på listan, till exempel) och göra en prioritering bland allt istället för bara bland det vi har framför oss. Även en uppgift som skrevs till listan för tre veckor sedan kan idag ha absolut högsta prioritet - högre än det senaste mejlet som kom in. Vad vi än får avklarat, blir vi av med. Nog är det egentligen lika skönt att bli av med något som legat länge som något som kom in nyss, när det kommer till kritan?

Gör så här

Trubaduren 114

ill och dra h vår

Ett slags dubbelfel

Senast är sällan mest brådskande

Gå in på: sandviken.happyhomes.se

På hemsidan www.vastkustvillan.se hittar du mer information. Du är även välkommen att ringa Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80

Är det det som senast kom in (som ett mejl, till exempel) får det oss att känna oss handlingskraftiga om vi direkt, som “på volley”, drämmer till och fixar det omedelbart.

Om du känner igen dig i att du mer än du skulle önska “fastnar” i att göra de senast inkomna sakerna istället för att få gjort det som redan finns och som också ska bli klart snart, gör så här: 1. Den närmaste veckan, öva på att hantera inkommande uppgifter mer systematiskt; det vill säga, tänk efter en extra gång om mejlet verkligen har högsta prioritet och behöver svaras på direkt (om det tar mer än två minuter). Har du egentligen andra uppgifter som har högre prioritet just nu? 2. Korta, ”under 2 minuter”-mejl svarar du på direkt, men de som tar längre tid att klara av och som inte alldeles uppenbart har högsta prioritet - skriv att göra-uppgifter om vad det innebär att du ska göra. Då kommer du fortare igenom inboxen än om du slutför allt som varje mejl innebär hela tiden. 3. När du prioriterar, det vill säga väljer vad som är rätt uppgift att göra nu, gör det ur att göra-listan istället för ur mejlinboxen. 4. När veckan är slut, se tillbaka och bedöm om detta fungerade för dig. Om det gjorde det, fortsätt så. Om du inte fick till det riktigt, fundera på vad du kan justera eller mejla mig, så ger jag dig en puff i rätt riktning.

Njutningen består

Prioriterar du ur den kompletta samling av allt du har att göra som att göra-listan är, gör du mer saker i rätt ordning. Du får färre obehagliga överraskningar i form av att du upptäcker att du i förmiddags borde ha lagt tid på något helt annat än du gjorde och du får saker klara med bättre framförhållning. Du får fortfarande njuta lika mycket av att avklara saker, för alla uppgifter du får gjort (gamla såväl som nyinkomna) blir du av med.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 14


Ahlgrenska Donationsfonden

LEDARSKAPSPROBLEM? Kontakta mig. Jag har stor erfarenhet av problemlösning inom både privata företag och offentlig sektor. • Konflikthantering • Team/grupputveckling • Chefscoaching/handledning • Personlig utveckling

Ahlgrenska Donationsfonden till Robert och Anita Ahlgrens minne är en av regionens större och avkastningen går till sökande i närområdet. Helt enligt familjen Ahlgrens önskan ska fonden främja internationell handel och sökande som tänker både innovativt och i nya banor. Under det första verksamhetsåret med Robert och Anita Ahlgrens donationsfond, 2014, har åtta företag fått dela på 1.3 miljoner kronor. Vid den första utdelningen utsågs företag med vitt skilda verksamheter: läkemedel, industri samt design av möbler och barnkläder. Ove Anonsen, ordförande för Ahlgrenska donationsfondens styrelse: – Familjen Ahlgrens önskan är viktig för oss som idag hanterar fonden och dess medel. De var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras önskan var också att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa befintliga arbetstillfällen på hemorten, alternativt satsa för att växa. Internationella satsningar i olika former är också något som fonden tar stor hänsyn till. I Ahlgrens egen företagshistoria är det tydligt att den internationella försäljningen till en början iscensattes av familjen själv. Nu är det dags att vässa pennan for dig som inser att du passar in på kriterierna för Ahlgrenska donationsfonden. Fondens stöd delas ut två gånger per år och nästa ansökan ska göras senast den 31 oktober i år.

Mellansvenska Handelskammaren • SvenskPress.se

Bo Kåresjö Fyshuset, Södra Skeppsbron 28, Gävle bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu

RekRyteRing Personalrekrytering – Personaluthyrning – Personalutveckling

ut – Det personliga bemanningsföretaget

Kyrkogatan 33 (Börshuset) Gävle – tel. 026-51 05 30 – www.kompetensformedlarna.se ut

Stiftelsen

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond - för främjande av internationell Handel

Stiftelsen har till ändamål att utdela disponibel avkastning till företag, organisationer och privatpersoner, för att stödja och uppmuntra projekt som syftar till förmågan att utnyttja marknadskrafternas spel för tillväxt på nya marknader utanför Sverige.

Sista ansökningsdag för att ansöka om bidrag i år är lördag den 31 oktober2015. Mer information samt ansökningsblankett finns på stiftelsens hemsida, www.ahlgrensdonationsfond.se

Skyddsglasögon Cheeta Skyddsglasögon i modern design med integrerad skalm och båge. Mycket bra passform och ”örongrepp”.

1 400:-

Fallskyddskit

19:- Ord. 59 kr

Worksafe Fallskyddskit, innehållande: - Fallskyddskit Worksafe Tak 1, 15 m rep. - Worksafe W 2p-sele click. Enkel 2-punktsele för bekvämt arbete med snabblås för snabb på och avtagning av selen. - Worksafe 15 m rep/lås. Rep med manuell justering av replås. - Worksafe 1 m sling. Sling för enklare inkoppling i förankringspunkten. - Förvaringsbox. Väska med snäpplås och låsögla.

1495:- Ord. 2 246 kr Priserna gäller t.o.m. 30/10--2015

Gävle: Utmarksvägen 1, Tel: 010-60 40 441 Sandviken: Fiskängsvägen 4, Tel: 010-60 40 446 www.procurator.net

Grunda. PRO 3800 RE, uppladdningsbar LED-arbetslampa för riktad belysning med spridningslins, Bluetooth-högtalare och USB-uttag. IP54. Pris exkl. moms 2929209

495:-

Grunda. PE 650 – en ljusstark lampa, 650 lumen, för tuffare hantering och krävande uppdrag. IPX4. Pris exkl. moms 2929188

VÄLKOMMEN TILL TOOLS! Gävle Sandviken Hofors Söderhamn

Utmarksvägen 35 Svarvargatan 26 Faluvägen 71 Blötängsvägen 26

tools.se

15


Styrelsearbete Kraven ökar på företagens styrelsearbete och på ett mer aktivt och professionellt styrelsearbete som kan utveckla företaget. Företagets konkurrenskraft ökar om styrelsen är rätt sammansatt, gör rätt saker och har rätt arbetsformer. Mellansvenska Handelskammaren i Gävle erbjuder därför möjligheter för alla som vill uppdatera sina kunskaper i modernt styrelsearbete med två kurser. Kurserna vänder sig till dem som redan i dag arbetar i en styrelse och har gått Handelskammarens eller någon annans utbildning i styrelsearbete. Det är också ett bra tillfälle för den som lärt sig grunderna i modernt styrelsearbete på Anders Franck. annat sätt och som vill vidareutbilda sig. Kursledare är styrelseproffset Raoul Hasselgren och kurserna hålls på Scandic Väst. Den första kursen, Diplomutbildning i styrelsearbete, är en tredagars utbildning, den 2, 9 och 23 november. Rollfördelning i styrelsen, juridik, långsiktig inriktning, uppföljning och kontroll, styrelsens samarbete är några av punkterna som avhandlas. Den andra kursen, Vidareutbildning för styrelseledamöter och styrelseordförande, genomförs den 3 och 10 december. Kursdagarna behandlar bland annat vad som förväntas av ordföranden, styrelsen och vd, ägarstyrning och dito direktiv, mötesteknik, generationsväxling, vd-rekrytering, risk management mm. – Det är många i Gävleregionen som diplomerats genom Raoul Hasselgrens utbildningar och förhoppningsvis är det fler som känner att det skulle vara bra med en uppfräschning och lite nya impulser säger Anders Franck, Mellansvenska Handelskammaren. Det är bara att höra av sig till mig så kan jag berätta mer.

Mellansvenska Handelskammaren • SvenskPress.se

För ett företagsammare Gävleborg! Ung Företagsamhet Gävleborg jobbar för att skapa ett företagsammare Gävleborg, genom att öka ungdomars förståelse för samhället och företagande.

Vill du veta mer, gå in på: www.ungforetagsamhet.se/gavleborg

Diplomutbildning för styrelsen

Kurser för ägare och ledning, ledningsgrupp, påläggskalvar, styrelseledamöter (privat & offentligt) och alla som är intresserade av styrelseuppdrag! • Diplomutbildning i styrelsearbete: 2, 9 & 23 nov., kl 10-18 • Vidareutbildning för styrelseledamöter & styrelseordförande: 3 & 10 dec. kl 10-18

Kursledare: Raoul Hasselgren

Mer info och anmälan: www.mhk.cci.se 16

Så ställer du bättre frågor än konkurrenterna På mörka höstkvällar finns det väl inget bättre och smartare än att sitta och fila på det där som du faktiskt säger till kunderna, eller hur? Du kan ju få försprång här. När dina konkurrenter istället lägger tiden på alla serier som TV-kanalerna precis startat. Tänk på att när du blir ”beroende” av en ny TV-serie, så har TV sålt till dig. Du betalar dyrt med DIN tid. Du kommer upptäcka att den bästa säljpresentationen är som att vinna i Schack eller Othello. Du spelar ju ett positivt spel, eftersom jag förutsätter att du säljer bra grejer. Vinner du affären, så vinner ju också kunden! I den här krönikan jobbar vi med något som många behöver hjälp med, frågorna. Den inledande frågestunden, det som är ett av de mest missbrukade och oattraktiva orden inom hela säljbranschen, behovsanalysen. Det låter ju tråkigt och institutionellt. När det borde låta roligt och spännande. Därför har jag bytt namn på den till: Ställ bättre frågor än dina konkurrenter Eftersom jag träffar så många säljare när jag åker runt och säljtränar i landet så vet jag. Dom allra flesta har inte koll på sina frågor. När jag frågar var dom har listan med alla dom viktiga frågorna som man MÅSTE ställa till kunden. Så svarar nästan alla: – Jag har dom i huvudet. Lite märkligt, eftersom alla världskända säljtränare som jag har träffat, t ex Bruce King och Brian Tracy, har sagt till mig att göra så här: • Skriv upp dom 10 viktigaste frågorna som du måste ställa på ett papper. Om du säljer via telefon, ha alltid pappret framför dig. Om du säljer på ett kundbesök, ha lappen med frågorna i din säljmapp där du anteckna. SÅ ATT DU ALLTID SER DOM! Så för att du ska få ordning på dina säljfrågor och ställa bättre frågor än dina konkurrenter gör så här: 1. Skriv upp minst 10 frågor som du ska ställa till kunderna på ett papper och formulera dom så bra du kan. 2. Jobba med frågorna på dina säljmöten och telefonsälj i två veckor. Sätt en bock varje gång du ställer en fråga. 3. Efter två veckor går du igenom listan och markerar alla frågor som du tror att dina konkurrenter också ställer. 4. Stryk dom frågorna och formulera lika många nya, bättre frågor som ger dig mer information eller kraft i din diskussion med kunden. När du har gjort den här övningen har du en bättre frågelista än konkurrenterna och ännu viktigare. Du har vant dig vid att verkligen jobba med frågor på kundbesöken och det vet jag tre personer som gillar: • Kunden, eftersom dom gillar att få berätta. • Chefen, eftersom han eller hon vill att du tar reda på hur kunden har det. • Du själv, eftersom du ökar din försäljning och kanske till och med höjer din lön. Allt går!

Max Söderpalm Säljcoach/författare www.soderpalm.se


Lyft för Gävleregionen När hypermoderna Kombiterminal Stockholm Nord öppnar torsdag 24 september innebär det helt nya smarta lösningar för huvudstadens import och export. Här ska stora godsvolymer hanteras i containrar och trailers från och till regionens företag. Kombiterminalen är enkelt uttryckt en omlastningscentral där varuflöden flyttas från järnväg till väg eller från lastbil till tåg.

Mellansvenska Handelskammaren • SvenskPress.se

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera er text och bild på SvenskPress. Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan det bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

Alkohol- eller drogproblem på din arbetsplats?

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Uthyrning • Försäljning Transporter • Reparationer Arbetskläder • Skog & Trädgård

Vi erbjuder uthyrning av märkesprodukter med absolut högsta kvalitet. Tel: 026 - 25 08 50, 026 - 25 43 24 • sandvikensbyggmaskiner.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

NORDLED

Vi har LED belysning för industri och lager

www.nordled.se

info@nordled.se • GST Trade AB 026-124109, 070-7702178

Verkstad & Industri

FÖRETAGSBLADET

Viktiga länkar i logistikkedjan är också hamnar. Med exempelvis en tågpendel till ostkustens största containerhamn i Gävle är världen aldrig långt borta. Kombiterminal Stockholm Nord är en av landets största med hög kapacitet i ett av landets absolut främsta logistik- och transportlägen i Stockholm Nord Logistikcenter, nära Arlanda och intill E4 och Ostkustbanan. Läget är optimalt och skapar goda förutsättningar för att t.ex. begränsa lastbilstrafik söderut och norrut på den ansträngda Essingeleden. - Vi i Gävle hjälper Mälardalen att växa på ett miljösmart sätt, säger Anders Franck, Mellansvenska Handelskammaren. Med Rikskombiterminal Stockholm Nord fylls ett tomrum i norra Stockholm/Mälardalen. Terminalen blir en av landets riktigt stora med snabb järnvägsförbindelse till ostkustens största containerhamn, Gävle Containerterminal (GCT), och ett optimalt läge i Rosersberg i landets hetaste tillväxtregion. Förutsättningarna för effektiva och miljövänliga transporter till och från Stockholm/Mälardalen är med andra ord utmärkta. I en kombiterminal flyttas containrar, trailers och lastflak från tåg till lastbil eller från väg till järnväg. Kombiterminal Stockholm Nord utrustas med den senaste tekniken; eldrivna rälsbundna kranar och miljötruckar. Ett kraftfullt IT-system ser till att rätt last hamnar på rätt ställe. I Stockholm Nord är erfarenheterna från åtta mycket framgångsrika år i Gävle en betydande fördel. Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se

Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Öppenvårdsbehandling specifikt anpassad för arbetslivet. Vi kartlägger, motiverar och rehabiliterar

Ring oss på 026-10 20 34 eller besök www.core-rehab.se 17


Problem med lagerutrymmen? InduStrIAutomAtIon erbjuder kunskapsbaserade tjänster och ledande processkunskap i kombination med avancerad teknik.

Ett företag i teknikkoncernen Järnvågen

Högbovägen 51, Sandviken. 026-53 21 30 info@industriautomation.se

Många företag har problem med lagerutrymmen, särskilt i centrala lägen. Det kan vara särskilt irriterande om man får ett prisvärt erbjudande om att köpa ett större parti till kanonpris. Lösningen kan vara att hyra in sig på ett pallhotell. GST Trade har rymliga lokaler där man lagerhåller egna produkter. – Vi kom på att vi kan hyra ut lagerplats till de som är trångbodda, säger Göran Stömne, vd på GST Trade. Vi kan erbjuda 1-200 pallplatser för dem som behöver mer lagerutrymme. Leverantörerna skickar varorna till GST Trade på Utmarksvägen, där de ställs i pallställ. GST Trade erbjuder sig också att ordna logistiken för kundernas varor. – Det är idag många som driver sin internetbutik hemifrån och då kan vi erbjuda lagerplats hos oss, säger lagerchefen Stefan Stömne. Lokalerna är dessutom redan anpassade för den här verksamheten. Pallplatserna hyrs per månad eller med löpande avtal.

GST Trade • Företagsbladet.se

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Minimera spårproblemen - Rikta med vår 75 tons rälsbock!

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 18

Välkommen med ditt uppdrag Börje Andersson Kontakta oss Tel: 0290-76 71 00 info@backstromsmek.se www.backstromsmek.se


Pallhotell

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

Behöver du extra lagerutrymmen? 026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

• Lagring, hyr plats från en månad • Hyr 1-200 pallplatser

Behöver Ni hjälp?

• Även logistiktjänster

Vi har rätt man och maskin för Er!

www.pallhotell.se info@pallhotell.se 026-12 41 09, Utmarksv. 6, Gävle

Tel: 0290-106 43 • Hammarbyvägen 8, Box 2, 812 21 Storvik • www.linoab.se

Vi ÄR Specialister På Formad Plast

Vakuumformning, formsprutning och montage. Skavskydd också för dina kablar! Vi utformar efter dina behov! Hör av er till oss för mer information: Åke Hålén och Richard Karlsson

0297-411 00 www.formaplast.se

DB Schenker, Utmarksvägen 29, Box 713, 801 28 Gävle, 026-15 87 00 anders.andersson@dbschenker.com, www.dbschenker.com/se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

19


Mer än bara liftar

www.malarlift.se

Nyhet från hyrmaskiner

Nu har tillbyggnaden av vår nya uthyrningsdepå kommit en bra bit på väg. Öppning av den nya butiken kommer att ske under hösten 2015. För att se vårt sortiment och hyra våra maskiner

nu, gå in på www.hyrmaskiner.se

Gävle 026-14 08 00 Fjärdingsvägen 1, 802 93 Gävle mail: jonas@malarlift.se Västerås • Stockholm • Uppsala • Gävle


Tucson premiärvisades hos Dahlboms Bil

Många Hyundaientusiaster har sett fram mot att kunna titta närmare på nya Hyundai Tucson, som ersätter ix35. Enda likheten med den tidigare Tucson är väl att båda är av typen SUV. Den 17 september hade ett 40-tal inbjudna Hyundaiägare samlats för att se täckelset falla. Alla hälsades varmt välkomna av Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. – Tucson är en fantastiskt fin bil med många nyheter och det gäller glädjande nog många säkerhetsdetaljer, sa Christer Dahlbom. Tucson ersätter ix35 men är också något större. Hyundai har uppgraderat flera modeller det senaste året, bland annat i10, i20 och i30 och i40. Tucson har naturligtvis varning för hinder både framåt och bakåt. Dessutom ett nytt system som varnar för hastighetsbegränsningar. Besökarna bjöds på läckra snittar och måltidsdryck.

Eva Augustsson hade följt med sonen som har en Hyundai och kör själv en Toyota: – En väldigt fin bil med sköna säten så jag skulle vilja byta. Så det var idel positiva tongångar från besökarna och många kommer nog tillbaka för att provköra nya Hyundai Tucson och bekanta sig lite mer med den. Man behöver också kolla lite mer på alla nya säkerhetsfinesser!

Dahlboms Bil SvenskPress.se

Brandsäkra utbildningar Aktuellt just nu: • Föreståndare brandfarlig vara, mindre omfattning Gävle 12/10 • Heta arbeten Sandviken 14/10 Söderhamn 16/10, Gävle 28/10 • Brandprojektering med brandskyddsdokumentation enligt BBR 3 dagar Tällberg 6-8/10 • Anläggningsskötare Brandlarm Sandviken 18/11

Vad tyckte besökarna? Erling Nordell, var 1991 först i Gävle med att sälja Hyundai men har sedan sadlat om till att driva Securitas Direkt i Gävle. Firmabilar? Hyundai, förstås, med något undantag. – Tucson är en riktigt fin bli så det är möjligt att det blir en sån när vi köper nästa bil, sa Erling Nordell. Hans Larsson hade följt med en kompis som har en ix35: – Trevlig och fin bil med bra utrustning. Agne Nilsson, ägare till en ix35: – Jag skulle gärna vilja byta till Tucson, men jag får väl fundera på saken. Pär Wesslén, kör Santa Fe: – Jag kan också tänka mig att byta och det ser ut att vara en tuff bil. Lasse Gustafsson, Tucson -06: – Jag skulle gärna vilja byta till en ny Tucson men då måste jag övertala frugan färst. Lasse Westman, Santa Fe: – Jag föredrar nog min Santa Fe eftersom den har större lastutrymme för oss när vi åker till stugan i fjällen. Michael Wallon, ix35: – Funderar på att byta till antingen en Tucson eller en Santa Fe.

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Motor”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

FÖRETAGSBLADET

Motor

Titta gärna in på vår hemsida för att hitta kurser Datum och anmälan på länken: www.brandskyddsforeningen.se/ gavleborg/utbildning_gavleborg Eller kontakta oss genom: Växel: 070-930 63 60 E-post: info@bfnn.se

Välkommen att se våra Husvagnar & Husbilar!

Massvis med nya och begagnade husvagnar och husbilar i lager. Dessutom en av Sveriges största Kama Fritid tillbehörsbutiker!

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40 www.caravanmarine.se 21


Så lätt hackas din bil

Säkerhetsforskarna har gett tillverkaren information om bristerna och en uppdatering av mjukvaran ska vara allt som behövs för att undanröja risken att bilen kapas. Denna uppdatering görs nu gratis på 1,4 miljoner bilar och säkerhetsfixen går dessutom att ladda ned på (just det) internet.

Mest hightech

Kör du en Chrysler, Dodge eller Jeep med Uconnect ska du passa dig. Nu har amerikanska hackare än en gång visat hur enkelt det är att ta över de vitala funktionerna på en bil. Utan att vara i närheten lyckades Charlie Miller och Chris Valasek ta över styrning, bromsar och gasreglage på en ny Jeep Cherokee. Det hela slutade med att bilen kördes raka vägen ner i diket. Tiden med harmlösa hackningar av bilens radiokanaler är förbi. Det började med att amerikanska forskare demonstrerade hur enkelt man kunde gå in via signalsystemet för lufttrycket och få en bil att tuta, höja ljudet på radion och slå av klimatanläggningen. Bilbranschen blev tagen på sängen och försäkrade att bristerna skulle åtgärdas. Istället kommer nu nya larmrapporter med brister som kan vara direkt livsfarliga.

Fjärrstyrdes

Amerikansk TV visade på bästa sändningstid hur en Jeep Cherokee fjärrstyrdes från en laptop medan föraren, som var med på experimentet, hjälplös ser bilen köra i diket. Fiat-Chrysler svarade omedelbart med att återkalla 1,4 miljoner bilar – men hur lyckades kapningen? Jo, säkerhetsforskarna hackade programvaran som styr underhållningssystemet Uconnect som i sin tur sköter navigering, telefonsamtal och gör att ägaren kan fjärrstarta bilen. Därmed behövde de inte ens vara i närheten av bilen, utan Charlie och Chris var i en lägenhet medan försöksbilen rullade strax utanför St Louis.

Att våra konventionellt uppbyggda bilar kan ha problem med det nya århundradets teknik kan måhända vara förståeligt. Mer förvånande är det när framtidens elbilar är lika känsliga. Den bil med mest hightech just nu är Tesla Model S och därför är det naturligtvis extra intressant att se hur man löst den digitala säkerheten. ”Instrumentbrädan slocknade, musiken tystnade och handbromsen aktiverades under körning”. Det berättar säkerhetsforskarna Kevin Mahaffey och Marc Rogers som bevisat att inte ens den mest elektroniktunga modellen lever upp till rimliga säkerhetskrav. Med hjälp av en nätverkskabel till Teslans diagnossystem så kunde bilen infekteras med trojaner och sedan startas. Den stora skillnaden med Tesla Model S jämfört med fallet Jeep Cherokee är alltså att forskarna behövde fysisk tillgång till elbilen. Hackerattacker för att ta över och fjärrstyra bilar har länge varit ett hot, men nu är det faktiskt realitet. Den kontrollerade attacken mot Teslas Model S skedde utan fabrikens kännedom, men allt material om sårbarheterna har överlämnats och alla drabbade bilar ska redan ha åtgärdats. Så om din Tesla drar i väg okontrollerat med dig bakom ratten är det med andra ord ingen idé att skylla på att bilen blivit kapad. Polisen kommer ändå inte att tro dig!

Text: Carl-Ingemar Perstad / CNP AB Foto: Wired (USA) och Johannes Gardelöf

• Serviceavtal företagsbilar

- Alla bilmärken. Vi skräddarsyr för er bilpark.

• • • •

Däck/AC Bilservice Reparationer Gratis lånebil

Uppdatering av mjukvaran

Bristerna hos Chrysler, Dodge och Jeep gäller modeller tillverkade mellan åren 2013 till 2015 med Uconnect uppkopplat mot internet. 22

026-14 26 26 • Sätravägen 14, Gävle • www.esbilservice.com


NYA SUBARU

LEVORG

HELT FEL BIL OM DU VILL PASSA IN

SÄL JS

TA R T

3 OK T

FÖRSÄLJNING

LE VORG

fr.

269.900:–

AVBETALNING fr.

2.435:–/mån

***

SERVICE

PRIVATLE A SING fr.

3.595:–/mån

**

FÖRMÅNSVÄRDE fr.

Christer 026-100 403

Niclas 026-100 408

1.675:–/mån

• SPORTIG FAMIL JEBIL

****

Morgan 026 100 407

Tobias 026-10 04 71

John 026-10 04 70

3 ÅRS FRI SERVICE*

Bilvaruhuset

• AUTOMAT LINE ARTRONIC SOM S TAN DARD • CO 2 BL . KÖRNING FR. 159 G/K M

Bomhusvägen 55 • 026-10 04 00 (vx) 10 04 78 Bilförsäljn. • L ÄT TL A S TA D, 522 LITERS L A S TUTRY MME • N YA FOLKKOMB IN!

GÄVLE, Bomhusvägen 55 026-10 04 00, www.dahlbomsbil.se Mån–Fre 9–18, Lör 10–14

Måndag-fredag 9-18, lördag 10-14

Bränsleförbr bl. körn. 6,9–7,1 l/100 km. CO2-utsläpp bl. körn. 159–164 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. *Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil. ** 36 mån, körsträcka 1500 mil/år, inkl. service, uppl.avg. 595 kr, aviavg 55 kr/mån. *** 36 mån, ränta 3,95 %, 25 % kontantinsats, restvärde 50 %, uppl.avg. 595 kr, aviavg 55 kr/mån. ****Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt


Provkörning som gör skillnad.

www.bmw.se

När du älskar att köra

KÖR FÖR LIVET. Barncancerforskningen behöver mer resurser. Ett sätt att hjälpa är att provköra en BMW. Fram till och med 15 november skänker BMW 100 kr till Barncancerfonden för varje provkörning. Du ger av din tid, vi skänker pengarna. Välkommen att köra för livet hos oss.

Gör gärna provkörningen i nya BMW 3-serie Touring, som verkligen sätter körupplevelsen i förarsätet.

NYA BMW 3-SERIE TOURING.

Pris från 299.000 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,1-7,9 l/100 km. Koldioxidvärde från 107-168 g/km. Miljöklass: EU6.

BMW 5-serie Touring är familjebilen även för riktigt långa sträckor, vilket du märker redan vid en kort provkörning.

BMW 5-SERIE TOURING.

Pris från 360.000 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,6-8,1 l/100 km. Koldioxidvärde från 122-206 g/km. Miljöklass: EU6.

Kör för livet genomförs från 14 september till och med 15 november, upp till 25 000 provkörningar. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Priset gäller till och med 30 september 2015.

I samarbete med:

Eriksson Bilteam J.C Eriksson Bilteam Skolgången 1, Box Skolgången 1,6105 800 06 Gävle Gävle Tel: 026-12 95 70. www.erikssonbilteam.bmw.se Mån-fre: 9-18 Lör: 11-14

Företagsbladet oktober 2015  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you