__MAIN_TEXT__

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

September 2019

Gluggen: Nu serveras det lunchbuffé i Hemsta

ITEM: Matchvärden

Ny show: Hits for You

Gävletravet: Tjejkväll


September-rabatt 10% • Klassisk Massage • Ayurvedisk Massage • Huvud- och ansiktsmassage Vi skräddarsyr företagskurser i friskvårdsperspektiv - Mindfulness, Yoga, Chiball och Massagebehandlingar.

Vi träffas på Alternativmässan 14/9 och Hälsomässan 1/10

N. Skeppsbron 3, Gävle Tel. 070-22 22 547 www.anitasbalansochharmoni.se

Medlem i

Överdramatisera inte Arbetsförmedlingens omdaning I januariavtalet slås det fast att Arbetsförmedlingen ska göras om i grunden. Det är lovvärt och kommer inte en dag för sent. Samtidigt pågår en omdaning av såväl kontorsnät och personalstyrka. I det läge som råder ska vi varken överdriva, eller underdriva, konsekvenserna av en sådan omställning.

Estetisk Plastikkirurgi Eya Le Wartie AB

Svenskt Näringsliv har poängterat under flera år att Arbetsförmedlingen (AF) måste förändras. Problemen är akuta och har varit iögonfallande tydliga: kontroll och myndighetsutövning hanteras inte, matchningsmetoderna är felriktade och flertalet åtgärder såsom ”Extratjänster” har visat sig vara dyra och ineffektiva. Delar av lösningen på problemen står att finna i fyrpartiöverenskommelsen. Uppdraget till AF ska tydliggöras med fokus på kontroll. Dessutom ska privata aktörer ta över utförande av insatser för långtidsarbetslösa och ska rankas samt belönas efter resultat. Trots att inriktningen är bra så har debatten skymts av kontorsnedläggningar i landet och den förestående omställning av personalstyrkan som nu sker, så även i vår region. 130 kontor ska läggas ned i riket och cirka 3 000 personer har hittills påverkats av att förvaltningen effektiviseras.

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303 E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Minskat antal kontor

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Samtidigt ska förändringen varken överdramatiseras, eller avdramatiseras. Sanningen är att myndigheten minskat antal kontor de senaste åren med cirka 80 kontor. Det vi ser nu är en fortsatt gradvis övervältring mot mer av digitala tjänster, vilket är lovvärt. Det saknas inte heller pengar i anslagen. Programinsatser uppgår till cirka 10 miljarder kronor enbart för i år. Och myndigheten kommer alltjämt att ha cirka 10 000 anställda vid sina kontor även efter en omläggning.

Arbetsförmedlingens problem

Till syvende och sist består Arbetsförmedlingens problem i att andra aktörer med åren sprungit förbi myndighetens roll. Endast 1,5 procent av samtliga jobb på svensk arbetsmarknad förmedlas genom förmedlingens personal, enligt SCB. Den omdaning som myndigheten står inför är alltså välkommen. I det kommer mycket känslor och inlagor från diverse ofta offentliga aktörer som passar på att höja rösten för att tillskansa sig fördelar. Det sprider på en onödig oro i vår region och skymmer sikten för sakernas tillstånd. Man bör istället göra klokt i att ha lite is i magen och konstatera att det vi ser just nu snarare ser ut som en evolution, snarare än en revolution. Detta gäller inte minst den omdebatterade frågan om AF:s kontorsnät.

Gävle KOMMUN

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv 2


Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration nio gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.500 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Postnord Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Gluggen startar lunchbuffé i Hemsta, Gävle. Foto: Joe Formgren. Priser print 2019. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 12.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 7.975:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20%, Trippel 30%, Årsavtal 40%.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

September 2019 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Arbetsförmedlingens omdaning

2

Folkfest när ITEM var matchvärd för Brynäs

4

Nya showen Celebration

6

Lunchbuffé på Gluggen

6

Nya dinnershowen Celebration

8

Mediatemplet

11-14

Nya delägare på Sörby Handelsträdgård

15

Tjejkvällen på Gävletravet

15

Cooper: Dags för politiker att kavla upp ärmarna!

17

Stiernholm: Hur oförutsebart är det oförutsedda?

18

Tactic Företagsförmedling i Gävle

18

Träningsprogram för hästar

19

Motor: Audi följer strömmen

21

Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

22

Hits For You Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

23-24

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2019 Nå alla företag i Gästrikland. Nio gånger om året. Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Horst Mueller

Eva Cooper

David Stiernholm

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Alla för företagande får vara med! Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Välkommen till effectplus.se

SVENSK PRESS.SE September 2019

Företagsbladet till alla företag 9 ggr om året Nästa nummer 18 oktober Manusstopp 19 september Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

SVENSK PRESS.SE

Gluggen: Nu serveras det lunchbuffé i Hemsta

ITEM: Matchvärden

Ny show: Hits for You

Gävletravet: Tjejkväll

Två smarta kampanjalternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta möjliga kostnad. I print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-kampanj: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. Radio Gävle 102,7, Sociala medier, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 026-511 000.

3


Folkfest när ITEM var matchvärd för Brynäs Mer än 6000 åskådare letade sig den 15 augusti till Gavlerinken i Gävle för att se den klassiska matchen Svarta mot Vita, som det vita yngre laget till slut vann med 7–5. Installationsteknik- och miljöföretaget ITEM var kvällens matchvärd och ställde upp mangrant för att heja på de stjärnspäckade hockeylagen. Köerna ringlade långa redan under sen eftermiddag då det var autografskrivning och flera olika Brynäsaktiviteter i entréhallen. – Det var verkligen skönt att få känna på den här härliga arenastämningen igen efter sommaren, säger Sven-Olof Axelson. Dessutom är det förstås alltid lika trevligt när vi i ITEM-gänget har någon aktivitet och det här var ju lite utöver det vanliga. Många fick glänsa på isen inklusive ITEMs Svante Wallberg som i form av matchvärd fick hämta en signerad matchtröja. – Jag tyckte dock att Järnkrok stack ut lite extra på skills competition samt att Bäckis straff var läcker liksom att det var kul att se hur väl damerna hävdade sig på isen.

Joe Formgren • SvenskPress.se

4


till både små fester och stora arrangemang

Teknik och upplevelser med ett bemötande i världsklass

Tfn: 026-51 05 34, 073-389 89 99 www.nojespoolen.se

Centralt - effektivt - Personligt varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

Mat, Nöje & Konferens

FÖRETAGSBLADET

Ljud och ljus

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

nYHet: nu har vi fullständiga rättigheter! gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

Välkommen att boka årets julbord i Axmar Varmt välkomna till vårt traditionella julbord på Axmar Brygga. Klassiska delikatesser och årets nya smaker. Dessutom Bryggans populära trancheringsbord med oxfilé och dubbla såser.

Julbordspremiär 22/11 Pris fr. 399:-

Smaka årets nyheter: Oxsvansragu och 3 nya sillsmaker.

Axmarbrygga Havskrog

www.axmarbrygga.se/konferens

Boskär, 817 94 Axmarbruk

kontakt@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Nu kan ni även hålla er konferens och företagsevent i våra anrika lokaler året runt hälsar Yngve, Johan och Leif med personal.

5


Nya showen Celebration Maria Doverud, Henrik Sundström och Hanna Jämtsäter är laddade inför den nya showen Celebration på Hits For You i Gävle.

Den 31 augusti var det premiär för den nya dinnershowen Celebration i Gävle. Det är den 5:e showen i ordningen som sätts upp i de tidigare banklokalerna på Nygatan 18 . Vi kontaktade centralfiguren, producenten och artisten ”Henke” Sundström inför premiären för att få en lägesrapport. Hur har sommaren varit? – Den har varit fantastiskt bra! Jag har för första gången på många haft en något längre semester. Jag har dessutom köpt ett hus med absoluta drömläget vid Storsjön i Sandviken. En del mindre resor har det blivit men mest fixat vid huset. Sommaren har gått snabbt och jag har hunnit både vila, återhämtat mig och haft skoj. Dessutom har vårt populära Diskotek och Karaoke haft större framgångar än tidigare somrar och vi märker att vi varje år får fler och fler gäster. Det känns otroligt bra inför den stundande hösten då vi kör igång den nya showen. Kan du beskriva den nya showen Celebration? – Den nya showen är en femårsjubileumsshow där vi försökt maximera innehållet, med både komik, ballader, rock, pop och allsång samt en nostalgiresa med låtar du glömt bort att du älskar. Så jag kan med gott samvete säga att denna show tilltalar väldigt många, samtidigt som den kommer bli otroligt rolig att framföra för oss artister. Vilka dagar i veckan är det show? – Vi kommer att köra show varje helg fredagar och lördagar, även vissa torsdagar, samt Julbord och show tisdag till lördag! Vad kan man som gäst förvänta sig av en kväll hos er? – Vi utlovar en riktig helkväll med skratt, tårar, glädje, musik, sång, galenskaper, god mat och dryck, karaoke, disko och massor av nostalgi blandat med ren och unik glädje! Händer det något annat i lokalerna? – Ja, succén med Gasta Comedy och Sveriges roligaste komiker kommer att fortsätta komma till stan. Det blir Stand-Up live på Hits For Youscenen varje onsdag med Sveriges komikerelit i spetsen. Det ser jag verkligen fram emot att gå och se - och att själv få bli underhållen!

Joe Formgren • SvenskPress.se

6

Leif Klövstedt och Johan björklund dukar upp lunchbuffén i Hemsta.

Lunchbuffé på Gluggen Från och med måndagen den 9 september så kommer det att serveras lunchbuffé på Gluggen i Hemsta, Gävle. – Man kan säga att det är på begäran vi öppnar upp en generös lunchbuffé i vår huvudrestaurang med centralköket, berättar Johan Björklund, grundare av konceptet och restaurangansvarig. Det är flera som frågat om vi inte kan erbjuda en buffé så vi antar nu utmaningen med målsättning att erbjuda stans mest prisvärda lunchbuffé med fokus på svensk husmanskost. Gluggen är känd för sin snabba leverans av matlådor och redan tidigare har gästerna kunna äta sina matlådor i de anrika lokalerna som tidigare hette restaurang Farfars. – Vi har arbetat med att skapa ännu mysigare inredning och trevligare restaurangmiljö för största möjliga trivsel. Dessutom får våra matgäster hädanefter njuta av maten med riktiga bestick och på porslin. Förutom buffén så kommer Gluggen i Hemsta att fortsätta att sälja varma och kalla matlådor för avhämtning precis som tidigare. – Det kommer alltid att finnas tre bufférätter att välja på, hälsar köksmästare Leif Klövstedt. Vi siktar på att erbjuda det mesta av det bästa. Plus att det kommer att bli pannkakor på torsdagar förstås!

Gluggen • effectplus.se

Kampanjer i samarbete med Företagsbladet Grafisk design, nyhetsuppdateringar sociala medier, annonsering, ICA-Maxiskylten, Radio 102,7 m.m. - genomgång och planering ingår!

Gästriklands

affärsmagasin

Gluggen: Nu

ITEM: Matchvär den

- med effect

serveras det

Ny show: Hits

för alla företag

.

lunchbuffé i

for You

Ring 026-126 126, e-post info@foretagsbladet.se

Gävletravet:

September 2019

Hemsta

Tjejkväll


Dags att börja arbeta med PR? Vill ni nå lokala, regionala eller nationella kunder? Publicera i SvenskPress.se genom PR-verktyget i effectplus.se Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad.

Välkomna till

lördag 21/9

Lördag 21 september bjuder Gävletravet och Clarion Hotel Winn in till Tjejkvällen. Vi utlovar en riktigt spännande, bubblande och festlig afton utöver det vanliga. Varmt välkomna till Gävles hetaste kväll! Plats: Travrestaurangen. Vi öppnar restaurangen klockan 17.30. Var helst på plats före 18.00.

I priset ingår förrätt, varmrätt och dessert, dryck, entré, travprogram och underhållning, tävlingar, utlottningar och massor med annat som just är så himla kul. Anmäl ert lag i god tid!

Tema: Pink Party! Babsan är på plats och förgyller kvällen med glitter och glamour tillsammans med er. Frivilligt att klä sig eller på annat sätt förgylla kvällen i rosa från topp till tå.

precisreklam.se

Kvällens meny Skagencanapé Fjällröding på Norrländskt vis Syrlig lime- & jordgubbscheesecake och kaffe. 595 kronor/person.

Anmälan till Anna Näsman Lindberg på e-post: anna.nasman@gavle.travsport.se eller 026-66 22 22 eller Lasse Högberg på lars.hogberg@gavle.travsport.se eller 070-996 72 00 Sista anmälningsdag lördag 14 september.

www.gavletravet.se • Boka bord i restaurangen på telefon 026-66 22 22 7


Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med? Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Beställningstrafik och nöjesresor

Bli medlem hos oss!

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

www.brynasforetag.se

Flera nyheter på Axmars julbord

Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

radiostation! -- din dinlokala lokala radiostation! Med den mest blandade musiken • Lyssna mera och annonsera för en låg kostnad till många flera! Kontakt och lyssna live: www.radiogavle.se • 102,7 mhz Medverka från 916:- månaden 070-679 79 00, 026-126 126

Vi ni också synas på

Gästriklands största reklamplats

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000 8

RADIO GÄVLE 102,7 MHz Yngve Persson, Johanblandade björklund ochmusiken! Leif Klövstedt örbereder årets julbord. - med den mest

Havskrogen Axmar Brygga, belägen på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland i kulturhistoriskt intressanta Axmar bruk, har serverat traditionella julbord med klassiska delikatesser sedan 1998. Hur är utvecklingen av den svenska klassikern ”julbordet”, håller intresset och traditionen i sig? – Det är absolut positivt och försäljningsmässigt var förra årets julbord till och med det bästa någonsin, berättar Yngve Persson som var med och grundade restaurangen för mer än 20 år sedan. Det är alltid en härlig atmosfär och det blir er riktigt ”julig” stämning i lokalen.  Vilka dagar och tider håller ni öppet? – Vi öppnar upp julbordet fredag den 22 november och serverar det ända fram till söndag den 22 december. Vi har i regel två sittningar, en över lunchen och en på kvällen. Men även om vi har många sittningar så är det bra om större sällskap och företag är ute i god tid med sina bokningar. Vad kan då gästerna förvänta sig av årets julbord? – En riktigt trevlig och mysig atmosfär i en unik miljö förstås men även många genuina smaker, berättar köksmästare Leif Klövstedt. Som gäst skall man kunna hitta sina favoriter som lutfisk, kalvsylta, inlagd strömming, räkor, rökta fiskar och mycket mer på det väl tilltagna julbordet. Dessutom har vi några riktigt kulinariska nyheter i för i år i form av tre helt nya sillsmaker. En asiatisk sill med chili, lime, citrongräs och koriander, en smaksatt med nypon samt en riktig julsill med lingon- och kanelsmak. På det varma bordet erbjuder vi i år en egenkomponerad oxsvansragu med glöggkryddor och russin. – Sedan får man inte missa vårt trancheringsbord där det bjuds på helstekt oxfilé med huset pepparsås gjord på egen oxfond med dragonmajonnäs, poängterar Yngve. Jag skulle vilja påstå att det är en klassiker som verkligen sätter guldkant på smakupplevelsen bland de varma rätterna. Är det några andra nyheter på gång? – Ja, vi var ju tidigt ute med att erbjuda husbilsplatser i anslutning till restaurangen och intresset för det ökar hela tiden, säger Yngve. I somras hade vi besöksrekord när det gäller husbilsfolket så därför håller vi ställplatserna med el öppna hela december. Sedan så samarbetar vi ju med övriga aktörer i bygden så jag vill passa på att även poängtera att vi nu kan erbjuda övernattning med B&B.

Joe Formgren • SvenskPress.se


nordiskakvalitetspooler.se nordiskakvalitetspooler.se

Förlang Äntligensommaren! är den långa vintern här! Fira med det med bubbel massage. bubbel och och massage. Nordiska Kvalitetspooler erbjuder amerikanska spabad med premiumkvalitet. Med effektiv rengöring, behagligt tryck och tysta bubblor Nordiska Kvalitetspooler erbjuder amerikanska spabad med premiumkvalitet. Med effektiv rengöring, behagligt tryck och tysta bubblor Marquis vinter –– eller rättare ii –– FAMILJENS FAMILJENS BÄSTA JULKLAPP. är en unik unik spabadsserie spabadsseriepå påmarknaden. marknaden.Njut Njutav enriktigt härliglång årstid medmed – eller rättare sagtsagt i – FAMILJENS BÄSTA HÖSTPRESENT. är Marquis en en unik spabadsserie på marknaden. Njut avaven en riktigt lång vinter med eller rättare sagt BÄSTA JULKLAPP.

HÖST J

kAMPAN s från Pri Pris från

/mån vid /mån vidng. delbetalning. delbetalni

FAMILJENS SkÖNASTE INvESTERINg! FA M FA M II L L JJ E EN NS S BÄ BÄ S S TA TA JJ U UL LK KL LA AP PP P H H II T T TA TA R RD DU UH HÄ ÄR R ::

Effektiv rening. Behagligt tryck. tryck. Behagligt Tysta bubblor. bubblor. Tysta

Strömsbrovägen 22, Gävle Strömsbrovägen 22, Gävle 026-12 44 20 026-12 44 20

Magasinsgatan 20, Storvik Magasinsgatan 20, Storvik 0290-317 00 0290-317 00

Premiär för lunchbuffé på Gluggen Måndag 9/9

Buffén serveras på Gluggen i Hemsta, Gävle. Vardagar kl.10.30-13.30. 89:- med Gluggenkortet. 99:- ordinarie pris. Matlådor 57:med Gluggenkortet Ordinarie pris 63:-.

Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär.

precisreklam.se

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

För meny, övriga öppettider och mer information se vår nya hemsida. Smart kost Snabb

026-61 55 55 • Gluggen.se

k Mat

Svens

r

atlådo

am ch varm kalla o i både .se n e gg lu www.G

Smaklig måltid! 9


Välkomna att boka er fest, bröllop eller konferens

Nu med komplett cateringkök i källaren och festvåning med allt på samma plan. Prisexempel: Halvdagskonferens i Källarvalvet från 1250:-


Lokalerna i Templet Varmt välkommen till konferensanläggningen och festvåningen Templet i Gävle. Huset byggdes av Tempel Riddare Orden 1923 och utökades sedan med ett antal rum och en hyresfastighet stod klar 1961. 2011 öppnades portarna av nya ägare och den gamla och anrika fastigheten är nu varsamt rustad samtidigt som den fyllts med modernaste teknik och passagesystem.

Festvåningen

Loungen har dubbla soffgrupper, piano samt en rejäl bar och tillsammans med den stora Riddarsalen ryms det sällskap på upp till 150 personer. Det finns en naturlig scen samt musikanläggning och storbildsutrustning. Duka upp med runda eller traditionella bord under stjärnhimlen och ni garanteras en oförglömlig afton.

Loftet

Loftet med balkong och utsikt över Riddarsalen kan användas som VIP-våning för bröllopspar, jubilarer eller som loge för ledningsgrupp eller gästande artister.

Caféet

Caféet på bottenvåningen fungerar under kontorstid som personalfik och mötesplats för kunder och gäster. Kvällstid och helger kan den användas som egen festlokal för upp till 30 personer eller som mingelområde när middagen förbereds uppe i festvåningen.

Källarvalvet

I Templets källare finner ni Källarvalvet. Perfekta lokaler för sällskap på 10 till 25 personer med egen bar, kök, stor konferensdel, dubbla sittgrupper samt ett eget minidisco.

Konferens Kryptan

Konferensrummet Kryptan rymmer upp till 8 deltagare med storbildsTV och en egen vinbar.

Ateljen

I Ateljen belägen i pelarsalen på nedre plan finns plats för frilansare som vill hyra in sig i Gävles kreativa mötesplats och vara en naturlig del i det kreativa reklam- och medianätverket. Dessutom finns det plats för den som behöver hyra kontorsplats enstaka dagar, endast 300 meter från Centralstationen.

Födelsedagar • Bröllop • Konferenser • Jubileum •


Fester, utbildning och konferens Templet har unika och gemytliga samlingslokaler som uppfyller högt ställda förväntningar. Både privatpersoner och företag är välkomna att mysa och må bra i de uthyrningsbara utrymmena i en av landets trevligaste samlingslokaler. Alla tillbehör finns på plats och ni kan även få hjälp med catering, festfixare och annat praktiskt.

Fester

Här finns utrymmen för både stora och små sällskap att konferera och hålla sina fester. Varmt välkomna att boka in era företagsfester, födelsedagar eller bröllop i Templets unika och trivsamma lokaler.

Konferenser och utbildningar

Boka in konferens, event, minimässa eller kommande utbildning. I Templet har ni möjlighet att kreativt och inspirerande genomföra era sammankomster. Lokalerna lämpar sig från fyra till 100 konferensgäster. Alla rum är utrustade med dator, storbildsskärm och en egen ljudanläggning. Även blädderblock och whiteboard finns om så önskas. Templet passar således alldeles utmärkt att först hålla en hel- eller halvdagskonferens i, för att sedan duka upp till middag och kanske även avsluta kvällen med en fest.

Bröllop

Skall ni gifta er i kyrkan eller borgerligt? Påkostat eller till rimlig budget? Vi erbjuder er som går i bröllopstankar en mycket praktisk och spännande möjlighet i en miljö utöver det vanliga. Riddarsalen fungerar alldeles utmärkt både för vigseln, oavsett religion eller som borgerligt alternativ, samt för middagen och den senare dansen. Mellan varven kan era gäster lufta sig i Caféet eller Loungen medan ni har möjlighet att ta igen er på Loftet. Ta bröllopsbilderna på plats i Riddarsalen så har ni en kostnadseffektiv helhetsslösning som både uppskattas av gästerna och blir ett minne för livet för er alla.

Disco och underhållning

Kör ert eget disco med låtlistor genom Spotify i den befintliga ljudanläggningen eller att koppla in egen dator. Ni kan även höja stämningen genom att boka in egen diskjockey, favoritband eller artist till underhållningen på festen. För att att få ut maximalt av er sammankomst så hjälper vi er naturligtvis med flera tips och förslag från tidigare fester.

Nätverksträffar • Utbildningar • Fester • Minimässor


Boka er nästa tillställning Mat och dryck ordnar ni efter eget tycke och smak. Gävles främsta catering- och eventföretag samarbetar med Templet med och kan tillhandahålla både färdiga menyförslag och personal om detta önskas. Annars så löser ni allting själva, på Templet är allt möjligt.

Muréngatan 14, Gävle. Telefon 026-126 126, 026-511 000, För mer information och kontakpersoner se: www.mediatemplet.se

www.precisreklam.se

Oavsett om du är privatperson som vill hyra lokal och fixa allting själv eller ett företag som vill ha hjälp med att anordna hela evenemanget är ni varmt välkomna att kontakta oss. Det är mycket som är ovanligt med Templet, inte minst att det passar de allra flesta sällskap - förutsatt att ni gillar lokaler som är lite ovanliga förstås!


Nya delägare på Sörby Handelsträdgård

Per Olof Olsson, Lars Hallenberg, Cornelis Schrieken och Staffan Thegel på Sörby Handelsträdgård.

Lars Hallenberg och Cornelis Schrieken har blivit nya delägare i det 120 åriga familjeföretaget Sörby Handelsträdgård i Gävle.

Johan Näsman, Gunilla ”Guggi” Bergström och Anna Näsman Lindberg är laddade för årets upplaga av Tjejkvällen på Gävletravet.

Dags för Tjejkvällen på Gävletravet I nästan 20 år har Tjejkvällen arrangerats på Gävletravet och blivit en mycket uppskattad tradition som växt sig allt starkare. I år sker den på Gävletravets restaurang lördag den 21 september och det utlovas en riktigt spännande, bubblande och festlig afton utöver det vanliga. Vi frågar restaurangchef Anna Näsman Lindberg vad som är det bästa med Tjejkvällen? – Det är ju att partystämningen alltid är på topp och alla tjejer bjuder verkligen till. Vad ser du fram mest emot? – Skratten och stämningen när lagen hejar på sina hästar på upploppet måste bara upplevas. Det går verkligen inte att beskriva ett sådant härligt drag som det blir i restaurangen då. Har ni någon nyhet för i år? – Ja vi har en riktig favorit i repris i form utav Babsan som kommer och förgyller kvällen med glitter och glamour tillsammans med er. Dessutom är årets tema är Pink Party så det är frivilligt att klä sig eller på annat sätt förgylla kvällen i rosa från topp till tå. Vi delar ut pris till den som lyckats bäst och självklart är det kanon om hela laget gör det. Varmt välkomna till Gävles hetaste kväll!

Gävle Travsällskap • effectplus.se

• KONTORSSTÄDNING

Spara din rygg Låt oss sköta om dina däck i vårt nya däckhotell!

Sörby handelsträdgård är en av Sveriges större tulpandrivningar. Företaget grundades 1896 och drivs som familjeföretag i tredje generationen. Som ett led i en generationsväxling i bolaget har ägarfamiljen beslutat att ta in två erfarna odlare i ägarkretsen. Lars Hallenberg har arbetat i företaget sedan trädgårdsteknikerstudierna i Alnarp avslutades för nu drygt 25 år sedan. Han har under tiden haft olika roller i verksamheten och är sedan några år huvudansvarig för krukväxtodlingen samtidigt som han har hand om försäljning och ordermottagning. Cornelis Schrieken är en känd profil i branschen. Han knöts till företaget i början av årets tulpansäsong, och har nu utsetts till ansvarig för tulpandrivningen. Han är född i Nederländerna men har ett tjugoårigt förflutet i motsvarande roll inom svensk lökdrivning. – Tulpanen är en ikonisk produkt som har en unik position på den svenska marknaden och efterfrågan ökar ständigt både i Sverige och internationellt, säger Staffan Thegel, som fungerar som VD i bolaget sedan i höstas. Vi ser också generellt en stor ökning av efterfrågan på närodlade produkter i vårt sortiment och vi är ledande på certifierad odling både vad gäller miljö, klimat och arbetsvillkor.

Presstjänst • SvenskPress.se Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Markanläggning och utemiljöer

www.carinastad.info www.dackakuten.nu • 026-12 66 88

Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Marksten, murar, Trädgård- och Beskärning, fällning, planteringar m.m. parkskötsel. stubbfräsning. Nu även grindar, villa- och industristängsel.

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Tel. 026-61 32 00 Ny grön hemsida: www.pirab.nu 15


Ny hemsida - med Intranät? Bygga om er gamla hemsida till en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida som är enkel att administrera? Eller kanske bara ett smart Intranät? Er nya kommunikationsplattform optimeras för både läsplattor och smartphones. Nyhetsfunktion med länkar till sociala medier ingår. Vi hjälper er med funktion och design - sedan administrerar ni enkelt sidan själva!

bl i n l l i V

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida inom några dagar. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på som Facebook. Miniutbildning ingår i tjänsten liksom hosting, utveckling, support och service. Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

Muréngatan 14, Gävle www.precisreklam.se Telefon 026-511 000

re

ja l ä s r ö terf

b

ar m a s och

r?

tne r a p s et

Vi erbjuder Sveriges smartaste och mest lättanvända CMS

För mer information se www.yodo.se


Låt företaget blomstra skapa energifylld trivsel med våra växter

- för renare luft och miljö!

Dags för Gävles politiker att kavla upp ärmarna! För drygt ett år sedan anordnade Företagarna inför valet till riksdag och kommun en debatt mellan Gävles politiker. Oavsett partifärg, från höger till vänster, beskrev våra lokala politiker hur de ville jobba för att förbättra för Gävles småföretagare om just de vann valet. Nu har snart en fjärdedel av mandatperioden gått men de konkreta förändringarna lyser fortfarande med sin frånvaro.

Service av mobiltelefoner sedan -98

Vi utför snabba reparationer på mobiltelefoner och läsplattor.

Öppettider: Mån-Fre 08.00-17.00 Lunchstängt: 11.45-12.45 Tel: 026-18 80 15 www.telecomservice.se

N Strandgatan 29, Gävle

SÄLJA FÖRETAGET? Vårt ständiga erbjudande: Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt! Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle

Allt för Kontoret

FÖRETAGSBLADET

En del har börjat gått åt rätt håll. Dialogen mellan kommunledningen och näringslivet har förbättrats jämfört med för ett par år sedan. Men en god dialog är inte mycket värd om inte de förbättringsförslag som diskuteras omsätts i konkreta förändringar. Det är dags att gå från ord till handling. 92,2 procent av Gävles företag är småföretag med under 50 anställda. Sedan 1990 har det skapats över 5500 nya jobb i Gävles småföretag. Mer än var fjärde skattekrona – eller 1 107 miljoner kronor varje år – skapas i småföretagen. 16 000 Uppsalabor går varje dag till jobbet på ett mindre företag, vilket är klart fler än hos storföretagen. Men när vi på Företagarna lyssnar på hur politiker och högre tjänstemän i Gävle beskriver sin vision om stadens framtid och utveckling är det fortfarande stort fokus på att locka och etablera just större företag i staden. Vi ser hellre att fokus ligger på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för befintliga – i huvudsak småföretag – att kunna göra utveckla sina verksamheter.För att Gävles företagsklimat ska kunna vässas ytterligare måste först insikten om att Gävle är en småföretagarkommun landa hos kommunens företrädare. Gävles politiker och tjänstemän sitter på makten att skapa rätt förutsättningar för befintliga företag och smarta människor på orten att utveckla sin verksamhet och realisera sina idéer; att göra investeringar och att våga anställa sin första eller andra medarbetare. Lyckas man med det så har kommunen plötsligt en offensiv strategi för att skapa både egna storföretag och en attraktiv kommun. Win-win helt enkelt. Gävle har stor potential att bli en av Sveriges bästa platser att driva företag på, men det bygger på att kommunledningen har viljan att skapa en lösningsorienterad och småföretagsanpassad service. Den kommunala myndighetsutövningen upplevs fortfarande av många företagare som alltför byråkratisk och stelbent. Genom att de mindre företagen ges gynnsamma förutsättningar att kunna växa och anställa ökar också skattebasen som finansierar vår gemensamma välfärd. Varje skattekrona måste först skapas innan den kan fördelas. Företagarnas budskap är tydligt. Nu är det hög tid för Gävles politiker att kavla upp ärmarna och rivstarta arbetet med att uppfylla löften från valrörelser och dialogmöten. Företagarna kommer finnas nära till hands – både som bollplank men också, om det behövs, som blåslampa.

5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg 17


Hur oförutsebart är egentligen det oförutsedda?

Tactic Företagsförmedling i Gävle

Ibland kör det ihop sig. Du har en idé eller rent av en plan om vad du behöver få gjort innan dagen är slut, men något oförutsebart dyker upp som spolierar allt. Och, det är inte första gången det händer. Det händer ju ideligen! Men, vänta. Hur oförutsebart är det om det hänt förut och händer ofta? Förmodligen mindre än man först kan tro.

Tid till spillo

Problemet med de oförutsedda händelserna är att de ställer till det för oss så att vårt jobb blir svårare och tar längre tid att få gjort. Tänk om vi mer än idag kunde förutse dem och antingen förebygga att de händer överhuvudtaget eller göra oss beredda på att de ska hända, så att vi inte blir så drabbade när de händer?

Det beror på något, men vad?

Allting händer av en orsak och varje orsak föregås i sin tur av att något hänt. Om du hittar orsaken till att det oförutsedda inträffade och ändrar något eller lägger till något så att orsaken försvinner, kommer det oförutsedda inte att drabba dig så illa i framtiden. I förenklingsboken rekommenderar jag dig att på klassiskt vis leta efter orsaken så grundligt du kan - ibland flera led bort eftersom en lösning av den ofta gör att många fler oförutsedda händelser inte längre inträffar.

Ett enkelt exempel

Om detta låter komplicerat, låt mig exemplifiera med något enkelt. Alldeles nyss, när jag skriver det här, tog mitt skrivande en ofrivillig paus. Jag hade snabbt bara tittat in på LinkedIn och där var det någon som ställde en intressant fråga, vilket fick mig att fundera och plötsligt hade det gått tio minuter. Dessa tio minuter hade jag egentligen hellre velat få skrivande gjort. Något tillsynes oförutsett ställde till det för mig, för jag hade ju inte planerat att ta den där pausen. Vad var orsaken? Jo, jag såg ju den där frågan. Varför? Jag tittade in på LinkedIn. Varför? Jag fick en impuls att göra det. Varför? Jag råkade se det i bakgrunden. Varför? För att internetbrowsern med LinkedIn uppe överhuvudtaget syntes. Hur kan jag förebygga detta i fortsättningen? Jo, en av flera möjliga lösningar är att jag skriver den här texten i fullskärm, så att inget annat än texten syns på skärmen. Jag frestas då mindre att ”bara titta in” på andra ställen och mer blir skrivet på kortare tid. Sagt och gjort. Det fungerar för mig, kan jag meddela.

Gör så här

Nästa gång du drabbas av något oförutsett som du vill ha mindre av i fortsättningen, 1 Lös först problemet som måste lösas, såklart. Avvärj faran, svara på frågan, fixa grejen eller vad det nu var som dök upp. 2 Direkt därefter, fråga dig vad som var orsaken till att det hände. Det kan finnas flera orsaker, så välj den du tycker verkar troligast, i Ockhamsk anda. 3 Gräv ett par vändor till i vad som var orsaken till att det som du först uppfattade som orsak i sin tur inträffade, till dess du kommer till det mest grundläggande som du kan påverka (helt eller till en del). 4 Hitta på något du kan göra för att grundorsaken ska inträffa mindre ofta. Eliminerar du den helt är det toppen, men också en liten förbättring kommer att vara värd besväret. 5 Skulle du inte hitta någon påverkbar orsak alls, utan det inträffade var verkligen likt en blixt från klar himmel - hitta på något du kan göra för att det inte ska sätta käppar i hjulet när det händer. Kanske kan du på förhand bestämma vad du ska få för jobb gjort om och när ditt färdmedel blir försenat och wifi slutar fungera?

Mer som du vill ha det

Om du gör vad du just nu kan för att det oförutsedda ska inträffa mindre ofta, kommer jobbtillvaron att ”köra ihop sig” mindre för dig än annars. Dina vardagar blir mer som du tänkt dig dem (och önskar dem) och du får lättare gjort det jobb du tar dig an. I min värld är varje liten förbättring i den riktningen guld värd.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 18

Joe Formgren hälsar Björn Mårtensson välkommen till Templet

Det är allt fler företagare som behöver hjälp att hitta köpare till sina livsverk eftersom det börjar bli dags att trappa ner. Samtidigt som det är många som söker företag att köpa så att de ska kunna förverkliga sin dröm om att bli företagare. Tactic Företagsförmedling Gävleborg drivs av Björn Mårtensson sedan ett år och han ser att det händer mycket i Gävleregionen. Efter att funderat på olika alternativ har Björn Mårtensson bestämt att etablera sig i Gävle och kommer att ha sin bas på Templet. – Det är ett perfekt ställe för mig med närhet till centrum och järnvägsstationen, säger Björn Mårtensson. Jag har ingen fast plats utan har Templet som en mötesplats och där finns ju all modern teknik man behöver inom IT, kopiering m.m. plus både stora och små sammankomster. – Satsningen på Gävle är ett bra steg för oss, eftersom merparten av företagen i min region finns här, som också omfattar Norduppland, säger Björn Mårtensson. Den som är intresserad av att veta mer om processen att sälja eller att köpa är välkommen att höra av sig till mig. Vilket är bästa rådet till den som börjar fundera på att antingen sälja sitt företag eller köpa ett? – När du har tänkt tanken, ta direkt kontakt med mig så kan vi tillsammans gå igenom förutsättningarna för att i första hand diskutera rätt tidpunkt, säger Björn Mårtensson. För den som säljer kan behöva göra vissa förändringar i organisationen, ta fram underlag för ett prospekt etc. För den som är intresserad av att köpa ett företag gäller det också att fundera på vilka branscher som är tänkbara, vilken roll köparen kan tänka sig i företaget etc. – Vi erbjuder alltid ett kostnadsfritt första rådgivningstillfälle för att kunden ska känna sig trygg med vårt framtida samarbete, säger Björn Mårtensson. Vad är viktigast för att företagets ägarbyte ska bli lyckat? – Det som ofta skapar problem är att man börjar planera försäljningen eller köpet för sent, eftersom det är en process som kräver en del planering, säger Björn Mårtensson. Helst ska man börja kanske ett år innan det är dags att lämna över stafettpinnen!

Tactic • effectplus.se

Medverka i kommande Företagsbladet? Utkommer 8 oktober Ring 026-126 126 eller se foretagsbladet.se

Gästriklands

affärsmagasin

Gluggen: Nu

- med effect

serveras det

för alla företag.

lunchbuffé i

September 2019

Hemsta

ITEM: Matchvärd

en

Ny show: Hits

for You

Gävletravet:

Tjejkväll


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Träningsprogram för hästar Vid hästträning är det otroligt viktigt att värma upp och träna hästarna på rätt vis för att få ett bra träningsresultat och undvika onödiga skador. Skrittmaskiner är ett bra verktyg för att ge hästarna bra träning och med ett manöverskåp för att styra skrittmaskinen kan man dessutom ställa in olika hastigheter, träningsprogram med mera.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Eurotech Mackmyra är ett företag som levererar, servar och bygger högkvalitativa manöverskåp som styr skrittmaskiner, Horsewalker. Med manöverskåpet kan hästtränare bland annat ställa in olika hastigheter, rotationsriktning med växling samt justera in olika träningsprogram på skrittmaskinerna. Exempelvis där hästarna får skritta i 4 minuter sedan ökas farten till den inställda farten för jogging i 3 min. för att sedan stanna och vända rotationsriktning. Samma procedur upprepas sedan i motsats rotationsriktning. Veterinären Nicolas Dimitri har nyligen köpt en ny Horsewalker till sin gård i Enköpingsnäs där han planerar att värma upp och träna hästar i. – Vi har byggt elskåpen till Horsewalker sedan 1997 och nu var det dags för ett byte av hela skåpet då det tjänat väl i 20 år berättar Ricky Andersson som driver Eurotech Mackmyra.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Presstjänst • SvenskPress.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

19


Spara din rygg

Gästriklands

affärsmagasin

- med effect

för alla företag.

September 2019

Låt oss sköta om dina däck i vårt nya däckhotell!

Gluggen: Nu

www.dackakuten.nu • 026-12 66 88

n

serveras det

Ny show: Hits

lunchbuffé i

for You

Hemsta

Gävletravet:

Tjejkväll

ITEM: Matchvärde

Medverka i kommande nummer? Ring då 026-126 126

Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Berendsen Textil Service AB Lennart Kinnvall, Hamrångevägen 21, 816 31 Ockelbo 0297-57 58 00, lennart.kinnvall@elis.com

Jens Hed, Hoforsvägen 70, 813 91 Hofors, 0290-270 35, jens.hed@elis.com

Textil- och tvättservice Jens Hed

Levererar komplett hyr- och tvättservice av arbets-, patient- och skyddskläder, entré- och golvmattor, städutrustning samt textilier till företag inom industri, handel och kontor, vårdsektorn liksom till hotell & restaurang m.m. OBS Vi kan hygien, renrum och sterilt för operationssalar!

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Lennart Kinnvall

tet ! i l a V ed k m r a b V i job

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 20

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal


Audi följer strömmen Transformers är filmsuccén där robotar förvandlar sig till olika fordon och det är elaka Megatron som hotar världsordningen. Optimus Prime är däremot den omtänksamma roboten som tål att jämföras med nya e-tron. Den eldrivna Audin bidrar nämligen till en bättre värld genom att transformera rörelseenergi till el. Men vi skippar den fiktiva planeten Cybertron och tar istället e-tron på en rejäl testkörning. Audis första serietillverkade elbil är en rullande uppvisning av ny teknik. Allt hos den fyrhjulsdrivna tysken känns genomtänkt och hit hör bland annat tre olika sätt att återvinna el, en perfekt viktfördelning, suveräna köregenskaper och gott om lastutrymme.

Framtidens teknik

Audi e-tron är trots ett till synes kompakt format en suv som storleksmässigt placerar sig mellan syskonen Q5 och Q7. Det finns således plats för fem personer och 660 liter bagage eller 1 725 med de bakre ryggstöden nedfällda. Hos elbilar brukar batterierna stjäla utrymme men Audi har löst detta genom att placera batteripaketet på 700 kilo i golvet mellan hjulaxlarna. Förarmiljön är elegant och nästan helt befriad från knappar - det mesta sköts istället med hjälp av två stora pekskärmar på gott och ont. Premiumkänslan är påfallande, men det som väcker allra mest uppseende är ytterbackspeglarna på vår topputrustade testkärra. De traditionella speglarna är bortrationaliserade och ersatta av kameror. Livesändningen visas sedan på två sjutumsskärmar som integrerats i framdörrarna. Fräckt, men det har även en förmåga att stjäla uppmärksamheten från vägen.

Känn kraften

Vår e-tron väger hela 2,6 ton men ändå rullar färden till hundra på snabba 6,6 sekunder och det är möjligt tack vare två elmotorer som levererar 402 hästkrafter. Därmed finns 664 Newtonmeter till förfogande redan från start och upp till topphastigheten på 200 km/h. Hur det är med köregenskaperna? Tja, man upptäcker omedelbart med vilken förbluffande lätthet bilen rör på sig. Vid normal körning är e-tron bakhjulsdriven, men så fort det behövs så börjar även framhjulen att arbeta och räckvidden anges till 37,6 mil enligt den tuffare WLTP-körcykeln. Samtidigt återvinns hela tiden rörelseenergin som uppstår vid exempelvis inbromsningar, vilket i bästa fall kan ge 30 procent ökad räckvidd. Vips blir e-tron en Transformer på riktigt – men en dyr sådan då grundpriset för 55 quattro börjar från 897 400 kronor exklusive 60 000 i miljöbilsbonus.

Willy Priske och Johannes Gardelöf • CNP AB

Audi e-tron 55 quattro Proline Advanced Elmotor: Max effekt 402 hk. Max vridmoment 664 Nm. Batteri: Litiumjon på 95 kWh. Kraftöverföring: En främre och en bakre elmotor, fyrhjulsdrift. Steglös automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 12,2 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: Axelavstånd 293, längd 490, bredd 194, höjd 163. Tjänstevikt 2 666. Prestanda: Toppfart 200 km/h. Acc. 0-100 km/h 6,6 sek. Förbrukning: 24,9 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd: 37,6 mil (WLTP). Pris: 1 107 400 kronor (exkl. 60 000 kr i miljöbilsbonus).

+ Plus

• Fullkletad med spännande utrustning • Låg milkostnad med el • Stor lastkapacitet • Köregenskaper

- Minus

• Begränsad räckvidd • Tung och högt pris

21


Hört & Hänt Bilnyheter från världens alla hörn! Bond utökar sitt garage

Inspelningen av den tjugofemte Bondfilmen med Daniel Craig i huvudrollen pågår just nu för fullt. När bioridån går upp den åttonde april nästa år bjussas det på högoktanig action och supersportbilar i absolut världsklass. Agent 007 har nämligen uppdaterat sitt Aston Martin-garage och förutom den klassiska DB5:an samt en V8 Vantage som hade bilrollen i Iskallt Uppdrag så kommer vi även att få stifta bekantskap med britternas senaste hyperbil Valhalla. 500 exemplar ska tillverkas och prislappen startar från 11 miljoner kronor.

Koenigsegg för 95 000:-

Då och då dyker det upp små dyrgripar som får oss vanliga dödliga att tappa hakan och den här gången är det modellbilstillverkaren FrontiArt som är i farten. Vad sägs om att köpa en Koenigsegg Regera i skala 1:8 för, hör och häpna, 95 000 kronor? Den femtioåtta centimeter långa miniatyren är lackerad i läckra ”candy red” och har detaljer som fungerande belysning samt öppningsbara saxdörrar. Originalet tillverkades i åttio exemplar och modellbilen blir än exklusivare då upplagan begränsas till trettio.

Tjänster och gentjänster

Hushållsnära tjänster ligger i tiden och det är inget som undgått Skoda. Tjeckerna har nämligen utvecklat en taxi-app för föräldrar som är flitiga på att skjutsa sina barn till aktiviteter. Skodafolket har räknat ut att det igenomsnitt rör sig om 265 mils extrakörning om året och har därför öppnat upp möjligheten att ta betalt för resorna via olika tjänster i hemmet. Tio mil på den mobila taxametern kan exempelvis innebära en biltvätt eller två dagars diskning. Snacka om tjänster och gentjänster!

Trendsättare i tysk kostym

Att elscootrar blivit mäkta populära bevisas inte minst av att antalet olyckor skjutit i höjden. Polisen vill se ett totalförbud, men det är inget som skrämmer Audi. Nya e-tron Scooter kan närmast beskrivas som en korsning mellan en skateboard och sparkcykel då modellen är utrustad med attiraljer som fyra hjul, styre, hydraulisk fotbroms och ledbelysning. Med full kräm i batteriet tar man sig två mil samtidigt som elsklingen toppar 20 km/h. Men det är ingen billig ”leksak” för på prislappen kan man läsa 20 000 kronor.

Jenny Nilsson • CNP AB

Lotus på grön kvist

Englands första helt eldrivna supersportbil heter Lotus Evija och formgivningen sticker verkligen ut från mängden. Under kolfiberkarossen arbetar inte mindre än fyra elmotorer på totalt 2000 hästkrafter och 1 700 Newtonmeter. Noll till hundra fixas därmed på under tre sekunder samtidigt som vrålåket toppar över 320 km/h. Räckvidden anges till 40 mil och produktionen drar igång redan nästa år. Undrar du över priset? Tja, hela 25 miljoner kronor.

Kim Jong-un åker i bepansrade Mercedes-Maybach S600 Pullman.

Mysteriet med Mercedes

Trots handelsbojkotter och sanktioner så färdas Nordkoreas diktator i bepansrade Mercedes-Maybach S600 Pullman. Många undrar hur är det möjligt och nu har forskare vid ”Center for Advanced Defense Studies” kartlagt resan för två av limousinerna som tillhör Kim Jong-un. Allt startade i Rotterdams hamn där bilarna lastades mot kinesiska Dalian för vidare transport till japanska Osaka. Containrarna fortsatte sedan till sydkoreanska Busan, vidare till ryska Nakhodka och därifrån med transportflyg till Pyongyang.

Dyr modellbil i äkta Koenigsegg-anda. 22

Tjänster & gentjänster med Skoda.

Ny elscooter från Audi.

Englands första helt eldrivna supersportbil, Lotus Evija.


BOKA FESTEN OCH JULBORDET I GOD TID V Ä L K O M M E N AT T F I R A E R H E L K V Ä L L T I L S A M M A N S M E D O S S

Har du något att fira så är Hits For You det perfekta stället. Möhippa, svensexa, födelsedagsfest, kick-off eller varför inte bara en helkväll med kollegorna, vännerna, sambon eller grannen. ÖPPEttIdER

Onsdagar: 18:00-22:00 Torsdagar: 18:00-24:00 Fredagar: 18:00-03:00 Lördagar: 18:00-03:00 dInnERSHow Torsdag-Lördag: 18:00-23:00 dISKotEK Fredag-Lördag: 23:00-03:00 KaRaoKE Fredag-Lördag: 23:00-03:00 Stand-UP GASTA: Onsdagar, www.gastacomedy.se JUlBoRd MEd SHow 21:a Nov-21:a Dec: 18:00-23:00

KonFEREnSMÖJlIGHEtER Tillbringa en kreativ eftermiddag i centrala lokaler. Mer än 100 personer i biosittning. Varför inte avsluta med en dinnershow?

PRISER • Show med trerättersmiddag: 695:• Barplatser med Show, på anvisad plats: 210:• Barplatser med Show, inkl plocktallrik: 395:• Barplatser med Show, inkl nachotallrik: 275:• Julbord med Show Tisdagar: 695:• Julbord med Show Ons-Tor: 795:• Julbord med Show Fre-Lör: 895:• Julbord med Show tidig sittning Fre-Lör 13.00-17.00: 695:• Nyårsafton med Show, nyårssupé: 1195:-

HotEllPaKEt Från 1095:- /pp inkl. frukostbuffé, del i dubbelrum på stans bästa och mest centrala hotell, samt trerättersmiddag och show.

Hits For You AB Nygatan 18, 803 20 Gävle Tel: 026-101 202 www.hitsforyou.se

Showen kan abonneras för mindre och större sällskap.

Alla priser ovan inkluderar garderob, entré till diskotek och karaoke.

För sällskap större än 50 personer öppnar vi gladeligen upp restaurangen även övriga dagar. Det går även bra att abonnera lokalen eller skräddarsy ditt eget evenemang för större såväl mindre sällskap.

KontaKt 026 - 101 202 bokning@hitsforyou.se Onlinebokning på www.hitsforyou.se

precisreklam.se


V Ä L K O M N A AT T B O K A H Ö S T E N S N YA S H O W

5th Year Anniversary

SHOWRESTAURANG DISKOTEK

KARAOKEBAR STAND-UP

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202

Profile for Gestrike Media

Företagsbladet September 2019  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Företagsbladet September 2019  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement