Page 1

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

Maj 2016

Johan Thunhult: Gävles nya näringslivschef

Motor: Lexus LC

Löftet: Skillnad för företag

Kungen: Årets företagare


Duro Tapet är för många ett begrepp. Duro har fabrik och huvudkontor i Gävle. Vår verksamhet representeras av kvalitetsprodukter men även service mot våra kunder, vilket vi alltid prioriterar.

Försäljningschef Duro är inne i ett positivt skede med god tillväxt och förstärker nu organisationen med en nyckelperson som skall ansvara för vår svenska försäljning. Som försäljningschef ansvarar du för fältförsäljningen och säljkontorets arbete i nära samarbete med marknadsgruppen, du ingår i företagets ledningsgrupp. Duro samarbetar med Clockwork Rekrytering. Registrera din ansökan via www.clockworkpersonal.se senast 22 maj Petter Lundgren tel. 0733-51 27 07.

Ökat kostnadsansvar slår hårt mot jobb och företagande Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. 88 procent av företagarna i vår region uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering. Regeringen är med rätta oroad över de ökande sjukskrivningarna även om nivåerna är betydligt lägre än i början av 2000-talet. Dessvärre kommer de att öka ytterligare eftersom regeringen i år avskaffat den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Nu vill regeringen dessutom återinföra medfinansiering som testades en kort period mellan 2005 och 2007. Den ledde inte till att fler sjukskrivna återgick i arbete, istället fick människor med en historia av sjukdom svårare att få ett jobb. Oavsett orsaken till sjukskrivningen vill regeringen att arbetsgivaren ska betala 25 procent av sjukpenningen för varje enskild medarbetare som varit sjukskriven längre än 90 dagar - utan bortre tidsgräns. Tanken är att det ska motivera arbetsgivare att ta ett större ansvar för rehabilitering och förebyggande arbete.

Medfinansiering ger färre jobb

I en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemmar uppger 88 % av företagen i vår region att förslaget gör att de kommer att bli försiktigare att rekrytera medarbetare med ohälsohistorik. Det är tydligt att medfinansieringen ger färre jobb och ökar utanförskapet. De ökande sjukskrivningarna beror inte på sämre hälsa eller arbetsmiljö utan har andra orsaker, vilket bekräftas av företagen. De allra flesta sjukskrivningarna orsakas av faktorer som ligger bortom företagens påverkan. Enligt företagen i Gävleborg som ingår i vår företagarpanel är det enbart drygt 4 % av sjukfrånvaron som kan anses vara arbetsrelaterad. Det vittnar om dålig kunskap om företagens förutsättningar när man menar att arbetsgivare behöver ha starkare incitament att vara aktiva när en medarbetare blir sjukskriven. Sjukskrivna medarbetare innebär kostnader för såväl förlorad kompetens och produktionsbortfall, som för att ta in vikarier. Till det kommer kostnader för sjuklön, arbetsgivaravgift och försäkringar.

Sjukfrånvaron högre på svaga orter

50

Köp t-shirtar och få enfärgat brösttryck

50 PÅ

KÖPET!

Köp t-shirtar och få enfärgat brösttryck

PÅ KÖPET!

47,- 47,/st

/st

Game T-shirt Game T-shirt

Klassisk rundringad T-shirt med 4-lagers ribbstickning och Klassisk rundringad med Storlek 4-lagers ribbstickning och nackoch axelband. FörkrymptT-shirt för stabilitet. S-3XL. Art. nacknr 488800008 och axelband. Förkrympt för stabilitet. Storlek S-3XL.

Art. nr 488800008

Priserna gäller t.o.m. 31/5--2016. Alla priser är exkl. moms.

Erbjudandet gäller till och med 2016-05-30 endast i Procurator butik i Gävle.

Gävle: Utmarksvägen 1, Tel: 010-60 40 441 Sandviken: Fiskängsvägen 4, Tel: 010-60 40 446

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. GÄVLE, Utmarksvägen 1, Tel 010 - 60 40 441 • Öppettider: vardagar 7–17

www.procurator.net Erbjudandet gäller till och med 2016-05-30 endast i Procurator butik i Gävle. 2

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. GÄVLE, Utmarksvägen 1, Tel 010 - 60 40 441 • Öppettider: vardagar 7–17

Sjukfrånvaron varierar dessutom geografiskt i Sverige och tenderar att vara högre i orter med svag arbetsmarknad, hög arbetslöshet och utflyttning. Förslaget om medfinansiering innebär att företag på dessa orter får bära större kostnader än jämförbara arbetsgivare i tillväxtregioner. Sverige och vår region står inför stora utmaningar när det gäller att skapa jobb och få in nyanlända på arbetsmarknaden. Företagen, inte minst de små och medelstora företagen, spelar en central roll för att detta ska lyckas. Förslaget om medfinansiering leder åt rakt motsatt håll! Det enda resultatet regeringen kan vänta är en större försiktighet hos arbetsgivarna, färre nya jobb och ökat utanförskap. Släng därför förslaget om medfinansiering i papperskorgen!

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gävleregionen. Information och inspiration nio gånger om året - på nätet gratis året runt. Företagsbladet är till för Er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland och även alla kontor i södra Hälsingland och norra Uppland.

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Distribueras av Posten till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda, Österfärnebo samt till alla kontor i Alfta, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Skutskär, Älvkarleby, Skärplinge och Tierp. Dessutom postas den till ett stort antal beslutsfattare.

Maj 2016 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Ökat kostnadsansvar slår hårt

2

Upplagan 7.750 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Posten Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset

Näringslivschefen: Vill göra en serviceorganisation

4

Kommunalrådet: Lovar tydlig skillnad för företagen

6

Årets företagare i Gävleborg

7

Ny ordförande i Gästrike återvinnare

8

Högskolan i Gävle ökar mest

8

Lokal Server eller Molnet?

9

Reklambyrå OCH webbyrå

10

Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Näringslivschef Johan Thunhult. Foto: Sören Karlsson. Priser print 2016. Separat prislista för banners och nyhetsbrev. 1/1-sida 12.950:- Priset inkluderar publicering 1/2-sida 7.975:- på internet och reklamskatt. 1/4-sida 4.750:- Moms tillkommer. 1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:Hela tidningen gratis på: 1/32 sida 875:www.foretagsbladet.se Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Niklas Wiklund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare niklas@gestrike.net Mobil: 070-289 88 80

Offentlig upphandling – en viktig affär

12-13

Prisad toppforskare från Gävle

14

Stiernholm: Härma den med god struktur

14

Cooper: ROT-sänkningen ett dråpslag

15

Regeringens skattehöjningar slår mot jobben

16-17

Nytt robotföretag i Gävleregionen

18

Besikta högspänning med helikopter

19

Hyundai laddar inför fotbolls-EM

21

Gröna tankar för en värld som räcker längre

22

Subaru lanserar ny plattform

22

Nya Lexus LC: Magnifik med ny teknik

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera er text och bild på SvenskPress. Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan det bli med i nästa nummer.

9 / 1 0 H E LT F E L F R I A H U S I Å R !

www.svenskpress.se

Vill ni också vara med i Företagsbladet? Kontakta oss inför nästa nummer! Allt innehåll gratis på nätet. Per-Erik Jäderberg

Torbjörn Edlund

Horst Mueller

Fotograf, säljare pej@gestrike.net Mobil: 070-512 26 26

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Gästriklands affärsmagasin - till alla företag.

Företagsbladet

MikaelNilzon07 -7 16302 hjaltevadshus. e

till alla företag 9 ggr om året Sommarnumret 7 juni Manusstopp 20 maj Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se 9/10 HELT FELFRIA HUS I ÅR! upplaLänets ga, störst 52.00 a 0 ex

och evenemang

September 2015

• gestrikemagasinet.s

e

s Carlson Webcoach Nicla

massor av erbjudanden

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Wiklund Motor

Nypremiär Caesars Relax

MikaelNilzon07 -7 16302 hjaltevadshus. e Jerry kommer

Motor

Bli NikotinFRi

GÄVLEBORGS MEST CENTRALA NÖJESPALATS

med hjälp av modern laserterapi och din motivation

• Floating • Andullationsterapi • Nikotinbehandling m. laserterapi SHOWRESTAURANG • DISKOTEK

Johannes Gardelöf

Säljare peter@gestrike.net Mobil: 070-263 40 13

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Motorskribent CNP, Car News & Pictures AB

BOKA ET JULBORD TID I GOD

KARAOKE • PIANOBAR

- Alla bilmärken!

Vi bygger din trädgård Från idé till verklighet

inte trasig, Din dator är ännu. reparerad den är inte Gävle Nygatan 26, 12 20 026 – 12

9,3/10

Nygatan 17 i Winn-huset www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Trossen • Fullservice

Hem & Bostad

Tomter sökes!

• Gratis lånebil design: precisreklam.se • foto: peder andersson

David Stiernholm

Motor: Lexus LC

Löftet: Skillnad för företag

Kungen: Årets företagare

st 50.00örst a 0 ex !

Matmässan

Siv Åberg

Johan Thunhult: Gävles nya näringslivschef

uppl Läne aga, ts

!

Annonstidning med massor av erbjudanden och evenemang Februari 2016 • gestrikemagasinet.se

Annonstidning med

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

Peter Tällberg

Maj 2016

Har ni tomter att sälja, ring oss!

NORRLANDS HETASTE DINNERSHOW

MARIA DOVERUD • HENRIK SUNDSTRÖM • ANNA LIDMAN 026-14 26 26 Sätravägen 14, Gävle www.esbilservice.com

9 / 1 0 H E LT F E L F R I A H U S I Å R !

Stenarbete - Grunder - Pooler – Dränering - Markskruv m.m. kontakt@ ess1.se • www.ess1.se

bygger 9Vi /10 H E LT F E ert L F R I nya A H U Shem I ÅR! Mikael Nilzon 070-771 63 02 hjaltevadshus.se Mikael Nilzon 070-771 63 02 hjaltevadshus.se

GestrikeMagasinet till alla hushåll och kontor Majnumret 22/5 Stora sommarnumret 26/6 Manusstopp 9/6 www.gestrikemagasinet.se

4,6/5

3


Johan Tunhult, Gävles nya näringslivschef.

Näringslivschefen vill göra kommunen till en serviceorganisation – Kommunen måste bli ännu mer av en serviceorganisation för företagen. Det ska vara lätt att ha med oss att göra, säger Johan Tunhult, Gävles nya näringslivschef.

kommun kostnadsfria starta-eget-kurser i nio olika etapper. – På det sättet hjälper vi förhoppningsvis några att ta steget till ett eget företag, säger Johan Tunhult.

Han menar att ett bra företagsklimat bygger på ett nära samarbete mellan kommunen och företagen. – Det handlar om att förstå varandras villkor. När det gäller till exempel tillståndsfrågor behöver kommunen tydligt beskriva beslutsprocessen, handläggningstider och de lagar och förordningar vi har att ta hänsyn till. Då blir företagens förväntningar och kommunens leverans mer samspelta. Men vi från kommunens sida måste förstås också få en bättre förståelse för företagens vardag, betonar Johan Tunhult. Gävle kommun tillämpar redan Helt Enkelt Gävle och Företagsservice Gävle kommun, två program för att underlätta företagens kontakter och förbättra kommunens service och bemötande.

Har själv varit företagare

Gävle under genomsnittet

En nyutkommen rapport från Svenskt Näringsliv visar att företagsamheten i Gävle ligger klart under genomsnittet för Sverige. I Gävle är andelen företagsamma människor bara 8,6 procent mot 12,3 procent för landet som helhet. För att öka andelen spelar det övergripande företagsklimatet givetvis en central roll, men kommunen försöker också stimulera företagandet på andra och mycket konkreta sätt. – Vi bjuder in till kvällar med storytelling. Etablerade företagare får berätta om sin resa. Syftet är att inspirera andra att förverkliga sina affärsidéer. De två träffar som vi hittills ordnat i år blev helt fulltecknade. Intresset är verkligen stort, förklarar Johan Tunhult. Som en handfast uppföljning av dessa inspirationskvällar ordnar Gävle

Han har själv varit företagare inom hotell- och restaurangnäringen, i livsmedelsbranschen och i den grafiska industrin, haft ett antal chefsbefattningar inom Sandviks globala IT-verksamhet och var nu senast vice vd för konsulttjänsterna på IT-företaget CGI. Den första mars tillträdde Johan Tunhult som näringslivschef och därtill turistchef i Gävle. – Besöksnäringen har en stor potential i Gävle med sin fantastiska natur och inte minst den vackra kusten. Vi har en god kapacitet för kongresser, idrottsevenemang och många andra tillställningar. Ännu bättre blir det när sportarenan Gavlehov står färdig, men vi ska vara medvetna om att marknaden är tuff. Många kommuner konkurrerar om uppmärksamheten, poängterar Johan Tunhult. I höst kommer Svenskt Näringslivs nästa ranking av det lokala företagsklimatet. Gävle har länge placerat sig i den nedre delen av denna ranking, förra året på plats 239 bland Sveriges 290 kommuner. – Jag hoppas naturligtvis att vi lyckas klättra något. Svenskt Näringslivs ranking är otroligt värdefull i arbetet med att hitta områden att prioritera. Den och andra mätningar ger oss bra vägledningar när kommunens näringslivsprogram ska uppdateras senare i år, säger Johan Tunhult.

Text och foto: Sören Karlsson Källa: Svensktnaringsliv.se/gavle

Vill ni också bli medlem i effect plus+

Välkommen ombord på Räkkryssning den 25/5 för mer information

Events + kryssning + erbjudanden + luncher + after works m.m. = Kontakter, kunskaper och kul Då berättar vi mer om vad effect plus+ kan göra för ert företag? Varmt välkomna på infokryssning

4

OSA 20/5. Ring för anmälan & mer info. Nalle Rydstrand 070-51 05 050 info@effectplus.se • www.effectplus.se


FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Just nu bjuder vi på 4 timmars konferens ombord. Boka senast 31/5.

Inspiration i nya miljöer – dygnskonferens med Viking Cinderella Ta med dig kollegorna på en inspirerande konferenskryssning med utsikt över världens vackraste skärgård. Varva konferensen med smakfulla måltider, en ljuvlig spa-behandling och underhållning med Sveriges bästa dansband och stjärnartister. Prisexempel 755:- per person, ord. pris 895:- per person. I priset ingår: del i Insidehytt, frukost, buffélunch och -middag inkl vin, öl, läsk och kaffe samt fyra timmars konferens ombord inkl kaffe och frukt. 50 % rabatt på anslutningsbuss till Cinderella söndag–torsdag. Gäller avresa 1/6–10/6 samt 18/8–30/9 2016 vid minst 10 konfererande när två personer delar hytt. Boka senast 31/5 2016. Kod SKONFZ. Är du avtalskund har du upp till 20 % rabatt på våra dygnskonferenser.

Läs mer på Vikingline.se eller ring direkt för att boka 08-452 40 40

vill du ha den lilla eller stora upplevelsen ?

köp företagsabonnemang nu! Brukar du ta med kunder och leverantörer på

eller

?

Det tycker vi att du ska fortsätta göra! Vi vill gärna tipsa om att du även kan ta med dina kunder och leverantörer på

.

Våra torsdagskonserter är perfekt för att mötas under trivsamma förhållanden. Konserterna innehåller klassiska favoriter som de flesta känner igen. Konserterna börjar kl. 19.00. Konserterna är ca en timme och har ingen paus. Restaurang Gourmet BLÅ öppnar kl. 17.00. Lilla Torsdagsserien - 5 konserter Stora Torsdagsserien - 8 konserter Kontakta kommunikationschef Mikael Forsblom för mer information. mikael.forsblom@gavle.se 026-17 29 04

WWW.GAVLESYMFONIORKESTER.SE/ABO

5


Kommunalrådet lovar tydlig skillnad för företagen – Företagen genererar tillväxt, skapar massor av jobb och ger skattekronor till den offentliga verksamheten. Då är det självklart att vi i den nya politiska ledningen ska agera så att de 8 000 livsviktiga företagen i Gävle märker en tydlig skillnad. Vår attityd till näringslivet är en helt annan än de rödgrönas, säger Inger Källgren Sawela. Efter 40 år som moderatpolitiker i Gävle, varav 22 år som oppositionsråd på heltid, kunde hon nyligen ta över posten som kommunstyrelsen ordförande. – Så länge man inte sitter i den politiska ledningen går det inte att förverkliga sina idéer i en lika stor utsträckning, men nu har vi kommit hit, konstaterar Inger Källgren Sawela. Hon är född och uppvuxen i Gävle och beskriver sig själv som ”en riktig Brynäsflicka”. Yrkesmässigt är Inger Källgren Sawela ”lågstadiefröken”, låt vara att det är många år sedan hon lämnade katedern. – Jag vet att förväntningarna på Allians Gävle finns både i näringslivet och bland allmänheten. Givetvis känner vi ett mycket stort ansvar. Som ett konkret exempel på olikheterna i attityd mellan de båda blocken lyfter Inger Källgren Sawela fram lagen om valfrihet i hemtjänsten. – Den har vi haft på försök här i Gävle i fyra år och när frågan för en kort tid sedan var uppe i kommunstyrelsen ville de rödgröna förlänga försöksperioden. Grundinställningen verkar fortfarande vara att de 15 privata företagen inom hemtjänsten i kommunen skär guld med täljkniv. Så ser inte verkligheten ut, fastslår Inger Källgren Sawela

Vill underlätta för företag

Två nya områden är nu aktuella för privata aktörer. Det gäller dels vårdoch omsorgsboende för äldre, dels daglig verksamhet. Inger Källgren Sawela räknar med att alltmer av den kommunala organisationen ska konkurrensutsättas och öppnas för fristående företag. – Det kommer att tuffa på, men kommunen ska inte släppa ifrån sig

totalansvaret för vatten och avlopp och naturligtvis inte heller de rent myndighetsutövande funktionerna, förtydligar hon. Hon tycker att Helt Enkelt Gävle och Företagsservice Gävle kommun, som infördes med bred politisk förankring, nu börjar ge resultat. – Det handlar om service och bemötande i kontakterna med företagen och om kortare ledtider. För att bli ännu bättre kommer vi att införa ett introduktionsprogram för Helt Enkelt Gävle för alla nyanställda. Vi arbetar också med en intern samverkan för kompetensöverföring inom kommunen. Att offentliga upphandlingar är ett område där många företag har kritiska synpunkter är Inger KällgrenSawela väl medveten om. – Vi måste sträva efter enklare och smidigare upphandlingar och underlätta för småföretagen genom att dela upp stora affärer i mindre bitar, säger hon. Inger menar att politiker generellt sett behöver lära sig mer om företagens vardag.

Viktigt att nätverka med företagen

– Företagsbesök är A och O. Jag försöker vara ute på några företag varje vecka. Våra frukostmöten är ett annat viktigt forum för kontakter. Intresset är stort. Vid min första frukost som kommunstyrelsens ordförande kom 120 företagare och nu har vi bestämt att öka antalet möten från fyra till sex per år. Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet brukar inte vara särskilt uppmuntrande för Gävle. Förra året blev placeringen 239 bland de 290 kommunerna i Sverige. – Vi ska göra allt vi kan för att åstadkomma en förbättring i mätningen i höst och sedan hoppas jag på ett rejält lyft 2017, säger Inger Källgren Sawela.

Text och foto: Sören Karlsson Källa: Svensktnaringsliv.se/gavle

Nya kunder? Träffa dem på årets

bomässa gtk-hallen gävle 4-6 november

Boka din monterplats idag! Kontakta projektledare Gustav Granberg, 076-119 17 93. 6

läs mer på bomässa.se


Företagsbladet gratulerar Joel Svensson - årets företagare i Gävleborg.

Årets företagare i Gävleborg är utsedd Lördagen den 23 april korades Årets företagare i samtliga Gävleborgs kommuner på den årliga företagargalan Eldklotet, som i år arrangerades i Bollnäs.

Årets företagare på lokal, regional och nationell nivå arrangeras av Sveriges största företagarorganisation: Företagarna. Årets regionala vinnare som därmed kommer att tävla för Gävleborg i den nationella finalen är Gävlebaserade Joel Svensson från Partykungen AB. Juryns motivering lyder: En god ambassadör för både sin stad och sitt län, en företagare som skapar jobb och som dessutom inspirerar andra företagare. 2014 var han hela landets unga företagarprins, i år är Joel Svensson Gävleborgs egen företagarkung! Årets företagare ska äga och driva sitt företag, genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare, visat prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras, ha uthålligt god lönsamhet samt inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Juryn för Årets företagare i Gävleborg består av landshövding Per Bill, Företagarnas regionchef Eva Cooper samt Marita Forsell, näringslivsstrateg på Region Gävleborg. På galan delades också priset till Årets unga företagare i Gävleborg ut, ett pris som i år gick till Mikael Jönsson. Mikael driver livsstilsbutiken Uncle Frank i Gävle och vinnarmotiveringen lyder: Med stort mod och fast beslutsamhet i en värld av

hård konkurrens har årets unga företagare trott helhjärtat på en idé vågat gå mot strömmen och göra det som andra bara tänker. Att bygga en livsstilsbutik med härlig atmosfär där gammal som ung blir inspirerad och engagerad.

Vinnare i respektive kommun: Årets företagare i Gävle: Joel Svensson, Partykungen AB Årets företagare i Ockelbo: Lars och Petter Arkesjö, Ockelbo Älg AB Årets företagare i Hofors: Magnus Marklund, Marklunds markprodukter AB Årets företagare i Sandviken: Fredrik Hedberg, Fredrik Hedbergs livsmedel AB Årets företagare i Söderhamn: Jan, Johan och Thomas Isaksson, Generatorhallen AB Årets företagare i Nordanstig: Lisa B Östman, Hälsingesylt AB Årets företagare i Hudiksvall: Björn Lundén och Ulf Svensson, Björn Lundén Information AB Årets företagare i Ljusdal: Jan-Erik Hansson, Snatens lantbruk AB Årets företagare i Ovanåker: Tomas Gunnarsson, Drivex AB Årets företagare i Bollnäs: Jacob Abrahamsson och Kristian Olsson, Paper Jam AB Eldklotet företagargala arrangerades av Företagarna. Medarrangörer 2016 var Region Gävleborg och Länsförsäkringar Gävleborg. Värdkommun var Bollnäs kommun.

Eva Cooper • SvenskPress.se

NATTKLUBB • LUNCH • CATERING

ÖPPETTIDER Torsdag: 20.00-01.00 Fredag: 22.00-02.00 Lördag: 22.00-02.00 LUNCH 10.30-14.00

Grymma partykvällar på stans hetaste dansgolv. QuizNight torsdagar. Lunchbuffé på vardagarna. Prisvärd catering av hög kvalité för festen.

Norra Strandgatan 15-17 info@slickcity.se • slickcity.se 7


Ny ordförande i Gästrike återvinnares styrelse Tomas Engelmark (L) är ny ordförande för Gästrike återvinnares förbundsstyrelse och deltar den här veckan för första gången i sin nya roll på Gästrike återvinnares styrelsemöte. – Det ska bli roligt och intressant att leda förbundets styrelse och jag ser fram emot ett bra samarbete med förbundsdirektören Thomas Nylund och hela Gästrike återvinnare. Utvecklingen inom miljöteknik och avfallshantering går med en rasande fart och förbundet ska fortsätta ligga i framkant av sin bransch, för medborgarna och miljön, säger Tomas Engelmark, ny ordförande för Gästrike återvinnare styrelse. – Jag ser fram emot att arbeta med vår nya ordförande Tomas Engelmark. När man kommer in som ny i en verksamhet ser man ofta saker som vi som varit med ett tag kanske hunnit bli lite hemmablinda för. Spännande med nya infallsvinklar och perspektiv på saker och ting, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör Gästrike återvinnare. Tomas Engelmark arbetar på Peab som platschef. Han är ursprungligen officer och har även en bakgrund som produktionschef på Skanska och varit byggnadsinspektör och handläggare för bygglov på Gävle kommun. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: Gästrike återvinnare

Gästrike Återvinnare • SvenskPress.se Mest hus för pengarna Mest hus för pengarna

Datoranvändare - minska era bekymmer!

jan.stark@lbhus.se 0702 05 52 74 www.lbhus.se

• backup, support och övervakning • installation av program och skrivare • datorservice via distansprogram jan.stark@lbhus.se 0702 05 52 74 www.lbhus.se

Pierre Karlsson 0737-19 06 08 www.remotit.se

Högskolan i Gävle ökar och ökar mest 15 april var sista ansökningsdag till utbildningar med start hösten 2016. Nationellt minskar ansökningarna jämfört med förra året. Högskolan i Gävle hör dock till dem som ökar och ökar mest. Siffror från Universitets- och högskolerådet visar att 11 916 har sökt utbildning vid Högskolan i Gävle som sitt förstahandsval och det är en ökning med drygt 12 procent jämfört med förra året. – Vi har 1307 fler förstahandssökande än föregående år, säger Micael Melander, samordnare för utbildningsfrågor vid Högskolan i Gävle.

Ökar mest av alla lärosäten

Högskolan i Gävle ökar mest av alla lärosäten när det gäller förstahandssökande till program. Det totala antalet förstahandssökande till landets universitet och högskolor minskar med två procent jämfört med 2015 och av 37 lärosäten minskar 25. Högskolan i Gävle går återigen mot strömmen och uppvisar den största ökningen, 1 307 fler förstahandssökande än föregående år, av samtliga lärosäten. – Fantastiskt roligt att våra utbildningar är så efterfrågade och återigen ett kvitto på styrkan hos Högskolan i Gävle. Vi har under flera år varit Sveriges näst mest populära högskola och nu går vi framåt ytterligare, säger rektor Maj-Britt Johansson. – Att Högskolan i Gävle står stark i en region där behovet av välutbildade människor är så stort, är av avgörande betydelse för vår framtida utveckling.

Bli din egen arkitekt!

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Trubaduren 114 Trubaduren Även 114 magisterprogram

De program där antalet sökande ökar mest är utbildningar till grundlärare, socionom och fastighetsmäklare. På femte plats kommer glädjande ett program på avancerad nivå, magisterprogrammet i beslutsrisk och policyanalys.

Bli din egen arkitekt! Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Trubaduren Trubaduren 114 114

Högskolan • SvenskPress.se HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET

din egen arkitekt! BliBli din Trubaduren 114 Trubaduren 114 egen Bli egen Bli din dinarkitekt! egen arkitekt! arkitekt!

Trubaduren 114 Trubaduren Trubaduren 114 114

HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19 HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19 VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19 556468-2515 | 2013-09-19

HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET 556468-2515 | 2013-09-19 VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19

Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80. Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80. Besöksadress: Rällsgatan 6a i Gävle Besöksadress: Rällsgatan 6a i Gävle

Energieffektiva hus Energieffektiva hus

För ett företagsammare Gävleborg!

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. Du är välkommen att kontakta oss: Du är välkommen att kontakta oss: Energieffektiva hus Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80. Energieffektiva hus Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80. Besöksadress: Rällsgatan 6a i Gävle Besöksadress: Rällsgatan 6a i Gävle

Med VästkustVillan kan du bli din egen ar Med VästkustVillan kan du bli din egen ar Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi Med dina idéer och vår erfarenhet skapar vi ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. ditt drömhem. Precis så som du vill ha det. Du är välkommen att kontakta oss: Du är välkommen att kontakta oss: Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80. Jörgen Larsson tel. 070-313 75 80. Besöksadress: Rällsgatan 6a i Gävle Energieffektiva hus Besöksadress: Rällsgatan 6a i Gävle Energieffektiva hus

Ung Företagsamhet Gävleborg jobbar för att skapa ett företagsammare Gävleborg, genom att öka ungdomars förståelse för samhället och företagande. I samarbete med: I samarbete med:

Energieffektiva hus Energieffektiva hus

Med VästkustVillan kan du bli din egen arkitekt. Med VästkustVillan kan dinarkitekt. egen arkitekt. Med VästkustVillan du blidu dinbli egen Med dina idéer ochkan vår erfarenhet vi Med VästkustVillan kan du bli skapar din egen arkitekt. Med dina idéer och vår erfarenhet skapar ditt dina drömhem. Precis så som du vill ha det. viskapar vi Med idéer och vår erfarenhet ditt dina drömhem. Precis så som vill ha det. skapar vi Med idéer och vår du erfarenhet dittDudrömhem. Precis så som du vill ha det. är välkommen att kontakta oss: du vill ha det. dittDudrömhem. Precis så som I samarbete med: är välkommen kontakta oss: Jörgen Larsson tel.att 070-313 75 80. I samarbete med: Jörgen LarssonRällsgatan tel. 070-313 75 80. i Gävle DuBesöksadress: är välkommen att 6a kontakta oss: I samarbete med: Rällsgatan i Gävle oss: DuBesöksadress: är välkommen att 6a kontakta

8

556468-2515 | 2013-09-19 VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19

I samarbete med:

Vill du veta mer, gå in på: www.ungforetagsamhet.se/gavleborg


Lokal Server eller Molnet? Molnbaserade IT-funktioner ses som framtiden för de flesta företag. Det finns många som förordar molnbaserade servertjänster. Samtidigt finns det nästan lika många ”experter” som flaggar för risker och kostnader i att föra över sina servers till molnet. Vilken argumentation skall man då lyssna på? En del menar att det är mer kostnadseffektivt för ett mindre bolag att använda molnbaserade servertjänster istället för fysiska lokala servrar. På en strikt ekonomisk nivå så har den IT-ansvarige på företaget att fundera över kostnader. Detta inkluderar kostnad för inköp av serverhårdvara, installera operativsystem, köpa serviceavtal m.m. Det finns rapporter som hävdar att små och medelstora företag förlorar miljarder i ineffektiv data managering utifrån dessa faktorer. Om detta är den enda faktor att ta hänsyn till så håller de flesta med om att molnlösningar vinner. Man skall dock vara medveten om att det finns fler parametrar än kostnaderna att ta hänsyn till. En fråga är, hur ser kalkylen ut om jag redan investerat i servrar, lagring osv? Kanske en migrering skall göras när den nuvarande hårdvaran ändå skall fasas ut av åldersskäl? En viktig fråga är om företagets data är av känslig natur så att man inte vill riskera att data lagras utanför Sverige där andra lagar om datasekretess gäller. Hur snabbt behöver lösningen komma på plats? Alla dessa frågeställningar kan vara tufft för en IT-ansvarig på ett mindre företag att ta ställning till. Se därför till att om du går in i ett sådant projekt, ta hjälp av en erfaren konsult som kan hjälpa till med en förstudie som visar på för och nackdelar med olika lösningar. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: servertjänster

AreaX • SvenskPress.se

Behöver ni en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida?

Vi erbjuder Sveriges enklaste och mest lättanvända CMS (Content Management System) Yodo. Hemsidorna är responsiva och optimerade för både läsplattor och smartphones. • Hosting, support, service 195:-/månad. • Nyhetsbrev, fritt antal 95:-/månad. • Display, storbild 95:-/månad. Priser exklusive moms.

För mer information se www.yodo.se

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida på en vecka. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på Facebook. En timmes utbildning ingår och då hinner ni lägga upp ett par nyheter också.

Vi har gått samman med IT-Kontoret vilket gör att vi nu breddar vårt produkt- och tjänsteutbud. Nu som tidigare jobbar vi i enlighet med våra ledord kompetens, kvalitet, närhet och personlig kontakt.

Moderna och funktionella IT-lösningar för företag och organisationer.

www.interlan.se GÄVLE • BOLLNÄS • ÖRNSKÖLDSVIK N. Kungsg. 5 • 803 20 Gävle • 026-18 50 00

Reklam & Media

FÖRETAGSBLADET

Hemsida på en vecka?

INTERLAN VÄXER

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

www.precisreklam.se

Telefon 026-511 000 9


Vill ni medverka i årets största sommarkampanj?

Reklambyrå OCH webbyrå

up Län pla ets ga st , 5 ör 0.0 s t a 00 ex ! Annonstidning med massor av

Lokala nyheter Information Erbjudanden Kalendern

erbjudanden och evenemang

April 2016 • gestrikema

gasinet.se

Gävles nya verkstad

Precis Reklam och utvecklarna av publiceringssystemet Yodo.

Att webbyråer är bättre på sökmotoroptimering än reklambyråer är väl inte så konstigt då sökmotoroptimering ofta ligger närmare till hands för en webbyrå. Däremot har många reklambyråer en större kunskap om god grafisk design och i många fall avsevärt högre kunskaper när det gäller copy och storytelling.

Bomässan

Nya Gluggen Slick City

Motor Skötsel

Trädgå rd- och parkskötsel

Tel. 026-61 32 00 www.pirab.nu

Ulf Ivar

ES Bilservice har flyttat och är nu Meca-verkst ad Bilservice AC/Däck Reparationer

Varmt välkomna 026-14 26 26 Utmarksvägen 21, Gävle vid Bilprovningen www.esbilservice.co m

www.

Varmt välkomna att boka er nästa fest!

.se DEN KREATIVA MÖTESPLA TSEN

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 www.mediatemple t.se

MYCKET MEDIA

• MYSIGA MÖTEN

MEDIA TEMPLET MEDIA • MÖTEN • MERVÄRDE MEDIA • MÖTEN • MERVÄRDE MEDIA I MÖTEN

I MERVÄRDE

Sommarerbjudande: Medverka i både maj- och det stora sommarnumret på 86.000 exemplar så får ni kampanjpris på dubbeln = maxrabatt på juninumret Majnumret utkommer 22/5, Juninumret den 26/6.

Därför borde ju idealet för slutkunderna vara en byrå som kan tillhandahålla bägge lösningarna. I och med den nya versionen av publiceringssystemet (CMS) Yodo 3.0 kan vilken reklambyrå som helst genom en dags utbildning utöka sina affärsområden och då även titulera sig webbyrå. Genom detta kan de erbjuda sina kunder det bästa av två världar. Slutkunden får en och samma leverantör av bägge tjänsterna och byrån får övergripande kontroll och inflytande i verksamhetens hela kommunikationsprocess. – Detta kan vi nu erbjuda på Precis Reklam, berättar Joe Formgren, en av grundarna till Yodo och delägare genom reklambyrån Precis Reklam i Gävle. Jag började själv koda hemsidor 1996 och med nya Yodo kan vem som helt med grundläggande grafiska kunskaper enkelt bygga en modern, lättadministrerad responsiv hemsida med en unik design. Det är ju både kul och en fantastisk styrka att parallellt kunna bygga upp en verksamhets grafiska profil och ta fram förslag till både folder, säljstöd och hemsida samtidigt.

Prisvärda hemsidor

Mer än alla hushåll Gestrike Magasinets stora sommarnummer distribueras till alla hushåll i hela Gästrikland. Med en upplaga på hela 86.000 exemplar når ni mer än 150.000 invånare samt campingar sommarstugor, hotell och turistbyråer. Kontakta din Gestrike Media-representant för en genomgång hur ni kan exponeras fördelaktigt - både i tryck och på nätet.

Grunden i publiceringssystemet Yodo är prisvärda hemsidor som alla ligger på en gemensam kärna. Funktionen är helt webbaserad och plattformsoberoende. Systemet utvecklas hela tiden och i månadsabonnemanget ingår förutom hosting av hemsidan även löpande utveckling, support och service. Utifrån behov kan sedan kunden bygga ut kommunikationsplattformen med funktioner (moduler) som Nyhetsbrev, Display (digital signage) eller en komplett Webbshop med e-handelslösning. – Vi har producerat mängder av hemsidor baserat på Yodo som vi utvecklat tillsammans med start för nästan 10 år sedan, berättar Henrik Dahl, programmerare och delägare. Men det verkligt stora lyftet av systemet har kommit nu i och med den nya versionen. Vi har lyft över och renodlat alla gemensamma funktioner så att var och en enkelt kan få en skräddarsydd lösning. Från det lilla enmansföretaget som vill ha en kostnadeffektiv hemsida till större verksamheter som enkelt vill kunna administrera allt avseende kommunikationen, publikt såväl som internt, med intranät och informationsskärmar anpassat för både kunder och personal.

Samarbetspartners sökes

– Är ni redan en reklambyrå som även vill bli webbyrå? Då skall ni höra av er till oss, hälsar Joe. Vi söker samarbetspartners till Yodo och lär gärna ut till flera att använda det här lättanvända publiceringsverktyget. Som partner erhåller ni återförsäljaravtal vilket genererar intäkter utöver det egna arbetet. Under en dags utbildning skapar ni er nya hemsida och kanske även en egen kunds hemsida samtidigt.

Gestrike Media AB • Muréngatan 14, Gävle Telefon 026-126 126 • gestrikemagasinet.se 10

Precis Reklam • SvenskPress.se


Banderoller – klassiker av en anledning Banderoller är slitstarka och tål tuffa förhållanden utomhus. Banderoller kan hänga uppe länge utan att förlora i färgintensitet. Passar utmärkt för att annonsera säljstarter, nya produkter och events. Kontakta oss – vi kan banderoller.

Kontakta våra säljare: Jonas Brodin: 026-66 25 19 jonas.b@gavleoffset.se

Joel Wallman: 026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

Martin Hedberg: 026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

Leif Jansson: 026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB Tredje tvärgatan 5 • SE-802 84 Gävle. • Tel. +46 (0)26 66 25 00 • www.gavleoffset.se • info@gavleoffset.se 11


Sofia Karlsson och Fredrik Bäckström, Inköp Gävleborg, samt Mikael Hallqvist, Annika Janglund och Maria Josliden-Karlsson, Gävle kommun.

Offentlig upphandling – en viktig affär Offentliga upphandlingar är satta under lupp, och inte undra på det, för det handlar om stora pengar! Kommunerna i Gävleborg tillsammans med Region Gävleborg, Länsstyrelsen och andra offentliga organisationer gör offentliga upphandlingar för uppåt 10 miljarder per år i vårt län!

Upphandlingarna regleras genom Lagen om Offentlig upphandling, LOU. En omdebatterad lag som kommer att förändras, förmodligen från 2017. Gävle kommun och Inköp Gävleborg ordnar en serie informationsmöten för företagen i Gävle för att öka intresset för att lämna anbud till det offentliga. Senaste mötet hölls på Scandic CH den 21 april och lockade nästan 40 deltagare från olika branscher. Från Gävle kommun deltog Annika Janglund, Mikael Hallqvist (inköpschef ) och Maria Josliden-Karlsson samt från Inköp Gävleborg Sofia Karlsson och Fredrik Bäckström. Annika Janglund hälsade alla välkomna och berättade att det var

Levande växter & Konstväxter En grön investering är en bra investering

www.carinastad.info 5:e Tvärgatan 21-23 • www.vaxt-miljo.com Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66

det 14:e informationsmötet om offentlig upphandling och som ingår i handlingsplanen för att förbättra företagsklimatet i Gävle. Mikael Hallqvist berättade om Gävle kommuns arbete. – Gävle kommun vill bli en bättre affärspartner samtidigt som vi aktivt bidrar till att utveckla Gävles näringsliv, sa Mikael Hallqvist. Vår nytta blir ökade möjligheter till bättre affärer samt att företagandet i Gävle kommun utvecklas positivt och näringslivets nytta blir att göra goda affärer med Gävle kommun med större och nya möjligheter till affärer med hela den offentliga sektorn.

Vilka förväntningar på informationen hade Gävleföretagen? Lena Axlund, Axlund Utbildning:

– Jag vill lära mig mer om upphandling för att kunna lämna anbud till kommunen.

Enkel, smart och billig Bokföring Välkommen till Curant Ekonomi & Administration när ni vill ha ordning och reda på er företagsekonomi.

Informera med

Informationsskärmar

Vi utför löpande bokföring åt mindre företag i Gävleregionen. Kontakta oss om ni vill ha enkel, smart och billig bokföring.

Byråpartner

för personal, butik eller kontoret

Publicera på storbildare med samma enkla system som era hemsidor - Display med Yodo. Kontakta oss på Precis för mer information om er nya mediekanal till kunder och personal. Pris

95:-

/månad exkl. moms. 195:- utan Yodohemsida.

www.precisreklam.se

Telefon 026-511 000

12

Ingela Gustafson • ekonomi@curantab.se www.curantab.se • 070-208 88 76


Fem grundläggande principer för offentlig upphandling: • Likabehandling • Icke diskriminering • Proportionalitet • Transparens • Ömsesidigt erkännande

Lisa Andersson, Lisa Blommor: – Vill lära mig mer om offentlig upphandling. Laila Hjelte, Industriprofil: – Frågorna och kravspecifikationerna är ofta helt orimliga, man upplever att de inte riktigt är insatta i vår värld. Vi lägger ner en massa tid och kraft på att lämna in de uppgifter man tror de vill ha. Sedan blir det mycket oklarheter, som man behöver ha svar på, och då dröjer det ofta på tok för lång tid att få svar från Inköp Gävleborg så att man inte kommer någon vart i upphandlingen. Ove Brinkheden, Arbetsförmedlingen: – Jag vill veta mer om vilka frågor som företagen ställs inför när de ska lämna anbud för att förbättra vår service. Ulf Delén, Bokrut AB: – Vill lära mig mer om LOU. Mattias Edqvist, Värmepumpcenter: – Vi behöver veta vad det innebär att delta i en offentlig upphandling. Sofia Karlsson och Fredrik Bäckström informerade om Inköp Gävleborg, som är upphandlande myndighet för 9 av länets 10 kommuner samt Älvkarleby kommun. Sandvikens kommun har en egen upphandlingsenhet men samarbetar med Inköp Gävleborg. - Upphandlingslagarna har som syfte att stödja fri rörelse av varor och tjänster inom EU, gynna konkurrens och öppenhet samt säkra att skattemedlen används effektivt, sa Sofia Karlsson.

När såg du över din tjänstepension senast? Vi finns på din hemmaplan och hjälper gärna till att hitta en lösning som passar dig och dina behov.

Torbjörn Edlund Svenskt Näringsliv • SvenskPress.se

Allt för Kontoret

FÖRETAGSBLADET

Oavsett hur långt du har till pensionen, finns Fredrik nära.

– Inköp Gävleborg får uppdrag av kommunerna att göra upphandlingarna, sa Fredrik Bäckström. Vi förbereder upphandlingen tillsammans med en referensgrupp från beställaren. Sen är det dags att annonsera och det sker på olika sätt beroende på upphandlingens värde. Frågor under anbudstiden besvaras så att alla anbudsgivare kan se både frågor och svar men inte vem som frågat. – All kommunikation måste ske skriftligt för att alla ska kunna ta del av den, sa Fredrik Bäckström. Utvärderingen av anbuden kan ske antingen enbart på lägsta pris eller genom att även jämföra ”mjuka värden” som kvalitet, erfarenhet, referensobjekt mm. Stora skatteskulder, dåliga referenser mm kan diskvalificera en anbudsgivare. Om en anbudsgivare inte är nöjd med upphandlingen kan ärendet överprövas och då är det Förvaltningsrätten i Falun som bedömer upphandlingar i Gävleborg. 5 till 7 procent av upphandlingarna överprövas i Gävleborg, vilket är betydligt färre än riksgenomsnittet, som är 20 procent! Det pågår just nu ett arbete för att förändra LOU. – Den viktigaste nyheten kommer att handla om överprövning, sa Mikael Hallqvist. Om man inte påtalat fel i förfrågningsunderlaget inom halva anbudstiden så har man försuttit möjligheten att överklaga på det. En del företag avvaktar för att se om deras anbud förlorar innan de överklagar. Vinner man så överklagar man ju inte… Den som inte hade möjlighet att närvara får en ny chans den 19 maj klocka 7 till 9.30, också på Scandic CH! I höst blir det också flera träffar, bland annat en workshop. Så håll ögonen öppna!

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Välkommen att boka ett möte hos Fredrik eller någon annan av våra rådgivare. Ring oss på 026-14 75 00.

Telefon 026-14 75 00 Besöksadress Drottninggatan 35, Gävle

13


Härma den med god struktur Prisad toppforskare från Gävle Ding Ma, doktorand vid Högskolan i Gävle prisades för sin 3D-applikation som kopplad till sociala media gör att jag visuellt kan se att du är online och vill prata med mig. ESRI Sverige, landets största leverantör av geografiska informationssystem (GIS) prisade Ding Ma med ett stipendium och en resa till USA. – Detta betyder mycket för mig personligen. Det var en konferens i Palms Springs med berömda utvecklare från hela världen och jag fick se coola presentationer och snygga nya applikationer, säger Ding Ma. Ding forskar om geografiska informationssystem och han har varit här i tre år nu. Hans jobb är delat i forskning och undervisning. – Jag tycker mycket om att forska här, jag utvecklas mycket och min handledare professor Bin Jiang är en toppforskare. Han tycker också att undervisa är mycket utvecklande för honom då man måste utveckla sin kommunikativa förmåga för att kunna överföra sina kunskaper till studenterna. – Jag tycker det är coolt att studera i Gävle. Det är nära till Stockholm och jag tycker så mycket om havet, säger Ding som själv kommer från en stad mitt i Kina. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: Högskolan

Högskolan • SvenskPress.se

Markanläggning och utemiljöer Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten

Marksten, murar, planteringar m.m.

Har du någon, nära eller fjärran, som du tycker verkar vara oerhört strukturerad? Personen svarar alltid på dina mail, blir klar med det den ansvarar för med god marginal, tycks ha koll på det mesta och är kolugn i de flesta situationer ni råkar ut för. En förfinande ledtråd

Önskar du att du också var sådan - om inte helt och hållet så i någon del av det? Det är förmodligen något hos den här personen eller hur den agerar som du håller för högt och som du lagt märke till för att det skiljer sig från hur du gör, åtminstone hittills. Det är en gåva i dubbel bemärkelse. Dels framträder ett område i ditt arbetssätt där du vill förfina, dels har du här en förebild från vilken du kan få en ledtråd till hur du kan förfina.

En efterapning av önskat slag

En del av oss lärde oss som barn att det är fult att härma, men i det här fallet tycker jag absolut att det är fint. Det är smickrande för den du låter dig inspireras av att få vara en förebild. Om du förenklar hur du arbetar, gagnar det dina kollegor, kunder och vem som helst som du har att göra mig - utöver dig själv.

Gör så här

Vill du aktivt låta dig inspireras av någon annan i dina struktursträvanden, gör så här: 1. Fråga dig själv vem du tycker är en fena på struktur och ge dig ett par minuters betänketid. 2. Fråga dig vad i hur den här personen agerar du finner briljant och som du vill lyckas med själv. 3. Om personen finns i din närhet, fråga hur den gör för att lyckas med det där fantastiska och lyssna noga på svaret. 4. Om personen är fjärran och du inte är komfortabel med att fråga, gissa vad den gör för att lyckas. Fråga dig till exempel hur den här personen skulle ha gjort i en given situation du själv tycker är svår. Om du var sådan, hur skulle du göra då? 5. Vaska fram vad konkret du skulle kunna ta efter. • Är det något särskilt verktyg personen använder? • Är det en återkommande vana? • Är det något visst personen gör när något klurigt inträffar i jobbet? • Är det något personen säger eller frågar i en dialog, som gör allt så oerhört lättare senare i processen? 6. Gör det du behöver göra för att anamma det föredömliga direkt eller skapa en att göra-uppgift om att du ska göra det, om du väljer att göra det senare.

Trädgård- och parkskötsel

Beskärning, fällning, stubbfräsning

Nyhet Nu även grindar, villa- och industristängsel.

14

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

En generös snålskjuts

Om du aktivt tar intryck av personer du upplever är mer slipade på något du själv vill förbättra dig inom, tar du en genväg till dit du vill. Du är inte utlämnad till din egen personliga förmåga att finna lösningar, utan drar nytta av ansträngningar andra gjort tidigare - utan att det kostar dem något alls. Istället kommer den stärkta strukturens goda effekter som sagt fler än dig till gagn.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com


Beställningstrafik och nöjesresor

• KONTORSSTÄDNING

Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

www.carinastad.info 026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

ROT-sänkningen ett dråpslag för branschen Sedan regeringen sänkte ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden från årsskiftet har resultatet inte låtit vänta på sig.

RekRyteRing Personalrekrytering – Personaluthyrning – Personalutveckling

ut – Det personliga bemanningsföretaget

Kyrkogatan 33 (Börshuset) Gävle – tel. 026-51 05 30 – www.kompetensformedlarna.se ut

I februari 2015 arbetade 27 047 företag med ROT-tjänster. Motsvarande siffra för februari 2016 är 22 548. En minskning med 4 499 företag. Sänkningen är alltså en månad efter sänkningen redan ett dråpslag för branschen. Hur många personer som har fått sluta sina anställningar är ännu inte känt men signalerna Företagarna har fått från våra medlemmar talar sitt tydliga språk, när inte jobben kommer in går det heller inte att anställa.

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Varnade tidigt för minskningen

ROT har länge varit en utomordentlig jobbskapare och 2015 slogs jobbrekordet med råge. Enligt våra beräkningar var 23 695 personer heltidssysselsatta inom ROT-sektorn förra året jämfört med 21 896 för 2014. Vi varnade tidigt att en minskning av avdraget skulle slå hårt mot jobben och minskningen av antalet företag med nästan 4 500 företag visar tyvärr att vi hade rätt. 2009 sysselsatte ROT-branschen knappt 180 personer i länet. Sex år senare har ROT gjort att närmare 600 personer haft heltidsanställningar. 594 människor kan gå till jobbet varje dag och försörja sig själva och sin familj, bidra med skattepengar till vård, skola och omsorg. Dessa pengar kommer nu inte samhället till nytta och frågan är vad som händer när de här personerna inte längre har ett jobb att gå till?

ROT minskar svartjobb

För utan att överdriva kan jag konstatera att ROT gjorde en bransch som länge brottats med problem om svartarbeten nästan helt vit. Företagarnas medlemmar säger att med ROT fick de knappt några förfrågningar om att utföra jobben svart men att de sedan avdraget sänkts ständigt får förfrågningar från kunderna om det. Nu är risken att våra medlemsföretag får konkurrens av mindre seriösa aktörer som utför jobbet svart och inte bidrar till samhället. Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretag med mindre än 50 anställda och det är i de företagen som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns. Hur det går för Sverige och för Gävleborg avgörs i hög grad av hur det går för de små företagen. ROT-avdraget behöver därför återställas till minst tidigare nivå och regeringen behöver se till att det blir lättare att anställa och underlätta för företagen så att jobben blir fler, inte färre.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg

D ME A R T ER ! G N S LI IN TÄV P ERV SU

TOOLS LANSERAR FACOM

– EUROPALEDANDE PÅ HANDVERKTYG! Nu lanserar vi på TOOLS Facom, verktyg av absolut högsta kvalitet. Kom in i butiken på lanseringsdagen så får du själv känna skillnaden och träffa representanter från Facom. GÄVLE Utmarksvägen 35, Tisdag 10 maj, klockan 8–14 SANDVIKEN Svarvargatan 26, Onsdag 11 maj, klockan 8–14 HOFORS Faluvägen 71, Torsdag 12 maj, klockan 8–14

tools.se

15


Regeringens skattehöjningar slår mot jobben Trots att Sverige har ett av världens högsta skattetryck fortsätter regeringen att höja skatterna på område efter område. Joacim Olsson, vd för Skattebetalarnas förening, har listat de mest skadliga skattehöjningarna sedan regeringen tillträdde. Höjda arbetsgivaravgifter för unga, högre skatt på äldre, sänkta rut- och rotavdrag, höjda bensinskatter, höjda marginalskatter, höjd skatt för banker, ja listan kan göras lång. Sammantaget handlar det om över 53 miljarder kronor i genomförda eller aviserade skattehöjningar sedan regeringen tillträdde, enligt Joakim Olsson, vd för Skattebetalarnas förening. – Det är en massiv skattechock som kan leda till en rad negativa konsekvenser, inte minst på sysselsättning och tillväxt. När man höjer skatterna på en mängd områden på det här sättet så påverkar det beteenden hos människor och företag, vilket påverkar investeringar, viljan att jobba, risktagandet och så vidare. Vi är nu nära brytpunkten där högre skatter leder till minskade skatteintäkter och ett sämre fungerande samhälle, säger han. Det finns alltså statsfinansiella skäl att vara skeptisk till den skattesmäll som pågår just nu, enligt Joacim Olsson, som har listat de mest skadliga skattehöjningarna sedan regeringen tillträdde. Värst är de som i hög grad påverkar arbetsmarknaden, betonar han.

Höjd arbetsgivaravgift för unga

Förra året fördubblades arbetsgivaravgiften för unga till 25,46 procent. I sommar är det dags igen, i juni planerar nämligen regeringen att höja arbetsgivaravgiften för unga till 31,42 procent. – Den allra värsta åtgärden är höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Den är ju redan genomförd men kommer att verka fullt ut nästa år, säger han. Enligt forskningsinstitutet IFAU har sänkningarna av arbetsgivaravgifterna år 2007 och år 2009 skapat mellan 6 000-10 000 nya jobb (en ökning med drygt 2 procentenheter), men slutsatsen är också att det har varit en dyr reform. Joacim Olsson påpekar dock att reformens effekter kan ha underskattats, inte minst på grund av finanskrisen och en kort mätperiod. – Utvärderingen skedde ganska nära i tid och statistiken baserades bara på data fram till och med 2010, det vill säga samtidigt som vi hade en internationell finanskris. Det kan ha påverkat utfallet och kostnaderna av reformen, säger han. 16

Sysselsättningsgraden

För att få en klarare bild, och isolera effekterna av finanskrisen, analyserade Skattebetalarna nyligen statistik från Eurostat som täcker perioden 2006-2014. Därefter gjorde man jämförelser med andra länder och Sverige sticker ut. Det var bara Tyskland och Litauen i hela EU-området som hade haft en större ökning av sysselsättningsgraden bland unga under den här perioden. Sverige var dessutom det enda landet i hela EU som i numerära tal hade fler ungdomar sysselsatta 2014 än 2006. 21 av 28 länder hade till och med en negativ utveckling av sysselsättningsgraden. – Slår man ihop dessa mått ser man att Sverige faktiskt har haft en arbetsmarknad för ungdomar som har utvecklats ganska positivt, relativt hur det sett ut i vår omvärld, säger han. – Det som har varit unikt i Sverige under perioden är framför allt att vi har ändrat ersättningsnivåer, gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdraget och att vi har sänkt arbetsgivaravgiften för unga. Vilken av dessa som har haft störst betydelse är svårt att säga, men att de har haft betydelse är alldeles uppenbart, säger han.

Höjd skatt för 65-plussare

Det finns en bred politisk samsyn om att vi måste få människor att stanna längre i arbetslivet. Att i det läget höja skatten för de arbetsgivare som anställer personer över 65 år är svårt för Joacim Olsson att begripa. Dessutom har regeringen höjt skatten för äldre som överväger att bli konsulter när deras anställningstid har gått ut. – Det finns ju inte ett kommatecken rätt i att göra en sådan åtgärd, det är bara dunderfel, säger han. Även på det här området har Skattebetalarna undersökt hur sysselsättningsgraden bland äldre personer påverkades av de tidigare skattelättnaderna. Mellan åren 2006 och 2014 steg sysselsättningsgraden bland äldre personer med 6,5 procentenheter, under perioden skedde det en ökning med över 100 000 sysselsatta 65-plussare. – Ökningen var tydlig bland deltidsanställda, antalet nystartade företag och äldre som valde att stanna kvar hos sin ordinarie arbetsgivare. Sverige var EU-etta i alla kategorier, säger han. Men återinförandet av den särskilda löneskatten för äldre (den så kallade silverskatten) vid årsskiftet har redan slagit hårt, betonar Joacim Olsson. – 2014 var vi fortfarande det land i Europa som hade snabbast stigande sysselsättningsgrad bland äldre, men efter att förslaget presenterades


har sysselsättningsgraden tvärnitat, och endast stigit med 0,1 procentenhet, säger han. – På pappret handlar det om ganska små effekter i statsbudgeten, men då har man inte räknat med de dynamiska effekterna. Människor märker att det blir mindre lönsamt och väljer att gå i pension tidigare eller att jobba mindre, säger han.

företagare kan drabbas av en rad skattehöjningar. – Vissa kategorier av företag drabbas extra hårt. Är du exempelvis en hantverkare i Norrlands inland eller i en pendlingskommun, och har både unga, lärlingar och seniora medarbetare anställda så är det nog inte jätteroligt. Inte heller om du driver företag inom handel, turism och restaurang, säger han. Ett annat problem är att Sänkta rut- och rotdet ökade skatteuttaget till avdrag viss del mörkas, lägger han Vid årsskiftet infördes till. även begräsningar av – Går man in och rut- och rotavdrag, och tittar hur ökningen av bensinskatterna har höjts. skattetrycket har fördelats Nuvarande regeringen 2014. Hur många ger dem förnyat förtroende 2018? Joacim Olsson vänder sig mellan osynliga och synliga framför allt mot att man skatter så är den allra största försämrar villkoren för branscher som är duktiga på att få in personer utan ökningen på osynliga skatter, framför allt på arbetsgivaravgifter. Man gör utbildning, personer med utländsk bakgrund och unga. små korrigeringar på varje enskilt område, men när man slår ihop det – Med tanke på den stora migrationen och integrationsutmaningen så pratar vi som sagt om skattehöjningar över 50 miljarder, säger han. förstår jag inte hur regeringen ska få in människor på arbetsmarknaden. Joacim Olsson har bara en kommentar till vårbudgeten som Man borde snarare gå i motsatt riktning, säger han. presenterades i dag. – Dessa åtgärder är dessutom olyckliga eftersom de slår mot efterfrågan – Mitt huvudbudskap är att fler skatter inte behöver höjas. Det är dags för företagen, samtidigt som de slår mot enskildas privatekonomi. att slå hål på myten att skatterna måste höjas för att stärka välfärden. Bara omkring 60 av 290 kommuner lägger 85 procent eller mer av sina utgifter på Den samlade skattebördan vård, skola och omsorg. Politiker slösar bort skattepengar på annat, det finns Joacim Olsson menar att den samlade skattebördan är ett stort problem miljarder att hämta hem. Låt oss ta den diskussionen först, säger han. som förändrar människors beteenden, vilket kan göra att ökade skatteuttag leder till lägre skatteintäkter. Vi har snart en av världens högsta bensinskatter, världens högsta marginalskatt och skatterna Daniel Mellving fortsätter att höjas på område efter område, betonar han. En och samma Arbetsmarknadsnytt.se

FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Uthyrning • Försäljning Transporter • Reparationer Arbetskläder • Skog & Trädgård

Vi erbjuder uthyrning av märkesprodukter med absolut högsta kvalitet. Tel: 026 - 25 08 50, 026 - 25 43 24 • sandvikensbyggmaskiner.se

Brandsäkra utbildningar Aktuellt just nu: • Heta arbeten Gävle 17/5 8/6 Sandviken 3/6 Bollnäs 17/6 Söderhamn 1/7 • Brandskyddskontrollant Gävle 19/5 • Föreståndare brandfarlig vara, mindre omfattning Söderhamn 25/5 Titta gärna in på vår hemsida för att hitta kurser Datum och anmälan på länken: www.brandskyddsforeningen.se/ gavleborg/utbildning_gavleborg Eller kontakta oss genom: Växel: 070-930 63 60 E-post: info@bfnn.se

17


Vi levererar både små och stora paket

ra dig - hem till dig, nä g eta för t dit till eller

Frekventa, trygga och säkra leveranser via våra lokala turbilar

DB Schenker, Utmarksvägen 29, Box 713, 801 28 Gävle, 026-15 87 00 anders.andersson@dbschenker.com, www.dbschenker.com/se

Vi ÄR Specialister På Formad Plast

Vakuumformning, formsprutning och montage. Skavskydd också för dina kablar! Vi utformar efter dina behov! Hör av er till oss för mer information: Åke Hålén och Richard Karlsson

0297-411 00 www.formaplast.se

Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

TET ! I L A V ED K M R A B V I JOB

Peter Hammargård, vd för VISRO AB.

Nytt robotföretag i Gävleregionen Ett företag i Gävle, som är specialiserat på intelligenta robotsystem för den tillverkande industrin. Precis vad som behövs inom regionen, för att få upp produktionsvolymer, fler arbetstillfällen och bättre lönsamhet. Verkstäderna här är ju kända för sitt stora kunnande inom en- och få-styckstillverkning, t.ex. reservdelar för stålindustrin, och har ofta en funktionellt uppbyggd verkstadslayout. VISRO, som det nya företaget heter, presenterades på ett robotseminarium på Sandbacka Park i Sandviken. Samtidigt passade robotleverantören KUKA Nordic på att slå ett slag för framtidens verkstäder, Industri 4.0 - Internet of Things för industrin. De informerade också om en ny typ av robot: IIWA-Roboten, som står för Intelligent Industrial Working Assistant. En liten knubbig kompis som klarar de flesta rörelser i tre dimensioner med sina 7 axlar och lastsensorer i alla axlarna. Den är utvecklad för att samarbeta med sin mänskliga partner av kött och blod. – Företaget VISRO, Create Visions with Robotics, har bara funnits i två månader men har över 50 års industrierfarenhet, förklarade Peter Hammergård, ansvarig för VISRO AB och fortsätter: – VISRO är en del av Teknikkoncernen Järnvågen där vi har specialkompetens inom tillverkande industri tack vare systerföretagen Industri Automation och BEKAB som startade redan 1959. VISRO vill hjälpa företag förverkliga sina visioner om en robotiserad produktion. Robotarna som togs upp klarar att lyfta i princip från noll till 1 300 kg. Och eftersom robotarna lätt synkroniseras och samarbetar, så klarar de lätt de dubbla lasterna. Dagens värd Tony Eklöv, Industriautomation och Peter Hammergård gav en inblick i Järnvågenkoncernen och de ingående företagen med sina specialiteter. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: VISRO

Tony Eklöv • SvenskPress.se Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Behöver Ni hjälp? Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Vi har rätt man och maskin för Er!

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal Tel: 0290-106 43 • Hammarbyvägen 8, Box 2, 812 21 Storvik • www.linoab.se

18


Helikoptern underlättar att upptäcka fel och brister.

Besiktade högspänning med helikopter Sandviken Energi besiktade sina högspänningslinjer med hjälp av helikopter den 19-21 april. Besiktningen gjordes för att förebygga eventuella störningar, vilket ger en ökad driftsäkerhet i elleveransen. – Besiktningen är en viktig del i vårt arbete för att underhålla och förbättra elnätet i området. Från helikoptern får man en oslagbar överblick och kan upptäcka fel och brister hos de luftburna högspänningsledningarna som annars hade varit svårt att se, säger Ida Lindahl, informationschef på Sandviken Energi. Besiktningen är också viktig för att se var Sandviken Energi behöver röja och ta ned träd i ledningsgatorna. På så sätt minimeras risken för att träd faller ner över ledningar i samband med till exempel hård vind eller tungt snöfall.

Sandviken Energi • SvenskPress.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

19


Mer än bara liftar Prislistan Ladda hem vår nya prislista från:

www.hyrmaskiner.se

www.hyrmaskiner.se

Vi utökar liftparken! DINO 105TL Lätt maskin, endast 950kg. Enkel att använda, rymlig en person stålkorg 0,75 x 0,8 m. Lyftkapacitet 130kg Max. arbetshöjd: 10.50 m. Max. räckvidd: 6.50 m. Totalvikt: 950 kg Power source: Electro motor

Över 100 års erfarenhet av Hyresbranchen!

Tomas Larsson 026 -497 96 32 tomas@malarlift.se

Björn Andersson 026 -497 96 34 bjorn@malarlift.se

Jonas Gustavsson 026 - 497 96 33 jonas@malarlift.se

Mattias Forsberg Anders Skoog 026 - 497 9635 026 - 497 9636 mattias@malarlift.se anders@malarlift.se

Gävle 026-14 08 00 Fjärdingsvägen 1, 802 93 Gävle Västerås • Stockholm • Uppsala • Gävle 20

Peter Nilsson 026 - 497 96 31 peter@malarlift.se


Hyundai laddar inför fotbolls-EM med GO! bilar Hyundai är officiell bilpartner till UEFA och inför sommarens fotbolls-EM, EURO 2016, lanserar företaget kampanjbilarna GO!, som är specialversioner av Hyundai i10, i20 och i30. Bilarna kommer att säljas i ett begränsat antal, till ett förmånligt pris och företrädesvis i färgerna blått, vitt och rött som en hyllning till Frankrike som i år står som värdland för fotbolls-EM. – Vi gör en stor satsning inför fotbolls-EM i Frankrike med specialversioner av våra uppskattade modeller Hyundai i10, i20 och i30, säger Roland Bägén, Marknadschef på Hyundai. Med en mängd extrautrustning har vi skapat modellerna ”GO!” som lanseras den 23 april över hela Sverige. Med stilrena blå och vita inredningsdetaljer, unika aluminiumfälgar och mörktonade rutor skiljer sig GO! kampanjbilar visuellt från standardmodellerna. För en mer personlig touch kommer specialversionerna dessutom med invändiga designdetaljer som skapar en exklusiv interiör. Ett självklart val för kunder som söker en bil som utstrålar individualitet.

Kampanjbilarna

i10 GO! Kommer med mörktonade bakrutor och en unik interiör där bland annat säten, den eluppvärmda ratten och växelspaksdamasken

klätts med blå-vita kontrastsömmar. Motoralternativet är den pigga, trecylindriga 1.0-motorn. i20 GO! Aluminiumfälgar i ny design, uppgraderade strålkastare och mörktonade bakrutor ger i20 GO! ett sportigt uttryck. Invändigt syns även stilrena blå och vita detaljer i den exklusivt svarta inredningen. I den långa utrustningslistan finns bl.a. navigationssystem och backkamera. i30 GO! Både 5-dörrars och kombi har en modern exteriör med LED-ljus både fram och bak, premiumgrill och lättmetallfälgar. Interiören är hämtad från i30 Turbo och kompletterad med de blå-vita kontrastdetaljerna som är utmärkande för GO!. Motoralternativet är en 1.6 liters GDI-motor där man kan välja manuell växellåda eller automatisk, 7-växlad dubbelkopplingslåda.

GO! i Gävle

Bilvaruhuset Dahlboms Bil säljer Hyundai i Gävle. – Det är många som uppskattar tillfället till lite extra flärd när de ska välja ny bil, det handlar också om väldigt prisvärda bilar, som ger ägarna mer för pengarna! säger, Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. Läs hela: www.foretagsbladet.se, sök: hyundai GO!

Dahlboms Bil AB • SvenskPress.se

Välkommen att se våra Husvagnar & Husbilar!

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt Massvis med nya och begagnade husvagnar och husbilar i lager. Dessutom en av Sveriges största Kama Fritid tillbehörsbutiker!

Riavägen 5, Valbo • 026-13 30 40 www.caravanmarine.se

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Motor”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

FÖRETAGSBLADET

Motor

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Nyhet: lackering av köksluckor! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 21


Gröna tankar för en värld som räcker längre Ekogas investerar i en så kallad LBG/LNG-backup (Liquid BiogGas/ NaturalGas) för att möjliggöra lagring av en större volym gas. Detta säkerställer tillgången av bränsle till alla fordonsgasfordon i Gävle. Den 14 meter höga tanken är nu levererad och placerad strax bakom Biogasstationen på Sörby Urfjäll. – Nu tar vi ytterligare ett steg att befästa Gävle som en biogasmarknad i Sverige, säger Håkan Jönsson, VD Gästrike Ekogas AB. Investeringen ingår som en del i ett större program som bolaget nu genomför i syfte att byta ut bensin och diesel till ett mer miljövänligt alternativ. Det är ett effektivt sätt att lagra stora volymer bränsle och i Sverige har redan många städer genomfört motsvarande investering. Ekogas planerar även att etablera ytterligare tankstationer i Gävle samt en regional produktion av biogas på Forsbacka deponiområde. – Idag importerar Ekogas ca 45 % av totat försäljningsvolym från Stockholm. Genom investeringen minskar vi antalet transporter avsevärt. Utsläpp av CO2 kommer att minska med över 50 ton per år, säger Verksamhetsansvarig Jonas I Stenfelt.

Gästrike Återvinnare • SvenskPress.se

Bilmekaniker/ servicetekniker odellprogram

GE.COM • FACEBOOK.COM/POLARISSWEDEN

Vi söker dig som har fordonsteknisk utbildning med några års erfarenhet. Du ska självständigt kunna utföra Service, Felsökning, Reparationer samt Diagnos. Du skall även ha B-körkort. Intern vidareutbildning ordnas av oss och våra samarbetspartners.

daste utbud av fyrhjuliga fordon för arbete, jakt eller TV hittar du modeller med motorer från 400 till 850 cc. hjulsdrift på riktigt, även om du väljer vår unika 6-hjuling.

Subaru Outback 850 XP FOREST

Hyundai Santa Fe

Skicka din ansökan till: tobias@dahlbomsbil.se 026-10 04 09 026-10 04 08 026-10 04 76 Juan

Service/reparation

niclas Säljare

Tomas Säljare

550 X2 EPS

Dahlboms Bil AB, Bomhusvägen 55, 804 29 Gävle www.dahlbomsbil.se Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Subaru och Hyundai samt Polaris fyrhjulingar och snöskotrar. Vår serviceverkstad erbjuder fullservice: service, plåt, glas, AC mm.

Gör som Dahboms bil – Sök nya medarbetare bland alla invånare och kontor i Gävleregionen. Ny på jobbet – i print och på nätet: www.foretagsbladet.se 22

Subaru lanserar ny plattform för framtiden Subaru Global Platform kommer att utgöra grunden för samtliga Subaru-bilar av kommande generation och är en betydande del i 6-stegsinitiativet ”Prominence 2020” som presenterades för ett drygt år sedan. Subaru Global Platform är i slutfasen av utvecklingsarbetet och har fokus på framtiden. Arkitekturen kommer att användas i samtliga kommande Subaru-modeller. Den första modell som bygger på den nya plattformen ska presenteras i slutet av året och strukturen lovas erbjuda ”Världens högsta säkerhet” under många år framöver. Subaru Global Platform är också konstruerad för att kunna hysa framtida drivkällor som laddhybrider och ren eldrift. – Vår nya plattform representerar all kunskap vi samlat på oss under många år och jag är övertygad om att den ger oss möjlighet att fortsätta producera bilar som möter kundernas höga förväntningar och svarar upp mot våra stolta traditioner, säger Yasuyuki Yoshinaga, koncernchef på Subarus moderbolag FHI. Bilvaruhuset Dahlboms Bil i Gävle har varit återförsäljare i Gävleregionen sedan 1982 när Subaru introducerades i Sverige. – Vi är stolta över att ha varit med från alla första början med en så fantastiskt bil som Subaru, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. Subaru ligger i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen och den här nya plattformen, som är anpassad för flera olika motoralternativ, förstärker det intrycket.

Dahlboms bil AB • SvenskPress.se


Magnifik med ny teknik

När nya Lexus LC presenterades på bilsalongen i Detroit så var det ingen mindre än Toyotachefen Akio Toyoda själv som höll i micken. Det blev stående ovationer och Akio måste haft kevlar i kostymen - annars hade han spruckit av stolthet. Den lustfyllda sportcoupén är en riktig nackvridare och vi har fått en exklusiv förhandsvisning av utvecklingsteamet bakom mästerverket. Vi befinner oss på Louwman Museum strax utanför Haag och på tiotusen kvadratmeter visas en av världens exklusivaste privata bilsamlingar. Museet ägs faktiskt av den holländska Toyota/Lexusimportören och det är här vi, ett litet gäng europeiska motorjournalister, ska få bekanta oss med en lyxig sportcoupé som signalerar början på en ny era.

Bästa förutsättningar

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, men att stå öga mot öga med LC upplevs nästan som en närkontakt av tredje graden med något utomjordiskt. Formspråket bygger på konceptet LF-LC och Lexus designavdelning har på ett imponerande sätt fångat förebildens karisma i produktionsmodellen. Resultatet är en svidande vacker vagn som omfamnar en rad av de klassiska linjer och attribut som definierar en riktig sportbil. Varumärket Lexus debuterade 1989 och tolv år senare lanserade man SC 430 som var ett försiktigt försök att skapa en sportig modell. Karaktären var dock lite för välkammad för att uppnå genuin sportbilsstatus. Annat var det med supersportbilen LFA som såg dagens ljus 2010 och fick Jeremy Clarkson från Top Gear att fem år senare slå fast att det fortfarande var den bästa bil han kört. Med LFA i blodslinjen har LC-serien de bästa förutsättningarna för bra köregenskaper.

Förblir en dröm

Lexus sammanfattar LC under rubriken ”Seduction & Technology” och det är inga tomma ord. Vi blev förälskade vid så gott som första blicken och efter presentationen av hybridsystemet i LC 500h så var vi helt förlorade. Men du är inte tvingad att köra med hybriddrift - utan LC 500 (utan ”h” på slutet) har en V8 på 467 hästkrafter. Båda versionerna är strikt bakhjulsdrivna, fast i LC 500h följs bensinsexan naturligtvis upp av två elmotorer och avslutas med en fyrstegad automatlåda som ligger monterad bakom hybridens steglösa CVT-låda. Därmed kan föraren även växla manuellt för optimal körkänsla! Det totala effektuttaget är 354 hästkrafter och med ett kraftig elmotorvrid rullar noll till hundra på under fem sekunder. Försäljningen startar i höst och priset är inte spikat, men vi kan nog räkna med att LC 500/500h för oss vanliga löntagare förblir just en dröm!

Willy Priske • CNP AB

23


60 år

Bilvaruhuset Dahlboms Bil

1956-2016

FÖrsäljning

Christer 026-100 403

niclas 026-100 408

Nya succébilen Hyundai Tucson, kom in och provkör!

Morgan 026 100 407

PRIS FRÅN

199 900

KR

Hyundai i40 som tjänstebil

Jobba var du vill från 1 826 kr/mån LEASINGKOSTNAD PRIS FRÅN

212 900

KR

FR.

1 826

KR/ MÅN

FÖRMÅNSVÄRDE FR.

1 425

KR/ MÅN

Exempel på utrustning

n Eluppvärmd ratt n 16" lättmetallfälgar n Automatisk klimatanläggning n Parkeringssensorer fram och bak

n Elmanövrerad förarstol n Navigationssystem med pekskärm n SmartKey nyckelfritt låssystem n Krockkudde i knähöjd för förare

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 3 års Vagnskadegaranti

24

Bränsleförbrukning vid blandad körning: i40 (1.7 CRDi 115/1.7 CRDi 141 Aut) 4,6-5,0 l/100 km, CO 2 119-129 g/km. Bilen i bild är extrautrustad. Leasingförslag via Hyundai Finans: 4,35%, 36 mån, första hyra 20%, restvärde 50%, 6 000 mil. Förmånsvärde netto 50% marginalskatt. Månadskostnad exklusive moms.

Öppettider Mån-fre 9-18 www.dahlbomsbil.se

Företagsbladet maj 2016  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun

Företagsbladet maj 2016  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun

Advertisement