Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag.

Mars 2019

Gävles näringslivsprogram: Vad kan och skall vi göra?

MIX: Framgång och ledarskap

50 år: Glasmästare Merre

Kryssning: Med Nattsuddarna 1


Företagsservice – En väg in för företag Foto: Industridagen, Region Gävleborg.

• Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Förbättra företagsklimatet! Hela 8 av 10 kommuner i Gävleborg förbättrade företagsklimatet förra året. Genom ett långsiktigt och många gånger idogt arbete har kommunerna förstått vikten av att arbeta för ett bättre lokalt företagsklimat. Frågan har också hamnat högre upp på dagordningen i de flesta av regionens kommuner.

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Välkomna att boka in er fest i Gävles trevligaste samlingslokal

Att det lokala företagsklimatet gradvis förbättras är mycket viktigt för möjligenheten att starta och driva företag i vår region och därmed även för hur välståndet utvecklas här. I Sverige har vi valt att decentralisera stora delar av det offentliga uppdraget, vilket innebär att kommunerna K Ohanterar M M U Nmånga frågor som direkt påverkar människors möjlighet att förverkliga sina drömmar genom företagande. Det kan handla om tillstånd, tillgång till mark och tillsyn över verksamheter. Även om en del blir bättre återstår mycket att göra. Framför oss har vi nu en ny mandatperiod och på många håll i vår region har nya politiker fått uppdraget att leda och utveckla sina kommuner. Då är det viktigt att de också prioriterar frågorna kring hur förutsättningarna för företagen kan förbättras. För faktum är att det bara finns ett sätt att skapa resurser till alla de ambitioner som man nu skissar på för den egna kommunen och det är att företagen får möjlighet att utvecklas, fler kommer i arbete och skatteintäkterna ökar.

Gävle

Smidiga möten mellan kommun och företagen Nu med allt på samma plan .

Festvåningen eller Källarvalvet?

För företag och privatpersoner, 15-150 personer. Alla tillbehör finns på plats. Ni får hjälp och råd med catering, festfixning och annat praktiskt.

Muréngatan 14, Gävle Tel. 026-511 000, 026-126 126 För mer information se: www.mediatemplet.se

2

En central fråga för att förbättra företagsklimatet är att se till så att mötet mellan kommunen och företagen fungerar så smidigt som möjligt. Det gäller inte minst i kommunens myndighetsutövning. Vi vet att det här är den vanligaste kontaktytan och vi vet också att det skiljer sig mycket över landet och i vår region. Kommunens bemötande, handläggningstidernas längd och avgifternas storlek är några områden där företagen upplever stora skillnader mellan kommunerna. Här finns även saker att göra på den nationella nivån. En viktig sådan är att utforma ett regelverk som innebär att avgifterna för kommunernas kontroll tas ut först efter det att kontrollen är genomförd. I år sätter vi ett särskilt fokus på myndighetsutövningen och vi vill gärna vara en samtalspartner i det förbättringsarbetet för ett bättre företagsklimat i kommunerna. Vi har fakta, undersökningar, kunskap, goda exempel och närheten till våra medlemsföretag i respektive kommun. Min uppmaning till kommunerna är att lyssna på företagen, se över arbetssättet och låta er inspireras av de kommuner som lyckas bäst!

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration nio gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Företagsbladet är en annonstidning för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Delas även ut till alla kontor i södra Hälsingland och norra Uppland. Distribueras av Posten till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda, Österfärnebo samt till alla kontor i Alfta, Edsbyn, Bollnäs, Söderhamn, Skutskär, Älvkarleby, Skärplinge och Tierp. Dessutom till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.500 ex. Utkommer 9 gånger per år. Distribution: Posten Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Våra beslutsfattare om Gävle näringslivsprogram. Priser print 2019. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. 1/1-sida 12.950:- Priset inkluderar publicering 1/2-sida 7.975:- på internet och reklamskatt. 1/4-sida 4.750:- Moms tillkommer. 1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:Hela tidningen gratis på: 1/32 sida 875:www.foretagsbladet.se Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller även deltid om du har något annat spännande i portföljen. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Mars 2019 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Förbättra företagsklimatet

2

Glasmästare Merre 50 år

4

Succé för Greken

6

Glugens nollvision

6

Harrys nyinviger

7

Mårten ny platschef på Dome

7

MIX-dagen

8-9

Samarbete med Gestrike Magasinet

11

Qlivet: Tillväxt och integration

12

Näringslivskalendern

14

Gävles näringslivsprogram

15-17

Coompanion: Klara generationsskiftet

18

Företagarpolitisk debatt på Wij Herrgård

19

BNI etablerar sig i Gävle

20

Cooper: Jobbskaparna och välfärdsbyggarna

20

Stiernholm: Mät det omätbara

21

StyrelseAkademien: Utvecklad utbildningstrappa

21

Sitab söker kvalificerade svetsare

23

Daglig vårmässa hos Petterssons

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2019 Nå alla företag i Gästrikland. Nio gånger om året. Horst Mueller

Eva Cooper

Lotta Petterson

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Näringslivets digitala mötesplats Alla för företagande får vara med! Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Välkommen till effectplus.se

SVENSK PRESS.SE

Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag.

Mars 2019

Företagsbladet till alla företag 9 ggr om året Nästa nummer 9 april Manusstopp 21 mars Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

SVENSK PRESS.SE

Gävles näringslivsprogram: Vad kan och skall vi göra?

MIX: Framgång och ledarskap

50 år: Glasmästare Merre

Kryssning: Med Nattsuddarna

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta möjliga kostnad. I print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. Radio Gävle 102,7, Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 026-511 000.

3


Glasmästare Merre firade 50 år på Templet En av Gävles stora profiler, glasmästare Mehrdad ”Merre” Nesaei, firade sin 50-årsdag på Templet tillsammans med 130 vänner den 9 januari. Arrangemanget var lysande och alla som var där hade på något sätt varit delaktiga av Merres resa från Iran till ett ”svenneliv” i Gävle. Kevin Johnparto var spindeln i nätet och fungerade dessutom som toastmaster med den äran. Azadeh Nesaei, Merres fru, hade också stor del i att det blev ett lyckat evenemang på Templet. Kan man inte vara annat än nöjd med arrangemanget när det börjar kl 13 och slutar kl 16, precis som det stod i inbjudan! Programmet var fullspäckat med musik och tal. Självklart fick Merre berätta sin historia om hur han hamnade i Sverige. Det började redan som liten knatte i förskolan att han fick klart för sig att han ville flytta till Sverige. Merres första stora kärlek, hans förskolefröken, berättade om det vackra och kalla landet långt upp i norr. I Iran är det tradition att barnen ger sin lärare en present varje år. Merre berättade att han tiggde åt sig pengar från sina föräldrar och gick själv till en presentbutik i Teheran. Han valde ett par vackra damtrosor och en hårspray, som han fick inslaget. Dagen efter fick hans fröken paketet, men hon visade inte upp trosorna utan enbart sprayflaskan för klassen... Om ni vill veta mer om Merres mödosamma resa från Iran till Sverige så kan ni snart, åtminstone inom något år, läsa boken om Merre. Bara han tar sig tillräcklig tid för att hans ”spökskrivare” ska få veta allt. Sören Thyr var väldigt viktig för att Merre skulle kunna starta sitt företag genom att han dels lånade ut 50.000 kronor och dels lät honom disponera Glasakutens första lokal på Krickvägen kostnadsfritt i 6 månader. Merre lyckades snabbt betala tillbaka lånet! Det blev hur många leven och ”Ja må han leva” som helst den här eftermiddagen. Det var sen med glansiga ögon och rosiga kinder som vi skildes åt och vandrade ut i det inte alltför kyliga vädret!

Text: Torbjörn Edlund, Foto: P-E Jäderberg • SvenskPress.se

4


Centralt - effektivt - Personligt varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

nYHet: nu har vi fullständiga rättigheter! gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

Konferensen på Axmar Brygga Välkomna att hålla er konferens hos oss. Bryggan erbjuder en kreativ miljö i kustatmosfär med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Nyheter: Guidade historievandringar, hel- eller halvdagspaket, övernattningar och naturligtvis maten från skog och hav. Axmarbrygga Havskrog www.axmarbrygga.se/konferens Boskär, 817 94 Axmarbruk kontakt@axmarbrygga.se Tel: 0297 - 32 000 @axmarbrygga

Mat, Nöje & Konferens

FÖRETAGSBLADET

Kontakta oss när det gäller catering och fester

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

• •

Lunchrestaurang och Festvåning Förrådsgatan 5, Näringen Gävle Tel. 026-60 60 60 www.tvakockar.se

Ljud och ljus till både små fester och stora arrangemang

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Teknik och upplevelser med ett bemötande i världsklass

Tfn: 026-51 05 34, 073-389 89 99 www.nojespoolen.se 5


Succé för Greken på Sjömässan

Leif Klövstedt, köksmästare på restaurangkonceptet Gluggen.

Det blev succé för Greken - Mediterranean Food på Sjömässan som hölls i februari ombord på Viking Line-fartyget M/S Cinderella. Många besökare och en hel del lovord om de grekiska matprodukterna. Sjömässan arrangeras av Svensk Cater ombord på Viking Line-fartyget M/S Cinderella och är en blandning av matmässa, inspiration och underhållning där man har möjlighet att träffa branschkollegor, göra affärer, upptäcka nyheter och provsmaka produkter. Greken - Mediterranean Food var på plats och erbjöd bland annat provsmakning och försäljning av god grekisk mat av kvalité till fantastiska mässpriser. Grekens sortiment under mässan bestod av Grekiska pajer, olivolja, oliver, olivcréme och vindruvskoncentrat. – Just nu vill vi framhäva våra prisbelönta, vegetariska, Filopajer. Därför fick just pajerna en stor plats i vår monter i år säger Vasilios Chatzoudis, Produktansvarig på Greken - Mediterranean Food. Vi är väldigt tacksamma för alla som besökte vår monter och att vi fick så bra respons från besökarna. Steffo Törnquist, från TV4 och är med i bland annat nyhetsmorgon, besökte också Grekens monter. Han åt upp allt på tallriken och gav en stor tumme upp för Grekens produkter. – Det här är riktigt bra kvalité, sa Steffo Törnquist. Även den kända kocken Anders Steffo Törnquist, TV4 Dahlbom besökte Grekens monter. Känd besökte Grekens Monter. för att bland annat ha tävlat med Svenska Kocklandslaget under flera år, blivit årets kock 1993 samt medverkat i en hel rad av olika matlagnings- och underhållningsprogram. – Olivoljan var mild och fin, med härlig grässmak, det här skulle jag vilja ha i mitt kök! Den levde upp till mina förväntningar och smaker. Den smakade precis som en olja ska smaka helt enkelt, sa Anders Dahlbom som testade oliverna och olivpastan 3-4 gånger. – Vi vill återigen tacka alla som besökte oss i vår monter under Svensk Caters Sjömässa 2019. Det var roligt att få träffa nya bekantskaper och att vi fick så gott betyg på våra varor. Och till er som vi inte hann prata med under Sjömässan, så är ni varmt välkomna att höra av er till oss, uppmanar Vasilios Chatzoudis.

SvenskPress.se

Snabbaste & mest prisvärda lunchen!

Gluggens nollsvinn-vision - inga matlådor i soporna Gluggens hållbara matkretslopp fungerar i dag till nästan 100% utan svinn. Varför slänga mat när det bara krävs lite planering. – Gluggen startades för 5 år sedan med en enkel idé, nämligen att det skall vara enkelt att få tag på vällagad, nyttig och riktig mat, berättar Leif Klövstedt, köksmästare på restaurangkonceptet Gluggen som finns på flera platser i Gävleregionen. Oavsett om det gäller lunchrasten, hemresan från jobbet och på semestern ska måltiden kunna lösas enklare utan att kompromissa för mycket på kvalitet och pris. Därav serveras idag husmanskost i sin praktiska matlåda med möjlighet för varmhållning och uppvärmning i mikrovågsugn. Den är praktisk att stapla och transportera samt att den tar liten plats i frysen. Vår vision och en bärande del av vår affärsidé är noll svinn, alltså inga av våra matlådor skall åka i soporna - innan maten har ätits upp!

Lunchmeny och varma matlådor

– Lunchmenyn skapas varje vecka för att fungera så pass bra som möjligt i matlåda. Det finns ”bra” och ”dåliga” maträtter att servera i matlåda med lock, vi fokuserar dels på kundernas efterfrågan men även på maträtter som klarar hanteringen.

Spara det du inte orkar äta!

– Fördel med matlåda är att det är enkelt att spara sin portion, bara att locka på låda igen. Priset kan hållas lågt genom att maten vägs och portioneras av personalen på Gluggen.

Kylda matlådor

– All mat som tillverkas under en dag på Gluggen hamnar i matlådor, inget slängs eller sparas till dagen efter. När nedkylningsprocessen är klar märks lådorna med tillverkningsdatum och går till försäljning som ”kylda matlådor”. Varför inte köpa några lådor med t.ex. Gulaschgryta, häll upp i kastrull och värm på till sällskapet eller familjen, komplettera med crème fraiche och mjukt bröd.

Utförsäljning i slutet av veckan

Utökad meny: fyra rätter + sallader 10% på hela sortimentet med Gluggenkortet Smaklig måltid...

nsk Mat

Smart Sve

lådor

a mat och varm t i både kalla ggen.se www.Glu

Snabbkos

...och varmt Välkomna!

Gluggen.se • 026-61 55 55 6

– I slutet av varje vecka reas veckans matlådor ut för att lämna plats åt nylagade matlådor. Det som inte går åt fryses därefter ner och säljs löpande under kommande vecka. Det är först till kvarn och ju fler man köper desto billigare blir det. Många handlar på sig frysta lådor till kommande arbetsvecka, till sina äldre eller tar med sig på resan till fjällen.

Hållbara material

Gällande materialet och plasten som matlådorna är gjorda av jobbar vi konstant med att hitta andra alternativ. Våra grossister meddelar att det i dagsläget är svårt att ersätta matlådan och hitta ett material som tål samma hantering, gör det möjligt att hålla nere priset samt att den ska fungera i mikrovågsugn.

Leif Klövstedt • effectplus.se


Mårten ny platschef på Dome Lao Lopes och Alex Lindqvist visar upp ritningarna till Nattklubben Lucy.

Harrys nyinviger med effect Den populära nattklubben Harrys bygger om hela källaren för att skapa en väl fungerande och loungeliknande lokal som kan nyttjas alla dagar i veckan som både konferens och mötesplats. – Det här är ett riktigt spännande projekt då det blir stora förändringar då vi flyttar både scenen och baren samt mycket annat, berättar Lao Lopes. Vi vill skapa en mjukare nattklubbskänsla och en härlig festvåning. Den nya nattklubben i källarvåningen kommer att heta Lucy och beräknas ha premiär i dagarna. Förutom hantverkare och samarbetspartners kommer man även att bjuda in affärsnätverket effectplus.se då målsättningen är att att bygga ännu mer relationer och samverka med det lokala näringslivet.

Dome har från 1 februari anställt Mårten Ivarsson som ny platschef med ansvar för drift, försäljning och marknadsföring på Dome Adrenaline Zone. Mårten kommer närmast från en tjänst som Försäljningschef på Mittmedia, med ansvar för företagsmarknaden i Gävleregionen. Dome har sedan starten i februari etablerat sig som ett av Gävles självklara besöksattraktioner för barn och vuxna som gillar adrenalinkickar. Nu går man in i en ny fas där vi mer aktivt kommer arbeta med utåtriktad verksamhet för att attrahera fler målgrupper. – Det är med stolthet och glädje vi välkomnar Mårten i vårt team. Med sitt utbredda kontaktnät i Gävleborg och sina egenskaper som ledare och marknadsförare kommer han att tillföra den dimension vi nu är mogna för. Där ingår företag, föreningar, skolor och den breda massan i närområdet. Jag är helt övertygat att vi genom Mårten kommer göra ett ännu större avtryck i Gävle, säger Jocke Kumlin, Styrelseordförande.

Lao Lopes • effectplus.se

Joe Formgren • SvenskPress.se

C AT E R I N G • F E S T E R • L U N C H Vi kör ut matlådor i centrala Gävle

Endast 60:inkl. sallad Fritt vid beställning av minst 5 lådor

Seniorlunch mån-fre kl. 12.30-14.00 Buffé inkl. dryck & kaffe, endast 65:Varmt välkomna!

Lunchbuffé på vardagarna. Prisvärd catering av hög kvalité för festen. Nattklubb med stans hetaste dansgolv. QuizNight på torsdagar.

ÖPPETTIDER Torsdag: 21.00-Sent Fredag: 23.00-03.00 Lördag: 23.00-03.00 LUNCH 10.30-14.00 026-18 30 22 • N. Strandg. 15-17 kitchen@slickcity.se • slickcity.se 7


Motgång, framgång och ledarskap på MIX-dagen Torsdagen den 21 februari bjöd MIX, Marknadsföreningen i Gävleborg för fjärde året in till MIX-dagen på Clarion Hotel Winn Gävle. Det var rekorddeltagande med 130 besökare som träffades för att mingla och få inspiration, energi samt kunskaper i mängder. Arrangörerna i form av t.f. ordförande Annika Wiberg hälsade alla välkomna innan hon lämnade över mikrofonen till Kristin Wallin Hägglund som var dagens konferencier. På plats var tre stycken mycket duktiga och engagerade föreläsare som verkligen levererade för den välfyllda salongen. Först ut var Agneta Olsson som var med om att sätta fredagsmys på kartan i alla svenska hem. Hon berättade om sin fantastisk resa hos tex-mex företaget Santa Maria. Därefter kom Jonas Eriksson, Sveriges mest framgångsrika fotbollsdomare som på ett fascinerande och medryckande sätt berättade om hur han kombinerat sin karriär inom fotbollen med en minst lika framgångsrik karriär som entreprenör. Mellan föreläsningarna var det fikapauser och miniutställning med ett flertal aktörer från regionen.

Våga för att nå upsatta mål

Fil. doktor i risk- och beslutsanalys samt civilekonom Ari Riabacke, en av Skandinaviens mest anlita föreläsare var sist ut med att på ett medryckande sätt berätta om hur vi kan leda oss själva och andra i tider av förändring, om hur vi ska få grupper och team att prestera bättre samt att fatta kloka beslut och om vikten att vara sig själv och våga mer för att nå uppsatta mål, både i livet och på jobbet. – Vi är ju jättenöjda med årets MIX-dag, berättar Annika Wiberg. Vi har jobbat mycket med att få till allt och det känns så bra att allt blev lyckat. Mest positivt är ju att den fina respons vi fick från deltagarna, många kom fram och tackade efteråt för en fantastisk eftermiddag. Roligt även att få se glädjen och stoltheten hos de som var nominerade till priset som årets marknadsförare och den överraskningen och lyckan hos Emil Oldmark och Josefin Mörk från Ystegårn Café & Bistro från Hudiksvall som vann. Dagen avslutades med snittar och bubbel och arrangörerna i MIX skall ha en eloge för ett mycket bra och väl genomfört arrangemang då det blev en mycket matnyttig eftermiddag för oss med intresse för marknadsföring och kommunikation.

Text: Joe Formgren, foto: Emanuel Golabiewski • SvenskPress.se

8


Gästriklands största reklamplats

Reklam & Media

FÖRETAGSBLADET

Vi ni också synas på

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000 9


Information från: Gestrike media

Bli medlem hos oss!

Beställningstrafik och nöjesresor Företag, privatpersoner, föreningar och idrottslag. Välkomna ombord!

www.brynasforetag.se

026-13 22 02 • www.wallnersbuss.se

Service av mobiltelefoner sedan -98

Vi utför snabba reparationer på mobiltelefoner och läsplattor.

Öppettider: Mån-Fre 08.00-17.00 Lunchstängt: 11.45-12.45 Tel: 026-18 80 15 www.telecomservice.se

N Strandgatan 29, Gävle

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Samarbete med Gestrike Magasinet inför vårnumret 24/3 Gestrike Magasinet delas ut fyra gånger per år. Som annonsör har ni alltså möjlighet att göra fyra riktigt fina kampanjer till Gästriklands största målgrupp. Nå mer än 100.000 invånare inför våren, sommaren, hösten och inför julruschen. Vi har i samband med detta några riktigt spännande nyheter att berätta för dig som är intresserad av marknadsföring och vill nå ut så bra som möjligt med era budskap i regionen:

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

1. Vi ökar upplagan till hela 53.000 exemplar och blir därmed den tidning som har störst upplaga i hela Gävleborgs län. 2. Samarbetsavtal. Vi delar på tryck och distribution. Bokar ni en annons med löpande införande så får ni 50 % rabatt på annonspriset och erhåller då marknadens lägsta kostnad för att nå denna stora målgrupp. Ni kan sedan vilket nummer ni vill utöka storleken på er annons och erhålla maximal rabatt på er annons. 3. Redaktionella annonser, även kallad native advertising i traditionella tidningar. 50% rabatt på ordinarie annonspris om ni har färdigt material. Beroende på utrymme och läsvärde kan er artikel även bli större än utlovat.

Enkel, smart och billig Bokföring Ingela Gustafson

4. Vi bjuder en PR-och Marknadsplanering med fika eller lunch. Hur mycket skall man lägga på reklam och vilka mediakanaler skall ni använda? Vårrnumret av Gestrike Magasinet utkommer den 24 mars och manusstopp är den 7 mars. Kontakta undertecknad eller just er personliga Gestrike Media-kontakt gärna så snart som möjligt så att vi kan bistå er med ett smart upplägg till PR- & mediaplan som kombinerar print med digital marknadsföring!

Byråpartner

www.curantab.se • 070-208 88 76

Joe Formgren • SvenskPress.se

För mer information: Joe Formgren med kollegor 070-679 79 00 info@gestrikemagasinet.se Muréngatan 14, 802 50 Gävle Tel. 026-126 126 www.gestrikemagasinet.se Gestrike Magasinet - den lilla tidningen med den stora upplagan och de låga priserna!

radiostation! -- din dinlokala lokala radiostation!

RAD GÄV

Med den mest blandade musiken • Lyssna mera och annonsera för en låg kostnad till många flera!

-

Kontakt och lyssna live: www.radiogavle.se • 102,7 mhz Medverka från 916:- månaden 070-679 79 00, 026-126 126 11


Tillväxtresurser för dig som är

kvinna och företagare! För mer information kontakta: qlivet.gavleborg@lansstyrelsen.se

• KONTORSSTÄDNING Vi erbjuder enkla lösningar på svåra problem!

www.carinastad.info

Kamilla Ferry 073-926 34 74

Qlivet kombinerar tillväxt och integration Fv. Kamilla Ferry, Merja Parviainen , Vailet Eldmåne , mitten: Maj Järvinen.

Behandling med KBT & aCT mindfulness och mental träning Konsultativt stöd till organisationer

I projektet ges möjligheter för utrikesfödda kvinnor med yrkes- eller akademisk utbildning att bidra till en insats i tillväxtarbetet. Gävles Företagarföreningar hade därför bjudit in projektledaren Merja Parviainen, Länsstyrelsen, för att informera om projektet på ett frukostmöte i Gasklockorna den 14 februari. Ralph Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening, hälsade ett 20-tal åhörare välkomna. Han påminde också om att Eldklotet Gävle går av stapeln den 5 april. – Tillväxt är viktigt för vårt samhälle och vi vill med projektet Qlivet hjälpa företagande kvinnor att utveckla sina företag, sa Merja Parviainen. Vi hjälper till att analysera företagets möjligheter och behov som sen blir underlag för en åtgärdsplan. En viktig del i projektet är också att matcha företagen med utrikesfödda kvinnor med yrkes- eller akademisk utbildning. – Det råder viss kompetensbrist och därför är det viktigt att vi utnyttjar alla de resurser som vi har till förfogande, sa Merja Parviainen.

S. Skeppsbron 28, Gävle För mer info kontakta:

Bo Kåresjö

bo@karesjo.nu • 070-924 27 06 www.terapicentrumgavle.nu

FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Företagande kvinnor som vill satsa på tillväxt och affärsutveckling i företaget kan få hjälp av projekt Qlivet, som drivs av Länsstyrelsen, Företagarna och Arbetsförmedlingen.

Projektet Qlivet ska:

• Motivera företagande kvinnor till att samarbeta med utrikesfödda kvinnor. • Visa hur detta kan bidra till tillväxt och affärsutveckling • Synliggöra företagarnas viktiga involvering i samhällsnyttan • Stimulera företagande kvinnor att samverka och vara delaktiga i Gävleborgs län • Erbjuda starka åtgärdsprogram till både länets företagande kvinnor och arbetssökande utrikesfödda kvinnor • Ge extra möjligheter till arbetssökande utrikesfödda kvinnor med akademisk utbildning eller yrkeskompetens • Bidra till att skapa ökad jämställdhet på arbetsmarknaden i länet – Som företagare vill man ju veta vad man själv har för nytta av sitt engagemang i projektet Qlivet, ”What’s in it for me”, sa Merja Parviainen. Det handlar ju inte enbart om samhällsnytta, deltagande företag ska ju också känna att de har nytta av det.

Deltagande företagare får möjlighet att utveckla: • Nya marknader • Nya kundgrupper • Möjligheter för affärspartners • Nya tjänster och produkter • Mer resurser till verksamheten • Nya processer och effektiviseringar • Nya kompetenser till verksamheten • Planering inför kommande generationsväxling

– Det här ger möjlighet att samtidigt bidra till samhällsnytta och integration, sa Merja Parviainen. Villkoren för att vara med är att det ska vara kvinnor som är ägare eller delägare i ett mindre företag med upp till 49 verksamma i företaget. – Vi har hittills ett tiotal företagare som är med i Qlivet och till hösten är vi redo att vara i full gång, sa Merja Parviainen. Så nu är det upp till er företagare att anmäla intresse! Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök Qlivet

Brynäs Företagarförening • Foretagsbladet.se 12


Vem blir Årets Företagare i Gävle? Nu är det dags att utse Årets Företagare i Gävle. Vem vill du ge din röst?

Företagarna vill hylla de entreprenörer som följer sina drömmar och sin passion i livet. Vi vill inspirera och lyfta fram de som varje dag bidrar till att skapa ett bättre Sverige. Därför utser vi varje år Årets Företagare runtom i hela landet.

Bengt Nises Fastighets Snabben

Med en vilja att alltid utvecklas och att varje dag vilja bli lite bättre har detta anrika Gävleföretag haft en kontinuerligt mycket stark tillväxt under många, många år och därtill den goda vinstmarginal som krävs för ett långsiktigt friskt och framgångsrikt företagande. Servicebilarna syns idag över nästan hela Sverige då företaget nu finns etablerat på ett 20-tal orter från Kiruna i norr till Visby i söder. 220 engagerade medarbetare som alltid gör sitt yttersta för att överträffa kundernas förväntningar är en av företagets absolut största tillgångar och en förutsättning för att bygga ett starkt varumärke.

Jonas Ahlborg & Katarina Helling Jobmeal AB

Ett familjeföretag i andra generationen som utvecklat sin verksamhet till en av de största i sin bransch i Sverige. Företaget har breddat sitt produktutbud löpande för att bli den ledande leverantören av kaffelösningar och närliggande tjänster till arbetsplatser. Verksamheten genomsyras av hög servicegrad med kundens bästa som ledkärna. Hållbarhet är viktigt för företaget och man använder certifierade produkter samt klimatkompenserar verksamheten.

Henrik Sundström Hits For You

Sedan starten 2012 har Henrik Sundström utvecklat sin verksamhet Hits For You och är nu Gävles Nöjespalats Nr1. Med sina proffsiga framträdanden tillsammans med sitt team har dom som mål att ge varje gäst en oförglömlig kväll i världsklass. Från och med 2019 finns även Sveriges komikerelite Gasta Comedy på scenen.

Rösta så här: SMS:a FORETAG (mellanslag) och förnamnet på din kandidat, till 72072 (ex: FORETAG Anders) Senast den 8 mars vill vi ha din röst.

Ökad luftfuktighe ger en bättre arbetsmiljö

ÅRETS FÖRETAGARE I GÄVLE 2019 UTSES DEN 5 APRIL 2019 I STORA GASKLOCKAN

Vill du vara med och fira årets företagare i Gävle? Köp din biljett på foretagarna.gavle@gmail.com

G ÄVL E

Bättre arbetsmiljö med ökad luftfuktighet N Minimera besvär med ögon, EN GRÖhals, ING ER ST VE IN huvudvärk och trötthet på jobbet BRA ÄR EN VESTERING

Airwasher är ett unikt luftrenings- och fuktsystem IN för en bättre arbetsmiljö. Vårt unika växtfilterarrangemang består av en ventilator och ett unikt sammansatt filtergranulat som både renar och fuktar inomhusluften effektivt. • Ökad luftfuktighet • Inga filterbyten • Regelbunden service och ev. växtbyte • Ett växtfilterarrangemang på 50 cm renar en lokal på ca 30–40 m2 • Kostnadseffektiv lösning för en bättre innemiljö jämförelsevis mot att fixa fullgod ventilation

BESVÄ HALS TRÖT

Airwash fuktsyst Vårt uni av en ve satt filte fuktar in

n -En grö ring investe ä r en bra ring! investe

- för en grönare, friskare och mer hälsosam inomhusmiljö! Välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri demo! 5:e Tvärgatan 21-23 • Tel: 026-14 16 29 • Mobil: 070-374 64 66 • www.vaxt-miljo.com

13


Följ med på årets häftigaste kryssning

NäringslivsKalendern 7/3 Brynäs - Malmö

Kl. 19.00. Gavlerinken Arena. www.brynas.se

9/3 Brynäs - Rögle

Kl. 19.00. Gavlerinken Arena. www.brynas.se

14/3 Frukostmöte: Arbetsförmedlingen informerar hos Gävles Företagarföreningar

Radio

Frukostmöte hos Gävles Företagarföreningar med info. Arbetsmarknadsutbildningar. Arbetsmarknadsutbildningar med SFI/ Gävleborgsmodellen. SIUS (Särskilt introduktionsoch uppföljningsstöd). Frukost: 50 kr (betalas med kort eller kontant) Anmälan till: ralph.brodin@telia.com

14/3 Affärsdag: En bra affär

102,7

Med Brynäs IF på Gavlerinken 07.30-12.45.

28/3 Frukostmöte: Bli en vinnare på Google - Oskar Alm

Förståelsen för den digitala köpresan är grunden för effektiv digital marknadsföring. För att lyckas med den krävs både tid och kunskap. Seminariet idag är till för dig som vill förstå kundens köpresa på nätet och få större kunskap om digitala tjänster, verktyg och kanaler. Gasklockorna Restaurangen, Tid: 08:00. Frukost från 7.45.

28/3 Rätt fokus i styrelsearbetet SME (Gävleborg) Utbildning med ett teoretiskt prov för att erhålla StyrelseAkademiens certifikat i styrelsearbete för den specifika inriktningen. Mellansvenska Handelskammaren/ StyrelseAkademien Gävleborg

1/4 AOUM - Norrlands största mässa

Göransson Arena fylls med en mängd representanter och utställare från företag, utbildare och myndigheter, se www.aoum.nu

5/4 Eldklotet: Årets Företagare i Gävle

Vi ser fram mot en kväll fylld av inspiration, mingel, utmärkelser, fantastisk mat och glödhet underhållning. Företagarna Gävle. Kontakt Ralph Brodin: tel 070-683 69 98, ralph.brodin@telia.com

27-28 april. Pris 395:Nöjes- Konferenskryssning

Specialbonus för medlemmar i effectplus.se

Inkluderat i resan: Buss tur och retur, del i utsides A-hytt ombord på Silja Galaxy. Frukostbuffé och lunchbuffé med fri dryck samt minikonferens ingår. Ett fantastiskt erbjudande: Medlemsspecial

395:- (ord. paketpris 894:-)

Ombord underhåller Radio Nattsudd med Micke Finell, Svante Grundberg, Rolf Bergh och Ingemar Dunker med radio live i Moonlight Dance Bar. Live på scen:Billy Bremners Rockfiles och Fröken Fräken! Mer info och länk till bokning på: effectplus.se

11/4 Gästriklands Idrottsgala 2019

Det är återigen dags för Gästriklands Idrottsgala – en kväll där vi hyllar våra egna utövare och eldsjälar inom idrotten. Göransson Arena. Kl. 16.30-01.00.

27/4 Kryssning med Radio Nattsudd 102,7 Dags för årets Följ med på årets rockigaste kryssning! Festen företagargala börjar redan när du kliver på bussen i Gävle tills du Vi i Företagarna vill hylla företagare som framgångsrikt, genom sitt kommer hem dagen därpå! Den här kryssningen engagemang och entreprenörskap, och utvecklar sina verksamheter. får du inte missa! Specialpris och arrangemang för driver Dessa företagare fungerar som goda ambassadörer för företagande och inspirerar andra företagare. medlemmar i effectplus.se Se separat annons och www.effectplus.se Eldklotet 11 april Vi ser framemot en kväll fylld av inspiration, mingel, utmärkelser

fantastisk mat och glödhet Med förbehåll för justeringar och ändringar av respektive arrangör. underhållning.

Vart: Gasklockorna Tid: 18.00 Biljettpris: 475:- (exkl.moms) I priset ingår tvårättersmiddag, underhållning och dryck till måltider.

Se hela Näringslivskalendern och mer information på www.effectplus.se och www.foretagsbladet.se

Anmälan till: foretagarna.gavle@gmail.com

Era evenemang är fria att publicera online för medlemmar och samarbetspartners till effect plus+ samt för annonsörer i Företagsbladet. Evenemangen blir även med i mån av utrymme i den tryckta tidningen. Vill ni också medverka i kalendern? Ring 070-679 79 00, 026-126 126 eller registrera er kostnadsfritt och publicera direkt på www.effectplus.se Näringslivskalendern presenteras av

i samarbete med i samarbete med

Bli medlem hos oss!

www.brynasforetag.se

14


Röster om Gävles näringslivsprogram Gävle kommuns näringslivsprogram är framtaget i samverkan mellan Gävles näringsliv, myndigheter, utbildningssamordnare och Gävle kommun i syfte att stärka det lokala näringslivet. De näringslivspolitiska målen ska peka ut riktningen mot 2025 och näringslivsprogrammet är styrningen och handlingsplanen för att nå dit. Där beskrivs hur Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen. Företagsbladet fortsätter att fråga Gävles makthavare, tjänstemän och företagare om hur de personligen ser på de tre näringslivspolitiska huvudmålen.

Lotta Petterson

1. Hur anser du att Gävle kommun på bästa sätt skall skapa de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner inklusive Stockholmsregionen? – Det är viktigt att Gävle kommun fokuserar på mål, strategi och ledarskap som grund för att bygga ett bättre företagsklimat. Ledande politiker och tjänstemän måste visa ett genuint engagemang och prata med företagen och då menar jag inte en viss bestämd, utvald, grupp utan vara lyhörd i olika grupper, områden, branscher, storlekar på företag. De flesta företag vill också göra rätt från början när det gäller lagar och regler. Då är det också viktigt att kommunen hjälper till och gör det lätt för företagen att göra rätt från första början – bemötande och service är viktigt i myndighetsutövningen.   2. Vilka sätt tror du är de bästa för att Gävle skall få en framgångsrik kompetensförsörjning?  – Upprätta en bra plan för samverkan i världsklass mellan skola och näringsliv. Börja tidigt i åldrarna att involvera föräldrar, elever, lärare, SYV:are (Studie- och yrkesvägledare) och de lokala företagen. Använd omvärlden som resurs i klassrummet. Gör UF-året obligatoriskt. Satsa på yrkeshögskolor och Högskolan i Gävle måste lägga ett större fokus på att samverka också med de små- och medelstora företagen i regionen.   3. Hur skall vi få Gävle att uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag?  – Har kommunen en bra, gemensam syn och plan för att förbättra företagsklimatet och arbeta strategiskt och långsiktigt så kommer många dörrar att öppna sig.   Vad tycker du personligen är den punkt där vi kan förbättra oss allra mest?  – Attityden till företagande och företagsamma människor måste bli bättre. Börja inifrån- och ut. Visar de ledande politikerna och tjänstemännen med sitt ledarskap, i mål och strategier att detta är viktigt kommer många punkter att förbättras och bli mer tydligt.   Har du några övriga synpunkter om Näringslivsprogrammet eller näringslivet i regionen i övrigt?  – En uppmaning till ledande politiker och tjänstemän i kommunerna; var lyhörd, intresserad och ödmjuk i relationen till företagen. Visa handlingskraft, följ upp planer, strategier och aktiviteter, ha en checklista och bocka av tillsammans med de lokala företagen. Tänk inte bara en viss näring utan tänk helhet och involvera fler näringar.   Ålder: 49 år Titel: Regionchef Organisation: Svenskt Näringsliv

Annika Janglund

1. Hur anser du att Gävle kommun på bästa sätt skall skapa de bästa förutsättningarna för företagande? – Grundförutsättningarna tror jag är Näringslivsprogrammets strategiska genomförandearbete där programmets ledord: Kommunikation - Dialog - Uppföljning Utvärdering har en central betydelse för att nå våra mål. Delaktighet och samarbete mellan kommun och näringsliv tror jag är nyckeln till framgång. För att förverkliga dessa framgångsfaktorer bör alla känna till Näringslivsprogrammet som helhet internt som externt. Fler mötesplatser för dialoger och samverkan och fortsatt arbete med våra externa och interna referensgrupper. Vi arbetar vidare för en ömsesidig förståelse för företagens vardag och betydelse för vår välfärd och för tjänstemäns och politikernas olika uppdrag och roller. Viktigt att få en gemensam målbild om vart vi vill och ska och att skapa en positiv framåtanda och vi-känsla för vårt gemensamma näringslivsarbete. Ta tag i det som inte fungerar och lyfta fram det positiva som sker. Vi ser till att genomföra Näringslivsprogrammets aktivitetslista, följa upp och kommunicera allt som händer och sker i våra kanaler externt som internt och vid de årliga uppföljningsdagarna. Tillsammans behöver vi marknadsföra kommunens Företagsservice så att fler känner till vad Företagsservice har att erbjuda. Effektivare ledtider och snabbare service för enkla och mer komplexa ärenden. Det ska vara lätt att få kontakt med kommunen, få snabba återkopplingar, beslut och möjliga lösningar. Vi fortsätter att arbeta med bemötande och attitydfrågorna genom våra interna utbildningar som vänder sig till både handläggare och chefer där vi idag kan se ökat resultat i vår NKI (Nöjd Kund Index )servicemätningar inom våra myndighetsområden. 2 Vilka sätt tror du är de bästa för att Gävle skall få en framgångsrik kompetensförsörjning? – Ett gott samarbete med Högskolan och god samverkan mellan skola och näringsliv. Fler behöver utbilda sig inom de kompetenser och bristyrken företagen efterfrågar. En fortsatt samverkan inom samverkansforumet Kompetenscentrum Gävle, där man har identifierat bristyrken inom olika branscher och därefter skräddarsytt yrkesutbildningar efter arbetsmarknadens behov. Jobb och utbildningschansen och Trossen är några andra framgångsrika samverkansmodeller för kännedom och kunskap om yrken, arbete och utbildningar utifrån arbetsmarknadens behov. Vi bör även jobba för att attrahera studenter att stanna kvar i Gävle efter avslutade studier och tillvarata nyanländas kompetens. 3 Hur skall vi få Gävle att uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag? – Jag tror att om vi ska kunna attrahera fler företag till Gävle måste vi kunna erbjuda en helhet. Attraktiva bostäder, förskolor, skolor, föreningsliv, vård och omsorg. Vi måste även kunna erbjuda byggklar mark. Att ligga i framkant och erbjuda goda etableringsmöjligheter för både nya och befintliga företag och ett välkomnande av världsklass. Vi har ett guldläge med vårt strategiska läge och fina infrastruktur och allt vi har att erbjuda gällande kultur, frilufts- och idrottsliv. Att tala väl om Gävle och återigen lyfta fram de tillgångar vi har. För att göra Gävle attraktivt måste vi även höja oss i näringslivets olika rankingar. Svensk Näringsliv och Kommunens NKI, servicemätningen i företagsärenden där arbete sker med ständiga uppföljningar och förbättringar för en effektivare service och kvalitetsmässig hantering inom alla våra myndighetsområden. Vad tycker du personligen är den punkt där vi kan förbättra oss allra mest? – Förbättrade attityder och förståelse för företagande. Här tror jag att ökad kunskap och förståelse om företagens vardag och om kommunens >> 15


>> olika uppdrag och roller kan bidra till en ödmjukare attityd. Kommunicera - vi gör bra saker och har mycket att vara stolta över i vår kommun men vi är dåliga på att berätta. Ännu fler mötesplatser för dialog och samverkan samt kompetensförsörjningen förstås. Har du några övriga synpunkter om Näringslivsprogrammet eller näringslivet i regionen i övrigt? – Vi har ett vägledande Näringslivsprogram t.o.m. 2020 och ett fantastiskt näringsliv. Tillsammans kan vi göra skillnad för ett företagarvänligt och näringsrikare Gävle. Ålder: 61 år Titel: Näringslivsutvecklare, programledare för Näringslivsprogrammet Organisation: Gävle kommun

Bengt Nises

1. Hur anser du att Gävle kommun på bästa sätt skall skapa de bästa förutsättningarna för företagande? – Jag tror att man skulle behöva konkurrensutsätta betydligt mer kommunal verksamhet. Man skulle behöva ha enklare och tydligare mål kring vart man vill nå och verkställa att det blir, dvs vara beredd att ta konsekvenserna för att nå målen. 2. Vilka sätt tror du är de bästa för att Gävle skall få en framgångsrik kompetensförsörjning? – Jag vet inte om jag upplever att problemet egentligen är kompetensförsörjning. Vi har naturligtvis svårt att få tag på duktigt folk som så många andra. Men det kanske beror på att vi har för höga förväntningar och ställer för höga krav. Något vi jobbar mycket med är utbildning internt på företaget. Underlätta företagsförlagd utbildning och praktik kanske skulle kunna vara ett bra förslag. Ibland upplever vi också att kommun och stat driver löneutveckling vilket naturligtvis är förödande för oss skattebetalare. 3. Hur skall vi få Gävle att uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag? – Med närheten till Stockholm, Arlanda och en bra infrastruktur så är det förvånande att vi inte ligger högre i ranking. Ut med kommunal verksamhet på entreprenad, var en vass upphandlare, effektivisera och sänk kommunalskatten kanske kan förbättra. Vad tycker du personligen är den punkt där vi kan förbättra oss allra mest? – Ifrågasätt effektviteten i kommunal verksamhet. Ålder: 57 år Titel: VD Företag: Fastighetssnabben

Lars Engstrand

1. Hur anser du att Gävle kommun på bästa sätt skall skapa de bästa förutsättningarna för företagande? – Ett personligt intresse och ett starkt engagemang! Ett personligt intresse och en stark drivkraft upphöjt till tre för att tillgodose företagens behov krävs av Gävle kommun. Detta gäller både politiker och tjänstemän. Det är även viktigt att politiker och tjänstemän har en samlad syn kring just hur man skapar de bästa förutsättningarna för företagande i kommunen. 16

2. Vilka sätt tror du är de bästa för att Gävle skall få en framgångsrik kompetensförsörjning? – Det måste vara attraktivt att jobba i Gävle. Därför måste vi alla vara stolta ambassadörer och verka för att fler ska vilja komma hit och/eller stanna kvar. Vi behöver också verka för att underlätta praktikplatser och Trossen-samarbeten genom ökad samverkan mellan skolan, Högskolan och företagen som behöver arbetskraft med rätt kompetens. Attraktiva företag med stort engagemang, intresse och framför allt starka och inspirerande förebilder hittar rätt kompetens, så det är viktigt att de egenskaperna finns hos företagen.   3. Hur skall vi få Gävle att uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag? – Den enda rätta vägen framåt är korta och snabba beslutsvägar, oavsett vad det gäller. Vi måste öka takten och vara ännu mer kund- och lösningsorienterade!   Vad tycker du personligen är den punkt där vi kan förbättra oss allra mest? – Som nämnt ovan, det handlar om att snabba upp beslutsvägarna och ha förståelse och intresse för företagarnas frågor = ENGAGEMANG.   Har du några övriga synpunkter om Näringslivsprogrammet eller näringslivet i regionen i övrigt? – Efter många år på Näringslivsenheten inom Gävle kommun vill jag belysa vikten av att kommunen och näringslivet tar ett gemensamt ansvar. Den bästa lösningen på detta är ett näringslivsbolag där företag och kommun delar på ägandet. Fördelarna med delat ägande är bland annat att man styr mot samma mål, och arbetsprocesserna blir flexiblare och snabbare vilket i sin tur leder till ökad attraktionskraft. Detta bör utredas.                           Ålder: 67 Titel: Pensionerad näringslivsutvecklare

Lennart Sjögren

1. Hur anser du att Gävle kommun på bästa sätt skall skapa de bästa förutsättningarna för företagande? – Gävle kommun måste synas mera bland investerare och på dom stora mötesplatserna. Viktigt att nu genomföra näringslivsprogrammet och prioritera rätt saker i det digra aktivitetsprogrammet. Det behövs ett lokalt och regionalt ledarskap som både syns i Gävleregionen och på den nationella arenan. Gävle måste förstärka samarbetet med framförallt Uppsala, Arlandaregionen, Västerås och Sandviken. Låt N 6 samarbetet ( Luleå, Skellefteå, Umeå, Övik, Sundsvall, Östersund ) bli en inspirationskälla. Genomför Business Arena Gävle varje år!   2. Vilka sätt tror du är de bästa för att Gävle skall få en framgångsrik kompetensförsörjning? – Politiker måste mena allvar med att sätta skolan först. Högskolan behöver presterar bättre och öka sin attraktionskraft. Gävle kommun och Gävles företag behöver förstärka sitt samarbete med Uppsala universitet och världsledande universitet. Gävle behöver etablera yrkeshögskoleutbildningar (under 2018 togs beslut om 500 nya utbildningar i hela landet med drygt 14.000 nya platser 2019-varav endast 1 utbildning i Gävle (tandsköterska)!   3 Hur skall vi få Gävle att uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag?  – Genom att under 2019 kraftfullt synliggöra Microsofts etablering. Här finns nu en mycket unik möjlighet att sätta Gävleregionen på kartan och leverera allt som utlovas i näringslivsprogrammet. N 6 städernas USP  - här finns mark, el och kompetens - visar att kommuner måste vara tydliga med sitt erbjudande. Den gamla sloganen Välkommen ombord är helt föråldrad (www.sv.wikipedia.org/wiki/Kommunslogan).  


Vad tycker du personligen är den punkt där vi kan förbättra oss allra mest? – Jag konsultar i hela landet inom samhällsbyggnadsområdet och med näringslivsutveckling och ser hur andra kommuner skickligt kommunicerar sin USP och syns i många olika sammanhang. Jag ser hur näringslivet och kommunerna uppträder tillsammans och tar en synlig plats på strategiska arenor. Att växa är ett teamarbete och då krävs en ömsesidig tillit mellan näringslivet och kommunen. Och nyttja de eldsjälar som finns och som har tillgång till stora nätverk och de viktiga arenorna. Låt privata företag ta ansvar och bygga nya fastigheter samt förvalta fastigheter för kommunala behov i stället för att skuldsätta kommunen med flera miljarder de närmste åren. Har du några övriga synpunkter om Näringslivsprogrammet eller näringslivet i regionen i övrigt? – Gävle och Region Gävleborg behöver blicka framåt- Nuvarande Vision 2025 måste omarbetas till den gemensamma Vision 2040. Region Gävleborg ska enligt uppgift rekrytera en regionutvecklingsdirektör och under året utarbeta en ny regional utvecklings strategi ( RUS). Här behöver näringslivet i Gävle vara med och påverka rejält. Sen behövs en konkret handlingsplan på regional nivå för att genomföra strategin.. Och det krävs en ömsesidig tillit mellan näringslivet, regionen och kommunen.   Ålder: 64 år Titel: VD Företag: Lennart Sjögren Analys & Utveckling AB

Leena Bergander Wikström

1. Hur anser du att Gävle kommun på bästa sätt skall skapa de bästa förutsättningarna för företagande? – För de nya företag som vill etablera sig i Gävle finns ett fantastisk geografiskt utgångsläge med järnväg i flera riktningar, hamnen och närheten till Arlanda som attraherar Gävle som stad. Vi har även god energiförsörjning. Vi har en eftersökt högskola. Kulturlivet är ytterligare en attraktionskraft som man hinner nyttja på grund av det korta avståndet till det mesta, här vinner vi mycket tid för man behöver inte sitta i bilköer för att ta sig hem. Vi får inte heller glömma de företag som redan finns här. En bättre dialog och en attitydförändring och ett större samarbete mellan näringsliv, föreningar kommunen, skolan och politiken är väldigt viktigt för ingen kan förändra till det bättre ensam. Vi behöver fortsätta utveckla Företagsservice ”En väg in ”. Effektivitet för snabbare hanteringstid kring ärenden för de som vill etablera sig i kommunen är viktigt, även att samarbeta med närliggande kommuner som t.ex. Sandviken. Det ser vi tydligt i etableringen av Microsoft. Vi har i Gävle otroligt mycket att erbjuda, vi kan göra mer som tex bostadsbyggande, äldreomsorg, vård, barnomsorg och skola är också saker som ska fungera för att du som företag ska vilja etablera dig. Vi behöver hålla en god kvalité på dessa områden för att vara konkurrenskraftiga. Dessutom behöver vi ha en god personalpolitik och vara attraktiva som arbetsgivare. Vi får inte glömma fördelarna med att bo i en mindre region än Stockholmsregionen. Vi har många gånger lättare med kortare ledtider och snabbare kontakt inom många områden. Vi har även närmare till det mesta vilket frigör tid. Det är en mycket värdefull tillgång i det samhälle vi lever i idag. 2. Vilka sätt tror du är de bästa för att Gävle skall få en framgångsrik kompetensförsörjning? – Att lyssna in företagens kompetensbehov för att kunna arbeta för att skapa eller ge förutsättningar till de utbildningar vi behöver. När företagen behöver växa eller utvecklas och deras personal behöver utbildas ska vi tillsammans täcka det behovet. En till aspekt är att kunna bistå företagen med hjälp att utbilda till de interna tjänster företagen behöver. En ytterligare del är att samarbeta mer med företagen med praktik – studier. Trossen Samverkan skola arbetsliv har jag själv varit initiativtagerska till och det är ett koncept som skapar väldigt många

möjligheter för både skola och näringsliv . Våra elever behöver nå kunskapsmålen i grundskola och gymnasieskola och söka sig vidare om så behövs. Att ha gymnasiekompetens är önskvärt men många företag uttrycker också att de själva kan ”klä på dem ” som har rätt attityd. Vi ska vara stolta över vår högskola och behöver utöka samarbetet med dem. Gävle kommun - hela kommunen i samverkan med högskolan. 3. Hur skall vi få Gävle att uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag? – Vi som är politiker behöver förändra attityden - skapa ett naturligt samarbete och samverka mer med näringslivet. Vi behöver skapa bättre förutsättningar för företagen, både för de som redan finns i kommunen och för de nya som vill komma hit, förenkla upphandlingar se till att det finns byggklar mark. Bostäder och en bra skola vård och omsorg. Vi behöver se både våra stora företag men inte glömma de små företagen som är de som anställer flest. 4 av 5 jobb skapas av dem och det är nödvändigt för en bra välfärd. I Gävle arbetar fler i offentlig verksamhet än i privata näringslivet enligt Svenskt Näringslivs rapport För att kunna sänka skattetrycket behöver vi fler som arbetar i den privata sektorn. Vad tycker du personligen är den punkt där vi kan förbättra oss allra mest? – Attityder, dialog och samverkan. Vi behöver lösa det som inte fungerar och sen prata gott om vår fantastiska stad. Vi behöver positiva bilder om Gävle och vilken fantastisk stad det är att verka och bo i. Tillstånd smittar! Har du några övriga synpunkter om Näringslivsprogrammet eller näringslivet i regionen i övrigt? – Näringslivet i Gävleborg kommer att ha en massa utmaningar t.ex. vattenförsörjning, byggklar mark. Befolkningen och kostnaden ökar både bland yngre och äldre för att de som målgrupp blir fler och färre finns i arbetslivet ” på mitten ” som ska försörja oss. Vi behöver i Sverige 200.000 till människor om vi ska klara välfärden. Alltså behöver vi som befinner oss i arbetslivet hitta lösningarna för att ekonomin ska fungera för de ökande kostnader p.g.a. av befolkningen ålderssammansättning. Tillsammans kan vi hitta de bästa lösningarna, det är jag helt övertygad om. Vi kommer också i den utmaningen finna en massa möjligheter som kommer att gynna Gävle. Ålder: 61 Titel: Företagare Parti: Gruppledare för Centerpartiet Gävlekretsen Ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen i Gävle kommun och ersättare i Hållbarhetsnämnden i region Gävleborg

Sammanfattning och uppföljning

Vi har frågat ett antal ledande politiker, tjänstemän samt företagare om Näringslivsprogrammet och redovisar här de svar vi fått in till till detta manusstopp. Vi följer upp med fler åsikter och synpunkter i kommande nummer. Välkommen du också!

Joe Formgren • SvenskPress.se

Vill du också vara med och framföra dina synpunkter på de tre näringslivspolitiska huvudmålen? Då är du varmt välkommen att göra det i tråden för samverkan och påverkan på www.effectplus.se/forum

17


Coompanion hjälper företag att klara generationsskiftet Inom många yrken blir det brist på kompetent personal när 40- och 50-talister går i pension. Även för företagare är det dags att tänka till. 40 % av företagsledarna i Sverige är 55 år eller äldre och över 35 % är 65 år eller äldre. Totalt rör det sig om drygt 47 000 företag, med totalt 310 000 anställda. För samhället och för de anställda är det viktigt att företagen lever vidare efter att företagsledaren avslutat sin tjänst. Lyckade ägar- och generationsskiften är därför en avgörande fråga för många svenska företag och deras anställda. Problemet är kanske störst i mindre samhällen, särskilt om företaget köps upp av konkurrenter och läggs ner. En lösning kan vara att de anställda tar över företaget. För att få veta mer om den möjligheten hade Gävle Företagarföreningar till frukostmötet den 30 januari i Gasklockorna bjudit in Ulf Karlsson, Coompanion, som arbetar med att hjälpa till med generationsväxling. Ralph Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening, öppnade mötet. Först på dagordningen var en kort information av Jocke Kumlin om Dome Adrenalin Zone, en världsunik sportarena som finns i Gävle sedan februari 2018. Dome är idag Nordens största inomhusarena för Actionsport där man kan hoppa i trampoliner, klättra på 10 meter höga klätterväggar, hoppa med skidor eller cykel och mycket. Lokalerna är 6.000 kvm och innehåller även boendemöjligheter för 74 personer, restaurang, konferensmöjligheter för grupper upp till 80 personer samt duschar och omklädningsrum.

Generationsskifte

– Projektet Medarbetarägande i Gävleborg ska identifiera företag i Gästrikland och Hälsingland som snart står inför ett generationsskifte och eventuell försäljning, sa Ulf Karlsson. Syftet är att visa på möjligheter med ett personalövertagande för att bevara arbetstillfällen och för att slippa riskera att arbetstillfällen försvinner från bygden. Coompanions verksamhet: • Främjar det entreprenörskap som innebär att människor förverkligar idéer tillsammans, det vill säga kooperativt företagande • Rådgivning, information och utbildning för bland annat arbetsintegrerande sociala företag • 25 rådgivningscenter i landet, varav ett i Gävle • Coompanion Gävleborg har 32 medlemmar och 5 medarbetare • Finansieras av offentlig sektor, Tillväxtverket tillsammans med Region Gävleborg och kommunerna – Kooperativt ägande är ganska sällsynt i Sverige men förekommer oftare i Frankrike, Spanien, Storbritannien och USA, sa Ulf Karlsson. Projektet ”Medarbetarägande i Gävleborg” finansieras med medel från Leader Gästrikebygden och Leader Hälsingebygden. Det är oftare större problem med övertagande av företag i glesbygd, vilket kan få svåra konsekvenser för orten om företaget inte kan drivas vidare med arbetslöshet och utflyttning som följd. – Företag som är medarbetarägda överlever oftare, men det gäller att man börjar planera övertagandet så tidigt som möjligt, sa Ulf Karlsson. I USA arbetar ungefär 10 % av alla anställda i företag som är medarbetarägda, mycket tack vare förmånliga skatteregler. I Sverige finns medarbetarägande sällan med i planeringen inför ett generationsskifte. – Företagsformen för kooperativt ägande kan antingen vara ekonomisk förening eller aktiebolag, sa Ulf Karlsson. Ekonomisk förening fungerar om verksamheten enbart gör små investeringar. Bankerna har betydligt lättare att låna ut pengar till aktiebolag. 18

– Men det gäller att ägaren börjar planera för ägarbytet i mycket god tid, helst flera år i förväg, sa Ulf Karlsson. De som överlåtit sitt företag till personalen har ofta varit mån om att företaget ska leva vidare och finnas kvar på orten. Ett företag med mycket god lönsamhet finner alltid köpare, men det finns ju ingen garanti att företaget blir kvar på orten om köparen är verksam någon annan stans. – Företag som är medarbetarägda accepterar ofta lägre lönsamhet bara för att jobben ska finnas kvar, sa Ulf Karlsson. En riskkapitalist har betydligt lägre tolerans. Medarbetarägande i Gävleborgs aktiviteter: • Workshop med aktörer i stödsystemet • Kartläggning med enkäter och intervjuer bland företag för att få kontakt med dem som är intresserade av medarbetarägda företag som alternativ vid generationsskifte • Inventering av genomförda projekt kopplat till generationsväxling • Inventera vilka företag i regionen som är medarbetarägda • Workshop med grupper som är intresserade av att få veta mer om hur en process för ett övertagande fungerar • Öppna seminarier om Innovativa affärsmodeller • Drop in rådgivning men också besök i alla kommuner i länet tillsammans med andra aktörer i som Almi och Nyföretagarcentrum • Genomföra mer djupgående rådgivning med grupper som har intressanta affärsidéer Målgrupp: ägare och personal i företag som står inför ett generationsskifte Övriga: kommunala tjänstemän, politiker, banker, fackförbund mm Samverkan: Näringslivskontoren, Företagarna, Företagarföreningar, Högskolan, ALMI mm. – Vi är intresserad av samarbete med er företagare så att vi får möjligheter att sprida information om projektet via era kanaler, frukostträffar etc. sa Ulf Karlsson. Mötet avslutades med grupparbete där man diskuterade olika aspekter på att överlåta företaget till personalen. Positiva effekter av att personalen tar över skulle kunna vara större engagemang, större benägenhet att stanna kvar på arbetsplatsen, större omsorg om kvalitet mm. Men först bör man ha ordentlig kontroll på de ekonomiska effekterna. Magelungen är ett exempel på medarbetarägande. De arbetar med skol- och behandlingsverksamhet, har 400 medarbetare varav 280 också är delägare. Magelungen finns även i Gävle. En annan aspekt av problem med åldrande: 2015 var det 4 yrkesarbetande personer per pensionär och 2030 beräknas det bara vara 2,5 per pensionär. Situationen är likadan när det gäller företagande.

Brynäs Företagarförening • SvenskPress.se

Ralph Brodin, Pekka Seitola, Åsa Wiklund Lång, Ulf Karlsson och Helen Åkerlind.


Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, certifierad energiexpert. 070-710 50 30 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Utför även energideklaration - en investering du hämtar hem!

Företagarpolitisk debatt på Wij Herrgård I Ockelbo kommun står småföretagen för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna. 34 % av skatteintäkterna kommer från de små och medelstora företagen och deras anställda vilket årligen för 81 miljoner kronor i kommunala skatteintäkter. Men för att det fortsatt ska snurra på bra i de här företagen krävs det att man jobbar mer aktivt för att säkra företagens framtida behov av kompetensförsörjning. Det var också en av de frågor som diskuterades under en debatt i Ockelbo. Företagarna Ockelbo ordnade den i februari en debatt mellan Marit Rempling, Centerpartiet, Madelene Håkansson, Miljöpartiet, Dan Brodin, Kristdemokraterna, Magnus Jonsson, Socialdemokraterna samt Martin Sund Svensson, Vänsterpartiet. Temat var det lokala företagsklimatet, och frågorna som moderatorn Eva Cooper, regionchef Företagarna, ställde var inskickade av engagerade företagare i Ockelbo. Kollektivtrafiken, trygghetsfrågor, krishantering, bredband och samverkan mellan skola och näringsliv diskuterades bland annat. Politiker och företagare var överens om att fortsätta samverka, att politiker, företagare och tjänstemän ska lära känna varandra bättre samt att fortsätta denna dialog i olika former.

Eva Cooper • effectplus.se

Dags att tänka på generationsskifte!

Vi hjälper dig att i god tid planera framtiden för ditt företag. Medarbetarägande är ofta en bra lösning!

gavleborg.coompanion.se • 070 320 54 10

Markanläggning och utemiljöer

Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten Marksten, murar, Trädgård- och Beskärning, fällning, planteringar m.m. parkskötsel. stubbfräsning. Nu även grindar, villa- och industristängsel.

Tel. 026-61 32 00 Ny grön hemsida: www.pirab.nu

nordiskakvalitetspooler.se nordiskakvalitetspooler.se

Äntligen är den Våren här!vintern här! långa Fira med den med bubbel och massage. bubbel och massage. Nordiska erbjuder amerikanska amerikanska spabad spabadmed medpremiumkvalitet. premiumkvalitet.Med Medeffektiv effektivrengöring, rengöring,behagligt behagligttryck tryckoch ochtysta tystabubblor bubblor Nordiska Kvalitetspooler Kvalitetspooler erbjuder erbjuder amerikanska spabad med premiumkvalitet. Med effektiv rengöring, behagligt tryck och tysta bubblor vinter –– eller rättare ii –– FAMILJENS BÄSTA JULKLAPP. är en unik unik spabadsserie spabadsseriepå påmarknaden. marknaden.Njut Njutav enriktigt härliglång årstid medmed – eller rättare sagtsagt i – FAMILJENS BÄSTA VÅRPRESENT. är Marquis Marquis en en unik spabadsserie på marknaden. Njut avaven en riktigt lång vinter med eller rättare sagt FAMILJENS BÄSTA JULKLAPP.

FöRL Ä N

gd

s från Pri Pris från

vid /mån ånalvinidng. /met delb ning. al et delb

FAMILJENS SköNASTE INVESTERINg! FA FA M M II L L JJ E EN NS S BÄ BÄ S S TA TA JJ U UL LK KL LA AP PP P H H II T T TA TA R R D DU U H HÄ ÄR R ::

Effektiv Effektiv rening. rening. Behagligt Behagligt tryck. tryck. Tysta Tysta bubblor. bubblor.

Strömsbrovägen 22, Gävle Strömsbrovägen 22, Gävle 026-12 44 20 026-12 44 20

Magasinsgatan 20, Storvik Magasinsgatan 20, Storvik 0290-317 00 0290-317 00

19


BNI etablerar sig i Gävle Gillar du samarbete, personlig utveckling och dessutom tror på idén att den som ger får tillbaka? Då är du någon för oss i BNI och vi är något för dig. Vi erbjuder ett strukturerat, mätbart och energigivande sätt att göra affärer på. – Vi träffas varje tisdag på Clarion hotel Winn 6:45-8:30 och hjälper varandra till fler och bättre affärer. Just nu bygger vi teamet med ett mål att vara 35 stycken affärspartners, säger Robert Grundell, regionansvarig i Gävleborg. förra veckan var vi totalt 31 stycken som träffades varav 16 stycken gäster. Målsättningen är att inom kort även starta upp ett till team som träffas lunchtid. Jag hoppas kunna berätta mer om det inom kort.

Du som ger får tillbaka

Vill du vara med i ett team som aktivt rekommenderar dig till fler affärer? BNIs grundidé kommer ifrån tanken om Givers Gain - du som ger får tillbaka - vilket präglar hela vårt koncept. Vi utbildar dig i hur du skapar affärsmöjligheter genom ett aktivt nätverkande i teamet: För att du så snabbt som möjligt ska börja kunna ge och få affärsmöjligheter utbildar vi dig i hur du stärker ditt personliga varumärke och tydliggör din kundnytta så att dina teamkollegor vill rekommendera dig. Vi fokuserar på att bygga förtroende och skapa tillit till varandra: När teamet lär känna dig och du dem, då förstår de din kundnytta och vilka kunder du söker och kan aktivt rekommendera dig vidare i sitt professionella och personliga nätverk. Du kommer att ha exklusivitet inom ditt yrkesområde: Teamet är uppbyggt av personer från olika branscher och från stora och små företag vilket skapar ett brett och starkt team.

Direkt Optik • effectplus.se

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer mm

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Vi lagerför:

• Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 | Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

20

De är jobbskaparna, välfärdsbyggarna och samhällsbärarna Sedan början av 1990-talet har 4 av 5 jobb skapas i de små och medelstora företagen. Men ännu fler jobb skulle kunna skapas om rekryteringen fungerade bättre. Kompetensbristen är det största tillväxthindret på svensk arbetsmarknad. Dragkampen om arbetskraften kommer att bli ännu hårdare i framtiden. Den offentliga sektorn står inför stora rekryteringsbehov. Inom de närmaste åren behövs 500 000 nya medarbetare inom alla kärnområden inom kommun och landsting. Kompetensbristen är inte bara ett problem i högkonjunktur, utan även när aktiviteten i ekonomin mattas av. Samtidigt ser vi en snabb förändringstakt inom delar av arbetsmarknaden pådriven av en allt snabbare digitalisering. Både konjunkturen och strukturella orsaker gör att politiken behöver möta upp behoven på arbetsmarknaden med effektiva åtgärder. Varje skattekrona måste skapas innan den kan fördelas. Företagare skapar jobb inom sina egna företag, men bidrar också till ökad efterfrågan hos t.ex. leverantörer och därmed jobbskapande även utanför sin egen verksamhet. Utöver jobbskapandet leder företagares engagemang och verksamheter till positiva effekter för samhället, inte minst på lokal nivå. Jobben som skapas i de mindre företagen genererar inkomster till de anställda, men även till allmänheten då företagare och anställda i dessa företag betalar skatt – vilken står för den största andelen av de kommunala inkomstskatteintäkterna i 217 av Sveriges 290 kommuner. För att den offentliga sektorn ska klara sitt åtagande behöver företagen må bra och få tillgång till rätt kompetens. Goda möjligheter för individer att ställa om, tillgång till rätt utbildning på rätt nivå, validering och möjlighet till yrkesväxling är viktiga parametrar för att klara sviktande ekonomi, förändringar på arbetsmarknaden och kompetensförsörjning. I fyrpartiöverenskommelsen för mandatperioden har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna enats om att bygga ut kunskapslyftet, inklusive högskola, yrkeshögskola, vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Det är bra. Samtidigt ser vi ett stort behov av att fler utbildningar, precis som yrkeshögskolan, tas fram i samråd med och utformas utefter näringslivets behov. Vad vi också behöver komma ihåg är att det råder brist på den formella kompetens som efterfrågas, men det är framförallt den informella kompetensen som styr om en företagare vågar investera i en ny medarbetare. Ansvarstagande individer med rätt attityd har större chans att lyckas på arbetsmarknaden än de som enbart har rätt bakgrund på pappret. Genom ökad samverkan mellan skola och näringsliv ges fler chanser att förstå vad rätt attityd är på arbetsmarknaden. Matchningsproblem och kompetensbrist måste tas på allvar. För Sverige behöver människor som vågar ta risker, bryter barriärer, löser problem och utvecklar samhället. Vi måste ge alla dessa strävsamma företagare rätt förutsättningar att fortsätta bygga Sverige. De är jobbskaparna, välfärdsbyggarna och samhällsbärarna.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg


StyrelseAkademien utvecklar utbildningstrappan

Mät det oförutsedda På dina arbetsdagar vill du såklart hinna det du ska. Du har därför en lista på det som ska göras, så att du inte missar något. Men, du har också en kalender där du och andra bokar in möten och annat klockslags-specifikt. Är det för mycket bokat i kalendern, hinner du inte med det som står på listan därutöver. Kanhända blockar du därför tid i kalendern även för listans uppgifter, så att du säkert har tid också till dem.

“Har du en sekund?”

Har du det som folk har det mest, vet du dock att det under dagen kommer att dyka upp oförutsedda saker du behöver lösa direkt. Du vet att de kommer, men du vet inte vad de handlar om och hur lång tid de kommer att ta att slutföra. Om du har planerat för strikt i det att du har fyllt dagen med möten och listuppgiftarbete däremellan, kommer din plan att spricka. Du hinner inte allt du hade tänkt dig, får stressa mer än du önskat eller måste jobba en bra bit in på kvällen också.

Utrymme över

Därför behöver du ha ”luft” i din planering, det vill säga tid som inte redan är reserverad för något som ligger i kalendern eller står på listan. Hur mycket? Det vet bara du, för mängden oförutsedda saker skiljer sig mellan olika personer, yrkesroller och verksamheter. Om du inte vet, är det något du skulle ha stor nytta av att ta reda på. Jag föreslår därför att du idag och en tid framöver mäter hur mycket tid det oförutsedda tar.

Gör så här

Vill du ta reda på hur mycket oplanerad tid du behöver ha till förfogande varje dag, gör så här: 1. Välj ett sätt att successivt mäta hur mycket tid som går åt till oförutsedda saker. Din telefons stoppur torde vara ett lättillgängligt verktyg. Alternativt, använd en tidrapporteringsapp som Toggl (Android / iOS) eller Hours (iOS) (som är den jag själv använder). 2. Under de närmaste dagarna, när något oförutsett dyker upp som du är nödd att lägga tid på direkt, sätt igång tidtagningen. 3. Vid dagens slut, se hur många minuter eller timmar du under dagen har fått ägna dig åt saker du inte hade planerat. 4. Fortsätt att mäta så många dagar som du tycker att du behöver för att se ett tillräckligt tydligt mönster. 5. Nu har du ett klarare och riktigare ”hum” om hur mycket obokad tid du behöver varje dag för att ändå hinna det du ska (om de oförutsedda sakerna också fortsättningsvis är något just du ska göra, det vill säga).

En rimligare plan

Om du tar reda på hur mycket tid du brukar behöva för oförutsedda händelser, kommer du bättre än tidigare kunna pricka hur mycket tom tid du behöver i din plan. Du hinner mer det du har tänkt (vilket är en rimligare omfattning nu än tidigare) och du slipper stressa lika mycket som du annars skulle ha behövt.

Kunskap och kompetensutveckling är alltid viktigt för att nå de mål som ställs upp, i stort som smått. StyrelseAkademien har tagit fasta på det och har utvecklat utbildningstrappan inom styrelseområdet för att alla verksamheter, stora som små, skall kunna utveckla sitt styrelsearbete. – Första steget för den styrelseintresserade är att StyrelseAkademien ger en kort introduktion om vad StyrelseAkademien är och står för och vilka ”produkter” som erbjuds till företag och medlemmar, berättar Kjell Gunnarsson, verksamhetsledare för StyrelseAkademien Gävleborg. Vi kommer gärna ut till styrelser, intresseorganisationer och företag och gör en kort dragning och presenteras de olika utbildningsstegen. Andra steget på trappan är ”Inblick i styrelsearbete” och ges som en introduktionsutbildning i vad det innebär att jobba i en styrelse med t ex vad det är för ansvar och hur en styrelse jobbar med strategier. Det kan med fördel skräddarsys efter förfrågan. Beräknad tid för den utbildningen är ca 1,5 tim. Det kan vara företag som just startat och vill ha en inblick i styrelsens villkor och ansvar, det kan vara en fungerande styrelse såväl inom bolag som föreningar och vill uppdatera sig inom styrelsearbetet. En styrelse är ständigt under utveckling med nya ledamöter. Att bjuda in till en kort inblick kan var ett bra sätt att uppdatera sig inom området. Tredje steget på trappan är ”Insikt i styrelsearbete”. Den ska ge lite mera kött på benen inom styrelsearbetets fyra huvudområden, styrelsens ansvar och regelverk, styrelsens kompetensbehov, styrelsens styrning och strategi samt styrelsens informations- och samhällsansvar. Målgruppen är bred, från den enskilda som vill gå en lättsam styrelseutbildning till den fungerande styrelsen som har behov att uppdatera sig men för tillfället inte möjlighet att gå tvådagars certifieringsutbildningen Rätt fokus. Erbjuds både som öppen utbildning där det går att anmäla sig på StyrelseAkademiens hemsida och som anpassat utbildning som skräddarsys till kund efter behov.

Om StyrelseAkademien

StyrelseAkademien ger er verksamhet verktygen att sköta sin viktigaste uppgift: Att hjälpa styrelsen och företagsledningen att hitta rätt väg framåt och skapa tillväxt och ekonomiskt värde – på ett hållbart sätt. Hos oss får du redskapen för ständig utveckling. Genom ett medlemskap i StyrelseAkademien så erbjuds ni möjligheter att lära känna mängder av kompetenta personer med olika bakgrund med den gemensamma nämnaren att de vill utvecklas med nya utmaningar samtidigt som de vill dela med sig av sin erfarenhet och kunskaper av företagande och styrelsearbete. Det kan vara som bollplank, mentor, ingå i advisory board eller som styrelseledamot. Vi träffas och utbyter erfarenheter och lyssnar på intressanta föredragshållare på kontinuerliga lunchträffar och andra arrangemang i egen regi eller i samarbete med våra partners och medlemmar.

Nationella utbildningar

Kunskapsförmedling och kompetensutveckling har alltid varit en viktig del i vårt arbete. Idag är vi Sveriges ledande styrelseutbildare. Det finns kvalitetssäkrade utbildningar för alla typer av verksamheter – från föreningsstyrelser och små och medelstora bolag till noterade och kommunala liksom regionägda bolag. Våra tre utbildningar på en liten högre nivån är: • Rätt fokus i styrelsearbetet • Ökat fokus i styrelsearbetet • Master fokus i styrelsearbetet Mer information om dessa se: styrelseakademien.se/styrelseutbildningar

Regionala utbildningar

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com

StyrelseAkademien Gävleborg har nu även tagit fram tre grundläggande miniutbildningar som introduktion till de nationella certifierade utbildningarna vilka Kjell redogör för ovan.

StyrelseAkademien Gävleborg • effectplus.se 21


Vårmässa hos Petterssons – varje dag!

SITAB söker kvalificerade svetsare – Vi har idag mer uppdrag än någonsin och behöver alltid duktig och engagerad personal. Nu söker vi i första hand svetsare som är självgående, kan läsa ritningar och har dokumenterade svetskunskaper, säger Emil Holmström, vd på SITAB. Sitab finns i Sandviken och Söderfors och erbjuder unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning och är ett serviceföretag som är specialicerat inom industriteknik.

Emil Holmström, VD, SITAB.

SITAB Industriteknik • effectplus.se

FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri

Vårmässan hos Petterssons på Kryddstigen firade förra året 25-årsjubileum, som tyvärr verkar bli den sista. Tidigare har leverantörernas representanter tyckt om att få komma till Petterssons, träffa kunderna och bli väl omhändertagna. Men utvecklingen går mot att flera företag rationaliserar bort att ha säljare ute i landet och går över till ”besök” hos återförsäljarna via telefon och Internet i stället. – Det är en tråkig utveckling eftersom det känns bättre med en mer personlig kontakt, säger Erik Pettersson. Att representanterna verkligen trivts på Vårmässan har jag fått många vittnesmål om när jag gjort reportage om denna årliga tradition. Petterssons Mekaniska på Kryddstigen är en unik butik med ett tekniskt sortiment som inte har sin like någonstans. Till och med utländska kollegor ringer till Erik när de har svårt att få tag i en viss reservdel som inte finns på något annat ställe. Finns den inte hos Petterssons, finns den inte någon annan stans heller. – Vi har både service och försäljning av olika redskap för både proffs och amatörer och då behöver vi själva ha tillgång till gamla reservdelar för att kunden ska bli nöjd, säger Erik Pettersson. Jag säljer gärna en ny maskin men om den gamla kan lagas så att den fungerar, är det oftast bättre för kunden. Representanter eller inte, Erik Pettersson och hans personal har bra koll och vet det mesta om de produkter som finns i sortimentet. Så man kan säga att det i fortsättningen i princip blir Vårmässa varje dag! Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök vårmässan

Petterssons Mekaniska AB • SvenskPress.se

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 22


En viktig del i Vårmässan har varit våra leverantörers representanter som ställt upp med demonstration och rådgivning. Tyvärr har man börjat rationalisera och dra ner på antalet säljare på fältet och därför får vi tyvärr inte ihop tillräckligt många för att kunna få till en bra Vårmässa. Men du är alltid välkommen till oss för både demo och info, måndag till lördag! Vi passar också på att tacka alla representanter och kunder som besökt Vårmässan under de här 25 åren!

Motor

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Motor det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

FÖRETAGSBLADET

n t ar r ! a s s ä Vårm ef ter 25 å ut t ime o

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Motor”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Erik Pettersson med personal

VI JOBBAR MED KVALITET!

Allt inom husvagn & husbil!

Välkommen till oss!

Lösvikt från 25:90 kr

Riav. 5 Valbo. Verkstan 026-13 25 40 Försäljning och butik 026-13 30 40

www.caravanmarine.se

Bränn inte pengarna i onödan

www. Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

.se

Utmarksvägen 21, Gävle

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Turn-Key Projects | Nordic Quality

Energi & Ugnsteknik

Eldfasta installationer

Eldfasta produkter

www.mektec.se

www.macon.se

www.hoganasbjuf.se 23


Välkommen till ett av Sveriges främsta serviceföretag inom industriteknik SITAB tillgodoser industrins behov av specialtillverkade komponenter, reservdelar, reparationer och service och har 60 anställda med välutrustade verkstäder och modern maskinpark i Sandviken och Söderfors. Kunderna är i första hand inom stål- och pappersindustrin med både nationell och internationell verksamhet. 1989

30 år 2019

Nya vattenskärmaskinen Bystronic ByJet Flex 4030 på plats i Söderfors.

Ny investering i en kantpress med en bocklängd på 4 meter och 220 tons presskraft.

Vi söker kvalificerade arbetsledare och svetsare

Svetsare med dokumenterade kunskaper sökes.

SITABs grundare Sten-Åke ”Stenna” Holmström med sönerna Emil (vänster) och Martin (mitten), söker duktig, självgående och engagerad personal.

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Varmt välkommen med din ansökan! Vi håller till på Blixtvägen 18, Sandviken • Tallbacksvägen 18, Söderfors • 026-27 19 12 • www.sitab.nu

precisreklam.se

Våra huvudsakliga inriktningar:

Profile for Gestrike Media

Företagsbladet februari 2019  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Företagsbladet februari 2019  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded