Företagsbladet Våren 2022

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag.

Våren 2022

V Ä L K O M n a aT T U P P L E Va S U C C É n

Öppnar igen: Gästriklands Auktionskammare

Lunchsatsning: Gävle Bro

Hits For You: Joyride tillbaka

Petterssons: Firar 60 år


Synliggör skatterna Saker och ting förändras inte i grunden bara för att de byter namn. Ordspråket ”att kalla en spade för en spade” brukar användas för att beskriva detta fenomen. Visst är det möjligt att vilseleda genom begreppsförvirring i syfte att saker ska framstå i bättre dager. Men är det rätt bara för att man kan? Knappast. Vad gäller det svenska skattesystemet tillhör det tyvärr inte ovanligheterna att politiker gör precis på det sättet. Ett av de tydligaste exemplen är arbetsgivaravgiften. Trots att ordet avgift används så är detta i praktiken en skatt. Den administreras direkt av Skatteverket och är obligatorisk. En del går till de sociala trygghetssystemen, såsom pension och sjukförsäkring. Den största andelen är dock en ren skatt som kallas för den allmänna löneavgiften. Denna skatt är inte kopplad till något socialförsäkringssystem, utan infördes i mitten av 1990-talet för att finansiera EU-inträdet. Sedan dess har dess andel av arbetsgivaravgiften ökat och den används som ett ”dragspel” i sammanhanget. Det kanske låter konstigt, men det är ett begrepp som till och med Finansdepartementet använder. Vad som menas är att den allmänna löneavgiften justeras när politikerna beslutar att förändra andra delar av arbetsgivaravgiften åt ena eller andra hållet. Syftet är att hålla det totala avgiftsuttaget oförändrat. Det har alltså inget med den musik vi dansar till runt midsommarstången att göra, utan är en form av sifferexercis.

Extra skatt på lön med 11,62 procent

Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21

Vi niVi niockså synas också synas på på Gästriklands största reklamplats

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 gestrikemedia.se/ica-maxi-skylten 2

I förslaget till budget inför 2022 föreslår regeringen att den allmänna löneavgiften ska uppgå till 11,62 procent. Totalt ligger arbetsgivaravgiften på 31,42 procent. Det verkar som att regeringen resonerar enligt principen att ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellerna. Den totala pålagan har varit ungefär densamma under lång tid. Olika delkomponenter har flyttats runt på ett eller annat vis, men skattetrycket är konstant. Problemet är att de flesta människor i vårt land är omedvetna om att man ens betalar arbetsgivaravgift och än mindre den allmänna löneavgiften, eftersom vi aldrig ser dem. Det är arbetsgivaren som betalar och alltför sällan finns de med på lönespecifikationerna. Men det är enkelt avhjälpt. I de flesta lönesystem kan arbetsgivaravgiften visas med ett knapptryck. Du som arbetsgivare kan enkelt göra det utan extra kostnad och du som anställd kan efterfråga det. Om fler valde att visa hela skatten så skulle den allmänna medvetenheten om vilka skatter vi betalar öka. Undersökningar från Svenskt Näringsliv visar att två av tre svenskar inte är medvetna om hur mycket man betalar i skatt, vilket naturligtvis är ett problem. Skattepengar är resurser som kunde ha gått till löneökningar eller investeringar, men som i stället går till det offentliga. I ett demokratiskt samhälle måste medborgarna kunna utvärdera hur de förtroendevalda använt våra gemensamma resurser. Då är en förutsättning att kunskapen om hur mycket man faktiskt betalar är god. Dessutom skulle diskussionen om rimliga lönenivåer bli mer saklig om fler hade hela bilden klar för sig. Det är så klart hela lönekostnaden som är det relevanta för en arbetsgivare. När anställda sällan känner till det totalt skattetrycket, saknas en gemensam utgångspunkt och det blir svårare att förstå varandra. Det finns alltså många skäl till att synliggöra skatterna. Verkligheten förändras inte bara för att man kallar en skatt för avgift eller flyttar runt olika delar inom en kostnadspost. En spade är en spade även om den kallas för en kratta.

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Gästriklands Auktionskammare, foto: Joe Formgren. Priser print 2022. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Horst Mueller

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Våren 2022 – Innehållsförteckning Lotta Petersson: Synliggör skatterna

2

Hits For You har öppnat igen

4

Lunchsatsning på Gävle Bro

6

Gävle Auktionskammare öppnar igen

8-9

Smakfylld ginprovning med MIX

10

Axmar B&B samarbetar med STF

11

Gävle kommun vill träffa företag

11

Gävleborgskvinnor i framkant

12

Eva Cooper: Lätta lastbilen behövs

12

Lokala livsmedelsleverantörer

13

Gävleprofessor ny chefsekonom

13

Undersökning företagsklimatet

14

Utbildning kan ge jobb

14

Johan Dahl och StyrelseAkademien

14

Gävles taxichaufförer utbildas

15

Pettersson firar 60 år

16

Nätverksträff på CH

17

Länsförsäkringar och styrelsekunskap

17

Bruno, PIX och världsmästaren

18

Gävleborg och elförsörjningen

20

Stiernholm: Mötets viktigaste punkter

20

Världsledande simulator till Gävle

21

Ny arena för affärsänglar

22

Hållbarhet som affärsnytta

22

Skarpt yttrande till regeringen

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2022 Nå mer än alla företag i Gästrikland - Året om! Lotta Petterson

Eva Cooper

David Stiernholm

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

SVENSK PRESS.SE Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag.

Våren 2022

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Sommarnumret 6 juni Manusstopp 19 maj Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

V Ä L K O M n a aT T U P P L E Va S U C C É n

SVENSK PRESS.SE

Öppnar igen: Gästriklands Auktionskammare

Lunchsatsning: Gävle Bro

Två smarta alternativ:

Hits For You: Mer Joyride

Petterssons: Firar 60 år

SHOWRESTAURANG • DISKOTEK • KARAOKEBAR

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202

1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3


Information från: HITS FOR YOU

Nu har Hits For You öppnat igen Att restriktionerna har hävts i hela landet har väl inte undgått någon. En som gläds extra mycket är producenten och artisten ”Henke” Sundström som driver showkrogen Hits For You i Gävle. Hur är känslan nu när restriktionerna har lättat och allting har återgått till det tidigare normala. - Otroligt skönt att vi har kunnat öppna igen. Hela vår personalstyrka ser otroligt mycket fram emot en vår med massor av glädje och möten med mängder av både nya och välbekanta ansikten.

V Ä L K O M n a aT T U P P L E Va S U C C É n

Hur länge har ni haft stängt och vad har ni gjort under tiden? – Vi har haft helt stängt från i jul till vi öppnade igen den 10 februari. Totalt sett så har vi haft stängt i hela 19 månader sedan mars 2020 så visst har det varit en lång och tuff period. Men vi har gjort så gott vi kan genom att städa och fixat mycket i våra lokaler, planerat inför öppningen och försökt att hålla modet uppe och blickat framåt mot glädjen som väntat och behövs. När öppnade ni upp lokalerna igen? – Vi öppnade upp för diskoteket, nattklubben och karaoken fredag den 11 februari och sedan har vi kört varje helg. Det är så kul att äntligen få träffa alla gäster igen. Nu har ni kommit igång dinnershowen Joyride igen? – Jomenvisst, vi är så glada att vi kunde köra igång showen igen fr.o.m. fredagen den 25:e februari. Nu siktar vi på att köra varje helg fram till den 11:e juni. Så det blir show fredagar och lördagar hela våren? – Inte bara det. Vi kommer dessutom att ha bokningsbara torsdagar till showen under hela våren. Perfekt för alla företag som vill ha en riktigt bra kickoff i vår. De flesta fick ju ställa in julbordet och vi märker redan att många företag vill ta igen en helkväll med personalen så snart det bara går. Så det är bara att ringa eller maila oss för att boka eller abonnera en showkväll. Har det blivit något tryck i telefonen sedan ni öppnade upp igen då? – Jo, det ringer faktiskt en hel del. Men privatpersoner, kompisgäng och även mindre företag vill jag tipsa om att göra en onlinebokning via vår hemsida. Det fungerar klockrent och det verkar som allt fler gillar poängen med att slippa telefonkö och kan säkra sina platser direkt. Så vad är då era förhoppningar inför våren? - Vi hade ju ett otroligt högt, rent av rekordtryck på bokningar i oktober och november, så vi hoppas ju verkligen att det kommer att bli ett bra tryck även i vår. Vi är så laddade och hoppas att många andra också är det och verkligen vill hänga med på party hos oss!

SHOWRESTAURANG • DISKOTEK • KARAOKEBAR

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202

4

Fotnot: Förutom Henrik Sundström så medverkar kollegorna Hanna Jämtsäter och Maria Doverud på dinnershowen.

Foto: Adam Lundberg Ericsson • Presstjänst.se


Välkommen till Axmar Brygga i vår Njut av god mat och hålla era kickoffer och konferenser i våra anrika lokaler vid orörd skärgårdsmiljö. Vi erbjuder konferensrum och aktiviteter i en kreativ miljö i kustatmosfär. Krydda med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Säsongspremiär 1 april. Ny vårmeny och trerätters erbjudande varje helg.

Axmarbrygga Havskrog

www.axmarbrygga.se

Boskär, 817 94 Axmarbruk

kontakt@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Tips: Guidade historievandringar, hel- eller halvdagspaket, övernattningar och naturligtvis maten från skog och hav.

BOKA ERT NÄSTA MÖTE NU!

KONGRESS & EVENT G Ä V L E KO N S E R T H U S

026-17 29 06 konferens@gavlekonserthus.se www.gavlekonserthus.se

5


Bred lunchsatsning på Dinners Gävle Bro Information från: DINNERS GÄVLE BRO

Johan Yamdee och Johan Näsman förbereder lunchen på Dinners Gävle Bro.

Platschef Sture Toresson välkomnar i Biblioteket.

Dinners Gävle Bro gör nu en nysatsning på luncherna och bjuder in både Gävlebor och långväga gäster, från Ystad till Haparanda, som passerar Gävles breda landmärke mellan södra och norra infarten efter E4.

räven ekrytera välrenommérade kocken Johan Yamdee till köket. – Jag började här för att både Sture och Johan var så tydliga med vad de vill åstadkomma, säger Johan Yamdee, som tidigare arbetat i ledande befattning i köket på Scandic CH, Väst och Falun. De ville lyfta den här fina mötesplatsen rejält och tydliggjorde att satsning på bra mat var primär. Jag vill vara med och höja nivån på maten generellt samtidigt som vi vill se mycket mer Gävlebor här framöver. Det är ju så lättillgängligt från bägge sidor av stan, gratis parkering och fria fåtöljmöten i biblioteket efter maten. Lunchen serveras mellan klockan 11.00 till 14.00 varje dag i veckan. Men man har öppet för frukost tidig morgon till middag senare på kvällen. – Vi håller även på att titta på någon form av stamkundskoncept, säger Sture. Det skall vara både gott och lönsamt att äta och träffas här på Dinners Gävle Bro. Jag är självklart öppen för dialog och välkomnar en konstruktiv dialog om goda samarbeten gällande vällagad mat. Trions egna favoriter bland lunchrätterna: • Wallenbergare, de är det alltid en strykande åtgång på, säger Johan Näsman. • Vällagad fisk, det ökar generellt och det vill vi kunna erbjuda ofta, säger Johan Yamdee. • Det mesta som de här grabbarna lagar, hälsar Sture Toresson.

Som ett led i detta har rutinerade mästerkocken Johan Näsman tagit över som ny kökschef på Dinners Gävle Bro. Efter mer än 30 år i branschen skall han nu erbjuda både långväga gäster och Gävleborna riktigt god hemlagad husmanskost tillsammans med Dinners traditionella klassiker och nyheter. – Det här känns jättebra och är en riktigt kul och stor utmaning, säger Johan. Jag ser verkligen fram emot att få ännu fler gäster att njuta av god mat i en härlig miljö med den här fascinerande utsikten. Områdena vid Ersbo och Hemlingby växer ju så det knakar så därför ser vi en jättepotential att göra något bra för att även locka hit fler Gävlebor. Det är ju så lätt att ta sig hit från både norra och södra infarten vid E4. Vi ligger mitt emellan och man kan promenera in i restaurangen från bägge håll. Nu siktar vi på att erbjuda riktigt bra och prisvärda luncher. Vi breddar menyn och kommer nu att erbjuda flera olika husmansrätter varje dag, efter en rullande meny, i stället att lunchalternativen som tidigare varit mera statiska. Vi kommer naturligtvis att behålla våra mest populära stående favoriter som pannbiffen, Dinnersburgaren och laxen samt att det alltid finns sallad som alternativ också. Nya platschefen Sture Toresson har förstärkt teamet ytterligare genom att

Text & foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

God mat, mysig miljö och smarta möten - mitt ovanför E4

Hemlagad husmanskost

Gratis parkering. Centralt mitt mellan Gävles södra och norra infart.

• Frukost 49:-/69:• Komplett lunch 99:• Middag fr. 99:6

Välkomen till Dinners Gävle Bro Öppet: Måndag-söndag kl. 08.00-20.00 Tel. 0266-892 50 E-post: gavlebro@dinners.se www.dinners.se/dinners-gavle

Fria möten i biblioteket.


Fyra nummer samt kampanjer hela året! Företagsbladet • Hemsidan • Nyhetsbrevet Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå mer än alla företag och företagare i Gästrikland - hela året i flera starka PR- och mediakanaler.

Gästriklands affärsm

agasin - med effect

till alla företag.

Våren 2022

Vi ni också synas på V Ä L K O M n a aT T UPPLEVa SU CCÉn

Kontakta Joe Formgren 070-679 79 00 för genomgång av er PR- och mediaplanering.

Gästriklands största reklamplats

Öppnar igen: Gäs

triklands Auktion

Lunchsatsning: Gävle

Bro

skammare

Hits For You: Mer

SHOWRE STAURAN

Joyride

Petterssons: Firar

60 år

G • DISKOTEK • KARAOKE BAR

Mer info och biljettbokn ing: www.hitsfo

ryou.se • Tel. 026-101 202

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 gestrikemedia.se/ica-maxi-skylten

Dagens lunchlådor • Smörgåstårtor

Lite enklare och snabbare. Vi fixar även er mat mat på jobbet! Kontakta oss för mer information om samarbete! Mest prisvärda matlådor 60:-

För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida Gluggen.se

med Gluggenkortet Ordinarie pris 67:-.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost. Dessutom flera salladsalternativ.

Varmt välkomna!

Det finns 4 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Restaurang med buffé i Hemsta!

026-61 55 55 • Gluggen.se

Smaklig måltid!

7


Gästriklands Auktionskammare öppnar upp igen Information från: GÄSTRIKLANDS AUKTIONSKAMMARE

Rikard Klev, Linda Mileby, Sebastian Kalén och Tomas Kalén förbereder sig för nyöppning av Gästriklands Auktionskammare.

Sedan 2015 är Gästriklands Auktionskammare ett kunnigt och personligt auktionshus i Gävle med kunder över hela Sverige och ute i världen. Pandemin har inneburit ett ökat intresse för udda och värdefulla föremål när människor inte haft möjlighet att spendera pengar på resor, kläder och restaurang i samma utsträckning som tidigare. De erfarna auktionsförmedlarna på Gästriklands Auktionskammare ser nu fram emot att åter få öppna portarna och få släppa in besökare i visningslokalerna belägna i det anrika industrihuset Vävaren i Strömsbro, Gävle, där man huserar sedan ett par år. – Intresset för att både sälja och köpa konst och allehanda värdesaker ökar hela tiden, säger Tomas Kalén, grundaren av Gästriklands största auktionshus. Men det skall verkligen bli kul med fler personliga möten och diskutera värde och efterfrågan personligen på plats med besökare igen. Vi håller nu på och iordningställer lokalerna och öppnar för allmänheten igen den 31 mars. Tomas är specialiserad inom konst, konstföremål och vardagsantikviteter och har 40 års erfarenhet i branschen från bland andra Bukowskis Auktioner, Åmells konsthandel i Stockholm och har haft egen ramateljé. Genom att vara ansluten till den internationella auktionssajten Auctionet.com så når man budgivare över hela världen.

8

– Gävleområdet är det naturliga upptagningsområdet, men kunder dvs de som vill sälja föremål, kommer från hela Mellansverige och köpare finns i hela Sverige och resten av världen, berättar Sebastian Kalén, VD. Som son till Tomas är han uppfödd med intresse för olika föremål och dess värde med egna specialistkunskaper inom i första hand smycken, silver och vapen. Med sina 10 år i branschen så har han även praktik och erfarenhet från Bukowskis i Stockholm och Stadsauktion Sundsvall. – Vi vill förmedla ett så bra jobb som möjligt för både säljare och köpare. Genom vår unika onlineauktion så kan vi nå ett marknadspris som alla parter är nöjda med. På det här sättet kan vi sätta ett relevant utgångspris på objekten och auktionen genomförs på 6-8 dagar. Målet är alltid att ge varje föremål bästa förutsättning att hitta en ny köpare genom en budgivning som alla tjänar på.

Rätt pris för alla parter

Affärsidén är att ta en förmedlingsavgift och med realistiska priser och kunskap bakom varje värdering skapa bästa möjliga förutsättningar för en bra affär. – Det blir en win-win för alla parter där vårt uppdrag är att värdera rätt, även om det såklart är marknaden som avgör i slutändan, säger Linda Mileby, som arbetar med värdering, administration och även är en av dem som fotograferar föremålen. Vänder man sig till enskild


NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

på ny adress

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

inköpare så kan de ju skambjuda utan att dela med sig någon kunskap. De kan ju t.ex. se en tavla värd 100.000 kronor och bjuda mindre för hela bohaget. Hos oss kan man alltid vara trygg i att få ut rätt pris som säljare. Alla är välkomna att lämna in föremål och objekt för värdering och försäljning. Då föremålen är tunga och stora, som soffor, skåp eller liknande kan man beställa en värdering i hemmet. I samband med flytt eller då ett dödsbo behöver tas om hand erbjuder Gästriklands Auktionskammare en helhetslösning genom samarbete med lokala aktörer.

Timmermansgatan 20, Gävle www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303 E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Estetisk Plastikkirur

Värnar om säljaren

– Vi värnar verkligen om säljaren, har man bara föremålen så finns köparna, säger Rikard Klev, intendent specialiserad på äldre möbler, konsthantverk och konst. Kärnverksamheten i ett auktionshus är att ta in föremål och inga objekt är för stora eller små. Det går också alldeles utmärkt att fotografera av sina objekt och maila över om man är osäker på om föremålen kan betinga något värde. Ett gott och hållbart råd är att inte slänga bort något i onödan. När Gästriklands Auktionskammare startade i 59:an på Södra Kungsgatan i Gävle så var man tre stycken som arbetade där och idag är man åtta stycken som hjälps åt med kundkontakter, fotografering i egen studio och katalogisering av alla de tusentals objekt som säljs varje månad. Objekten kan levereras och hämtas på plats i Gävle eller så löser man transport dit det önskas. Noterbart är att en tredjedel av föremålen går på export. – Vi hjälper till att sälja allt från tavlor av Bruno Liljefors och lokala konstnärer till smycken och unika samlarföremål, säger Sebastian. Men det kan även finnas riktiga skatter i det mer alldagliga. En kund kom med två furustolar, det hade varit åtta från början, men resten var slängda. De fick 25.000 kronor för de två stolarna. Hade de haft de andra kvar så hade de fått mer än 100.000 kronor! Så har ni tankar om något föremål utöver det vanliga eller att ett bohag skall byta ägare så vet ni var ni skall vända er. En gång i veckan hämtas massor av gods för att distribueras till nya ägare i hela Sverige eller samlare på de mest udda ställen i hela världen.

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

Eya Le Wa Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

ELW Gävleborgs Tolkservice AB

SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Jag hjälper dig med alla typer av frågor vid försäljning eller köp av företag, värdering, finansiering m.m. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt.

Auktioner av antikviteter, konst och design online Öppettider: Tisdag - Fredag 13:00-17:00 • Röda dagar alltid stängt Storgatan 11, Industrihuset Vävaren, Södra Entrén, Gävle Tel: 026-101 333 • Våra pågående auktioner se: www.gastriksak.se

Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle

9


Smakfull ginprovning med MIX och BrandStar Alliance

Steven Kautzky Andersson, Malin Englund, vice ordförande MIX och Catherine Engelbrekt.

Torsdagkvällen den 24 februari samlades MIX, Marknadsföreningen Gävleborg, för ovanlighetens skull en kväll på Clarion Hotell Winn i stället för under en frukost. Anledningen var att de gästades av prisbelönta BrandStar Alliance och fick ta del av deras resa som entreprenörer en exklusiv dryckesprovning av deras gin-trilogi. Gästerna fick höra historien den unika GIN-trilogin från det vilda, mystiska och förtrollande Sverige tillsammans med entreprenörerna och dryckesentusiasterna Steven Kautzky Andersson och Catherine Engelbrekt. De fick sedan uppleva en exklusiv dryckesprovning i kombination med ett genuint och äkta entreprenörskap och kunskap kring varumärkesutveckling. Grundarna och producenterna bakom den internationellt hyllade och prisbelönta GIN-trilogin Enastående, Stjärnklar och Supermåne berättade sin inspirerande och långa resa att ta fram produkter utöver det vanliga innan gästerna fick provsmaka vad som har beskrivits som en av världens allra främsta och mest välsmakande serier av ultrapremium gin. De bjöd på en personlig presentation och berättade om hur de med en kombination av mod, kraft och entreprenörskap valt sin egen väg för att utveckla någonting nytt, innovativt och unikt inom dryckesvärlden. Intresset gick det inte att ta miste på och frågorna liksom lovorden var många i takt med att man intog lämplig mängd av de välkryddade och prisbelönta dryckerna. – Vi är så glada och stolta att Cathrine och Steven ville komma till oss på MIX och berätta om sin fantastiska resa, dela med sig av både framgångar och motgångar och låta oss provsmaka deras drycker. Som vanligt på våra event var energin på topp och våra medlemmar var nyfikna och en rad frågor ställdes efter provningen. Annika Wiberg, ordförande MIX – En fantastisk fin story berättad med glimten i ögat. Woow, hur dessa två kompletterade varandra. Det bästa med kvällen var att jag nu inser att man faktiskt kan dricka ren gin utan att blanda den till en GT. Jag lärde mig också att en fin story kring en produkt är mer än halva ”priset” och att verkligen älska sin produkt är A och O. Birgit Elonen, Din Stad samt ordförande Företagarna Gävle.

Joe Formgren • Presstjänst.se 10


Axmar Bed & Breakfast är nu samarbetspartner med STF

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP

Axmar Bed & Breakfast som drivs av Axmar Bruksbod expanderar i takt med att Axmar bruk utvecklats som besöksdestination och är nu samarbetspartner till Svenska Turistföreningen.

M A R K N A DSFÖR ENING EN I G ÄV LEBORG

Det idylliska boendet är inrymt i före detta arbetarbostäder i den gamla brukslängan från 1843 centralt beläget i det vackra bruket vid Östersjökusten beläget mellan Gävle och Söderhamn. – Vi välkomnar nu alla 258 000 medlemmar i STF till ett av mellansveriges allra finaste besöksmål, säger Ulrike Steiner som driver Axmar Bed & Breakfast. Här kan man både njuta, vandra, cykla, paddla eller följa med på någon av våra populära natursafaris. Axmar bruk är Gästriklands enda kulturreservat och även ett naturreservat med södra Bottenhavskustens största sammanhängande skärgårdsområde. – Rummen är varsamt renoverade med bibehållen charm och erbjuder en ombonad och lugn miljö, säger Ulrike. Vi har öppet året runt och har nu sju hemtrevliga och personligt inredda rum. Ett av rummen är tillgänglighetsanpassat och har eget badrum (minisviten). Övriga rum har gemensamma faciliteter där två rum delar på ett badrum med dusch och toalett. Två sällskapsrum samt en liten trinett finns att tillgå liksom vår härliga trädgård. Mattes och husses älsklingar är också välkomna i tre av våra rum. Liksom att det finns fritt wifi i hela huset. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”stf ”.

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Bli medlem hos oss!

Vi är din röst hos Gävle kommun

www.brynasforetag.se

Gävle kommun vill träffa fler lokala företag

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas

Att möta och samtala med de lokala företagen är ett viktigt redskap för att kunna förbättra företagsklimatet i kommunen. Under förra året hade näringslivsavdelningen 1 300 företagskontakter och 400 olika företagsbesök. När restriktionerna nu hävts ser avdelningen fram emot att träffa ännu fler företag för att samtala om möjligheter och utmaningar. Under 2021 hade Gävle kommuns näringslivsavdelning 1 300 företagskontakter, det vill säga kontakter med företagare vid gemensamma möten där flera företagare deltar samtidigt. Många av dessa skedde via de digitala näringslivsmötena och den nya satsningen på en företagarvecka som arrangerades ihop med Sandviken i november 2021. – Även om vi inte sitter ner och pratar med en enskild företagare vid de här tillfällena har de här kontakterna stor betydelse för vårt arbete. I till exempel vår krögardialog fångar vi branschen specifika behov och utmaningar och under ett annat möte kanske vi i stället ger information om vad som händer i Gävle, säger Agneta Venell, enhetschef, näringslivsenheten.

026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gä KO

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”företagsklimat”. 11


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

Gävleborg behöver den lätta lastbilen!

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Omställningsutmaningen som världens fordonstillverkare står inför är massiv. För att minska utsläppen ställer branschen om sin produktion till elfordon med nollutsläpp. Personbilsmarknaden förändras snabbt med en andel på 45 procent laddbara bilar av nyregistreringarna 2021. Men det går trögare på marknaden för lätta lastbilar där enbart 7,5 procent är eldrivna. Av dagens ca 606 000 lätta lastbilar i trafik är 97 procent diesel- eller bensindrivna och dryg 1 procent eldrivna. I Gävleborg rullar drygt 19 000 lätta lastbilar, varav 1 procent är eldrivna. Post och paket, hantverkare och andra för samhället nödvändiga tjänster har stort behov av fordonen.

Stora brister med Bonus Malus

Gävleborgskvinnor i framkant inom StyrelseAkademien

Principen bakom bonus-malus är enkel: fordon med låg klimatpåverkan får en bonus, fordon med hög klimatpåverkan får under tre år förhöjd fordonsskatt, malus. Systemet har tyvärr tydliga brister. Exempelvis likställs personbilar och lätta lastbilar, trots väsentliga skillnader i vikt, användningsområde, förutsättningar för köp, behov av infrastruktur med mera. Beskattningen blir fyra gånger så hög av nya lätta lastbilar jämfört med motsvarande personbil. Regeringen har också nyligen aviserat om skattehöjningar i malusdelen från 1 juni och dessutom föreslagit att införa ett pristak på 700.000 kronor inklusive moms för elbilar för att få bonus samt att bonusen ska minska med 20 000 kronor från 2023 - regeländringar som slår hårt mot omställningen av den lätta lastbilsparken. I Företagarnas undersökningar är val av tjänstefordon i topp när det kommer till åtgärder där de kan minska på utsläppen. Ökade kostnader är å andra sidan det största hindret från att göra mer hållbara val.

Straffbeskattning kan slå ut småföretag

Grattis alla engagerade kvinnor som brinner för företagsoch kompetensutveckling och ser vikten av ett utvecklande styrelsearbete för ledning och styrning av företag och verksamheter. Glädjande att redovisa, utifrån medlemsstatistiken 2021, är att StyrelseAkademien Gävleborg har nått längst med andelen kvinnliga medlemmar i hela Sverige och har 41 % kvinnor, med siktet inställt på 50 %. Styrelseakademien i Sverige består av 16 olika ideella föreningar och finns över hela landet. Gävleborg är en av de mindre med 163 medlemmar men är också en av de föreningarna i landet som växer mest. – Under 2021 haft en väldigt bra medlemstillväxt med en ökning på 16 %. Med tanke på att det varit ett pandemiår är det fantastiskt bra, säger Kjell Gunnarsson, verksamhetsledare på StyrelseAkademien Gävleborg. StyrelseAkademien Gävleborg har kontor på DOSPACE i Gävle men finns till för hela Gävleborg. DOSPACE är en coworking aktör där många utvecklingsföretag befinner sig. Det skapar möjligheter till bra nätverkande med nya affärsmöjligheter. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”styrelseakademien”. 12

Genom att straff beskatta trafik som vi behöver för att samhället ska fungera tar beslutsfattarna risken att småföretag slås ut. Miljöskatterna på nya lätta lastbilar gör att köparna av ekonomiska skäl allt oftare undviker köp trots att behovet finns. Ett stort antal vanligt förekommande modeller har fått sin årliga fordonsskatt höjd med alltifrån 5 500 kronor per år till som högst 40 000 kronor per år. Den lätta lastbilen är en viktig för att transporterna i Gävleborg ska fungera på det sätt som medborgarna förväntar sig. Ansvaret vilar tungt på regeringen, men också på de riksdagsledamöter vi skickar från vårt län till Stockholm för att ta kloka beslut. Genom att straff beskatta nyttotrafik riskerar småföretag slås ut och distributionsföretagare och hantverkare tvingas köra fler år än nödvändigt med sina äldre bilar. I de bindande koldioxidkraven inom EU skiljs personbilar och lätta lastbilar åt, vilket borde gälla även i det svenska Bonus-malussystemet. Regering och riksdag behöver agera för att behålla förtroendet för regelverket. Ett första steg är att stötta småföretagen att ställa om och att göra det enkelt och lönsamt för företagen att byta ut sina lätta lastbilar.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Mellansverige Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län


Trivsel med företagsväxter Gävle kommun tecknar avtal med lokala livsmedelsleverantörer Gävle kommun har tecknat avtal med tre lokala livsmedelsleverantörer på ett sammantaget värde av 1,3 miljoner årligen. Avtalen sträcker sig i tre år och ska nyttjas av kommunens förskolor med egna tillagningskök, äldreboenden, restaurangskolan, Gasklockorna och Hemlingbystugan. – Det är välkommet att vi tecknar nya avtal med lokala företag som satsar på ekologisk produktion. Att de är lokala minskar transporterna och utsläppen och den ekologiska produktionen gynnar den biologiska mångfalden. Avtalen bidrar till viktiga mål för att uppfylla vårt Miljöstrategiska program om ett grönt och hållbart Gävle, säger Therese Metz (MP), kommunalråd. Årligen omsätter Gävle kommuns livsmedelsavtal cirka 20 miljoner inklusive de lokala avtalen. Detta omfattar emellertid inte måltidsavtalen, alltså de måltider som är utlagda på entreprenör. En målsättning i Gävle kommuns miljöstrategiska program är att om tre år ska inköp av närproducerade livsmedel vara minst 15 procent, ekologiskt minst 60 procent och svenskproducerade livsmedel minst 75 procent. – När vi upphandlar livsmedel och måltider till våra skolor och boenden försöker vi så långt möjligt ställa krav på lokala/närproducerade, svenska och ekologiska livsmedel. Vi har högt ställda mål gällande våra livsmedel. så det här är ett viktigt steg på vägen dit, säger Ann-Charlotte Berglin avtalscontroller, kost och måltidstjänster. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”livsmedel”.

• Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Levande växter • Konstväxter

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning

Göran Svensson

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66 Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Gävleprofessor ny chefsekonom på Svenskt Näringsliv Dina saker är i säkert förvar - men ändå tillgängliga 24 timmar om dygnet, året om!

Sven-Olov Daunfeldt från Gävle är professor i nationalekonomi och kommer närmast från en tjänst som forskningschef vid Handelns Forskningsinstitut. Han tillträder på Svenskt Näringsliv den 11 april. – En av Svenskt Näringslivs största uppgifter är att ta fram konkreta reformer som förbättrar förutsättningarna för företagande, jobb och välstånd i Sverige. Sven-Olovs erfarenhet och djupa kunskaper om bland annat arbetsmarknad, skatter och företagsklimat gör honom synnerligen väl lämpad att leda vårt viktiga samhällsekonomiska arbete, Datorer och tillbehör • Nätverk säger Svenskt Näringslivs vd Mobilservice • Datorservice Jan-Olof Jacke.

IT-hjälp

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”professor”.

Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se

Boka ditt förråd på

lagerkungen.se ® Elektrikergatan 6, Gävle

13


Undersökningen om företagsklimatet

Johan Dahl ny medlem i StyrelseAkademien Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagens upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. 2022 års enkät har börjat landa i företagens inkorgar och brevlådor. 70 000 företag svarar på enkäten om företagsklimatet, antingen via mejl eller post. Den 31 maj redovisas resultaten. – Totalt får drygt 70 000 företag enkäten, antingen digitalt per mejl eller fysiskt per post. Den 31 mars är sista svarsdagen, säger Ronja Nyman, projektledare för undersökningen. Varför är undersökningen viktig för kommunerna? – Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen – vad är bra, vad behöver bli bättre och hur har utvecklingen sett ut över tid. Det är ett viktigt verktyg i kommunernas arbete att förbättra det lokala företagsklimatet. Svenskt Näringslivs regionkontor för utvecklingsinriktade dialoger tillsammans med kommunpolitiker och kommunala tjänstepersoner i detta syfte. Kan kommunerna hjälpa till? – Vi vet att många kommuner uppmanar företagen att svara. De vill få så många svar som möjligt i sin kommun och det uppskattar vi såklart! De kan resonera med våra regionkontor om hur de kan bidra. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”företagsklimat”.

Utbildning gav praktik som kan ge jobb

För tre månader sedan var Zarina Dzhumaevas mål att få en praktikplats. Nu har hon fått en sådan på Länsförsäkringar Bank där hon även kan ha en chans till anställning. - Det här är drömplatsen, och den blev möjlig tack vara Folkuniversitetet och Korta vägen, säger hon. Zarina Dzhumaeva kom till Sverige från Tjetjenien för elva år sedan. Hon har en utbildning som motsvarar en magisterexamen inom finans och kredit med inriktning mot bank. I sitt hemland arbetade hon inom flera olika områden på bank och drev även en egen fastighetsbyrå. Men i Sverige var det svårt att få ett arbete som motsvarade hennes utbildning. - Det är inte lätt att få jobb på grund av språkbrist. Jag arbetade i många år med ungdomar och fastnade lite där. Men nu tänkte jag att det är dags att komma tillbaka till det yrke jag är utbildad för. Zarina började därför leta efter en praktikplats på flera olika banker, men kunde konstatera att det är svårt för den som inte har vare sig rekommendationer eller kontakter. Vändningen kom när hon började på Korta vägen. Det är en arbetsmarknadsutbildning som vänder sig till personer som har en akademisk examen eller minst två års akademiska studier i Sverige eller ett annat land. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”utbildning”. 14

Att lära av sina misstag - Vi möter Johan Dahl, nybliven medlem i Styrelseakademien, för att ta reda på mer om vem Johan är och vilken relation han har till styrelsearbete. Solen skiner in genom fönstret och värmer skönt när vi möts i centrala Gävle. Jag har ju sett Johan i olika sammanhang och är nyfiken på att lära känna honom bättre. – Värdet och nyttan av ett bra styrelsearbete är ofta underskattat, menar Johan som samlat på sig en hel del erfarenhet från olika styrelseuppdrag. Han berättar också om några av de egna misstag han gjort och lärt sig av. Vem är Johan Dahl? - Jag kommer att svara fel på den frågan, inleder Johan med ett leende och med glimten i ögat. Nästan alla svarar fel och berättar istället vad man gör eller vilken roll man har i arbetslivet, fortsätter han. Fast det här med hur vi kommunicerar kan vi kanske fördjupa oss i vid ett annat tillfälle? Den korta varianten är att jag är en energifylld och grundglad Gävlebo som i snart 19 år arbetat som föreläsare, författare, förbättrare och affärscoach med fokus på att hjälpa människor och organisationer att må bättre och gå bättre. Mina huvudämnen är kommunikation, ledarskap och försäljning och jag brinner verkligen för det jag gör. Du har samlat på dig en hel del erfarenhet som entreprenör, både i framgång och motgång. - Ja, det stämmer. Från att ha arbetat i restaurangvärlden som anställd blev det ganska tidigt egen krog och sedan har jag nosat på flera olika branscher, främst som egen företagare. 10 egna bolag har det blivit. Lärorikt, roligt, utmanade och jobbigt mellan varven, inte minst en ordentlig vurpa för 20 år sedan som vände upp och ner på hela min värld. Det var en ordentlig livskris som jag idag kan känna tacksamhet över. Det finns alltid något att lära sig i allt som sker och ofta tror jag vi lär oss mer av motgångar än av framgångar. Varför väljer du att vara medlem i Styrelseakademien? - Mitt intresse för styrelsearbete är inget nytt. Jag gick min första styrelseutbildning på tidigt 90-tal och har arbetat med åtskilliga styrelser både ideellt och professionellt. Min första professionella styrelse med externa ledamöter hade jag för 25 år sedan och jag minns att det hjälpte oss att vara mer långsiktiga och ta bättre beslut. Sedan dess har jag varit mer eller mindre engagerad i styrelsearbete på olika sätt. Värdet och nyttan av ett bra styrelsearbete är ofta underskattat. Sedan är det ju som med så mycket annat, kvaliteten spelar stor roll. Vad har du sett eller upplevt som fungerat dåligt? - Ja, det finns ju en del saker som jag både bidragit till själv och som jag lärt mig från andras misstag. Målarbete är ett område där jag verkligen fått lära mig av mina egna misstag genom att inte involvera människor i processen, varit för dålig på att engagera, förankra och följa upp eller inte kommunicerat det tillräckligt bra. Sammansättningen av vilka personer som ingår i styrelsen är ett annat där jag ofta ser att det rekryteras ”ja-sägare” eller personer som är väldigt lika varandra, då missar man dynamiken. I mindre företag händer det också att ägaren blandar ihop sina olika roller när han eller hon sitter på både ägandet, styrelserollen och VD-skapet, ibland t.o.m. operativ i verksamheten.

Lunchträff den 17 mars kl 12.00 på Brasserie Absint i Gävle.

Ja, de där frågorna känner vi igen. Du kommer inom kort att besöka en av våra lunchträffar, vill du berätta vad du kommer att bjuda på? - Ja, jag tänker ge de som kommer några nya perspektiv på kommunikation, lika viktigt i styrelsesamanhang som i vår vardag. Det tror jag medlemmarna kommer att uppskatta.

Kjell Gunnarsson • StyrelseAkademien • effectplus.se


i hela länet. Så vad hoppas man då att chaufförerna skall få med sig från utbildningen? – Det är nog ytterst personligt då vissa av våra chaufförer har kört taxi i 50 år medan vissa har kört 5 månader. Men jag är säker på att alla kan plocka med sig något ”verktyg” från kursen. Ibland kan det bara behövas en liten påminnelse eller aha-upplevelse för att sedan gå ut igen och göra ett ännu bättre jobb. Att ha sin logotyp över hela sidan på bilen är en mycket effektiv reklamplats som ger mycket på den lokala marknaden. Det är många som ser den utan att tänka på det. Vilket över tid skapar en känsla av trygghet åt framtida kunder. Men det betyder också att föraren av fordonet uppträder så som företaget vill profilera sig. Annars kan det vara den sämsta reklaminvestering man har gjort. – Det är just därför vi anordnar den här kursen, säger Pär Dahlstedt. Vi håller på i fyra timmar, där vi pratar om varumärkets betydelse, vilka som tittar på det, hur det påverkar den enskilda personens arbete och hur man blir bedömd i sitt yrke i övrigt. Vi går även igenom vilka nya trafikregler som har kommit och hur man kan använda varumärket som en ”kvalitetsstämpel”. I halvdagskursen ”Varumärket i trafiken” går man igenom varumärkets betydelse för företaget och den enskilde anställde, samt vikten av att representera ”sitt” varumärke. Vill man vara den slarvige hantverkaren som alltid åker för fort och tränger sig i köer, för att hinna till kunden i tid? Eller vill jag vara den proffsige och planerade yrkesmannen som har allt inplanerat och klart.

Gävles taxichaufförer utbildas om varumärket i trafiken Svea Trafikcenter i Gävle som arbetar med utbildningar för yrkeschaufförer inom olika branscher startade förra året en halvdagskurs om Varumärket i trafiken. Under ett antal veckor så utbildar Svea Trafikcenter i Gävle nu stadens största och äldsta taxibolag om vikten av att förstå varumärkets roll i trafiken. – Målet är att chaufförerna ska få med sig vikten av att vara en bra förebild i trafiken och hur deras agerande i trafiken påverkar varumärket. Sedan hoppas jag att de får lite nya verktyg att kunna bjuda kunden på ett mervärde utöver själva resan, säger Pär Dahlstedt, skolchef på Svea Trafikcenter. Utbildningen bidrar ju på så sätt att höja statusen på yrket. Målet är ju att när man anlitar en taxi så skall man få kvalitet och en god service. Kursen riktar sig i första hand till företag och personal som vill profilera både sig själva och sitt företag som trafikmedvetna och ansvarstagande på ett positivt sätt. – Vi kommer att låta alla våra chaufförer och åkare gå på den här kursen, säger Fredric Mellberg, marknadsansvarig på Gävle Taxi. Vi är cirka 150 medarbetare. Tanken är att vi skickar ett 15-tal varje vecka tills alla gått igenom utbildningen. Sedan kommer vi att låta nya chaufförer gå kursen. Så det är en stor apparat logistikmässigt när alla ska igenom, men kommer att bli en smal sak att hålla efter sedan.

Joe Formgren • Presstjänst.se

Alla chaufförer utbildas

Alla Gävle Taxis chaufförer är redan utbildade och godkända taxichaufförer via Transportstyrelsens utbildning samt utbildas hos X-trafik för att få köra samhällsbetalda resor som skolskjuts, färdtjänst och sjukresor samt att man har en egen intern utbildning som avslutas med ett teoriprov. – Våra nya chaufförer måste också köra under handledning till en början och släpps ut i full trafik på egen hand först när de klarat våra egna prov. Trots detta så vill vi höja ribban ytterligare. Vi är övertygade om att vi med den här kursen ytterligare höjer kompetensen och servicekänslan hos alla medarbetare, säger Fredric. Vi vill också vårda vårt varumärke men också höja statusen för hela branschen. Våra chaufförer ska kunna känna en stolthet att vara en del av Gävle Taxi. Gävle Taxi har cirka 60 bilar som rullar året runt, dygnet runt och syns

Fredric Mellberg, marknadsansvarig på Gävle Taxi är nöjd med utbildningen.

Ladda ned Taxi-appen Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort App Store/Android

Det lokalt förankrade taxibolaget med god taxitradition sedan 1922 • Tel. 026-12 90 00 • www.gavletaxi.se 15


Petterssons firar 60 år

- Jag tycker det är skönt att ha flera ben att stå på, säger Erik. Men det viktigaste är att kunna ge bra service till alla som kommer hit, vare sig det blir affär eller inte.

Initiativtagare till näringslivsavdelningen

De som söker någon reservdel eller annan mekanisk pryl och inte har någon aning var var de kan få tag i den - då skall man åka till Erik Pettersson på Kryddstigen. Har han inte prylen på lager så vet han var man kan leta. 60 år som företagare med inriktning på maskiner och service ger den kunskapen. Om man som Erik Petterson dessutom spar reservdelar så kan även nästan museala maskiner hållas vid liv. En kulturgärning i sig. Det hela började 1962 när Erik endast 16 år gammal startade företag för att tillverka 2000 järnbeslag till en väskfabrik i Gävle. Erik, 75 år ung, har idag inga planer på att avveckla utan ser framtiden an med tillförsikt. – Jag håller på så länge jag kan, orkar och tycker det är roligt. Det här är mitt liv, jag har lärt mig väldigt mycket, och har så enormt många fina kunder. Alla är lika välkomna och lika mycket värda, luffare som generalmajorer. Entreprenörskapet ligger i blodet. Farfar hade handelsträdgård i Ockelbo och skrädderi i Jädraås. Pappa var trädgårdsmästare på Hemlingby Handelsträdgård, ungefär där Kryddstigen mynnar mot Norra Kungsvägen.

På Kryddstigen sedan 1978

Eriks ursprungliga verkstad låg på det gamla Nordost i ett gårdshus och utvecklades så småningom till bilverkstad. Bygget av anläggningen på Kryddstigen 1978 innebar möjlighet att utveckla verksamheten med försäljning av alla sorters maskiner för fastighet, trädgård, skogsbruk och sjön som t.ex. flaggstänger, motorsågar, gräsklippare och pumpar m.m. Dessutom naturligtvis service för alla maskiner i sortimentet. Ett viktigt element när det gäller verktyg som används i tuffa miljöer. När andra slimmar sina lager och drar ner på sortimentet gör Erik Pettersson precis tvärtom! Men så har han också kunder över hela Sverige och även i andra länder om ringer när de inte hittar reservdelar till någon gammal maskin. I lagret finns mellan 50-60.000 artiklar ned till minsta skruv och mutter. Erik har bland annat köpt upp lager från 59:ans järnhandel och Elkompaniet.

En hel del känner till att Erik var med och grundade Kryddstigens företagarförening och var aktiv medlem under många år. Vad förre känner till är att han var initiativtagare till det som idag är näringslivsavdelningen på Gävle kommun. – Jag talade om för kommunen att det var ett helsike att veta var man skulle vända sig för att söka bygglov etc. Då föddes idén med en kunddisk för företagare och en dörr in. Jag hade ett bra samarbete med Anders Åseby och Mats Ågren som var kommunalråd på den tiden. Det började med två gubbar som senare blev fyra och det fungerade alldeles utmärkt. Nu är de fler än 40 stycken och jag kan väl inte påstå att det blivit så mycket bättre. Erik själv har ingen dator utan all kompetens väl lagrad i minnesbanken. Däremot så har han fem anställda som alla hjälper till med IT, lager-, logistik och godshantering förutom försäljning och service. Då kanske man kan tycka att det är dags att kunna varva ned till grann på arbetstempot. – Jag jobbar 100 timmar i veckan, det prutar jag inte på, säger Erik med ett leende. Sedan bli en del på helgerna också. Men i juli har vi semesterstängt - både lördagar och söndagar, plus julafton förstås!

Text & foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

! litet a V k med r a -1962b b Vi jo 60 år -2022-

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9 –14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

16


Nätverksträff med StyrelseAkademien på Scandic CH inlevelse och öppenhet. Den möjligheten finns nog knappast att få ta del av någon annan stans, säger Kjell Gunnarsson som är verksamhetsledare på StyrelseAkademien Gävleborg. – Mycket intressant förmiddag och att få höra Niclas berätta om sin roll och framtidsmöjligheterna med CH, säger Joe Formgren. Sedan var ju Pekka mycket bra med sitt anförande om styrelsearbete och tryckte verkligen på känsliga och viktiga punkter. Vad som skiljer verksamheter åt när man inte ”bara” är en duktig entreprenör utan också har ett aktivt styrelsearbete. Hålla rätt fokus och göra rätt saker. Mäta olika nyckeltal som kan variera beroende på branscher samt minimera icke delbar tid var bara några av alla råd som kan låta självklara efterhand. Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av ledning och styrning av verksamheter att gå på den här typen av konstruktiva nätverksträffar.

Scandic CH i Gävle och StyrelseAkademien Gävleborg arrangerade en intressant frukoststräff på torsdagmorgon den 27 januari. Förutom en god frukost togs några högaktuella ämnen upp.

Kjell Gunnarsson • StyrelseAkademien • SvenskPress.se

Niclas Jonsson som är hotellchef, berättade bland annat om hur Scandic har hanterat pandemin och vilken berg och dalbana det varit från första pandemidagen för nästan två år sedan till idag. Vilken hade trott, även i ett värsta scenario, att det skulle hålla i sig i två år, säger Niclas. Däremot är han full av framtidstro och positiv till Gävles utveckling. Pekka Seitola som var nominerad till Guldklubban 2021 delade med sig av sina erfarenheter i styrelsearbetet och tryckte på några viktiga punkter. Ytterst är det ägarnas vilja som ska styra styrelsen arbete. Finns inte ett formellt ägardirektiv är det något ägarna bör fundera på. Även om det inte finns ett strikt formellt dokument måste ändå styrelsen ha ägarnas intresse för sina ögon i sitt arbete, säger Pekka. – Nätverksträffar och omvärldsbevakning är också en viktig del i en styrelses ansvar och arbete. StyrelseAkademien kommer även i fortsättningen att arrangera träffar med intressanta föredragshållare och ämnen. Det som är så intressant med den här typen av träffar är att de som presenterar sitt företag och verksamhet gör det med sådan

Länsförsäkringar utvecklar med styrelsekunskap

Företagsrådgivarna på Länsförsäkringar Gävleborg breddar sina kunskaper för att bli ännu mer kompletta som rådgivare inom bank och försäkring. StyrelseAkademien Gävleborg har under två pass gett en utbildning i företagens ledning, styrning och ansvar utifrån ett styrelseperspektiv. – Vi jobbar alltid med att bli bättre på att förstå företagens villkor och på så sätt också bli bättre rådgivare och erbjuda de bästa produkterna och lösningarna. Det är viktigt att förstå företagarna i deras vardag. Styrelsearbete och ansvar är en viktig del i det, säger Anders Jansson som är chef på Företagsmarknad. Länsförsäkringar Gävleborg och StyrelseAkademien Gävleborg har samma geografiska arbetsområde och båda organisationerna arbetar med att skapa bra förutsättningarna för företagen och ägarna. Det vill vi göra på bästa möjliga sätt och i ett samarbeta kan det bli ännu bättre säger Kjell Gunnarsson, verksamhetsledare på StyrelseAkademien.

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”styrelsekunskap”. 17


Bruno, PIX och japanske världsmästaren i pingis Sommaren 2021 gav Bruno Ahlqvist ut boken ”Tablettkriget i Gävle under 1900-talet”. Boken beskriver den mycket hårda konkurrensen mellan halstabletterna från Gävle – Läkerol och Pix som ledde till att båda företagen blev framgångsrika under nästan hela 1900-talet. Eftersom boken var avsedd att enbart handla om konkurrensen mellan de båda varumärkena, blev det material över. Historier och anekdoter om företagens övriga varumärken och marknadsföringsåtgärder som inte direkt påverkade konkurrensen. Bruno berättar här exklusivt för Företagsbladets läsare när pingisvärldsmästaren Ichiro Ogimura hjälpte Pix med en testförsäljning i Japan.

eller ändringar. Den tilltänkta importören valde ut ett antal Pix-smaker för testning för att få fram vilka 2-3 smaker som skulle passa bäst i Japan. Till vår stora förvåning kom Pix Original med smak av lakrits och mentol med på listan trots att den kom sist i testet. Japanerna förklarade detta med att de tidigare blivit framgångsrika när de chansat mot oddsen och att de visste Coca Cola hade haft dåliga testresultat när drycken först introducerades i Japan. Jag kan också tänka mig att det var en artig gest mot oss eftersom produkten just hette Pix Original. Orimura var motorn i processen som också Varken Läkerol eller Pix hade en utvecklad överbryggade de kulturella strategi för att finna och analysera nya skillnaderna. Tyvärr avled exportländer. Utan att det var uttalat kan han oväntat mitt under man se att för Läkerol handlade det om arbetet 1994. Pix AB och att skapa försäljning i så många länder Ahlgrens hade då nyligen som möjligt. Delvis för att kunna berätta fått finska Leaf Group som för konsumenterna att Läkerol var ett Ogimura besökte Gävle många gånger. Vid besöket 1987 hade han just valts till ägare och Pix-tabletterna hade internationellt märke i den dryga handfull länder där man sålde stora volymer med hjälp president i International Table Tennis Federation, vilket lockade Arbetarbladet fått en undanskymd plats i de sammanslagna sortimenten. av väletablerade importörer eller dotterbolag. att rapportera om besöket. Tyvärr fanns det inga resurser Pix sökte egentligen aldrig nya att fortsätta försöken på den exportländer. Man hade en ”följa-John”-strategi som gick japanska marknaden. ut på att följa Läkerol i spåren där man redan byggt upp en försäljning. Det hände ganska ofta att en konkurrent till Läkerol-importören letade efter en liknande produkt för sitt eget företag. Inte så sällan hamnade man då hos Pix AB med en förfrågan. På Pix var vi beredda att utmana Läkerol också utomlands. Vi tog in tillgängliga fakta om företaget som frågade och om det såg bra ut presenterade vi ett batteri med frågor för att kunna bedöma om det kunde bli en bra affär.

Affärsseder, kultur och möjligheter

För mig personligen var samarbetet med Ishiro Ogimura en period då jag lärde mig väldigt mycket om japanska affärsseder, umgängesformer och kultur. Kunskaper som var mycket värdefulla i mitt fortsatta arbete för Läkerol och i ännu högre grad när jag i början av 2000-talet tog emot flera japanska delegationer såsom operativ chef för Invest in Gävleborg Agency – på det tiden ett projekt Världsmästaren i telefon Flerfaldige världsmästaren inom Mellansvenska Handelskammaren En dag i mitten av 1980-talet får jag ett samtal från en Ichiro Ogimura in action 1955. med uppdraget att locka utländska företag att man som presenterar sig som Mr. Ogimura från Japan, investera i länet. som frågar om vi vill han hans hjälp att sälja Pix-tabletter Långt senare har jag då och då tänkt i Japan. Eftersom vi visste att Läkerol inte såldes i Japan skulle det på de möjligheter som kanske gick förlorade i Japan. Kanske hade normalt inte vara intressant att ens inleda en diskussion. Jag kunde dock processen kunnat gå snabbare och på så sätt förverkligas om det på inte motstå att fortsätta samtalet av ren nyfikenhet. den tiden hade funnits möjlighet att få tidigt ekonomiskt stöd för Jag var sedan 1950-talet mycket intresserad av bordtennis och hade utlandsinitiativ från något likande det som idag finns hos Robert och tävlat en del på lokal nivå utan större framgång under 60-talet. Därför Anita Ahlgrens Donationsfond. anade jag att det kunde vara en världsmästare i min favoritsport i andra ändan av linjen. Jag frågade ganska snabbt om det möjligen var Mr. Ichiro Ogimura, världsmästare i pingis flera gånger under 50-talet och därefter rikstränare ibland annat Sverige under flera korta perioder. Min gissning var riktig och när samtalet slutade hade vi i princip startat ett åtta år långt samarbete. Ogimura hade i kraft av sina sportsliga framgångar blivit medlem i Japans Olympiska kommitté, och styrelsemedlem i Internationella Bordtennisfederationen. Dessutom var han på 70-talet med och startade den så kallade ”Pingpong-diplomatin” som ledde fram till ett första möte mellan Kinas ”ordförande Mao” och USAs president Richard Nixon. Det som hade betydelse för oss var att han också ägde ett eget handelshus i Tokyo (Ogimura Shoij) som förmedlade affärer mellan japanska och främst europeiska och amerikanska företag. Han hade möjlighet att göra små testförsäljningar i 7-Eleven butiker i Tokyo och presenterade under ett av de täta besöken i Gävle ett företag som var villigt att genomföra en större testförsäljning. De var mycket noggranna med varje detalj av förberedelserna vilket tog mycket tid. Fördelen var att när man väl var överens om saken var det hundraprocentigt pålitligt. Det var då aldrig tal om några tillägg 18

Bruno Ahlqvist • SvenskPress.se

Bruno Ahlqvist berättar i sin bok ”Tablettkriget i Gävle under 1900-talet” hur huvudkonkurrenterna Läkerol och Pix till en början i huvudsak kopierade varandra. Snart fann de ständigt nya metoder till ökad försäljning på helt olika vägar. Det gav framgång till båda och bidrag till reklambranschens utveckling under hela 1900-talet. Boken finns att köpa hos Länsmuseet i Gävle, Akademibokhandeln och över nätet hos vulkanmedia.se, bokus.com och adlibris.com.


Smart bilinredning till

service- och transportbilar Vi inreder din servicebil enkelt och kostnadseffektivt. Genom smarta lösningar skapar vi tillsammans en perfekt utrustning för din bil. Förvaring, lådor, hyllor, mellangolv, belysning och el m.m.

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

BOB Systems skåpsinredning är modulanpassad vilket gör det enkelt att montera, bygga till, ändra och flytta mellan fordon. Hyllsystemets grund består av en kraftig gavel, lådor och hyllor. Vår hållbara serviceinredning ger dig hela fem års garanti och är krocktestad hos Statens provningsanstalt och TüV Nord Certifierad. Skissa själv! Välkommen in på vår hemsida taxameterteknik.se eller besök oss på Beckasinvägen så skissar vi på en optimal lösning för just din bil.

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss!

Alkolås! Vi monterar alkolås på alla typer av fordon.

– mycket mer än bara taxametrar! Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se

Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se

19


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Lägg mötets viktigaste punkter rätt i agendan Det gäller att få rätt saker gjort på mötena. Ingen är särskilt förtjust i möten som är långdragna, där deltagarna pratar i mun på varandra och där man inte kommer fram till något konkret. Därför tar vi till knep för att göra mötena så effektiva och verkningsfulla som möjligt. En möteskomponent det går att experimentera med är agendan och närmare bestämt i vilken ordning mötespunkterna är arrangerade på den.

I mitten

I studien ”An experimental investigation of the interpersonal ramifications of lateness to workplace meetings” föreslår Mroz och Allen vid University of Nebraska Omaha att mötets viktigaste punkter med fördel läggs i mitten av agendan, så att mötesledaren kan börja mötet i tid, med några mindre viktiga punkter, även om någon avgörande deltagare blivit sen och ännu inte anlänt.

Nej, först

En av mina klienter i Uppsala hade å andra sidan mycket goda erfarenheter av att lägga de viktigaste punkterna först beslutspunkterna, i hans fall - och diskussionspunkterna sist.

Gävleborg tar helhetsgrepp kring framtidens elkraftsförsörjning

Sverige måste klara av att minst fördubbla fossilfri elproduktion till 2045. För att klara det spelar även andra faktorer än själva produktionen av el in. Ett digitalt elkraftsseminarium fredag 28 januari visade exempel på hur det ska gå till och att Gävleborg är väl framme. Arrangörerna Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Högskolan i Gävle bjöd in föreläsare med olika ingångar i den viktiga frågan om framtidens elkraftsförsörjning. Intresset var stort eftersom seminariet lockade 300-talet deltagare. Det handlar inte bara om att producera el för att klara det ökade behovet när vi ska bli fria från klimatpåverkande fossila energikällor. På seminariet framhölls elnät av olika slag som viktiga och inte minst den långa tid tillståndsprocessen kan ta. Energilagring var ett annat område där vätgas nämndes som exempel. Fokus låg mycket på Gävleborg och grundinställningen var positiv eftersom länet ligger långt framme på flera områden. Ett exempel är stålindustriföretaget Ovako i Hofors som är föregångare även internationellt när det gäller fossilfri tillverkning och ser lönsamhet i det. Ovako vill med samspelet mellan el och vätgas bidra till framtidslösningar även för transporter och uppvärmning i närområdet. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”elproduktion”. 20

Don efter person

Varför rekommenderar de så motstridiga knep? Jo, för att de hade olika problem att lösa. Mroz och Allens bekymmer var att deltagarna i mötesforumet ofta kom för sent på grund av opåverkbara faktorer och att de andra deltagarna fick sitta och rulla tummarna innan mötet kunde sätta igång. Min uppsalaitiske klients problem var istället att diskussionspunkterna lätt svällde ut i tid så mycket att de för ofta fick skjuta de återstående beslutspunkterna de inte hann med under mötet till nästa möte - igen och igen. Jag kan också föreställa mig en situation där det bästa är att lägga de viktigaste punkterna sist om mötesdeltagarna har en tendens att droppa av innan mötet är slut när de punkter de tyckte var intressantast avklarats. Som vanligt behöver boten anpassas efter soten. Idén jag vill skicka med dig är att placeringen av mötets viktigaste punkter är ett verktyg du kan använda för att göra dina möten till de bästa du upplevt.

Gör så här

Känner du igen dig i att dina möten inte alltid är så effektiva som du skulle önska? Fundera på om en flytt av mötets viktigaste punkter skulle göra dem bättre. Lägg punkterna först, sist, i mitten eller kanske rent av lite här och där (så det hettar till med jämna mellanrum och deltagarna inte hinner få tråkigt). Testa ditt trick på nästa möte och justera efter behov.

Mötena mer till belåtenhet

Om du hittar det för era behov bästa stället i agendan för mötets viktigaste punkter kommer mötena att bli mer effektiva än tidigare. Mötena åstadkommer mer vad de ska och ni använder er dyrbara tid bättre.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com


Världsledande simulator för chaufförsutbildningar till Gävle

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Lasse Holm på Tenstar Simulation och Pär Dahlstedt men nya simulatorn.

Gävle har fått en ny viktig pusselbit när det gäller att utbilda kompetenta svenska yrkeschaufförer. Pär Dahlstedt som utvecklar Svea Trafikcenter har investerat i en världsledande och avancerad utbildningssimulator för tunga fordon.

Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

– Vår målsättning är att erbjuda Sveriges mest kompletta utbildning för yrkeschaufförer inom lastbil och logistik, berättar Pär Dahlstedt. Det här är en fantastisk simulator för grundläggande kunskaper om hur man kör både lastbilar och tunga arbetsfordon samtidigt som den ger utmärkta möjligheter att kunna slipa upp redan befintliga kunskaper. Simulatorn innehåller i stort sett alla fordon som finns på den svenska marknaden inklusive s.k. gula arbetsmaskiner och specialtruckar med undantag för något specialfordon. – Vi vänder oss i första hand till blivande yrkeschaufförer inom ganska många olika områden i och med att vi har både blåljussimulator och tunga fordon, säger Pär.

ktet

ver!

ing från tjänst har från ritning rojekt, r.

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”simulator”.

Vi hjälper er! med sakvaror och inredning Rådgivning & mängdning

Rådgivning & mängdning Specificering från ritning

Specificering från Projektanpassad förpackning

ritning

Projektanpassad förpackning

Logistik i världsklass

Logistik i världsklass

Besök oss på webben: ahlsell.se/branscher/bygg/ beslag-och-inredning

Besök oss på webben:

Beslagssäljare Sundsvall Region Nedre Norrland Tel: 060-67 13 59 linda.sahlin@ahlsell.se

Byggsnack – Oss byggproffs emellan

Podden för alla byggare som är nyfikna av naturen. Ta del av de fikalånga avsnitten som innehåller spännande och inspirerande ämnen. Stora och små frågor i vår vardag – Oss byggproffs emellan. https://play.acast.com/s/byggsnack-oss-byggproffs-emellan

Ahlsell är Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg & maskiner. Vi kan därför erbjuda marknadens bredaste sortiment inom Bygg, VVS, El, Kyl, VA, Industri, Fastighet, Ventilation, Isolering, Verktyg & Maskiner och Personligt Skydd.

Vi anställer innesäljare Sök på: ahlsell.se

ahlsell.se/branscher/bygg/ beslag-och-inredning

Linda Sahlin

Hållbart & säkert byggande, lyssna på

Emma Klint

Beslagssäljare Borlänge Region Nedre Norrland Tel: 0243-25 73 76 emma.klint@ahlsell.se

Vi gör det helt enkelt enklare att vara proffs och du har allt att vinna som kund hos oss!

21


Grafisk design

Vi tar fram logotype, grafisk profil och manual.

Hemsidor

Från enkel hemsida till komplett kommunikationsplattform.

PR-planering

Vem säger vad till vilka? På vilket sätt och i vilka kanaler?

Ny arena för affärsänglar Nybildade ängelinvesterarbolaget Tregion Startup Invest matchar privata investerare med de mest lovande affärsidéerna i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland. Bakom satsningen står inkubatorerna BizMaker, Dalarna Science Park och Movexum. BizMaker, Dalarna Science Park och Movexum har ett nära samarbete kring inkubationsprocessen. Nu tar de ytterligare ett steg för att stärka tillväxten i de tre regionerna genom att skapa det gemensamma ängelinvesteringsbolaget Tregion Startup Invest AB. Bolagets målsättning är att öka möjligheterna för ännu fler startups utanför storstadsregionerna att växa med hjälp av externt kapital. Privata investerare, affärsänglarna som tillsammans äger Tregion Startup Invest, kopplas ihop med startup-bolag som är i behov av kapital i ett tidigt skede för att accelerera sin resa till marknaden. Förutom finansiering får startups tillgång till nätverk, kompetensutbyte och matchning gentemot rätt investerare. - Vi är mycket glada att vi lyckas med den här viktig satsningen att ge startup-bolagen möjlighet till att få in extern kapital i ett tidigt skede, säger Angelica Adamski, affärscoach på Movexum med specialistkompetens inom kapital och ansvarig för satsningen i Gävleborg. Det är ofta nyckeln till att bolagen lyckas då de inte bara får in kapital, utan också kompetens på ett sätt som gör en stor skillnad. För våra regioner kommer det innebära fler arbetstillfällen och att fler bra innovationer lyckas på det sätt som vi önskar. Det är en otrolig möjlighet för både bolag och investerare. För oss i regionen är det här ännu en pusselbit för att bygga en stark företagsamhet. Under första kvartalet 2022 får de första startupbolagen finansiering från Tregion Startup Invest.

Hållbarhet som affärsnytta Som ett led i en mer hållbar framtid startade Folkuniversitetet två utbildningar förra året - Cirkulär ekonomi och Hållbar affärsutveckling bygger ett starkare varumärke. Båda utbildningarna fokuserar på att öka kunskapen om hållbarhet vilket även kan öka lönsamheten.

Kampanjer

Vi hjälper er att nå ut med era budskap till era målgrupper.

Gästriklan

ds affärs

magasin

VÄLKOM

Öppnar

- med effec

t till alla

n a aT T UPPLEV

igen: Gä

striklands

företag.

Våren 2022

a SUCC Én

Auktionsk

ammare

Vi ni också synas på

Gästriklands största reklamplats

Lunchsatsning

: Gävle Bro

Hits For

SHOWR

You: Mer

ESTAUR

Mer info och biljettbok

Joyride

ANG • DISKOT

ning: www.hits

EK • KARAOK

foryou.se

Petterssons:

Firar 60

år

EBAR

• Tel. 026-101

202

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000

- den lilla byrån med de stora möjligheterna www.precisreklam.se

Utbildningarna är så kallade korta YH-utbildningar (Yrkeshögskoleutbildningar) som går på distans och vänder sig till yrkesverksamma som vill bredda sin kompetens. Alla föreläsningar spelas in och de studerande deltar på halvfart parallellt med att de arbetar. Cirkulär ekonomi handlar om att tänka hållbart hela vägen, från råvaror och produktion till leverans och försäljning. Utbildningen ger verktyg för att förstå vad ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt ansvar innebär och vad olika verksamheter kan göra för att ta ett hållbart ansvar. Den ger också förståelse för hur hållbarhetsarbetet påverkar lönsamheten. - Det är många parametrar som ska stämma in för att det ska bli en hållbar cirkulär ekonomi och det handlar om att tänka till på hur vi agerar, säger Caroline Hallberg, utbildningsledare på Folkuniversitetet Gävleborg. Hållbar affärsutveckling bygger starkare varumärken är en utbildning som visar hur affärsnyttan kan gå hand i hand med hållbar utveckling både ekonomiskt och socialt. Den handlar också om hur man kan använda hållbarhetstänket i sitt varumärke. - Jag arbetar på ett företag som är ISO-certifierat och jag har varit med om ett antal processer när det gäller certifieringen. Men jag tänker att vi behöver prata mer om miljö och hållbarhet sett till helheten, säger Pia Lingman som arbetar på AB Ninolab i Upplands Väsby. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”hållbarhet”.

22


Skarpt yttrande från kommunen om transportplanen till regeringen RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR nybyggnAtiOneR seRvice

Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se

Gävle växer och är inne i en expansiv utveckling som till stor del hänger ihop med statliga investeringar i transportinfrastrukturen. Därför blir regeringens kommande beslut om Nationell transportplan 2022–2033 mycket betydelsefull för kommunala planer och investeringar.

Bränn inte pengarna i onödan - vi fyller på lösvikt!

Kommunstyrelsen i Gävle beslutade på sammanträdet 8 februari att skicka sitt remissvar på Trafikverkets förslag till Nationell transportinfrastrukturplan 2022–2033, som var ute på remiss till och med den 28 februari. Gävle är en viktig transportnod som bildar en ”getingmidja” i den nationella infrastrukturen där tre järnvägarna Ostkustbanan, Norra Stambanan och Bergslagsbanan knyts ihop. Järnvägskopplingen i Gävle mellan norra och södra Sverige är trång idag, och fortsätter vara en propp som kan hindra nationell utveckling och den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige så länge den betydelsefulla järnvägssatsningen på Ostkustbanans sträckning och dubbelspår i Gävle inte genomförs. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”transportplanen”.

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

23Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.