Företagsbladet Våren 2021

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag.

Störst: Norrlandspoolen

Bosse: Har Hjärnkoll

Nyföretagartips: Sofie

HealthTextiles: Ahlgrens fond

Våren 2021

Återvändare: Carlsson

ALMI: Erik Gropgård

Ribygg: River och bygger


Grafisk design Vi tar fram logotype, grafisk profil och manual.

Om företagsklimatet ska bli bättre krävs svar

Hemsidor Från enkel hemsida till komplett kommunikationsplattform.

Från januari till slutet av mars i år har 2000 företagare och 400 kommunfullmäktigeledamöter i vår region möjlighet att bedöma företagsklimatet i den egna kommunen..

PR-planering Vem säger vad till vilka? På vilket sätt och i vilka kanaler?

När Svenskt Näringsliv för över 20 år sedan började mäta företagsklimatet var det långt ifrån alla kommuner som arbetade med lokala näringslivsfrågor. I dag är undersökningen en naturlig del i många kommuners strategiska arbete för att skapa bättre villkor lokalt för företagen att kunna växa, utvecklas och anställa. Trots att mycket har hänt sedan mätningen startade är enkätens frågeområden lika aktuella i dag. Beroende på var i landet, eller för den delen i vår region, man driver sitt företag gäller olika nivåer på avgifter och handläggningstider, olika attityder till företagande och olika svårigheter att rekrytera.

De goda exemplen

Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa dessa skillnader mellan kommuner, lyfta fram goda exempel och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företag och kommun. En kommun som tagit dessa frågor på allvar i vår region är Ovanåker. Där, bland många andra aktiviteter, besöker företrädare för kommunen regelbundet företagen för att i så tidigt skede som möjligt fånga upp företagens synpunkter och prioriteringar. Min förhoppning är att de goda exemplen från vår region blir fler.

Man bör göra vad man kan

Kampanjer Vi hjälper er att nå ut med era budskap till era målgrupper.

Gästriklan

ds affärsmag

asin - med

effect till

alla föret

ag.

Våren 2021

Vi ni också synas på

Störst: Norrla

ndspoolen

Bosse: Har

Hjärnkoll

Gästriklands största reklamplats

Visst har alla kommuner olika förutsättningar men som kommun bör man göra vad man kan för att ge de lokala företagen bästa möjliga villkor. Som exempel kan nämnas att i vår residensstad Gävle genererar företagen med sina drygt 27 000 anställda tillsammans 7,5 miljarder kronor i skatteintäkter varje år. Det är pengar som bidrar till vår gemensamma välfärd och visar på vilken viktig roll företagen har i våra kommuner. Tack till både er företagare och politiker som hittills har svarat på enkäten. Och till er andra som har fått enkäten i er mail eller brevlåda – lägg några minuter på att svara. Utan svar finns heller inget förbättringsmaterial att jobba med för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Nyföretagarti

ps: Sofie

Återvändare:

Carlsson

HealthTextiles: Ahlgre

ns fond

ALMI: Erik

Gropgård Ribygg:

River och

bygger

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000

Templet, Muréngatan 14, 802 50 Gävle www.precisreklam.se • 026-511 000

2

PS. Den 25 maj publiceras undersökningens resultat på www. foretagsklimat.se. I höst släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankinglistan. .

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.000 ex. Utkommer 4 gånger per år. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Norrlandspoolen, Hjärnkoll, Sofie Almkvist och Magnus Carlsson. Priser print 2021. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Horst Mueller

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Våren 2021 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Om bättre företagsklimat

2

Gluggen utökar

4

SM-finalen i innebandy till Gävle

6

Nätverka för nyföretagande

6

Norrlandspoolen : Störst i Gävle

7

Upprätta en PR-plan

8

Micke Darmell vann branschpris

10

Så minns vi Torbjörn Edlund

11

StyrelseAkademien: Utveckla ditt företag

12

ALMI: Erik Gropgård ny affärschef

13

Bo Kåresjö: Hjärnkoll

14-15

Ahlgrenska Donationsfonden

16

HealthTextiles skalar upp

17

Zutobi vill bli bäst i världen

17

Hälsosam med Humm Kombucha

18

Eva Cooper: Om brott och otrygghet

19

Action Partner: Effektivt butiksmaterial

19

Stiernholm: Tillgänglig för familjen?

20

Tufft för taxiföretagen under pandemin

21

Entreprenör Carlsson återvänder

23

Gävles mest prisvärda arbetsplats? Coffice på Templet Från 995:-/månaden Tel. 026-126 126, 511 000. Mer info och konferenspriser: mediatemplet.se

Samarbeta med Företagsbladet 2021 Nå mer än alla företag i Gästrikland - Året om! Lotta Petterson

Eva Cooper

David Stiernholm

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag.

Våren 2021

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Sommarnumret 1 juni Manusstopp 12 maj Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Störst: Norrlandspoolen

Bosse: Har Hjärnkoll

Nyföretagartips: Sofie

HealthTextiles: Ahlgrens fond

Återvändare: Carlsson

ALMI: Erik Gropgård

Ribygg: River och bygger

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3


Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21

Bli medlem hos oss!

Vi är din röst hos Gävle kommun

www.brynasforetag.se

Gluggen utökar med catering och Foodtruck Snabbmatsleverantören Gluggen har utökat sin verksamhet med catering på Gluggen Norrtull i Gävle och införskaffat en FoodTruck. – Vi har fått en fantastisk respons på cateringverksamheten, inte minst sedan vi lanserade våra smörgåstårtor, berättar restaurangansvarige Johan Björklund. Vi har nu flyttat över hela cateringproduktionen till Gluggen GDG på Norrtull i Gävle och utökat öppettiderna till kl. 09.00-17.00. Gluggen har även investerat i en helt ny Foodtruck för att kunna leverera matlådor i hela Gävleområdet på tider som skall passa de flesta. – Vi har nu börjat med testrutter vissa dagar som komplement till våra ordinarie utkörningar av matlådor till företag, säger Johan. Tanken är att hitta företag, villaområden och serviceboenden, eller ännu hellre att de hittar oss, så kan de bjuda in och vi ställer upp oss på vissa platser någon dag i veckan på en tidpunkt som passar just dem. Det viktiga är att bygga upp bra rutter som faller så många i smaken som möjligt. Gluggens Foodtruck kommer förutom att leverera dagens varma rätter även att ha med sig kylda lådor. – Redan nu så åker vi ut till flera äldreboenden och levererar kylda lådor vilket blivit mycket uppskattat. Vi håller som sagt på och bygger up ett bra schema nu så det är mycket välkommet och bara att höra av sig om man vill ha leveranser eller ett så kallat Pop-up-stop en viss tid i veckan. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Gluggen”

Stans billigaste lunchbuffé 79:-

På Gluggen i Hemsta. 5 olika rätter varav en vegetarisk. Sallad, måltidsdryck och kaffe ingår + dessert på fredagar.

Nyheter: Catering • Smörgåstårtor • FoodTruck nära er!

Vi fixar personalmaten: Avhämtning - Utkörning - Samarbete 24/7

Kontakta oss för mer information om samarbete! För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Varmt välkomna! 4

Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Restaurang och Drive-In i Hemsta!

026-61 55 55 • Gluggen.se

Smaklig måltid!

precisreklam.se

Mest prisvärda matlådor 59:med Gluggenkortet Ordinarie pris 65:-.


• 7 stycken rum (10-80 kvm) • Hyr per timme, halv eller heldag • Vi anpassar möblering, teknik och förtäring • Nytt nätverk • Nya arbetsrum

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

– Boka digitala möten hos oss

Centralt - enKelt - Personligt

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Dags för fest?

VÅRENS R E T S E F A L L A

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

ol, Tält, Bord & St en Sc r, Ba d, or åb St .m. m e Porslin, Värm AB AA Tält & Fest 15 60 x Bo e 800 06 Gävle Sverig 64 05 Tel +46 (0)26-51 19 20 Fax +46 (0)26-14 post@taltofest.se

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 - mera än tält Tel +46 (0)26-51 -14 lto20fest.se ta19 (0)26w. Fax +46 ww post@taltofest.se

- Hör av er till oss!

FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens

Gavle Central Konferens Gävle Centralstation 026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

- mera än tält

www.taltofest.se

Välkommen till Axmar Brygga i vår Härlig miljö i kustatmosfär där vi erbjuder extra stora utrymmen mellan bord, serveringen och kösystem vid entréer. Borgar för trivsel med fysisk distans och ändå social närhet. Även egen festvåning och ett par olika konferensrum.

Säsongspremiär 5 mars

Krydda med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Toppbetyg i vår gästundersökning av coronasäkerheten*. Varmt välkomna i vår hälsar Yngve och Johan med personal.

Axmarbrygga Havskrog

www.axmarbrygga.se

Boskär, 817 94 Axmarbruk

kontakt@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

* 4,4 av 5 möjliga. Genomfördes under julbordet 2020.

5


SM-finalen i Innebandy till Gävle

Nätverka för kontakter till nya blivande kunder Nyföretagarcentrum Gästrikland bad ett antal erfarna entrenörer i vår region om tips för att hjälpa de som går i tankar att starta upp ett eget företag. Träffa Sofie Almkvist, som driver Sofies Kroppsvård i Ockelbo, Valbo och Gävle.

SM-finalen avgörs i toppmoderna Gavlehovshallen i Gävle 24 april. Det står klart efter att Svensk Innebandy och Stockholm Live kommit överens om att inte arrangera finalen i Globen i vår. – Vi är otroligt nöjda med lösningen i Gavlehov, samtidigt som vi är tacksamma för förståelsen från Stockholm Live, säger Svensk Innebandys marknads- och arrangemangschef Stefan Jonasson. På grund av den rådande pandemin har de kommit överens om att inte genomföra Svensk Innebandys allra största årliga evenemang - SM-finalen som varje år drar storpublik både på plats och framför TV:n. De senaste åren har SM-finalen arrangerats i Ericsson Globe i Stockholm. I stället kommer SM-finalen avgöras i toppmoderna Gavlehovshallen i Gävle. – En ypperlig chans att sätta Gävle, Gavlehov och Gästrikeinnebandyn på kartan, säger Jakob Westerlund från Gästriklands Innebandyförbund. Gästriklands Innebandyförbund har tidigare varit med och arrangerat både distriktlags-SM och Champions Cup i Gavlehov. – Gävle är en stolt idrottsstad och vi är glada över att stå värdar för SM-finalen. Vi välkomnar evenemanget till Gavlehov och Gavlehovshallen, och även om det inte kommer vara möjligt med en folkfest på plats hoppas jag att många Gävlebor tar chansen att följa SM-finalen via SVT och digitalt i dessa tider, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Innebandy”

Sofie Almkvist startade företaget efter sin utbildning till medicinsk fotterapeut för 27 år sedan. Idag erbjuder företaget även spa-terapi, laserterapi, massage och kostrådgivning. Vad var det som fick dig att ta steget till att bli entreprenör? – Efter min utbildning hade jag inte så många val till arbetsplatser eftersom få platser har anställd personal gällande medicinsk fotvård, då de flesta jobbar som egna företagare. Sedan lockade friheten att få forma sin egen salong med den inriktning som var viktig för mig och min kunskap. Vilket är ditt bästa tips till de som går i tankar att starta? – Bästa tipset är att skaffa sig så mycket kunskap att driva företag genom olika aktörer inom t.ex. kommunen. Kurser som t.ex. starta eget m.m. Ta hjälp med den ekonomiska redovisningen om man inte har kunskap själv, det är så viktigt att inte hamna snett i redovisning av moms och skatter m.m.. Börja i lite mindre skala och inte satsa för stort och onödigt dyrt. Bygga en stabil grund som sedan får växa med tiden. Vilket tips vill du ge nyblivna entreprenörer? – Sätt igång och nätverka och få fina kontakter till nya blivande kunder och samarbetspartner. Tro på dig själv och din affärsidé fullt ut och jobba hårt mot satta mål. Stå på dig och satsa. Tillgänglighet till sina kunder är nog den viktigaste biten för nöjda kunder. Att svara i telefon eller på mail är grunden till förtroende och stärker banden eller att följa de öppettider man har uppgett om det är en sådan typ av verksamhet man bedriver där kunden själv kommer till dig. Vad är det bästa med att vara entreprenör? – Det bästa är nog att få växa och forma sitt företag i den riktning man önskar. Känna friheten men också det ansvar man bär om man som jag har anställda i sin verksamhet. Jobba tillsammans och uppnå mål som är satta. Känner stolthet att få vara en del av Sveriges företagare.

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303 E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Största utmaningen? – Den största utmaningen är nog ändå sin egen hälsa. Skulle en sjukdom drabba en så kan det vara slutet på en lång karriär. Vi är sårbara som egna företagare så där är skillnaden som störst mot att vara anställd. Det gäller att ta ut lön från sitt bolag från första dagen även om den inte alltid är så stor. Bygga grunden för ett socialt skyddsnät och sin egen pension i framtiden.

Estetisk PlastikkirurgiEn viktig del för hållbart företagande är en hållbar företagare, hur

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

gör du för att ladda batterierna? – För att hålla som företagare gäller det att ta sig tid att vila. Mina egna arbetsveckor är lång över 50 timmar men när jag är ledig då är jag bra på att varva ner. Mina batterier laddas oftast med fina vänner gärna med en god middag eller kanske i solstolen i vår fäbodstuga i Allmänninge Fäbodar. Där kommer man ner på jorden med lite pyssel och mängder av må-bra-saker.

Eya Le Wartie

på ny adress

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen 6

ELW

Timmermansgatan 20, Gävle www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

NyföretagarCentrum Gästrikland effectplus.se


Gävles största Spabad- och Poolbutik

Information från: NORRLANDSPOLEN

Norrlandspoolen har levererat bad i form av spabad och pooler över hela Sverige sedan starten 2014. Nu har man även etablerat en stor fysisk butik i Hemlingby Köpcentrum, Gävle. Närmare bestämt i Gävle Byggmarknads lokaler på Ingenjörsgatan 8 mitt emot Toyota Center. Vi träffar VD Magnus Östman för att ta temperaturen inför badsäsongen. När startade du butiken? – Efter fem år med onlinebutik så kände vi att det var dags att ta nästa steg i utvecklingen och därmed starta en fysisk butik. Tidigare har vi visat bad ute hos befintliga kunder, men p.g.a. av en allt större efterfrågan så kändes det som om att det var dags. Så i november 2020 öppnades butiken i Gävle på Ingenjörsgatan 8 vid ICA Maxi som idag är Gävles största pool- och spabutik. Hur länge har du sålt pooler och span och hur kommer det sig att du började med det? – 2021 blir vår sjätte säsong. Jag startade Norrlandspoolen för att det fanns ett behov på marknaden av en leverantör av spabad till riktigt bra priser med bra service. Dessutom har vi alltid jour på kvällar och helger t.ex. Efterservice är otroligt viktigt för oss och våra kunder. Vad är det unika med Norrlandspoolen? – Kostnader för frakter och logistik är en ganska stor del och där har vi kapat så många led som man kan göra för att kunna hålla nere våra priser till gagn för våra kunder. Vi jobbar stenhårt för att kapa kostnader. Vi trycker t.ex. inga kataloger. Hela vårt sortiment med priser finner kunderna på vår hemsida istället.

Vad har du gjort gjort innan? – jag är född i Gävle, uppvuxen i Andersberg. Har arbetat med försäljning hela livet. Innan Norrlandspoolen jobbade jag som Sales Representative på Yilport i Gävle Hamn åtta år. Så där lärde jag mig allt om containerfrakter och rederier. Vad är populärast just nu? – Just nu har vi kampanj på en ny serie spabad som är otroligt populära. Du hittar faktiskt inte bättre bad än dessa till våra priser. Har du några nyheter inför våren? – Som sagt ovan har vi den nya serie med spabad. Minsta badet är 2x2 m och det största 2,8x2,3 m så det finns något som passar alla. Vad är målsättningen med Norrlandspoolen i framtiden? – Vi vill naturligtvis vara Gävlebornas och hela regionens första alternativ när det skall köpas spabad eller pool. Alla är ju varmt välkomna in och titta på olika modeller och diskutera vad som kan passa för dem och hur vi kan hjälpas åt med en installation. Sedan fortsätter vi naturligtvis utveckla hemsidan för hela den svenka marknaden. Vad händer i övrigt? – Just nu så har har vi faktiskt ganska tomma lager då vi verkligen misskalkyrerade efterfrågan i de här tiderna. Men många bad är beställda och leveranserna börjar komma igen nu i april. Många kunder har redan bokat ett bad som kommer då men då finns det som sagt en hel del bad över till den som vill unna sig och familjen något utöver det vanliga när det gäller trivselfaktor.

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

Fakta: Norrlandspoolen Namn: Magnus Östman Titel: VD Ålder: 46 år Bor: Hagaström Mobil: 072-595 52 01 Hemsida och aktuell kampanj:

www.norrlandspoolen.se 7


Kampanjer hela året! • Sociala medier • PR-artiklar • Nyhetsbrev

Gästriklands affärsm

agasin - med effect

till alla företag.

Våren 2021

Upprätta en PR-plan Vem säger vad till vilka? På vilket sätt och i vilka kanaler? Publika relationer eller ännu hellre ”Publika reaktioner” är mycket mer än att bara inägg i sociala medier eller att få med någon nyhet i enstaka tidningar. Det skapar nämligen fler och bättre affärer samt ökar värdet på er verksamhet.

Störst: Norrland

spoolen Bosse: Har Hjärnkol

l

Flera regionala unika kanaler! Nyföretagartips:

Sofie Återvändare: Carlsson

HealthTextiles: Ahlgrens

fond

ALMI: Erik Gropgår d

Ribygg: River och

bygger

Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå mer än alla företag och företagare i Gästrikland hela året i flera olika kanaler? Marknadsplanera med Företagsbladet: Kommunikationsplan = PR-plan + Mediaplan

www.foretagsbladet.se • Telefon 070-679 79 00 • 026-126 126

SVENSK PRESS

SVENSK PRESS

De flesta gör det lite för enkelt för sig och tror att det räcker med några hundra följare i Facebook eller på Instagram för att nå ut. Glöm det. Pressreleaser, nyhetsuppdateringar, sociala medier, CRM, hemsidesuppdateringar eller egna nyhetsbrev? Det gäller att gå igenom hur ni skall nå era målgrupper lokalt, regionalt och nationellt. Hur kan ni försäkra er om att nå ut så att de får den information de önskar samtidigt som ni kommunicerar er verksamhet så effektivt som möjligt?

Sökmotoroptimerad storytelling

Vi ni också synas på

Gästriklands största reklamplats

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 gestrikemedia.se/ica-maxi-skylten 8

Det många undrar är när och hur de skall använda pressmeddelanden? Eller hur skall man göra om man arrangerar egna evenemang eller medverkar ni på andras? När och hur bör man hålla presskonferens eller pressinbjudan? Hur hanterar och förhåller ni er till media generellt? Med mer än 30 års erfarenhet av presstjänster, mediahantering och publika evenemang i kombination med dagens digitala kanaler är det faktiskt lättare än någonsin att arbeta effektivt med PR. Jag har genom åren tagit fram ett enkelt men kvalitetssäkrat och väl fungerande system för detta. Det gäller att skapa sökmotoroptimerad storytelling som innehåller både er historia, värdegrund men även tydliga budskap om era affärsområden. Ett enkelt men mätbart mål är att ligga så högt som möjligt på sidan ett på Google. Annars gör ju era konkurrenter det.

Väl fungerande PR-plan

Med rätt verktyg och en väl fungerande PR-plan formulerar, publicerar och distribuerar ni budskapen direkt till er målgrupp. Den mätbara responsen kan vi sedan definiera som effektiv marknadskommunikation. Lika viktigt är att ha beredskap om olyckan är framme vid krishantering. Vem säger vad till vilka och när då? Vi använder Sveriges bästa tjänst för content marketing och SEO (search engine optimization)- nyhetstjänsten SvenskPress.se när vi publicerar artiklar och nyheter för våra kunders räkning som då automatiskt även publiceras i flera webbtidningar. Dessutom publiceras alla pressreleaser på nyhetstjänsten MyNewsdesk som når mer än 14000 journalister som prenumererar på pressmaterial därifrån. Många tror att de har en PR-plan när de i själva verket investerar en massa pengar i det man skall kalla för Mediaplan. Dvs. de köper annonser och exponeringar i olika kanaler för att synas. Det behöver inte vara fel men skillnaden är att arbeta PR med kostar en bråkdel men kan ge mångfalt åter. Har ni råd att inte upprätta en smart PR-plan så snart som möjligt?

Joe Formgren Kommunikationsstrateg


DR - reklamen som fungerar

Se mer på: www.gavleoffset.se/vara-produkter

Direktreklamutskick är den kanal som skapar mest intresse, flest är positivt inställda till och som har högst nyttjandegrad hos svenska konsumenter. Marknadsför dina produkter och tjänster med direktreklam så blir du inte bortklickad.

Bilmetro är en av våra kunder som regelbundet använder direktreklam i sin marknadsföring. Vi kan hjälpa dig med allt du behöver. Tryckning, adresser och smarta postlösningar.

Välkommen!

Kontakta våra säljare: Joel Wallman

Martin Hedberg

Leif Jansson

026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se 9


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Micke Darmell vann eventbranschens pris Eventbranschens största individuella pris, Narrenpriset, utdelas av Svenska Eventakademin årligen till en person i branschen som gjort skillnad och visat prov på särskild utvecklingspotential inom sitt arbets-område för att ständigt möta branschens utmaningar. Dessutom är personen ett gott exempel, en förebild för branschen och för sina kollegor. Tidigare Gävlebon Micke Darmell tilldelades nu priset för 2020. – Vilken sanslös överraskning. Att bara bli nominerad med alla andra framstående inom sina områden gjorde mig glad. Vad kul att de uppmärksammar möteskultur tänkte jag. Att ta emot ett pris som förra året gick till Mia Törnblom och tidigare vinnare bl.a. Robert Broberg, Tilde de Paula, Hans Rosling, Teo & Fredrik Härén, Kristin Kaspersen, Janne Schaffer, Janne Gunnarsson och komikern Björn Gustavsson m.fl. känns overkligt. Jag är så tacksam. Givetvis en personlig bekräftelse på det jag haft som mission i hela mitt liv men också ett stort erkännande för vikten av en god möteskultur. Grunden i hela mitt liv har varit att människor vill känna lust, mening och delaktighet. Om vi får göra det då fixar vi det vi skall uppnå. Kan vi känna detta i varje möte så kommer en enorm kraft tillsammans. Utan alla jag fått jobba med och trott på mig genom alla år hade det såklart aldrig gått. Sedan ett varmt tack till alla som trott på mina idéer hur man skapar möten där alla får känna lust, mening & delaktighet. Utan er alla inget pris, så TACK! Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Darmell”

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Nya flexibla kontor. Från 70 kvm och uppåt · Nyproduktion Ring 026–12 46 30 · fastoffice.se

12 mån. kontrakt

N Y H E T!

M A R K N A DSFÖR ENING EN I G ÄV LEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Trivsel med företagsväxter • Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson

Äger, utvecklar och förvaltar fastigheter.

hemsta.fastpartner.se

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66 10


Till minne av Torbjörn Edlund Vi har mist en vän, ambassadör och en stark röst. – Torbjörn Edlund var en stark personlighet som verkligen inte gick obemärkt förbi. Vi har haft förmånen att lära känna honom och jobbat ihop i nästan 25 år. ”Jag har aldrig jobbat och stått ut med någon så länge”, brukade Torbjörn säga. Vi kan bara tillägga detsamma. Hans meritlista och och kunskaper var imponerande och många av hans historier var enastående. Möten med storheter som Muhammed Ali och Björn Borg varvades med anekdoter från hans yrkeskarriär där en återkommande höjdpunkt var som representant för portleverantören Crawford i Saudiarabien. Att påstå att Tobbe var politiskt korrekt vore en direkt lögn. Han sade alltid direkt oblygt och med hög stämma vad han ansåg var rätt och fel. Visst har vi haft våra diskussioner genom åren men den svavelosande krutröken har alltid lagt sig fort och vi har glatt kämpat vidare mot gemensamma mål. Förutom arbetet så var Torbjörn mycket underhållande att umgås med även vid festligare tillfällen. Han drog gärna en snapsvisa och lättade upp stämningen med en vits eller två. Vissa med en hel del knorr. Det har blivit mycket tystare nu. Våra tankar går till Siv och övriga familjen. Tack för allt Torbjörn!

SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Jag hjälper dig med alla typer av frågor vid försäljning eller köp av företag, värdering, finansiering m.m. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt. Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle

Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

Joe och Ingela – En gammal arbetskompis och vän har avlidit. Vi tyckte inte alltid lika, men vi tyckte alltid om varandra, hjälpte varandra och i över 20 års tid har vi träffats regelbundet för en kaffe och prat och ibland en het diskussion, alltid lika grundad på djup ömsesidig respekt. Hatten av och all respekt till en riktig krigare med ryggrad och mod. R.I.P, Torbjörn, jag saknar dig! Anders Rönngren – En viktig röst och debattör för företagsamhet, marknadsekonomi och borgerligheten i Gävle samt naturligtvis en vän för många, har somnat in. Lars Beckman – Det var väldigt sorgligt att höra att Torbjörn gått bort. Det känns som det bara var någon vecka sedan han var hos oss och planerade artikeln i Företagsbladet. Torbjörn berättade många härliga historier han varit med om och möten han gjort genom åren. Det känns overkligt att han inte är med oss längre. Våra tankar går till hans familj och till er som mist en kollega. Cecilia Forsberg

Gävleborgs Tolkservice AB

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

– Torbjörn var en riktig eldsjäl med stor personlighet och mycket trevlig att umgås med. Jag skickar varma hälsningar till hans fruga, familj och till er som hade glädjen att jobba med honom. Dennis Roskvist – En mycket speciell och engagerad man som man minns med värme. Vi kommer att sakna honom och våra tankar går till alla hans nära och kära. Pernilla och Roger

”Människans största lyx är att få vara nöjd med livet.” Torbjörn Edlund 1943-2021 • www.temc.info

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gä KO 11


Utveckla dig och ditt företag? Riktlinjer för StyrelseAkademiens kommunikationskanaler Medlemstidning

- enklare än du tror.

Professionellt Styrelsearbete är Sveriges

enda tidning fokus på ägarstyrning Vi på StyrelseAkademien hjälper dig att utveckla din Det här dokumentet innehåller en förteckning över och riktlinjer förmed StyrelseAkademiens och styrelsearbete landar i din brevlåda verksamhet genom en ökad kunskap inom området kommunikationskanaler. Dokumentet kompletterar kommunikationspolicyn och är ett mer praktiskt inriktat fyra gånger per år ledning och styrning. Du får kunskaper och utökade regionalaarbetsdokument. nätverk genom medlemsträffar, intressanta föreläsningar rabatterade Dessutom Hitta styrelseuppdrag I vår och tid ändras villkorenutbildningar. oerhört snabbt, exempelvis kan Facebook göra en fundamental förändring redan får du möjlighet till kontakt med mentorer, personer Du som är medlem i StyrelseAkademien får mejlutskick imorgon. Det kommer dessutom inte att stå helt klart vad förändringen innebär, då experter kommer att ha olika till enadvisory board eller externa styrelsemedlemmar med annonser om lediga styrelseuppdrag i hela landet. uppfattningar. Snabbheten och ovissheten gör att detMöjligheten numera är ifinns stortatt setthitta omöjligt för organisationer intressanta uppdrag denatt härha med stor erfarenhet och intresse för utvecklingsfrågor.

ständigt aktuella riktlinjer. Med detta sagt: Dessa riktlinjer från och med maj 2019, ochÄrkommer att vägengäller och via din aktivitet i nätverken. du intresserad av att skaffa eller bli mentor, adjungerad eller delta i advisory uppdateras vid behov. Det genomförs och beslutas av SA Sv. Medlemsskap som gör skillnad board kan det också förmedlas via StyrelseAkademien. Är du medlem erbjuds du rabatterade priser – förutom på utbildningar, kurser, seminarier och nätverksträffar, även på utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar Försäkring 1. och Webbplatsen styrelseakademien.se ........................................................................................................... 2 styrelsearbetet din kompetensutveckling. Du får möjlighet att teckna en unik vd- och styrelseansvarsförsäkring – exklusivt tillgänglig för dig som är 2. Google Ads ................................................................................................................................................. 2 medlem. Försäkringsskyddet, som är personligt, gör att Värdeskapande nätverk som är vd eller styrelseledamot kan skydda dig mot Sociala medier – gemensamt för alla kanalernadu ......................................................................................... 3 Du ingår i 3. ett nätverk med mångfald som kan berika skadeståndsanspråk och slippa att betala ur egen ficka. din personliga utveckling. Som medlem erbjuds du en 3.1. Facebook ........................................................................................................................................... 5 spännande mix av nätverksträffar och kunskapshöjande aktiviteter, seminarier och möten som är ett utmärkt sätt att Bli medlem STYRELSEAKADEMIENS CERTIFIERINGSUTBILDNING 3.2. LinkedIn ............................................................................................................................................. 5 ™ utbyta erfarenheter, knyta värdefulla kontakter och inspireras Alla med intresse för att utveckla sig personligen eller sitt Rätt fokus i styrelsearbetet 3.3. Twitter ................................................................................................................................................ av kunniga talare. för aktiebolag (SME)i StyrelseAkademien.6 företag är välkomna som medlemmar För dig som vill lära dig grunderna i styrelsearbetet Vi i Styrelseakademien Gävleborg finns nära dig och driver 3.4. YouTube............................................................................................................................................. de frågor som är prioriterade för våra regionala medlemmar.6 Styrelseutbildning Därtill finns nationella nätverk för utökade möjligheter till 7 4.dig medlemspriser Nyhetsbrev – Apsis ..................................................................................................................................... Vi erbjuder på vårt nationella, utvecklingsarbete och kontakter. kvalitetssäkrade utbildningsprogram med ackrediterade Medlemskap endast 1365 kr/år exklusive moms. 5. Traditionell press......................................................................................................................................... 7 lärare, små, dynamiska studiegrupper och möjlighet till certifiering. Välj utbildningssteg som passar dig och 5.1.vilka Direktkontakt ...................................................................................................................................... 7 skräddarsy din kompetensutveckling. 5.2. Debattartikel ....................................................................................................................................... 7

Innehåll

Kunskapsbanken 5.3. Pressmeddelande är ett verktyg som ska användas mycket sparsamt. ............................................. 7 Vår Kunskapsbank blir din ständigt uppdaterade 6. Tidningen PS .............................................................................................................................................. 7 informationskälla, som dessutom alltid är tillgänglig när du bäst behöver den. 7. Aktiviteter .................................................................................................................................................... 8 Se hela kursutbudet på styrelseakademien.se

8.

Telefonsamtal ............................................................................................................................................. 8

9.

Partners kanaler.......................................................................................................................................... 8

INTERNA KANALER

12

Dokumentets namn

Riktlinjer för kommunikationskanaler

Godkänt av

SA Sverige

Version

2019

Datum

2019

Sida

1 av 8

precisreklam.se

• SharePoint (för lagring av digitala dokument) För mer information kontakta •Kjell MejlGunnarsson Verksamhetsledare • Telefon StyrelseAkademien Gävleborg • Skype/Teams 076-051 35 81 •kjell.gunnarsson@styrelseakademien.se Fysiska möten www.styrelseakademien.se/gavleborg


Erik Gropgård

- ny affärschef på Almi GävleDala

Erik Gropgård har blivit ny affärschef på Almi GävleDala. Genom sin stora erfarenhet av ekonomi och näringsliv kan han bidra till att flera företag kan utvecklas på ett spännande sätt.

Information från: ALMI

Nu får vi ännu större möjlighet att matcha företagens behov då Erik Gropgård har tillträtt som ny affärschef på Almi GävleDala. – Han har stor kunskap kring företagsutveckling och ekonomi från det privata näringslivet. Med hans erfarenheter får vi ännu större möjligheter att matcha företagens behov och skapa än mer värde för näringslivet i Dalarna och Gävleborg, säger Anna Rosengren, VD på Almi Gävle Dala. Det är med stort engagemang som Erik Gropgård börjat sitt nya arbete: – Jag brinner för bygden och den här regionen och för att den ska fortsätta leva och må väl så inser jag att vi måste kunna skapa förutsättningar för bolagen att växa och marknaden att utvecklas, eftersom det både skapar arbetstillfällen och välstånd. Därför är arbetet på Almi GävleDala så viktigt.

Bättre affärer Erik Gropgård har en lång erfarenhet från flera företag, där han arbetat inom centrala funktioner med ekonomi, affärsutveckling och internationell försäljning. Hans kunskap kommer flera företag nu att få nytta av. – Jag vill arbeta behovsstyrt, utifrån marknadens behov och efterfrågan, säger Erik Gropgård. Vad företagen behöver för att utvecklas kan vara många olika saker, till exempel mentorskap, målstyrning eller marknadsutveckling. En viktig gemensam nämnare för företagen är att få kontroll på sin ekonomi och styrning i företagen. Han sammanfattar sin vision med att företagen, Almis kunder, ska göra bättre affärer. – Det är viktigt för företagen att kunna mäta lönsamheten inom olika delar av sina verksamheter. Det bidrar till att de får bättre kontroll på sin ekonomi, gör bättre affärer och kan växa mer stabilt. Det är en viktig del av Almis arbete med företagen.

Göra jobbet själva Erik Gropgård betonar också vikten av att skapa rätt bolagsstyrning när det gäller styrelse, ledningsgrupp samt tydligare roller med ansvar i organisationerna. Detta hoppas Erik Gropgård blir några effekter för de företag som tar kontakt med Almi GävleDala. – Vi kan ge verktyg, råd och idéer. Men det är ledningen för företagen som själva måste göra jobbet. Vi ställer frågor om förväntningar, mål och önskemål och genom svaren från företagsledningen kan det bli något riktigt bra. Almi GävleDala riktar sig mot små och medelstora företag. Inom regionen GävleDala finns många sådana företag med utvecklingsmöjligheter.

Anna Rosengren, VD på Almi GävleDala, menar att denna ekonomisk rådgivning och styrning har visat sig extra viktig i pandemitider. – Nu är det ännu mer betydelsefullt att företagen har sin ekonomi med sig och att ledningen har rätt underlag för att fatta rätta beslut. Här på Almi kan vi erbjuda kapital och rådgivning. Det är två områden som Erik Gropgård verkligen behärskar.

Fakta: Erik Gropgård Yrkesbakgrund: • Business Sweden, regionchef nord, fyra senare åren. • DalaFrakt, affärsutveckling, 1,5 år. • Ejendals, nyckelkundansvarig och ekonomichef, 13 år. • Bergkvist Siljan, redovisningschef, 5 år. • Wibe, Mora, business controller. • Skanska Mellansverige, väg och anläggning, trainee Ålder: 49. Bor: Leksand Familj: Fru och två barn Fritidsintresse: Tränar, (styrketräning, cykling, promenerar), vara ute i skog och mark. Köra motorcykel på sommaren och snöskoter på vintern. Foto: Ulrika Eriksson

Fakta: Almi GävleDala Almi GävleDala arbetar nära tillväxtföretag och har unik erfarenhet av de utmaningar som tillväxtföretagande innebär. Genom tjänster inom lån och affärsutveckling erbjuder Almi företag större möjligheter att lyckas i sina satsningar. Den första kontakten med Almi GävleDala startar med en dialog om företagets behov. Den visar om det finns behov av Almis tjänster eller om det finns andra aktörer som bättre tillgodoser företagets behov. Där finns rådgivare från Almi GävleDala med som en kunskapsresurs. För ytterligare information kontakta: Anna Rosengren, VD Almi GävleDala 072-508 88 64 Lina Renberg, Kommunikationschef 072-508 88 65 13


samordnare. Som ordförande arbetar jag mest strategiskt och samarbetar med psykiatrin, kommuner, företag, organisationer och andra föreningar som arbetar med psykisk ohälsa. Minst en dag i veckan behöver jag dock arbeta med mer operativa frågor och ibland behöver jag även täcka upp för samordnarna. I Frisk & Fri sitter jag i Psykiatrins Brukarråd och som representant för Hjärnkoll sitter jag i utskottet för kommunens tillgänglighetsråd och är referensperson i Region Gävleborgs projekt med syfte att förbättra suicidprevention. Jag deltar också i det föreningsnätverk vi har i Gästrikland och Hälsingland. Vårt stora mål är att utveckla brukarinflytandet för medborgarna i regionen.

Bosse har (H)järnkoll Visste du att tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa? Trots att det är så vanligt finns det fortfarande mycket stigma och fördomar förknippade med psykisk ohälsa. Det vill Bo Kåresjö som tagit över som ordförande i Hjärnkoll Gävleborg ändra på. Hu kommer det sig att du engagerat dig i Hjärnkoll Gävleborg? – Jag fyllde 65 år 2020 och är alldeles för pigg för att gå i pension. Men jag beslöt att avsluta organisationskonsultarbetet i Stockholm och fortsätter med terapiarbete på min privata mottagning i Gävle. Då jag gått ner på heltid får jag tid över att arbeta ännu mer ideellt med psykisk ohälsa. Är sedan många år ordförande för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar i Gävleborg och är nu sedan två år ordförande för Hjärnkoll Gävleborg. Vi vill flytta tillbaka till Gävle efter att ha bott i Stockholm sedan 1973. När jag jobbar i Gävle bor jag i fritidshuset i Furuvik. Så småningom ska vi köpa lägenhet i Gävle. Vad är(H)järnkoll? – Hjärnkoll är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Hjärnkoll Riks finns i Stockholm med 16 regionala föreningar runt om i landet. Trots att tre av fyra har erfarenhet av det finns fortfarande mycket stigma och fördomar förknippade med psykisk ohälsa. Det vill vi ändra på! Våra ambassadörer föreläser utifrån sina egna erfarenheter eller som anhörig. Målet är att öka kunskap och öppenhet kring psykisk ohälsa. De går det på skolor, arbetsplatser, myndigheter, inom vården och ute i samhället. De syns och hörs också ofta i media. Allt för att visa att psykisk ohälsa inte är något att vara rädd för. Vi har bara olika funktionssätt och vi tjänar alla på att olikheterna tas tillvara, mänskligt och ekonomiskt. Ambassadörerna kan bidra med en unik kunskap om till exempel hur det är att leva med olika diagnoser som t.ex. depression, bipolär sjukdom, ADHD, ADD, autismspektrumdiagnos, utmattningssyndrom och ångest. Det kan också handla om hur medarbetare och chefer kan bemöta och stötta en person som har psykisk ohälsa och hur det är att vara ung och leva med psykisk ohälsa liksom hur migration kan påverka psykisk hälsa. Vi vill sprida kunskap och öka förståelsen för psykisk ohälsa. Detta gör vi genom våra ambassadörer och vi har i dagsläget närmare 20 ambassadörer med olika erfarenheter i Hjärnkoll Gävleborg. Vad består dina arbetsuppgifter av och vad är din roll? – Jag har är ordförande för Hjärnkoll Gävleborg och har två anställda 14

Vilka vänder sig då Hjärnkoll till? – Vi vänder oss främst till företag, myndigheter, stat, kommun och region där vi vill att våra Hjärnkollambassadörer får möjlighet att dela sina berättelser. Forskning har visat att berättelser människor med egen erfarenhet av psykisk ohälsa delar med sig av påverkar andra människor på ett positivt sätt. Deras berättelser kan även ge hopp till människor som sliter med sin psykiska ohälsa. Detta gäller även personer som är närstående till någon med psykisk ohälsa. Hur kommer det sig att du intresserade dig och aktiverade dig i Hjärnkoll? – Jag anser att vi lever i en värld fylld med orättvisor. Det som berör mig särskilt är människor som sliter med någon form av psykisk ohälsa. Jag har också en djup tro att människan kan göra mycket själv för att förbättra sin situation och samtidigt behöver vi hjälp ibland. Ofta får inte de människor som är mest utsatta den hjälp de behöver. Det handlar inte om att tycka synd om. Det handlar om att människor ska bli behandlade med respekt oavsett vem man är. Människor som är i ett mentalt, psykiskt, ekonomisk eller socialt underläge. Ett exempel på en osmaklig situation jag upplevde nyligen var då en säljare för ett välbekant hockeylag ringde oss på Hjärnkoll och tyckte att vi skulle sponsra dom!? Frågade om han visste var han hade ringt och det visste han förstås inte. Vi jobbar för att utsatta och sårbara människor ska bli bemötta på ett respektfullt sätt och de slantar vi har kan inte gå till människor som redan är positivt särbehandlade. Hur kommer man i kontakt med Hjärnkoll? – För information om oss och våra ambassadörer så kan man börja med att besöka vår hemsida. Sedan är man alltid välkommen att ringa och besöka oss på vårt kansli på Drottninggatan 6 i Gävle. Vad är dina personliga och verksamhetens framtidsplaner? – Vi vill fortsätta utveckla Hjärnkoll Gävleborg som organisation och se till att de ambassadörer vi har i dagsläget vill stanna kvar och får dela sina viktiga berättelser. Vi behöver rekrytera fler migrationsambassadörer och seniorambassadörer. Vi arbetar för att minska och ta bort stigman, skuld- och skamproblematik kopplat till psykisk ohälsa. När jag började arbeta för Hjärnkoll Gävleborg för två år sedan var det en organisation som inte fungerade så bra. Jag känner mig stolt över att ha fått ordning och reda i organisationen, vilket är mycket viktigt för att vi ska kunna söka och få det statsbidrag vi behöver för att driva verksamheten. Den som vill engagera sig i Hjärnkoll som ambassadör eller den som vill köpa en föreläsning av en ambassadör, ska veta att det vi erbjuder är etiskt korrekt och funktionellt.


Blivande major Kåresjö bokstavligen i mitten på bild och sin militära karriär.

Bosse med Försvarets damlandslag i terränglöpning i Tunisien.

Vad är din bakgrund? – Jag föddes 1 februari 1955 på Brynäs i Gävle. Efter årskurs 9 tog jag värvning i Flygvapnet (1971) med syfte att bli yrkesofficer och där blev jag kvar 19 år. Arbetade på Flygvapnets Stridsledningsoch luftbevakningsskola (STRILS) i Stockholm där jag var jag lärare, huvudlärare, kurschef samt idrottslärare. Jag gick Armens regementsidrottsledarutbildning. Som skolans idrottslärare arbetade jag med fysisk träning för alla elever och personalen. Sedan blev jag coach för Försvarets damlandslag i terränglöpning och fick åka jorden runt och representera Sverige på ett antal militärvärldsmästerskap. Jag gick även Försvarshögskolan och avslutade min militära karriär med majors grad 1990. Under 90-talet gick jag en organisations-konsultutbildning som tog fem år. Där jag lärde mig mycket om hur människan fungerar på individ-, grupp-, och organisationsnivå. Under den tiden fick jag också jobba väldigt mycket med min egen personliga utveckling och har gått massor med timmar i individual- och gruppterapi. Den civila karriären inleddes med arbete på olika konsultfirmor i Stockholm då jag ville förkovra mig i hur organisationer fungerar. Under en period var jag konsultchef på en konsultfirma i Stockholm men har mestadels arbetat i eget företag, Ledarstöd KB som jag startade 1991. Så småningom fortbildade jag mig till kognitiv terapeut och i förlängningen av det utbildade jag mig till ACT terapeut, som är det senaste inom KBT. Jag har i många år drivit mottagning både i Stockholm och i Gävle.

Vad vet vi inte om Bosse:

Människan i organisationen

Kunduppdragen har varit uppdrag i de flesta sektorer i samhället som stat, kommun, region, privat näringsliv i både små företag och stora koncerner samt ideella- och ideologiska organisationer som fackförbund, Svenska kyrkan m.m. – wSammanfattningsvis har alla uppdrag genom 30 års verksamhet handlat om människan i organisationen. På både individ-, grupp- och organisationsnivå. Ledarskapsutveckling, ledarutvecklingsprogram, personlig utveckling, konflikthantering, coaching, grupp- eller teamutveckling. Det terapeutiska arbetet har handlat om individ-, pareller gruppterapi. Jag växte upp med en hel del känslomässiga sår och den självbild jag hade var inte så bra. I ett klassamhälle som jag fortfarande tycker finns kvar. När jag summerar så ser jag att jag faktiskt har gjort en massa bra för mig själv och andra människor. Det viktigaste jag gjort är den personlig utveckling som jag genomfört under många år. Det är så lätt att skylla på en dålig barndom, eller att skylla på andra eller samhället, men jag har inte gjort det. Jag har fått acceptera att jag inte fick det jag skäligen behövde och så har jag tagit det därifrån. Jag har tagit ett stort personligt ansvar för mig själv och hur jag behandlar andra människor. Visst har jag mött många bra människor på den här resan och dom är jag tacksam för vad de givit mig. Människor som visat att det aldrig är försent, det finns alltid något jag kan göra. Det handlar mest om jag vill och om jag orkar lägga ned den energi som behövs och att jag är tillräckligt uthållig och fokuserad.

• Sprungit fem Stockholm Maraton, bästa tiden var 2.58. • Åkt sju Vasalopp • Cyklat sju Vättern Runt. • Sprungit 20 Lidingölopp. • Höll som mest på med 12 idrotter samtidigt. • Sovit i snö totalt sett i 30 dygn. Som mest fem dygn på raken. • Duktig på att snickra. • Paddlat havskajak i 25 år. • Längdskidåkare, utförsåkare och telemarkskidåkare. • Flög segelflyg på 70-talet. • En rackare på att odla rosor. • Klarar det mesta, ger inte upp. • Är något trasigt så lagar han det. • Kan prata med en person eller för 1000 personer. • Kör veteranmoppe. • Försöker spela dragspel, går inte bra. Kul dock! • Har två Didjeridoos inköpta i Australien och en tredje som jag tillverkat av svensk björk. • Renoverar en träsnipa och en plastsnipa. • Som fjortonåring började jag jobba på snickarverkstan på Gävle Varv. • Sydde en kostym och en skjorta när jag gick i nian. Då sa läraren i syslöjd att hon tyckte synd om mig för att jag inte var en flicka! Hade jag varit en flicka hade jag fått en femma i betyg, nu fick jag ”bara” en fyra. Inget vidare genusperspektiv där inte. • Varit inskriven på universitetet i Derby utanför London som lärare på en masterutbildning till organisationskonsult på gestaltteoretisk grund. Har dock aldrig satt min fot där. Utbildningen genomfördes i Sverige! • Varit ihop med samma kvinna sedan 1973. Vi har två vuxna döttrar som båda har familjer. • Nyligen hämtade vi en hundvalp!

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

Fakta

Namn: Bo (Bosse) Kåresjö Titel: Kognitiv terapeut 4-faldig morfar! Ålder: 66 år

Kontakt

För mer information och kontakt: Hemsida gavleborg.hjarnkoll.se Kansli på Drottninggatan 6 i Gävle i Vuxenskolans lokaler. Tel. till samordnare: 072-897 47 76 eller 072-897 47 66 Telefonnummer Bosse: 072-895 30 62

15


Intresset kring Ahlgrenska Donationsfonden ökar

Fonden instiftades år 2008 av ”Läkerolfamiljen” Anita och Robert Ahlgren.

2019 års stipendiater med ordförande Ove Anonsen sittande i mitten.

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond ska stödja och uppmuntra företag, organisationer och privatpersoner i regionen att växa på nya marknader utanför Sverige. Sedan lanseringen 2014 har intresset kring Ahlgrenska Donationsfonden ökat i länet och när nu utdelning sker för 2020 har sju aktörer beviljats ekonomiskt stöd för sina planerade expansioner.

nytillverkning av bladfjädrar, buffertar och draginrättningar till järnvägsfordon. Detta gör Trainparts till en komplett leverantör av utrustning till tågvagnar.

Fondens medel skall enligt stadgarna främja internationell handel samt gärna stipendiater som tänker innovativt och annorlunda. Följande aktörer har i år beviljats ekonomiskt stöd.

Nitiu Nitiu i Gävle utvecklar tekniska lösningar för vätgas med ambition om att skapa konkurrensfördel för regional industri. Gärna med att bidra till lösningen för vår klimatomställning. De möjliga lösningarna är många och marknaden för produkterna är global. Bolaget fokuserar förnärvarande på lösningar inom energilagring.

Action Partner Företaget startade 2005 i Gävle med syfte att producera lösningar av exponeringsmaterial och förpackningar för leverantörer till dagligvaruhandel, Servicehandel, även Out of Home marknaden i Norden. Health Textiles HealthTextiles i Gävle utvecklar ett tyg som är miljövänligt och bekvämt men också antibakteriellt. Tyget TorTex består av en blandning olika fibrer som genomgått en komplex teknologisk process. Humm Europe Humm Europe producerar Kombucha i sin produktionsanläggning i Gävle. Kombucha är en naturlig, ekologisk och hälsosam dryck som tillverkas i en process där te fermenteras och kolsyras. Drycken har höga värden av vitaminer, aminosyror och antioxidanter. Med sin låga sockerhalt har den efter lanseringen tagit marknadsandelar från läsk, juice och energidrycker. Zutobi Bolaget erbjuder en digital utbildningsplattform för körkort som i dagsläget erbjuds på följande marknader USA, England, Australien, Sverige, Frankrike och Tyskland. Plattformen finns idag tillgänglig på webben www.zutobi.com samt som app på App Store (iPhone) och Google play (Android).

App Star Arbetar i Gävle med att förenkla och effektivisera företags försäljningsoch varumärkesarbete genom digitala tjänster/produkter. Tjänsterna är internationella visuella säljappar och virtuella mässor/kundevent.

Fakta Ahlgrenska Donationsfonden

- Lanserades 2014 efter en donation av Robert och Anita Ahlgren. Fonden har ett sammanlagt värde på drygt 40 miljoner kronor och är en av regionens större. - I och med detta anslag har fonden delat ut närmare sju miljoner kronor till 38 av länets företag inom vitt skilda branscher. - Familjen Ahlgrens anda var viktig för bildandet av donationsfonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var också att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa befintliga arbetstillfällen på hemorten och som satsar för att växa. - I samarbete med Mellansvenska Handelskammaren verkar fonden inom Gävleborg. Såväl enskilda personer som instutioner (företag och organisationer) är välkomna att söka. - Nästa period för ansökningar till den Ahlgrenska Donationsfonden stänger 31 oktober 2021 - Ansökan sker på fondens hemsida www.ahlgrensdonationsfond.se där även fakta om familjen, fonden, dess villkor och stadgar finns.

Trainparts Sweden Bolaget som finns i Bollnäs bedriver underhåll, ombyggnad och

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Är du egenföretagare eller frilansare som söker riktigt prisvärd arbetsplats? - då är du välkommen till Coffice på Templet - 300 meter från Centralstationen Flexplats Skrivbordsplats Kontorsplats

995 kr/månad 1495 kr/månad 2495 kr/månad

• Snabb wifi, garanterad sittplats och dessutom tillgång att arbeta i alla lediga lokaler. • Access 24/7 via personligt kodad nyckel • Eget låsbart skåp för förvaring • Flera kylskåp, kaffebryggare, vattenkokare och microvågsugnar • Medlemsskap ingår i effectplus.se • Trevligt umgänge och välstädade toaletter • Halva priset vid bokning av mötes- och konferensrum. Tel. 026-126 126, 511 000. Mer info och konferenspriser: mediatemplet.se/coffice-pa-templet

16


HealthTextiles skalar Zutobi vill bli bäst i upp TorTex-tyget världen på e-learning

Birgitta och Tomas Persson, bägge grundare och ägare av HealthTextiles.

Företagsbladet intervjuar några av årets stipendiater i Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond. Här vänder vi oss till Gävleföretaget HealthTextiles och grundaren Tomas Persson. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområdena? – HealthTextiles säljer plagg i egenutvecklade patenterade TorTextyget som är organiskt antibakteriellt och antivirus samt optimerat ur ett hållbart perspektiv, berättar Tomas Persson, grundare och ägare av bolaget. Vårt fokusområde är vården och sporten. Inom vårdkläder har vi skrivit avtal och sålt TorTex tyget till kund i Ungern. Inom sportkläder har vi skrivit avtal med Kordiebykordie och levererat första volymordern av performance t-shirts och golf tröjor i TorTex tyget. Kordiebykordie har NHL-stjärnor som tränar i performance t-shirt och spelar golf i golftröjor i TorTex tyget. När och var startades företaget? – HealthTextiles finns i Gävle och grundades 2015 och var i utvecklingsfasen till 2020. Under 2020 har HealthTextiles nått intäktsfasen med fem signade avtal med kunder. Hur många anställda är ni idag? – HealthTextiles drivs av grundarfamiljen Persson från Gävle. Tomas Persson är den enda anställde idag. Under 2015-2020 har företagets affärskoncept byggts upp från supply chain, IPR och till första kunderna. Nu är HealthTextiles redo att skala upp. Hur ser de närmaste planerna ut? – Vi vill tacka Styrelsen för Ahlgrensfonden för stödet i det tidiga fasen och internationella expansionen av HealthTextiles. Tack vare familjen Ahlgren och Ove Anonsen har Ahlgrens Donationsfond skapats för att stötta ledande företag i Gävleborg i den internationella expansion. Detta är helt unikt och fantastiskt speciellt när det inte finns affärsänglar eller riskkapital i Gävleborg. Stödet från styrelsen i fonden kommer att användas till den internationella expansionen i Polen. Vad är målsättningen i framtiden? – Målsättningen är att skala upp HealthTextiles inom healthcare (vården) och sportkläder i Europa. Inom healthcare fokuserar vi att finna rätt distributörer i Polen, UK och Portugal. Inom sportsegmentet fokuserar vi i Sverige att jobba tillsammans med Kordiebykordie och internationellt kommer vi hitta ledande nisch premiumvarumärken som förstår TorTex unika fördelar. Samtidigt planerar vi att ta en större finansieringsrunda för att kunna möjliggöra detta. Har du något annat intressant att berätta? – I maj 2019 blev HealthTextiles invald i EIT Health (EU innovationsprogram) som enda skandinaviska startup av 13 olika startups utvalda för internationella expansionsprogrammet Bridgehead. I Augusti 2020 har HealthTextiles verifierat TorTex tygets organiska antivirus egenskaper i en viruspandemi. HealthTextiles blev även vald som Best Healthcare Uniform Provider by Global Health & Pharma i UK. I November 2020 har HealthTextiles lyckas göra en framgångsrikt weartest på ett sjukhus och äldreboende i Portugal under viruspandemin. Det kommer vi att berätta mer om i en nära framtid.

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

De fem bröderna som grundat Zutobi: Tim, Lucas, David, Leo och Joel Waldenbäck.

Företagsbladet intervjuar några av årets stipendiater i Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond. Här vänder vi oss till Gävleföretaget Zutobi och medgrundaren David Waldenback. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområdena? – Vi är ett e-learningbolag som erbjuder kurser inom körkort. Vi har i dagsläget inga fler affärsområden men kommer med största sannolikhet att släppa kurser inom ett nytt utbildningsområde under 2021. Hur många anställda är ni idag? – Vi är i dagsläget fem anställda, men hoppas kunna utöka detta kraftigt under senare delen av 2021. Hur ser de närmaste planerna ut? – Vi planerar att utöka kursutbudet och förbättra existerande kurser. Utöver det kikar vi på det nya utbildningsområdet. Vad är målsättningen i framtiden? – Vi vill bli bäst i världen på e-learning och verkligen göra det roligt att lära sig. Hur kom ni på affärsidén? – Vi tycker att utbildning generellt sett är ett väldigt intressant och eftersatt ämne. En av oss bröder höll på att ta körkort och då började vi diskutera processen och insåg att det är en väldigt intressant nisch som verkligen har möjlighet att rädda liv om man lyckas göra lärandet så pass roligt att användare tar till sig och behåller informationen. Har du något övrigt att tillägga? – Vi tycker att det är jättekul att Ahlgrenska donationsfonden uppmärksammat vårt arbete. Det är fantastiskt att det finns en sån fond som stödjer bolag som är framåt.

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Smart, enkel och effektiv Bokföring Ingela Gustafson

Byråpartner

www.curantab.se • 070-208 88 76 17


Lättare att vara hälsosam med Humm Kombucha

Företagsbladet intervjuar några av årets stipendiater i Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond. Här vänder vi oss till Gävleföretaget Humm Europe och COO (Chief Operating Officer) Anders Bäckström. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområdena? – Vi tillverkar och säljer drycken ekologisk Humm Kombucha i olika smaker som idag är marknadsledare i Sverige. Vi har en helt ny ekologisk produktionsanläggning på Ersbogatan i Gävle som stod klar 2017. Vad är Kombucha? – Kombucha är en fermenterad dryck som innehåller höga halter av näringsrika ämnen såsom probiotika, antioxidanter, mineraler, nyttiga bakterier och vitaminer. Drycken framställs med hjälp av sötat te och jästkultur (även känt som scoby). Den enzymrika drycken smakar inte bara gott, den gör även gott för matsmältning och immunförsvar. Resultatet blir en uppfriskande, ibland något söt och lätt bubblig dryck. När startades företaget och hur många sysselsätter ni? – 2015 startades företaget och 2017 började produktionen i Gävle. Idag är vi fem personer som jobbar i företaget men vi har även vår

Fyra nummer om året! • Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet

Gästriklands affärsm

agasin - med effect

till alla företag.

Våren 2021

Störst: Norrland

spoolen Bosse: Har Hjärnkol

l

Tre kanaler - till bästa pris! Nyföretagartips:

Sofie Återvändare: Carlsson

HealthTextiles: Ahlgrens

fond

ALMI: Erik Gropgår d

Ribygg: River och

bygger

Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå alla företag och företagare i Gästrikland fyra gånger om året inför varje årstid? Som samarbetspartner får ni då maxrabatt 40 %. Native advertising, redaktionella annonser 50 % i print & online.

www.foretagsbladet.se • Telefon 070-679 79 00 • 026-126 126

samarbetspartner och delägare Löfbergs som är vår säljkår på svensk dagligvaruhandel. Hur ser de närmaste planerna ut? – Det är att bibehålla och utveckla vår position som marknadsledare i Sverige. Vår expansion utanför Sverige har börjat i UK och Finland med en testförsäljning i UK och tre produkter listade på Kesko i Finland. Vi kommer fortsätta marknadsföra och sälja på befintliga och nya marknader utanför Sverige framöver. Vad är målsättningen i framtiden? – Vi är bara i början av vår resa och fokus är att utveckla befintlig försäljning på våra traditionella marknader. Nästa steg är att expandera försäljningen till nya målgrupper och konsumtionstillfällen i nya förpackningar, både i Sverige och för export. Har du något spännande i övrigt att berätta? – Att det aldrig har varit godare och lättare att vara hälsosam = Humm Kombucha!

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Behöver du hjälp eller stöd? Är du osäker och känner dig fast i en situation och behöver coachingsamtal för att kunna sortera och samla dina tankar samt utveckla ett kraftfullt tänkesätt för att öka ditt självförtroende?

Clementina Godwin som driver Cang Consulting erbjuder rådgivning, coaching och mentorsamtal för dig som är i i en förändringsprocess. – Jag hjälper dig att få klarhet och kommer att stödja dig med bl.a. coaching och personlig utveckling och du får en genomarbetat personliganalys. Dessutom får du får verktyg att besegra och avprogrammera gamla mönster som inte längre fungerar för ditt bästa. Tillsammans utvecklar vi strategi och handlingsplan och sätter mätbara mål. Clementina är projektledare med konsultuppdrag och ledarskapscoach samt utövare av NLP. Hypnoterapeut och utbildare inom självledarskap samt personlig utveckling. Utöver detta erbjuds paketlösningar för coachingstjänster och utbildningar till företagare, organisation, konsulter, coacher och individer.

Styrelseutbildningar online – Ända sedan pandemins start har StyrelseAkademien verkat för att ställa om inte ställa in. Under vårterminen 2021 gör vi ännu en satsning och erbjuder extra många tillfällen att gå certifieringsutbildningen Rätt fokus i styrelsearbetet för aktiebolag (SME) i onlineversion, hälsar Kjell Gunnarsson, verksamhetsledare StyrelseAkademien Gävleborg. Oavsett var du befinner dig så har vi flera datum för dig att välja mellan. Allt för att du ska kunna delta när det passar dig. Läs hela artiklarna på Foretagsbladet.se

18


Brott och otrygghet

Effektivt butiksmaterial med Action Partner

Företagsbladet intervjuar några av årets stipendiater i Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond. Här vänder vi oss till Gävleföretaget Action Partner och Pär Ekberg, VD. Inbrott. Skadegörelse. Bluffakturor. Bit för bit stjäl de företagarnas framtidstro. Vardagsbrotten som dagligen drabbar Gävleborgs företag fortsätter att öka  - i skymundan av covid-19-krisen pågår en annan kris som staten och ansvariga myndigheter måste prioritera.   En majoritet av alla företag med anställda har blivit utsatta för brott under de senaste åren. En dagsfärsk undersökning av företagares utsatthet för brott visar att de senaste årens negativa trend med ökad brottslighet både har fortsatt och förvärrats under coronakrisen - en negativ spiral med allt lägre tilltro och allt större oro. Andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent 2017–2020. Var femte brottsutsatt företagare har övervägt att lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten, och det är inget annat än förfärande siffror. Samtidigt har andelen företagare som inte polisanmäler brotten ökat från 42 till 65 procent. Mörkertalet av brott som polisen aldrig får se har aldrig varit större.

Nolltolerans mot vardagsbrott

Så här kan vi helt enkelt inte ha det. Brottsligheten mot Gävleborgs företagare får aldrig normaliseras – det mänskliga lidandet och de ekonomiska konsekvenserna är i slutändan ofta förödande. Politiken måste därför ha en nolltolerans även mot vardagsbrott - företagare måste se att Polisen agerar kraftfullt när de anmäler vardagsbrotten.  Så vad behöver göras? Från statligt håll behöver det säkerställas att utbyggnaden av Polisen leder till fler synliga och närvarande poliser på Gävleborgs gator, torg, vägar och andra tänkbara brottsplatser. Trots regeringens ambition om 10 000 fler polisanställda till år 2024 har antalet poliser i yttre tjänst sjunkit sedan 2015. I varje kommun ska det finnas en polisiär trygghetskontakt med god kännedom om det lokala näringslivets förutsättningar.

Trygghetsfrågor och företagsfokus

Men även kommunerna i Gävleborg kan göra mycket för att motverka brotten. En viktig del är att integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet, och att företagarfokus i de medborgarlöften som kommunen och Polisen undertecknar varje år.  Näringslivet behöver också i involveras mer i planeringen av belysning och kameraövervakning samtidigt som kommunen säkerställer att all form av skadegörelse och klotter skyndsamt åtgärdas. I väntan på fler synliga poliser behöver kommunen vid behov stärka upp med kommunala patrullerande ordningsvakter.    Det sägs att många bäckar blir en stor å. Det många vardagsbrott leder till vill vi till varje pris undvika.

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg

Vad gör ert företag och vilka är era affärsområdena? – Vi skapar och producerar effektivt butiksmaterial i syfte att öka försäljning på handelsplatser genom att driva maximal trafik och genom att omvandla styrkan i ett varumärke till konkret försäljning, säger Pär Ekberg, VD. Målmarknader är främst daglivaruhandeln, servicehandeln, fackhandel samt även Out of Home. Hur ser de närmaste planerna ut? – Vi kommer att fortsätta utveckla och producera alla former av butiksmaterial samt alla former av prepack lösningar, display för hylla och golv. Vi utformar även kampanjer som tar avstamp i Sales Promotion-tekniker samt att vara en partner för demos och mässmontrar tillverkade i miljövänligt material. Hur kommer ni att använda er av det ekonomiska stödet från fonden? – För att lyckas med vår målsättning inför framtiden så behövs det göras investeringar, exempelvis framtagande av ersättningsprodukter för det som idag produceras i plast. Vi kommer att fortsätta aktivt bearbeta nuvarande kunder och deras nordiska systerföretag, samt även identifiera och investera i att bearbeta fler Nordiska kunder. Målsättningen är att genomföra marknads och konsumentundersökningar för att undersöka potential för nya innovativa och miljövänliga produkter. För att göra denna satsning behöver investeringar göras, därav vår ansökan. Det gäller bl.a: • Prototyper/prover/provtryck/design/original • Mönsterskydd/rättigheter • Marknad/konsumentundersökningar • Införsäljningsmaterial digitalt/traditionellt • Utveckling och optimering av sociala medier/hemsida Har ni några nyheter på gång? – Jo det händer en del. Vi skall bl.a. lansera en ny produktidé på den Nordiska fast-food marknaden och utveckla en ny form av optiska blickfång där vi skapar original och provtryck att presentera för kunder. Sedan skall vi fortsätta att skapa smarta exponeringar med det miljövänliga materialet Reboard.!

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar. 19


Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

Så visar du familjen om du är tillgänglig eller ej

Att arbeta tillsammans har sin tid, att arbeta ensam i full koncentration har sin. När jag frågar mina föreläsningsdeltagare om vad de blir avbrutna och distraherade av om arbetsdagarna är ett av de vanligaste svaren ”kollegor som tittar förbi och frågar om jag har en sekund” eller något liknande. Såklart kräver ett framgångsrikt samarbete att vi är tillgängliga för dem vi samarbetar med, men de allra flesta av oss behöver då och då kunna arbeta ostörda, utan att bli avbrutna (även om syftet med avbrottet är gott).

Sätt en signal

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Ett sätt att få arbeta ostörd lättare är att komma överens om med kollegorna vad som ska vara signalen er emellan för att man just nu vill arbeta i full koncentration utan att få frågor eller bli avbruten av någon annan anledning. Om kollegorna lätt kan se om det ”är läge” eller ej, kan de komma förbi när det mer passar dig och du får mer fokus när du behöver det. Dessutom är det väldigt mycket behagligare för den som behöver fråga en kollega om något att veta att den är välkommen än att behöva fundera på om det var OK att den frågade. Kollegan svarade ”ja”, men såg den inte lite bister ut? Kommer det att komma surt efter? Statusen kan vara signalen Många jag möter kommer nu överens om med sina kollegor att det är statusen i chattplattformen som är signalen - med eller utan ackompanjerande, förtydligande statusmeddelande. Innan man frågar en kollega om den har en sekund, kan man lätt kolla statusen i chatten.

Familjen, då?

Gott så, men jobbar du på distans i hemmakontor är kanske just kollegorna inte problemet. De är långt borta. Måhända har du familjemedlemmar som liksom du jobbar eller studerar hemma och som i själva verket är de som tittar förbi dig (och du dem)? Hur ska ni då göra? De finns ju inte i ditt jobbs chattplattform? Såklart finns det en app för det. Kanadensaren Daniel Gauthier har skapat den lilla appen Oh Bother (iOS, men dessvärre ej för Android), som bara innehåller en statusfunktion. Där kan ni familjemedlemmar lägga in varandra och lätt signalera om det är läge eller ej. Smidigt! Och, om du frågar mig, smått roligt.

Gör så här

Känner du igen dig i att du då och då blir oönskat avbruten av familjemedlemmar när du arbetar på distans hemifrån och ni i er familj har tycke för okonventionella tekniska lösningar, testa Oh Bother. Appen är gratis. Om idén att lägga in familjen i en app inte alls är något för dig, hitta på ett annat sätt att tydligt signalera er tillgänglighet för varandra. Tala om saken och kom överens om en signal som passar just er. Fokus när du som bäst behöver det Om du kommer överens med dem du arbetar närmast (rent fysiskt) om en ostördhet-signal, kommer du att få arbeta mer fokuserat när du behöver det och du kan mer helhjärtat vara tillgänglig för övrigt. Visst kan man prata med varandra och fråga om det är läge, men också att få frågan är faktiskt ett avbrott, även om man svarar ”Nej, inte just nu, men om en stund”.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 20


Tufft för taxiföretagen under pandemin

Antalet taxikonkurser ökade under pandemiåret 2020 visar sammanställd statistik från SCB. Flest antal konkurser skedde i storstadsregionerna med Stockholms län i topp. Pandemiåret 2020 var ett tufft år för taxibranschen visar samanställd statistik från SCB. Totalt gick 152 stycken taxiföretag i konkurs i Sverige. Det är en ökning med 16,9 procent jämfört mot föregående år.  – Ladorna är tomma och utlovade stödpaket måste komma på plats nu och betalas ut. Företagen lever, men hur länge till, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet. Störst andel konkurser fick vi se i storstadsregionerna. Stockholms län stod själv för 42 procent av konkurserna följt av Västra Götalands län och Skåne län.

Smart bilinredning till

service- och transportbilar Vi inreder din servicebil enkelt och kostnadseffektivt. Genom smarta lösningar skapar vi tillsammans en perfekt utrustning för din bil. Förvaring, lådor, hyllor, mellangolv, belysning och el m.m. BOB Systems skåpsinredning är modulanpassad vilket gör det enkelt att montera, bygga till, ändra och flytta mellan fordon. Hyllsystemets grund består av en kraftig gavel, lådor och hyllor. Vår hållbara serviceinredning ger dig hela fem års garanti och är krocktestad hos Statens provningsanstalt och TüV Nord Certifierad. Skissa själv! Välkommen in på vår hemsida taxameterteknik.se eller besök oss på Beckasinvägen så skissar vi på en optimal lösning för just din bil.

Alkolås! Vi monterar alkolås på alla typer av fordon.

– mycket mer än bara taxametrar! Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se

Konkurserna måste stoppas

– Konkurserna måste stoppas. Vi står inför en stundande massvaccinering som kommer att kräva effektiva och patientsäkra transporter. Retroaktivt stöd hjälper inte om företaget redan gått i konkurs, säger Claudio Skubla. Små taxiföretag med få eller inga anställda stod för merparten av konkurserna. Taxibranschen består dock till 65 procent av enskilda företag. Det ska mycket till innan en enskild firma sätts i konkurs.

Normal situation igen

– Jag kan bara instämma i det som Taxiförbundet berättar, säger Peter Jansson, operativ chef på Gävle Taxi som är medlem i Svenska Taxiförbundet . Det blev mycket värre för vår del när andravågen kom och restauranger och pubar stängde på kvällar och nätter. Så vad det gäller taxitransporter så skulle våra åkare fått det mycket svårt att gå ihop under november och december som normalt sett är våra bästa månader. Vi hoppas nu på att sjukresorna kommer att komma igång med bland annat vaccinationsresor och att man inom en snar framtid tar bort restriktionerna som gäller inom restaurangnäringen så att vi hamnar i någorlunda normal situation igen. Vi på Gävle Taxi klarat oss mycket bättre än många andra inom branschen tack vare att vi har haft hand om coronatestningen i Gästrikland. Men vi har ingen som helst aning om hur länge till som vi kan förlita oss på de inkomster som vi får därifrån. Nu får det faktiskt vara slut på den här f..bannade pandemin snart så vi kan börja leva normalt igen.

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 21


itet! l a V med k r a b b Vi jo

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt 22

026-27 19 12 • www.sitab.nu


Entreprenör Carlsson återvänder till hembygden

Hur ser då framtidsplanerna ut? – För det första så är det väldigt trevligt att komma tillbaka hem till rötterna igen med närheten till nära och kära. När det gäller jobbet så vill jag uppfylla målen som jag satt ihop med mina kunder och kompanjoner. Som det känns nu så vill jag inte binda upp mig åt ett och samma företag. Sedan har jag fått några förfrågningar om styrelsearbete och det är ju alltid intressant om det är bra verksamheter i grunden med goda möjligheter att utveckla. Sen får man se vad som dyker upp, jag stänger aldrig några dörrar. Vad är du mest stolt över än så länge då? – Oj, det måste vara att det gått bra för våra tre barn. Då har man väl gjort något riktigt bra, eller? När det gäller arbetet så var det ju en fantastiskt kul resa med Taxi Stor & Liten. Sedan uppnådde jag rätt bra resultat på både Bilmetro Lastbilar och Scania vilket var och en var häftiga resor på sitt sätt.

Efter några år i förskingringen så är entreprenören och lastbilsambassadören Magnus Carlsson åter tillbaka till rötterna i Gästrikemyllan. Vem är Magnus Carlsson? – Jag är född och uppvuxen i Storvik där det var mycket fokus på idrott. I mitt fall var det skidor och orientering som gällde. Målet var skogsmästare och därför blev det skogsbruksskolan i Ljusdal som skulle kompletteras med några års jobb i skogen. 1983 gjorde jag lumpen som fjälljägare på K4 i Arvidsjaur och sen blev det en FN-tjänst i Libanon 97-98. Istället för skogsmästare så blev det en Transportsäljar-utbildning och sedermera jobb som transportsäljare på Hofors LBC och Movag i Gävle. 1991 var jag med och startade Taxi Stor & Liten AB där jag stannade till 2006.

Några människor som betytt mycket eller inspirerat dig? – Sören Thyr som jag startade Taxi Stor & Liten med var en underbar människa att vara kompanjon med. Likaså var Bertil Andersson på Bilmetro en både skicklig och trevlig företagsledare som ofta hade kloka lösningar. Vad vet vi inte om Magnus Carlsson? – Hemma hos oss är det jag som sköter symaskinen och fållar gardiner. Sedan är mitt favoritordspråk som jag lärde mig av Sören Thyr: ”Man skall vissla när man går till jobbet - inte när man går hem!”

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

Var har du varit och vad gör du nu? – Senaste 2,5 åren har jag jobbat åt Scania. Först var jag ute i Europa med fokus på Baltikum och Polen. Efter det blev jag tillfrågad att bli ÅF-chef i regionen Syd med huvudkontor i Malmö så vi flyttade ner till Skåne och bosatte oss i Glumslöv mellan Helsingborg och Landskrona. Hur kommer det sig att du flyttade hem igen? – Det var verkligen inget lätt beslut, men vi fick barnbarn precis innan vi flyttade ner och min pappa som bor kvar i Storvik fyller snart 94 år så det var en del som drog. Sedan hittade vi ett fint hus i Kungsgården. Men det den allra största anledningen var nog att jag startade en byggfirma med vår son Andreas. Den började växa rejält och han ville ha hjälp för att expandera och knyta nätverk på ett bra sätt. Hur ser arbetsdagarna ut nu då? – Jag lägger som sagt en en hel del tid på vårt byggbolag Ribygg. Sedan jobbar jag bl.a. som konsult åt ett spännande företag inom ytbehandling i Arbrå. Jag jobbar mycket i projekt, med allt ifrån att implementera ledningsystem till att sitta i styrelsen. Min tanke är att kunna hoppa in och hjälpa till när det verkligen behövs.

Bränn inte pengarna i onödan - vi fyller på lösvikt!

Namn: Magnus Carlsson Ålder: 57 år i sommar Titel: Det får väl bli konsult Lilla bilden: Taxi Stor & Liten i Boulognerskogen 1991.

Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

23


Rivning, Byggnationer och Byggservice

Byggnationer

Rivning

Service

Ribygg är ditt lokala byggföretag som arbetar med rivning, byggnationer och byggservice i Gävleborg med omnejd. Vi är ett byggserviceföretaget i Gävle med erfarna hantverkare som river, snickrar och bygger. Specialisterade på ombyggnader och tillbyggnader. Vi utför alla typer utav rivning och hjälper såklart till med bortforsling samt att sortera restprodukter och materialåtervinning för en hållbar framtid. Ett gediget byggföretag som erbjuder fullskaliga byggtjänster i små byggprojekt samt stora helhetstjänster inom byggentreprenad.

RIV

BYGG

Telefon: 073-0274772 E-post: Andreas@ribygg.se www.ribygg.se

SERVICE

precisreklam.se

Byggnader behöver över tid underhållsservice. Vi hjälper till att budgetera, planera och åtgärda för att fastigheten ska hålla sig på topp samt att fastigheten ska behålla och öka sitt värde.