__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Våren 2020

BOKA SUCCÉSHOWEN VÅREN 2020

5th Year Anniversary

Ahlgrens Donationsfond: Stipendieutdelning

Företagsklimatet: Gävle

Konferens: Mat och Nöje

Mångfaldspriset: 2020

K I C K O F F • F Ö D E L S E DA G A R • J U B I L E U M


Trivsel med företagsväxter • Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66

Företagsstädning • Flyttstädning Flytthjälp • Hemstädning

Bättre service viktigt för regionens utveckling Genom att arbeta för en förbättrad serviceinriktning och vägledning kan en länsstyrelse både öka regelefterlevnaden och stärka en regions utveckling. Det är särskilt viktigt i ett läge där varslen blir fler, välfärdens finansiering är under hård press och varje arbetstillfälle behövs. Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning där nära tusen företag som haft ärenden hos länsstyrelserna delat med sig av sina erfarenheter. Hälften av företagen är nöjda med sina kontakter och många företag ger sina länsstyrelser beröm. Det gäller framför allt när de upplever sig ha fått ett respektfullt bemötande, god dialog och bra hjälp.

Men andra företags upplevelser oroar.

Läs mer på www.carinastad.se eller ring 073-722 98 99

Behöver ni utrymme att växa i?

026-12 46 30 gavle@fastpartner.se fastpartner.se

2

• 35% upplever att handläggningen inte går rättssäkert till. • 38% upplever att de inte får den råd och vägledning som de hade önskar. • 34% upplever att handläggaren inte hade förståelse för företagets ärende. Det är oroande att rättssäkerheten och därmed legitimiteten ifrågasätts av så många företag. Det kan dels bero på hur lagar tolkas, men det handlar mycket om att man inte arbetat tillräckligt med att utveckla förtroendebyggande företagskontakter. Det skadar viljan att driva företag och gör att reglerna blir mindre efterlevda. Förtroende och legitimitet uppstår när myndighetspersonalen visar förståelse för företagarens perspektiv, ställer krav som står i proportion till situationen, erbjuder hjälp till företaget att göra rätt, har tidig dialog och en kommunikation som företagaren förstår. När en myndighet lyckas med det minskar den regelbörda som företagen upplever – samtidigt som företagens regelefterlevnad ökar. Det är helt enkelt ett resultat där alla är vinnare. En myndighet som verkligen lyckats med det är Skatteverket som genom sitt långsiktiga arbete med att förbättra bemötandet och göra det lättare att göra rätt är en av Sveriges populäraste myndigheter.

Bygga ett högt förtroende

Att Skatteverket lyckats visar att otacksamma uppgifter som tillstånd och tillsyn inte är ett hinder för att bygga ett högt förtroende. Ett starkt näringsliv som har bra möjligheter att utvecklas är en förutsättning för att värna arbetstillfällen och de skatteintäkter som vårt samhälle så väl behöver för att finansiera en bra skola, vård, omsorg och infrastruktur. Länsstyrelsen i Gävleborg behöver, precis som kommunerna och andra myndigheter verksamma i vår region, införa en mer serviceinriktad myndighetsutövning. Allt för att förbättra företagsklimatet och stärka regionens utveckling.

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration nio gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.500 ex. Utkommer 4 gånger per år. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Ahlgrens Donationsfond 2020. Foto: P-E Jäderberg. Priser print 2020. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20%, Trippel 30%, Årsavtal 40%.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Våren 2020 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Bättre service viktigt

2

Invigning och 60-årsjubileum på Norengs

4

Ockelbo Boats prisade Tilde Byström

5

En bra affärsdag med Brynäs

10

StyrelseAkademien hälsade på i SEBs nya kontor

11

Skillnaden mellan Office 365 och Microsoft 365

11

Ahlgrens Donationsfond delade ut stipendier

12

Dags för Mångfaldspriset Gävleborg 2020

13

Brynäs IF: Ledning och styrning

14

Cooper: Visst har det blivit bättre att driva företag

15

Kul med Coffice på Templet

15

Nya tag för ett förbättrat företagsklimat

16

Öka kunskapen med styrelseutbildning

17

Vill du ha ett bättre näringslivsklimat?

18

Från idé till verksamhet

18

Stiernholm: Utvärdera och förfina struktur

19

M/S Emma behöver fler vänner

19

Politiker svarade och förklarade

20

10 bilköp med 100% eldrift

22

Kommunens nya Näringslivsavdelning

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2020 Nå alla företag i Gästrikland. Inför varje årstid. Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Eva Cooper

David Stiernholm

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Sommarnummret 2 juni Manusstopp 14 maj Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Två smarta alternativ:

SVENSK PRESS.SE Våren 2020

BOKA SUCCÉSHOWEN VÅREN 2020

5th Year Anniversary

Ahlgrens Donationsfond: Stipendieutdelning

SVENSK PRESS.SE

Företagsklimatet: Gävle

Konferens: Mat och Nöje

Mångfaldspriset: 2020

K I C K O F F • F Ö D E L S E DA G A R • J U B I L E U M SVENSEXOR • MÖHIPPOR M.M.

SHOWRESTAURANG DISKOTEK

K ARAOKEBAR STAND-UP

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202

precisreklam.se

Horst Mueller

1. Hela året: Annonser till lägsta möjliga kostnad. I print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. Radio Gävle 102,7, Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 026-511 000.

3


Invigning och 60-årsjubileum på Norengs Det var festligt och glittrade i alla tänkbara blå nyanser när redovisningsbyrån Norengs i fredags invigde sina nya lokaler på Ersbogatan 6 i Gävle och samtidigt firade 60-årsjubileum. – Det här känns kanonbra, berättade Stefan Noreng som tog över den redovisningsfirma som hans pappa Gösta startade 1960. När det här med digitalisering började ta riktig fart för några år sedan så bestämde jag mig för att anställa en chef som kunde bidra genom att driva projekten och utveckla verksamheten i framtiden. Valet föll på Linda Asplund som tog över som kontorschef i januari 2016 och i somras tog över verksamheten. – Vi kommer naturligtvis att fortsätta samarbeta fast i olika bolag då vi har många gemensamma kunder, säger Linda. Målbilden nu är ju att förutom en härlig arbetsmiljö kunna erbjuda en mötesplats där våra kunder även kan göra affärer med varann. Så det här känns som en riktig milstolpe - nu är det bara resten kvar! Ett 60-tal gäster trivdes och minglade innan Stefan klippte bandet tillsammans med Linda och förklarade lokalerna officiellt invigda. Stefan berättade anekdoter ur Norengs 60-åriga historia och Linda stakade ut resan mot framtiden innan hela sällskapet satte sig till bords i den nybyggda fastigheten intill Gävles logistikcentrum vid södra utfarten mot E4.

Joe Formgren • effectplus.se

4


MÖTEN på Storsjön ombord på M/S EMMA Personalmöten, sommaravslutningar, kick-off och tur på Storsjöns trevligaste mötesplats. På- och avstigning vid klubbhuset eller hos någon av våra serviceinriktade samarbetspartners.

Ockelbo Boats prisade Tilde Byström Det var än en gång massor av glitter och glamour lördagen den 25 januari när den sjätte ungdomsgalan arrangeras på Åbyggeby landsbygdscenter i Ockelbo. Båttillverkaren Ockelbo Boats prisade Tilde Byström som blev ”Årets Idrottstjej”. Ockelbo Ungdomsgala är en uppskattad årlig tradition i samverkan mellan föreningslivet, företag och kommunen där man prisar ortens fantastiska ungdomar. Ockelbo Boats som även i år representerades av Joe Formgren och Mikael Olsson delade ut priset Årets Idrottstjej till duktiga hockeyspelaren Tilde Byström som spelar i både tjej- och killag i Ockelbo. – Vi som representerar Ockelbo Boats är både glada och stolta över att i kväll få dela ut priset till årets idrottstjej i Ockelbo, sade Joe. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök Ockelbo Boats

M/S Emma går enligt turlista hela sommaren till olika besöksmål runt sjön. Hon kan dessutom bokas för gruppresor av föreningar, företag och privatpersoner. Mer information Per Nilsson per.pynten@gmail.com 070-3079140 Bokning Sandvikens Segelsällskap Tel: 026-27 08 73 Mail: kansli@sandvikenssegelsallskap.se

kontakt@msemma.se för mer info se

www.msemma.se

Anno 1904

Gå med i

”Emmas Vänner” ni också.

Var med och stöd M/S Emma och utvecklingen av Storsjön

Joe Formgren • effectplus.se

Välkommen till Axmar Brygga i vår Konferenser, Kick-off, jubileum, födelsedagar och högtider. Vi erbjuder egen festvåning och ett par olika konferensrum samt en härlig miljö i kustatmosfär. Krydda med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Yngve, Leif och Johan med personal.

Axmarbrygga Havskrog

www.axmarbrygga.se

Boskär, 817 94 Axmarbruk

kontakt@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Guidade historievandringar, hel- eller halvdagspaket, övernattningar och maten förstås. Upptäck höjdpunkterna i vår Kalender!

5


FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21

Centralt - effektivt - Personligt varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

nYHet: nu har vi fullständiga rättigheter! gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

Lunchbuffé + varma, kalla eller frysta husmanslådor Lunchbuffén serveras på Gluggen i Hemsta, Gävle. Vardagar kl.10.30-13.30. 89:- med Gluggenkortet. 99:- ordinarie pris. Matlådor 57:med Gluggenkortet Ordinarie pris 63:-. Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Händer i Hemsta: Pannkaka torsdagar Dessertbuffé fredagar

Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Smaklig måltid! För meny, övriga öppettider och mer information se vår nya hemsida. sk Mat

Smart Sven

026-61 55 55 • Gluggen.se

6

ma och varma i både kalla gen.se www.Glug

Varmt välkomna!

precisreklam.se

tlådor

Snabbkost


BOKA SUCCÉSHOWEN VÅREN 2020

5th Year Anniversary

K I C K O F F • F Ö D E L S E DA G A R • J U B I L E U M SVENSEXOR • MÖHIPPOR M.M.

KARAOKEBAR STAND-UP

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202

precisreklam.se

SHOWRESTAURANG DISKOTEK


Nu ljusnar det!

Se mer på: www.gavleoffset.se/vara-produkter

Fräscha upp din skyltning till våren. Tala med oss om nya menyer, skyltar eller dekaler.

Gatupratare - Menyer - Skyltar - Dekaler - Tavlor Vi hjälper dig, snabbt och enkelt.

Kontakta våra säljare: Jonas Brodin

Joel Wallman

Martin Hedberg

Leif Jansson

026-66 25 19 jonas.b@gavleoffset.se

026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se


Grafisk design Vi tar fram logotype, grafisk profil och manual.

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Hemsidor Från enkel hemsida till komplett kommunikationsplattform.

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

PR-planering Vem säger vad till vilka? På vilket sätt och i vilka kanaler?

Kampanjer Vi hjälper er att nå ut med era budskap till era målgrupper. 53.00Uppla 0 ex ga = empla r!

Annonstidning

med massor av

erbjudanden och

Styrka och

2019 evenemang Julen

• gestrikemaga

sinet.se

rgåsbord Gluggens smö

glädje

Gästrikland

Vi ni också synas på

s affärsmaga

julbord Underhållande mna Varmt välko

att boka

kaler Två olika festlo

sin - med

Hört & Hän

er fest i

gaste Gävles trevli

g.

Våren 2020

t Motor

Bröllop & fest

Ahlgrens

alla företa

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

okal samlingsl

BOKA S UCCÉS 126 000,126 et.se Telefon 026-511 diatempl www.me

effect för

FÖRETAGSBLADET

Reklam & Media

HOWEN

Donatio

nsfond:

VÅREN

2020

5th Year Anniversary

Stipend

ieutdelning

Gästriklands största reklamplats

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Företagsklimate

t: Gävle Konfere

ns: Mat

och

Nöje KICK OF Mångfaldsprise F • FÖD t: 2020 E L S E DA SVENSE XOR • M GAR • JUBILE UM ÖHIPPO R M.M.

TAURANG

Mer info och biljettbo

DISKOTEK KARAOKE

kning: www.hi tsforyou

BAR S TAND-

.se • Tel. 026-101

202

UP precisreklam.se

SHOWRES

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000

Templet, Muréngatan 14, 802 50 Gävle 026-511 000 • www.precisreklam.se

9


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Bli medlem hos oss!

Vi är din röst hos Gävle kommun

En bra affärsdag med Brynäs Onsdagen den 29 januari var det en ny affärsdag på Monitor ERP Arena med Brynäs affärskoncept ”En bra affär”. Ett femtiotal företag träffades för att i 20 affärssamtal på 15 minuter vardera presentera sig för varandra och diskutera affärer. – Som företag kan man kliva in när som helst under perioden då det är ett rullande schema, berättar moderatorn Mats Bengtsson som coachade företagarna genom det tajta men välplanerade tidschemat. Detta är ju intressant för oavsett om man gillar hockey eller inte så vill ju alla göra affärer. Precis Reklam var med och berättade om sina unika tjänster med publiceringsplattform för hemsidor och PR-arbete med regionala och nationella nyhetskanaler. – Ett bra forum för de som verkligen vill göra affärer och nätverka, säger Joe Formgren på Precis Reklam. Det är ett häftigt och effektivt upplägg som kräver en del av oss som medverkar men det kan bevisligen generera både nya affärer och kontakter. Den intensiva förmiddagen avslutandes med en gemensam lunch. Samtalen handlade uteslutande om affärer och möjligheter till samarbeten. Laguppställningar, gårdagens resultat och vem som skall stå i målet nästa match får diskuteras när det är dags för match på Monitor ERP Arena. Arenan som nu även är ett forum för bra affärer. – 106 personer var på plats idag vilket var rekord, hälsar Kalle Norling. Vi växer tillsammans oavsett bransch och storlek på företag.

Joe Formgren • effectplus.se

www.brynasforetag.se

Joe Formgren, Mats Bengtsson, Kalle Norling och Stefan Wennberg.

VILL DU HA SMART OCH DIGITAL REDOVISNING 2020? Hos oss står rådgivning, kundmöten och interaktioner i fokus. Redovisning är självklart en viktig del, men digitalisering och automatisering har gett oss möjlighet att utveckla våra kompetenser och anpassa vårt sätt att integrera med marknaden och våra kunder. Varmt välkommen till oss på Norengs!

ÅR 1960-2020

NORENGS REDOVISNING AB | ERSBOGATAN 6 | 802 93 GÄVLE | WWW.NORENGS.SE

10


Information från: NORDLO

StyrelseAkademien hälsade på i SEBs nya bankkontor Torsdagen den 6 februari så välkomnades StyrelseAkademien och ett antal medlemmar från affärsnätverket effectplus.se och fick en mycket intressant redogörelse av kontorschefen Bo König och deras etablering på Teknikparken i Gävle. SEBs nya bankkontor i Teknikparken är beläget i huset Uppfinnaren och alldeles intill huvudentrén. Bosse berättade om sin innovativa idé med det nya bankkontoret och hur den centrala bankledningen har resonerat med planläggninen av kontoret som är ett unikt pilotprojekt för SEB i Sverige. – Kunderna har överlag reagerat mycket positivt, berättar Bo. Vi gör regelbundna kundundersökningar och vi har fått en markant ökning av kundnöjdheten efter att vi flyttat till de här lokalerna. Nu har vi ju både fria parkeringsplatser och öppettider från morgon till kväll så förhoppningen är att både nya och gamla kunder kommer att tycka att det är ännu enklare att vara kund i SEB. I huset finns det idag 100 företag och cirka 500 som arbetar. Lägger man sedan till lunch- och företagsbesöken så rör det sig mer än 1000 personer om dagen i huset. – Det här blev en mycket bra och intressant eftermiddag på SEB, säger Kjell Gunnarsson verksamhetsansvarig på StyrelseAkademien Gävleborg som själv även höll ett kort anförande om StyrelseAkademiens verksamhet och nyttan av att förstå styrning och ledning av företag. – Bosse berättade verkligen med hjärta och själ om bakgrund till flytten av bankkontoret från stadskärnan ut till Teknikparken. Fascinerande med omstöpningen av banken som pilotprojekt i Sverige liksom de undersökningar om vad bankkunderna helst vill ha. Att sedan skapa det nya kontoret med bl.a. kundmottagning på en öppen yta i lobbyn ser ut att vara ett lyckat drag. Kunderna nu är ju mer nöjda och upplever banken som mer lättillgänglig. Förutom föredragen och rundvandring i lokalerna bjöds det på eftermiddagsfika och trevligt nätverkande i den trivsamma och välkomnande miljön.

Joe Formgren • effectplus.se

Kjell Gunnarsson och Bosse König.

Vad är skillnaden mellan Office 365 och Microsoft 365? Office 365 lanserades 2010 och har sen dess blivit en tjänst som förekommer på många arbetsplatser, men med Microsoft 365 på marknaden är det lätt att blanda ihop de olika tjänsterna på grund av de snarlika namnen och utbuden. Vi har därför valt att reda ut de största skillnaderna för att du lättare ska kunna urskilja dem och välja det som passar din verksamhet bäst. Office 365 riktar sig mot både företag och privatpersoner och är en utveckling av Office-paketet som innefattar program som Word, Excel och PowerPoint. Microsoft själva beskriver det som att ”Office 365 har verktygen du behöver för att jobba när som helst, var som helst och på vilken enhet som helst. Det är samma Office som du redan har jobbat med i åratal, plus alla fördelar med molnet”. Det är en av de mest använda molnlösningar för verksamheter idag och möjliggör många tjänster som förenklar arbetsdagen. Till exempel kan du med det skapa ett bättre internt samarbete, då du kan dela dokument och ändra dem tillsammans med dina kollegor online. Nedan är några av de tjänster som Office 365 erbjuder, men tjänsterna som ingår kan skilja sig utifrån vilket företagsabonnemang du väljer för din verksamhet: • Word, PowerPoint, Excel, Outlook • OneDrive • SharePoint, Yammer och Teams • Exchange Online Som företag kan du välja mellan abonnemangen: Business och Enterprise, vilka är anpassade efter olika företagsstorlekar och de vanligaste behoven.

Vad är Microsoft 365?

Microsoft 365 introducerades i slutet av 2017 och är till skillnad från Office 365 enbart riktad mot företag. Allt som ingår i Office 365 ingår även i Microsoft 365, men innefattar även operativsystemet Windows 10 Pro eller Enterprise samt säkerhetslösningarna Enterprise Mobility + Security (som brukar förkortas till EMS). Precis som Office 365 är Microsoft 365 uppdelad i olika paket som passar företag i olika storlekar, dessa är: Microsoft 365 Business och Microsoft 365 Enterprise, där skillnaden är att Business riktar sig mot småföretag och Enterprise större företag. Sammanfattat ingår detta i Microsoft 365: • Allt som ingår i Office 365 • Windows 10 Pro/Enterprise • Enterprise Mobility • Säkerhetslösningar. Om du har fler frågor kring vilken licens som passar din verksamhet bäst, eller vill utbilda dig mer i ämnet är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se sök Nordlo Nordisk närvaro och lokala rötter

Lötängsgatan 13, 803 01 Gävle • Telefon 026-66 55 00 • www.nordlo.com 11


Ahlgrens Donationsfond delade ut stipendier Läkerol, det vill säga F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, var över 100 år en viktig del av Gävles näringsliv. 1885 startade företaget och såldes 1985 till Procordia (fd Statsföretag). Vd Robert Ahlgren var tredje generationen. Ahlgrens utmärkte sig för nytänkande både när det gällde produktutveckling, marknadsföring och export. Det är just den andan som Robert och hans fru Anita vill uppmuntra via sin Donationsfond som idag förvaltas av en stiftelse. Stiftelsens ledamöter utses av Mellansvenska Handelskammaren. Den 21 januari på Mellansvenska Handelskammarens kontor delade fondens ordförande Ove Anonsen ut stipendier till 6 företag i Gävleborg. – Robert Ahlgren hörde av sig till mig 2008 och ville höra hur man skulle kunna starta en fond för att uppmuntra företag som arbetar i samma anda som Ahlgrens, berättade Ove Anonsen. Fonden premierar regionala företag med ambitioner att säkra sysselsättningen på hemorten genom att växa med internationell handel. Ahlgrens Donationsfond är inte bara en av regionens större, den är också ensam om inriktningen att stödja innovativa idéer som främjar internationell handel. Fonden har hittills delat ut totalt nästan 6 miljoner kronor. – Stipendieansökan för 2020 ska vara inlämnad senast 31 oktober, sa Ove Anonsen. Information och formulär för ansökan finns på vår hemsida. Stipendierna delas ut en gång per år och dessa företag hade valts ut för i år: Taste of Sound AB, Gävle Per och Iréne Moneeo var på plats för att ta emot stipendiet. – Vi skriver och producerar musik som förstärker smaker för olika tillställningar och middagar, sa Per Moneeo. Matupplevelserna berör alla våra sinnen, även hörseln. Taste of Sound arbetar med ett unikt koncept där en middag, från en trerätters till 9 eller fler serveringar, komponeras till en totalupplevelse. Genom att skriva musik med samma egenskaper som rätterna, förstärks smakupplevelsen med upp till 60 procent. – Vi hjälper våra kunder att kommunicera sitt budskap med hjälp av mat och musik i kombination. Borg Innovation AB, Gävle Borg Innovation är dotterbolag till Borgs Ingenjörsbyrå som i många år har arbetat med illustrationer, 3D-animationer och interaktiva lösningar. – Vi har tagit fram en webapplikation för att man ska kunna bygga sina egna interaktiva 3D-lösningar för använding på webben och även kunna skapa bilder för tryck eller webb, sa Mattias Borg. Tanken är att de som vill göra sina egna interaktiva projekt eller bilder ska kunna göra det med den här applikationen och den ska inte köpas utan abonneras. – Vi planerar att lansera tjänsten inom kort och optimera sökord och texter till engelska samt ta fram en plan för internationell marknadsföring då den inte har någon geografisk begränsning, och det är därför vi sökte det här stipendiet. 12

Robert Ahlgren.

Ebjur AB, Hudiksvall Det var när grundaren Elin Bjur arbetade i USA som hon upptäckte att amerikaner av idag blir allt mer intresserade av hållbara och hälsosamma livsmedel och att allt fler väljer bort alkohol - men att ett bra alternativ saknas. Hon fick en idé att skapa en alkoholfri gin och testade idén genom att intervjua bartenders i Los Angeles. Ebjurs gin har fått produktnamnet ”Törstig”! Håkan Bjur tog emot diplomet, eftersom dottern Elin själv var i Danmark. Stipendiet ska användas för etableringen på den amerikanska marknaden med tonvikt på Kalifornien, där efterfrågan är i stark tillväxt. NITIU AB, Gävle NITIU var ursprungligen ett nätverk som omvandlats till ett aktiebolag. Företaget arbetar med att utveckla nya materialstrukturer och det som väckt störst uppmärksamhet hittills är en superstark men superlätt struktur som man har patenterat i stora delar av världen. – Strukturen är bland annat lämpad för att kunna bygga gastankar för vätgasbilar och som är både lätta och tål högt tryck, sa Michail Stockfelt. Vår struktur kan vara den sista pusselbiten som behövs för att göra det möjligt att massproducera vätgasbilar. NITIUs struktur användes i en produkt som fick väldigt stor uppmärksamhet, nämligen Sandviks rostfria och okrossbara elgitarr som man bjöd in den svenska hårdrockslegendaren Yngvie Malmsten för att testa. Det gick bra att spela på gitarren, men den gick inte sönder när Malmsten svingade den mot golvet. Den nya strukturen är också lämplig för att bygga lagringsenheter för energi från solceller. JE-Medic AB, Gävle Företaget grundades av Lars Jern för 25 år sedan. – Jag har jobbat inom läkemedelsindustrin därefter på Ahlgrens och hade därför goda erfarenheter av tillverkningen av pastiller när vi startade JE-Medic, sa Lars Jern. Allt fler företag började intressera sig för GMP, Good Manufacturing Practice, som är ett system för att säkerställa att tillverkning och kontroll ständigt sker i enlighet med gällande läkemedelsnormer. Inte enbart läkemedelsföretag är intresserade av GMP utan också alla företag som erbjuder olika slags pastiller. – Vi tillverkar produkter och varumärken för kunder både i Sverige och i andra länder, sa Lars Jern. Hittills har vi inte marknadsfört egna varumärken för att undvika konkurrens med våra kunder. Men nu är ett eget varumärke på gång som finns på engelska marknaden. Månses Design AB, Söderhamn Företagets ägare Malin Eliasson hade tyvärr inte möjlighet att närvara, så hon får sitt diplom vid ett senare tillfälle. Månses Design med ett koncept för det dukade bordet men som även designar egna produkter. Företaget har också en butik i Stugsund det finns möjlighet att prova produkterna samt testa och känna på företagets porslin. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök Ahlgrens Donationsfond

Ove Anonsen • Foto: P-E Jäderberg • foretagsbladet.se


NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

Dags för Mångfaldspriset Gävleborg 2020 Nu är juryn och arbetsgruppen för Mångfaldspriset Gävleborg 2020 igång. Arbetet inleddes med ett möte hos 2019 års pristagare på Orbaden Spa & Resort i Hälsingland - för att dela reflektioner, inspel och idéer inför kommande nomineringsprocess, prisutdelning och seminarium. I gruppen för Mångfaldspriset 2020 ingår Andreas Garp (Mellansvenska Handelskammaren), Ulrika Malmqvist (StyrelseAkademien Gävleborg och Movexum) Hanna Rudolfsson (Almi Företagspartner), Tomas Ahlbäck (Nordea) Staffan Thegel (Sörby Handelsträdgård), Emelie Lundin (Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg), Ida Mörtsell (Rottneros AB), Mats Hindström (Länsstyrelsen Gävleborg) samt Helene Åkerström Hartman (Orbaden Spa & Resort) Snart öppnar också länken så att man kan börja ta emot nomineringar på styrelser i företag eller föreningar i Gävleborg. Organisationer som kan förelås är de som på ett framgångsrikt sätt utvecklar sin verksamhet och arbetar med ett mångfaldsperspektiv för att öka tillväxten, delaktigheten och kompetensförsörjningen i vår region. Nomineringen kommer att vara öppen för alla att föreslå vem som ska bli vinnare av Mångfaldspriset 2020.

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Nygatan 17 i Winn-huset www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Intresserad av global expansion för att växa lokalt? STIFTELSEN

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond för främjande av internationell Handel

Stöd nyföretagandet i regionen!

Sök stipendium som premierar internationella satsningar som ger tillväxt på hemmaplan! OBS! Ansök senast 31 okt 2020. Ansök: ahlgrensdonationsfond.se

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

Joe Formgren • effectplus.se

026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Goda läkemedel från Gävle Jemedic utvecklar och tillverkar mjuka och välsmakande pastiller som används som läkemedel, medicinteknik och kosttillskott mm. Vi tillverkar även de populära mjuka gelebjörnarna, som innehåller både vitaminer och mineraler till barn. Vi är marknadsledande i vår bransch och ett av de första företagen i världen att tillverka alla slags pastiller med GMP* standard. På Jemedic arbetar vi ständigt med att utveckla pastiller för nya områden. * Good Manufacturing Practice = God tillverkningsstandard för tillverkning av läkemedel

Fördelar för konsumenten: • Snabb upptagning i blodet via munnens slemhinnor • Lätta att bära med sig • Inget behov av vatten • Välsmakande under längre tid • Idealiska som barnpastiller • Möjlighet att dölja bismaker

Jemedic AB Lötängsgatan 7, Gävle 026-54 45 80 www.jemedic.se

13


Ledning och styrning Brynäs IF

Torsdagen den 13 februari bjöd StyrelseAkademien och Brynäs IF in till en intressant och spännande eftermiddag och kväll där besökarna fick lyssna till Brynäs IF´s ordförande Jürgen Lorenz och klubbdirektören Michael Campese om de utmaningar som finns i att leda en idrottsförening på högsta elitnivå. Eftermiddagen inleddes med att StyrelseAkademiens ordförande Arnfinn Fredriksson och verksamhetsansvarige Kjell Gunnarsson berättade om kommande utbildningar och flera intressanta aktiviteter. Därefter höll Alexander Bäcklin ett mycket intressant och engagerande fördrag klubbens fantastiska historia med flera okända anekdoter innan han kom till satsningen och det stora sociala åtagandet Brynäs IF gör med En bra start och det unika samarbetet med UNICEF. Jürgen och Michael berättade på ett mycket öppenhjärtligt sätt om den turbulenta tillvara det är att driva en sådan här organisation på elitnivå. Bokstavligen ömsom vin och vatten. Det var också intressant att höra hur de lagt upp arbetet mellan styrelse och ledning och hur det kommunicerade internt. Hållbarhet är honnörsordet och samtämmighet råder om att det finns inga quick fix vare sig det gäller ledning, styrning eller prestationer på plan. Efter fördedragen intogs en gemensam buffé innan hockeylaget fullbordade kvällen med guldkant på tillvaron genom att besegra serieledande Luleå med hela 5-1. Hela hallen stod upp och applåderade laget för sin insats när slutsignalen ljöd. Vi vill passa på att lyfta på Brynäskepsen och även tacka styrelse och ledning för en bra start, en riktigt trevlig kväll och önskar all lycka till med den ambitiösa och långsiktiga målsättningen.

Några röster från deltagarna

– Jag känner personligen en väldig stolthet att få vara supporter till Brynäs IF, dels det sportsliga där vi fíck se Brynäs glänsa mot Luleå, men kanske framförallt för den samhällsinsats som Brynäs gör inom ramen för ”En Bra Start”. Det arbete som görs med våra ungdomar behövs så förtvivlat väl i ett samhälle där fler och fler inte riktigt ”hittar in”. Arnfinn Fredriksson, StyrelseAkademien Gävleborg – En riktigt bra nätverksträff med intressanta föredrag om En Bra Start samt styrelsearbetet i Brynäs IF. Jag fick en del nya insikter i samspelet mellan styrelse och operativ ledare som i Brynäs fall verkar fungera riktigt bra. Höjdpunkten var Brynäs 5-1 seger mot serieledarna! Daniel Blomquist, Nordlo Gävle – Verkligen en givande och trevlig eftermiddag och kväll. Så kul att Brynäs vann också. Camilla Westman, Fastighetsmani – Jag känner stolthet i det sociala engagemang som Brynäs visar i en Bra Start och att de driver den frågan i övriga hockeysverige - även om det kan blåsa rejäl motvind ibland. Ungdomarna är det viktigaste vi har - det är framtiden. Staffan Thegel, Sörby Handelsträdgård AB – Fantastisk intressant att höra Brynäs från insidan och förutom det sportsliga finns också ett djupt samhällsengagemang. Dom jobbar med hållbarhet på riktigt. Kjell Gunnarsson, StyrelseAkademien Gävleborg

Joe Formgren • effectplus.se

Är du egenföretagare eller frilansare som söker riktigt prisvärd arbetsplats? - då är du välkommen till Coffice på Templet - 300 meter från Centralstationen Flexplats Skrivbordsplats Kontorsplats

995 kr/månad 1495 kr/månad 2495 kr/månad

• Snabb wifi, garanterad sittplats och dessutom tillgång att arbeta i alla lediga lokaler. • Access 24/7 via personligt kodad nyckel • Eget låsbart skåp för förvaring • Flera kylskåp, kaffebryggare, vattenkokare och microvågsugnar • Medlemsskap ingår i effectplus.se • Trevligt umgänge och välstädade toaletter • Halva priset vid bokning av mötes- och konferensrum. Tel. 026-126 126, 511 000. Mer info och konferenspriser: mediatemplet.se/coffice-pa-templet

14


Visst har det blivit bättre och enklare att driva företag Ur vissa avseenden har det på flera håll blivit enklare och bättre att driva företag i Gävleborgs län, inte minst jämfört med för några decennier sedan. Men nog finns det utmaningar att tackla. Välfärdens finansiering och kommunernas ekonomi ser ut att bli en ödesfråga i Gävleborgs län de kommande åren. Men allt för många politiker fokuserar mer på hur pengarna ska fördelas än hur de ska skapas. Den senaste tiden har ekonomin i Sveriges regioner och kommuner varit en minst sagt het politisk fråga. På nationell nivå har riksdagens partier budat mot varandra om vem som är villig att ge mest pengar till välfärden, i form av bidrag till kommuner. Men ännu en gång går partier och politiker i fällan att lägga allt sitt fokus på att diskutera hur mycket av skattekronorna som ska spenderas, men desto mindre på frågan om hur dessa skatteintäkter ska skapas.

Var fjärde skattekrona

Småföretagen och deras anställda i Gävleborgs län står för 3,4 miljarder – ungefär var fjärde skattekrona - av kommunernas intäkter varje år. 45 900 personer går varje dag till jobbet på ett mindre företag i Gävleborg, vilket är fler än i de större företagen. Sedan 1990 har det skapats 14 100 nya jobb i Gävleborgs småföretag samtidigt som antalet anställda i den offentliga sektorn och i de större företagen har minskat med över 5000 tjänster. Ur vissa avseenden har det på flera håll blivit enklare och bättre att driva företag i Gävleborgs län, inte minst jämfört med för några decennier sedan. Synen på entreprenörskap och politikers attityder mot företagare har blivit mer positiv. Digitalisering och globalisering har för många företagare öppnat upp nya marknader som gör det lika enkelt för en företagare i Sandviken att sälja sina varor och tjänster till konsumenter i San Francisco som till invånarna i Svalöv.

Kul med Coffice på Templet Anna Carina Alfsdotter välkomnas till Coffice på Templet av Joe Formgren.

Anna Carina Alfsdotter har nyligen flyttat in med sitt företag Alfsdotter Coach & Konsult hos Templet på Muréngatan i Gävle. Hon hyr en fast kontorsplats där hon vid behov kan lämna sina saker mellan gångerna hon är i lokalerna. – För mig är det värdefullt att ha ett kontor som ger mer sociala kontakter än att bara arbeta hemma. Jag har nu en centralt belägen och trevlig arbetsplats i kreativ miljö. Där blir också jag kreativ! På Coffice på Templet kan man välja mellan egen kontorsplats, garanterad skrivbordsplats eller en mycket prisvärd flexlösning där du får nyttja de flesta av fastighetens utrymmen och faciliteter på mer än 600 kvadratmeter att arbeta och mötas i. – Jag ser fram emot nya arbetskamrater när Templet nu öppnat upp för Coffice. Ett koncept där vi arbetar och fikar var för sig, eller tillsammans om det passar. Vi kan också anordna gemensamma event som frukostar och föreläsningar, AW eller nätverka på andra sätt. Jag berättar gärna mer om varför det här fungerar så bra för mig. Läs hela artikeln på effectplus.se sök coffice

Anna Carina Alfsdotter • effectplus.se

Service av mobiltelefoner sedan -98

Öppettider: Mån-Fre 08.00-17.00 Lunchstängt: 11.45-12.45 Tel: 026-18 80 15 www.telecomservice.se

Största tillväxthindret för företagare

Men stora utmaningar återstår. Kriminalitet har under de senaste åren blivit en faktor som förpestar tillvaron för många företagare och deras anställda, särskilt inom handeln. Att lyckas hitta och rekrytera rätt kompetens är det största tillväxthindret för företagare i hela länet. Onödiga regler, höga avgifter och brist på förståelse från politiker och tjänstemän fortsätter på många håll att hämma företagandet. Välmående företag är helt avgörande för en positiv utveckling i en kommun eller region. Utöver den service och tjänster som småföretagen står för, bidrar de till sysselsättning och därmed också till de skatteintäkter som möjliggör kommunal välfärd. Av just den här anledningen fortsätter vi elda på kommunerna i en småföretagarvänlig riktning och fortsätter vara en regional och lokal blåslampa för att inte politikerna ska tappa fokus. Nu pågår det en budgivning om välfärdens finansiering. Vad som hade varit ännu bättre vore en budgivning om förbättrade villkor för Gävleborgs företagare så att den gemensamma kakan kan bli ännu större.

Vi utför snabba reparationer på mobiltelefoner och läsplattor.

N Strandgatan 29, Gävle

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR nybyggnAtiOneR seRvice

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg

Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se 15


Nya tag för ett förbättrat företagsklimat i Gävle

Ett stort antal av Gävles företagare slöt upp tillsammans på Gävle Innovation Hub onsdagen den 12 februari då Gävle kommun bjöd in till en uppföljningsträff med tema ”Nya tag för ett förbättrat Företagsklimat”. Frukostmötet var en uppföljningsträff för vad som har skett i arbetet med Näringslivsprogrammet under andra programåret 2019 och samtidigt en kick-off för 2020. Ledande politiker och tjänstemän var på plats och redogjorde för förra årets genomförda aktiviteter men fokus låg på de gemensamt prioriterade aktiviteterna för 2020 som skall göra skillnad. Moderatorn Annika Janglund hälsade alla välkomna och presenterade Näringslivsprogrammets ledord: Kommunikation - Dialog - Utvärdering - Uppföljning. Därefter inledde vice ordförande i kommunstyrelsen Helene Åkerlind med betydelsen av att både politiker och tjänstemän måste för bättra sig inom i tre prioriterade områden i form av upphandling, dialog och attityd. Under 2019 hade man arbetat fram hela 66 olika punkter som måste förbättras för ett bättre företagsklimat.l Näringslivsdirektör Mattias Durnik berättade att man nu kokat ned det till 6 stycken prioriterade områden: • Utveckla kommunens företagsservice • Utveckla kommunens kommunikation avseende företagsfrågor • Strukturerade näringslivs- och branschdialoger • Bilda ett kompetensutvecklingsråd - branschvis • Bilda ett upphandlingsråd tillsammans med näringslivet • Byggklar mark för lokala företag och nyetableringar

Några röster

Några röster från mötet vad man anser vara viktigast och bör prioriteras för att vi skall få ett mät-och märkbart förbättrat företagsklimat. – Det bästa som framkom var att det var en positiv anda. Vi drar alla åt samma håll och talar samma språk. Viktigt att vi gör uppföljningar av det vi har en dialog om. Gör vi inte rätt så gör vi om eller ändrar riktning så att det vi sagt ska göras blir gjort. Samt att vi använder ett ”språk” som alla förstår. Enkla redovisningar om vad som gjorts. Att bilda kompetensutvecklingsråd branchvis verkar klokt.Då får vi snabbare förändringar till det bättre. I övrigt så tycker jag att Gävle Kommun och näringslivet börjar närma sig varandra på ett märkbart sätt. En ny anda och förändring som jag tror kommer att göra att vi hamnar högre upp på listorna. Men vi måste vara tålmodiga. ”Rom byggdes inte på en dag”! Birgit Elonen, Murtek - DinStad – Den samsyn som finns på vad som ska och behöver göras tycker jag var det bästa. För det är ett jobb vi måste göra tillsammans. Vi behöver fler goda lokala affärer och dialoger som leder till förändring. Att vi dels har branschvisa och geografiska samtal och råd. Att vi också samlas kring frågor så som parkeringsråd. Alla av de sex prioriterade områdena bör prioriteras men jag ser extra fram mot vår utredning kring osund konkurrens, där kommunen konkurrerar osunt med våra lokala företag. Jag hoppas också mycket på arbetet med att ta fram en näringslivskonsekvensanalys för att använda oss av inför de beslut som ska fattas i kommun. Det här var ett möte med mycket energi och fokus inför framtiden och vårt gemensamma arbete. Helene Åkerlind, Vice ordförande i kommunstyrelsen 16

– Mycket bra att kommunen ska göra konsekvensanalyser för näringslivet inför kommunala beslut. Ett gammalt förslag som äntligen realiseras. Viktigast nu är dialog, dialog och sen verkstad. Kortare handläggnsingstider för att få fram byggrätter, bygglov och fastighetsbildning. Mer Byggklar mark för lokala företag och nyetableringar behöver prioriteras. Öppna t.ex. snabbt upp Tolvfors Logistikpark. Högskolan och Region Gävleborg har tunga uppdrag att främja tillväxt och jobba med kompetensförsörjning, forskning och utveckling. Deras synlighet saknas så de måste välkomnas in i matchen för att gemensamt skapa ett bättre näringslivsklimat. Lennart Sjögren, Analys & Utveckling AB – Mycket bra och kul med det stora deltagandet, intresset och engagemanget från alla för att bidra till att göra Gävle och Gävles näringslivsklimat bättre. Viktigast nu är att vi fortsätter vår kommunikation med varandra och verkligen lyssnar in varandras uppgifter och situationer för att förstå varandra ännu bättre. Bland de sex prioriterade områdena vill jag fokusera på företagsservice och vår kommunikation och information kring näringslivsfrågor. Utanför de valda aktiviteterna vill jag att vi hittar former för att nå ännu fler av Gävles företag än vi gör idag. Göran Arnell, Kommundirektör – Det bästa generellt tyckte jag var att nu var inställningen - Vi gör det här tillsammans! Vid tidigare möten har dessvärre tjänstemännen mest gått i försvar och verkar inte riktigt förstått problemet. Jag är fortfarande övertygad om att grundproblemet är inställningen till oss företagare. Inställning och förståelse, framförallt för oss småföretagare måste prioriteras. Alla är inte ekonomiskt oberoende med oceaner av tid. Annika Wiberg, Gavle Central Konferens

Joe Formgren • effectplus.se


Öka kunskapen med styrelseutbildning Rätt kunskap och kompetens för uppgiften är viktig oavsett vilken verksamhet det handlar om. Att leda och styra en verksamhet ställer speciella krav. Inom StyrelseAkademien inriktar vi oss speciellt på styrelsens uppgifter och de som jobbar i anslutning till en styrelse. För att tillgodose kompetensbehovet erbjuder StyrelseAkademien ett antal utbildningar, från korta introduktionsutbildningar till fyradagars masterutbildning. Lokalt i Gävleborg har vi också en specialanpassad halvdagsutbildning ”Insikt i styrelsearbete” som riktar sig direkt till den enskilda styrelsen. En mer omfattande Certifieringsutbildningen ”Rätt fokus” som syftar till att fördjupa kunskapen i bolagsstyrning och styrelsearbete, kommer att genomföras i Gävle under två dagar, den 27 mars och 3 april. En av StyrelseAkademiens medlemmar som gått styrelseutbildningen Rätt fokus är Jan Lissåker på Sandvik. – Jag har lång erfarenhet av ledningsgruppsarbete och har även arbetat i ett antal styrelser genom åren. Strategiarbete och företagsstyrning intresserar mig och min ambition var att få en bättre struktur och bas att stå på i detta. Utbildningen gav det jag sökte, en bra bas, en bättre struktur och en större förståelse för vad det innebär att jobba i en styrelse samt vilket ansvar och vilka skyldigheter man också har som styrelseledamot. Dessutom fick jag ett bra nätverk av trevliga, intressanta och kompetenta människor. Läs hela artikeln på effectplus.se sök styrelseutbildning

StyrelseAkademien • effectplus.se

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gä KO 17


Vill du ha ett bättre näringslivsklimat? Då behöver vi hjälpas åt! För att skapa en bättre vi-känsla där alla drar åt samma håll och där alla känner sitt ansvar för att vi ska få ett bättre näringslivsklimat behöver politiker, tjänstemän och företagare arbeta gemensamt mot samma mål. Företagen är välfärdsskapare och möjliggör mer pengar till skola, vård och omsorg - något som är viktigare nu än någonsin när vi lever längre och studerar högre upp i åldrarna. Det är från alla små och medelstora företag de flesta skatteintäkter kommer. Företagen är som en generator i samhället och skapar 4 av 5 nya jobb. Därför måste vi skapa bättre förutsättningar att starta och driva företag i Gävle kommun. Det kan se väldigt olika ut från bransch till bransch, men vi kan göra det tillsammans om vi känner till varandras behov och problem. • Det behöver exempelvis finnas mer verksamhetsmark både för nya etableringar och för befintliga företag att växa på. • Företagen måste hålla reda på ca 45 000 lagar, vilket är svårt att hinna med om de också ska driva sina verksamheter. Gävle kommuns tjänstemän är specialister på sina områden och deras kunskap behövs för att hjälpa och stötta företagen så att de kan göra rätt. De behöver i sin myndighetsutövning vara mer rådgivande. • Småföretagen för den största andelen av skatteintäkterna i 208 av Sveriges 290 kommuner (Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2019). Gävle ligger på plats 250 och den placeringen behöver förbättras i samarbete med Gävle kommun. • 4 av 5 jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Vi måste hjälpas åt så det blir fler sådana företag som växer! Instagram: #4av5jobb • Vi i Gävles Företagarföreningar har ett mycket bra samarbete med kommunen som gör att vi har stora möjligheter att föra fram företagens problem och få hjälp med att se hur man kan lösa dem. Det sker vid regelbundna dialogmöten med kommunledningen, berörda politiker och tjänstemän. Vi har ett särskilt bra samarbete med näringslivsenheten, där vi finns med i flera olika referensgrupper. Men vi behöver bli fler medlemmar i företagarföreningarna för att ge oss mer muskler! Företagare finns inom så många områden och branscher att det är svårt för oss inom företagarföreningarna att förstå och bearbeta alla olika behov och problem. Vi behöver fler företagare som kan engagera sig och arbeta för en förändring. Ju fler vi blir desto starkare blir vi och dessutom kan vi blir fler som delar på arbetet för att skapa en bättre gemenskap som även stärker våra företag. Vi behöver båda stora och små företag: friskolor, vårdföretag, hemtjänst, städ, frisörer, bagare, målare, snickare, murare, bilförsäljare, butiker, matproducenter, restauranger, mekaniker, svetsare ja ALLA! Välkommen till Gävle Företagarföreningar!

Ralph Brodin Brynäs Företagarförening effectplus.se 18

Från idé till verksamhet Gävle kommun har tagit krafttag för att förbättra företagsklimatet och som ett led i samarbetet hade Gävle Företagarföreningar önskemål att få veta mer om hur kommunen arbetar. Därför bjöds föreningarna in till ett frukostmöte 5 februari på Förvaltningshuset. Ett 25-tal företagare bänkade sig för att få veta mer om kommunen. ​ va Jackson, Sektorchef Livsmiljö Gävle, hälsade företagarna välkomna E och presenterade dagens program - från idé till verksamhet. – Hur ska Gävle se ut i framtiden och hur vill politiker och medborgare att det ska se ut, sa Eva Jackson. Vi är angelägna om att få in sådana synpunkter. Gävle har för närvarande 102 000 invånare och vi räknar med en ökning till 120 000 år 2030. Hur möter man deras behov av omsorg, skolor m.m?

Övergripande planering

Karin Theuer, Mark- och exploateringsstrateg – Det behövs mer verksamhetsmark, för såväl bostäder som för företag, som antingen flyttar inom kommunen eller som flyttar hit, sa Karin Theuer. På gång bland annat är en ytterligare järnvägsstation, Gävle Västra, Ev. ny centralstation samt utveckling av Näringen med bostäder. – Hållbara bostäder på Näringen ingår i ett avtal med svenska staten, sa Eva Jackson. Men där måste vi undersöka förutsättningarna först, till exempel om det finns föroreningar i marken, vad händer vid en höjning av havsnivån mm. Jan Karlgren, Mark- och Exploateringschef – Vi är 21 anställda på Mark- och Exploatering varav 6 konsulter och vi har för närvarande cirka 50 projekt igång. Bland annat så köper och säljer vi mark för exploatering av både bostäder och företag. Marken kan också upplåtas med tomträtt alternativt arrende. – Microsofts markköp är den hittills största enskilda affären som Gävle kommun genomfört, sa Jan Karlgren. – Vi behöver vara flexibla när det gäller olika upplåtelseformerna och anpassa oss efter köparens önskemål, sa Jan Karlgren. – Mark- och exploatering förädlar, utvecklar och säkrar kommunens långsiktiga markförsörjning, sa Jan Karlgren. Vi leder alla byggprojekt på kommunal mark och vi tar fram och färdigställer lämpliga områden där Gävle kan växa.

Ulrica Olsson, Planchef – Den fysiska planeringen styr den framtida mark- och vattenanvändningen och vad man får göra på sin fastighet, sa Ulrika Olsson. Vi har en skyldighet att även ta tillvara enskilda intressen som miljö och kulturmiljö, som Länsstyrelsen hanterar, men också för grannar och naturligtvis exploatören. Den fysiska planeringen styrs också av bland annat Plan- och Bygglagen samt Miljöbalken. Politikerna vill också ha ett ord med i laget! – Om man ska bygga så bör man först kolla att projekten stämmer överens med gällande detaljplan, sa Ulrika Olnsson. Vi rekommenderar att man inte ritar och projekterar för mycket innan man får besked om det. Man bör också vara noga med att involvera alla berörda parter i planerna. Anna Tengqvist, Bygglovschef – Vi handlägger cirka 1 000 bygglovsärenden varje år, sa Anna Tengqvist. Det handlar om både ny- och om- eller tillbyggnad. – Plan- och bygglagen är den lagstiftning vi ska arbeta efter, sa Anna Tengqvist. Det är viktigt att det blir bra för våra medborgare idag men också för kommande generationer. Man ska kunna känna sig trygg med både omgivningen och att bostaden är hälsosam, ekonomisk och energisnål. Men det är också viktigt med tillgängligheten! – Vi kommer också att införa e-tjänster som underlättar för våra kunder och effektiviserar vår handläggning, sa Anna Tengqvist. Vi kommer också att införa öppet ritningsarkiv. dels så att det blir enklare åtkomst för kunder och dels för att spara tid för handläggarna. Läs hela artikeln på effectplus.se sök Gävle kommun

Text och foto: Torbjörn Edlund • effectplus.se


Att utvärdera och förfina ger bättre struktur När jag för många år sedan arbetade som kvalitetschef blev jag ofta påmind om att det som saknades för att vi skulle höja kvaliteten var att vi utvärderade hur ”bra” det blev av det vi hade gjort och förfinade hur vi skulle göra nästa gång för att det skulle bli ”bättre”. Jag kände igen det från vad jag brukade höra och läsa om den klassiska kvalitetsmodellen Deming-cirkeln, också kallad PDCA-cykeln. Av cirkelns steg Plan-Do-Check-Act som krävs för att åstadkomma ständig förbättring, är det alltför ofta bara Plan och Do som genomförs. Det kan rent av hända att en del nöjer sig med Do-Do-Do-Do och bara hoppas att det ska bli bättre någon gång.

Om och om igen, runt, runt

Just i dessa dagar har jag i det lilla påtagligt fått uppleva hur kraftfullt det är att utvärdera och förfina när man vill att något ska bli bättre. Utan att jag vet hur det gick till, blev jag för några helger sedan intresserad av banjo och just nu håller jag på att lära mig spela detta säregna instrument. Högerhandens plockade arpeggio-figurer (som kallas ”rolls”) utförda med plektrum på tumme, pekfinger och långfinger är centrala för den banjospelstil jag är ute efter. Man övar bäst på dessa rolls genom att spela dem om och om igen, runt, runt, timmar i sträck. Jag gjorde så och det gick tämligen trögt. Men, när jag lyssnade noga på hur det lät (”Check”) och justerade en fingerposition eller rätade upp handen ett uns mellan varje runda (”Act”) gjorde det avsevärd skillnad. Efter en stund spelade handen som av sig själv de figurer som först känts alldeles oöverstigliga att bemästra. De många små, medvetna förfiningarna gav resultat. Än har jag långt kvar, men jag har kommit längre än jag först trodde att jag skulle göra. I all enkelhet påminner mig detta om att det finns många fler återkommande aktiviteter som görs i de verksamheter jag hjälper som skulle lyckas bättre om de mer medvetet utvärderades och förfinades.

Gör så här

Känner du igen (slår mitt exempel till och med an en ton?) att du eller ni i er organisation hoppar över utvärderandet och förfinandet för ofta, ta ett strukturfrämjande tag idag genom att: 1 Tänk efter vilken återkommande uppgift eller aktivitet du gör som skulle kunna ge bättre resultat än den gör idag. Det kan vara något du gör då och då själv eller något ni gör tillsammans. Är det rentav ett återkommande möte? 2 Hitta på ett sätt att lägga till ett utvärderingsmoment direkt efter att aktiviteten gjorts. Det behöver inte vara en utvärderingsenkät, utan kan vara att du lägger till en ”Hur gick det och vad skulle kunna göras bättre?”-fråga i slutet av checklistan ni brukar följa eller att du adderar en ”Utvärdering”-punkt i standardagendan för det återkommande mötet eller att du sätter upp en skylt där uppgiften utförs som påminner dig om att du ska reflektera kort över hur det gick. 3 Se om du redan nu kan ta reda på när det är dags att utföra uppgiften nästa gång, så att du kan göra dig beredd på att du också ska komma ihåg utvärderingen den här gången. 4 När det är dags, lägg extra fokus på att studera hur ni gör det ni ska göra, så att utvärderingen går lätt att genomföra mot slutet, eftersom du har samlat på dig gott om stoff under tiden. 5 Hitta på åtminstone någon förfiningsåtgärd till nästa gång uppgiften ska utföras. Det gör inte så mycket att det är något litet, bara det är något, för till slut blir de små stegen tillsammans ett stort kliv framåt. I förenklingsboken skriver jag om hur James Dyson gjorde 5 127 prototyper med en liten förbättring mellan varje innan den första påslösa dammsugaren Dyson DC01 var klar. Trägen vinner.

Bättre och bättre

Om du utvärderar och förfinar det du gör återkommande, kommer du att ständigt förbättra ditt arbetssätt och dina resultat med det. Är du som jag, kommer du också att njuta av hur upprymd du blir av att se något bli bättre och bättre, dag för dag.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com

M/S Emma behöver fler vänner M/S Emma har trafikerat Storsjön i Gästrikland sedan 1904. Hon är en vacker och mycket välbekant symbol för Storsjön och dess båtliv. Sedan 1970-talet har hon ägts och drivits av Sandvikens Segelsällskap. M/S Emmas intäkter kommer från de dagliga turer som hon gör enligt tidtabell under sommaren, men också från beställningsturer för företag, organisationer och privatpersoner. – Intäkterna täcker dock inte drifts- och underhållskostnaderna för Emma, berättar Per Nilsson, VD Storsjöns Båtliv AB. Under 2019 tog vi dessutom ett större lån för att göra nödvändiga nyinvesteringar i räddningsutrustning, toalett och ljudanläggning. Som företagare i Sandviken och Gästrikland så klappar förhoppningsvis ditt hjärta lite extra för Emma, och nu kan du och andra hjälpa oss att säkerställa hennes framtid på Storsjön genom att ge ett bidrag på 1904 kronor, Emmas tillverkningsår, eller mer till hennes underhålls- och reparationsfond. Förutom att du bidrar till att bevara Emma i trafik, blir ditt företag en uppskattad medlem i den nystartade gruppen Emmas Vänner, vars syfte är att bidra till Emmas fortlevnad. – Dela gärna vidare och vi tackar på förhand för både bidrag och för stöd för att bevara M/S Emma i trafik på Storsjön, hälsar Per. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök Storsjön

Storsjöns Båtliv • effectplus.se

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

radiostation! -- din dinlokala lokala radiostation!

RAD GÄV

Med den mest blandade musiken • Lyssna mera och annonsera för en låg kostnad till många flera!

-

Kontakt och lyssna live: www.radiogavle.se • 102,7 mhz Medverka från 916:- månaden 070-679 79 00, 026-126 126 19


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Politiker svarade och förklarade Jonas Alm, Ralph Brodin, Therese Metz, Marie Berg och Helene Åkerlind.

Hur är läget för Gävle kommun och hur tacklar man situationen? Gävle Företagarföreningar bjöd in Gävles 5 kommunalråd för att informera under ett möte den 16 januari i Gasklockornas restaurang. Kommunalråden har många engagemang vilket innebar att Åsa WiklundLång (S), Jörgen Edsvik (S) och Erik Holmestig (C) inte hade möjlighet att närvara. Men de hade skickat en gemensam videohälsning till deltagarna på frukostmötet. Helene Åkerlind (L) och Therese Metz (MP) fick dra hela lasset och det gjorde de med bravur.

Gävle kommun, svar och förklaringar

tet ! i l a V ed k m r a b V i job

– Vi står inför stora utmaningar, främst inom våra kärnuppdrag som är vård, skola och omsorg, och för de verksamheterna har vi upprättat en kommunplan, sa Helene Åkerlind. Vi har som alla kommuner mer verksamhet än vad vi har pengar, men vi har ett bättre läge med en positiv trend och till skillnad från många andra så växer Gävle kommun. – Vårt omställningspaket innehåller en satsning på 1.000 fler till arbete och som ska leda till att fler Gävlebor ska komma i egen försörjning, sa Therese Metz. Totalt 12 miljoner kronor satsar vi på det. Dessutom ska man arbeta för ökad användning av digitala lösningar inom kommunens verksamheter och på det satsa 7 miljoner kronor. Under mandatperioden gör Gävle kommun rekordinvesteringar på över 6 miljarder kronor, till största delen handlar det om nya förskolor, skolor och infrastruktur. Gävle kommun satsar också på att bli en mer attraktiv arbetsgivare. – 2,5 miljoner satsas för att stärka medarbetarnas villkor, sa Therese Metz. Bland annat höjs friskvårdsbidraget till 1.500 kronor per medarbetare. Utvecklingen med fler vuxna i skolan ska också fortsätta. Kommunen söker statsbidrag för 40 lärarassistenter i skolan med 50 procent av finansieringen vardera från staten och Gävle kommun. – Vi behöver påtagligt förbättra möjligheterna att bedriva företag i Gävle, sa Helene Åkerlind. Vi har omorganiserat och har i år fått en ny näringslivsavdelning. Gävle kommun bygger också upp en ny lokal inköps- och upphandlingsavdelning eftersom man sedan 1 januari lämnat Inköp Gävleborg. – Fokus är på förbättrad dialog med lokala näringslivet och utveckling av kommunens arbete med upphandlingar, sa Helene Åkerlind. – Det är också viktigt att Gävle kommun inte konkurrerar med de privata företagen, sa Helene Åkerlind. Vi håller på med en genomgång av verksamheten ur den synvinkeln.

höga ambitioner att bli en hållbar och klimatneutral kommun.

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

– En satsning på investeringar i cykelvägar genomförs 2020-2021 med 20 miljoner kronor per år och en intern cykelpool införs för fler hållbara interna resor, sa Therese Metz. Kommunstyrelsen får i år i uppdrag att påbörja ett samordnat och strategiskt arbete för ett klimatneutralt Gävle och mer hållbara transportsystem i Gävle kommun och vi anslår till det 2 miljoner kronor. Under 2020 beslutar man också om ett nytt uppdaterat miljöstrategiskt program med åtgärder för att se till att Gävle klarar målet om att vara en av Sveriges första klimatneutrala kommuner. – Vi behöver en välfärd som invånarna kan lita på, sa Helene Åkerlind. Äldreomsorgen får därför 23 miljoner kronor i utökad budget för att tillgodose det ökande behovet av hemtjänst. Under 2020 påbörjas dialoger med Gävles seniorer för att ta fram en redovisning av nuläget i kommunen och i nästa steg en handlingsplan för arbetet med en mer äldrevänlig kommun. – När det gäller gratis bussresor för pensionärer uppmanar vi dem som har Länskort att inte ta ut pensionärskortet, sa Helene Åkerlind. Annars tvingas kommunen betalat dubbelt för gratisresorna. Läs hela artikeln på effectplus.se sök Politiker svarar

Brynäs Företagarförening • effectplus.se 20


Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

www.platverkstan.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

21


10 bilköp med 100% eldrift 2020 sägs bli året då elbilen slår igenom på allvar och sett till modellutbudet är det högst troligt. Mängder av elektrifierade nyheter väntar bakom kulisserna och många kanske undrar varför just nu? Det finns en logisk förklaring – 2020 är nämligen startåret för EU:s nya utsläppsregler, vilket innebär att biltillverkarnas modellutbud inte får överstiga ett genomsnittsutsläpp på 95 gram per kilometer. För dem som misslyckas väntar böter i mångmiljardklassen. Det är inga småpengar vi talar om, utan bötesbeloppet är spikat till tusen kronor multiplicerat med antal bilar och antal gram över 95. Färska siffror visar att tretton av Europas största biltillverkare kommer att misslyckas och böterna uppskattas till över 150 miljarder kronor. Bilindustrin tvingas alltså att vädra morgonluft och på köpet får vi också renare luft att andas. Varsågoda, här är tio nya bilköp som kör mot strömmen.

Audi e-tron Sportback 50 quattro

I tyska Ingolstadt tillverkas det elbilar för glatta livet och senaste tillskottet är nya Audi e-tron Sportback. Precis som namnet antyder rör det sig om en suv med en coupéformad taklinje medan tekniken delas med ”vanliga” e-tron. Den femsitsiga familjebilen tar dig upp till 34,1 mil och när det är dags att snabbladda batteripaketet på 95,6 kWh så tar det 30 minuter att nå 80 procent. Audi e-tron Sportback finns i tretton olika kulörer som exempelvis Daytongrå, Florettsilver och Plasmablå Pris: 827 000:Räckvidd: 341 km.

Ford Mustang Mach-E Select

Ford är smarta när man lanserar sin första elsuv och drar helt enkelt nytta av sin mest ikoniska modell. Mustang Mach-E finns i en rad olika varianter och inroparen bjuder på 258 galopperande hästkrafter samt bakhjulsdrift. Standardbatteriet är på 76 kWh och har en räckvidd på upp till 450 kilometer. Det som sticker ut mest är dock formgivningen och flera designattribut har lånats ifrån den klassiska ”Mussen”. Nytänkandet bevisas inte minst av att elbilen saknar dörrhandtag – istället manövreras dörrarna med ett simpelt knapptryck. Pris: Ej klart, men 420 000:- i USA. Räckvidd: 450 km.

Honda e base

Att tillverka elbilar är något av en konst och Hondas senaste mästerverk bjuder på en magisk inramning. Formgivningen beskrivs bäst som minimalistisk och den lådformade karossen är något man antingen älskar eller hatar. Drivlinan består av en elmotor på 136 hästkrafter som pinnar på riktigt bra upp till den begränsade toppnoteringen á 145 km/h. Honda rullar onekligen mot strömmen och med fullt krut i 35,5 kWh batteriet så tar man sig 22 mil på en laddning. Vill du synas i trafiken så rekommenderar vi färgen ”charge yellow”. Pris: 370 200:-. Räckvidd: 220 km.

Mazda MX-30 First Edition

Mazdas designfolk har knappast legat på latsidan. MX-30 är deras senaste bidrag till elbilsfloran och den eleganta suven lär få försäljningen att blomstra. Den största snackisen är de bakre ”självmordsdörrarna” som japanerna så fint döpt till ”freestyledoors”. Sår du ett frö innan den 31:a mars så kan du lägga trädgårdsvantarna på en närmast fullutrustad First Edition. I maskinrummet arbetar en elmotor på 142 hästkrafter vars batterier är lite snålt tilltaget med sina 35,5 kWh. Å andra sidan hänvisar Mazda till att medelsträckan som varje EU-bilist kör dagligen ligger på fem mil. Pris: 349 900:-. Räckvidd: 200 km. 22

Mercedes EQC 400 4MATIC

Mercedes EQC är en elsuv som mäter 476 centimeter på längden och är verkligen laddad för att ta sig an dina laster. Väljer du till dragkrok á 11 000 kronor så får man faktiskt dra släp upp till 1 800 kilo. Även utrustningen är generöst tilltagen och redan från start ingår dubbla 10,25-tums skärmar, backkamera, navigation samt flera smarta säkerhetssystem. EQC har begåvats med dubbla elmotorer på 408 hästkrafter och därmed får vi fyrhjulsdrift på köpet. Hundranoteringen rullar på 5,1 sekunder samtidigt som toppfarten begränsats till 180 km/h. Pris: 805 900:-. Räckvidd: 417 km.

Peugeot e-208 Active

Fransmännen har vässat klorna ordentligt - för ska man fightas med redan etablerade elbilskonkurrenter gäller det att ha ett ess i rockärmen och nya e-208 är ett ”lysande” exempel. Kikar vi på designen så är nämligen ljuskällorna det mest utstickande och inspirationen kommer ifrån lejonet i grillen. Fronten lyser upp tillvaron med hjälp av tre huggtänder medan baken har klösmärken. Elmotorn på 136 hästkrafter jobbar tillsammans med ett kraftfullt batteri på 50 kWh, vilket resulterar i en räckvidd på 34 mil. Pris: 359 900:-. Räckvidd: 340 km.

Porsche Taycan 4S

Porsches första elbil har döpts till Taycan och namnet är en sammanslagning av två turkiska ord. ”Tay” betyder livlig unghäst medan ”Can” närmast kan jämföras med själ. Under den välputsade karossen arbetar med andra ord 530 själaglada unghästar som ser till att färden från noll till hundra fixas på fyra sekunder samtidigt som det roliga tar slut först när hastighetsmätaren visar 250 km/h. Men ju snabbare man kör desto snabbare får man räckviddsångest, trots att batterikapaciteten ligger på 79,2 kWh. Pris: 1 170 000:-. Räckvidd: 407 km.

Volkswagen ID.3.

Vad sägs om en nätt elbil på 426 centimeter vars räckvidd i grundutförande räcker till 33 mils körning? Volkswagen ID.3. rymmer upp till fem personer och inte minst 385 liter bagage. På mittkonsolen trånar en tio tum stor pekskärm samtidigt som kupén är ljus tack vare ett stort panoramaglastak. Elmotorn levererar 204 hästkrafter och batteriet finns med tre olika kapaciteter: 45, 58 eller 77 kWh. Undrar du över namnet? Tja, det symboliserar att tyskarna skriver ett tredje kapitel i sin historiebok. Det första handlade om Beetle och det andra om Golf! Pris: 350 000:-. Räckvidd: 330 km.

Volvo XC40 P8 Recharge

Volvo har äntligen hakat på elbilstrenden och nya XC40 Recharge kan till mångas förtjusning utrustas med dragkrok som klarar släp på 1 500 kilo. Göteborgaren har försetts med dubbla elmotorer på totalt 408 hästkrafter och därmed får vi även fyrhjulsdrift på kuppen. Batteriet är på 78 kWh med ett tjog hårdkokta ägg under gaspedalen ska man klara 400 kilometer. När väl kraften sinat så kan man snabbladda från 10 till 80 procent på drygt fyrtio minuter. Använder du däremot en laddbox på 11 kW så snackar vi om 5,5 timmar eller sex mils räckvidd per timme. Pris: 699 000:-. Räckvidd: 400 km.

Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson • CNP AB


Nya och fräscha bilar till förmåNliga priser! personbil - minibuss - lätt lastbil

Kommunens nya Näringslivsavdelning Gävle kommun tar sats för att förbättra företagsklimatet i kommunen, vilket är glädjande för alla Gävlebor och särskilt för alla företagare. Gävles Företagarföreningar hade därför bjudit in Mattias Durnik, ny näringslivschef, för att berätta om planerna i samband med ett frukostmöte i Gasklockornas restaurang den 12 december. Ralph Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening, hälsade ett 40-tal gäster välkomna och särskilt Mattias Durnik, förstås. Mötet inleddes med information från några av de närvarande. Först ut var Jörgen Edsvik, kommunalråd (s), som berättade att Gävle går framåt. - Vi fortsätter att få många förfrågningar om etableringar i vår kommun, sa Jörgen Edsvik. Vi har också startat ett utvidgat samarbete med företagarna i kommunen.

Gävle kommuns nya Näringslivsavdelning

Riggargatan 15, Gävle • 026-12 66 88 www.hyrbilengavle.se

Mattias Durnik är näringslivschef i Gävle kommun sedan augusti i år. Mattias bor i Hudiksvall och har en 20-årig yrkesbakgrund som innehåller arbete inom både kommunalt och näringsliv men också eget företagande! – Jag tycker att jag har en bra grund för det här jobbet från mina tidigare erfarenheter, sa Mattias Durnik. Att driva eller leda verksamheter i olika företagsformer som enskild firma, aktiebolag, ekonomisk förening, eller den nu snabbt framväxande egenanställningsformen, har lärt mig att det kan vara väldigt roligt men inte alltid så glamoröst som många tror.

Vad är nytt när det gäller arbetet med näringslivsfrågor?

• Ansvaret för näringslivsfrågor flyttades till Kommunstyrelsen • Näringslivsutskottet har bildats • Ny Näringslivsdirektör började i augusti 2019 • Näringslivsavdelningen bildades den 1 december 2019 • Start av styrgrupp under ledning av kommundirektören – Vi har också satt upp ett nytt mål, sa Mattias Durnik. ”Påtagligt förbättrat företagsklimat i Gävle” är parollen eftersom företagen är viktiga för att välfärden ska fungera! Läs hela artikeln på foretagsbladet.se sök företagsklimat

Brynäs Företagarförening • effectplus.se

Välkommen till din bilverkstad på Kryddstigen Service och reparationer oavsett fordon och årsmodell

BIL-, MC-, DÄCK & FÄLG-VERKSTAD

Nyhet: Kryddstigen 18 • Gävle • Tel: 026-61 60 75 • dackcentrum.net - Vi löser era fordonsproblem - och bjuder på kaffe! 23


Tack Wolfparts för att ni gör skillnad. Med klimatsmart fjärrvärme bidrar ni till en bättre morgondag.

Vill du också teckna klimatsmart, kostnadseffektiv och trygg fjärrvärme? Hör av dig till oss på hej@gavleenergi.se

Profile for Gestrike Media

Företagsbladet Varen 2020  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Företagsbladet Varen 2020  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland och Älvkarleby kommun.

Advertisement