__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Sommaren 2020

Däckcentrum: En godkänd bilverkstad

Ung Företagsamhet: Världens första digitala UF-mässa

Axmar: Fin säsongsstart

Sörby: Investerar hållbart

Gluggen: Drive-In i Hemsta


Företagsklimatet måste tas på allvar Varje år i slutet av maj publicerar Svenskt Näringsliv enkätsvaren från undersökningen om det lokala företagsklimatet. 1 118 företagare i länet svarade på enkäten som genomfördes under perioden januari till mars av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. I Gävleborg fick fem av tio kommuner ett sämre betyg i år än i föregående mätning. Tre av länets kommuner befinner sig i status quo.

När du är inbokad på tre videomöten och ett webinar samtidigt ... Då behövs ett riktigt bra bredband.

Hälsingekommunerna Ljusdal, Ovanåker och Söderhamn fick i år förbättrat betyg och därmed tog Ovanåker också språnget förbi Hofors som den kommun i länet med bäst sammanfattande omdöme när det gäller det lokala företagsklimatet. Grattis Ovanåker – bra jobbat!

Flera komuner tappar

Att däremot hälften av kommunerna i länet tappar i årets mätning är inte alls bra. I Gävleborg bidrar nämligen det privata näringslivet med sina närmare 77 000 anställda till hela 21 miljarder kronor i skatteintäkter per år och då borde kommunerna vara mer lyhörda, uppmärksamma och serviceinriktade med de lokala företagen, då de vet att intäkterna är oumbärliga för vår gemensamma välfärd.

Omfattande utmaningar

Kommunerna i länet befinner sig i en extremt pressad tid med omfattande utmaningar som en pågående pandemi, låg utbildningsnivå, hög öppen arbetslöshet, svårigheter med rekrytering och matchning, högt skattetryck, ökad försörjningsbörda, låg andel företagsamma personer av befolkningen för att nämna några punkter. Alla kommuner i länet är därför i ett mycket stort behov av ett förbättrat företagsklimat för tillväxt, utveckling och ett bättre mående. Vi vet att ett antal av kommunerna i länet arbetar intensivt och lyhört med att förbättra företagsklimatet, och det är bra. Men frågan måste tas på större allvar av samtliga tio kommuner och komma högre upp på den kommunala agendan.

- Lätt att jobba HEMMA.

Gävle på historiskt låg nivå

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN 2

Gävle KOMMUN

Ta till exempel länets residensstad Gävle. Staden hamnar i årets enkätresultat i ett status quo, och ja, det är ett långsiktigt arbete, men Gävle tillhör en av Sveriges större städer och borde kunna mycket bättre med tanke på bland annat det geografiska läget, resurser och kompetens som staden faktiskt har. Varför går det då så trögt år efter år för länets viktiga residensstad att förbättra företagsklimatet? De svarande företagen pekar på att en ökad förståelse för företag och företagande står högt på deras önskelista. Varför är det fortsatt så svårt för ledande politiker och tjänstemän i kommunerna att börja jobba med sina egna och sina kollegors attityder till företagen, när de samtidigt vet hur viktigt det är för skatteintäkterna? Varför är det så svårt att informera sig och att verkligen jobba för att bli en serviceinriktad myndighet?

Krävs vilja, mod och tålamod

Jag säger det igen (och återigen); det är av yttersta vikt att frågan om det lokala företagsklimatet tas på allvar i alla länets kommuner och att det kommer högre upp på den kommunala agendan – både i politiken och i tjänstemannaledet! För att det ska fungera krävs det vilja, mod och tålamod i en långsiktig gemensam plan med kontinuerlig uppföljning och utvärdering tillsammans med de lokala företagen. Får kommunerna det arbetet att fungera lokalt är mycket vunnet och länet kan bygga på fler företagsamma människor och fler företagare som skapar jobb för länets välstånd.

Gävle KOMMUN

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration nio gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.500 ex. Utkommer 4 gånger per år. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Däckcentrum i Gävle och digital UF-mässa. Priser print 2020. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20%, Trippel 30%, Årsavtal 40%.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Sommaren 2020 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Ta företagsklimatet på alvar

2

Lyckad säsongsstart på Axmar Brygga

4

Gluggens Drive-In i Hemsta

5

Pizzalegenden gjorde comeback

6

Live-streaming i bankvalvet

6

Ny podd av Företagarna och Folkuniversitetet

7

Smart intranät och hemsida

9

Dome Adrenaline Zone i Hemsta Företagspark

11

Ny enhetschef för Gävle kommuns Näringslivsenhet

11

Hur påverkar Covid-19 Gävle Hamn?

12

Sjukskrivningar elaterade till dålig luftkvalitet

13

Företagsakut Gävle stöttar lokala företagare

13

Däckcentrum: En godkänd Bilverkstad i Gävle

14-15

Bumax halverade energianvändningen

16

Eva Cooper: Hålla ihop även när vi håller avstånd

16

I orostider behöver vi hjälpa varandra

17

Det finns köpare till företag

18

Sörby Handelsträdgård investerar hållbart

18

Wibax investerar i Gävleterminal

19

Världens första digitala UF-mässa

20

Högt betyg för Gävle kommun

21

Motor: Hör och hänt i motorvärlden

22

Stiernholm: Gör en S.O.P. för ditt e-postande

23

Minskade mängder avfall och förpackningar?

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2020 Nå alla företag i Gästrikland. Inför varje årstid. Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Horst Mueller

Eva Cooper

David Stiernholm

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

SVENSK PRESS.SE Sommaren 2020

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Nästa nummer 8 september Manusstopp 20 augusti Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Däckcentrum: En godkänd bilverkstad

SVENSK PRESS.SE Ung Företagsamhet: Världens första digitala UF-mässa

Axmar: Fin säsongsstart

Sörby: Investerar hållbart

Gluggen: Drive-In i Hemsta

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta möjliga kostnad. I print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. Radio Gävle 102,7, Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 026-511 000.

3


Lyckad säsongsstart på Axmar Brygga Lördagen den 4 april öppnade Axmar Brygga upp dörrarna med säsongspremiär inför våren. Intresset var stort redan från start och visst fanns det ett uppdämt behov av att träffas och äta god mat i den stora inbjudande restaurangmiljön med Jungfrukustens kanske vackraste utsikt. – Verkligen kul med alla gäster redan från första helgen, säger köksmästare Leif Klövstedt. Vi har haft en strålande start på säsongen. Visst var det en viss osäkerhet då vi öppnade första helgen men till mångas glädje så är ju restaurangen mycket rymlig men ändå inbjudande och trivsam. Gästerna har kommit i en jämn ström hela våren och eftersom vi har placering vid vartannat bord så har det varit välfyllt hela tiden.

En av Sveriges mest populära mötesplatser

Ute på husbilsparkeringen har det rullat in fler ekipage än någonsin från både när och fjärran och Axmar Brygga har verkligen börjat sätta sig som en av Sveriges mest populära mötesplatser för husbilsfolket. – Våra husbilsgäster erbjuder vi att om de önskar äta restauranglagad mat i husbilen så levererar vi det till rabatterat pris. Detsamma gäller våra stugvänner i närområdet som är varmt välkomna att hämta sin mat på restaurangen och sedan njuta i lugn och ro i hemmet.

Axmar Brygga • effectplus.se

Välkomna till Travrestaurangen

på Stallbacken

Lunchbuffé vardagar kl. 09.00-13.30 95:-. seniorer 75:Köp kuponghäfte 10 luncher 950:-, 11:e gratis • Matlådor 60:Varmt välkomna!

www.gavletravet.se • Telefon 026-66 22 22 4


FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Gluggens Drive-In i Hemsta Man har kunnat göra det i många år på andra snabbmatsrestauranger men den 27 april så öppnade regionens kanske snabbaste matleverantör Gluggen en egen Drive-In i direkt anslutning till sin restaurang i Hemsta.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Gluggen serverar färdiga matlådor med husmanskost på flera Gluggar i Gävle, Valbo och Skutskär och har nu utökat sin service med att leverera sina uppskattade matlådor till bilburna gäster som fått en egen infart på andra sidan av huset. – Vi är mycket glada över att nu kunna få erbjuda den här servicen, berättar Johan Björklund, grundare av konceptet och restaurangansvarig. Dels är det ju en del som i dessa tider inte vill vistas i offentliga miljöer och då är det bara att köra fram och göra sin beställning som man är van med i andra snabbmatsställen. Vi kommer ut med maten vilket är praktiskt då man lugnt kan sitta kvar i bilen. Extra bekvämt blir det ju om man gjort en större förbeställning och lugnt kan vänta in sin matleverans.

Gluggen • effectplus.se

Välkommen till Axmar Brygga i sommar Konferenser, Kick-off, jubileum, födelsedagar och högtider. Vi erbjuder egen festvåning och ett par olika konferensrum samt en härlig miljö i kustatmosfär. Krydda med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Smaka årets sommarmeny. Extra generösa utrymmen mellan borden, stor uteservering. Trivsel med fysisk distans och ändå social närhet.

Yngve, Leif och Johan med personal.

Axmarbrygga Havskrog

www.axmarbrygga.se

Boskär, 817 94 Axmarbruk

kontakt@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Guidade historievandringar, hel- eller halvdagspaket, övernattningar och maten förstås. Upptäck höjdpunkterna i vår Kalender!

5


Pizzalegenden gjorde comeback på Ria Gävles legendariske pizzabagare Fredrik Vikström gör, efter ett antal år inom andra branscher och en tuff sjukdomsperiod, nu storstilad comeback. Tillsammans med sin fru Lena har han designat och skapat en egen unik specialbyggd pizzavagn där han i rasande fart kan grädda sina pizzor i en riktig italiensk stenugn. Fredagen den 17 april var den officiella premiären i form av ett välgörenhetsuppdrag då de bjöd alla Rias gäster i Gävle på sina legendariska pizzor. Förväntningarna var naturligtvis högt ställda då legendens devis är ”Världens bästa pizzor i världens minsta mobila pizzeria”. Succén var total och inte ett öga torrt när ett 30-tal nyfrälsta pizzafans samstämt intygade att det här var det godaste de ätit på mycket länge. – Det här var riktigt positivt och kul att det blev så uppskattat, säger Fredrik. Vi vet alla att det finns medmänniskor som har det väldigt tufft utan fast punkt i tillvaron. Gävles hemlösa som har sin trygga hamn hos Ria riskerar att den gå förlorad i den ekonomiska krisen som följer i coronans spår. Vi är så glada att vi lade vår premiär här hos dem. Dessa fantastiskt tacksamma och positiva människor berikade verkligen dagen med riktig humor och kärlek. Det här var vårt sätt att stödja Ria och deras fantastiska arbete. Jag hoppas verkligen att flera vill stötta dem på olika sätt. – Tusen tack för ert varma bemötande och er generositet när ni kom till oss och bjöd på stans bästa pizza, hälsar personalen på Ria i sitt Facebookinlägg från dagen.

Joe Formgren • SvenskPress.se

Studio Bankvalvet presenterar tjänster inom live-streaming Studio Bankvalvet i Gävle presenterar tjänster inom livestreaming och podcast. Rådande läge med Covid-19 kräver onekligen alternativa kommunikationslösningar. – Företag har i rådande Covid-19-läge fortfarande ett stort behov av att träffas och kommunicera med sina kunder och kollegor. Då detta inte kan ske på traditionell manér varken nu eller på lång sikt framöver så ser vi ett snabbt växande behov av att kunna erbjuda tjänster inom live-streaming, förinspelad video- och ljudproduktion, säger Thomas Savolainen, delägare på Studio Bankvalvet. Studio Bankvalvet har funnits precis vid Stortorget i Gävle sedan år 2008 och har erbjudit tjänster inom ljudproduktion och foto till både företag och privatpersoner. Utöver den imponerande ljudstudion i det 120 år gamla bankvalvet så har deras lokaler snabbt anpassats med en modulär studio för live-streaming och bekväma möjligheter att producera podcast.

Fullt utrustad studio i centrala Gävle

Studion är fullt utrustad med kamera- ljus- och ljudteknik för att snabbt kunna etablera en live-stream för den som behöver kommunicera till kunder och kollegor på ett professionellt sätt, och med den geografiska placeringen precis i hjärtat av Gävle ligger denna lösning nära tillhands för majoriteten av Gävles företagsliv. Att producera ett digitalt möte eller ett digitalt event är ingenting nytt för Thomas Savolainen, som i över 15 år dedikerat sitt liv åt event, publik och digital underhållning och har de senaste åren arbetat med ett brett utbud av produktioner. Vissa med miljoner tittare över hela världen. -Vi har alla på väldigt kort tid visat vår förmåga att anpassa oss efter förändringar vilket har resulterat i ett uppsving av alternativa kommunikationslösningar som många företag redan använder sig av flitigt, säger Thomas. Studio Bankvalvet består utöver Thomas Savolainen av Theo Knez, Fredrik Ohlson och Nils Westberg. Tillsammans med ett stort kontaktnät inom streaming- TV- och eventbranschen.

Studio Bankvalvet • effectplus.se

Centralt - effektivt - Personligt varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

6


Ny podd av Företagarna och Folkuniversitetet

Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

Folkuniversitetet Gävleborg och Företagarna Gävleborg har nyligen presenterat en gemensam poddsatsning som heter ”Folk & Företag” – I det andra avsnittet är temat kultur- och nöjesvärlden, och hur den påverkas av coronakrisen. Gäster är Tomas Lingman, eventarrangör och manager amt den internationella artisten Hans-Erik Dyvik Husby, känd som Hank von Hell. Hur ser man på nuläget och framtiden? Hur hållbart är det med de innovativa digitala lösningar som just nu finns, som livesändningar på Facebook och liknande? Med avstamp i Hälsingland och Gästrikland diskuterar programledarna Anna Idell och Eva Cooper med sina gäster kring aktuella ämnen både lokalt, regionalt och globalt. – Med Folk & Företag vill vi fördjupa diskussionen kring aktuella frågor som berör oss som bor, lever och verkar i Gävleborgs län, säger Anna, affärsutvecklare vid Folkuniversitet Gävleborg. – Vi är vad vi heter. En podd om människor och om företagande. Just nu spelar vi in vår podd över Teams vilket också gör att det blir ett inspelat samtal man också kan titta på. Det gör att våra lyssnare kommer ännu närmare gästerna, säger Eva som är regionchef Företagarna Gävleborg.

Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21 Dags för fest?

S N E R A M M O S

ol, Tält, Bord & St en Sc r, Ståbord, Ba .m. m e rm Vä Porslin,

R E T S E F A ALL

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 Tel +46 (0)26-51 19 20 Fax +46 (0)26-14 post@taltofest.se

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 - mera än tält -51 26 (0) 6 +4 Tel -14 lto20fest.se ta19 (0)26w. Fax +46 ww post@taltofest.se

- Hör av er till oss!

www.tal

Folkuniversitetet • effectplus.se

Drive-In • Webbshop • Utkörning

sk Mat

Smart Sven

dor

För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida.

Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Restaurang och Drive-In i Hemsta!

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Varmt välkomna!

matlå och varma i både kalla en.se www.Glugg

026-61 55 55 • Gluggen.se

Smaklig måltid!

precisreklam.se

Matlådor 57:med Gluggenkortet Ordinarie pris 63:-.

Snabbkost

7


Banderoller/skyltar/vepor

Se mer på: www.gavleoffset.se/vara-produkter

Finns i många utföranden och storlekar. Lika bra inomhus som utomhus. Ta chansen att exponera ditt budskap stort. Erbjudandet syns bra och kostnaden är låg.

Kontakta våra säljare: Jonas Brodin

Joel Wallman

Martin Hedberg

Leif Jansson

026-66 25 19 jonas.b@gavleoffset.se

026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se 8


Enkelt och smart intranät få ny hemsida på köpet Sveriges sannolikt enklaste, smartaste och billigaste intranät finner man på publiceringsplattformen Yodo CMS. Svensk Webbservice som är grundat av webbyrån Precis Reklam har nu tagit fram en speciallösning för mindre och mellanstora företag som vill digitalisera sin verksamhet på ett enkelt men mycket effektivt sätt.

FÖRETAGSBLADET

Reklam & Media I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Man får till priset av en enkel hemsida en komplett plattform med en ny modern hemsida och ett smart intranät som i sin tur har direktkopplingar alla övriga program och funktioner verksamheten använder i sin digitalisering. – Genom att plattformen är lika enkel att producera hemsidor på som den är att administrera dem på så kan vi idag ta fram funktionella hemsidor från en dag till en annan samt att vi har utvecklat Sveriges sannolikt enklaste, smartaste och billigaste intranät, säger Joe Formgren, en av delägarna och grundarna till systemet Vi har lagt största vikt vid att det skall vara enkelt för alla att kommunicera och i princip inte kräver någon utbildningstid alls för att komma igång. Oavsett om man är på jobbet, resa eller är hemma och är lite förkyld så skall man kunna ha full koll och vara aktiv i den gemensamma nämnaren och kommunikationsverktyget i verksamheten.

Kommunikationsplattform och verksamhetsstöd

Yodo Intranät består av både forum och sociala funktioner och fungerar både på mobil, läsplattor och datorer. Intranätet fungerar som ett digitalt nav och användarna får direktkoppling till andra digitala tjänster som på det sättet integreras i gränssnittet. – De flesta har ju redan idag molntjänster i någon form. Det kan vara allt från Microsoft Office 365, kalender och Teams till Google Drive och egna projekthanteringssystem och moderna ekonomisystem som Hogia och Fortnox. I Yodo Intranät kommer man åt dem alla från samma användarvänliga gränssnitt som du för en dialog med dina kollegor. Vi kan erbjuda en färdig lösning på ett par arbetsdagar då det är lika enkelt för oss att starta upp som det är för användarna att komma igång. Intranät är ett intern nätverk och är idag ett mycket viktig verktyg för de verksamheter som vill vara ledande inom affärskommunikation. Det möjliggör effektiv och snabb kommunikation inom verksamheten och kan konfigureras personligen för varje anställd, vilket ger dem tillgång till all den information och de molntjänster de behöver för att framgångsrikt utföra sitt arbete. – Vi vet att det är ett stort behov av detta i de flesta organisationer. Genom vår byrå når vi en hel del slutkunder i vårt närområde men vi söker även efter fler återförsäljare nationellt, berättar Joe. Så känner du något företag eller organisation som har problem med internkommunikationen så är det bara att höra av er. Systemet är i grunden mycket prisvärt men självklart så bjuder vi till lite extra då vi fortfarande utvecklar flera spännande funktioner. Det är mängder av fördelar med ett modernt, flexibelt och enkel lösning för intern kommunikation. Intranätet möjliggör utbyte av all information och social samverkan i hela organisationen. Dokument och filer kan lagras centralt och nås av alla med rätt behörighet. Det fungerar som sociala medier med både forum och blogginlägg samt interna nyheter.

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

M A R K N A DSFÖR ENING EN I G ÄV LEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Vi har Stor &

småformat!

026 70 220

Visitkort Affischer

www.foxprint.se info@foxprint.se foxprintgavle

Reklamblad Gatupratare Banderoller Skyltar Ljuskyltar Bildekor Dekaler

Läs hela artikeln på foretagsbladet.se, sök ”intranät” Södra kansligatan 8 (Gävle stämplar butiken)

Joe Formgren • SvenskPress.se 9


Grafisk design Vi tar fram logotype, grafisk profil och manual.

radiostation! -- din dinlokala lokala radiostation! Med den mest blandade musiken • Lyssna mera och annonsera för en låg kostnad till många flera! Kontakt och lyssna live: www.radiogavle.se • 102,7 mhz

Hemsidor Från enkel hemsida till komplett kommunikationsplattform.

Medverka från 916:- månaden 070-679 79 00, 026-126 126

Bli medlem hos oss! Vi är din röst hos Gävle kommun. www.brynasforetag.se

PR-planering Vem säger vad till vilka? På vilket sätt och i vilka kanaler?

SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Vårt ständiga erbjudande: Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt! Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle

Vi ni också synas på

Kampanjer Vi hjälper er att nå ut med era budskap till era målgrupper. 53.00Uppla 0 ex ga = empla r!

Annonstidning

med massor av

erbjudanden och

Styrka och

2019 evenemang Julen

• gestrikemaga

sinet.se

rgåsbord Gluggens smö

glädje

Gästrikland

Vi ni också synas på

s affärsmaga

julbord Underhållande mna Varmt välko

att boka

kaler Två olika festlo

sin - med

Hört & Hän

er fest i

gaste Gävles trevli

alla företa

g.

Våren 2020

t Motor

Bröllop & fest

Ahlgrens

effect för

okal samlingsl

BOKA S UCCÉS 126 000,126 et.se Telefon 026-511 diatempl www.me

Gästriklands största reklamplats

HOWEN

Donatio

nsfond:

VÅREN

2020

5th Year Anniversary

Stipend

ieutdelning

Gästriklands största reklamplats

Företagsklimate

t: Gävle Konfere

ns: Mat

och

Nöje KICK OF Mångfaldsprise F • FÖD t: 2020 E L S E DA SVENSE XOR • M GAR • JUBILE UM ÖHIPPO R M.M.

TAURANG

Mer info och biljettbo

DISKOTEK KARAOKE

kning: www.hi tsforyou

BAR S TAND-

.se • Tel. 026-101

202

UP precisreklam.se

SHOWRES

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000

Templet, Muréngatan 14, 802 50 Gävle 026-511 000 • www.precisreklam.se

10

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 Produktion Precis Reklam 026-511 000

RAD GÄV

-


Dome Adrenaline Zone i Hemsta Företagspark

Ny enhetschef för Gävle kommuns Näringslivsenhet Den 11 maj tillträdde Agneta Wenell rollen som enhetschef för Näringslivsenheten på Gävle kommun. Agneta har lång erfarenhet av näringslivsarbete inom offentlig sektor, bland annat på Gävle kommun, Ockelbo kommun och Almi. Agneta kommer senast från Ludvig & Co (f.d. LRF Konsult) där hon arbetat som kontorschef. Vill du starta ett nytt företag och behöver service och rådgivning? Eller är du redan företagare och behöver stöd eller hjälp? Då skall du vända dig till Näringslivsenheten på Gävle kommun. Där hittar du hjälp, möjligheter och resurser för dig som vill starta eller utveckla ditt företag.

Information från: FASTPARTNER

I Hemsta samsas anrika villakvarter, bostadsrätter och hyreshus med ett sprudlande företagsliv. På liten yta finns ett stort antal verksamheter – från matvaruhandel och restauranger till verkstadsföretag, lager och allt däremellan. Vi frågar Mårten Ivarsson, platschef på Dome Adrenaline Zone om samarbetet med med Fastpartner i Hemsta Företagspark. Er lokal har anpassats till extremsportarena, hur gick processen till? – Våra ägare tänkte etablera sig i Stockholm, men att bygga där tar lång tid. De fick tips om en befintlig lokal i Gävle och beslutade sig för att satsa. Fastpartner har varit oerhört konstruktiva och tillmötesgående i att tillgodose våra specifika krav. De har också visat stor förståelse för de utmaningar som uppstår i etableringsfasen. Vi känneratt de är lika måna som vi att Dome Adrenaline Zone ska finnas kvar – länge.

Behöver ni utrymme att växa i?

Har kännedomen om Hemsta företagspark ökat? – Idag är vi många företag som tillsammans bidrar till att fler människor hittar till området. Vi har en bra dialog med våra grannar och försöker skapa samarbetsmöjligheter där vi har nytta av varandra.

Gävle kommun • effectplus.se

Näringslivsenheten Gävle kommun För mer information se: www.gavle.se/service-och-information/foretagare-och-etablering Du når Agneta på agneta.wenell@gavle.se

Företagsstädning • Flyttstädning Flytthjälp • Hemstädning

Vad kan du säga i övrigt om samarbetet? – Fastpartner lyssnar verkligen på oss som hyresgäster och försöker hitta vägar framåt. Man känner att de månar och vill satsa med oss. Mårten Ivarsson Platschef Dome Adrenaline Zone Utanvindsvägen 5, Gävle

Om Hemsta företagspark

Hemsta företagspark har ett gynnsamt läge. Det är lika nära till Gävles centrala delar som till E4 och E16:s södra infarter. Lokaler med stora möjligheter till anpassning för alla sorters verksamheter är en annan framgångsfaktor. Flera av våra hyresgäster tar idag emot studiebesök i sina aktivitetsbaserade, funktionella och moderna kontorsmiljöer. Gävles kommunala bostadsbolag Gavlegårdarna har tillsammans med oss skapat ett inspirerande aktivitetsbaserat kontor – perfekt anpassat efter deras verksamhet och behov. Dome Adrenaline Zone har förvandlat en industrilokal till Nordens största anläggning för extremsport, och lockar nu människor från hela världen till Hemsta. Några av våra hyresgäster är Gavlegårdarna, Actic, Setra Trävaror, Dome Adrenaline Zone och Samhall.

026-12 46 30 gavle@fastpartner.se fastpartner.se

Läs mer på www.carinastad.se eller ring 073-722 98 99

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Nygatan 17 i Winn-huset www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30 11


Behöver ni utrymme att växa i?

Hur påverkar Covid-19 Gävle Hamn? I Sverige har Folkhälsomyndigheten det övergripande nationella ansvaret för befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar. Folkhälsomyndigheten samarbetar med världshälsoorganisationen WHO och gör kontinuerliga bedömningar gällande smittspridning och rekommendationer. Gävle Hamn följer utvecklingen noggrant och står i kontakt med berörda myndigheter där det finns upparbetade rutiner och samverkan för hantering av eventuell smittspridning. Gävle Hamn vidtar de åtgärder som ansvariga myndigheter bedömer som nödvändiga.

Hur påverkas godsflödena i Gävle Hamn?

026-12 46 30 gavle@fastpartner.se fastpartner.se

FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

– Godshanteringen på Containerterminalen har de senaste veckorna gått ner något men man kan inte konstatera om det beror på Corona-effekter eller en nedåtgående konjunktur. Man vet att Kinas industriproduktion gick ner kraftigt en tid som en följd av Coronautbrotten och att det nu börjar återgå till det normala igen, säger Fredrik Svanbom, vd Gävle Hamn. Med ett antal veckors eftersläpning kommer detta påverka Gävle hamn, men man vet inte exakt när - om det är det vi har sett en svag nedgång av eller om det faktiskt är konjunktur och att påverkan från Covid-19 fortfarande är att vänta. Vetskapen att Kina börjar återgå till normal produktion känns lättande dock då en nedgång, förutom en minskning av import, även innebär ett underskott på tomma containrar som är nödvändigt för exportindustrin. Gällande de övriga terminalerna (bulkterminalen, Terminal Granudden och Energiterminalen) så har Covid-19 ännu inte påverkat godshanteringen nämnvärt och det är svårt att sia om hur de kommer att påverkas. – De som drabbas hårdast just nu är de som arbetar med persontransporter som till exempel kryssningsfartyg och den typen av transporter har vi inte här i Gävle hamn, avslutar Fredrik Svanbom.

Källa: Gävle Hamn • effectplus.se

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Vi utför snabba reparationer på mobiltelefoner och läsplattor. Service av mobiltelefoner sedan 1998 Dygnet runt! Säker inlämning och hämtning/leverans vid reparationer. Ring oss för information om hur du kan göra. Öppettider: Mån-Fre 08.00-17.00 Lunchstängt: 11.45-12.45 Telefon: 026-18 80 15 www.telecomservice.se 12

N Strandgatan 29, Gävle


15 % av sjukskrivningar är relaterade till dålig luftkvalitet

Företagsakut Gävle ska stötta lokala företagare Gävle kommun har öppnat en företagsakut tillsammans med Nyföretagarcentrum Gästrikland. Från och med onsdag 15 april kan företagare med verksamhet i Gävle kommun få upp till tre timmars konfidentiell och kostnadsfri rådgivning. – Våra företagare är så viktiga för Gävle, och med hjälp av företagsakuten hoppas vi kunna hjälpa så många som möjligt att hitta en väg genom den här svåra samhällsutmaning. Vi behöver dem alla, även efter krisen, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S). Undersökningar genomförda lokalt av Mellansvenska Handelskammaren, med stöd av bland andra Gävle kommuns näringslivsavdelning, visar att lokala företag har drabbats av minskade kassaflöden på grund av coronapandemin. Företagsakut Gävle är ett utökat samarbete mellan Gävle kommun och Nyföretagarcentrum Gästrikland, och bekostas av Gävle kommun med hjälp av de extra medel som Region Gävleborg avsatt till näringslivskontoren i länets kommuner. Genom företagsakuten erbjuder Nyföretagarcentrum certifierad rådgivning till både nya och existerande företag, som har säte och verksamhet i Gävle. – Stödet innebär att vi guidar och coachar företagare kring den enskildes situation för att ta fram en personlig handlingsplan. Vi matchar utifrån situationen och ger rekommendationer kring bland annat vilka statliga stödåtgärder företagarna skulle kunna ta hjälp av, säger Ann-Christin Käll, verksamhetsansvarig vid Nyföretagarcentrum Gästrikland.

Källa: Gävle kommun • effectplus.se

Hela 15 % av sjukskrivningar är relaterade till dålig luftkvalitet enligt forskning. Utöver dessa 15% finns den smittospridning av förkylningar etc. som ofta leder till en högre sjukfrånvaro under delar av året. – Detta betyder att en luftrenare även bidrar rent ekonomiskt genom en minskad sjukfrånvaro och minskade kostnader i form av sjuklöner och extra personalkostnader, hälsar Lillie Persson på Allkontor i Gävle. som tipsar om att de hyr ut luftrenare i olika storlekar anpassade för olika lokaler. Ventilationen byter luften men den renar inte inomhusluften från de partiklar och pollen som tas in via personer, ventilation eller öppna dörrar och fönster, eller avges i lokalen från inredning, tyger och byggnadsmaterial vilket ger en högre partikelhalt med onaturliga partiklar som kan vara skadligt för våra kroppar.

Allkontor • effectplus.se

Trivsel med företagsväxter • Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson

Företagsakut Gävle Vill ni ta hjälp av Företagsakut Gävle kontakta Gävle kommuns näringslivsavdelning genom kommunens företagsservice 026-17 80 00, tonval 5 eller via e-post till gavle.kommun@gavle.se

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66

VILL DU HA SMART OCH DIGITAL REDOVISNING 2020? Hos oss står rådgivning, kundmöten och interaktioner i fokus. Redovisning är självklart en viktig del, men digitalisering och automatisering har gett oss möjlighet att utveckla våra kompetenser och anpassa vårt sätt att integrera med marknaden och våra kunder. Varmt välkommen till oss på Norengs!

ÅR 1960-2020

NORENGS REDOVISNING AB | ERSBOGATAN 6 | 802 93 GÄVLE | WWW.NORENGS.SE

13


Information från: DÄCKCENTRUM

Däckcentrum - en godkänd Bilverkstad i Gävle Sverige har fått en ny kvalitetsstandard för bilverkstäder. Det är de båda branschorganisationerna Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som efter ministerkritik tagit fram standarden Godkänd Bilverkstad, GBV. Detta för att säkerställa en fackmässig reparation och ett korrekt kundomhändertagande. Detta har entreprenören Stefan Gustavsson som driver Däckcentrum på Kryddstigen 18 i Gävle tagit fasta på. Namnet till trots så är Däckcentrum idag en komplett certifierad bilverkstad och även motorcykelverkstad som servar alla märken av både nyare och äldre årsmodeller. Vem är Stefan Gustavsson? – Jag är en optimistisk och förhållandevis arbetsam 52-åring som äger Däckcentrum och driver det tillsammans med tre mycket duktiga medarbetare. Jag har sedan barnsben ett stort intresse för allt som har med motorer och bilar att göra och har i hela mitt vuxna liv skruvat, byggt och trimmat fordon. Sedan några år tillbaka åker jag även motorcykel. Vad är då Däckcentrum? – Vi är idag en komplett verkstad för däck, bilar, motorcyklar och även mopeder. Vi säljer även bilvårdsprodukter, oljor, däck och slang för trädgårdsmaskiner. Vi har nyss avslutat däcksäsongen och bokar nu

14

in bilar och mc för fullt. När det blir lite oroligare tider så byter man kanske inte bil det första man gör. Så det är faktiskt många som servar och ser om sina bilar för att åka något år till innan de skall byta. När började företaget att utvecklas till att bli mer än en renodlad däckverkstad? – Det var efter att jag köpte företaget av grundaren Åke Brolin 2004. Jag insåg att det fanns ett stort behov från våra kunder att göra mer än bara byta däck och hålla däckhotell. Många visste ju att jag kunde skruva med bilar och jag erbjöd den tjänsten så smått ganska tidigt. 2018 köpte jag olje- och bilkemi-grossistföretaget TLI Protection för att bredda verksamheten. Vad var det som fick dig att ta steget att bli egen företagare? – Där vill jag verkligen framhålla en god kamrat sedan många år, nämligen Svante Gunhamre som då drev Skylt & Gravyr i Gävle. Han och jag satt på Pigalle och diskuterade just företagande när Åke går förbi utanför. Då säger Svante ”Men köp Åkes verkstad då, han har pratat om att sälja den”, och på den vägen blev det. Att bli företagare är ofta en slump eller en tillfällighet tror jag. Sen om det passar just dig det märker du med tiden. Men jag har inte ångrat mig en enda dag fram till denna dag. Om du vill driva och utveckla företaget och ditt jobb mer än din chef - då är det dags att starta eget eller gå vidare. Jag vill tillägga att Åke var kvar och jobbade som anställd i ett antal år vilket var en perfekt


Däckcentrum bildades 1978 av Åke Brolin, Ture Lindström och Ramon Reineby.

Ursprungliga Däckcentrum, Luthergatan 17 på söder i Gävle.

lösning som jag verkligen vill rekommendera. Det blev på så sätt som ett generationsövertagande, utan att vi är släkt. Det är helt klart att vi måste ha ett starkt småföretagande, det är avgörande för regionen och det här var en vägvinnande modell för oss. Vad är din bakgrund före Däckcentrum? – Född 1968 och uppvuxen i Valbo. Gick på Ludvigsberg- och Sofiedalsskolan i Valbo. Därefter Bygg- och anläggning på Polhem. Jag hoppade dock av efter ett år har jobbat sedan dess. Undantaget är lumpen på I14 1989-90 där jag var gruppchef för granatgevär. Första sommarjobbet var som springpojke på SJ när jag var 14 år. Sedan blev det SJ och ASG godsterminaler, huvudförråd, godsbangård. Därefter Gävle Industritjänst och några liknande firmor med svets och reparation på industrin. Jag jobbade även på Valbo Glas och Tidermans Hyrmaskiner så sammantaget har jag lärt mig otroligt mycket inom segmenten el, vvs, reparationer, bygg och underhåll. Däremot så växlade jag in på bilspåret genom att jobba på Autovation BMW i Gävle som kundmottagare på bil- och plåtverkstaden innan jag köpte Däckcentrum. Vad består ditt dagliga arbete av? – Det är att driva och se till att firman fungerar med allt vad det innebär med lagar, avtal och utveckling framåt. Samt att se till så att personalen har de rätta förutsättningarna för att trivas och göra ett bra jobb. Vilket de gör, riktigt bra! Den dagliga driften i verkstaden sköter Thomas Ring i kundmottagningen. Han tar hand om kunderna och bokar in jobben. Jag arbetar mer i bakgrunden som stöd och support för grabbarna. Det är också en förutsättning för att jag skall kunna jobba en del av tiden med grossistverksamheten. Där jobbar jag både ute på fältet och med att ta emot beställningar, packa och skicka varor runt om i Sverige. Vilken eller vilka är era kunder? – Vi har en blandning av både företag och privata kunder. Drömkunden är väl den kund som du har ett ömsesidigt förtroende och en långvarig relation med. Jag brukar ofta säga att vi har tur för uppskattningsvis så är 98 % av våra kunder bra och trevliga. En del har varit med i 30-40 år och är fortfarande kunder.

Vad är du då mest stolt över? – Mina två fina döttrar och fru är väl ett klassiskt svar men alldeles sant. Men också att jag byggt, konstruerat och renoverat mina hus och fordon. Samt att jag har byggt upp Däckcentrum till vad det är i dag med både flytt och byggnationer. Inför flytten till Kryddstigen 2015 lade jag ner massor av arbetstimmar. Hur ser framtidsplanerna ut? – Fortsätta framåt och utveckla båda bolagen och sedan försöka gå ner lite i arbetstid. Om jag sen kommer ner till heltid får framtiden utvisa. Det är ju roligt att jobba och utvecklande men jag skall vara ledig mer i framtiden. Jag har nog arbetat ca 60 till 70 timmar i veckan i snitt sedan jag blev företagare. Så den personliga målsättningen får vara att sluta jobba helger och gå ner till heltid. Min favoritplats är ju faktiskt ändå hemma! Namn: Stefan Gustavsson Ålder: 52 år Bor: Hus i Järvsta Familj: Fru och två utflyttade barn Favoritbil: BMW MC: Harley Davidsson

Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se

Om Däckcentrum och GBV Mer information om Däckcentrum: www.dackcentrum.net I hela Sverige är det idag cirka 15 % av alla bilverkstäder som klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad. Det innebär att ungefär 450 av landets alla professionella verkstäder är GBV-verkstäder. Det finns idag fem till godkända bilverkstäder i Gävle och ett 15-tal i totalt i Gävleborg. För mer information se www.godkandbilverkstad.se

Välkommen till din bilverkstad på Kryddstigen Service och reparationer oavsett fordon och årsmodell

BIL-, MC-, DÄCK & FÄLG-VERKSTAD

Nyhet: Kryddstigen 18 • Gävle • Tel: 026-61 60 75 • dackcentrum.net - Vi löser era fordonsproblem - och bjuder på kaffe! 15


Bumax i Åshammar halverade energianvändningen

Vi måste hålla ihop även när vi håller avstånd

Bumax är en världsledande tillverkare av rostfria premiumskruvar och ett av Gästriklands största exportföretag. Ett företag som levererar premiumskruvar till ubåtar, oljeriggar, cancervård, rymdforskning med mera.

Hur mår du? Tre enkla ord, som vi ofta säger i all hast. Avsändaren kanske inte ens väntar på svaret. Förväntan är ändå att svaret blir ett lika hastigt ”bra” och att man sedan kan gå vidare. Men nu är det hög tid att stanna upp. Fråga dina medmänniskor hur de mår, och mena det. Intressera dig för svaret. För din omtanke kan betyda hela världen.

Fabriken med huvudkontor i Åshammar i Gästrikland har lyckats minska användningen av energi och elektricitet med över 50 procent. – Det här är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal och bra både för miljön och vår konkurrenskraft, säger vd Patrik Lundström Törnquist.

Högskolan gav av sitt kunnande

Högskolan i Gävle samlade drygt 50 små och medelstora företag i Gävleborg som under tre år fick tillgång till forskare och erfarna energiexperter från Högskolan. Först gjordes en energikartläggning för att visa hur mycket energi som användes och vilka åtgärder som var kostnadseffektiva att genomföra. - Vi har gett vidare vad vi kan och har lyckats effektivisera energianvändningen hos företagen med 16 procent i snitt och vi är oerhört tacksamma för den här resan, där vi har fått lära oss också, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle. Han berättar att de nu fortsätter med ett projekt där företagen tränas att effektivisera sitt värdeflöde och ett annat som handlar om säker tillförsel av energi och att de gärna ser fler företag med i dessa nya projekt. - Det finns också ett mycket stort intresse, hos andra regioner i Europa, att få höra om vad vi har gjort, säger Patrik – En fantastisk förbättring Bumax har gjort och så roligt att se att det stöd och de metoder vi tar fram är till så bra nytta för företagen, säger Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle. De fick beskriva sitt hela flöde med drifttider och hur de kör maskiner och vi räknade på energibalans och kom tillbaka med åtgärdsförslag.

Källa: Högskolan i Gävle

Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

16

Den här våren liknar ingen annan. Den här sommaren kommer inte att likna någon annan sommar vi har varit med om. Människor har blivit ordentligt sjuka, människor har dött, och hela världen har ställt om i försök att inte fler ska gå samma plågsamma väg. Under tiden har många branscher i det närmaste drabbats av näringsförbud. Bygger din affärsidé på att människor samlas i större grupper har det inte varit enkelt att driva företaget vidare. Företagare sliter dag och natt för att rädda sina livsverk. Man vänder ut och in på alla möjligheter för att rädda kvar sin viktiga personal, där bland annat korttidsarbete för många varit en viktig pusselbit. Det kallas för det när arbetstagare går ner i arbetstid men får behålla en större del av lönen en åtgärd för att rädda jobben när företag går igenom svåra perioder.

Det räcker inte

Men för många räcker det inte. Trots nationella stödpaket kommer de ekonomiska konsekvenserna vara mycket stora inom ett flertal branscher och för privatpersoner. Många människor kommer förlora sina jobb, sina företag och sin försörjning. Det kommer att bli förskjutningar på arbetsmarknaden, de som redan står långt ifrån arbetsmarknaden skjuts längre ifrån på grund av större konkurrens. Psykisk ohälsa ökar liksom behovet av hjälp och stöd – inte bara i form av nedsatta arbetsgivaravgifter och omställningsstöd.

Förtvivlade företagare

Under våren har företagare ringt och gråtit. Min telefon har fyllts av meddelanden från personer som har djup ångest över att allt står still. Jag har i egenskap av regionchef fått gå en utbildning i psykisk ohälsa och suicid. Jag har påmint kommuner och andra aktörer som förstärkt sin bemanning med företagsjourer att det kan komma frågor och samtal som inte handlar om budget och marknadsanalys – utan om att larma 112. Från stora visioner och framgång till hopplöshet och tomhet. Många gånger är det män som står rådlösa. Som känner att de tappar hela sin identitet som samhällsbärare. Forskare på Oxford University har studerat självmordsstatistik från Europa och Nordamerika åren efter 2008 och kopplar minst 10 000 självmord till den finansiella krisen. Ensamheten uppe på detta. I studier under SARS-epidemin år 2003 fann man en hög andel psykiatriska diagnoser (25–30 procent) hos personer som under en längre tid varit isolerade. Vanligast var PTSD och depression. Det är tuffa tider. Vi måste hålla ihop även när vi håller avstånd. Och lyssna på svaret när vi frågar. Hur mår du?

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg


I orostider behöver vi hjälpa varandra Corona har satt hela världen i krisläge och då behöver vi förena våra krafter för att hantera de utmaningar vi ställs inför, både i stort och smått. Såväl lokalt som globalt. Vi i Gävles Företagarföreningar har till uppgift att arbeta för företagens bästa ur det lokala perspektivet så att vårt näringsliv ska må bra och utvecklas. Men Corona har utmanat oss till det yttersta och då behöver vi verkligen samarbeta för att minska de negativs konsekvenserna för var och en av oss. För alla oss som bor i Gästrikland, såväl företag som kommun, region och alla vi som bor här, gäller det att handla lokalt för att rädda jobb och företag.

Vad vi företagare kan göra

• Handla lokalt. • Samarbeta med andra lokala företag. • Om det finns möjlighet, anställ någon för extra service till kunderna. • Erbjud säkra kontakter när det gäller inlämning, leverans och annan service.

• Avbokning av lokaler och hallar utan kostnad. • Avboka inte event - skjut fram dem i tiden. • Tydlig, uppdaterad och aktuell information till företagen på kommunens hemsida. • Organisera en dialog med fastighetsägare för att diskutera hur de kan sänka, slopa eller skjuta upp vissa lokalhyror för att minska risken för konkurs för de företag som hyr lokaler.

Vad invånarna kan göra

• Handla lokalt för att servicen ska kunna finnas kvar. • Tidigarelägg projekt som du behöver hjälp med, RUT- och ROTavdrag underlättar. • Gynna lokala företag som erbjuder hemleverans. Självklart ska man också följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer! Grundläggande är att hålla avstånd, men när det gäller inköp - handla på nära håll!

Ralph Brodin Brynäs Företagarförening • effectplus.se

Vad kommun och region kan göra

• Prioritera lokala upphandlingar så långt det är möjligt. • Underlätta för företagen att anpassa verksamheten för säkra kundkontakter. • Så snabba besked som möjligt för olika tillståndsansökningar. • Utökad rådgivning för att säkerställa företagens verksamheter, som hygien, minskad risk för smittspridning m.m. • Se över och skjuta upp eller slopa kostnader för kontroll och tillsyn i kommunal regi. • Betalning till lokala leverantörer så snart som möjligt och inte absolut följa ordinarie betalningsvillkor. • Tillåta restauranger och kaféer att öppna utomhusserveringarna tidigare. • Se över företagens möjligheter att öppna tidigare och stänga senare, i de fall kommunen styr öppettider. • Underlätta för företagen inom besöks- och turistnäringen att snabbt komma igång. • Ge anstånd med eller sänk hyror (utan återbetalningsskyldighet) för de som hyr lokaler som ägs av kommunen. • Skjut upp eller ta bort alla löpande kommunala avgifter som vatten och sophantering. • Ta bort parkeringsavgifterna i centrum för att underlätta centrumhandeln. • Undvik att skicka inkassokrav när det är möjligt. • Skicka betalningspåminnelser utan tillkommande kostnad. • Förläng alla förfallodagar till minst september när förhoppningsvis läget har stabiliserats. • Underlätta för butiksägare att kunna ställa bilen utanför butiken utan speciella tillstånd.

Berendsen Textil Service AB Lennart Kinnvall, Hamrångevägen 21, 816 31 Ockelbo 0297-57 58 00, lennart.kinnvall@elis.com

Jens Hed, Hoforsvägen 70, 813 91 Hofors, 0290-270 35, jens.hed@elis.com

Textil- och tvättservice Jens Hed

Levererar komplett hyr- och tvättservice av arbets-, patient- och skyddskläder, entré- och golvmattor, städutrustning samt textilier till företag inom industri, handel och kontor, vårdsektorn liksom till hotell & restaurang m.m. OBS Vi kan hygien, renrum och sterilt för operationssalar!

Lennart Kinnvall

17


Köpare finns till företag som omsätter 5-100 msek

Sörby Handelsträdgård investerar hållbart för framtiden

För dig som funderar på att sälja ditt företag och driver ett aktiebolag som har en årsomsättning från ca 5 till ca 100 msek kan jag berätta att jag har flera intressenter som söker sådana företag. Gärna välskötta och lönsamma men även av olika anledningar mindre lönsamma företag kan vara intressanta . – Så småningom kommer tiden efter Covid-19/Corona. Under tiden för pandemin så är det klokt att använda tiden att inleda en förberedande process inför en försäljning av ditt företag, säger Björn Mårtensson på Tactic Företagsförmedling. Att sälja ett företag tar normalt ganska lång tid att genomföra, ibland kan det ta mer än ett år från start till mål. Företaget ska analyseras, värderas och i övrigt förberedas i en första process innan det är dags att gå ut och driva ett säljarbete. De flesta erfarenheterna visar på att både ägaren och företaget tjänar på att anlita en företagsmäklare. Ring eller maila mig så bestämmer vi en tid för ett personligt möte, alternativt digitalt möte via Skype/Teams/ Zoom så får du berätta mer om ditt företag och dina tankar. Jag berättar då om vår affärsmodell och hur vi kan hjälpa dig att förbereda företaget för försäljning och när det känns lämpligt att genomföra en försäljningsprocess som leder fram till en lönsam företagsöverlåtelse.

Tactic Företagsförmedling • effectplus.se

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

Lars Hallenberg, Cornelis Schrieken och vd Staffan Thegel.

För att stärka konkurrenskraften och ytterligare minska miljöpåverkan har Sörby Handelsträdgård valt att göra en stor investering i ny miljövänlig kylanläggning.. Sörby Handelsträdgård är en av Sveriges större tulpandrivningar. Förutom andra lökväxter odlas även krukväxter för utplantering på våren och cyklamen på hösten. Företaget grundades 1896. Som ett led i framtidssatsningen har de nya delägarna Lars Hallenberg och Cornelis Schrieken tagit beslutet att investera i en ny kylanläggning trots de nu oroliga tiderna. – Tulpanen är en ikonisk produkt som har en unik position på den svenska marknaden och efterfrågan ökar ständigt både i Sverige och internationellt, säger Lars Hallenberg, försäljningsansvarig på bolaget. Vi ser också generellt en stor ökning av efterfrågan på närodlade produkter i vårt sortiment och vi är ledande på certifierad odling både vad gäller miljö, klimat och arbetsvillkor. För att fortsätta resan att minska vår miljöpåverkan har vi nu beslutat att investera i en ny kylanläggning.

Naturligt ochmiljövänligt kylmedel

Sörby Handelsträdgård väljer nu att ersätta fler av sina gamla kylaggregat, med en ny kylcentral där man använder det naturliga, miljövänliga köldmediet koldioxid (R744). Genom denna åtgärd minskar verksamheten sitt klimatavtryck radikalt. – Den här nya kylcentralen är betydligt energieffektivare än den gamla, och drar mindre elström, vilket ytterligare förbättrar miljöeffekten, säger Tomas Lundgren på TF Service AB. Ett långsiktigt tänkande, och erfarenheter från en annan av sina kylcentraler på området som byggdes om på samma sätt 2015, gjorde att man valde denna initialt betydligt dyrare systemlösning. För det innebär ju att verksamheten ligger i framkant i både sitt miljö- och energiförbättringsprogram för en lång tid framåt. De nya delägarnas ambition är att tillsammans med kunniga och målmedvetna medarbetare, arbeta för att ytterligare stärka servicen i dialog med både kunder och samhället i övrigt. - I detta arbete är miljöinvesteringen en mycket viktig del, säger Cornelis Schrieken. Vi vill vara i den absoluta framkanten både när det gäller att odla tulpaner av högsta kvalitet samtidigt i kombination med hållbar och miljömedveten produktion.

Ett av Sveriges äldsta trädgårdsföretag

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Sörby Handelsträdgård AB består av 15000 kvadratmeter växthus och omsätter cirka 50 miljoner kronor. Det är därmed ett av Sveriges äldsta trädgårdsföretag med anor sedan 1896 och är idag en modern handelsträdgård som specialiserat sig på lökväxtproduktion som tulpaner, hyacinter, och narcisser. Övriga kulturer är cyklamen och sommarblommor. Trädgården är belägen strax utanför Gävle och växterna levereras till både dagligvaruhandeln och fackhandeln.

Sörby handelsträdgård • SvenskPress.se 18


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Wibax investerar i Gävleterminal

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Wibax producerar, anpassar och levererar kemikalier och biooljor med kontroll på hela kedjan från producent till slutkund . – Genom att investera i egna terminaler säkerställer vi att finnas nära våra kunder och minimera frakt med tankbil så långt som det är möjligt, kommenterar Magnus Sundström, vd för Wibax Logistics. Den nya terminalen i Gävle ligger precis intill hamnen och har kapacitet att hantera såväl båt- som järnvägs- och tankbilstransporter. Terminalen har en cistern som rymmer ca 6 000 m³. Idag kan Wibax samtliga terminaler totalt lagra ca 460 000 m³.

Källa: Mellansveriges Logistiknav • effectplus.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

19


Världens första digitala UF-mässa

Den kris Sverige nu utsätts för bär med sig stora problem för många olika branscher. Men i kristider föds kreativitet. Vi tvingas tänka om och tänka nytt och det var även Ung Företagsamhet i Gävleborg tvungna att göra. Därför bestämde vi oss för att genomföra världens första digitala UF-mässa i Gasklockorna, Gävle den 8 april. – Då det nya förbudet om större tillställningar kom fick vi tänka om rejält eftersom den årliga UF-mässan i Söderhamn 19 mars inte skulle gå att genomföra, berättar Anna Leima, regionchef i Gävleborgs län på Ung Företagsamhet Gävleborg. En idé tog fart som syftade till att UF-elever, lärare och samarbetspartners på något vis ändå skulle få ta del av den dag som är full av framtid, kreativitet och företagsanda.

Mässan blev livesändning

Ett samarbete med IT-bolaget Consid AB började som tillslut resulterade i ett digitalt mässgolv där nästa allt som skulle funnits på den fysiska mässan fanns representerat. Tillsammans med Jamback media, Baringo och Center Stage genomfördes den 8 april en sex timmar lång live-sändning i ”morgonsoffa-format” som tillsammans med plattformen blev världens första digitala UF-mässa. 20

Den klassiska fysiska mässan förvandlades nu till en livesändning som kunde följas hemifrån. Tittarna fick träffa UF-företagare, lokala företagare som också ställt om till följd av krisen, samt spännande reportage från Gävleborg och prisutdelningarna för de tävlingar som även de avgjorts digitalt. Istället för att varje UF-företag byggt upp en fysisk monter, presenterades produkten i en länk som visades för de som var nyfikna och vill shoppa och ta del av UF-elevernas idéer.

Mycket positiv feedback

Det var första gången vi gjort något liknande och vi är supernöjda med resultatet som vi dessutom fick fram under enorm tidspress. Feedbacken på arrangemanget har varit rakt igenom positiv och vi lyckades få med en hel del av det som skulle funnits på den fysiska mässan både på det digitala mässgolvet och i livesändningen, säger Anna Leima. Det är mycket troligt att vi även i framtiden kommer använda oss av liknande koncept som komplement till den traditionella UF-mässan. Vi vill rikta ett varmt tack till alla som stöttat oss i processen, varit förstående och peppat oss igenom den här tiden, hälsar Anna. Nu väntar nya digitala utmaningar!

Ung Företagsamhet • effectplus.se


RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR

Gävle kommun får högt betyg i företagsranking Gävle klättrar och får sitt högsta resultat någonsin i en årlig kundundersökning genomförd av Stockholm Business Alliance och Sveriges kommuner och regioner. – Det här är ett kvitto på att Gävle har en allt mer serviceinriktad myndighetsutövning där kommunen bidrar till att skapa möjligheter för våra viktiga företagare, säger Helene Åkerlind (L), kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor. Varje år mäter Stockholm Business Alliance och Sveriges kommuner och regioner företagarnas upplevelse av kommunernas myndighetsutövning. 370 av Gävles företagare har svarat på årets enkätundersökning, som bygger på 2019 års ärenden inom bygglov, markupplåtelse, livsmedelskontroll, serveringstillstånd, miljö- och hälsoskydd samt brandskydd. Företagarna får bland annat svara på frågor kring effektivitet, bemötande, tillgänglighet och rättssäkerhet. Mätningen för 2019 visar att Gävle klättrar från ett resultat på 70 till 73, vilket är kommunens högsta resultat sedan mätningarna inleddes. – Redan 2018 gick Gävle från ett godkänt till ett högt resultat i mätningen, och i mätningen för 2019 klättrar vi ytterligare och når därmed kommunens uppsatta mål. Vi vill tacka alla företagare som deltagit i undersökningen, svaren hjälper oss att fortsätta utveckla vår service, säger kommundirektör Göran Arnell. Mätningen visar att Gävle förbättrar sitt resultat i fem av sex kategorier. Från fjolårets mätning är det brandskydd, markupplåtelse och serveringstillstånd som klättrar mest. Livsmedelsfrågor och kommunens bygglovshantering får också ett ökat betyg av företagarna i rankingen, medan miljö- och hälsoskydd sjunker något, även om resultatet fortfarande klassas som högt. – Det är glädjande att den hjälp och guidning vi ger uppskattas. En bakgrund till det goda resultatet kan vara de internutbildningar vi haft för chefer och medarbetare i hur man ger god service till företag, säger Eva Jackson, sektorchef Livsmiljö Gävle.

nybyggnAtiOneR seRvice

Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se

Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

NKI - nöjd kund index

Ett gott företagsklimat gynnar företagande, bidrar till fler arbetstillfällen och stärker kommunens skatteunderlag. Kommunernas service är en viktig del hur företagsklimatet uppfattas. Undersökningen av 2019 års myndighetsutövning besvarades av 370 företagare i Gävle, vilket motsvarar 49 procent av de tillfrågade. NKI mäts enligt följande betygskala: >80 Mycket högt 70-80 Högt 62-69 Godkänt 50-61 Lågt <50 Mycket lågt Totalt resultat i 2019 års mätning: 73 Gävles resultat fördelat per myndighetsutövning: (Fjolårets resultat inom parantes) Brandskydd: 84 (71) Bygglov: 69 (67) Markupplåtelse: 76 (70) Helene Åkerlind gläder sig Livsmedel: 77 (76) åt högre betyg iavseende Miljö- och hälsoskydd: 72 (75) myndighetsutövningen. Serveringstillstånd: 70 (66)

Källa: Gävle kommun • effectplus.se

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 21


Hört & Hänt Bilnyheter från världens alla hörn!

Bi(l)samhälle med sting

På Rolls-Royce huvudkontor i Goodwood är det inte bara bilar som produceras, utan även honung. Den nya bisysslan sköts av en kvarts miljon arbetsbin som samlar in nektar från över en halv miljon träd och växter. Att Rolls-Royce valt att bredda sina vingar beror på att populationen av de viktiga bina minskat kraftigt – en negativ trend som tyvärr även gäller Sverige. I år räknar man med att öka produktionen av världens mest exklusiva honung.

Cupra lirar med Barca

”Let´s win this match together” – orden kommer från Cupra som är stolt huvudsponsor till fotbollsklubben FC Barcelona. Nu uppmanar bilföretaget alla supportrar att skicka in bilder via cupraofficial.com för att heja fram sitt favoritlag hemifrån tv-soffan. För när bollen återigen sätts i rullning på hemmaarenan Camp Nou blir det inför tomma läktare och de inskickade bilderna kommer att visas på stadions ledskärmar. Cupra var tidigare Seats division för sportigare modeller, men numera är det ett helt eget varumärke som lirar för egen maskin.

Porsches pysselverkstad

Porsche har slagit upp portarna till en helt ny digital pysselverkstad. Hemsidan bjussar på underhållning för alla åldrar och för alla kluriga väntar utmaningar som att hitta orden, sätta alla bildelar på rätt plats, frågesport, pussel och roliga historier. Dessutom finns målarböcker samt pysselhäften att ladda ner. Alla små bilentusiaster kan dessutom få en guidad tur genom Porschemuseet och all underhållning hittas gratis på www.porsche4kids.com.

Snacka om fordonsskatt

Det brukar lite skämtsamt sägas att det finns inga bra bilaffärer – bara mindre dåliga. En person som däremot har näsa för att hitta riktiga bilskatter är Peter Kumar. Först fann affärsmannen en Mercedes 300 SL Roadster som han köpte för en spottstyver och sålde för tio miljoner. Nu har biljägaren gjort det igen och senaste fyndet är en unik Aston Martin DB2 Drophead Coupé från 1952 i uruselt skick. Skrothögen är genomrostad, saknar såväl originalmotor som inredning och har trots skicket nu sålts för hisnande 1,3 miljoner kronor. Snacka om fordonsskatt!

Stjärnspäckat rymdäventyr

Den 27:e maj så lyfter rymdkapseln Crew Dragon med de båda astronauterna Robert Behnken och Douglas Hurley ombord. Destinationen är den internationella rymdstationen och vistelsen förväntas pågå i upp till fyra månader. Det är första gången på nio år som NASA skickar upp astronauter till rymden och dessutom med hjälp av en ny aktör, SpaceX, som ägs av ingen mindre än Elon Musk. Alltså mannen bakom Tesla och därför ska astronauterna transporteras till uppskjutningsrampen vid Kennedy Space Center i en Model X.

Zlatan får rött kort

Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic är mannen som gav sig själv en unik Ferrari Monza SP2 i födelsedagspresent. Asfaltssniffaren för närmare sjutton miljoner kronor är försedd med en V12:a på 810 hästar och saknar såväl vindruta som tak. Många höjde på ögonbrynen när den svarta Ferrarin kom farandes i vår kungliga huvudstad med ingen mindre än Zlatan bakom ratten. Anfallaren fick dock rött kort då det visade sig att han körde med vrålåket avställt. Nu riskerar Zlatan böter och frågan är hur han ska lyckas dribbla bort det här?

Text: Jenny Nilsson • Foto: CNP AB 22


Gör en S.O.P. för ditt e-postande

Har du minskade mängder avfall och förpackningar?

Varje gång jag föreläser och talar om hur vi kan hantera eposten på ett strukturerat sätt blir det tydligt av deltagarnas vittnesmål att döma att många upplever att just epostandet är ett gissel. Det kommer många mail ofta, de tar lång tid att svara på och de kan vara svåra att hitta i efterhand. Så här vill du göra Anne skrev till mig från Norge för ett tag sedan (i ett mail!) och berättade att hon hade fått en mycket behagligare upplevelse av mailen sedan hon tagit fram en SOP för sitt e-postande. SOP står för Standard Operating Procedure och är en beskrivning över hur vi har bestämt oss för att något ska gå till. Istället för att epostandet ”blir som det blir” och då tar större utrymme i ditt arbete än du önskar, bestämmer du dig i lugn och ro för hur det blir smidigast för dig att hantera mail och du skriver ner det i en SOP som du sedan följer.

Gör så här

1. Gör dig ostörd för en stund genom att dra dig undan eller gör tydligt för kollegorna att du inte är tillgänglig just nu. Stäng av notiser och annat som låter och lägg undan sådant du kan råka se som får dig på andra tankar.

Om ditt företag har drabbats av färre kunder eller gäster kan det också innebära minskade mängder avfall. Tänk på att du kan minska era kostnader för avfallshämtning genom att ändra ert hämtningsintervall, det sparar både pengar och minskar miljöpåverkan genom färre transporter. – Kontakta oss gärna på telefon 020-63 00 63 om du vill ha råd om vad som är bästa lösningen för ditt företag, hälsar Thomas Bäck på Gästrike Återvinnare. Företag kan även göra ändringen enkelt själv i formuläret ”Ändra hämtningsintervall sopor” på Gästrike Återvinnares hemsida.

Gästrike Återvinnare • effectplus.se

2. Gör en steg-för-steg-beskrivning - en SOP - av hur du bäst hanterar mail. Du kan till exempel ta upp: • När du tittar efter nya mail. • Vilka mail du tar dig an först av dem du fått. • Vad du gör när ett mail innebär att du behöver göra något som tar längre tid än du har just nu (jag tycker att du då ska skapa en tydligt formulerad att göra-uppgift på basis av mailet).

Nytt tak i sommar Takomläggning Takmålning Taktvätt

• Var du lägger mail du behöver ha kvar. • Om det är några regler du vill hålla dig till när du skriver ett nytt mail eller ett svar på ett mail du fått. • Hur långt skriver du? Använder du rubriker? Var i mailet skriver du det du undrar eller vill att mottagaren ska göra? • Hur länge du hanterar de mail du fått innan du stänger mailen och går över till annat du har på din att göra-lista. 3. Spara SOP:n där du har den lättillgänglig när du ska hantera e-post. Det är smart om du kan påminna dig om hur du vill agera genom att snegla på steg-för-steg-beskrivningen åtminstone under de första veckorna.

Ring ”Ni slipper omaket när vi fixar taket!

Tiden ägnas åt det du önskar

Om du gör tydligt för dig själv hur du helst hanterar mail i en Standard Operating Procedure, sätter du ner foten och tar ett beslut om hur du gör istället för att det bara blir som det blir. Du blir herre över eposten istället för att känna dig ständigt överväldigad och ”efter” i relation till allt som strömmar in. Din tid nyttjas bättre genom att du mer än annars gör så som det passar dig bäst.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 23


Stängsel och Grindar

! litet a V k med r a b V i job

Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten

Marksten, murar, Trädgård- och Beskärning, fällning, planteringar m.m. parkskötsel. stubbfräsning.

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

Vi synar ert tak inför sommaren. Kontakta oss för kostnadsfri översyn. Kristoffer och Stefan infonorr@hagmanstak.se

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Hantverk. Kvalitet. Service. Vi är tätskiktsentreprenörer med bred och djup kompetens som sträcker sig från yttersta delen av ditt tak till djupet av din brunn. Vi börjar med att titta på förutsättningarna, sedan hittar vi den bästa lösningen för just dig.

Hagmans Tak Norr AB | Utmarksvägen 7A, Gävle 026-10 53 30 | www.hagmanstak.se

Profile for Gestrike Media

Företagsbladet sommaren 2020  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland. Magasinet är kostnadsfritt och innehåller annonser och redaktionellt material från företage...

Företagsbladet sommaren 2020  

Affärsmagasinet till alla företag i Gästrikland. Magasinet är kostnadsfritt och innehåller annonser och redaktionellt material från företage...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded