Företagsbladet Hösten 2021

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Dags för nypremiär: Joyride

Hösten 2021

ALMI: Välstånd och mångfald

Äntligen möten: Företagarföreningens frukost

Bruno Ahlqvist: Tablettkriget

AppStar: Virtuella världar

Furuvik: Halloween tillbaka


Centralt - enKelt - Personligt

Utanförskapet växer i vår region I coronakrisens spår är Sverige och vår region med hög fart på väg in i en ny utanförskapskris. Var sjätte vuxen lever på sociala ersättningar, allra värst är situationen för utlandsfödda och unga. Många har svårt att komma in på arbetsmarknaden och riskerar att fastna i utanförskap. Utifrån data från SCB kan utanförskapet i vår region, mätt i helårsekvivalenteri, idag beräknas till 27 870 personer. Det motsvarar 18 procent av alla invånare i arbetsför ålder. Andelen är större än i riket, där utanförskapet motsvarar 14 procent av befolkningen i arbetsför ålder. Att så många personer i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden innebär en enorm samhällsekonomisk kostnad. Med hjälp av SCB:s simuleringsmodell FASIT har Svenskt Näringsliv beräknat betydelsen för skattebetalarna och statskassan om dessa personer istället skulle komma i arbete.

Utanförskapet kostar 270 miljarder per år

Gavle Central Konferens Gävle Centralstation Boka plats: 026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

Dina saker är i säkert förvar - men ändå tillgängliga 24 timmar om dygnet, året om!

Boka ditt förråd på

lagerkungen.se

Den årliga nettovinsten för statskassan skulle uppgå till cirka 340 000 kronor per person. Den totala kostnaden för dagens utanförskap i vår region motsvarar därmed drygt 9 miljarder kronor per år. För hela Sverige uppgår kostnaden till drygt 270 miljarder per år, vilket motsvarar hälften av sjukvårdens kostnader. Det framgår av en artikel på DN Debatt, skriven av Jonas Frycklund och Johan Lidefelt vid Svenskt Näringsliv. Även en mindre minskning av utanförskapet skulle ha mycket stor betydelse. En 20-procentig minskning av utanförskapet i vår region skulle t ex sänka de offentliga utgifterna med 1,9 miljarder kronor per år. Men utvecklingen går istället åt fel håll. Enligt Arbetsförmedlingen steg antalet personer i vår region som varit arbetslösa 6–12 månader med 18 procent under 2020 (vilket kan jämföras med 57 procent i riket). Även gruppen som varit arbetslös längre än 12 månader har växt, och uppgår idag till 6 106 personer i länet, många av dem utlandsfödda.

Sverige har större arbetslöshetsgap

Sverige har under lång tid haft ett större arbetslöshetsgap mellan inrikes och utrikes födda än de flesta länder. På senare år har gapet ökat ytterligare. I december 2020 var arbetslöshetsgapet mellan inrikes och utrikes födda i Sverige hela 16 procentenheter. I vår region är gapet ännu större, hela 24 procentenheter. En annan grupp som tappat mark på ett oroväckande sätt är ungdomar, där många nu varit arbetslösa länge. Det senaste året ökade antalet unga i vår region som varit arbetslösa i 6–12 månader med 55 procent (68 procent i riket). Det är väl dokumenterat att långa perioder av arbetslöshet i början av arbetslivet kan ha en mycket negativ påverkan på karriär- och löneutveckling längre fram. De ungdomar som varit arbetslösa under hela eller stora delar av pandemin får en väldigt dålig start på sitt vuxenliv och riskerar att fastna i utanförskap och sociala problem senare. Utanförskapet kan inte fortsätta växa, det kostar mycket både för individen och för samhället och något måste göras nu!

® Elektrikergatan 6, Gävle

2

Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv


Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer.

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Hösten 2021 – Innehållsförteckning Lotta Pettersson: Utanförskapet växer

2

Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

Premiär för Matsalen på D10

4

Nypremiär för Joyride på Hits For You

6

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Travrestaurangen blir eventarena

8

Axmar Bryggas höstment

8

Omslaget: Joyride, ALMI, företagarfrukost, Bruno, Appstar och Furuvik. Priser print 2021. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Eva Cooper: LAS-trollet och Bruses

10

Hallowen tillbaka i Furuvik

11

Företagarföreningarnas frukostmöte

12-13

Bruno Ahlqvist och boken Tablettkriget

14

Appstar erbjuder virtuella världar

16-17

Trainparts mot Europa

17

ALMI: Företagare med olika bakgrund

18

Högsta betyg för Greken

19

Bilmetro sålt

20

Bättre resultat för Mackmyra

20

Gefle IF´ s nya låt

22

V Ä L K O M n a aT T U P P L E Va S U C C É n

Mer boende i Axmar bruk

22

Hits For You: Nypremiär för Joyride

23-24 SHOWRESTAURANG • DISKOTEK • KARAOKEBAR

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Horst Mueller

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2021 Nå mer än alla företag i Gästrikland - Året om! Lotta Petterson

Eva Cooper

David Stiernholm

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

SVENSK PRESS.SE Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Hösten 2021

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Julnumret 16 november Manusstopp 28 oktober Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Dags för nypremiär: Joyride

ALMI: Välstånd och mångfald

SVENSK PRESS.SE Äntligen möten: Företagarföreningens frukost

Bruno Ahlqvist: Tablettkriget

AppStar: Virtuella världar

Furuvik: Halloween tillbaka

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3


Information från: DROTTNINGGATAN 10

Premiär för Matsalen på Drottninggatan 10 Sommaren på Drottninggatan 10 har erbjudit massor av livemusik, olika trubadurer, quiz och band med annorlunda inriktning. Då vädret varit utmanande, mestadels i augusti, har Innergården inte haft öppet alla dagar som utlovat, men nu öppnar Matsalen inomhus och lovar garanterat regnfritt! Den 18/9 är det premiär, så boka ditt bord. Efter några fantastiska soldagar i juli och augusti fick Innergården verkligen erbjuda skön stämning med både mat och musik. I augusti flyttades det ofta in i restaurangen och med nästan lika somrig stämning rullade kvällarna på som planerat, plockmat i kombination med dryck och goda pizzor fick sätta temat för krogen. När nu hösten närmar sig, eller är här, väntas lokalen öppna igen med plockmat i fokus och tanken är att man ska dela på maten. Menyn består av chark, ost, grillade räkor, grönsaker i kombination med mer arbetade anrättningar som pizzor, kött, fisk och vegetariskt.

Premiär för Matsalen den 18 september

En dessertmeny är ett givet inslag samt något sött i glaset till detta. Den 18 september öppnar Matsalen och fortsätter servera rätter i ”sharing”-konceptet med serveringar om 2-4 portioner per rätt. Vill man beställa till mindre antal går det självklart bra då tanken är att dela på maten som dukas ut i på bordet med tillhörande assietter. Dryckesmenyn förnyas med nya viner, drinkar och alkoholfria godsaker. – Att dela på maten på restaurang är verkligen ett trevligt sätt att umgås på, berätta Sofia Jansson, krögare på Drottninggatan 10. Hon lovar även några riktigt spännande nyheter från Leif i köket samt att de storfavoriter som gästerna pekat på kommer finnas kvar.

Koncept för fester och träffar

Konceptet med att dela på maten gör middagen trevligare och sätter igång samtalsämnena. Perfekt att boka in kick off, personalmiddag, släktträff, födelsedagar. Kombinera besöket i Matsalen med en biokväll, avsluta din shoppingrunda i Matsalen. Starta din konsertkväll med plockmat eller passa på när Matsalen erbjuder underhållning.

4

Blandad meny, quiz och underhållning

Restaurangen tar även emot större gäng och drop-in gäster som kanske vill ta något litet i baren. Pizzamenyn blir kvar med ett par nya kombinationer men Bianca, Grill och New York- pizzorna får vara intakta säger Leif Klövstedt. Inför premiärafton för Matsalen den 18/9 kommer lokalen att få ett facelift. Med enkla medel som tyger och belysning vill Sofia och Leif skapa mysig stämning som är både familjär och avkopplande. Underhållning fortsätter vara återkommande och på premiären bjuder Matsalen på duon Amanda Örtenhag och Rikard Sjöblom. Två singer/songwriters i ett intimt möte bland americana, folk, ballader och country. Tänk Townes Van Zandt, Bonnie Raitt och The Band. Amanda och Rikard är verksamma i många olika projekt och trots att deras musikaliska banor har korsats förut så är detta första gången de skriver musik till ett gemensamt, ännu ej namngett projekt ihop. I menyn väntas smaker som Kyckling med rökt ost, chili på oxkind, kalvtartar med tryffelpopcorn, tabbouleh och asiatisk majskolv. Välkomna att boka era platser, ta med gänget från jobbet, släkten eller vännerna och dela på härliga smårätter i D10 Matsalens nya kvällssatsning. Öppet varje torsdag, fredag och lördag med quiz, AW och grym underhållning, håll utkik vad som händer just till helgen, droppa in på en drink och lite plock. Varmt välkomna önskar Sofia och Leif med personal på Drottninggatan 10.

Drottningatan 10 Restaurang & Innergård Lunch måndag-fredag kl. 11.00-15.00 Torsdag 17.00 - sent Fredag 17.00-02.00 Lördag 17.00-02.00 Boka catering • Festvåning enl. ök. Tel. 026-10 00 08 info@drottninggatan10.se www.drottninggatan10.se


Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21 Dags för fest?

HÖSTENS

ol, Tält, Bord & St en Sc r, Ståbord, Ba .m. m e rm Vä Porslin,

Mat, Nöje & Konferens

FÖRETAGSBLADET

Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

R E T S E F A ALL

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 Tel +46 (0)26-51 19 20 Fax +46 (0)26-14 post@taltofest.se

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 05 - mera än tält 64 -51 26 (0) 6 Tel +4 20 19 fest.se -14 lto 26 ta (0) Fax +46 www. post@taltofest.se

- Hör av er till oss!

- mera än tält

www.taltofest.se

Stans billigaste lunchbuffé 79:-

På Gluggen i Hemsta. 5 olika rätter varav en vegetarisk. Sallad, måltidsdryck och kaffe ingår + dessert på fredagar.

Lite enklare och snabbare. Samarbete när det gäller mat på jobbet!

Catering • Smörgåstårtor • FoodTruck nära er.

Kontakta oss för mer information om samarbete! För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Varmt välkomna!

Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Restaurang med buffé i Hemsta!

026-61 55 55 • Gluggen.se

Smaklig måltid!

precisreklam.se

Mest prisvärda matlådor 59:med Gluggenkortet Ordinarie pris 65:-.

5


Nypremiär för Joyride

Jon Henriks magiska jul Julbord d Samiska delikatesser d Show 3, 4, 10, 11, 17 & 18 december

gavlelive.se

LUNCHBUFFÉ 10:30 – 14:00

HÖGKLASSIG TRAVSPORT

gavlelive.se

med spänning, mat & dryck!

Jon Henriks magiska jul Julbord d Samiska delikatesser d Show 3, 4, 10, 11, 17 & 18 december

gavlelive.se 6

Fredag den 17 september är det nypremiär för den nya dinnershowen Joyride på Hits For You i Gävle. Den sjätte showen i ordningen hann som bekant bara spelas några föreställningar i de egna lokalerna i centrala Gävle innan Sverige fick stänga ned för pandemin. Vi träffade centralfiguren, producenten och artisten ”Henke” Sundström för en lägesrapport. Hur står det till med er inför nypremiären på dinnershowen Joyride? – Tack, det står väldigt bra till med oss alla. Vi pratade om detta häromdagen och vi har nog aldrig innan känt oss så taggade och förväntansfulla inför en nystart som denna. Verkligen jätteskoj! Hur har året som gått varit? – Det har varit mycket tankar och resonemang kring egentligen allting som hört till detta stopp och näringsförbud som vi haft. Vi har haft stängt i totalt 18 månader. Jag har kunnat fokusera på att träna, vara med familjen, planerat framtiden, fixat hemma och haft en del möten om hur vi skall gå tillväga. Det har varit väldigt ovant i att inte kunnat få jobba. Jag har jobbat på och utanför scenen i snart 17 år och gjort över 3500 shower. Så det känns verkligen ovant att inte ha kunnat göra det som man tycker om så mycket. Därför är längtan väldigt stor att vi snart kan komma igång! Hur är då känslan att åter få sätta igång med dinnershowen? – Det känns som sagt otroligt bra. Det vi alla behöver nu är glädje och skratt och kunna socialisera oss genom att umgås med nära och kära. Att få kunna uppträda igen och se alla dessa glada gäster är något man aldrig kan få nog av. Vi märker också att det är otroligt högt tryck på bokningar, att människor vill komma ut och ha skoj, lyssna på musik, umgås och få vara tillsammans igen. Känslan för oss på Hits For You är väldigt bra. Vad får man uppleva som besökare? – Man får uppleva sång, dans, komik, glädje, god mat och dryck samt lyssna till låtar man hade glömt bort att man älskade. En vardagsrumskänsla där vi tillsammans skapar en magisk kväll som vi lever väldigt länge på! Vilka dagar i veckan är det show? – Vi kommer att köra varje helg, fredag och lördag, samt även vissa utvalda torsdagar. Man kan även abonnera våra lokaler för show eller evenemang andra dagar i veckan. När vi kör vårt populära julbord med show så kör vi tisdag till lördag, med dubbla shower på lördagar. Vad händer mer i lokalerna under hösten förutom showen? – Vi håller på att planera en del evenemang, eventuellt någon discokväll med artister som många kommer att vilja se. Sedan startar julbordet den 18:e november och pågår till 22:a december där vi kommer att servera vår klassiska lulbordsbuffé. Nytt för i år kan vara att självaste Tomten är på besök under kvällen. Här går det att boka upp stora som så väl mindre sällskap och man kan så klart även abonnera en helkväll hos oss. Har du någon hälsning till alla som både törstat och längtat efter att åter få uppleva er show? – Ja, absolut, ta med er vänner, bekanta, företaget eller familjen och bara luta er tillbaka och njut av musiken, glädjen och underhållningen. Jag kan lova er alla att detta kommer vi tillsammans leva länge på. Vi är så taggade och glada att få snart träffa er alla igen. Varmt välkomna till oss på Hits For You! För mer information och bokning se www.hitsforyou.se Fotnot: Förutom Henrik Sundström medverkar kollegorna Maria Doverud och Hanna Jämtsäter som tillsammans har varit medverkat på flera av de senaste dinnershowerna på Hits for you.

Joe Formgren • Presstjänst


Välkommen att boka ansvarsfullt Julbord Varmt välkomna till vårt traditionella julbord på Axmar Brygga. Klassiska delikatesser och årets nya smaker. Naturligtvis med Bryggans populära trancheringsbord med oxfilé och dubbla såser.

Julbordspremiär 26 november Pris fr. 399:-

Extra stora utrymmen mellan bord, serveringen och kösystem vid entréer borgar för trivsel med fysisk distans och ändå social närhet. Varmt välkomna!

Axmar Brygga Havskrog

www.axmarbrygga.se

Boskär, 817 94 Axmarbruk

bokning@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Vi har även två separata lokaler anpassade för mellan 8-14 alternativt 25-40 personer hälsar Yngve och Johan med personal.

7


Axmar Bryggas höstmeny

Travrestaurangen blir ny eventarena På Gävle Live går underhållning och god mat hand i hand. En helt ny underhållningsarena där vänner, familj och företag kan samlas och ha det trevligt. Här finns möjlighet till en vällagad middag tillsammans med event som håller både hög nivå och ligger i tiden. Ett riktigt festligt häng oavsett sällskap som bjuder på stämning för all sinnen helt enkelt. Gävle Live, tidigare känt som Gävletravets restaurang har lanserat ett nytt koncept där du som trogen travbesökare och alla nya ansikten är välkomna. Här får har du möjlighet att förutom högklassig travsport uppleva konserter, föreläsningar, after work, familjedagar, sportsändningar och mer därtill. Restaurangen som är öppen och ger en stor närhet oavsett evenemang har plats för cirka 400 sittande gäster och en ny led-skärm från Samsung på 7x4 meter ökar garanterat upplevelsen ytterligare. Nu bjuder man även in till årets julbord och show med folkkära och ständigt aktuella artisten, Jon Henrik Fjällgren. – Skall bli riktigt kul att få erbjuda ett riktigt julbord med underhållning av den här klassen i nyrustade travrestarangen, säger Jonas Pettersson på Gävle Live. Jag vill även passa på att berätta att våra uppskattade luncher nu serveras här istället för som tidigare på Stallbacksrestaurangen. I och med det rådande omständigheterna är samtliga evenemang inte spikade ännu. Men för de travintresserad finns flera kvällar där man kan samlas för god mat och dryck. Både lunch och middagstrav hittar du i Gävle Lives evenemangskalender. Där finns även information om hur du boka bord och förhandsbeställer er mat. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”gävletravet”.

Gästriklands affärsm

agasin - med effect

– Vi behåller naturligtvis våra mest uppskattade klassiker som grillad lax, vår stekta rödtungafilé och Skepparmiddagen, berättar köksmästare Janne Linde. Men sedan har vi komponerat några riktigt goda nyheter som som skall kittla smaklökarna ordentligt nu när höstmörkret börjar lägga sig över Gästrikekusten. Till förrätt har vi tagit fram en härlig hummersoppa med skummad mjölk, räkor och löjrom och bland varmrätterna är jag riktigt spänd på vad våra gäster kommer att tycka om Kungsflundran samt att vi nu serverar den gräddade torskryggen med räkor och Kusösås smaksatt med caviar, löjrom, forellrom och musslor. Härligheten serveras med hemlagad potatispuré. Ja, det är minst lika gott som det låter! Bland övriga nyheter i menyn finns smörstekt röding och långbakad ryggbiff som serveras med jordärtskockspuré, kålsallad, dragonskum, pepparsky och svart potatis. – Bland desserterna har vi kompletterat med egna tryfflar samt att vi tagit fram Bryggans egen Tiramisu. En sockerkaksbakelse utöver det vanliga med riktigt krämig mascarpone, hälsar Janne. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”höstmeny”.

Fyra nummer om året! • Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet

Havskrogen Axmar Brygga lanserade årets nya höstmeny fredag den 3 september.

för alla företag.

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Hösten 2021

Dags för nypremiä

r: Joyride ALMI: Välstånd

och mångfald

Tre kanaler - till bästa pris! Äntligen möten:

Företagarförening

ens frukost

M A R K N A DSFÖR ENING EN I G ÄV LEBORG Bruno Ahlqvist: Tablettkri

get

AppStar: Virtuella

världar

Läs mer på: www.mixgavleborg.se Furuvik: Hallowee

n tillbaka

Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå alla företag och företagare i Gästrikland fyra gånger om året inför varje årstid?

Bli medlem hos oss!

Vi är din röst hos Gävle kommun

Som samarbetspartner får ni då maxrabatt 40 %. Native advertising, redaktionella annonser 50 % i print och online.

www.foretagsbladet.se • Telefon 070-679 79 00 • 026-126 126

8

www.brynasforetag.se


BOKA HÖSTENS MÖTE NU!

KONGRESS & EVENT G Ä V L E KO N S E R T H U S

www.gavlekonserthus.se

konferens@gavlekonserthus.se

026-17 29 06 9


Det finns mycket myter och skrönor om den svenska arbetsrätten, men jag skulle ändå vilja berätta en saga för dig. Den handlar om ett troll, som vi kan kalla LAS-trollet, och om tre personer på den svenska arbetsmarknaden (egentligen är det långt fler, men siffran tre är viktig i sagor). Som av en händelse heter alla tre Bruse..

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303 E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

De tre anställda Bruse var också senast anställda. Personalantalet på företaget hade länge varit samma och det var ännu längre sedan vinsterna i företaget medgav några ytterligare tjänster. Alla Bruse var drivna och hade många idéer men de som varit längre på arbetsplatsen var snabba med att stoppa dessa för att inte själva se dåliga ut. Dagen då den första Bruse fick besked om varsel kom fortare än någon av dem annat. Med bestämda steg gick Bruse över bron för att själv prata med ledningen. LAS-trollet hörde detta på lång väg och ropade ”Vem är det som…..” Vänta lite nu! Verkligheten överträffar här sagan. Det vi här har kallat LAS-trollet är ihärdigt och uppfattas ibland av både anställda och företagare som ett hot, men januariöverenskommelsen gav hopp till alla mindre företag om att det skulle bli både enklare och mindre kostsamt att säga upp rätt anställda. För lagen om anställningsskydd måste vara en balansakt – dels en skyddslag som ger den anställde trygghet och rättigheter, dels undvika att bli ett hinder för de mindre företagen att anställa och växa.

Estetisk Plastikkirurgi

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

Eya Le Wartie

på ny adress

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

ELW

Timmermansgatan 20, Gävle www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

IT-hjälp Datorer och tillbehör • Nätverk Mobilservice • Datorservice Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se 10

Regelbörda som komplicerar

Av de viktiga reformer som av flera benämnts århundradets viktigaste bidde det en tummetott. Företagen får nu undanta ytterligare en anställd (3 mot tidigare 2) från turordningen vid arbetsbrist. Företag med kollektivavtal gynnas konsekvent framför de som inte har det. Det är viktigt att då komma ihåg att det är de små växande företagen med stort behov av att anställa och minst möjlighet att tåla en felanställning sällan har kollektivavtal. Därtill förändras saklig-grund-begreppet till ”sakliga skäl” och då avses att det ska bli lättare att säga upp personer på grund av personliga skäl. Samtidigt betalar arbetsgivarna ett högt pris när den för många arbetsgivare oumbärliga anställningsformen ”allmän visstid” förändras till ”särskild visstid”. Tiden för när ett företag kan använda särskild visstid halveras till 12 månader. Parternas uppgörelse kommer att kosta. I innehållet finns höjda skadestånd och regler om ersättning till uthyrda som inte erbjuds arbete hos kundföretaget efter en viss tid. Införandet av andra förslag så som omställningsmöjligheter och kompetensinsatser är visserligen något som företagen efterfrågar men LAS blir varken billigare eller mer modern och flexibel med detta.

Står för 24 procent av skatteintäkterna

I Gävle kommun bidrar de privata företagen med 24 procent av kommunens skatteintäkter. De företagen behöver en LAS som möter deras behov lika mycket som de anställdas. De behöver också en förstående kommun, ett enklare sätt att kunna bidra i kommunala upphandlingar och mindre administrativa bördor. Parterna i överenskommelsen har nu när sagan går mot sitt slut sannolikt lyckats med det omöjliga: att rigga ett system där staten betalar och parterna dikterar hur. Kommer politikerna återigen svika de små företagen, särskilt de utan kollektivavtal, och belasta dem med högre kostnader och mindre flexibilitet? Hoppet om en förändrad och mer flexibel arbetsrätt är då grusad. Sverige är helt beroende av småföretagen som trots alla hinder på vägen har skapat 80% av alla nya jobb sedan 1990. Ska verkligen politiska låsningar få diktera deras villkor?

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg

Foto: M W, Pixabay

LAS-trollet och de tre anställda Bruse


Förra året satte pandemin stopp för Furuviks Halloweenfirande, men i år är det tillbaka med fler upplevelser än någonsin! Förutom mysrysiga nyheter för de yngre besökarna, lanseras också en helt ny skräckupplevelse - Horror Nights. Under tre kvällar när parkens vanliga Halloweenfirande stängt, öppnas portarna på nytt till en betydligt mörkare upplevelse med maxad skräck. Till Horror Nights gäller separat biljett med en åldersrekommendation från 13 år, då upplevelsen kommer innehålla skräckmoment på en nivå som besökarna aldrig tidigare upplevt. Den 23 oktober slår Halloween på Furuvik äntligen upp sina portar till 8 dagar av mysrys i parken för hela familjen. I år finns en mängd spännande nyheter för både yngre barn och modigare besökare, så som LéMuurs äventyr, Stigen, Stenskogens häxor och Zombie-Expressen, där de sista tågvagnarna är extra läskiga och lämpar sig bäst för de riktigt modiga. För alla verkliga skräckälskare lanseras dessutom en riktigt skrämmande nyhet - Horror Nights. Under tre kvällar efter att parken stängt sitt ordinarie Halloweenfirande, öppnar vi portarna på nytt och bjuder in till en mörkare upplevelse där skräcknivån är maxad och åldersgränsen är rekommenderad från 13 år. På Tivolit kommer man att möta ett kringresande gycklarsällskap med onda uppsåt och den nya upplevelsen Stigen bjuder på en promenad genom skogen där ren och skär ondska lurar i mörkret.

Allt för Kontoret

FÖRETAGSBLADET

Halloween är tillbaka i Furuvik

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Furuvik”.

Trivsel med företagsväxter Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

• Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66

Gävleborgs Tolkservice AB

Är du egenföretagare eller frilansare som söker riktigt prisvärd arbetsplats? - då är du välkommen till Coffice på Templet - 300 meter från Centralstationen Flexplats Skrivbordsplats Kontorsplats

995 kr/månad 1495 kr/månad 2495 kr/månad

• Snabb wifi, garanterad sittplats och dessutom tillgång att arbeta i alla lediga lokaler. • Access 24/7 via personligt kodad nyckel • Eget låsbart skåp för förvaring • Flera kylskåp, kaffebryggare, vattenkokare och microvågsugnar • Medlemsskap ingår i effectplus.se • Trevligt umgänge och välstädade toaletter • Halva priset vid bokning av mötes- och konferensrum. Tel. 026-126 126, 511 000. Mer info och konferenspriser: mediatemplet.se/coffice-pa-templet

11


Nystart för företagarföreningarnas frukostmöten

Visst har vi väl alla längtat till att åter kunna träffas och mingla med varandra på riktiga fysiska möten igen. Torsdagen den 26 augusti var det nystart för Gävles företagarföreningar och Företagarnas frukostmöten på restaurangen i Gasklocksområdet En förväntansfull skara företagare och beslutsfattare slöt upp runt fikaborden för att samtala och lyssna på morgonens föredragshållare. Suzana Stamenkovic, ordförande i Brynäs Företagarförening och Bengt-Göran Wikström hälsade gästerna välkomna innan Gävles näringslivschef Mattias Durnik och kommunalrådet Åsa WiklundLång höll ett varsitt kort anförande. Mattias betonade vikten av gott samarbete med näringslivet och Åsa belyste vikten av samverkan mellan kommunen, företagen och privatpersoner när vi blir extra utsatta som t.ex. situationen efter det omfattande regnvädret senast. Som sig bör så fick även ett företag presentera sig några minuter och det gjorde Robert Zetterqvist från Heat Restauranger, som nyss etablerat sig i Gävle, med bravur. Extra uppskattat att han bjöd hela församlingen på dagens lunch med bl.a pannkaka. Morgonens föredragshållare var Katarina Ekspong, chefredaktör på Gefle Dagblad som engagerat berättade om tidningens roll och framtid. Hon berättade om de helt nya förutsättningarna på annonsmarknaden där jättar som Google och Facebook har ritat om kartan rejält. Hon berättade även om tidningens ambitioner gällande näringslivsbevakning med ökat fokus på det lokala. Företagsnyheter är uppskattad läsning.

Kommentarer från besökarna

Vi frågade några av besökarna vad de tog till sig från mötet och hur känslan var att åter träffas under ordnade former på ett riktigt fysiskt möte. – Jag fick med mig flera saker, men tre saker som stod ut är 1: Vad trevligt det är att träffas fysiskt och få prata med Gävleföretagare. 2: Mycket intressant föreläsning av GD:s chefredaktör om en viktigt fråga - medias bevakning av och förhållningssätt till företag och det lokala näringslivet. 3: Bra coronasäkrat arrangemang av Gävle företagarföreningar. Vilken härlig känsla att få ses. Det kändes nästan lite ovant, men efter några samtal är man igång igen! Mattias Durnik, Näringslivsdirektör Gävle kommun – Jag tycker det var bra med att så många av våra politiker var där. Vill tro att det visar på ett gott engagemang från deras sida. Bra och ödmjuk dragning av Åsa Wiklund-Lång (S) om kommunens behov av beredskap inför framtida naturkatastrofer. Det var också trevligt att träffa Ralph Brodins efterträdare som frukostsamordnare. Uppskattar den goda stämningen och allas uppenbara glädje över att åter få träffas på frukost. Gillar också upplägget som man har på de här träffarna. Lasse Wennman, Matakuten 12

– Nya kontakter vid ”mitt” bord som var trevligt och kändes värdefullt. Föredraget om Gefle Dagblad var också intressant liksom att få höra kommunstyrelsens ordförandes syn på inträffade översvämningar och tankar framåt. Känslan var väldigt positiv om än ovant att vara ute bland folk på detta sätt. För mig som företagsmäklare och företagare med ”huvudkontoret” i Gävle så känns det viktigt att knyta kontakter och vårda gamla. Dessutom som nyvald styrelseledamot och vice ordf. i Brynäs Företagarförening kändes det extra positivt att äntligen kunna mötas. Ser fram emot nästa möte i september då jag hoppas vi kanske vågar mingla och umgås lite mer med varandra. Björn Mårtensson, Tactic företagsförmedling – Samtalen vid bordet - om vad vi lärt oss och hur vi kan tänka annorlunda som arbetsgivare och människor post corona. Att vi ofta hittar nya lösningar i ”kriser”. Att kunna träffas igen ger en bubblande känsla. Tänk att se ansiktsuttryck och kroppsspråk istället för initialer eller profilbilder på en dataskärm. Så efterlängtat! Åsa Wiklund-Lång, Kommunalråd (S) Gävle – Det är alltid så upplyftande att höra entreprenörer prata om sin egen affärsidé och dröm, det blir väldigt engagerat och levande. T.ex. Heat Restauranger idag. Jag är också glad för att få ha träffat nya ordförande i två av företagarföreningarna. Det betyder för mig att företagen känner att det finns ett engagemang, livskraft och värde i sitt samarbete. Det finns verkligen ett sug efter att träffas som vanligt. Digitalt är förstås bra och tidsbesparande men jag känner att fysiska möten ger helt andra möjligheter att prata och diskutera mer fritt utan en särskild dagordning. Göran Arnell, Kommundirektör Gävle kommun – Helt klart blev jag varse om att vi fått en ny resturang i Hemsta. Jag tycker det är ett väldigt bra inslag att låta nya företagare presentera sig och sitt företag. Sedan tyckte jag det var intressant att höra om arbetet på Gefle Dagblad och deras tydliga satsning på näringslivssidorna och framtida webb. Saknar ord för känslan att träffas igen! Men visst var vi alla lite ringrostiga i att mingla? Möten som dessa har saknas, så mycket mer än bara ”dagordningen” som kan avhandlas när man träffas. Helene Åkerlind, Kommunalråd (L) Gävle – Intrycket är att det känns som att kommunen gör mycket för näringslivets bästa och mycket händer i Gävle. Intressant att höra GD:s chefredaktör berätta och även bli ställd lite mot väggen. Lokaltidningen har ju en unik roll som rapportör och att ha örat mot marken, men även som opinionsbildare. Det roligaste av alltihopa var att få träffas IRL! Man blir glad på gränsen till rörd, att få återse gamla ansikten och få träffa nya


människor efter så här lång tid. Teams och andra tekniska hjälpmedel i all ära men inget slår det fysiska mötet! Vi är nog skapta på det sättet, tror jag! Anders Rönngren, Entreprenör – Jag tyckte att det kändes som tidningen förstår vikten av att näringslivet fungerar. Med mer inriktning på företagsfrågor. Kan dom då komma med positiva reportage så kanske vi kan förändra den negativa attityden hos Gävleborna och därmed stiga i Svensk Näringslivs ranking. Visst är det mycket som behöver förändras men vi gör mycket bra också. Det var väldigt uppskattat att få träffas IRL. Mycket trevligt att möta människor som jag inte träffat på länge. Men det kändes fortfarande osäkert - får man hälsa eller hur gör man? Bengt-Göran Wikström, Ryggbehandlare – Spännande att få höra nya Heat och deras etablering i Hemsta. Jag tycker att Katarina Ekspongs dragning var intressant och ser fram emot deras satsning på näringslivet. För mig var det en härlig känsla att så många anmälde sig och att det även var fem helt nya besökare som vi lyckades få på plats från Hemsta företagspark, ser en möjlighet att nätverket växer. Sedan var det skönt att kunna sitta och ”umgås” vid ett bord som jag inte gjort tidigare i rollen som ansvarig för frukostmötet. Dock kommer jag att under resterande år sköta bokningar och skicka inbjudningarna för Gävles företagarföreningar. Ralph Brodin, Senior entreprenör – Det var en trevlig frukostmorgon med fin inledning av Gävle Företagarföreningar och med intressanta föredragshållare som berörde näringslivet. Kul att få höra om den nya restaurangen Heat. Äntligen fick vi träffas live igen. Annika Janglund, näringslivsutvecklare Gävle kommun.

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Nya flexibla kontor. Från 70 kvm och uppåt · Nyproduktion Ring 026–12 46 30 · fastoffice.se

12 mån. kontrakt

N Y H E T! Äger, utvecklar och förvaltar fastigheter.

hemsta.fastpartner.se

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gä KO 13


Bruno Ahlqvist om boken Tablettkriget i Gävle historia ur ett marknadsföringsperspektiv. Mitt svar blev att Läkerols historia är redan väl dokumenterad, men jag skall gärna ge min bild av hur beroende Läkerol och Pix var av den stimulerande konkurrensen för sin egna respektive utveckling.

Foto: Joe Formgren

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? Arbetet krävde avsevärt mera tid än jag trodde och ledde till växelvis skrivande, besök i många arkiv och återupplivande av gamla kontakter. Jag fick flera gånger begränsa mig för att inte sväva ut i beskrivningar av företagens övriga sortiment utan hålla mig till just de två varumärkena Läkerol och Pix. Processen tog ungefär 4,5 år, men hela tiden med fokus på ursprungsidén. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? Jag har alltid älskat att berätta anekdoter. Efter hand som minnena dök upp försökte jag stämma av med olika arkiv och andra källor hur väl de stämde med verkligheten. Därför har jag i inledningen lagt in reservationen ”I övrigt återges historien som jag minns den”. Skriver du på något nytt nu? – Samlar litet material till stadsvandringar i Gävle varav en del redan är genomförda. I övrigt har jag idéer, men inget mål för skrivande just nu.

Bruno Ahlqvist, har under sommaren givit ut boken ”Tablettkriget i Gävle under 1900-talet”. Bruno arbetade under mer än 1900-talets sista tredjedel med marknadsföring av halstabletterna Pix och Läkerol, som producerades i Gävle. Först under 25 år med Pix och därefter 10 år med Läkerol. Boken baseras på författarens egna upplevelser och minnen kompletterade med samtal med många äldre medarbetare. En del av dem var med så tidigt som på 1910-talet. Arbetet har också inneburit besök och kontakter med många arkiv. Inte minst gäller det Länsmuseet i Gävle som ställt hela sitt arkiv omfattande allt material från Pix AB och F. Ahlgrens Tekniska Fabrik / Leaf AB som museet tog hand om inför produktionens flytt från Gävle. Research och skrivande tog hela 4,5 år och varvades med Brunos övriga varierande fritidsintressen. Det hade stor betydelse att Bruno hade noteringar kvar från många samtal med äldre medarbetare. Samtidigt säger han att det aldrig fanns några planer på att dessa samtal skulle samlas i en bok. – skälet var en övertygelse om att även en framgångsrik verksamhet hela tiden måste arbeta med förbättringar baserade på vad som skett tidigare. Brunos motto är att ”du kan inte skapa en positiv framtid utan att kunna din historia”. Berätta om din bok! – Jag berättar om konkurrensen mellan två samtida marknadsförings-pionjärer i Gävle. Wilhelm Ericson med sitt varumärke Pix och Adolf Ahlgren med Läkerol. Staden var för liten för båda och deras tablettkrig blev nationellt. Läkerol och Pix skapade halstablettmarknaden i Sverige. Båda blev framgångsrika just på grund av stimulerande konkurrens. Tablettkriget varade nästan hela 1900-talet.

Vilka vill du helst ska läsa din bok? – Den som vill bli framgångsrik i marknadsföring måste kunna sin historia. Om man vill utveckla något behöver man först veta varför det blev som det blev. Jag hoppas att studenter som vill skapa sig en stabil grund i sin marknadsföringsutbildning skall finna inspiration och förstå att framgångsrik marknadsföring är 90 % analys och strategi kryddad med 10 % kreativitet.

Vad säger du till folk som är arga för att Läkerol-produktionen har flyttats från Gävle? – Det är ovanligt att familjeföretag överlever tre generationers ägande. I Ahlgrens fall sålde just tredje generationen 1985 efter nästan exakt 100 års ägande. Under ett par årtionden bedrevs verksamheten av fyra olika ägare innan Cloetta, som var ett börsnoterat företag tog över. Gävle och Gävleborg har numera på ett annat sätt stor glädje av familjen Ahlgrens framgångar på 1900talet. Robert och Anita Ahlgren testamenterade sin kvarlåtenskap till en donationsfond för främjande av internationell handel. Stiftelsen är endast öppen för sökande företag och personer inom Gävleborg och skall stödja och uppmuntra till åtgärder som syftar till att etablera närvaro på en eller flera 1909 introducerades Läkerol och Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur. 1910 berättade Selma i en annons att internationella marknader. Ett fint och hon använde Läkerol. Går det att hitta en tidigare influencer? ansvarfullt initiativ, som jag ser det.

Hur kom boken till? – Jag hade marknadsföringsansvar först för Pix och sedan för Läkerol under sammanlagt 35 år. Under många år gästföreläste jag i marknadsföring hos Högskolan i Gävle och använde ofta exempel från mitt yrkesliv. En vän och professor på högskolan frågade om jag kunde dokumentera Läkerols 14

Varför ska man läsa din bok? – Jag har märkt att det finns ett intresse för lokal näringslivshistoria. Överraskande många nuvarande och utflyttade Gävlebor säger sig ha anknytning till det ena eller andra av de två företagen. Här kan föreningar och bokklubbar finna underlag för att blanda kommentarer till boken med egna minnen.

Vad gör du när du inte skriver? – Jag är pensionär med såväl ideella som kommersiella uppdrag. Dessutom håller jag hjärnan och kroppen igång med bordtennis minst två förmiddagar i veckan.

Presstjänst.se • SvenskPress.se


15


Appstar erbjuder virtuella världar

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Lennart Schüllerquist, VD på Gävleföretaget Appstar Sweden. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden? – Appstar Sweden är en strategisk kommunikationspartner. Vi erbjuder design av virtuella världar och plattformar som gör det möjligt, att genom digitala kanaler, nå ut på världsmarknaden. Vi hjälper våra kunder att initiera och upprätthålla framgångsrika affärer och relationer genom visuell gränslös digital kommunikation. En visionär och lösningsorienterad partner som gör det svåra enkelt, då vi gör skräddarsydda lösningar ur våra kunders perspektiv. Appstar kännetecknas av överraskande, involverande, engagerande och underhållande och det ska vara enkelt att ta till sig informationen. Tjänsterna är: • Virtuella showrooms • Företags-TV (Business channel) • Arkitektonisk visualisering • Visuella säljappar. Ett kraftfullt verktyg som gör försäljningen enkel, rolig och effektiv. Vi sänder live från en virtuell studio och spelar in presentatörer från vårt Green Room - Appstar On Air Production. Vi erbjuder även avatarer. Alla miljöer är möjliga i vår ON AIR-studio. Den enda gränsen är fantasin. Allt visas i en fullt renderad 3D-värld, inkluderat med filmer, bilder, animationer, infografik, chat och möjligheten att interagera med kollegor eller kunder. Kunden bestämmer vilken plattform som ska visas och vem som ska

16

titta, precis som alla andra direktsändningar. Dessutom kan allt spelas in och lagras för senare visningar. Den perfekta kanalen för att nå ut i alla digitala kanaler även utanför landets gränser. Vi kan även koppla upp oss mot andra greenrooms över hela världen. Vi har även specialiserat oss på att skapa arkitektoniska animationer och mycket realistiska visualiseringar. Hastigheten på vår rendering gör att våra kunder kan uppleva flera versioner av objekten. Vi erbjuder även online-sessioner för att göra justeringar av ytmaterial, belysning, tid på dygnet, tid på året i realtid. Vi gör även 3D -produktanimationer, filmer, bildspel, nedladdningar och chattar - allt samlat i ett virtuellt showroom för kunden att upptäcka och interagera med säljare. Tydlig och enkel navigering gör det enkelt att komma till rätt ställe, olika språkversioner erbjuds. Vi erbjuder en digital tvilling till fysiska showroom eller mässmontrar, ett Hybrid Event. Hur kom ni på affärsidén? – Vi började med våra visuella säljappar, som gör det möjligt för säljare att alltid vara uppdaterad. Vi samlar alla filmer, bilder, och powerpointpresentationer i en app, så att säljaren kan visa i sin iPad eller iPhone i mötet med kund. Kunden uppdaterar själv via CMS. Säljaren kan sedan dela informationen med kund via e-post. Appen innehåller även kalkylatorer som stöd i säljsamtalet, även olika språkversioner. När Covid-19 slog till och säljare inte kunde besöka kunden, när mässorna stängde ner över hela världen, utökade vi våra tjänster med Virtuella Showrooms och On Air production. Hur många anställda är ni idag? – Vi har en anställd och tre arbetande styrelseledamöter. Vi har även


nära samarbete med ett flertal underleverantörer. Just nu etablerar vi Advisory Board med fyra experter inom olika områden. Vi behöver inom snar framtid att anställa 2-3 medarbetare. Vad har stödet från Ahlgrens Donationsfond betytt konkret för er verksamhet? – Stödet från Ahlgrens Donationsfond har givit oss möjligheten att anställa en designer och ägna oss åt utvecklingsarbete gällande våra virtuella showroom och On Air Production, vilket vi är mycket tacksamma för. Ahlgrens Donationsfond har därmed givit oss den start som vi behövde för att utveckla och nå ut med våra produkter och skapa de plattformar som ger regionens företag möjligheten att nå ut på världsmarknaden.

Trainparts vill nå ut i Europa

Foto: Simon Matthis

Hur ser framtidsplanerna ut? Att inom kort lansera On Air Production och i nästa steg erbjuda On Line Shopping i våra virtuella Showrooms och Företags-TV. Vi kommer även att marknadsföra tjänsten Hybrid Event, fysisk mässa i samspel med digital tvilling i molnet. Vi arbetar även i samarbete med våra globala kunder, att etablera green rooms på plats i olika länder, det vi benämner On Air World. Dessutom har vi idéer och tankar på att åskådliggöra Segelfartygsepoken i Gävle mellan åren 1750-1890 i virtuella berättelser samt engagera oss för att rädda Östersjön.

Fakta om Ahlgrenska Donationsfonden - Lanserades 2014 efter en donation av Robert och Anita Ahlgren. Fonden har ett sammanlagt värde på drygt 40 miljoner kronor och är en av regionens större. - I och med detta anslag har fonden delat ut närmare sju miljoner kronor till 38 av länets företag inom vitt skilda branscher. - Familjen Ahlgrens anda var viktig för bildandet av donationsfonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var också att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa befintliga arbetstillfällen på hemorten och som satsar för att växa. - I samarbete med Mellansvenska Handelskammaren verkar fonden inom Gävleborg. Såväl enskilda personer som instutioner (företag och organisationer) är välkomna att söka. - Nästa period för ansökningar till den Ahlgrenska Donationsfonden stänger 31 oktober 2021

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Välkommen med er ansökan! Har ni planer på att expandera genom internationell handel? Då är ni välkomna att ansöka om ekonomiskt stöd för er satsning. Ansökan är öppen exklusivt i Gästrikland och Hälsingland och gäller alla typer av branscher. Sista ansökningsdag är 31 oktober 2021. Ansökan sker på fondens hemsida www.ahlgrensdonationsfond.se där även fakta om familjen, fonden, dess villkor och stadgar finns.

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Göran Forsberg på Bollnäsföretaget Trainparts. Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden? – Vi renoverar och ny tillverkar delar till tågindustrin, främst godsvagnar. Har även lager av slitdelar som vi säljer i Skandinavien och köper i Europa. Skandinavien och till viss del Tyskland är våra affärsområden. Hur kom ni på affärsidén? – Det här är ett avknoppat företag från när SJ var stor i Bollnäs. Började som Bollnäs Fjäder för att sedan byta namn till Trainparts Sweden AB när man började jobba med andra artiklar än fjädrar. Idag har vi åtta anställda. Vad betyder stödet från Ahlgrens Donationsfond för er verksamhet? – Inget för tillfället då pandemin inte gett oss möjlighet att besöka eventuella kunder i Storbritannien. Vårt mål är att tillsamman med Business Sweden finna tänkbara kunder där. Besök kommer att ske så fort vi får tillåtelse. Hur ser framtidsplanerna ut? – Ska vi bli större så måste vi ut i Europa, vi har i princip alla kunder som finns i Skandinavien. Vårt mål är så klart att växa. Har ni något övrigt att berätta om verksamheten? – Detta är en väldigt miljövänlig process. Vi återanvänder i princip 90 % av det material som kommer till oss för renovering. Känns väldigt skönt att få detta ”stipendium” då det är kostsamt för ett litet företag att slå sig in på den Europeiska marknaden. Namn: Göran Forsberg Ålder: 63 år. Titel: VD/ägare. Hemsida: www.trainparts.se

Joe Formgren • Presstjänst.se

17


Företagare med olika bakgrund och erfarenheter gör näringslivet rikare

Information från: ALMI

Hos Almi GävleDala arbetar man med företagare som vill utveckla sina verksamheter. Ofta handlar det om man vill göra satsningar som man behöver finansiera och Almi har pengar att låna ut. Det kan också vara ekonomisk rådgivning, coaching eller att få tillgång till en mentor.. Företagare är viktiga för hela samhället. Det är företagare som skapar möjligheter för oss alla att bo och verka här i vår region. Det är i företagen som både arbeten och tillväxt skapas säger Anna Rosengren, VD på Almi GävleDala. Det finns ingen färdig mall på hur en företagare ska se ut eller vilken bakgrund de ska ha för att vara framgångsrika. Det är viktigt att inse att oavsett vilket kön man har eller var man kommer från så kan man bygga en framgångsrik verksamhet.

Så bra förutsättningar som möjligt

En viktig uppgift för Almi är att vara relevant för olika typer av företagare, för att skapa så bra förutsättningar för dem som möjligt. Till exempel kvinnor. Anna Rosengren menar att det är viktigt för Almi är det viktigt att vi håller koll på balansen i vår kundstock så att vi arbetar med lika många kvinnor som män.

Almi fortsätter arbeta för företag som vill utvecklas och växa, men nu på en ny adress. Du hittar oss i Tullhuset på Norra skeppsbron 15 i Gävle

18

– När vi rustar kvinnor till nya investeringar ser vi att de kan öka antalet anställda, sin omsättning och sitt resultat, säger Anna. Den skillnaden är faktiskt större än när män driver företagen. En utmaning som Anna Rosengren ser finns för kvinnor som driver företag är att de saknar förebilder. – De känner inte igen sig i rollen som bygdens starke man, en ensamvarg som löser bygdens problem. Därför har det varit viktigt att synliggöra kvinnor som driver företag och som har ledande befattningar som förebilder.

Team med olika bakgrund

– Nyckel till framgång och välstånd är mångfald, det menar Anna Rosengren och förklarar att i en organisation som låter olika röster höras och som beaktar flera perspektiv där tar man också bättre tillvara fler erfarenheter. Det är en mångfaldig organisation och i en sådan miljö finns möjligheter för både individer och organisation nå sin fulla potential. När vi på Almi tittar på resultaten i företagen ser vi att framgången oftare kommer om man skapar ett team med mångfald. Ett team som kompletterar varandra. Människor med olika bakgrund och erfarenheter, olika sätt att tänka och som vill bygga något tillsammans.

Almi GävleDala Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som etablerade företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Högsta betyg för Grekens delikatesser Vasilios Chatzoudis som driver Greken - Mediterranean Food lanserade nyligen ett helt nytt sortiment grekiska delikatesser på den svenska marknaden. Produkterna kommer direkt från Greklands ledande producenter och livsstilssajten XperHotelsandTable har provsmakat och betygen blev högsta möjliga - utnämnda till världsklass.. – Otroligt kul med den här responsen och goda betyget, säger Vasilios, av de flesta kallad ”Vasse”. Vår målsättning är att ju erbjuda de godaste och mest högkvalitativa varorna där våra kunder får avnjuta de yppersta grekiska smakerna. Vi levererar enbart genuin grekisk mat med noga utvalda produkter från landets ledande producenter. Vi söker nu ytterligare butiker, grossister och restauranger som vill kunna erbjuda det bästa från det grekiska köket.

RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR nybyggnAtiOneR seRvice

Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se

Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

Ett av citaten från provsmakningen: Tzatziki - Men hallåååå… Alltså det är inte förrän du provat denna Tzatziki som du provat Tzatziki på riktigt. Den är inte alls som man kanske tidigare avnjutit liknande röror. Denna är tätt och krämig i sin konsistens. Frisk och god samt härliga bitar av gurka. Röran har en tydlig smak av vitlök. Denna produkt passar alla tillfällen där det dukas upp för att njuta god mat, både vardag som fest.

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”greken”.

Smart bilinredning till

service- och transportbilar Vi inreder din servicebil enkelt och kostnadseffektivt. Genom smarta lösningar skapar vi tillsammans en perfekt utrustning för din bil. Förvaring, lådor, hyllor, mellangolv, belysning och el m.m. BOB Systems skåpsinredning är modulanpassad vilket gör det enkelt att montera, bygga till, ändra och flytta mellan fordon. Hyllsystemets grund består av en kraftig gavel, lådor och hyllor. Vår hållbara serviceinredning ger dig hela fem års garanti och är krocktestad hos Statens provningsanstalt och TüV Nord Certifierad. Skissa själv! Välkommen in på vår hemsida taxameterteknik.se eller besök oss på Beckasinvägen så skissar vi på en optimal lösning för just din bil.

Alkolås! Vi monterar alkolås på alla typer av fordon.

– mycket mer än bara taxametrar! Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu 19


FÖRETAGSBLADET

Verkstad & Industri I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Bilmetro sålt Scania Sverige AB och Din Bil Sverige AB har tecknat avtal om att förvärva återförsäljaren Bilmetro AB. Scania Sverige tar över lastbilsverksamheten medan Din Bil Sverige driver personbilsaffären vidare. – Våra medarbetare har alla bidragit till att bolaget har en stark framtidsvision och många trogna kunder, säger Filip Andersson, ägare Bilmetro AB. Bilföretaget har en över hundra år lång historia i regionen, men har varit verksamt under namnet Bilmetro sedan 1986. Sedan dess har företaget vuxit till ett av Sveriges största privatägda familjeföretag och finns idag på elva orter (Gävle, Sandviken, Uppsala, Hudiksvall, Bollnäs, Falun, Avesta, Ludvika, Hedemora, Borlänge, Mora). Bilmetro har 654 medarbetare, omsätter ca 3,9 MKR (2020) och är auktoriserad återförsäljare åt Scania och Volkswagen-koncernen. Företaget finns i Gävleborg och Dalarna samt Uppsala (lastbilar). De senaste åren har bolaget bland annat investerat i en ny Scaniaanläggning i Hudiksvall samt två nya Audi-anläggningar i Gävle och Borlänge. Nu förvärvas bolaget av två aktörer som båda har starka varumärken och är väl etablerade i branschen. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Bilmetro”.

Mackmyra förbättrar resultatet Årets andra kvartal fortsätter att bidra till Mackmyras positiva resultatutveckling. Försäljningsmässigt blev våren något mer avvaktande än vad vintern var men med bättre bruttomarginaler.

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se 20

Detta tillsammans med ettt kostnadsbesparingsprogram, som levererar betydligt lägre operationella kostnader än föregående år, gör att Mackmyra når en EBITförbättring om 3,7 MSEK i kvartalet och ackumulerat under de första sex månaderna har EBIT-resultatet förbättrats med 8,3 MSEK jämfört med 2020. Årets andra kvartal fortsätter att bidra till Mackmyras positiva resultatutveckling. Försäljningsmässigt blev våren något mer avvaktande än vad vintern var men med bättre bruttomarginaler. Detta tillsammans med ett kostnadsbesparingsprogram, som levererar betydligt lägre operationella kostnader än föregående år, gör att Mackmyra når en EBIT-förbättring om 3,7 MSEK i kvartalet och ackumulerat under de första sex månaderna har EBIT-resultatet förbättrats med 8,3 MSEK jämfört med 2020. Den av Konsumentombudsmannen (KO) till Högsta domstolen (HD) överklagade domen avseende bilder som Mackmyra publicerat på sociala medier har av HD beviljats prövningstillstånd. Mackmyra har lämnat in sitt svarsyttrande på KO:s överklagan och nu tar processen i HD vid. Domen från Patent- och marknadsöverdomstolen som KO överklagat var en framgång för Mackmyra då domstolen avslog samtliga av KO:s sex förstahandsyrkanden samt två av sex andrahandsyrkanden. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Mackmyra”.


Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

itet! l a V med k r a b b Vi jo

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Bränn inte pengarna i onödan - vi fyller på lösvikt!

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Ny på jobbet!

Vår tjänst Bygglogistik handlar om att skapa en mer hållbar och effektiv logistiklösning. Vi vet att med rätt förutsättningar kan till och med oförutsedda hinder och avvikelser hanteras betydligt smidigare – och oavsett om du är byggherre, fastighetsägare eller installatör finns flera fördelar med att använda sig av bygglogistik. Mindre krångel, helt enligt plan.

Mats Jonsson

Mats ingår i vår byggsatsning och arbetar som utesäljare inom Gävleborg. Han har 25 års erfarenhet från specialitéer såsom elhandverktyg, spikverktyg, infästning m.m. Mats kommer närmast från Hitachi. Du når Mats på: 072-598 77 46, epost: mats.jonsson@ahlsell.se

Se jakten på den moderna byggaren www.ahlSell.Se Gör som Ahlsell – presentera din nya medarbetare för alla invånare och kontor i Gävleregionen. Ny på jobbet – i print och på nätet: www.foretagsbladet.se

Ladda ner våra nya kataloger på: https://se.ahlsell.se/katalog/tillfallig-el-2020/ https://ipaper.ipapercms.dk/AhlsellAB/takavvattning-2021/ https://se.ahlsell.se/katalog/taksakerhet-2021/

Hör av dig till Mats. Han hjälper gärna till! Se kontaktuppgifterna här till vänster!

21


Mer boende på Bed & Breakfast i Axmar bruk

Gefle IF´s nya klubblåt - Som vattendroppar blir ett hav I samband med Gefle IF:s derbymatcher mot Sandvikens IF den 28 augusti presenteradesföreningens nya låt Som vattendroppar blir ett hav, skriven och framförd av Markus Berjlund. – Att få skriva en låt till det lag jag följt i med- och motgång i flera decennier är en stor ära och en mycket speciell känsla, säger Markus. Nästa år fyller Gefle IF fyller 140 år och Som vattendroppar blir ett hav är en låt om historien men också om framtiden. Om havet och himlen, men framför allt idén om att vi människor hör ihop, att vi bär på samma drömmar och behöver varandra i de utmaningar vi möter. Jag skulle kunna ladda en låt med klacksparkar, tacklingar och mål, men det här är inte den typen av låt. Den här låten vill vara mer “You´ll never walk alone” än “In med bollen i mål”. Produktionen av Som vattendroppar blir ett hav involverar totalt närmare 30 personer. Dessutom har Markus haft möten med Carrickläktaren, GIF:s supporterklubb, som kommit med bra input kring låten. Deltagit i skapandet av låten har Daniel Lindblom, Christer “Muttis” Björklund, Sverker Magnusson, Moa Lönnqvist och Gävle symfoniorkester varit.

På Axmar Bruksbod B&B har vi nu efter renovering tre nya, underbara rum redo för uthyrning, berättar Ulrike Steiner som driver Axmar Bruksbod och Axmars Bed & Breakfast. – Ett rum i maritim stil är vår minisvit med dusch och toalett på rummet och anpassat för dig med rullstol, rullator eller andra funktionsvariationer. Våra två andra rum utgör tillsammans ett trevligt familjealternativ eller två enskilda dubbelrum. En större frukostsal rymmer nu även fler gäster. Den gamla spisen och äldre detaljer som vi valt att behålla samspelar med nya, lugna färger och mönster som pryder den vackra frukostsalen. En härlig blandning av det lantliga och herrskapliga återfinns här. Salen utgör en trevlig miljö att i lugn och ro avnjuta vår omtyckta frukost i. Här serveras ekologiskt och närproducerat varje morgon med bl.a. nybakat bröd, ägg från våra egna höns och produkter från vårt egenproducerade mathantverk.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”vattendroppar”. Fotnot: Vi ironiserar inget över oturlig tajming och låttitel utan tänker på alla som drabbats hårt av regnet i augusti och passar på att rikta ett stort tack till alla hjältar och entreprenörer som hjälpt till under krisen.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Axmar”.

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt 22

026-27 19 12 • www.sitab.nu


23

BOKa FESTEn OCH JULBORDET I GOD TID V Ä L K O M M E n aT T F I R a E R H E L K V Ä L L T I L L S a M M a n S M E D O S S

Har du något att fira så är Hits For You det perfekta stället. Möhippa, svensexa, födelsedagsfest, kick-off eller varför inte bara en helkväll med kollegorna, vännerna, sambon eller grannen. ÖPPEttIdER

Fredagar: 18:00-03:00 Lördagar: 18:00-03:00 dInnERSHow Torsdag-Lördag: 18:00-23:00 dISKotEK Fredag-Lördag: 23:00-03:00 KaRaoKE Fredag-Lördag: 23:00-03:00 JUlBoRd MEd SHow 18:e november-22:a december. Kl. 18:00-23:00 Kl. 13.00-16.30 tidiga sittningen fre-lör.

KonFEREnSMÖJlIGHEtER Tillbringa en kreativ eftermiddag i centrala lokaler. Mer än 100 personer i biosittning. Varför inte avsluta med en dinnershow? För sällskap större än 50 personer öppnar vi gladeligen upp restaurangen även övriga dagar. Det går också bra att abonnera lokalen eller skräddarsy ert eget evenemang för större såväl som mindre sällskap.

KontaKt 026 - 101 202 bokning@hitsforyou.se Onlinebokning på www.hitsforyou.se

Showen kan abonneras för mindre och större sällskap.

PRISER • Show med trerättersmiddag Tor: • Show med trerättersmiddag Fre-lör: • Barplatser och Show, anvisad plats: • Barplatser och Show, inkl. nachotallrik:

695:795:220:285:-

• Julbord med Show Tisdagar 18.00-23.00: 695:• Julbord med Show Ons-Tor: 795:-

• Julbord med Show Lördagar 13.00-16.30: 795:• Julbord med Show Fre-Lör 18.00-23.00: 895:• Nyårsafton med Show, nyårssupé: 1195:Alla priser ovan inkluderar garderob samt entré till Diskotek och Karaoke Fredagar & Lördagar. Julbordet med Show 195:- för barn upp till 16 år.

HotEllPaKEt Från 1195:- /pp inkl. frukostbuffé, del i dubbelrum på stans bästa och mest centrala hotell, samt trerättersmiddag och show.

Hits For You AB Nygatan 18, 803 20 Gävle Tel: 026-101 202 www.hitsforyou.se precisreklam.se


V Ä L K O M n a aT T U P P L E Va S U C C É n

SHOWRESTAURANG • DISKOTEK • KARAOKEBAR

Mer info och biljettbokning: www.hitsforyou.se • Tel. 026-101 202


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.