Företagsbladet hösten 2020

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Hösten 2020

Mackmyra Whisky: Smakfullt besök

Pettersson/Cooper: Risk att förlora en generation?

Klubbhuset: För innebandyn

Viktor Henning: Ny klinik

Albergo: Trapphusskärmar


Stor risk att förlora en generation unga vuxna till långvarig arbetslöshet Detta är förstås en klen tröst för de företagare som fortfarande inte har sett kunderna återvända eller kurvorna vända uppåt. Utan att försöka släta över: Gävleborgs län har på många sätt varit lindrigt drabbade jämfört med många delar av landet. Vi har som län klarat oss hyggligt i ett land som klarat sig hyggligt. Här finns också en ovanlig optimism om tillväxten i framtiden, se Småföretagsbarometern Gävleborg 2020. Den optimismen är viktig att fånga upp för att vi ska klara av de tuffa tider som trots allt väntar. Sedan vecka 12 har antalet personer som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen varit betydligt högre än föregående år. Samtidigt har färre av de inskrivna arbetssökande gått till arbete. Arbetslösheten bedöms öka till över 10 procent och det kommer ta flera år innan den återhämtat sig till förkrisnivåer.

Ekonomiska kriser

Under ekonomiska kriser och perioder med ökande arbetslöshet har unga historiskt sett, både i Sverige och internationellt, drabbats snabbare och hårdare. Ungdomsarbetslösheten i Sverige uppgår nu till hela trettio procent och under sommaren har ökningen av inskrivna på Lotta Pettersson och Eva Cooper kämpar för fler jobbskapare och välfärdsbyggare. Arbetsförmedlingen främst bestått av unga människor. Vi befinner oss i halvtid just nu. Mitt emellan riksdagsvalen. För Anledningen är dels att det finns färre sommarjobb på grund av två år sedan, precis innan det var dags att gå till valurnorna coronapandemin och att lediga tjänster fyllts av äldre personer som 2018, samlade Företagarna Gävleborg och Svenskt Näringsliv blivit arbetslösa under året.

Gävleborg toppkandidaterna till en näringspolitisk debatt, på Söders källa i Gävle. När vi runt årsskiftet började skissa på att ta tempen på de som nu representerar oss i riksdagen hade ingen av oss förstås en aning om att det skulle bli ett av de mest turbulenta åren på mycket mycket länge. Men debatten blir av. Vi kommer inte fylla en hörsal med publik, utan vi kommer samla politikerna i Söderhamn, och vi kommer att sända diskussionen i samarbete med Söderhamns-Kuriren. För det finns väldigt mycket att prata om. Det finns många frågor, och kanske inte alltid så givna svar. Är det något våren har lärt oss är det också att det kan gå väldigt fort, både smittspridning och politiska förslag.

Klarat oss hyggligt

BNP rasade med 8,6 procent andra kvartalet 2020, jämfört med första kvartalet. Det är ett historiskt stort ras. Även om Sveriges ekonomi krympt, är de flesta bedömare överens om att det kunde ha sett värre ut, och att Sverige har klarat sig hyggligt jämfört med många andra europeiska länder.

En stor risk att förlora en generation

Det finns således just nu en stor risk att förlora en generation unga vuxna till långvarig arbetslöshet. Och Gävleborg har tyvärr en allt för långt tradition av skyhög ungdomsarbetslöshet, jämfört med resten av landets redan höga siffror. Hur vill riksdagspolitikerna undvika detta? Vad kan vi göra tillsammans, näringsliv och politik, för att krisens effekter ska vara så milda det bara går? Det är några av de frågor vi ser fram emot att få svar på när vi samlar Gävleborgsbänkens toppnamn den 14 september. Men debatten är bara en av alla de saker vi arbetar med för att fortsätta kämpa för ett län med fler växande och framgångsrika företag. Företagare är både samhällsbärare, jobbskapare och välfärdsbyggare och när de mår bra, då mår Gävleborg bra.

Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Välkomna till Travrestaurangen

på Stallbacken

Lunchbuffé vardagar kl. 09.00-13.30 95:-. seniorer 75:Köp kuponghäfte 10 luncher 950:-, 11:e gratis • Matlådor 60:Varmt välkomna!

www.gavletravet.se • Telefon 026-66 22 22 2


Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration nio gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Upplagan 5.500 ex. Utkommer 4 gånger per år. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

Ring 026-126 126 för mer information. Annonsera förmånligt i print och på nätet.

Hösten 2020 – Innehållsförteckning Pettersson/Cooper: Risk att förlora en generation?

2

Smakfullt besök på Mackmyra Whisky

4

Le Chef - mer än bara Isaks Corner

6

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Gavlegårdarna i Hemsta Företagspark

8

Omslaget: Däckcentrum i Gävle och digital UF-mässa.

Abersten: Avtala bort besittningsskyddet

11

Albergo och digital trapphusskärm

13

Ortopedmedicinsk klinik i Gävle

14

Företagarna förstärker

15

Internationella affärer

16

Stiernholm: För en logg

18

Klubbhuset stöttar innebandyn

20

Styrelseutbildningar i höst

21

Amazon öppnar säljcentral

22

Glaskollektion från Ockelbo

22

MellanSveriges LogistikNav Topp-10

23

Priser print 2020. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20%, Trippel 30%, Årsavtal 40%.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Torbjörn Edlund

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare edlund@gestrike.net Mobil: 070-525 84 50

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2020 Nå alla företag i Gästrikland. Inför varje årstid. Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Horst Mueller

Eva Cooper

David Stiernholm

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

SVENSK PRESS.SE Hösten 2020

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Julnumret 10 november Manusstopp 20 augusti Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Mackmyra Whisky: Smakfullt besök

SVENSK PRESS.SE Pettersson/Cooper: Risk att förlora en generation?

Klubbhuset: För innebandyn

Viktor Henning: Ny klinik

Albergo: Trapphusskärmar

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3


Smakfullt besök på Mackmyra Whisky Torsdagen den 20 augusti fick medlemmar i StyrelseAkademien och effectplus besöka Mackmyra Whisky. Där fick de en gedigen genomgång av både historia, produktion och hela bessöksanläggningen inkluderat en mycket intressant och personlig dragning av bolagets ordförande Carl Klingberg och nytillträdde VD Johan Larsson. Styreleseakademien Gävleborgs verksamhetsansvarige Kjell Gunnarsson hälsade gästerna välkomna med en kort presentation där han berättade vad Styrelseakademien kan erbjuda både mindre bolag och större verksamheter i form av kunskap, kompetens, nätverk och uppdrag när det gäller att leda och styra verksamheter. Sedan berättade ordförande Carl Klingberg mycket inspirerande om bolaget intressanta och fascinerande historia om grundarna och den svenska whiskyns utveckling. Både han och Johan Larsson delade sedan med sig av sina erfarenheter utifrån VD och styrelsens perspektiv på det strategiska och operativa arbetet.

Guidad tur och provsmakning

Därefter blev det en guidad tur i det moderna gravitationsdestilleriet och det numera välkända skogslagret under trygg och initierad ledning av smakoraklet Heli Jonsson. Efter den högintressanta inledningen av kvällen följde en frivillig provsmakning av destilleriets produkter. Noterbart var f.ö. att det var inte många som avstod den avdelningen. Heli förevisade sällskapet olika varianter av husbrygden lagrade på både svensk och amerikansk ek och blandade smaker av rökighet som

4

sannerligen berörde alla sinnen i form av både doft och smak. – En mycket intressant nätverksträff på Mackmyra med en intressant föreläsning från ledningen som gav en bra bild av komplexiteten med denna form av verksamhet, säger Daniel Blomquist, ordförande i StyrelseAkademien Gävleborg.

Whiskyinspirerad grillbuffé i egna restaurangen

Entusiasmen och intresset var mycket stort och sällskapet avslutade den lyckade kvällen i Mackmyras egna restaurang där den egna gin med tillhörande tonic serverades innan en riklig whiskyinspirerad grillbuffé intogs gemensamt på uteserveringen. Även den var naturligtvis välfylld med idel positiva smakupplevelser. Vi var således många som mycket belåtna och med nya kunskaper och kontakter tog cykel eller taxi hem i den ljumma sensommarkvällen.

Text och foto: Joe Formgren • SvenskPress.se


Mat, Nöje & Konferens

varmt välkommen till vår trivsamma konferensanläggning bara några steg från perrongen.

FÖRETAGSBLADET

Centralt - effektivt - Personligt

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer.

gavle Central konferens Centralstationen, Gävle

026-18 98 58 www.gavlecentralkonferens.se

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Dags för fest?

HÖSTENS

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

ol, Tält, Bord & St en Sc r, Ba d, Ståbor .m. m e rm Vä , lin Pors

R E T S E F A L AL

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 -51 26 (0) 6 +4 Tel 19 20 Fax +46 (0)26-14 post@taltofest.se

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 - mera än tält Tel +46 (0)26-51 -14 lto20fest.se ta19 (0)26w. Fax +46 ww post@taltofest.se

- Hör av er till oss!

- mera än tält

www.taltofest.se

Välkommen att boka ansvarsfullt Julbord Varmt välkomna till vårt traditionella julbord på Axmar Brygga. Klassiska delikatesser och årets nya smaker. Naturligtvis med Bryggans populära trancheringsbord med oxfilé och dubbla såser.

Julbordspremiär 20 november Pris fr. 399:-

Extra stora utrymmen mellan bord, serveringen och kösystem vid entréer borgar för trivsel med fysisk distans och ändå social närhet. Varmt välkomna!

Axmarbrygga Havskrog

www.axmarbrygga.se/konferens

Boskär, 817 94 Axmarbruk

kontakt@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Vi har även två separata lokaler anpassade för mellan 8-14 alternativt 25-40 personer hälsar Yngve och Johan med personal.

5


Information från: LE CHEF

Le Chef - mer än bara Isaks Corner Det är utan tvivel en av stadens oaser, kvarterskrogen mitt i centrum med lunchservering av globala smaker och influenser. Tillsammans med kockar, bagare och bubblande grytor är det ett riktigt trevligt alternativ av Gävles alla lunchrestauranger. Drottninggatan 10 är adressen där Le Chef inhyser i Mingel och Bars gamla lokaler. Renoverat från golv till tak med samma sköna lugn som tidigare, en trappa upp från shoppingstråket. Självklart är uteserveringen kvar belägen mitt i den lummiga innegården med dess vindstilla förhållanden och stora mysfaktor. Restaurangen har nu varit öppen i snart två år, mycket har hänt och ägaren Shady Bachaalani är optimistisk i luncherna då dessa blivit huvudfokus för krögaren på Le Chef. - Med allt som händer i världen just nu vill vi satsa ännu mer på luncherna. Bokningar med festvåning och arrangemang rullar på då lokalen är toppen för alla möjliga former av fester. Något som ligger nära i tiden är att bjuda in till after work under hösten, där vi återkommer med mer info. Shady som även sedan 2008 drivit den välrenommerade omåttligt populära pizzerian Isaks Corner, där det med ett stort sortiment av pizzor som bakas på löpande band, gör det möjligt för alla att hitta någon egen favorit. Pizzerian som även den gjort ett ansiktslyft och liknar mest en mysig kvarterskrog med trevlig personal och atmosfär.

Förstärkning i köket på Le Chef

Le Chefs senaste rekrytering är Leif Klövstedt som tidigare huserat på Axmar Brygga, Gävle Konserthus och Fullriggaren Restaurang & Skybar började i köket tidigare i somras och rör nu i grytorna tillsammans med Marcus Florentin. – De traditionella husmansrätterna får nu dela plats i menyn med Leifs välkomponerade maträtter, berättar Shady.

6

Tanken med menyn är att med svenska råvaror krydda maten med inspiration från alla världens hörn och även med nytappningar av den traditionella svenska husmanskosten. – Jag lagar bara mat från grunden och använder mig av gamla tekniker i kombination med nya för att hitta en skön balans i arbetet men även för att få ut det bästa av råvarorna. Mycket av grönsakerna tillagas hela, likaså köttet som kokas långsamt över natten och plockas eller skärs upp därefter, säger Leif. Smaken stannar kvar i köttet och grönsakerna på ett annat sätt vid den hela tillagningen. Vi tillagar även fisken varsamt och lovar mer färsk fisk på luncherna. En annan satsning inför hösten är att vi varje dag lagar en ny vegetarisk maträtt. Vi tänker att istället för att servera vegetariskt från köket till vissa så får alla smaka på grönsakerna. En ytterligare ambition är att så ofta som vi kan erbjuda dagens vegetariska helt fri från animaliska produkter.

Tre olika alternativ på luncherna

Luncherna på Le Chef består varje dag av tre olika alternativ och ett gediget salladsbord. Till hösten kommer soppan tillbaka och varje dag bakas det bröd i köket. Onsdag, torsdag och fredag kompletteras buffén med pizzor av olika slag. Varje tisdag serveras stekt fläsk, oftast med raggmunk, torsdagar kokar köket ärtsoppa och egen senap just nu i form av punshsenap. Pannkakor gräddas och serveras med alternativen hallonsylt, jordgubbssylt och rårörda lingon med vispad grädde. Efter maten finns kaffe och egenbakad kaka. Vill man så finns lunchhäfte att köpa då man äter den tionde gratis. Seniorer har även de förmånliga priser och lokalen är rymlig med bra avstånd mellan borden. Ett varmt och hjärtligt välkommen önskar Shady och Leif med personal på Le Chef. För mer information www.lechef.se


Fyra nummer om året! • Magasinet • Hemsidan • Nyhetsbrevet

Gästriklands affärsm

agasin - med effect

Mackmyra Whisky:

för alla företag.

Hösten 2020

Stor buffé Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat.

Smakfullt besök

3 kanaler - till bästa pris!

Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna Pettersson/Cooper:

Klubbhuset: För

innebandyn

Risk att förlora

Viktor Henning:

en generation?

Ny klinik

0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21

Albergo: Trapphu

sskärmar

Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå alla företag och företagare i Gästriklan fyra gånger om året inför varje årstid? Som samarbetspartner får ni då maxrabatt. Detta gäller även redaktionella annonser s.k. native advertising - i print och på nätet.

Vi utför snabba reparationer på mobiltelefoner och läsplattor. Service av mobiltelefoner sedan 1998 Dygnet runt! Säker inlämning och hämtning/leverans vid reparationer. Ring oss för information om hur du kan göra. Öppettider: Mån-Fre 08.00-17.00 Lunchstängt: 11.45-12.45 Telefon: 026-18 80 15

www.foretagsbladet.se • Telefon 026-126 126

www.telecomservice.se

N Strandgatan 29, Gävle

Gluggen fixar personalmaten Avhämtning - Utkörning - Samarbete 24/7

Kontakta oss för mer information om samarbete! För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Varmt välkomna!

dor

Snabbkost

matlå och varma i både kalla en.se gg Glu w. ww

Det finns 5 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Restaurang och Drive-In i Hemsta!

026-61 55 55 • Gluggen.se

Smaklig måltid!

precisreklam.se

Mest prisvärda matlådor 57:med Gluggenkortet Ordinarie pris 63:-.

sk Mat

Smart Sven

7


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

Gavlegårdarna i Hemsta Företagspark

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer. Information från: FASTPARTNER

I Hemsta samsas anrika villakvarter, bostadsrätter och hyreshus med ett sprudlande företagsliv. På liten yta finns ett stort antal verksamheter – från matvaruhandel och restauranger till verkstadsföretag, lager och allt däremellan. Vi frågar Cathrine Holgersson, VD Gavlegårdarna om samarbetet med med Fastpartner i Hemsta Företagspark. Hur är det att vara hyresgäst hos Fastpartner i Hemsta företagspark? – Vårt aktivitetsbaserade kontor i Hemsta är perfekt för att ta emot både hyresgäster och entreprenörer. Kontoret är ett verktyg för att utveckla vår verksamhet, samtidigt som vi är stolta över vår arbetsplats.

Behöver ni utrymme att växa i?

Behöver ni utrymme att växa i?

Hur trivs ni i Hemsta? – Vi trivs fantastiskt bra på vårt kontor. Hemsta har också ett perfekt läge, centralt men ändå med bra tillgång till busslinjer och parkeringsplatser för våra hyresgäster. Vi har också flera medarbetare som pendlar med tåg. Från centralstationen är det en 20–25 minuters promenad till Hemsta, med cykel tar det knappt tio minuter. Cathrine Holgersson VD Gavlegårdarna Utanvindsvägen 1, Gävle

Om Hemsta företagspark

Hemsta företagspark har ett gynnsamt läge. Det är lika nära till Gävles centrala delar som till E4 och E16:s södra infarter. Lokaler med stora möjligheter till anpassning för alla sorters verksamheter är en annan framgångsfaktor. Flera av våra hyresgäster tar idag emot studiebesök i sina aktivitetsbaserade, funktionella och moderna kontorsmiljöer. Gävles kommunala bostadsbolag Gavlegårdarna har tillsammans med oss skapat ett inspirerande aktivitetsbaserat kontor – perfekt anpassat efter deras verksamhet och behov. Dome Adrenaline Zone har förvandlat en industrilokal till Nordens största anläggning för extremsport, och lockar nu människor från hela världen till Hemsta. Några av våra hyresgäster är Gavlegårdarna, Actic, Setra Trävaror, Dome Adrenaline Zone och Samhall.

026-12 46 30 gavle@fastpartner.se fastpartner.se

8

026-12 46 30 gavle@fastpartner.se fastpartner.se


Företagsstädning • Flyttstädning Flytthjälp • Hemstädning

Trivsel med företagsväxter • Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson

Läs mer på www.carinastad.se eller ring 073-722 98 99

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66

Är du egenföretagare eller frilansare som söker riktigt prisvärd arbetsplats? - då är du välkommen till Coffice på Templet - 300 meter från Centralstationen Flexplats Skrivbordsplats Kontorsplats

995 kr/månad 1495 kr/månad 2495 kr/månad

• Snabb wifi, garanterad sittplats och dessutom tillgång att arbeta i alla lediga lokaler. • Access 24/7 via personligt kodad nyckel • Eget låsbart skåp för förvaring • Flera kylskåp, kaffebryggare, vattenkokare och microvågsugnar • Medlemsskap ingår i effectplus.se • Trevligt umgänge och välstädade toaletter • Halva priset vid bokning av mötes- och konferensrum. Tel. 026-126 126, 511 000. Mer info och konferenspriser: mediatemplet.se/coffice-pa-templet

Väx tillsammans med Nordlo Vi går upp på morgonen för att ge organisationer ett digitalt försprång med kraften att utveckla samhället och vi blir bättre på det varje dag. Nu söker vi nya medarbetare till vårt kontor i Gävle. Läs mer om Nordlos lediga tjänster på nordlo.com/karriar

9


Se mer på: www.gavleoffset.se/vara-produkter

Se till att du syns!

Banderoller - Skyltar - Vepor - Flaggor Finns i många utföranden och storlekar. Fungerar lika bra inomhus som utomhus. Ta chansen att exponera ditt budskap stort. Erbjudandet syns bra och kostnaden är låg.

Kontakta våra säljare: Joel Wallman

Martin Hedberg

Leif Jansson

026-66 25 05 joel.w@gavleoffset.se

026-66 25 06 martin.h@gavleoffset.se

026-66 25 04 leif.j@gavleoffset.se

Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se 10


Information från: ABERSTEN ADVOKATFIRMA

En uppsägning av ett lokalhyresavtal kan i vissa fall medföra stora risker för hyresvärden. Om hyresgästen åtnjuter besittningsskydd och hyresvärdens vägran till förlängning bedöms vara obefogad riskerar nämligen hyresvärden att bli ersättningsskyldig med betydande belopp. För en hyresvärd som är i behov av större flexibilitet i sina hyresavtal, exempelvis inför en förestående ändring av fastighetens användning, finns det därför goda skäl att helt enkelt avtala bort besittningsskyddet. Besittningsskyddet uppkommer som huvudregel när hyresförhållandet varat längre än nio månader i följd. Efter det att hyresgästen kommit i åtnjutande av besittningsskyddet har parterna möjlighet att avtala bort det utan att några särskilda förutsättningar måste vara uppfyllda. För att vara giltigt måste dock en sådan överenskommelse alltid göras i en särskilt upprättad handling (ofta ett formulär). Det är alltså inte tillräckligt att avståendet skrivs in i hyreskontraktet. När det däremot gäller nya hyresförhållanden kan ett giltigt besittningsskyddsavstående endast göras i vissa bestämda fall. För det första kan ett godkännande av överenskommelsen inhämtas från hyresnämnden, vilket exempelvis kan bli aktuellt vid en planerad rivning eller större ombyggnation. Det är inte ovanligt att hyresavtal också villkoras av att hyresnämnden lämnar ett sådant godkännande. För det andra kan en giltig överenskommelse om besittningsskyddsavstående (för en tid om högst fem år) göras i följande fall: 1. hyresvärden ska bedriva egen verksamhet i lokalen, eller 2. vid andrahandsuthyrning, hyresförhållandet mellan fastighetsägaren och dennes hyresgäst (dvs. andrahandshyresvärden) ska upphöra. En annan situation där parterna genom avtal kan begränsa besittningsskyddet är om byggnaden ska rivas eller undergå större ombyggnation. Som huvudregel måste hyresvärden i sådana situationer anvisa en annan godtagbar lokal för att inte riskera ersättningsskyldighet. Någon anvisning behöver dock i regel inte göras om hyresavtalet innehåller villkor om att hyresförhållandet ska upphöra på grund av rivningen eller ombyggnationen och att denna ska påbörjas inom fem år.

Martin Henning Advokat Advokatfirman Abersten Gävle AB

Reklam & Media

FÖRETAGSBLADET

Avtala bort besittningsskyddet vid lokalhyra?

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

M A R K N A DSFÖR ENING EN I G ÄV LEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

För mer information se www.abersten.com/kontor/gavle

Vi har Stor &

småformat!

026 70 220

Visitkort Affischer

www.foxprint.se info@foxprint.se foxprintgavle Norra Slottsgatan 7, 803 20 Gävle • Kungsgatan 12, 753 32 Uppsala Telefon 026-12 26 20 • 018-843 21 Abersten är en av de största byråerna i Mittsverige med kontor i Sundsvall, Gävle, Hudiksvall, Uppsala och Östersund. I en bransch präglad av många små byråer står Abersten med ca 25 medarbetare väl rustat att erbjuda kvalificerad juridisk rådgivning inom de flesta verksamhetsområden. Företagets kultur präglas både av det familjära småföretaget och den effektiva större organisationen.

Reklamblad Gatupratare Banderoller Skyltar Ljuskyltar Bildekor Dekaler

Södra kansligatan 8 (Gävle stämplar butiken)

11


Ny hemsida - med Intranät? Bygga om er gamla hemsida till en modern responsiv och sökmotoroptimerad hemsida som är enkel att administrera? Eller kanske bara ett smart Intranät? Er nya kommunikationsplattform optimeras för både läsplattor och smartphones. Kan byggas ut med e-handel, nyhetsbrev och CRM m.m. Vi hjälper er med funktion och design - sedan administrerar ni enkelt sidan själva!

bl i n l l i V

– Har ni bara underlagen klara så kan ni ha en ny modern hemsida inom några dagar. Publiceringssystemet Yodo är lika enkelt som att göra en uppdatering på som Facebook. Kan byggas ut till komplett verksamhetsstöd. Miniutbildning ingår i tjänsten liksom hosting, utveckling, support och service. Joe Formgren, medutvecklare Precis Reklam

Muréngatan 14, Gävle www.precisreklam.se Telefon 026-511 000 12

re

ja l ä s r ö terf

b

ar m a s och

r?

tne r a p s et

Vi erbjuder Sveriges smartaste och mest lättanvända CMS

För mer information se www.yodo.se


Information från: ALBERGO INFO

Calle, Leif och Joakim.

Albergo expanderar med den digitala trapphusskärmen I en alltmer digitaliserad värld har vi börjat vänja oss vid allt fler digitala reklam- och informationsskärmar i olika miljöer. Albergo Info är ett Gävlebaserat företag som funnits sedan 2015 som nu har specialicerat sig på digitala informationsskärmar för just trapphus i bostadsfastigheter.

Gävleregionen för att sedan expandera nationellt. Företaget har sedan flera år arbetat med infoskärmar på företag, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag och har stor erfarenhet av intern och extern information till kunder och medarbetare på olika arbetsplatser vilket de har stor nytta i arbetet med fastighetsbolagen.

Med en gedigen bakgrund inom både IT och fastighetsdrift så har man specialicerat sig på att ta fram en optimal lösning för bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter. – Vi har integrerat alla större fastighetssystem i vår mjukvara som heter Albergo Infoview, berättar Joakim Pettersson, en av grundarna och delägare. Programmet är helt molnbaserat och mycket enkelt att använda. Det betyder att de som vill sköta systemet själva kan göra det med en enkel utbildning alternativt så kan vi sköta alla uppdateringar snabbt och kostnadseffektivt. Namnbyten på skyltar vid rätt datum sköter sig naturligtvis helt automatiskt samt att man i god tid kan lägga upp information inför helger och årstider med mera. Idag är man fem stycken som arbetar i bolaget och man har närmare 500 skärmar ute i regionen men målsättningen är betydligt högre än så. – Jag har arbetat hos både ledande IT-företag och de som specialicerat sig på olika typer av informationsskärmar men aldrig tidigare sett ett system som så enkelt hanterar flera smarta funktioner, berättar Calle Sundell som nu har rekryterats för att ansvara för försäljningen. Genom att paketera ihop de här funktionerna har vi skapat en heltäckande tjänst som löser både fastighetsägarnas och hyresgästernas informationsbehov. Nu skall vi utöka basen i hela

Prova gratis demo 30 dagar

Intresserad av global expansion för att växa lokalt? STIFTELSEN

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond för främjande av internationell Handel

Stöd nyföretagandet i regionen!

Sök stipendium som premierar internationella satsningar som ger tillväxt på hemmaplan! OBS! Ansök senast 31 okt 2020. Ansök: ahlgrensdonationsfond.se

– Vi gör en komplett installation som är bra placerad inom någon vecka, säger Leif Hammar, delägare med ansvar för installation och service. Kunden behöver bara peka var den önskar sin skärm och var närmaste eluttag finns så löser vi resten. Vi installerar naturligtvis energismart och hållbart med rörelsesensorer och kan även erbjuda vandalsäker inkapsling. I och med att vi tillverkar skärmarna i våra egna lokaler i Gävle, kan vi skräddarsy varje skärm och anpassa dem utifrån miljön som de ska placeras i. Dessutom så kan vi även ge ett erbjudande som är unikt för branschen. Hör av er till oss så installerar vi gärna en komplett demo i er fastighet, eller för all del även företag, som ni får prova gratis i 30 dagar!

www.albergoinfo.se • Calle 0760-22 34 86 • Leif 0707-73 82 83

Bli medlem hos oss!

Vi är din röst hos Gävle kommun

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

www.brynasforetag.se 13


Information från: ORTOPEDMEDICINSKA KLINIKEN

Viktor startar ortopedmedicinsk klinik i Gävle Ortopedmedicin kan beskrivas som en mycket effektiv metod för undersökning och behandling av kroppsliga smärttillstånd. I augusti öppnade Gävlebon Viktor Henning upp dörrarna till sin nyöppnade praktik Ortopedmedicinska kliniken i Gefle på Norra Skeppsbron 5A i Gävle. Vem är då Viktor Henning? – Jag föddes i Uppsala men är till största delen uppvuxen i Gävle. Jag har arbetat som fysioterapeut sedan 2009, då jag gick ut från sjukgymnastprogrammet (numera fysioterapeutprogrammet) vid Uppsala universitet. Arbetsplatserna fram till idag har varit olika hälsocentraler i Gävle med omnejd. Senast var det på hälsocentralen på Gävle Strand. Hur skulle du beskriva Ortopedmedicinska kliniken i Gefle? – Det är en klinik som erbjuder privatvård inom fysioterapi (sjukgymnastik), med inriktning ortopedisk medicin och injektionsterapi. Vad består dina arbetsuppgifter av? – Det är att undersöka patienter med smärta från det som kallas rörelseapparaten det vill säga muskler, senor, leder och slemsäckar m.m. Min uppgift är att i största möjliga mån ringa in orsaken till smärtan och ställa en diagnos. Sedan gäller det att ge råd och en prognos, samt motverka besvären med en eller flera behandlingsmetoder, som ofta riktar sig direkt mot smärtans ursprung. Det kan vara t.ex. stötvågsbehandling, kortisoninjektioner och mobilisering/manipulation av leder samt individuellt utprovad och anpassad träning. Vilka är då dina kunder? – Det är alla, oavsett kön eller ålder, som önskar noggrann undersökning och behöver hjälp med att få bukt med sin smärta. Oavsett om besvären uppkommit efter en olycka, överansträngning eller av annan okänd orsak. En grupp som kan lyftas fram lite extra är patienter med behov av behandling som i övrigt kan vara svårtillgänglig. Det kan röra sig om kortisoninjektioner vid frusen skuldra eller smärttillstånd i händer och fötter som triggerfinger, senskideinflammationer och artros i mindre leder. Injektionsbehandlingarna ges i samarbete med läkare. Kliniken erbjuder privatvård, det vill säga vård som finansieras av patienten själv eller av försäkringsbolag, som erbjuder privat sjukvårdsförsäkring. De flesta försäkringsbolags villkor är tyvärr alldeles för byråkratiska. Vi är dock glada över att nyligen ha inlett ett samarbete med försäkringsbolaget If via Nordic Netcare. 14

När och hur uppstod ditt intresse för ortopedisk medicin? – Det uppstod under min grundutbildning till fysioterapeut, tidigare kallat sjukgymnast. Under en praktikperiod noterade jag att mina handledare oftast inte kunde svara på patientens frågor om vad som orsakade hennes eller hans smärta - och därmed inte heller kunde erbjuda någon lämplig behandling. Det kändes inte alls tillfredsställande! Jag tänkte att “det här måste bara gå att göra bättre”. Någon månad senare fick jag tips från en naprapat om en vidareutbildning inom ortopedisk medicin hos Orthopaedic Medicine International (OMI). Enligt honom var det denna utbildning som gällde om man ville bli riktigt duktig på att ställa diagnoser. Jag gick min första OMI-kurs parallellt med termin 4 på sjukgymnastprogrammet och kände direkt att jag hade hittat hem. Fortsatta studier ledde fram till en högre examen inom ortopedisk medicin hösten 2011 och därefter en examen i injektionsterapi 2014 samt PgD Musculoskeletal Medicine 2019. Jag vill även passa på att lyfta fram flera duktiga kollegor, både fysioterapeuter och läkare, som jag utbytt erfarenheter och kunskaper med genom åren. Liksom mina kunniga och entusiasmerande lärare i ortopedisk medicin förstås. Hur ser framtidsplanerna ut? – Det är ju i första hand att få ordentlig snurr på verksamheten före årsskiftet. Sedan gäller det att fortsätta utveckla min professionella kompetens. Närmast genom fortsatt vidareutbildning inom diagnostiskt ultraljud s.k. mjukdelsröntgen. Det känns otroligt spännande och roligt att nu äntligen ha vågat ta steget till att starta min egen verksamhet. Vad vet vi då inte om Viktor? – Det skulle väl vara att jag ägnar fritiden åt flera “pilliga” hobbies, bland annat urmakeri.

Om Viktor Namn: Viktor Henning Titel: Leg. fysioterapeut Ålder: 39 år Bor: Med två katter i ett hus i Hagaström Kliniken: www.omkgefle.se Norra Skeppsbron 5A, 803 10 Gävle Tel: 073-963 17 92 • E-post: info@omkgefle.se


Företagarna förstärker för ett bättre företagsklimat Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

Gävleborgs Tolkservice AB

Den växande organisationen Företagarna i de fyra länen Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro fördjupar nu sitt samarbete gällande kommunikation, opinionsbildning och medlemssupport. – Genom att samla vår styrka och vässa våra budskap kommer vi i ännu större utsträckning kunna påverka politiken både lokalt, regionalt och nationellt, säger Eva Cooper, som kommer att vara regionchef med ansvar för opinionsbildning i samtliga län. I organisationens ledning finns Hanna Jonasson och Eva Cooper, som båda tidigare har arbetat som regionchefer i 3 respektive 5 år. De regionala kontoren har även två regionsamordnare, en medlemsrekryterare samt en tillträdande kommunikatör anställda.

Utveckla 41 lokalföreningar

– Samarbetet ger oss möjlighet att fördjupa vårt strategiarbete och på ett smartare sätt stötta våra 41 lokalföreningar, säger Hanna Jonasson, regionchef med ansvar för verksamhetsutveckling. Verksamheten kommer därmed att fortsätta utvecklas, bygga stolthet och växa allt mer. Eva Cooper är 39 år och bosatt i Gävle. Hon har en bakgrund som bland annat politisk redaktör och public affairs-konsult och har drivit eget företag med fokus på opinionsbildning. Hanna Jonasson är 36 år och bosatt i Kumla. Hon har en bakgrund som ekonom, verksamhetscontroller och chef inom bland annat offentlig- och ideell sektor. Företagarna är en medlemsorganisation med 60 000 medlemmar i hela landet varav cirka 4500 medlemmar i de fyra ovan nämnda länen. Totalt finns 250 lokalföreningar.

effectplus.se

SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Vårt ständiga erbjudande: Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt! Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Nygatan 17 i Winn-huset www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gä KO 15


Internationella affärer – strategi för företagsutveckling

99 procent av alla företag inom EU är små och medelstora företag, De står för två tredjedelar av arbetstillfällena (2018 – 94 miljoner) inom den privata sektorn och bidrar till mer än hälften av det totala mervärdet (täckningsbidrag) som företagen skapar i EU. De är också en mycket viktig källa till företagaranda och innovation, vilket är avgörande för de europeiska företagens konkurrenskraft. EU:s politik för små och medelstora företag är inriktad på att se till att unionens politik och verksamhet främjar dessa företag och gör det mer lockande att etablera företag och göra affärer i EU. Det innebär att företagare som vill utveckla sitt företag och öka sin försäljning har möjlighet att få stöd av EU för att kunna genomföra sin plan. Gävles Företagarföreningar hade därför bjudit in Annika Lundqvist, Internationella kontoret, Gävle kommun och Erik Gropgård, Regional exportsamverkan Region Gävleborg för att visa medlemmarna vilka möjligheter som erbjuds dem!

Guidad tur och provsmakning

Frukostmötet genomfördes på Gasklockorna den 20 augusti. Ralph Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening, hälsade de 31 gästerna välkomna, bland andra Helene Åkerlind, kommunalråd (L) Gävle kommun, och William Elofsson, oppositionsråd (M) Gävle kommun. Mattias Durnik, näringslivsdirektör Gävle kommun, informerade om utvecklingen av näringslivsavdelningen. - Vi kommer också att fortsätta arbetet med att förbättra företagsklimatet i kommunen, sa Mattias. Vi arbetar också intensivt med vår upphandlings- och inköpspolicy samt ett upphandlingsråd vars syfte och struktur vi nu diskuterar med flera företagarorganisationer i

Gävle och som ska drivas tillsammans med representanter för det lokala näringslivet. Helene Åkerlind betonade vikten av att kommunen stödjer Gävles företagare. – Vi vill gärna ha kontakt med er som har förslag till hur stödet kan utvecklas, sa Helene.

Öka kännedomen om EU-bidrag

– En del av vårt uppdrag är att öka kännedom om och stötta Gävles företagare med att söka EU-finansiering, sa Annika Lundqvist som arbetar på Internationella kontoret, Gävle kommun. Aktuellt just nu är EU:s nya budget och krispaketet till företag som drabbats ekonomiskt av Corona-pandemin. Med tanke på den potential som finns i små- och medelstora företag och den stora betydelsen de har för EU:s ekonomi så är det viktigt att de får möjlighet att utveckla sina företag, sa Annika. 85 procent av alla nya arbetstillfällen skapas i de små- och medelstora företagen!

Asien kan ta över 50 % av världens BNP

– Idag är världsekonomin uppdelad i tre ungefär lika stora delar, Amerika, Europa och Afrika samt Asien, sa Erik Gropgård projektledare för Regional Exportsamverkan. Men utvecklingen pekar mot att Asien på lång sikt kan ta över upp emot 50 procent av världens samlade BNP på grund av att ekonomierna i Asien växer betydligt snabbare än övriga ekonomier. Det är därför viktigt att svenska företag finns etablerade med försäljning i denna del av världen. Läs hela artikeln på foretagsbladet.se, sök Internationella

Brynäs Företagarförening • effectplus.se

VILL DU HA SMART OCH DIGITAL REDOVISNING 2020? Hos oss står rådgivning, kundmöten och interaktioner i fokus. Redovisning är självklart en viktig del, men digitalisering och automatisering har gett oss möjlighet att utveckla våra kompetenser och anpassa vårt sätt att integrera med marknaden och våra kunder. Varmt välkommen till oss på Norengs!

ÅR 1960-2020

NORENGS REDOVISNING AB | ERSBOGATAN 6 | 802 93 GÄVLE | WWW.NORENGS.SE

16


Utveckla dig och ditt företag? -

Riktlinjer för StyrelseAkademiens kommunikationskanaler Medlemstidning enklare än du tror. Professionellt Styrelsearbete är Sveriges

enda tidning fokus på ägarstyrning Vi på StyrelseAkademien hjälper dig att utveckla din Det här dokumentet innehåller en förteckning över och riktlinjer förmed StyrelseAkademiens och styrelsearbete landar i din brevlåda verksamhet genom en ökad kunskap inom området kommunikationskanaler. Dokumentet kompletterar kommunikationspolicyn och är ett mer praktiskt inriktat fyra gånger per år ledning och styrning. Du får kunskaper och utökade regionalaarbetsdokument. nätverk genom medlemsträffar, intressanta föreläsningar rabatterade Dessutom Hitta styrelseuppdrag I vår och tid ändras villkorenutbildningar. oerhört snabbt, exempelvis kan Facebook göra en fundamental förändring redan får du möjlighet till kontakt med mentorer, personer Du som är medleminnebär, i StyrelseAkademien får mejlutskick imorgon. Det kommer dessutom inte att stå helt klart vad förändringen då experter kommer att ha olika till enadvisory board eller externa styrelsemedlemmar med annonser om lediga styrelseuppdrag i hela landet. uppfattningar. Snabbheten och ovissheten gör att det numera är i stort sett omöjligt för organisationer att ha med stor erfarenhet och intresse för utvecklingsfrågor. Möjligheten finns att hitta intressanta uppdrag den här

ständigt aktuella riktlinjer. Med detta sagt: Dessa riktlinjer från och med maj 2019, ochÄrkommer att vägengäller och via din aktivitet i nätverken. du intresserad av attSA skaffa eller bli mentor, adjungerad eller delta i advisory uppdateras vid behov. Det genomförs och beslutas av Sv. Medlemsskap som gör skillnad board kan det också förmedlas via StyrelseAkademien. Är du medlem erbjuds du rabatterade priser – förutom på utbildningar, kurser, seminarier och nätverksträffar, även på utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar Försäkring 1. och Webbplatsen styrelseakademien.se ........................................................................................................... 2 styrelsearbetet din kompetensutveckling. Du får möjlighet att teckna en unik vd- och styrelseansvarsförsäkring – exklusivt tillgänglig för dig som är 2. Google Ads ................................................................................................................................................. 2 medlem. Försäkringsskyddet, som är personligt, gör att Värdeskapande nätverk som är vd eller styrelseledamot kan skydda dig mot Sociala medier – gemensamt för alla kanalernadu ......................................................................................... 3 Du ingår i 3. ett nätverk med mångfald som kan berika skadeståndsanspråk och slippa att betala ur egen ficka. din personliga utveckling. Som medlem erbjuds du en 3.1. Facebook ........................................................................................................................................... 5 spännande mix av nätverksträffar och kunskapshöjande aktiviteter, seminarier och möten som är ett utmärkt sätt att Bli medlem STYRELSEAKADEMIENS CERTIFIERINGSUTBILDNING 3.2. LinkedIn ............................................................................................................................................. 5 ™ utbyta erfarenheter, knyta värdefulla kontakter och inspireras Alla med intresse för att utveckla sig personligen eller sitt Rätt fokus i styrelsearbetet 3.3. Twitter ................................................................................................................................................ av kunniga talare. för aktiebolag (SME)i StyrelseAkademien.6 företag är välkomna som medlemmar För dig som vill lära dig grunderna i styrelsearbetet Vi i Styrelseakademien Gävleborg finns nära dig och driver 3.4. YouTube............................................................................................................................................. de frågor som är prioriterade för våra regionala medlemmar.6 Styrelseutbildning Därtill finns nationella nätverk för utökade möjligheter till 7 4.dig medlemspriser Nyhetsbrev – Apsis ..................................................................................................................................... Vi erbjuder på vårt nationella, utvecklingsarbete och kontakter. kvalitetssäkrade utbildningsprogram med ackrediterade Medlemskap endast 1365 kr/år exklusive moms. 5. Traditionell press......................................................................................................................................... 7 lärare, små, dynamiska studiegrupper och möjlighet till certifiering. Välj utbildningssteg som passar dig och 5.1.vilka Direktkontakt ...................................................................................................................................... 7 skräddarsy din kompetensutveckling. 5.2. Debattartikel ....................................................................................................................................... 7

Innehåll

Kunskapsbanken 5.3. Pressmeddelande är ett verktyg som ska användas mycket sparsamt. ............................................. 7 Vår Kunskapsbank blir din ständigt uppdaterade 6. Tidningen PS .............................................................................................................................................. 7 informationskälla, som dessutom alltid är tillgänglig när du bäst behöver den. 7. Aktiviteter .................................................................................................................................................... 8 Se hela kursutbudet på styrelseakademien.se

8.

Telefonsamtal ............................................................................................................................................. 8

9.

Partners kanaler.......................................................................................................................................... 8

INTERNA KANALER

Dokumentets namn

Riktlinjer för kommunikationskanaler

Godkänt av

SA Sverige

Version

2019

Datum

2019

Sida

1 av 8

precisreklam.se

• SharePoint (för lagring av digitala dokument) För mer information kontakta •Kjell MejlGunnarsson Verksamhetsledare • Telefon StyrelseAkademien Gävleborg • Skype/Teams 076-051 35 81 •kjell.gunnarsson@styrelseakademien.se Fysiska möten www.styrelseakademien.se/gavleborg

17


Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

För en logg när besluten yr som pilar i luften ”När bestämde vi det?”, frågade en av dina kollegor i det högprioriterade projektet mitt under det intensiva arbetsgruppsmötet. ”Jag har utgått från något helt annat. Det blir till att börja om, då.” Då och då blir en del av oss involverade i projekt eller arbetsgrupper där allt går väldigt fort. Alla medverkande är ivriga att få det ni tar fram upp i luften och det är svårt att hålla beslutsfattandet bara till de regelbundna, formaliserade mötena. Saker händer och någon som är ansvarig måste bestämma något fort, vilket den gör, och arbetet går vidare. Alla var inte med om beslutet och det är lätt hänt att någon som inte känt till vad som beslutats gör misstaget att göra ett antagande och arbetar med detta (felaktiga) antagande som bas. Tid spills, något utformas fel, arbete får göras om.

Ett tydligt ställe för fattade beslut

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Känner du igen den här situationen, är en av lösningarna för att få det bättre att skapa en beslutslogg - ett tydligt ställe där ni snabbt och lätt noterar allt som beslutas under arbetets gång (när det gäller just det här avgränsade projektet, alltså). Där skriver ni beslut som påverkar det fortsatta arbetet och beslut som ni senare kan vilja kontrollera vad det var ni (eller någon i projektet) bestämde.

Gör så här

Stängsel och Grindar

Tycker du att det är en god idé att skapa en beslutslogg för ett samarbete du just nu är involverad i, gör så här: 1. Skapa ett dokument i ett verktyg där du kan göra en tabell, till exempel Word eller Excel. 2. Gör en tabell som förslagsvis innehåller kolumnerna ”Datum”, ”Beslut”, ”Forum beslutet fattades i” och ”Ansvarig beslutsfattare” eller liknande. 3. Kom överens med dem du samarbetar med att alla beslut ska loggas i beslutsloggen - oavsett vilket forum de fattas i; i möten eller utanför. 4. Så fort ni beslutar något, logga det i loggen. Det gör inget om beslutet också står i mötesanteckningar eller något annat ställe. Det är ändå värt besväret att samla ihop alla beslut till loggen, så att ni slipper leta och bläddra i olika noteringar för att påminna er om vad ni kom överens om. (Ni behöver inte logga beslut som bara handlar om att någon ska göra något, för det skriver ni ändå upp där ni håller koll på allt ni har att göra i projektet.) 5. Klart!

Nyanläggning - Skötsel - Trädarbeten

Marksten, murar, Trädgård- och Beskärning, fällning, planteringar m.m. parkskötsel. stubbfräsning.

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu 18

Färre missförstånd, mer fokuserad kraft

Om ni för en beslutslogg i de samarbeten där allt går väldigt fort, har ni alla ett ställe att stämma av vad ni kommit överens om - även om det gick väldigt fort i stunden och inte alla sedan blev informerade. Ni minskar missförstånden, slipper både tidsspillan och onödigt arbete och kan istället lägga kraften på att göra rätt saker i rätt tid. När kollegan nästa gång säger ”När bestämde vi det?” kan du i fortsättningen lätt svara ”Det var i det snabba, spontana akutavstämningsmötet den 11 augusti.”. Inga tveksamheter.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com


! litet a V k med r a b V i job RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR nybyggnAtiOneR seRvice

Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se

Nytt tak i höst? Takomläggning Takmålning Taktvätt

Ring ”Ni slipper omaket när vi fixar taket!

Vi synar ert tak inför hösten. Kontakta oss för kostnadsfri översyn. Kristoffer och Stefan infonorr@hagmanstak.se

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

Hantverk. Kvalitet. Service. Vi är tätskiktsentreprenörer med bred och djup kompetens som sträcker sig från yttersta delen av ditt tak till djupet av din brunn. Vi börjar med att titta på förutsättningarna, sedan hittar vi den bästa lösningen för just dig.

Hagmans Tak Norr AB | Utmarksvägen 7A, Gävle 026-10 53 30 | www.hagmanstak.se

19


Klubbhuset stöttar innebandyn Hans Löfstrand Innebandyförbundet, Tobias Ridderström Klubbhuset och Jakob Westerlund Gästriklands Innebandyförbund.

Klubbhuset är idag Sveriges ledande leverantör gällande material och Innebandyutrustning. Man grundades år 2001 och är idag en av världens största innebandybutiker. Det är därför med stor glädje vi kan kommunicera att Gästriklands-, Hälsinglands och Dalarnas Innebandyförbund har slutit ett huvudpartneravtal med KH från och med säsongen 2020/2021. Partnerskapet skall ta hela regionen GUDH, där redan Upplands IBF är befintlig partner till KH till ytterligare nivåer genom en ledande profilering och igenkänning. – Vi har i dagsläget fem fysiska innebandybutiker belägna i Uppsala, Karlstad, Falun, Umeå, och Göteborg. Utöver dessa butiker har vi i Kallebäck Göteborg ett stort centrallager där också vår webb-butik är stationerad. Just med läget i Falun och Uppsala så blir vi ju väldigt nära våra distrikt vilket också förhoppningsvis bidrar till att vi känns genuina och nära våra kunder på lokal nivå. Vi är dessutom partner till Svenska Innebandyförbundet och våra gul-blåa landslag, dessutom levererar vi den officiella SSL bollen vilket gör att vi kan leverera en helhet till våra partners på en nivå som tar produkten till nya nivåer, säger Tobias Ridderström, Klubbhuset. Partnerskapet är i första hand tecknat på två år och sträcker sig till 2022 men avsikten är förstås betydligt längre så. I första hand handlar det om synkroniserade avtalstider för att paketera det första riktigt slagkraftiga partneravtalet inom GUDH regionen. Puma och Svensk Innebandy har en lång historik tillsammans. Puma var leverantör till förbundet fram till 2010.

Största satsningen i distrikten någonsin

- Det känns riktigt bra, det är den största satsningen på distrikten vi har genomfört någonsin så vi är givetvis entusiastiska över vilka möjligheter som nu öppnar sig. Regionen har en ordentlig innebandyhistorik och har dessutom en stark tradition av att genomföra evenemang. Vi ser stora möjligheter att tillsammans stärka Innebandyns varumärke genom detta, vi har ju nyligen erfarenheter av SDF-SM i Gävle och snart stundar ju U19 VM och Dam VM i Uppsala. Vi ser det som ett vinnande koncept och stora identifierade synergieffekter att vi kan leverera en större helhet inom Svensk Innebandy på båda lokal och nationell nivå, avslutar Ridderström. För distriktens del betyder det nu att Klubbhuset blir officiell leverantör av innebandyutrustning och kläder till domare, distriktslag och spelarutbildningar. Det blir en helhet och arbetet kommer 20

nu omgående inledas för att hitta en profil som skapar både en igenkänningsfaktor men också en viss unikhet för varje distrikt. – Det är ett slagkraftigt avtal, det största i regionens historia så vi är väldigt nöjda att vi är i mål. Detta är dels ett kvitto på vårt långsiktiga arbete med vårat varumärke men framförallt det mycket starka samarbetet inom GUDH. Detta ger oss muskler att fortsätta utveckla vår verksamhet, både genom en rejäl resurstillförsel men också en gemensam syn på hållbarhet och varumärkes utveckling, säger Jakob Westerlund från distriktens sida.

Stärker innebandyns varumärke i regionen

Avtalen rör inte bara profileringen av kläder, tillsammans skall man också arbeta för att stärka Innebandyns varumärke i regionen, vår gemensamma ambition är att öka intresset för produkten och göra skillnad i samhället. Avsikten är att ta ett större samhälls- och hållbarhetsansvar genom avtalet och samtidigt också stärka kommunikationen av Innebandyn som ”mer än en sport”. Därför är det med glädje vi kan konstatera att vi tillsammans nu går in i nya tider med ett kraftfullt varumärke.

Så här kommenterar fler röster:

- Vi är glada att vi har nått denna överenskommelse med Klubbhuset, vi har ju också butiken i Guide Arena i Falun som direkt ökar tillgängligheten för förbundets aktiva. Vi är glada och är entusiastiska att börja utveckla regionen, säger Lars Andersson, ordförande Dalarnas IBF. - Vi har en lång tradition av Klubbhuset, ett samarbete som med åren bara har växt, närheten med IFU Arena är givetvis svårslagen så det känns fantastiskt att vi nu inom hela GUDH välkomnar de andra distrikten in i något gemensamt och framförallt ett redan starkt samarbete, säger Dan Back, ordförande Upplands IBF. - För Hälsingland är detta en stor vinst, vi som tidigare har varit ett litet distrikt har de senaste två åren kaxigt visat upp oss i större sammanhang, så detta kommer givietvis bara stärka vår verksamhet. Sedan är det fantastiskt kul att jobba nära våra angränsande distrikt på en nivå som är en helt annan, säger Hans Löfstrand, ordförande Hälsinglands IBF.

Gästriklands Innebandyförbund • effectplus.se


Verkstad & Industri

FÖRETAGSBLADET

Styrelseutbildningar i höst

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Verkstad & Industri det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har du funderat på att förkovra dig och din organisation inom området styrning ledning och med fokus på styrelser? StyrelseAkademien erbjuder både färdiga standardutbildningar och utbildningar som anpassas efter behov, både kortare och längre. På förfrågan ger vi också ge vissa utbildningar digitalt. Höstens planerade utbud av styrelseutbildningar inom Gävleborg: • Anpassade korta utbildningar i partnersamverkan med DoSpace, i första hand för medlemmar i DoSpace (aug – sept) • Insikt i styrelsearbete, halvdag. Datum beslutas i samråd med deltagarna. I dagsläget är 3 anmälda. Planen är att köra utbildningen i september på DoSpace i Gävle. Går också att delta digitalt via Teams. • Ordförandeutbildning. Är du ordförande eller har planer på att bli är det här utbildningen för dig. I Gävle den 29 oktober. • Rätt fokus i styrelsearbete. Certifieringsutbildningen som ger dig ett välmeriterat certifikat efter en digital tenta. Hudiksvall 13 och 20/11. Vill du sy ihop en utbildning till dig och din organisation så löser vi det. Förutom aktiebolag kan det också vara ideella föreningar och bostadsrättsföreningar.

Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Verkstad & Industri”. Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

StyrelseAkademien Gävleborg • effectplus.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

21


Amazon öppnar säljcentral för partners som vill sälja Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården

Den 27 augusti offentligjorde Amazon att säljande partners i Sverige och övriga världen kan registrera sina konton på amazon.se som förberedelse inför lanseringen av Amazon.se. – Utbud, pris och bekvämlighet kommer att vara de viktigaste drivkrafterna för användarupplevelsen på Amazon.se och här spelar svenska företag en nyckelroll, säger Alex Ootes, Vice President EU Expansion på Amazon. Vi är glada över att kunna erbjuda den här möjligheten för svenska företag, stora som små, att sälja på Amazon.se och nå en större målgrupp, både lokalt och utomlands, samtidigt som vi ökar utbudet för våra svenska kunder. Uppskattningsvis 60 procent av alla produkter som köps genom Amazon globalt säljs av försäljningspartners. Idag finns 1,7 miljoner små och medelstora företag världen över som säljer sina varor genom Amazons butiker, och under förra året passerade fler än 200 000 av dem en total försäljning på 100 000 dollar. Varje år investerar Amazon tiotals miljarder kronor i förbättrad infrastruktur, bättre verktyg och tjänster som gör det möjligt för små och medelstora företag att nå nya kunder och framgångsrikt sälja sina produkter online.

Festlig glaskollektion från Ockelbo Collection

www.platverkstan.se

Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Företaget Ockelbo Collection som arbetar med varumärket Ockelbo och den klassiska Ockelbo-logotypen som pryder de kultförklarade skotrarna och båtarna har nu tagit fram en serie drinkglas där emblemet graverats. Det är Ockelbo-entreprenören Mikael Olsson som äger Ockelbo Collection som tagit fram den här serien och han ser med tillförsikt fram emot lanseringen. – Det finns ju många båt- och skoteråkare som tycker det är kul att kunn ta en ”hojt” i de här glasen. Men sedan är jag övertygad om att Ockelbo är förknippat med så mycket positiva känslor så det här är väl en perfekt julklapp till alla som har lite äkta Ockelbo-känsor?

Joe Formgren • SvenskPress.se

Berendsen Textil Service AB Lennart Kinnvall, Hamrångevägen 21, 816 31 Ockelbo 0297-57 58 00, lennart.kinnvall@elis.com

Jens Hed, Hoforsvägen 70, 813 91 Hofors, 0290-270 35, jens.hed@elis.com

Textil- och tvättservice Jens Hed

22

Levererar komplett hyr- och tvättservice av arbets-, patient- och skyddskläder, entré- och golvmattor, städutrustning samt textilier till företag inom industri, handel och kontor, vårdsektorn liksom till hotell & restaurang m.m. OBS Vi kan hygien, renrum och sterilt för operationssalar!

Lennart Kinnvall


MellanSveriges LogistikNav firar 10 år - som Topp-10 i Sverige

Smart bilinredning till

service- och transportbilar Vi inreder din servicebil enkelt och kostnadseffektivt. Genom smarta lösningar skapar vi tillsammans en perfekt utrustning för din bil. Förvaring, lådor, hyllor, mellangolv, belysning och el m.m.

Den 7 juli 2010 bildades MellanSveriges LogistikNav. Det var dåvarande landshövding Barbro Holmberg för Gävleborgs Län, som tog initiativet och tillfrågade Handelskammaren om idéer för att få till en kraftsamling med fokus på att skapa nya arbetstillfällen, när Ericsson samma år lade ner verksamheten i Gävle. Sjöfartsnoden Gävle med Ostkustens största containerhamn och järnvägsnoden Borlänge med en av Sveriges största godsbangårdar, fick bli navet i satsningen. Ett självklart samarbete utifrån historiska samarbeten och då den övervägande delen av gods över Gävleborgs hamnar kommer från Dalarna.

Starka traditioner inom sjöfart, järnväg och handel

Både Gävle och Borlänge är strategiska noder som får hela Sverige att fungera. Åtta kommuner visade snabbt intresse och har sedan 2010 varit partners i Logistiknavet; Gävle, Sandviken, Hofors, Falun, Borlänge, Avesta, Ludvika och Söderhamn. 2019 tillkom ytterligare två kommuner; Gagnef och Hudiksvall. Fler kommuner har under 2020 visat intresse att bli en del av navet. Receptet handlar om ökat samarbete över länsgränserna, påvisa flöden, hållbara transporter och regionens förträffliga möjligheter att utvecklas inom logistikområdet. Vad har då satsningen på MellanSveriges LogistikNav inneburit för regionen Gävleborg-Dalarna under de 10 åren? När MellanSveriges LogistikNav bildades 2010 var Falun-Borlänge placerade på plats 21 och Gävle-Sandviken på plats 15 på listan över Sveriges Bästa Logistiklägen, idag 10 år senare är regionen placerad på plats 9. (Listan sammanställs av tidningen Intelligent Logistik, IL).

BOB Systems skåpsinredning är modulanpassad vilket gör det enkelt att montera, bygga till, ändra och flytta mellan fordon. Hyllsystemets grund består av en kraftig gavel, lådor och hyllor. Vår hållbara serviceinredning ger dig hela fem års garanti och är krocktestad hos Statens provningsanstalt och TüV Nord Certifierad. Skissa själv! Välkommen in på vår hemsida taxameterteknik.se eller besök oss på Beckasinvägen så skissar vi på en optimal lösning för just din bil.

Alkolås! Vi monterar alkolås på alla typer av fordon.

– mycket mer än bara taxametrar! Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se

Bränn inte pengarna i onödan - vi fyller på lösvikt!

Läs hela artikeln på foretagsbladet.se, sök Logistiknav

effectplus.se

Välkommen till din verkstad på Kryddstigen Service och reparationer oavsett fordon och årsmodell

BIL-, MC-, DÄCK & FÄLG-VERKSTAD

Nyhet: Kryddstigen 18 • Gävle • Tel: 026-61 60 75 • dackcentrum.net - Vi löser era fordonsproblem - och bjuder på kaffe! 23


Tack Gävletravet för att ni gör skillnad. Med klimatsmart fjärrvärme bidrar ni till en bättre morgondag.

Vill du också teckna klimatsmart, kostnadseffektiv och trygg fjärrvärme? Hör av dig till oss på hej@gavleenergi.se