Företagsbladet vinter 2022

Page 1

Tadaa: Magisk med AI Hits For You: Högtryck Frukost: Näringslivsklimatet Gästriklands affärsmagasin - med effect till alla företag. Jul/vinter 2022 Bra gjort Gävle och Sandviken: Företagarveckan

Tack för årets ansökningar till Ahlgrens Donationsfond

Alla måste bidra till välfärden

Årets ansökningstid pågick t.o.m. den 31 oktober och styrelsen har fått ett ännu större antal ansökningar än förra året att gå igenom.

Ansökningar att gå igenom kommer från entreprenörer i vitt skilda branscher från både Gästrikland och Hälsingland.

Fondens syfte och ändamål är att ekonomiskt stödja företag och organisationer med verksamhet i Gävleborg och som har ambitionen att växa internationellt. Vi återkommer angående vilka som tilldelas årets anslag från fonden.

Tack än en gång för ert engagemang Styrelsen i Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond

När det blir mindre lönsamt att arbeta kommer färre att göra det. Därför behöver skillnaden mellan eget arbete och bidragsförsörjning vara tydlig. Sveriges arbetslöshetssiffror ligger i topp i Europa, och för att kunna bryta den utvecklingen måste den nya regeringen stärka arbetslinjen.

I hela västvärlden, och Sverige är inget undantag, står vi inför en demografisk utveckling där en allt större del av befolkningen utgörs av äldre. Många pensionärer är friska och aktiva, men allt fler lever också så länge att de under många år kommer behöva stort stöd från vård och omsorg. För att kommuner och regioner ska kunna möta de äldres förväntningar på hög kvalitet i såväl hemtjänst och särskilt boende som sjukvård måste alla som kan vara med och bidra till välfärden göra det. Samtidigt står många kommuner inför stora underhållskostnader i form av eftersatt infrastruktur och investeringsbehov i exempelvis nya skolor och förskolor för en växande befolkning.

Problem med stora grupper arbetslösa

Vi har helt enkelt inte råd med en situation där stora grupper i yrkesverksam ålder under lång tid står utanför arbetsmarknaden. Den strukturella arbetslösheten skapar alltför höga kostnader i form av försörjningsstöd och andra bidrag.

Den höga arbetslösheten i vissa grupper skapar också integrationsproblem. Fler behöver komma i arbete och bli en del av det språkliga och sociala sammanhang en arbetsplats innebär. Fler barn behöver se sin mamma och pappa gå till jobbet på morgonen. Normen, i alla delar av samhället, måste vara att vuxna människor försörjer sig själva och sina familjer.

Det är därför positivt att Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring aviserat en stor bidragsreform, och införande av ett bidragstak, för att långvarigt arbetslösa ska byta bidragsberoende mot egen försörjning. De jobbskatteavdrag som genomfördes av de borgerliga regeringarna 2006-2014 sänkte trösklarna in på arbetsmarknaden. Sedan dess har arbetslinjen tyvärr urholkats. Nu måste den återupprättas. Regeringens ambition att under mandatperioden sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare är välkommen, liksom de aviserade högre aktivitetskraven för försörjningsstöd.

Alltid lönsamt att arbeta

Det ska alltid vara mer lönsamt att arbeta än att bli försörjd genom andras arbete. Skatter och ersättningar måste samverka på ett sådant sätt att arbete gynnas över passivitet.

Höga ingångslönerna i kombination med den låga andelen jobb som inte kräver någon utbildning skapar höga trösklar för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Etableringsjobben, som syftar till att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa, är en del av lösningen. Där får den enskilde en kombination av lön och statlig ersättning, så att den sammanlagda inkomsten motsvarar ordinarie kollektivavtals lägstalön.

Det kommer att ta mycket lång tid att inkludera de grupper som står längst från arbetsmarknaden. För den som varken språk- eller yrkeskunskaper kommer vägen att vara extra lång. Men vi måste återskapa normen att vuxna människor som kan och försörja sig själva också ska göra det. Det är avgöra nde för att vi ska ha råd med vår välfärd

Leif Edvinson 0709-53 24 71 0200-112 555 leif.edvinson@55plus.se www.55plus.se/gavle

2
Anlita en senior idag! Våra kunniga medarbetare kan hjälpa dig att få tid till annat än att ta hand om ditt hem. Ring oss idag! 55plus Gävle, Sandviken, Östhammar
Hemmafix Städning Fönsterputs
pexels.com
Foto: Elle Hughes,
Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv ahlgrensdonationsfond.se

Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland.

Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer.

Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid. Distribution: Postnord. Produktion: Ges trike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller via SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Omslaget: Näringslivsfrukost Företagsveckan, foto: Joe Formgren. Priser print 2022. Komplett Media- och PR-paket enl. ök.

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Jul/vinter

2022 – Innehållsförteckning

Lotta Petersson: Alla måste bidra till välfärden 2

Svedman, Brynäs IF i Gävle Business-podden 4

Högtryck på Hits For You 5

Dubbelfest på Gävletravet 6

Öppet Hus hos Folkuniversitetet 8

Dinners startar lunchklubb på Gävle Bro 9

Movexum flyttar till Å-huset i centrala Gävle 9

Priset inkluderar publicering på internet och reklamskatt. Moms tillkommer.

Hela tidningen gratis på: www.foretagsbladet.se

1/1-sida 14.950:1/2-sida 8.750:1/4-sida 4.750:1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 % Native 50 %

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Företagsam näringslivsfrukost 10-11

Magisk om artificiell intelligens 12

Eva Cooper: Fint företag du har 13

Ockelbo har bästa företagsklimatet 13

Gävles företagsklimat 16-17

Kvinnor med intresse för styrelsearbete 18

Bra gjort World Cup Volt Hockey 19

Axmar bruks naturguide 19

Kickoff för årets UF-företagare 19

Stiernholm: Struktur i lågkonjunktur 20

Tack-kvälli Rönnåsstugan 21

HealthTextiles på Swedental 22

m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3 Era nyheter
SVENSK SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS Lotta Regionchef Svenskt Gävleborg Joe Marknad, joe Ingela Gustafson Administration Horst Mueller Säljare Samarbeta med Företagsbladet 2023 Nå mer än alla företag i Gästrikland Året om! Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Vårnumret utkomer 14/3 Manusstopp 24 februari Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev
i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se
affärsmagasin företag. Bra gjort Gävle och Sandviken: Företagarveckan
Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg Näringslivets digitala mötesplats PR • Nätverkande • Styrelsekunskap Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se

Håkan Svedman, Brynäs IF i Gävle Business-podden

I fjärde delen av Gävle Business-podden möter vi Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs IF . Podden drivs av Linnea Larsson och Anders Rönngren och är en intervjupodcast om, för och med det lokala näringslivet i Gävle.

Anders och Linnea presenterar varannan vecka nya spännande gäster och bidrar själva med ett glatt humör till att sprida bilden av den fantastiska näringslivsstaden Gävle

I detta förlängda avsnitt möter vi Håkan Svedman som gick från att vara Sverigechef på Ikea med en omsättning på 18 miljarder till ett sargat Brynäs i kris för att ge lugn och framtidstro.

Linnea och Anders har ett angeläget samtal med Håkan om ledarskap och entreprenörskap och självklart kommer vi in på Brynäs, Gävle, Ingvar Kamprad och i vanlig ordning får vi möta personen bakom yrkesrollen.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ” brynäs”.

4
Mat, Nöje &
I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ” Nöje ”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer. FÖRETAGSBLADET KONGRESS & EVENT GÄVLE KONSERTHUS BOKA ERT NÄSTA MÖTE NU! www.gavlekonserthus.se konferens@gavlekonserthus.se 026-17 29 06
Konferens

I augusti var det premiär för den nya dinnershowen The Best på nöjespalatset Hits For You i Gävle. Det är den sjunde showen i ordningen i de anrika banklokalerna på Nygatan 18 intill Stortorget. Vi träffade centralfiguren, producenten och artisten ”Henke” Sundström för en aktuell lägesrapport då rykten gör gällande att det verkligen är ett tryck utöver det vanliga denna höst. Hur står det till med er efter den efterlängtade premiären?

Jo tack, läget är otroligt bra och vi känner oss om möjligt ännu mer laddade nu efter inledningen av den här fantastiska hösten. Bokningarna rullar in som aldrig förr så den nya showen går otroligt bra.

Dessutom får vi massor av lovord och kanonrecensioner vilket naturligtvis ger energi och värmer extra i hjärtat. Faktum är att det är i princip fullbokat fredagar och lördagar på julbordet ända fram till jul.

Men om man då vill uppleva både julbord och show, hur gör man då?

Julbordet med show börjar torsdag den 17 november och vi kör ända fram till torsdag den 22 december. Så i och med att vi även kör tisdagar, onsdagar, torsdagar och tidiga sittningar lördagar så finns platser kvar att boka flera datum. Vi har fortfarande en del ströplatser kvar vissa fredagar och lördagar men även en del kö på vissa datum.

Har du någon hälsning till alla gällande julen?

Vi är så glada att det verkligen ärr högtryck och att folk verkligen älskar att få komma ut och roa sig igen. När det gäller att komma och se showen så är mitt tips är att boka så snart som möjligt då vi fyller på med bokningar dagligen. Vi dukar upp en generös julbordsbuffé där man alla får äta vad de vill och hur mycket man vill. Som riktig julkrydda så levererar vi, med smarta matpauser, succéshowen The Best . Så vill ni uppleva glädje, komik, rock, pop, ballader, dans och massor med nostalgi och nöje - då är ni varmt välkomna till festen på Hits For You ! PS. Julklappstipset! Ge bort en helkväll med trevligt sällskap i julklapp! Vi kör igång showerna igen fredag den 20:e januari. Sedan kör vi varje helg. Vi öppnar även upp andra kvällar i veckan om man vill abonnera showen.

Text: Joe Formgren • Presstjänst.se

Foto: Adam Lundberg Ericsson

5
Högtryck inför julen på Hits For You I
YOU
En helkväll utöver det vanliga för företag och kompisgänget utlovas med nya succéshowen på The Best på Hits For You. Julklappstips! Vårpremiär 20 januari
NFORMATION FRÅN : HITS FOR
Henrik Sundström med kollegorna Hanna Jämtsäter, till vänster och Maria Doverud.

Dubbelfest på

lördag den 19 november

Gävletravet välkomnar till en festlig och spännande heldag i travets tecken lördag den 19 november.

Vi startar klockan 14.00 med uppsnack och tips inför V75 på Jägersro med tipsexperter från Travronden med bl.a. Gävleborgs tidigare sportchef Johan Lindberg , berättar Lars Högberg , marknadschef på Gävletravet

I programmet märks bland annat uppsnack och tips inför V75 på Jägersro med tipsexperter och Johan Lindberg på plats i Gävle. Tävlingarna visas på Gävles största LED-skärm i Travrestaurangen

Därefter är det start för V65-tävlingarna på Gävle och intervjuer med lokala tränare.

Efter tävlingarna bjuds det på efterfest med musik, DJ och en hel del travsnack förstås.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ”gävletravet ”.

6
Gävletravet
Taxi till julbord & fest Det lokalt förankrade taxibolaget med god taxitradition sedan 1922 • Tel. 026-12 90 00 • www.gavletaxi.se Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort eller via app Direkt online på hemsidan App Store Android Välkommen till Dinners Gävle Bro Öppet: Måndag-söndag kl. 08.00-20.00 Tel. 026-68 92 50 E-post: gavlebro@dinners.se www.dinners.se/dinners-gavle VÄLKOMNA TILL LUNCHKLUBBEN PÅ GÄVLE BRO • Frukost 55:-/69:• lunch 109:-/98:- klubb • Middag fr. 109:Hemlagad husmanskost Gratis parkering. Centralt mitt mellan Gävles södra och norra infart. Fria möten i biblioteket. Lunchklubben: dinnerslunch.yodo.se/nyhetsbrev
Travexperten Johan Lindberg på plats i Gävle.
7 Axmarbrygga Havskrog Boskär, 817 94 Axmarbruk Tel: 0297 - 32 000 www.axmarbrygga.se bokning@axmarbrygga.se @axmarbrygga Premiär 26 november Pris fr. 449:Axmars klassiska Julbord Varmt välkomna till vårt traditionella julbord på Axmar Brygga. Klassiska delikatesser och årets nya smaker. Naturligtvis med Bryggans populära trancheringsbord med oxfilé och dubbla såser. precisreklam.se Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat. 0290-311 20 Storvik Landsvägen Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21 Jane Khamthi Lönn hälsar er välkommna Travrestaurangen på Stallbacken Välkomna till Lunchbuffé vardagar kl. 09.00-13.30 100:Köp kuponghäfte 10 luncher 1000:11:e gratis • Matlådor 80:Varmt välkomna! Se lunchmenyn på: gavletravrestaurang.se • Telefon 070-683 93 33 www.gavletravet.se www.curantab.se • 070-208 88 76 Sköter er bokföring - på en dag i veckan! Ingela Byråpartner

Öppet Hus hos Folkuniversitetet

Den 14 oktober öppnade Folkuniversitetet dörrarna med öppet hus i sina lokaler på Drottninggatan 10 i centrala Gävle. Besökarna kom gruppvis i olika omgångar under dagen och fick se de trevliga, ändamålsenliga lokalerna intill Stortorget samt träffa flera av de som arbetar där. Bland besökarna fanns representanter från både politiken, kommunen och företagare.

Dagen var väldigt rolig och fartfylld där vi på Folkuniversitetet fick visa bredden av vår verksamhet, berättar Anna Idell , biträdande platschef. Det kom mängder av besökare från olika ställen. En bra mix av företagare, politiker, tjänstepersoner, föreningar och organisationer. Det gjorde att samtalen med besökarna blev väldigt varierande alltifrån kompetensförsörjning, kompetensutveckling, olika utbildningar till studiecirklar. Det blev fina möten och enskilda samtal där vi fann fler och nya möjligheter till samarbeten. Sånt gör mig alltid glad. Samtalen och glädjen jag mötte hos våra besökare bär jag med mig från den här dagen.

Efter rundvandring i lokalerna presenterades verksamheten i flera inspirerande miniföredrag som gjorde att man verkligen fick upp ögonen för vilken bredd det är på verksamheten och vilken samhällsnytta som levereras. Sammankomsten avslutades med mingel, snittar och alkoholfritt bubbel på takterrassen.

Ett par röster från besökarna

Jag tyckte att det var mycket bra initiativ av Folkuniversitet att bjuda till en sån information. För mig personligen har varit väldigt bra att veta hur deras verksamhet är uppbyggd och att de står på flera olika ben. Speciellt att de jobbar med KROM (Rusta och matcha) och med Ukraina flyktingar. Lite snittar och bubbel blir aldrig fel heller! Suzana Stamenkovic, Hushållstjänst i Sverige

Det var inspirerande och informativt. Jag tror att vi har en del låntagare som har nytta av det Folkuniversitetet erbjuder, så vi kommer att dela informationen vidare. Dessutom hoppas vi på att kunna samarbeta med Folkuniversitetet med olika program framöver. Lina Färdig, Sätra bibliotek Läs hela artikeln och kommentarer på www.foretagsbladet.se

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

8

Dinners

riktigt prisvärd lunchmat.

Mycket enkelt så blir man medlem genom att anmäla sig till vårt nyhetsbrev och får 10 % rabatt på våra luncher, berättar platschef Sture Toresson Rabatten dras av direkt i kassan när du som gäst anger ” Dinners Lunchklubb ” och ditt företag.

Vi kommer att bjuda in företag till det här men det är också möjligt för företagen att själva registrera alla som vill vara med i lunchklubben från just deras företag. Som en extra krydda så kommer vi att lotta ut ett par slumpmässiga luncher varje månad till de medlemmar som besöker oss Lunchen serveras vardagar kl. 11.00-14.30.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ” Lunchklubb ”.

Movexum flyttar till Å-huset i centrala Gävle

Inkubatorn Movexum flyttar till expansiva Å-huset på Norra Kungsgatan i Gävle city. Movexums nya kontor blir en modern mötesplats för medarbetare och kunder och ligger i ett bubblande företagshus med grannar som coworking-aktören DOSPACE. Inflyttning blir i juni 2023.

Movexum är Gävleborgs företagsinkubator med uppdrag att skapa tillväxt i länet. Målgruppen är innovativa startups som vill bygga bolag, tänka nytt, växa snabbt, jobba hållbart och bidra till att lösa globala utmaningar. Till sommaren flyttar de in i Å-Huset som är en av de viktigaste företagshubbarna i centrala Gävle. De blir då också grannar med bland andra coworking-aktören DOSPACE som de redan idag har ett tätt samarbete med.

Detta är helt i linje med Movexums strategi och uppdrag att stötta innovativa startups med en fortsatt hög utvecklingstakt. På detta vis kan vi fortsätta växa verksamheten på ett hållbart sätt och samtidigt öka möjligheten för startups att träffa andra i liknande situation och till utökad samverkan med våra partners, berättar Ulrika Malmqvist , vd på Movexum.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ” Movexum”.

9
Gävle Bro har sedan en tid tillbaka gjort en riktig nysatsning på luncherna. Nu utvecklar man erbjudandet när man bjuder till extra för företag i Gävle och närområdet genom att starta en lunchklubb för de som vill bli serverade god, hemlagad och
Dinners startar lunchklubb på Gävle Bro 026-61 55 55 • Gluggen.se Det finns 4 Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Smaklig måltid! Kontakta oss för mer information om samarbete! Mest prisvärda matlådor 65:med Gluggenkortet Ordinarie pris 72:-. Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost. Varmt välkomna! Gluggen fixar julmaten. Varmt välkommen att beställa er julmat hos Gluggen GDG. Dagens lunchlådor • Sallader • Smörgåstårtor För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida. Jultallriken • Julkassen • Julklappen Jultallriken185:Catering från GDG.

Företagsam näringslivsfrukost inledde Företagarveckan

Gävle kommun, Sandvikens kommun, Företagarna Gävle samt Gävles Företagarföreningar bjöd tisdagen den 25 oktober gemensamt in till en gemensam näringslivsfrukost i Monitor ERP Arena, Gävle.

Frukostmötet inleddes med minimässa, därefter med fartfylld dans på temat Grease med ungdomar från Ackes Dansskola innan morgonens moderator, den välkände sportkommentatorn Peter Barrling , med ett glatt humör och tydlig svada effektivt lotsade de tvåhundra frukostgästerna genom programpunkterna.

Göran Arnell , kommundirektör i Gävle kommun och Pär Jerfström , kommundirektör i Sandvikens kommun uppdaterade vad som hade hänt sedan förra årets företagarveckan informerade om planerna för Gävle och Sandviken som växer. Med en målbild på 50.000 invånare i Sandviken och 120.000 i Gävle i en inte allt för avlägsen framtid så gäller det onekligen att planera gemensamt för vad som komma skall. Tillsammans med Ockelbo och Hofors är vi idag redan 170.000 människor i en gemensam region med Mellansveriges sannolikt mest strategiska läge.

På en direkt fråga om vi inte borde bilda en gemensam kommun så darrade dock bägge herrarna lite på manschetten. Men håll med om att det vore häftigt att bilda storkommunen Gästrikland där endast Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala skulle vara större. Idag är Linköping femma med cirka 165.000 invånare tätt följd av Västerås kommun med cirka 156.000 invånare.

Bra gjort för Gävle, Årets vinnare av ”Bra gjort för Gävle” gick till arrangörerna av World Cup Volt Hockey som gick i Gävle 16-18 september. Stadens första World Cup i form av en internationell turnering i el-innebande för personer med funktionsnedsättningar.

Sedan fick vi lyssna till en panel av lokala företag under rubriken ”Smarta val”. Det var Joel Svensson, Partykungen , Sara Olsson från Specsavers och Anders Olsson från ICA Strömsbro som delade med sig av sin syn och matrika erfarenheter av både bra men även mindre smarta val. Kontentan mynnade ut i att det gäller att ha rätt person på rätt plats, medarbetarna är största tillgången och att alla är lika viktiga oavsett verksamhet.

Skapa-priset och Guldklubban

Därefter var det dags för Ulrika Malmqvist , vd för Movexum och regionala juryns ordförande att dela ut SKAPA-priset SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel och är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Årets regionala vinnare blev bolaget T&S Engineering AB som utvecklat en digital ritningsgranskare. Bolaget ägs och drivs av Axel Skyttner, Kristofer Skyttner och Måns Thulin

Avslutningsvis offentliggjorde Styrelseakademien att nominerad till årets stora rikspris Guldklubban från Gävleborg är inga mindre än namnsponsorn till Brynäs hemmaarena Monitor, ledande på affärssystem för tillverkande företag. Deras ordförande Jan Carlson tackade och delade med sig av sina tips angående styrelsearbete och passade även på att vitsorda Styrelseakademiens utbildningar.

För det är ju det egentligen allt handlar om för att vi skall få ett väl fungerande och företagsamt samhälle. Ledning och styrning av företag och verksamheter. Det gäller naturligtvis även politiken och offentlig sektor för att ge bästa möjliga förutsättningar för företag att må bra, växa och utvecklas. Företagsamheten är ju den grund som bygger allt välstånd och skapar tillväxt i alla samhällen.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

10
11 Vi ses nästa år!

Magisk föreläsning av Tadaa om artificiell intelligens

Från det ögonblick vi vaknar, tills vi går och lägger oss, interagerar vi med artificiell intelligens på något sätt. Från musiken vi lyssnar på, vilka relationer vi vårdar, till vilken mat eller färdväg vi väljer, kontrolleras eller påverkas av AI. När kommer AI:n att ta över helt? Och hur känns det för oss som människor att bli ”ersatta”?.

Ja, det var bara några av de frågor som berördes när Gustaf Josefsson Tadaa gjorde en mycket uppskattad föreläsning om, av och med artificiell intelligens på Dospace i Gävle tisdagen 25 oktober i samband med Gävle-Sandvikens Företagarvecka .

Träffen inleddes med entreprenörsmingel innan ett 70-tal utvecklingsintresserade fick ta del av Gustafs perspektiv på den extremt snabba teknologiska utvecklingen, den digitaliserade världen och hur den påverkar oss.

Genom föreläsningen ”AI vad det svider” beskrev han utmaningar och diskuterade lösningar utifrån en filosofisk vinkel och visade några extremt intressanta praktiska exempel.

Gustaf är en mångfacetterad herre med en akademiska bakgrund inom både kognitionsvetneskap, retorik, kemi, juridik, biomedicin och ekonomi vilket ger en väldig bredd på resonemang och perspektiv i föreläsningen. Jag skall inte spoila genom att beskriva de häftiga dramaturgiska greppen och infallsvinklarna som bör upplevas live för att ge föreläsningen rättvisa.

De allra flesta i lokalen höjde dock onekligen på ögonbrynen när Gustav visade hur enkelt det är att skapa texter med enkla direktiv genom AI. Han redogjorde vidare för exempel där AI är lika bra som läkare på att diagnostisera bröstcancer och dessutom ännu bättre på att analysera falska resultat.

Information, datorkunskap och en rosa elefant!

En annan spännande reflektion är att självkörande bilar statistiskt är nästan tre gånger säkrare än bilar med människor bakom ratten.

Han visualiserade också på ett enkelt och begripligt sätt hur gamla tiders organisationer är helt ur tiden och idag ersatt av människans samlade information och datorkunskap.

Om, hur och när vi människor blir ersatta framkom väl inte direkt och det är det ju ingen heller som vet. Utvecklingen går så svindlande fort att det som är nyheter idag kan vara historia redan i morgon.

Vi fick oss i alla fall en riktig genomkörare och ögonöppnare vad framtiden kan tänkas bära i sin högteknologiska famn.

Som en riktigt vass och målande avslutning visade han hur enkelt man kan illustrera olika motiv med AI. Det tog verkligen inte lång tid att skapa en fantastisk trevlig animering av ett riktigt grymt robotbi!

Så sammanfattningsvis högsta betyg till en föreläsning med mycket hög woowfaktor långt utöver det vanliga.

PS. Som gammal tecknare och illustratör inspirerades jag stort av ”robotbiet” och lärde följaktligen mig själv att med hjälp av AI skapa fantastiska motiv på bara några minuter.

Det gäller bara att ha en del fantasi, tillgång till dator och därigenom all världens samlade kunskap så kan vem som helst i princip visualisera vad som helst.

Vilken grej att kunna illustrera t.ex. en rosa elefant som äter tårta och dricker öl på några minuter = Magiskt. Hör av er till undertecknad om ni också behöver hjälp med att skapa just ert drömmotiv.

12
Illustration: Joe Formgren med hjälp av AI.

Fint företag du har, tråkigt om något skulle hända med det

Det finns inget samband mellan hur seriöst ett företag är och om det har kollektivavtal. Alla seriösa företagare har inte kollektivavtal, och alla företag med kollektivavtal är inte seriösa.

Det vore förstås skönt för arbetsmarknadens parter och andra påhejare av den svenska modellen om så vore fallet, men i själva verket vet vi att kollektivavtalen som konstruktion har stora problem. Inte minst gäller detta för mindre företag och deras anställda där avtalen blir oflexibla och tröga kolosser som inte alls åstadkommer det som utlovas.

Den svenska modellen

Om avtalen vore så bra som vi så ofta får höra, varför skulle då så många välja bort dem? Ett bra svar på den frågan lyser med sin frånvaro. Vi får höra att avtalen är bra för att de är bra. Eller att den svenska modellen har byggt Sverige och därför är avtalen bra.

Däremot får vi höra väldigt lite om hur kollektivavtalen ska fungera för att bygga Sverige och dess företag starka för framtiden. De som ifrågasätter möts av argumentation som osar just maffia: ”Fint företag du har där, tråkigt om något skulle hända det.”

Politiker och tyckare spär på

I förlängningen är det ändå värre att kollektivavtalsnormen späs på av politiker och tyckare ifrån alla läger. Ofta ser det ut att handla om ren okunskap, men ibland skiner också ett illvilligt uppsåt igenom, där försök görs att sätta likhetstecken mellan avsaknad av kollektivavtal med kriminalitet och allmänt dåliga villkor.

Låt mig vara väldigt tydlig: Det råder avtals- och näringsfrihet i Sverige, och inom ramen för det säger mer än hälften av Sveriges företag att kollektivavtal inte fyller deras behov.

Bättre arbetsgivare

Som regionchef på Företagarna vet jag att många företag utan kollektivavtal är bättre arbetsgivare än de med avtal, och inte sällan är villkoren till och med bättre och mer anpassade till vad som faktiskt efterfrågas.

För handen på hjärtat: Om kollektivavtalen vore så fantastiska som de målas upp att vara så borde väl alla företag vilja ha ett?

Trots den massiva bilden i media och i samhällsdebatten som driver en annan agenda säger en samlad röst av företagen som byggt och bygger Sveriges välstånd att de kan lösa det bättre själva.

Ockelbo har bästa företagsklimatet i Gävleborg

Ockelbo visar upp sitt bästa företagsklimat på över 10 år och fortsätter att klättra i kommunrankingen - från plats 146 till 83 av Sveriges alla kommuner.

– För femte året i rad förbättrar Ockelbo sitt resultat av det lokala företagsklimatet. Kommunen går nu också om Ovanåker till att ha länets bästa företagsklimat. Ockelbo har arbetat lyhört, handlingskraftigt och det har verkligen gett resultat, säger Lotta Petterson , regionchef för Svenskt Näringsliv.

Vi har haft som mål att vara bland de 100 bästa i Sverige och det är roligt att vi äntligen är där, men det innebär inte att vi lutar oss tillbaka. Nu fortsätter vi jobba vidare för att tillsammans med företagen förbättra företagsklimatet ytterligare i vår kommun. Här är dialogen mellan oss superviktig. Våra framgångsfaktorer tror jag är uthållighet, att återkoppla och ta tag i både små och stora frågor, säger Mimmi Ekström , näringslivschef i Ockelbo kommun

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ”Ockelbo”.

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303

E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

13
Estetisk Plastikkirurgi ELW Eya Le Wartie För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! dig minimera den abstinensen NikotinFRi på 90 min
20 30 på ny adress
Timmermansgatan 20, Gävle www.ljusbubblan.se Tel. 026-65
Eva Cooper Regionchef Företagarna Mellansverige Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län Har ditt företag kollektivavtal? Eller inte? Eftersom vi lever i ett land där ”den svenska modellen” uppnått en status som i engelskspråkiga maffiasammanhang skulle kallas ”untouchable” får vi lätt bilden av att avtalen är det vanliga och normala på den svenska arbetsmarknaden. Verkligheten är mer komplicerad, och i själva verket har sex av tio företag valt att avstå.
14 www.brynasforetag.se Bli medlem hos oss! Vi är din röst hos Gävle kommun Sveriges smartaste PR-verktyg Näringslivets digitala mötesplats PR • Nätverkande • Styrelsekunskap Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se Näringslivets digitala mötesplats Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se Gävleborgs Tolkservice AB www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66 för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi. Trivsel med företagsväxter • Försäljning • Uthyrning • Skötsel Levande växter • Konstväxter Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson Hyr era växter. Vi sköter allt! Joe Formgren + 46 (0)70-679 79 00 joe@formgren.com www.formgren.com Joe Formgren Reklam AB Åsvägen 12, 818 33 Valbo SVENSK PRESS Grafisk design • Varumärke PR • Webb • Sociala medier Mätbar marknadsplanering MARKNADSFÖRENINGEN I GÄVLEBORG Läs mer på: www.mixgavleborg.se ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med? Reklam & Media I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Reklam & Media det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ” Media”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer. FÖRETAGSBLADET

Profilera din lokal

Tygvepor med ett budskap. Dekaler till dörrar och glaspartier. Entrémattor med egen logotype. Tavlor eller ljudabsorbenter med bilder från verksamheten. Sätt din prägel på företagets lokaler! Välkommen med dina förfrågningar!

Kontakta våra säljare:

Se mer på: www.gavleoffset.se/vara-produkter

Martin Hedberg

Stefan Lind

Leif Jansson

Joel Wallman 026-66 25 06 026-66 25 19 026-66 25 04 026-66 25 05 martin.h@gavleoffset.se stefan.l@gavleoffset.se leif.j@gavleoffset.se joel.w@gavleoffset.se

Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se

Kan Gävle nå toppen från botten när det gäller företagsklimatet?

Under allt för många år har Gävle kommun hamnat för lågt i rankingen för lokalt företagsklimat jämförbart med både jämnstora men även alla kommuner i hela Sverige. Vad kan vi göra framöver för att nå toppen? Ja, det var frågan som Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv, ställde till ett 50-tal intresserade åhörare på företagarföreningarnas frukostmöte i stora Gasklockan torsdag den 20 oktober..

Mängder av företagare och andra som brinner för entreprenörsskap har stött på, diskuterat och bearbetat kommunledningen för att förbättra områden som dialog, attityder till företagande, service och myndighetsutövning, upphandling, osund konkurrens för att nämna några områden genom åren.

Lotta Petterson gick igenom årets inte allt för upplyftande enkätresultat och ranking av det lokala företagsklimatet. Gävle kommun placerar sig på plats 271 av landets 290 kommuner. Största ljuspunkten i regionen är f.ö. Ockelbo som klättrat hela 63 placeringar och nu återfinns på plats 83.

Jag tänker att ledarskapet hos kommunerna är det viktigaste. Hela organisationen måste med för att förbättra företagsklimatet tillsammans med de lokala företagen. I det ligger också vikten av mod, vilja och intresse för frågan hos de ledande politikerna och tjänstepersonerna. Finns det som grund kommer också samtal, aktiviteter och handlingar att gå i bra riktning för ett bättre företagsklimat, säger Lotta.

Det var inget fel på entusiasmen och engagemanget och ett flertal konstruktiva förslag presenterades efter ett kortare samtal runt borden.

Ett av de skarpaste inläggen från publiken var från tidigare politikern Lennart Sjögren som var mycket tydlig;

Placeringen är inget mindre än en katastrof för en kommun av Gävles dignitet. Frågan är inte vad kommunen kan göra, utan vad den MÅSTE göra!

Flera grundläggande förslag diskuterades som att attityder måste förändras och mer konstruktiva saker som att utbildningsnämnden

måste kravställa att entreprenörsskap genomsyrar hela utbildningsprocessen. Invånare måste förstå att allt välstånd och tillväxt i fungerande samhällen i grunden kommer från företagande och entreprenösskap. Det borde implementeras från förskola till gymnasiet. Att Vasaskolan med naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga, estetiska och humanistiska program inte tillåter UF-företag i sin gymnasieutbildning är inte bara pinsamt - det är en skam som får stå i symbios med kommunens utveckling med andra jämförbara städer gentemot övriga städer av samma storlek i Sverige genom decennierna.

I botten jämfört med andra kommuner

Ser vi till siffror i undersökning så är vi i alla fall bra på mobilnät och bredband, med plats 83 (av Sveriges 290 kommuner). Kan det kanske bero på det starka arvet efter L M Ericsson ?

Väg-, tåg- och flygförbindelser får också godkänt med plats 115 men i övrigt så ligger alla andra mätbara faktorer faktiskt i botten jämfört med alla andra kommuner i landet oavsett storlek.

Här vill jag också vara tydlig med att jag personligen i princip alltid blivit bra, tydligt och positivt bemött av kommunens tjänstemän när det gällt frågor som rört företagande. Tyvärr verkar det dock gälla långt ifrån alla företagare. Jag har också upplevt en stor attitydförändring särskilt de senaste åren och att man inte minst från näringslivsavdelningen men även att våra politiker generellt uttrycker en verklig vilja skapa att ett positiv företagsklimat. Noterbart är faktiskt också att ”Information till företagen” är den enkätfråga som klättrat mest med 13 placeringar, nu på plats 255 av 290.

Ett av de allra sämsta omdömena ges dock till tjänstemännens attityder (284 av 290) och det borde vara riktigt enkelt att om inte förändra så i alla fall mäta löpande. Skall vi få till en förändring så gäller det nämligen att börja betrakta och hantera företagare som kunder.

Som marknadsförare och kommunikatör är jag naturligtvis intresserad av mätbara löpande resultat inte minst i förhållande till målsättning. Ett eget enkelt men kul, fungerande och mätbart förslag

16

som baseras på kundnöjdhet är följande: På samma sätt som man arbetar med ”En väg in” för företagarfrågor ställs en enkel Touch & Tell-terminal vid utgången för de som varit på ett personligt möte med tjänstemän i olika företagsärenden. Ni vet en sådan där som man delar med sig av sin åsikt genom att välja mellan ”Grön glad gubbe” ned till en röd,arg och besviken. Vem skulle inte vilja ha en öppen, löpande och transparent statistik och följa den utvecklingen?

Enligt uppgifter så är ett liknande system avseende e-postkorresondens med kommunen under upprättande vilket i så fall är mycket positivt.

I min roll som PR-strateg så ser jag naturligtvis fram emot att berätta om Gävles alla framsteg inom de här avgörande frågorna för både kommunen och regionens invånare så snart de börjar ske. Även som ett föredöme i hela Sverige. Det är alltid försent att ge upp men aldrig för sent att komma igen och lyfta sig rejält i kragen.

Låt oss göra som Brynäs hockeylag, en gång i tiden bäst i Sverige. Studsa nere på botten och nu med nya insikter, stark ledning och en grym laganda åter sikta mot toppen. Det är ju där vi hör hemma - det gäller ju bara att den rätta viljan finns!

Några röster från deltagarna

Dessa möten är överlag alltid intressanta och ger många bra inslag till vad man skulle kunna göra bättre men tyvärr så känns det som om det ibland stannar där. Det görs mycket i Gävle kommun för att förbättra näringslivsklimatet, så vi får hoppas att vårt idoga arbete ger effekt. Tjänstemän och politiker ska fortsätta att besöka Gävles företag och vara noga med att dokumentera och berätta om dessa företagsbesök på exempelvis socialamedier. Sedan uppmanar jag alla företagare i Gävle att höra av sig till kommunen om att man vill ha besök. Liten som stor, det spelar ingen roll. Behöver ni hjälp med den kontakten så hjälper Företagarna Gävle gärna till. Birgit Elonen, Företagarna Gävle och Dinstadgefle.se

Det som gjorde mötet bra var att vi i kombination med att lyssna även fick diskutera runt borden och sedan redovisa detta. Den röda tråden från alla på vad som kan skötas bättre är återkoppling. Som jag sa till Mattias Durnik. ”Att återkoppla även om man inte har ett svar, är också att ge svar”. Mitt råd till politikerna är att tänka ett företagsbesök om dagen istället för ett i veckan. Viktigt att synliggöra detta via t.ex. sociala medier. Politikerna som besöker företag borde bjuda in dem till dessa frukostar för nätverkande med andra företag samt kommun och politiker. Josefin Nordvall, Söders Under - underklädesbutik

Mötet var mycket bra och då tänker jag på Lottas framträdande. Tjänstemännens attityd är avgörande. Anställ inga med fel attityd. Dessutom gör alltid en konsekvensanalys av besluten innan de tas. Att inte ta ett beslut får också konsekvenser.

Anders Franck, Juttes AB

Lotta hade en riktigt bra dragning. Hon beskriver väldigt tydligt vad som är problem i Gävle. Det är bra att man besöker företag men målet kan ju inte vara att man ska besöka många företag. Målet måste ju vara att man ska förstå företagen och att företagen ska uppfatta att politikerna är intresserade och förstår företagen. Ledande politiker måste tycka att företagen är viktiga på RIKTIGT! Företagsfrågan måste vara överst på agendan. Jag lyssnade på en M-politiker från Växjö, Oliver Rosengren . Han sa så här till företagen som kom med frågor: ”Kan du hitta någon kommun där man tillåtit detta, då ska vi kunna i Växjö också”! Bengt Nises, Fastighetssnabben

Att få diskutera de här frågorna tillsammans är oerhört värdefullt för Gävle kommun och mig. För mig handlar det om ett gemensamt arbete för att göra ett bra Gävle ännu bättre för företag och Gävlebor. Diskussionen om kommunala upphandlingar t.ex. gav mer insikter om behovet av fortsatt arbete tillsammans. Jag vill särskilt framhålla värdet av ständig dialog i många forum, gärna utveckla branschvis för att träffa företagens behov än bättre. Kunskap och insikt om varandras uppgifter och uppdrag stärker arbetet. Jag vill även passa på att tacka för att så många väljer att delta på företagarföreningarnas frukostmöten, ett bra forum att träffas på.

Göran Arnell, Kommundirektör Gävle kommun

Mötet var bra med mycket bra inspel från närvarande företagare. Jag tycker att jag kände att viljan finns från alla håll men det behövs mod till förändring. Politiker måste vara mer engagerade i samtal med näringslivet för att sen ge uppdrag till tjänstemännen att hitta de rätta verktygen och instruera sina medarbetare. Vi måste jobba tillsammans för bättre näringslivsklimat i Gävle. Jag vill därmed uppmana alla att börja lyfta positiva saker som händer i kommunen för då börjar vi ändra attityd hos oss och hos andra. Vi kan bättre!

Suzana Stamenkovic, Hushållstjänst i Sverige AB, ordförande i Brynäs företagarförening

Jag tyckte det var roligt att höra Erik Holmestig berätta om all ny verksamhetsmark. Det är viktigt för Gävle att det i närtid kommer att finnas mark så våra lokala företag kan expandera och nya företag kan etablera sig i vår fina stad. Jag kan inte heller låta bli att reflektera över att trots omfattande, nära och mycket god kontakt mellan Svensk Näringslivs representanter och Gävle kommun, KSO samt tjänstepersoner, tycks det finnas en vilja att det i alla offentliga sammanhang ska framstå som vi står väldigt långt ifrån varandra. Att det finns en konflikt och att vi aldrig träffas.

Helene Åkerlind, Kommunalråd (L), vice ordförande i kommunstyrelsen

Läs hela artikeln och kommentarer på www.foretagsbladet.se Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

17

Många kvinnor med intresse för styrelsearbete

Kjell Gunnarsson , verksamhetsledare på StyrelseAkademien Gävleborg gick igenom grunderna när det gäller styrelsearbetet och regelverken, kompetensbehov, ansvar samt styrning och strategi.

Därefter tog en panel bestående av de erfarna styrelseledamöterna Jonna Burefjord, Åsa Malmström, Sara Åhnstrand och Pernilla Lundin (f.d. Eriksson) plats och gav en initierad inblick i deras uppdrag och vad som gjorde att de valde att kliva in i en styrelse. De berättade även om sina drivkrafter i styrelsearbetet vilket var mycket uppskattat med flera frågor från de intresserade åhörarna.

Fantastiskt kul att se så många styrelseintresserade kvinnor på den här inspirationskvällen, säger Kjell. Många av deltagarna jobbar redan i dag i styrelser och har en väldigt bra erfarenhet, andra är nyfiken på hur man kan utveckla sig inom styrelsearbetets område. Att det finns ett stort intresse märktes bland annat av alla inspirerande berättelser och de frågor som kom upp. Med den här kvällen kan vi lätt se att det finns en god tillgång på kvinnlig styrelsekompetens. Från Styrelseakademien hjälper vi naturligtvis till både med vidare kompetensutveckling och vi finns också till hands för att hjälpa till med att komma igång med styrelsearbetet, både utifrån den enskilde och företaget/föreningens behov. Efter träffen bjöds det på snittar och alkoholfritt bubbel när de 40-tal gästerna minglade tillsammans med arrangörerna och panelen i de trivsamma lokalerna på DoSpace, Drottninggatan i Gävle.

Några röster från deltagarna

En riktigt bra kväll! Vilka kvinnor vi har i vår närhet, väldigt inspirerande.

Malin Englund , Ordförande i MIX - Marknadsföreningen i Gävleborg

Inspirerande att samla så många kvinnor som är engagerade idag eller vill öka sitt engagemang i styrelser. Det behövs och gav en otrolig energi att vara en del av! Starkast avtryck är den starka viljan och engagemanget att hjälpas åt för att öka det kvinnliga deltagandet i styrelsearbeten i Gävle och Gävleborg.

Linnea Larsson , Community Manager, Everone

Jag tyckte det var så otroligt glädjande att se att så många kom till kvällen och att alla var så engagerad i frågan som vi belyste. Det visar att det inte är brist på engagemang utan kanske snarare handlar om att vi behöver skapa fler möjligheter till matchning mellan de som vill engagera sig mer i styrelsearbete och de bolag som skulle kunna ha nytta av deras kompetenser. Jag känner mig hoppfull över att vi kan få en till en förändring och på så sätt skapa bättre förutsättningar för alla bolag i Gävleborg. Möjliggör vi att fler bolag tar in externa styrelseledamöter och drar nytta av deras kompetens kommer vi se resultatet av det på sista raden i resultatrapporten. Det är jag övertygad om.

Elin Bogren , Regional manager & CCO, DOSPACE. Läs hela artikeln och kommentarer på www.foretagsbladet.se

18
Swedbank, DoSpace, Svea Green Foundation och StyrelseAkademien Gävleborg bjöd in till en intressant och välbesökt inspirationskväll tisdagen den 4 oktober. Besökarna fick insikt i styrelsearbete och vad det innebär att arbeta i en styrelse och vilka formella krav som finns. Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

”Bra gjort för Gävle” till arrangörerna av World Cup Volt Hockey

Årets vinnare av ”Bra gjort för Gävle” gick till arrangörerna av World Cup Volt Hockey som gick i Gävle 16-18 september. Stadens första World Cup i form av en internationell turnering i el-innebandy för personer med funktionsnedsättningar.

2018 kom Christer Ringh med idén - ska vi försöka samla alla världens lag och föreningar inom elinnebandyn samtidigt och bygga en mötesplats för utveckling och folkhälsa här i Gästrikland ? Är det möjligt?berättar en av arrangörerna, Jakob Westerlund från Gävleborgs Innebandyförbund Där började det. Sätta organisationen på plats och få alla med sig all lag, nationer, kommuner, partners, arenor, myndigheter etc. för att inte nämna alla deltagare själv. Att ta hit över 150 deltagare med rullstolar från Calgary, Toronto, Boston, Köpenhamn, Flensburg, Oslo, Malmö, Göteborg och Umeå bl.a. kräver en infrastruktur. Bara själva resan och var ska alla bo exempelvis? Finns det handikappanpassade rum? Boston hamnade i Bollnäs och Calgary till slut i Uppsala !

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ”elinnebandy ”.

Axmar bruk har nu egen certifierad naturguide

Axmar Bruk har nu fått sin egen certifierade naturguide. Det är Jan Stagenmark, som med sin sambo Ulrike Steiner driver Axmar Bed & Breakfast. Han har under året utbildat sig till Certifierad naturguide på Tomelilla FHSK .

Jan Stagenmark har avlagt både teoretiskt samt praktiskt prov och blivit godkänd. Till nästa år kommer flera olika safaris att erbjudas. Både till små och stora grupper.

Ta familjen med in i en bikupa eller kanske följ med ut i vår skärgård och titta på sälarna, säger Jan. På kvällarna spanar vi på fladdermössen.

Det kommer i framtiden att erbjudas flera olika Safaris. Bl.a. Bi- MyrFladdermus- Bäver- Havsörn- och Sälsafaris.

Kombinera med boende, mat och naturupplevelse. Vi erbjuder även outdoor matlagning i suverän miljö. Muurikkan fylls med lokala läckerheter som vi tillreder tillsammans, hälsar Ulrike

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ”naturguide ”.

att 1200 gymnasieelever

i länet. Eleverna kommer få med sig en massa nyttigt in i framtiden som både anställda och arbetsgivare. Förutom kunskapen i hur ett företag drivs får de med sig andra förmågor som efterfrågas i arbetslivet, som till exempel att kunna samarbeta, ta ansvar, fatta beslut och lösa problem. Resultaten av ett år som UF-elev ger mindre risk att hamna i arbetslöshet och en större chans att bli anställd eller starta och driva ett eget företag. Företag som drivs av före detta UF-elever håller längre och har fler anställda.

Kickoffen syftade till att inspirera och ge idéer om hur man kan lyckas i sitt UF-företag. Under kickoffen delades priset årets årsredovisning ut till föregående års UF-elever. Vinnarna blev Crystal Clear UF som gjorde handblästrade glas med egendesignade och personliga motiv. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ” företagsamhet ”.

19
en lyckad kickoff i Gävles konserthus för blivande UF elever i Gästrikland. En kickoff med syftet att inspirera och ge idéer om hur man kan lyckas i sitt UF-företag. UF-året
och
år räknar Ung Företagsamhet
Den 28 september hölls
har rullat i gång
i
Gävleborg med
kommer driva ett UF-företag
Kickoff för årets UF-företagare SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Västra vägen 52, Gävle Jag hjälper dig med alla typer av frågor vid försäljning eller köp av företag, värdering, finansiering m.m. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt. Stöd nyföretagandet i regionen! Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se Av företagare för företagare IT-hjälp Datorer och tillbehör • Nätverk Mobilservice • Datorservice Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se www.formgren.com

Ytbehandling och lackering

Fem sätt som strukturen hjälper dig i lågkonjunkturen

har du särskild nytta av strukturen. När det är den av allt att döma stundande lågkonjunkturen, är knappa. Du behöver hushålla med pengarna och du också hålla i din tid och ditt fokus.

tolerans för redundans

mindre utrymme nu än vanligtvis för krångel, misstag, felprioriteringar, dubbelarbete och tid som går till spillo. Du behöver och ditt fokus där du får ut mest av dem. strukturen dig. Här kommer fem saker du kan göra för att spetsa ditt sätt att arbeta när läget är skarpt.

Gör så här

1. Prioritera smalare. Välj mer att göra de uppgifter som du ser tydligt bidrar till de mål du ansvarar för att uppfylla. Detta är dina viktiga uppgifter - i synnerhet nu. Var restriktiv med att lägga tid på annat.

2. Minska mejlinflödet. Gör vad du kan för att få färre mejl som tar tid att hantera utan att det arbetet bidrar till dina mål och det du vill åstadkomma. Skicka färre slentrianmejl själv. Kliv ur konversationer du inte längre vill följa. Avprenumerera nyhetsbrev du aldrig läser. Ändra inställningarna i systemet som skickar notismejl du inte behöver så att du slipper få dem i fortsättningen.

3. Slipp avbrotten från chatten. Finjustera inställningarna i din chattapp så att du bara får notiser för meddelanden du vill bli uppmärksammad på direkt när de kommer. Ta bort dem för kanaler där meddelandena kan vänta till dess det är rätt läge för dig att titta och läsa.

4. Strama till det stora. Skär bort stora uppgifter och projekt som inte är prioriterade den närmaste tiden. Låt dem inte hänga över dig och stressa dig utan lägg dem på is medvetet och var tydlig med när du kommer att fatta ett nytt beslut om dem igen.

5. Trimma listan. Stryk uppgifter ur din att göra-lista som har ”kunde vara bra om jag gjorde”-karaktär, så att du lägger din kraft på ”detta är det rätta och avgörande att göra”-uppgifterna.

Mer effekt när du fokuserar rätt Om du skärper till hur du arbetar och gör dig av med sådant som stjäl ditt fokus och din tid när de är som mest dyrbara får du ut mer effekt av din insats. Med samma ansträngning som tidigare når du nu längre. Det är guld värt när lågkonjunkturens kalla vindar viner om knutarna.

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com

20 Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu
www.platverkstan.se Norrbergsvägen 812 93 Kungsgården
Vi svarar för ytbehandling och slutfinish. Gör ditt fordon fint till hösten, kom in till oss!

Uppskattad Tack-kväll i Rönnåsstugan

september in till en gemytlig tackkväll. De som på olika sätt har bidragit till Rönnåsens positiva utveckling det senaste året var inbjudna till en särskild TACK-kväll i toppstugan.

På plats var sponsorer, samarbetspartners, Föreningsalliansen och andra som hjälpt till under säsongen. Det bjöds på riktigt god Ockelbo-paella och chili con carne som ordförande Christer ”Vezo” Johansson och mästermurare Sören Jonsson lagat till tidigare under dagen.

Styrelsen berättade om planerna för framtiden och hur man skall utveckla det natursköna friluftsområdet med finess. Målsättningen är att kunna hålla öppet i alla fall delar av helger året runt och en del andra spännande idéer som framtiden får utvisa. Håkan Alkberg , fritidsintendent på Ockelbo kommun gav sin syn på samarbetet och vad som händer i kommunen i övrigt.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig kväll i den sprakande brasans sken. Alla var rörande överens, Rönnåsen - det är toppen i Ockelbo!

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ” Rönnåsen”.

Helt nya Kia Sportage

Plug-In Hybrid. Livet med fyrhjulsdrift.

Smart bilinredning till service- och transportbilar

Vi inreder din servicebil enkelt och kostnadseffektivt. Genom smarta lösningar skapar vi tillsammans en perfekt utrustning för din bil.

Förvaring, lådor, hyllor, mellangolv, belysning och el m.m.

BOB Systems skåpsinredning är modulanpassad vilket gör det enkelt att montera, bygga till, ändra och flytta mellan fordon. Hyllsystemets grund består av en kraftig gavel, lådor och hyllor. Vår hållbara serviceinredning ger dig hela fem års garanti och är krocktestad hos Statens provningsanstalt och TüV Nord Certifierad.

Skissa själv! Välkommen in på vår hemsida taxameterteknik.se eller besök oss på Beckasinvägen så skissar vi på en optimal lösning för just din bil.

mycket mer än bara taxametrar!

21
GÄVLE
blandad körning Sportage PHEV 1,1
enl.
Bränsleförbrukning
l/100 km, CO2 25 g/km
WLTP. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Adaptivt chassi tillgängligt i GT Line. Försäljningsstatistik: Vroom jan-sept 2022. Med reservation för ev. tryckfel. Helt nya Kia Sportage Plug-In Hybrid – en laddbar SUV med en räckvidd på upp till 70 km på el och låga 25 g/km CO2. Med dubbla välvda panoramaskärmar och ett adaptivt chassi är helt nya Sportage modern körning i sitt esse, och fyrhjulsdriften öppnar upp för fler vägar. Kia har idag en laddbar försäljning på 84 % och helt nya Kia Sportage Plug-In Hybrid innebär ytterligare ett steg mot vårt mål 100 % laddbart 2024. Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se
Alkolås! Vi monterar alkolås på alla typer av fordon. Styrelsen för Friluftsfrämjandet i Ockelbo bjöd Torsdag 29

HealthTextiles deltar på Swedental, Svenska Mässan i Göteborg

HealthTextiles som har utvecklat det patenterade TorTextyget där vården ett av de stora fokusområden kommer att delta på Swedental på Svenska Mässan i Göteborg den 16-18 november 2022. Det är Nordens största mötesplats för alla som arbetar inom tandvårdssektorn. Där kommer man att visa sin unika kollektion av vårdplagg som är organiskt antivirus- och antibakteriella samt optimerade ur ett hållbart perspektiv.

Under tre dagar samlas mer än 10.000 deltagare för att ta del av fortbildande föreläsningar, kompetensutbyte med branschkollegor och den senaste innovationerna från leverantörer. På plats bland mer än 150 utställare finns Gävleföretaget HealthTextiles.

Vi ser verkligen fram emot den här mässan och att få möta hela branschen, säger Tomas Persson, grundare och ägare av bolaget.

Där kommer vi att lansera våra unika PPE vårdkläder för tandläkare och övrig personal. Vi har modeller för både män och kvinnor i TorTextyget som är både hållbart, komfortabelt och antibakteriellt efter hundratals tvättar.

Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se , sök ” Healttextiles ”.

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar:

Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt.

Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

22
026-27 19 12 • www.sitab.nu precisreklam.se
Hög kvalitet och servicenivå är våra begrepp!nyckel­
Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14 Försäljning • Service • Reservdelar Vi jobbar med kValitet! Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal 60 år -1962-2022-
Tomas Persson laddar för Swedental i Göteborg.
23 Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m. 026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR nybyggnAtiOneR seRvice Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, sänker din energiförbrukning och sparar pengar. Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Företagsbladets vårnummer Utkommer 14 mars Manusstopp 24 februari www.foretagsbladet.se Magisk AI You: Högtryck Frukost: Näringslivsklimatet Gästriklands affärsmagasin med effect till alla företag. 2022 Bra gjort Gävle och Sandviken: Företagarveckan

Vi välkomnar några välkända proffs inom personlig skyddsutrustning och Profilkläder till Ahlsell i Gävle. Hälsar alla våra gamla & nya kunder varmt välkomna!

Fr.v. Tony Sandmark: tony.sandmark@ahlsellworkwear.se, mobil: 072-458 55 28

Kristian Ölander: kristian.olander@ahlsellworkwear.se, mobil: 072-458 55 47

Marie Pousette Edorsson: marie.pousette-edorsson@ahlsell.se

Mattias Karlsten: mattias.karlsten@ahlsellworkwear.se, mobil: 072-458 55 46

Mathias Woxlin: mathias.woxlin@ahlsellworkwear.se, mobil: 072-458 55 41

Vi gör det helt enkelt enklare att vara proffs och du har allt att vinna som kund hos oss! Ahlsell är Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg & maskiner. Välkommen
Vi bygger om, utökar och förstärker butiken med nya sortiment inom skydds- och profilkläder, skor och tekniskt skydd samt presentreklam. Storsatsning Ahlsell Gävle Vi satsar och bygger om till ett modernt och utökat VA & Mark/Bygg/Plåt – lager Krzysztof, Thomas, Micke och Magnus hälsar Er hjärtligt välkomna! Kom direkt till vår hemsida på VA & Mark – klicka på QR-koden Vår nya avdelning i Gävle står färdig 9 december. Kontakta oss redan idag Bygga ett mer hållbart samhälle Ahlsell vision