Företagsbladet Vintern 2021

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Söderberg & Partners: Kapitalförvaltning

Jul/vinter 2021

Succé för nypremiären: Joyride på Hits For You

Företagarnas frukost: Gävles företagsklimat

Tactic: Företagsförsäljning

Pirab: Markservice i 20 år

HP Åkeri förstärker: Med Vezo


Riv gärdesgårdarna – tillsammans! Ni vet hur det brukar vara. Vår region hamnar i topp av rankingar och listor där vi verkligen skulle behöva ligga i botten och i botten där det omvända borde gälla. Det kan vara i viktiga frågor som arbetslöshet, företagande, utanförskap, företagsklimat för att nämna några.

lokalt. Vi måste prata med varandra, bygga relationer, bemöta varandra med ansvar, lyhördhet och respekt. Bygga en gemensam bild av vad, hur och på vilket sätt vår region egentligen är och bör vara som en attraktiv plats. Vara en region som lockar till sig talanger inom allsköns områden där vi behöver bygga vidare på kompetens, förmågor och erfarenheter.

Ritar vi cirkeln lite större där vi, tillsammans med Dalarna och Värmland, är en del av Norra Mellansverige i EU-sammanhang, så pekas vi ut som ett särskilt stödområde i Sverige där BNP ligger under EU-genomsnittet. Inte speciellt upplyftande och stöttande det heller.

Ledarskap och samarbete

Här finns så många styrkor

Men det är långt ifrån en naturlag att det ska vara särdeles svårt att leva, bo och verka i just vår fantastiska del av landet. Här finns så många styrkor, vi har en stark logistikkedja, det är enkelt för människor både att ta sig till och från regionen, här finns fantastisk natur för allt från fiske till skidåkning, dynamiska befintliga företagare, historiskt starka varumärken inom näringslivet och föreningslivet, världsledande industrier, forskning och utveckling av rang och dessutom en framåtlutande optimism som sticker ut på sistone. För när resten av landets företagare hamnat i ett becksvart mörker med anledning av pandemin fanns i vår region en hel del ljus i mörkret. Till och med besöksnäringen i vår region kämpade och klarade pandemin bättre än grannlänen. Ja, det var tufft och tungt men många kavlade upp ärmarna när det behövdes som mest. Det här borde vara krafter och energier att fortsatt gå vidare med. Och då behöver arbetet göras tillsammans. Företagare, företagarorganisationer, tjänstemän och politiker, både regionalt och

2

Några viktiga nycklar för att låsa upp knutarna och återstarta vår region är att viljan och modet finns där, att ledarskapet tar plats och att samarbetet till syvende och sist fungerar och verkar som det ska. Vi vet att det finns ett antal gärdesgårdar att riva, och diken att fylla, för att vi ska kunna nå dit. Ett framåtlutat steg på vägen är den företagarvecka som Gävle och Sandviken ordnar i samband med att denna tidning kommer ut. Företagarna och Svenskt Näringsliv smygstartade veckan med att arrangera ett panelsamtal, eller egentligen flera, om hur vi stärker företagsamheten. Politiker, organisationer och nyckelpersoner från idrottsföreningar med starka varumärken samtalade om attraktionskraften till destinationen Gävle - Sandviken – och om vi verkligen nyttjar den kraft och företagsamhet som finns i regionen. Vi kommer fortsätta lyfta fram de problem och utmaningar som företagen upplever, vi kommer fortsätta jobba för företagsamheten och för att det ska bli enklare och bättre att starta, driva och utveckla företag i vår region. Det är sannerligen dags att riva gärdesgårdarna, trycka på återstartsknappen och lyfta vår region från bottenträsket. Är ni med oss?

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg


Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland. Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer. Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid. Distribution: Postnord. Produktion: Gestrike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren. Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras. Omslaget: Söderberg & Partners, His For You, Tactic, Pirab och HP Åkeri. Priser print 2022. Komplett Media- och PR-paket enl. ök. Priset inkluderar publicering 1/1-sida 14.950:- på internet och reklamskatt. 1/2-sida 8.750:- Moms tillkommer. 1/4-sida 4.750:- 1/8-sida 2.975:Hela tidningen gratis på: 1/16-sida 1.575:www.foretagsbladet.se 1/32 sida 875:Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %.

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se E-post: info@foretagsbladet.se Adress: Muréngatan 14, 802 50 Gävle Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss. Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Joe Formgren

Ingela Gustafson

Horst Mueller

Marknad, försäljning joe@formgren.com Mobil: 070-679 79 00

Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126

Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Jul/Vinter 2021 – Innehållsförteckning Lotta och Eva: Riv gärdesgårdarna tillsammans

2

Planera festen hos oss

4

Njutbara nyheter på Axmar Brygga

6

Dundersuccé för Hits For You

7

Energifyllt BNI-möte

8

Julmarknad i Axmar bruk

8

Nypremiär för Original-Gluggen

8

Gävles företagsklimat

10-11

Gävles nya näringslivsprogram

11

Pekka Seitola nominerad till Guldklubban

12

Söderberg & Partners: Kapitalförvaltning

13

Tactic säljer företag

14

Stiernholm: Skapa bra hybridmöten

15

Pirab 20 år med markservice

16-17

Stöd från Ahlgrens Donationsfond

17

Återstart för Trossen

17

Starten för tablettkriget

18

HP Åkeri värvar Vezo

19

En säker man i trafiken

20

Kraftsportsfond till Ruberts minne

22

Fredric hedrar Elins minne

22

Julklappen till törstiga Ockelbo-vänner

23

Era nyheter i Företagsbladet? Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer. www.svenskpress.se

SVENSK PRESS

Samarbeta med Företagsbladet 2021 Nå mer än alla företag i Gästrikland - Året om! Lotta Petterson

Eva Cooper

David Stiernholm

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Regionchef Företagarna Gävleborg

Struktör info@stiernholm.com www.stiernholm.com

Näringslivets digitala mötesplats Kostnadsfritt Basmedlemsskap. Premium 295:-/månad. Fritt antal medlemmar per företag. Välkomna!

SVENSK PRESS.SE Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag.

Jul/vinter 2021

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Vårnumret 8 mars Manusstopp 18 februari Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Söderberg & Partners: Kapitalförvaltning

Succé för nypremiären: Joyride på Hits For You

SVENSK PRESS.SE Företagarnas frukost: Gävles företagsklimat

Tactic: Företagsförsäljning

Pirab: Markservice i 20 år

HP Åkeri förstärker: Med Vezo

Två smarta alternativ: 1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet. 2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3


FÖRETAGSBLADET

Mat, Nöje & Konferens

Information från: DROTTNINGGATAN 10

I den här avdelningen finner du som är intresserad av Mat, Nöje och Konferens det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Nöje”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Planera festen med oss Med möjlighet för 300 personer att vistas i samma lokal. Sittande middagar upp till 180 personer. Små till stora sällskap, måndag till söndag. Gedigen erfarenhet att anordna fester, middagar och andra happenings. Tag med vännerna, arbetskollegorna på en skräddarsydd oförglömlig kväll på Drottninggatan 10s festvåning. Nystart, kick off och företagsfest mitt i centrala Gävle. Starta kvällen med välkomstdrink, snittar, mingel och skön loungehäng. Slå er till bords, bli serverade eller hämta mat på buffé. Innehållet diskuterar vi beroende på önskemål! Kanske någon av våra plockbuffeer, trerätters-middagar eller temakväll med t.ex. spansk mat, bbq, pizza eller snittar. Mingelfest, storslagna middagar, kick off, konferenser med festliga avslut eller en enklare samlingspunkt Umgås och utbyt trevligt sällskap med kollegorna och invänta kvällens underhållning! Vi hjälper er att välja musik, quiz eller annat spex?

Kvällens DJ anländer och festen börjar

Lokalen är som gjord för fester av alla dess slag. Centralt belägen restaurang med nära till förbindelser, kombinera med andra aktiviteter eller gör hela kvällen i stans snyggaste festvåning. Passar bra för så väl små som stora sällskap. Med ingång från Drottninggatan, en våning upp och en alldeles egen Innergård. En stor bar och vacker matsal. Varmt välkommen med er förfrågan. Vi gör festen tillsammans!

Centralt - Enkelt - Personligt

Boka halvdagsmöte med Jultallrik 199 kr (Lokal tillkommer) Avhämtning 199 kr Jultallrik utan möte 249 kr Vi finns 1 trappa upp på Gävle Centralstation Hos oss kan ni boka Möteslokal Konferenslokal Utbildningslokal Eventlokal Bröllopslokal Minnesstund Vi anpassar möblering, teknik, matleverantör och event- allt efter era önskemål /Välkomna till oss "Direktörskan"

gavlecentralkonferens.se

BOKA LOKAL 026-18 98 58 Gävle Centralstation

4

Drottningatan 10 Restaurang & Innergård Lunch måndag-fredag 11.00-15.00 Samt öppet vid event och förfrågningar Lördag 17.00-sent Boka catering • Festvåning enl. ök. Tel. 026-10 00 08 info@drottninggatan10.se www.drottninggatan10.se


Välkomna att njuta av årets Julbord Varmt välkomna till vårt traditionella julbord på Axmar Brygga. Klassiska delikatesser och årets nya smaker. Naturligtvis med Bryggans populära trancheringsbord med oxfilé och dubbla såser.

Julbordspremiär 26 november Pris fr. 399:-

Extra stora utrymmen mellan bord, serveringen och kösystem vid entréer borgar för trivsel med fysisk distans och ändå social närhet. Varmt välkomna!

Axmar Brygga Havskrog

www.axmarbrygga.se

Boskär, 817 94 Axmarbruk

bokning@axmarbrygga.se

Tel: 0297 - 32 000

@axmarbrygga

precisreklam.se

Vi har även två separata lokaler anpassade för mellan 8-14 alternativt 25-40 personer hälsar Yngve och Johan med personal.

Jultallriken • Nypremiär Brunnsgatan Vi har rustat Original-Gluggen Brunnsgatan och flyttar från Hemsta vid årskiftet.

Dagens lunchlådor • Catering • Smörgåstårtor

Jultallriken150:Catering från GDG. Kontakta oss för mer information om samarbete! Mest prisvärda matlådor 59:med Gluggenkortet Ordinarie pris 65:-.

För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost.

Varmt välkomna!

Det finns flera Gluggar nära dig i Gävle, Valbo och Skutskär. Restaurang med buffé i Hemsta stängs inför jul.

026-61 55 55 • Gluggen.se

Smaklig måltid! 5


Bli medlem hos oss!

Njutbara nyheter på Axmar Brygga

Vi är din röst hos Gävle kommun

www.brynasforetag.se

Dags för fest?

VINTERNS

ol, Tält, Bord & St en Sc r, Ba d, Ståbor m.m. e rm Vä , lin rs Po

R E T S E F A L AL

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 Tel +46 (0)26-51 19 20 Fax +46 (0)26-14 post@taltofest.se

AB AA Tält & Fest Box 6015 e 800 06 Gävle Sverig 64 05 - mera än tält Tel +46 (0)26-51 -14 lto20fest.se ta19 (0)26w. Fax +46 ww post@taltofest.se

- Hör av er till oss!

Axmar Bryggas skärgårdsjulbord är något utöver det vanliga. Den klassiska och traditionella buffén kryddas traditionsenligt med flera goda nyheter. – Vi har några riktiga godbitar i form av en egen Brännvinströmming som verkligen har ett extra sting. Sedan har vi tagit fram två nya egna sillkompositioner. En lite kryddigare örtpepparsill med persilja och spenat samt en svartvinbärsill med en härlig arom och sötma, berättar köksmästare Janne Linde. Till dessert har vi i år kompletterat med en särskild Kryddkaka. Det är en riktigt läcker julsockerkaka med klassiska julkryddor som stjärnanis, nejlika, kanel och ingefära. – Sedan får man inte missa vårt trancheringsbord där det bjuds på helstekt oxfilé med huset pepparsås gjord på egen oxfond med - mera än tält hälsar Yngve Persson som var med och grundade dragonmajonnäs, st.se för mer än 20 år sedan. fe restaurangen www.talto Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”axmar”.

Stort urval av Asiatiska & Svenska Specialiteter Ett alternativ till traditionellt Julbord! Buffé, bordsservering avhämtning samt catering Exempel på våra uppskattade rätter: Friterade Räkor, Plankstek med oxfilé, Sushi Special, Grillad Anka, Seafood Mix Sallad, Fläskfilé Oscar och mycket mera! Varmt välkomna till oss önskar Jane & Bengt-Åke

Landsvägen 39, Storvik • Öppet: Mån-tors 10-21 • Fre 10-02 • Lör 12-02 • Sön 12-21 • Tel: 0290-311 20

6


Dundersuccé för dinnershowen Joyride på Hits For You

Information från: HITS FOR YOU

I september var det nypremiär för dinnershowen Joyride på Hits For You i Gävle. Den sjätte showen i ordningen hann som bekant bara spelas några föreställningar innan Sverige fick stänga ned för pandemin. Men sedan restriktionerna släpptes så har intresset för att träffas och se den nya showen enligt uppgift varit mycket stort. Vi träffade centralfiguren, producenten och artisten ”Henke” Sundström för en lägesrapport och frågade hur har det egentligen gått med nypremiären för dinnershowen Joyride? – Jo tack, det har gått så otroligt bra så vi tror nästan inte att det är sant. Vi har det högsta trycket någonsin, både på bokningar och glädjen som syns i alla de gäster som besöker oss. Det är så innerligt jäkla kul och vi alla stortrivs. Det märks verkligen att det uppdämda behovet av att träffas och ha roligt igen är oerhört starkt. Vad skiljer den här showen från tidigare? – Den här showen innehåller i princip mer av allt, pop, rock, komik, dans, svenska hits, fart, ballader, allsång och än mer interaktion med publiken. Sedan har vi ju satsat ytterligare för att utveckla både ljud och ljus för en ännu större totalupplevelse. Hur har responsen från publiken varit? – Den har som sagt varit helt fantastiskt! Vi har aldrig innan varit med om en sån här respons. Otrolig glädje och tryck på både bokningar och diskoteksgäster. Vilka dagar i veckan är det show? – Vi har sedan september kört torsdag, fredag och lördag. Nu startar julbordet den 18:e november och spelas till 22:a december. Då kör vi tisdag till lördagar med dubbla sittningar på lördagar. Lördagarnas tidiga sittningar passar både barnfamiljer och företaget. En riktig dagsfest tillsammans med personalen och härlig matiné för familjen eller tjocka släkten.

Hanna, Henrik och Maria drar fulla hus på Hits For You.

Hur ser bokningsläget ut då? – Faktum är att vi har bara klämplatser kvar för dem som vill se showen och äta julbord fredagar och lördagskvällar. Däremot så finns det platser, även för lite större sällskap, på tisdagar, onsdagar samt vissa torsdagar. Dessutom på de tidiga sittningarna på lördagarna. Vad händer mer i lokalerna förutom showen? – Vi kör vårt populära diskotek och karaoke varje helg, fredagar och Lördagar 23.00-03.00. De som går på tidiga lördagsshowen får ju även stämpel om de vill så kan de komma tillbaka för en riktig helkväll efter den sena showen. Sedan har vi vår traditionella nyårsshow och ett antal helt abonnerade showkvällar. Har du någon hälsning till alla som längtar efter julbord och show? – Jag vill egentligen bara säga varmt välkomna! Boka in er, företaget, familjen eller vännerna. Det här är riktigt roligt, välgörande och underbart att få uppleva tillsammans! Jag vill passa på att tillägga eftersom trycket varit så enormt stort så har vi redan gett möjlighet att boka in sig på dinnershowerna i januari, februari och mars. Sen har vi förstås tips på Årets Julklapp - Presentkortet på Hits For You, finns på Flanör Depeschen.

Presstjänst.se • SvenskPress.se Förutom Henrik så medverkar kollegorna Hanna Jämtsäter och Maria Doverud på dinnershowen. För mer info och bokning se: https://hitsforyou.se

Taxi till julbord & fest

Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort Ladda ned Taxi-appen App Store/Android

Det lokalt förankrade taxibolaget med god taxitradition sedan 1922 • Tel. 026-12 90 00 • www.gavletaxi.se 7


Energifyllt BNI-möte på Templet Tisdagen den 28/9 så bjöd affärsnätverket BNI till öppet hus med inbjudna gäster på Templet i Gävle. Med tanke på Folkhälsomyndighetens riktlinjer så var antalet deltagare begränsat utifrån då rådande rekommendationer. Under mötet fick deltagarna tillfälle att presentera sig och berätta om vad de erbjuder sina kunder samt ett antal framgångsrika exempel på hur medlemmar gör affärer, inte i första hand med varandra i nätverket, utan att de som ambassadörer för varann fungerar som säljare åt de övriga medlemmarna i närverket. Till skillnad mot andra nätverk så får endast ett företag per bransch representeras i varje team. Det bjöds också på två kortare men icke desto mindre intressanta föredrag av medlemarna ICA Supermarket Strömsbro och webbyrån Webbo. Efter mötet var det rundabordssamtal där det diskuterades möjligheter att samarbeta med personerna i teamet och deras kontaktnät. – Äntligen kan vi träffas på riktigt igen, sade Robert Grundell, regionansvarig i Gävleborg när han hälsade gästerna välkomna. Jag har lärt mig att uppskatta digitala möten men har verkligen längtat att träffa personer IRL. Det är lätt värt att kliva upp tidigt på morgonen när jag vet vilken energiboost jag får på våra möten. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”bni”.

ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

Julmarknad i Axmar bruk Lördagen andra advent, 4/12 kl. 11-16 kommer ett stort antal utställare att sprida julstämning i Hyttan i Axmar bruk. Axmar Brukscafé serverar fika och en värmande soppa. En av utställarna lagar också kolbullar utanför entrén. Om du är utställare kan du anmäla dig via mail julmarknad@axmar.nu eller ringa 076-775 52 32, där du också kan ställa frågor eller be att få en inbjudan. Först till kvarn gäller om det komer in fler anmälningar än vad vi har platser. Även Axmar Brygga välkomnar julmarknadens gäster efter marknadsbesöket. – Vi lägger en stor ära i att kunna presentera ett riktigt hemlagat julbord och vi tror att det kommer många gäster till julmarknaden, säger restaurangansvarige Johan Björklund. Ett tips är att boka bord innan då det har en förmåga att bli riktigt välfyllt de här uppskattade temadagarna på bruket. Julbordet avnjuts antingen i angenäm 1800-talsmiljö med öppen spis och skimrande slaggstensväggar inne i restaurangen eller på den stora inglasade bryggan med utsikt över den isklädda jungfruarkipelagen. Möjlighet finns också att avnjuta julbordet i den vackra festvåningen kallat Berndt von Schinkel-rummet med sluttande väggar en trappa upp samt eget konferensrum i form av Brita Behm-rummet för upp till 14 personer. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ” julmarknad”.

Nypremiär för Original-Gluggen

M A R K N A DSFÖR ENING EN I G ÄV LEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Vi niVi niockså synas också synas på på Gästriklands största reklamplats

Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 gestrikemedia.se/ica-maxi-skylten 8

Alla vänner av hemlagad husmanskost känner nog till idag att den uppskattade snabbmatleverantören Gluggen levererar hemlagad mat på flera ställen i Gävle med omnejd. Under hösten har man renoverat och byggt om originalgluggen på Brunnsgatan 44 intill Vallbacksskolan på Söder i Gävle för att kunna utöka kapaciteten ytterligare. – Många gäster tycker att det är bekvämt att kunna svänga förbi och hämta sina matlådor så här centralt i stan, berättar Johan Björklund, restaurangansvarig på Gluggen. Därför har vi nu byggt om och utökat kapaciteten här på Brunnsgatan. Vi lanserar också en riktigt trevlig nyhet från årsskiftet i form av det prisvärda Middagstipset. Vi kommer nämligen att utöka öppettiderna från morgon till kvällen så att alla som vill slippa att laga sin mat efter jobbet kan hämta varma middagslådor. Vi kommer dagligen att erbjuda ett par särskilda middagstips och en riktig specialare på fredagar! Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”gluggen”.


BOKA HÖSTENS MÖTE NU!

KONGRESS & EVENT G Ä V L E KO N S E R T H U S

www.gavlekonserthus.se

konferens@gavlekonserthus.se

026-17 29 06 9


Hur ser egentligen Gävles företagsklimat ut?

En del av det svaret fick vi reda på när Lotta Petterson, regionchef Svensk Näringsliv, presenterade årets enkätresultat och ranking av det lokala företagsklimatet torsdagen den 21 oktober i samband med Företagarnas månatliga frukostmöte på restaurangen vid Gasklockorna i Gävle. En stor skara företagare, beslutsfattare och lokala politiker samlades runt fikaborden för att samtala och lyssna på morgonens genomgång av Lotta Pettersson angående Gävles ranking i förhållande av alla kommuner i landet. Bengt-Göran Wikström hälsade gästerna välkomna innan mötet startade med några korta men intressanta genomgångar. Annika Janglund och Agneta Wenell från Näringslivsenheten berättade om den kommande företagarveckan16–18 november. Kommunalrådet Erik Holmestig (C) berättade om hur man försökte påskynda logistikplaneringen avseende Näringen och trafikplats Gävle Norra. Därefter följde ett inspirerat anförande av Kalle Wahlström från Trossen och behovet av samverkan mellan skola och företagen för att introducera unga människor på arbetsmarknaden. Sedan var det dags för Lotta och hon var rak och inte nådig i sin analys av Gävle kommuns företagsklimat. Plats 271 av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av kommunernas företagsklimat är verkligen ingen hedrande placering för vår stad och kommun. Med vårt fina geografiska läge och bra förutsättningar borde vi ha alla möjligheter att placera oss betydligt högre på Svensk Näringslivs årliga ranking.

Fler inom offentlig än privat sektor

Faktum är att vi är på sista plats av av landets 21 största städer när det gäller hur företagen bedömer företagsklimatet och det är något som vi alla måste bidra till att ändra på. Från politiker och tjänstemän till alla vi som driver företag så klart. En siffra som jag personligen reagerade starkt på var att det är fler som arbetar inom offentlig sektor (skattebetalade anställningar inom kommun och region) i Gävle kommun än inom privat sektor i kommunen. I hela landet så är jämförelsetalet cirka 65 % inom offentlig sektor jämfört med anställda i privata företag. Det är med andra ord ingen överdrift utan riktigt dåligt och direkt pinsamt att vi inte har en bättre placering i förhållande till alla andra kommuner i landet. Nu skall det tilläggas att det görs flera bra och positiva insatser från kommunen så att vi får verkligen hoppas att vi kan vända utvecklingen och förbättra oss. För vi måste ju vara medvetna om att alla andra kommuner gör ju även de så gott de kan för att förbättra förutsättningarna för sina företag. För utan dem så blir det ju i praktiken inga reella skatteintäkter alls. Till det positiva skall tilläggas att vi klättrar i alla fall åtta placeringar från plats 279 och är nu på plats 271. I de efterföljande diskussionerna så var det trots allt långt ifrån nattsvart och överdrivit pessimistiskt utan flera uttryckte vilja och kloka synpunkter om vad som faktiskt är bra och 10

hur vi borde göra för kunna få ett riktigt blomstrande näringsliv. – Därför är det av största vikt att ledande politiker och tjänstemän i Gävle nu visar mod, vilja och ett tydligt ledarskap för att förbättra företagsklimatet. Att det nu också blir verkstad av det nya näringslivsprogrammet med både uppföljningar och utvärderingar är centralt, sammanfattar Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Kommentarer från besökarna

Vi frågade dem vad de fick du med sig från morgonens frukostmöte och om deras bästa personliga tips för att förbättra företagsklimatet i Gävle. – Jag tycker att det var bra att Annika Janglund och Agneta Wenell hade en snabb presentation av att Näringslivsprogrammet nu är i hamn och att vi den 9 december kommer att få en genomgång av den. Sen var ju Lottas dragning bra. Det som var viktigast var nog att vi alla var överens om att detta är något som vi alla måste jobba med tillsammans, kommunen och näringslivet, för att vi ska få till en bättre ranking. Jag tror tyvärr, att det är många som som ”sitter på kammaren” och är arga och känner en uppgivenhet kring hur kommunen arbetar. Och då är det MYCKET viktigt att man tar kontakt med exempelvis Företagarna som kanske kan bära problemet framåt för att kunna skapa en lösning på problemet. Viktigt att man inte ger upp utan söker andra vägar att så att man kan få hjälp. Jag är helt övertygad om att vi med dialog och en samsyn kan få även Gävle att resa sig - Som fågeln Fenix ur askan, citat Lotta Persson. Birgit Elonen, ordförande Företagarna Gävle och företagare – Ett bra frukostmöte med stor uppslutning. Intressant dragning av Lotta Petterson om företagsklimatet i Gävle. Sedan är det alltid ett plus att man har möjlighet att nätverka. Idag lyftes frågan om bemötande och service och jag tycker personligen att detta är viktigt och gör så stor skillnad, i alla verksamheter. Så något vi alla kan ta med oss vidare. Nina Tano, enhetschef Gasklockorna – Kalle Wahlström och hans otroliga engagemang för att förbättra kontakterna och arbetet mellan skola och arbetsliv. Hur viktig kontakterna är för våra elever och det oerhört fina arbete vårt lokala näringsliv gör inom Trossen, APL och PRAO. För att förbättra företagsklimatet i Gävle behöver vi kroka arm och arbeta tillsammans! Visa tillit och ge varandra konstruktiv kritik och beröm i det arbete och de framsteg som görs. Helene Ålerlind, kommunalråd (L) – Att vi äntligen kan ha fysiska möten och nätverka är något som jag gillade med morgonens möte. Konkret från mötet är genomgången av Svenskt Näringslivs rapport intressant och jättebra med gruppdiskussioner vid varje bord. Det gäller att fortsätta vara uthållig med den dialog som sker mellan


Gävles nya näringslivsprogram

kommunen och näringslivet och hur vi tillsammans förbättrar klimatet. Gävle Kommun är mer aktiv än någon annan kommun som jag vet och fortsätter vi tillsammans att ha denna dialog så kommer resan och rankingen att gå framåt/uppåt är jag övertygad om. Göran Cronwall, vd/affärsutvecklare – Jag tar med mig behovet av ett starkt och tydligt ledarskap. Den ranking som Svenskt Näringsliv gör tittar på kommunen. Därför är det viktigt att kommunen tar tag i de områden där vi behöver förbättra oss. Bland annat attityden från kommunens politiker och tjänstemän. Tips: Börja där! Jan Myléus, kommunalråd i opposition (KD) – Inspiration att bidra till att Gävle klättrar i Svenskt Näringslivs företagsbarometer. Mitt tips är att kommunens verksamheter samverkar mer med varandra och att kommunen blir bättre på att samverka med och lyssna på det privata näringslivet. Allt utfört med ett bra bemötande! Kalle Wahlström, Trossen – Lottas dragning av enkät och resultat av företagsklimatet är alltid bra, att fokusera på några frågor och jobba med dem. Bästa tips för att förbättra företagsklimatet är att fortsätta mötas, prata, våga och förändra! Agneta Wenell, chef Enheten Näringsliv Gävle kommun – Hur viktigt Trossens fadderföretagsarbete är för att få ungdomar in på arbetsmarknaden och att vi pratar gott om Gävle som företagsplats, lyfter Gävles tillgångar och att kommun och näringsliv tillsammans förändrar både kultur och attityd för ett förbättrat företagsklimat. Annika Janglund, näringslivsutvecklare Gävle kommun.

Joe Formgren • Presstjänst.se

Företagarna Gävles ordförande Birgit Elonen , Helene Åkerlind, kommunalråd och Göran Arnell, kommundirektör.

Kommunfullmäktige fattade den 27 september beslut om ett nytt näringslivsprogram. Programmet har tagits fram i samarbete med Gävles näringsliv och målsättningen är att Gävle kommuns alla verksamheter, sektorer och bolag ska arbeta för att skapa ett allt bättre företagsklimat. Näringslivsprogrammet ska skapa ett påtagligt förbättrat företagsklimat i Gävle. Programmet är framtaget av Gävle kommun och näringslivet tillsammans och visar vad näringslivet i Gävle behöver. Näringslivsprogrammet sträcker sig över fem år och pekar ut fyra strategiska målområden. Under den tiden har alla sektorer och bolag inom kommunkoncernen ansvar att bryta ned sina verksamhetsplaner och ta fram aktiviteter som bidrar till målet om ett påtagligt förbättrat företagsklimat. Arbetet koordineras genom kommundirektörens ledningsgrupp och för att se om vi har gjort några förbättringar kommer varje målområde att utvärderas. För att nå upp till näringslivsprogrammets mål behöver också näringslivet och andra berörda aktörer bidra.. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”näringslivsprogramet”.

Företagsservice – En väg in för företag • Enkla ärenden med svar direkt • Komplexa ärenden samordnas 026-17 80 00, tonval 5 gavle.kommun@gavle.se

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gävle KOMMUN

Gä KO 11


FÖRETAGSBLADET

Allt för Kontoret

Pekka Seitola nominerad till Guldklubban

I den här avdelningen finner du som är intresserad av allt som rör Kontoret det senaste inom branschen från flera av regionens ledande aktörer. Har ni några nyheter och tips så publicera dem direkt på Företagsbladets hemsida www.foretagsbladet.se under rubriken ”Näringsliv/Kontoret”. Alla kan och får vara med! Ert material kan publiceras helt eller delvis i mån av utrymme och läsvärde i nästa tryckta nummer av Företagsbladet.

Ring 026-126 126 om ni vill annonsera i nästa nummer.

Gävleentrepernören Pekka Seitola nomineras som kandidat till Guldklubban från StyrelseAkademien Gävleborg. Han prisades på MIX frukost på Clarion Hotell Winn, Gävle fredag den 29 oktober. Priset kommer att delas ut den 1 december på Grand Hotel i Stockholm. Det i konkurrens med andra ordförande som gjort ett bra jobb i sina bolag runt om i Sverige. StyrelseAkademien Gävleborg och SEB tilldelade Pekka en statyett och blommor för utnämningen vid Mix-frukosten på Clarion Hotell Winn på fredagsmorgonen.

Motiveringen löd

Pekka har genom sitt engagemang som ordförande i flera styrelser lotsat bolagen att utvecklas på ett positivt sätt. Han är en engagerad person även i andra sammanhang och syns ibland i samhällsdebatter och han är också en engagerad seglare. Vi önskar Pekka lycka till i finalen i Stockholm. Foto: Felicia Eklund. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”guldklubban”.

Nya flexibla kontor. Från 70 kvm och uppåt · Nyproduktion Ring 026–12 46 30 · fastoffice.se

12 mån. kontrakt

N Y H E T!

Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

Gävleborgs Tolkservice AB

Trivsel med företagsväxter • Försäljning • Uthyrning • Skötsel

Hyr era växter. Vi sköter allt!

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning Göran Svensson

Äger, utvecklar och förvaltar fastigheter.

hemsta.fastpartner.se

- för renare luft och miljö! Hjälper mot pollenallargi.

www.vaxt-miljo.com • Mobil: 070-374 64 66 12


Söderberg & Partners expanderar med kapitalförvaltning Information från: SÖDERBERG & PARTNERS

Söderberg & Partners är en av Sveriges och regionens ledande aktörer när det gäller finansiell rådgivning avseende kunders val av sparprodukter, investeringar och försäkringar. Tidigare har fokus i Gävle varit på försäkringssidan men nu expanderar man rejält med fyra specialister på förmögenhetsrådgivning som tidigare arbetat på två av våra största banker.

Främre raden fr.v. Mats Ferm, Roger Lind, Martina Sundell och Niklas Svartling. Medarbeter bakre raden fr.v. Rose-Marie Johansson, Olof Nordström, Alexander Eliasson, Mikael Strandberg, Fredrik Ståhlberg, Björn Tullbrink och Johan Ståhlberg.

skär ned på den här typen av service. – Jag vill betona att regelverken är ju desamma för oss bara det att på Söderberg & Partners har vi valt att investera i de systemstöd som behövs för att kunna ge våra kunder bästa tänkbara rådgivning, säger Mats. Söderberg & Partners har egen stor analysavdelning där man kontinuerligt bevakar, analyserar och betygsätter fond- och försäkringsbolag samt deras produkter liksom förändringar i villkor. Detta för att kunden alltid ska ha bästa möjliga lösning till rätt kostnad.

Martina Sundell och Niklas Svartling kommer från Handelsbanken och har anslutit till kontoret på Första Magasinsgatan 5 som ligger i Samma sida om skrivbordet som kunderna kvarteren intill Gävle Strand. – En annan stor skillnad mot storbankerna är att vi sitter på samma I somras anslöt sig Roger Lind och Mats Ferm från Swedbank och sida om skrivbordet som kunden för att hitta bästa lösningen för dem, öppnade ett eget centralt kontor på Nygatan 3 i Gävle. säger Martina. Vi har ingen vinning i enskilda aktier eller egna fonder – Gävleborg har egentligen varit en blind fläck när det gäller då vi arbetar med rådgivning och kapitalförvaltning och förmögenhetsskannar marknadens alla affärsområden. rådgivning, säger Niklas. Vi har Oavsett om det gäller kapitalförvaltning, arbetat i princip hela vårt yrkesliv sakförsäkring och pensionsförsäkringar med det här så det skall bli riktigt - skräddarsytt för kunden på bästa sätt kul att dessutom kunna erbjuda den givet de produkter som finns. helhetslösning på allt som finns Arbetsområdet för Gävlekontoren är inom de här väggarna vad det gäller i första hand Gävleborg men kunderna finansiell rådgivning. finns naturligtvis även i grannregionerna Målsättningen är att arbeta som Dalarna och Västmanland. proaktivt för att kunderna ska leva – Jag kommer ju närmast från fyra år tryggare i nuet och rikare i morgon. på Handelsbanken i Uppsala så visst har Det gör man genom att analysera vi ett ganska stort upptagningsområde kundens behov, bidra med personliga även i Uppland, säger Niklas. råd och produkter som genererar Idealkunden är en entreprenör som kostnadseffektiva lösningar och Förmögenhetsrådgivarna Mats, Niklas, Martina och Roger. skall sälja sitt företag eller har sålt det. kontroll på risk. Men alla som är måna om hur de skall förvalta sitt kapital i någon form är Helt nya möjligheter på marknaden naturligtvis varmt välkomna till oss för att diskutera sina förutsättningar – Vi ser en helt ny möjlighet på marknaden, säger Roger som tidigare och behov. Oavsett om de är privatpersoner eller företagare. arbetat med försäkring och kapital på Robur och var chef för private banking på Swedbank i Gävle. Bankerna monterar ju ner den här Joe Formgren • Presstjänst.se viktiga delen för kunderna och har tagit bort verktygen för oss. Det vi gjorde för 20 år sedan fick vi inte göra längre. Med allt större regelverk så har de valt en annan väg och vill göra det enklare. Helst vill de ha en Söderberg & Partners finns i dag representerade med robot som sköter allt och skicka ut några nyhetsbrev. tre kontor i Gävle med ett 20-tal medarbetare. Regelverket MiFID II trädde i kraft 2018 med nya regler för hur För mer information se banker och värdepappersbolag i Europa ska arbeta med placeringar www.soderbergpartners.se/om-oss/kontor/sverige/gavle och rådgivning vilket kan vara en av förklaringarna att storbankerna 13


Björn Mårtensson - erfaren ”tacticer” som säljer företag samarbetar med. Jag jobbar också nära min mäklarassistent som arbetar mycket med objektbeskrivningar och webbannonsering. Hur går ett normalt försäljningsuppdrag till? – I korthet går det till så här: Inledningsvis har vi ett kostnadsfritt möte där vi diskuterar uppdraget. Utifrån det tar vi fram ett uppdragsavtal och har arbetsmöte och tar fram uppgifter om företaget. Sedan genomförs värdering och vi tar fram en objektbeskrivning/prospekt innan säljarbetet startar. Där tar vi hand om intressenterna, knyter avtalet och ser till att pengarna kommer in på banken. Vilka är dina kunder? – I huvudsak är det företagare och ägare som vill göra generationsskifte och därför vill sälja sitt företag. Det kan vara livsverk eller ägare som mitt i livet i 40-50 års åldern känner att de vill göra något annat och därför sälja. Många vill också sälja av en verksamhetsgren alternativt addera en till verksamhet. Jag gör också många värderingar på uppdrag av företagare eller via revisionsbyråer m.fl. Vi vänder oss i huvudsak till ägare med bolag som har 2 till 150 mkr i omsättning. Hur ser verksamhetens framtidsplaner ut? – Jag vill och arbetar med att utveckla verksamheten i mitt område där Gävle är väldigt viktigt. Jag vill vara din lokala företagsmäklare med ”signum” att jobba snabbt, konfidentiellt och med hög kvalitet. Mitt och TACTIC Företagsförmedling har ambitionen att långsiktigt finnas i Gävle och övriga Gävleborg och Norra Uppland.

Information från: TACTIC FÖRETAGSFÖRMEDLING

Den reslige hälsingebon Björn Mårtensson börjar synas allt mer inom näringslivet i de södra delarna av vår region. Anledningen är att han representerar den nationella kedjan TACTIC Företagsförmedling och att uppdragen blir allt fler i Gävleområdet. Vem är då Björn Mårtensson? – Jag är uppväxt i Edsbyn och är utbildad ekonom som har haft en del olika jobb tidigare i livet. Bland annat som kamrer och vd för ett avfallsbolag. Sedan många år är jag egen företagare både avseende skogsbruk och konsulting inom bl.a. management, styrelseutbildningar och har även ”hyrt” ut mig som extern styrelseledamot och styrelseordförande. Jag har alltid varit aktiv i föreningslivet och blev nyligen vice ordförande i Brynäs Företagarförening, här i Gävle. Det är mycket kul då det blivit allt mer jobb här de senaste åren då jag etablerat mig som företagsmäklare och partner på TACTIC Företagsförmedling arbetandes i eget bolag.

Vad är du mest stolt över när det gäller ditt arbete? – I princip när varje en affär går i lås. Varje företagsaffär oavsett storlek på bolaget är ofta ganska komplicerade med en rätt så lång process före avslut. Då är givetvis såväl säljare och köpare nöjda. När en företagare säljer sitt livsverk är det mycket känslor med där företagaren är mycket mån om både företaget, personalen, kunder och leverantörer. Vad är dina synpunkter och fördelar om näringslivet i regionen? – Vi har ett starkt näringsliv med många framgångsrika företag. Gävle och Sandviken ligger mycket väl till logistiskt med Gävle hamn, E4 och tåg, dvs med mycket goda kommunikationer. För min del så känner jag extra mycket för de små och medelstora företagen. Har du hittat några favoritplatser i vårt landskap? – Restaurang Matildas på söder är min favoritrestaurang i Gävle. Golf banorna i Gävle, särskilt, Avan och Högbo Golf bana besöker jag gärna.

Vad är TACTIC Företagsförmedling? – Det är en rikstäckande kedja med kontor över hela landet. TACTIC är en företagsmäklarkedja som riktat in oss på små och medelstora företag. Varje ansvarig mäklare har eget geografiskt område i Sverige. Jag har Ett stort nöje, särskilt i unga år, Gästrikland, Norra Uppland och Hälsingland som arbetsfält med kontor i Gävle, Hudiksvall och i Edsbyn. var harjakt med Hamiltonstövare. TACTIC grundades för 30 år sedan i Luleå och idag är kedjan partnerägd varav jag är en av dessa samt tillhör också bolagets styrelse och ledning. Hur uppstod intresset för mäkleri och kontakten TACTIC? – Jag har alltid haft ett stort intresse och en hel del erfarenhet av företagande och företagarens vardag samt kunskaper om företagets ekonomi. Jag blev ”headhuntad” av kedjans grundare. Jag kände att företagsmäklare skulle passa mig bra och att jag kan göra nytta. Hur skulle du beskriva ditt praktiska arbete? – Ja, det är naturligtvis mycket kontakter med kunder, spekulanter och intressenter. Dessutom praktiskt arbete med värderingar och rådgivning till företagare som skall sälja sin verksamhet. Vi erbjuder att mäkla försäljningsuppdrag av företag, uppdrag att förvärva företag, värderingar av företag, avtalsskrivande, förhandlingar och diskussioner med finansiärer, genomlysningar av företag för att identifiera förbättringsområden bl.a. i syfte att förbättra företagets möjlighet att bli sålt eller köpt till ”rätt” pris. Inom TACTIC har vi olika kompetenser som bl.a. jurister, skatteexperter och fastighetsmäklare som vi 14

Vad vet vi inte om Björn Mårtensson då? – Jag är bandyfantast och gillar att se fin bandy, exempelvis match mellan två av Sveriges bästa bandylag från länet, Sandviken och Edsbyn är höjdpunkter. Jag nämnde golfen sedan är det familjens fäbod och skog i Hälsingland som jag gärna besöker och vistas i - det är avkoppling! Namn: Björn Mårtensson Titel: Företagsmäklare Ålder: + 60 Bor: Lägenhet i Gävle och fastighet i en by utanför Edsbyn Familj: Ja!

Joe Formgren • Presstjänst.se

SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Jag hjälper dig med alla typer av frågor vid försäljning eller köp av företag, värdering, finansiering m.m. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt. Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Muréngatan 14, Gävle


NikotinFRi på 90 min Så skapar du bra hybridmöten Jag fick nyss frågan om vad jag har för tips för att lyckas bra med att leda hybridmöten, det vill säga möten där några deltagare är med i samma rum och några är med på distans, till exempel i Teams eller Zoom. Som du säkert gissar har jag, precis som många andra i talarbranschen, hållit åtskilliga föreläsningar via de digitala plattformarna det senaste året - liksom hybridmöten.

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende? Boka tid redan i dag! .

på ny adress

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

Timmermansg. 20, Gävle www.ljusbubblan.se Tel. 026-65 20 30

Visst har jag gjort erfarenheter och visst har jag mejslat fram knep som jag själv tar fasta på, men hur man bäst leder hybridmöten är egentligen inte en del av den sorts struktur på jobbet som jag valt att fokusera på. Detta är därför ett perfekt tillfälle att fråga en expert på just det området.

Sex tips för det effektiva hybridmötet

Därför kontaktade jag min föreläsarkollega tillika moderatorn Anna Bellman, som dessutom råkar vara aktuell med boken ”Skapa engagemang digitalt”. När jag frågade henne vad vi ska tänka på när vi vill skapa bra hybridmöten, svarade hon: ”Det går att ge samma mötesupplevelse för alla i mötet och undvika att några blir andra klassens mötesdeltagare också i hybridmöten, men det kräver så mycket mer av oss när det gäller mötesstruktur och tydlighet. Jag vill främst dela med mig av sex tips för effektiva hybridmöten: 1. Använd bra teknik: De i lokalen och de som deltar via länk ska alla kunna se och höra varandra, gärna med flera olika kameror och vinklar. 2. Ha samma regler och verktyg för alla: Alla ska lätt kunna begära ordet. Använder ni digitala interaktiva verktyg, ska också deltagarna i rummet ha varsin digital enhet.

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo Tel. 0297-40303 E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Estetisk Plastikkirur

3. Led mötet proffsigt: Är du mötesledare, led mötet så att alla deltagare blir sedda och hörda på lika villkor. Använd gärna en sidekick som tar hand om tekniken och servar distansdeltagarna. 4. Börja med distansdeltagarna: Börja med att introducera och ställa frågor till dem som är med på distans, så de blir involverade direkt. 5. Berätta vad som sker i det fysiska rummet: De på distans har inte möjlighet att uppfatta allt som sker i rummet. Berätta hellre för mycket än för lite. Repetera frågor och viktiga slutsatser. Summera och kvittera: Se till att alla har uppfattat mötet på samma sätt. Gå laget runt och att skicka ut en sammanställning av mötet efteråt till alla. Detta var utmärkta tips från Anna, om du frågar mig.

Gör så här

Nästa gång du ska leda ett hybridmöte, välj något eller ett par av de tips Anna Bellman gav här och tillämpa dem. Börja ställa frågor till distansdeltagarna, ordna kameror och skärmar så att alla ser varandra, återge vad som sker i det fysiska rummet för dem som inte är med på plats, eller något annat av tipsen du fastnade för. Efter hybridmötet, utvärdera hur det gick och reflektera över vad som fungerat och vad du skulle kunna förfina. Råkade du ut för något annat oförutsett under mötet som du kan undvika genom att göra något annorlunda nästa gång du leder ett liknande möte?

Eya Le Wa

Dina saker är i säkert förvar - men ändå tillgängliga 24

timmar om dygnet, året om!

ELW

Snabbare från behov till lyckat möte

Om du förfinar hur du leder hybridmöten kommer mötesformen alltmer bli ett fullgott alternativ till renodlat digitala eller fysiska möten. Flexibiliteten i hur ni träffas i möten i din organisation ökar och möjligheten att få till något slags fullgott möte i någon form på kort varsel blir avsevärt större än tidigare. Ni blir snabbare i vändningarna, helt enkelt. Dessutom blir hybridmötena som sådana bättre - till din och till deltagarnas gagn.

Boka ditt förråd på

lagerkungen.se ® Elektrikergatan 6, Gävle

David Stiernholm, struktör www.stiernholm.com 15


Information från: PIRAB MARKSERVICE

Claes Pira - 20 år med markservice I år firar Gävleentreprenören Claes Pira 20 år som framgångsrik egen företagare. Hans företag Pirab Markservice arbetar med mark, park, trädgård och utemiljö. Karriären började för över 40 år sedan med en anställning på Gävle trädgårdsbyrå i drygt fem år, därefter på Korsnäs parkavdelning där han blev arbetsledare efter ett par år. 2001 fick han förfrågan om han inte ville ta över hela förvaltningen i egen regi och på den vägen är det.. Vem är Claes Pira? – Det är väl egentligen något som omgivningen kan svara bättre på. Många känner mig kanske inte bara som företagare utan även som en stor bil- och mc-fantast. Men jag hoppas att jag som yrkesman är känd som i alla fall någorlunda kreativ, trevlig och kompetent företagare. Vad gör du på din lediga tid? – På min lediga tid är det familjen, motorcykeln och hobbybilarna som det mesta kretsar. I övrigt så reser jag gärna, företrädesvis med bil eller motorcykel runt om i USA, men de senaste två åren har det på grund av coronan blivit mest inom Sverige, då uppskattar jag kurviga vägar med bra asfalt för motorcykelåkning. Tidiga morgonturer på Harleyn, eller några dagars åkning på småvägar runt om i landet, då kopplar jag verkligen av. Vad består dina arbetsuppgifter på Pirab av? – Jag brukar säga att jag är både springpojke och styrelseordförande på firman. Kundkontakter, planering och andra ordinära småföretagarsysslor. Men jag brukar få konstatera att hur mycket man än planerar så får man ofta improvisera och raskt ändra planer när förutsättningarna förändras av olika anledningar, men det är också en del av tjusningen. När det kör ihop sej så hoppar jag mer än gärna in bakom ratten eller spakarna på någon maskin eller någon av lastbilarna. Beskriv din karriär i korthet? – Jag är född och uppvuxen i Gävle. Efter gymnasiet så skulle jag jobba några veckor på en trädgårdsfirma men råkade bli kvar där i över fem år. Där i mellan gjorde jag lumpen på I 14, Efter detta så blev det Korsnäs fastighetsavdelning som sedan Pirab knoppades av ifrån 2001. Händer det något nytt inom er bransch eller inom era tjänster? – De senast tillkomna verksamheterna är stängsel, grindar och lekplatser. Det är något som kommit mer och mer de senaste åren. Vi vill kunna erbjuda våra kunder alla tjänster i deras utemiljö. Det har också blivit många olika typer av arbeten med gravar och gravstenar. Vad har varit det bästa under de här 20 åren? – Det bästa är alla möten med människor. Både kunder, personal och leverantörer är otroligt berikande. Jag har dessutom ett fantastiskt utvecklande och varierande arbete där ingen dag är den andra lik. 16

Vad är målsättningen med verksamheten? – Målsättningen är att våra kunder skall känna att hos oss kan dom få kompetent hjälp med allra mesta i sin utemiljö, och där är vi riktigt långt framme idag. Men det finns fortfarande saker vi kan bli bättre på. Framför allt organisatoriskt och administrativt. Under högsäsong kan förfrågningar om uppdrag bli liggande lite väl länge då det stundtals kan vara svårt att hinna med allt. Vi sätter en stor ära i att när våra kunder hör av sig skall de få prata med rätt person direkt. Inte bli hängande i telefonkö eller få en massa val med knapptryckningar hit och dit till exempel. Vad är du mest stolt över? – En kul grej som vi gjorde var en riktig rullande kopia av ”Rondellvalpen”. Den där rosa volvojeepen, som står som staty vid infarten vid Högskolan från E16. Den får jag än idag många positiva kommentarer om. I övrigt så får man väl känna sig ganska nöjd med företaget som helhet. Privat så är jag så klart mest stolt över mina fantastiska och duktiga döttrar. Synpunkter om näringslivsklimatet i regionen? – Jag tycker att Gävle är en bra stad att driva företag i. Klart att det finns en del saker som kan bli bättre men ibland tycker jag att det gnälls lite väl mycket i onödan. Gävle är min stad, både privat och som företagare och jag tycker verkligen om den här stan. Jag åker mycket bil i Gävle på dagarna och hoppas ju att det snart får vara slut på ogenomtänkta avstängningar som begränsar och krånglar till framkomligheten och saboterar förutsättningarna för centrumhandeln. En levande stadskärna måste ha en smart och funktionell biltrafik och utvecklingen går ju fort mot en elektrifiering av alla bilar så utsläppsproblemen i stan är snart historia. Människor som betytt mycket för dig och ditt företags utveckling? – Först och främst mina härliga medarbetare, ett fantastiskt gäng som kompletterar varandra på så många härliga sätt och gör våra arbetsdagar till ett gemensamt och roligt äventyr varje dag. Eftersom mitt företag är avknoppat från Billerudkorsnäs så känner jag naturligtvis en stor tacksamhet gentemot det företaget och många av de tidigare befattningshavarna där. De gav ju mig och min personal sådana fantastiska möjligheter. Torbjörn Larsson och Per Lindberg är ju de namn som först dyker upp men det finns fler. Sedan var ju min svåger, Magnus Formgren, från början en fantastisk mentor och inspiratör såväl som företagare som på det privata planet. Vad är dina framtidsplaner? I det längre perspektivet så måste jag väl inse att man inte blir yngre. Jag har arbetat sedan jag var sjutton år så mycket av den långsiktiga planeringen handlar om att kunna ta det lite lugnare framöver. Att se till att företaget en dag kan fungera utan mig.


Med smak av musik och stöd från Ahlgrens Donationsfond

Vad vet vi inte om Claes Pira? – Att han har figurerat i en reklamfilm för Göteborgskex. Jag blev påhoppad på Golden Hits i Stockholm av ett castingföretag. Det var en rolig upplevelse. Jag har förutom bil och mc intressena tidigare ägnat mej åt både fallskärmshoppning och dykning. Sedan samlar och smakar jag på en del maltwhisky, det är ju kul och trevligt på ett annat sätt. Till skillnad från övriga familjen så är jag närmast helt omusikalisk och dansar hellre än bra, ha ha!

Presstjänst.se • SvenskPress.se Namn: Claes Pira. Yrke: Företagare inom mark, park och trädgård. Ålder: 58 år. Bor: Vid södertull i Gävle. Familj: Hustrun Åsa som också jobbar i företaget. Döttrarna Linnea 30 och Jenny 28 som båda är utflugna till Uppsala och Göteborg. Kvar i huset finns dock katten Doris och ibland även Linneas schäfer Odin.

Nyanläggning, Skötsel och Trädarbeten

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Gävleföretaget Taste of Sound. Det är ett familjeföretag som drivs av Per och Iréne Moneeo, båda tonsättare och creative directors som arbetar konstnärligt med ljud, musik, ljus, bild och scenkonst. Vad har stödet från Ahlgrens Donationsfond betytt för er verksamhet? – Det ger oss möjligheten att översätta vår bok till engelska för att lansera internationellt. Det är en satsning vi aldrig skulle mäktat med utan det stödet, så det är en oerhört värdefull resurs vi har i Gävleborg. Det ger dessutom en emotionell kick att känna att man har stöd i det vi gör från det Ahlgrenska arvet. Tidigare när Läkerolfabriken fanns kvar, så tog vi alltid med bil-påsar när vi gav konserter i andra länder runt om i världen. Vi kunde då räcka över dem som gåva och säga – Om ni besöker oss i Gävle, så doftar det så här där vi bor. Årets ansökningar skulle vara inlämnade före de 31 oktober så nu är det ett antal entreprenörer som går i väntans tider. Företagsbladet återkommer med presentationer av årets stipendiater. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”donationsfond”.

Återstart för Trossen

Markanläggningar och utemiljöer

Kalle Wahlström, Samordnare av Trossen bjuder in till webbinarium. Marksten, murar, planteringar m.m.

Trädgård- och parkskötsel

Beskärning, fällning, stubbfräsning

Nu även: Lekplatser, grindar, villa- & industristängsel

Gävle • Tel. 026-61 32 00 • pirab.nu

I pandemins spår är det äntligen dags att återuppta ”Trossen”. Måndag den 22 november kl. 15.00 bjuder Trossen in till ett inspirationswebbinarium för läsåret. – Hur ska unga människor få kunskap om vilka yrken/arbeten som finns om de inte får komma ut och se det i verkligheten? Ja det kan man verkligen fråga sig säger Kalle Wahlström, Samordnare av Trossen. Trossen bidrar just till att öka och utveckla elevernas intressen så att de kan göra bra val till gymnasiet och yrkesval. Under webbinariet kommer alla deltagare förhoppningsvis att bli inspirerade och inse hur viktigt det är för unga människor att få besöka olika arbetsplatser. Genom att vara med i Trossen kan en arbetsplats ge en ung människa chansen att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som arbetsplatsen kan få nya egna perspektiv.. – Att vara med i Trossen är ett sätt att bidra till samhällsnyttan och ett smart och enkelt koncept för att ge unga människor bilder av arbetslivet, hälsar Kalle. Inbjudna är Trossenarbetsplatserna, Skolledare, klassmentorer och Studie- och yrkesvägledare i Gävle kommun. Bland de medverkande återfinns bl.a. Eva Cooper, Företagarna och Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv samt Birgit Elonen, ordförande i Företagarna Gävle Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”trossen”. 17


Starten för halstablettmarknaden Detta är den oberoende berättelsen om hur två driftiga män från Gävle skapade ett nytt segment inom konfektyrområdet – den nutida halstablettasken. Ingen av dem hade på sin tid accepterat att det handlade om ”en simpel konfektyrprodukt”. De hade högre ambitioner än så vad gällde lindrande och botande egenskaper och deras inbördes konkurrens gjorde att produktgruppen snabbt kunde växa till en vardagsprodukt i alla svenskars fickor och handväskor. Jag talar om Wilhelm Ericson (1871-1951) och Adolf Ahlgren (1872-1954). De fanns båda på rätt plats vid rätt tid. De hade stark ambition att nå ut längre än till den lokala marknad som deras respektive familjer hade arbetat på. - Och kanske det viktigaste av allt - de drevs av en obändig vilja att överträffa sin närmaste konkurrent från hemstaden Gävle. Adolf Ahlgren hade kommit till Gävle från Gotland. Hans äldre bror Fredrik startade 1885 en färg- och tapethandel i Gävle. Verksamheten utökades med tillverkning och försäljning av kemisktekniska produkter. Skokrämen Nobless blev riktigt känd och inte minst tillverkningen av bläck. Med bläcket deltog firman i många internationella utställningar, där man belönades med medaljer för hög kvalitet. Frågan är om inte någon av dessa medaljer för bläck i början även fick pryda Läkerolaskarna. Ända in på 1990-talet hette företaget F. Ahlgrens Tekn. Fabrik AB även om tillverkningen av kemisktekniska produkter upphört långt tidigare. Wilhelm Ericson var yngste bror i andra generation av en handlarfamilj som också var inflyttad till Gävle från mera närliggande Ovansjö. En av hans äldre bröder drev kaffetillverkning och grosshandel inom kolonialvaror under namnet Ludvig Ericsson & Co. Gävle var under hela 1800talet en mycket rik stad som drog till sig inflyttning från stora delar av Sverige. Tillväxten berodde utan tvekan på hamnen vid Gavleåns utlopp, som hade haft betydelse ända sedan vikingatidens etableringar vid Åby och 1300-talets påstådda sjörövarnäste vid Gaddaborg i Valbo. Export av trävaror och järn och import av bland annat kolonialvaror gjorde att handelshus och grosshandel blomstrade. För att inte tala om skeppsvarv och rederier.

Kafferosterier och konfektyrfabriker

Eftersom Gävles redare ägnade sig åt interkontinental trafik förde man hem exotiska råvaror som kaffe, socker, lakrits, kakao och gummi arabicum. När man idag frågar sig hur det kunde komma sig att Gävle under 1900-talets första hälft hade så många kafferosterier och konfektyrfabriker är det uppenbara svaret - sjöfarten och hamnen. Detta i kombination med starten av industriell tillverkning och förpackning av livsmedel skapade en blomstringsperiod som förstärktes av att framgångsrika pionjärer alltid får efterföljare. Sammanlagt har det under åren funnits åtminstone ett 30-tal tillverkare av konfektyrer i Gävle. Kafferosterierna har sin egen historia där varumärket Gevalia skapat av familjen Engwall blev den långsiktiga framgångssagan i konkurrens med bland andra Isaak Westergrens Izal Mocca och Emil Bolins Emboka. Att det blev just Adolf Ahlgren och Wilhelm Ericson som så småningom kom att slåss om de nationella marknadsandelarna inom konfektyrsektorn har en rad sammanhängande förklaringar. De var båda i 30-årsåldern vid sekelskiftet 1900. De såg båda möjligheterna i massproduktion av konsumentförpackade produkter baserade på exotiska råvaror. De hade tillräckliga ekonomiska resurser och de hade båda förmågan och modet att se möjligheterna i en marknad som ännu inte fanns. De var dessutom nytänkare och pionjärer vad gällde försäljning och ”marknadsföring” innan ordet ens fanns i språkbruket. Sett på långt avstånd i tid drar jag slutsatsen att de trots många likheter också hade stora olikheter. De fann sina framgångar på olika vägar samtidigt som de inte drog sig för att kopiera varandras idéer och gjorde vad de kunde för att sätta käppar i hjulet för sin främste lokale och nationelle konkurrent. Kort sagt – jag drar slutsatsen att de inte kunde tåla varandra. 18

1897 startar Wilhelm Ericson tillverkning av konfektyrer i firman Ericson & Rabenius. År 1900 registrerar han sitt första varumärke ”Vind” för uppfriskande pastiller förpackade i påse. 1904 börjar han förpacka pastiller i askar av papp i ”västficksformat” under märkena Herba och EoR. Därmed var tablettasken lanserad på den svenska marknaden. Kompanjonen Ernst Rabenius försvann ur firman redan efter tre år. När Fredrik Ahlgren avled 1907 tog den yngre brodern Adolf över ledningen för företaget. Han minskade det kemisktekniska sortimentet från cirka 200 artiklar till ett 10-tal som såldes under distinkta varumärken. Samtidigt började han snegla på utvidgning av sortimentet i riktningen välgörande brösttabletter. Det finns olika teorier om varför diversifieringen påbörjades. En är att Adolf såg ett hot mot bläckförbrukningen i och med reservoarpennans introduktion. För mig faller denna teori så snart jag inser att även reservoarpennor fylls med bläck. En annan är att han såg ett hot mot sin cigarrimport i och med Tobaksmonopolets tillkomst. Inte helt troligt, men inte heller omöjligt, att Adolf 1907 kunde förutsäga att Sveriges Riksdag 1914 skulle besluta om inrättandet av Tobaksmonopolet från 1915 för att finansiera en ny pensionskassa och utbyggnad av försvaret. Däremot är det dokumenterat att Adolf Ahlgren fick ersättning av staten när monopolet inrättades. Själv håller jag det för mera troligt att han såg framgångarna med Ericson & Rabenius pastiller i tablettaskar och ville ha sin del av den kakan.

Läkerol och PIX

Vid ett besök på en tysk varumässa i Leipzig 1909 finner Adolf Ahlgren en brösttablett baserad på gummi arabicum, socker, lakrits och mentol. Han skaffar sig generalagenturen i Sverige för produkten. Importerar den i lös vikt och förpackar i tablettaskar i Gävle. Varumärket Läkerol hämtas från ett antiseptiskt medel som lanserats 1908. Ingen har kunnat finna en förklaring till namnet Läkerols tillkomst. 1912 registreras figurvarumärket ”ett A omgivet av en strålkrans”, som än idag utgör formen på den gjutna Läkeroltabletten. I juni 1913 gifter sig Wilhelm Ericson med den 15 år yngre Helena ”Lenna” Flensburg. Bröllopsresan går till Italien. Under resan ser Wilhelm ordet ”PIX” på en skylt. Han vet inte att det betyder kåda eller tjära på latin, men ser det som ett slagkraftigt och lätt uttalat ord. Gör en notering och tar med det hem för eventuella framtida behov av ett nytt varumärke. Varumärket Pix kom till användning 1915 när Ericson sett framgångarna för Läkerol och utökar sitt sortiment av välgörande halstabletter med en produkt baserad på gummi arabicum och som helt enkelt är en kopia av Läkerol. Så hade under drygt 10 år nyhetsinitiativen och kopierandet växlat mellan de två företagen. - Och det här var bara början.

Bruno Ahlqvist • SvenskPress.se

Bruno Ahlqvist berättar i sin bok ”Tablettkriget i Gävle under 1900-talet” hur huvudkonkurrenterna Läkerol och Pix till en början i huvudsak kopierade varandra. Snart fann de ständigt nya metoder till ökad försäljning på helt olika vägar. Det gav framgång till båda och bidrag till reklambranschens utveckling under hela 1900-talet. Boken finns att köpa hos Länsmuseet i Gävle, Akademibokhandeln och över nätet hos vulkanmedia.se, bokus.com och adlibris.com.


Victor Lundén, och Henrik Persson på HP Åkeri välkomnar Vezo Johansson i mitten.

HP Åkeri värvar Vezo för ännu säkrare och hållbarare transporter Transportföretaget HP Åkeri med säte i Gävle har värvat den välkända transportprofilen Christer ”Vezo” Johansson för att utveckla verksamheten och ta på sig ledartröjan när det gäller att erbjuda säkra och hållbara transporter. Christer kommer närmast från Länsförsäkringar Dalarna där han arbetat som skadeförebyggare och storkundsansvarig i tretton år . – Vezo är en fantastisk människa med mycket stort branschkunnande och ett brett kontaktnät, säger Henrik Persson, VD och ägare av HP Åkeri. Jag har haft förmånen att känna honom sedan jag växte upp i Ockelbo och har haft honom som både slöjd- och tekniklärare i skolan samt som transportlärare på Bessemergymnasiet i Sandviken. Sedan har jag följt hans karriär och vet vilken resurs han är. Det känns verkligen kul och det blir ett stort lyft för verksamheten att få ta del av hans kunskaper.

ambitioner vad det gäller hållbarhet, säkerhet och kvalitet. – Vi kommer att arbeta med säkerhetsfrågorna med utbildning och kompetenshöjning från grunden för att fortsätta utveckla hela bolaget, hälsar Christer. Det gäller att sticka ut och göra det där lilla extra som ingen annan gör. En sak är säker, vi kommer att göra allt för att leva upp till vårt motto - vi kör säkert!.

Joe Formgren • Presstjänst.se

Skadeförebyggande med minimal miljöpåverkan

Ytbehandling och lackering av lastbilar & stora objekt

Åkeriet arbetar idag med specialtransporter, fjärrtransporter och distribution samt är transportör åt DHL. – Han kommer att kunna förstärka verksamheten på flera områden, både gentemot personalen och marknaden, säger Henrik. Genom att systematiskt följa upp och guida våra chaufförer och ge dem de verktyg de behöver för att utföra sitt arbete med god kvalitet och säkerhet. Det borgar ju för gott resultat på flera plan, både när det gäller att minska skador och driftskostnaderna. Samt att vi vill ju vara en attraktiv och bra arbetsplats med engagerade och kunniga medarbetare förstås.

Vi svarar för ytbehandling och slutfinish.

HP Åkeri har sedan starten för 35 år sedan haft som grundläggande affärsidé att leverera hela och säkra transporter. Med den här satsningen så vill man bli marknadsledande på att arbeta skadeförebyggande och minimera miljöpåverkan. – Jag ser verkligen fram emot möjligheten att knyta ihop de erfarenheter jag har med mig efter många års erfarenhet på olika arbeten både inom försäkringsbranschen och utbildningssektorn, säger Christer. Jag har arbetat med de stora branschorganisationerna under många år och dessutom hjälpt de flesta stora åkerier i Dalarna med att få ned skadorna och utarbetat ett unikt arbetssätt som jag skulle vilja påstå är ledande i landet. När vi har implementerat det så har vi Sveriges säkraste chaufförer som verkligen förstår det här med kvalitén genom hela processen.

Säkerhet och kompetenshöjning

– Förutom att vi får ett helt nytt hållbarhetsfokus så har ju Vezo sådant driv och energi, säger driftansvarige Victor Lundén. Han blir en grym länk mellan medarbetare, trafikledare och företagsledning. Både att driva projekt internt samt kommunikationen utåt när det gäller våra

Gör ditt fordon fint till våren, kom in till oss! Bli nöjd kund hos oss du också! Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se Adress: Norrbergsvägen 45 812 93 Kungsgården www.platverkstan.se

19


Christer ”Vezo” Johansson - en säker man i trafiken Den som någonsin gått på basket i Ockelbo, eller har någon koppling till orten, vet med all säkerhet vem profilen Christer ”Vezo” Johansson. Sedan urminnes tider speaker på matcherna i Kuxahallen och många år på Ockelbo Marknad. Vad färre kanske känner till är att hans karriär inom trafiksäkerhet och utbildningar inom transportsektorn. Efter 13 år på Länsförsäkringar i Dalarna har han nu blivit rekryterad på transportföretaget HP Åkeri i Gävle. Kan du ge en kort presentation av dig själv och vem du är? – Jag är en Ockelbokille med ett brinnande intresse för trafiksäkerhet. Jag inledde min yrkeskarriär inom reklambranschen på Molin Reklam och Profildesign där jag byggde utställningar och körde lastbil med släp i Sverige och Tyskland innan jag utbildade mig till slöjd- och tekniklärare för att kunna vara hemma mer med barnen. Vid millenieskiftet så utbildade jag mig vidare inom trafiksäkerhet och konsultade därefter vid TYA (Transportfackens Yrkes& Arbetsmiljönämnd). Arbetade sedan 6 år som transportlärare och köpte halkbanan Vezo Johansson nu på HP Åkeri. Gävleborgs Trafikcenter där jag bjöd in åkerier till halkkörning . Under många år arbetade jag även parallellt som brandman på deltid och utbildade brandmännen i utryckningskörning. 2008 började jag på Dalarnas Försäkringsbolag som skadeförebyggare inom motor och trafik innan jag blev storkundsansvarig.

Kan du nämna några höjdpunkter i yrkeskarriären? – Det är just att ha arbetat och gjort skillnad med trafiksäkerhetsfrågorna i drygt 20 år. Att ha fått utbilda allt från chaufförer, instruktörer och handledare till transportelever som gör praktik på åkerier. Jag har ägt en halkbana och startat unika arbetssätt för att få ner skador hos ett flertal transportföretag. I mer än 10 år har jag delat ut stipendium till transportskolor i Dalarna. Jag var med och tog fram Sveriges första lastbilssimulator och drev projektet Skada på Karta som resulterade i att Sveriges farligaste cirkulationsplats Grådarondellen i Borlänge byggts om. På Länsförsäkringar var jag var jag talesperson i trafiksäkerhetsfrågor samt projektledare i samarbetet med Kollegahjälpen, ett nätverk av åkeriföretagare och lastbilsförare som ställer upp för att hjälpa lastbilsförare som har varit inblandade i en svår händelser. Sedan var det mycket kul att starta mässan Trucks in Dalarna. Några människor som haft särskild betydelse i din utveckling inom trafiksäkerhet? – Jag måste nämna Claes Tingvall, grundaren av Nollvisionen och min tidigare kollega och högra hand, Lars Evertsson på Länsförsäkringar, de har varit oumbärliga. Sedan har Patrik Magnusson på Trafikverket och konsulten Johan Granlund varit två riktiga nördar i trafiksäkerhet som jag fått massor av kunskaper av. Synpunkter om näringslivet i regionen? – I första hand så hoppas jag ju att det finns intresse för utbyggnad av infrastrukturen så att åkeribranschen verkligen kan ställa om till hållbara drivmedel för hållbara transporter. Det blir onekligen intressant att följa.

Vad består ditt dagliga arbete av på HP Åkeri? Vilka är då dina favoritplatser i regionen? – Min roll blir ju att ansvara för kvalitet Speaker i många år på Ockelbo Marknad. – Det måste vara Rönnåsen i Ockelbo med och säkerhet. Så för att implementera det i Gästriklands vackraste utsikt. Där finns personalen har jag inledningsvis lagt mycket dessutom en liten skidbacke som t.o.m. Prins Daniel med familj tid på att få vår personalhandbok i tryck samtidigt som vi utvecklar brukar besöka när de är hemma och hälsar på. Sedan är ju naturligtvis den digitalt i form av ett intranät som skall sjösättas för att förbättra Kuxahallen med Idrottssveriges hetaste stämning en riktig favorit. kommunikation och information i företaget. Där har jag varit speaker på Ockelbo Baskets hemmamatcher i mer än Även i min roll som hållbarhetschef händer det mycket. Jag har t.ex. 30 år. Riktigt festliga minnen är förstås även när Ockelbo Basket, då tillsammans med Scania provkört deras el-, hybrid- och gasdrivna i högsta ligan, spelade två matcher i gamla Gavlerinken med mer än lastbilar. Jag ser ett stort problem med infrastrukturen i vårt avlånga 6000 personer på läktaren. Jag fick göra entré på en klassisk brandgul land för att övergå till fossilfria lastbilar inom en inte alltför avlägsen Ockelbo 300 snöskoter. Jag passade på att hälsa alla varmt välkomna framtid så där kommer vi verkligen att hålla oss ajour med utvecklingen. och berättade att från och med nu byter Gävle namn till Ockelbo södra! Våra chaufförer får individuellt stöd med inriktning på sparsam Visste vi inte om Vezo? körning för att sänka förbrukningen av diesel. Lyckas vi tillsammans Fortfarande stark och älskar att laga mat. Muurikkan är en favorit. få ner förbrukningen bidrar vi i hållbarhetsarbetet samtidigt som vi får chaufförer som planerar sin körning bättre och kör säkrare. Joe Formgren • Presstjänst.se Jag planerar utbildningsinsatser generellt och har tagit över samarbetet med transportskolorna för att bättre ta hand om elevers praktik. Namn: Christer ”Vezo” Johansson Just nu har vi en elev från Bessemer-gymnasiets transport FordonTitel: Chef kvalitet, säkerhet och hållbarhet och transportlinje hos oss. Min förhoppning är att vi snart ska vara Ålder: 58 år ung klara med vår ansökan om att bli ett Fair Transport-företag. Det är en Bor: Ockelbo hållbarhetscertifiering framtagen av Sveriges Åkeriföretag för oss som Familj: Gift och 3 barn och just nu 3 barnbarn vill köra trafiksäkert, klimatsmart och ansvarsfullt.

Fyra nummer samt kampanjer hela året! Företagsbladet • Hemsidan • Nyhetsbrevet Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå mer än alla företag och företagare i Gästrikland - hela året i flera starka PR- och mediakanaler. Kontakta Joe Formgren 070-679 79 00 för genomgång av er PR- och mediaplanering.

Vi ni också synas på

Gästriklands största reklamplats

Gästriklands affärsm

agasin - med effect

Söderberg & Partners

: Kapitalförvaltni

Företagarnas frukost:

Tactic: Företags

SVENSK PRESS

20 Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00

Succé för nypremi

Jul/vinter 2021

ären: Joyride på

Hits For You

Gävles företagsklimat

försäljning

SVENSK PRESS

ng

för alla företag.

Pirab: Markservice

i 20 år

HP Åkeri förstärke

r: Med Vezo


Vi köper in och återVinner: • Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m. • Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m. RivningsARbeten OmbyggnAtiOneR tillbyggnAtiOneR nybyggnAtiOneR seRvice 026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna. Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Andreas: 0730-27 47 72 E-post: andreas@ribygg.se www.ribygg.se

Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium • Rostfritt • Armering • Skopstål • Gallerdurk

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

Stöd nyföretagandet i regionen!

Av företagare - för företagare

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning! 026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se

En beställning En Leverans En Faktura

026-495 99 00 Trutvägen 4, Gävle www.handelsstalgavle.se

Byggsnack – Oss byggproffs emellan

Podden för alla byggare som är nyfikna av naturen. Ta del av de fikalånga avsnitten som innehåller spännande och inspirerande ämnen. Stora och små frågor i vår vardag – Oss byggproffs emellan. https://play.acast.com/s/byggsnack-oss-byggproffs-emellan

Med Ahlsell får du:

Ahlsell är Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg & maskiner.

En trygg partner Tillgång till marknadens bredaste sortiment via - Din Säljare Ett 100-tal butiker / säljkontor över hela landet

Vi kan därför erbjuda marknadens bredaste sortiment inom Bygg, VVS, El, Kyl, VA, Industri, Fastighet, Ventilation, Isolering, Verktyg & Maskiner och Personligt Skydd.

En fullmatad webbutik som du också når via din SmartPhone Leveranssäkerhet i världsklass En samarbetspartner med siktet mot framtiden Hör av dig, vi hjälper till! Jan eller Mats 072-598 77 46 mats.jonsson@ahlsell.se jan.osterberg@ahlsell.se Vi söker säljare. Hör aV dig!

Jan Österberg Försäljningschef Bygg

Vi gör det helt enkelt enklare att vara proffs och du har allt att vinna som kund hos oss!

21


Fredric hedrar Elins minne Kraftsportsfond till Ruberts minne Gävles legendariska kraftsportare Hans Rubert gick nyligen bort efter en tids sjukdom. Han var flerfaldig svensk mästare i tyngdlyftning och styrkelyftare i den översta svenska eliten under flera decennier. Nu startar familjen i samarbete med Gävle Kraftsportklubb och tidigare tyngdlyftningsmästaren Anders Bergström en fond till Hans Ruberts minne. Tanken är att ett stipendium skall delas ut årligen till någon som är aktiv inom tyngdlyftning, styrkelyft eller annan form av kraftsport. – Mycket bra om stipendium från fonden till Hasses minne kan bidra till att inspirera fler atleter att träna, tävla och utvecklas som människor, säger Anders Bergström, Fyshuset. Vill du också bidra till minnesfonden så sker det genom en Inbetalning till Gävle Kraftsportsklubb via Nordeas konto 3015 23 25522 eller Swish 1231130822 och märks med Hans Ruberts minnesfond. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”rubert”.

! litet a V k med r a b b Vi jo

Elin Mellberg var en ung, duktig och ambitiös Gävleprofil som gick bort endast 39 år gammal den 9:e januari 2018. Elin startade en uppskattad blogg NuÄrNu där hon mycket öppenhjärtligt delade med sig av sitt liv med cancer. Hon ville ta vara på nuet och njuta av det som var bra här och nu. Detta har blivit ett mantra eller en devis som hela familjen numera lever efter. Passa på att göra saker om du kan, skjut inte upp. Livet är ju nu och det går inte i repris vad vi vet. Hennes dåvarande man Fredric Mellberg fortsätter att hedra hennes minne genom att sälja NuÄrNu-produkter där överskottet går till forskningen för att fler ska överleva och färre ska drabbas av den hemska sjukdomen. – Logotypen NuÄrNu togs fram av henne och kollegorna på Baringo där Elin var projektledare och delägare, berättar Fredric. Hennes bror Pär på Deltab hjälper till att fixa fram prisvärda produkter att sälja som NuÄrNu-artiklar. Det finns bl.a. armband och t-shirts m.m. Senaste produkten är mössorna som är väldigt populära. 60 kronor per produkt går till cancerforskningen. Överskottet går främst till Cancerfonden men även Radiumhemmet och Barncancerfonden har fått pengar. – Anna-Lena Flach ska ha ett särskilt stort tack som i hennes butik Madame Nyberg i Valbo säljer produkterna, säger Fredric. Utan henne hade det inte gått så pass bra som det gjort. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”nuärnu”.

Gästriklands

affärsmagasin

Söderberg &

- med effect

för alla företag.

Succé för nypremiären:

ltning

Partners: Kapitalförva

Företagarnas

frukost: Gävles

ljning

Tactic: Företagsförsä

Jul/vinter 2021

Joyride på Hits

For You

at

företagsklim

Pirab: Markservice

i 20 år

HP Åkeri förstärker:

Med Vezo

Medverka i kommande nummer? Ring då 070-6797900

IT-hjälp Datorer och tillbehör • Nätverk Mobilservice • Datorservice Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se

Bränn inte pengarna i onödan - vi fyller på lösvikt!

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

22


Smart bilinredning till

service- och transportbilar Vi inreder din servicebil enkelt och kostnadseffektivt. Genom smarta lösningar skapar vi tillsammans en perfekt utrustning för din bil. Förvaring, lådor, hyllor, mellangolv, belysning och el m.m.

Julklappen till törstiga Ockelbo-vänner Ockelbo-entreprenören Mikael Olsson som driver souvenirbutik med den klassiska Ockelbo-logotypen har nu tagit fram en komplett kollektion av glas med emblemet etsat på glasen. – Det är både ölglas, whiskyglas och vinglas, berättar Mikael. Dessutom har vi tagit fram ett rakt snapsglas som passar alldeles utmärkt när man vill ta en riktig Ockelbo-hojt. Responsen har varit över förväntan sedan vi lanserade dessa och många har redan hunnit köpa dem som födelsedagspresenter till Ockelbo-vänner runt om i Sverige men även övriga Norden. Han har även tagit fram ovala svarta glasunderlägg där Ockelbologotypen är etsat i silver. Formen är således även den en hyllning till logotypen då O:et i Ockelbo har en unik dramatisk elliptisk form. – Vi hoppas att glasen kan bli ett kul komplement i julklappshögen i år. Sedan måste man ju inte dricka alkoholhaltiga drycker i glasen. Det går lika bra med Loranga eller Julmust, men man får gärna säga Hojt när man skålar, hälsar Mikael. Läs hela artikeln på Foretagsbladet.se, sök ”Ockelbo”.

BOB Systems skåpsinredning är modulanpassad vilket gör det enkelt att montera, bygga till, ändra och flytta mellan fordon. Hyllsystemets grund består av en kraftig gavel, lådor och hyllor. Vår hållbara serviceinredning ger dig hela fem års garanti och är krocktestad hos Statens provningsanstalt och TüV Nord Certifierad. Skissa själv! Välkommen in på vår hemsida taxameterteknik.se eller besök oss på Beckasinvägen så skissar vi på en optimal lösning för just din bil.

Alkolås! Vi monterar alkolås på alla typer av fordon.

– mycket mer än bara taxametrar! Beckasinvägen 3, Gävle | 026-66 44 06 | www.taxameterteknik.se

precisreklam.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt. Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Hög kv och se alitet rvicen ivå är våra nyckel­ begrep p!

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

Välkommen att kontakta oss.

Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt

026-27 19 12 • www.sitab.nu

23