Företagsbladet Sommar 2023

Page 1

Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag. Sommaren 2023

Axmar bruk: Det händer på bruket vid havet i sommar

Näringslivsfrukost: Bra för Gävle och företagsklimatet

Årets företagare: Ockelbo Ahlgrens stöder: AI-granskning

Utveckling: Magasinsområdet

Förmedling av tolk- & översättningsuppdrag

Dygnet runt • Tel. 026-10 60 25 www.gavleborgstolkservice.se

Kompetensbristen kräver krafttag

Kompetensförsörjningen är en av företagens största utmaningar.

Sköter er bokföring

- på en dag i veckan!

Ingela Gustafson

www.curantab.se • 070-208 88 76

Hemmafix Städning Fönsterputs

Anlita en senior idag!

Våra kunniga medarbetare kan hjälpa dig att få tid till annat än att ta hand om ditt hem. Ring oss idag!

55plus Gävle, Sandviken, Östhammar

Leif Edvinson

0709-53 24 71

0200-112 555 leif.edvinson@55plus.se www.55plus.se/gavle

I en ny undersökning från Svenskt Näringsliv, där 1 059 företag och 207 kommunpolitiker i vår region svarat, ser vi dock en klyfta mellan det man som företagare ser och det politikerna ser. Det är inte bra då medarbetare med rätt kompetens är en förutsättning för att företagen – och i förlängningen vår region – ska gå bra.

Det har i åratal pratats om problemet med kompetensförsörjning i vår region där flera olika undersökningar och möten har genomförts, men fortfarande har inte tillräckligt gjorts. En god kompetensförsörjning handlar om att kommunens unga ska kunna få ett jobb direkt efter gymnasiet, att vuxna arbetslösa ska kunna gå från bidrag till arbete och om att människor mitt i karriären ska kunna skola om sig när verkligheten förändras. God kompetensförsörjning är också en förutsättning för att kommuner ska vara attraktiva för såväl befintliga företag som potentiella nyetableringar.

Yrkesutbildning på gymnasiet behövs

När Svenskt Näringsliv frågar företagen vilken kompetens de söker är yrkesutbildade på gymnasial nivå det vanligaste svaret. Det är dessutom den grupp där företagen upplever sig ha svårast att hitta nya medarbetare. Kommunerna sitter därmed mycket på makten att tackla problemet och för att hitta en gemensam väg framåt behövs mer dialog för att bli överens om var vi står.

Företagen del av lösningen

Utmaningarna med kompetensförsörjningen är stora, men företagen är gärna en del av lösningen. När jag pratar med företagare i vår region vill de gärna ha kontakt med skolan i exempelvis dialoger om utbudet, ta emot praktikanter, erbjuda studiebesök för studie- och yrkesvägledare och mycket annat.

Det finns framför allt tre områden som kommuner, regionen och företagen behöver utveckla tillsammans:

1. Kommunerna behöver ha en strukturerad samverkan med företag och branscher på lokal och regional nivå. Inom samverkan behöver behoven kartläggas, utbildningsplatser dimensioneras och attraktionen stärkas.

2. Yrkesvux behöver användas som ett strategiskt verktyg. Det behövs fler platser och en flexibilitet för att möta behoven.

3. Uppvärdera SYV-verksamheten med arbetsmarknadens framtida kompetensbehov som grund och stärks samverkan med det lokala näringslivet.

Kompetensutmaningen är stor. Men det finns vägar framåt, föregångare att lära av och en vilja att vara en del av lösningen.

Nu behöver politikerna i vår region kliva fram och agera.

2
Foto: cottonbro studio, pexels.com Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborgs Tolkservice AB Byråpartner

Företagsbladet är annonstidningen för er som vill kommunicera med alla företag i Gästrikland.

Distribueras av Postnord till alla företag i Gävle, Sandviken, Valbo, Forsbacka, Hedesunda, Hamrånge, Hofors, Järbo, Ockelbo, Storvik, Årsunda och Österfärnebo. Dessutom kontorsdistrubition till ett stort antal offentliga platser och miljöer.

Utkommer 4 gånger per år inför varje årstid.

Distribution: Postnord.

Produktion: Ges trike Media, Precis Reklam, Gävle Offset. Ansvarig utgivare: Joe Formgren.

Företagsbladet frånsäger sig ansvar för av annonsören inlämnat material. Vi förbehåller oss rätten att fritt publicera material som skickats till oss eller publicerats på Foretagsbladet.se eller via SvenskPress.se. Eftertryck utan tillstånd beivras.

Omslaget: Näringslivsfrukost Företagsveckan, foto: Joe Formgren.

Priser print 2023. Komplett Media- och PR-paket enl. ök.

Priset inkluderar publicering på internet och reklamskatt. Moms tillkommer.

Hela tidningen gratis på: www.foretagsbladet.se

Rabatter: Dubbel 20 %, Trippel 30 %, Årsavtal 40 %. Native 50 %

Tel: 026-126 126 • www.foretagsbladet.se

E-post: info@foretagsbladet.se

Adress: Åsvägen 12, 818 33 Valbo

Säljare sökes: Är du intresserad av marknadsföring, duktig på försäljning och har F-skattesedel är du välkommen med ansökan till oss.

Heltid eller deltid om du har något annat passande i din portfölj. Mer info: gestrikemedia.se, skicka ansökan till: info@gestrike.net

Marknadskomunikation till företag i hela Gästrikland sedan 1991. Information och inspiration fyra gånger om året till alla företag, företagare och beslutsfattare i regionen. Annonsera förmånligt i print och på nätet. Ring 070-679 79 00 för mer information.

Sommaren 2023 – Innehållsförteckning

Näringslivets digitala mötesplats

PR • Nätverkande • Styrelsekunskap

Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se

Era nyheter i Företagsbladet?

Publicera era nyheter på SvenskPress.se Finns det nyhetsvärde och plats i tidningen kan de bli med i nästa nummer.

www.svenskpress.se

Samarbeta med Företagsbladet 2023

Nå mer än alla företag i Gästrikland - Året

Företagsbladet till alla företag 4 ggr om året Höstnumret utkomer 19/9

Manusstopp 1 september

Utgivningsplan och priser: www.foretagsbladet.se

Två smarta alternativ:

1. Hela året: Annonser till lägsta pris 4 x år i print och på nätet.

2. Komplett Media- och PR-paket: Annonser lika ovan samt Nyhetsuppdateringar i SvenskPress.se och Foretagsbladet.se m.fl. + Facebookkampanjer, Google SEO, Banners och Nyhetsbrev m.m. Plus nätverkande med effectplus.se! Ring 070-679 79 00.

3
Lotta Petterson Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg Gästreporter Anna Leima Regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg Joe Formgren Marknad, försäljning joe @ formgren.com Mobil: 070-679 79 00 Ingela Gustafson Administration ingela@gestrike.net Tel: 026-126 126 Horst Mueller Säljare horst@gestrike.net Mobil: 0768-783 165 om!
1/1-sida
1/2-sida
14.950:-
8.750:1/4-sida 4.750:1/8-sida 2.975:1/16-sida 1.575:1/32 sida 875:-
Gästriklands affärsmagasin med effect för alla företag. Sommaren 2023 Axmar bruk: Det händer på bruket vid havet sommar
Lotta Petersson: Kompetensbristen kräver krafttag 2 Sommar i Axmar bruk 5 -6 Musik i Hyttan i sommar 7 Lilla Teatern öppnar i Axmarby 7 Se och lyssna om 50 år på Folkparken 8 Å rets solglasögon kommer från Ockelbo 8 Gluggens Kyckling- och baconsallad 9 Sänkningav reduktionspliktenlättnad för Taxi 9 Kommunikationskrönikan: Fyra steg marknadsföring 10 Eldklotet: Årets Företagare i Gävle 12 Å rets Företagare i Ockelbo 12 Ahlgrens Donationsfond: AI-granskning 13 Bra näringslivsfrukost för Gävle 14-15 Gävleborgs vinnare i Water Challenge 15 HealthTextiles rekryterar Hovelius 16 Banbrytande investeringsplattform 16 U tveckling av magasinsområdet 17 Textil Design Skolan i Storvik 17 Vinnarna på årets UF-mässa 18 Årets unga ledare i Gävleborg 19 Ny utvecklingschef till Sandbacka 19 Forskningsmiljoner till digital omställning 20 PR- och nyhetstjänster 20 Räcker solenergi och vindkraft? 22
Företagarna Gävleborg
Eva Cooper Regionchef
SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS.SE SVENSK PRESS
4 KONFERENS & KONGRESS GÄVLE KONSERTHUS BOKA ERT NÄSTA MÖTE NU! www.gavlekonserthus.se konferens@gavlekonserthus.se 026-17 29 06 Thai, Sushi, Tacos. Svensk & Internationell mat. 0290-311 20 Storvik Landsvägen 39 Öppettider: 10-21 • Fre & Lör till kl 02 • Sön 12-21 Jane
Khamthi Lönn hälsar er välkommna
Gratis parkering. Mellan Södra och norra infarten.
www.dinners.se/dinners-gavle
90 00
Fasta priser • Budkörning • Arlanda • Företagskort
App Store/Android Ladda ned Taxi-appen
LUNCHKLUBBEN PÅ GÄVLE BRO
Ni får 10% RABATT på dagens lunch!
Boka via 026-12
, online med app eller via hemsidan www.gavletaxi.se
God taxitradition sedan 1922.
Ert lokalaTaxibolag levererar

Händelserik sommar i Axmar bruk

I sommar händer det mer än vanligt i Axmar bruk. Både naturoch kulturupplevelser, till land och nu ännu mer till havs. Alla entreprenörer och Föreningen Hyttan har ansträngt sig för att erbjuda ett bra sommarutbud i den natursköna orten i norra Gästrikland som kan titulera sig både kultur- och naturreservat. Havsrestaurangen Axmar Brygga , med den fantastiska utsikten över Norrlandskustens orörda skärgård, är den naturliga höjdpunkten och stora dragaren bland besöksmålen. Men alla entreprenörer samarbetar och tillsammans erbjuder man mängder av fina kompletterande erbjudanden.

Man kommer fr.o.m. den här säsongen att öppna upp allt mer mot havet. Förutom kajakuthyrning kommer det även att finnas båtturer från Söderhamn och kortare dagsutflykter från Axmars gästhamn

På måndagar och tisdagar under högsäsong kommer det att gå båttaxi från och till Söderhamn. Dessutom kommer det att finnas möjlighet för alla gäster på bruket att boka en timmes tur ut i den orörda och fågelrika skärgården.

Den certifierade naturguiden Jan Stagemark erbjuder till exempel säl- och havsörnsafari, där man får åka ut tillsammans med honom i hans ribbåt. Förutom att se det rika djur- och fågellivet kommer han även att berätta en del om den intressanta historien om alla vrak som finns där.

– Det är mycket goda chanser att se både säl och havsörn på våra turer, säger Jan. Han kommer också att köra dagliga turer inom skärgården där han berättar en del historia om sjölivet och hamnen i Axmar bruk Under den senare delen av sommaren kommer han också att hålla fladdermussafari uppe i Engelska parken på kvällstid. Merparten av alla fladdermusarter som finns i Sverige faktiskt representerade i parken.

– Vi är mycket glada över att ha startat båttrafiken i sommar, säger Föreningen Hyttans ordförande Sören Calleberg. Det finns både en båttaxi som går på måndagar och tisdagar, samt en större båt som avgår från Söderhamn vissa lördagar. Dessutom är det riktigt kul att vi har fått igång musiken i det historiska monumentet Hyttan med konserter där. Thomas Andersson Wij och Per Persson och Nya Packet är två artister som redan är bokade, och intresset från publiken verkar vara stort. Vi har även en talade digital guide på en del historiska platser på bruket och hoppas kunna erbjuda en motsvarande variant även inuti Hyttan innan högsäsongen drar igång på allvar.

Axmar Brygga med sommarmeny, ställplatser och landgång Restaurangen Axmar Brygga erbjuder traditionsenligt en ny sommarmeny välfylld med deras uppskattade klassiker och en del nyheter. I sommar utmanar man Sveriges andra skärgårdsrestauranger om titeln Sveriges godaste smörgås! Genom att lansera ”Axmars Landgång ” har man skapat en drömsmörgås för seafood-älskare >>

5
Dagliga båtturer och safari i Axmar skärgård. Fladdermussafari vid Hyttan och Engelska parken.

>> som innehåller både rökt och gravad lax och restaurangens egen uppskattade Axmarröra samt räkor utsökt placerade på mörk kavring. Restaurangen har dessutom en av Sveriges populäraste ställplatser. 32 platser med el och åtta utan i direkt anslutning till restaurangen.

– Vi ligger ju mycket strategiskt till, säger grundaren Yngve Persson

Vi märker ju att ju fler aktiviteter vi erbjuder så stannar våra gäster längre. Det noterar även allt fler gäster från Europa.

För att alla som vill ska vara välkomna med husbil och få plats i Axmar bruk, öppnar man även upp Sveriges billigaste ställplats vid Ladan på Torget i centrala Axmar bruk. Där kostar det endast 99 kr per natt att stå, och då får man nyttja alla faciliteter som finns nere vid restaurangen och ställplatsen. Det är endast en trevlig promenad på fem minuter förbi Hyttan på väg ner till hamnområdet.

För just husbilsgästerna bjuder man ordentligt och har inrett en egen husbilslounge där husbilsgästerna kan träffas. Dessutom bjuder man på kaffe under alla restaurangens öppna timmar för de som har bokat ställplats eller båtplats. Ett unikt erbjudande till den här säsongen är att husbilsgäster får låna en roddbåt ett par timmar för att se sig om i den natursköna skärgården.

– Vi vill verkligen poängtera att när vi nu öppnar upp mot havet ännu mer - att alla våra båtgäster erbjuds samma fördelar och förmåner som våra husbilsgäster, hälsar restaurangansvarige Johan Björklund

På måndagar och tisdagar bjuder man även in motorcyklar och entusiastbilar där man kommer att locka lite extra med Landgången. Bed & Breakfast, gårdsbutik och konstutställning

Övernattningarna blir fler och fler, inte minst sedan vi blev anslutna till STF (Svenska Turistföreningen), säger Ulrike Steiner, som driver Axmar bruks populära Bed & Breakfast. Vi har sju hemtrevliga och personligt inredda rum sedan hyr vi också ut boende i konstverket JärnBritas koja i Engelska parken.

Hon driver även gårdsbutiken Axmar Bruksbod där man bl.a. säljer lokalproducerad, ekologisk mathantverk av hög kvalitet som t.ex. bi-produkter, kryddblandningar och olika teer.

I det gamla sädesmagasinet nere vid hamnen finns Galleri Bläckhornet med konst och konsthantverk under sommaren. Det drivs av Inger och Leif Skoglund och de håller öppet dagligen under högsäsong.

– Vi är 20 stycken utställare av konst och hantverk, berättar Inger.

Nya utställare för i år är Kenneth Sjöholm med tavlor av plåt, AnnLouise Palmeby som arbetar i betong, företaget Björkhantverk som snidar i trä, Jonathan Anderung glasblåsare från Högbo bruk , Susanna Hepp som färgar in sidensjalar, Lena Larsson som virkar små figurer som uppskattas av barnen. Totalt är det 6 nya utställare och 14 som varit med under många år.

Bröllop och fest

Till sommaren väntas flera bröllop och vigslar kan äga rum antingen i Engelska parken, vid det vackra Lusthuset eller i Slottsruinen vilket brukar engagera flera av aktörerna i bruket. En av dem är Axmar Brukscafé i den gamla orangeribyggnaden uppe vid Engelska parken som drivs av Lena Bäck och hennes son Magnus. De erbjuder hembakat fika och även lättare mat.

– Vi ser verkligen fram emot den här sommaren, säger Lena. Vi brukar ha ett riktigt högtryck inte minst på marknadslördagarna.

Sedan är vi mycket glada att kunna presentera vår duktige vinexpert, sommelieren Torbjörn Schelin

Marknadslördagar och hyra kanot

Axmar bruks populära och välbesökta marknadslördagar har säsongspremiär den 1 juli. Varje lördag t.o.m. 5 augusti fylls marknadsstånden av mathantverk, konsthantverk och annat av hög kvalité. En riktig familjefest där det finns något för både stora och små.

Axmar Kajak finns på plats för andra året och hyr ut, precis som namnet säger, kajaker, kanoter och så kallade SUP-padelboards.

– Vi kommer även att ha två prova-på-dagar i juli där man kostnadsfritt kan prova på de olika alternativen nere i hamnområdet, berättar Kenneth Asp på Axmar Kajak. Vi hyr även cyklar och en mysig och prisvärd stuga på Kusö Kalv till våra paddlande gäster.

Bland nystartade verksamheter finns Helene Engelbrekt som startar sinnesträdgården Axmar Yara i Överhammaren som riktar sig bland annat till barnfamiljer och personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Sedan öppnar ett spännande nytillskott i form av Lilla Teatern i Axmarby som drivs av Catarina och Oskar Egemar. De har hela åtta olika spännande föreställningar med nationellt välkända gäster inplanerade under säsongen.

För mer information och evenemang se www.axmarbruk.se

6
Sveriges godaste sommarsmörgås? Landgången på Axmar Brygga. Hembakat serveras på Axmar Brukscafé.

Musik i Hyttan i sommar

I sommar kommer det som bekant bjudas på musik i Hyttan i Axmar bruk. Först ut är den populäre sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij som besöker Hyttan 24 juli. Han följs av Per Persson och Nya Packet fredag den 4 augusti. – Fantastiskt roligt att få hälsa de här artisterna och även arrangören Jubel välkomna till Hyttan och Axmar bruk i sommar och att intresset verkar vara så stort, hälsar Sören Calleberg, ordförande i Föreningen Hyttan i Axmar Bruk.

Konceptet benämns “ Musik i Hyttan” och visionen är att den vackra hyttan från mitten av 1800-talet ska bli en stående spelplats för landets turnéer. Med vattnet porlande under golvet och med anor från 1800-talet skapar hyttan en unik plats för konserter

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Hyttan”.

Lilla Teatern i Axmarby öppnar för teater och musik

Lilla Teatern i Axmarby är en privatägd scen som åter öppnar för teater- och musikevenemang sommaren 2023. Den lilla teatern finner du i det gamla Ordenshuset mitt i Axmarby.

I lokalen finns platser på läktaren, på parkett, eller i den nyskapade lilla kungliga logen.

Från och med juli till september bjuds det på flera teater- och musikevenemang i sommar. Byggnaden har genomgått en omsorgsfull restaurering under senare år. Här möts du av bevarade originaldetaljer, munblåst fönsterglas, en harmonisk färgsättning och inte minst en generös takhöjd som skapar en välkomnande och magisk atmosfär. – Under våren har vi färdigställt ett utomhuscafé i vilket du kan avnjuta en kopp kaffe i samband med föreställningarna, säger Catarina Egemar som driver verksamheten tillsammans med maken Oskar. Du kan även kika in i det gamla biblioteket på övervåningen som, bland böcker och biblioteksliggare, även rymmer ett mindre antal cafégäster. Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”Axmarby ”.

Välkommen till Axmar Brygga i sommar

Njut av god mat och håll era kickoffer och konferenser i anrika lokaler vid orörd skärgårdsmiljö. Vi erbjuder konferensrum och aktiviteter i en kreativ miljö i kustatmosfär. Krydda med genuina upplevelser inom kulturhistoria, natur och gastronomi.

Ny sommarmeny och ”Axmars Landgång” - Sveriges godaste smörgås?

Unikt kultur- och naturreservat. Guidade historievandringar, hel- eller halvdagspaket med den goda maten från skog och hav.

Axmarbrygga Havskrog

Boskär, 817 94 Axmarbruk

Tel: 0297 - 32 000

www.axmarbrygga.se

kontakt@axmarbrygga.se

@axmarbrygga

7
formgren.com
Tomas Andersson Wij och Per Persson, till höger, med Nya Packet gästar Axmar bruk i sommar.

Se och lyssna om 50 år på Folkparken

De tre gävlejournalisterna Peter Alzén, Jan Sundström och Anders Sundin, har gjort ett gediget arbete med att sammanställa boken Vi lever: 50 år på Folkparken - Från Charlie Parker till Kent, som även blivit utställning på Länsmuseet Gävleborg. Nu kan du se och höra en hel del mer om utställningen.

Företagsbladet gick dit med mobilen för att dokumentera lite av utställningen genom att ta några bilder och intervjua initiativtagarna och författarna. De delade glatt med med sig av de gemensamma kunskaperna som möjliggjort det här fina projektet som resulterat i både en bok och separat utställning på Länsmuseet Gävleborg. Resultatet är bild och ljud i en helt ny men enkel presentationsform.

Ni får alltså se ett bildspel gjort i världens sannolikt enklaste presentationssystem: Pixelvoice - bilder som kan tala. Ett helt nytt sätt att visuellt dela med sig av kunskap, fakta och berätta historier på. Ett svenskt IT-projekt som öppnas upp för allmänheten våren 2023. Där kan man publicera talande bilder och dela med sig av historien eller informationen bakom bilder. Perfekt till släktforskningen, guidade turer eller egen berättarröster till de gamla bilderna i familjealbumet. Se presentationen med flera bilder och berättelser på länken nedan. Hela artikeln med länk på www.foretagsbladet.se , sök ” Folkparken”.

Årets solglasögon kommer från Ockelbo

Ockelboföretaget Ockelbo-Collection har i år tagit fram exklusiva solglasögon med den klassiska logotypen på. Modellen är unisex och ger ett klassiskt intryck.

– Jag ville ta fram en modell som alla som gillar Ockelbo kan ha, hälsar entreprenören Micke Olsson. På sjön, skotern i fjällen eller om man bara vill ha något extra på Ockelbo marknad

Designen associerar väl närmast till de coola killarna i det kultförklarade filmen The Blues Brothers gestaltade av Dan Akroyd och John Belushi

Solglasögonen kommer att finnas hos väl valda återförsäljare och i OckelboCollections egen webbshop. Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”Ockelbo”.

Kvällskryssningar 2023 i Gävle skärgård

Skärgårsdbuffé • Räkkryssningar

Äntligen åter dags för säsongens kvällskryssningar i Gävle Skärgård med M/S Drottning Silvia och M/S Royal Star. Välj mellan komplett Skärgårdsbuffé eller Räkkryssning med alla goda tillbehör. Komplettera med valfria drycker. Vi har fullständiga rättigheter samtidigt som ni njuter till fullo av underhållningsmusik, trevligt sällskap och Gävles skärgård. Ta med firman, kompisgänget eller fira med släkten - Häng med oss ut till havs!

Välkommen ombord!

Bokning sker via mail på: gavle@royalshipping.se För mer information se: www.royalshipping-gavle.se

8

Prova Gluggens Kyckling- & baconsallad

INFORMATION FRÅN: GLUGGEN

Visst ni att matleverantören Gluggen förutom klassisk husmanskost även erbjuder flera olika sallader varje vardag på alla gluggar i gävleregionen?

En av de mest uppskattade består av vitlökmarinerad kycklingfilé, bacon, hårdost och tomatdressing.

– Finns på alla gluggar och vill ni vara säkra på att få just er favoritsallad eller beställa flera stycken så går det bra att förbeställa, hälsar Madde Israelsson, från cateringköket på Gluggen GDG

Att äta en näringsrik sallad som lunch någon gång i veckan kan erbjuda flera fördelar för din hälsa. Några av dem är bl.a. ökad näringsintag: En välbalanserad sallad kan vara en bra källa till viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Genom att inkludera olika grönsaker, frukter, nötter, frön och proteinkällor som kyckling eller fisk, kan du få en bred spektrum av näringsämnen som är viktiga för kroppens funktion.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”Gluggen”.

Sänkningav reduktionsplikten blir lättnad för taxi

Reduktionsplikten kommer att sänkas till sex procent vid årsskiftet, vilket innebär att det kan bli runt 5,50 kronor billigare per liter diesel att tanka redan 2024.

Den nya lägre nivån ska gälla under mandatperioden. Det har visat sig att reduktionsplikten inte är en effektiv klimatpolitik, skrev de fyra ledarna för Tidöpartierna på DN Debatt den i maj. Reduktionsplikten, som innebär att bensinbolagen måste blanda in en viss andel biobränsle i tanken, ligger i dag på 7,8 procent för bensin och 30,5 procent för diesel – Vi på Gävle Taxi välkomnar sänkningen av reduktionsplikten, säger Fredric Mellberg. Eftersom vi enbart kör på HVO 100 (förutom vår elbil) har vi märkt att priserna på HVO100 har påverkats kraftigt när reduktionsplikten höjdes. I slutet av 2021 kostade en liter HVO 100 cirka 18 kr/liter. Efter årsskiftet och införandet av reduktionsplikten steg priset över en natt till drygt 24 kr/liter. Under det senaste året har vi fått vänja oss vid att tanka HVO för 30-32 kr/liter.

Svenska Taxiförbundet har tidigare tillskrivit regeringen i ärendet och ser fram emot beslutet.

– Sänkningen av reduktionsplikten innebär en lättnad för vår taxinäring i den kostnadsexplosion som började för ett år sedan, säger Lennart Kalderén, ordförande i Svenska Taxiförbundet. Bränsleprischocken det senaste året har frestat hårt på taxiföretagens ekonomi.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Taxi ”.

Gluggen Brunngatan öppet hela sommaren!

Kontakta oss för mer information om samarbete!

Mest prisvärda matlådor 69:med Gluggenkortet

Ordinarie pris 77:-.

Gluggen erbjuder rikligt fyllda matlådor med nylagad varm, kyld eller fryst husmanskost. Dessutom flera salladsalternativ.

Varmt välkomna!

9 026-61 55 55 • Gluggen.se
Gävle
Smaklig
Det finns flera Gluggar nära dig i
och Skutskär. Glad, god sommar och
måltid!
Lunchlådor • Sallader • Fredagstipset För meny, övriga öppettider och mer information se vår hemsida Gluggen.se

Vi mixar fabulösa föreläsningar med fantastiska frukostar. Visst vill du vara med?

marknadsföring

MARKNADSFÖRENINGEN I GÄVLEBORG

Läs mer på: www.mixgavleborg.se

Joe Formgren

+ 46 (0)70-679 79 00

joe@formgren.com

www.formgren.com

Joe Formgren Reklam AB Åsvägen 12, 818 33 Valbo

Grafisk design • Varumärke PR • Webb • Sociala medier Mätbar marknadsplanering

Sveriges smartaste PR-verktyg

Att marknadsföra sig på ett effektivt sätt är avgörande för företags framgång. Genom att följa en logisk och välplanerad strategi kan företag maximera sin synlighet och engagera sin målgrupp på ett meningsfullt sätt. Det tog mig fyra decennier i branschen att få insikt om att presentera fyra logiska steg som hjälper företag, oavsett storlek, att uppnå sina marknadsföringsmål på ett kostnadseffektivt sätt.

Steg 1: Skapa en väl fungerande webbplats

En professionell och välfungerande webbplats utgör grunden för framgångsrik marknadsföring. Genom att investera tid och resurser i att utveckla en användarvänlig och attraktiv hemsida kan ni bygga en stark online-närvaro. Webbplatsen bör vara tydlig, informativ och lättillgänglig för besökare.

Genom att inkludera relevant och engagerande innehåll och affärsdrivande funktioner kan ni ge ett positivt första intryck och uppmuntra era besökare att återkomma och utforska mer.

Steg 2: Skapa en genomarbetad PR-plan

En PR-plan är oumbärlig för att kommunicera företagets budskap på ett strategiskt sätt. Genom att identifiera era målgrupper och deras behov kan ni skapa anpassade och relevant innehåll som tilltalar och engagerar. Det är viktigt att ha en tydlig kommunikationsstrategi och använda olika men rätt kanaler för att nå ut till era potentiella men även befintliga kunder.

Genom att utforma pressmeddelanden, artiklar och dela i sociala medier kan ni bygga trovärdighet, skapa uppmärksamhet och generera fler affärer för er verksamhet.

Steg 3: Dela informationen i sociala medier

PR • Nätverkande • Styrelsekunskap

Vill ni också vara med? Välkomna till effectplus.se

Sociala medier är en kraftfull kanal för marknadsföring efter att ni gjort hemläxan avseende tidigare punkter. Genom att vara närvarande på relevanta plattformar kan ni nå ut till en bredare publik och skapa engagemang. Genom att regelbundet dela relevant och intressant innehåll kan ni bygga en lojal följarskara och ökad kundkrets genom strategisk varumärkesexponering.

Det är viktigt att anpassa budskapet utifrån er PR-plan och interagera med följarna för att skapa meningsfull dialog och generera affärer.

Steg 4: Mediainvesteringar och budget

Det sista steget i marknadsföringsprocessen är att bestämma vilka mediainvesteringar som ska göras och till vilken budget. Detta är den enda delen som kan vara riktigt kostsam om ni inte upprättat en mediaplan. Det är viktigt att investera på rätt sätt för att nå önskat resultat.

Genom att analysera målgruppens beteende och intressen kan ni välja de mest lämpliga kanalerna och utforma en realistisk budget. Hur mycket skall läggas på internet, print, produktion och sponsring?

Tipset!

Mitt slutgiltiga tips är - Köp absolut INGENTING över telefonen. Inget erbjudande är så bra att säljaren inte kan maila ett affärsförslag som ni kan analysera - eller stämma av med någon i branschen ni har förtroende för.

10
Näringslivets digitala mötesplats
Näringslivets digitala mötesplats
SVENSK PRESS
ENERGI • INSPIRATION • KUNSKAP
De fyra logiska stegen för effektiv

Finns i många utföranden och storlekar. Lika bra inomhus som utomhus. Ta chansen att exponera ditt varumärke stort.

Kontakta
Se mer på: www.gavleoffset.se/vara-produkter Gävle Offset AB - Tredje Tvärgatan 5 - 802 84 Gävle - gavleoffset.se Martin Hedberg Joel Wallman Leif Jansson 026-66 25 06 026-66 25 05 026-66 25 04 martin.h@gavleoffset.se joel.w@gavleoffset.se leif.j@gavleoffset.se
våra säljare:
Beachflaggor

Gävles företagarpriser delades ut på Eldklotet

Fredag 21 april så korades Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Gävle 2023. Den årliga företagargalan, Eldklotet, ägde rum inne i anrika Gasklockorna i Gävle.

Närmare 100 gäster dök upp för att hylla det hängivna företagandet i kommunen. Konferencier var Företagarnas regionchef Eva Cooper

- Vilken kväll! Otroligt många nya inspirerande företagare var nominerade till priser som Årets nyföretagare, Årets UF-företag, Årets unga företagare och Årets företagare , säger Eva.

I år fick två drivna entreprenörer motta priset Årets Företagare. Det gick till Lars Hallenberg och Cornelis Schrieken, som tillsammans äger Sörby Handelsträdgård där de varje år driver upp miljontals tulpaner och andra blommor.

- Vi är så glada över att få motta detta fina pris, sa vinnarna. Vi lever i våra framtidsplaner just nu!

Vinnarmotiveringen löd:

”Nuvarande ägare förvaltar arvet i ett av Sveriges äldsta trädgårdsföretag, där man odlar och levererar miljontals tulpaner och andra blommor varje år från sin anläggning i Hagaström. Det visar de på ett utmärkt sätt att begreppet långsiktig hållbarhet ur alla tänkbara aspekter, och lönsamhet kan gå hand i hand.”

Under kvällen tilldelades Fredrik Pettersson, som driver företaget Nautic shipping i Gävle, priset Årets Unga Företagare. Kvällen bjöd även på dansvänlig och fötrollande underhållning av det lokala coverbandet Extra Allt samt magikern Jakob Ljungkvist

Text och foto: Företagarna

Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Ockelbo

Det var under trevliga former på Wij Trädgårdar som Företagarnas priser Årets

Företagare och Årets Unga Företagare i Ockelbo 2023 delades ut den 10 maj.

Kvällen började med ett mingel hos 2022 års vinnare, Pär Erlandsson som driver finsnickeriet Pärlans Byggnadshantverk Gästerna fick en exklusiv visning av snickarverkstaden och den fina butiken som Pärlan byggt upp i Strömsborg

Middag och Destination Jädraås

Det bar sedan vidare till Wij Trädgårdar för middag och prisceremoni för att hylla det hängivna företagandet i kommunen.

Det var flera nominerade som gjorde upp om priset Årets Företagare: Susanne och

Dan Dannberg, Destination Jädraås, Kattis Lindgren, Kattis tårtdesign samt AnnaMaria

Berggren, Berggrens blomster. Vinnare blev

Susanne och Dan Dannberg som tillsammans

driver Destination Jädraås. Entreprenörsparet driver tillsammans en idyllisk och attraktiv herrgård som erbjuder både boende och konferensmöjligheter.

- Vi är jätteglada och tacksamma över utmärkelsen. Det är så kul att bli uppmärksammade och vi ser verkligen fram emot fortsättningen, säger det nykorade paret.

Under kvällen delades även priset Årets Unga Företagare i Ockelbo ut, och årets vinnare, som får följa med Susanne och Dan till middag hos landshövdingen på regionsfinal i höst blev den drivne snickaren

Patrick Widin, Patrick Widin Bygg AB

- Stort tack, min kunder, samarbetspartners och inte minst Magnus och Christoffer, säger Patrick.

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

Text och foto: Företagarna • Presstjänst.se

12

AI-granskning av ritningar till Europa med stöd från Ahlgrens Donationsfond

att granska ritningar. Vi kom i kontakt med stora tillverkande bolag i Östergötland och kunde verifiera behovet hos dem.

Hur många anställda är ni idag?

– Vi är tre stycken medgrundare och en säljare/ affärsutvecklare.

Hur har ni använt stödet från Ahlgrens Donationsfond?

– Vi har använt stödet för att anställa vår säljare/ affärsutvecklare Lio som tittar på att etablera oss på den tyska marknaden. Tack vare stödet har redan nu flera spännande internationella kunder på gång. Vad hoppas ni att det får för betydelse för er verksamhet?

– Stödet har hjälpt oss att ta första klivet ut på den internationella marknaden och har gjort att vi kommer kunna röra oss snabbare framåt.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Vi hoppas att våra AI-lösningar i framtiden används i hela Europa för att höja kvaliteten i tillverkande industri.

Har ni något övrigt att berätta om verksamheten eller er kontakt med Ahlgrens Donationsfond?

– Hade vi inte sökt pengarna, hade vi väntat på att utforska den tyska marknaden och med facit i hand hade det varit ett stort misstag. Vi har även träffat flera andra intressanta bolag tack vare att vi blev uppmärksammade av Alhgrens Donationsfond.

Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond stödjer och uppmuntrar företag, organisationer och privatpersoner att växa på nya marknader utanför Sverige. Företagsbladet intervjuar några företag som tidigare erhållit stöd från fonden. Här vänder vi oss till Axel Skyttner på Gävleföretaget T&S Engineering Intelligence.

Vad gör ert företag och vilka är era affärsområden?

– Vi utvecklar mjukvara för AI-granskning som granskar ritningar hos tillverkande bolag. AI-granskningen granskar ritningarna utifrån organisationernas egna designregler och ser till att det blir färre fel och bättre kvalitet i designprocessen.

Hur kom ni på affärsidén?

– Innan vi startade T&S Engineering Intelligence jobbade vi med digitalisering av industrin och då såg vi hur mycket tid som las på

Fakta om Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond Fonden stödjer innovativa idéer som främjar internationell handel samt företag som satsar att växa. Företag och institutioner i Gävleborg kan ansöka om medel ur fonden senast den 31:a oktober varje år.

Familjen Ahlgrens anda var viktig i samband med instiftandet av fonden. Familjen var entreprenörer som inte gjorde som alla andra. Deras vilja var att premiera regionala företag med en vilja att säkerställa och öka arbetstillfällen på hemorten samt satsar för att växa internationellt.

Fonden är en av regionens större med ett sammanlagt värde på ca 60 miljoner kronor. Den lanserades 2014 och har sedan dess delat ut 8,5 Msek i och med 2022 års utdelning och beviljade ansökningar uppgår till 55 sedan lansering.

Årets ansökningar skall vara inne senast den 31 oktober.

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

Välkommen med årets ansökningar till Ahlgrens Donationsfond

Är ni intresserade av global expansion för att växa lokalt? Välkomna att söka årets stipendium som premierar internationella satsningar som ger tillväxt på hemmaplan.

Ansökan senast 31/10 2023: ahlgrensdonationsfond.se

13
Diplomering Ahlgrens Donationsfond i Gävle januari 2023. Axel Skyttner på Gävleföretaget T&S Engineering Intelligence.

Bra näringslivsfrukost för Gävle

Gävle kommun, Företagarna Gävle, Gävles Företagarföreningar och Gasklockorna bjöd gemensamt in till den årliga Näringslivsfrukosten torsdag den 11 maj. Denna gång i Stora Gasklockan på Gasklockeområdet.

Fika och smörgås serverades från kl. 07.30 så det fanns tid att besöka utställarna på minimässan även innan scenprogrammet startade. Bland utställarna återfanns bl.a. Företagarna Gävle, Gävle Företagarföreningar, Arbetsförmedlingen, Gävle kommun, Internationella kontoret, Bygglov, Inköp och Upphandling.

Besökarna välkomnades sedan av dagens konferencier Henrik Harrysson, som f.ö. skötte uppdraget med bravur, att ta del av information och nyheter från våra folkvalda politiker och kommunledning. Gävle kommuns nya politiska ledning presenterade sina ambitioner för ett fortsatt förbättrat företagsklimat i Gävle. Den var representerad av kommunalråden Julia Cederstrand (C) och Jan Myléus (KD) samt kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S). Trion beskrev bland annat hur de tänkte arbeta för att Gävles företag skulle kunna växa och hur fler företag skulle lockas att etablera sig i Gävle

Bra gjort för Gävle

Priset för årets ”Bra gjort för Gävle” gick i år till journalisten Anders Sundin, läraren och musikoraklet Peter ”Pecka” Alzén och GD´s printredaktör Jan Sundström för deras arbete som ciceroner att upptäcka historien och förstå vår samtid. De prisades på plats och är högaktuella med boken ”50 år på Folkparken” som ligger till grund för en ny utställning på Länsmuseet Gävleborg

Loket och Raketen

Därefter fick vi lyssna på de lokala företagarna Ramudden AB och Stål Engineering AB. Representerade av ägarna och grundarna Hans-Olov Blom och Johan Strand , för dagen kallade ”Loket” och ”Raketen”. Fantastiska företag och företagare som gjort enorma tillväxtresor och sysselsätter åtskilliga medarbetare både i Gävle men även ute i världen.

Priset till Årets Unga Företagare i Gävle gick i år till Fredrik Pettersson, som driver företaget Nautic shipping i Gävle. Det var mycket intressant att höra hans resa från UF till att de idag arbetar med konkurrenskraftig speditionslogistik med säte i Gävle hamn.

Efter det fick Handelsbankens tungviktare Carola Johansson och Åke Ahlqvist ge sin syn på det ekonomiska läget samt försöka placera Gävle i kontexten.

Gävles kommundirektör Göran Arnell avslutade mötet med en sammanfattning och information om vad som var på gång inom näringslivet i Gävle kommun och tackade de cirka 200 företagarna som deltog på frukosten för sitt deltagande med förhoppning om ett fortsatt gott engagemang för ett ännu bättre företagsklimat i kommunen.

För det är ju det som är syftet med näringslivsfrukostarna - att skapa en mötesplats för mingel, nätverkande, inspiration och ny kunskap för en näringsrikare kommun.

Text och foto: Joe Formgren • Presstjänst.se

14

Gävleborgs vinnare i Water Challenge

Världen står inför en global utmaning och tillsammans med Microsoft och flertal aktörer i Gävleborgs län och Skåne län arrangerade Venture Cup Water Challenge, tävlingen för de som har en affärsidé för hantering av vattenresurser och hållbar vattenförsörjning! Water Challenge 2023 är nu avslutad och vinnarna har utsetts.

Efter en tuff urvalsprocess med flera spännande idéer korades Enava som vinnare i Water Challenge 2023 i Gävleborgs län för sin idé för att lösa världens globala vattenutmaningar och tilldelades en vinstsumma på 75.000 kronor. Juryns motivering löd: Juryn har valt att ge priset till ett bolag som skapar en stor förbättring av världens största utmaning. Genom deras innovativa digitala lösningar kommer vi kunna skydda, rena och använda vatten på ett hållbart sätt.

Även AI4Flood lämnade prisutdelningen som vinnare av 10.000 kronor, ett pris tilldelat av Sandviken Energi. Juryns motivering var: Juryn är imponerad av idéns innovativa lösningar. Genom att använda AI för att förutsäga tunga regn och översvämningar från satellit- och väderdata, har denna hållbara idé möjliggjort snabb och effektiv varning för samhällen som är i riskzonen.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ”Challenge”.

Gävle kommuns Företagsservice hjälper dig med dina företagsfrågor. Vi vägleder dig och samordnar kontakten med kommunens olika funktioner.

Vad kan vi hjälpa dig med?

www.gavle.se/foretagsservice eller 026-17 80 00 (tonval 5)

15
Taner Yorulmaz Pick’n mix Foto: Maria G Nilsson
”Att få stöd och en person som hjälper en på hela resan är viktigt. Det finns nog många som behöver Företagsservice.”

HealthTextiles rekryterar Hovelius till advisory board

HealthTextiles, ett företag specialiserat på multiuse operationskläder tillkännager rekryteringen av den legendariska kirurgen och docenten Lennart Hovelius till deras Advisory Board. Hovelius, som var landslagsläkare vid Tre Kronors OS-guld 2006 och fyra VM-guld, kommer att tillföra både medicinsk och sportslig spetskompetens till HealthTextiles.

– Rekryteringen av Lennart Hovelius till vårt advisory Board är en viktig satsning för HealthTextiles, säger Tomas Persson, ordförande i HealthTextiles. Med Hovelius långvariga erfarenhet som kirurg och landslagsläkare kommer han att stärka företagets medicinska och sportsliga kompetens inom den nya nischen av multiuse operationskläder.

Hovelius valdes in i HealthTextiles advisory Board av styrelsen i april och är liksom företaget baserad i Gävle. Advisory Board spelar en

Efter två års intensivt utvecklade lanserar idag DealPotential sin disruptiva och banbrytande plattform; ”DealPotential for Investors”. Plattformen kommer att erbjuda insikter i det globala investeringslandskapet, en rad verktyg och resurser för att hjälpa investerare att identifiera potentiella investeringar och hålla sig uppdaterade om de senaste marknadstrenderna.

Under två år har utvecklingen av DealPotential for Investors pågått och en viktig milstolpe i bolagets historia är nu nådd. Plattformen ”DealPotential for Investors” förser investerare med sofistikerade dataanalyser genom att använda avancerad teknik och artificiell intelligens. Detta resulterar i skräddarsydda investeringsmöjligheter som är anpassade till varje investerares unika behov och preferenser.

- Vi är otroligt glada över att lansera plattformen och ge investerare unik tillgång till privat data och insikter”, säger gävlebekante Daniel Antonsson, grundare och VD för DealPotential. Vi anser att varje investerare förtjänar tillgång till kvalificerade analyser, för att kunna fatta de bästa besluten och vår plattform levererar just det Plattformens funktioner omfattar bland annat följande: Marknadsdata, Företagsdata, Investeringsdata och avancerade screeningverktyg som möjliggör för investerare att filtrera bland miljontals datapunkter för att hitta de mest lovande investeringsmöjligheterna, realtids marknadsdata och

16
Banbrytande investeringsplattform lanseras av DealPotential SÄLJA FÖRETAGET, ELLER KÖPA ETT NYTT? Kontakta mig! Björn Mårtensson 070-568 30 52 • www.tactic.se bjorn.martensson@tactic.se Västra vägen 52, Gävle Jag hjälper dig med alla typer av frågor vid försäljning eller köp av företag, värdering, finansiering m.m. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt.

Utveckling av magasinsområdet

Nu är det klart – Gävle kommun och fastighetsägarna vid magasinsområdet har skrivit på ett samarbetsavtal som möjliggör utveckling av området Magasinen. Kommunen och fastighetsägarna gör en gemensam satsning för att skapa en levande, inspirerande, trygg och attraktiv plats för Gävlebor, besökare och näringsliv.

Det samarbete som vi nu etablerat är ett väldigt fint exempel på kraften i att göra tillsammans, kommun och näringsliv, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun. Äntligen kan vi utveckla och frigöra potentialen i området Magasinen! Gävle kommun skapar förutsättningar mellan husen, fastighetsägarföreningen bidrar med innehåll – gemensamt gör vi det till ett levande, mysigt kvarter, att vistas i och strosa till.

Historisk stadsdel

Området Magasinen är en historisk stadsdel i centrala Gävle präglat av både entreprenörskap och närhet till havet. Platsen har en stor potential, men behöver renoveras för att fungera bättre. Med genomtänkt belysning, ett tilltalande gaturum och utvecklade fastigheter vill kommunen och företagarna skapa förutsättningar för ett inbjudande område som knyter ihop centrum med Gävle strand . Allt med fokus på och hänsyn till hållbarhet och kulturhistoria.

– Jag är stolt och glad över hur vi tagit oss an den här resan tillsammans, säger Jennie Järverud , affärschef Diös och ordförande i Magasinområdets ideella förening. Jag upplever verkligen att Gävle kommun har varit lyhörda och lyssnat på vad vi fastighetsägare i området behöver. Nu har vi en enad bild över hur vi bygger ihop gatorna i miljön. Samarbetsavtal mellan parterna

Satsningen möjliggörs genom ett avtal mellan kommun och fastighetsägare samt intressenter i området. Avtalet reglerar samfinansiering, men säkerställer också en gemensam vision och en plan för hur utvecklingen ska drivas fram.

– I höst planeras det första spadtaget, säger Anders Ekman (C ), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden. Byggprojektet kommer därefter att drivas i tre etapper för att möjliggöra och säkerställa fungerande flöden, parkeringar och att befintliga verksamheter kan pågå under projekttiden.

Källa: Gavle.se

Bildtext: Jennie Järverud från Diös, Adam Eriksson, från Fleräng Fastigheter, Åsa Wiklund Lång (S) kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Thorgren från Fastpartner, Anders Ekman (C), ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden, Jan Karlgren, teknisk chef Gävle kommun och Christina Friberg från Fastighetsägarna visar upp sin gemensamma vision för Magasinsområdet Visionsbilden är framtagen av Skoog arkitekter.

Textil Design

Skolan har öppnat i Storvik

Anrika svenska Textil Design Skolan har öppnat för alla som vill lära sig mer om sömnad, mönsterkonstruktion, formgivning och design. De har startat en Mode-Textil & Designutbildning på en strategiskt belägen plats i Storvik, efter E16 mellan Gävle och Falun med Sandviken och Hofors som närliggande orter.

Textil Design Skolan i Sandviken AB har en lång tradition av att utbilda inom området och grundades redan på 1960-talet. Nu har de startat upp privat kursverksamhet i nya lokaler på Tingsgatan 5 i centrala Storvik där första utbildningen blev en fullbokad succé.

– Första helgkursen i sömnad var för nybörjare i maj, för att senare bygga på med en fortsättningskurs och en grundkurs i höst, säger Birgitta Persson, ägare, kursledare och själv en tidigare elev på ModeTextil & Designutbildningen i Sandviken på 1960-talet. Vi har bara behöriga textillärare till alla kurser och efter varje avslutad kurs ges ett intyg. Vi börjar med tvådagars nybörjarkurser på helgerna, sedan en fortsättningskurs som även den är en tvådagars helgkurs.

Efter nybörjarkurserna har deltagarna bra grunder i sömnad för att fortsätta med andra kurser. Har deltagarna andra motsvarande förkunskaper behöver de inte de två första kurserna. Sedan kommer man att ha olika påbyggnadskurser och även fortsättningskurser med olika inriktningar.

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Textil ”.

S. Åsgatan 29, 816 30 Ockelbo

Tel. 0297-40303

E-post: info@elwkirurgi.se www.elwkirurgi.se

Estetisk Plastikkirurgi

NikotinFRi på 90 min

För anställda med bättre hälsa. Trött på att vara beroende?

Boka tid redan i dag! .

Vi hjälper dig att minimera den fysiska abstinensen

17
ELW Eya Le Wartie
Tel.
20 30
Timmermansgatan 20, Gävle www.ljusbubblan.se
026-65
Godkänd Friskvårdsbehandling

Vinnarna på årets UF-mässa i Gävle

I slutet av mars var Gavlehov i Gävle välbesökt med hundratals kreativa och drivna elever från hela länet som presenterade och sålde produkter och tjänster från sina UF-företag. Ungt företag innebär att unga kan starta, driva och stänga ett företag inom ett läsår. Tanken är att det ska ge gymnasieelever erfarenhet av entreprenörskap och Gävleborg har av tradition varit både mycket aktiva och även framgångsrika genom åren.

Vinnarna får även tävla i UF-mästerskapet som leder till SM i Stockholm.

– Det blev en härlig UF-mässa som vibrerade av stor företagaranda och energi. En trend vi ser bland UF-företagen är den lokala anknytningen och tanken på det hållbara i affärsidéerna. Vinnarna i UF-mästerskapen dominerades av hälsingeföretag och SM-truppen kommer att bestå av de vinnande UF-företagen i Årets UF, säljare, innovation, vara, tjänst, ekologiskt hållbara, socialt hållbara och hantverkare, berättar Anna Leima , regionchef på Ung Företagsamhet

Gävleborg

– Att vara både personlig och professionell, att skapa trygghet hos kunden, att vara närvarande, inkännande och lyhörd för kundens behov och önskemål, att kunna driva ett samtal framåt utan att vara för gåpåig och att sedan hjälpa kunden att ta ett beslut – det är nycklarna till riktigt bra, personlig försäljning. Joline har hela nyckelknippan, säger

Johan Dahl , föreläsare, sälj- och affärscoach samt prisvärd för tävlingen

Årets Säljare för Ung Företagsamhet om vinnaren Joline Olsson

Årets vinnare:

Årets UF-företag: Fjällådan UF, Hälsingegymnasiet, Bollnäs

Årets säljare: Joline Olsson, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs

Årets Innovation: Equal Value UF, Slottegymnasiet, Ljusdal

Årets Ekologiskt hållbara UF: Local chips UF, Staffansgymnasiet, Söderhamn

Årets Socialt hållbara UF: Event och inspiration UF, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs

Årets Hantverkare: Två jänter, Bromangymnasiet, Hudiksvall

Årets Vara: Södrhamnslyktan UF, Staffansgymnasiet, Söderhamn

Årets Tjänst: Flygrädsla UF, Bessemerskolan, Sandviken

Årets Monter: BeeWraped, Bromangymnasiet, Hudiksvall

Årets lärare: Emilia Zetterlund, Bromangymnasiet, Hudiksvall

Årets kommun: Bollnäs kommun

Årets unga ledare: Agnes Östlund, Staffansgymnasiet, Söderhamn

Årets Logotyp: HusdeSign, Voxnadalens gymnasium, Edsbyn

Årets affärsplan: Bakburken UF, Bromangymnasiet, Hudiksvall

UF-företagande (Ung Företagsamhet) är en utbildningsform som syftar till att ge gymnasieelever en praktisk erfarenhet av att starta och driva ett företag. Konceptet har funnits sedan 1980-talet och har sedan dess spridit sig till flera länder i Europa.

I UF-företagande bildar eleverna egna företag och genomför en verksamhet under ett läsår. Under tiden får de lära sig om affärsidéer, försäljning, marknadsföring, ekonomi och ledarskap. Eleverna får också träffa företagare och delta i olika tävlingar för att utveckla sina företagsidéer och nätverk.

Erfarenheterna från UF-företagande är värdefulla för eleverna oavsett om de vill starta eget företag i framtiden eller arbeta som anställda. Genom UF-företagande får eleverna chansen att prova på entreprenörskap och utveckla viktiga förmågor som kreativitet, problemlösning och samarbete.

Enligt Ung Företagsamhet Sverige, som är den organisation som ansvarar för UF-företagande i Sverige, så var cirka 90 procent av Sveriges gymnasieskolor involverade i UF-företagande under läsåret 2020/2021. Det innebär att nästan alla gymnasieelever i Sverige har möjlighet att delta i UF-företagande under sin utbildning. Att Vasaskolan i Gävle med naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga, estetiska och humanistiska program inte tillåter UF-företag i sin gymnasieutbildning är onekligen en pinsam gåta!

Joe Formgren • SvenskPress.se Foto vinnare: Alexander Lindström – Gefle Fotostudio

Foto mässan: Jimmy Hoffa Dyrebrant

18
Årets säljare: Joline Olsson, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs

Årets unga ledare finns i Gävleborg

Stöd nyföretagandet i regionen!

Vi erbjuder nystartade företag gratis rådgivning!

Företagsbladets höstnummer

Manusstopp 1:a september www.foretagsbladet.se

Av Axmar bruk: Det händer på bruket vid havet sommar Näringslivsfrukost: Bra för Gävle och företagsklimatet

SM i Ung Företagsamhet avgjordes under en pampig prisutdelning i Victoriahallen på Stockholmsmässan 25 maj.

Gävleborg kan stoltsera med att ha en av Sveriges bästa unga ledare i sin trupp. Agnes Östlund från Local Chips UF, Staffansgymnasiet i Söderhamn var en av de fyra UF-företagare som utsågs till Sveriges bästa unga ledare i sina UF-företag. Totalt 24 personer krigade om titeln.

– Det är overkligt med tanke på den hårda konkurrensen, men framförallt ett kvitto på allt det hårda arbete som lagts ned under detta UF-år” säger Agnes.

– Super kul och bra jobbat av Agnes, säger Anna Leima , regionchef på Ung Företagsamhet Gävleborg. Trots att det inte blev några fler medaljer till Gävleborg ska vi komma ihåg att de UF-företag som finns med på SM är de allra bästa i hela Sverige. Bara att ta sig så långt som till SM är en stor bragd!

Nu hoppas vi att de här unga människorna väljer att ta sina idéer och företag ut i verkligheten för att skapa tillväxt i Gävleborg

Vi behöver fler företag och företagsamma människor i länet för tillväxt och välfärd, säger Anna Leima.

IT-hjälp

Datorer och tillbehör • Nätverk

Mobilservice • Datorservice

Rälsgatan 6A 026-4953631 www.phs-itservice.se www.formgren.com

Vi hittar energitjuvarna i er bostad Tryckprovning av byggnad + värme-kamera. Med Blower Door tekniken hittar vi snabbt värmeläckorna.

Ring Bengt-Åke, energiexpert. 070-710 50 53 i Sandviken. www.lonnenergi.se

Täta hus med rätt ventilation kollade med Blower Door, - sänker din energiförbrukning och sparar pengar.

SM-truppen UF Gävleborg 2023

Ny utvecklingschef till Sandbacka Science Park

Sandbacka Science Park har rekryterat Magnus Ernström som ny utvecklingschef. Han tillträder den 21 augusti med uppdraget att förädla och driva utvecklingen av Gävleborgs science park.

Magnus kommer närmast från rollen som utvecklingschef på Hälsingerådet och har en bakgrund som egenföretagare. Med tidigare erfarenheter inom privat- och offentlig sektor har han drivit samverkans- och utvecklingsprojekt tillsammans med både näringsliv och akademi.

- Jag är oerhört glad att komma hem till innovationsvärlden och till Sandbacka Science Park , som jag har haft mycket samarbete med genom åren. För mig representerar Sandbacka Science Park glädje, kreativitet, kompetens och uthållighet, och jag är stolt över att få bli en del av den spännande framtid vi kommer att skapa tillsammans, säger Magnus.

Magnus Ernström tillträder sin nya roll den 21 augusti 2023 och efterträder Malin Rogström

Läs hela artikeln på www.foretagsbladet.se , sök ” Sandbacka”.

Kryddstigen 17, Gävle • 026-10 52 95 www.petterssonsweden.se

Vardagar öppet 7–18 • Lördagar 9–14

Försäljning • Service • Reservdelar

Välkommen! Hälsar Erik Pettersson med personal

-1962-

60 år

-2022-

19
Vi jobbar med kValitet!
026-51 00 00 • www.nyforetagarcentrum.se företagare - för företagare Gästriklands affärsmagasin med effect för alla företag. Sommaren 2023 Åretsföretagare: Ockelbo Ahlgrensstöder: AI-granskning Utveckling: Magasinsområdet
Utkommer 19 september

Forskningsmiljoner ska stötta företag med digital omställning

Högskolan i Gävle har beviljats 12 miljoner kronor för ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som ska hjälpa länets små och medelstora företag med deras digitala omställning.

- Det här en så komplex samhällsutmaning att det krävs tvärvetenskaplig forskning, säger Aihie Osarenkhoe , professor i företagsekonomi. ” Strategier för utveckling av hållbar digital transformationskapacitet i små och medelstora företag ”, som projektet heter, involverar flera forskningsämnen, däribland didaktik och företagsekonomi.

- Projektet syftar till att öka det regionala näringslivets förmåga till digital omställning och nyttjande av digitaliseringens möjligheter. Det ska ske genom att på olika sätt stötta små och medelstora företag till att utvecklas till lärande organisationer med en egen förmåga till hållbar digital transformation, säger Daniella Fjellström, docent i företagsekonomi.

Överlevnadsfråga för småföretagare

Enligt Tillväxtverket finns 1,2 miljoner företag i Sverige , varav drygt 96 procent är småföretag med färre än 10 anställda. Räknar man med de medelstora företagen, de som har upp till 249 anställda, utgör de tillsammans 99,9 procent av samtliga företag.

- Forskning och forskningsstöd blir viktigt då förmågan till digital omställning alltmer tenderar att bli en överlevnadsfråga för småföretagare i den globala konkurrensen, även om man verkar regionalt. Nu sker också en ny slags kommunikation mellan kunder och företag via olika former av digitala medier och digitala tjänster. Företag behöver förstå och utveckla förmågor att på egen hand ställa om digitalt. Det handlar om digital transformation, digital marknadsföring och kommunikation, utbildning och kunskapsutveckling internt, samt juridiska frågeställningar, säger Jörgen Holmberg, lektor i didaktik. Flera olika forskarämnen

Samhällets digitalisering skapar såväl möjligheter som utmaningar för företag. Att identifiera dessa och därefter kunna utveckla nödvändiga strategier och digitala kompetenser är utmanande för företag med begränsade resurser. Små och medelstora företag behöver därför stöd med den digitala omställningen.

- I Gävle finns sedan länge ett gediget samarbete mellan forskningen och små och medelstora företag i länet. Det här samarbetet kommer att utvecklas och utgöra en modell för att fler småföretagare ska förstå de digitala behoven, säger Daniella Fjellström

- Det unika med det här projektet är det belyser möjligheter och utmaningar i digital transformation utifrån företagsekonomiska-, utbildningsvetenskapliga-, media- och kommunikationsvetenskapliga, informations- och kommunikationsteknologiska, samt rättsvetenskapliga perspektiv. Och det tvärvetenskapliga perspektivet krävs för att tackla en så komplex samhällsutmaning som projektet fokuserar på. Att så många bidrar från olika perspektiv kommer att berika processen, säger Aihie Osarenkhoe

Fakta om projektet och ansökan

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansverige har beviljat drygt 12 miljoner kronor ur Europeiska regionala utvecklingsfonden till forskningsprojektet. Projektidén och projektansökan har utarbetats av forskarna Aihie Osarenkhoe (professor i företagsekonomi), Daniella Fjellström (docent i företagsekonomi) och Jörgen Holmberg (lektor i didaktik). I processen har förankring skett med Region Gävleborg, Gävle kommun och ett antal företagsfrämjande organisationer.

I projektet involveras även ytterligare forskare inom det strategiska forskningsområdet Innovativt Lärande, samt forskningsprogrammen Hållbara affärsrelationer, och Digitalisering teknologi, media och lärande vid Akademin för utbildning och ekonomi

Text och foto: Högskolan i Gävle

Många känner inte till att publicera sina nyheter på PR- och nyhetstjänster med länkar till sin egen hemsida ger mängder av fördelar. Det finns flera tjänster online som erbjuder möjligheten att publicera pressmeddelanden och nyheter, som MyNewsdesk, Cision, SvenskPress och andra. Dessa tjänster har ofta stora läsarskaror, som inkluderar journalister, influencers, och andra intressenter, vilket gör att ens nyheter kan nå en bredare publik.

Genom att publicera på dessa plattformar ökar er sidas synlighet och når ut till en större publik. När ens nyheter publiceras på PR- och nyhetstjänster, kan de även distribueras vidare till andra nyhetswebbplatser och sociala medieplattformar. Detta kan i sin tur leder till att era nyheter sprids till ännu fler läsare och skapar en större exponering.

Länkkraft och sökmotoroptimering

En annan fördel med att publicera på PR- och nyhetstjänster är att man kan dra nytta av länkkraften. Länkkraften är viktig för sökmotoroptimering och genom att publicera länkar till ens egen hemsida kan man öka sin ranking på sökmotorer som Google. Dessa länkar signalerar till sökmotorer att ens webbplats är relevant och pålitlig, vilket i sin tur kan leda till högre placeringar i sökresultaten.

Att inkludera länkar till ens egen hemsida är också en möjlighet att driva trafik och öka besöksantalet på ens webbplats. Genom att läsare klickar på länkarna och besöker ens hemsida, kan man öka antalet besökare och potentiella kunder. Om man har en webbshop eller erbjuder tjänster online, leder detta till ökad försäljning och bokningar. Hemsida med ökad trafik

Dessa fördelar blir särskilt viktiga om man har en ny hemsida eller vill öka sin närvaro på nätet. Genom att publicera på PR- och nyhetstjänster med länkar till ens egen hemsida, kan man öka sin synlighet, förbättra sin sökmotoroptimering, och driva trafik till sin webbplats.

Det är dock viktigt att tänka på att publicera relevanta och intressanta nyheter som är av värde för läsarna, och inte bara använda plattformarna som ett sätt att marknadsföra sig själv utan att ge något tillbaka.

Hur gör man då?

Hur skall ni då få ut era nyheter och artiklar? Detta föranleder mig att tipsa om två av Sveriges mest prisvärda PR-verktyg vilka är effectplus.se och svenskpress.se

Om ni inte har resurs och vill ha stöd med formulering, publicering och bred distribution av era nyheter så kan ni vända er till Sveriges mest prisvärda presstjänst - presstjänst.se

För att inte bli anklagad för att bara göra reklam så skall jag erkänna det direkt: Ja, det är undertecknad tillsammans med kollegor som skapat tjänsterna ovan. Till mitt förvar skall sägas att det tog några decennier att göra. Fungerar de då? Ja, har du läst ända hit så prova gärna att googla på rubriken till den här artikeln och se vad ni finner. Sedan kanske er nästa artikel också blir med här i Företagsbladetonline och i print!

20
Aihie Osarenkhoe, Daniella Fjellström och Jörgen Holmberg.
Publicera era nyheter och artiklar på PR- och nyhetstjänster

Vi köper in och återVinner:

• Järn- & metallskrot, koppar, rostfritt m.m.

• Balk, plåt, redskap, tomfat, elmotorer m.m.

026-12 13 74 Trutvägen 4, Gävle www.arvidsvenssons.se

Fyra nummer samt kampanjer hela året!

Företagsbladet • Hemsidan • Nyhetsbrevet

Vill ni också samarbeta med Företagsbladet och nå mer än alla företag och företagare i Gästrikland - hela året i flera starka PR- och mediakanaler.

Kontakta

Joe Formgren 070-679 79 00 för genomgång av er PR- och mediaplanering.

21
Vi lagerför: • Plåt • Stång • Balk • Rör • Aluminium Vi ni också synas på Gästriklands största reklamplats Kontakt Joe Formgren 070-679 79 00 gestrikemedia.se/ica-maxi-skylten
Gästriklands affärsmagasin - med effect för alla företag. Sommaren 2023 Årets företagare: Ockelbo Ahlgrens stöder: AI-granskning Utveckling: Magasinsområdet Axmar bruk: Det händer på bruket vid havet i sommar Näringslivsfrukost: Bra för Gävle och företagsklimatet

Kan vi klara oss med enbart solenergi och vindkraft?

Solenergi och vindkraft har på senare tid blivit allt mer populära energikällor för att minska vår påverkan på miljön och klimatet. Båda dessa energikällor är förnybara och producerar i princip inga utsläpp, vilket påstås göra dem till ett hållbart alternativ till traditionella fossila bränslen.

I det mycket miljövänliga påståendet räknar man sannolikt inte in produktion, underhåll och demontering. Men det finns ytterligare en stor och avgörande begränsning för solenergi och vindkraft, de är nämligen båda starkt beroende av vädret och kan därför endast vara kompletterande energikällor så länge vi inte kan lagra energi för att använda när det verkligen behövs som mest.

Så länge det är soligt eller blåsigt kan solenergi och vindkraft generera tillräckligt med energi för att förse hushåll och företag med el.

Men under riktigt kalla temperaturer eller när det är mörkt ute, eller om det är en dag utan vind, minskar deras effektivitet drastiskt. Detta gör att dessa energikällor inte kan garantera en stabil elförsörjning under stor del av tid. Därför behövs lösningar för att lagra energi och kunna använda den när det verkligen behövs som mest.

Energilagring måste utvecklas

Idag finns det förvisso flera tekniker för energilagring som kan användas för att lagra energi från sol och vind, som batterier, vattenkraft och vätgaslagring. Men teknikerna är långt ifrån tillräckligt utvecklade för att kunna hantera den mängd energi som krävs för att förse hushåll och företag med el under längre perioder med mörker och kyla.

En av de mest lovande teknikerna för energilagring är batterier, men det finns fortfarande flera utmaningar som måste övervinnas. Till exempel är batterier fortfarande dyra att tillverka och har en begränsad livslängd, vilket innebär att de måste bytas ut regelbundet. Dessutom är det fortfarande svårt att lagra tillräckligt med energi i batterier för att klara av långa perioder utan sol eller vind.

Vattenkraft är en annan teknik för energilagring som har använts under lång tid. Detta innebär att man använder vatten som lagringsmedium för att lagra energi från sol och vind. När det finns tillräckligt med energi kan vattnet pumpas upp till ett högre läge för att lagra energin. När energin behövs kan vattnet släppas ner igen för att driva en turbin och producera el. Men vattenkraft har också sina begränsningar, eftersom den kräver tillgång till vatten och

geografiska förhållanden som inte alltid är lätt att uppfylla. Vätgaslagring är en relativt ny teknik som kan användas för att lagra energi från sol och vind. Vätgas kan skapas genom elektrolys av vatten och kan sedan lagras för senare användning. När energin behövs kan vätgasen användas för att producera el genom bränsleceller. Men även denna teknik har sina begränsningar, eftersom den är ganska ineffektiv och kräver stora mängder energi för att producera vätgas.

Kombinera olika energikällor

Det är tydligt att energilagring är en av de största utmaningarna för att det ens skall vara möjligt att använda solenergi och vindkraft som primära energikällor. För att lösa detta problem måste vi arbeta med att utveckla nya tekniker för energilagring och förbättra de befintliga teknikerna för att göra dem mer effektiva och kostnadseffektiva.

Det är naturligtvis viktigt att inse att solenergi och vindkraft är en del av en större lösning på våra energibehov. Endast genom att kombinera olika energikällor, inklusive solenergi, vindkraft, vattenkraft och fossilfria bränslen som biobränslen och kärnkraft, kan vi skapa ett robust och pålitlig energiförsörjning som kan hantera alla typer av väderförhållanden och energibehov.

Använda energi på smartare sätt

Det är också viktigt att tänka på energieffektivitet och minska vår totala energiförbrukning. Genom att använda energi på ett smartare sätt, inklusive energieffektiva apparater och byggnader, kan vi minska vårt behov av att producera och lagra energi.

Naiva politiker har naturligtvis skyndat på den processen rejält genom att ta populistiska beslut utan någon egentlig konsekvensanalys vilket gjort att elräkningen nu blivit en både betydande och i många fall betungande del av de flestas hushållsbudget.

Slutsatsen är att solenergi och i viss mån vindkraft är bra men endast kompletterande energikällor så länge vi inte kan lagra energi för att använda när det behövs som mest. För att kunna använda dem som primära energikällor måste vi arbeta med att utveckla nya tekniker för energilagring och förbättra de befintliga teknikerna för att göra dem mer effektiva och kostnadseffektiva. Sedan måste vi naturligtvis aktivt arbeta med att minska vår totala energiförbrukning genom att använda energi på ett smartare sätt.

22
AktuellMiljö.se • Presstjänst.se

Komponenter, reservdelar, reparationer och service

Våra huvudsakliga inriktningar: Mekaniska konstruktioner och beräkningar. Svets och mekaniska arbeten i stål, aluminium och rostfritt.

Tunn- och grovplåt samt ytbehandling som betning, blästring och målning.

Välkommen att kontakta oss.

Hög precisreklam.se

Unik kompetens inom lyftteknik och specialtillverkning som får industrins puls att slå

GLAD SOMMAR önskar Ahlsell i Gävle & Sandviken

Ahlsell är Nordens största grossist inom installationsprodukter, verktyg & maskiner. gör det helt enkelt enklare att vara proffs

23
Sandviken: Tyngre industri • Söderfors: Tunnare plåt kvalitet och servicenivå är våra begrepp!nyckel026-27 19 12 • www.sitab.nu

Ytbehandling och lackering

Vi svarar för ytbehandling, ev. reparationer och slutfinish av nya och begagnade objekt.

Bli nöjd kund hos oss du också!

Attrahera kunderna med god design i sommar - Vi har lösningarna!

Kontakta: Annika eller Lars-Erik Tel: 0290-378 86 Mail: info@platverkstan.se

Adress: Norrbergsvägen 45 • 812 93 Kungsgården

www.platverkstan.se

RivningsARbeten

Ombyggn AtiO neR

tillbyggn AtiO neR

n ybyggn AtiO neR

seRvice

Andreas: 0730-27 47 72

E-post: andreas@ribygg.se

www.ribygg.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.