Page 1


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Κάθε λεπτό, οκτώ άνθρωποι αφήνουν τα πάντα πίσω τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και των διώξεων. Εάν εσύ και η οικογένειά σου κινδυνεύατε από τον πόλεμο, τι θα κάνατε; Θα μένατε στη χώρα σας αντιμέτωποι με το θάνατο; Ή θα προσπαθούσατε να φύγετε με κίνδυνο να σας απαγάγουν, να σας βιάσουν ή να σας βασανίσουν; Για πολλούς πρόσφυγες η επιλογή είναι ανάμεσα στον τρόμο και κάτι ακόμα χειρότερο…


Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας: η φυγή και ο ξεριζωμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας δύσκολης απόφασης, ενός διλήμματος, όπου ο πρόσφυγας είναι αναγκασμένος να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξίσου επικίνδυνες καταστάσεις να μείνει στη χώρα του με κίνδυνο όμως της ζωής του ή να προσπαθήσει να διαφύγει ρισκάροντας τα πάντα σ’ένα επικίνδυνο ταξίδι;


H Υ.Α. χαιρετίζει την ανακοίνωση της Βραζιλίας ότι θα παρέχει σε Σύρους βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους 

ΓΕΝΕΥΗ, 27 Σεπτεμβρίου (Υ.Α.) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρέτισε την Παρασκευή την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες της Βραζιλίας (CONARE) για την παροχή ειδικών θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους σε άτομα με συριακή ή άλλη υπηκοότητα που επηρεάζονται από τη σύγκρουση στη Συρία, τα οποία αναζητούν καταφύγιο στη Βραζιλία. «Η συγκεκριμένη απόφαση θα βοηθήσει στην επίσπευση της εισόδου τους στη Βραζιλία και το ψήφισμα που προβλέπει αυτή την ειδική διαδικασία έχει διετή ισχύ», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α., Adrian Edwards, ενώ χαιρέτιζε αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πρεσβείες της Βραζιλίας στις χώρες που συνορεύον με τη Συρία θα είναι υπεύθυνες για την έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε ανθρώπους που επιθυμούν να μεταβούν σε αυτή. Τα αιτήματα ασύλου θα πρέπει να κατατίθενται κατά την άφιξη των αιτούντων στη Βραζιλία. Αυτές οι ειδικές ανθρωπιστικές θεωρήσεις επίσης θα παρέχονται σε συγγενείς των αιτούντων οι οποίοι ζουν σε γειτονικές της Συρίας χώρες. Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που υιοθετεί μια τέτοια προσέγγιση όσον αφορά στους πρόσφυγες από τη Συρία. Περίπου τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνοι εκτιμάται πως έχουν συριακή καταγωγή, κυρίως λόγω ενός μεταναστευτικού κύματος που σημειώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων από τη συριακή κρίση στη Βραζιλία ήταν μικρός, καθώς περίπου 280 άτομα είχαν αναγνωρισθεί από την CONARE. Δεν υπάρχουν εκκρεμή αιτήματα ασύλου και η Βραζιλία έχει εγκρίνει το 100% των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί.


Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αριθμός των αιτημάτων αυξάνεται σταδιακά. Η διαδικασία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας συμβαδίζει με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του προσφυγικού νόμου της χώρας. Προς το παρόν, περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο και 4.300 πρόσφυγες ζουν στη Βραζιλία. Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Συρία. Η Υ.Α. καλεί τα κράτη να προσφέρουν ανθρωπιστική υποδοχή σε περίπου 10.000 πρόσφυγες από τη Συρία μέσα στο 2013. Η ανθρωπιστική υποδοχή είναι μια ταχεία διαδικασία, η οποία μπορεί να προσφέρει άμεση λύση σε όσους έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, καθώς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης βρίσκεται στα αρχικά στάδια υλοποίησής του. Επίσης, η ανθρωπιστική υποδοχή προβλέπει επιπλέον θέσεις, πέραν εκείνων που ορίζουν οι ετήσιες ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των κρατών.

Προσφυγεs στην βραζιλια  

από τον μαθητή Κωνσταντίνο Στ.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you