Page 1

in

Kinrooi GC De Stegel 2016 - 2017

Studio Stegel


theater, lezingen ea Sylvie Vanmontfort schepen van cultuur voorzitter AGB Kinrooi

Beste lezer De derde editie van de programmabrochure van GC De Stegel is dikker dan alle voorgaande ! Dat bewijst alleen maar dat we in het seizoen 2016 - 2017 nog méér voor u zullen organiseren. Theater, muziek, film, tentoonstellingen, vormingen, workshops, … : ontdek het aanbod, reserveer of bestel uw tickets en geniet van het nieuwe seizoen. We zijn er zeker van dat er voor ieder wat wils bij is ! Hou deze brochure goed bij want ze bevat activiteiten tot en met het voorjaar van 2017. Ik hoop u dan ook zeker eens te ontmoeten op één van onze activiteiten !

vanaf zondag 11 september Schilderstentoonstelling

4

vrijdag 23 september Els De Schepper

5

dinsdag 11 oktober Ous ma en ich

6

dinsdag 25 oktober Va is koning

7

zaterdag 5 november Vaginamonologen 2.0

8

zondag 20 november Riddershow Verliefd

9

dinsdag 21 februari Leerlingenvoordracht

10

vrijdag 10 maart Nijghse vrouwen

11

vrijdag 17 maart Seniorenfeestnamiddag

12

donderdag 30 maart Geluk op grootmoeders wijze 13 zaterdag 22 april Back to the sixties

14

zaterdag 13 mei Storm Story

15

dinsdag 16 mei Positief opvoeden

16

zaterdag 20 mei Schlagerparade

17


Studio Stegel

Studio Stegel

Een film meepikken in Studio Stegel wordt vanaf het nieuwe seizoen nog gemakkelijker. Vanaf oktober tot en met de paasvakantie worden ze immers op vaste momenten geprogrammeerd !

donderdag 20 oktober The Revenant

18

donderdag 3 november Shaun het schaap

19

Elke derde donderdag van de maand is er om 20u00 voor amper 3 euro per persoon (!) een film voor een breed publiek.

zondag 6 november Safety first the movie

20

dinsdag 8 november FC De Kampioenen 2

22

Elke tweede dinsdag van de maand presenteert Studio Stegel om 14u00 een film mét koffie en vlaai, specifiek voor senioren. Voor 6 euro krijgen ze een gezellige namiddag mét een goede film erbij. Iedere schoolvakantie is er op dinsdag of donderdag om 14u00 een film voor de kids.

Janey van Ierland

Op zondag 6 november is er een dubbele voorstelling van Safety First met Matteo Smos Simoni als special guest. Check het overzicht van alle films hiernaast. Meer uitleg per voorstelling vanaf pagina 18 !

vorming & workshops Net zoals vorig seizoen kan u ook weer terecht in GC De Stegel voor diverse vormingsinitiatieven. Het volledig overzicht van de workshops (één moment) of cursussen (meerdere momenten) vindt u op pagina 36. Op de pagina’s daarna komt iedere vorming apart aan bod. Voor meer info over de inschrijvingen en tarieven (standaard of minimum tarief) vindt u op pagina 47.

donderdag 17 november Black 23 dinsdag 13 december Achter de wolken

24

donderdag 15 december Bridge of spies 25 dinsdag 27 december Ice age continental drift 26 dinsdag 10 januari Son of Saul

27

donderdag 19 januari London has fallen

28

dinsdag 14 februari Mother’s day

29

donderdag 16 februari Money Monster

30

donderdag 23 februari Remember

31

donderdag 2 maart Huisdiergeheimen

32

dinsdag 14 maart Concussion

33

donderdag 16 maart Haksaw Ridge

34

donderdag 6 april Finding Dory

35

3


vanaf zondag 11 september 2016

Schilderstentoonstelling Breed talent gaat vooruit

Praktisch • toegang: gratis • De werken zijn vanaf 11 september tot en met 15 december 2016 permanent te bezichtigen in de inkomhal en in de vergaderlokalen van GC De Stegel

Op zondag 11 september opent de schilderstentoonstelling Breed talent gaat vooruit. Een schildersgroep met twintig kunstenaars onder leiding van Marie-France Geuens uit Bree stelt vanaf dan ongeveer 45 à 50 schilderwerken tentoon in GC De Stegel. De kunstwerken zijn variërend op canvas van diverse afmetingen en kleur, realistisch, modern, ... Voor meer info over deze expo kan u terecht bij Rina Neelen: • catharinaneelen@skynet.be • 089 84 20 46 of 0497 83 86 24 • www.mariefrancegeuens.be De gemeentelijke culturele raad verzorgt de officiële opening van deze expo op zondag 11 september om 15u00. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

4


vrijdag 23 september 2016 om 20u00

Els de Schepper Red mij

(try-out)

Els de Schepper heeft een indrukkend podiumpalmares: televisie, musicals - met laatst nog de hoofdrol in Piaf -, lezingen, theater én muziek. Het best is ze echter gekend om haar krachtige en succesvolle onewomanshows, een woord dat als bijna speciaal voor haar werd uitgevonden. Deze keer laat ze de toeters en bellen thuis en gaat ze back to basics: zichzelf. En daar moet je bij zijn!

De Schepper is terug! En hoe! Na een jaar cabaretstilte brengt ze nu niks dan de waarheid, ontdaan van alle franjes. Ze ging een jaar op reis en dat bracht haar verder van huis en dichter bij zichzelf. Al die nieuwe indrukken en vragen bundelt ze voor jou in Red Mij ! Of hoe de vraag zich stelde: wie red je eerst in het leven? Jezelf of de ander? De Schepper is op sabbatical geweest, dan hoef jij dat niet meer zelf te doen. Het gaat over de marteling van een borstonderzoek, over hoeveel keer je iemand moet kussen bij de eerste kennismaking want dat is in elk land anders, over nutteloze lintjes in zomerkleedjes, over Economy Class in vliegtuigen, over vrouwelijke hormonen die blijkbaar op zonnecellen werken, over ramptoeristen, over Els de Schepper.

Bijna uitverkocht

Praktisch • toegang: 20 euro • voorverkoop: 15 euro bij de dienst vrije tijd, cultuur@kinrooi.be, 089 30 08 42

5


dinsdag 11 oktober 2016 om 20u00

Ous ma en ich theatervoorstelling

Praktisch • Tickets (enkel) in voorverkoop kosten 11 euro. Per verkocht ticket gaat 1 euro naar het goede doel, met name de vzw Benetiet. • reserveren kan telefonisch via 0477 07 22 31. • betalen kan via overschrijving naar BE 381-03037946-872

6

Een verhaal over vrijheid, verdriet, liefde en nostalgie... Het belang van humor en muziek in uw leven om te overleven. Het evenwicht vinden tussen gezin en vrije tijd met behoud van eigen identiteit: dat zijn in een notendop de ingrediënten van dit theaterstuk. Lisette Geusens zorgt voor de vertelling, Nancy Vanhout voor de zang en dat alles in een regie van Lieven Debrauwer.


dinsdag 25 oktober 2016 om 19u00

Va is Koning theatermonoloog Va is Koning is een theatermonoloog over (jong)dementie, gebracht door Willy De Jaeghere. Het thema dementie en de ziekte van Alzheimer worden op een bijzondere wijze in het daglicht gesteld. Deze voorstelling is bijzonder geschikt voor zorgprofessionals, vrijwilligers en iedereen met een hart voor mensen. Een absolute aanrader! Praktisch

Op een aangrijpende, verrassende, intieme, (h)eerlijke en herkenbare manier vertelt Willy het waargebeurde verhaal van Jef. Zonder meligheid of taboes en vaak doorspekt met een vleugje humor. Jef werkt als arbeider in de brouwerij en bouwt buiten zijn uren een bloeiende zaak op als ijsverkoper. Tot het noodlot toeslaat en hij op een dag te horen krijgt dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Tot overmaat van ramp moet hij ook zijn liefste vrouwtje Yvonne veel te vroeg afgeven. De toeschouwer wordt meegezogen in de wereld van Jef. Hij volgt Jef thuis, in het ziekenhuis en later in het woonzorgcentrum waar hij tot het einde verblijft.

• Deze voorstelling is een activiteit van het praatcafé dementie en gratis voor alle geïnteresseerden. Vooraf in schrijven is niet nodig, gewoon naar de voorstelling komen!

7


zaterdag 5 november 2016 om 20u00

Vaginamonologen 2.0

Praktisch • toegang: 20 euro • voorverkoop: 16 euro bij de dienst vrije tijd, cultuur@kinrooi.be, 089 30 08 42

In 2002 werden De Vaginamonologen de eerste grote solohit van An Nelissen. Met een gloednieuwe cast, een aantal nieuwe teksten en een spiksplinternieuwe productie wordt De Vaginamonologen 2.0 een belevenis voor de nieuwe generatie. Als de originele versie al hilarisch én pakkend tegelijkertijd was, dan belooft het in deze nieuwe versie met ijzersterke performers nog beter te worden! Nele Goossens - gekend als Kelly, het lief van Snellen Eddy in Chris & Co - presenteert sinds 2008 de revueshows van Het Witte Paard en had in 2014 haar eerste solovoorstelling. Charissa Parassiadis is bekend als Slongs Dievanongs, de rapster die sinds 2012 niet meer weg te denken is van Vlaamse podia. Sandrine is bekend als zangeres sinds Idool (2004) en haar deelname aan Eurosong. Ze was ook te zien als tv-omroepster en acteerde in de musical Dreamgirls.

8


zondag 20 november 2016 om 14u00

Riddershow Verliefd

Ridder Jan keert na jaren kruistochten terug naar het kasteel, waar ridder Marc hem opwacht. Ze vinden dat het tijd is om definitief een dameshart te veroveren. Deze keer besluiten ze de handen in elkaar te slaan en ze gaan samen op zoek naar alle mogelijke manieren om een jonkvrouw te verleiden. De twee ridders kennende, loopt dat natuurlijk niet van een leien kanteel… Jan en Marc Breban treden al min of meer hun hele leven samen op. Deze twee broers brengen theater waar iedereen plezier aan beleeft: toffe verhalen, visueel en fysiek spel voor de kleintjes, kwinkslagen voor de ouderen. Steeds met interactieve momenten en ferme porties clownerie. In totaal bestaan er vier verschillende Riddershows.

Praktisch • doelgroep: kinderen van 5 tot 12 jaar, ouders ook welkom ! Deze gezinsvoor stelling is geschikt voor de hele familie en voor alle leeftijden. • toegang: 3 euro, voorverkoop bij dienst vrije tijd, jeugd@kinrooi.be, 089 30 08 43 Info • www.riddershow.be

9


dinsdag 21 februari 2017 om 19u00

Leerlingenvoordracht stedelijke academie voor kunsten - Kinrooi

Praktisch • toegang: gratis • maximum 270 plaatsen

De jaarlijkse leerlingenvoordracht van de leerlingen van de Stedelijke academie voor kunsten - filiaal Kinrooi, is een voorstelling voor het hele gezin. Ouders, broer, zus, oma, opa: iedereen is van harte welkom. De leerlingen halen hun muzikale en verbale talenten boven in een gevarieerd programma van muziek, zang en toneel. Voor de ene zijn het zijn of haar eerste stapjes op het podium, anderen hebben al wat meer podiumervaring. Dit schooljaar wordt het een speciale editie in het kader van 70 jaar Academie Maaseik en 8 jaar filiaal Kinrooi.

10


vrijdag 10 maart 2017 om 20u00

Nijghse vrouwen Sabien Tiels - Riet Muylaert Amaryllis Temmerman - Astrid Nijgh Astrid Nijgh, Lennaert Nijghs eerste vrouw, Riet Muylaert (JackoBond), Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman bezorgen u een intieme kleinkunstavond. Het heerlijke repertoire van Nijgh wordt alle eer aangedaan door deze vier Nijghse vrouwen.

Na een eerste succesvolle tournee langs culturele centra en geslaagde optredens tijdens de Gentse feesten en Dranouter gidsen de Nijghse vrouwen u verder door het oeuvre van Lennaert Nijgh. Deze beroemde tekstschrijver schreef een schat aan liedjes, vooral bekend in uitvoeringen van Boudewijn De Groot, Astrid Nijgh, Jasperina de Jong, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Ellie Nieman en Rob de Nijs. Hij laat een uniek en indrukwekkend repertoire achter dat zonder enige twijfel tot het beste van het Nederlandstalige lied gerekend mag worden. Denk maar aan de tijdloze parels Meneer de President, Testament, Meisje van 16, Ik doe wat ik doe, Malle Babbe, Pastorale, ...

Praktisch • toegang: 20 euro • voorverkoop: 17 euro bij de dienst vrije tijd, cultuur@kinrooi.be, 089 30 08 42

11


vrijdag 17 maart 2017 om 13u30

Seniorenfeestnamiddag met oa Johan Veugelers en Guy Neve

Praktisch • toegang: 3 euro (inclusief koffie en vlaai) • enkel voorverkoop en vooraf inschrijven (tem 7 maart) bij één van de lokale verantwoordelijken of in het Sociaal Huis (089 70 14 14) • deuren open om 12u30

12

Okra Kinrooi en de seniorenadviesraad Kinrooi presenteren weer diverse artiesten die voor een geslaagde seniorenfeestnamiddag zullen zorgen. Guy Neve won in 1982 de Baccarabeker en speelde jarenlang met zijn eigen combo. Hij herovert nu de podia met bekende Engelse nummers van de jaren 50 en 60 voorzien van een eigen Vlaamse tekst. Guy is het levende en swingende bewijs dat het leven pas begint op 60 jaar. Accordeonist Johan Veugelers bracht in 2014 zijn eerste solo-single uit. Aan alle mooie meiden werd gevolgd door Vlaamse nachten en in 2016 liet hij met Hou me vast een andere muzikale kant van zichzelf zien! De gezelligheid wordt compleet gemaakt door Arthuro Cardini, de muzikale clown die samen met zijn assistente diverse goochelacts doet in een prachtig decor. Naast deze artiesten zal ook het seniorenkoor Singhet ende weset vro trouw op post zijn voor een optreden.


donderdag 30 maart 2017 om 14u00

Toneel Geluk op grootmoeders wijze

De gemeentelijke preventieraad stelt het toneelstuk Geluk op grootmoeders wijze voor. Dit speelt zich af in een cafeetje. Een groepje bevriende senioren houdt er wekelijks hun bijeenkomst. Ook deze week... Op een ludieke manier brengen zij het thema geestelijke gezondheid naar voor. Aan de hand van allerhande tips pakken ze hun eigen geestelijke gezondheid aan. Hoe blijf je als senior Fit in je hoofd ?

Praktisch • toegang: gratis • duur: ongeveer 45 minuten • gespeeld door senioren en medioren van de Letterhoutemse toneelgroep

Deze gratis voorstelling is een must voor alle Kinrooise senioren want ze worden op een boeiende manier attent gemaakt op het belang van een goede geestelijke gezondheid.

13


zaterdag 22 april 2017 om 20u00

Back to the sixties met the Jerks en de Bonanzas

Praktisch • toegang: 14 euro • voorverkoop: 12 euro bij de dienst vrije tijd, cultuur@kinrooi.be, 089 30 08 42 • een avondje met covers van The Paladins, The Stray Cats, Eddie Cochran, Buddy Holly, Nancy Sinatra, Bobby Fuller Four, Elvis, The Clash, Soft Cell, Neil Sedaka, Cliff Richard, Paul Anka, Simon & Garfunkel, Roy Orbison, The Beatles, The Kinks, The Beach Boys, enz...

14

Tijdens deze avond is er een dresscode in De Stegel... Iedereen die in sixties-outfit komt, krijgt een gratis consumptie en kan op gepaste wijze Back to the sixties. The Jerks, het Belgisch-Limburgs blues ’n roll trio met Danny Ruttens, Raf Brebels en Luc Janssen is ontstaan uit Maaslandse grind en Kempische klei. Zij openen de avond met een mix van uptempo blues, rockabilly en rock ’n roll. Daarna is het aan de Bonanzas voor een chronologische tijdreis door The Swinging Sixties : de tijd van love, peace and understanding en vooral van uitstekende muziek. De vlucht start in 1960 en eindigt aan de voordeur van de seventies. Het wordt een soundtrack van jeugdherinneringen, bovendien voorzien van geprojecteerde beelden uit die tijd! Na de live-shows sluit Discobar The Wankers de avond af.


zaterdag 13 mei 2017 om 20u00

Storm Story stedelijke academie voor kunsten - Kinrooi

Een groep kamperende jongeren moet vluchten voor een hels onweer. Zij komen terecht in een vervallen kasteelkamer, waarvan de deuren enkel van buiten uit te openen zijn. Vluchten is dus uitgesloten. Algauw maken ze kennis met de griezelige wezens die het kasteel bevolken: een professor-vampier met een naam van 48 letters en diens eerste experimenten XX en XY, een hersenloos meisje dat graag verliefd wil zijn, een geflipte assistente en twee knechten die van zweepslagen houdt. Plannen worden gesmeed, ontsnappingspogingen mislukken. Maar... moeten ze eigenlijk wel ontsnappen? The Storm Story is geschreven door Louis Boonen en werd bewerkt door Anke Vrinssen. Het toneelstuk wordt gespeeld door de leerlingen woord M3 van Maaseik en Kinrooi onder leiding van Anke Vrinssen.

Praktisch • toegang: gratis • maximum 270 plaatsen • De 63-jarige Louis Boonen uit Peer schrijft al sinds zijn studententijd voor jeugd verenigingen en voor iedereen die leuke dingen op het podium wilde doen. In 1986 schreef hij Mama, ze wil niet!, zijn eerste volavondstuk. De toon was gezet en diverse stukken in allerhande genres volgden! Louis schreef daarnaast ook sketches voor de tv-shows van Jacques Vermeire.

15


dinsdag 16 mei 2017 om 20u00

Positief opvoeden Praktisch • toegang is gratis maar vooraf reserveren is wel verplicht: dat kan vanaf april via het e-loket op www.kinrooi.be of telefonisch bij ‘t Speel-nestje via 089 56 56 91.

• Rik Prenen werkt voor VCLB Limburg en is gastdocent aan de associatie KULeuven. Hij heeft jarenlange ervaring in oplossingsgericht begelei den van complexe en multi gestresseerde situaties. De link tussen theorie en praktijk is dus nooit veraf. Rik is mede-auteur van de boeken Praten met ouders en Van klacht naar kracht. Méér nog dan zich af te vragen hoe gezinnen in de put geraken, is hij geboeid door wat mensen op de been houdt en waaruit ze kracht putten.

16

Tijdens de Week van de opvoeding organiseert het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) een lezing over opvoeden. Er zijn ontzettend veel theorieën over hoe je een kind wel of niet moet opvoeden. Ook het internet puilt uit van websites hierover. Steeds meer aandacht gaat naar de aanpak van problemen en naar ongewenst gedrag. Tijdens deze infoavond zal er vooral gefocust worden op de dingen die wél goed lopen ! Hoe kan je op een warme, positieve manier voor je kind supporteren? Complimentjes geven en je kind fier op zichzelf laten zijn en zo de veerkracht van je kind stimuleren? Hoe kan je consequent en beslist reageren als er toch eens een hobbel in de weg komt? U komt het allemaal te weten tijdens deze boeiende lezing.


zaterdag 20 mei 2017 om 20u30

Schlagerparade met Laura Lynn, Mathias Lens, Yves Segers en de schlagershowband

De Schlagerparade was de meest succesvolle activiteit van het vorige seizoen: met 385 aanwezigen was GC De Stegel uitverkocht. Dat vraagt naar een tweede editie ! Yves Ik schreeuw het van de daken Segers - vorig jaar verwacht maar in extremis vervangen door Marianne Berger - zal dit jaar wél van de partij zijn. Mathias Lens is na het succesvol optreden van vorig jaar op verzoek opnieuw van de partij en hij brengt de koningin van de Vlaamse schlager mee: Laura Lynn. We hebben u geen duizendmaal belogen als we zeggen dat deze artiesten er samen met de Schlagershowband een niet te missen avond van zullen maken.

Praktisch • toegang: 20 euro • voorverkoop: 15 euro bij de dienst vrije tijd, cultuur@kinrooi.be, 089 30 08 42

Aangezien het vorig jaar uitverkocht was, wacht u best niet te lang met tickets te bestellen. 17


donderdag 20 oktober 2016 om 20u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: avontuur, biografie, drama • regie: Alejandro González Iñárritu • duur: 156 minuten • met: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson

18

the revenAnt

The Revenant is een meeslepende en intrigerende filmervaring, geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Het is een episch avontuur van één man over overleven en de buitengewone kracht van de menselijke geest. Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis wordt de legendarische avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap. Tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen en wordt hij verraden door zijn vertrouweling John Fitzgerald (Tom Hardy). Gedreven door zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie, moet Glass zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.


donderdag 3 november 2016 om 14u00

shaun het schaap

Shaun, het schaap werkt met zijn kudde op de Mossige Bodem boerderij van een bijziende boer wiens hond Bitzer even autoritair als klungelig is. Het is een gezapig leventje, maar op zekere dag wordt Shaun wakker met de bedenking dat het alleen maar uit verplichtingen en werken bestaat. Hij besluit een dagje vrij te nemen en de boer te verschalken. Dat lukt hem echter net iets té goed en hij verliest al snel alle controle over de situatie. Van het een komt het ander: de kudde dwaalt voor het eerst zó ver van de boerderij af, dat zij midden in de grote stad belandt! Maar hoe overleeft een schaap de stad? Hoe gaan zij voorkomen dat zij als schapen herkend worden en in de scherpe klauwen vallen van Trumper, de verschrikkelijke baas van het asiel? Het wordt rennen tegen honderd per uur, een dag vol onwaarschijnlijke en onmogelijke avonturen.

Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • regie: Mark Burton en Richard Starzak • duur: 85 minuten • genomineerd voor beste animatiefilm bij de Oscars en de Golden Globe Awards in 2016

19


zondag 6 november 2016 Studio Stegel

Film • regie: Tim Van Aelst • duur: 90 minuten • met: Matteo Simoni, Ben Segers, Ruth Beekmans, Bruno Vanden Broecke, Tom Van Dyck

20

safety first

In Safety First - The Movie slepen bewakingsagenten Dirk Porrez, Simon Smos Vos, Luc Turlinckx en Ingrid Porrez de job van hun leven in de wacht. Ze mogen de VIP van een van de beste muziekfestivals ter wereld bewaken. Daar doet Luc een schokkende ontdekking die de hele friendship in gevaar brengt. Discipline, Dedication & Friendship maar Safety First op Tomorrowland !


om 14u00 en om 17u00

the movie Praktisch • toegang: 7 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen • film niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar

eerste voorstelling • 13u30: deuren open • 14u00 - 15u30: film • 15u30 - 16u00: Matteo Simoni

tweede voorstelling • 16u15: deuren open • 16u30 - 17u00: Matteo Simoni • 17u00 - 18u30: film

Matteo Simoni (3 september 1987) is een Vlaamse theater- en tv-acteur. Hij studeerde aan de toneelafdeling van het Herman Teirlinck Instituut. In 2008 richtte hij mee het theatergezelschap FC Bergman op. Op televisie speelde hij reeds mee in diverse series. Na enkele bijrollen in Sara, Spoed, Happy Singles en Vermist, vertolkte hij één van de hoofdrollen in de serie LouisLouise en dit najaar in Callboys en natuurlijk Safety first, de serie én de film. Het is niet zijn eerste film want na Zot van A en Weekend aan Zee was hij in Marina ook al te zien als de jonge Rocco Granata. Kom langs voor een meet and greet met Matteo Simoni: Zie exacte timing dubbele voorstelling rechts !

Janey van Ierland

21


dinsdag 8 november 2016 om 14u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 6 euro per persoon inclusief koffie met vlaai geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: komedie • regie: Jan Verheyen • duur: 96 minuten • met: Johny Voners, Loes Van Den Heuvel, Jacques Vermeire, ...

22

FC DE KAMPIOENEN 2 JUBILEE GENERALE

Het verhaal van de tweede film begint waar dat van DDT ooit eindigde: in de gevangenis, waar hij werd opgesloten voor belastingsfraude. Op dat moment zijn de Kampioenen volop bezig met de voorbereiding van hun 25-jarig jubileum. Het belooft een groot feest te worden, maar daar zou met de terugkeer van DDT wel eens snel verandering in kunnen komen. Wanneer Xavier en Markske dan ook nog eens beslissen om oud-trainer Oscar Crucke, die als monnik in een tempel in Thailand verblijft, in het geheim terug te halen voor het feest… gaan de poppen pas echt aan het dansen.


donderdag 17 november 2016 om 20u00

BLACK

Studio Stegel

De vijftienjarige Mavela is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx. Ze wordt halsoverkop verliefd op de charismatische Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers. De twee jongeren worden brutaal gedwongen om te kiezen tussen trouw aan hun bende of de liefde voor elkaar. Een onmogelijke keuze... of niet?

Praktisch

Black is gebaseerd op de populaire boeken Black en Back van auteur Dirk Bracke. Doordrongen van de harde realiteit, verfilmen Adil El Arbi en Bilall Fallah met hun overdonderende visuele en auditieve stijl het tragische liefdesverhaal van twee jongeren die in de harde wereld der stadbendes - waar eer en trots primeren - vechten voor hun portie geluk. Een rauwe brok romantiek, op het ritme van de stadsbeats.

• genre: actie, drama

• toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film

• regie: Adil El Arbi en Bilall Fallah • duur: 95 minuten • met: Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaihi, Soufiane Chilah

23


dinsdag 13 december 2016 om 14u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 6 euro per persoon inclusief koffie met vlaai geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: drama

achter de wolken

Emma (Chris Lomme) en Gerard (Jo De Meyere) komen elkaar na meer dan 50 jaar weer tegen. Ooit waren ze geliefden, maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Vijftig jaar later vinden ze elkaar terug en worden opnieuw verliefd. Kan je aanknopen met wat je vijftig jaar eerder achterliet? Het verhaal van een overweldigende laatste liefde, beleefd met de intensiteit van de eerste.

• regie: Cecilia Verheyden • duur: 108 minuten • met: Chris Lomme, Jo De Meyere, Katelijne Verbeke, Charlotte De Bruyne

24

Achter De Wolken is het langspeelfilmdebuut van Cecilia Verheyden, gebaseerd op het theaterstuk van Michaël De Cock met in de hoofdrol twee van de meest fantastische acteurs die Vlaanderen ooit gekend heeft: Jo De Meyere en Chris Lomme.


donderdag 15 december 2016 om 20u00

bridge of spies

Studio Stegel

De Amerikaanse advocaat James B Donovan krijgt de opdracht om spion Rudolf Abel strafrechtelijk te verdedigen. Abel die een aantal jaar als schilder in de Verenigde Staten woonde, spioneerde daar in opdracht van de Sovjet-Unie.

Praktisch

Gedurende de rechtszaak en de gevangenisstraf van Rudolf Abel halen de Russen de Amerikaanse piloot Gary Powers neer tijdens een geheime missie. Hij wordt gevangen genomen en ook Frederic Pryor, een Amerikaan die in Berlijn studeert wordt opgepakt.

Film

Advocaat James B Donovan reist naar Oost-Berlijn om een ruil te regelen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

• toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen

• genre: drama, thriller • regie: Steven Spielberg • duur: 135 minuten • met: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, ...

25


dinsdag 27 december 2016 om 14u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: animatie • regie: Mike Thurmeier en Galen T. Chu • duur: 100 minuten • met de stemmen van: Wim Opbrouck, Kevin Janssens, Tania Van der Sanden, Jelle De Beule, ...

26

Ice age continental drift

Peaches - de dochter van Manny en Ellie - is al een puber, en gaat om met andere jongensmammoeten. Manny wil dat echter niet. Sid wordt verrast door zijn familie, uiteraard laten zij hem weer achter, behalve zijn knorrige oma: Granny. Nadat een compleet continent op drift is geslagen, raken onze helden gescheiden van de kudde. Om zichzelf te redden moeten Sid, Manny, Diego en de rest hun thuis verlaten en op een epische queeste op zoek naar een nieuw land. Scrat ontbreekt evenmin in het verhaal: die vindt deze keer een schatkaart die hem doet reizen naar de grootste nootjesschat in de geschiedenis.


dinsdag 10 januari 2017 om 14u00

son of saul

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau: Saul Ausländer is lid van het Sonderkommando, een geïsoleerde groep Joden die verplicht wordt de nazi’s te assisteren bij hun uitroeiingspraktijken. Terwijl hij er aan het werken is in een van de crematoria, ontdekt hij het lijk van een jongen in wie hij trekken van zijn zoon herkent. In het midden van de geplande revolte van het Sonderkommando beslist hij het onmogelijke te doen: het lichaam van de jongen van verbranding te redden en hem een echte eerbare begrafenis te geven... Na een succevolle passage op het filmfestival van Cannes in 2015 won Son of Saul in 2016 een Golden Globe en Academy award voor beste anderstalige film.

Studio Stegel

Praktisch • toegang: 6 euro per persoon inclusief koffie met vlaai geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: historisch drama • regie: László Nemes • duur: 107 minuten • met: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, ...

27


donderdag 19 januari 2017 om 20u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: thriller, actie • regie: Babak Najafi • duur: 99 minuten • met: Morgan Freeman, Gerard Butler, Aaron Eckhart

28

london has fallen

Geheim agent Mike Banning wordt opgeroepen om naar London te komen voor de begrafenis van de Engelse premier. Een terroristische organisatie is van plan een aanslag te plegen op alle aanwezige wereldleiders om daarna de wereld over te nemen. Mike moet samen met de president van de Verenigde Staten en een Engelse MI-6 agent alles uit de kast trekken om de terroristen te stoppen. Wat volgt is een spectaculaire achtervolging door de straten van London. Lukt het Mike om de wereld te redden?


dinsdag 14 februari 2017 om 14u00

mother’s day

Studio Stegel

Praktisch

We volgen de perikelen van een stel jonge moeders, oudere moeders en dochters op zoek naar hun moeders. Of juist niet zo hard op zoek... Filmmaker Garry Marshall presenteert voor deze film weer een all-star cast die we van hem gewend zijn: Jennifer Aniston als single mum Sandy, Britt Robertson als moederloze Kristin, Julia Roberts als teleshopping-koningin Miranda, Kate Hudson als de kinderloze Jesse, Jason Sudeikis als single dad Bradley en Timothy Olyphant als Henry, de ex van Sandy die nu iets heeft met de veel jongere Tina (Shay Mitchell).

• toegang: 6 euro per persoon inclusief koffie met vlaai geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: komedie • regie: Garry Marschall • duur: 118 minuten • met: Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts, Jason Sudeikis, Timothy Olyphant, Britt Robertson, Héctor Elizondo, Jack Whitehall, ...

29


donderdag 16 februari 2017 om 20u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: misdaad, drama, thriller • regie: Jodie Foster • duur: 98 minuten • met: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’ Connel, Dominic West, ...

30

money monster

Lee Gates is een bombastische aandelenverkoper die tijdens zijn tv-programma Money Monster wordt gegijzeld door een woedende, gewapende man. Laatstgenoemde is al z’n geld kwijtgeraakt door een advies van Gates en dreigt hem nu te vermoorden zodra de camera’s uitgaan. Terwijl de hele wereld toekijkt, probeert de presentator in leven te blijven en met behulp van de producente van de show tracht hij ook nog eens de waarheid achter enkele geldgerelateerde leugens te achterhalen.


donderdag 23 februari om 19u00

remember

Studio Stegel

Zev en zijn beste vriend Max sluiten een pact om hun resterende dagen te wijden aan het oplossen van onafgemaakte zaken: het opsporen en wraak nemen op de nazi-commandant die verantwoordelijk is voor het doden van hun families tijdens de oorlog.

Film

Wanneer Zev zijn geheugen begint te verliezen door Alzheimer en Max te zwak is om het verpleegtehuis te verlaten begint Zev aan een opmerkelijke reis om de vroegere beul te vinden, voordat het te laat is.

• met: Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, ...

• genre: drama, thriller • regie: Atom Egoyan • duur: 94 minuten

• Deze voorstelling is een activiteit van het praatcafé dementie en gratis voor alle geïnteresseerden. Vooraf in schrijven is niet nodig, gewoon naar de film komen! Let op: deze film begint al om 19u00.

31


donderdag 2 maart 2017 om 14u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: animatiefilm

huisdiergeheimen

Wat spoken huisdieren uit wanneer de baasjes van huis zijn? In The Secret Life of Pets - Huisdiergeheimen of soms ook vertaald naar Dierenmanieren - volgen wij de hilarische avonturen van de trouwe terriër Max, de slome kat Chloë, het snoezige dwergkeeshondje Gidget, mopshond en lady-killer Mel, de knorrige bastaard Duke, de onnozele cavia Norman en het schattige maar gestoorde konijntje Snowball.

• regie: Chris Renaud • duur: 91 minuten

32

• met de stemmen van Sven De Leijer (Max), Sebastien Dewaele (Duke), Eline De Munck (Gidget), Sean D’hondt (Buddy), Bart Cannaerts (Mel), ...

Speciaal voor het jonge publiek presenteert Studio Stegel de Vlaamse versie van deze film in de krokusvakantie.


dinsdag 14 maart 2017 om 14u00

concussion

Concussion vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu, een forensisch neuropatholoog die als eerste een neurodegeneratieve ziekte, bekend als CTE, wist te ontdekken. Hij deed dit bij voormalige NFL-spelers die deze hersenschade krijgen als gevolg van de herhaaldelijke klappen op hun hoofd.

Studio Stegel

Praktisch • toegang: 6 euro per persoon inclusief koffie met vlaai geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film

Wanneer hij dit naar buiten wil brengen en aantoonbaar wil maken, komt hij echter op gespannen voet te staan met de machtigste instellingen ter wereld.

• genre: drama • regie: Peter Landesman • duur: 123 minuten • met: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks – Dr. Cyril Wecht

33


donderdag 16 maart 2017 om 20u00 Studio Stegel

Praktisch • toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film • genre: oorlogsdrama • regie: Mel Gibson • duur: 100 minuten • met: Vince Vaughn, Andrew Garfield, ...

34

haksaw ridge

Haksaw Ridge is het waargebeurde verhaal van Desmond T. Doss, een Amerikaanse legerdokter die weigerde om zwaar gewonde patiënten te laten sterven. Doss kon niet tegen wapens en weigerde er een te dragen, laat staan te gebruiken. Hij was de eerste echte dienstweigeraar die een Congressional Medal of Honor kreeg. Dit was vanwege de risico’s die hij dagelijks nam om de levens van zijn kameraden te redden.


donderdag 6 april 2017 om 14u00

finding dory

Studio Stegel

In deze Disney-Pixar-film dartelt Dory vrolijk rond, samen met de oude bekenden Nemo en Marlin. Plots beseft Dory dat ook zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het trio vertrekt halsoverkop op een spannende reis vol avontuur naar het prestigieuze Marine Biology Institute of California, een aquarium en revalidatiecentrum.

Praktisch

Voor de zoektocht naar haar ouders roept het blauwe diepzeevisje de hulp in van drie van de meest gekke en intrigerende bewoners van het MBI: de chagrijnige octopus Hank, de witte dolfijn Bailey en Destiny, een bijziende walvishaai.

• genre: animatie, familie

• toegang: 3 euro per persoon geen voorverkoop geen vaste plaatsen Film

• regie: Andrew Stanton en Angus MacLane • duur: 97 minuten

Behendig navigeren Dory en haar vriendjes langs alle hoekjes en kantjes van het MBI. Zo ontdekken ze de magie en het geluk in hun vriendschappen en familie, maar ook in hun gebreken.

• met de stemmen van: Sien Eggers, Stany Crets, Karen Damen, Bent Van Looy, ...

35


Vorming 2016 - 2017 Hieronder vind je het overzicht van alle vormingen die georganiseerd worden in GC De Stegel. Een workshop is een vorming van ĂŠĂŠn moment. Als er meerdere lessen zijn, is het een cursus. Bij iedere cursus of workshop lees je hoe je je kan inschrijven maar check ook pagina 47 even voor de cursussen in samenwerking met Vormingplus Limburg.

36

p 37

Basiscursus kindergrime zaterdag 10 september

p 41

Tekenen voor beginners 1ste les dinsdag 7 februari

p 37

Kopen en verkopen via internet 1ste les dinsdag 20 september

p 42

Computerlessen senioren (gevorderden) 1ste les woensdag 1 maart

p 38

Foto maken, bewerken tot album 1ste les woensdag 21 september

p 43

Overstap naar Windows 10 1ste les woensdag 8 maart

p 38

Omgaan met verlies, verdriet, ... 1ste les maandag 3 oktober

p 43

Voedselallergie: wat nu? donderdag 23 maart

p 39

Je hond beter begrijpen woensdag 16 november

p 44

EHBO en reanimatie Rode Kruis dinsdag 18 april

p 39

Van natuurlijk tot smokey eyes 1ste les donderdag 24 november

p 44

Basiscursus fotografie 1ste les donderdag 20 april

p 40

Wondverzorging Rode Kruis dinsdag 29 november

p 45

iPad cafĂŠ dinsdag 25 april

p 40

Voedingstips voor diabetici donderdag 1 december

p 46

Computerlessen senioren (beginners) najaar 2017


workshop Basiscursus kindergrime Wil je het grimeren echt in de vingers krijgen? Dan is deze basiscursus een unieke kans. Je krijgt uitleg over de materialen en het correcte gebruik ervan in verband met hygiëne. Je oefent de basistechnieken zoals basislaag, kleurgebruik, lijnen en krullen. Je past dit toe in verschillende ontwerpen, bijvoorbeeld vlinder, tijger, prinses, …. Ook jouw eigen creatieve design mag zeker niet ontbreken. Tussendoor krijg je tips over het omgaan met kinderen tijdens het grimeren.

Praktisch • zaterdag 10 september 2016 van 10u00 tot 16u00 • 27 euro standaard tarief 15 euro minimum tarief • reinigingsdoekjes of een washandje en lunchpakket meebrengen • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 169307SA

cursus Kopen en verkopen via internet Via internet kan je heel wat koopjes doen: rechtstreeks bij de leverancier, groepsaankopen, veilingen, tweedehands,... We bespreken de mogelijkheden en risico’s. Bovendien bekijken we de verschillende manieren om je aankopen te betalen. We leggen de nadruk op de meest veilige betalingswijzen. Ook om spullen te verkopen kan het internet dienen. Maak iemand anders gelukkig met spullen die je niet meer gebruikt. We laten je kennis maken met de populairste verkoopwebsites. Tweedehands.be, Kapaza, Ebay, Hebbes,...

Praktisch • dinsdag 20 september en dinsdag 27 september 2016, telkens van 19u30 tot 22u00 • 10 euro (één tarief) • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 1611/138/sa

We tonen je hoe je de nodige informatie kan terugvinden op deze websites en hoe je spullen kan (ver)kopen. Hierbij geven we de nodige tips. 37


cursus Van foto maken, bewerken tot album Praktisch • woensdag 21 september, woensdag 28 september en woensdag 5 oktober 2016, telkens van 19u30 tot 22u00 • 15 euro (één tarief) • begeleiding: Jos Brouwers

Geen 24 of 36 kant-en-klare foto’s van een filmrolletje meer maar wel honderden digitale foto’s die je nooit meer bekijkt? Of toch wel? De digitale fotografie heeft veel veranderd én ook veel mogelijk gemaakt. In deze cursus leer je om foto’s te bewerken, om ze te sorteren en om ze te presenteren met een diashow. Je leert er ook een fotoboek van maken zodat ze toch nog mooi afgedrukt worden tot een mooie herinnering.

• info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be

cursus Omgaan met verlies, verdriet en ... Praktisch • maandag 3 oktober, maandag 10 oktober en maandag 17 oktober 2016, telkens van 19u30 tot 22u00 • 42 euro standaard tarief 21 euro minimum tarief • begeleiding: Lieve Jordens • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 1611/120/Sa

38

Verlies en rouw horen bij het leven. Een overlijden treft iedereen op een andere manier. Tijdens de drie samenkomsten van de cursus Omgaan met verlies, verdriet en verder leven bekijken we verschillende aspecten die met dit verlies te maken hebben. We zien dat rouw en verlies verandert doorheen de tijd en verschilt volgens de cultuur. We krijgen inzicht in het rouwproces en delen ervaringen. We vergelijken afscheid nemen vroeger en nu. We onderzoeken op welke manier herinneringen krachtbronnen kunnen zijn.


workshop Je hond beter leren begrijpen Dierengedragstherapeut Dany Grosemans maakt dankzij zijn jarenlange ervaring bij het oplossen van gedragsproblemen bij honden (en katten) duidelijk hoe verschillend honden zijn van mensen. Zo krijg je een beter inzicht hoe honden functioneren, waarom het soms misgaat en vooral... hoe problemen voorkomen kunnen worden! Is het probleemgedrag altijd de fout van de baas of alleen maar van de hond? Leer op één avond hoe je jezelf beter verstaanbaar kan maken voor je hond zodat je (weer) volop kan genieten van je viervoeter.

Praktisch • woensdag 16 november 2016 van 19u30 tot 22u00 • 9 euro standaard tarief 5 euro minimum tarief • begeleiding: Dany Grosemans • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 169212SA

cursus Van natuurlijk tot smokey eyes Een mooi en sprekend gelaat: daar droomt iedere vrouw van. Maar hoe begin je daar aan? In deze praktische cursus leren we wat er nodig is om je huid in optimale conditie te brengen. Vanuit deze basis brengen we een gepaste make-up aan. Daarbij staan enerzijds de natuurlijk ogende make-up en anderzijds de feestelijke make-up met smokey eyes centraal. Het maakt niet uit of je een jonge of ietwat rijpere huid hebt. Iedereen komt aan bod. Na twee sessies kan je met voldoende knowhow en zelfvertrouwen aan de slag.

Praktisch • donderdag 24 november en donderdag 1 december 2016, telkens van 19u30 tot 22u30 • 33 euro standaard tarief 19 euro minimum tarief • begeleiding: Sonja Gielen • spiegeltje en handdoek meebrengen • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 169111SA

39


workshop Wondverzorging Rode Kruis Praktisch • dinsdag 29 november 2016 van 19u30 tot 22u30 • gratis cursus • maximum 20 deelnemers • begeleiding: Anita Flipkens

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via deze opleiding leert het Rode Kruis je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je wat je moet doen als er iets gebeurt!

• inschrijven bij de dienst vrije tijd via mail naar cultuur@kinrooi.be of bel 089 30 08 42

workshop Voedingstips voor diabetici Praktisch • donderdag 1 december 2016 van 19u00 tot 22u00 • 17 euro standaard tarief 13 euro minimum tarief • begeleiding: Viviane Vaes • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 169146SA

40

Diabetes betekent medicatie nemen en je voedingsgewoonten aanpassen. Vooral dat laatste is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In deze interactieve infosessie krijg je eenvoudige, pasklare tips. We bekijken welke vervangproducten je kan gebruiken. We staan ook stil bij de, niet altijd even onschuldige, effecten van bepaalde producten. Thuis kan je meteen aan de slag. Deze cursus is interessant voor diabetici én hun tafelgenoten.


cursus Tekenen voor beginners Met deze cursus leer je op eenvoudige wijze tekenen. De klassiekers zoals stilleven en landschap komen aan bod. Maar er is ook ruimte om te experimenteren. We hanteren verschillende materialen: potlood, houtskool, krijtjes, en inkt. Je wordt uitgedaagd om je eigen manier van tekenen te ontdekken en je gaat met je eigen werken naar huis. We gaan met verschillende materialen aan de slag. Tijdens de eerste sessie graag volgende materialen meebrengen: • wit papier A4 (200 gr) • (kneed)gom • potlood HB • meetlat • houtskool • tekenplank Tijdens de volgende sessies heb je dit nog nodig: • krijtjes (wasco of pastelkrijtjes) • inkt • inktpen of rietpen • penseel nr 8 of 10 • bokaal • doek om penseel af te drogen

Praktisch • zes dinsdagen van19u30 tot 22u30 - dinsdag 7 februari 2017 - dinsdag 14 februari 2017 - dinsdag 21 februari 2017 - dinsdag 7 maart 2017 - dinsdag 14 maart 2017 - dinsdag 21 maart 2017 • 89 euro standaard tarief 47 euro minimum tarief • begeleiding: Hilde Heleven • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 179092SA

41


cursus Computerlessen voor Praktisch • tien woensdagen van13u00 tot 16u00 - woensdag 1 maart 2017 - woensdag 8 maart 2017 - woensdag 15 maart 2017 - woensdag 22 maart 2017 - woensdag 29 maart 2017 - woensdag 5 april 2017 - woensdag 12 april 2017 - woensdag 19 april 2017 - woensdag 26 april 2017 - woensdag 3 mei 2017 • 50 euro (één tarief, drankje tijdens pauze inbegrepen) • maximum 10 deelnemers • begeleiding: Marc Motmans • inschrijven kan bij de dienst zorg en ouderen in De Stegel (089 77 86 74) of in het Sociaal Huis (089 70 14 14)

42

gevorderde senioren De dienst zorg en ouderen organiseert ieder jaar initiatielessen computer voor senioren. Vanaf 1 maart 2017 zal de dienst voor de eerste keer ook computerlessen voor gevorderde senioren organiseren. Aan deze reeks van tien lessen kunnen enkel senioren deelnemen die de initiatielessen in het verleden volgden. Een parate kennis van PC-gebruik, mailen en surfen is dus nodig voor deze cursus. In het najaar - zie pagina 45 - is er ook een reeks initiatielessen voor senioren. Volgende zaken komen onder andere aan bod: bureelblad en apps, Windows 10 update, verkenner, hardware instaleren, programma’s installeren en verwijderen, configuratiescherm, veilig op het internet, kopen en verkopen op het internet, de internetwinkel, betalen op internet, Picasa, werken met een eID-kaartlezer, E-bankieren, back-up maken, social media, Google Earth en maps, Wi Fi, internet, enz... Voor iedere cursist is er een laptop en overzichtelijk cursusmateriaal voorzien.


cursus Overstap naar Windows 10 Drie jaar na de lancering van Windows 8 is het tijd voor een nieuw besturingssysteem. Windows 10 belooft veel goeds en combineert al het goede van Windows 7 en Windows 8. In deze vormingsreeks komen de veranderingen en mogelijkheden van Windows 10 aan bod. Zo komt het startmenu terug en is er een nieuw programma om te surfen op internet. Deze reeks is geschikt voor personen met een beetje computerervaring in Windows 8, 7, Vista of XP en die de overstap naar Windows 10 wagen. Het is dus niet geschikt voor computerleken. Het is ook niet geschikt voor tablets of smartphones.

Praktisch • vier woensdagen van 19u30 tot 22u00 - woensdag 8 maart 2017 - woensdag 15 maart 2017 - woensdag 22 maart 2017 - woensdag 29 maart 2017 • 20 euro (één tarief) • begeleiding: Jos Brouwers • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be

workshop Voedselallergie: wat nu ? Veertien allergenen zijn Europees erkend. Alle eetgelegenheden moeten je kunnen inlichten over de allergenen die in hun gerechten voorkomen. Welke zijn die allergenen? Wat zijn mogelijke gevolgen als je er niet nauwkeurig mee omspringt? Welke producten kan je gebruiken als vervanging? Tijdens deze demo ontdek je hoe je - ondanks je allergie - culinair kan genieten. We proeven ook enkele hartige en zoete hapjes.

Praktisch • donderdag 23 maart 2017 van 19u30 tot 22u30 • 17 euro standaard tarief 13 euro minimum tarief • begeleiding: Viviane Vaes • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 179094SA

43


workshop EHBO en reanimatie Rode Kruis Praktisch • dinsdag 18 april 2017 van 19u30 tot 22u30 • gratis cursus • maximum 20 deelnemers • begeleiding: Anita Flipkens • inschrijven bij de dienst vrije tijd via mail naar cultuur@kinrooi.be of bel 089 30 08 42

Leer helpen en volg een opleiding eerste hulp en reanimatie: het kan van levensbelang zijn. Het Rode Kruis is in Vlaanderen dé expert op het vlak van eerste hulp. Hun richtlijnen en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange expertise. Bovendien zijn de opleidingen erg praktijkgericht: je kan zelf EHBO oefenen, je leert over reanimatie en ook over de AED (automatische externe defribillator), het instrument dat onmisbaar is om bij een hartfalen bijstand te kunnen leveren voor de ziekenwagen arriveert. Omdat AED geen zin heeft zonder reanimeren, organiseert de gemeente deze gratis les. In Kinrooi staan 4 AED-toestellen: in GC De Stegel, sporthal De Dom, polyvalente zaal De Vroenhof en bij de Spaenjerd in Ophoven. Een vijfde toestel is verkrijgbaar voor verenigingen via de uitleendienst.

Basiscursus fotografie Praktisch • donderdag 20 april en donderdag 4 mei 2017 telkens van 19u30 tot 22u00 • 24 euro standaard tarief 16 euro minimum tarief • begeleiding: Vincent Tillieux • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be code = 179180SA

44

Je hebt een digitaal fototoestel maar er staan zoveel knoppen op waar je nog maar weinig of niets van begrijpt? En van het bladeren door de eindeloze digitale menu’s wordt je ook al niets wijzer? Dan is deze cursus echt iets voor jou! Je krijgt duidelijk inzicht in de basisbegrippen van fotografie zoals diafragma, sluitertijd, ISO, belichtingsmodi, bewegingsweergave, scherpstelling, scherptediepte, histogram, resolutie...


workshop iPad café De iPad van Apple is ongetwijfeld de bekendste tablet op de markt. Bovendien is het zeer eenvoudig te bedienen. In dit iPad café kan je ervaringen en tips uitwisselen met andere gebruikers en op die manier ook wat bijleren. Breng naast je iPad ook de oplader mee !

Praktisch • dinsdag 25 april 2017 van 19u30 tot 22u00 • 5 euro (één tarief)

• begeleiding: Jos Brouwers • info en inschrijven: zie pagina 47 en/of www.vormingplus.be

45


cursus Computerlessen senioren Praktisch • tien weken achter elkaar in het najaar van 2017, drie uur les op een vast moment, hoogstwaarschijnlijk op woensdag of vrijdag van 13u00 tot 16u00 • 50 euro (één tarief, drankje tijdens pauze inbegrepen) • maximum 10 deelnemers • begeleiding: Marc Motmans • inschrijven kan bij de dienst zorg en ouderen in De Stegel (089 77 86 74) of in het Sociaal Huis (089 70 14 14)

46

De dienst zorg en ouderen organiseert ieder jaar initiatielessen computer voor senioren. Er is - naargelang de vraag een lessenreeks in het najaar en in het voorjaar. De cursus van najaar 2016 was naar goede gewoonte al snel volgeboekt. Wacht dus niet te lang als u zich wil inschrijven voor de cursus van najaar 2017. Gedurende tien lessen worden de deelnemers helemaal wegwijs gemaakt met de computer. De eerste les starten ze met de basis van Windows 10. De muis, het toetsenbord, Windows verkenner, mappen maken, surfen, mailen met Outlook, ... : na de reeks van tien lessen zijn de deelnemers helemaal vertrouwd met de pc. Verder leren ze ook om tien leuke dingen te doen op de computer zoals onder andere een (bus) reis plannen, stamboomonderzoek, journaal en weerbericht kijken, de krant online lezen, enz... Voor iedere cursist is er een laptop en overzichtelijk cursusmateriaal voorzien. Als de eerstvolgende lessenreeks volzet is, kan u zich ook aanmelden voor de wachtlijst.


inschrijven voor vorming ? De gemeente en AGB Kinrooi werken net zoals vorig seizoen samen met Vormingplus Limburg om workshops en cursussen aan betaalbare prijzen aan te bieden in GC De Stegel. Daarom zijn er soms twee tarieven: het standaardtarief en het minimumtarief. Is het standaardtarief echt te hoog voor u? Heeft u een beperkt budget als werkzoekende, student of heeft u recht op de verhoogde tegemoetkoming bij ziektekosten? Dan betaalt u de minimumprijs. Hiervoor kunnen er eventueel bewijsstukken opgevraagd worden. Alle cursussen vinden plaats in GC De Stegel. Inschrijven voor de cursussen van Vorming Plus kan op twee manieren: - online of telefonisch via www.vormingplus.be of 011 56 01 00 - bij de dienst vrije tijd in De Stegel, via 089 30 08 42 of cultuur@kinrooi.be. Bij een inschrijving worden volgende gegevens gevraagd: - naam en voornaam - volledig adres - e-mailadres - geboortedatum - geboorteplaats - gekozen tarief Het overzicht van alle workshops en cursussen vindt u op pagina 36. Op de pagina’s daarna komt iedere cursus aan bod. Als het geen initiatief in samenwerking met Vormingplus betreft, is de werkwijze van de inschrijvingen zoals vermeld bij de cursus. 47


gemeenschapscentrum

De Stegel Coördinaten • Weertersteenweg 363 bus 1 3640 Kinrooi Info & reservatie • dienst vrije tijd 1ste verdieping GC De Stegel • tel: 089 30 08 42 • cultuur@kinrooi.be • www.kinrooi.be Techniek • technische dienst • tel: 0487 61 53 86 • roel.vanvlierden@kinrooi.be Theatercafé ‘t Fort • Weertersteenweg 363 bus 2 • tel: 089 39 00 04

Deze programmabrochure is een uitgave van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kinrooi en van het Autonoom Gemeentebedrijf Kinrooi © augustus 2016

GC De Stegel 2016-2017  

Programmabrochure van gemeenschapscentrum De Stegel (Weertersteenweg 363 te Kinrooi)

GC De Stegel 2016-2017  

Programmabrochure van gemeenschapscentrum De Stegel (Weertersteenweg 363 te Kinrooi)

Advertisement