Bons in Schijndel nr 2 2020

Page 1

NUMMER 12 ZOMER 2020

in Schijndel Kinderen

Een leven vol muziek

Leren van kinderen

Onderwaterliefde


Via een persoonlijk consult ga ik je helpen jouw afslankdoel te behalen! Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en samen gaan wij de uitdaging aan!

“Iedereen is zijn eigen persoonlijkheid en daar stemmen wij alles op af.” Mayke van den Oever en Mariska Rijken werken als verzorgende IG in Vivent Donkenhof in Den Dungen “Alle bewoners hebben een eigen persoonlijkheid, dus voor iedereen is de zorg anders.” Het team doet er alles aan om met de bewoners het beste uit de dag te halen. “Wij mogen veel beslissingen zelf nemen, zeker met betrekking tot belevingsgerichte zorg. En we krijgen volop mogelijkheden om ons verder te ontwikkelen. Zo maken we samen een echt thuis met en voor onze bewoners.”

Lees het verhaal van Mayke en Mariska en andere verhalen van onze medewerkers, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers op:

www.vivent.nl/verhalen Vivent biedt u de juiste zorg en behandeling, thuis en in onze woonzorgcentra. Zo haalt u altijd het beste uit uw dag.

088 - 163 70 00


Colofon B’ons in Schijndel is een gratis magazine, dat huis-aan-huis bezorgd wordt in de voormalige gemeente Schijndel. Het verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 8.500 exemplaren.

Inhoud Nummer 12, zomer 2020

FOTOGRAFIE

Gert-Jan Doms, Jan Forman, Manon Groenendaal, Rob Groenendaal TEKSTEN

Wendy van Lijssel, Marcel Bosmans OPMAAK

Jan en Jan Media DRUK

Van Helvoort Grafisch Bedrijf / Dutchprint

in Schijndel

ADVERTEREN IN DIT MAGAZINE?

Jan van de Vossenberg (06 27273810) of Jan Forman (06 25466716) bons@janenjanmedia.nl CORRESPONDENTIEADRES

B’ons in Schijndel Vliet 20, 5422 VV Gemert U kunt een beperkt aantal exemplaren ophalen bij een van de afhaalpunten: Jumbo Rooise Heide, Rooiseheide 5; ’t Spectrum, Steeg 9; Sint Barbara, Eerdsebaan 1A (Wijbosch); BP Tankstation Manders, Ericastraat 5; Plus Supermarkt, Hoofdstraat 121; Annahof, Eerdsebaan 3 (Wijbosch); Mgr Bekkershuis, Deken Baekersstraat 83; Tabaktief van Roessel, Hoofdstraat 95; BLZ Alfabet, Markt 13A; Bruna, Hoofdstraat 142 www.janenjanmedia.nl/ Niet ontvangen? bezorgklachten@janenjanmedia.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Heb je suggesties of ideeën voor kandidaten voor de B'ons? Laat het ons weten via bons@janenjanmedia.nl

6

Gildas Delaporte

9

Duikteam Schijndel

Beiaardier van Schijndel

Onderwaterliefde

14 Stichting Tim

Meer mogelijk voor zorgkinderen

Op de cover: Duikers starten met hun duik Foto: Rob Groenendaal

3

B’ons


www.marthavanhedel.nl

▲▲▲▲

Financieel (hypotheek) advies? ng tuinverlichti ppingen a rk e v terraso carports tuinhuisjes & londers &v schutttingen

Uw partner voor: Crossmediale communicatie

JAN EN JAN MEDIA

Zakelijke (online) teksten en foto’s

Specialist in tuinverlichting

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan Specialist in tuinverlichting Maatwerk in tuinhout 1000 modellen zijn opgesteld. langs voor In lichtadvies en een lichtplan. In onze showroom vindt u deKom grootste eigen werkplaats maken wij

collectie buitenverlichting voor huis & allerlei toepassingen van hout Maatwerk in tuinhout tuin waarvan 1000 modellen zijn voor in de tuin zoals schuttingen, - Uw bestaande hypotheek omzetten In eigen werkplaats maken allerlei toepassingen opgesteld. Kom langs voorwijlichtadvies tuinhuisjes, terrasoverkappingen vaneen hout voorde in deextreem tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, en lichtplan. en vlonders. naar lage rente? terrasoverkappingen en vlonders.

Uitgebreide informatie op onze site

collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

Wij zorgen voor de beste hypotheek bij de voordeligste financier. Uitgebreide informatie op onze site Berkdijk 14 Sint Michielsgestel Bel 073 - 513 12 00 WWW.TUINTOTAAL.NL 073 - 551 42 51 voor een kosteloze afspraak.

adviesburo

Drukwerk Huisstijl ontwerp

WWW.JANENJANMEDIA.NL

Weekblad de Brug

Schijndels Weekblad Weekblad de Brug de Rosbode

Uitgever van:

Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

- De beste hypotheek voorMaatwerk de aankoop van in tuinhout 073 - 551 42 51 uw (eerste) eigen woning? In onze showroom vindt u de grootste In eigen werkplaats maken wij

Specialist in tuinverlichting WWW.TUINTOTAAL.NL

Vliet 20 • Gemert • 0492-371112 verkoop@janenjanmedia.nl Jan vd Vossenberg 06-27273810 Jan Forman 06-25466716

de Streekwijzer Weekblad

Schijndels de Rosbode

Voor een nieuwe keuken of renovatie op maat

de Streekwijzer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

GemertsNieuwsblad Dakkapel op uw nieuwbouwwoning een dure optie? Niet bij ons!een dure optie? Dakkapel op uw nieuwbouwwoning Niet bij ons! GemertsNieuwsblad U bent van harte welkom om onze sfeer te proeven!

van der

Prefab dakkapellen specialist sinds 1992

van Uden

hypotheken & verzekeringen Graafsebaan 61, Rosmalen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

Een persoonlijke benadering voor een persoonlijke keuken

DUSSEN

Binnen een halve dag geplaatst Prefab dakkapellen specialist sindssinds 19921992 Prefab dakkapellen specialist 15 jaar garantie op dak en dakkapel Binneneen een halve geplaatst Binnen halve dagdag geplaatst Hoogwaardige 15 jaar garantie opkwaliteit dak en dakkapel 15 jaar garantie op dak en dakkapel Geheel naar eigen wens en smaak aan te passen Hoogwaardige kwaliteit Hoogwaardige kwaliteit Geheel naarVele eigen wens en smaak aan te passen opties beschikbaar Geheel naar eigen wens en smaak aan te passen Vele opties beschikbaar

Elke zaterda g

KIJKMIDDA Elke zaterdaG g van KI12 JK.00 M-1ID6.0 DA G

MAATKEUKENS 12.00va-1n6.00

Bezoek voor meer informatie onze website Vele opties Bezoek voor meer beschikbaar informatie onze website

0 0

Huisbergenweg 1 5249 JR Rosmalen 073-5033794

www.adviesburovanuden.nl -- info@vanudengroep.nl Bezoek voor meer informatie onze website www.vangrinsvendakkapellen.nl Overbeeke 21 5258 BL Berlicum 073 - 503 88 61 info@vanderdussenmaatkeukens.nl www.vanderdussenmaatkeukens.nl www.vangrinsvendakkapellen.nl

.. Persoonlyk, betrokken.em g oedelyk en vooral menselyk.

Voor een uitvaart op maat Ook als u elders verzekerd bent.

SCHIJNDEL E.O.

Koenen-Oel Uitvaartverzorging

WWW.KOENEN-OEL.NL

073 59 437 66

AFSCHEIDSHUIS SCHIJNDEL

Gasthuisstraat 31a | Schijndel

Dag en nacht bereikbaar


Meer is mogelijk

Heeft u vragen over zorg?

Elk nadeel heeft een voordeel. De coronacrisis beperkt onze bewegingsvrijheid. Een verre bestemming is nu een brug te ver. Dus is er alle ruimte om dicht bij huis op ontdekkingstocht te gaan. Dat roept herinneringen op. Alsof je het buurmeisje van vroeger na lange tijd weer ontmoet. Je was vergeten hoe leuk ze is. Het voelt vertrouwd, maar ook nieuw. Ze blijkt verrassende kanten te hebben, die je eerder nog niet opgevallen waren. En plots besef je dat je eerste liefde meer voor je betekent dan al die exotische vakantieliefdes in de jaren daarna. Thuis is waar het hart is. Bij ons in Schijndel hoor je tijdens de markt de klokken luiden en weet je waar de klepel hangt. Het spel is bekender dan de beiaardier. Gildas Delaporte musiceerde jarenlang in stilte, maar zijn bijdrage aan de muziek is te betekenisvol om verzwegen te worden. Maatschappelijke meerwaarde leveren, waarbij we nooit te oud of jong zijn om van elkaar te leren. Wat Laporte dreef is ook voor Stichting Tim een leidraad. Je bereikt meer als je denkt in mogelijkheden. Als er een ding is wat de huidige tijd bewijst is dat we samen meer kunnen dan we individueel voor mogelijk hadden gehouden. Dat schept vertrouwen en biedt perspectief. Verhalen die uit het leven gegrepen zijn, initiatieven die het leven ‘Bij Ons in Schijndel’ kleuren en weer een beetje mooier maken: B’ons omarmt ze graag. Heb je een uniek verhaal dat je wilt delen, ken je bijzondere mensen die aandacht in B’ons verdienen of een activiteit die wat meer in de schijnwerpers gezet mag worden? Neem dan gerust contact op met de redactie van B’ons Magazine: bons@janenjanmedia.nl.

Voor al uw vragen over onze zorg- en dienstverlening kunt u contact opnemen met ons cliëntservicebureau. De medewerkers zullen u deskundig informeren, zaken voor u regelen of u rechtstreeks verwijzen naar de juiste persoon binnen onze organisatie.

Cliëntservicebureau Schijndel Telefoon: 073 - 544 33 33 E-mail: csb.schijndel@laverhof.nl Het cliëntservicebureau is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Namens (B’)ons, Veel leesplezier! De volgende B'ons verschijnt in de week van 26 augustus

www.laverhof.nl

5

B’ons


RUBRIEK NAAM

Een Het coronavirus zette een inktzwarte streep door de interviewafspraak die in maart gepland stond met stadsbeiaardier Gildas Delaporte. Genoemde was al ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Met elkaar zou teruggeblikt worden op een leven vol muziek want Gildas deed veel meer dan alleen het carillon bespelen. Helaas overleed hij begin april, voordat een nieuwe ontmoeting kon plaatsvinden. Hij werd slechts 55 jaar oud. Daarom een postuum eerbetoon aan een musicus die tot nét voor zijn dood nog op het podium stond.

Ter nagedachtenis aan

Gildas Delaporte, beiaardier van Schijndel 6

B’ons

Gildas Delaporte werd in Frankrijk geboren en groeide op vlakbij de Cathédrale Saint-Bénigne. Het instrument fascineerde hem dusdanig dat hij als 12-jarige al zijn eerste beiaardlessen kreeg. Later studeerde hij zowel contrabas als de beiaard. Beide studies rondde hij in 1986 af met de medaille d’Or. In 1988 verhuisde hij naar Nederland waar hij aan de Nederlandse Beiaardschool een opleiding tot beiaardier volgde onder leiding van Bernard Winsemius en Arie Abbenes. Laatstgenoemde was in 1979 adviseur bij het tot stand komen en realiseren van het carillon in Schijndel. Naast beiaardlessen volgde Gildas ook contrabaslessen aan het conservatorium in Utrecht. In 1990 begon hij als contrabassist bij Het Brabants Orkest, later Philharmonie Zuidnederland.

Hij maakte klassieke muziek

toegankelijker voor kinderen


leven vol muziek Naast musiceren bij de Philharmonie Zuidnederland waren er ook andere uitdagingen op muzikaal terrein. Zo droeg Gildas bij aan educatieve projecten die als doel hadden om klassieke muziek voor kinderen toegankelijker te maken. Eigenhandig vervaardigde hij van elekticiteitsbuizen ongeveer honderd fluiten in diverse lengtes. Hij verdeelde ze in drie groepen met elk een eigen kleur. Op een teken van hem mocht één groep met dezelfde kleur fluiten blazen. Drie kleuren betekende drie verschillende akkoorden. Een drieklank! Deze vormden de basis voor een klassiek muziekstuk, waarbij hijzelf op viool de melodie speelde. Behalve beiaard en contrabas speelde Gildas namelijk ook viool, gitaar, piano en orgel.

Tijdens de weekmarkt was zijn spel te horen

Op 15 januari 1999 trad hij in dienst bij het Hertog Jan Centrum als beiaardier van Schijndel. Gildas speelde elke twee weken tijdens de weekmarkt op de beiaard in de toren van de Heilige Servatiuskerk. Zonder te weten wie er boven in de toren aan het spelen was, hebben velen waarschijnlijk tijdens een bezoek aan de weekmarkt op zaterdagmiddag zijn muzikale beiaardspel vanuit de toren gehoord. Behalve beiaardier in Schijndel was hij dat ook in Geldrop en verzorgde hij regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland.

MUZIEK

Beiaardconcerten in binnen- en

buitenland

Naast liefde voor muziek en zijn vrouw, was Gildas een gepassioneerd en kwalitatief goed fotograaf en hield hij van de Franse poëzie. Hij kende vele gedichten van buiten. Omdat hij het jammer vond dat oude poëzie van grote Frans dichters in de vergetelheid zouden raken maakte hij er chansons van. Iets waar hij zich vooral de laatste acht jaar van zijn leven op toelegde. Uiteindelijk dook hij samen met collega’s van de Philharmonie Zuidnederland de studio in om de liederen op te nemen. Samen met Bert van den Brink op accordeon en piano, zong hij een prachtige cd vol onder de titel

‘Muziek gaf hem

energie’

lichamelijke inspanning. Daarvoor had hij de energie niet meer. Wel bleef hij zoveel hij kon, samen met Bert, optreden met zijn chansons. Muziek gaf hem energie, daar veerde hij van op, dan vertoefde hij in een andere wereld ver weg van alle sores. Het laatste optreden van Gildas en Bert was een lunchconcert op 12 maart in de Azijnfabriek te ’s-Hertogenbosch. Gildas overleed op 7 april. Vanwege het coronavirus vond zijn uitvaartdienst in besloten kring plaats. Bij het verlaten van de kerk stonden er honderden mensen buiten om hem een laatste groet te brengen en ontving hij zijn laatste applaus.

‘Feuilles Volantes’. In juni 2017 kreeg hij de diagnose alvleesklierkanker. Na chemokuren en een operatie werd hij even genezen verklaard waarna hij zich nog anderhalf jaar heeft kunnen wijden aan het schrijven en het uitvoeren van zijn chansons. Halverwege 2019 werden er uitzaaiingen vastgesteld en was er geen kruid meer tegen de ziekte gewassen. Het beiaardspelen viel hem steeds zwaarder. Fysiek kon hij het niet meer aan. Behalve het beklimmen van de toren eiste het beiaardspelen ook een te zware

7

B’ons


Persoonlijk betrokken 24 uur per dag bereikbaar op: 073 - 503 63 24 Martha van Hedel: 06 - 53 72 85 34 Dyonne Mutsaers: 06 - 54 22 57 20 www.marthavanhedel.nl

▲▲▲▲

Financieel (hypotheek) advies? ng tuinverlichti ppingen a rk terrasove carports tuinhuisjes & londers &v schutttingen

Uw partner voor: Crossmediale communicatie

JAN EN JAN MEDIA

Zakelijke (online) teksten en foto’s

Specialist in tuinverlichting

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan Specialist in tuinverlichting Maatwerk in tuinhout 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan. In onze showroom vindt u de grootste In eigen werkplaats maken wij

collectie buitenverlichting voor huis & allerlei toepassingen van hout Maatwerk in tuinhout tuin waarvan 1000 modellen zijn voor in de tuin zoals schuttingen, Uw bestaande hypotheek omzetten In eigen werkplaats maken allerlei toepassingen opgesteld. Kom langs voorwijlichtadvies tuinhuisjes, terrasoverkappingen vaneen hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, en lichtplan. en naar de extreem lage rente?vlonders. terrasoverkappingen en vlonders.

Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

- De beste hypotheek voorMaatwerk de aankoop van in tuinhout 073 - 551 42 51 uwshowroom (eerste) eigen woning? In onze vindt u de grootste In eigen werkplaats maken wij

Specialist in tuinverlichting WWW.TUINTOTAAL.NL

collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

Wij zorgen voor de beste hypotheek bij de voordeligste financier. Uitgebreide informatie op onze site Berkdijk 14 Sint Michielsgestel Bel 073 513 12 00 WWW.TUINTOTAAL.NL 073 - 551 42 51 voor een kosteloze afspraak.

Huisstijl ontwerp

Weekblad de Brug

Schijndels Weekblad de Rosbode

Weekblad de Brug

Schijndels Weekbladde Streekwijzer de Rosbode

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

Voor een nieuwe keuken of renovatie op maat

de Streekwijzer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

GemertsNieuwsblad Dakkapel op uw nieuwbouwwoning een dure optie? Niet bij ons!een dure optie? Dakkapel op uw nieuwbouwwoning Niet bij ons! GemertsNieuwsblad

van Uden

hypotheken & verzekeringen Graafsebaan 61, Rosmalen

Drukwerk

WWW.JANENJANMEDIA.NL Uitgever van:

Uitgebreide informatie op onze site

adviesburo

Vliet 20 • Gemert • 0492-371112 verkoop@janenjanmedia.nl Jan vd Vossenberg 06-27273810 Jan Forman 06-25466716

Een persoonlijke benadering voor een persoonlijke keuken

U bent van harte welkom om onze sfeer te proeven!

van der

Prefab dakkapellen specialist sinds 1992

DUSSEN

Binnen een halve dag geplaatst Prefab specialist sindssinds 19921992 Prefabdakkapellen dakkapellen specialist 15 jaar garantie op dak en dakkapel Binneneen een halve geplaatst Binnen halve dagdag geplaatst Hoogwaardige kwaliteit 15 jaar jaargarantie garantie en dakkapel 15 op op dakdak en dakkapel Geheel naar eigen wens en smaak aan te passen Hoogwaardige kwaliteit Hoogwaardige kwaliteit Geheel naarVele eigen wens en smaak aan te passen opties beschikbaar Geheel naar eigen enbeschikbaar smaak aan te passen Vele wens opties

Elke zaterda g

KIJKMID DA Elke zaterdaG van g KI12 M-1ID6.0 JK.00 DA 0G

MAATKEUKENS 12.00va-1n6.0

Bezoek voor meer informatie onze website Vele opties Bezoek voor meer beschikbaar informatie onze website

-16.00

Huisbergenweg 1

www.adviesburovanuden.nl -- info@vanudengroep.nl 5249 JR 8 Overbeeke www.vangrinsvendakkapellen.nl 21 5258 BL Berlicum 073 - 503 88 61 info@vanderdussenmaatkeukens.nl www.vanderdussenmaatkeukens.nl Rosmalen B’ons

Bezoek voor meer informatie onze website

www.vangrinsvendakkapellen.nl

073-5033794


Onderwaterliefde

“Geen lawaai en geen stress. Het is ontzettend relaxt onder water. Je komt er tot rust. Je bent met je buddy en hoort alleen de belletjes van je lucht en je ademhaling. Meer niet. Het is zorgeloos rondkijken en genieten van de onderwaterwereld. Ook in Nederland is die heel mooi.” Aldus voorzitter Brenda Hanff van Aarle van Duikteam Schijndel. Wat in de wintermaanden geleerd en geoefend wordt in het plaatselijke binnenbad, wordt in het voorjaar en de zomer buiten in de praktijk gebracht.

Halfweg de jaren tachtig werd Duikteam Schijndel opgericht. Een gezellige vereniging waar jongeren vanaf negen jaar kunnen leren snorkelen om, vanaf veertien jaar te kunnen starten met een duikopleiding. Goed kunnen zwemmen is uiteraard een voorwaarde. Anders dan bij duiken is om te snorkelen niet veel meer nodig dan een snorkel, duikbril en zwemvliezen. Onder leiding van door de Nederlandse Watersport Bond (NOB) gecertificeerde instructeurs van de vereniging wordt jongeren in vier jaar tijd alle technieken bijgebracht. “In het laatste jaar leer je al een beetje duiken en ga je met perslucht en een fles het water in”, vertelt Brenda.

DUIKTEAM

Daarmee doelt ze op het binnenwater van plaatselijk zwembad De Molen Hey. Voor volwassenen is overigens ook een zesweekse snorkelopleiding waarin hen alle basistechnieken worden bijgebracht. Dit zodat zij bijvoorbeeld op vakantie kunnen genieten van de onderwaterwereld.

’ Geen lawaai, geen stress’ Ook Brenda begon ooit met snorkelen en stroomde, om maar eens in termen te blijven, door naar het duiken. Dat doet ze al vanaf 1999. Wie wil leren duiken hoeft niet per se eerst een aparte opleiding

9

B’ons


snorkelen te volgen. Het zijn twee individuele opleidingen die normaalgesproken in het najaar starten. Halverwege het seizoen aansluiten is niet mogelijk. Mensen die eerder doken en een opleiding volgden en nu hun hobby weer op willen pakken of die een opleiding af willen maken of hun vaardigheden verder willen verbeteren zijn van harte welkom. Ook deze trainingen verzorgd door ervaren leden die bij het NOB een opleiding tot instructeur hebben gevolgd. Bij het snorkelen is ruimte tot maximaal tien nieuwe leden. Voor de duikopleiding is er ruimte voor maximaal zes nieuwe leden.

10

B’ons

Een complete uitrusting is niet meteen nodig. “Nieuwe leden moeten zelf zorgen voor een basisuitrusting dus zwemvliezen, snorkel en duikbril. Het overige -zoals de duikfles, het eraan gekoppelde vest en de mondautomaat- kan geleend worden van de club. Als je na het eerste jaar besluit om door te gaan is het wel de bedoeling dat je zelf een uitrusting aanschaft”, verduidelijkt Brenda.

Ervaren

instructeurs

Zowel ervaren als beginnende duikers dienen een medische verklaring te hebben die is afgegeven door een sportarts. “Je hart en je longen moeten goed zijn en er is een aantal ziektes waarbij duiken geen goed idee is. Om problemen en teleurstelling te voorkomen en duidelijk te hebben dat het verantwoord is om de sport te beoefenen moet deze verklaring er zijn voor aanvang van de duikopleiding. Het is echter ook zo dat ervaren duikers jonger dan 50 jaar oud, elke drie jaar gekeurd worden en mensen die ouder zijn moeten dit jaarlijks”, legt Brenda uit. Duikteam Schijndel heeft een eigen sportarts die bij aanvang van het seizoen deze keuring verzorgt.


DUIKTEAM

Een eigen sportarts verzorgt de medische keuring Met het certificaat in handen kan begonnen worden aan het 1-ster duikbrevet. “Het seizoen start in het binnenbad. Trainingen zijn bij voorkeur één op één of één op twee. Dat laatste kan wel in het binnenbad maar niet in buitenwater. Buitenwater oefeningen beginnen omstreeks april en zijn altijd één op één. Ook ervaren duikers gaan nooit alleen het water in. Duiken doe je samen”, aldus Brenda. Naast

praktijklessen zijn er theorielessen. “Om te kunnen duiken heb je bepaalde basiskennis nodig. Deze theorielessen moet je thuis voorbereiden en worden op de club verder behandeld. Er zijn geen toetsen of examens, maar je instructeur ervaart echt wel of je ermee bezig bent geweest”, aldus Brenda. Het is ook degene die je begeleidt en op het einde van het seizoen bepaalt of je voldoende ervaring hebt om het 1-ster duikbrevet en het erbij horende pasje in ontvangst te nemen. Laatstgenoemde is belangrijk want: “Met dat pasje kan je over de hele wereld duiken”, vertelt Brenda om toe

te voegen: “Met 1 ster zit er wel een limiet aan de diepte waarop je mag duiken. Je kunt er echter voor kiezen om door te gaan voor het 2-ster en tot slot 3-ster duikbrevet. Bij elke opleiding wordt je kennis en kunde verder ontwikkeld zoals duiken in getijdenwater (met eb en vloed), nachtduiken, maar ook het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties, decompressie, het begeleiden van duikers (bij het 3-ster duikbrevet) en nog veel meer.”

’Duiken doe je samen’ 11

B’ons


DUIKTEAM

Hoewel duiken vaak geassocieerd wordt met warme stranden in exotische oorden en een blauwe zee waarin prachtige felgekleurde vissen tussen het koraal ronddartelen, is volgens Brenda ook het onderwaterleven in Nederland prachtig. “Er zijn regionaal en landelijk hele mooie plassen. We trainen wekelijks bij De Meerse Plas of we rijden naar De Heuvels in Bergharen. Dat is weer wat dieper. Het is echter ook heel mooi bij De Langspier in Boxtel. Daar is zelfs een complete onderwater route gemaakt en zijn zaken op de bodem gezet waar in verloop van tijd van alles tegenaan is gegroeid. In elk water zit leven. Dat is echt heel mooi om te zien”, aldus Brenda enthousiast.

‘De onderwaterwereld is ook in Nederland prachtig’ Duikteam Schijndel traint het hele jaar met de vereniging, maar leden spreken ook onderling af voor plezierduiken op zondag en zelfs duikvakanties met elkaar. Ook het gezin wordt betrokken: “Twee keer per jaar gaan we een weekend weg met de vereniging en mag het hele gezin mee. Natuurlijk maken we dan ook een duik, maar dan is het ook tijd voor een barbecue, een drankje en spelletjes”, aldus Brenda. Na het behalen van het 3-ster duikbrevet hoeft het lidmaatschap niet opgegeven te worden en de meesten doen dit ook niet. Sterker nog. Er is een grote groep die al tientallen jaren lid zijn. Ook Brenda peinst er niet over af te haken. Ze lacht: “Duiken geeft rust. Je steekt je hoofd onder water en hebt van alles wat erboven gaande is geen last meer.” Meer info: www.duikteamschijndel.nl

12

B’ons


ADVERTORIAL ADVERTORIAL

staat klaar,

“De koffie maar we zetten ook thee”

HEESWIJK-DINTHER - Ze kennen hun klanten en vice versa en met degene die ze niet kennen, maken ze heel graag kennis om hen in een persoonlijk gesprek goed te informeren, adviseren, bemiddelen en wegwijs te maken in het woud van verzekeringen, bankzaken en hypotheken. Dat is kort samengevat wat ze doen en de werkwijze van Van Grunsven Haerkens Assurantiën aan de Hoofdstraat 100A in Heeswijk-Dinther. “De deur is open. De koffie staat klaar, maar we zetten ook thee”, lacht eigenaar Peter van Grunsven. D OOR W E N DY VAN L IJ SSE L

Van Grunsven Haerkens Assurantiën telt een adres aan de Julianastraat 12 in Middelrode, maar het centrale middelpunt van alles waar eigenaar/directeur Peter van Grunsven en zijn medewerkers actief zijn, is toch vanuit het prachtige pand aan de Hoofdstraat 100A in Heeswijk-Dinther. Oprichter Willem Haerkens begon in 1971 vanuit huis met verzekeringen en verbreedde zijn kennis, kunde, vakgebied en klantenkring door de jaren heen. Laatstgenoemde lag

vooral aan de persoonlijke benadering waar Van Grunsven Haerkens Assurantiën anno 2020 nog steeds patent op heeft. Sterker nog. Hoewel ook zij, niet meer zonder het digitale tijdperk kunnen en willen en adequaat invoegden in de moderne tijd, is het principe van één op één contact en de ‘ouderwetse’ service de handvaten en wijze waarop gewerkt wordt. Daarom geen online afspraken of telefonisch bandje maar, zoals Peter lachend meldt; “De deur is altijd open. De koffie staat klaar, maar we zetten ook thee”. Dan serieus:

Voor verzekeringen, bankzaken en

hypotheken

“We ontvangen iedereen, zowel bestaande als nieuwe klanten, in een gastvrije sfeer waarin ze alles vertrouwelijk bij ons neer kunnen leggen waarna we de tijd nemen om hen te informeren, adviseren en wegwijs te maken.” Naast Peter die financieel adviseur verzekeringen en bankzaken is, zijn er nog enkele medewerkers met hun eigen specialiteiten op gebied van bank- en verzekeringen, hypotheken en levensverzekeringen. Alle vaardigheden op vakgebied in één kantoor. “Het draait bij ons om het geven van financiële rust op allerlei vlakken. Daarin zijn we gespecialiseerd”, stelt Peter en voegt toe: “Ook wij zoeken uit wat het beste is voor een klant en gaan zaken langs elkaar neer leggen en vergelijken”, verduidelijkt Peter om te besluiten: “Maar dat doen we niet op afstand. Dat doen we in overleg één op één.” Dan met een knipoog. “Wij houden niet van flirten. Wij zetten altijd in op een lange termijn relatie.” www.vangrunsvenhaerkens.nl

13 13

B’ons

Van Grunsven Haerkens Assurantiën ❘ Hoofdstraat 100A Heeswijk-Dinther ❘ 0413-291980 ❘ www.vangrunsvenhaerkens.nl

B’ons


STICHTING TIM

Meer mogelijk

voor zorgkinderen

Schijndelse Stichting TIM stimuleert met succes ontwikkeling Ze haalden de onderste steen naar boven. Zwommen onvermoeibaar tegen de stroom in. Om een plek te realiseren waar hun meervoudig beperkte zoon Tim met 1 op 1-begeleiding en door contact met leeftijdsgenoten, zich optimaal zou kunnen ontwikkelen.

14

B’ons

In 2014 opende Stichting TIM, -dat staat tevens voor Thuis In de Maatschappij- een eigen ruimte binnen Educatief Basiscentrum Icarus. Dat zijn ouders hun hart en gevoel volgden bleek een goede zet en niet alleen voor Tim. Intussen zijn er meerdere lokalen en wekelijks zes kinderen en blijkt de manier van werken dusdanig succesvol dat er zelfs kinderen doorstromen naar het reguliere onderwijs.

‘Hart volgen was een goede zet’ Tim werd veel te vroeg geboren, vocht voor zijn leven en bleek uiteindelijk meervoudig beperkt. Het behoeft geen lang verhaal dat het verdriet en de zorgen groot waren. Ook de medische molen waarin Tim belandde kostte hem en zijn ouders veel energie.


Zijn beperkingen zorgden ervoor dat Astrid Meulenbroek en Rob van Geffen tot zijn vijfde levensjaar nauwelijks contact met hun zoon kregen. Dolfijntherapie bleek het keerpunt. Hoewel zeer intensief bracht het aan het licht dat Tim, mits hij op de juiste manier 1 op 1-begeleid werd, meer in zijn mars had. Veel meer zelfs. Ondanks alle goed bedoelde meningen en adviezen van artsen, therapeuten en instanties besloten zijn ouders daarom te stoppen met de dagbesteding waar Tim tot dat moment naartoe ging. Ze regelden professionele zorgkrachten thuis die hem 1 op 1 met veel geduld en rust, in een prikkelvrije omgeving begeleidden en stimuleerden. Het resultaat was overweldigend. Beetje bij beetje zagen zijn ouders Tim opbloeien. Niet alleen leerde hij lopen en zelfs trampolinespringen, met behulp van een iPad leerde Tim en zijn ouders met elkaar communiceren en kregen zij eindelijk wel écht contact. Ondertussen werd nagedacht over een vervolgtraject.

‘Tim leerde lopen en contact leggen’ Dat vervolgtraject kwam er nadat Astrid op enig moment kennis maakte met Klas op Wielen. Zij besloot het initiatief naar Schijndel te halen. Samengevat komt het erop neer dat daarbij zorg en ontwikkelingsstimulatie geboden wordt aan kinderen met ernstige meervoudige beperkingen binnen de context van een gewone basisschool. Ondanks eigen ruimtes en begeleiding is er

Huisstijl drukwerk Huisstijl drukwerk Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Binnen& Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Binnen& Buitenreclame Promotie drukwerk Binnen& Promotie drukwerk Buitenreclame Binnen& Buitenreclame Stickers& BinnenBuitenreclame BinnenStickers& Buitenreclame Stickers Horeca drukwerk Buitenreclame Stickers Horeca drukwerk Stickers Horeca drukwerk Stickers Horeca drukwerk Wij laten uw grafische ideeën Horeca drukwerk Horeca drukwerk Wij laten uw grafische ideeën werkelijkheid worden Wij werkelijkheid laten uw grafische ideeën worden Wij werkelijkheid laten uw grafische ideeën worden helvoortideeën Wij werkelijkheid laten van uw grafische worden BV bedrijf Wij laten Grafisch uw grafische van helvoortideeën werkelijkheid worden Grafisch bedrijf van helvoort werkelijkheid worden BV Grafisch bedrijf BV van helvoort Grafisch bedrijf BV van helvoort Grafisch bedrijf BV van helvoort Grafisch bedrijf BV

.nl .nl Vliet 24, 5422 VV Gemert.nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 .nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 .nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 .nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 Tel. 0492 37 11 37


STICHTING TIM

Meer mogelijk

op gezette tijden contact met leeftijdsgenoten. Zorgkinderen worden uitgedaagd door wat zij zien en horen van leeftijdsgenoten en die leren op hun beurt omgaan met kinderen met een beperking. Beiden leren van elkaar. Het hele verhaal was natuurlijk niet van de ene op de andere dag geregeld, maar met veel hulp werd in 2014 het eerste lokaal van Stichting TIM bij Educatief Basiscentrum Icarus geopend. “Om te beginnen is deze plek speciaal voor Tim gerealiseerd. Een plek waar hij zich, uitgedaagd door de omgeving en kinderen, nog meer zou ontwikkelen. Onze doelstelling was niet om het groter te maken. Al is dat wel gebeurd”, vertellen teamleidster Silvia Vogels en oprichtster Astrid Meulenbroek opgewekt.

‘Kinderen voor kinderen’ 16

B’ons

Er werd namelijk al snel ruimte gemaakt voor nog een kind. Ook dit jongetje was vanwege zijn beperkingen uit de leerplicht ontheven. Na vier jaar intensieve begeleiding is hij doorgestroomd naar het reguliere onderwijs. Het is niet de enige successtory want naast hem was er nóg een kind dat inmiddels Stichting TIM verruilde voor een plekje op het gewone basisonderwijs. Ook is er goede hoop voor een jong kind dat momenteel bij Stichting TIM is en nu al laat zien, dat er nog heel veel groei in ontwikkeling mogelijk is. Natuurlijk gaan deze succesverhalen niet voor alle kinderen op. Het is niet zo dat met de juiste begeleiding en maatregelen elk kind met beperkingen, door kan stromen om volwaardig mee te draaien met leeftijdsgenoten. Het is niet voor alle kinderen een realistisch doel om weer terug te gaan naar het

onderwijs, maar als de mogelijkheid zich voordoet dan grijpen we die kans aan. Het geeft echter wel te denken. De verhalen laten in ieder geval zien dat de methode werkt. Kinderen waarvan eerder gedacht werd dat zij iets nooit zouden leren blijken dat soms, dus echt niet altijd, met de juiste zorg en aandacht wel degelijk te kunnen. Iets wat Silvia en Astrid toeschrijven aan zowel de manier van werken, het veelvuldige en zorgvuldige contact met ouders en verzorgers:“Wij zien mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.”

‘Zoeken naar de beste match’ Ook Stichting TIM groeide. Niet eens met opzet. Inmiddels zijn er meerdere kleurrijk ingerichte lokalen, wekelijks zes kinderen,


voor zorgkinderen

STICHTING TIM

gekwalificeerde begeleiders en een aantal studenten. In overleg met ouders wordt per kind gekeken waar ‘winst’ te behalen valt en een programma op maat samengesteld. Dit varieert van het leren om een boterham te beleggen, boodschappen doen en meer. Daarbij is ook het contact met kinderen van de inpandige basisscholen van essentieel belang. “In overleg met docenten van De Kring en De Beemd hebben leerlingen zich aan mogen melden om contact te hebben met één van onze kinderen. Leerlingen geven aan waar hun interesses liggen. Vervolgens kijken wij welk kind daar dan het beste bij past. Aansluitend komen ze bij elkaar om samen iets te ondernemen. Dat varieert van een boekje lezen tot knutselen, puzzelen of een spelletje spelen. Uiteraard wordt bekeken of kinderen een klik hebben met elkaar. Het zijn elke keer dezelfde leerlingen. De ervaring laat zien dat zo gaandeweg een vriendschapsband ontstaat. Leerlingen leren veel van het omgaan met onze kinderen en zij worden door hun aanwezigheid

alerter. Per kind wordt heel goed gekeken wat wel of niet werkt. Zo nemen de kansen op ontwikkeling toe”, leggen Silvia en Astrid uit.

Per kind kijken wat werkt Zoals gemeld zijn er intussen succesverhalen van kinderen die dankzij Stichting TIM doorstroomden, maar er zijn ook kinderen die er net als de inmiddels 14-jarige Tim blijven. Zij staan daarbij niet stil en blijven niet jong en klein, maar groeien en worden ouder. Silvia en Astrid resoluut: “Als kinderen ouder worden ontstaat vanzelf ook behoefte aan andere dingen. Het past niet in onze visie om onze deuren dan op een bepaald moment voor hen te sluiten. We zijn doende om dat vraagstuk in kaart te brengen en daar oplossingen voor te vinden.” Omdat al eerder de onderste steen naar boven werd gehaald en er in mogelijkheden wordt gedacht, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Ook met alle informatie is het lastig om

Stichting TIM in een hokje te plaatsen. Dat kunnen betrokkenen niet eens zelf. “We geven geen onderwijs, maar eigenlijk zijn we ook geen dagopvang of dagbesteding want we doen meer. We vallen een beetje tussen wal en schip.” . Meer info: www.stichtingtim.nl.

17

B’onsADVERTORIAL

Specialistische

vrouwvriendelijke

zorg bij Karmenta

SCHIJNDEL – Een jaar geleden openden de deuren van Zelfstandig Behandel Centrum Karmenta aan de Steeg 6 in Schijndel. Een laagdrempelige kliniek zonder wachttijden voor specialistische zorg voor vrouwen die er zowel met als zonder verwijzing van de huisarts welkom zijn voor vragen, advies, klachten en behandelingen rondom de menstruatie, overgang, anticonceptie, bekkenbodem maar ook cosmetische gynaecologie en seksuologie. DOOR W E N DY VAN L IJ SSE L

Liesanne Bouwma is medisch specialist gynaecoloog en verloskunde met als aandachtsgebieden urineverlies, verzakkingen en overgangsklachten en seksuologie. Laatstgenoemde loopt daarbij als een rode draad door eerstgenoemde drie punten. Bouwma is ervaren en kundig. Ze vindt het uitermate belangrijk dat er echt tijd en aandacht genomen wordt om dames met vragen, klachten of problemen rondom de menstruatie, overgang, anticonceptie, bekkenbodem maar ook cosmetische gynaecologie en seksuologie op een goede en prettig manier bij te staan. In 2019 opende op haar initiatief Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) Karmenta. Een kleinschalige kliniek waarin een team van specialisten werkzaam is met elk ook hun eigen aandachtsgebieden. Van een seksuoloog, tot een

overgangsconsulente maar ook een bekkenbodemfysiotherapeut. “Ontdaan van de grootschaligheid en hectiek van een (groot) ziekenhuis bieden we patiënt- en vrouwvriendelijke specialistische zorg”, vertelt Liesanne. Aan de opening van Karmenta in maart 2019 ging een flinke voorbereiding vooraf en een zoektocht naar een geschikte locatie. Het mooie pand aan De Steeg in Schijndel voldeed in alle opzichten in waar ze naar op zoek was. “Naast specialisten in diverse vakgebieden en tijd voor patiëntvriendelijke en laagdrempelige zorg hebben we de beschikking over professionele faciliteiten zoals twee operatiekamers. We hebben alles in huis zodat ook voor een operatieve

ingreep niemand elders hoeft. Omdat we geen wachttijden hebben hoeft daarbij geen maanden gewacht te worden”, stelt ze. Het pand is sfeervol ingericht en straalt rust en ruimte uit. Iets wat zeker bijdraagt aan de drempel die een enkeling toch moet nemen voor een consult. Er is soms namelijk sprake van gêne. Bouwma benadrukt dat niemand de eerste is met ongeacht wat en dat schaamte volstrekt overbodig is. Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht en dat doet zij door vragen, klachten en/of problemen serieus te nemen en in goed overleg aan te pakken. Bouwma vrolijk: “Karmenta is een prettig, toegankelijk alternatief voor een ziekenhuis. We hebben geen wachtlijst, we maken tijd en gaan echt in gesprek waarbij er meegedacht mag worden”, om toe te voegen. “En daarbij is de medisch specialistische zorg bij Karmenta niet duurder dan in een ziekenhuis.” Voor het maken van een afspraak bij Karmenta is voor verzekerde zorg een verwijzing van de huisarts nodig. Er kan echter ook rechtstreeks een afspraak gemaakt worden. Voor informatie over alle behandelingen en meer of het maken van een afspraak: www.karmenta.nl

19

B’ons


Een

nieuwe keuken

,

een nieuwe badkamer? Tibosch helpt je graag! • In onze showroom vind je volop inspiratie en een ruim aanbod. • Onze ervaren en deskundige medewerkers helpen met advies op maat. • Tibosch zorgt bovendien voor een complete plaatsing en verbouwing.

Badkamers en Tegels

Nieuw sanitair en een nieuwe keuken gaan vaak samen met een fikse verbouwing. Tibosch helpt je door die hectiek heen. Met een nauwkeurige planning en betrouwbare professionals.

De voordelen op een rij: 1. Geen zorgen - Tibosch zorgt ook voor de verbouwing, in samenwerking met diverse professionals. 2. Op maat - Elk huis, elke keuken, elke badkamer, is anders. Maatwerk is het keurmerk van Tibosch. 3. Betaalbaar design - Mooi maatwerk van hoge kwaliteit hoeft niet duur te zijn.

Badkamerkasten, kantoormeubelen, wasunits, slaapkamerkasten, wandmeubelen en ander timmerwerk, Tibosch maakt het op maat en plaatst alles nauwgezet. Milrooijseweg 55 • 5258 KG Berlicum T. 073 - 503 23 31 • www.tibosch.nl

Maandag gesloten Dinsdag t/m donderdag van 09.00u. tot 17.30u. Vrijdag 09.00u. tot 20.00u. Zaterdag 10.00u. tot 16.00u. ‘s Avonds op afspraak