B'Ons magazine nummer 3 2020

Page 1

NUMMER 13 NAJAAR 2020

in Schijndel

RenĂŠ kan

niet zonder muziek

Starlight schittert

Bewust Agrarisch


“We kijken vooral naar de dingen die wél lukken” Franka Voortwist-van Hal zorgt met haar man en zus voor haar ouders, die nog samen thuis wonen “Je staat er niet bij stil, maar met een rollator worden veel handelingen lastig. Maar we kijken vooral naar de dingen die nog wel lukken en halen daar voldoening uit.” Het thuiszorgteam van Vivent zorgt voor structuur, een sociaal moment en extra contact. “Heel belangrijk, als je wereldje kleiner wordt en je steeds meer aan huis gebonden bent.” Ze genieten van de mooie momenten. “En het belangrijkste van alles: ze zijn samen!”

Lees het verhaal van Franka Voortwist en andere verhalen van onze mantelzorgers, cliënten, medewerkers en vrijwilligers op:

www.vivent.nl/verhalen Vivent biedt u de juiste zorg en behandeling, thuis en in onze woonzorgcentra. Zo haalt u altijd het beste uit uw dag.

Meer informatie of zorg nodig? Bel 088 – 163 70 00 of mail naar info@vivent.nl

Tonny van Blijderveen

NOOIT GEWETEN DAT KOOLHYDRAATARM ETEN ZO LEKKER KON ZIJN Ik was al jaren te zwaar en zat hierdoor niet lekker in mijn vel. Ik besloot dat het nu eens klaar moest zijn en de knop ging om! Ik zag dat er bij mij in de buurt een PowerSlim center zat en heb diezelfde dag nog contact opgenomen met mijn PowerSlim coach. Vanaf de eerste week was de begeleiding super fijn en was het resultaat snel zichtbaar. PowerSlim was mede door de lekkere producten en recepten goed vol te houden. Het resultaat mag er wezen want ik ben inmiddels 21 kg afgevallen en zit daarmee zelfs onder mijn streefgewicht.

Nanny op ‘t Hoog, voedingscoach Meester Michelsstraat 20 5481 CA Schijndel M: 06-51115991 nanny@fitalina.nl www.fitalina.nl

-21 kg


Colofon B’ons in Schijndel is een gratis magazine, dat huis-aan-huis bezorgd wordt in de voormalige gemeente Schijndel. Het verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 8.500 exemplaren.

Inhoud Nummer 13, najaar 2020

FOTOGRAFIE

Jan Forman, TEKSTEN

Wendy van Lijssel, Marcel Bosmans OPMAAK

Jan en Jan Media DRUK

Van Helvoort Grafisch Bedrijf / Dutchprint ADVERTEREN IN DIT MAGAZINE?

in Schijndel

Jan van de Vossenberg (06 27273810) of Jan Forman (06 25466716) bons@janenjanmedia.nl CORRESPONDENTIEADRES

B’ons in Schijndel Vliet 20, 5422 VV Gemert U kunt een beperkt aantal exemplaren ophalen bij een van de afhaalpunten: Jumbo Rooise Heide, Rooiseheide 5; ’t Spectrum, Steeg 9; Sint Barbara, Eerdsebaan 1A (Wijbosch); BP Tankstation Manders, Ericastraat 5; Plus Supermarkt, Hoofdstraat 121; Annahof, Eerdsebaan 3 (Wijbosch); Mgr Bekkershuis, Deken Baekersstraat 83; Tabaktief van Roessel, Hoofdstraat 95; BLZ Alfabet, Markt 13A; Bruna, Hoofdstraat 142 www.janenjanmedia.nl/ Niet ontvangen? bezorgklachten@janenjanmedia.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je suggesties of ideeën voor kandidaten voor de B'ons? Laat het ons weten via bons@janenjanmedia.nl

6

Jonge boer Rick Verhagen

11

René Ulehake

Een agrarisch bestaan

‘Ik ben een volkszanger’

15 Honk- en Softbalvereniging Starlights floreert

Op de cover: Rick Verhagen Foto: Jan Forman

3

B’ons


ACTIE’S

5.95

De maand SEPTEMBER

KINDERMENU

Frikandel, kroket, knakworst, kipfingers/nuggets of bitterballen, incl. friet, drinken, frietsaus, ijs, snoepje en een verrassing!

2 KINDERMENU’S 10.voor

De maand OKTOBER

FEESTJE OF IETS TE VIEREN..

Financieel (hypotheek) advies? - Uw bestaande hypotheek omzetten naar de extreem lage rente? - De beste hypotheek voor de aankoop van uw (eerste) eigen woning?

Frituur thuis of op je werk onze eigen,

Mini snack ‘t Vosje

3

(4x15stuks) van eigen receptuur

HALEN,

2

BETALEN

BurgerLovers OPGELET, de hele maand NOVEMBER bij bestelling van een

BROODJE HAMBURGER

2E BROODJE HAMBURGER

Wij zorgen voor de beste hypotheek bij de voordeligste financier. Bel 073 - 513 12 00 voor een kosteloze afspraak.

naar keuze

HALV E PRIJS

Met voordeelpas meer voordeel! Dat smaakt!

adviesburo

van Uden

hypotheken & verzekeringen Graafsebaan 61, Rosmalen www.adviesburovanuden.nl -- info@vanudengroep.nl

Mercuriusplein 86 - 5258 AW Berlicum - Tel. 073 503 41 14

.. Persoonlyk, betrokken.em g oedelyk en vooral menselyk.

Voor een uitvaart op maat Ook als u elders verzekerd bent.

SCHIJNDEL E.O.

Koenen-Oel Uitvaartverzorging

WWW.KOENEN-OEL.NL

073 59 437 66

AFSCHEIDSHUIS SCHIJNDEL

Gasthuisstraat 31a | Schijndel

Dag en nacht bereikbaar


Heeft u vragen over zorg?

Een kwestie van durven Je droom leven is ook een kwestie van durven. Durven de uitdaging aan te gaan. Bereid zijn om hindernissen te overwinnen. Zelf aan het roer zitten en tegen de stroom inroeien als dat nodig is om verder te komen. Rick Verhagen wist als kind al dat hij later boer wilde worden. Nu, op zijn 21e en juist in een tijd dat het agrarische bestaan onder druk lijkt te staan, maakt hij zijn droom waar. Dat getuigt van lef, maar laat ook zien dat Verhagen vasthoudt aan zijn doelen en resultaat bereikt. Dat zijn kwaliteiten die een jonge ondernemer goed kan gebruiken. Als talent en passie samenkomen, ontstaat er vaak iets moois. Zanger René Ulehake heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en is het nog lang niet beu om op het podium te staan. Als je doet wat je graag doet, ben of word je er vaak ook goed in. Dat geeft extra energie. Het kan de sleutel zijn tot succes en persoonlijk geluk. Zeker als je in staat bent om te (h)erkennen waar je kracht en zwakte ligt. Talent en passie komen ook samen bij Honk en Softbalvereniging Starlights. Niet alleen op het veld, maar ook ernaast. De club koestert het talent van sporters, trainers en vrijwilligers en dat betaalt zich al jaren uit. Verhalen over talent en passie Bij ons in Schijndel, B’ons omarmt ze graag. Heb je een uniek verhaal dat je wilt delen? Ken je bijzondere dorpsgenoten die aandacht in B’ons verdienen? Of vind je dat een activiteit meer aandacht verdiend? Neem dan gerust contact op met de redactie van B’ons Magazine via bons@janenjanmedia.nl.

Voor al uw vragen over onze zorg- en dienstverlening kunt u contact opnemen met ons cliëntservicebureau. De medewerkers zullen u deskundig informeren, zaken voor u regelen of u rechtstreeks verwijzen naar de juiste persoon binnen onze organisatie.

Cliëntservicebureau Schijndel Telefoon: 073 - 544 33 33 E-mail: csb.schijndel@laverhof.nl Het cliëntservicebureau is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Namens (B’)ons, Veel leesplezier! De volgende B'ons verschijnt in de week van 18 november

www.laverhof.nl


ONBEKEND/BEKEND

Jonge boer

Rick Verhagen kiest 100% voor

agrarisch bestaan

Hij is pas 21 jaar oud en dat is jong om zelf een boerenbedrijf te bestieren. Rik Verhagen werkt al van jongs af aan mee op het melkveebedrijf dat al generaties in de familie zit. Wegwijs gemaakt door zijn vader Hein en broer Martijn stuurt hij nu zelf mee op de boerderij. “Ik wist als kind al zeker dat ik later boer wilde worden.”

‘Ik kan aan de achterkant zien om welke koe het gaat’ 6

B’ons

Mooi gelegen aan de rand van Schijndel ligt het melkveebedrijf van de familie Verhagen. In de stallen en uitgestrekte weilanden erachter staan vele keurig gerangschikte koeien. “Hier staan de dieren die op bevallen staan”, wijst Rik op een drietal dat op een klein stukje grond naast het huis staat. “Het overkomt ons zelden dat er niemand bij is als een koe bevalt. Als het bijna zover is, houden we de zwangere dieren in de gaten en komen ze apart te staan”, vertelt hij enthousiast. Dat is hij ook over de stal waar de koeien staan die melk geven. De tijd dat een boer daar voor dag en dauw voor uit zijn bed moest is voorbij. “We hebben een melkrobot. De koeien lopen zelf naar de machine. Die reinigt eerst


ONBEKEND/BEKEND

hun spenen en melkt ze dan 24/7 automatisch. Terwijl ze gemolken worden krijgen ze brokken. Ze hebben allemaal een halsband om die alles registreert en er ook voor zorgt dat ze niet doorlopend gemolken worden”, zo legt hij uit.

'High-tech in de

melkveehouderij' In weer een andere stal staan de dieren die ‘gestierd’ zijn oftewel over een tijdje een kalfje krijgen. Tot slot zijn er nog de ruimtes met jonge kalfjes die, zoals elk jong dier, schattig zijn. Je hebt de neiging om ze eens lekker achter hun oren te kriebelen. In de weilanden achter het bedrijf lopen koeien die de vrijheid hebben om buiten te zijn of er zelf voor kiezen op stal te staan. “We hebben nog een andere locatie met stallen voor het jongvee. Kalfjes zijn hier ongeveer drie maanden, dan gaan ze daar naartoe. Daar blijven ze tot ze 18 á 19 maanden oud zijn. Dan komen ze hier terug”,

Ook als ze weg zijn geweest en groot zijn geworden weten we nog altijd wie hun moeder is. Dat kunnen we gewoon zien.” Hij lacht. “We hebben in de hal een foto met allemaal ‘koeienkonten’. Ik kan aan de achterkant zien om welke koe het gaat. Ik ken ze allemaal.” Dat Rik de liefde voor het boerenbedrijf met de paplepel ingegoten kreeg is een feit. De keuze voor het boerenbestaan is door zijn ouders Annemarie en Hein beslist niet opgelegd. “Als Rik iets anders had willen worden was dat ook goed geweest, Het is zijn eigen keuze”, aldus het echtpaar. Zij zijn echter wel blij en trots dat hun zoon het familiebedrijf waar opa Martien in 1967 mee begon, voortzet. Die begon overigens met een voor die tijd gebruikelijk gemengd vleesbedrijf. Dat wil zeggen dat er naast een paar koeien, ook varkens en kippen waren. In 1981 werd het roer omgegooid en besloten om er een volledig melkveebedrijf van te maken. De familie heeft daarnaast ook mais en grasland als voer voor de koeien en samen met een akkerbouwer worden aardappelen en bieten geteeld. De koeien staan echter centraal.”

‘Het is een eigen keuze’ Voor zijn plezier houdt Rik ook schapen. Een volgens hem uit de hand gelopen hobby waar opa Martien -die helaas in 2019 overleed- grote invloed op had. “Ik kreeg op 6-jarige leeftijd van hem een dragend schaap cadeau. Dat wil zeggen dat ik in no-time ook een lammetje had. Zo ben ik zoetjes aan begonnen. Intussen heb ik 40 fokschapen en 78 lammetjes”, vertelt hij trots. Zoals met elk dier heeft Rik

7

B’ons


ONBEKEND/BEKEND

het daar, zeker als ze geschoren moeten worden en in de lammerentijd, druk mee. De dieren moeten ook dagelijks verzorgd worden. Dat is voor Rik echter geen enkel probleem. Hij is trots op zijn ‘kudde’ en doet het met liefde. Dat geldt ook voor zijn werk op de boerderij en beroepskeuze. “Ik kies er 100% voor om boer te worden”, aldus Rik en vervolgt: “Ik hou ontzettend veel van dieren en ben een praktijkmenneke. Ook het gevoel van vrijheid als ik aan het werk ben in de stallen en rondom de boerderij, spreken me aan. Geen dag is hetzelfde.”

8

B’ons

‘Ik ben een praktijkmenneke’ Voor hem is het een roeping. “Als je die niet hebt, krijg je het ook niet. Het is dynamisch, afwisselend en er is altijd werk. Soms zou een werkweek van acht dagen gemakkelijk zijn. Als het de hele week geregend heeft kun je bijvoorbeeld niet het land op om gras te maaien. Als het dan in het weekend droog is, moet je het dán doen. Ook al is het zondag.

Rijk word je volgens de familie niet van boeren. Dat kan geen reden zijn om boer te worden. Vader Hein: “Als bedrijf wil je groeien. Dat valt echter niet mee. In 1983 kregen we voor een liter melk 83 cent. Dat was nog in de guldentijd. Nu anno 2020 krijgen we er 33 tot 35 eurocent voor. We zijn er dus in bijna 40 jaar niets op vooruit gegaan. De kosten om die melk te produceren zijn echter gigantisch gestegen. Dat is wel eens frustrerend en voelt oneerlijk.”

‘Knappe koeien kijken’


ONBEKEND/BEKEND

Ondanks dit gegeven en alle problematiek waar de boeren verder mee worstelen heeft Rik geen moment getwijfeld. “Het allermooiste vind ik het als er een kalf wordt geboren en ik die later terug zie als melkkoe”, stelt hij. Rik volgt een agrarische opleiding aan Helicon in Boxtel. Hij moet er nog een jaartje naartoe en is dan klaar om volledig in te stappen. Naast zijn studie, werkzaamheden thuis en bij zijn schapen is hij actief bij korfbalvereniging KVS’17 in Schijndel waar hij speelt en jeugdtrainer is. Sinds dit jaar heeft hij tijd gevonden voor nog iets nieuws. “Ik ben afgelopen jaar voor het eerst met een koe naar de Wintershow Asten-Heusden gegaan. Dat heb ik gezien op stages die ik heb gelopen bij de beste fokkerijbedrijven van Noord-Brabant. De Wintershow is een tentoonstelling voor koeien. Die worden daar door keurmeesters helemaal nagekeken op hun totale bouw, maar ook hun beenwerk, uier en frame. Alles wordt onder een vergrootglas gelegd.” Hij moest er voor dag en dauw al zijn bed voor uit om de uitverkoren koe er op en top uit te laten zien en te vervoeren naar de plaatselijke manege waar het spektakel plaats vond. “Onze koe heeft geen prijs gewonnen, maar het was wel een geweldige ervaring.”

‘Er komen betere tijden’ De lange lijst van activiteiten, maakt duidelijk dat Rik zich nooit verveeld. Ondanks alle boerenacties maakt hij zich niet direct zorgen over zijn toekomst als (jonge) boer. “Er komen betere tijden”, meldt hij optimistisch. Om eraan toe te voegen: “Je moet gemotiveerd blijven en toch proberen om stappen vooruit te maken.”

9

B’ons


10

B’ons


BIJZONDER B'ONS

René Ulehake kan niet zonder muziek én publiek

‘Ik ben een

volkszanger’ De muzikale carrière van René Ulehake begon niet, achter de microfoon, maar achter de drumkit. “Mijn oom had een drumstel waar ik op verjaardagen op mocht spelen. Uiteindelijk kreeg ik er zelf een en leerde ik mezelf drummen. Ik zat nog op de basisschool. Samen met Jan Vos die op een (lucht)orgel speelde, zijn we toen samen in de schuur begonnen met muziek”, blikt René terug. Hij voegt toe: “Ik zong toen nog niet. Dat deed Jan. We speelden allerlei hitjes en vooral Engelstalig.”

Hij heeft een indrukwekkende lijst met uitgebrachte cd’s en singles op zijn naam en vele, vele optredens achter de rug op kleine en grote evenementen, feesten, partijen en festivals. Muziek loopt als een rode draad door het leven van zanger René Ulehake en is iets wat hij absoluut niet zou willen missen. “Ik kan niet zonder”, aldus de volkszanger.

René kijkt er met plezier op terug. “Lol hebben door samen muziek te maken was wat voor ons telde. Van een complete band en optredens was geen sprake.” Dat veranderde nadat hij als 16-jarige begon met drummen in het populaire dansorkest Happy Sound (het latere Clockhouse red.) uit Berlicum. “Mijn drumstel werd thuis opgehaald en in de zaal opgesteld. Ik had nog geen rijbewijs en reed op mijn brommer op en neer naar de repetities. Het waren”, zo memoreert hij, “mooie tijden. Op enig moment werden we uitgenodigd om te spelen in het radioprogramma Los Vast van Jan Rietman. Daarbij werden luisteraars opgeroepen om een kaart in te sturen als ze je nog een keer wilden horen. Als er genoeg op je gestemd werd, mocht je nog een keer terugkomen. Wij speelden destijds overal. We zorgden dat we een pak kaarten bij ons hadden en verzochten mensen bij optredens

11

B’ons


BIJZONDER B'ONS

om die in te vullen en bij ons in te leveren. We stuurden ze vervolgens zelf op. Zo kregen we het voor elkaar om drie keer terug te mogen komen. Het was ook de eerste keer dat ik kennismaakte met op dat moment bekende artiesten zoals Nico Haak, Mieke en de zanger van Kayak. Daar was ik erg van onder de indruk.”

‘We mochten drie keer terugkomen bij Los Vast’ 12

B’ons

René vond het in die jaren vooral leuk om op bruiloften en partijen te spelen. Omdat Happy Sound zich meer en meer begon toe te leggen op het spelen in discotheken, besloot hij over te stappen naar Tilt uit Boxtel, de bekende coverband die nog altijd actief is. Zij speelde op dat moment veelal nog in het circuit van zijn voorkeur. “Daar ben ik uiteindelijk ook gaan zingen”, meldt René. De muziek van André Hazes gaf de aanzet. “Ik bedacht hardop dat ik dat misschien wel kon zingen. De nummers van Hazes lagen me gewoon goed. Ik kreeg de kans. Tijdens optredens nam gitarist (en

huidig zanger) Frenk de Wert dan mijn plaats in achter het drumstel. Als ik die nummers zong kwam ik met een pruik en gekleed als André Hazes op in het oude trouwpak van mijn schoonbroer”, lacht René.

‘De nummers van Hazes lagen me goed’ Het was niet zijn enige verkleedpartijtje. In 1986 deed René


BIJZONDER B'ONS

namelijk mee met het televisieprogramma Henny Huisman’s Soundmixshow. Zo goed mogelijk gekleed als look-a-like van Renato (van Renée & Renato) vertolkte hij met zijn zangpartner Save your Love vertolkt. Het optreden is terug te vinden op YouTube. Op Spotify staan ook meer dan 50 nummers van René. Dat hij het aandurfde om aan de Soundmixshow mee te doen kwam vooral omdat hij op dat moment al enkele jaren als soloartiest aan de weg timmerde. Terwijl hij enerzijds nog zijn drumstokken hanteerde bracht hij in 1984 zijn eerste eigen single uit. ‘De laatste nacht’ was direct een piratenhit. “Dat nummer ging naar radio Mexico in Den Bosch. Die draaide het helemaal grijs. Daar kreeg mijn zangcarrière een enorme boost van. Toen ben ik echt verder gekomen.”

Daarom ben ik toen enige tijd in (kleine) bandjes gaan zingen’, vertelt hij. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Begin 2006 begon hij toch weer te schrijven, pikte solo de draad weer op en lanceerde een tweede cd. Hoewel hij ook van Engelstalige muziek houdt, zingt hij bij voorkeur in het Nederlands. “Ik ben een volkszanger. Ik vind het fijn om met gevoel te zingen en om met een lied een verhaal te vertellen.”

‘Zingen is mooiste dat er is’ Inmiddels ligt er een hele stapel uitgebrachte cd’s en singles en kan hij teruglijken op een lange reeks optedens. Zijn deelname aan de Soundmixshow plus de optredens bij Paaspop -waarbij het dak van de Dolle Mina eraf ging- en Het Levenslied in Den Bosch zijn persoonlijke hoogtepunten. Dat geldt ook het jaarlijkse optreden voor mensen met een beperking. “Beperking vind ik zo’n verkeerde omschrijving. Het zijn allemaal mensen met mogelijkheden en het is écht ontzettend leuk om daarvoor op te treden. Voor René was en blijft muziek een uit de hand gelopen hobby waar hij veel plezier aan beleefd. “Als ik gebeld word om te komen zingen en ik kan, dan kom ik. De enige voorwaarde is dat er een goed geluidsysteem is. Dat heb ik door schade en schande geleerd. Hoewel hij inmiddels bijna 59 jaar oud is denkt hij niet aan stoppen. René opgewekt: “Ik blijf zingen, want dat is het mooiste dat er is.”

‘Ik was er even klaar mee’ Uiteindelijk hangt René zijn drumstokken aan de wilgen en concentreert zich volledig op zang. In de jaren die volgen treedt hij overal op en uiteindelijk volgt in 1997 een eerste cd. René schrijft zelf liedjes. Soms inclusief de melodie en soms alleen een tekst op de muziek van een bestaand nummer. Verder zingt hij covers. Jarenlang vloeide het ene na het andere nummer uit zijn pen en hopte hij van optreden naar optreden. Maar op enig moment was het even klaar. “Ik had geen inspiratie meer. Muziek is heel belangrijk voor me. Ook toen. Ik kan echt niet zonder.

13

B’ons


Voor een nieuwe keuken of renovatie op maat

U bent van harte welkom om onze sfeer te proeven!

van der

DUSSEN MAATKEUKENS

Een persoonlijke benadering voor een persoonlijke keuken Overbeeke 21 5258 BL Berlicum 073 - 503 88 61

info@vanderdussenmaatkeukens.nl www.vanderdussenmaatkeukens.nl

Werstkant17 17•• Berlicum Berlicum Werstkant Tel. 073-5030509 073-5030509 Tel.

Pannekoekenhuys & uitsPanning

Dinsdag t/m zondag van 12.00-20.00 uur Dagelijks geopend van 12.00-20.00 uur (nabij Camping De Hooghe Heide) (nabij Camping De Hooghe Heide)

www.de-pimpernel.nl

www.de-pimpernel.nl

Uw partner voor: Crossmediale communicatie

JAN EN JAN MEDIA

zonovergoten Een leukterras huis MIDGETGOLF-ARRANGEMENT (KInder)feestJes! Open ook een Een leuk huis 95 op € het 12, oog? Wijleuk helpen u graag met een op het oog? betaalrekening Een huis bent van harte op ons TegenUinlevering vanwelkom deze kortingsbon

de ideale plek voor al uw

voor een lekker kopje koffie, drankje of een - midgetgolf pannenkoek na een heerlijke wandeling, - koffie, thee of fris www.de-pimpernel.nl * - pannenkoek met fietstocht of zomaar... p.p. één topping

*max. 6 personen, geldig t/malle 31 oktober 2020geopend vanaf heden dagen

v.a. 12.00 UUr

hypotheek en een Een leuk huis Wij helpen u graag met oppassende het oog? scherpe rente en een passende hypotheek Wijop helpen u graag met een het oog? Klaar voor de scherpe rente assende hypotheek en een Wij helpen u graag met

Vliet 20 • Gemert • 0492-371112 verkoop@janenjanmedia.nl Jan vd Vossenberg 06-27273810 Jan Forman 06-25466716

WWW.JANENJANMEDIA.NL

Weekblad de Brug

Schijndels Weekblad Weekblad de Brug de Rosbode

Drukwerk Huisstijl ontwerp

Uitgever van:

de Streekwijzer Weekblad

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

bij de bank met de hoogste brugklas? Wij helpenwaardering. graag bij het

scherpe rente en een assende hypotheek scherpe rente

Zakelijke (online) teksten en foto’s

Schijndels de Rosbode

de Streekwijzer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

GemertsNieuwsblad

GemertsNieuwsblad

A

9

regelen van de bankzaken.

Bro

Van Grunsven & Haerkens Van Grunsven & Haerkens

Van Grunsven Haerkens Hoofdstraat 100 A, 5473 AT Heeswijk - Dinther Hoofdstraat & 100 A, 5473 AT Heeswijk - Dinther Van Grunsven & Haerkens Hoofdstraat 100 a 12, 5258 Julianastraat NB Middelrode Julianastraat 12, 5258 NB Middelrode Van Grunsven &Heeswijk Haerkens 5473 AT T Heeswijk-Dinther 0413 - 29 19 80 Dinther Van Grunsven & Haerkens Hoofdstraat 100 a T 0413 - 29 19- 80 100 A, 100 A, 5473 Julianastraat 12Heeswijk - Dinther Hoofdstraat AT Heeswijk tplein 6A Hoofdstraat Hoofdstraat 100 A, 100Dinther 12 T 073 - 782 01 67 Middelrode T 0413-291980 Hoofdstraat A, Middelrode 5473 ATJulianastraat Heeswijk - Dinther 5473 ATJulianastraat Heeswijk-Dinter 5258 NB01 Middelrode T 073 - 782 67 12, 5258 NB Middelrode 5473 AT Heeswijk-Dinther I www.vangrunsvenhaerkens.nl info@vangrunsvenhaerkens.nl en 5473 ATJulianastraat Heeswijk-Dinter 5258 NB Middelrode TE 0413-291980 T 0413-291980 12, 5258 NB Middelrode T 0413 - 29 19 80 Heeswijk - Dinther I www.vangrunsvenhaerkens.nl www.vangrunsvenhaerkens.nl 0106 T 0413-291980 aerkens.nl I Iwww.vangrunsvenhaerkens.nl I www.vangrunsvenhaerkens.nl 0413-291980 TT 0413 - 29 19 80 HeeswijkT- 0413-291980 Dinther T 073 - 782 01 67 Middelrode ngrunsvenhaerkens.nl I www.vangrunsvenhaerkens.nl I www.vangrunsvenhaerkens.nl I www.vangrunsvenhaerkens.nl T E073info@vangrunsvenhaerkens.nl - 782 01 67 Middelrode I www.vangrunsvenhaerkens.nl

Van Grunsven & Haerkens Van Grunsven & Haerkens

I www.vangrunsvenhaerkens.nl


DE CLUB

Honk- en

Softbalvereniging Starlights floreert ‘Het is een explosieve sport’ Een catcher, pitcher, fast- of curveball, homerun en inning. Het zijn allemaal kreten die voorbijkomen in een gesprek over Honk- en Softbalvereniging Starlights. Honk- en softbal is een tak van sport die moeilijk uit te leggen is in een paar simpele zinnen, maar bij velen een lichtje doet branden omdat het vaak bij gymnastieklessen op scholen wordt gegeven. Waarom? Omdat het een veelzijdige sport is waarin techniek, tactiek en snelheid verweven zit. Daarbij is het bij Starlights ook gewoon gezellig met ‘tante’ Tonnie die al 25 jaar aan het roer van de kantine staat en met een scala aan nevenactiviteiten. Op initiatief van Albert, beter bekend als ‘Beer’, Pijnenburg, Leo Muskens en Aart Verhagen zag in het voorjaar van 1978 Honk en Softbalvereniging Starlights het levenslicht. Nou ja. Het ‘lampje’ scheen nauwelijks want de historie laat lezen dat er slechts veertien mensen aanwezig waren bij een allereerste vergadering, waarvan twaalf kersverse leden. Toch werd er de schouders onder de nieuwe vereniging gezet en door

vasthoudendheid en enthousiasme groeide de club jaar na jaar. In 1984 kreeg de vereniging samen met korfbalvereniging Avanti, een eigen accommodatie toegewezen aan de Oude Molenheide. Starlights is nu al vele jaren een florerende en stabiele vereniging.

“We hebben circa 145 leden. Er zijn negen teams actief. Een team bestaat gemiddeld uit 12/13 spelers. Bij een wedstrijd spelen er 9, maar er mag doorlopend gewisseld worden”, vertellen voorzitter Adrie Hellings en secretaris Mijke van Schaaijk.

15

B’ons


▲▲▲▲

Huisstijl drukwerk Huisstijl drukwerk Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Binnen& Huisstijl drukwerk Promotie drukwerk Binnen& Buitenreclame Promotie drukwerk Binnen& Promotie drukwerk Buitenreclame Binnen& Buitenreclame Stickers& BinnenBuitenreclame BinnenStickers& Buitenreclame Stickers Horeca drukwerk Buitenreclame Stickers Horeca drukwerk Stickers Horeca drukwerk Stickers Horeca drukwerk Wij laten uw grafische ideeën Horeca drukwerk Horeca drukwerk Wij laten uw grafische ideeën werkelijkheid worden

ng tuinverlichti ppingen a terrasoverk carports tuinhuisjes & londers &v schutttingen Specialist in tuinverlichting

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan

Specialist in tuinverlichting Maatwerk in tuinhout 1000 modellen zijn opgesteld.

langs voor In lichtadvies en een lichtplan. In onze showroom vindt u deKom grootste eigen werkplaats maken wij collectie buitenverlichting voor huis & allerlei toepassingen van hout Maatwerk in tuinhout tuin waarvan 1000 modellen zijn voor in de tuin zoals schuttingen, In eigen werkplaats maken allerlei toepassingen opgesteld. Kom langs voorwijlichtadvies tuinhuisjes, terrasoverkappingen vaneen hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, en lichtplan. en vlonders. terrasoverkappingen en vlonders.

Uitgebreide informatie op onze site

Specialist in tuinverlichting WWW.TUINTOTAAL.NL

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

Maatwerk in tuinhout 073 - 551 42 51

In eigen werkplaats maken wij allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

Dakkapel op uw nieuwbouwwoning een dure optie? 14 Sint Michielsgestel Niet bijBerkdijk ons!een Dakkapel op uw nieuwbouwwoning dure optie? WWW.TUINTOTAAL.NL 073 - 551 42 51 Niet bij ons! Uitgebreide informatie op onze site

Prefab dakkapellen specialist sinds 1992 Binnen een halve dag geplaatst Prefab specialist sindssinds 19921992 Prefabdakkapellen dakkapellen specialist 15 jaar garantie op dak en dakkapel Binneneen een halve geplaatst Binnen halve dagdag geplaatst Hoogwaardige kwaliteit 15 jaar garantie op dak en dakkapel 15 jaar garantie op dak en dakkapel Geheel naar eigen wens en smaak aan te passen Hoogwaardige kwaliteit Hoogwaardige kwaliteit Geheel naarVele eigen wens en smaak aan te passen opties beschikbaar Geheel naar eigen wens en smaak aan te passen Vele opties beschikbaar Bezoek voor onze website Velemeer opties beschikbaar Bezoek voor meerinformatie informatie onze website Bezoek voor meer informatie onze website

Bezoek voor meer informatie onze website www.vangrinsvendakkapellen.nl www.vangrinsvendakkapellen.nl

Elke zaterda g

KIJKMIDDA Elke zater daG van g KI12 JK.00 M-1ID6.0 DA G 0 van 12.00-16.0 0

Huisbergenweg 1 5249 JR Rosmalen 073-5033794

Wij werkelijkheid laten uw grafische ideeën worden Wij werkelijkheid laten uw grafische ideeën worden helvoortideeën Wij werkelijkheid laten van uw grafische worden BV Grafisch bedrijf Wij laten van uw grafische helvoortideeën werkelijkheid worden Grafisch bedrijf BV van helvoort werkelijkheid worden Grafisch bedrijf BV van helvoort Grafisch bedrijf BV van helvoort Grafisch bedrijf BV van helvoort Grafisch bedrijf BV

.nl .nl Vliet 24, 5422 VV Gemert.nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 .nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 .nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 .nl VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 VlietTel. 24,0492 5422 37 VV11Gemert 37 Tel. 0492 37 11 37

Persoonlijk betrokken 24 uur per dag bereikbaar op: 073 - 503 63 24 Martha van Hedel: 06 - 53 72 85 34 Dyonne Mutsaers: 06 - 54 22 57 20 www.marthavanhedel.nl


DE CLUB

‘Er mag doorlopend gewisseld worden’

‘Mannen slaan en gooien harder’

Hellings is al 36 jaar aangesloten bij de vereniging. Hij was jarenlang coach, staat al 24 jaar in de annalen als voorzitter en speelt bij de recreanten. Mijke is 18-jaar lid, speelt bij de dames en maakt zich sinds vorig jaar ook verdienstelijk als secretaris. Beiden spelen overigens softbal. “Softbal heeft wat andere spelregels dan honkbal en wordt gespeeld met een grotere bal op een kleiner veld. Omdat mannen harder slaan en gooien spelen zij vooral honkbal. Dames en recreanten spelen softbal”, vertellen Adrie en Mijke. De sport zwart op wit uitleggen is best lastig omdat het veelomvattend is. Bij honk en softbal wordt met een

De bal wordt door de slagman of -vrouw het vierkante veld ingeslagen. Hij of zij krijgt drie pogingen om de bal te slaan. Indien er buiten de slagzone wordt gegooid is het een foutbal. Bij vier ervan mag een slagman ongehinderd naar het eerste honk. Die zijn er vier. Op elke hoek ligt er één met een honkman/vrouw en verspreid staat een aantal verdedigers. Geprobeerd moet worden om de bal het veld in te spelen zonder dat deze gevangen wordt of in ieder geval dusdanig dat het even duurt voor zij deze bij een honk hebben. De bedoeling is om, terwijl de verdediging hiermee bezig is, een honk te bereiken.

knuppel een bal, indien geraakt, het veld ingeslagen. Het slaan en aangooien ofwel pitchen (werpen) is belangrijk. Aan elke bal die geslagen wordt en waar deze terecht zou moeten komen, hangt een strategie vast die bepaald wordt door de coach. Die brengt dit in code, met handgebaren, aan zijn spelers over. “Het is een met het team afgesproken geheimtaal. Elk team heeft zijn eigen coach en gebarentaal waarmee hij of zij duidelijk maakt wat de bedoeling is”, proberen Mijke en Adrie, die zelf lang als coach actief was, duidelijk te maken.

17

B’ons


DE CLUB

‘Je doet niet één ding, maar van alles’ Dat wordt een honkslag genoemd. Indien het je lukt om de bal zover te slaan dat er tijd is om alle honken te doorlopen dan wordt dit een homerun genoemd. Ook spelers die al bij een honk stonden mogen proberen de thuisplaat te bereiken. “Honk en softbal is”, zo claimen Adrie en Mijke, géén duursport, “maar wel explosief en veelzijdig. Je doet niet één ding, maar van alles. Je bent zowel aan het slaan, als gooien, verdedigen en aanvallen met hulp van aangeleerde technieken en het doorlopend bepalen van de juiste strategie.” Honk en softbal staat te boek als een zomersport. Starlights is echter het hele jaar actief. “Vanaf januari tot maart trainen we in de zaal. Dan gaan we naar buiten en zijn er oefenwedstrijdjes. Tijdens de ‘grote’ vakantie is er een zomerstop. Aansluitend worden de trainingen en wedstrijden hervat tot oktober. Hoewel we dan eigenlijk stil liggen, organiseren we dan een dartcompetitie in onze kantine.” Het is niet de enige nevenactiviteit. “Voor onze jeugdleden is er een zomerkamp, we houden een pub quiz, ouder/kind wedstrijd, familiedag en vrijwilligersavond.

‘Starlights is het hele jaar actief’ Bij laatstgenoemde ontbreekt ook kantinejuf Tonnie niet. Zij raakte 25 jaar geleden via haar kinderen bij Starlight verzeild. Hoewel haar kroost geen lid meer is, staat zij nog achter de toog van de kantine waarin veel activiteiten

18

B’ons

plaatsvinden en tijdens trainingen en wedstrijden iedereen gastvrij ontvangen wordt. Zoals ook andere vrijwilligers is ze een rots in de branding.

Het honk- en softbal dat op veel scholen wordt gespeeld is volgens Mijke en Adrie, niet te vergelijken met de trainingen en aansluitend wedstrijden bij Starlights. “Er zit écht veel meer in dan bij een gemiddelde gymles. Wij besteden veel aandacht aan tactiek en techniek zoals goed werpen en vangen.” Om dat zelf te ervaren is iedereen welkom om vrijblijvend een aantal keer een training te volgen. Vanaf 6 jaar kan al aangesloten worden bij de vereniging in een Beeball team waarbij jonkies zich spelenderwijs de sport eigen maken. Om het in wedstrijdverband te spelen zijn uiteindelijk sportschoenen met spikes nodig, een masker en handschoen. Dat is uiteraard pas nodig na aansluiting bij de club. Mijke en Adrie heten iedereen hartelijk welkom om mee te doen en de sport zelf te ervaren. Meer informatie: www.bsvstarlights.nl


Exclusieve tuininrichting voor wie anders kiest

EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN • TUINOVERKAPPINGEN • TUINPROJECTEN EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN • TUINOVERKAPPINGEN • TUINPROJECTEN Sprokkelbos outdoor & lifestyle Sprokkelboschstraat 18 5243 RK Rosmalen Sprokkelbos outdoor & lifestyle info@sprokkelbos.nl | www.sprokkelbos.nl Sprokkelboschstraat 18 5243 RK Rosmalen info@sprokkelbos.nl | www.sprokkelbos.nl

het juiste adres voor betaalbaar maatwerk!

Op maat gemaakte meubels duur?

Niet als je het juiste adres kent!

EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN • TUINOVERKAPPINGEN • TUINPROJECTEN Sprokkelbos outdoor & lifestyle Sprokkelboschstraat 18 5243 RK Rosmalen info@sprokkelbos.nl | www.sprokkelbos.nl

Molendijk Zuid 7 • 5482 WZ Schijndel • Tel: 073 - 594 06 82 • E-mail: info@eikentafels.nl !!! TIJDELIJK NIEUW ADRES SHOWROOM !!! Openingstijden: maandag gesloten, di. t/m vr. van 9.00-17.00 uur • Zaterdag 10.00-16.00 uur. 19 ons B’


Een

nieuwe keuken

,

een nieuwe badkamer? Tibosch helpt je graag! • In onze showroom vind je volop inspiratie en een ruim aanbod. • Onze ervaren en deskundige medewerkers helpen met advies op maat. • Tibosch zorgt bovendien voor een complete plaatsing en verbouwing.

Badkamers en Tegels

Nieuw sanitair en een nieuwe keuken gaan vaak samen met een fikse verbouwing. Tibosch helpt je door die hectiek heen. Met een nauwkeurige planning en betrouwbare professionals.

De voordelen op een rij: 1. Geen zorgen - Tibosch zorgt ook voor de verbouwing, in samenwerking met diverse professionals. 2. Op maat - Elk huis, elke keuken, elke badkamer, is anders. Maatwerk is het keurmerk van Tibosch. 3. Betaalbaar design - Mooi maatwerk van hoge kwaliteit hoeft niet duur te zijn.

Badkamerkasten, kantoormeubelen, wasunits, slaapkamerkasten, wandmeubelen en ander timmerwerk, Tibosch maakt het op maat en plaatst alles nauwgezet. Milrooijseweg 55 • 5258 KG Berlicum T. 073 - 503 23 31 • www.tibosch.nl

Maandag gesloten Dinsdag t/m donderdag van 09.00u. tot 17.30u. Vrijdag 09.00u. tot 20.00u. Zaterdag 10.00u. tot 16.00u. ‘s Avonds op afspraak