Bons in Schijndel nr 16 2021

Page 1

ons B'

RUBRIEKNUMMER NAAM16

ZOMER 2021

in Schijndel

Bloemenwijk

bloeit op

Schaken

ook gewoon gezellig

Talent in de genen

1

B’ons


-20 kg Esther van Prooijen

IK DURF WEER TE STRALEN! LAAT DE ZOMER MAAR KOMEN. Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al te zwaar geweest. Op allerlei manieren heb ik geprobeerd om af te vallen, maar op eigen houtje lukte het niet om dit resultaat te behouden. De kilo’s kwamen altijd weer terug. Begin dit jaar ging de knop om en heb ik een afspraak gemaakt bij een PowerSlim coach. Het PowerSlim programma sprak mij direct aan doordat het bestaat uit 6 vaste eetmomenten per dag met voldoende groenten. Het PowerSlim assortiment is erg ruim, dus je kunt volop variëren. Omdat het mij zo goed afging, heb ik mijn wens om 10 kilo af te vallen tussentijds bijgesteld. Inmiddels ben ik 20 kilo afgevallen. Ik voel me nu stukken beter, zit lekker in mijn vel en heb meer zelfvertrouwen.

Nanny op ‘t Hoog, voedingscoach Meester Michelsstraat 20 5481 CA Schijndel M: 06-51115991 nanny@fitalina.nl www.fitalina.nl

Klaar voor de brugklas? Wij helpen graag bij het regelen van de bankzaken.

Van Grunsven & Haerkens Hoofdstraat 100 a 5473 AT Heeswijk-Dinther T 0413-291980 E info@vangrunsvenhaerkens.nl I www.vangrunsvenhaerkens.nl


Inhoud

ons B' in Schijndel

B’ons in Schijndel is een gratis magazine, dat huis-aan-huis bezorgd wordt in de voormalige gemeente Schijndel. Het verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 8.500 exemplaren.

FOTOGRAFIE

Aart van der Haagen, Jan Forman TEKSTEN

5

Onze talenten Tom en Marloes Schellekens

Aart van der Haagen, Wendy van Lijssel en Dagmar Pluijm OPMAAK

Gemert Media BV DRUK

Van Helvoort Grafisch Bedrijf / Dutchprint ADVERTEREN IN DIT MAGAZINE?

Jan van de Vossenberg (06 27273810) of bons@janenjanmedia.nl CORRESPONDENTIEADRES

B’ons in Schijndel Vliet 20, 5422 VV Gemert

13

Onze club

Schaakvereniging Schijndel

Je kunt een beperkt aantal exemplaren ophalen bij een van de afhaalpunten: Jumbo Rooise Heide, Rooiseheide 5; ’t Spectrum, Steeg 9; Sint Barbara, Eerdsebaan 1A (Wijbosch); BP Tankstation Manders, Ericastraat 5; Plus Supermarkt, Hoofdstraat 121; Annahof, Eerdsebaan 3 (Wijbosch); Mgr Bekkershuis, Deken Baekersstraat 83; Tabaktief van Roessel, Hoofdstraat 95; Bruna, Hoofdstraat 142 www.janenjanmedia.nl/bons Niet ontvangen? bezorgklachten@janenjanmedia.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

17

Onze buurt De Bloemenwijk

Op de cover: Tom en Marloes Schellekens Foto door: Jan Forman

Heb je suggesties of ideeën voor kandidaten voor de B'ons? Laat het ons weten via bons@janenjanmedia.nl De volgende B'ons verschijnt in de week van 3 september 2021


.. Persoonlyk, betrokken.em g oedelyk en vooral menselyk.

Voor een uitvaart op maat Ook als u elders verzekerd bent.

SCHIJNDEL E.O.

Koenen-Oel Uitvaartverzorging

WWW.KOENEN-OEL.NL

073 59 437 66

AFSCHEIDSHUIS SCHIJNDEL

Gasthuisstraat 31a | Schijndel

Dag en nacht bereikbaar

rtelt e v t a d erhaal v oet.” n d e e g i o e t n u eeft zij voor jo h r s e n t e a “Elk m je bent en w ie over w Geestelijk verzorger Madeleine Kievits: “Ik kom gewoon maar mezelf brengen en luisteren. Het is zo belangrijk dat we mensen niet in de eerste plaats zien als patiënt, maar als mens. Je hoort in de zorg vaak dat ze de mens achter de patiënt zoeken. Maar het gaat er eigenlijk om dat je de patiënt helemaal niet vóór de mens zet. Dan hoef je de mens erachter ook niet meer te zoeken.”

Lees de verhalen van onze medewerkers, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers op:

www.vivent.nl/verhalen Vivent biedt u de juiste zorg en behandeling, thuis en in onze woonzorgcentra. Zo haalt u altijd het beste uit uw dag.

Meer informatie of zorg nodig?

Bel 088 - 163 70 00 of mail naar info@vivent.nl


ONZE TALENTEN

' Sport is meer dan alleen

bewegen'

5

B’ons


ONZE TALENTEN

De topsportbeleving van

Schijndelse talenten Tom en Marloes Schellekens Voor de een is sporten een leuke hobby, voor de ander is het iets serieuzer. Tom Schellekens (18) en Marloes Schellekens (22), broer en zus, sporten beiden op hoog niveau. Tom mountainbiket in de Nederlandse selectie en Marloes heeft eerder dit jaar haar opleiding dans, zang en theater afgerond. Nu timmert ze hard aan de weg als docente. Marloes danst al sinds jonge leeftijd. Toen ze in haar derde jaar op het vwo zat, besloot ze naar de vooropleiding van Lucia Marthas, een dansacademie in Amsterdam, te gaan. Na de vooropleiding is ze toegelaten tot de hbo-opleiding uitvoerend musicalartiest, in haar tweede jaar koos ze ervoor om ook de docentenopleiding te volgen. Achteraf een slimme keuze, want door het coronavirus is het momenteel lastig om als musicalartiest een baan te vinden. Nu geeft ze fulltime dans-, zang- en dramales.

'Een nachtje doorhalen is geen optie’ Bij Tom begon het iets later, in de brugklas. Lachend vertelt hij hoe hij een mountainbike kocht om naar school te fietsen. Dat beviel hem zo goed dat hij besloot om zich bij een club aan te melden. Na wat trainingen en lokale competities volgde het besluit om wedstrijden te rijden. “Toen werd ik vierde in het eindklassement van de Nederlandse

6

B’ons

competitie, zonder dat ik al te veel ervaring had. Het jaar daarna won ik mijn eerste wedstrijd.” Daarna volgde nog wat overwinningen, de motivatie zat er goed in. Toen Tom junior werd, is hij in de Nederlandse selectie opgenomen. “Vanuit die selectie mocht ik het EK en WK fietsen, dat was heel tof.” Van je hobby je beroep maken, daar komt het bij Marloes op neer. “En gelukkig maar, dat dat gelukt is. Ik had geen plan B. Als dit het niet was geworden, had ik geen idee wat wel.” Maar voor Marloes was dat juist de motivatie die ze nodig had. “Als je te veel back-up plannen hebt, dan ga je er niet volledig voor. En natuurlijk is het nu iets anders uitgepakt dan gepland. Het liefst wil ik zelf op het podium staan, in musicals. Als ik dat bereikt heb, wil ik een eigen dansschool. Ik kan me niets anders voorstellen dan dat dit mijn toekomst wordt.” Voor Tom staat de toekomst nog iets meer open voor interpretatie, maar de droom om topsporter te worden is er. “Daar zijn nog wat stappen voor nodig, maar het is ontzettend gaaf dat ik in de selectie zit en naar het buitenland kan. De mooiste ronde die ik gefietst heb was in Tsjechië.”

Het coronavirus gooit roet in het eten voor beiden. Voor Marloes is het lastig om een baan te vinden, voor Tom betekent het dat hij minder wedstrijden kan rijden. “Het is sowieso een lastig veld als het op banen aankomt”, vertelt Marloes,


ONZE TALENTEN

7

B’ons


ONZE TALENTEN

“je moet veel audities doen en er zijn hier in Nederland ieder seizoen maar een paar musicals. En als je dan een baan hebt, kan je maar drie jaar mee voordat je er een jaar uit moet, omdat er vaak geen vaste contracten zijn. Doordat alles nu stil ligt vanwege het coronavirus, is iedereen straks opzoek naar een baan, dan is het nog lastiger.” Tom heeft vorig jaar maar zeven wedstrijden kunnen rijden. “Als eerstejaars bij de junioren hoop je toch wel punten te pakken. Als je dan alleen grote wedstrijden kan rijden, is dat niet eenvoudig.”

‘Mijn eerste mountainbike was om mee naar school te fietsen’ De sporten die ze beoefenen zijn heel verschillend. Dans en mountainbiken zijn op geen enkele manier te vergelijken, zou je denken. Maar wanneer je op jonge leeftijd veel bezig bent met een sport, ziet je leven er niet hetzelfde uit als de gemiddelde tiener. “Tijdens mijn vooropleiding zat ik in Amsterdam. Daardoor kon ik nooit gezellig drinken met mijn vriendinnen. Een nachtje doorhalen en de volgende ochtend fris en fruitig in de balletles staan was geen optie. Dat heeft Tom nu ook, in zekere zin”, vertelt Marloes.

‘Ik had geen plan B’ “Ik hoef natuurlijk niet in een balletles te staan, maar alle grappen terzijde: ik vind het niet erg dat ik dingen moet opofferen”, begint Tom. “Er komt veel bij kijken, dat is nu eenmaal zo. Sporten is meer dan alleen bewegen, je moet op je voeding letten, vroeg slapen en je bent de hele dag bezig met gezond zijn.” Maar ze halen er allebei veel voldoening uit. Marloes wanneer ze de kinderen wie ze les geeft een dans aanleert. En Tom wanneer hij weer een wedstrijd wint.

8

B’ons


ADVERTORIAL

“We krijgen jaarlijks ”

een update

Profit Auto Service aan de Schijndelseweg 61 in Boxtel is een universeel autobedrijf wat van vele markten thuis is. Mari Bosman voert er tien jaar de scepter en deelt deze sinds drie jaar met Pieter van Esch. De bedrijfsvoering ter plekke is in de vakkundige handen van genoemden. Over eventuele risico’s op gebied van verzekeringen hoeven zij zich geen zorgen te maken. Hier buigen zich de specialisten van Geerts Adviesgroep over. Met dik 25 jaar ervaring in de autobranche op allerlei gebied begon Mari Bosman tien jaar geleden Profit Auto Service in Boxtel. Drie jaar geleden besloot hij samen met Pieter van Esch als V.O.F. door te gaan. “Wij zijn van alle automarkten thuis”, vertelt hij opgewekt om uit te leggen: “Iedereen kan bij ons terecht met alle merken auto’s voor onderhoud, reparatie, maar ook voor het stellen van een diagnose bij storingen, een APK-keuring of de aankoop van een occasion.”

TEVREDEN KLANTEN Zijn voorliefde voor auto’s én mensen kan hij kwijt in zijn bedrijf. “Ik ben een mensenmens. We doen hier alles, maar zelf vind ik het klantencontact en het verkopen van auto’s het allerleukst”, meldt hij opgewekt. Mari en Pieter buigen zich over de bedrijfsvoering van Profit Auto Service en zorgen voor tevreden klanten. Zo zouden zij ook zichzelf omschrijven als het gaat over Geerts Adviesgroep. “We worden al vanaf dag één bijgestaan door Marc Timmermans. Daar hebben we een goed persoonlijk contact mee. Hij communiceert helder, is goudeerlijk en goed bereikbaar. Hij neemt altijd alle verzekeringspolissen en het reilen en zeilen van ons bedrijf door en kijkt aansluitend of alles nog goed afgestemd is. We krijgen jaarlijks een update. Dat is heel fijn.”

GEMONDE Dorpstraat 13 (073) 5 516 516 ROSMALEN Burg. Woltersstraat 1

HELDER INZICHT Marc hoort het met een glimlach aan. “Het is van belang dat ik helder inzicht geef in de risico’s waar een bedrijf mee te maken kan krijgen”, vertelt hij om toe te voegen: “Dat hoeft overigens niet altijd tot meer verzekeringen te leiden. Het belangrijkste is dat de ondernemer weet met welke risico’s hij te maken kan krijgen, zodat hij na informatie en advies zelf een afgewogen besluit kan nemen of hij deze risico’s wel of niet wil dragen.” Marc concludeert: “Ik ben steeds meer een risicoadviseur dan een verzekeringsadviseur.” En een goede laat Mari weten want: “We hebben twee keer een verzekeringskwestie gehad. Voor we met onze ogen konden knipperen was het al geregeld.”

GeertsAdviesgroep

www.geertsadviesgroep.nl


RUBRIEK NAAM

Echte smaak met een goed verhaal Terwijl Daan van Zoggel het gras staat te maaien, wijst collega Margriet Wientjes op de weide en de boomhut die ‘Bij Daan op de boerderij’ omgeven: “Allemaal door hemzelf gebouwd, samen met de jongens en voor 85 procent met hergebruikte producten. Ze konden er echt iets moois en sfeervols van maken, toen de catering maandenlang op een laag pitje stond. Daar in de moestuin mogen onze klanten van de winkel straks zelf een krop sla, tomaten, aardbeien, frambozen enzovoorts uitzoeken. Ze proeven hier het echte buitenleven.” In letterlijke zin geldt dat voor de producten die Bij Daan in de winkel liggen, zoals rund-,

varkens-, kippen- en lamsvlees, wild, kazen, eieren, jams, ijs, dipjes, marinades, biertjes en kant-en-klare gerechten om mee te nemen, bijvoorbeeld een stoofpotje en koeientong in champignonsaus. “We kopen in bij lokale partners en het vlees komt in veel gevallen van de dieren die op ons eigen land scharrelen. Ambachtelijker wordt het

10

B’ons


ADVERTORIAL

niet en de kwaliteit is op het niveau zoals mensen dat van Van Zoggel Catering kennen.”

Eerlijke producten van eigen weide Bij Daan

OPSCHALEN Bij Daan haakt in op een positieve maatschappelijke ontwikkeling: mensen gaan bewuster leven en kiezen hun dagelijkse voeding uit op basis van een goed verhaal en tastbare kwaliteit. “Onze klanten komen echt terug voor een smakelijk stuk vlees,” vertelt Margriet Wientjes. “Als ze eenmaal van onze producten geproefd hebben, willen ze niet meer anders. Het biedt een pure smaak en er schuilt geen dierenleed achter.” Het praatje gaat snel rond in de omgeving. “Met Hemelvaart 2020 ging Bij Daan open. In september moesten we al opschalen met de winkelruimte en recent hebben we een aangrenzend kantoor omgebouwd, anders konden we ons groeiende assortiment niet meer kwijt. De vaste klantenkring breidt zich voortdurend uit, mede door mond-tot-mondreclame. Daar spelen wij dan weer op in met nieuwe producten, zoals kroketten, bitterballen en worstenbroodjes van eigen makelij en - waar vind je dat tegenwoordig nog? - zult en balkenbrij.”

gauw aan en binnen de kortste keren stond er een fullservice-cateringbedrijf overeind, dat zowel particuliere klanten als de zakelijke markt bedient. ‘Zelfs kerstborrels voor De Mandemakers Groep (DMG) en het personeelsfeest van DMG in samenwerking met de Paaspop-organisatie voor 5000 medewerkers kunnen we goed behappen,” zegt Margriet Wientjes. “We doen echter ook volop bruiloften en andere feesten bij mensen thuis. De rode draad is wel dat al onze klanten kiezen voor de hoge kwaliteit die Daan samen met het team nastreeft. Je proeft echt het verschil en ondertussen weet je dat het verhaal erachter klopt.” www.vanzoggelcatering.nl

SLAGER VAN BEROEP Dat goed vlees de hoofdmoot vormt in het assortiment wekt geen verwondering als je weet dat Daan van Zoggel slager van beroep is. Zo begon hij 24 jaar geleden, maar de eerste barbecues en buffetten op locatie dienden zich al

11

B’ons


▲▲▲▲

ng tuinverlichti ppingen a terrasoverk carports tuinhuisjes & londers &v schutttingen

Dakkapel op uw nieuwbouwwoning een dure optie? Niet bij ons!een dure optie? Dakkapel op uw nieuwbouwwoning Niet bij ons!

Specialist in tuinverlichting

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan

Specialist in tuinverlichting Maatwerk in tuinhout 1000 modellen zijn opgesteld.

Prefab dakkapellen specialist sinds 1992

langs voor In lichtadvies en een lichtplan. In onze showroom vindt u deKom grootste eigen werkplaats maken wij collectie buitenverlichting voor huis & allerlei toepassingen van hout Maatwerk in tuinhout tuin waarvan 1000 modellen zijn voor in de tuin zoals schuttingen, In eigen werkplaats maken allerlei toepassingen opgesteld. Kom langs voorwijlichtadvies tuinhuisjes, terrasoverkappingen vaneen hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, en lichtplan. en vlonders.

Binnen een halve dag geplaatst Prefab specialist sindssinds 19921992 Prefabdakkapellen dakkapellen specialist 15 jaar garantie op dak en dakkapel Binneneen een halve geplaatst Binnen halve dagdag geplaatst Hoogwaardige 15 jaar garantie opkwaliteit dak en dakkapel 15 jaar garantie op dak en dakkapel Geheel naar eigen wens en smaak aan te passen Hoogwaardige kwaliteit Hoogwaardige kwaliteit Geheel naarVele eigen wens en smaak aan te passen opties beschikbaar Geheel naar eigen enbeschikbaar smaak aan te passen Vele wens opties

terrasoverkappingen en vlonders.

Uitgebreide informatie op onze site

Specialist in tuinverlichting WWW.TUINTOTAAL.NL

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

Uitgebreide informatie op onze site

WWW.TUINTOTAAL.NL

In eigen werkplaats maken wij allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

073 - 551 42 51

de Rosbode Schijndels Weekblad de Streekwijzer de Rosbode

in Schijndel

ia

ed m

l

.n

1.

00

Zakelijke (online) Gemerts Nieuwsblad teksten en foto’s Drukwerk Huisstijl ontwerp

Met voordeelpas meer voordeel! Dat smaakt!

Mercuriusplein 86 - 5258 AW Berlicum - Tel. 073 503 41 14

Vliet 20 • Gemert 0492-371112 06-27273810 info@janenjanmedia.nl

Voor eenof renovatie nieuwe keuken op maat

Ontdek bij ons in de showroom de nieuwe revolutionaire Miele serie:

U bent van harte welkom om onze sfeer te proeven!

Generatie 7000

van der

Een persoonlijke benadering voor een persoonlijke keuken Overbeeke 21 5258 BL Berlicum 073 - 503 88 61

an

In JUNI & JULI

2 KOFFIE of THEE naar keuze

Streekwijzer

Het de adres voor:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

Crossmediale GemertsNieuwsblad communicatie

(diverse keuzes) Heerlijk Provençaals broodje, vers bereid, rechtstreeks uit de oven!

e

nj ne

50

.ja

1.

voor maar

w

2 PROVENCETTE

Rosmalen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed

w

De maand JUNI

Huisbergenweg 1 5249 JR Rosmalen 073-5033794

Weekblad Schijndels Weekblad de Brug

w

Geldig van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.

van 12.00-16.0 0

Weekblad de Brug

Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

Kijk nu op www.eetpaleis-tvosje.nl voor meer informatie. Ook in combinatie te reserveren met een wandelarrangement.

e

Bezoek voor meer informatie onze website

Bezoek voor meer informatie onze website www.vangrinsvendakkapellen.nl www.vangrinsvendakkapellen.nl

Maatwerk in tuinhout 073 - 551 42 51

Er even lekker op uit: Wandelroute

ACTIE’S

Bezoek voor meer informatie onze website Vele opties Bezoek voor meer beschikbaar informatie onze website

Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

elke za Allee terndag

op afspraak KIJK MIDDAG elk eva zanterdag JK.00 KI12 M-1 ID6.0 0G DA

DUSSEN MAATKEUKENS

info@vanderdussenmaatkeukens.nl www.vanderdussenmaatkeukens.nl


ONZE CLUB

Schaakverenging Schijndel hecht clubje

'Bij ons telt ook de gezelligheid '

Zoals breien uiteindelijk een opmars maakte is ook schaken weer helemaal hip & happening. Met dank ook aan de Netflix serie The Queen’s Gambit waarin een weesmeisje zich naar de top van de schaakwereld speelt.

13

B’ons


ONZE CLUB

Schaakvereniging Schijndel is er blij mee. De sfeer waarin de leden spelen is overigens geenszins zoals die in genoemde miniserie. Hoewel er uiteraard gespeeld wordt om te winnen is dat onder het genot van een hapje, drankje en in een uiterst relaxte sfeer waarin ook gelachen en gekletst wordt.

Met steun van de gemeente en ‘de Sok’ ontstaan Schaken is een strategisch bordspel voor twee spelers waarbij inzicht, ervaring en zelfs moed de zetkeuze bepalen. Doel is het schaakmat zetten van de vijandelijke Koning. In november 1971 werd Schaakvereniging Schijndel opgericht. Met financiële steun van de gemeente Schijndel en voormalig Kousenfabriek Jansen De Wit (‘de Sok’) werden de eerste borden, stukken en klokken aangeschaft. Bij aanvang waren er al 30 leden die wekelijks bij elkaar kwamen om te spelen. Na aansluiting bij de Noord Brabantse Schaak Bond (N.B.S.B.) werd in 1972 al deelgenomen aan de competitie.

14

B’ons

Wim Vugts leerde al jong schaken van zijn vader en vond het spel leuk. Dusdanig dat hij het ook op de middelbare school speelde. “Ik zat op het Skinle College (huidige Elde College red.) Daar werden destijds buitenschoolse activiteiten georganiseerd waaronder schaakwedstrijden. Daar deed ik aan mee. Dat kwam ook door mijn Leraren Theo van Heijningen en Martien Versantvoort. Die waren aangesloten bij de plaatselijke schaakvereniging. Theo was er destijds zelfs voorzitter van”, blikt Wim terug. Op enig moment organiseerde Schaakvereniging Schijndel een simultaanwedstrijd. Dat wil zeggen dat één speler het opneemt tegen meerdere spelers tegelijk. Hans Ree en Frans Kuijpers waren bekende en sterke spelers. Zij speelden elk tegen 40 borden. De schaakvereniging zorgde voor spelers waarbij ook de vijf beste Skinle schakers mochten aanschuiven. Tot zijn geluk was Wim een van hen. “De schaakvereniging keerde 20 gulden uit bij remise (gelijkspel red.) en 40 gulden als je won. Het Skinle zegde 10 gulden toe voor de leerling met de meeste zetten. Uiteindelijk won ik de partij. Zodoende kreeg ik 40 gulden van de schaakvereniging en een uitnodiging om lid te worden. Dat tientje van het Skinle moet ik nog steeds krijgen”, lacht Wim. De toon was echter gezet. Na de winst bij zowel het spel als in de portemonnee kreeg Wim de smaak te pakken en sloot zich in 1976 aan bij de vereniging. “Er waren drie poules met elk twaalf spelers. Het werkte met een promotie en degradatiesysteem. Ik begon in de C-poule. Nadat ik daar de competitie won, stroomde ik door naar de B-poule en nadat ik ook daar goed presteerde kwam ik in de A-poule. Tot op de dag van vandaag ben ik altijd in de top drie gebleven”, aldus Wim tevreden.

‘Spelen tegen elkaar is veel leuker’ Hoewel dat wel stand hield is dat met de clublocatie, de speelavond, externe competitie en het aantal leden een ander verhaal. Tot circa zes jaar geleden werd er altijd gespeeld in een zaaltje bij De Kafmolen. De clubavond was op donderdag en de


ONZE CLUB

externe competitie op zaterdag. Later werd uitgeweken naar de dinsdagavond. Na een verbouwing tot restaurant stak de club over naar Café-zaal De Hopbel. Daar worden de schakers buiten coronatijd, wekelijks op dinsdag vanaf 20.00 uur gastvrij ontvangen. Het aantal leden was voor de verhuizing al sterk teruggelopen. “Onze hoogtijdagen qua ledenaantallen waren in de jaren ’70 en ’80. Toen waren er ook nog jeugdleden. Het aantal daarvan liep op enig moment dusdanig terug dat onze jeugdafdeling in 1991 ophield”, weet Wim. Ook de externe competitie is vanwege het te lage ledenaantal voorlopig passé. De terugloop wordt heel jammer gevonden, maar is volgens Wim wel te verklaren. “In algemene zin zijn mensen individueler geworden. Die willen niet meer gebonden zijn aan een club en een vaste clubavond. Je kunt ook via internet tegen elkaar schaken. Dat kan je doen wanneer je wil op een tijdstip dat je uitkomt”, stelt hij om resoluut toe te voegen: “Maar da’s lang niet zo leuk als gewoon echt spelen tegen elkaar.” Schaakvereniging Schijndel telt nog tien leden. “We hebben een hecht clubje en het is ontzettend gezellig”, weet Wim. Winnen is nog altijd het doel bij aanvang van een partij. De tijd dat dit supergeconcentreerd in nagenoeg totale stilte gebeurde, is echter passé. De vereniging speelt ook niet achter in een zaaltje. “We zijn bij De Hopbel begonnen achterin het café. Daar was echter ook een handboogvereniging actief. De pijlen vlogen ons bij wijze van spreken om de oren. Daarop zijn we verkast naar voren.

Met steun van de gemeente en ‘de Sok’ ontstaan Daar zijn ook biljarters actief”, legt Wim uit. Volgens zijn zeggen is de clubavond er een gehuld in gezelligheid, spelplezier, een vette traktatie van De Hopbel, een drankje op eigen kosten en samengevat een avondje uit. Vanwege het Coronavirus liggen de spelavonden al enige tijd stil. Het seizoen wordt als verloren beschouwd. Wim en zijn medeleden hopen echter na de grote vakantie de draad, of in deze loper, paard, Koning of een van de andere pionnen, weer op te pikken. Eind dit jaar bestaat de vereniging 50 jaar. Of en wanneer het jubileum gevierd wordt is onzeker. Als het wél kan, dan bij voorkeur met méér leden, zo wordt gehoopt. Mensen die de grondbeginselen van schaken al kennen, het spel graag vaker en wat beter zouden willen leren spelen, zijn namelijk van harte welkom om zich aan te sluiten. “Met meer leden zouden we ons misschien ook weer op kunnen geven voor de externe competitie”, droomt Wim hardop om eerlijkheidshalve te bekennen: “Wij gaan altijd voor de winst, maar bij ons telt zeker ook de gezelligheid.” Voor aanmelding of informatie: wim@vugtsschijndel.nl

15

B’ons


Wilt u graag thuis blijven wonen?

Financieel (hypotheek) advies? - Uw bestaande hypotheek omzetten naar de extreem lage rente? - De beste hypotheek voor de aankoop van uw (eerste) eigen woning? Wij zorgen voor de beste hypotheek bij de voordeligste financier. Bel 073 - 513 12 00 voor een kosteloze afspraak.

adviesburo

j collegga’s Mijn en ik staan graag voor u klaar!

van Uden

hypotheken & verzekeringen Graafsebaan 61, Rosmalen www.adviesburovanuden.nl -- info@vanudengroep.nl

Een beetje hulp maakt dat soms net wat gemakkelijker. Laverhof biedt diverse mogelijkheden, zoals verpleging, persoonlijke verzorging, begeleiding, hulp bij het huishouden en casemanagement dementie. En is de dagbesteding in uw eigen wijk of buurt niet meer toereikend, omdat u meer ondersteuning nodig heeft van professionals? Dan kunt u terecht bij de dagbesteding van Laverhof. Meer weten? Neem tijdens werkdagen contact op met met een van onze wijkverpleegkundigen. Tel. 073 - 544 32 64

www.laverhof.nl

Persoonlijk betrokken 24 uur per dag bereikbaar op: 073 - 503 63 24 Martha van Hedel: 06 - 53 72 85 34 Dyonne Mutsaers: 06 - 54 22 57 20 www.marthavanhedel.nl


ONZE BUURT

Met de kracht van de bewoners

De leefbaarheid en veiligheid in de Bloemenwijk vergroten, dat vraagt om samenwerking en betrokkenheid. Met die gedachte slaan bewoners, de wijkraad, de wijkboa, de wijkagent, Welzijn De Meierij, woningcorporatie Woonmeij en de gemeente Meierijstad de handen ineen. Zij vormen sinds begin 2021 een actieteam en de eerste positieve resultaten zijn reeds zichtbaar, al valt er nog een hoop werk te verzetten. Henk de Laat, buurtadviseur bij de gemeente Meierijstad voor Schijndel, Olland en een deel van Veghel, spreekt van een pilot. “Als deze gezamenlijke aanpak goed werkt - en daar lijkt het wel op, zullen we deze als voorbeeld gebruiken om ook in andere wijken en kernen de leefbaarheid en de veiligheid een impuls te geven. De bewoners in hun kracht zetten, dat vormt het hoofdmotto. Zij weten wat er leeft en kunnen direct actie ondernemen zodra zij onregelmatigheden signaleren, bijvoorbeeld wijkgenoten ergens op aanspreken of melding maken van een ongewenste situatie. Alleen wanneer we met hen samenwerken slagen we erin om concrete stappen te zetten. Ook onze andere netwerkpartners hebben daarin een rol: de wijkraad, de wijkboa, de wijkagent, Welzijn De Meierij en woningcorporatie Woonmeij. We komen elke maand bij elkaar, momenteel natuurlijk in online-sessies. Dan bespreken we wat er op dat moment speelt, welke actie we moeten ondernemen en wie dat gaat doen. Tevens evalueren we het werk dat reeds verzet is en het resultaat daarvan.”

‘We komen elke maand bij elkaar’ Als je naar de Leefbaarheidsmonitor kijkt, een enquête die vorig jaar binnen de gehele gemeente Meierijstad werd uitgezet, staat het er helemaal niet verkeerd voor in de Bloemenwijk. De bewoners waardeerden hun directe omgeving met een 7,1, wat iets onder het gemiddelde ligt: een 7,9. “Ze voelen zich trots op hun wijk en vinden dat er voldoende voorzieningen zijn, ook voor ouderen,” zegt De Laat. “Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer scoort positief.

17

B’ons


ONZE BUURT

Daar staan echter vijf belangrijke aandachtspunten tegenover, dingen die echt verbetering behoeven. Er heerst ontevredenheid over het beheer en onderhoud van groenvoorzieningen, waarbij onder andere hondenpoep en een matige kwaliteit van sommige wandelpaden eruit springen. Rondzwervend afval en omgangsvormen daarmee vormen een storende factor, net als overlast door hangjongeren. Bewoners geven bovendien aan dat het voor de jeugd ontbreekt aan goede sociale voorzieningen. Verder zorgen te hard rijden en het parkeergedrag van mensen met bedrijfsbussen en een aanhangers voor ergernis. Het laatste punt betreft een relatief laag vertrouwen in de overheid.” ‘Het staat er helemaal niet verkeerd voor’ Om de bewoners bij het actieteam te betrekken gleed bij alle 1100 huishoudens en de bedrijven op het terrein De Molenheide een wijkkrant door de bus, met informatie over hoe het ervoor staat, over het plan van aanpak en over de betrokken mensen en partijen. De Laat: “Dat leverde diverse reacties op, bijvoorbeeld van vrijwilligers die zich graag willen inzetten voor het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid in de Bloemenwijk.

Dat is essentieel. Zo’n project slaagt alleen als bewoners willen meewerken, want het heeft alles te maken met gedrag en bewustwording. Mensen kijken vaak naar de gemeente en de woningcorporatie, maar uiteindelijk bepalen ze zelf hoe iedereen in de wijk met elkaar omgaat. Wij helpen daarbij en daarom heeft de gemeente het actieteam Bloemenwijk in het leven geroepen. Wat we van de bewoners verwachten? Dat ze de handen uit de mouwen steken en dat ze input leveren, dat wil zeggen onregelmatigheden aan de kaak stellen en zelf, als bewoners uit de wijk, meedenken over oplossingen.” Het actieteam Bloemenwijk draait inmiddels volop en de inspanningen beginnen hun vruchten af te werken. “Bewoners lopen met vuilprikkers en zakken rond om hun straat schoon te houden, op verzoek van de jongeren wordt binnenkort een afvalbak op het grasveld geplaatst en er ontstaan onder supervisie van de wijkagent steeds meer buurtapps, die een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale controle. Zodra mensen een onveilige situatie melden, bijvoorbeeld een onverlaat die foto’s loopt te maken, kan er meteen actie worden ondernomen. Om het de bewoners makkelijk te maken hebben we in de eerste

Gezamenlijke aanpak leefbaarheid en veiligheid in Bloemenwijk

18

B’ons


ONZE BUURT

editie van de wijkkrant een ‘Meterkastkaart’ met alle belangrijke telefoonnummers opgenomen, zowel voor spoedgevallen als het melden van minder acute zaken. Verder bieden we alle actieteamleden toegang tot een intranetpagina van de gemeente met allerlei nuttige informatie over de aanpak van de Bloemenwijk, inclusief de voortgang daarvan. De wijkagent en -boa’s zijn heel benaderbaar en bewoners kunnen mij als buurtadviseur rechtstreeks e-mailen, wat zij gelukkig ook steeds meer doen. In de afgelopen weken kreeg ik reacties binnen over allerlei vormen van kleine overlast: PMD-afvalzakken die te vroeg buiten werden geplaatst, illegale dumping bij de textielcontainer van de buurtsuper en mensen die kruiwagens grond in het plantsoen stortten.”

‘We willen de drempel wegnemen’ Eigenlijk blijkt het al uit het voorgaande dat goede communicatie ook een goed hulpmiddel is. Vandaar dat we de buurtkrant uitgeven en zodra het weer mag maandelijkse bijeenkomsten willen organiseren, waarbij op afroep iedereen kan aansluiten als hij of zij dat wil,” aldus De Laat. “We vinden het belangrijk om keuzes en beslissingen duidelijk uit te leggen. Verder willen we bij bewoners de drempel wegnemen om elkaar ergens op aan te spreken, iets dat zij nu soms niet durven, uit angst om voor commentaar. Je kunt denken aan het laten meelopen van de wijkagent of één van de boa'ss, om te laten zien hoe je het gesprek aangaat.

Er ligt ook een taak voor ons als gemeente en voor de andere netwerkpartners: communiceren waarmee je bezig bent - bijvoorbeeld door foto's te delen van nieuw geplaatste afvalbakken - en afspraken nakomen. Vooral op dat laatste sturen wij nadrukkelijk, anders raak je de bewoners kwijt. Je moet draagvlak creëren.” Los van de reeds bereikte verbeteringen en de toekomstige realisatie van een multifunctioneel gebouw in de Papaverstraat staan er nog genoeg aandachtspunten op de agenda. “Het gaat vaak met kleine stapjes, maar uiteindelijk kun je met elkaar toch grote dingen bereiken. Als we de bewoners hier op de juiste wijze in betrekken, dan wacht de Bloemenwijk een mooie toekomst, zowel qua leefbaarheid als veiligheid.”

19

B’ons


Print Offset Vormgeving

Rotatie Informeer naar de Print mogelijkheden: Vormgeving

0492 37 11 37 0492 37 11 37

Informeer naar de mogelijkheden:

Wij

Wij laten uw grafische ideeën laten uw grafische ideeën werkelijkheid worden

werkelijkheid worden Van Helvoort Grafisch Bedrijf bv

an helvoort grafisch bedrijf

.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.