Gemerts Nieuwsblad wk 12-2021

Page 1

53e jaargang | 23 maart 2021

Steming gepeild 3

Taai menneke 5

Boiling online 7

Zetelverdeling 21

Gemeentenieuws 12

‘Kick-off is vooral uitnodiging om zelf mee te doen’

Samen bouwen aan Gemert Vorstendom GEMERT – Inwoners, ondernemers en organisaties mogen meebouwen aan Gemert Vorstendom. Gemert Vorstendom is een gezamenlijk initiatief van de lokale centrumpartners, waar iedereen die wil bij kan aansluiten. Door het eigenzinnige verleden van Gemert te koppelen aan het heden en te verbinden met bestaande en nieuwe initiatieven kan samen gewerkt worden aan een gezonde toekomst voor het centrum, zo is de gedachte. Een online kickoff op 1 april (geen grap) markeert de start van een reeks interactieve activiteiten. “De lancering van Gemert Vorstendom is vooral een uitnodiging om zelf mee te doen.”

Ook een onderscheidend activiteitenaanbod kan bijdragen aan een langdurig leefbaar en beleefbaar centrum. Timmer: “Denk aan een interactieve rondleiding door ridder Rutger van Gemert, als coproductie van VVV, heemkundekring en theaterclubs. Rutger legde de basis voor Gemert Vorstendom, door de Duitse Orde naar hier te halen. Als prototype stoere Gemertenaar spreekt hij nog altijd tot de verbeelding.”

Ridder Rutger omringd door kartrekkers van Gemert Vorstendom.

Van de redactie “Gemert Vorstendom verwijst naar dat wat ons uniek maakt”, legt cultuurhistoricus Jan Timmers (Heemkundekring De Kommanderij Gemert) uit. “Gemert was eeuwenlang een vrijstaat. Dat zie je terug in het straatbeeld, maar ook in de identiteit en de mentaliteit. Gemertenaren staan als eigenzinnige vrijdenkers bekend en gaan daar prat op. Even typisch zijn de steegjes in het centrum, de omgekeerde kerk, het omgrachte kas-

teel en de zwarte wiebers op de witte luiken.”

centrumstraten laten waaien.”

Gemeente en horeca, winkeliers en vastgoedondernemers hebben zich al Dat en al het andere wat Gemert Vorstendom is achter het initiatief geGemert in positieve zin veel meer dan de introschaard. “Gemert Voronderscheidt kan volgens ductie van een nieuwe stendom is al een breed Goosen helpen om het huisstijl”, benadrukt Twan gedeeld verhaal”, meent dorpshart te versterken: van Hoof (Werkgroep mar- Remko Boesveld (Stuur“De kick-off is een kennis- keting en promotie Cengroep Gemert-cenmaking met het verhaal trum-Gemert). “Het staat trum).”Het moet alleen van Gemert Vorstendom voor wie we zijn en wat nog een gezicht en een en een open uitnodiging we belangrijk vinden. Ver- nadere invulling krijgen.” om eraan mee te schrijbinden en versterken op ven. Door nieuwe, eigenbasis van gemeenschapDe invulling bepaalt het tijdse hoofdstukken aan pelijke waarden is het col- succes. Goosen: “Gemert de rijke historie toe te voe- lectieve doel. Doen we Vorstendom kan bijvoorgen, kunnen we samen niks, dan blijven we rond- beeld een middel zijn voor een frisse wind door de dobberen. We hebben nu ondernemers om waarde eindelijk de kans om Geaan het klantcontact toe mert mooier en leuker te te voegen. Kijk je niet maken, voor onszelf en meer om naar de klant die voor anderen. Waarom een paar sokken koopt of nog klagen als je het sainformeer je tijdens het afmen kunt dragen?” rekenen naar de grond van het bezoek aan het Stap voor stap vooruitcentrum en breng je onder gang boeken is daarbij het de aandacht wat Gemert d66.nl/wordlid uitgangspunt. “De midde- Vorstendom de komende len zijn beperkt, maar we tijd te bieden heeft, zodat zijn tot veel in staat als er een reden is om terug we onze energie en creati- te komen? Klantenbinding viteit bundelen.” is noodzakelijk om als cenLaat iedereen vrij, maar niemand vallen. trum te kunnen overleven.

Bedankt voor uw stem!

GIGANTISCH

VOETINSTITUUT PENNINX

GEOPEND OP AFSPRAAK Voor het maken van een afspraak zie

www.bloemenenplantenoutlet.nl

ORTHOPEDIE • PODOTHERAPIE www.devoetspecialist.nl • 0492-361553

Tuinmarkthallen Boekel beurzen & evenementen

LAAG

Gemert Vorstendom trapt op 1 april om 20.00 uur af. Na een korte, prikkelende inleiding van de centrummanager (ook live te volgen via het tv- en YouTube-kanaal van Omroep Centraal) kan via MS Teams een van de drie interactieve sessies bijgewoond worden. Jan Timmers presenteert in ‘Leer de vorsten kennen’ het boekje ‘Gemert, vorstendom, vorsten en banieren’ en het ontwerp van banieren van Gemertse vorsten. Twan van Hoof legt in zijn sessie uit hoe je als organisatie de nieuwe merkidentiteit van Gemert Vorstendom in je voordeel kunt gebruiken. Remko Boesveld wil met inwoners en ondernemers onderzoeken hoe je van donkere stegen lichtende kunstvoorbeelden kunt maken. Aanmelden kan tot zaterdag 27 maart aanstaande door te mailen naar gemeente@gemert-bakel.nl, onder vermelding van ‘kick-off Gemert Vorstendom.” Geef daarbij duidelijk aan welke sessie je bij wilt wonen en naar welk adres de inloglink een aanvullende info verstuurd kan worden.

Gemertseweg 9a • 5427 ET Boekel Tel. 0492-322131 • info@tuinmarkthallen.nl www.tuinmarkthallen.nl

GEMERTSE VLEESHAL SUPERSTUNT WELTEN

BAMI BLOKKEN 24 stuks van 13,75

nu 9,98 MAALTIJDEN VERS AAN TAFEL

nu 3,98

+ GRATIS TOETJE UIT EIGEN KEUKEN

ASPERGESOEP per bak

1,90 KANT-EN-KLAAR UIT EIGEN KEUKEN

BEENHAM 500 gram

5,49 BAVETTE 500 gram

6,99

GOURMET

per persoon 9 soorten vlees

3,98 per persoon

MINI ROLLADE 500 gram

BIJ DEZE EDITIE VAN HET GEMERTS NIEUWSBLAD Inhoud

GEMERT

Uitgave Groot Peelland

DE MORTEL

BEEK EN DONK

BAKEL

AARLERIXTEL GERWEN

NEDERWETTEN

HELMOND

NUENEN MIERLO

VLIERDEN OMMEL

GELDROP SOMEREN SOMEREN EIND

MILHEEZE

DEURNE LIESSEL

ASTEN HEUSDEN

SOMEREN HEIDE

Helmond Sport Blijft onder de aandacht

Winkelen Koop lokaal, vooral nu!

geleden dat de eerste Het is dit jaar 125 jaar hun opwachting maakten. wielrenners in onze regio kranten hebben we de “In de archieven van de Wielerclub uit die Helmondsche en Gemertse in de regio beginjaren als eerste wielerverenigingen legt Rien van Horik Peelland kunnen achterhalen”, en Bart van Horik, uit een (64) uit. De broers Rien in deze periode druk bezig Lierops wielergezin, zijn hun wielerdroom. Eind met de verwezenlijking van hun wielerboek dat december verschijnt namelijk ‘Pedaalridders van de Peel’ de toepasselijke titel de heeft gekregen.

vooral bekend door zijn Rien is bij de regionale wielerfans “Nadat ik vorig landelijke en regionale wielerpresentaties. in het onderwijs, om mij jaar gestopt ben met mijn baan te kunnen richten, heeft volledig op mijn presentaties dat dit tot een minimum de coronacrisis ervoor gezorgd plotseling ontstane vrije tijd beperkt is gebleven.” De nu aan het onderzoek besteedt de inwoner van Someren voor het boek. “Als tiener en het schrijven van de teksten en knipte ik artikelen verzamelde ik al programmaboekjes netjes uit de krant. Dat archief over de regionale wielersport van de teksten”, beschrijft komt nu van pas bij het schrijven van het boek. Door zijn de schrijver de voorgeschiedenis is hij erin geslaagd de uitgebreide netwerk in de wielersport informatie te verzamelen. Het afgelopen maanden nog meer pagina’s de rijke wielerhistorie boekwerk beschrijft in 250 steden in de Brabantse en van bijna veertig dorpen en van de negentiende eeuw. Limburgse Peel vanaf het eind Weert-Helmond-Venray. Het gebied behelst de driehoek

Openingstijden:

Ronde van Neerkant

Paul Konings (Asten)

Ronde van Helmond

Clubkampioenschap DTS

Deurne

7.

(Lees verder op pag. 4)

Aan het woord.

Deskundig advies op maat bij het inrichten van je huis. Bij Stijl & Co houden we ervan als het plaatje klopt. Vind je het zelf lastig om dat voor elkaar te krijgen? Dan helpt een van onze deskundige interieurcoaches je graag bij het inrichten van je huis.

Clubkampioenschap

3.

De interieurcoaches van Stijl

Buitenlust Helmond

Helmond Sport Kort nieuws

Clubkampioenschap

Buitenlust Helmondw F | Buitenlust Helmond

13.

Zorgspecial Zorg in de regio

19.

Molenstraat 45 5421 KD Gemert

Vacatures Werken in de regio

de Regionale wielerhistorie in ‘Pedaalridders van de Peel’

April 2021 | w

3,49

Sport Hiking, Running, Biking

x. e | Oplage: 100.000 e e van Adcommunicati | Maandelijkse uitgav w w. g r o o t p e e l l a n d . n l

N I K O O DEZE VE UITGA

GEPRIJSD

12

& Co

Muziek Muziek maken in coronatijd

Verspreiding in Bakel, De Mortel, Gemert en Milheeze

Gemerts Nieuwsblad is een uitgave van Gemert Media BV en wordt huis-aan-huis verspreid in een oplage van 30.000 exemplaren.

Dinsdag 6.00 uur -18.00 uur Woensdag 6.00 uur -18.00 uur Donderdag 6.00 uur -18.00 uur Vrijdag 6.00 uur -20.00 uur Maandag en zaterdag gesloten

Deze aanbiedingen zijn geldig t/m vrijdag 26 maart 2021. Prijswijzigingen, drukfouten of uitverkocht voorbehouden.


Opening

Tuinseizoen

2021

Deze aanbiedingen zijn geldig van 24 t/m 30 maart

Iedere zondag geopend van 11:00 tot 17:00 Tulpen

10 takken per bos €3,99 per bos

1+1 GRATIS

Groente planten Keuze uit 25 soorten Tray à 6 stuks €1,50

1+1 GRATIS

Skimmia "rubella" 35-cm hoog in 17-cm pot €8,99

1+1 GRATIS

Potgrond van DCM Kwaliteits grond Voor alle kamer & tuin planten Zak à 40 liter €5,49

1+1 GRATIS

bolsius kaarsen & geuren

Vrijdag koopavond tot 20:00 Monstera "Gatenplant"

Alle maten & soorten

Sterke kamerplant 70-cm hoog in 21-cm pot Van €18,99

1+1

nu

12,99

GRATIS

Bloembollen Plant ze nu!

Violen

Mooi op tafel of terras Div. kleuren in 25-cm schaal Van €5,99

Alle maten & soorten

20%

nu

3,99

korting

Gazonmeststoffen

Erysimum "muurbloem"

Voor een mooie grasmat Het is nu de tijd! We helpen u graag

Vasteplant 20-cm hoog in 12-cm pot €2,99

20%

1+1 GRATIS

korting

Senetti

Div. mooie felle kleuren 30-cm hoog in 17-cm pot Van €7,99

nu

4,99

Deurhanger Ø 30-cm Van €17,95

nu

12,99

www.tuincentrumdebiezen.nl

narcis mini narcis 15-cm hoog in 9-cm pot €1,29

1+1 GRATIS


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

NIEUWS

Stemmen met maatregelen in Gemert-Bakel:

‘De drukte is beter verspreid’ GEMERT – Op 17 maart trok Gemert-Bakel massaal naar de stembus. Van 07:30 tot 21:00 uur konden mensen hun stem uitbrengen. Het coronavirus bracht nieuwe situaties met zich mee, zo waren er looproutes en hoopvolle berichten over stempotloodjes die mee naar huis mochten. Hoewel Gemert geen stempotloden uitdeelde, brachten toch 79,6 procent van de kiesgerechtigden hun stem uit.

Waar sommige mensen zich kunnen vinden in het programma van een partij, wegen voor andere mensen specifieke onderwerpen zwaarder mee. “Ik vond het programma van de Partij van de Arbeid het meest gebalanceerd én het is de enige partij die iets zegt over daklozen. Dat vond ik wel mooi”, zegt een mevrouw terwijl ze op haar fiets stapt. Wie ook wel eens op zijn fiets stapt, is demissionair minister-president Mark

COLUMN

Houd vol Misschien heeft u ze al zien staan. Van die poppetjes, gemaakt van zwerfafval, langs de wegen binnen onze gemeentegrenzen. Afgelopen zaterdag was er opnieuw een grote schoonmaakactie in onze gemeente. De “beweging” van mensen die meedoen, is in een half jaar sterk gegroeid. Het gaat natuurlijk niet om hoeveel mensen er mee doen bij het opruimen. Al ben ik blij met de inzet van zoveel vrijwilligers die daar iets aan willen doen. Mensen moeten stoppen met het achterlaten van troep of het uit de auto of van de fiets gooien van plastic en blik.

Door Dagmar Pluijm Om 09:30 is het rustig bij de sporthal tegenover de Berglarenschool in Gemert. De eerste lading stemmers is net geweest. Stembureauvrijwilliger Paul Swinkels staat even buiten voor een pauze: “Nu heb ik de tijd, net was het aardig druk. Er zijn nu zo’n 140 stemmers geweest. Veel daarvan kwamen snel even nadat ze hun kind naar school brachten.” Hoewel het rustig is, is er toch een aantal mensen die hun stem uitbrengen. “Eigenlijk mag ik het niet zeggen vanwege stemgeheim, maar als iedereen het doet, zeg ik het ook wel hoor. Ik heb op het CDA gestemd. Ik kon me het meeste vinden in hun programma”, vertelt een oudere man.

3

Drukte bij een stembureau in Gemert Rutte. En hij is behoorlijk populair onder de Gemertenaren. Veel mensen die op de VVD stemmen, stemmen op Rutte. Een reden die vaak terugkomt is hoe goed hij het de afgelopen vier jaar, en specifiek de coronaperiode, heeft gedaan. Anderen stemden op de VVD omdat ze tevreden zijn met hoe het in Nederland gaat.

medewerker. De uitgezette looproutes brengen je in sommige stembureaus op plekken waar je normaal nooit zou komen. Voor de stembureaumedewerkers brengt het voordelen met zich mee. De routes zorgen voor een makkelijke doorstroom en de anderhalve meter zorgt voor overzicht. “We moesten dit jaar inspelen op situaties waarvan we niet Naast de VVD, is ook D66 wisten hoe ze er in de populair. De progressieve praktijk uit zouden zien, partij was de grootste zoals het briefstemmen. winnaar tijdens de verkie- Het grootste verschil met zingen, ook in Gemert. voorgaande jaren is dat de Het is niet de grootste drukte beter verspreid is partij in Gemert-Bakel, over de dag,” begint vermaar met 3,1 procent kiezingsambtenaar Niels meer stemmen dan tijdens Janssens, “Hier bij het gede verkiezingen in 2017, is meentehuis stond rond de partij in populariteit 18:00 wel een lange rij. Bij gegroeid. “Ik heb op D66 sommige locaties heb je gestemd. Het programma dat, maar je hebt ook locapaste het beste bij me. Ik ties waar het gedurende heb Volt overwogen, maar de hele dag ontzettend Volt heeft Europa iets rustig is.” meer als stokpaardje en dat spreekt mij niet aan. Om 21:00 uur sloten de Ik heb specifiek op D66 als stembureaus en begon partij gestemd, maar ik het tellen van de stemvind Kaag niet zo sterk men. In het gemeentehuis dus ik ben voor Sjoerd lag de gehele raadszaal Sjoerdsma gegaan. Zijn vol met stapels stembiljetnaam klonk leuk”, vertelt ten. Een aantal tellers, aleen stemmer bij KunstLo- lemaal uitgerust met kaal. mondkapje, maakt zich klaar voor een lange Het stemmen ziet er dit avond. De biljetten worjaar anders uit, voor zowel den gesorteerd op partij. stemmer, als stembureau- “Het tellen moet coronap-

roof verlopen, dus we hebben coronatelstraten gemaakt. De tellers lopen een route. Terwijl ze die route lopen, kunnen ze de stembiljetten op de juiste stapels leggen. Zo ontstaat er eenrichtingsverkeer en zorgen we ervoor dat alles veilig verloopt”, aldus Janssens. “Ook hebben we dit jaar niet verlegen gezeten om vrijwilligers. Er waren ruim genoeg aanmeldingen, we moesten zelfs mensen op een reservelijst zetten.” De motivaties van de stembureauvrijwilligers verschilden. Sommigen hielpen omdat ze het al jaren doen, anderen hebben zich aangemeld omdat ze de landelijke oproep voor stembureau vrijwilligers lazen. “Het is wel leuk om zo een dagje te helpen. Ik heb er de tijd voor en ik vind het deels mijn maatschappelijke plicht om me in te zetten voor onze democratie. En gedurende de dag maak je grappige dingen mee. Zo waren er mensen die teleurgesteld waren omdat ze het stempotloodje niet mee mochten nemen. Dat zal wel een afspraak van de gemeente zijn,” lacht een stembureauvrijwilliger bij het stemlokaal in de Berglarenschool.

Ik werd zelf 50 op de dag dat de schoonmaak plaatsvond. Geen groot feest uiteraard, maar toch een speciaal moment. Fijn om door vrienden en familie in het zonnetje te worden gezet. Ook de collega’s van het gemeentehuis hebben mijn toetreding tot de club van 50+ extra glans gegeven. Ik ben niet langer een jonge burgemeester, zullen we maar zeggen. Helaas zien we in onze gemeente wel een toename van het aantal illegale feestjes. Afgelopen weekend heeft de politie ook weer een einde gemaakt aan een feestje. Zo jammer. Niemand vindt het prettig om mensen aan te spreken op gedrag. Maar samen met de politie doen wij dat wel en delen we ook verbalen uit aan mensen die zich zo bewust niet aan de coronamaatregelen houden. Een groot compliment voor de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen, die met zo’n 100 mensen er voor zorgden dat binnen de coronamaatregelen iedereen veilig zijn stem kon uitbrengen. Dat compliment geldt ook voor de meer dan 18.000 mensen die hebben gestemd. De verkiezingen hebben Inge van Dijk een mooi plekje in de Kamer opgeleverd. We hebben afgelopen donderdag in de raadsvergadering afscheid van haar genomen. Door middel van een mooie, unanieme aangenomen motie is Inge bedankt voor haar tomeloze inzet voor onze gemeente. We gaan er natuurlijk vanuit dat ze met dezelfde inzet oog blijft houden voor onze gemeente en de regio. Volgend weekend ga de klok weer een uur vooruit. Dan is het langer licht, terwijl de avondklok nog steeds van kracht is. Moeilijk, en ik lees dat steeds meer mensen corona-moe zijn. Daarom mijn zoveelste oproep: houd vol!

Burgemeester Michiel van Veen

!

Plan voor 268 woningen in Gemert goedgekeurd GEMERT – Binnen plan Doonheide/Boekelseweg is er ruimte voor 268 woningen. Het stedenbouwkundig plan is nu op hoofdlijnen goedgekeurd. Wethouder Van Zeeland in een persbericht: “Dat maakt de weg vrij voor het grootste woningbouwplan in onze gemeente sinds jaren.” De wethouder Ruimtelijke ontwikkeling is blij met het besluit van het college, zo laat ze optekenen: “Er is een grote vraag naar woningen, ook in Gemert-Bakel. Met deze ontwikkeling komen daar in één klap 268 woningen

Impressie van het nieuwbouwplan.

bij, verdeeld over verschillende woningcategorieën. Van sociale en middel-dure huur- en koopwoningen tot zelfbouwkavels en duurdere koopwoningen. Een gevarieerd aanbod met voor ieder wat wils.” Groene loper De groene loper met de kenmerkende naam “de Lebber” krijgt ook in het stedenbouwkundig plan Doonheide II een plek. Daarmee zorgt de groene loper voor verbinding met de bestaande nieuwbouwwijk. Datzelfde geldt voor de centrale as met herkenbare laanstructuur. Toekomstig bouw- en woonverkeer kan via deze

weg het plangebied in en uit. Ontwikkelaar Keizersberg Vastgoed en gemeente werken nog aan een verdere verfijning van het ontwerp van het openbaar gebied. Tegelij-

kertijd moet het bestemmingsplan een afronding krijgen, zodat de procedure deze zomer kan starten.

Dagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal. Kinderdagverblijf De Ontdekking - Gemert St. Annastraat 4 T: 0492-745296 St. Annastraat 8 T: 0492-331007

Pandelaar 45 T: 0492-390012 Pandelaar 37 T: 0492-390012

www.deontdekking-kdv.nl


4

Gemerts Nieuwsblad | 23 maart 2021

KERK

Parochie H. Willibrordus Gemert-Bakel Pastors S. Schevers Cândido Sousa Luhuma Diaken F. van der Geld Secretariaat Kerkstraat 2, 5421 KX Gemert tel. 0492-361215 www.heiligewillibrordus. nl e-mail: administratie@ heiligewillibrordus.nl Pastoraal Bureau Kerkstraat 2 Gemert alleen telefonisch bereikbaar tel. 0492-361215 op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. Kopij en intenties t.b.v. publicatie; e-mail: publicatie@heiligewillibrordus. nl uiterlijk tot vrijdag 12.00 uur. Opgeven misintentie: per e-mail publiciteit@heiligewillibrordus.nl of telefonisch ( tel.nr. 0492-361215) op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. Het bedrag van € 12,00 kunt u over maken op rekeningnummer: NL45RABO0166126780 t.n.v. Parochie H. Willibrordus Gemert-Bakel. Opening van de stiltekapel St. Jans Onthoofding Gemert: dagelijks van 09.00 tot 18.00 uur. H. Willibrordus Bakel: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. O.L.V. ten Hemelopneming Handel: dagelijks van 09.00 tot 19.00 uur. De Mortel H. Antonius Abt (voorportaal kerk): dagelijks van 09.00 tot 18 uur

Bereikbaarheidsdienst Bereikbaarheidsdienst voor het toedienen van het Sacrament van de Zieken (bedienen) in de kerkdorpen Gemert - De Mortel - Handel – Elsendorp - Bakel - Milheeze De Rips Tel. 0492-361215: u wordt verzocht, indien mogelijk, dit tijdig aan te vragen i.v.m. beschikbaarheid priester.

Vieringen Voor elke viering geldt maximaal 30 pers. U kunt zich aanmelden bij onderstaande telefoonnummers. Voor meer en actuele informatie raadpleeg onze website: www.heiligewillibrordus.nl Palmpasen

Kinderpaaswake

De Mortel H. Antonius Abt

Bakel H. Willibrordus

T. Keursten, 362787/0610648522 Zaterdag 27 maart 19.00 Woord en Communieviering Toon en Hanneke van der Heijden – Meulenpas en overl. kinderen; Pater Wim Graat en overl. familieleden Graat.

M. van Roosmalen, 0492342540 bellen, vrijdag vanaf 18.00 uur Zondag 28 maart 09.30 Eucharistieviering met organist en cantors Trees de Moel - Lommers (sterfdag). Donderdag 1 april (Witte Donderdag) 19.00 Eucharistieviering Vrijdag 2 april (Goede Vrijdag) 15.00 Kruisweg

Handel Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming

N. Martens. 322410/0624927058. bellen do -vr vanaf 18.00 uur Zaterdag 27 maart 09.00 Eucharistieviering Zondag 28 maart 09.30 Eucharistieviering met organist en cantors (Herenkoor Gemert) Jan van der Heijden Gemert Sint(sterfdag). Jansonthoofding 11.00 Eucharistieviering M. School, 06-13065425. Uit dankbaarheid. Maandag 29 en dinsdag 30 bellen do - vr tussen maart 13.00 en 16.00 uur Zondag 28 maart 08.30 Rozenkrans 11.00 Eucharistieviering 09.00 Eucharistieviering Woensdag 31 maart met organiste (Live uitzending Omroep 08.30 Rozenkrans 09.00 Eucharistieviering Centraal) Maria Smulders - van den Wim Bimans (sterfdag); Akker (sterfdag). Uit dankbaarheid voor Donderdag 1 april (Witte een 91e verjaardag en Donderdag) voor levende en overle19.00 Eucharistieviering den familieleden. Vrijdag 2 april (Goede Vrij16.15. Concert Stabat dag) Mater Donderdag 1 april (Witte 15.00 Kruisweg Donderdag) 19.00 Lijdensverhaal 18.30 Eucharistieviering Vrijdag 2 april (Goede Elsendorp St. Christoffel Vrijdag) 15.00 Kruisweg Kerk open van 10 tot 19.00 Lijdensverhaal 15.00 uur om gewijde palm af te halen.

Milheeze H. Willibrordus

B. van Thiel, 0493-312238, bellen vrijdag tussen 15 en 20 uur Zondag 28 maart 11.00 Palmpassenviering met communicanten (besloten viering)

De Rips H. Margaretha Maria Alacoque

We hopen dat snel de lente komt. In de lente wordt het weer warmer en lichter. Na de lange winter van kou vindt iedereen het heerlijk om weer in het zonnetje te kunnen zitten. Pasen en lente hebben één ding hetzelfde: Leven na de dood. Plantjes kruipen weer uit de grond, Jezus is opgestaan. Pasen vieren we thuis en op school. Weten jullie dat we in de kerk ook Pasen vieren? Dit willen we samen doen met alle kinderen. Speciaal voor hen is er op zaterdag 3 april om 18.30 uur een Kinderpaaswake in de H. Anthonius Abt in De Mortel. Tijdens de dienst kunnen we genieten van de mooi gezongen liederen en verhalen. We zijn op zoek naar kinderen die graag een

stukje willen lezen – boekjes uitdelen – tafel dekken. Denk je dit is echt iets voor mij, dan zijn we op zoek naar jou! Wil je graag in de viering mee helpen met: Tafel dekken – lezen – boekjes uitdelen etc, geef je dan op bij Joke van Oort (tel. 364807 of h.vanoort@kpnmail.nl ) of Helma Verhelst (tel. 361180 of wemverhelst@kpnmail. nl) Wij hopen veel kinderen te mogen begroeten. Natuurlijk zijn ook ouders welkom maar door het coronamaatregelen mogen er maar 30 volwassenen bij de viering aanwezig zijn. U kunt zich aanmelden bij T. Keursten tel. 362787 / 06 10648522 De werkgroep gezinsvieringen wenst u allen fijne Paasdagen toe.

B. Gelden, 0493-599313, bellen do - vr - za vanaf 9.00 uur Zaterdag 27 maart 19.00 Eucharistieviering Gezegende palmtakjes afhalen Koos Willems (jrgt,). Vrijdag 2 april (Goede Vrij- Zondag 28 maart vieren de viering van zondag dag) wij Palmpasen. vanaf 12.00 uur en op 19.00 Kruisweg Na de vieringen van maandag 27/28 maart zijn de palm- Bakel: Stiltekapel na de takjes af te halen op ver- viering van zondag vanaf schillende locaties. 11.00 uur Gemert: St. Jan: zondag Elsendorp: in de kerk op tussen 12.00 uur en zondag 28 maart tussen 13.00 uur in de Stilteka10.00 uur en 15.00 uur pel De Rips : na de viering De Mortel: zaterdag 27 van 27 maart afhalen in maart na de viering en de kerk maandagochtend op de Milheeze: in de kerk op pastorie van 8.30 uur tot zondag 28 maart tussen 12.00 uur 12 en 13 uur. Handel: Mariakapel na

Stabat Mater Uitvoering 2021 Uitvoering: https://www.brabantsZondagmiddag 28 maart barokconsort.nl 2021 om 16.15 uur Kaarten: Waar: St. Janskerk, Ge- Het is alleen mogelijk om kaarten te reservemert Wie: Het Brabants Barok ren voor deze uitvoering Consort. via de gebruikelijke Programma: o.a. het Sta- weg: telefonisch bij Mabat Mater van Giovanni rion School op donderBattista Pergolesi dag of vrijdag van 13.00 Voor het volledige pro– 16.00 uur. gramma en uitgebreide Telefoon: 06 1306 5425 informatie zie de site De entree is gratis, wel van het vragen wij of u een fiBrabants Barok Consort: nanciële bijdrage zou

willen doen bij de uitgang van de kerk ter bestrijding van de kosten van deze uitvoering. En mocht u onverhoopt geen toegangskaarten kunnen krijgen dan kunt u de uitvoering volgen via Omroep Centraal. Corona: Het organiseren van deze uitvoering is toegestaan volgens de huidig geldende regels van het RIVM. Evenals in

nl Zondag 28 maart 10:00: Ds. M. Dijkstra, Hassum Tijdens de Goede week zullen de onderstaande (online) diensten plaatsvinden: Voorganger Ds. W. Hordijk uit Helmond Donderdag 1 april 19:00 Vrijdag 2 april 19:00 Zaterdag 3 april 19:00

Vandaar dat registratie vooraf de enige mogelijkheid is om aanwezig te kunnen zijn bij deze uitvoering. Programma: Air uit de 3e orkestsuite Johann Sebastian Bach Actus tragicus Johann Sebastian Bach Hymne: “The leaving of Liverpool” Anonymus Hymne: “Scarbourough Fair” Anonymus Koraal: Ich will hier bei

dir stehen Johann Sebastian Bach Koraal: Ich bin’s, ich sollte büßen Johann Sebastian Bach Stabat Mater Giovanni Battista Pergolesi Uitvoerenden: Brabants Barok Ensemble bestaande uit: Emy Klomp: Sopraan Marja Appünn Alt Rob Meeusen: Viool 1, viola d’amore, luit Gaby van Hoof: Viool 2

Jehovah’s getuigen Gemert

Protestantse Gemeente Gemert en Boekel Iedere zondag onlinekerkdienst om 10.00 uur vanuit de kerk aan de H.J. Ypenberglaan te Elsendorp. Predikant: Mevr. ds. A. Rebel, tel: 0653753367, e-mail: predikant@pgdeurne.nl Scribaat: e-mail: scriba@ pkn-gemertboekel.nl Bezoek ook onze website: www.pkn-gemertboekel.

onze misvieringen hanteren we een maximum van 30 mensen publiek met in achtneming van 1,5 m afstand in de kerk, de aangegeven looproutes en tijdens het lopen door de kerk het dragen van een mondkapje. Mocht onverhoopt de regelgeving dusdanig worden aangescherpt dat deze uitvoering geen doorgang kan vinden, krijgt u daarvan via de mail een bericht.

Zondag 4 april 10:00 Let op! Deze diensten zijn alleen online te volgen. Voor de inlogcode per dienst kunt u contact opnemen met Anneke Uijterlinde tel.nr. 0653890634 of scriba@ pkn-gemertboekel.nl. U kunt ook de nieuwsbrief aanvragen dan krijgt u automatisch wekelijks de inlogcode.

Zaterdag 27 maart 19.30 uur bijeenkomst via Zoom. Jaarlijkse herdenking van de dood van Jezus Christus. Op de avond vóór zijn dood zei Jezus tegen zijn volgelingen dat ze zijn dood moesten herdenken. Hij zei: “Blijf dit doen om mij te gedenken” - Lukas 22:19. U bent van harte uitgenodigd om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Er zal een lezing worden uitgesproken

met als thema: “Wees dankbaar voor wat God en Christus voor je hebben gedaan” Daarin zal worden besproken wat Jezus dood voor ons bete-

kent. Om de inloggegevens voor de herdenking te ontvangen kunt u contact opnemen met tel. 06 55927937. Bezoek ook onze website: JW.org.

Wilt u graag een luisterend oor? Een wekelijks telefoontje van de Zilverlijn kan uitkomst bieden. Meld u gratis aan. Bel 088 344 2000 of ga naar ouderenfonds.nl/zilverlijn


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

NIEUWS UIT

Geliefde Gemertenaar Willie Bots wordt 70

COLUMN

‘Het is een taai menneke’

In bad bij mevrouw

GEMERT – Willie Bots wordt op 27 maart aanstaande 70. Door coronabeperkingen wordt de verjaardag van de bekende en geliefde Gemertenaar in kleine kring gevierd. Een verjaardagskaart sturen mag natuurlijk wel. “Dat vindt onze Willie geweldig”, aldus zus Jose.

Tja, zo’n titel wekt bepaalde verwachtingen. Het hieronderstaande verhaal kan alle richtingen in. Ik laat om te beginnen de naam van Town-Major Drake vallen. Jawel, die van die Gemertse straat. Hij was de chef van de hier verblijvende geallieerde soldaten in de dagen dat Gemert en Brabant al wél, maar Nederland ten noorden van de grote rivieren nog niet was bevrijd.

Van de redactie De ouders van ‘Willieke’,Wim en Annie, runden in de vorige eeuw een populaire horecagelegenheid aan het Kruiseind. Omdat zij overleden zijn en Willie wat meer begeleiding nodig heeft, woont hij in een groepswoning van ORO aan de Willem de Haasstraat. Willie is geboren met het syndroom van Down en heeft daarom een verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Dat hij op weg is naar zijn 70e levensjaar is daarom best bijzonder. Willie is een echte levensgenieter. “Hij is graag onder de mensen”, zegt Jose. Willie is een of meerdere keren per week op bezoek bij Jose en haar partner Broer van Berlo. “Dat hij door de coronamaatregelen voor het eerst in 52 jaar niet naar de dagbesteding in Beek

Willie Bots met zus Jose (links). en Donk kan en ook veel vaste uitstapjes naar bijvoorbeeld Den Engelenburcht (Gemertse horecagelegenheid, red.) zijn weggevallen, is voor hem echt een gemis. Hij is nu wat vaker hier, want dat breekt de week. Hij wandelt dan zelf met zijn rollator van de Willem de Haasstraat naar ons huis op de Vondellaan en weer terug.” Willie worstelde ook met zijn gezondheid in het afgelopen jaar. “Tijdens de eerste coronagolf kampte hij met een nierbekkenontsteking, tijdens de

tweede golf raakte hij zelf besmet met het coronavirus. Beide keren is hij flink ziek geweest, maar er gelukkig ook weer bovenop gekomen. Dat is niet de eerste keer. In die zin blijft hij ons verbazen. Het is een taai menneke.” Een ander gevolg van het coronavirus is dat zijn 70everjaardag in kleine kring gevierd wordt. “We kunnen deze niet zo uitpakken als vijf jaar geleden. Toen Willie 65 werd hebben als verrassing enkele muzikale vrienden uitgenodigd.” Wijlen Piet Reijnders speelde samen

Inderdaad, gewassen en in schoon ondergoed straks richting Berlijn, dat is de beste manier om het Derde Rijk definitief op de knieën te dwingen. Een schone zaak. En, puur als historisch gegeven, de majoors gingen ná elkaar in bad. Wat één zo’n kattenbelletje aan informatie oplevert. Ik heb er dr. L. de Jong nog even op nageslagen, maar die maakt geen gewag van dit opmerkelijk moment in de nasleep van Market Garden. Het bad van mevrouw van Eupen speelde blijkbaar geen doorslaggevende rol in de mars naar Victorie. Ik heb althans in deel 10B van “Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, het laatste jaar II” geen enkele verwijzing gevonden.

Wil je Willie feliciteren met zijn 70e verjaardag, dan kun je een kaartje sturen naar Willie Bots, Willem de Haasstraat 42 5421 TP Gemert.

Terwijl toch bekend is dat kleine oorzaken grote gevolgen kunnen hebben. U weet wel, de vlinder die aan de ene zijde van de oceaan een keer met de vleugeltjes wiekt, veroorzaakt aan de overkant van diezelfde wereldzee een orkaan. Zonder dat verfrissende en moed gevende bad bij mevrouw Van Eupen zouden die twee hoge militairen niet zo fris aan het laatste deel van de opmars zijn begonnen. Met alle gevolgen van dien. Want in de weken na die 20ste april ’45, de dag van het bad, noteren we in de chronologie van W.O. II Duitslands volledige ineenstorting. Denkt u daar maar eens over na

Hart onder de riem voor zieke broer Rob GEMERT - Janneke Strien-Verhoeven en Lieke Verhoeven doen mee aan de sponsorwandeling van Stichting Matchis. Doel is geld inzamelen om stamceldonatie te bevorderen. De broer van Janneke en Lieke, Gemertenaar Rob Verhoeven is ernstig ziek. Stamceltransplantatie zou voor hem mogelijk van levensbelang kunnen zijn.

Rob Verhoeven, omringd door zijn vader en zussen. Dit kan mogelijk met zijn eigen cellen, maar de kans is ook aanwezig dat hiervoor donorcellen nodig zijn.”

ke baan, reizen, het is allemaal fijn en leuk. Maar zonder een goede gezondheid heb je daar niet veel aan. Hoe mooi is het dan als jij, bij leven, je steentje Lieke: “Wij de zussen van kan bijdragen aan de geRob blijken helaas niet ge- zondheid en de toekomst schikt om eventueel aan van een ander door stamonze broer te doneren. celdonor te zijn? Voor jou Wat we wel kunnen doen een kleine moeite, voor de is zorgen dat er meer beontvanger een groot gekendheid komt over het luk.” belang van stamceldonoren. Het kan namelijk ieOp zaterdag 10 april gaan dereen overkomen, je wij als zussen meedoen hebt geluk of pech in het aan de lentewandeling leven. Een mooi huis, leu- van de stichting Matchis.

“If convenient for you, please, Major Drake and Major Winter would much appreciate a bath today, at 4 o’clock and 5 o’clock.” Met dit briefje, een paar jaar geleden door Geert van Eupen aan het gemeentearchief geschonken, maakte het militair gezag in Gemert in het vroege voorjaar van 1945 beleefd duidelijk dat de heren majors de Tweede Wereldoorlog-beslommeringen even wilden laten voor wat ze waren en graag gebruik wilden maken van het bad van mevrouw Van Eupen. Op de achterzijde van het epistel staat de getypte vertaling: “Geachte mevrouw Van Eupen, Wanneer het u schikt zouden Major Drake en Major Winter het erg apprecieeren wanneer zij vandaag, Vrijdag om vier en vijf uur, een bad zouden kunnen nemen.”

met Willie op de accordeon en vriend en huisgenoot Frans Donkers zong voor de jarige. “Muziek is Willie’s grootste passie. Hij speelt accordeon en draait graag cd’s. Op jongere leeftijd liep hij vaak met mee als de harmonie of fanfare door de straten trok. We hopen dat hij nog lang voor de vrolijke noot blijft zorgen.”

Zussen doen mee aan sponsorwandeling stamceldonatie

“Eind januari van dit jaar kreeg onze broer Rob, 36 jaar, de diagnose acute myeloïde leukemie”, legt Janneke uit. “Van “gezond” en werkend naar levensbedreigend ziek en wekenlange ziekenhuisopname in slechts een paar dagen tijd. Ineens kwam het leven van hem en zijn vrouw Peti totaal op zijn kop te staan. Er valt even niets te plannen, want je weet niet wat de toekomst je gaat brengen. Je weet niet hoe je lijf gaat reageren op de chemo’s, je afweersysteem wordt totaal afgebroken, en dan blijkt er ook nog een stamceltransplantatie nodig te zijn om hopelijk weer een fijne toekomst te krijgen samen.

5

We gaan een wandeling van 25 km maken. Met deze wandeling hoopten we €1000,- op te halen

Simon

voor deze stichting, daar zitten we inmiddels al overheen. Maar hoe meer, hoe beter! Daarmee zijn namelijk weer vele levens te redden. De kosten van registratie en typering van een nieuwe donor bedragen €35,-. Wij zouden het top vinden als lezers ons willen sponsoren.Dit kan via de link op onze actiepagina www.sterkvoormatchis.nl/team/trotse-

zussen-van-stoere-broer. Op deze manier willen we Rob en al die andere mensen die afhankelijk zijn van een donor ook een hart onder de riem steken.” Kijk voor meer informatie over Stichting Matchis op: www.matchis.nl/ word-stamceldonor/

Flexibele kinderopvang

Tel. 06-30738174

www.kinderopvang-elsendorp.nl

Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal Buitenschoolse opvang


6

kie

Gemerts Nieuwsblad | 23 maart 2021

FAMILIE

Afscheid Afscheid

WIE KENT WIE

Life is a journey It doesn´t matter where you´re going It´s who you have beside you

NEMEN BESTAAT NIET... NEMEN BESTAAT NIET...

Kom als de wind die je voelt en de regen.

Bart de Bruijn

Volg wat jewind doet maan. Kom als de wind dieals jehet voelt envan de regen. Kom als de die je licht voelt ende de regen. me in alles dan komvan je me Volg watZoek je doet als het licht detegen. maan. Volg wat je doet als het licht van de maan. Fluister Zoek me in alles dan mijn komnaam, je me tegen. En ik dan kom eraan. Zoek me in alles kom je me tegen. Fluister mijn naam, Fluister naam, En ik kommijn eraan.

21 augustus 1965

19 maart 2021

En ik kom eraan.

Martin Giesbers

Karin de Bruijn Lars en Juul Sanne en Bart Hidde

MartinGiesbers Giesbers Martin

5 28 april 1958

c 19 maart 2021

✩1958 28 april 1958 5 28 april

Echtgenote: Kinderen & Kleinkinderen:

Echtgenote:

Hond:

Kinderen & Kleinkinderen: Echtgenote:

n terug 0

† 19cmaart 2021 19 maart 2021

Collectie Duppen

Angeline Martin, Romée

Angeline Sylvie & Bram, Lynne, Julie Kareltje k

Martin, Romée Angeline

Martin,&Romée Sylvie Bram, Lynne, Julie Sylvie & Bram, Lynne, Julie Kareltje Op donderdag 25 maartHond: nemen om 14:30k in besloten kring afscheid. Hond: wijKareltje Kinderen & Kleinkinderen:

Er zal een livestream zijn voor de geïnteresseerden. Voor de link en toegangscode kan een mail worden gestuurd naar martin.giesbers@gmail.com

Op donderdag 25 maart nemen wij om 14:30 in besloten kring afscheid. Er zal een livestream zijn voor de geïnteresseerden. 3/21/2021 8:51:33 PM Voor de link en toegangscode kan een mail worden gestuurd De sterkenaar linde, martin.giesbers@gmail.com waaronder wij altijd

hebben kunnen schuilen, is er niet meer.

3/21/2021 8:51:33 PM

Vol bewondering voor de wijze waarop hij het onvermijdelijke aanvaardde en daarmee het afscheid voor ons minder moeilijk maakte, geven wij u kennis van het overlijden van

Piet van der Linden Lid in de Orde van Oranje Nassau echtgenoot van

Nellie van der Linden-van de Rijdt †

Bart, onze sterke rechtsback, veel wedstrijden gewonnen, maar helaas deze laatste niet. Je straalde altijd veel rust uit zowel binnen als buiten het veld. Een praatjesmaker was je niet. Je was een doener. We konden altijd op jou rekenen. Met de mooie herinneringen aan de afgelopen hockeyjaren en ons kampioenschap in 2019, moeten we nu helaas afscheid van je nemen. Dank je wel Bart! We gaan je missen, rust zacht. We wensen Karin, Lars, Sanne, Hidde en de familie heel veel sterkte toe.

De mannen van Veteranen A, Hockeyclub Gemert. Koen, Ad, Jos, Christiaan, Coen, Joep, Jos, Tjerk, Ties, Jos, Peter-Paul, Guido, Otto, Walter, Peter-Paul, Clement, Jean-Louis, Bas, Harrie en Geert.

in liefde verbonden met

Dora Verhees-van de Rijdt  15

februari 1938

† 21 maart 2021

Angela en Wilbert Wessel, Youri Jos en Willemien Kim, Nikki, Meike Dora Verhees-van de Rijdt Wij nemen in besloten kring afscheid van Piet op vrijdag 26 maart en herenigen hem met ons mam op begraafplaats De Oude Toren aan de Dokter Timmerslaan in Beek en Donk. Heeft u, net als wij, mooie of bijzondere herinneringen eventueel met een foto van Piet, dan waarderen wij het wanneer u deze met ons wilt delen op www.degroofuitvaart.nl/condoleren. Correspondentieadres: Familie van der Linden, P/a De Groof, Oranjelaan 54, 5741 HH Beek en Donk.

Afgelopen weekend ontvingen wij het droevige bericht dat ons bestuurslid

Bart de Bruijn is overleden Bart was al 31 jaar lid van HC Gemert en lid van het huidige bestuur. Hij deed ongelofelijk veel voor de club en was nagenoeg fulltime in en rond het clubhuis te vinden om alles te regelen m.b.t. faciliteiten. We verliezen hiermee een échte clubman en daarnaast ook een buitengewoon vriendelijke, betrokken en aardige vriend en teamgenoot. We willen de familie van Bart, zijn teamgenoten bij Heren Veteranen A en iedereen die hem een warm hart toedraagt veel sterkte wensen.

Namens bestuur en leden Hockeyclub Gemert

GEMERT – Vader Jan en zoon Joop Duppen hebben meer dan een halve eeuw mensen gefotografeerd in Gemert en omstreken. Honderden rolletjes en filmpjes zijn bewaard gebleven en worden door Heemkundekring De Kommanderij Gemert gearchiveerd. Om vast te kunnen stellen wie er op de foto’s staan, wordt de hulp van het Gemerts Nieuwsblad ingeroepen. Lezers die iemand op de foto herkennen kunnen de naam doorgeven via een mailtje naar fotoduppen@

heemkundekringgemert. nl met vermelding van het fotonummer, het nummer van de persoon op de foto en de eigen gegevens, zodat De Kommanderij contact op kan nemen. De gegevens in de brievenbus doen bij de Heemkundekring, Ruijschenberghstraat 3b, kan ook. In verband met corona is het niet mogelijk de gegevens persoonlijk door te geven in de Heemkamer in de Latijnse School aan de Ruijschenberghstraat.

Algemene kennisgeving

Gerard Rooijakkers 5 Gemert, 15 november 1943 c Helmond, 15 maart 2021 Familie Rooijakkers

Het afscheid in vertrouwde handen.

Dankbetuiging Wij willen iedereen hartelijk danken voor alle steun en medeleven, die wij hebben mogen ontvangen, na het overlijden van mijn lieve man, ons pap, schoonvader, trotse opa en superopa.

Correspondentieadres: Speurgt 1 5761 PZ Bakel De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Grard School Dag en nacht bereikbaar 0492 31 95 33

De vele kaarten en mooie lieve woorden hebben ons heel erg goed gedaan. Onze dank gaat ook uit naar Brabantzorg, huisartsenpraktijk Boekel en Diaken van Thiel.

Familie School Oranjelaan 54 5741 HH Beek en Donk www.degroofuitvaart.nl www.crematoriumtlaar.nl

Voor de dag dat de wereld even stil staat BO BRANS UITVAARTZORG

24 uur per dag bereikbaar 0413 325 888 info@bobrans.nl www.bobrans.nl

Ze kent The Voice... nuVerdi nog!

Laat jongeren kennismaken met méér cultuur. Ga naar cultuurfonds.nl/ educatie

Bladeren door de tijd ... en met liefde terugkijken Het voorbije leven nog even niet loslaten en nog eenmaal ten volle omarmen.

Dat is waar ons team bij ieder afscheid voor staat.

T 06 533 912 80 www.veldhoenuitvaartzorg.nl


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

ONDERNEMEND

7

Ondernemers uit Gemert-Bakel kunnen zich gratis aanmelden

Boiling Business terug met online-event GEMERT-BAKEL – Boiling Business komt op 29 maart aanstaande terug met een online event. Thema van de interactieve meeting is Innovatief ondernemen in coronatijd. Ondernemers uit Gemert-Bakel kunnen zich gratis aanmelden. Een panel, bestaande uit Michiel van Veen (burgeDe avond voor en door on- meester Gemert-Bakel), dernemers begint om 20.00 Pieter Michielsen (Direcen eindigt rond 21.30 uur. teur Rabobank Helmond Live vanuit het gemeente- Peel Noord) en William huis van Gemert-Bakel Manders (Vennoot Brapraat gastheer Rob Schee- bant Accountants, secrepers met Romke Swinkels taris-penningmeester Been Niels Snoep over innodrijven Kontakt Gemert) vatief ondernemen in coro- beantwoordt vragen van natijd. Cabaretier en codeelnemende ondernelumnist Scheepers is een mers. bekend Brabants gezicht. Swinkels groeide op in Ge- Hoe zet je als bedrijf de mert en is Directeur Opestap naar succesvolle inrations bij Swinkels Family novatie? Deze vraag stond Brewers (voorheen Bavaop 14 november 2019 cenria). Niels Snoep werkt als traal op het eerste Boiling innovatiemanager bij RaBusiness Event in Gebobank Nederland. mert-Bakel. Prominente

voor een online event. “In coronatijd is daar wereldwijd veel ervaring mee opgedaan. Ook voor ondernemers is het niet nieuw meer. Ze zijn gewend geraakt aan videogesprekken via Teams of Zoom.”

Van de redactie

Het is volgens Manders gelukt om tegen een acceptabele investering een aantrekkelijk programma op te zetten, waarbij de kijker de mogelijkheid heeft om te participeren. “Voor, tijdens en na de gesprekken met de gasten is er ruimte voor disBoiling Business trapte in 2019 af (Foto: Jeroen Kuppens/Kuppens Fotografie). cussie en interactie met sprekers en panelleden. gasten uit de onderneshowhost Humberto Tan minder dan we zouden We maken daarvoor gemerswereld deelden in en 350 lokale ondernewillen. Tegelijkertijd is de bruik van moderne hulpeen uitverkochte NXT/ mers. verbondenheid en de bemiddelen als chats en Time Out hun praktijkerhoefte daaraan groter ge- sentimentsmetingen. varingen met talk“Door de coronapandemie worden, zeker onder onDaarvoor hebben we een liet het vervolg op deze dernemers. Leden van ervaren en betrouwbare geslaagde aftrapsessie ondernemersverenigingen partij ingeschakeld.” langer op zich wachten”, missen elkaar en de belegt William Manders nasturen van ondernemersAanmelden voor Boiling mens de organisatie uit. verenigingen missen hun Business is gratis en kan “We hadden al veel planleden ook.” via nen en ideeën, zoals jonge www.bedrijvenkontaktgeagrarische en niet-agrari- Daarom hebben de initia- mert-bakel.nl/evenement/ sche ondernemers bij eltiefnemers achter Boiling innovatief-ondernekaar brengen en starters Business, de gemeente men-in-coronatijd/. Enkele koppelen aan ervaren Gemert-Bakel, Rabobank dagen voorafgaand aan krachten. Die moesten Helmond-Peel Noord en het event ontvang je dan door beperkingen in de BKG in samenwerking een emailbericht met aanijskast. Omdat fysieke bij- met alle ondernemersver- meldgegevens. “We vereenkomsten in coronatijd enigingen in Gemert-Bawachten dat rond de hontot een minimum beperkt kel, besloten de handen derd lokale ondernemers zijn, ontmoeten we elkaar opnieuw ineen te slaan mee gaan doen.”

BESTE ONDERNEMER, MILL/SINT HUBERT - Aura gaat de hoogte in, letterlijk. De specialist in luxe overkappingen heeft namelijk een nieuw thuis gevonden in Mill. Per juli aanstaande is Aura Terrasoverkappingen en Glazen Schuifwanden dan ook niet meer te vinden in Sint Hubert maar in een hoger pand aan de Millse Molenheidseweg. Het hogerop zoeken beperkt zich echter niet tot enkel dit detail…

lucht zitten!” Esmee vult aan en noemt het merk Palmiye als één van de toppers binnen deze categorie: “Vanaf juli gaan wij die dus verkopen! Hoe gaaf is dat?” Jörgen vult aan: “Nu we in Mill gaan zitten kunnen “Zo’n twaalf jaar geleden ter niet mijn familie.” we meer de hoogte in. ben ik begonnen met Esmee zelf is evenzo enDaar kunnen we veel beAura Sint Hubert. Vrij kort thousiast als haar niet-fa- ter en meer verschillende daarna begon Esmee hier. milielid. Naast de belang- overkappingen presenteDat was toen nog haar rijke zakelijke stap biedt ren dan hier. Dat geeft de bijbaantje.” Toen Esmee ook de verhuizing mooie klant een goed beeld. enkele jaren geleden voor kansen voor de overkapMensen willen zien en een full time baan aanpingspecialist. “Het wordt voelen. Men wilt beleklopte was het allemaal écht een nieuw bedrijf! ven.” Hierom hecht het rap in kannen en kruiken. Het nieuwe pand biedt duo een buitengewone “Het heugelijke nieuws is ons de kans veel meer te waarde aan het directe nu dat Esmee de kans verdiepen.” Esmee noemt contact met klanten. heeft gekregen vanaf juli een heel leger aan Esmee: “Een overkapping mede-eigenaar van Aura overkappingen en materi- blind via internet kopen… te worden! Dit is een hele alen op waarmee Aura dat doet men niet. Wij logische stap. Haar man haar assortiment wil verkunnen er alles over veren broer werken al voor sterken. Denk hierbij aan tellen zodat mensen écht mij bij de montage. En vrijstaande overkappineen goede keuze maken. Esmee weet soms bijna gen, screens, rolluiken, En mijn man en broer zorbeter wat er speelt dan uitvalschermen en natuur- gen ervoor dat het past en ikzelf” grapt Jörgen. “Dit lijk de nagelnieuwe kniprachtig wordt afgevoelt gewoon goed!” De karmschermen. Jörgen: werkt!” banden tussen Jörgen en “Ook nieuw zijn de Wie de hoogte in gaat, zijn collega’s zijn ijzeroverkappingen met doek kan meer verdieping brensterk, bijna familiair. “Ik en lamellen. Hierbij kun je gen. Juíst die verdieping heb geen directe opvolger doek en lamellen weggaat Aura vanuit Mill helin de familie, maar ik schuiven. Vergelijk het pen tot nóg verdere hoognoem Aura wel altijd een met een cabrio. Bij lekker ten te stijgen. familiebedrijf. Het is echweer heerlijk in de open

Sinds de geslaagde aftrapsessie van Boiling Business op 14 november 2019 is het helaas al veel te lang stil vanuit dit Gemert-Bakelse initiatief. De reden daarvoor laat zich raden. Het Coronavirus is de spelbreker die het land en onze regio alweer een jaar in haar greep houdt. Hierdoor ontmoeten we elkaar minder dan we zouden willen. Dit ondanks het feit dat de verbondenheid in de samenleving, zeker ook tussen ondernemers, misschien wel groter is dan ooit tevoren. Daarom hebben de initiatiefnemers achter Boiling Business (Gemeente GemertBakel, Rabobank Helmond-Peel Noord en BKG in samenwerking met alle ondernemersverenigingen in Gemert-Bakel) besloten de handen opnieuw ineen te slaan. We hebben gezamenlijk een mooi programma voor u samengesteld. Gezien de huidige omstandigheden zal dit een online event zijn op

maandag 29 maart 2021 van 20.00 uur tot 21.30 uur. Het centrale thema van dit event is

“Innovatief ondernemen in Coronatijd”. Niemand minder dan Rob Scheepers zal deze avond uw gastheer zijn, live vanuit het gemeentehuis van Gemert-Bakel in aanwezigheid van een panel bestaande uit een afvaardiging van het gemeentebestuur, Rabobank en ondernemersvereniging BKG. Daarnaast zullen Romke Swinkels (Directeur Operations Bavaria/Swinkels Family Brewers) en Niels Snoep (Innovatiemanager Rabobank) u meenemen in hun kijk op innovatie in deze bijzondere tijd. Voor, na en tijdens deze inspirerende verhalen is er ruimte voor discussie en interactie met sprekers en panelleden, gebruik makend van moderne hulpmiddelen als chats en sentimentsmetingen. Uiteraard zorgen we ervoor dat e.e.a. vakkundig wordt uitgevoerd, met professionele ondersteuning. Omstreeks 21.30 uur zal Rob Scheepers de avond afsluiten. Aanmelden voor dit event is GRATIS en kan op de website www.boilingbusiness.nl

advertorial

Aura gaat verhuizen, maar er verandert meer


Als u een afspraak maakt, dan nemen wij alle tijd voor u.

Alles tegen concurrerende prijzen

DE RUIMSTE KEUZE

VEEL OP VOORRAAD

Maak nu een persoonlijke afspraak.

BEL 0492-590933

www.henkvanrooijfietsen.nl

FIETSEN Mierloseweg 23 Helmond T (0492) 590933 www.henkvanrooijfietsen.nl

OF F IC IË L E

D E AL E R

VA N

KLAASEN | VANDEURSEN.COM GN WK12

DE BESTE SERVICE


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

ONDERNEMEND

9

Usawa viert 70-jaar Indisch Gemert met nieuwe specialty coffee Garoeda

Het best bewaarde geheim van Sulawesi GEMERT – Zeshonderd Indische-Nederlanders vonden zeventig jaar geleden een thuis in Gemert. Usawa viert dit samenzijn met Garoeda: een nieuwe Indonesische specialty coffee, met een zeldzaam pure smaak en onontgonnen verhaal. specialty coffees. “Kwaliteit en smaak blijven vaak Garoeda wordt in Gemert achter, omdat er bij de gebrand, maar bonen koproductie en verwerking men van ver. This Side Up veel misgaat. Als boeren Coffees levert het best genoodzaakt zijn om hun bewaarde geheim van Su- bonen op de lokale markt lawesi aan Usawa. De bo- te dumpen, is er geen nen voor Garoeda zijn afprikkel om te verbeteren. komstig van koffieboeren Bunto Ledo is een uitzonuit Bunto Ledo, Tamanadering op de regel. Wat toraja. “Dat is een afgele- voor goede wijn geldt, gen gebied in het zuidoos- geldt ook voor goede koften van het eiland”, fie: de locatie kan het ververtelt Maarten van Keuschil maken. De omstanlen (This Side Up Coffees). digheden ter plekke, denk “Adri Yahdiyan, onze man aan klimaat, hoogteligging in Indonesië,kwam deze en grondsoort, zijn ideaal verborgen parel in de gor- en er wordt al eeuwendel van Smaragd in 2018 lang duurzaam koffie verop het spoor.” bouwd. Door van koffieboeren gelijkwaardige De rijke koffiecultuur partners te maken kunnen stond nog niet op de we de positie van de loka- begrijpt wat de boer doet, kaart. “Er werd vooral le producenten versterdan kun je vraag en aanvoor de eigen regio gepro- ken.” bod beter op elkaar afduceerd”, vult collega Bas stemmen en samen werClerkx aan. “Boeren wisDat leidt lokaal tot een ken aan ten nog niet dat ze goud beter verdienmodel en productontwikkeling.” in handen hadden. De ba- mondiaal tot betere koffie. sis van de koffie zo hoog, “Als je met elkaar om taDat werpt zijn vruchten dat het een gamechanger fel gaat kun je bouwen af. Garoeda is sinds begin voor Indonesië kan zijn.” aan vertrouwen en rekedit jaar verkrijgbaar en ning houden met elkaar. valt in de smaak: “We Indonesische koffie heeft Als de koffieboer snapt hebben nog niet eerder nog een slechte naam. Het wat de koffiebrander zoveel positieve feedback eilandenrijk levert zelden zoekt en de koffiebrander op een nieuwe koffie geVan de redactie

Maarten van Keulen, Rob de Haas, Pieter Staadegaard en Maikel Arts. had”, zegt Maikel Arts (Usawa Coffee), “Mensen zijn lyrisch.”

Het is een koffie die ook mensen samenbrengt: een deel van de opbrengst gaat naar Indisch Garoeda verenigt volgens Gemert. “We hopen in Pieter Staadegaard (Usa2022 weer een plaatselijwa Coffee) het beste van ke Pasar Malam te houAfrikaanse en Aziatische den”, legt woordvoerder koffie en herbergt een rijk van de lokale Indisch-Neen complex palet van geu- derlandse gemeenschap ren en smaken. “Van noRob de Haas uit. “Die zal ten en specerijen tot tromet terugwerkende pisch fruit en kruidige kracht in het teken van 70 bloemen.” jaar verbondenheid staan.

De bijdrage van Usawa helpt om de kosten te dekken. Het is een heel sympathiek gebaar.” Garoeda is volgens Arts en Staadegaard typisch Usawa: eerlijke en heerlijke koffie met een warme boodschap, die op meerdere continenten midden in de samenleving staat.

24 februari 1951 - 2021 Behalve de Josephat Torner Foundation Europe steun je met de aankoop van deze koffie ook Pasar Gemert.

Op 24 februari is het precies 70 jaar geleden dat de gemeente Gemert aan 120 KNIL-gezinnen een nieuw thuis aanbood. Gevlucht uit het onafhankelijk maar vijandig Indonesië konden ze in Gemert een nieuw leven beginnen. Er werden twee compleet nieuwe wijken en een parochiekerk gebouwd. Ook werden scholen opgericht om de snelle groei op te vangen. Het was destijds een uniek en gigantisch vooruitstrevend project wat het landelijk nieuws haalde.

Usawa Garoeda…

de hoogste kwaliteit koffie handgeplukt & ambachtelijk gebrand transparantie & gelijkheid biologisch & duurzaam Garoeda is een mythisch wezen, deels mens, deels adelaar. Het is een herkenbaar, geliefd indisch symbool en de naam van onze speciale Indonesische jubileum koffie. 70 jaar geleden zijn zo’n 600 vluchtelingen uit het onafhankelijke maar vijandige Indonesië met succes een nieuw leven begonnen in Gemert.

Usawa wil graag stilstaan bij dit jubileum en bij de rijke gemeenschap die we dankzij dit Gemertse project uit 1951 zijn geworden. Usawa betekent gelijkheid. En gelijk voelen we ons! Dit willen we vieren met een nieuwe koffie, Garoeda genaamd! Garoeda is een specialty koffie afkomstig van de Bunta Ledo plantage. Deze ligt verscholen in het hart van het prachtige eiland Sulawesi. Wij hebben Garoeda koffie met liefde ingekocht, vanuit het hart op ambachtelijke wijze geroast en met trots laten verpakken door dagbesteding Memo.

coffee with a message usawa.coffee | indischgemert.nl | jtfe.org


VACATURE

Vacature BBL Opleiding Verzorgende IG

MIG/MAG lasser

Leenders Roosters, de specialist op het gebied van innovatieve roostervloeren met meer dan 30 jaar internationale ervaring is ter versterken van het productieteam op zoek naar een gemotiveerde Mig/Mag lasser.

Vanuit het samenwerkingsverband Zorgcampus de Peel gaan Savant Zorg en de Zorgboog samen met het ROC ter AA per september 2021 starten met de 2.5 jaar durende BBL Opleiding Verzorgende IG/ Begeleider Specifieke Doelgroepen.

De werkzaamheden Wij hebben een uitgebreid machinepark met o.a. lasrobots en een lasersnijmachine, voor het produceren van stalen en RVS roosters inclusief toebehoren. In een gemotiveerd team, (20 fte) voer je (las) werkzaamheden uit samen met je collega’s en leidinggevende.

Wij zoeken jou Wil je de overstap naar de zorg maken? Dan past deze opleiding bij jou! De kosten van lesgeld en boeken worden voor je vergoed, je ontvangt een leer-arbeidsovereenkomst voor 24 uur per week, salaris én er is sprake van baangarantie.

De gevraagde kwaliteiten Je heb enige ervaring op het gebied van productie lassen, of bent dit bereid bij ons te leren. Tevens heb je een gezonde werkhouding en voldoende communicatieve vaardigheden om in het productieteam te kunnen werken. Er is volop ruimte om jezelf te ontwikkelen met opleidingsmogelijkheden. Daarnaast is het prettig als je in de regio Oost-Brabant woont en beschikt over een eigen vervoersmiddel. Wat bieden we Wij bieden je uitzicht op een vaste fulltime (38 uur) arbeidsovereenkomst, met flexibele werktijden. We kunnen je een salaris bieden tussen de €2400 - €3000 bruto per maand, uiteraard afhankelijk van je ervaring en vakmanschap. Extra verdiensten middels overwerk zijn mogelijk.

Solliciteren Wil je meer weten en ben je klaar om de uitdaging samen met ons aan te gaan? Solliciteren kan tot en met 4 april via de website van Savant Zorg of de Zorgboog.

Voor de juiste PBM wordt gezorgd, net als een persoonlijke afzuigsysteem. Om de prettige sfeer te behouden nemen we iedere vrijdag de werkweek nog eens door tijdens de weekborrel. Voor een (tijdelijke) huisvesting kan gezorgd worden. Mocht deze functie jouw interesse gewekt hebben, bel of mail ons dan! Contact persoon: Geert van de Goor +31 492 46 50 74 • geert@leenders.net

Leenders Roosters BV • Everbest 66 • 5741 PM • Beek en Donk www.leendersroosters.nl • info@leendersroosters.nl • +31 492 465 074

Kunstlokaal en De Eendracht hebben een regionale bekendheid en aantrekkingskracht en verbinden de kunstzinnige en culturele functies van educatie en podium voor alle inwoners. Het bestuur/directie wordt gevormd door de overkoepelende Stichting Beheer Klankkleur waar De Eendracht en KunstLokaal een onderdeel van zijn. Stichting Klankkleur wil ontmoeting en ontplooiing stimuleren en het culturele leven in Gemert-Bakel versterken en verrijken! In totaal werken er ongeveer 80 medewerkers bij De Eendracht en KunstLokaal in een gezonde mix van werknemers in loondienst, oproepkrachten, ZZP’ers en vrijwilligers. Stichting Klankkleur is op korte termijn op zoek naar een

ALLROUND FINANCIEEL MANAGER PROFIEL

Zelfstandig voeren van de gehele administratie i.s.m. de huidige administratieve medewerkers. Stichting Klankkleur heeft behoefte aan een financieel manager die de twee instellingen ondersteunt op het gebied van de financiële processen en verantwoordingen in de breedste zin van het woord met de daarbij bijbehorende P&O taken (waaronder de juiste toepassing van Cao’s). Je bent in staat om richting te geven aan de overige administratieve medewerkers en rapporteert aan de directeur-bestuurder.

• administratieve opleiding MBO+ of HBO niveau • aantoonbare ervaring met genoemde taken • ervaring met werken in een klein team • kennis van CAO toepassingen (Sociaal Werk, Kunsteducatie, Nederlandse podia) • kennis van ervaring met Exact online.

ENTHOUSIAST? Mail dan uiterlijk 1 april 2021 je motivatie en curriculum vitae naar Remko Boesveld via directie@eendracht-gemert.nl Voor meer informatie over de vacature kunt u met Dhr. Boesveld contact opnemen via telefoon of mail.

cultuurhuis

T. 0492 362350 www.eendracht-gemert.nl

Al 33 jaar realiseert Safe b.v. de meest complexe en innovatieve ondersteunings-

oplossingen voor het utiliteits-, civiele woningbouw in Nederland SAFE B.V. verzorgt alruwbouwproces ruim 35 jaar de in meest complexe enen innovatieve en België. ondersteuningsoplossingen voor de betonbouw in de utiliteits-, civiele en woningbouw in Ondersteund door de Engineering, Verhuur en vorm Projectmanagement verzorgt in de gehele Benelux. Deafdelingen meest prachtige projecten krijgen vanuit ons hoofdkantoor onze dochter SAFE MONTAGE B.V. de volledige montage en demontage op de projecten. Beek en Donk. Foto’s en informatie vind je op onze website www.safebv.eu. In nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers werken we aan spannende projecten,

welke u vindt op onze website www.safebv.eu. Wij blijven groeien en zoeken daarom enthousiaste collega’s die verder willen bouwen met SAFE. Zoek jij een uitdagende functie met veel afwisseling? Voor de ondersteuning van onze afdeling Montage zoeken we voor ons kantoor in Ben jeen een organisatietalent Beek Donk een parttime ?

Administratief / Secretarieel Medewerker Sales & Logistics Medewerker

TAAKOMSCHRIJVING

T. 0492 362075 www.kunstlokaal.net

T. 0492-572111 recruitment@savant-zorg.nl www.werkenbijsavant.nl

Voor ons kantoor in Beek en Donk zoeken wij een fulltime

8/12 uur per week (aantal uren is bespreekbaar)

Tot het takenpakket behoort o.a. het verzorgen van de loonadministratie, BTW aangiftes, opstellen periodieke rapportages en begrotingen, het voorbereiden van de jaarrekening en het verstrekken periodieke opgaves.

T. 0492-348401 dewerkboog@zorgboog.nl www.werkenbijdezorgboog.nl

• Je bent verantwoordelijk voor het verkrijgen en administreren van relevante gegevens Jemet ondersteunt detot bedrijfsleiding en klanten bent verantwoordelijk de juiste verbetrekking bestaande enMontage potentiële en hun wensenvoor en afspraken. van de urenverantwoordingen facturering en salarisadministratie. • werking Je onderhoudt contacten met Sales- voor en Logistiek managers over aan- en afvoer van Jesteigers registreert verwerkt personeelsmutaties, doet meldingen vanenziekteverzuim en en ondersteuningsmateriaal, overeenkomstig planning afspraken. en opleidingen contacten en zorgt voor juisteafdelingen, gegevens richting klant en inleenbureaus. • voor Je onderhoudt metde andere zodat gemaakte afspraken worden nagekomen. Wij vragen: • Een MBO opleiding secretarieel administratief of gelijkwaardig door ervaring Je ideale profiel: • Beschikbaar voor tenminste 24 uur/week • • Affi Je hebt werkwijze en bent pro-actief niteiteen metgestructureerde HR • • Kennis Je hebtvan eenMS MBO of MBO denkniveau Logistiek Offiopleiding ce en bij voorkeur Exact

• Je hebt een affiniteit met commercie en bent service- en klantgericht • Wij Jebieden: bent oplossingsgericht en een teamspeler • Een zelfstandige en veelzijdige functie, met veel ruimte tot groei

SAFE biedt je:arbeidsvoorwaarden met veel scholingsmogelijkheden • Uitstekende informele en respectvolle werksfeer • • Een Je eigen verantwoordelijkheid met veel ontwikkelingsmogelijkheden • Een enthousiast en respectvol team, waar alle deuren open staan reactie: • Inlichtingen Uitstekendeenarbeidsvoorwaarden Voor eventuele inlichtingen kunt u terecht op www.safebv.eu of bij Mevr. Dyonne van Dijk, HRM (0492-386638). Inlichtingen en reactie: Graag uw sollicitatie naar vacature@safebv.eu.

Hebben we je interesse gewekt: kijk gerust op onze website (www.safebv.eu) of neem contact op met Mw. Dyonne van Dijk, HRM (088-730 7234) en stuur je sollicitatie naar vacature@safebv.eu.


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

Dankbaar afscheid van wethouder Inge van Dijk

Hele gemeenteraad kiest Bart Claassen als opvolger GEMERT – Na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart was duidelijk dat wethouder Inge van Dijk als nummer vier op de CDA-kieslijst zou worden benoemd tot lid van de Tweede Kamer. In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 18 maart nam de raad afscheid van haar. Meteen hierna koos de raad met algemene stemmen Bart Claassen uit Schijndel tot haar opvolger. Burgemeester Van Veen liet hem de eed afleggen. Claassen gaf eerder al aan te zullen blijven tot na de vorming van een college na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Hij blijft in Schijndel wonen.

WELKOM

E T S P O O K GOED

(Door onze politiek verslaggever) Burgemeester Van Veen herinnert zich het bezoek van de gemeenteraad aan de Tweede Kamer in 2019: “Inge je voelde je daar toen al thuis. Nu gaven ruim 2100 voorkeurstemmen uit Gemert-Bakel je hun vertrouwen. Blijf je voor hen inzetten als Gemert-Bakels volksvertegenwoordiger.” Over het wethouderschap: “Je zult wel eens gedacht hebben: waar ben ik aan begonnen. Maar door die kans te grijpen, krijg je nu déze kans. Je stelde jezelf duidelijke doelen, onder andere mobiliteit en de bereikbaarheid van onze gemeente en participatie van de inwoners. Je zette allerlei werkgroepen op, zoals voor de centrumontwikkelingen in Bakel en Gemert. Men waardeert dat men wordt betrokken en gehoord. ‘Ophalen van ideeën en wensen’, noem je dat. Ik zal je missen; je fractie niet minder. Dank voor je tomeloze inzet. Het ga je goed. Tot snel.” Van Veen overhandigde Inge van Dijk de gemeentelijke onderscheiding ‘de grenspaal’. En hij leest namens alle fracties een motie voor waarin zij haar danken voor de manier waarop ze Gemert-Bakel in Den Haag op de kaart gaat zetten. “Dat belonen wij met deze smakelijke taart. Dank en felicitaties als blijk van waardering.”

BIJ DE

2 STUKS

ALLE Johma Salades 2 x 175 gram

50 2

DEZE WEEK

Een greep uit onze folder

Een afscheidstaart voor Inge van Dijk. CDA-fractievoorzitter Stefan Janszen dankt Inge, die “liever anderen in het middelpunt zet. Ieder heeft het over hoe fijn en bevlogen mens je bent: enthousiast, en met veel energie. Je wilt alles zo goed mogelijk doen. Dank namens de hele fractie voor wat we van je leerden. Je geeft alles en vraagt dat ook van anderen.” Janszen herinnert kort aan de gunstige resultaten voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en 2018 “onder jouw leiding” en aan de “volle agenda, de passie en tomeloze inzet” van Van Dijk. “Je interesse in anderen is groot. Je bent een Powervrouw! Je praat niet om dingen heen, ook al is de boodschap slecht. Het is moeilijk om je te zien vertrekken, maar laat het Peelse geluid horen in Den Haag. Je gaat misschien nog wel

10% TRA incl. EX KORTING

meer voor onze gemeente betekenen dan ooit.” Dan dankt Inge van Dijk “voor jullie mooie woorden.” Ze spreekt over “een deur die dichtvalt” en kijkt nog even achterom. Ze leerde dat besluiten vaak emoties opwekken bij de inwoners, dat mensen fouten maken. Ze gelooft in “breed samenwerken” en “de schouders eronder zetten.” Ze is “stil geweest over hoe hard jullie voor me hebben gelopen” en denkt terug aan de “mooie en minder mooie momenten” uit haar wethouderstijd. Ze dankt de collega-wethouders, het college, de ambtenaren, het secretariaat én “alle kiezers voor het vertrouwen.” Een slotapplaus volgt. Dan heeft Inge voor alle raads- en collegeleden een klein cadeautje.

PER STUK

3 STUKS

Wagner Sensazione Pizza’s div. 3 x 320-360 gr.

500

DEZE WEEK

Almhof Kwark vol,

lekker & licht of mager, beker 500 gram

griekse stijl op=op!

VVD grootste in Gemert-Bakel

499

DEZE WEEK

DEZE WEEK

PER STUK

250 GRAM Skrei- of Zalmfilets

099

Roerbakgroenten

diverse smaken zak 400 gram

099

DEZE WEEK

GEMERT-BAKEL – De VVD krijgt ook in Gemert-Bakel de meeste stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ruim een kwart van de kiezers (25,7 %) kiest voor de liberalen. In 2017 was de partij van premier Mark Rutte (foto) ook al de grootste (22,8 %). Het CDA van lokale kandidaat Inge van Dijk is de nummer twee (18,3 %). De Christendemocraten eindigden vier jaar geleden ook op die plek(19, 7 %). De PVV (12, 5 % in 2021, tegen 15,2 % in 2017) is nipt derde. D66 stijgt (van 8,1 % naar 12, 2 %). De steun voor de SP is bijna gehalveerd (van 15,8 % naar 8,2 %). De top tien wordt gecompleteerd door FvD (4,2 %, was 1,5 %), PvdA (3,5 % was 3,1 %), GroenLinks (3,1 % was 5,7 %), nieuwkomer BoerBurgerBeweging van Bakelnaar Wilbert van Lanen (2,7 %) en PvdD (2,7 % was 2,1 %). De tien grootste partijen in Gemert-Bakelse zouden dan volgens de lokale kiezer op het volgende aantal zetels: VVD 39, CDA 27, Pvv 19, D66 18, SP 12, FvD 6, PvdA 5, GroenLinks 5, BoerBurgerBeweging 4, PvdD 4. De opkomst in Gemert-Bakel was lager dan vier jaar geleden: 79, 6 %. In 2017 was dat nog 81, 6 % Landelijk is de voorlopige uitslag voor het aantal zetels: VVD 34, D66 24, PVV 17, CDA 15, PvdA 9, GroenLinks 8, SP 9, FVD 8, PvdD 6, ChristenUnie 5, JA21 3, SGP 3, VOLT 3, DENK 3, 50Plus 1, BBB 1 BIJ1 1.

Behandeling van ademen spanningsklachten met Methode van Dixhoorn Deze methode is effectief in het behandelen van klachten, zoals hyperventilatie, slaapproblemen, vermoeidheid, burn-out, stemproblemen en nu ook bij Covid 19 klachten.

2 STUKS

Tapas

diverse soorten 2 x 70-165 gram, alle combinaties mogelijk.

300

DEZE WEEK

De nadruk ligt op het zelf reguleren van spanning, waarbij de therapeut samen met u in vier sessies onderzoekt of de behandeling effectief is. Voor informatie kunt u terecht bij Els Videler, adem- en ontspanningstherapeut , Methode van Dixhoorn

Gezondheidscentrum Palissade. tel 06-44480505 aot@logopedie-gemert.nl www.logopedie-gemert.nl www.vandixhoornvereniging.nl

Elisabethplaats 58, Gemert Geldig t/m 28 maart 2021. Max. 6 stuks per artikel per klant.


Gemeentenieuws Gemeente Gemert-Bakel Ridderplein 1, Gemert Postadres: Postbus 10.000, 5420 DA Gemert T (0492) 378500 gemeente@gemert-bakel.nl www.gemert-bakel.nl Twitter @gemGemertBakel Facebook /gemeenteGemertBakel Instagram /gemeentegemertbakel YouTube /gemertbakel ► Openingstijden gemeentehuis Maandag 9.00 - 19.00 uur (telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur) Dinsdag 9.00 - 17.00 uur Woensdag 9.00 - 17.00 uur Donderdag 9.00 - 17.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.30 uur ► Bezoeken gemeentehuis alleen op afspraak ► Afspraak college Maak een afspraak via de website. Gemeentearchief Ruijschenberghstraat 3a Postadres: Postbus 10.000, 5420 DA Gemert T (0492) 378575 gemeentearchief@gemert-bakel.nl www.gemeentearchiefgemert-bakel.nl ► Openingstijden gemeentearchief Met afspraak: zie openingstijden gemeentehuis Maak een afspraak tot twee dagen vooraf via (0492) 378575. Milieustraat Leije 7, Gemert (Wolfsveld) T (0492) 350301

Samen maken we Gemert-Bakel Onweerstaanbaar

De familie Deys is altijd al veel bezig met de natuur, hun tuin en het besparen van (drink) water. Samen met de rioolbeheerder van de gemeente hebben ze besproken hoe zij water vast kunnen houden om zo bij te dragen aan een Onweerstaanbaar Gemert-

Bakel. “Ons groendak houdt het regenwater goed vast en als zodanig is onze opzet goed geslaagd” aldus dhr. Deys. Door de familie Deys is Gemert-Bakel weer een stukje groener en klimaatbestendiger.

Wil jij ook een onweerstaanbare tuin? Zoek op www.gemert-bakel.nl naar “stimuleringsbijdrage” en kijk hoe de gemeente jou kan helpen!

Verkiezingen veilig verlopen De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in onze gemeente prima verlopen. Alle stemmers hielden zich goed aan de coronamaatregelen. Dat zorgde ervoor dat iedereen veilig kon stemmen. Bedankt daarvoor!

De verkiezingen waren vanwege het coronavirus anders georganiseerd dan andere jaren. Met twee extra stemdagen voor mensen met een kwetsbare gezondheid en de mogelijkheid voor ouderen om hun stem per brief uit te brengen. We danken daarom opnieuw alle vrijwilligers, voor hun inzet in de

stembureaus of bij het tellen van de stemmen! De complete uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in onze gemeente lees je op onze website onder Verkiezingen 2021.

Kies nu voor zonnepanelen en pak de lentezon mee

► Openingstijden milieustraat Maandag t/m vrijdag 13.00 - 17.00 uur Zaterdag 10.00 - 16.00 uur Milieupas verplicht

Agenda April Donderdag 8 Online presentatie centrum Bakel

Volg ons! gemeentegemertbakel @gemgemertbakel

De lente is begonnen! Dat betekent dat het zonnetje zich weer vaker laat zien. Het ideale moment om te kiezen voor zonnepanelen op je dak, als je wil starten met een hoog rendement.

gemakkelijk zonnepanelen laten plaatsen zonder eigen investering. In maximaal 15 jaar, tegen 1,35% rente, los je de lening maandelijks af bij de gemeente. Je kunt de lening ook in één keer of versneld aflossen.

Zonnepanelen via de gemeente Gemert-Bakel is één van de 12 gemeenten die meedoet aan De Groene Zone. Woningeigenaren kunnen snel en

Besparen vanaf de eerste maand Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen van De Groene Zone. Al vanaf de eerste maand bespaar je geld:

de opbrengst is namelijk hoger dan de maandelijkse aflossing. Goed voor het milieu, en voor je portemonnee. Meld je aan In iedere gemeente is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je nu aan via www.degroenezone.nl en start deze lente nog met het opwekken van je eigen zonneenergie.

gemeentegemertbakel gemeentegemertbakel /gemertbakel

Collegebesluit Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente GemertBakel heeft het volgende vastgesteld: Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) (volgnummer: 2021, 84905) De beleidsregels zijn op 18 maart 2021 bekendgemaakt op www. officielebekendmakingen.nl. Het besluit kunt u snel terugvinden op https://zoek. officielebekendmakingen.nl, klik door naar “officiële bekendmakingen” en vul het volgnummer of de naam van het besluit als zoekterm in. Gemert, 23 maart 2021

Subsidie voor woonhuis-rijksmonumenten Ben je particulier eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie? Dan kun je tussen 1 maart en 30 april subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten, kosten die je gemaakt hebt om het monument te onderhouden, die je in 2020 gemaakt hebt. De instandhoudingssubsidie voor woonhuisrijksmonumenten heeft de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten vervangen. Je kunt woonhuissubsidie aanvragen voor de instandhouding van de monumentale onderdelen van jouw monument. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn herstel van de fundering, het vervangen van voeg- of metselwerk aan de gevel of monumentale schilderwerkzaamheden. In de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten staan de kosten die je mag meenemen. De woonhuissubsidie bedraagt 38% van deze kosten.

Rijksmonument Kerkstraat 8 Gemert

Je kunt de woonhuissubsidie aanvragen via www.cultureelerfgoed.nl. Ben je eigenaar van een rijksmonument

dat geen woonfunctie heeft? Dan kun je van 1 februari tot en met 31 maart de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) aanvragen.


Benieuwd naar het ontwerp voor het Wilbertsplein en de rotonde in Bakel? Kom 8 april naar onze online presentatie! In mei start de herinrichting van het Sint Wilbertsplein in Bakel! ‘Eén echt Wilbertsplein’ is één van de zes projecten in Bakel om het centrum levendiger te maken. Het Wilbertsplein moet een fijne speel- en ontmoetingsplek worden voor jong en oud. Een ander project heet ‘Groene en veilige openbare ruimte’. Hier maakt de rotonde onderdeel van uit. In samenwerking met ondernemersvereniging Bakel wordt de rotonde aangepast om de entree van het

dorp te verfraaien en meer zicht te krijgen op het centrum. Deze werkzaamheden starten binnenkort al: van 19 april tot en met 23 april. Online presentatie: donderdag 8 april 2021 We nodigen iedereen van harte uit voor een online-presentatie over de herinrichting van het plein en de rotonde. We lichten dan o.a. de planning toe en tonen ook de definitieve ontwerpen. Er is ook gelegenheid voor

vragen. Je kunt deze vooraf per e-mail aan ons doorgeven. • Wanneer: donderdag 8 april 2021 • Tijd: 19:30-20:30 uur Presentatie bijwonen? Stuur dan vóór 8 april 2021 (12.00 uur) een e-mail naar nicole.megens@gemert-bakel.nl. Aanmelden is noodzakelijk, want alleen dán ontvang je de uitnodiging met een link voor

Wilbertsplein vanuit van de Poelstraat met bordes

deelname. Deze link ontvangt u op 8 april in de namiddag. Kun je niet deelnemen? Of reageer je liever schriftelijk? Dan kun je ons jouw reactie ook mailen. Informatie en vragen Heb je vooraf al vragen? Dan kun je een e-mail sturen naar sander.nooijen@gemert-bakel.nl. We zien je graag op 8 april!

Visual ontwerp rotonde

Op zoek naar zorg, sport of gezelligheid in de buurt? Kijk dan eens op Wegwijzer GemertBakel. Daar vind je alles over activiteiten en ondersteuning voor jong en oud. Op www.wegwijzergemertbakel.nl kun je zoeken op een thema, zoals vrije tijd, werken geldzaken of dementie. Je kunt ook via

de zoekbalk zelf een onderwerp invullen. Op elke informatiepagina over een onderwerp kun je kiezen tussen een overzicht van gratis of betaalde activiteiten. Voor en door gebruikers De Wegwijzer is een groeiende gids. We

zijn voortdurend bezig om wat er op staat te verbeteren en volledig te maken. Daar kun jij ook aan mee helpen. Mis je iets wat je wel op de Wegwijzer zou verwachten of zie je informatie die niet (meer) klopt? Geef dit dan door via de knop Ik heb een tip, linksonder op elke pagina.

Voorontwerpbestemmingsplan, plan MER en meerwaardeplan ‘Proeftuin Elsendorp’ Burgemeester en wethouders van de gemeente Gemert-Bakel maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan, plan MER en meerwaardeplan ‘Proeftuin Elsendorp’ met identificatienummer NL.IMRO.1652.BPElsendorp-VO01, overeenkomstig artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening en op grond van de gemeentelijke inspraakverordening voor iedereen ter inzage ligt. Gelijktijdig vindt onder meer het overleg met provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas plaats in het kader van het verplichte vooroverleg. Proeftuin Elsendorp De proeftuin Elsendorp is aangewezen als voorbeeldproject voor de nieuwe Omgevingswet. Dit maakt dat we hier op een andere manier werken dan in de rest van onze gemeente. Samen met de deelnemers en belanghebbenden hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan de vraag: hoe houden wij Elsendorp leefbaar en economisch aantrekkelijk? Inmiddels ligt er een gebiedsvisie en meerwaardeplan En zijn we nu klaar voor een volgende stap in dit proces: het ter inzage leggen van het voorontwerpbestemmingsplan verbrede reikwijdte van de Proeftuin Elsendorp, met daarbij de bijbehorende milieueffectrapport en het meerwaardeplan. Meerwaardeplan Op initiatief van dorpsbewoners is

een gebiedsvisie ontwikkeld met landschappelijke en cultuurhistorische waarden en de wensen van dorpsbewoners als basis. Daarnaast is een meerwaardeplan gemaakt. Deelnemende initiatiefnemers worden hiermee uitgedaagd om gezamenlijk een meerwaarde te creëren voor het dorp. Deze bijdrage kan ruimtelijk, economische of sociaal maatschappelijk zijn. Dit vanuit het principe dat investeren in je eigen bedrijf of woning ook betekent; investeren in je eigen werk- en leefgemeenschap. Het meerwaardeplan is een handvat om eenduidig te bepalen welke meerwaarde een initiatiefnemer kan en moet leveren en hoe de meerwaarde van dat initiatief gewaardeerd wordt. Milieueffectrapport (planMER) Doel van een planMER is het integreren van milieuoverwegingen in de voorbereiding van (in dit geval) een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Op grond van de Wet milieubeheer en het bijbehorende Besluit milieueffectrapportage is een planMER noodzakelijk. Het planMER en de onderliggende onderzoeken richten zich op alle beoogde ontwikkelingsmogelijkheden met (potentiële) milieugevolgen. Voorontwerpbestemmingsplan met verbrede reikwijdte Proeftuin Elsendorp Het plangebied betreft het buitengebied van Elsendorp. De kern valt hier buiten. Het uitgangspunt is het huidige

bestemmingsplan “Gemert-Bakel Buitengebied 2017”. Voor dit plangebied wordt vanwege het bijzondere gebiedsproces en de bijzondere inhoud niet zomaar een bestemmingsplan opgesteld, maar een ‘bestemmingsplan met verbrede reikwijdte’. Waar een bestemmingsplan normaal gesproken alleen regels over de ruimtelijke ordening mag bevatten, mag een ‘bestemmingsplan met verbrede reikwijdte’ meer bevatten, namelijk regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Daarnaast mag een dergelijk plan ook andere typen instrumenten gebruiken dan een ‘gewoon’ bestemmingsplan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ‘meldingsplicht’ of een ‘omgevingsvergunning voor een bestemmingsplanactiviteit’. Dit plan is daarmee een omgevingsplan vooruitlopend op de Omgevingswet maar nog niet een omgevingsplan conform de Omgevingswet. Om vooruit te kunnen lopen op de omgevingswet heeft het plan een pilot status onder de Crisis� en herstelwet. Het plan is opgenomen in het ‘Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet achttiende tranche’. Er kan hiermee al gebruik worden gemaakt van de in de toekomstige Omgevingswet gepresenteerde reeks maatregelen om de flexibiliteit te vergroten, die onder andere voor het gebiedsproces gewenste verkorte procedures oplevert. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor ontwikkeling en dient daarvoor als integraal toetsingskader.

Stukken inzien Het voorontwerpbestemmingsplan Proeftuin Elsendorp, het meerwaardeplan en de planMER liggen met ingang van 24 maart 2021 zes weken ter inzage. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vragen wij u het voorontwerp van het bestemmingsplan online in te zien via www. ruimtelijkeplannen.nl. De andere stukken, het meerwaardeplan en de planMER zijn als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan ook te vinden bij het voorontwerpbestemmingsplan op www. ruimtelijkeplannen.nl. Kunt u de informatie niet vinden, bel ons dan voor telefonische ondersteuning. Alleen als u echt geen gelegenheid ziet om het plan online te bekijken, kunt een afspraak maken om dit in het gemeentehuis in te zien. Denk met ons mee! Bent u zelf eerder tegen zaken aangelopen toen u het bestemmingsplan raadpleegde? Heeft u bespreekpunten of tips? Of heeft u nog onjuistheden geconstateerd? Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om binnen de hierboven vermelde termijn schriftelijk zijn of haar inspraakreactie op de stukken kenbaar te maken aan burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel.


Ons Gemert-Bakel Onze inwoners en ondernemers vertellen hún verhaal over leven in een wereld met het coronavirus. Wat voor effect hebben de maatregelen op hen? En hoe gaan ze daarmee om? Ter ondersteuning en inspiratie, want alleen samen komen we hier doorheen. Samen zijn wij Gemert-Bakel.

Henk van der Zanden – Energetische behandelingen en Coaching “Ik heb een praktijk in energetische behandelingen en coaching. Sinds drie jaar fulltime én succesvol. Daarom was ik bezig met een nieuwe praktijkruimte achter mijn woning. Tot corona om de hoek kwam en alle contactberoepen moesten stoppen. Heel onwerkelijk.” Henk helpt onder meer mensen met een burnout. “Dat kon ik niet zomaar afbreken. Zoeken naar oplossingen dus. Ik heb met cliënten gebeld, gemaild en online sessies verzorgd. Niet ideaal maar het was niet anders. Doordat ik niet veel kon werken, had ik wel tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken bij de bouw. In juli vorig jaar kon ik mijn nieuwe praktijkruimte officieel in gebruik nemen. Dat heb ik in kleine kring gevierd.” Webshop “Na de lockdown werd ik zelf ziek door corona. Uiteindelijk heb ik er vijf weken uitgelegen tot ik weer aan de slag kon. Dat bleek voor een paar weken te zijn, toen ging alles weer dicht. Een rustige tijd, die ik heb benut om een webshop op te zetten voor de producten die ik verkoop. Dat loopt best goed gelukkig. Sinds kort kan ik weer consulten plannen. Daar ben ik heel blij mee, want nu kan ik mijn cliënten weer helpen. De rest komt ook weer goed. Ik zie de toekomst positief tegemoet en heb er zin in.”

Meerdere weekend- en nachtafsluitingen N279 tussen maart en juni 2021 Onderhoudswerkzaamheden N279 Asten - Veghel Van 25 maart tot 28 juni voert aannemer Vermeulen in opdracht van provincie NoordBrabant onderhoudswerkzaamheden uit op de N279 tussen Asten (A67) en Veghel (A50). Het gaat om o.a. het vervangen van asfalt-deklagen, het repareren van voegovergangen en repareren van betonschades. De schades zijn dermate groot dat vervanging hiervan noodzakelijk is om de provinciale weg veilig berijdbaar te kunnen houden tot de grote reconstructie van de N279. Meerder afsluitingen Voor deze werkzaamheden worden delen

Vergunningen Wilt u stukken inzien? Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vragen wij u contact met ons op te nemen. Wij sturen u de stukken dan per mail toe. Heeft u vragen over een plan? Dan geven wij telefonisch een toelichting. Een bezwaarschrift indienen doet u ook online. Ga naar onze website en zoek op ‘bezwaarschrift’. Mocht u echt geen gelegenheid hebben om de stukken digitaal te bekijken, dan kunt een afspraak maken om deze in het gemeentehuis in te zien. Ingediende aanvragen omgevingsvergunning Bakel: - aanleggen van een gesloten bodemenergiesysteem, Hilakker 43 (20625-2021) activiteit melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen ingekomen 16 maart 2021 - realisatie van de aangepaste stallen, Mathijseind 10 (18880-2021) activiteiten bouwen en milieuneutraal veranderen ingekomen 10 maart 2021 Gemert: - plaatsen tijdelijke woonunits, Paashoefsedijk ong. (19201-2021) activiteit bouwen ingekomen 11 maart 2021 - plaatsen van loggia, Zwanenhof 20 (19652-2021) activiteit bouwen ingekomen 12 maart 2021 - gedeeltelijk vervangen aanbouw, Heuvel 38 (19705-2021) activiteit bouwen ingekomen 14 maart 2021

van de N279 op verschillende momenten afgesloten voor doorgaand verkeer in beide richtingen. De werkzaamheden vinden voornamelijk in de weekenden (6 weekendafsluitingen) en nachten (14 avond- en nachtafsluitingen) plaats om verkeer zo min mogelijk te hinderen. Ook is het gedeelte tussen de kruising A67 en de rotonde Rochadeweg een week lang afgesloten voor alle verkeer. Tijdens de afsluitingen wordt er een omleiding ingesteld. Met tekstborden en tekstwagens worden de verschillende afsluitingen vroegtijdig langs de weg kenbaar gemaakt.

Overzicht afsluitingen en omleidingen Op www.brabant.nl/n279 staat de volledige planning beschreven wanneer welke trajecten op de N279 zijn afgesloten inclusief de omleidingsroutes per afsluiting.

- verkopen van producten aan huis en in een groenteautomaat, Deel 88 (202752021) activiteit bouwen ingekomen 16 maart 2021 - oprichten van een woning, Esdonk 40 (20355-2021) activiteit bouwen ingekomen 16 maart 2021 - verbouwen van een woning, Molenstraat 21 (20996-2021) activiteit bouwen ingekomen 17 maart 2021

Gemert: - oprichten van een overdekt terras, Doonheide 4 (11907-2021) activiteiten bouwen en afwijken bestemmingsplan verzenddatum 18 maart 2021 - slopen van binnenwanden en plafond op begane grondvloer, Kerkstraat 60 (11864-2021) activiteit handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten verzenddatum 18 maart 2021

Milieumeldingen

Milheeze: - bouwen van een woonhuis, Egelmeer 27 (94382-2020) activiteit bouwen verzenddatum 16 maart 2021

Milheeze: - het houden van schapen, Steenoven 3 (13653-2021) activiteitbesluit milieubeheer verzenddatum 15 maart 2021

De aanvragen hebben betrekking op vergunningplichtige activiteiten, maar in dit stadium kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Dat kan pas als de vergunning is verleend. Verlengen beslistermijn aanvraag omgevingsvergunning Elsendorp: - oprichten van 2-onder-1 kapwoning, Peelmeester 12-14 (95209-2020) activiteit bouwen verzenddatum 12 maart 2021 Gemert: - bouwen van een vrijstaande woning, Nieuwveld 11 (95481-2020) activiteit het (ver)bouwen van een bouwwerk verzenddatum 18 maart 2021 Verleende omgevingsvergunningen Bakel: - uitbreiden bedrijfspand en oprichten van een passerelle, Hooieeuwsels 16 (707202020) activiteiten bouwen en afwijken bestemmingsplan verzenddatum 15 maart 2021 - bouwen van een loods, Oldert 5 (934472020) activiteiten bouwen en afwijken bestemmingsplan verzenddatum 16 maart 2021

Mocht u nog vragen hebben over deze werkzaamheden kunt u contact opnemen met de provincie Noord-Brabant via 0736812812.

Afsluiting Binderseind Gemert Vanwege rioleringswerkzaamheden is van maandag 22 tot en met donderdag 25 maart 2021 het Binderseind ter hoogte van klooster Nazareth afgesloten voor al het doorgaande gemotoriseerde verkeer. Voor fietsers en voetgangers blijft de doorgaande route over het Binderseind wel open. Een omleidingsroute is ter plaatse aangegeven.

Tegen deze besluiten kan door iedere belanghebbende binnen zes weken na de datum van verzending een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Indienen bezwaarschrift Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Het indienen van een bezwaarschrift houdt niet in dat de vergunde activiteit wordt stopgezet. Indien er sprake van spoed is, gelet op de betrokken belangen, kunt u nadat u een bezwaarschrift heeft ingediend, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank in ’s-Hertogenbosch verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Hierbij dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden gevoegd. Digitaal een bezwaarschrift indienen? Dat kan via onze website. Typ ‘bezwaarschrift’ in het zoekveld.

De volgende bedrijven hebben zich gemeld, omdat zij zich gaan vestigen of omdat zij wijzigingen aanbrengen: Gemert: - wijzigen inrichting met schapen, Hazeldonklaan 40 (61693-2020) activiteitbesluit milieubeheer verzenddatum 18 maart 2021

De bovengenoemde meldingen liggen zes weken ter inzage na datum publicatie. Tegen deze meldingen kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Objecten in de openbare ruimte Gemert: - Toestemming voor het plaatsen van een bouwcontainer, Diederikstraat 11 (193182021) verzenddatum 15 maart 2021. Adres rechtbank: Rechtbank ’s-Hertogenbosch, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

POLITIEK

15

Oversteken Zuid- en Oost-Om Gemert verdwijnen als het aan de provincie ligt

Stemmen over verkeersveiligheid en leefbaarheid De provincie Noord-Brabant heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de toekomstige mobiliteitsontwikkelingen voor de komende 20 tot 30 jaar op de N272 en N615 tussen Beek en Donk en Gemert. Dit om de doorstroom van verkeer voor de lange termijn te verbeteren, de verkeersveiligheid te verhogen en de leefbaarheid in de dorpen te vergroten. De knelpunten zijn eerder in kaart gebracht en nader onderzocht. Hiervoor heeft de provincie nu oplossingsrichtingen bedacht, waarop inwoners en belanghebbenden tot

en met 29 maart 2021 kunnen reageren. Per locatie wordt er vanuit de provincie nu een oplossingsrichting voorgesteld. De Dorpspartij roept u op om te reageren op de voorstellen die de provincie doet. Zo ligt er een voorstel om diverse oversteken met de N272 te verwijderen. Zo verdwijnt in de plannen de oversteek Groenendaal definitief en komt er in de plaats van de oversteek Eeuwsel (vanaf wijk de Paashoef binnendoor naar DeMortel, zie foto) een fietstunnel. Het opheffen van deze oversteken heeft als doel

de verkeersveiligheid te verbeteren. Wij willen echter wel, dat in de plannen voldoende doorsteken vanuit Gemert naar het buitengebied beschikbaar blijven voor recreatief fietsen wandelverkeer. Zo staat aan de Eeuwsel een fietstunnel ingetekend, hierbij moet wel duidelijk worden gemaakt aan de provincie dat deze ook beschikbaar moet zijn voor voetgangers. En er moet een doorsteek beschikbaar blijven via of de rotonde West-om richting Broekstraat of ter hoogte van de Groenendaal. Als Dorpspartij hebben we

CDA over raadsvergadering Allereerst willen wij u middels deze weg hartstikke bedanken voor het uitbrengen van uw stem. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ons Inge ook officieel naar Den Haag vertrekt. In de raadsvergadering van 18 maart jl. hebben wij afscheid van haar genomen en is Bart Claassen geïnstalleerd als haar opvolger. In oktober 2020 hebben wij als raad een motie “winterterrassen” ingediend en unaniem aangenomen. Opzet hiervan was om de horeca een extra zetje in de rug te geven tijdens de winterperiode. Ach-

teraf heeft de horeca door de strengere Corona maatregelen hier weinig gebruik van kunnen maken. Tijdens de raadsvergadering hebben wij het college verzocht om nu met een nieuw plan te komen om de horecasector en evenementen branche in onze gemeente het komende jaar meer ruimte en mogelijkheden te geven bij allerlei initiatieven. Dit met als doel deze sectoren meer perspectief te bieden zodat ook onze gemeente in de toekomst bruisend blijft. Vorige en deze regeerperiode hebben wij hard gewerkt aan een kerngezonde financiële positie van onze gemeente. In

2019 behaalde onze gemeente weer het benodigde weerstandsvermogen. Daarmee werd de ingeslagen weg beloond met het financiële herstel van onze gemeente. Echter wil dat niet zeggen dat wij er al zijn. De fundering kan nog beter en daar willen wij op doorpakken. Het onderliggende herstelplan uit 2012 is geactualiseerd en geeft de doorkijk naar de toekomst. De stip op de horizon is het verder verbeteren en uiteraard gezond houden van onze financiën. Om de mogelijke tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen moet de gemeente zich kunnen weren

hierover al vragen gesteld aan de gemeente en de provincie. Opmerkelijk is dat de provincie in de plannen aangeeft dat de kruising Heijtsveld geen aanpassing behoeft, omdat de verkeersveiligheid hier niet opweegt tegenover de maatschappelijke kosten. In de spits is dit een lastig oversteekpunt en op sommige momenten zelfs levensgevaarlijk, vanwege de opdraaiende automobilisten vanaf het Heijtsveld op de Zuid-Om. Een invoegstrook zou hier toch mogelijk moeten zijn. Tot slot wordt er weinig gezegd over de Beekse Brug,

behalve dat het plan is om naast deze brug een fietsbrug aan te leggen. Voor de automobilist wordt er geen echte oplossing aangedragen. Een halve oplossing vanuit de provincie én onvoldoende voor de bereikbaarheid van onze regio. Daarom, doen wij een beroep op u. Denk mee als inwoner en reageer op de plannen. Op de website van provincie kunt u alle plannen inzien, stemmen en reageren op de diverse stellingen over de aanpassingen die de provincie voorstelt. Laat uw stem als inwoner of belanghebbende

en flexibel kunnen zijn. Daarom moeten we voldoende reserves hebben. Dat wil niet zeggen dat onze gemeente niet meer kan door ontwikkelen. In tegendeel zelfs. Alleen dit altijd met in het achterhoofd dat onze gemeente financieel kerngezond moet blijven. Er is hard gewerkt aan een nieuwe centrumvisie voor Gemert. Een nieuwe visie schept weer mogelijkheden om gezamenlijk verder door te kijken naar de toekomst en ambities waar te maken. Het centrum van Gemert moet levendig blijven en op de kaart gezet worden. Deze visie zit vol met mooie en goede ambities. Met het vaststellen van deze visie

kan het college verder aan de slag. Er zijn vele deelprojecten en plannen die nu en in de komende jaren in het centrum opgepakt en gerealiseerd kunnen worden. Een stukje historie terugbrengen, het afwaarderen van de Komweg en het Ridderplein verder door ontwikkelen. In het plan zit ook een onderzoek naar een cultuurhuis in het centrum. Onderzoek zal uit moeten wijzen of en welke locatie het meest voor de hand ligt en haalbaar en betaalbaar is. Voor het CDA Gemert-Bakel is de bereikbaarheid en ontsluiting daarbij van groot belang. Een nieuwe publiekstrekker in het centrum is natuurlijk fantastisch, maar dan wel passend.

Woning verkopen? Laat je gratis en geheel vrijblijvend adviseren door één van onze gecertificeerde makelaars. Verkoop je huis via Van Helvoort Makelaardij en laat je compleet ontzorgen. Wij regelen alles vanaf de prijsbepaling tot en met de sleuteloverdracht. Elke nieuwe verkoopopdracht wordt beloond met een complete high tea voor 2 personen*, verzorgd door Brasserie Lekker Bijzonder. Nu ook bij je thuis!

Gratis high tea voor 2

* De actie geldt voor alle verkoopopdrachten verstrekt tot 1 mei 2021. Je ontvangt de high tea in de vorm van een tegoedbon.

Van Helvoort makelaardij Ridderplein 5, Gemert St. Agathaplein 33, Boekel

0492 - 37 11 90 makelaar@vanhelvoort.nl www.vanhelvoortmakelaardij.nl

horen! De aanpassingen hebben niet alleen nu gevolgen, maar voor de komende tientallen jaren. Stemmen is mogelijk tot uiterlijk 29 maart 2021 via: https:// wegen.brabant.nl/n272-n615 Namens de fractie Dorpspartij, Sven van der Meer en Henk van Eck

Uiteraard gaan wij graag met u in gesprek. Dus mochten wij u ergens mee kunnen helpen dan vernemen wij dat graag. Stefan Janszen Fractievoorzitter CDA Gemert-Bakel 0610234611 / stefanjanszen@gmail.com


16

Gemerts Nieuwsblad | 23 maart 2021

AUTOREGIO

Hyundai Bayon doet een beetje gek, maar niet té

De hand van de meester Sinds de nieuwe Tucson weten we dat Hyundai zich expressiever dan ooit wil profileren. Dat komt nu tot uitdrukking bij de Bayon, een scherpgesneden crossover voor het B-segment. Er zit een grote naam achter het design, want niemand minder dan de Belg Luc Donckerwolke stuurt de ontwerpafdeling aan. Inderdaad, de man die in het verleden ook Audi’s, Škoda’s, Lamborghini’s, SEAT’s en Bentley’s vormgaf, in die volgorde. Onder zijn aanvoering kreeg de Hyundai Bayon, vrij vernoemd naar de Franse stad Bayonne, een lekker eigen gezicht. Met een lengte van 4,18 meter, een breedte van 1,78 meter, een hoogte van 1,49 meter en een bagagevolume van 411 liter zit hij de Kona aardig in het vaarwater en Hyundai doet niet echt moeite om de onderlinge verhoudingen uit te leggen. Vooruit maar; qua technologie heeft hij zijn zaakjes in ieder geval goed op orde. Het dashboard bestaat uit twee 10,25-inch multimediaschermen, hoewel het rechter exemplaar bij typen zonder navigatie tot 8 inch beperkt blijft. Naast de mogelijkheid van

AUTOBEDRIJF

BMW 1-Serie DIESEL 2.0 Hatchback/AIRCO 5-drs blauwmetallic

€ 3.750,--

195.820 km

Daewoo Nubira 1.6-16V Spirit /AIRCO 4-drs grijsmetallic

07/2003

€ 2.250,--

14.870 km

Daewoo Kalos 1.4 Spirit Hatchback 5-drs grijsmetallic

een hoogwaardig Bose-audiosysteem en een draadloze telefoonlader is er volop connectiviteit mogelijk. Denk aan het projecteren van je agenda op het scherm, weergave van parkeertarieven in de buurt, spraaksturing en het op afstand lokaliseren, ver- en ontgrendelen van de auto. De Bayon stelt zijn inzittenden gerust met de modernste veiligheidsvoorzieningen, waaronder autonome rijstrookassistentie, passagiersdetectie op de achterbank, navigatiegestuurde adaptieve cruise control en allerlei waarschuwingen voor verkeer om je heen. Op het gebied van aandrijftechniek volgt de crossover een redelijk traditionele weg, hoewel hij zich een milde hybride mag noemen, met bescheiden elektrotechniek en een zeilfunctie (uitrollen met ontkoppelde aandrijflijn) voor de 1.0 T-GDi-motor.

De OPEL-specialist in uw regio Tel (0492) 322601 | Boekel | www.autoslegersboekel.nl

GARAGE HAVERKORT Na ruim 50 jaar zijn wij toe aan wat meer vrije tijd voor onszelf en in verband hiermee zijn wij op zoek naar iemand die ons bedrijf wil overnemen.

11/2007

TE KOOP: Audi Q5 3.0TDI.......................................2009 BMW 318 ...............................................2013 Kia Venga ...............................................2016 Audi Q7 diesel .......................................2009

Die levert trouwens 100 pk als je voor de handgeschakelde zesbak gaat en 120 pk als je het gemak van de automatische 7DCT-transmissie prefereert. Hyundai monteert ook Rev Matching, een synchronisatie van het motortoerental en de draaisnelheid van de uitgaande as, wat soepeler dan wel sportiever terugschakelen mogelijk maakt. Nog voor de zomer moet de Bayon op de markt komen.

Ford B-Max ............................................2017 Opel Astra ..............................................2009 Skoda Fabia ...........................................2014 Opel Crossland X...................................2018 Opel Astra ..............................................2016

zwartmetallic

Mercedes A-klasse ................................2004

ELSENDORPSEWEG 47A5424 TB ELSENDORP

0492-351660

WWW.GARAGEHAVERKORT.NL

145.855 km

10 /2014

€ 6.250,--

49.550 km

Fiat 500 1.0 Twinair 60 Pop AIRCO wit

06/2014

€ 5.850,--

68.950 km

Mercedes B 200 AUTOMAAT BENZINE/AIRCO grijsmetallic

04/2007

€ 5.350,--

188.588 km

Alle auto’s korte prijs met APK, geen inruil mogelijk.

Groenstraat 9 - 5469 HJ Erp - Tel. 06-20366619 info@autobedrijfvandervenne.nl

Renault Captur automaat Kia Picanto Volkswagen Polo Renault Clio Peugeot 207 sw Toyota Auris

ANDEL OLIEH AAS JOS M ENHANDEL

2013 2008 2008 2003 2008 2015

BROMMOBIELEN: Microcar M. Go Dynamic DCI 2017 Microcar M. Go 6 Hifi Plus 2020 Ligier X-Too R Pack Prestige 2008 Ligier X-Too Basic 2005 Ligier IXO team 26 DCI 2013 Ligier IXO DCI 2010 Microcar Due 6 Plus pack 2021 Microcar M.GO 6 Plus Sun DCI 2021 Ligier JS60L Chic Sun DCI 2021

F DSTOF ROLIE E E M S ATIES T S ALL TANKIN

BRAN

84.435 km € 12.250 56.684 km € 3.495 165.740 km € 4.750 205.485 km € 1.250 157.541 km € 3.850 155.190 km € 11.750

2.026 km 687 km 11.447 km 88.029 km 9.247 km 62.539 km NIEUW NIEUW NIEUW

€ 9.850 € 10.750 € 5.950 € 5.500 € 9.450 € 5.950 € 10.895 € 14.990 € 17.995

KIJK VOOR MEER OCCASIONS OP:

WWW.VAKGARAGEALBERTVDLINDEN.NL

N TATIO TANKS L I OO MABROP SH ERIJ BAKK ASH W R CA

OIL MABRO S TATION TANKS DEL JOS MAA N OLIEHA 5 4 Zuid-om emert G S W 1 2 54 6 20 55 0492 - 3 aas.nl sm o www.j 2:00 6:30 - 2 g a 2:00 d 2 n a Ma 6:30 :00 :30 - 22 Dinsdag 6 ag :00 :30 - 22 Woensd g 6 a 2:00 Donderd 6:30 - 2 2:00 Vrijdag 6:30 - 2 g a 2:00 2 rd te 0 a Z 8:0 g a d n Zo

Audi A3 Limousine 30 TFSI Audi A4 Avant 35 TDI Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI Quattro Audi A5 Sportback 1.4 TFSI Audi A6 50 TDI Quattro Audi Q3 40 TDI Quattro Audi Q5 2.0 TFSI Quattro Audi Q5 55 TFSIe Audi R8 V10 Spyder Audi RS5 Audi RS6 Avant Audi S4 Avant 3.0 TFSI Quattro Volkswagen Passat Variant 1.5 TSI AUT Volkswagen Passat Variant GTE Volkswagen Sharan 2.0 TSI AUT Volkswagen T-Roc 1.5 TSI AUT Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 TSI 4Motion

Schade? Welke schade? Mercedes C200 CDi ..............................2005

€ 1.025,--

KAMPWEG 12 5469 EX KELDONK (ERP) 0413-211185 INFO@VAKGARAGEALBERTVDLINDEN.NL

Peugeot 2008 diesel automaat .............2015 Hyundai IX35..........................................2010

03/2004

Fiat 500 1.0 Twinair 60 Pop 3d AIRCO

Benzine Diesel Benzine Benzine Diesel Diesel Benzine Hybride Benzine Benzine Benzine Benzine Benzine Hybride Benzine Benzine

2019 2018 2017 2018 2019 2019 2014 2019 2017 2017 2018 2017 2019 2015 2016 2019

Benzine 2018

Vertrouwd, vakkundig en snel.

Schade? Welke schade?

Van Houtert Vertrouwd, vakkundig en snel. / Gemert / T (0492) 361963

www.absvanhoutert.nl

Van Houtert Gemert (0492) 361963


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

Doet je kind mee? GEMERT - Stichting Leergeld Gemert e.o. is er voor kinderen tussen 4 en 18 jaar, die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

minder geld zouden weten dat er mogelijkheden zijn om hulp te krijgen. Gezinnen die hiervoor in aanmerking komen hebben een besteedbaar inkomen ten hoogste van: We helpen gezinnen voor- 2-oudergezin per maand uit die moeite hebben met netto 1900 euro, 1-ouderrondkomen. Vooral in gezin per maand netto deze moeilijke tijd hebben 1350 euro Behoort u tot gezinnen met een lager deze gezinnen dan kunt u inkomen het zwaar om zich aanmelden bij Stichaan alle behoeften van ting Leergeld Gemert e.o. hun kinderen tegemoet te Schroom niet om contact komen. Wat zou het fijn met ons op te nemen. Ook zijn als alle ouders met vinden we het belangrijk

om een beroep te doen op de verantwoordelijkheid van familie / kennissen / buren / leerkrachten die gezinnen die dat nodig hebben, attent kunnen maken op het bestaan van Leergeld. Misschien kent u gezinnen die aan bovenstaande situatie voldoen? Wijs ze dan op het bestaan van Stichting Leergeld. Meer informatie vindt u op onze website: www.leergeldgemert.nl.

Attentiv Slaets Slaets V.O.F. V.O.F. Nachtegaallaan Nachtegaallaan 2b Beek en Donk Attentiv 0492 –– 468 468 817 817 info@attentivslaets.nl info@attentivslaets.nl www.attentivslaets.nl 0492

WEET JIJ NIET DE JUISTE ZITHOUDING TE VINDEN?

KOM KIJKEN IN ONZE SHOWROOM! Bel voor een afspraak naar tel. 0492-322345

WWW.JOHNVANGERWEN.NL

Dan moet je toch even bij ons langskomen! Wij kunnen wél de juiste zithouding. op maat gemaakt leveren.

Reparatie aan uw kunstgebit, klaar terwijl u wacht Een goed gebit, een goed gevoel.

Kom langs voor vrijblijvend advies.

Volkelseweg 38 • 5427 RB Boekel • 0492-322345 • info@johnvangerwen.nl

0492 – 46 84 44 info@tpplaarbeek.nl www.tpplaarbeek.nl

Heuvelplein 99 Beek en Donk


18

Gemerts Nieuwsblad | 23 maart 2021

NIEUWS

Gemert-Bakel weer helemaal schoon GEMERT-BAKEL - De start van de lente. Volop zonneschijn en een heerlijk temperatuurtje. Dat maakt de zin om de grote schoonmaak te houden. Afgelopen zaterdag gingen ongeveer 120 mensen in Gemert-Bakel op pad om de gemeente te ontdoen van zwerfvuil. Voor het eerst werd in Bakel en Gemert het centrum peukenvrij gemaakt met een enorme stofzuiger. Deze zuiger is voortaan volop inzetbaar bij andere momenten. De stichting Schoon Gemert-Bakel had diverse pijnpunten aangewezen om vrijwilligers op af te sturen. Plaatsen waar het

echt nodig was. Zelfs de nieuwe centrummanager van Gemert-Bakel, Marinke Goosen, werd ingezet om mee te helpen. Zij kreeg de dankbare taak om potjes narcissen rond te brengen en uit te delen aan de vrijwilligers als dank voor hun inzet. De kinderen die meegedaan hebben kregen een mooie reflector als sleutelhanger van de gemeente aangeboden. Er werden in totaal 120 zakken opgehaald en meer dan 1000 sigaretten peuken verwijderd. Dat betekent dat er 55 zakken minder waren dan in september vorig jaar met de schoonmaakdag. Dat kan betekenen dat alle andere vrijwilli-

gers met regelmaat door Gemert-Bakel lopen om de zaak schoon te houden of dat er minder zwerfvuil weggegooid wordt. . Opvallend detail was dat er ontzettend veel mondkapjes her en der verspreid lagen. In totaal zijn er 268 kilometer door alle vrijwilligers gelopen en dat is het grootste aantal in Nederland. Via de Helemaal groen app is bij te houden hoeveel kilometers men loopt. De motivatie onder de deelnemers was erg groot en zelf de kinderen hadden er veel plezier in. Dat zorgde voor veel positieve reacties van de deelnemers zelf maar ook van voorbijgangers en van mensen die koffie aanbo-

den. Er is weer prima werk verricht en Gemert-Bakel is opvallend

schoon te noemen. Hopelijk dat de gemeente er spik en span bij blijft lig-

gen. Gemert-Bakel is in ieder geval de lente goed in gegaan.

Jorzolino Falkenstein terug bij Gemert GEMERT - Er was afgelopen week veel nieuws over de selectie van vv Gemert. Jorzolino Falkenstein keert terug op het oude honk, Kees Brugmans en Jorg van Zutphen kwamen verlenging overeen en doelman Romeo Okonkwo stroomt vanuit de jeugd.

aan een wonderlijke voetbalreis. Vanuit Gemert maakte hij de stap naar eerstedivisionist FC Oss. Vervolgens ging hij aan de slag in Spanje (FC Cartagena, Crevillente, Cantabria) en in Italië (Civitanovese). Afgelopen zomer kwam hij dichterbij huis spelen. Nadat een stage bij HelNa Ralf Kemper en Erwin mond Sport geen vervolg van den Broek keert met kreeg, koos hij voor het Jorzolino Falkenstein nog Belgische FC Wezel Sport, een oude bekende terug samen met Ralf Kemper bij vv Gemert. De snelle en Thijs van Pol. Veel aanvaller en Gemert wedstrijden voor de club vormden zo’n tien jaar ge- in Mol zaten er vanwege leden een succesvolle corona echter niet in. combinatie. Zo maakte In de voorbije weken Falkenstein deel uit van kwam een rentree bij Gede ploeg die in 2010 kam- mert weer nadrukkelijk in pioen werd in de hoofdbeeld. ,,Eigenlijk is het klasse B en de Nederlands contact met Gemert in al titel pakte bij de zondaga- die jaren nooit weggemateurs. weest”, vertelt de nu Hij vertrok naar Capelle 32-jarige aanvaller. ,,Over en Barendrecht en speelen weer is weleens gede vervolgens in het seizegd: ‘als er nog ooit een zoen 2012-2013 weer voor mogelijkheid komt…’.Kort Gemert. Daarna begon hij geleden ben ik voor me-

Jorzolino Falkenstein, hier nog in het shirt van FC Wezel Sport in België. zelf begonnen als schilder en is het belangrijk om dichter bij huis te blijven. Gemert liet blijken dat ze een type speler als ik zochten en zo zijn we

weer met elkaar in gesprek geraakt.” Hij komt terug met ambitie, benadrukt hij. ,,Ik wil nog altijd het maximale uit mezelf halen als ik op

het veld sta. Voetbal is passie hè. De conditie is nu niet wat het moet zijn, maar we hebben nu nog een flink aantal maanden om weer ‘in shape’ te ko-

men.” De Technische commissie maakte afgelopen week ook bekend dat Kees Brugmans en Jorg van Zutphen ook volgend seizoen deel uitmaken van de selectie. Brugmans behoort al jaren tot het elitekorps van de zwartwitten en Van Zutphen maakte vorig jaar de overstap vanuit de opleiding. Nieuw in de selectie is Romeo Okonkwo. Hij wordt komend seizoen een van de drie keepers in de selectie. Okonkwo is 18 jaar, woont in Gennep en speelt sinds afgelopen zomer bij vv Gemert. Hij kwam over van JVC Cuijk en kwam op eigen initiatief naar sportpark Molenbroek. Begin dit seizoen, dat door corona al snel werd afgebroken, maakte hij bij JO19-1 een prima indruk.

Terugblik op de raadsvergadering van 18 maart Afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering had de raad een volle agenda. Graag blikken we met u terug op een drietal onderwerpen die voor ons, als Lokale Realisten, belangrijk zijn. Onderwerp 1: Centrumplan Gemert. We hebben u al eerder, via deze krant, over dit plan en ons standpunt geïnformeerd. Want wat was het nou, een plan of een visie? Omdat er nog veel onduidelijkheid was over het gehele “plan” hebben we een amendement ingediend. Hierin riepen we het college op om deelgebied 5 (Komweg met bypass), deelgebied 6 (omgeving Domeinhof – Mottenkas-

teel) en deelgebied 7 (Van den Acker terrein) eerst verder uit te werken en financieel te onderbouwen. Zoals gebruikelijk, en in het kader van de oproep van de coalitie om samen te werken, hebben we het amendement vooraf met alle partijen gedeeld. Helaas kwam er maar van één partij een reactie (en dat was geen coalitie partij). Wel kwam de coalitie zelf met een amendement dat opriep om elk deelgebied apart verder uit te werken en aan de raad ter besluitvorming voor te leggen. Onderwerp 2: Bestemmingsplan Buitengebied. Over dit onderwerp hebben we een aantal opmer-

kingen gemaakt waarbij het vooral ging over zaken waar de regelgeving niet opgevolgd wordt. In onze ogen zijn regels, regels en gelden deze voor iedereen, maar het college en de coalitie noemen dit “maatwerk”. Lokale Realisten staat voor heldere regelgeving die voor iedereen gelijk is en als er dan maatwerk geleverd moet worden, zorg dan dat dit overeenkomt met de regels in het bestemmingsplan. Gelijkheid is voor Lokale Realisten erg belangrijk en hier zullen we ons ook aan vast blijven houden. Onderwerp 3: Motie. De VVD gaf tijdens het begin van de vergadering aan dat zij met een motie zou

komen waarvan de inhoud vooraf niet bekend was gemaakt. De aanleiding van deze motie was het communicatieproces m.b.t. uitbreiding van Rooije Hoefsedijk 41. De VVD is van mening dat het college de politiek verkeerd geïnformeerd heeft terwijl de regelgeving zegt dat het college zelf de beslissing mocht nemen. De discussie die volgde ging vooral over de inhoud van het woord “actief betrokken”. Dat we tegengestemd hebben betekent niet dat we het eens zijn met de locatie waar deze intensieve veehouderij komt. We begrijpen de onrust die o.a. bij de bewoners van de wijk Paashoef

speelt. Intensieve veehouderij kort bij de woonkernen moet in onze ogen voorkomen worden. Maar hoe dan, hoor ik u denken? Door het aanpassen van de huidige regels namelijk de omgevingsvisie en omgevingswet. Lokale Realisten heeft in november 2020 een motie ingediend waarbij we opriepen tot een nieuwe omgevingsvisie in 2021. Deze motie is unaniem gesteund. Het wordt tijd dat Martien Bankers het college hierin snel info@lokalerealisten.nl grote stappen gaat maken 06 51 78 77 22 zodat het voor al onze burgers duidelijk is welke regels wanneer gelden en dat soortgelijke ontwikkeling als deze niet meer kan.


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

NIEUWS

19

Gemertse horecazaken houden veiling

de winnaar met de ondernemer afspreken wanneer zij gebruik maken van hun prijs. Verhagen: “Sommige mensen kunnen hun GEMERT - De aller-allereerste high tea in het kasteel van Gemert, of het eerste prijs innen het moment biertje op het terras. Het zijn maar twee voorbeelden van waar je op kan bieden dat de horeca open gaat, tijdens de aller-allereerste veiling van de Gemertse horeca. Vanaf 24 maart aan- anderen moeten wachten staande 16:00 uur kunnen belangstellenden vier dagen lang bieden om de hore- tot wanneer de maatregeca een steuntje in de rug te geven. len het toestaan, want er zijn ook acties voor groeDoor Dagmar Pluijm eerste drankje op het ter- het hoogste bedrag gaat pen.” Wanneer de veiling ras.” De online horecavei- naar de desbetreffende is afgesloten is er meteen “Het idee om een veiling ling is bedoeld als ludieke horecaondernemer. Verha- te zien wie gewonnen te organiseren is ontstaan actie om de horeca een gen: “De items die waar heeft: “Iedereen kan zien doordat we richting de steuntje in de rug te geje op kan bieden zijn onthoeveel er geboden heropening van de horeca ven. zettend leuk. Wij hebben wordt, zo zit er ook een gaan. Die stond gepland zelf een borrelplank en competitie-element in”, voor 31 maart, maar het Er doen twaalf horecazabierproeverij, maar ik vind aldus Verhagen. ziet er nu naar uit dat die ken uit Gemert mee. Zij de high tea in het kasteel wat later gaat zijn”, verveilen hun eigen product, echt een bijzonder veilinDe aftrap van de veiling telt Gijs Verhagen van en dat kan van alles zijn. gitem.” vindt 24 maart plaats op Café Gij & Ik. “Wij als ho- Van bierproeverij, tot high het Ridderplein om 16:00 recaondernemers zijn sutea in het kasteel, tot onHet idee achter de veiling uur. Burgemeester Michiel per enthousiast over de beperkt spareribs eten. is dat mensen het aller-al- van Veen zal de veiling heropening. We denken Mensen kunnen op de lereerste drankje of hapje openen. De veiling duurt dat de Gemertse bevolproducten bieden, de bij de betreffende horeca- tot 28 maart 19:00 uur. king en onze gasten wel hoogste bieder krijgt verzaak winnen, maar in Meebieden kan via www. weer verlangen naar dat volgens het product en sommige gevallen moet gemert.allerallereerste.nl.

‘Bieden op het eerste biertje’

Genieten op het terras tijdens Gemert Mert.

Laatste Pryma uit ons land verdwijnt

Handelse supermarkt stopt ermee HANDEL – Handel verliest eind juni zijn supermarkt. Eigenaar Jean-Louis van Eldonk (64) kan het niet langer opbrengen lange dagen te draaien, terwijl het niet voldoende oplevert om van te leven. Met het verlies van de supermarkt raakt Handel in vier maanden tijd twee leveranciers van levensmiddelen kwijt. In februari stopte ‘SRV-man’ Clem van Dongen, die overigens veel meer wijken dan Handel had. zen mensen in deze tijd liever voor een kleinere Ook voor de familie Van supermarkt. “Ik merk dat Eerd, nu groot met Jumbo mensen zich hier veilig en in de jaren 80 bedekers voelen”, stelt Jean-Louis. van de Pryma-formule, is Dat hij juist nu toch de het een bijzonder moknoop doorhakt, heeft een ment. Als Jean-Louis de paar redenen. In de eerste deuren van zijn superplaats is het steeds lastimarkt voor het laatst sluit, ger om lange werkdagen gaat de laatste Pryma in nog vol te houden. “Dat ons land dicht. Toch is het kan als je dertig bent, op helemaal het besluit van mijn 61e merk ik het veel Jean-Louis zelf. De Van meer”, stelt hij. BovenEerds hebben altijd beseft dien is er in de loop van dat juist die kleinere win- de jaren steeds meer digikels de opstap naar een tale administratie bijgekogroot concern mogelijk men. “Het plezier van dit hebben gemaakt en blewerk haal ik uit de omven hen ondersteunen. gang met klanten. De laatste jaren moet ik veel Handel zal verrast zijn, te veel achter het scherm maar ook weer niet heel in mijn bureau zitten.” In erg. In het verleden statotaal zo’n 20 inbraken ken vaker geruchten over deden zijn zielenrust ook het einde van de winkel geen goed. op. Het is waar dat “Als ik nu met pensioen Jean-Louis in feite al jaren ga, heb ik nog de nodige loopt te dubben. Tenslotte gezonde jaren voor me.” is het al een tijdje zo dat En, misschien wel het hij van de supermarkt allaatste zetje, is het overlijleen niet meer rond kan den van zijn moeder Ankomen. Behalve in het neke in 2019. Jean-Louis laatste jaar dan, nu corowilde het haar niet aanna heerst. Kennelijk kiedoen dat ze het einde van Door Wim Poels

de winkel meemaakte. Want De Van Eldonks hebben een langdurige band met Handel. In 1927 begon opa Piet van Eldonk een winkeltje van 12,5 vierkante meter in koloniale waren en grutterswaren. Zoon Jan en zijn vrouw Anneke namen die in 1947 over. Met name Anneke ging zeer mee met nieuwe ontwikkelingen. In 1962 was de winkel inmiddels 50 vierkante meter groot en schakelde over op zelfbediening. Als een van de eerste in Nederland, werd destijds gezegd. Met de verhuizing naar de huidige plek aan het Mariahofke in 1977 begonnen de beste jaren. Verderop in de straat ligt camping de Rooye Asch en die beleefde gouden tijden. “In de zomervakantie was het door de drukte bijna niet te doen”, herinnert Jean-Louis zich. Met de overgang in 1983 van Kroon naar de door Van Eerd bedachte formule

Jean-Louis in zijn winkel Pryma, werd het nog beter. “Aan Pryma werd flink wat promotie gegeven, onder meer in de vorm van folders.” Mede om die reden sloot Jean-Louis, die de zaak net had overgenomen, zich erbij aan. Maar met de camping in Handel ging het geleidelijk bergafwaarts. De zomerdrukte, waarmee de supermarkt een groot deel van de winst binnenhaalde, verdween. Steeds meer Handelnaren gingen hun boodschappen in Gemert doen. “Eigenlijk ligt Handel net te dichtbij”, analyseert Jean-Louis. En dan is er nog het feit dat het aantal winkels in Handel afnam. Kledingwinkels, de speelgoedwinkel, het sigarenwinkeltje, doe-het-zelfzaken, stuk voor stuk verdwenen ze. Elke zaak die verdween,

was niet alleen een verlies voor het dorp, maar ook voor de supermarkt. Het dwong de Handelnaren immers naar Gemert te rijden. “In de jaren negentig heb ik voor het laatst echt grootschalig in de winkel geïnvesteerd. Ik merkte dat dat toen niks opleverde”, vertelt Jean-Louis. Toch had het anders kunnen lopen. “Als zo’n tien jaar geleden de plannen voor de camping waren uitgevoerd, had ik nog één keer flink verbouwd.” En ook het dorp zelf had meer kunnen doen, door wat minder vaak voor Gemert te kiezen. Jean-Louis beseft dat het verdwijnen van de winkel voor het dorp een serieuze aderlating is. Een supermarkt is een winkel, maar ook een sociale ont-

moetingsplek. Zeker voor ouderen. “Ik sprak onlangs een klant die gedwongen gestopt is met autorijden. Zijn leven lang heeft hij hier boodschappen gedaan. En net nu hij me het hardst nodig heeft, stopt de winkel. Ook ik vind het heel vervelend dat ik deze beslissing moet nemen.” Een alternatief is er niet. Jean-Louis heeft zijn winkel aan verschillende kandidaten aangeboden, maar vooralsnog is er geen interesse. Wat er wel met het pand gebeurt, is nog niet bekend. Bij de Pryma werken zes mensen. “Het zijn echt goede krachten. Ik verwacht dat ze zo weer iets vinden”, stelt Jean-Louis nuchter vast. “Zo niet, dan zal ik natuurlijk kijken hoe ik ze kan helpen.”

Voorbereidingen Gemert City Run gestart GEMERT - Met nog minder dan 4 maanden te gaan, zijn de voorbereidingen voor de Gemert City Run inmiddels gestart. Het leukste hardloop- en wandelevenement van de regio staat dit jaar gepland voor zaterdag 10 juli. “Of het kan doorgaan is nog niet zeker, maar het enthousiasme bij de organisatie is er niet minder om” zegt de nieuwe voorzitter Sander Leenders. Het aantal mensen dat hardloopt, is door corona alleen maar gestegen. Wat dat betreft is er zeker voldoende potentie om een hardloopevenement te organiseren. Helaas valt nu nog niet te zeggen wat er

mogelijk is in juli. De organisatie zet zich er in ieder geval volledig voor in om deze zomer de vijfde editie te kunnen laten plaatsvinden in het centrum van Gemert. “Er ligt een mooie kans die wij voor onszelf

meter, is de organisatie ook bezig met “de 15 van Gemert” waarbij lopers beide afstanden achter elkaar lopen. Ook wordt er naar gestreefd om de Geals organisatie, maar ook mert City Walk, met wanvoor de Gemertse horeca, deltochten van 12,5 en 25 evenementensector en de km, aan het programma gemeenschap niet verloren toe te voegen. mogen laten gaan”, aldus De organisatie van de GeSander. mert City Run is sinds dit Naast de gebruikelijke afjaar in handen van de onstanden van 5 en 10 kilolangs opgerichte Stichting

Gemert City Run. Deze stichting neemt het over van de Stichting Running Events omdat Luc Schout en Cindy van der Avoort hebben aangegeven zich te willen focussen op andere activiteiten. Voor Luc en Cindy is er opvolging gevonden met Sander Leenders als voorzitter, Dennis van Esch als secretaris en Stefanie van Lokven voor PR en Marketing.

Hiermee is het kernteam weer op volle sterkte. Het laatste nieuws over de Gemert City Run is te volgen op Facebook, Instagram, Twitter en via de website www.gemertcityrun.nl. Via de website kun je je ook abonneren op de nieuwsbrief, en hoor je het als eerste als de inschrijving geopend kan worden. Zet de datum van 10 juli alvast in je agenda.


Dat gedoe over een paar zetels...

...wij hebben er zo'n 350.

En ze kunnen zo de kamer in!

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

Banken en bankstellen

Kamerfauteuils

Handmatig > 230 modellen

op draaivoet > 170 modellen

klassiek > 50 modellen

Naar wens mèt relaxfuncties > 40 modellen

ook relax > 40 modellen

Relaxfauteuils Sta- op functie > 90 modellen

Kijk voor een indruk alvast op www.teunarts.nl Nu: Meer dan 250 relaxfauteuils als Weg = Weg aanbieding direct uit voorraad leverbaar.

Al ruim 45 jaar hét adres voor comfort en kwaliteit In verband met de RIVM richtlijnen en uw en onze gezondheid vragen wij u een afspraak te plannen via: 0485 - 45 29 86 óf via: info@teunarts.nl Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. In St.Hubert op de rotonde richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts.

Relaxfauteuils van, voor aanbiedingen Nu: > 250 modellen!


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

POLITIEK

21

Als Gemert-Bakel het voor het zeggen had Altijd al benieuwd geweest naar hoe de Tweede Kamer eruit zou zien als jouw dorp het voor het zeggen had? Het Gemerts Nieuwsblad zocht het voor je uit.


U N K PA S L A V DROGISTERIJ # CAKRNNIPAJE DAPARFUMERIE L E E E T D N R E LOO EEL - ’T HERT V - ’T HERT VOORD DA DROGISTERIJ PARFUMERIE

Nieuwstraat 9, 5421 KN Gemert Nieuwstraat 9, 5421 KN Gemert

BONNEN GELDIG VAN WOENSDAG 26T/M JUNI ZA. T/M 27 ZATERDAG JUNI BONNEN GELDIG VAN WO. 24 MAART292021

BONNEN GELDIG VAN VAN WOENSDAG WOENSDAG26 11JUNI FEB.T/M T/MZATERDAG ZATERDAG2914JUNI FEB.

20% 20% 20% 20%

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

Tegen inlevering van deze bon*

Tegen inlevering van deze bon*

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering

van deze bon* Tegen inlevering van deze bon*

25% 25% Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

KORTING KORTING KORTING KORTINGKORTING KORTING KORTING KORTING KORTING KORTING

Tegen inlevering van deze bon*

KORTING KORTING KORTING KORTING KORTING KORTING KORTING KORTING KORTINGKORTING

20% 20% 25% 25% 20% 20% 20% 20%

Tegen inlevering van deze bon*

20% 20%

Tegen inlevering van deze bon*

Tegen inlevering van deze bon*

Tegen inlevering van deze bon*

Tegen inlevering van deze bon*

*Bon geldig op 1 artikel, uitgezonderd folderartikelen, Eyelove-artikelen, babyvoeding tot 6 mnd., geneesmiddelen en vaste lage prijzen. Klantenkaart uitgesloten.

20% 20% 20% 20% Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

Tegen inlevering van deze bon*

Geldig van 24 t/m 27 maart 2021

BEL VOOR EEN AFSPRAAK in onze showroom in Gemert of bij u thuis

®

Uw vertrouwde adres voor:

· · · ·

Veranda’s Glazen schuifwanden Zonwering Rolluiken Bekijk ook onze website: www.verandameesters.nl

Industrieweg 59 E • 5422 VJ Gemert

06 - 3193 2640

Specialisten in familierecht, erfrecht en Specialisten in familierecht, erfrecht en echtscheidingsbemiddeling echtscheidingsbemiddeling

Specialisten in familierecht, erfrecht en echtscheidingsbemiddeling

Elke week opElke week op donderdag donderdag van 17.00 van 17.00 tot 18.00 spreekuur tot 18.00 spreekuur

Donderdag spreekuur even vooraf een wel even een van 17.00 tot 18.00 uur,(graag vooraf wel(graag afspraak maken)afspraak maken) alleen op afspraak

Mierloseweg 2, Helmond 0492 - 59 0492 12 99- 59 12 99 Mierloseweg 2, Helmond Mierloseweg 2, Helmond 0492 - 59 12 99 info@trovatelloverstappen.nl www.trovatelloverstappen.nl info@trovatelloverstappen.nl www.trovatelloverstappen.nl info@trovatelloverstappen.nl www.trovatelloverstappen.nl

Bonnen geldig op 1 artikel uitgezonderd folder/actie-artikelen, Eyelove brillen, Tapparfum, babyvoeding tot 6 mnd, geneesmiddelen en vast lage prijzen. Klantenkaart uitgezonderd.

groente - fruit - kaas - streekproducten

ER ZIJN WEER HEERLIJCKE GEKOOKTE PAASEIEREN UIT MILHEEZE, IN PRACHTIGE EN VROLIJKE KLEUREN. Bijna Pasen! Openingstijden: Maandag 9.00-17.30 • Dinsdag gesloten • Woensdag t/m vrijdag 9.00-17.30 • Zaterdag 8.30-16.00 Rooije hoefsedijk 82 • Gemert • 0492-317181 • www.dereijseheerlijckheid.nl • facebook: De Reijse Heerlijckheid

DESIGN MAATWERK PVC VLOEREN RENOVATIE EN KEUKENVERBOUWING

Unieke keukenontwer pen, vakmanschap en goede service!

Korenmijt 3 | Beek en Donk ( Ind.ter. Bemmer ) | T. 0492 - 46 19 41 vanhoutkeukens.nl We verwelkomen je graag in onze showroom, maak snel een afspraak. Onze adviseurs staan voor je klaar om je persoonlijk advies te geven.


23 maart 2021 | Gemerts Nieuwsblad

SPECIALIST

23

5 jaar

5 JAAR 2 PAUWER; Steen gevonden is prijs gewonnen. MELD JE VONDST OP ONZE FACEBOOKPAGINA > WWW.2PAUWER.NL Stand-vormafwijking voeten, tenen? Klachten aan voet, knie, heup, rug? Overbelastingsklachten? Sportblessures? Nagelproblemen? Likdoorns?

Let op: Ook zaterdag open!

Voor u en uw voeten

Julianastraat 2 Gemert Tel: 0492 - 364987 www.podotherapie-gemert.nl

Volhouden, hoe doe je dat?

praktijk voor reflexzonetherapie

je lijf en hoofd...

Aandacht voor jou Heb je behoefte aan rust in hoofd en lijf? Kun je wel wat persoonlijke aandacht gebruiken of ben je toe aan ontspanning? Ingrid Wareman 06 28 78 88 82 f naaringrid www.naaringrid.nl

ga naaringrid.nl en maak een afspraak

Gesteund door het CDA, de Dorpspartij en de Lokale Realisten ?

Oude politiek regeert nog steeds Is de raad actief betrokken bij het proces van de aanvraag van de vergunning uitbreiding van een varkensbedrijf aan de Rooije Hoefsedijk? Dat was de centrale vraag van de VVD die wij met onze motie aan de orde wilde stellen tijdens de raadsvergadering van 18 maart. Geen discussie over de inhoud, maar over het proces. De VVD vindt van niet en wij kunnen dit met 100% aan feiten onderbouwen. Op 23 september informeert het college de raad met een B&W-Informatiebijeenkomst over de stand van zaken met betrekking tot de uitbreiding van het varkensbedrijf aan de Rooije Hoefsedijk. Het college zei toen in gesprek te gaan met de ondernemer om ook alternatieve mogelijkheden te onder-

zoeken. Prima zou je denken.

Cruciale informatie achterhouden en dan toch als college zeggen dat de raad Wat blijkt? Al deze geactief betrokken is bij het sprekken waren al gevoerd proces van de aanvraag, voor de B&W-Informatiedat vraagt om rectificatie. bijeenkomst van 23 sepDaarom hadden wij een tember. Uit de aantekenin- motie voorbereid om het gen van de gevoerde college deze woorden in te gesprekken blijkt ook nog laten trekken. De Dorpseens dat verplaatsen zonpartij en het CDA reageerder een financiële bijdrage den als door een adder geonmogelijk zou zijn. Met beten. De VVD creëert een geen woord is hier vervoleigen waarheid zo zei Bart gens over gesproken tijvan Oort van de Dorpspardens deze B&W-Informatij. tiebijeenkomst. Hierdoor is ons cruciale informatie De feiten liegen er niet om. onthouden en de actieve 23 september zijn wij niet informatieplicht met voegeïnformeerd maar nog erten betreden. ger bewust misleid. CDA en Dorpspartij vinden het Met deze informatie had maar lastig als dit punt in de raad namelijk kunnen de raad wordt aangehaald. handelen. Willen wij wel/ In plaats van blij te zijn dat geen middelen beschikde controlerende taak in baar stellen voor een verde raad door partijen seriplaatsing. Maar het college eus wordt uitgevoerd, zweeg liever naar de raad. werd er afgelopen donder-

dag een toneelstukje van gespeelde verontwaardiging gespeeld. Het CDA en de Dorpspartij steunde onze motie niet. Maar ook de Lokale Realisten gaven geen steun aan onze motie. De oude politiek regeert nog steeds in Gemert-Bakel. Opvallend - Met steun van de Lokale Realisten . Een partij die als tegenstem op de oude politiek is ontstaan. Wat is er met die partij aan de hand? De heer Van Oort van de Dorpspartij vond dat de VVD de koe in de kont

De praktijk is open met de regelgeving van het RIVM, mocht U vragen hebben, bel even 0652015989.

PRAKTIJK DE FIELEPIEN

ontspan

GEMERT - In het begin van de coronatijd dacht ik nog; best fijn even wat minder sociale contacten. Soms kan het overal bij “moeten” zijn ook vermoeiend zijn. Inmiddels is dat omgedraaid naar een gemis in die contacten. Niet in grootse feesten (de jeugd wel natuurlijk), maar simpel met familie weer eens lekker uitgebreid een verjaardag vieren bijvoorbeeld. Ik ben vooral buiten mijn energie weer gaan opladen, het geeft letterlijk een gevoel van vrijheid als je een wandeling maakt. Corona lijkt dan even verder weg. Als je daarbij ook nog eens een beetje extra aandacht aan de adem geeft, door eens een paar keer goed in en uit te ademen kikker je er echt van op. Ondertussen heb ik in de tijd van het binnen zitten, mijn tijd besteed aan het aangaan van een contract voor jeugdzorg met o.a. de Gemeente Gemert-Bakel en dat is gelukt. Muziektherapie voor jeugd makkelijker toegankelijk maken, was een grote wens en dat is gelukt. Ik ben er heel trots op!

Fielepien 10 5422 DL Gemert www.lettydoorschodt.nl info@lettydoorschodt.nl

06-52015989 Ook in tijden van corona is de praktijk geopend, rekening houdend met de RIVM voorschriften. Speciaal nu gericht op preventief zorgen voor een gezonde ademhaling. Reguliere zorg gaat gewoon door.

keek, Controleren doe je altijd achteraf mijnheer van Oort! Op basis van de feiten hebben wij de controlerende taak uitgevoerd zoals dat van een fractie verwacht mag worden. Dit muisje krijgt nog eens staartje. Wij gaan door met vragen stellen. Dit weekend heeft de VVD een officieel verzoek aan het college gedaan om voortaan Jan Vroomans ook de B B&W-InformatieFractievoorzitter VVD bijeenkomsten voor pers Gemert-Bakel en publiek openbaar te maken. We kijken de koe niet in de kont. Het wordt tijd dat de koe eens een flinke schop tegen de kont krijgt en de democratie in Gemert-Bakel gerespecteerd gaat worden.

Krant niet ontvangen? Meld uw bezorgklacht op:

www.geMertsnieuwsblad.nl/bezorgklachten


! W IEU

N

Nu in verkoop: 8 kasteelappartementen in de Voorburcht vanaf €395.000 v.o.n. Domain of Fascination

U bent van harte welkom bij de VIP-tour

Acht exclusieve kasteelappartementen

Kasteel Gemert. Een unieke buitenplaats van Brainport Eindhoven. In de imposante Voorburcht van het kasteel, omgeven door het schitterende kasteelpark en de feeërieke slotgracht, bevinden zich 8 exclusieve 3- of 4- kamer-kasteelappartementen en penthouses, waarvan één met een riante buitenruimte van 43m2 die u een adembenemend alzijdig uitzicht biedt over de omgeving. Wonen op kasteel Gemert biedt u aspecten die het leven aanzienlijk veraangenamen. U geniet van een ongekend palet aan high-end services, gecombineerd met exclusieve faciliteiten zoals een restaurant en spa/wellness/gym. Tevens is er een breed aanbod aan hotelfaciliteiten, waaronder housekeeping, roomservice en een butlerservice. De kasteelappartementen hebben een koopsom vanaf € 395.000 tot €510.000 v.o.n. en de penthouses hebben een koopsom van €630.000 en €685.000 v.o.n.. De start van de restauratie en transformatie van het kasteel is in april 2021. U bent van harte welkom voor een VIP-tour, om de Voorburcht te bezichtigen. U kunt zich daarvoor uitsluitend inschrijven via de website of telefonisch via de makelaar. Voor meer informatie over wonen in een kasteelappartement in de Voorburcht van Kasteel Gemert gaat u naar www.kasteelvangemert.nl of neemt u contact op met makelaar Christies, tel. 010-225 08 22 of Van Helvoort Makelaardij, tel. 0492-371 190. De familie Bas van de Laar heet u van harte welkom Ontwikkeling

kasteelvangemert.nl 010-225 08 22

0492-371 190


BMR bode Bakel/Milheeze/De Rips Online informatieavond centrumplan Bakel BAKEL - Eind april wordt gestart met de herinrichting van het Bakelse centrum. Om iedereen op de hoogte te brengen van de aanstaande werkzaamheden vindt op donderdag 8 april een online informatieavond plaats, die om 19.30 uur begint. Voor een verbeterd en levendig centrum van Bakel zijn zes deelprojecten benoemd. Eén van die projecten is ‘Eén echt Wilbertsplein’, om voor jong en oud een fijne plek te creëren in het centrum van Bakel. Daarnaast is er het project groene en veilige openbare ruimte. De rotonde Helmondsestraat/Gemertseweg maakt onderdeel uit van dit project. De Stem van Bakel en de gemeente werken sinds 2016 intensief samen om, met andere betrokken partijen, plannen uit te werken om het Sint Wilbertsplein in te richten als speel- en ontmoetingsplek. Deze herinrichting start in mei. In samenwerking met ondernemersvereniging Bakel wordt ook de rotonde aangepast, van 19 april tot en met 23 april, om zo de entree van het dorp te verfraaien en meer zicht te krijgen op het centrum van Bakel. Op donderdag 8 april worden de plan-

nen en de planning via een online-presentatie toegelicht. Daarbij worden ook de definitieve ontwerpen getoond en kunnen eventuele vragen gesteld worden. De avond vindt plaats van 19.30 tot

GEMERT-BAKEL - De start van de lente. Volop zonneschijn en een heerlijk temperatuurtje. Dat maakt de zin om de grote schoonmaak te houden. Afgelopen zaterdag gingen ongeveer 120 mensen in Gemert-Bakel op pad om de gemeente te ontdoen van zwerfvuil.

ndig tekenbureau Voor het eerst werd in Bakel en Gemert het centrum peukenvrij gemaakt met een enorme stofzuiger. Deze zuiger is

ekenbureau bouwkundig tekenbureau tekenbureau bouwkundig

bouwkundig tekenbureau

20.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar nicole. megens@gemert-bakel.nl, vóór 8 april 12.00 uur. Vervolgens zal een link gestuurd worden voor deelname.

voortaan volop inzetbaar bij andere momenten. De stichting Schoon GemertBakel had diverse pijnpunten aangewezen om vrijwilligers op af te sturen. Plaatsen waar het echt nodig was. Zelfs de nieuwe centrummanager van Ge-

mert-Bakel, Marinke Goosen, werd ingezet om mee te helpen. Zij kreeg de dankbare taak om potjes narcissen rond te brengen en uit te delen aan de vrijwilligers als dank voor hun inzet. De kinderen die meegedaan hebben kregen een mooie reflector als sleutelhanger van de gemeente aangeboden. Er werden in totaal 120 zakken opgehaald en meer dan 1000 sigaretten peuken verwijderd. Dat betekent dat er 55 zakken minder waren dan in september vorig jaar met de schoonmaakdag. Dat kan betekenen dat alle andere vrijwilligers met regelmaat door Gemert-Bakel lopen om de zaak schoon te houden of dat er minder zwerfvuil weggegooid wordt. . Opvallend detail was dat er ontzettend veel mondkapjes her en der verspreid lagen. In totaal zijn er 268 kilometer door alle vrijwilligers gelopen en dat is het grootste aantal in Nederland. Via de Helemaal groen app is bij te houden hoeveel kilometers men loopt. De motivatie onder de deelnemers was erg groot en zelf de kinderen hadden er veel plezier in. Dat zorgde voor veel positieve reacties van de deelnemers zelf maar ook van voorbijgangers en van mensen die koffie aanboden. Er is weer prima werk verricht en Gemert-Bakel is opvallend schoon te noemen. Hopelijk dat de gemeente er spik en span bij blijft liggen. Gemert-Bakel is in ieder geval de lente goed in gegaan.

Actie Raamdecoratie Raamdecoratie

Actie Actie

Houten jaloezeën-Plissé-Lamel Houten jaloezeën-Plissé-Lamel Rolgordijn-Vouwgordijn etc. Rolgordijn-Vouwgordijn etc. * Gratis inmeten en montage.

* Gratis inmeten en montage. Kerkeind 38 Milheeze www.dovens.nl Kerkeind 38 Milheeze

www.dovens.nl

Ik mis, jij mist, wij missen De laatste klant van zaterdagmiddag vraagt of ik weer aan een lockdown toe ben. Ik kijk naar mijn benen en voor mijn gevoel staan die zwabberend onder mijn lijf. Een vrouw die ik al jaren ken en met wie ik in Someren gewerkt heb in de slagerij. Geweldig mens, en ik weet dat het altijd lachen is met haar humor. Meer dan ooit besef ik dat naar de schoonheidsspecialiste gaan het uitje van de week is voor velen. Vaste vraag op zaterdag is toch wel wat we gepland hebben voor het weekend en wat we eten. Eten afhalen is bij haar ook het uitje van de week en voor deze week stond een Japanse shearing op het menu. Het bijbehorende plaatje geeft mij inspiratie en energie om vlug naar de supermarkt te gaan om ook een tafel vol met lekkere dingen te maken. Zelfgemaakte sushi, dumplings, oosterse kipballetjes en udon en ik weet dat het even een hele klus gaat worden, maar het prutsen in de keuken had ik echt gemist. Uit eten is wel één van de meest gemiste dingen die ik hoor bij iedereen. Even thuis weg om je culinair te laten verwennen en een drankje doen in plaats van thuis een fles wijn open trekken.

Gemert-Bakel weer helemaal schoon

ouwkundigAKKERROOSSTRAAT tekenbureau 5, BAKEL

ONDER ONS

Actie in oktober

20% korting

20

Actie april 20% korting in oktober % korting opActie alleinRaamdecoratie bece. op bece. opalle alleRaamdecoratie Raamdecoratie bece.

BU-CAR Het vertrouwde adres in Bakel voor onderhoud en reparatie aan uw auto. Kom langs of bel voor een afspraak.

Onderhoud • Autoschade • Apk • Laswerk Hooieeuwsels 11a, Bakel 06 29 54 70 13

Winkelen missen we ook, even die broek passen of die schoenen en ik hoor zelden dan mensen een afspraak maken voor het privat shoppen. Impuls activiteiten zijn het dus, ik wil nu een broek en ik ga nu naar de winkel. Met de avondklok hebben we blijkbaar weinig moeite, scheelt dat we ook nog in de wintertijd zitten misschien. En het valt me op dat er, van totale stilte op ’t Ven nu toch af en toe anderhalve auto voorbij komt na 21.00 uur. En dan krijg ik op zaterdagmiddag nog een kaartje in mijn hand gedrukt, nog voor mijn verjaardag. Ik lees het pas later en word er stil van. Recht uit het hart geschreven, prachtige woorden, van iemand die zo hard zelf een knuffel kon gebruiken. Dat mis ik het meeste, die knuffel, even vasthouden en zeggen dat alles goed komt. Ik heb je gemist….. (Foto: MJ Fotografie)

Francis


Goede Doelen Week Bakel naar najaar BAKEL - Afgelopen week heeft de stuurgroep van de Goede Doelen Week na zorgvuldig en uitvoerig overleg het besluit genomen de geplande collecte door te schuiven naar week 38. De collecte wordt nu gehouden op 21 en 23 september, mits de omstandigheden een en ander het dan toelaten. “Gezien de huidige ontwikkelingen rondom het

coronavirus, met het aantal besmettingen dat niet terugloopt en allerlei beperkingen vanwege de RIVM maatregelen, vinden wij het niet verantwoord om de collecte voorjaar 2021 te laten plaatsvinden”, laat de Stuurgroep Goede Doelen Week Bakel weten. “Als organisatie hebben wij de morele verplichting, de veiligheid en de gezondheid van onze medewer-

kers niet in gevaar te brengen. De risico’s zijn momenteel nog te hoog.” De verwachtingen geven aan dat er in de tweede helft van dit jaar weer veel meer mogelijk is. De Goede Doelen hebben ieders steun heel hard nodig, vervolgt de stuurgroep: “Onder gunstigere omstandigheden kunnen wij dat veel beter realiseren.”

Baokels Triduüm verzet naar 14, 15 en 16 september BAKEL - In 2020 kon het Baokels Triduüm door de corona-pandemie helaas niet doorgaan. Om alle deelnemers toch een steuntje in de rug te geven kregen alle deelnemers op 15 september 2020 een boeketje bloemen, samen met een foto van alle vrijwilligers en een passend gedicht aangeboden. Deze geste werd met een vrolijk gezicht en een gemeend dankjewel door de deelnemers in ontvangst genomen. De planning was dat het triduüm in 2021 op 8, 9 en 10 juni gehouden zou worden. Het triduüm is bedoeld voor zieke, kwetsbare en/of eenzame

mensen uit de Bakelse gemeenschap. Het bestuur weet dat de behoefte om deel te nemen op dit moment erg groot is: “Dit is gezien alle huidige maatregelen meer dan begrijpelijk.” De veiligheid en gezondheid van de deelnemers en vrijwilligers hebben voor het bestuur topprioriteit. Gezien de huidige maatregelen ten aanzien van verzorging, de 1.50 m afstand en gezien het feit dat nog niet iedereen volledig gevaccineerd vindt het bestuur het echter te risicovol om het triduüm in juni 2021 door te laten gaan. Het bestuur heeft dan ook besloten het Baokels Triduüm te verplaatsen naar

14, 15 en 16 september 2021. “Laten we allemaal hopen dat het dan zeker door kan gaan, wij gaan er voor”, laten de bestuursleden weten. Normaal wordt in maart de jaarlijkse huis aan huis collecte gehouden. Deze collecte gaat, gezien de huidige maatregelen en omstandigheden dit jaar niet door. Mensen die het Baokels Triduüm toch willen steunen kunnen een vrijwillige bijdrage leveren via rekeningnummer NL45 RABO 0109 5686 99. “Dat is natuurlijk van harte welkom”, zegt het bestuur. “Alvast bedankt. Mochten er wijzigingen komen zullen wij u uiteraard blijven informeren.”

Van de Poelstraat 3 - 5761 BW Bakel 0492-574014

www.bloemsierkunstvanwell.nl

Wij zijn gespecialiseerd in het maken van o.a. rouwbloemwerk. Wij zijn hier voor 24/7 per week bereikbaar, komen desgewenst ook voor een afspraak bij u thuis.

Wat ga je doen?

Gemert

• Het Gemerts Nieuwsblad (evt. met folders) bij de mensen thuisbrengen • Het hele jaar door lekker verdienen • Gezond bewegen in je eigen buurt

Interesse?

Vul online het bezorgersformulier in op www.gemertsnieuwsblad.nl Mail je aanvraag naar bezorging@gemertsnieuwsblad.nl of bel tijdens kantooruren naar 0492 - 37 11 11

Handig!

• Bezorgtas in bruikleen • Maandelijks betaald • Voor iedereen vanaf 13 jaar

Word jij direct mijn nieuwe collega? Gemert Media Vliet 20 5422 VV Gemert

0492 - 37 11 11 info@gemertmedia.nl

rs Gemerts Nieuwsblad Mediamake ! Gemerts Nieuwsblad met een visie Gemerts Nieuwsblad Gemerts Nieuwsblad

Kleding Onderhoud van begraafplaats De Rips voor Congo DE RIPS - Na een korte pauze is er weer werk aan de winkel bij de begraafplaats en rondom de kerk in De Rips. De afgelopen weken zijn ook op het kerkhof heel veel takken terecht gekomen. Op woensdag 31 maart kan de werkgroep onderhoud zich weer uitleven op dit klusje. Vanaf 9.00 uur is iedereen van harte

welkom om een handje te helpen. De werkgroepleden zouden het geweldig vinden als jongere ouderen de werkgroep komen versterken. “Het is belangrijk voor de aanblik van ons dorp”, zegt de ‘commissie rond de kerk’. “Veel handen maken licht werk. Wij van onze kant zorgen voor de koffie en een praatje.”

MILHEEZE - Ook dit jaar is er weer de kledinginzamelingsactie van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood. Dankzij gebruikte kleding en schoeisel kan Mensen in Nood in Congo op 25 scholen klaslokalen opknappen, schoolborden en bankjes aanschaffen en latrines bouwen. De kleding kan in gesloten plastic zakken worden ingeleverd bij mevrouw J. Kuunders aan de Weijer 4 in Milheeze.

GEZOND EN I.K.

Uw adres voor: Verse salades • heerlijke soep kant en klare maaltijden • gezonde pizza`s kaas • verse noten • zuidvruchten Alles uit eigen keuken! Graag tot ziens bij Gezond en I.K.

Groente en Fruit Gezond en I.K.

Van de Poelstraat 10A • 5761 BW Bakel • Tel. 0492-341331 • Mob. 06-12670111 E-mail gezondenik@hotmail.com • facebook.com/gezondenik

Is uw paastafel ook gevuld met lokale lekkernijen? Afhalen en bezorgen in Bakel


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.