Beleef Rosmalen Magazine nr 2-2023

Page 1

Mooiste

Vliegeren plekjes

Lekker

Beleef Rosmalen naar buiten

Jaargang 6 Nummer 2 2023

NIEUW!

INTRODUCTIEKORTING

tot€100,gratis accessoires EN Thuisbezorgd!

Bij Lunenburg vind je het allerbeste op het gebied van BBQ’en! Wij bieden een uitgebreid assortiment van topmerken zoals The Bastard, Kamado Joe en Ofyr. Onze ervaren buitenkookspecialisten staan klaar met het beste advies en handige tips.

Kom nu naar de mooiste buitenkookafdeling van Nederland in onze belevingswinkel in Nuland en ontdek het mooiste van Buitenkoken!

Lekker eten en gezelligheid in de buitenlucht!

Beleef Rosmalen

Beleef Rosmalen is een gratis magazine, dat huis-aan-huis bezorgd wordt in Rosmalen, Empel, Maaspoort, Hintham, Maliskamp, Kruisstraat en Groote Wielen en op afhaalpunten in Vinkel, Geffen en Nuland. Het verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 25.000 exemplaren

FOTOGRAFIE

Pauline Luyben en Wim Poels

TEKSTEN

Wim Poels en Corrianne Schijvens-van Hassel

OPMAAK

Jan en Jan Media

DRUK

Van Helvoort Grafisch bedrijf/DutchPrint

ADVERTEREN IN DIT MAGAZINE?

Jan van de Vossenberg (06 27273810) verkoop@janenjanmedia.nl

CORRESPONDENTIEADRES

Beleef Rosmalen

Vliet 20, 5422 VV, Gemert. beleefrosmalen@janenjanmedia.nl

Geen Beleef Rosmalen ontvangen? bezorgklachten@janenjanmedia.nl.

Afhaalpunten kunt u terugvinden op www.janenjanmedia.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je suggesties of ideeën voor kandidaten in onze rubrieken? Laat het ons weten via beleefrosmalen@janenjanmedia.nl

De volgende Beleef Rosmalen verschijnt in de week van 11 oktober 2023

Inhoud
13 Focus op Favoriete plekken in Rosmalen Op de cover: Evelien Philippa Foto door: Pauline Luyben 23 Onze natuur Kanaalpark 5 Mijn hobby Bosch Vlieger Genootschap

Proosdijstraat 12 | 5236 AT ’s-Hertogenbosch

T: 073 888 5808 | M: 06 203 608 92 | info@paulienuitvaart.nl www.paulienuitvaart.nl | www.hetafscheidshuisdenbosch.nl

IJzersterke combinatie

Van Helvoort Grafisch bedrijf aan de ene kant, onze webshop DutchPrint.nl aan de andere.

Wilt u standaard drukwerk ook in oplages vanaf 1 ex. bestellen? Doe dat dan snel en gemakkelijk online bij DutchPrint.nl.

van helvoort grafisch bedrijf

Heeft u een goed advies, uitgebreidere service of creativiteit nodig? Neem dan contact op met Van Helvoort Grafisch Bedrijf tel. 0492 37 11 37.

Uiteraard bent u bij allebei verzekerd van een uitstekende kwaliteit drukwerk.

HET AFSCHEIDSHUIS DE NIEUWE PLOEG 8 5258 EX BERLICUM 0 7 3 5 0 3 1 7 8 6
Voor een persoonlijk afscheid met respect voor elke wens
Wij
uw
werkelijkheid worden .nl
laten
grafische ideeën

Metvliegers stofferen we de lucht

ROSMALEN - We maken in deze editie van het Beleef Rosmalen Magazine kennis met een niet alledaagse hobby. Bij zon, zee en strand hoort ook vliegeren. Een hobby die je hier midden in Brabant niet vaak ziet, maar op een open vlakte wel uitgeoefend kan worden.

MIJN HOBBY

Roel van Dongen (69) werkte na zijn beroepsopleiding 10 jaar als groepsleider in een internaat.

Daarna kwam hij als zzp’er in het entertainment terecht en maakte van het acteren, het vermaken van mensen en het geven van presentaties zijn beroep. Ook was hij in diverse tvcommercials te zien. Zijn uitlaatklep na drukke werkzaamheden? Vliegeren!

Roel: “Als kleine jongen leerde ik van mijn vader hoe ik een vlieger moest bouwen. We lieten de meest vreemde objecten aan een touwtje de lucht in

gaan, gemaakt van papier en bamboe stokken. Anno 2023 gebruiken we zo licht mogelijke materialen, zoals koolstofstokken en de doeken worden aan elkaar gestikt. Ik woonde in Eindhoven en vanwege werk verhuisde ik op mijn 24e eerst naar ‘s-Hertogenbosch en later naar Rosmalen. In ‘s-Hertogenbosch kwam ik in contact met het Bosch Vlieger Genootschap BVG dat in 1975 opgericht is. Het BVG was de enige Vliegerclub in Nederland met een eigen clubhuis en eigen vliegerterrein. Met meerdere

leden trokken we op zondag de polder in om daar onze vliegers op te laten. En dan bedoel ik niet kleine vliegers maar grote jongens van minimaal 3 meter spanbreedte. We begonnen om jaarlijks een klein vliegerfeestje te geven. Dat kleine vliegerfeestje groeide hard en werd uiteindelijk de roemruchte

Vliegerfeesten in Halder waar we op het grondgebied van het plaatselijke kasteel ook ons clubhuis hadden. Op het hoogtepunt van dat evenement kwamen er in een weekend 7000 tot 8000 mensen op af. Het bleef niet bij

MIJN HOBBY
‘Ik concentreer mijnopaandacht de vlieger en denk verder even nergens aan’

vliegeren op die feesten. Er kwamen workshops bij, straattheater, muziek en tenten met podia ’s. Nadat het kasteel een nieuwe eigenaar kreeg en we niet meer welkom waren op zijn grondgebied zijn we met de grote vliegerfeesten gestopt.”

Het is moeilijk voor de liefhebbers om een goede locatie te vinden waar met meerdere mensen gevliegerd kan worden. Ze mogen geen paarden en koeien laten schrikken en zijn niet bij iedere boer gewenst. Roel is altijd op zoek naar locaties waar geen bomen of

hoogspanningsmasten staan. Er mag ook geen snelweg in de buurt zijn waar een vlieger op terecht kan komen. Roel: “Ik vlieger in willekeurige weilanden zolang de boer me niet weg jaagt. Het veld bij het nieuwe Rodenborch College was een geschikte plek voor ons, helaas is de ruimte door de komst van de school te beperkt geworden. Het vliegeren brengt me ontspanning, lekker buiten bezig zijn. Ik kan het iedereen aanraden even lekker je gedachten te laten verwaaien zoals de vlieger ook met de wind mee gaat. Ik

concentreer mijn aandacht op de vlieger en denk verder even nergens aan. Een stoeltje en koelbox erbij en ik ben in mijn element. Ik hoop op een mooie vlieger zomer.” Je hebt verschillende soorten van vliegeren. Roel: “Ik doe aan eenlijnsvliegeren. Als ik het goed doe, staat de vlieger stil in de lucht. Als we dan met een paar mannen aan het vliegeren zijn stofferen we de lucht zoals we dat noemen. Je moet stevig in je schoenen staan om zo’n grote vlieger in bedwang te kunnen houden.

MIJN HOBBY

Het is een serieuze hobby, vooral als er veel wind staat. In verband met overkomende vliegtuigen mogen we tot 100 meter hoog vliegeren. Staat er laag aan de grond niet veel wind dan bestaat er een kans dat er op 50 meter hoogte wel voldoende wind is om te vliegeren. Dat kunnen we testen door een proefballonnetje op te laten. We gaan nog steeds ieder jaar een keer met de club naar de zee. Daar heb je windgarantie. Er zijn geen regels of cursus mogelijkheden, door elkaar te helpen en ondersteunen leer je het vanzelf.

Helaas is er maar een handje vol mensen meer hier in de omgeving die wel eens vliegert. Het is een gezonde hobby, zeker voor de jeugd. Weet je even geen verjaardagscadeau voor iemand te verzinnen ongeacht de bereikte leeftijd?

Geef eens een vlieger cadeau. Vliegeren is een leuke bezigheid en je bent veel in beweging. Zoals mijn vader me heeft leren vliegeren, zo heb ik ook mijn zonen deze hobby aangeraden en op mijn beurt hun weer leren vliegeren.”

Roel heeft leuke herinneringen aan zijn vele vliegeravonturen. Roel: “ We waren net een uurtje in Halder met mijn eerste eigen vlieger toen mijn lijn knapte. Er bleef een stuk touw aan mijn vlieger zitten dat verderop aan een antenne van een boerderij vast bleef zitten. Bij de bevrijdingspoging brak het touw verder af en zijn we de zoektocht met de auto verder gegaan. Kilometers verderop zag ik de vlieger weer in de lucht staan, die bleek met het touw in een struik vast te zitten. Mijn eerste eigen vlieger leverde me zo een groot avontuur op door twee keer in een dagdeel kwijt te zijn geweest. De Vliegerclub bestaat nog, al zijn we minder actief en zijn enkele leden ons inmiddels ontvallen.”

MIJN HOBBY

GEERTS

G

Één ticket beschikbaar:

ACCEPTANT SCHADEVERZEKERINGEN

ONZE WENSEN ZIJN:

Liefst minimaal 32 uur

Minimaal WFT schade

Kennis van volmacht is een pré Brabantse gemoedelijkheid

Minimaal 2 jaar ervaring

Passen bovenstaande kenmerken bij jou?

Dat klinkt ons als muziek in de oren!

Wil jij werken in een fijnfamiliebedrijf met 34 leuke collega’s?

Stuur dan je cv naar alwien@geertsbv.nl

Kom jij bij ons op de afdeling werken?

GEMONDE Dorpstraat 13

ROSMALEN Burg. Woltersstraat 1

(073) 5 516 516

geertsadviesgroep.nl

MET EEN ZACHTE
VACATURE

Zomervakantie! Een beter moment om te lezen is er niet! Tijd om te ontspannen met een boek. Lekker lezen op het strand, voor je tent, op het terras, bij het zwembad of gewoon in je eigen tuin. Duik met je neus in de boeken en vergeet alles om je heen. Bij de Omslag verzamelden we alvast wat mooie boeken voor je. Bij ons in de winkel hebben we nog meer tips en boeken voor urenlang leesplezier. Of je nu thuisblijft of lekker weggaat, zonder boeken is je zomer niet compleet. Kom langs en laat je inspireren!

DE MAN MET DUIZEND GEZICHTEN

Lex Noteboom

Michelle staat op het punt om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te gaan, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van Kazichië en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland om bij de begrafenis te zijn. Daar aangekomen wordt hij onder druk gezet om zijn broer op te volgen. In het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime. Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en pleegt aanslagen. Terwijl de Russische geheime dienst en de CIA zich met het conflict bemoeien, en Michelle alles op alles zet om haar gezin veilig thuis te krijgen, gaat Daniel de strijd aan met de ongrijpbare rebel, die bekendstaat als de Man met Duizend Gezichten. Voor de liefhebbers van Ik ben Pelgrim!

SURINAME DAGBOEK

Merijn de Boer

Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor het leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. De reis gaat van Paramaribo over de rivier tot diep in de binnenlanden. Sommige groepsgenoten zijn enigszins apart, zoals de professor en operaliefhebber André, de overspannen vader Julius en het echtpaar Tonnie en Sjors, dat zichzelf als avonturiers ziet. Het Surinamedagboek is een avontuurlijk en vermakelijk verslag van een groepsreis, met alle ongemakken die daarbij horen, en tegelijk een liefdesverhaal, een eerbetoon aan Helman en een ode aan de schoonheid van het Surinaamse binnenland.

DE ONBEDOELDEN

Cobi van Baars

Jaren zestig in katholiek Limburg; een jonge vrouw bevalt van een tweeling. Ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt van elkaar gescheiden en weet niet van elkaar bestaan af. Als dit geheim jaren later wordt onthuld begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar en dan naar hun gemiste verleden. ‘De onbedoelden’ is een pageturner, gebaseerd op waargebeurde feiten. Een intrigerend en aangrijpend verhaal!

DE WIND KENT MIJN NAAM

Isabel Allende

Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet. In de Kristallnacht een maand eerder hadden de nazi’s het appartement in Wenen waar het joodse gezinnetje Adler zo gelukkig was, kort en klein geslagen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.

In Engeland wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar. Wanneer hij 35 is, emigreert Samuel naar San Francisco, om er violist bij een symfonieorkest te worden.

Vele jaren later vluchten de zevenjarige Anita Díaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Maar aan de grens worden ze van elkaar gescheiden. Haar moeder wordt teruggestuurd en het meisje blijft alleen achter. Daar ontfermt Selena Durán, een jonge maatschappelijk werkster, zich over Anita en weet een veilig thuis voor haar te vinden, bij Samuel Adler.

Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt. Met alles wat in zijn vermogen ligt, ondersteunt hij de pogingen van Selena om Anita’s moeder op te sporen.

De wind kent mijn naam is een tijdloos verhaal van ouders die offers brengen voor hun kinderen, en van kinderen die kunnen blijven dromen, hoe onbarmhartig de omstandigheden ook zijn.

HET KERKHOF VAN DE ZEE

Aslak Nore

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vergaat een schip met aan boord Noorse burgers en Duitse militairen; er wordt aangenomen dat het op een mijn is gevaren. De jonge schrijver Vera en haar zoontje worden gered, maar haar man komt om. Vijfenzeventig jaar later loopt Vera de zee in en ze komt niet meer terug. Met haar verdwijnen ook haar memoires over de scheepsramp en de familietrauma’s. Maar haar kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen; ze heeft namelijk ontdekt dat Vera twijfelde over de ware toedracht van de ramp. Tegelijkertijd wordt er binnen de welgestelde familie een vuil spel gespeeld over de nalatenschap en de opvolging in het familieconcern. Welke geheimen herbergt het scheepswrak op de bodem van de zee? Het kerkhof van de zee is een indringende en spannende roman over verraad, verboden liefde en een groot familiegeheim.

KUKURUZNIK

Saskia Goldschmidt

Noa erft bij het overlijden van haar vader een kist met papieren. Het zijn verhalen over vliegeniersters die in de begintijd van de luchtvaart wereldwijd in wankele vliegtuigjes stapten om records te breken. Rosy Rose bijvoorbeeld, de eerste Amerikaanse zwarte pilote, en de jonge vrouwen in het Sovjetleger die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kukuruzniks in het donker leerden vliegen. Aanvankelijk is het Noa een raadsel waarom haar liefdevolle maar zwijgzame vader zich zo hevig interesseerde voor deze vrouwen, die allen braken met de conventies van hun tijd. Maar met de bestudering van zijn nalatenschap komt ook het besef dat hierin het raadsel van haar familiegeschiedenis ligt. Een geschiedenis die ook in Noa diepe sporen heeft achtergelaten. Kukuruznik is een rijke en zorgvuldig gecomponeerde roman over moed en veerkracht: over de kunst om in het donker te leren kijken. Goldschmidt verweeft een aangrijpend familieverhaal met de geschiedenis van moedige vrouwelijke pioniers in de vliegkunst.

Boekhandel De Omslag | De Driesprong 31, 5241 TJ Rosmalen | 073 521 3488 | boekhandeldeomslag.nl
? Welk boek lees jij deze zomer? 11 Beleef
Zomervakantie

EXCLUSIEVE TUININRICHTING

Sprokkelbos outdoor & lifest yle

Sprokkelboschstraat 18 5243 RK Rosmalen info@sprokkelbos.nl | ww w sprokkelbos.nl

Exclusieve tuininrichting voor wie a nd e rs kie st

Lekker

naar buiten

Iedereen heeft wel een plekje waar hij of zij graag verblijft. Of dat nu binnen of buiten is dat maakt niet uit, je voelt je er in ieder geval prettig. Met het oog op de zomer en de vele uurtjes die we momenteel buiten vertoeven vroegen we vijf inwoners van Rosmalen naar hun favoriete buitenplek.

13 Beleef
FOCUS OP

Vele mooie plekjes in de omgeving

Evelien Philippa (59) woont aan de waterrijke kant van de Hondsberg en dat water vinden haar twee Flat-coated retrievers Doortje (6) en haar zoon Jake (1,5) helemaal niet erg. Doortje houdt niet van rommel en haalt zwerfafval uit het water.

Evelien: “We wonen aan de slootkant op de scheiding van De Hondsberg en De Overlaet. Een brede sloot ligt hier recht voor de deur. De grote oude Knotwilg aan de sloot is rijkdom. We hebben een mooi groen uitzicht en ik kom veel buiten met de honden. Hier is veel natuurlijk groen, bloem en de eendjes, egels en vogels bezoeken regelmatig de sloot. Ideaal wonen hier op De Hondsberg. Het maakt niet uit welke kant je oploopt,

de polder in of richting het Sprokkelbos, ik loop vanaf huis al snel langs hele mooie plekjes.”

Evelien: “Doortje was zes maanden toen ze uit het niets in de sloot sprong. Er dreef iets blauws in de sloot en honden zien de kleur blauw goed. Doortje kwam met een plastic flesje uit de sloot en daarna ging het vanzelf, sindsdien ruimt ze zwerfafval op. In een meegenomen tas verzamel ik het geraapte afval van

Doortje en gooi het vervolgens weg. Naarmate het schoner werd in de sloot kwam er minder zwerfafval in terecht. Ik denk dat kinderen bewuster met het weggooien zijn geworden omdat de sloot er schoon uitziet. Honden ‘pleasen’ graag en door het enthousiasme van Doortje ben ik ben ook enthousiast in het ruimen van zwerfafval geworden in onze mooie, groene omgeving.”

FOCUS OP
14 Beleef

Hutten bouwen en klimmen in hoge bomen

Olivier Galiart (10) en Levi Vos (10) zijn dikke maatjes en beleven vele avonturen samen en het liefst buiten in de natuur. Ze wonen beide in ’t Ven waar ze zo hun eigen favoriete plekjes hebben om te spelen.

Olivier: “Ik zit op scouting bij St. Joris, gericht op zeeverkenners, op zeilen en bij de Jeugdraad van XI. Ik maak veel nieuwe vrienden bij de scouting, maar het liefst speel ik met Levi. We spelen vaak samen in de bosjes bij de speeltuin op de hoek van de Orchideeënstraat en de Begoniastraat. We hadden daar een hut gebouwd maar die is helaas kapot gemaakt door andere. Misschien moeten we daar maar opnieuw mee beginnen en beter

touw gebruiken. Ik klim daar ook vaak in de hoge bomen en daar is mama niet zo blij mee. Vanuit die hoge bomen heb ik een keer mijn moeder gebeld dat ze moest komen kijken. Ik kon vanaf daar de kerktoren van de Lambertuskerk zien.”

Levi: “Ik zit ook op de scouting alleen bij St. Christoffel in Hintham, we zijn landverkenners. Hierdoor leer ik andere dingen dan Olivier. Ik hou van hutten bouwen en met Olivier

spelen. Vooral de dingen die we buiten doen vind ik leuk en je mag er vies van worden. Ik kan goed knopen leggen, dat leer ik bij de scouting. En ik kan heel snel rennen. We zijn een keer begonnen met het bouwen van een hut toen het hard regende waardoor we kletsnat werden en droge kleren aan moesten. Olivier kreeg toen droge kleren van mij aan. We vinden buiten rondzwerven leuk en worden er blij van. Al sinds groep 1 zijn we al beste vrienden.”

FOCUS OP 15 Beleef

Ingeborg eigenaresse van Y.O.L.O kapper

gaat ditalsjaareen speer!

De coronajaren waren heftig en hebben er enorm ingehakt, maar Y.O.L.O heet niet voor niks Y.O.L.O. Vallen, huilen, opstaan en doorgaan ik altijd.

Haar is mijn passie. Het zit in mijn bloed. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe grenzen en geniet elke dag in de salon met mijn team. We hebben het mooiste beroep van de wereld. We maken mensen nog mooier dan ze al zijn. We gaan samen op zoek naar mogelijkheden om de persoon in de stoel zijn of haar eigen identiteit te geven. We kijken dus wat het beste bij je past.

Naast Y.O.L.O ben ik ook freelance werkzaam en geef kleurtrainingen voor de merken L’anza en KIS in binnen- en buitenland. Dat is dit jaar weer aardig terug op de rails na corona. Met mijn trainingen kan ik andere kappers in Nederland en daarbuiten weer inspireren. Ik ben de afgelopen

maanden al op pad geweest naar Milaan en Denver.

Ook is dit jaar lekker van start gegaan met drie weken werken bij De Vrienden van. Amstel LIVE , waar ik niet alleen het haar verzorg maar ook de makeup. Dit was mijn 10e jaar bij de Vrienden en er zijn opnieuw leuke opdrachten uit voort gekomen. Ik werk veel voor Emma Heesters en ben dit jaar vaste haar- en make-up-stylist van Guus Meeuwis. Ook RONDÉ staat bij

Pannekoekenhuys & uitsPanning

mij op de lijst. Ik heb met deze band een hele toffe videoclip mogen maken voor de hitsingle ‘Break my Heart’. Het is allemaal best druk, maar wanneer je geniet van je werk voelt het niet als werk. De combinatie van mijn freelancewerk met de salon is voor mij de perfecte formule. Daar haal ik de meeste inspiratie en energie uit. Ook ben ik dit jaar twee keer genomineerd voor de Nederlandse Coiffure Award. Dat is de Oscar voor kappers. Een mooie waardering voor een jaar bloed zweet en tranen en de lat steeds hoger leggen. De droom om genomineerd te worden, is nu in tweevoud in vervulling gegaan. Ik was genomineerd in twee van mijn favoriete categorieën Avant-garde en Color. Helaas heb ik niet gewonnen, maar ik ga komend jaar voor een nieuwe kans.

Als klap op de vuurpijl ben ik ook in Amerika twee keer genomineerd,

waaronder voor color. Als meisje uit Rosmalen en kikkerlandje Nederland bij de beste 50 van de wereld geschaard worden, is zooo tof. Op 20 augustus worden de winnaars bekendgemaakt. Nu geniet ik vooral van de nominaties, van alle leuke opdrachten en alle leuke lieve gezellige klanten in de salon!

Tot snel bij Y.O.L.O Liefs Ingeborg

www.yolokappers.nl

Werstkant 17 • Berlicum

Tel. 073-5030509

Werstkant 17 • Berlicum

Tel. 073-5030509

Openingstijden wo t/m zo van 12.00 – 20.00 uur

Dagelijks geopend van 12.00-20.00 uur

In de vakantieperiode dagelijks geopend van 12.00 – 20.00 uur

(nabij Camping De Hooghe Heide)

(nabij Camping De Hooghe Heide)

www.de-pimpernel.nl

www.de-pimpernel.nl

MIDGETGOLF ARRANGEMENT

de ideale plek voor al uw

(KInder)feestJes! www.de-pimpernel.nl

U bent van harte welkom op ons zonovergoten terras

GEHEEL VERNIEUWDE MIDGETGOLFBAAN

Bittergarnituur • Frisdrank, koffie of thee

voor een lekker kopje koffie, drankje of een pannenkoek na een heerlijke wandeling, fietstocht of zomaar...

€ 10,00p.p.

vanaf heden alle dagen geopend v.a. 12.00 UUr

Geldig t/m 29 oktober 2023

• Midgetgolf

Mooie balans tussen ondernemen en wonen

Sylvia Bõcker (61) is voorzitter van het Centrum Management Rosmalen sinds 2019. Ze is trots op de levendige omgeving in het dorpshart. Haar favoriete buitenplek heeft dan ook te maken met een mooie balans tussen ondernemen en wonen.

Sylvia: “Het Centrum Management Rosmalen behartigt de belangen van de ondernemers in centrum Rosmalen. In een vastomlijnd gebied

betalen alle ondernemers mee aan een pot waaruit we allerlei activiteiten organiseren. Daarnaast denken we ook mee over

bijvoorbeeld de inrichting van het centrum. Met elkaar hebben we als doel een leefbaar centrum in stand te houden en te verfraaien. Het middelpunt van dat gebied is mijn favoriete plek. De Driesprong is wat mij betreft het mooiste horecaplein van de gemeente ’s-Hertogenbosch.”

Sylvia: “Het feit dat er in het centrum veel woningen zijn en dat veel ruimten boven de winkels bewoond zijn doet veel meer met de sfeer dan alleen lege magazijnen. Het plein en omgeving is gezellig en leefbaar. Daarnaast is de horeca van De Driesprong erg actief. Denk bijvoorbeeld aan “De Zomer in Rosmalen”, een zomerprogramma vol muziek en kinderactiviteiten. De Driesprong heeft een ideale ligging voor dergelijke activiteiten. De sfeervolle omgeving met de grote bomen geeft zeker op zonnige dagen een mediterraan gevoel waardoor het lijkt alsof je op vakantie bent. Ik drink graag een glaasje wijn op een van de terrassen.”

Sylvia: “In zo’n dorpshart hoor je je veilig te kunnen verplaatsen. We hopen dat de handhaving het (brom) fiets verkeer op De Driesprong spoedig onder controle heeft.”

17 Beleef
FOCUS OP

tuinverlichting terrasoverkappingen tuinhuisjes & carports schuttingen & vlonders

Specialist in tuinverlichting

Specialist in tuinverlichting

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

Maatwerk in tuinhout

Maatwerk in tuinhout

In eigen werkplaats maken wij allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

In eigen werkplaats maken wij allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

Uitgebreide informatie op onze site Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

Specialist in tuinverlichting

Maatwerk in tuinhout

WWW.TUINTOTAAL.NL 073 - 551 42 51

In onze showroom vindt u de grootste collectie buitenverlichting voor huis & tuin waarvan 1000 modellen zijn opgesteld. Kom langs voor lichtadvies en een lichtplan.

In eigen werkplaats maken wij allerlei toepassingen van hout voor in de tuin zoals schuttingen, tuinhuisjes, terrasoverkappingen en vlonders.

Geef uw gehoor de aandacht die het verdient !

Uitgebreide informatie op onze site

Berkdijk 14 Sint Michielsgestel

WWW.TUINTOTAAL.NL 073 - 551 42 51

¡ Uw zelfstandig en onafhankelijk audicien

¡ Altijd een gediplomeerd audicien voor u beschikbaar

¡ Geen wachttijden of spreekuren, 6 dagen per week geopend

¡ De meest geavanceerde, nieuwe en kleinste onzichtbare hoortoestellen van Phonak, Widex, Oticon, Signia, Resound en Starkey

¡ Contracten met alle zorgverzekeraars

¡ Gratis parkeren voor de deur

▲ ▲ ▲ ▲
Raadhuisstraat 3 - Rosmalen T 073 - 7114586 Rompertpassage 42 - Den Bosch T 073 - 7114535 Pettelaarseweg 239 - Den Bosch T 073 - 7114599 Nieuwe Denvestiging Bosch SERVICE ADRES: MEIJNBACH OPTIEK Monseigneur Zwijsenplein 32 Kerkdriel Al vier generaties Altijd... Overal... Voor iedereen Salvador Allendelaan 5 ’s-Hertogenbosch 073 6 420 281 www.klopperenkramer.nl Overbeeke 21 5258 BL Berlicum 073 - 503 88 61 info@vanderdussenmaatkeukens.nl www.vanderdussenmaatkeukens.nl Voor een nieuwe keuken of renovatie op maat U bent van harte welkom om onze sfeer te proeven! Een persoonlijke benadering voor een persoonlijke keuken DUSSEN van der DUSSEN MAATKEUKENS

Elkaar ontmoeten in het Vladerackenpark

Elle Coenraad (58) is als voorzitter van Wijkraad De Overlaet actief in haar eigen woonomgeving. Ellen: “Ik zet voor de gemeente veel vraagstukken uit in de wijk. Ik pols bewoners over de plannen van de gemeente en dat kan over van alles gaan. Zo leer ik veel mensen kennen, weet wat er leeft in de wijk en het is ook nog eens leuk om te doen.”

Elle: “Mijn favoriete plek? Het Vladerackenpark, en al helemaal nu er een nieuw skatepark geopend is. Het is een heerlijke ontmoetingsplek om mensen te spreken die daar wandelen en een praatje te maken. Bezoekers zijn daar altijd ontspannen. Zelf kom ik er meerdere keren per week met of zonder leenhond in dat park en krijg daar veel ideeën. Mensen midden in de

samenleving laten er hun hond uit en het Vladerackenpark biedt ook speelmogelijkheden voor kinderen. Het park geeft rust en met de verhalen die ik hoor over wat er in de wijk allemaal speelt, kan ik weer iets. Daarnaast zijn we bezig met het verfraaien van het park, meer bomen, meer structuur, het moet meer een wandelpark gaan worden.”

Elle: “Het honden uitlaatveld is 8 jaar geleden al opgeknapt in samenwerking met de bewoners. We hebben toen ook nieuwe paden aangelegd en dit is tot stand gekomen door ‘Het beste idee’ van een bewoner. We missen alleen kartrekkers zoals bewoners aan het park om de nieuwe plannen die we nog hebben te verwezenlijken.”

19 Beleef FOCUS OP

Door mijn jarenlange ervaring bij verschillende cosmetische klinieken heb ik met veel zorg en aandacht mijn eigen assortiment samengesteld. Dit resulteert in een aanbod met producten en apparatuur waar ik volledig achter sta.

Waar kan ik je mee helpen?

✔ Laser ontharen

✔ Huidverbetering

✔ Microneedling

✔ Medische peelings

✔ Roodheid en vaatjes

✔ Pigmentvlekken

✔ Acnetherapie

✔ Rosacea

✔ Littekens

✔ Huidoneffenheden

Kies voor Faber Huidkliniek:

✔ Samenwerking met cosmetisch artsen & plastisch chirurgen

✔ FDA goedgekeurde lasers (Alma Lasers)

✔ Medische peelings en cosmeceuticals van Dermaceutic & Renophase

✔ Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten

✔ Geregistreerd in het Kwaliteitsregister voor Paramedici

✔ Aangesloten bij alle zorgverzekeringen waardoor een vergoeding mogelijk is

Heb jij te maken met huidveroudering, rode vaatjes, pigmentvlekken, littekens, onrustige huid of storende haargroei? Of zou jij jouw huid graag willen verbeteren?

Graag geef ik je een persoonlijk en eerlijk advies, zodat wij samen werken aan de beste versie van jouw huid.

Enkele resultaten:

BENIEUWD HOE JOUW

BEHANDELPLAN ERUIT KAN ZIEN?

Maak een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek of scan de QR-code voor meer informatie.

Op vertoon van deze advertentie ontvang je een

TEGOEDBON VAN €20,-

*

te besteden bij de eerste behandeling.

* niet geldig i.c.m. andere lopende acties

FABER HUIDKLINIEK
Hintham 117A | Rosmalen | 06 57 77 57 29 | www.faberhuidkliniek.nl
Vergoeding mogelijk via de zorgverzekering!

‘Verrast door schoonheid en kracht van deze plek’

Sinds oktober 2017 is Jack Mikkers (54) burgemeester van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. In de zes jaren waarin hij nu burgemeester is, heeft hij al vele mooie momenten in de gemeente mogen beleven en mooie plekjes mogen bezoeken. Een van die plekken springt er voor hem in het bijzonder uit.

Jack Mikkers: “Het betreft een monumentje op de kruising van de Jos de Letterlaan met de Maliskampsestraat. Daar stroomt de prachtige Kleine Wetering en daar staat sinds 3 mei 2022 een bijzonder oorlogsmonument ter nagedachtenis aan Gred van Gerven.”

“Ik hoorde van zijn levensverhaal en sterven via Wil van den Elzen. Ik mocht Wil in 2018 een koninklijke onderscheiding opspelden en we raakten in gesprek. Hij was een boek

aan het schrijven over Gred , die in de oorlog op de boerderij op dit punt in de Maliskamp had gewoond bij zijn ouders. Gred offerde zich op toen de NSB zijn moeder wilde oppakken, werd afgevoerd en is uiteindelijk via het concentratiekamp Neuengamme per boot naar Lübuck geëvacueerd. Die boot is – samen met andere boten - op 3 mei 1945 getorpedeerd, waarbij ook Gred omkwam. Twee dagen voor de capitulatie….”

“Het indrukwekkende verhaal van Gred werd door het Rodenborch College opgepakt, en tijdens de onthulling van het monumentje in 2022 werd zijn verhaal ook in dans omgezet door één van de familieleden. Heel indrukwekkend . Toen ik voor de eerste keer op die plek kwam, werd ik verrast door de schoonheid van deze locatie, de opoffering en de kracht van het lief en leed wat zich bij die boerderij heeft afgespeeld. Ik ben er inmiddels een paar keer geweest, puur om even te staan en te mijmeren.”

21 Beleef
FOCUS OP

soortenrijkdom in lokale natuur

Aan het eind van de wandeling komen we bij een zandvlakte, waar al een plas is uitgegraven. Er staat nog maar een heel klein beetje water in, maar de ganzen en andere vogels scharrelen er al volop rond. Ja, het kanaalpark in Rosmalen is aangelegde natuur. Maar daarom niet minder mooi. “Het is verrassend hoe snel het zich ontwikkelt”, zegt Cor Haest, zelf inwoner van Rosmalen en natuurgids van het IVN.

ONZE NATUUR Enorme

‘Verrassend hoe snel Kanaalpark zich ontwikkelt’

Met hem maakt Beleef Rosmalen een korte wandeling door het Kanaalpark, dat inmiddels zo’n tien jaar oud is. Startpunt is Hof Eygentijds. “Ooit was dit een KI-station voor varkens”, weet Haest. “Bewust gebouwd op een afgelegen plek.” Maar de tijd schrijdt voort. Inmiddels ligt het aan de rand van een forse nieuwbouwwijk, de Groote Wielen. Vanuit de drukte van de stad stap je zo de natuur in. Het Kanaalpark is ontstaan na de aanleg van het op 19 december 2014 geopende Máximakanaal, de omleiding van de Zuid-Willemsvaart. Waar tot die tijd weilanden en andere landbouwgrond was, stroomt de beek Rosmalense Aa, liggen poelen en grazen de Rode Geuzen en Koninckpaarden.

Maar eigenlijk moet je het park in een veel groter perspectief zien, vindt Haest. “Om Rosmalen en Den Bosch heen ligt een ring van natuur, de Groene Delta”, weet de gids. Het Sparrenburgbos, Mariaburgbos en de Nulandse Heide zijn er onderdeel van. Maar ook gebieden als het Bossche Broek, de Gement en de Moerputten. Zo is er een soort U-vorm om de stad.” Het redelijk smalle, maar langgerekte Kanaalpark is daar een onderdeel van. Nu is het zo’n veertig hectare groot, maar er komt nog een stuk van twintig hectare bij, dat nu wordt aangelegd. Vanaf het Hof lopen we richting het

kanaal. Al snel zien we rechts een kudde Rode Geuzen, de vriendelijke runderen die hier grazen. Het blijft aangelegde natuur, de dieren staan wel veilig achter een hek. Ook het struweeltje dat in het grasland is aangeplant, is omheind. Al kan Haest zich wel voorstellen dat dat hek op termijn verdwijnt. Langs het pad staan paaltjes, die beschilderd zijn door leerlingen van verschillende basisscholen. Een aantal van de bomen die in het gebied staan is in 2016 aangeplant door leerlingen van 20 scholen.

Wat verderop links staat een kring van bomen. Duidelijk ook door mensen aangelegd. Er hoort een leuk verhaal bij. Want in het midden staat een boom die is aangeplant door geestelijken van de verschillende grote religies: het christendom, de Islam en het Jodendom. Haest vindt het een mooi gebaar. Als we wat dichter bij het kanaal komen, wordt de natuur ogenschijnlijk wat puurder. Natuurlijk, er loopt nog altijd een kaarsrecht pad langs het kanaal.

Langs dat kanaal loopt een rechte, aangelegde sloot. Maar veel van het groen dat er nu groeit, is echt spontaan ontstaan. “Een paar jaar geleden stonden hier nog allemaal distels. Zij zijn de pioniers van de begroeiing. Die zijn allemaal verdwenen en vervangen door soorten die wel blijven”, aldus Haest.

De reden daarvan is dat de vroegere boerengrond aanvankelijk nogal wat restanten van mest bevatte. De distels hebben de grond verschraald, waardoor andere planten beter gedijen. Dat geldt ook voor dieren. De oeverzwaluw is zo’n pionier. Ze kwam voor in het park, maar is inmiddels weer verdwenen. Haest wijst op de meanderende Rosmalense Aa, met veel en gevarieerd groen aan de oevers. Een ideale paaiplaats voor amfibieën, weet hij. Aan de aangevreten bomen aan de oever ziet hij dat ook de bever de weg naar

24 Beleef
ONZE NATUUR

het park gevonden heeft. Ook zijn er af en toe sporen van dassen gezien. Dat zijn de soorten die de mensen aanspreken, al zie je ze maar zelden in het wild rondlopen. Maar Haest wijst erop dat, wie er oog voor heeft, in het Kanaalpark en in de overige natuur rondom Den Bosch echt heel veel soorten tegen kan komen. “In Nederland zijn in totaal zo’n 1300 hogere plantensoorten. Binnen een straal van 25 kilometer om Den Bosch vindt je de helft daarvan. Ook de helft van alle soorten libellen die in Nederland voorkomen zijn rondom Den Bosch wel eens

gesignaleerd. En zo kan hij nog wel even doorgaan. Beter zichtbaar zijn de vogels, die je vooral ’s ochtends ziet. Onze wandeling is wat later. We zien hoe een zwaan op een meertje met zijn vleugels klappend probeert een andere zwaan weg te jagen. Wat Haest vermoedt blijkt te kloppen. Enkele tientallen meters verder zit een vrouwtjeszwaan te broeden op haar nest. Het mannetje wilde dat beschermen. In een volgende waterplas zien we weer een koppel. We horen een specht aan het werk.

Dat er, ook bij het Kanaalpark, zoveel soorten voorkomen heeft een reden.

“Het begint allemaal bij de bodem”, weet Haest. “Bepaalde planten voelen zich thuis op die bodem. En als die planten eenmaal groeien, komt de fauna weer vanzelf.” Vooral op grensvlakken van verschillende bodemsoorten komen interessante soorten voor. En dat soort grensvlakken vind je hier nogal wat. De gids pakt er een kaartje bij. Het kanaalpark bestaat in feite uit drie delen. Het zuidelijk deel is het ‘dynamisch beekdal’.

25 Beleef
ONZE NATUUR

Daar is een meanderende aftakking van de grote beek de Aa aangelegd. Dan volgt het middendeel waar de bodem bestaat uit oud dekzand. Er is een hele strook zand over Brabant, waar bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen bij horen, maar ook de Rosmalense zandverstuiving. De strook loopt door tot aan Ravenstein. “Het zand stamt uit de laatste ijstijd, zo’n 15.000 jaar geleden. De tijd dat de Noordzee droog stond.” Het meest noordelijke deel staat onder invloed van de Maas en de klei die die rivier heeft afgezet. Daar is dus weer een heel andere vegetatie. Al die bodemsoorten en de plekken waar ze aan elkaar grenzen zorgen dus voor verschillende gebieden in een relatief klein natuurpark.

We slingeren over een pad langs een paar watertjes. Nu zijn ze er niet, maar eerder heeft Haest er verschillende steltlopers als de tureluur, de wulp en de grutto gezien. “Ooit zaten er vier lepelaars”, herinnert hij zich. En ook de zilverreiger is er gesignaleerd. Vandaag, op een gewone werkdag, komen we nauwelijks andere wandelaars tegen. Maar in de vakantietijd, in de weekeinden en ’s avonds bij mooi weer kan dat heel anders zijn. Het is een van de redenen dat de gids er op die tijden nooit komt. “Dan is het echt te druk”, vindt hij. Niet dat hij tegen bezoek van mensen aan het park is. “Maar we merken wel dat het ook invloed heeft op de soortenrijkdom. Zeker in coronatijd werd er veel

gewandeld en de natuur heeft ervan geleden.”

De drukte kan zich over een paar jaar over een groter gebied verspreiden. Want na een bochtje lopen we langs een zandvlakte, waar een nieuw stuk park wordt aangelegd. Nu er nog nauwelijks water in een toekomstig meertje staat, is goed te zien dat de kant waar de meeste zon op staat het diepst is, aan de andere kant loop het veel meer geleidelijk af. Ook dat is bewust zo ontworpen door de ecologen van de gemeente Den Bosch, de eigenaar van het park. Zij overleggen overigens wel met het IVN. “Ook die structuur helpt mee aan de soortenrijkdom. Kom hier over een paar jaar nog maar eens terug. Je herkent het niet meer.”

ONZE NATUUR
26 Beleef

We vergelijken meer dan 40 aanbieders, qua rente én voorwaarden. Ook jouw bank.

We vergelijken meer dan 40 aanbieders, qua rente én voorwaarden. Ook jouw bank.

We vergelijken meer dan 40 aanbieders, qua rente én voorwaarden. Ook jouw bank.

We vergelijken meer dan 40 aanbieders, qua rente én voorwaarden. Ook jouw bank.

28 Beleef Volksbank
eG HQ HYPOTHEKEN
Emmerich-Rees
Volksbank
HQ HYPOTHEKEN
Emmerich-Rees eG
Rosmalen, Catelijnen 1, (073) 303 67 09 ‘s-Hertogenbosch, Stationsweg 3, (073) 612 47 00 Volksbank
HQ HYPOTHEKEN
Emmerich-Rees eG
HQ HYPOTHEKEN
Volksbank Emmerich-Rees eG
Rosmalen, Catelijnen 1, (073) 303 67 09 ‘s-Hertogenbosch, Stationsweg 3, (073) 612 47 00
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.