__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

nr 57 - jaargang 13 - juli I augustus I september 2018 - www.wingene.be

KASTEELPARK ZWEVEZELE

VRIJDAG

6 JULI 2018


02

Beste inwoner, De recente Korte Keten Kaart actie in het kader van onze gemeentelijke Fair Trade nodigt ons uit om het vooral niet te ver te zoeken. Ook de aankomende zomer heeft ons immers dichtbij heel wat te bieden en dit op allerlei terreinen. Ook de vruchten te velde kijken uit naar wat de zomer zal bieden. De gemeente draait op volle toeren, dat zal je ook in dit nummer van onze Info wel kunnen merken. Dankzij de goede zorgen en vele inspanningen van beroepskrachten en vrijwilligers mogen Wingene en Zwevezele ook in de komende maanden jouw thuis zijn.

Onze lokale scholen hebben nog maar net een leerrijk schooljaar achter de rug. Ze maken zich klaar voor de zomerse vakantiepauze en bereiden zich ondertussen al voor op de nieuwe en veilige start op 3  september. Stapsgewijs wordt verder gewerkt aan het grote rioleringsverhaal, waar mogelijk in combinatie met wegenisvernieuwing, uitbreiding van het fietspadennetwerk en vernieuwing van nutsleidingen. Meer up-to-date info kan je vinden op onze website of Facebook fanpagina. Mocht jouw zorg hiermee geen passend antwoord vinden, dan horen we het graag. Tot ergens onderweg, Hedwig Kerckhove Schepen

Colofon Redactieadres: Oude Bruggestraat 13, 8750 Wingene T 051 65 00 60 - F 051 65 70 78 info@wingene.be www.wingene.be Verantwoordelijke uitgever: college van burgemeester en schepenen © Gemeente Wingene Niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd worden, zonder toestemming van de ­verantwoordelijke uitgever. Realisatie en druk: Drukkerij Jobert


Inhoud 2

Welkomstwoord

4-6

Burgemeestersconvenant De redding van het klimaat begint in jouw straat.

10-11 12-13

In de kijker De wekelijkse markt op woensdag en zondag.

Prikbord

14

De vraag Wanneer mag je volmacht geven bij verkiezingen?

15

Gemeentemonitor 2018

03 20-21

Terugblik

22-23

16-17

7

Stand van zaken Werken in de gemeente

De MutseMobiel

8

Connect(Plus) Gemeenteplein en vrijetijdscentrum

18

Nieuwe toeristische kaart

19

Sportparken Troeven om aangenaam te vertoeven

24

9

Huwelijksjubilarissen

25-26 27 Mantelzorgacademie

Boekenruilkastjes de bibliotheek in open lucht

Uit in Wingene

Goed om te weten


04

Burgemeesters  De redding van het 

We weten het allemaal, de aarde warmt op en het klimaat verandert. Weervoorspellers en klimatologen zeggen dat we in Vlaanderen naar een klimaat evolueren waarbij het na langere periodes van droog, warm weer plots bijzonder fel zal gaan regenen of onweren. Ook in onze gemeente ervaarden we dit de afgelopen jaren helaas meermaals. De grote boosdoener is de toename van het broeikasgas CO2 in de atmosfeer. Daarom willen we samen met jou werk maken om minstens 20 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2020.

Daarom ondertekende de gemeente, onder de groepsnaam ‘Klimaatoverleg Midwest’, het Europese Burgemeestersconvenant 2020. Samen met de gemeenten Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede en Tielt engageren we ons om samen met jou tegen 2020 minstens 20 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van referentiejaar 2011. Om deze doelstelling te halen is een duurzaam energieactieplan opgemaakt, dat Europa vorig jaar goedgekeurde.

Burgemeestersconvenant = een daad voor ons klimaat

Normaal wordt een deel van de zonnestraling weerkaatst en zorgt het ander deel voor de opwarming van de aarde. Hoe dikker het deken van broeikasgassen, hoe minder zonnestralen terug kaatsen. Hierdoor dreigt een rampzalige verhoging van de temperatuur op onze planeet. De oplossing voor de klimaatverandering begint bij ieder van ons: in onze woning, onze straat, onze gemeente. We doemdenken niet, maar we zijn ook niet blind: we willen onze aarde leefbaar houden om die met zorg te kunnen doorgeven aan de volgende generaties.

Het burgemeestersconvenant is een Europees initiatief, ontwikkeld om gemeenten en hun burgers rechtstreeks te betrekken bij het verhaal rond klimaatverandering. Ons duurzaam energieactieplan neemt doelgerichte acties op die de gemeente zelf zal realiseren binnen de eigen gebouwen en diensten en acties naar inwoners en ondernemingen. Goedkope en eenvoudige ingrepen, maar ook grotere investeringen. Kleine en grote daden voor ons klimaat. We geven een overzicht van een aantal realisaties die wij intussen gedaan of op korte termijn gepland hebben. We hopen jou hiermee te inspireren om zelf ook je steentje bij te dragen tegen de klimaatverandering.

Duurzame mobiliteit We weten het allemaal: fietsen en wandelen is gezond. Je verbrandt geen brandstof, maar calorieën! Het is bovendien een stuk goedkoper en je hebt geen last van files. Maar soms hebben we wat extra aanmoediging nodig om de wagen te laten staan… Wat doet de gemeente? • De afgelopen jaren verschenen verschillende fietspaden in het straatbeeld: o.a. ter hoogte van de Hille, begin Ruiseledesteenweg… De komende jaren komen fietspaden bij langs de Beernemsteenweg (2018-2019) en in de Ruiseledesteenweg vanaf de Beer tot aan de grens met Ruiselede. In de Lichterveldestraat komt dit jaar een snelheidsverlagende fietsstrook. • Onze schoolomgevingen moeten veiliger. Daarom richten we kindvriendelijke wandel- en fietsdoorsteken in en krijgt elke leerling in september een schoolroutekaart met de veiligste route. Aan de scholen de Regenboog en de Vlieger kreeg Zwevezele in 2018 ook haar eerste fietsstraat. Fietsers zijn er koning: auto’s mogen fietsers niet inhalen en rijden hoogstens 30 kilometer per uur.


cklimaat onvenant begint in jouw straat • De lopende landinrichtingsprojecten zetten in op nieuwe trage wegen: verbinding Balgerhoekstraat-Hekkestraat (2020), verbinding Leendreef-Predikherenstraat (2020) en verbinding Vorsevijvers-Oude Bruggeweg (2021). • In het najaar volgt een inventarisatie, evaluatie en uitbouw van fietsstallingen over de ganse gemeente. • Ook het gemeentelijk personeel wordt aangemoedigd om de fiets te nemen. Zo kopen we twee elektrische fietsen aan voor dienstverplaatsingen. • Bij de herinrichting van Sint-Jan (2019) en Wildenburg (2020) integreren we drukpompen om fietsbanden op te blazen.

• Indien voertuigen van het gemeentelijk wagenpark aan vervanging toe zijn, wordt systematisch gekozen voor vergroening. • Eind 2017 kwam een eerste elektrische laadpaal voor voertuigen op het gemeenteplein. Volgende laadpalen zijn voorzien op het Marktplein in Zwevezele (2018), parking Hille (2019) en parking Wildenburg (2020). Elke inwoner kan ook zijn eigen laadpaal aanvragen bij Eandis. Wat kan je zelf doen? • Op www.biketowork.be kan je als werknemer individueel je fietsritten registreren en je statistieken bijhouden. Kan je je werkgever overtuigen om deel te nemen, dan kan je ook fietspunten verzamelen die je kan inruilen voor allerlei voordelen.

05

• Ben je overtuigd om te gaan autominderen en duurzame mobiliteitskeuzes te maken? Bezoek dan zeker eens www. SMOVE.be. Deze website maakt je wegwijs in het mobiliteitsaanbod en staat vol inspirerende verhalen. SMOVE.be is een initiatief van het Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Vlaamse overheid. • Maar bovenal… kies voor de fiets waar het kan en geef voetgangers en fietsers ruimte. We zijn met zijn allen nu eenmaal ‘tegoare ip boane’.


06

Duurzame en energie-efficiënte gebouwen Met de huidige energieprijzen komen begrippen zoals energiezuinig en duurzaam bouwen of verbouwen meer en meer onder de aandacht. Als je tijdens het bouwen of verbouwen wat extra aandacht besteedt aan duurzame materialen en energiezuinigheid, zal je achteraf jarenlang genieten van een gezond binnenklimaat én een lagere energiefactuur. Bovendien is de winst niet alleen voor jou, ook het leefmilieu vaart er wel bij. Wat doet de gemeente? • Alle gemeentelijke gebouwen werden geanalyseerd op energieverbruik en mogelijke energiebesparing. De laatste jaren heeft de gemeente bij verschillende gebouwen maatregelen genomen die moeten leiden tot een verminderd verbruik. Dit varieert van het aanbrengen van spouwmuurisolatie en –dakisolatie, het plaatsen van energiezuinige LED-verlichting tot het plaatsen van zonnepanelen. • Recent werden 321 zonnepanelen geplaatst op loodsen van de technische dienst. Die voorzien het Wingense sport-

park van hernieuwbare energie. Dit jaar worden ook zonnepanelen geplaatst op sporthal de Zwaluw. Voor plaatsing van panelen op de feestzaal de Verrekijker wordt de procedure opgestart. • BAS bouwen maakt een lijst van mogelijke energiebesparende maatregelen in de Alk. Het zwembad is met voorsprong de grootste energieverbruiker van onze gemeentelijke gebouwen. Bij de provincie is inmiddels ook een subsidiedossier ingediend voor plaatsing van een warmtekrachtkoppelingsinstallatie.

• Wingene staat momenteel in de West-Vlaamse top vijf van geïnstalleerde zonnepanelen! Het internet biedt iedereen die zelf energie wil produceren heel wat informatie: www.energiesparen.be/ zonne-energie/zonnekaart, www.groepsaankoop.be/zonnepanelen, www.mijnbenovatie.be (kiezen voor technieken: verwarming en warm water), www.vtwonen. be (inspiratie/duurzaam wonen).

Wat kan je zelf doen? • Bij de woonwinkel kan je terecht met al je vragen over wonen: premies, huren en verhuren, sociaal huren, kopen en lenen, kwaliteit van woningen, woningaanpassing en energiebesparende investeringen en energiescans. Voor openingsuren en info kan je terecht op hun website www. wonen-regio-tielt.be. • Bij geplande bouw- of verbouwingen kan je, met steun van de provincie West-Vlaanderen en de gemeente, genieten van gratis duurzaam bouwadvies van BAS Bouwen vzw. Meer info via www.basbouwen.be.

Op naar

2030

De maatschappelijke evolutie naar meer duurzaamheid komt stilaan in een stroomversnelling. Onze generatie draagt een grote verantwoordelijkheid om klimaatverandering af te remmen. Daarom besliste de gemeenteraad op 28 mei 2018 om samen met de andere gemeenten van ‘Klimaatoverleg Midwest’ een stap verder te gaan. We hebben de ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2030 te laten dalen met 40 procent.

Help jij mee?


De MutseMobiel

07

Jeugdhuis dE Mutse gaat deze zomer op pad doorheen Wingene met haar MutseMobiel. De jongeren van het jeugdhuis bouwden een caravan om tot een mobiel jeugdhuis en hopen zo mensen met verfrissende ideeën en nieuw initiatief te vinden.

Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg naar Mozes, dachten ze bij jeugdhuis dE Mutse. Met een mobiel jeugdhuis, in de vorm van een caravan, gaan ze jongeren in de buurt opzoeken en met hen in dialoog gaan over het lokale jeugdhuiswerk.

De caravan

Het jeugdhuis wil met de lokale jeugd én hun ouders praten over het werk dat het jeugdhuis doet. Op die manier willen ze duidelijk maken dat het niet altijd om feesten gaat en hopen zo het jeugdhuiswerk nieuw leven in te blazen met jong talent, frisse ideeën en nieuwe initiatieven.

Locaties

De jongeren kochten een oude caravan en bouwden ze om tot een echte ontmoetingsplek. Er werd onder andere een muziekinstallatie geïnstalleerd, een dj-tafel gemaakt en alles werd opgesmukt met een likje verf. Manon De Craene en Soraya Vannieuwenhuyse stonden in voor het schilderwerk dat de caravan zijn geel en groene look gaf. De gemeente zorgde voor een financiële tussenkomst met een projectsubsidie.

Vanaf juli begint de MutseMobiel aan zijn tocht door Wingene. De locaties liggen nog niet vast, maar worden een week op voorhand bekend gemaakt op Facebook. Zoveel mogelijk wijken en parochies en ook het opvangcentrum mogen een bezoek verwachten op zondag. De MutseMobiel mikt op jongeren tussen 16 en 25 jaar. Ze zijn van harte welkom!

Jeugdhuiswerk nieuw leven inblazen

De MutseMobiel zal voor een eerste keer te zien zijn op het sportpark van Wingene (aan de vijver) op 15 juli vanaf 14 uur.

Alle functies van een jeugdhuis werden geïntegreerd in de caravan: je kan er muziek draaien, gamen, een film kijken, een gezelschapsspel spelen… Daarbij is er een groot terras waar ook buitenactiviteiten zullen doorgaan, zoal een initiatie gitaar spelen.


Connect Gemeenteplein en vrijetijdscentrum (Pl)us

08

Sinds begin 2018 is de realisatie van het masterplan voor de site gemeenteplein volop op gang getrokken. Hierbij werd het startsein gegeven voor drie grote projecten: de realisatie van een gloednieuw vrijetijdscentrum, het herdenken van onze dienstverlening en organisatiestructuur, waarvan de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis een uiting wordt en het aanpassen van de ruimtelijke omgeving van het Gemeenteplein. Deze projecten lopen parallel met elkaar en vormen samen één groot geheel.

Dienstverlening Vernieuwend Anders We werken hard aan een nieuw dienstverleningsconcept. Hierbij willen we de burger als klant centraal zetten. Ondertussen maakten we al een aantal belangrijke keuzes.

klik

bel

Multikanaal dienstverlening De gemeente wil in de toekomst volop inzetten op een multikanaal dienstverlening. Dit betekent dat de burger zelf zal kunnen kiezen voor welke diensten hij een digitaal contact wenst met de gemeente, wil bellen of toch liever wil langskomen. We werken daarom verder aan een efficiënte en online dienstverlening. Diensten centraliseren Onze loketten worden maximaal gecentraliseerd in één gebouw, namelijk het gemeentehuis. Zo vermijden we dat mensen zich moeten verplaatsen tussen verschillende locaties om verder geholpen te kunnen worden. Uiteraard zal je een ticket voor de Alk nog steeds ter plaatse kunnen kopen en moet je voor het uitlenen van een boek in de bibliotheek zijn. Nieuwe inrichting gemeentehuis Het gemeentehuis is het uithangbord van onze gemeente. Het is een gebouw waar we willen dat burgers met een tevreden en aangenaam gevoel binnen en weer buiten stappen. In dit concept is de ‘totale klantenervaring’ belangrijk. Daarom pakken we in de komende jaren ook de inrichting van het gemeentehuis aan om burgers zo vlot mogelijk te kunnen helpen en de wachttijden te beperken.

kom

Meer info ?

Voor vragen of meer informatie kan je contact opnemen via connectplus@wingene.be.

We zullen werken met een onthaal- en snelbalie om je te verwelkomen en helpen met zaken die erg weinig tijd in beslag nemen, zoals het afhalen van een document of het aankopen van een cultuurticket. Meer gespecialiseerde vragen en diensten, die vaak ook meer tijd vragen, komen terecht aan de themabalies. Voor het bespreken van complexe dossiers of zaken die privacygevoelig zijn, zullen we op afspraak werken.

Deelname Open Oproep Voor de selectie van een architectenteam voor de bouw van het nieuwe vrijetijdscentrum en de renovatie van het gemeentehuis doet de gemeente een beroep op de formule Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. In totaal dienden 91 architectenbureaus hun kandidatuur in. Tien architectenteams haalden de shortlist waaruit een jury uiteindelijk vier teams koos. Deze teams zijn ondertussen twee keer gebriefd en volop aan het tekenen. Ze dienden hun definitieve en anonieme ontwerpen eind juni in. De vier anonieme ontwerpvoorstellen tonen we op een infomarkt. We nodigen een aantal doelgroepen uit om hun mening te geven over de ontwerpen. Zij zullen hun eerste indrukken, bezorgdheden of vragen kunnen meegeven aan de jury. Op 13 juli lichten de architectenteams hun ontwerp toe aan de jury, waarna een rangorde opgemaakt wordt van de ontwerpen. Daarna begint de onderhandelingsfase om een architectenteam definitief te kunnen aanstellen.


09

Mantelzorgacademie g

Mantelzorgers staan dag en nacht klaar voor anderen. Zorgen voor een ander is mooi, maar zwaar. Daarom organiseren we de mantelzorgacademie met heel wat infosessies en activiteiten. Op die manier wil de gemeente mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen.

Vanaf september organiseren we verschillende voordrachten, workshops en infomomenten over specifieke thema’s en onderwerpen die belangrijk zijn voor mantelzorgers. Op die manier kunnen mantelzorgers extra hulp, ondersteuning en een antwoord krijgen op hun vragen.ante

lzorger?

Een mantelzorger biedt langdurig en onbetaald hulp aan een chronisch zieke, een persoon met een beperking of een hulpbehoevende persoon uit de omgeving. Het kan gaan over iemand die zorgt voor zijn of haar partner, buurman of kind.

De academie

Meer info ? Wil je graag op de hoogte blijven van de mantelzorgacademie? Alle informatie zal je terug kunnen vinden in het maandelijks programmaboekje ’t Geselleke. Vraag je gratis boekje aan via geselle@wingene.be of 051 65 00 30.

Een aantal activiteiten in het najaar van 2018 zijn al bekend, maar er staat nog veel meer op het programma. In de loop van 2019 en 2020 mag je je verwachten aan een toneelen theatervoorstelling, een workshop om zelf hulpmiddelen te maken, infosessies over zorgdragen voor jezelf en een zorgcoach, het praatcafé dementie… De eerstvolgende activiteiten zijn: • Praatcafé dementie: omgevingszorg en hulpmiddelen Dinsdag 4 september om 14 u. in CC de Wissel • Rouw en verdriet door Manu Keirse Dinsdag 18 september om 19 u. in LDC Geselle • Praatcafé dementie: de verschillende fases van het dementieproces i.s.m. Amphora Dinsdag 4 december om 14 u. in LDC Geselle • Ergonomisch helpen, hef- en tiltechnieken voor thuis i.s.m. Amphora Donderdag 13 december om 19 u. in LDC Geselle Niet enkel mantelzorgers zijn welkom. Iedereen die geïnteresseerd is om een workshop, infomoment of vorming bij te wonen, kan aansluiten.


10

In de kijker

De wekelijkse markt op woensdag en zondag Elke week kan je op woensdag in Wingene en op zondag in Zwevezele je boodschappen doen op de markt. Heel wat marktkramers zorgen voor een gevarieerd aanbod en vormen samen ĂŠĂŠn grote openlucht buurtwinkel. Goed voor een snelle boodschap als een uitgebreid bezoek. De terraszone op de Markt van Wingene is uitgebreid en enkele marktkramers kregen hierdoor een andere standplaats. Een perfect moment om onze wekelijkse markten eens uit te lichten.

Markt Zwevezele Op zondagvoormiddag kan je de wekelijkse markt vinden op de parking in de Tramstraat in Zwevezele. Er zijn een zestal marktkramers met voornamelijk voeding.

AT A R

ST M A

TR

LE S APP p 30

PU MP 50p

KIN S

5

4

3

2

1. Dorine Sabbe: groenten en fruit 2. Patrick Lannoo: kledij 3. Pieter Declerck en Elien Verhegge: braadkip en ribbetjes 4. Ann Cogghe: pannenkoeken en desserts 5. Kevin Neut: verse vis (tweewekelijks) 6. Zeger Mahieu: zuivel en charcuterie 7. Marktkramer zonder abonnement

AAT

TR ISS

U

KR

Marktkramers Zwevezele

P 7

6

let lettuc tucee 20 20pp

1


11 Kerkplein 21

1

Sint-Amanduskerk

Kerkplein 2

Guido Gezellestraat

3 20

4 5

Markt

19

18

17

6

13

14

Markt

9

15

12

7 8

16

11

Markt Wingene De woensdagmarkt biedt plaats aan een twintigtal standen met een gevarieerd en evenwichtig aanbod van voeding en niet-voeding. Dankzij de nieu we terrassen is er een mooie mix van marktkramers en plaatselijke horeca, wat voor een aantrekkelijk geheel zorgt. Ook blijft er voldoende ruimte voor marktkramers zonder abonnement die af en toe langskomen.

10

Marktkramers Wingene 1. Trippier: groenten en fruit 2. Van Bruaene: bloemen 3. Scheuremans: pannenkoeken 4. Devooght Katty: zuivelproducten 5. Witthouck: ondergoed (tweewekelijks) 5. Demeulenaere: schoenen (tweewekelijks) 6. Claeys Rudy: vis 7. Noppe Nico: braadkip en ribbetjes 8. Vandenbussche: juwelen en horloges 9. Dussessoye: wenskaarten 10. De Smet Reginald: brood en gebak

11. Dorme Anja: dameskledij 12. Dorme Christel: kinderkledij 13. Sabbe Dorine: groenten en fruit 14. Marktkramer zonder abonnement 15. Marktkramer zonder abonnement 16. Quality confisserie: snoep 17. Arik Kristel: dameskledij 18. Vanhecke Birger: braadkip en ribbetjes 19. Vera’s fashion: ondergoed (tweewekelijks) 20. Marktkramer zonder abonnement 21. De Smet Marleen: dameskledij


12 roevertjes p jn fi t r e e v r e De bib s n weinig tijd e k e tr l e e v t e en lees t, voor lezers m g dikke boek

aa l, maar niet gr adzijden. n fijn verhaa r dan 200 bl ee de n in va m t n ud va en ek bo a Voor wie ho m m de bib een ga ss is wel selecteerde ltjes , want le re pa s ijl kw alen, af rh ve Het zijn di m ms wegdroo So e. or m at wils . w r k vake or el nker s… dus vo en toe doorde enlezen: de uitle r tijd om te 15 sepet m En er is mee en t to van 15 juni naar zes wetermijn wordt beld van drie ub rd ve r naar de bib tembe m ko elen dus en ken. Niet aarz n! le ielectuur te ha om je vakant

Sportmateriaal en -kledij voor Lokandu

zich om Lokandu, een De gemeente eng ageert de heropbouw. Daarbij pen hel dorp in Congo, te ateriaal en –kledij, zoom ver zamelen we sportm andu kunnen sporLok van rs one dat ook de inw aal of kledij, dan teri ma ten. Heb je nog bruikbaar brengen in het nen bin ber tem sep 1 kan je dit tot gene en ZweWin van al EHBO-lokaal van de sporth vezele.

gedemodeerd is of te Wat bij ons ondertussen etwijfeld een nieuw ong u klein kan in Lokand (sport)leven stimuleren.

Fiets gestolen? Doe aangifte!

de moeite om aanWanneer je fiets gestolen wordt, loont het steeds heel wat nog n worde gifte te doen bij de politie. Er e eigenaar niet matig recht de an waarv den gevon fietsen terug van diefst al fte aangi geen er dat kan worden achterhaald, om gebeurde. s slotva st achter, Om diefst al te voorkomen, laat je fiets steed er of in de edrag bagag je op r achte laat geen voorwerpen de politie. fietsta ssen en laat je fiets gratis labelen door labelactie, maar je Regelmatig organiseer t de politiezone een l onthaal van zonaa het bij agen aanvr gratis kan ook een label t.be iotiel de politie: zonaal.onthaal@pzreg

Check je b

andenspa

nning

Maar liefs t 85 proce nt van de foutieve b Vlamingen andenspa nning. Dit rijdt rond hoogd bra zorg t niet m e t e en ndstofverb alleen voo ruik , maar over het st r een vero o k voor een uur. Boven slechtere d niet corre co ct zijn opge ien verslijten je ba nden snell ntrole pompt en tot meer fi er als ze dit geeft d jn stof. an weer a anleiding Met de ste un van het provincieb de Energie estuur en snoeiers va de gemeen n Werk spo om chauff te houden or een ban eurs zuinig denspann er, met min weg te help ingsactie der vervuil en . ing én veil iger op de Het team va n op woensd de energiesnoeiers komt naar ag 12 septe h e t G em e e mber. Van voor een nteplein 9 tot 12.30 gratis con uur kan je trole van nodig word d er terecht e b anden van en de ban den op de je wagen. juis te spa Indien nning geb racht.


13 Herken o

Het nieuwe cultuurseizoen komt eraan

plichters

Samen met de raad van bestuur culturele centra , de bibliotheekraad en de cultuurraad stelde de cultuurdiens t een bijzonder fijn en smaak vol programma samen. Eind juni ontving je de nieuwe cultuurbrochure in de bus. Laat de brochure je prikkelen, we verwachten je in één van onze cultuurzalen! Ticket s kan je vanaf 1 juli bestellen en afhalen bij onze reservatiedienst (Beernemstraat 25, Wingene).

Nieuw! Bij adreswijziging wordt ook inschrijving auto automatisch aangepast

rtaan niet meer Na een verhuis moet je voo aan om het gsg lan uis teh een gem op het je auto of van wijs sbe ving papieren inschrij nieuwe het t me moto te laten aanpas sen gegeaan dt wor s hui ver de r adres. Wannee het we sen pas te, ven bij de nieuwe gemeen nk van aba dat de in aan ch atis adres autom voertuigen (div). de dienst inschrijvingen van

aan de li

jn

He el w a t m en s e nk trouwba re televe omen in contac t me t on rkopers . volgend be Hou rek e vier ti ening m p s om o foon te o e t de plichters ntma ske a an d e ren: tele1. Een te leverkop er m teit en o ndernem oet verplicht zij n identi ing kenb a ar m ak en . 2 . He t g a a t me e s ta l o v er g kor ting s rati b o nn e n of proefp s aanbiedingen , akketjes 3 . C he c . k de li js t v an o reeds m nde elding o ver werd rnemingen waa r g e m a ak t. 4. Je mo e t e en s chrifteli jke beve s tiging k Kreeg je rijgen. een verd acht tele informa foontje tie? Ga d of wil je an n a ar me meldpun t.belgie.b er e.

Gebruik itsme in ons digi taa

l loket

Sinds ko rt it sme om kan je gebruik m a ke n v a je bijvoo n den bij rbeeld a an te me je onlin e b ank linvullen o f vo or van je o he t nli gif te. It s me is ee ne bela s ting aa n n digit a waarme le identi e je sne teit l en veil g en , g e g ig kan inlo e v en s d elen of je g sm. tekenen gEe n k a a me t r tlezer m e er no is dus dig. niet iepap het op oon gew Het oude adres blijft O ok e en an. De controleaantal v ren inschrijving sbewijs sta an es d adr ie je in ige geld het r voo ons digit de documente diensten weten dat ze n aal loke vragen, n. ere sult con n ete tk w mo nk e de dat aba ak ten, b rken met it sme an aan. ewijzen en attes Heel wat v an a f n ten kan u du s n o g m ak k je vragen. elijker a an -

Vraag je reisdocumenten op tijd

aan

Om naar het buite nland te kunnen rei zen, heb je officiële reisdoc umenten nodig. De nk er op tijd aan, want he t zou jammer zijn je reis te moeten uit stellen of afzeg gen omda t je documenten niet in ord e zijn. Voor een aantal landen en regio’ s volst aat een identiteitskaa rt. Andere landen eisen een pa spoort, eventue el met visum en/o f een inentingsbewijs. Al deze informatie ka n je terug vinden op diplom atie.belgium.be. Als er geen minimumgeldigheid van identiteitskaa rt of pa spoort wordt ve rmeld, dient het document enkel geldig te zijn tijdens het verblijf . Je kan ook meer inf ormatie vragen bij je reisbureau, vlieg tuigm aatschappij of bij de amba ss ade/consulaa t van het land of de regio van bestemming. Tip : heel wat amba ss ades beschikken over een website met gede tailleerde informatie voor Be lgen.


14

De vraag

Wanneer mag je Volmacht geven bij vierkiezingen? Op 14 oktober moeten we opnieuw naar de stembus om een nieuwe gemeente- en provincieraad te verkiezen. In België is er opkomstplicht, wat wil zeggen dat je als Belg verplicht bent om te gaan stemmen.

Als je niet kan gaan stemmen, kan je toch je stem uitbrengen door iemand anders een volmacht te geven. Je kan volmacht geven aan iedere andere kiezer die voor de-

Laat je op de dag van de verkiezingen registreren als orgaandonor!

zelfde verkiezing stemrecht heeft. Deze persoon brengt dan één stem uit in jou plaats en kan dit ook enkel voor één persoon.

In de volgende gevallen kan je een volmacht geven en het bijhorende bewijs van afwezigheid aanvragen:

Reden voor afwezigheid

Bewijs van afwezigheid

Je bent om medische redenen niet in staat om naar het stembureau te gaan.

Je voegt een medisch attest bij de volmacht.

Je kan niet deelnemen om beroepsredenen (binnen- of buitenland).

Je voegt een attest van de werkgever toe aan je volmacht met de bevestiging dat je op 14 oktober 2018 om beroepsredenen niet kan gaan stemmen.

Je bent schipper, marktkramer of kermisreiziger.

De burgemeester van de gemeente waar je ingeschreven bent, levert een attest af. Ook de leden van je gezin, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.

Je kan niet naar het stembureau om redenen in verband met je geloofsovertuiging.

Je voegt bij de volmacht een attest van de religieuze overheid toe met de bevestiging dat je niet naar het stembureau kan gaan.

Je bent student en kan om studieredenen niet naar het stembureau gaan.

Je voegt bij de volmacht een attest van de directie van de instelling waar je studeert.

Je verblijft tijdelijk in het buitenland (om andere redenen dat hierboven vermeld)

Door een rechterlijke maatregel verkeer je in een toestand van vrijheidsbeneming.

De persoon die in je plaats stemt, moet een aantal formulieren afgeven aan de voorzitter van het stembureau waar jij moet gaan stemmen: zijn of haar identiteitskaart, eigen oproepingsbrief, jouw oproepingsbrief en het volmacht formu-

Je vraagt een attest aan bij de burgemeester waarmee hij of zij vaststelt dat je onmogelijk naar het stembureau kan gaan. Voeg de nodige bewijsstukken bij je aanvraag, anders dien je een verklaring te ondertekenen op erewoord. Je voegt een attest van de directie van de inrichting waar je je bevindt bij de volmacht.

lier met bewijsstuk. Je kan steeds terecht in het gemeentehuis, bij de dienst verkiezingen, voor de opmaak van een volmacht formulier. Wens je geen volmacht te geven, dan kan je de bewijsstukken waar-

om je niet gaat stemmen samen met je oproepingsbrief binnenbrengen bij onze dienst verkiezingen (loket burgerzaken, 051 65 00 60) in het gemeentehuis.


20 Gemeentemonitor 18 Vlaanderen brengt al enkele jaren rapporten uit waarin de dertien Vlaamse centrumsteden grondig worden doorgelicht. Voor het eerst werd er ook een uitvoerig rapport per gemeente opgesteld na een grootschalig onderzoek van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen. Onze gemeente scoort goed tot zeer goed. Wingene is een gemeente waar het goed is om te leven, werken én wonen.

92 procent van onze inwoners geeft aan graag te wonen in de gemeente, tevreden en fier te zijn over en op de gemeente en de algemene dienstverlening. Er is een héél grote tevredenheid over de sportvoorzieningen (93%) en over het aanbod van activiteiten voor ouderen (90%). Onze inwoners zijn verder bijzonder positief over de aanwezigheid van groen en natuur in buurt en gemeente, de sociale contacten en het veiligheidsgevoel. Er heerst een algemene tevredenheid over het aanbod aan voorzieningen voor lager- en kleuteronderwijs, kinderopvang en voor ouderen. Inwoners willen hier ook zeker blijven, 85 procent heeft namelijk geen intentie om te verhuizen in de komende vijf jaar. We hebben een goede tot zeer goed score over de ganse lijn en ruim boven het Vlaams gemiddelde. Toch zijn er ook nog enkele werkpunten: het aanbod aan openbaar vervoer kan beter, ook fietsveiligheid en het aanbod en de staat van de fietspaden is voor verbetering vatbaar. We hebben intussen al wat stappen gezet om te werken aan de fietsveiligheid in de schoolomgeving. Dit onder andere door het invoeren van een fietsstraat aan De Regenboog en De Vlieger, kindvriendelijke wandel- en fietsdoorsteken en de ontwikkeling van schoolroutekaarten. Daarbovenop legden we recent heel wat fietspaden aan ter hoogte van de Hille, Ruiseledesteenweg en staat het fietspad langs de Beernemsteenweg op de planning. Vorig jaar nog introduceerde de gemeente nieuwe snelheidsregimes en fietssuggestiestroken. Bijna de helft van de inwoners is van mening dat er meer shopping- en winkelvoorzieningen zouden moeten zijn in de gemeente. Eenzelfde vraag is er naar meer uitgaansgelegenheden, restaurants en eetcafés. Bekijk de gemeentemonitor zelf via https://www.gemeente-en-stadsmonitor. vlaanderen.be.

Topscores uit de gemeentemonitor Kinderen 96% 90% 88%

is tevreden over het aanbod aan kleuter- en lager onderwijs is tevreden over de onderwijsvoorzieningen is tevreden over het aanbod aan kinderopvang

Ouderen 90% 85%

is tevreden over het aanbod aan activiteiten voor ouderen is tevreden over aanbod aan ouderenvoorzieningen

Vrije tijd 93% 87%

is tevreden over de sportvoorzieningen is tevreden over het aanbod van groen

Gezondheid 91%

is tevreden over het aanbod aan gezondheidsvoorzieningen

Buurt 93% 92% 91%

is tevreden over de woning woont graag in de gemeente voelt zich nooit of zelden onveilig

Dienstverlening 86% 86% 85%

is tevreden over de loketvoorzieningen is tevreden over de algemene dienstverlening is voldoende geïnformeerd over de activiteiten


16

Stand van Werken in de gemeente Werken oprittencomplex E40 Beernem

Stand van zaken Beernemsteenweg

In de loop van 2018 zal AWV de N370 ter hoogte van het oprittencomplex E40 – Beernem onder handen nemen. Er komt een nieuwe toplaag asfalt vanaf het oprittencomplex tot aan de parking Bulskampveld ‘Aanwijs’. AWV rekent op enkele weken hinder.

Het centrum van Wildenburg krijgt een nieuw kleedje met onder andere een fietspad. De aansluiting van de Romerijstraat en De Gruyterdreef op de Beernemsteenweg wordt hierbij grondig aangepakt en ook de parking van de school Wildenburg wordt onder handen genomen. Buiten de centrumzone, in de zone 70, staat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in voor het minder scherp aanleggen van enkele bochten om de veiligheid te verhogen.

Verkeer richting Wingene zal via één richting de werken kunnen passeren, verkeer richting de oprit Beernem zal via de Heirweg omgeleid worden. De uitvoeringsdatum staat nog niet vast, maar we houden u op de hoogte via de ­facebookpagina van de gemeente en de gemeentelijke website.

Meer info ? Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze website www.wingene.be/werkeninuitvoering, waar je de updates en het laatste nieuws kan vinden.

In samenspraak met Aquafin wordt langs het volledig traject en de zijstraten Verlorengoedstraat en Blauwhuisstraat een nieuw gescheiden riolering voor afval- en regenwater aangelegd die de oude gemengde riolering vervangt. We zetten maximaal in op de natuurlijke afvloei van hemelwater in de bestaande beken en grachten.


zaken

17

Het gemeentebestuur besliste bovendien om nieuwe openbare LED-verlichting te voorzien en de laatste bovengrondse leidingen ondergronds te brengen. Hiervoor werd 375.000 euro voorzien. Samen met de mede-opdrachtgevers AWV, Aquafin NV en de Vlaamse Milieumaatschappij werd de aannemer Aswebo NV geselecteerd om deze werken tot een goed einde te brengen. De investering voor de wegenis- en rioleringswerken bedraagt 9.200.000 euro inclusief btw. Planning De werken worden uitgevoerd in zeven hoofdfases. De aannemer start in juli en augustus met de aanleg van een nieuwe parking voor de school Wildenburg en zal vervolgens voorbereidend werk voor de nutsmaatschappijen uitvoeren. Dit laatste gaat onder andere om het vrijmaken van de ingenomen (werk)zone aan het industrieterrein Wildenburg. In oktober start de aannemer met de rioleringsaanleg ten noorden van de Gravestraat. Vanaf dan zal de Beernemsteenweg afgesloten worden. Communicatie Samen met de medeopdrachtgevers worden alle inwoners van het tracĂŠ en de onmiddellijke omgeving uitgenodigd op een infomoment in september om de hinder en concrete planning van de werken toe te lichten. Nieuw is een digitale nieuwsbrief waarop ingetekend kan worden om op de hoogte te blijven van de belangrijkste momenten in dit omvangrijk dossier. Details volgen. Ook op onze website kan je de laatste stand van zaken volgen en een overzichtsplan van de verschillende fases raadplegen.

Sint-Jan centrum De aannemer RTS infra bvba werd voor de werken in Sint-Jan centrum door de gemeente en mede-opdrachtgever Aquafin NV aangesteld. De werken omvatten de grondige aanpak van de bovenbouw in het centrum met extra aandacht voor groen, trage wegen, de vernieuwing van nutsleidingen met aangepaste openbare verlichting en de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

De kosten voor deze heraanleg worden op 2.770.000 euro exclusief btw begroot, waarvan 960.000 euro ten laste van de gemeente. We kregen een subsidie vanuit het Platteland plus fonds voor een bedrag van 225.000 euro. De herinrichting startte op 9 april in de Balgerhoekstraat ter hoogte van de recent vernieuwde Ruiseledesteenweg. De werken langs de Balgerhoekstraat zijn in twee fases ingedeeld. De eerste fase loopt vanaf de Ruiseledesteenweg tot aan de Schuiferkapellestraat. De tweede fase vanaf de Schuiferskapellestraat tot aan de Keukelstraat. Voor het bouwverlof zal een eerste (onder)laag asfalt gegoten worden, waarna (na het bouwverlof) de nutsmaatschappijen naast de nieuwe rijweg hun leidingen vernieuwen. De rioleringswerken in de Keukelstraat worden begin 2019 opgestart. Om alle eigenaars en bewoners langs dit tracĂŠ te informeren, organiseren we dit najaar nog een bewonersvergadering.


NieuweLABUNDLSSCKAHAMPP

18

toeristische kaart

Wingene heeft heel wat toeristische troeven achter de hand. Er is een heel aantrekkelijk aanbod om te fietsen, wandelen, joggen, paardrijden, zwemmen, spelen en mountainbiken. Maar ook voor een gezellige picknick of even buiten met de kinderen is er voldoende ruimte. We bundelden alles in een nieuwe toeristische kaart.

4 speelformatie over fiets- en wandelroutes, terreinen, paardrijden… in de brochure. Op die manier hopen we al het moois van onze S lokale reP de gemeente te kunnen delen met C creanten, buitenkinderen, meerwaardezoe18 kers, ‘staycationers’ en bezoekers. Je krijgt binnenkort een exemplaar van de nieuwe kaart in de bus. De kaart is ook gratis te verkrijgen in de toeristische infopunten. Bezoek ook zeker onze website voor meer 8 gedetailleerde wandel-, fiets- en ruiterkaarten. Veel plezier!

Naast de weidsheid van de velden op het Vrijgeweid, heeft onze gemeente ook heel wat bos in het Landschapspark Bulskampveld. Het zorgt voor een divers recreatief aanbod, perfect voor jong en oud. Lokale parels, zoals het Callewaertsbosje, de Scheepsput of de Gulke Putten, zijn voor heel wat mensen onbekend terrein. Daarom bundelden we alle recreatieve mogelijkheden van Wingene en Zwevezele in één kaart. Naast een duidelijk plan, vind je heel wat in-

Permanente fietsroute herdenkt de Slag van de Ringbeek en het einde van 3 6 WO I in Oostkamp en Wingene

P

N

S P

1

SPORT & ReCReATIe

LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD

Fietsknooppunt

25

P Parking S Speelterrein

Picknickbank Recreatiebad de Alk

2

A

C Camperterrein 1 2 3 4 5

Sportpark Wingene Sportpark Zwevezele Finse piste Natuurloop Vagevuurbossen Kasteelpark

5

1 2

P S

S

S

2

Sint-Jozefkerk Sint-Janskerk De Zande Gemeenschapsinstelling e Diensten Militair domein Radio Maritiem

Boskapel 4 Scheepsput 5 Oud Gemeentehuis en badhuisje 6 Kasteelpark met koetshuis 7 Kaplote Historische hoeve

3

1

4

or

2

P

S

5 6

3

15

S 5 4

WEVEZELE

P

3

W

S

14

F T

S P

P S

S

S

2

S 4

3

S

5 6

3

15

S 5

P

3

2 5

S

S

WINGENE

3

8

5

4

12

ZWEVEZELE

6

LICHTERVELDE PITTEM

12

3

7

P S 1

7

25

G B

1

17 11

7

S

S

5

6

S 13 4

V

25

G B

10

B

5

12

S 10

TIELT

S

W

5

9

4 5

5

1

S S P 4

14

1

2

P S

4

P

AFRIT E403

3

3

7

S

8

P 4 S

2

S P

1

16 2

2

? mische

9

D

1

P

S

P

S

16

3

9

8

13

2 www.wingene.be 5

P

WINGENE

VRIJGEWEID

Natuur servaat 1 Gulke Putten Natuurre 2 Vagevuurbossen 3 Sint Pietersveld 4 Kasteelpark 5 Callewaertsbosje

1

P S

3

6

C

18

S

5

Kapel Kasteel

aat 8

4

OOSTKAMP

den Cultuur en Bezienswaardighe G i Gemeentehuis B i Bibliotheek F i CC de Feniks W i CC de Wissel r V i Feestzaal de Verrekijke T De Tuimelaar Sint-Amanduskerk 1 Sint-Joriskerk Wildenburg 2 Sint-Aldegondiskerk 3

2

S S S

4 C

2

11

3

7

Startpunten oute 29 Start Bulskampveldfietsr in het Tieltse 25 Start Kinderen koning Start MTB Bruegel-Molenroute A Start Wildenburgwandelroute lroute B Start Parochieveldwande oute C Start Vrijgeweedwandelr Gulke Putten D Start Wandelpaden

4

Rond deze tijd wordt de laatste hand gelegd aan de permanente fietsroute rond de Slag van de Ringbeek die de bevrijding inluidde van onze regio. In samenwerking met de gemeente Oostkamp werden twee fietslussen uitgewerkt die het verhaal brengen van die bevrijding. Langs de route worden op strategisch belangrijke plaatsen 29infoborden gezet. Een aparte folder Ó E40 zal online BEERNEMbeschikbaar zijn en te ver1 krijgen zijn bij de reservatiedienst. De 3 F route zal gefietst kunnen worden vanT 2 P af half juli. 4 1

17 11

S

7

S 13 4

V

12


Boekenruilkastjes 1

PSPARK PVELD

2

D

19

de bibliotheek in open lucht A

2

1

P

4

P S

S 4

3

1

3

Sinds 1 juni11 staan er twee boekenruilkastjes in Wingene. De kastjes, vol 1 boeken en altijd toegankelijk, zijn te vinden in S recreatiebad de Alk en in Zwevezele aan de Sint-Jozefskerk op de Hille. Iedereen kan een boek uit het kastje Wingene aan kiezen enSomruilen voor een boek uit de eigen boekenkast of het 2 boek gewoon later terug zetten.

S

10

B

5 9

1

S

10

P

5

6

Ben je op zoek naar een leuk boek? Dan kan je sinds 1 juni buiten de openingsuren van de bib een kijkje nemen in één van onze boekenruilkastjes. Een boekenruilkast is een minibibliotheek die op een paaltje staat of aan de muur hangt.

Het ontstaan van de boekenruilkast Het idee van een boekenruilkast is een vrij nieuw initiatief in Vlaanderen, maar bestaat al veel langer in de Verenigde Staten. Lutie Stearns startte ‘little free libraries’ in 1895 in Wisconsin. Hij wou mensen in afgelegen gebieden aan de hand van kleine boekenkastjes laten kennis maken met boeken en het plezier van lezen. Na een paar weken/ maanden nam hij het kastje terug mee en verving het door een ander. Dit concept kende in 2009 een vervolg, dankzij Todd Bol. Hij maakte een houten kistje, stak er boeken in en plaatste het langs de straat. Het werd direct een succes en is ondertussen uitgegroeid tot een cultureel fenomeen dat overal ter wereld aanslaat.

Boekenkastjes vind je in West-Vlaanderen al in heel wat steden en gemeenten, zoals Brugge, Kortrijk, Beernem, Oostkamp en Torhout.

Het concept Het concept is simpel: iedereen kan gratis een boek uit het kastje kiezen en omruilen voor een boek uit de eigen boekenkast of het boek gewoon later terug zetten. De kastjes worden voor de eerste keer gevuld met afgevoerde boeken uit eigen gemeentelijke bibliotheek.

TIELT

Door dit neem-en-geef principe zijn er regelmatig nieuwe boeken te vinden en krijgen boeken een tweede leven. Op die manier treedt de bibliotheek buiten haar muren, brengen we leesplezier dichter bij de mens, bevorderen we de gemeenschapszin en bereiken we jong en oud.

Al enthousiast? Je vindt een boekenruilkastje in Wingene op het pleintje tussen CC de Feniks en recreatiebad de Alk. In Zwevezele staat het kastje tussen de Sint-Jozefskerk en de bushalte. De kastjes staan in de buurt van een zitbank, zodat er ook ter plaatse gelezen kan worden, en zijn vrij toegankelijk. Voor meer leesvoer, kan je natuurlijk nog steeds terecht in één van onze bibliotheken (Gemeenteplein 1 en Tramstraat 8).


20

Terugblik Mantelzorgmarkt

Opening Scheepsput

Zorgvrijwilligersfeest

Skatewedstrijd

Ontvangst nieuwe inwoners


Dag van het Park

21

Buitenspeeldag


Sportparken Troeven om aangenaam te vertoeven

22

Zowel in Wingene als in Zwevezele hebben we een heel mooi sportpark. Je kan er sporten, wandelen, spelen, maar ook rustig genieten van een zomerse dag of ontspannen met een goed boek. Ze zijn elke dag vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

In de zomervakantie vind je ook onze speelpleinwerking Pret Kadet op de sportparken. Kinderen zijn welkom op alle weekdagen van 14 tot 17 uur van 2 juli t.e.m. 27 juli en van 1 augustus t.e.m. 28 augustus.

De sportparken hebben bovendien elk een visvijver. Bij mooi weer kan je met de voeten in het water afkoelen. Zwemmen is weliswaar niet toegelaten, maar van aan de kant houden de vele vissen, eenden en kikkers jou steeds gezelschap. Als inwoner van de gemeente kan je ook gratis een visverlof aanvragen bij de reservatiedienst. Dit geeft je de toelating om te vissen tussen 1 april en 30 november. Je vindt er goede wandelpaden met zitbanken en vuilnisbakken en zijn heel wat graspleinen die uitnodigen om te ravotten of te picknicken. De ideale locaties om even de hond uit te laten. Honden zijn, in tegenstelling tot andere dieren, welkom in de recreatieparken, maar dan wel aan

t

Er zijn heel wat recreatiemogelijkheden in de twee sportparken. Zo werd vorig jaar in beide parken een volwaardig speelplein aangelegd voor de allerkleinsten. In de nabijheid is ook een picknickbank terug te vinden die het aangenamer maakt voor de ouders.

de leiband. Baasjes hebben steeds hondenpoepzakjes op zak en deponeren deze in de talrijke vuilnisbakken. De parken hebben hun eigen specifieke kenmerken die het de moeite waard maken om ze allebei te bezoeken. Op het sportpark van Wingene is een Finse Piste met een lus van 300 meter en een lus van 500 meter die gecombineerd kunnen worden. Lopers en wandelaars kunnen op een zachte, gewrichtsvriendelijke ondergrond aan hun conditie werken. Tijdens de openingsuren van het clubhuis van de tennis en de cafetaria van de Alk kan iedereen genieten van een koel drankje op het terras.

bescherming en respect voor de omgeving en voor andere skaters, steppers, BMX-ers en andere rollers zijn van harte welkom.

Nabij het sportpark van Zwevezele is 6.400 vierkante meter speelnatuur aangeplant in samenwerking met natuurbeweging De Torenvalk. Hier kunnen kinderen naar hartenlust ravotten in de natuur, over stapstenen lopen en kampen bouwen. De jeugd met wieltjes kan zijn hart ophalen op het skatepark. Iedereen met

Kortom, de sportparken bieden tal van ontspanningsmogelijkheden en zijn een ontmoetingsplaats voor alle inwoners, jong en oud. Mocht je na het lezen van dit artikel al klaar staan om er meteen enkele dagen op uit te trekken, geven we nog even mee dat kamperen en overnachten niet wordt toegelaten in de sportparken.


23 Zo houden we het voor iedereen aangenaam:

t

• honden gaan steeds aan de leiband • hondenpoep wordt netjes ­opgeruimd en hondenpoepzakjes horen in de vuilnisbak • in de vijvers wordt niet ­gezwommen, vissen kan wel met een visverlof • kamperen is niet toegelaten

Het sportpark van Zwevezele is negen hectare groot en wanneer we de oppervlakte van het kasteelpark eraan toevoegen, heeft ook Zwevezele een recreatiezone van 12,5 hectare. In het sportpark van Zwevezele werden een 150 bomen aangeplant, aangevuld met meer dan 5000 planten. Deze planten vormen de verschillende plantsoenen doorheen het park die in totaal meer dan 17.000 vierkante meter omvatten.

Sportpark Zwevezele De Torenvalk

Sportpark Wingene

12,5

hectare

12,5

hectare

De ALK Het sportpark van Wingene telt 12,5 hectare, is beplant met meer dan 350 bomen en meer dan 50.000 bloembollen, waaronder narcissen, krokussen en sneeuwklokjes, zorgen voor de kleurrijke toets te midden van het groen.


24

JULI AUGUSTUS SEPTEMBER

Huwelijksjubilarissen 2018

DIAMANT

60 jaar gehuwd

jubilarissenhuwelijksdatum Remi Lambert / Alma Vancolen Lambertus Golsteyn / Antonia Vandewalle Willy Cortvriendt / Palmyre Vanderper AndrĂŠ Vande Kerckhove / Andrea Vandekerckhove

23/07/1958 09/08/1958 24/09/1958 26/09/1958

GOUD

50 jaar gehuwd

jubilarissenhuwelijksdatum Laurent Dedeyne / Monique Schotte NoĂŤl Algoedt / Yvette Deboodt Gabriel Dewindt / Eliane De Graeve Gilbert Vandeweghe / Anita Vandenbussche Joseph Algoedt / Hilda Neirynck Joseph Verhelle / Gerarda Delodder Guido Detombe / Bernardine Missant Marcel Gheerardyn / Anna Vannieuwenhuyze Rinaldus Mouton / Anny Deschepper Jules Desendre / Christiane Devriese Willy Brengman / Clara Peeters Silvain Clinckemaillie / Christiane Dewit Ignace Hoornaert / Erna Taelman Eric De Smul / Erna Kerkhove Luc Ver Eecke / Rosa De Muynck Lieven Dekimpe / Anne-Marie Lamotte

11/07/1968 12/07/1968 26/07/1968 26/07/1968 02/08/1968 02/08/1968 09/08/1968 16/08/1968 23/08/1968 23/08/1968 28/08/1968 06/09/1968 18/09/1968 24/09/1968 25/09/1968 27/09/1968


28 Uit in JULI

Wingene AUGUSTUS

Vrijdag 6 juli

Dinsdag 7 augustus

Vlaanderen Feest

Zumba Gold

vanaf 19.30 u. in het Kasteelpark

25

om 14 u. in CC de Wissel

Org.: cultuurdienst i.s.m. cultuurraad

Org.: lokaal dienstencentrum Geselle

Begin juli is het weer zover: sfeer, muziek en gezelligheid in het Kasteelpark. We starten de avond met een spannende show van Ghost Rockers. Daarna zorgt De Vierkante Meter voor de grootste ambiance op het kleinste podium ter wereld. Als je nog niet hees bent, kan je meezingen met Vlaanderen Zingt. Afsluiten doen we met onze handen in de lucht voor Regi. Natuurlijk zorgen we ook dit jaar weer voor heel wat kinderanimatie en gezellige eet- en drankstandjes.

Donderdag 9 augustus

om 13.30 u. in de sporthal van Wingene

Seniorennamiddag Org.: cultuurdienst

Zaterdag 18 augustus vanaf 14 u. aan de Tuimelaar

Memorial Diether Cornaer Org.: sportdienst

In de namiddag kan je vanaf dit jaar deelnemen aan de ‘Stappen met Dietherwandeling’ in het sportpark. Per rondje van twee kilometer dat je wandelt, verdien je een flesje bier. Vanaf 17.30 uur starten de loopwedstrijden.

Zondag 19 augustus

vanaf 6 u. in centrum Wingene

Rommelmarkt Org.: KVC Wingene

Vrijdag 31 augustus

vanaf 17 u. in het Sint-Pietersveld

Nacht van Sint-Pietersveld

Dinsdag 10 juli

om 14 u. in CC de Wissel

Infosessie: slaapproblemen

Org.: lokaal dienstencentrum Geselle

Zondag 29 juli

vanaf 13 u. in het parochiaal centrum

Rock Petrol Org.: rock petrol

Org.: Stad-Land-Schap ’t West-Vlaamse hart i.s.m. gemeente Ruiselede en Wingene, de Gezinsbond van Ruiselede, Wingene en Zwevezele, KVLV Doomkerke, Markant Wingene, Natuurpunt de Torenvalk, Oxfam Fair Trade Wingene, de bibliotheek en de compostmeesters van Wingene Kom tijdens de Nacht van Sint-Pietersveld je tentje opzetten op onze gelegenheidscamping en geniet van heel wat activiteiten. Naast de openlucht filmvoorstelling van de animatiefilm Ferdinand en een avondlijke natuurexcursie kan je langs bij heel wat infostanden en genieten van de uitgebreide randanimatie. De volgende ochtend kunnen de vroege vogels een begeleide ochtendwandeling maken en worden alle kampeerders verwend met een ontbijt. Prijs: € 10 / € 7,5 (-13 jaar) Info en tickets: www.westvlaamsehart. be/nachtvansintpietersveld


26

Uit in

SEPTEMBER

Zaterdag 1 en zondag 2 september in Wingene centrum

29 Wingene

Woensdag 5 september

vanaf 14 u. aan de Ruiseledesteenweg

Wingene Koers Org.: de Stoempers

vanaf 17 u. in Wingene centrum

Avondmarkt en Wingene Swingt

Org.: Gemeentelijk feestcomité Wingene

Bruegelfeesten Org.: Bruegel vzw

WOENSDAG 5 SEPTEMBER

WINGENE

SWINGT LINDSAY VANAF 19U

Bruegel vzw zal opnieuw zijn uiterste best doen om van Wingene een Bruegeldorp te maken. Na de eucharistieviering op de autoscooters en het gratis vat en oliebollen is het tijd voor de fakkelstoet. De hele avond zorgen dj’s en de covergroep Blue Dawn voor ambiance op het Bruegelterras op het Kerkplein. Op zondag is het, na de doortocht van de reclamestoet, tijd voor het hoogtepunt van het weekend: de Bruegelstoet. Meer dan 300 figuranten, muziekkorpsen, trompetters en ruiters, roofvogels, schapen, boerenpaarden, ganzen, wagens en karren passeren de revue. De band Frituur Paula sluiten het weekend af.

Maandag 3 september om 13.30 u. aan de Schakel

Petanquewedstrijd: vierde grote prijs wassalon Warnez

Org.: petanque club De Schakel

Dinsdag 4 september om 14 u. in CC de Wissel

Praatcafé dementie: omgevingszorg en hulpmiddelen Org.: lokaal dienstencentrum Geselle

VANAF 20U

05/09/2018

MENT PARTY BAND &

Start om 14u Ruiseledesteenweg

EVELINE CANNOOT

Aankomst rond 17u30 Ruiseledesteenweg 16 ronden van 9.8 km Interclub 1.12

Bezoek zeker ons Kwaremont koersdorp op het terrein van Detavernier Fuels langs de Ruiseledesteenweg

GRATIS TOEGANG

PANTONE BLACK

KERKPLEIN WINGENE

C 30 M 20 Y 20 K 100

PANTONE 166 C

C 0 M 76 Y 100 K 0

PANTONE 185 C

C 0 M 100 Y 100 K 0

Zaterdag 8 september

Dinsdag 18 september

Tweedehandsbeurs

om 19 u. in LDC Geselle

vanaf 13.30 u. in de Verrekijker Org.: Gezinsbond Wingene

vanaf 20 u. in de Brugsesteenweg 18

Eetfestijn

Infosessie: rouw en verdriet door Manu Keirse

Org.: landelijke gilde Zwevezele

Org.: lokaal dienstencentrum Geselle

Zondag 9 september

Vrijdag 28 september

Familiale landelijke fietstocht richting bosrijke omgeving

Traliemama’s met Sabine De Vos

vanaf 13 u. aan de Brugsesteenweg 18

Org.: landelijke gilde Zwevezele en KVLV Zwevezele

om 14 u. in CC de Wissel

Org.: Neos Wingene - Zwevezele

Dinsdag 11 september om 14 u. in CC de Wissel

Het West-Vlaamse dialect Org.: lokaal dienstencentrum Geselle i.s.m. Samana om 14.30 u. in Zwevezele centrum

Straatjeswandeling Org.: natuurpunt de Torenvalk

Jouw activiteit in de volgende kalender? Voeg ze toe via www.uitdatabank.be voor 1 september. Enkel activiteiten uit de online databank worden gepubliceerd.


Goed om te weten

27

i

Burgemeester Hendrik Verkest Kokerstraat 5 051 65 71 07 0496 16 85 80 burgemeester@wingene.be

BIBLIOTHEEK

WINGENE

GEMEENTEDIENSTEN

Schepen Walter Yde Beukendreef 2 051 65 54 90 0477 38 12 96 walter.yde@wingene.be

Oude Bruggestraat 13, 8750 Wingene Beernemstraat 23-25, 8750 Wingene 051 65 00 60 – info@wingene.be Openingsuren:

Maandag Dinsdag Woensdag

Schepen Hedwig Kerckhove Vannekenstraat 23 0477 38 12 97 hedwig.kerckhove@wingene.be

8.30 – 12 u. 8.30 – 12 u. 8.30 – 12 u. en 13 – 17 u. Donderdag 8.30 – 12 u. Vrijdag 8.30 – 12 u. Zaterdag 9 – 12 u. (enkel burgerzaken) Zondag gesloten

SOCIAAL HUIS Schepen Lieven Huys Pastorijstraat 120 051 61 35 48 0475 91 21 50 lieven.huys@wingene.be

Schepen Ann Mesure Kortrijksteenweg 41 0476 96 95 57

Marktplein 5, 8750 Zwevezele 051 61 07 20 – sociaalhuis@wingene.be Openingsuren:

Maandag Dinsdag Woensdag

9 – 12 u. 9 – 12 u. 8.30 – 12 u. (gemeentehuis) Donderdag 9 – 12 u. Vrijdag 9 – 12 u. Zaterdag gesloten Zondag gesloten

RECYCLAGEPARK

ann.mesure@wingene.be

Hille Zuid 13, 8750 Zwevezele 051 65 00 64 – milieu@wingene.be Openingsuren:

Schepen Brecht Warnez Kerkplein 3 0479 67 85 41 brecht.warnez@wingene.be

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

14.30 - 19 u. 14.30 - 19 u. 14.30 - 19 u. gesloten 14.30 - 19 u. 9 – 15 u. gesloten

Van 1/11 t.e.m. 28/02 is het recyclagepark tijdens de week open tot 18 uur.

OCMW-Voorzitter Tom Braet Zandbergstraat 12 0476 25 28 76 tom.braet@wingene.be

Gemeenteplein 1, 8750 Wingene 051 65 00 77 – bibliotheek@wingene.be Openingsuren: Maandag gesloten Dinsdag 16 – 20 u. Woensdag 9.30 – 11.30 u. en 15 – 18 u. Donderdag 16 – 18 u. Vrijdag 17 – 20 u. Zaterdag 9 – 12 u. Zondag 9 – 12 u.

ZWEVEZELE (UITLEENPOST)

Tramstraat 8, 8750 Zwevezele 051 61 33 62 – bibliotheek@wingene.be Openingsuren: Maandag gesloten Dinsdag gesloten Woensdag 16 – 18 u. Donderdag gesloten Vrijdag 18 – 20 u. Zaterdag gesloten Zondag 9.30 – 11.30 u.

RECREATIEBAD DE ALK Beernemstraat 23, 8750 Wingene 051 65 04 40 – de.alk@wingene.be Sluiting wegens onderhoud: 2/9 vanaf 12.30 u. - 7/9 Openingsuren: Schoolperiode Maandag 12 – 13.30 u. Dinsdag 16.30 – 21 u. Woensdag 7 – 8.30 u. en 13 – 21 u. Donderdag 16.30 – 21 u. Vrijdag 16.30 – 21 u. Zaterdag 9 – 17 u. Zondag 9 – 17 u. Vakanties Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

10 – 21 u. 10 – 21 u. 10 – 21 u. 10 – 21 u. 10 – 21 u. 9 – 17 u. 9 – 17 u.

Meer info: www.wingene.be Like ons: www.facebook.com/gemeentewingene


donderdag 9 augustus

om 13.30 u. - sporthal Wingene

 Showballet  Goochelaar Koenraad  Welkomsttaart en als slot een heerlijke koude schotel  Gratis toegang

InschrIjfstrook GemeentelIjke senIorennamIddaG

09/08/2018 - Sporthal Wingene

Ondergetekende (naam + voornaam): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . schrijft zich in voor de gemeentelijke seniorennamiddag op donderdag 9 augustus 2018 en bestelt een tweede kaart voor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (naam + voornaam) op hetzelfde adres.  Het maandelijks programmatieboekje ‘t Geselleke wordt mij nog niet toegestuurd en ik wens dit graag te ontvangen. Eén formulier voor maximum twee personen. Deponeer deze strook voor 1 augustus in de brievenbus aan de voorzijde van het gemeentehuis in Wingene of sociaal huis (oud gemeentehuis) in Zwevezele. U kan ze ook opsturen naar de dienst cultuur Beernemstraat 25, 8750 Wingene of mailen naar cultuur@wingene.be. We verzamelen uw gegevens in het kader van de seniorenmiddag en zullen deze enkel hiervoor gebruiken, tenzij u het Geselleke wenst. Meer informatie kan u vinden op www.wingene.be/privacy.

Profile for Gemeente Wingene

Info Wingene 57  

Info Wingene 57  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded