__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

juni 2020

magazine

Wandelen als compensatie voor vele uren thuiswerk Jeugdbewegingen bereiden de zomer voor Zomer lang winkelhier plezier


Mondmaskers, face shields, desinfecterende handgel en 1,5 m afstand. Het maakt deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de markt primeert de veiligheid.

In ‘t Pelts gezegd

De jung meugen op kaamp vanne zomer. D’aawers zulle content ziÊn. De kinderen mogen op kamp deze zomer. De ouders zullen tevreden zijn.

2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd bij de jeugdbeweging. Het was misschien wel mijn beste leerschool. Je leert met mensen werken. Je organiseert activiteiten. Je zoekt samen naar oplossingen. Je zet je in en past je aan. Het loopt zelden perfect, maar dat geeft niet. Je leert met vallen en opstaan. Het interview met onze huidige jeugdleiders in dit magazine raakt me. Hoe ze omgaan met de coronacrisis. Hoe ze het opnemen voor hun leden. Welke creativiteit ze aan de dag leggen om er toch weer iets goeds van te maken. Ik kan het niet beter verwoorden dan Lore van Scouts AKABE: “De afgelopen periode is onze creativiteit erg op de proef gesteld. Zo zie je maar dat we soms tot meer in staat zijn dan we denken. Veel mensen hebben ook leren genieten van de kleine dingen. Ik hoop van harte dat ze dit na de crisis ook kunnen.� Wijze woorden, we kunnen daar iets uit leren. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 5

Annie naait meer dan 2000 mondmaskers

10

Jeugdbewegingen kijken uit naar de zomer

14

Uitbreiding gemeentehuis Oude Markt

17

Tips om afvalvrij te wandelen

3


In het spoor van...

Zowel de binnengebrachte als ingeruilde fietsen worden nagekeken en in orde gebracht.

In het spoor van...

Vrijwilligers van de Fietsbieb zorgen voor goedkope tweedehands fietsen voor kinderen

B

ij de Fietsbieb kan je tweedehands kinderfietsen uitlenen die tiptop in orde zijn. Voor 20 euro mag je een jaar lang een fiets lenen. De Fietsbieb draait volledig op vrijwilligers. Rudi Vanherck: “Er zijn vrijwilligers die elke tweede zaterdag van de maand de Fietsbieb openhouden tussen 10 en 12 uur. Zij helpen je een geschikte fiets kiezen. Daarnaast zijn er fietstechniekers die de fietsen volledig in orde maken. Ikzelf volgde hiervoor een avondcursus van drie jaar. In de Fietsbieb kan ik veel praktijkervaring opdoen.�

We zorgen ervoor dat alle contacten met klanten veilig verlopen.

We hebben een ruime keuze fietsen voor kinderen tot 12 jaar.

De klant mag de fiets steeds inruilen als zijn kind er is uitgegroeid of als het een ander model wil.

Waarom een fiets hebben als je er ook een kan delen?

Meer info? Op zaterdag 13 juni kan je weer terecht in de Fietsbieb. Maak een afspraak op het nummer 0468 57 69 19 of via jean.fietsbiebpelt@gmail.com. Je vindt de Fietsbieb op een nieuwe locatie: Marktplein 9. 4


Achter de schermen

Achter de schermen

Mondmaskers naaien

Sinds het begin van de coronacrisis maakte de gepensioneerde Annie Coenen al meer dan 2000 mondmaskers. Net als veel andere inwoners, maakte Annie de afgelopen weken mondmaskers aan de lopende band. “Toen ik hoorde dat het virus in ons land was, ben ik direct achter mijn naaimachine gekropen,” zegt Annie, die in de confectie-industrie heeft gewerkt. “Eerst naaide ik er enkele voor de apotheker en de dokter in de buurt. Daarna werd de vraag steeds groter. Ik maakte er onlangs nog voor verschillende risicogroepen, De Lijn, het Mariaziekenhuis en enkele supermarkten. Soms zijn het wegwerpmaskertjes, die zijn snel klaar, maar ik maak er ook heel mooie die je kan uitwassen en vaak kan dragen. In Palethe kon ik allerlei stoffen gaan halen om te verwerken. Die stoffen werden eerst gewassen. Zelf neem ik ook maatregelen. Thuis ontsmet ik mijn handen goed en zit ik in een kamertje apart. Ik heb veel plezier in het naaien. De afgelopen weken maakte ik al 2097 maskers. De naaiactie in Palethe leverde zoveel mondmaskers op dat er voorlopig voldoende zijn voor de risicogroepen. Dat betekent dat we het goed hebben gedaan. Maar mocht er weer een tekort aan mondmaskers komen, zet ik me weer achter mijn machine.”

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Natuurgebied ‘t Plat Het wandelnetwerk in Pelt werd zopas een stuk groter. Het telt nu 207 km aan wandelroutes. De afgelopen weken heeft Katrin De Winter bijna alle routes afgewandeld. Natuurgebied ‘t Plat is haar favoriete plek. De combinatie van kunst en natuur vindt ze uniek.

6


Op ontdekking in Pelt

Ik noteer de nummers van de “knooppunten op voorhand op een

papiertje. Dat maakt me minder afhankelijk van mijn gsm.

K

atrin De Winter is docent verpleegkunde en vroedkunde aan de Thomas More hogeschool in Lier. Sinds de lockdown werkt ze van thuis uit. Ze zit soms urenlang gekluisterd aan haar laptop, wat haar een pijnlijke rug oplevert. Wandelen is haar remedie. Ze trekt er minstens vier keer per week op uit, meestal alleen. Wat spreekt je aan in wandelen? “Eén van mijn taken als docent is stages plannen voor mijn studenten verpleegkunde. De coronacrisis heeft heel die planning in de war gestuurd, waardoor ik lange dagen achter mijn computer zit. Dat doet mijn bestaande rugproblemen geen deugd. Wandelen is de ideale oplossing. Het helpt me ook om mijn hoofd leeg te maken. Mijn eerste wandelingen waren kort en op gevoel, tot ik mijn weg naar het knooppuntennetwerk vond.” Wat is je favoriete wandelroute? “De mooiste en meest gevarieerde wandeling is de route die je kan starten aan het knooppunt in de Palisstraat. Je wandelt via Holheide over de Napoleonweg en komt terug door ‘t Plat. Dat is precies 10 km.” Wat vind je zo mooi aan ‘t Plat? “De combinatie van kunst en de verscheidenheid in flora maakt dit plekje uniek voor mij. Het kunstwerk ‘dis-harmonie' van groep Tatau geeft de omgeving iets speciaals. Tijdens mijn wandelingen heb ik de natuur erg zien veranderen. Dat zorgt voor mooie verrassingen. Zo heb ik de eerste bloesems gezien, de knalgroene kleine eikenblaadjes en de pluizige paardenbloemen. Deze week zag ik de madeliefjes massaal verschijnen.”

Wijk je wel eens af van de uitgestippelde routes? “In het begin niet, want heel veel routes waren nieuw voor mij en ik moest de weg naar huis nog terugvinden (lacht). Maar gaandeweg weet je waar je kan uitbreiden, inkorten, verbinden of je favoriete plek inlassen. Het is al verschillende keren gebeurd dat ik thuis vertrek voor een wandeling van twee uur en dat ik onderweg bel om te zeggen dat ik er nog een uurtje of twee bijdoe.” Hoe beslis je dan welke route je gaat volgen? “Ik noteer de nummers van de knooppunten op voorhand op een papiertje. Dat maakt me minder afhankelijk van mijn gsm. Die gebruik ik alleen om foto’s te maken, mijn wandelingen te registreren op Strava of voor wat achtergrondmuziek. Ik ben muziekliefhebber en hou van rock. Ik zet de muziek erg zacht zodat ik de geluiden van de natuur kan horen, zelfs bij sterke rocknummers.” Hoeveel kilometer heb je op je teller? “In april heb ik 250 km gewandeld. Omdat ik hou van een fysieke uitdaging, wil ik nu elke maand evenveel halen en liever nog meer. Ik zit alvast goed op schema.”

Meer info? Je kan alle wandelroutes bekijken op www.wandelknooppunt.be. Er zijn geen vaste vertrekplaatsen. Je volgt de witte plaatjes met rode cijfers. Voor Katrins favoriete wandeling volg je de knooppunten 457 – 480 – 416 – 426 – 463 – 464 – 454 – 455 – 456 – 453 – 459 – 402 – 401.

7


What's in a name? / Cijfer van de maand

?

Cijfer van de maand

1155 telefoontjes naar Peltse 80-plussers What’s in a name?

Verkeerde Lieve Heer Vlakbij het Hageven, aan de Bergeiksendijk, staat een kruisbeeld dat gekend is als de Verkeerde Lieve Heer. Waar komt die benaming vandaan?

O

p dit beeld rust de Christusfiguur met zijn hoofd op de linkerschouder en niet, zoals gebruikelijk, op de rechterschouder. De plaatselijke bevolking noemde het beeld daarom al snel de Verkeerde Lieve Heer. Dit gietijzeren kruisbeeld stamt uit 1847. Het kwam er ten tijde van de werken gericht op de bevloeiing van de dorre heide met water uit het kanaal. Op de sokkel staat de inscriptie AMDG 1847. AMDG is de afkorting van Ad Majorem Dei Gloriam, wat ‘tot meerdere glorie van God’ betekent.

Voor de oudste inwoners van onze gemeente waren de afgelopen weken niet gemakkelijk. We belden hen op om te horen hoe het met hen gaat.

D

ienstencentra Pelle Melle en BinnenHOF zijn al lange tijd gesloten. Heel wat ouderen zitten alleen thuis en hebben weinig sociaal contact. Daarom belden we de oudste inwoners op om te horen hoe het met hen gaat en of ze hulp kunnen gebruiken. 24 medewerkers spraken zo met maar liefst 1155 Peltse 80-plussers. Veel senioren apprecieerden het telefoontje. De meesten stellen het goed. Soms konden ze hulp gebruiken of hadden ze een vraag over hun thuissituatie. Af en toe kwamen er ook pakkende verhalen naar boven, maar vaak was het gewoon een gezellige babbel. Sindsdien nemen we regelmatig contact op met verschillende ouderen om een vinger aan de pols te houden.

Meer info? Heb jij nog een vraag of kan je hulp gebruiken? Bel ons op het nummer 011 94 94 99 of mail naar pelthelpt@gemeentepelt.be. 8


In het kort...

In het kort...

Mondmaskers van de federale overheid

M

idden mei bezorgden we iedere Peltenaar ouder dan 12 jaar een herbruikbaar stoffen mondmasker, samen met de textielfilters van de federale overheid. Diezelfde federale overheid heeft aangekondigd om eveneens een mondmasker te voorzien. Bij het afsluiten van de redactie van dit magazine was het nog niet bekend wanneer en hoe deze geleverd worden. Zodra we meer informatie hebben, lees je dit op onze Facebookpagina en op www.gemeentepelt.be/mondmaskers.

Veilig in groep studeren

H

eb je thuis geen mogelijkheid om in alle rust te studeren? Dan kan je tijdens de blokperiode in CC Palethe terecht. Je dient op voorhand te reserveren en het is belangrijk dat je ter plaatse de hygiĂŤnische maatregelen volgt. Je vindt alle informatie op www.gemeentepelt.be/studieruimte.

Op reis? Denk aan je reisdocumenten.

D

oor de coronacrisis is het onduidelijk of je geplande zomervakantie kan doorgaan. Het blijft wel belangrijk om je reisdocumenten en de kids-ID van je kinderen tijdig aan te vragen voor het geval je naar het buitenland gaat. Meer informatie over het reisadvies per land en het aanvragen van documenten vind je op www.gemeentepelt.be/op-reis.

Zwembad aanleggen? Check of je een vergunning nodig hebt!

S

inds het begin van de coronacrisis willen veel mensen een zwembad in hun tuin aanleggen. Maar wist je dat je in principe een vergunning nodig hebt om een zwembad aan te leggen? Je neemt dus best eerst even contact op de omgevingsbalie zodat je weet wat wel en wat niet mogelijk is. Je belt hiervoor op het nummer 011 94 94 79. Mailen kan naar omgevingsbalie@gemeentepelt.be.

Huisvuilzakken naar het recyclagepark

T

ijdens de warme zomermaanden mag je je huisvuil naar het recyclagepark brengen. Je mag zwarte en bordeaux huisvuilzakken van Limburg.net brengen van 16 juni tot en met 12 september.

Contactonderzoek bij besmetting met coronavirus

O

m te vermijden dat het coronavirus zich opnieuw snel verspreidt, wordt er contactonderzoek gedaan. Elke besmette persoon moet aangeven met wie hij contact had. Het is immers mogelijk dat die personen ook besmet zijn. Ook jij kan opgebeld worden door een zogenaamde contact tracer. Het gebruikte nummer is steeds 02 214 19 19. Sms-berichten worden verzonden van het nummer 8811. Sla deze nummers op in je gsm. Dan weet je meteen of je een echte contact tracer aan de lijn hebt. Is dat zo? Werk dan goed mee en beantwoord de vragen waarheidsgetrouw. Zo kunnen we verdere besmetting inperken.

9


Focus

Focus

Jeugdbewegingen kijken uit naar de zomer Wekenlang lag de werking van de jeugdbewegingen stil. Geen zondagse activiteiten, geen leidingweekendjes, geen daguitstappen, geen kasacties. Maar zopas werd beslist dat de zomerkampen wel mogen doorgaan. De opluchting is groot.

10


Focus

meer zijn op zondagmiddag. Voor velen is het een uitlaatklep. – Jonas –

De leden vinden het heel “jammer dat er geen activiteiten

I

n Pelt zijn 1332 kinderen aangesloten bij 14 jeugdbewegingen. Onder normale omstandigheden zetten de 275 leiders zich wekelijks in om hun leden een fijne tijd te bezorgen. Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land hebben de jeugdbewegingen hun activiteiten moeten stopzeten. Dat was een grote teleurstelling, zowel voor de leden als voor de leiding. De beslissing dat de zomerkampen mogen doorgaan zorgt dan ook voor een zucht van opluchting. Hoe kwam het nieuws van de lockdown aan? Dries (Scouts Neerpelt): “Ik had wel een vermoeden, omdat mijn lessen al enkele dagen waren afgelast. We zouden die vrijdag op weekend vertrekken met de leiding. Dat afzeggen viel ons zwaar.” Lore (Scouts AKABE): “Wij zagen het al aankomen en hebben vlak voor de start van de lockdown verschillende mails opgesteld, die we bij eender welke beslissing konden versturen naar de ouders. We zouden van 20 tot 22 maart op weekend gaan met onze leden en aansluitend ons 25-jarig bestaan vieren. We keken daar enorm naar uit.” Jolien (Chiro Samowe): “Wij waren volop onze Lentefuif aan het opbouwen. Ik weet nog goed dat ik op dinsdag telefoon kreeg van de politie met de melding dat er een kans was dat de fuif zou worden afgelast. Ik kon dat toen niet geloven. Nog geen twee dagen later kregen we bericht dat de fuif niet mocht doorgaan. Daar zijn tranen gevloeid.” Hoe reageerden de leden? Jonas (Chiro Overpelt centrum): “De leden vinden het heel jammer dat er geen activiteiten meer zijn op zondagmiddag. Voor velen is het een uitlaatklep.”

Lore (Scouts AKABE): “Onze leden zijn kinderen met een beperking. Zij keken heel erg uit naar het ledenweekend. Sommigen reageerden dan ook erg verdrietig en boos. Bij de ouders was er veel begrip. We kregen ook enkele toffe berichtjes van leden. Iemand bootste het ledenweekend na bij zijn thuis en maakte er een filmpje van. Een ander lid heeft gedurende een heel weekend in een slaapzak geslapen en bezorgde ons een leuke foto.” Wat mis je zelf het meest? Jarne (KSA Roeland): “Ik ben al 13 jaar bezig met KSA. Normaal zitten mijn weekends propvol, maar nu weet ik niet wat te doen. Ik mis vooral het sociaal contact.” Jonas (Chiro Overpelt centrum): “Met al dat mooie weer zouden we normaal gezien heel veel waterspelletjes spelen. Ik mis het om activiteiten voor te bereiden, te spelen met de kinderen en hen met een lach op hun gezicht naar huis te laten vertrekken.” Jolien (Chiro Samowe): “Het ergste vind ik dat ik bijna geen sociaal contact meer heb, enkel online maar dat is niet hetzelfde. Alles waar je naar uitkijkt, wordt van je afgenomen. Er komen een hoop zorgen bij, terwijl de ontspanning wegvalt.” >>

11


Focus

Hoe hou je contact met de leden? Dries (Scouts Neerpelt): “Enkele takken hebben een online activiteit georganiseerd of leuke opdrachtjes uitgewerkt voor hun leden. Zo hebben de oudste leden een online escape room gespeeld.” Jarne (KSA Roeland): “Wij geven de leden ‘huiswerk’ mee. De opdrachten zijn er altijd op gericht om anderen te steunen of een goed gevoel te geven. Zo hebben we de leden al eens gevraagd een kort filmpje te maken waarin ze iemand bedanken die iets gedaan heeft voor een ander tijdens de coronacrisis. Ook hebben we een knutselwerk gemaakt voor de bewoners van woonzorgcentrum Immaculata. De leden stuurden knutselwerkjes door die we met de leiding verwerkten tot een groot geheel. Dat was een groot succes.” Zet jouw jeugdbeweging zich ook in voor anderen tijdens de crisis? Dries (Scouts Neerpelt): “Bij het begin van de crisis hebben wij meteen de ‘Buiten Dienst’ opgestart. Mensen konden ons contacteren om kleine taakjes te doen, zoals naar de winkel of apotheker gaan. Die actie werd heel goed ontvangen. De Facebook post over de ‘Buiten Dienst’ is onze meest gelikete en gedeelde post ooit!” Lore (Scouts AKABE): “Onder onze leiding hebben we veel leerkrachten, zowel van het gewoon als buitengewoon onderwijs, opvoeders en verpleegkundigen. Zij hebben zich de afgelopen weken extra hard ingezet op hun werk of stage.” Heeft het coronavirus ook een positieve kant volgens jou? Jonas (Chiro Overpelt centrum): “Ons gras heeft er nog nooit zo mooi bijgelegen! De gemeente heeft het enkele weken geleden opnieuw ingezaaid en de hele leidingsploeg komt het afwisselend sproeien.” Jolien (Chiro Samowe): “Ik besef nu beter hoeveel luxe we gewoon waren en hoeveel de Chiro en vriendschap voor mij betekenen.” Lore (Scouts AKABE): “De afgelopen periode is onze creativiteit erg op de proef gesteld. Zo zie je maar dat we soms tot meer in staat zijn dan we denken. Veel mensen hebben ook leren genieten van de kleine dingen. Ik hoop van harte dat ze dit na de crisis ook kunnen.”

12


Focus

Het is nog niet helemaal “duidelijk hoe we het concreet

gaan aanpakken, maar we zijn echt heel gelukkig dat we op kamp kunnen!

– Jolien –

Zopas werd beslist dat de zomerkampen mogen doorgaan. Hoe voel je je daarbij? Jonas (Chiro Overpelt centrum): “Ik ben opgelucht. Onze hoofdleider heeft zich meteen ingeschreven voor een online infosessie van Chiro nationaal om mee te zijn met alle regels.” Jolien (Chiro Samowe): “In eerste instantie was ik superblij, maar er zit een serieuze adder onder het gras. We kunnen enkel op kamp in bubbels van maximum 50 personen.” Lore (Scouts AKABE): “Ik zag het echt niet aankomen, maar ik vind het een heel positief teken! Toen we het nieuws vernamen zijn we natuurlijk eerst goed gaan analyseren wat de opgelegde regels voor ons betekenen en waar de knelpunten zitten.” Zijn jullie in staat het kampgebeuren aan te passen aan de opgelegde regels? Jarne (KSA Roeland): “Wij gaan ons best doen om de regels na te leven. We zullen nog een paar keer moeten vergaderen, maar de leidersgroep is creatief genoeg en vindt overal een oplossing voor.” Lore (Scouts AKABE): “Voor groepen als de onze wordt aangeraden om intensief contact te vermijden. Dat is echter onmogelijk bij leden die uitgebreide zorg nodig hebben. We gaan ons goed informeren en hopen dat het toch mogelijk is om veilig op kamp te gaan én de zorg voor onze leden te garanderen.” Jolien (Chiro Samowe): “Op basis van het draaiboek van de Ambrassade hebben we gekeken wat haalbaar is en wat niet. We zijn we tot het besluit gekomen dat een normaal kamp, waar de oudste leden tien dagen gaan en de jongste zeven dagen, onmogelijk is. Daarom zullen we het kamp in twee splitsen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe we het concreet gaan aanpakken, maar we zijn echt heel gelukkig dat we op kamp kunnen!”

Meer info? De jeugdbewegingen zijn nog volop bezig met de voorbereiding van de zomerkampen. Ze brengen hun leden zelf op de hoogte van hun aanpak. 13


Nieuws

Nieuws

Uitbreiding gemeentehuis Oude Markt Na de uitbreiding worden alle administratieve diensten van het gemeentebestuur samengebracht op de Oude Markt.

D

e plannen voor de uitbreiding van het gemeentehuis werden goedgekeurd door de gemeenteraad. Ze voorzien in de bouw van een blok tegen het bestaande gebouw aan de kant van de schoolgebouwen van TIO. Het hele gebouw is flexibel opgevat, zodat de inrichting en manier van werken kunnen aangepast worden aan wijzigende behoeften en inzichten op vlak van arbeidsorganisatie. In de overdekte kelder zal plaats zijn voor meer dan 80 fietsen en vijf dienstvoertuigen. Er komen 65 bureauplaatsen, vijf gespreksruimtes en acht vergaderlokalen bij. Er komt een multifunctionele refter die ook gebruikt kan worden door externe organisaties.

14

Als alles volgens plan verloopt starten de werken in september of oktober van dit jaar. Het einde van de werken is voorzien in het najaar van 2021. Het gemeentehuis in de Kerkstraat zal nadien verbouwd worden. Daar komt ĂŠĂŠn moderne bibliotheek en ruimtes voor ceremonies en de gemeenteraad.


Nieuws

Chirurgische mondmaskers geproduceerd in Pelt Eurofilters produceert mondmaskers voor eerstelijnszorgverleners.

B

ij het begin van de coronacrisis was er onvoldoende beschermingsmateriaal voor eerstelijnszorgverleners. Eurofilters, de Welzijnsregio en Open Atelier sloegen de handen in elkaar en werkten op korte termijn een oplossing uit. Samen staan ze in voor de productie en verdeling van FFP2-gecertificeerde mondmaskers voor kinesisten, tandartsen, verplegers, huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners. Ook verschillende zorginstellingen gebruiken ze nu. Eurofilters produceert de maskers in zijn bedrijf op het Nolimpark. Sociale werkplaats Open Atelier verpakt de pakketten en de Welzijnsregio coĂśrdineert de verdeling. Het resultaat is een unieke en volledig Peltse oplossing voor de bescherming van zorgpersoneel.

Zomer vol plezier voor de kinderen Na enkele zware maanden wil het gemeentebestuur de Peltse kinderen een onvergetelijke zomer bezorgen.

O

p het programma staan heel wat leuke activiteiten voor kleuters, kinderen en tieners, zoals de gemeentelijke speelpleinwerking, leuke kampen en toffe activiteiten voor ĂŠĂŠn dag.

Bij het afsluiten van de redactie van dit PLT magazine was het programma nog niet definitief. Enkele beslissingen van de federale overheid vragen verdere verduidelijking en heel wat activiteiten dienen nog in overeenstemming met de coronamaatregelen gebracht te worden. Zodra het programma klaar is, vind je meer info en een inschrijflink op www.gemeentepelt.be/zomervoorkinderen.

15


Ik vraag het aan / Hoe staat het met...

Speelpleinwerking De Speelvogels en De Bosuil zijn nog op zoek naar enthousiaste animatoren voor de zomermaanden.

S

peelpleinwerking kreeg groen licht voor de organisatie van activiteiten voor kinderen deze zomer. Zowel SPW De Speelvogels als SPW De Bosuil zullen er alles aan doen om er een leuke én veilige zomer van te maken. Om hen hierbij te helpen, zijn ze op zoek naar extra animatoren. Ben jij 16 jaar – of word jij het binnenkort – en heb je zin om tijdens de zomervakantie leuke activiteiten voor kinderen te organiseren en te begeleiden? Word dan animator bij speelpleinwerking! Je hebt geen attest van monitor nodig en ontvangt een vrijwilligersvergoeding. Je kan ook stage doen bij speelpleinwerking.

Ik vraag het aan

Wie wil animator worden bij speelpleinwerking?

Meer info? Voor meer informatie over SPW De Speelvogels kan je terecht bij Lize Pinxten van de gemeentenlijke jeugddienst via lize.pinxten@gemeentepelt.be of op het nummer 011 94 93 08. Voor SPW De Bosuil neem je contact op met Tony Van Lindt via tony.vanlindt@skynet.be.

Hoe staat het met…

De bouw van de Brede School in Lindel-Hoeven In het binnengebied tussen de Kapelstraat en de Parkstraat komt een multifunctioneel gebouwencomplex voor de school, kinderopvang en parochie.

16

E

r wordt volop gewerkt aan de ruwbouw van blok A (waar de buitenschoolse kinderopvang en vier klassen komen) en van blok B (waar de refter en vier klassen komen). De fundamenten van blok D (de uitbreiding van Den Drossaerd) werden verstevigd en de werken aan de kelder zijn bezig. Blok A en B zullen tegen het einde van de zomer wateren winddicht zijn. Begin 2021 moeten beide blokken klaar zijn. Blok D zal tegen het einde van het jaar water- en winddicht zijn. Tegen de zomer van volgend jaar moet blok D volledig klaar zijn. De buitenaanleg start in het voorjaar van 2021. Ondanks de coronacrisis zijn de aannemers blijven verder werken, hetzij met minder werkkrachten. Een aantal leveringen en werken van onderaannemers hebben vertraging opgelopen. Toch wordt getracht om de vooropgestelde planning te respecteren.


Maartje doet het zo

Maartje doet het zo

Afvalvrij wandelen Maartje Kleiberg en haar kinderen trekken graag de natuur in. Ze vinden tijdens hun wandelingen veel achtergelaten afval. Dat zou Maartje graag anders zien. Ze geeft vijf eenvoudige tips.

Elk kind maakt zijn eigen tas Voor we vertrekken, zorgt elk van onze drie kinderen voor zijn of haar eigen snack en drinken. Wat ze meenemen, moeten ze ook zelf dragen. Zo leren ze kiezen en nemen ze niet te veel mee op pad. Als we vroeg vertrekken, zorgen we ervoor dat de rugzakjes de avond voordien al klaarstaan.

Neem een zak mee voor zwerfvuil Wij doen mee aan de Mooimakers. We nemen het afval dat we onderweg vinden mee. Hiervoor krijgen we vuilzakken en een grijper van de gemeente. De kinderen zijn verbaasd hoeveel afval ze onderweg vinden. Ze zijn heel gemotiveerd om hun omgeving proper te maken en zelf geen afval te laten slingeren.

Gebruik een drinkfles Onze kinderen hebben elk hun eigen drinkfles die ze thuis vullen met hun favoriete drankje. Zo vermijden we heel wat afval. Bovendien kan je de flessen goed afsluiten, dus de rugzak blijft proper.

Alles in een doosje Wij snijden fruit voor we vertrekken, maar je kan evengoed stukken fruit meenemen. Ook koekjes en andere tussendoortjes gaan in een doosje. Overschot of verpakkingen gaan gewoon weer de rugzak in.

Gooi geen sigaretten weg We vinden ontzettend veel sigarettenpeuken in de natuur. Weinig mensen beseffen dat er plastic in zit, wat niet vergaat. Het is een kleine moeite om de gedoofde peuk in een vuilbak te gooien of in een klein doosje te doen dat je altijd bij je hebt in je jas of tas.

Meer info? Wil jij ook Mooimaker worden? Kijk op www.mooimakers.be. 17


Geflitst

Geflitst Zie die reflectie in het water!

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

Zelfs de duiven houden afstand.

gemeentepelt © mcminnamins

© l_broekx

Lize Broekx is blij dat ze weer op het water mag trainen.

© l_broekx

We wandelen wat af dezer dagen.

© explauradise

Safety first bij de Peltse handelaars. © bjornsnelders

De runderen zijn al wakker in het Hageven.

© ditispelts

18


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Heb je een akte of attest nodig? Vraag het op via www.gemeentepelt.be/attesten. Heb je dringend iets anders nodig? Bel ons op 011 94 94 94.

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes (Fotopelt.be) I Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Schepen Marc Geerts financiĂŤn | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder ComitĂŠ Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be

19


Winkelhier plezier Winkel jij ook zo graag hier in Pelt? Koop dan Winkelhier-bonnen en krijg 10% extra shoptegoed bij je favoriete lokale handelaars en horecazaken.

n

bo rde

a Wa

0 2 â‚Ź

Koop voor minstens 20 euro Winkelhierbonnen en krijg extra aankoopbudget. De gemeente Pelt geeft je 10% extra , afgerond naar het volgende vijfvoud. Als je bijvoorbeeld voor 70 euro bonnen koopt, krijg je bonnen ter waarde van 80 euro.

Je kan de bonnen tot en met 31 augustus 2020 spenderen. Een hele zomer lang lokaal shopplezier gegarandeerd!

De bonnen koop je bij de Vrijetijdsbalie (Jeugdlaan 2) of tijdens de zaterdagmarkt tussen 10 en 12 uur in het gemeentehuis van Neerpelt (ingang via de Kerkstraat). Kijk op www.gemeentepelt.be/winkelhier voor de deelnemende handelaars.

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine juni 2020  

Met de vrijwilligers van de Fietsbieb, natuurgebied 't Plat, de Peltse jeugdbewegingen, tips om afvalvrij te wandelen en Winkelhierplezier b...

PLT magazine juni 2020  

Met de vrijwilligers van de Fietsbieb, natuurgebied 't Plat, de Peltse jeugdbewegingen, tips om afvalvrij te wandelen en Winkelhierplezier b...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded