__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

magazine

Alles doen om onze bewoners gezond te houden

Een dag op de coronaafdeling van het ziekenhuis Lokale handelaars hebben jouw steun nodig

mei 2020


Elke avond, stipt om 20 uur, trakteren de bewoners van de Kraaibosstraat alle zorgverleners op een warm applaus.

In ‘t Pelts gezegd

’t Is grellig wie rejoal de Peltenère mekoar hellepe. Doa kriedet wèrrem van. Het is indrukwekkend hoe genereus de Peltenaren mekaar helpen. Daar krijg je het warm van.

2


Voorwoord

Beste Peltenaar, We zitten nu twee maanden ‘in ons kot’. Net zoals de knoppen aan de bomen, barst onze gemeente elk jaar open in mei. We komen samen met familie en vrienden op terrasjes en tijdens activiteiten, feesten en evenementen. Dit jaar is het anders. We weten waarom. We moeten de verspreiding van het coronavirus tegenhouden. Daar zijn we in Pelt voorlopig aardig in geslaagd. Ons ziekenhuis heeft de toestand onder controle en in onze woonzorgcentra en zorginstellingen is de epidemie nauwelijks binnengeslopen. Ik wil de mensen die daar werken bijzonder danken voor hun uitzonderlijke inzet. Maar we zijn er nog niet. Het virus kan nog altijd de kop opsteken en we zullen nog een tijd voorzichtig moeten blijven. We kunnen onze gezondheidszorg het best helpen door de voorgeschreven maatregelen goed op te volgen. Dit is in ieders belang. Een aantal mensen hebben de strijd tegen corona niet kunnen winnen. Hun familie heeft in beperkte kring en in moeilijke omstandigheden afscheid moeten nemen. We konden geen troostend woord, handdruk of schouderklop bieden. Maar we vergeten hen niet en leven erg mee met hun geliefden die achterblijven. Geleidelijk aan zullen de maatregelen versoepelen, onder strikte voorwaarden. Ook daar moeten we weer mee leren leven. Niet gemakkelijk, want het zal niet gauw zoals vroeger worden. Het zal anders zijn, maar daarom niet verkeerd. Opnieuw wat meer kopen bij de plaatselijke handelaar, wat meer aandacht hebben voor onze buren en voor elkaars gezondheid, nieuwe gewoontes aankweken en routines zoeken … Hou jullie goed. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 5

Achter de schermen bij wzc Sint-Jozef

6

Op ontdekking met Wendy Maas

12

Lokale handelaars rekenen op jou

17

Tips voor ouders

3


In het spoor van...

In het spoor van...

Corona-afdeling Mariaziekenhuis verzorgt patiënten besmet met coronavirus

N

iels Schroyen en zijn collega’s mag je gerust helden noemen, al vinden ze dat ze gewoon hun werk doen. “Ik werk normaal gezien als verpleger op cardiologie. Nu verzorg ik patiënten die besmet zijn met COVID-19. Ik sta er niet echt bij stil dat ik zelf besmet kan worden. We zijn sowieso heel voorzichtig. Patiënten verliezen is hard, vooral omdat ze geen familie aan hun zijde hebben. Het werk geeft veel stress, maar onder de collega’s houden we de sfeer erin met veel humor.”

6:00 In de kleedkamer doen we eerst blauwe arbeidskledij aan. De beschermende kledij trekken we aan voor we de afdeling binnengaan.

10:00 Er komt veel administratie bij kijken. We houden de medicatie nauwgezet bij, ook de bloedwaarden, hoe de patiënt zich voelt ...

12:00 Lunchpauze en even op adem komen. We moeten op de afdeling blijven tijdens de pauzes.

13:00 Het is emotioneel en fysiek zwaar werk. We proberen het te relativeren met humor.

15:00 Na elke shift douchen we om te voorkomen dat we het virus mee naar huis nemen.

4


Achter de schermen

Achter de schermen

Woonzorgcentrum Sint-Jozef De bewoners van het woonzorgcentrum leven nu al wekenlang afgeschermd van de buitenwereld. Ze missen hun familie, maar genieten ook van de extra aandacht. Heidi Berben is coördinator van afdeling ‘t Riet, waar 16 bejaarden met dementie samenleven. “Sommige bewoners vatten nog wat er zich buiten afspeelt. In het begin schrokken ze en waren ze bezorgd. We hebben hen uitgelegd waarom familie niet op bezoek mag komen. Voorlopig zijn er nog geen besmettingen en we doen er alles aan om dit zo te houden. Alle medewerkers dragen een mondmasker, meten hun temperatuur voor en na een shift en houden zich zoveel mogelijk aan de social distance. We hebben de bewoners ook aangeleerd in hun elleboog te niezen en hun handen goed te wassen. Via Skype, raamtelefoontjes en foto’s onderhouden we contact met familie. Sommige bewoners hebben dit nodig om gerust te zijn. Toch is er van paniek geen sprake. De bewoners genieten van de extra aandacht die ze nu krijgen en van de grote verbondenheid. Ze krijgen enorm veel post en tekeningen, die we elke dag samen bekijken. Ook geven heel wat familieleden lekkers mee. De medewerkers voelen zich gesteund door de buitenwereld. Het applaus raakt ons.”

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Wegwijzers aan het Heesakkerpark

Wendy Maas kent bijna elk wandelpaadje in haar buurt. Ze trekt er elke dag op uit met haar hond, nu zelfs twee keer per dag. De coronacrisis dwong haar om De Ballasthoeve te sluiten. De vrijgekomen tijd probeert ze zinvol in te vullen, maar ze wil toch liefst zo snel mogelijk weer aan de slag.

6


Op ontdekking in Pelt

Via sociale media laat ik mensen door mijn ogen meegenieten van de natuur in Pelt en Bosland.

D

e Ballasthoeve is al enkele weken dicht. Geen gasten in het fietscafé, niemand op de camping en geen feesten in de feestzaal. De financiële impact is aanzienlijk. Maar ondanks alles blijft eigenares Wendy Maas positief. Ze verft, poetst, snoeit en gaat twee keer per dag wandelen met haar hond Isa.

vaste klanten. Zij steunen me al via Café Solidair, waarbij ze vouchers aankopen die ze later kunnen inruilen voor pintjes. De vaste klanten verwacht ik terug te zien. Al ben ik wel ongerust over mijn oudere klanten. Met hen heb ik momenteel geen contact. Ik hoop maar dat ze gezond zijn en dat ik hen nog terugzie.”

Je lijkt het druk te hebben. “Normaal gezien zou ik nu van ‘s middags tot ‘s avonds laat aan het werk zijn in het café en op de camping. Omdat De Ballasthoeve gesloten is, zien mijn dagen er heel anders uit. Ik probeer de regelmaat er in te houden en zet elke dag mijn wekker voor een frisse ochtendwandeling. De kinderen forceer ik uit bed om mee te gaan wandelen. De rest van de dag hou ik me bezig met renoveren, poetsen en werken in de tuin. ‘s Avonds maak ik nog een wandeling met mijn hond Isa.”

Je bent heel actief op sociale media. “Via sociale media laat ik mensen door mijn ogen meegenieten van de natuur in Pelt en Bosland. Ik probeer mijn volgers een goed gevoel te geven, ondanks deze moeilijke tijden. Ik post veel foto’s van al het moois dat ik tegenkom op mijn wandelingen.”

Waren die renovatiewerken gepland? “We hebben vorig jaar al een deel gerenoveerd. Deze lente stond het tweede toiletgebouw op het programma. Gelukkig is mijn man een klusser. Zelf doe ik ook een aantal werkjes, zoals verven. Maar omdat we nu geen inkomsten hebben, moeten we de renovaties anders aanpakken. We gebruiken goedkopere materialen en hergebruiken onder meer de kranen en douchekoppen. Dat was niet de bedoeling, maar het kan niet anders. In de komende jaren zullen we het wellicht weer veranderen.” Heeft de coronacrisis een grote financiële impact? “De zaak is gesloten, dus ik heb geen inkomsten. Gelukkig dekt de hinderpremie de vaste kosten, maar er schiet niets over.” Heb je nog contact met je klanten? “Ik hou contact via sociale media en we hebben een WhatsApp-groepje met de

Wat is voor jou het mooiste plekje in Pelt? “Ik kom heel vaak en graag in het Heesakkerpark. Aan de wegwijzers heb je een magnifiek uitzicht over de velden. Vooral in het voorjaar en het najaar is het landschap wondermooi, met laaghangende mist, de ondergaande of opkomende zon, voorbijkomende trekvogels en loslopend wild. Ik zag er ooit elf reeën bij elkaar. Hier raak je nooit op uitgekeken.”

Meer info? Via Café Solidair of HorecaComeback kan jij jouw favoriet café steunen. Je koopt nu vouchers, die je bij de heropening na de coronacrisis kan gaan besteden. Kijk op www.cafesolidair.be of www.horecacomeback.be. 7


Ik vraag het aan / Hoe staat het met...

Esther Dewippe is maatschappelijk assistente bij het OCMW van Pelt. Ze helpt mensen die het financieel moeilijk hebben.

D

e coronacrisis heeft een invloed op het inkomen van heel wat mensen. Het kan dus zijn dat je jouw rekeningen nu moeilijk of niet meer kan betalen. Dan zijn wij er om jou te helpen.

We maken een overzicht van je kosten en inkomsten. We gaan na welke rechten je nog hebt en welke moeilijkheden je op korte en op lange termijn zal hebben. Daarna stellen we bijvoorbeeld een brief op om betalingsuitstel te vragen en gaan we na waar je kan besparen. Misschien ben je wel dubbel verzekerd of zijn er andere overbodige kosten. Eventueel kan het OCMW steun verlenen door bijvoorbeeld je apothekerskosten te betalen.

Ik vraag het aan

We bieden niet enkel financiële hulp. Je kan ook bij ons terecht als je documenten ontving die je niet goed begrijpt of als je nood hebt aan een gesprek. Je krijgt een vaste contactpersoon die aan beroepsgeheim gebonden is.

Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen. Wat nu?

Tijdens de coronacrisis proberen we je telefonisch verder te helpen. Indien nodig maken we een afspraak voor een gesprek.”

Meer info? Dringend hulp nodig? Maak een afspraak met het OCMW op het nummer 011 94 94 84.

Hoe staat het met…

De opwaardering belevingspad ‘Wandelen met wielen’ Het rolstoelvriendelijk wandelpad aan het Revalidatie en MScentrum krijgt nieuwe ontspanningselementen.

8

H

et 2 km lange wandelpad werd 15 jaar geleden aangelegd voor rolstoelgebruikers en wandelwagens. De spel- en verpozingselementen zijn aan een update toe. De afgelopen weken ontwierpen en maakten medewerkers van de gemeentelijke technische dienst een afdak waaronder wandelaars kunnen rusten of schuilen. Het bestaande afdakje werd afgebroken en vervangen door het nieuwe eikenhouten afdak. Verder komen er op de wandelroute onder meer reuzespelen, een outdoor fototentoonstelling, een Kubb-terrein en een pluktuin. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten worden de werken opgestart.


Nieuws

Mondmasker voor Peltenaren ouder dan 12 jaar

H

et dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en wordt sterk aanbevolen op openbare plaatsen waar je geen anderhalve meter afstand van andere personen kan houden. Het gemeentebestuur voorziet voor iedere inwoner ouder dan 12 jaar een gratis stoffen mondmasker. De federale overheid voorziet eveneens voor elke inwoner ouder dan 12 jaar twee textielfilters. Deze filters kan je inbrengen in een bestaand masker of gewoon als masker gebruiken. De textielfilters worden samen met de mondmaskers aan huis bedeeld vanaf 14 mei. Bij het afsluiten van de redactie van dit magazine (4 mei) was het nog niet duidelijk hoeveel maskers en filters wanneer beschikbaar zullen zijn. Voor de meest actuele info over de verdeling van deze materialen, kijk je best even op www.gemeentepelt.be/coronavirus.

Maak zelf je mondmasker

O

mdat je je stoffen mondmasker dagelijks moet wassen, is het handig om over meerdere exemplaren te beschikken. Met wat stof, enkele linten en een naaimachine heb je snel een mondmasker klaar. Je vindt een handleiding en instructievideo op www.maakjemondmasker.be.

PLT magazine zoekt redacteur

J

e hart maakte een sprongetje toen je deze titel las? OkĂŠ, dat is stap 1. Ben je ook iemand die vlot schrijft, creatief denkt en interesse heeft in de gemeente en haar inwoners? Dat is stap 2. Hou je ook van organiseren, netwerken en initiatieven nemen? Dan ben jij misschien de communicatiedeskundige die wij zoeken. Want naast artikels schrijven voor dit fantastisch magazine, mag je ook meewerken aan de sociale media, de website, het intranet en allerlei campagnes en projecten. Je zegt nog steeds “jaâ€?? Solliciteer dan uiterlijk 20 mei. Je vindt meer informatie over de vacatures bij de gemeente op www.gemeentepelt.be/vacatures.

9


De were ld

cześć

t l e P in

hallo

‫ابحرم‬

ola

merhaba

alo

здравей

ahoj


Pelt is een multiculturele samenleving van 103 nationaliteiten. De gemeente telt 33 262 inwoners. 27 439 Peltenaren zijn Belg, 5823 inwoners hebben een andere nationaliteit. De meerderheid van de inwijkelingen komt uit Nederland, Polen of Roemenië.

20 meest voorkomende nationaliteiten

België

27.439

Nederland

4390

Polen

177

Roemenië

125

Duitsland

71

Portugal

69

Marokko

65

Turkije

61

Afghanistan

51

Spanje

51

Irak

41

Bulgarije

39

Suriname

35

Italië

31

Slovakije

27

Syrië

27

Verenigd Koninkrijk

27

Hongarije

25

Kosovo

23

Verenigde Staten

22

Heb jij een vreemde nationaliteit en wil jij je Nederlands oefenen? Dan is vriendENtaal iets voor jou. Na de coronacrisis komen we weer elke maandag samen in CC Palethe (Jeugdlaan 2) en elke donderdag in het dienstengebouw (Sooi Willemsplein 1), telkens van 13 tot 15 uur. Meer info vind je op www.gemeentepelt.be/vriendentaal.

Andere nationaliteiten Albanië Algerije Angola Armenië Australië Benin Bosnië en Herzegovina Brazilië Burundi Canada China Colombia Congo Cuba Denemarken Djibouti Dominica Dominicaanse Republiek Egypte El Salvador Eritrea Estland Filipijnen Finland Frankrijk Gambia Georgië Ghana Griekenland Guatemala Guinee Ierland India Indonesië Iran Ivoorkust Jamaica Japan Jemen Kameroen Kazachstan Kenia

11 2 7 20 1 1 9 12 1 1 16 5 14 1 1 1 2 2 8 1 4 4 10 2 13 4 3 9 8 1 11 3 3 2 2 1 1 1 5 1 1 7

Kroatië Letland Liberia Litouwen Maleisië Mexico Moldavië Montenegro Nepal Nigeria Noord-Macedonië Oeganda Oekraïne Oezbekistan Pakistan Palestina Peru Rusland Rwanda Senegal Servië Servië en Montenegro Sierra Leone Singapore Slovenië Vietnam Soedan Somalië Swaziland Taiwan Tanzania Thailand Togo Tsjechië Tunesië Uruguay Wit-Rusland Zuid-Afrika Zweden Zwitserland Vluchteling of van onduidelijke afkomst

3 7 1 1 1 2 8 1 1 8 12 1 10 1 4 7 2 18 1 3 3 5 1 1 1 3 2 8 1 5 6 11 1 3 3 1 1 1 1 2 100

Cijfers van 6 april 2020


Focus

Focus

Lokale handelaars rekenen op jou De coronacrisis is een zware dobber voor de meeste lokale handelaars. Ze roepen Peltenaren op om dicht bij huis te winkelen van zodra het weer mag. "Steun ons zodat jullie in Pelt kunnen blijven winkelen." 12


Focus

H

alf maart besliste de regering dat alle niet-essentiële winkels en dienstverleners moesten sluiten. Van de ene dag op de andere vielen heel wat lokale handelaars zonder inkomsten. Toch bleven de Peltse zelfstandigen niet bij de pakken neerzitten. Ze bedachten creatieve oplossingen om hun klanten verder te helpen en omzet te blijven draaien. Zo ook de zes zelfstandigen die wij contacteerden. Wat was je eerste reactie toen je te horen kreeg dat je zaak moest sluiten? Evy (Ristorante L’anima): “Wij schrokken er heel erg van. Het was heel onwerkelijk. We hebben meteen een berichtje op onze Facebookpagina geplaatst om onze klanten te informeren. De volgende dag hebben we alle reservaties geannuleerd.” Sofie (Waahw!): “Ik was overdonderd. Met pijn in het hart heb ik mijn winkeltje gesloten. Plots stond ik daar helemaal alleen. Mijn klanten zijn mijn drijfveer en dat contact mis ik nu enorm.” Rony (B&B ‘t Pleintje): “Verschillende gasten hebben zelf contact opgenomen om hun boeking te annuleren. Andere hebben wij opgebeld. Ze waarderen dat we alles kosteloos annuleren. Mensen die via Booking.com gereserveerd hebben, moeten volgens hun regels toch betalen. Onze geste is dat ze voor dat bedrag een andere keer mogen komen.” Monique (ELLIOTT Hair & Make-up): “De eerste week was moeilijk, maar we hebben ons snel geïnformeerd en gereorganiseerd. Van zodra de tijdelijke werkloosheid voor het personeel, de hinderpremie en het overbruggingsrecht in orde waren viel de grootste stress van me af. Ik kon mijn blik weer op de toekomst richten.” Wat heb je met voorraadoverschotten gedaan? Evy (Ristorante L’anima): “Wij hebben van onze voorraad lasagna’s gemaakt voor het personeel van het Mariaziekenhuis. Zo konden we onze voorraad toch nuttig besteden.”

Hoe blijf je in contact met je klanten? Monique (ELLIOTT Hair & Make-up): “Via Facebook beantwoorden we vragen van klanten. Ze kunnen bij ons ook een Do It Yourself kleurkit bestellen om uitgroei bij te werken en lengtes op te frissen. De klanten reageren hier heel positief op en de resultaten mogen er best zijn.” Sofie (Waahw!): “Via sociale media ben ik een campagne gestart om mijn handgemaakte juwelen te promoten. Zo kan ik contact houden met mijn klanten en bereik ik nieuwe mensen. Ondertussen ben ik ook hard aan het werken aan mijn webshop.” Hoe schat je de financiële gevolgen in? Bart (Bar DeLuux): “Het is een financiële aderlating. De ondersteuning van de overheid dekt voorlopig de lopende kosten, maar ik vraag me af hoelang die steun kan blijven duren.” Sofie (Waahw!): “In januari heb ik zwaar geïnvesteerd om mijn nieuwe collectie juwelen te maken. Normaal gezien zou ik nu goed verkopen, maar ik blijf met een groot deel van mijn voorraad zitten. Gelukkig zijn de meeste van mijn accessoires tijdloos.” Wat doe je om toch inkomsten te genereren? Rony (B&B ‘t Pleintje): “Wij maken ontbijtmanden vol verse producten, die we aan huis leveren of afgehaald kunnen worden. Alles volgens de regels uiteraard. In de week van Pasen hebben we zo’n 120 manden gemaakt.” >> 13


Focus

Evy (Ristorante L’anima): “Op zaterdag leveren wij eten aan huis. Zo kan je er een gezellige avond thuis van maken zonder te moeten koken. Het is een schot in de roos en daar zijn we fier op.” Monique (ELLIOTT Hair & Make-up): “Mijn online winkel draait overuren. Daarvoor is het van belang dat de bevoorrading goed blijft lopen.”

Ook na de crisis hebben wij de steun van de Peltenaren nodig om financieel te overleven.

– Bart (Bar DeLuux) –

14

Dennis (Consentec): “Wij organiseren ‘toerke thuis’: de klant bekijkt ons aanbod op de website, overlegt met ons via een videogesprek en krijgt zijn favoriete fiets thuis geleverd voor een testrit. Koopt hij de fiets? Dan leveren we die volledig rijklaar af.” Bart (Bar DeLuux): “Ik lever proef-in-uw-kotpakketten, biermanden en geschenkbonnen aan huis. Per verkocht pakket stort ik 1 euro aan vzw Mariaziekenhuis. Hiermee wil ik mijn bescheiden steentje bijdragen aan het harde en noodzakelijke werk dat er door de zorgsector wordt verzet.” Wat moet er in de komende tijd gebeuren om de negatieve gevolgen van de coronacrisis weg te werken? Rony (B&B ‘t Pleintje): “Zowel onze gasten als wijzelf moeten de angst overwinnen. Wij zijn er al op voorzien om de social distance te garanderen. Onze nieuwe veranda is zo groot dat de gasten op veilige afstand van elkaar kunnen ontbijten.”

Sofie (Waahw!): “Ik kijk er naar uit om mijn gedachten weer wat te verzetten door positief met mijn klanten om te gaan en uiteraard veel te verkopen.” Monique (ELLIOTT Hair & Make-up): “Wij zijn aan het nadenken hoe een kappersbezoek post-corona zal verlopen. 1,5 meter afstand houden is onmogelijk. We wachten op duidelijke richtlijnen.” Heeft de coronacrisis ook iets positiefs teweeggebracht volgens jou? Dennis (Consentec): “Er is een grote solidariteit. We merken ook dat mensen de lokale ondernemers een warm hart toedragen, omdat ze begrijpen hoe moeilijk het is.” Sofie (Waahw!): “Ik vind het zo mooi om te zien dat de Peltenaren er zijn voor elkaar en steun zoeken bij elkaar. Of het nu gaat om witte lakens als steunbetuiging of mijn huurbazin die de huur bevriest om me een hart onder de riem te steken. Zo’n dingen zorgen ervoor dat we er samen door komen.” Hoe kunnen lokale handelaars dit te boven komen? Bart (Bar DeLuux): “Ik heb het gevoel dat veel Peltenaren de lokale handel steunen in deze moeilijke tijden. Dat doet deugd. Ook na de crisis hebben wij die steun nodig om financieel te overleven.”


In het kort...

In het kort...

Wegenwerken afgerond

E

ind april werden enkele wegenwerken, die werden stilgelegd bij het uitbreken van de coronacrisis, opnieuw opgestart. De Hofweg en Houtmolenstraat zijn inmiddels weer open voor al het verkeer.

Recyclageparken schakelen over op zomeruur

De werken aan de Ringlaan en Lindelsebaan gaan de laatste fase in. Het gedeelte van de Leopoldlaan vanaf de rotonde aan de N790 tot aan de Dommel, zal midden mei volledig afgewerkt zijn.

S

inds 5 mei zijn de recyclageparken op de Heuvelerweg en in de Lieven Bauwenslaan op weekdagen een uurtje langer open. Je kan er op dinsdag, woensdag en vrijdag terecht tot 17 uur, op donderdag tot 18 uur. Op zaterdag sluiten de parken om 16 uur. Let op: voorlopig kan je, omwille van de coronamaatregelen, maar één keer om de 14 dagen naar het recyclagepark. De meest recente info vind je steeds op www.limburg.net/corona.

+12

maanden

Inzameling papier en karton tijdens corona

I

n Overpelt centrum, Lindelhoeven, Fabriek en Holheide voert een gespecialiseerde firma de ophaling van papier en karton uit. De eerstvolgende ophaling vindt plaats op maandag 18 mei. In Neerpelt centrum, Boseind, Damsheide, Grote Heide, Herent en Sint-Huibrechts-Lille zorgen verenigingen iedere maand voor de ophaling aan huis. Volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad mogen verenigingen voorlopig niet samenkomen en kunnen zij dus ook geen ophaling aan huis uitvoeren. De eerstvolgende ophalingen zouden normaal gezien plaatsvinden op dinsdag 26 mei (Neerpelt centrum) en zaterdag 30 mei (Boseind, Damsheide, Grote Heide, Herent, Sint-HuibrechtsLille). Bij het afsluiten van de redactie van dit magazine gold dit verbod nog steeds. De afvalkalender op www.limburg.net en in de Pelt-app bevat steeds de meest recente info. Je kijkt er de dag voor de geplande ophaling best even of de ophaling in je buurt plaatsvindt.

Geldigheid Peltse verrassingsbonnen verlengd

H

eb jij nog één of meerdere Peltse verrassingsbonnen maar kan je ze door de coronamaatregelen niet gebruiken voor de vervaldatum verstrijkt? Geen probleem, de geldigheid van bonnen met een vervaldatum vanaf 13 maart wordt verlengd met 12 maanden.

15


Van eigen kweek

Van eigen kweek

De ZadenBib Heel wat zadensoorten van de ZadenBib komen uit de tuin van Valentin Bex. Je vindt hem dan ook het hele jaar door tussen zijn groenten en planten. “Van zodra de bibliotheken opengaan kan iedereen er weer zaadjes voor zijn moes- of siertuin gaan halen. Je vindt er zaden van groenten, fruit, kruiden, bloemen en planten. Je moet daar niet voor betalen. Het enige wat we vragen is dat je probeert zelf zaden te oogsten en deze aan de bib schenkt. Jaarlijks maken wij 16.000 zakjes zaden voor de 11 locaties van de ZadenBib in Noord-Limburg. Twee scholen en een groep van de MS-kliniek helpen ons daarbij. Ik ben begonnen met ecologisch tuinieren uit interesse, maar ook omdat ik graag buiten ben. Wist je dat je in de winkels een heel eenzijdig, zelfs arm aanbod vindt dat bepaald wordt door een handvol grote zadenkwekers? Dat vind ik erg. Wij eten het hele jaar door groenten uit onze eigen tuin. Die hebben veel meer smaak en zijn veel gezonder.” Meer info? Op www.zadenbibnoordlimburg.be lees je meer over de werking van de ZadenBib. Wil je ook tijdens de coronacrisis zaaien? Klik dan op ‘Binnengebrachte zaden’ en kies de zaden die je wenst. De ZadenBib bezorgt ze op een veilige manier.

16


Tine doet het zo

Tine doet het zo

Tips voor ouders Ouders staan onder druk, nu nog meer dan anders. Tine, een jonge mama van drie kindjes en pedagogisch medewerker bij de Opvoedingswinkel, geeft vijf praktische tips hoe we die druk de baas blijven. Wees even mild voor jezelf als voor anderen Niemand is perfect, dat weten we allemaal. En toch voel je je soms tekortschieten. Heb je een moeilijk moment? Beeld je even in dat een goede vriend hetzelfde zou meemaken. Hoe zou jij reageren?

Praat op niveau van je kind Stelt je kind veel vragen of merk je dat het onrustig is? Minimaliseer de ongerustheid niet, maar relativeer wel. Geef daarbij duidelijke en eerlijke informatie, bijvoorbeeld aan de hand van een prentenverhaal of een jeugdjournaal als Karrewiet.

Geef je kind een dosis energie Op het internet vind je heel wat moodboosters en energizers. Gebruik ze om je kind energie te geven tijdens het studeren en om zijn concentratie te verhogen. Een voorbeeld is ‘ritme klap’. Klap een ritme op tafel en varieer in snelheid en combinatie. Je kind probeert je na te doen.

Durf hulp vragen Iedereen heeft wel eens steun of hulp nodig. Aarzel niet om je familie, vrienden of buren in te schakelen. Kom je er niet uit en neemt angst de bovenhand? Of geraak je stilaan je energie kwijt? Heb je nood aan een luisterend oor? Of heb je concrete tips nodig? Contacteer ons. Wij denken met je mee en reiken je handvaten aan.

Zorg voor structuur Kinderen terug naar school, thuiswerken, andere shiften … Je moet weer structuur zoeken. Een duidelijke dagindeling met pictogrammen of kleurblokken kan van pas komen. Zo geef je je kinderen de nodige structuur. Maar af en toe afwijken is ook oké!

Meer info? Je contacteert de Opvoedingswinkel op het nummer 011 39 32 72 of via info@opvoedingswinkelnoordlimburg.be.

Week van de opvoeding 16 TOT 23 MEI Je vindt de activiteiten in Pelt op www.gemeentepelt.be/weekvandeopvoeding. 17


Geflitst

Geflitst De toerist uithangen in eigen dorp.

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

Even wanen we ons op de savanne.

gemeentepelt © neerpelt.in

© sofiecornelissen

Gelukkig is er de mooie natuur om van te genieten.

© boslandeling

Een hart onder de riem voor de leerlingen die stage doen in de zorg.

© voxpelt

De kinderen weten het. © sofievnhrk

Positieve vibes met de gewassen handjes in de lucht.

© luid_verlangen_pleegmamablog

18


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Heb je een akte of attest nodig? Vraag het op via www.gemeentepelt.be/attesten. Heb je dringend iets anders nodig? Bel ons op 011 94 94 94.

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes (Fotopelt.be), Sofie Scheelen (Sofie S. Fotografie) I Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Schepen Marc Geerts financiĂŤn | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder ComitĂŠ Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be

19


Doorzetters We blijven al wekenlang in ons kot. Dat is pittig, maar we houden vol. Dankzij het doorzettingsvermogen van ons allemaal worden de maatregelen stilaan iets versoepeld. Al zullen we nog lange tijd erg voorzichtig moeten blijven. We zullen samen moeten volhouden. Wij kunnen dat. Wij zijn doorzetters! Meer info? Volg de ontwikkelingen op www.info-coronavirus.be.

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine mei 2020  

In PLT magazine van maart was corona maar een klein artikel. Nu beheerst het virus onze berichtgeving: Niels brengt verslag uit van zijn wer...

PLT magazine mei 2020  

In PLT magazine van maart was corona maar een klein artikel. Nu beheerst het virus onze berichtgeving: Niels brengt verslag uit van zijn wer...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded