__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

maart 2020

magazine

Bankier en vrijwilliger bij de brandweer

Op ontdekking met Joke Emmers Steun voor je buurtvereniging


In de bonte carnavalstoet van Sint Oda kwamen heel wat actuele thema’s aan bod: de Brexit (én Megxit), de Peltse prijzenslag, het coronavirus en 10 jaar De Vloeter.

In ‘t Pelts gezegd

Tigge de veurtiêd moedde ón owwen hoof beginne te dinke. Als de lente eraan komt, moet je je moestuin voorbereiden.

2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Beter een goede buur dan een verre vriend. Niet dat we iets tegen verre vrienden hebben, integendeel. Maar je kiest je buren niet en je woont er een heel stuk van je leven naast. Dan kan je beter goede buren hebben. En goede buren maak je, net als vrienden. In Fabriek komen de kinderen van de buurt twee keer per maand samen op woensdagnamiddag. Ze ravotten, leren samenwerken en zorgen voor elkaar. Het creëert verbondenheid in de wijk. Dat initiatief ondersteunen we vanuit de gemeente met veel plezier. De gemeente ondersteunt ook buurten die samenkomen op de dag van de buren of bij een buurtfeest. Zo leer je jouw buren op een eenvoudige en aangename manier kennen. En dan kan je elkaar gemakkelijker aanspreken op andere momenten. In dit PLT magazine maken we bovendien kennis met enkele bijzondere buren: de vrijwillige brandweer. Zij hebben een intensieve opleiding gevolgd en staan dag en nacht klaar om te helpen in geval van nood. Hun inzet is groot en daarvoor verdienen ze ons respect. Dat respect krijgen trouwens alle hulpverleners en mensen die zich inzetten voor hun “buren”. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer

€ 200

5

Rapper Rian Snoekx

6

Joke Emmers in Klankenbos

12

Steun voor jouw buurt

14

Vrijwilligers bij de brandweer 3


In het spoor van...

14:15 “Lang zullen ze leven!” Oumaima en Steffanie worden getrakteerd op een enthousiast verjaardagslied.

In het spoor van...

FABuleus bezorgt kinderen een fijne namiddag “De kinderen van Fabriek kunnen twee keer per maand op woensdagnamiddag deelnemen aan uiteenlopende activiteiten,” zegt Steffanie Leen van Arktos. “Ze kunnen hier hun energie kwijt, maar evenzeer maken ze vrienden en leren ze zorgen voor elkaar en samenwerken. We richten ons op kinderen van 6 tot 12 jaar. Oudere kinderen helpen mij en de vaste vrijwilligers, Oumaima en Kenneth, bij de begeleiding van de activiteiten. Het is altijd supergezellig en het creëert verbondenheid in de wijk.”

14:30 Het spel is begonnen. Tibo vindt het eerste voorwerp om het vierkoppig monster te verslaan.

15:00 Plezier gegarandeerd met een spelletje ‘zakdoek tussen’.

15:15 Even uitblazen in de speeltuin.

15:30 Niets beter om zo’n fijne namiddag af te sluiten dan een kop warme chocomelk en een wafel.

Kom jij ook? De activiteiten van FABuleus vinden elke tweede en vierde woensdag van de maand plaats tussen 14 en 16 uur in het voormalig schooltje Olleke Bolleke. Deelname is gratis. 4


Made in Pelt

Made in Pelt

Rapper Rian Snoeks Winnaar van Sound Track (het vroegere Limbomania) en finalist van de Nieuwe Lichting. Bijna 50.000 streams van zijn eerste EP in enkele weken tijd. Het loopt lekker voor de 16-jarige rapper uit het Herent.

Rian schrijft over wat hij meemaakt in zijn leven. Zijn teksten hebben een boodschap en zitten vol emotie. Opvallend is zijn accent. Je hoort in zijn muziek meteen dat hij van Pelt komt. “Ik ben van kleins af bezig met muziek, dans en toneel. Na lang zoeken heb ik eindelijk gevonden waar ik echt goed in ben. Bij het schrijven en maken van muziek kan ik mijn talenten combineren. Dankzij mijn drumleraar kon ik een eerste keer optreden. Toen heb ik Robbe Ghysen leren kennen, de man achter de Paper Planes liveband. Ik ben met hen beginnen optreden en Robbe heeft mijn eerste nummers geproducet.

Dankzij mijn deelname aan de Nieuwe Lichting heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Mijn droom is om ooit te mogen optreden op een groot festival. Werchter, Dour, Couleur Café … Ze staan allemaal op mijn verlanglijstje.”

Meer info? www.facebook.com/riansnoeks.official www.instagram.com/rian_snoeks

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Klankenbos Joke Emmers moet niet lang nadenken over haar favoriete plekje in Pelt. “Met ouder worden ben ik echt van de natuur gaan houden,” vertelt ze. “Klankenbos is een zalige plek om te creëren.”

6


Op ontdekking in Pelt

Ik volg de insteek van de Dalai Lama dat geluk maakbaar is.

H

oewel Joke Emmers al jarenlang in Antwerpen woont, komt de actrice nog regelmatig naar Pelt, vooral om familie te bezoeken. Op 20 maart komt ze nog eens om professionele redenen. Ze treedt dan op in CC Palethe met het collectief Woodman. Hun voorstelling ‘Lubricant for life’ gaat over geluk. Wat maakt jou gelukkig? “Dat kunnen heel kleine dingen zijn, zoals het ontkurken van een cavafles. Dan weet ik meteen dat het gezellig wordt. Maar de basis voor mijn geluk zijn toch wel mijn vrienden en familie. Het klinkt als een cliché, maar het is wel zo.” Ben je bewust bezig met geluk? “Niet heel concreet. Achteraf denk ik wel vaak: wat heb ik al geluk gehad. Ik volg de insteek van de Dalai Lama dat geluk maakbaar is. Dat je kleine stapjes kan zetten om geluk te bereiken.” Heb je een bepaald doel voor ogen? “Vroeger was mijn doel actrice worden. Daar ben ik al in geslaagd. Ik hoop nu dat grote tegenslagen uitblijven en dat ik tot mijn dood kan blijven spelen.” Waar droom je nog van? “Ik zou graag in het buitenland spelen. En mijn droom is een eigen tv-reeks te maken, maar daarvoor zijn er andere talenten nodig, die ik niet per se heb.” (lacht) Past Pelt nog in jouw toekomstbeeld? “Ik kom hier graag en zal mijn Limburgse roots nooit verloochenen. Soms verblijf ik een hele week bij mijn ouders om te rusten. Klankenbos, het Hageven en het kanaal zijn ideale plaatsen om ideeën op te doen. Klankenbos is zowat mijn favoriete plekje om te creëren. Een locatie als Dommelhof vind je trouwens nergens. Ik hou ervan om

mensen mee te brengen naar hier. Ze zijn altijd lovend. Het is een prachtige plek om toneel te maken en tussen de repetities door kan je in het bos ontspannen. Dat is al eens goed van pas gekomen: Daan Van Bendegem en ik zaten vast met ons stuk. We zijn toen het bos in gelopen en beginnen roepen en schelden. Dat luchtte enorm op waardoor we verder konden.” Hoe zag jouw leven in Pelt eruit? “Heel druk. Ik was elke avond bezig met hobby’s. Ik ging met mijn vrienden ook regelmatig Kidibull drinken aan het kanaal. Dat zijn leuke herinneringen.” Je treedt binnenkort nog eens op in CC Palethe. Kijk je daar naar uit? “Het is heel erg fijn om voor eigen publiek te spelen. Die vinden de voorstelling sowieso leuk. Ik heb wel meer stress als er familie in de zaal zit. Ik wil het dan heel goed doen.” Je bent nu een bekende Vlaming. Hoe vind je dat? “Ik ben niet veranderd, maar ik word wel geacht me meer volwassen te gedragen en over alles een mening te hebben. Maar die heb ik niet. Ik vind het best heftig om bekend te zijn en het blijft raar wanneer mensen je aanklampen. Ik ben daar niet voor gemaakt. Het was nooit mijn ambitie om beroemd te worden, maar het helpt wel om de zalen te vullen.” (lacht)

Woodman VRIJDAG 20 MAART CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur 10 euro (VVK/abo/-26) ­– 13 euro (kassa) www.palethe.be 7


Ik vraag het aan / Cijfer van de maand

Jens Van Werde zoekt uit of ze herbruikbare bekers gaan gebruiken op de 30+ party van Handbalclub Overpelt.

S

inds begin dit jaar mag je tijdens evenementen in principe geen drank meer serveren in wegwerpbekers, blikjes en plastic flesjes. Het mag uitzonderlijk wel indien de organisator een systeem voorziet om minstens 90% van het afval gescheiden in te zamelen en apart af te voeren. Een alternatief zijn de herbruikbare bekers. Die kan je als vereniging lenen bij Limburg.net. Het gebruik van de bekers is gratis, maar je moet wel betalen om de bekers te reinigen. Er worden bijkomende kosten aangerekend voor ontbrekende bekers en de reiniging van extra vuile bekers.

Ik vraag het aan

Hoe zit het met het gebruik van bekertjes op evenementen?

Meer info? Op www.gemeentepelt.be/herbruikbare-bekers vind je de handleiding en het bestelformulier.

Pelt is 71 klimaatbomen rijker. De bomen werden niet geplant in een bos, maar in straten, in wijken en op parkings.

D

e bomen werden geplant op 11 locaties in wooncentra en werkomgevingen. Je vindt ze onder andere in de wijk Bolakkers, in de Zavelstraat, in de Krekelweg en op de parking van KMO-zone Heikesveld. De inheemse bomen zijn aangepast aan de klimaatwijzigingen en helpen om de CO2-uitstoot op te vangen.

Cijfer van de maand

71 nieuwe klimaatbomen 8

De bomen zijn van onschatbare waarde in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze zorgen ook voor een betere levenskwaliteit. Daarom stapte gemeente Pelt in het project ‘Ruimte voor bomen’ van Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen. Het is de bedoeling om elk jaar nieuwe klimaatbomen te planten.


Achter de schermen

Achter de schermen

Kringloopwinkel ReTroFee In de opslagruimte van de kringloopwinkel staan de dozen hoog opgestapeld. Ze zitten vol spullen die een nieuw leven krijgen. “Af en toe zit er een pareltje tussen”, zegt eerste winkeldame Noëlla Dubois. “We hebben zes van deze handgeschilderde borden. Die gaan we per opbod verkopen tijdens onze Retrodag op 14 maart.” Naast retro, heeft de Peltse kringloopwinkel ook de gangbare tweedehandsspullen. “Kledij, huisraad en decoratie verkopen altijd goed. Momenteel is er weer veel vraag naar boeken en lp’s. De artikelen blijven vijf weken in de winkel. Daarna gaan ze naar KringStock, die aan kiloprijzen verkoopt.” De kringloopwinkel neemt enkel herbruikbare spullen aan. “We sorteren alles in karren, die naar atelier ‘t Bokt in Peer worden gebracht. Zij sorteren de spullen verder uit en leveren naar de verschillende winkels op basis van hun bestellingen. Elektro dat nog bruikbaar is, wordt hersteld. Ik doe dit werk al 10 jaar met veel plezier. Elke dag is anders,” besluit Noëlla.

Retrodag ZATERDAG 14 MAART Stationsstraat 76 van 9.30 tot 17.30 uur www.debiehal.be

9


Nieuws

Nieuws

Bokrijk restaureert Schaapskooi uit Pelt Bokrijk restaureert 120 monumenten, waaronder een schaapskooi uit Pelt. Die stond tot begin jaren 60 in het Herent.

I

n 2017 startte Bokrijk met de grootschalige restauratiecampagne '120 tegen 2021' in het Openluchtmuseum. Tegen 2021 zal het 120 monumenten restaureren. Bokrijk krijgt daarvoor de steun van de Vlaamse Overheid.

Bokrijk nodigt jou als Peltenaar uit om het gerestaureerde monument te komen bekijken. Dat kan gratis tijdens de Peltdag op zondag 17 mei of tot en met 2 november 2020. Je vindt hierover meer informatie in het meinummer van PLT magazine.

EĂŠn van de monumenten in restauratie is een schaapskooi uit Pelt. Die stond origineel in het Herent en werd in 1962 voor 4000 frank verkocht aan Bokrijk. De schaapskooi is een eenvoudig, langgerekt gebouw met een strooien dak en een poort. Onderzoek toont aan dat het eigenlijk een vergroot 'schob' was.

De geschiedenis van het patrimonium wordt trouwens niet alleen verteld aan de hand van materialen, maar ook herinneringen vormen mee het verhaal van erfgoed. Daarom roept Bokrijk op om jouw herinneringen te delen. Heb jij een mooi verhaal gelinkt aan de gerestaureerde Schaapskooi? Stuur het dan naar infobokrijk@limburg.be.

10


Nieuws

Kinderen roepen op om trager te rijden In de paasvakantie kunnen kinderen hun eigen ‘Graag Traag’ verkeersbord schilderen.

Z

odra de zon wat meer begint te schijnen, trekken kinderen de straat op om te spelen, fietsen en wandelen. Met kleurrijke verkeersborden roepen ze op om trager te rijden en aandacht te hebben voor de kwetsbare weggebruikers. Ook jouw kinderen kunnen in de paasvakantie hun eigen verkeersbord schilderen. Ze kunnen daarvoor terecht op woensdag 8 april en op woensdag 15 april op de gemeentewerf (Lieven Bauwenslaan 10). Deelnemen kan telkens van 10 tot 12 uur of van 13 tot 15 uur. De activiteit staat open voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deelname is gratis. Inschrijven kan via www.i-school.be/pelt/login.

Maak je keuze

101 of 112? Je wordt altijd geholpen

1

Ziekenwagen of brandweer

2

Politie

Vanaf nu kan je zowel 101 als 112 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken.

112 101

W

anneer je naar 101 of 112 belt, krijg je hetzelfde keuzemenu te horen. Voor ziekenwagen of brandweer druk je op 1, voor politie op 2. Heb je je keuze gemaakt, dan kom je meteen terecht bij de noodcentrale die je nodig hebt. Dit keuzemenu werd ingevoerd om mensen die een noodnummer bellen, sneller in contact te laten komen met de juiste noodcentrale. Indien je vroeger naar 112 belde om hulp te vragen van de politie, moest je worden doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Hierdoor kon je kostbare tijd verliezen. Ongeacht of je naar 101 of 112 belt om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken, zal je worden geholpen. Tip: je kan ook de app ‘112 BE’ op je smartphone installeren. Met deze app kan je in geval van nood eenvoudig kiezen of je met politie, brandweer of ambulance in contact wil komen.

11


Steun voor jouw buurt Pelt wil een warme gemeente zijn, waar buren elkaar kennen en regelmatig samenkomen voor een drink, barbecue, speelnamiddag of andere activiteit. Daarom ondersteunt de gemeente jouw buurtvereniging op verschillende manieren.

Dag van de buren op vrijdag 29 mei Haal bij een lokale handelaar gratis drank en hapjes ter waarde van 90 euro. Je vindt de deelnemende handelaars vanaf 15 maart op www.gemeentepelt.be/dagvandeburen.

BUURTWINKEL â‚Ź 90

Doe je aanvraag via www.gemeentepelt.be/buurten.


Spelen en feesten op straat Laat de openbare weg afsluiten voor je buurtfeest of tover je straat een week om tot speelstraat. Vraag uiterlijk 15 mei je speelstraat aan voor de zomervakantie.

SPEELSTRAAT

â‚Ź 200

Buurtcheque Bestel gratis materiaal en animatie voor jouw buurtfeest. Voorbeelden zijn tenten, tafels, servies en een springkasteel. De gemeente komt tussen voor een bedrag van 200 euro.


Focus

Van links naar rechts: Kristof, Selina en Robert

Focus

Word vrijwilliger bij de brandweer Hulpverleningszone Noord-Limburg is op zoek naar 27 vrijwillige brandweermannen. Bij brandweerpost Pelt zijn er zeven plaatsen. Vrijwilligers Kristof, Selina en Robert vertellen over hun passie voor de brandweer. 14


Focus

Ik combineer de brandweer met een job als bankier. – Selina –

L

aten we eerst de puntjes op de i zetten. Hoewel we spreken over “brandweermannen”, zijn vrouwen even welkom bij de brandweer. Vrijwillig brandweerman Selina Bloem (26) is daarvan het beste bewijs. Samen met collega-vrijwilligers Robert Rose (51) en Kristof Boelaers (33) vertelt Selina over haar toewijding aan de brandweer. Werken bij de brandweer is niet wat je doorgaans met vrijwilligerswerk associeert. Robert: “Het is eerder een tweede job. Als vrijwilliger engageer je je om 25% van de tijd beschikbaar te zijn voor de brandweer. Dat komt neer op zo’n zes uur per dag, maar je bepaalt zelf wanneer je je beschikbaar stelt. Zo zit ieder van ons in een andere levensfase en hebben we elk onze vaste job. Dat maakt dat wij op heel verschillende momenten beschikbaar zijn.” Moet je op voorhand je planning doorgeven? Kristof: “Nee, dat hoeft niet. Via een app op onze telefoon geven we aan of we beschikbaar zijn en dus opgeroepen kunnen worden. Tijdens dit gesprek ben ik bijvoorbeeld niet beschikbaar, maar straks pas ik dat weer aan. We moeten er enkel op letten dat er minstens zes vrijwillige brandweermannen beschikbaar zijn.” Robert: “Je kijkt altijd of er voldoende back-up is. Eigenlijk is dat nooit een probleem. We zorgen samen voor een oplossing.” Hoe combineer je dit werk met je vaste job? Selina: “Overdag werk ik als bankier. Daarom ben ik door de week enkel ‘s avonds beschikbaar voor de brandweer. Daarnaast sport ik nog drie keer per week en volg ik een opleiding tot hondentrimmer. Ik ben een bezige bij en kan wel wat minder slaap verdragen.” Kristof: “Ik heb de afspraak gemaakt met Profel, mijn werkgever, dat ik mij tijdens mijn werk beschikbaar mag stellen voor de brandweer, indien de planning dit toelaat.

Ik word ongeveer één keer per week opgeroepen tijdens mijn werk. De uren die ik afwezig ben, zijn onbetaald. Ik moet ze niet inhalen op een ander moment. Ik waardeer dat Profel dit toelaat.” Robert: “Voor mij ligt dat anders. Ik werk als HR-adviseur in Nederland en ben niet beschikbaar voor de brandweer wanneer ik bij klanten ben. Soms werk ik van thuis uit. Dan kan ik wel opgeroepen worden.” Heb je nog voldoende tijd voor je gezin? Kristof: “Ik ben al 11 jaar vrijwillig brandweerman. Vroeger sportte ik nog veel, maar daar heb ik nu weinig tijd voor. Mijn vrije tijd spendeer ik het liefst met mijn zoontje.” Waarom wilde je bij de brandweer gaan? Kristof: “Ik hou wel van spanning. Vroeger was ik zo’n ramptoerist die ging kijken als er iets was gebeurd. Het geeft me veel voldoening dat ik nu mensen kan helpen, in plaats van toe te kijken.” Selina: “Na mijn afstuderen ging ik op zoek naar wat ik wilde doen met mijn leven. Ik heb altijd een stoer kantje gehad en hou wel van uitdagingen. Drie jaar geleden ben ik dan samen met Robert aan de opleiding begonnen.” Robert: “Ik kwam in een levensfase waarin ik meer vrije tijd kreeg. Mijn kinderen zijn wat ouder en hebben me niet meer zo vaak nodig. Ik wilde die vrijgekomen tijd graag zinvol invullen en iets doen voor mensen in mijn directe omgeving. Bovendien ben ik sportief en hou ik van actie.” Wat moet je doen om vrijwillig brandweerman te worden? Selina: “Je moet eerst het federaal geschiktheidsattest halen. Daarvoor moet je drie proeven afleggen aan een brandweerschool. Er is een competentietest, een handvaardigheidsproef en fysieke proeven. Zodra je het attest behaald hebt, mag je solliciteren bij de brandweer voor de openstaande vacatures. Er zijn nu zeven vacatures voor de post in Pelt.” >>

15


Focus

Kristof: “Als je aangenomen wordt, start je opleiding aan het PLOT in Genk. Die duurt twee jaar. Je krijgt theorie over de materialen, wagens, signalisatie en zo meer. Daarnaast zijn er ook tal van praktische oefeningen. Je legt voortdurend proeven af waarbij wordt getest of je de kennis en vaardigheden beheerst.” Robert: “Het is een pittige opleiding, maar je merkt meteen dat alles nuttig en belangrijk is. Bovendien ontstaat er meteen een groepsgevoel, omdat je veel moet samenwerken. Dat is heel leuk.”

Ik vind het een “voorrecht dat ik dit – Kristof –

werk mag doen.

Mag je gedurende je opleiding al mee op interventie? Selina: “Als stagiair mag je al snel mee op interventie. Je draagt dan een zwart pak, wat duidelijk maakt aan de bevelvoerders dat je nog aan het leren bent. Je krijgt dan veel kansen om mee te doen, maar je wordt extra in de gaten gehouden. Zodra je een geel pak krijgt, ben je volwaardig lid van het korps. Iedereen wil dat natuurlijk zo snel mogelijk behalen.” Hoe voelde je je tijdens die eerste interventie? Robert: “Je wordt heel goed voorbereid. De opleiding tot vrijwillig brandweerman is dezelfde als die van beroepsbrandweermannen, omdat we hetzelfde moeten kunnen en weten. Het verschil is dat wij niet voltijds voor de brandweer werken.”

Kristof: “Voor mij was de eerste interventie heel spannend, maar het went snel. De eerste weken sliep ik niet goed, omdat ik bang was dat ik mijn pieper niet zou horen. Nu ben ik zo goed georganiseerd dat ik ‘s nachts meteen kan vertrekken. De auto staat zelfs met zijn snuit naar voren geparkeerd om geen tijd te verliezen. Wie met de eerste brandweerwagen kan uitrukken, heeft de meeste actie. En dat willen we allemaal.” (lacht) Voor welke interventie mogen ze jou altijd oproepen? Robert: “Voor mij zit het in de kleine dingen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om troost of hulp bieden aan oudere mensen. We maken vaak heel ingrijpende gebeurtenissen van dichtbij mee.” Kristof: “Mijn ideale scenario is een grote, uitslaande brand zonder slachtoffers. Dat kom je steeds minder tegen, maar is erg spectaculair.” Selina: “Ik ben een dierenvriend. Ik vind het fijn om dieren in nood te helpen.” Hoe is de sfeer in de groep? Selina: “In het begin was ik wel een beetje bang. Ik ben het enige meisje en vroeg me af of ik aanvaard zou worden door de groep, maar het eerste contact was meteen heel aangenaam.” Robert: “Het is een heel hechte groep, maar we laten elkaar ook vrij. Niemand dwingt je om constant beschikbaar te zijn.” Kristof: “We hebben een hele fijne band met de vrijwilligers, beroepsbrandweermannen en ambulanciers. Sinds 1,5 jaar ben ik zelf ook ambulancier. Ik vind het een voorrecht dat ik dit werk mag doen.”

Meer info? Heb jij interesse om vrijwillig brandweerman te worden? Meer info vind je op www.brandweernoordlimburg.be.

16


In het kort...

In het kort...

Akte van levenloos kind

S

inds 31 maart 2019 is de nieuwe regelgeving over de akte van een levenloos kind van kracht. Deze wet bepaalt dat wanneer je kind levenloos geboren wordt na een zwangerschapsduur van 140 tot 179 dagen, je kan kiezen om hiervan een akte te laten opmaken met daarin de voornamen van het kind. Wordt het kind levenloos geboren na een zwangerschapsduur van minstens 180 dagen, is de opmaak van een akte verplicht en kan je ervoor kiezen om ook de familienaam te laten opnemen.

Krijg persoonlijk leesadvies via ‘Mijn leestipper’

B

en je regelmatig op zoek naar een goed boek? ‘Mijn leestipper’ van bibliotheek Pelt geeft je elke maand persoonlijke leestips. ‘Mijn leestipper’ selecteert fictieboeken voor jou op basis van de boeken die je in het verleden las en de leesvoorkeuren die je hebt aangeduid. Zo krijg je een aanbod dat steeds verrast en prikkelt. Je vindt jouw persoonlijke leestips op mijnleestipper.bibliotheek.be. Log in met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Indien je ouder bent geworden van een levenloos kind vóór 31 maart 2019, kan je op basis van een overgangsmaatregel hetzij voor het eerst een akte laten opmaken, hetzij de reeds bestaande akte laten aanvullen met de familienaam en/of voornaam. Let wel: je dient dit uiterlijk op 31 maart 2020 te doen. Wil je een akte laten opmaken of aanpassen of heb je meer informatie nodig? Maak dan een afspraak via www.gemeentepelt.be/aangiftelevenloosgeborenkind.

Tijd voor de Teutenmarkt Word animator bij Speelpleinwerking

H

eb je zin om in de zomervakantie leuke activiteiten voor kinderen te organiseren en te begeleiden? Volg dan een cursus animator van de Vlaamse dienst speelpleinwerk. De cursus vindt plaats van 13 tot 18 april in Dommelhof. Je leert er nieuwe mensen kennen, maakt plezier en doet massa’s speelbagage op. Wist je trouwens dat de gemeente Pelt het inschrijvingsgeld voor deze cursus terugbetaalt? Twijfel niet langer en schrijf je in via www.speelplein.net.

O

p zondag 26 april vindt de eerste Teutenmarkt van het jaar plaats. De Teutenmarkt is een sfeervol gebeuren op het dorpsplein in Sint-Huibrechts-Lille, iedere vierde zondag van de maand van april tot en met oktober. Je kan er lokale en seizoensgebonden producten kopen. Een overzicht van de data en thema’s vind je op www.uitinpelt.be. Wil je graag zelf je ambachtelijke producten verkopen op de Teutenmarkt? Neem dan contact op via teutenmarkt@hotmail.com of telefonisch via 011 94 93 63.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

E

r is de afgelopen weken enorm veel geschreven en gesproken over het nieuwe coronavirus (COVID-19). Maar wat is nu correct en moeten wij ons zorgen maken? De federale overheidsdienst Volksgezondheid bracht alle relevante informatie samen op de website www.info-coronavirus.be. Je vindt er het laatste nieuws en experten en virologen geven een antwoord op veelgestelde vragen.

17


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Stijn Loos Stijn en C-breaker zijn zich aan het voorbereiden op de Overpeltse eventing tweedaagse, die al aan zijn 45ste editie toe is. “Er staan drie disciplines op het programma. We beginnen met dressuur, daarna trekken we het bos in voor cross country en we sluiten af met jumping. De paarden en ruiters moeten dus van alle markten thuis zijn. Zaterdag staan de wedstrijden voor de jeugd op het programma. Zij rijden op pony’s. Zondag is het aan de paarden. Zowel beginners als ervaren ruiters nemen deel. Olympische amazone Karin Donckers zal ook meerijden. Ik verwacht weer een mooie en spannende wedstrijd.”

Eventing Overpelt 28 EN 29 MAART Rozenstraat vanaf 8.30 uur 3 euro

18


UiT-tips

WOENSDAG 11 MAART

Je komt meer te weten over dikke darmkanker, mogelijke preventie, het vroeg opsporen van de ziekte en het bevolkingsonderzoek. Na de presentatie kan je vragen stellen. dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 14 uur gratis 011 94 94 99

Rashif El Kaoui: Een Jihad van liefde WOENSDAG 11 MAART

Dit is een theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw verloor bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Het is een voorstelling die zal beroeren. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (Kassa) – € 10 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Leesclub: Ish Aït Hamou over ‘Het moois dat we delen’ DONDERDAG 12 MAART

Ish is een voormalig danser, choreograaf, tv-figuur en auteur. Zijn boek 'Het moois dat we delen’ gaat over de brokstukken na een drama. Het balanceert tussen hoop en frustratie. Tijdens de leesclub kan je in gesprek gaan met de schrijver en je vragen stellen. Bib Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 7 (Kassa) – € 5 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Jeugdboekenmaand DONDERDAG 12 EN 19 MAART

Tijdens de Jeugdboekenmaand organiseert bibliotheek Pelt leuke en creatieve workshops voor kinderen: ‘pop art prints’ (12/3, bib Neerpelt) en ‘gekke vissen maken’ (19/3, bib Palethe). 16.30 uur gratis (inschrijven via www.i-school.be/pelt/login) www.uitinpelt.be

Imago Tijl: A blue shelter VRIJDAG 13 MAART TOT ZONDAG 15 MAART

Nieuwe voorstelling van de dansers van Imago Tijl. Iemand flaneert door de nieuwbouw van zijn bestaan, opent de ogen, sluit zijn gedachten. Langzaam sijpelt moed door de kieren van de hoop en wemelt zich rond iemand die in het niets verdwijnt, zoals ... iemand die uit het niets kwam, ten lange leste zijn schuilplaats gevonden heeft en eeuwig verder leeft in A Blue Shelter. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.15 uur (13 en 14 maart) 15 uur (15 maart) € 12 www.imagotijl.be

Creatief in eigen tijd ZONDAG 15 MAART

Samana Lindel-Hoeven organiseert een opendeurdag rond creativiteit in je vrije tijd met creatieve hobby's zoals vogelkastjes maken voor en door kinderen, keramiek, manden vlechten, textiel verwerken ...

agenda

Infonamiddag darmkanker

Den Drossaerd, Parkstraat 13 uur gratis mjschrooten@hotmail.com of 011 64 46 76

Rommelmarkt en garageverkoop KWB Holheide ZONDAG 15 MAART zaal Holheide, Heikapper 25 9 – 16 uur €1 info en inschrijvingen: 011 64 45 30 (François Thijs)

Toverpelt ZONDAG 15 MAART

Lenteconcert Kunstacademie Noord-Limburg ZATERDAG 14 MAART

Lenteconcert door het koor, slagwerkensemble en strijkorkest van de Kunstacademie NoordLimburg. Onder leiding van Philipp Baeken, Nico Camps en Vera Baliko. Sint-Niklaaskerk Neerpelt, Kerkstraat 19 uur gratis www.kanl.be

Tijdens deze familienamiddag speelt Ellen Smet 'Vreemde vogel', een voorstelling met muziek, poppentheater en veel humor. 'Een huis voor Harry' is een intieme voorstelling met Harry, een tevreden huiskat. 8 tot 12-jarigen kunnen bij Joris Thys terecht in de workshop 'illustreren'. De kleintjes kunnen zich uitleven in het tropische speelparadijs. CC Palethe, Jeugdlaan 2 14 uur € 9 (Kassa) – € 6 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90 19


agenda

UiT-tips

Jazz Case: Compro Oro DONDERDAG 19 MAART

Compro Oro is een groep muzikale omnivoren met een voorliefde voor donkere smaken, gefermenteerd in de kelders van groezelige achterbuurten. Daardoor waan je je als luisteraar eerder in een zweterige strandbar of op een jungletocht op LSD. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (Kassa) – € 12 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Toneel: B&B Stille Rust 21, 22, 27, 28 MAART

Toneelgroep Vrolijk en Blij presenteert een nieuw blijspel. Nu de dochter het ouderlijke huis verlaat, kan Francine eindelijk haar droom verwezenlijken. Binnenkort zal ze haar Bed & Breakfast ‘Stille Rust’ openen naast het funerarium van haar man. parcohiezaal SHL, Lille Dorp 26 20 uur (21, 27 en 28 maart) 19 uur (22 maart) €8 0473 47 97 23

Mark Van den Wijngaert: De monarchie en haar invloed op de Belgische politiek

Odacs Dance Company: Schatten op zolder ZATERDAG 21 MAART ZONDAG 22 MAART

Op de zolder van de dansschool staan een heleboel kostuums, attributen en decors. Odacs haalt lustig herinneringen op en laat je leuke momenten van de afgelopen shows en voorstellingen herbeleven. Maar niet alles is wat het lijkt: plots staan ze oog in oog met de Oogie Boogie Man en verandert hun rustige avond in een spannend avontuur! CC Palethe, Jeugdlaan 2 19 uur (21 maart) 15 uur (22 maart) € 13 www.odacs.be

DONDERDAG 19 MAART De Peel, Norbertinessenlaan 7 14.30 uur € 10 www.neos-pelt.be

Zwartedoos: Dayna Kurtz (USA) ZATERDAG 21 MAART

Workshop upcycling: porselein pimpen VRIJDAG 20 MAART

Een kast vol oubollig servies dat staat stof te vangen? Na een pimpbeurt kan het weer een hele tijd mee. Met speciale verf en stiften beschilderen we glas en porselein zodat je opnieuw van je eigen servies kan genieten. Bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10 19.30 uur € 27 (leden Natuurpunt € 25) bc.hageven@natuurpunt.be 20

Met haar songs bewandelt Dayna een heel spectrum aan genres van country ballad tot uitbundige rockabilly en van chanson tot sexy blues. Gewapend met alleen een gitaar en haar kenmerkende krachtige, donkere stem wordt ze ook wel vergeleken met Nina Simone, Jeff Buckley en Marianne Faithfull. In Europa raakte ze bekend met de hit 'Love Get's In The Way’. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (Kassa) – € 12 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Teutenbosloopcriterium De Bosuil ZONDAG 22 MAART De Bosuil, Bosuilstraat 9 – 12 uur €2 www.uitinpelt.be

Music @ Oost VRIJDAG 27 MAART

Met optredens van Cosmo’s Foger-T en Ricky Snake. De Klimroos – dagcentrum Vliegden Oost, Boemerangstraat 20 uur € 10 www.uitinpelt.be


ZONDAG 29 MAART

Snakes in Exile VRIJDAG 27 MAART

Onze Limburgse folktrots brengt voor de gelegenheid een hele resem gastmuzikanten mee. Al meer dan twintig jaar brengen de Snakes een aanstekelijke mix van covers en eigen nummers. Meezingers, ballads, jigs en reels: alles passeert in hun set. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 17 (Kassa) – € 14 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Haar ingetogen novelle ‘De Buitenkant van Meneer Jules’ (2001) haalde de longlist van de Ako-literatuurprijs, werd genomineerd voor de Euregio Schülerpreis 2013, is in zeventien talen vertaald en tot diverse theaterstukken bewerkt. In september 2019 verscheen haar nieuwe boek ‘Kroniek van een overzichtelijk jaar’. Diane schrijft vooral over de grote onderwerpen van het leven. Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 10 uur € 7 (Kassa) – € 5 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Joost Van Hyfte: Keukengeheimen

Lieve Blancquaert en Greet Jacobs: Misschien Marieke ZATERDAG 4 APRIL

We kruipen tijdens deze monoloog in het hoofd van een pas bevallen jonge vrouw die op het punt staat de allerbelangrijkste beslissing in haar leven te nemen. Lieve Blancquaert ging voor dit verhaal in gesprek met moeders die in kwetsbare omstandigheden leven.

agenda

Diane Broeckhoven

CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (Kassa) – € 10 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

ZATERDAG 28 MAART

In de vorige drie shows liet Joost je meekijken in zijn leven als restauranthouder. Nu is het anders. Misschien heeft Joost wel iets op te biechten? Dingen die je niet weet of zelfs liever niet zou willen weten. Het zijn Keukengeheimen of misschien wel persoonlijke geheimen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 17 (Kassa) – € 14 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Open tuin en plantenbeurs ZATERDAG 28 MAART volkstuincomplex D’n goeien oard, Nachtegaalstraat 31-33 10 – 13 uur gratis dagelijksbestuurgoeienoard@gmail.com of 0485 809 009

Zebracinema Hapje Tapje MAANDAG 30 MAART

Tijdens deze les kom je te weten hoe je een simpel, leuk en lekker hapje voor een feestje kan klaarmaken. Dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 9.30 uur € 8,5 011 94 94 99

Holventocht

Op dinsdagavond is Dommelhof de plaats van afspraak voor kwaliteitsvolle films: A white white day (10/3), Muidhond (17/3), Seules les bêtes (24/3), Il traditore (31/3) en Knives Out (7/4). Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.15 uur €6 www.zebracinema.be

www.uitinpelt.be

ZATERDAG 4 APRIL

Wandelingen tussen 7 en 20 km in Bosland. start zaal Holheide, Heikapper 25 vertrek tussen 8 – 15 uur € 2 (leden € 1,5) bokkenrijdersoverpelt@gmail.com of 0477 72 22 75

• Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 13 maart komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave.

21


Geflitst

Nog even wachten en we hebben er een mooi wandelpad bij in Sint-Huibrechts-Lille: langs het kanaal tussen De Vaart en Fierkens-Heikant.

Geflitst

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

De eerste sneeuw van het jaar. Zouden we nog witte dagen krijgen?

gemeentepelt © gemeentepelt

© simons.wies

Ook het VOX atheneum in Pelt sloeg de gestipte handen ineen tijdens de week tegen pesten.

© voxpelt

Koploper gans wordt bijna ingehaald door dit fanatiek duo tijdens de Troglodiet-race.

© fotopelt.be

Even uitrusten tijdens het e-biken. Wie weet waar deze graffitimuur staat?

© bartvanhertum

Recupel verlicht verborgen parels, waaronder deze elektriciteitskabine in de Schansstraat.

© lluunnoo

22


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 79 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes, Albert Loos, Gerard Janssen (Fotopelt.be) I Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Wilde buitendagen 4 APRIL 2020

Ga mee op ontdekking in het Hageven met Nore, Liene en Robbe. Je leert vuur en lekkere soep maken, je kan ravotten in het water en je trekt op verkenning in de natuur. bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10 14 tot 18 uur gratis Schrijf je in via bc.hageven@natuurpunt.be of 011 80 26 77.

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine maart 2020  

We zoomen in op de vrijwilligers bij de brandweer. Joke Emmers neemt ons mee naar haar favoriete plekje in Pelt. Rapper Rian Snoeks vertelt...

PLT magazine maart 2020  

We zoomen in op de vrijwilligers bij de brandweer. Joke Emmers neemt ons mee naar haar favoriete plekje in Pelt. Rapper Rian Snoeks vertelt...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded