__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

magazine

Trots op sportpark Kadijk

Meedenkers gezocht Onze plannen voor Pelt

februari 2020


Het Teutenbosloopcriterium is aan zijn 21ste jaargang toe. De recreatieve boslopen zijn voor velen een vaste afspraak op een winterse zondagochtend. Er staan nog twee lopen in Pelt op het programma: 1 maart in Dommelhof en 22 maart op de Bosuil.

In ‘t Pelts gezegd

Vrüger vroor het winterdaag zoe haard, detter ‘s mörreges bloemer oppe vènster stonne. Vroeger vroor het ’s winters zo hard, dat er ’s morgens ijsbloemen op de vensters stonden. 2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Wanneer dit PLT magazine in je bus valt, is het nieuwe jaar alweer een maand oud. Het gaat snel ‌ Ik wil jullie langs deze weg nog een gelukkig nieuwjaar wensen: een goede gezondheid, veel liefde, vriendschap en succes bij de realisatie van al je plannen en goede voornemens. Ook het gemeentebestuur maakte haar plannen. De gemeenteraad stelde eind december het meerjarenplan vast voor de komende zes jaren. Het is een ambitieus plan met heel wat investeringen en initiatieven in het vooruitzicht. We hielden hierbij rekening met jullie antwoorden op onze bevraging van vorig jaar. Veel aandacht gaat naar verkeersveiligheid, het milieu, openbaar groen, kinderopvang en een goede dienstverlening. Pelt wil een zorgzame, duurzame, actieve en dienstbare gemeente zijn. Dat doen we niet alleen. Dat doen we met zijn allen samen: met 33.000 inwoners, de bedrijven, de talrijke organisaties en verenigingen in onze gemeente. Verder in dit magazine nodigen we je uit om mee te denken. Ik zou zeggen: denk mee, doe mee! Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 5

6

Wereldkampioen Van BraziliĂŤ zonnewagennaar Pelt racen

12

Onze plannen voor Pelt

14

Sportpark Kadijk

3


In het spoor van...

In het spoor van...

Medewerkers gemeentewerf

strijden tegen afval en vuil

J

os Poorters werkt al 37 jaar bij de groendienst. Hij vertelt over hun aanhoudende inspanningen om Pelt proper te houden. “In onze gemeente staan er 266 vuilbakken op het openbaar domein. Die maken we 1 à 2 keer per week leeg. Bovendien gaan we elke dag op pad om slingerafval op te ruimen, straten en pleinen te vegen en sluik gestort afval op te halen. Iedereen houdt van een propere omgeving, maar jammer genoeg zijn er nog steeds mensen die hun afval zomaar achterlaten. Vorige maand hebben we verschillende sluikstorters kunnen identificeren. De politie gaf hen een fikse boete.”

9:15 Danny en Carlo O. zijn afval aan het opruimen bij De Heuf. Ze komen hier wekelijks.

9:30 Carlo L. kent de straten van Overpelt centrum als zijn broekzak. Hij borstelt ze elke dag.

9:45 Alwin snijdt het onkruid langs de kanten van de weg af. Dat is een typisch werk voor in de winter.

9:45 Peter rijdt achter Alwin aan met een borstelwagen. Hij veegt de goten schoon.

10:15 Vanmorgen kwamen er twee meldingen van sluikstorten binnen. Eric en Jos halen twee grote vuilzakken afval uit de gracht.

Meehelpen? Wil jij op 20, 21 of 22 maart deelnemen aan de zwerfvuilactie Straat.net? Schrijf je school of vereniging snel in via www.gemeentepelt.be/straatnet. Je ontvangt 15 euro per opgeruimde kilometer. 4


Made in Pelt

Made in Pelt

Wereldkampioen zonnewagenracen Nelis Geurts en het Agoria Solar Team behaalden de eerste plaats in de World Solar Challenge. Dat is het wereldkampioenschap voor zonnewagens. “Ons team bestaat uit 19 studenten van de KU Leuven. Samen ontwikkelden en bouwden we 15 maanden lang aan onze zonnewagen. Ik was verantwoordelijk voor het zonnepaneel. Ik begon vanaf nul en deed veel onderzoek en tests. Het paneel moest zo dun, licht en efficiënt mogelijk zijn. Het wereldkampioenschap was voor mij als piloot een ware uitputtingsslag. Het was een race over 3000 km, van het noorden van Australië naar het zuiden. De race was opgedeeld in etappes van 300 à 350 km. Ik moest urenlang uiterst geconcentreerd zijn. Elke fout kon afgestraft worden. Maar de wagen was erg krap en het werd er vreselijk warm in. Het was een nek-aan-nekrace met het Nederlandse team, maar zij moesten opgeven toen hun wagen in brand schoot. De wereldtitel levert ons vooral de eer op en de kans om jongeren warm te maken voor techniek. Zelf hoop ik een job te vinden in de sector van de duurzame energie. Ik wil oplossingen vinden voor grote problemen van de toekomst.”

Meer info? www.solarteam.be

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Van BraziliĂŤ naar Pelt De 16-jarige GabriĂŤlle (Gabi) Martins Da Costa Almeida maakte zes maanden geleden de oversteek van Belo Horizonte naar Pelt. De kloof tussen de miljoenenstad en onze dorpsgemeenschap was erg groot, maar uitwisselingsstudente Gabi vindt het hier fantastisch.

6


Op ontdekking in Pelt

meerdere keren per week “de Ikbusneem aan de halte in de Walstraat. Zo reis ik naar Hasselt, waar ik afspreek met mijn vrienden om te shoppen en te chillen.

V

oor we Gabi ontmoeten, zoeken we wat informatie op over haar thuisstad. Een rondje Google leert ons dat Belo Horizonte maar liefst 2,5 miljoen inwoners telt, gekenmerkt wordt door hoge gebouwen, een gemiddelde dagtemperatuur heeft van rond de 25°C en dat de Rode Duivels er op het WK van 2014 een wedstrijd tegen Algerije speelden. Wat was je eerste indruk van Pelt? “Het was een heel aangename verrassing. Ik kom uit een grote, drukke stad. Toen ik in Pelt aankwam, viel het me meteen op hoe rustig het hier is. Ik zag dieren, boerderijen en groene natuur. Dat was ik niet gewoon. Mijn gastfamilie heeft me supergoed opgevangen. Ze zijn altijd heel lief geweest en hebben de tijd genomen om me Nederlands te leren.” Hoe vlot het daarmee? “Ik versta heel veel, maar spreken is moeilijker. Voor mijn komst heb ik lessen Nederlands gevolgd. De lerares kwam uit Nederland. Haar uitspraak was zo anders dan die van jullie, dat ik eigenlijk helemaal opnieuw ben moeten beginnen. Nu begrijp ik de taal heel goed, maar ik spreek nog veel in het Engels. “Amai” is mijn favoriet Nederlands woord.” Waarom heb je eigenlijk voor België gekozen? “Europa stond bovenaan mijn verlanglijstje, omwille van de gastvrije mensen. Daarnaast wilde ik graag een taal leren die ver staat van mijn moedertaal, het Portugees. Uit de geschiedenislessen wist ik een beetje over België. Ook de chocolade en frietjes spraken me wel aan.” (lacht) Hoe heb je de afgelopen 6 maanden in Pelt ervaren? “Ik vind het fantastisch! Ik voel me hier echt thuis en wil niet teruggaan naar Brazilië. Op mijn school, Mater Dei, ben ik heel goed

ontvangen en heb ik veel vrienden gemaakt. Ik ga hen enorm missen!” Wat vind je hier het leukst? “Ik hou van de rust en van de open, ruimdenkende mensen. Het is zo fijn dat je hier vrij over straat kan wandelen en dat je je deur letterlijk kan laten openstaan. In Belo Horizonte woon ik in een beveiligd flatgebouw. Als je binnen wil geraken, moet je eerst de portier passeren, een code ingeven op de lift en twee deursloten openen. Dat is jammer genoeg nodig in onze stad.” Wat is jouw favoriete plekje in Pelt? “Ik neem meerdere keren per week de bus aan de halte in de Walstraat. Zo reis ik naar Hasselt, waar ik afspreek met mijn vrienden om te shoppen en te chillen. We komen ook twee keer per maand samen met alle uitwisselingsstudenten. Wist je trouwens dat er 300 uitwisselingsstudenten zijn in België? Omdat we elkaar zo vaak zien, zijn we erg close. Studenten die bijvoorbeeld in Duitsland verblijven zijn daar jaloers op. België is echt de beste plaats om op uitwisseling te komen.” Je klinkt zo positief. Heb je je dan niet moeten aanpassen? “In het begin miste ik de zon. Ik heb ook heel wat nieuwe kleren moeten kopen. Truien en een waterdichte jas kwamen echt wel van pas. Voor ik naar België kwam, had ik maar een keer of drie gefietst. Nu fiets ik elke dag. Op Winterland heb ik mij ook gewaagd aan ijsschaatsen. Ik vind dat ik het nog niet zo slecht deed voor een Braziliaanse die in een zomers klimaat leeft.”

Meer info? Gabi kwam naar België via de organisatie WEP. Op www.youtube.com/wep-belgie deelt ze haar ervaringen. 7


Ik vraag het aan / Cijfer van de maand

Yvonne Aarts wil weten wanneer de huisvuilzakken bedeeld worden en waarom ze van kleur veranderd zijn.

J

e kan je tegoed aan huisvuilzakken komen afhalen tijdens de bedelingsdagen van 10 tot en met 20 februari. Je kan telkens terecht tussen 15.30 en 18.30 uur.

Ik vraag het aan

Wanneer kan ik mijn tegoed aan huisvuilzakken gaan afhalen?

• • • • • • • • •

maandag 10/2: patio gemeentehuis Kerkplein (ingang via Kerkstraat) dinsdag 11/2: basisschool Helibel Sint-Huibrechts-Lille, Sint-Hubertusstraat 3 woensdag 12/2: ontmoetingscentrum Pax, Grote Heide 16 donderdag 13/2: basisschool Boseind, Lepelstraat 23 vrijdag 14/2: basisschool Helibel Herent, Herent 122 maandag 17/2: Pelle Melle (Valentijnszaal), Dorpsstraat 58 dinsdag 18/2: Den Drossaerd, Parkstraat 21 woensdag 19/2: sportaccommodatie de Es, Esstraat donderdag 20/2: De Schakel, Leukenstraat 29

Je kan ook terecht op beide recyclageparken en bij diverse winkels. Vanaf dit jaar krijg je grijze huisvuilzakken, gemaakt van gerecycleerd plastic. Voor grijze zakken kunnen alle kleuren recycleerbaar materiaal gebruikt worden, daarom zijn ze niet langer bordeauxkleurig. Je mag de bordeaux zakken blijven gebruiken. Maak ze eerst op, voor je aan de grijze zakken begint.

Meer info? www.gemeentepelt.be/huisvuilzakken

De Fietsbieb is 1 jaar open. De vrijwilligers maakten al heel wat kinderen blij met een tweedehands fiets.

B

ij de Fietsbieb kan je tweedehands kinderfietsen ontlenen die tiptop in orde zijn. Voor 20 euro mag je een jaar lang fietsen uitlenen. De Fietsbieb is elke tweede zaterdag van de maand open tussen 10 en 12 uur. Je vindt de Fietsbieb in pop-up VeloVip in Plaza Forte, gelegen in de Kloosterstraat (tegenover Consentec).

Cijfer van de maand

82 kinderen rijden rond op een fietsje van de Fietsbieb 8

Waarom een fiets lenen? De Fietsbieb wil meer kinderen aan het fietsen krijgen op een budgetvriendelijke manier. Een kind ontgroeit zijn of haar fietsje bijzonder snel, wat maakt dat ouders regelmatig moeten investeren in een nieuw exemplaar. De Fietsbieb neemt deze druk weg, want voor 20 euro mag je een heel jaar fietsen uitlenen. Is je kind de fiets ontgroeid of wil het een ander model? Dan mag je de fiets kosteloos inruilen. De Fietsbieb heeft fietsen voor kinderen tot 12 jaar.

Agenda Noteer alvast de eerstvolgende openingsdata: 8 februari, 14 maart en 11 april.


Achter de schermen

Achter de schermen

Speaker bij Sporting Pelt

Wout Bodvin is al vier jaar de vaste speaker bij de thuiswedstrijden van handbalclub Sporting Pelt. “Vier jaar geleden was ik DJ bij wat toen nog Sporting NeLo heette. Door de afwezigheid van de vaste speaker heb ik dan eens de micro overgenomen. Sindsdien ben ik de vaste speaker bij thuiswedstrijden. Ik ben altijd een uur op voorhand aanwezig, zodat ik vanaf de opwarming tot aan de wedstrijd de spanning kan opbouwen. Voor de spelers is het fijner om met muziek op te warmen. Ondertussen bekijk ik de opstelling en oefen ik de namen in. De spelers van Sporting Pelt ken ik natuurlijk allemaal, want tijdens de week train ik zelf met hen mee. Bij de tegenstanders zitten soms buitenlanders met speciale namen. Ik vind het belangrijk om ook die namen correct uit te spreken. Net voor het begin van de wedstrijd zorg ik steeds voor dezelfde intro en probeer ik het publiek op te zwepen. Die herkenbaarheid is belangrijk voor spelers en supporters. Bij de spelers helpt het om zich te focussen op het wedstrijdbegin. Sinds vorig seizoen ben ik ook stadionspeaker bij KRC Genk. Ik doe dit puur uit passie. Als stadionspeaker carrière maken is niet vanzelfsprekend, zeker als je weet dat zelfs de speakers van Barcelona, Real Madrid en Bayern München nog een vaste job hebben.” Agenda Je vindt de wedstrijden van Sporting Pelt op www.sporting-pelt.be.

9


Nieuws

Nieuws

Vacature: Meedenker (m/v/x)

G

emeente Pelt zoekt mensen die mee willen nadenken over het Pelt van morgen. Hoe kunnen we Pelt samen nog mooier, duurzamer, socialer, cooler ‌ maken? Het maakt niet uit hoe intens je betrokken wil of kan zijn. Kom langs tijdens een startmoment en bepaal dan hoe je je steentje zal bijdragen.

Heb jij zin om mee te bouwen aan Pelt? Kom vrijblijvend naar een startmoment van de meedenkers.

Tijdens de startmomenten kom je te weten hoe de gemeentelijke adviesorganen werken en welke rollen de leden kunnen spelen. Meer informatie vind je op www.participelt.be/meedenkers. Kan je niet aanwezig zijn op een startmoment, maar wil je wel op de hoogte blijven van toekomstige ontmoetingsmomenten? Stuur dan een mail naar participatie@gemeentepelt.be.

Startmomenten Datum

Uur

Locatie

Meedenkers klimaatactieplan

zo 9 februari

van 9.30 tot 13 uur

Zaal Dommelgalm, Jaak Tassetstraat 20

Meedenkers mondiaal beleid

zo 23 februari

van 9.30 tot 12 uur

Wereldwinkel Neerpelt, Kloosterstraat 10

Meedenkers cultuur

zo 8 maart

vanaf 10.30

Muzezaal CC Palethe, Jeugdlaan 2

Meedenkers gezin

wo 18 maart

van 20 tot 22.30 uur

Projectiezaal CC Palethe, Jeugdlaan 2

Meedenkers senioren

di 24 maart

van 14 tot 16.30 uur

Zinnezaal CC Palethe, Jeugdlaan 2 februari

Meedenkers jeugd

vr 17 april

doorlopend van 19 tot 22 uur

De Volksmacht, Norbertinessenlaan 1

Meedenkers sport

vr 24 april

van 19 tot 22 uur

Zaal Dommelgalm, Jaak Tassetstraat 20

Meedenkers personen met een beperking

vr 25 september

verdere info volgt

De Klimroos, Vliegden Oost, Boemerangstraat 20

10


Nieuws

De afvalkalender rechtstreeks op je gsm Dankzij de Pelt app vergeet jij je afval niet buiten te zetten.

M

oet ik vandaag de vuilzakken buiten zetten of volgende week? Wanneer wordt het oud papier opgehaald? En wanneer het groenafval? Installeer de Pelt app en je hoeft hier niet meer over na te denken. Je ontvangt automatisch een melding wanneer je je afval kan aanbieden. Afgelopen jaar maakten bijna 2400 Peltenaren gebruik van de afvalkalender via de Pelt app. Heb jij de Pelt app nog niet op je smartphone? Download hem via de App Store of Google Play.

Infomarkt over Noord-Zuidverbinding Op maandag 9 maart kan je in CC Palethe de zeven mogelijke oplossingen voor de NoordZuidverbinding bekijken.

I

n maart reist een infomarkt doorheen onze provincie. Daar kan je de zeven alternatieven voor de Noord-Zuidverbinding bekijken en je opmerkingen geven. De ambitie van het projectteam is om in het voorjaar van 2021 ĂŠĂŠn breed gedragen voorkeursalternatief voor te leggen aan de Vlaamse Regering. Die kan dan de uiteindelijke beslissing nemen. De infomarkt stopt op maandag 9 maart om 19 uur in CC Palethe (Jeugdlaan). Je bent van harte welkom! Van 16 maart tot en met 15 april kan je de onderzoeksnota online inkijken via www.noordzuidlimburg.be. Een papieren exemplaar is beschikbaar in het gemeentehuis op het Kerkplein.

11


Onze planne

Pelt wil uitgroeien tot een zorgzame, duurzame, actieve en dienstbare gemeente. We Onze 6 spee

1

Betere mobiliteit en veilig verkeer • Veilige fietspaden • Veilige en toegankelijke schoolomgevingen en dorpscentra

2

Duurzame ruimtelijke ontwikkeling • Verbinding historische centra via Haspershoven • Masterplan voor alle kerkdorpen • Omgevingsaanleg zorgstraat ‘Agter De Heuf’ • Meer groen in de openbare ruimte

3

Impulsen voor de lokale economie

l Koe

Afslagstroken en verkeerslichten zullen voor een vlotter verkeer zorgen

De

• Vernieuwing Nolimpark • Kansen voor jonge ondernemers • Vlotter verkeer bij De Koel • Marktplein in centrum Neerpelt als plek van ontmoeting en beleving • Digitaal ondernemersloket

→ → → SHOP ← ← ←

Leopoldlaan

Neerpelt

Overpelt

Op www.gemeentepelt.be/mee


en voor Pelt

voorzien daarvoor 80 miljoen euro aan investeringen in de periode van 2020 tot 2025. erpunten zijn:

4

Zorgzame buurten en dorpen • Levendige onmoetingscentra • Steun voor buurtverenigingen • Jaarlijks kerkdorp(en) in de kijker

€ 200

5

Kind- en gezinsvriendelijk Pelt • Locatie voor Huis van het Kind • Kwaliteitsvolle infrastructuur voor buitenschoolse kinderopvang • Nieuwe sporthal in Vondersbroek

brede school Lindel-Hoeven

6

Optimale dienstverlening • Uitbouw online dienstverlening en aan de balie • Uitbreiding gemeentehuis Oude Markt • Renovatie gemeentehuis Kerkplein met ceremoniezaal en bibliotheek • Uitbreiding gemeentewerf

erjarenplan vind je meer informatie.


Focus

Gunter Evens (links) en Marc Sleurs (rechts)

Focus

Er wordt weer gevoetbald op Kadijk Sportpark Kadijk is klaar. Blikvangers zijn het grote kunstgrasveld, het gezellige clubcafĂŠ en de moderne tribune. De vele vrijwilligers die hier dag en nacht aan werkten kijken met voldoening terug op een heel intense periode. 14


Focus

De kracht die uitging van de vrijwilligers was enorm. – Marc –

Z

ondag 19 januari 2020 was een hoogdag voor iedereen die een warm hart toedraagt aan voetbalclub Kadijk SK. En dat zijn er velen! Maar liefst 800 supporters daagden op voor de derby tegen Sparta Lille. Dat Kadijk SK de openingswedstrijd won, was de kers op de taart. “De winst heeft heel veel mensen, die hard gewerkt hebben, erg gelukkig gemaakt,” vertellen Gunter Evens en Marc Sleurs. Zelf werkten deze supervrijwilligers de afgelopen weken dag en nacht om de accommodatie op tijd klaar te krijgen. Gunter: “We hebben elkaar de laatste tijd meer gezien dan onze vrouwen. (lacht) De afgelopen maanden hebben we elk mogelijk moment gewerkt. Tot op het einde was het doorwerken geblazen. De laatste dag moesten de douches nog aangesloten worden, anders kon er niet gespeeld worden. We hebben daarvoor een hele groep vrijwilligers en spelers opgetrommeld. Onze damesploeg heeft de training zelfs afgelast om de poetsploeg te versterken.” Marc: “We werkten in drie ploegen en maakten er een race tegen elkaar van. Zo hielden we de sfeer er in tot 2.30 uur ‘s nachts. De kracht die uitging van de vrijwilligers was enorm. Iedereen geloofde in dit project.” Welke werken heeft de club op zich genomen? Marc: “We hadden met de gemeente afgesproken dat wij als club zouden zorgen voor de elektriciteit, de vloeren, het tegelwerk, de toog en de keuken. Maar we hebben veel meer gedaan, omdat we wilden dat het snel vooruit ging. Meer dan 60 vrijwilligers hebben er hun schouders onder gezet. Een zelfstandige elektricien die met de club verbonden is, heeft ons zelfs dagenlang gratis geholpen. Dat is fantastisch!” Gunter: “Marc ging net op pensioen toen we met de werken startten. Dat was een zegen. Zonder zijn hulp was het nooit gelukt. Zelf heb ik mij vooral beziggehouden met de administratie en communicatie. Ik was van bij het begin

betrokken bij het project. Je moet weten dat we 12 jaar geleden al zijn beginnen nadenken over nieuwe accommodatie.” Waarom was dat? Gunter: “Onze infrastructuur was aan het verslijten. We hadden twee velden, waarvan één regelmatig een moeras leek. De kantine was een veredeld kippenhok en er waren te weinig kleedkamers. Enkele jaren geleden zijn we met de jeugd al uitgeweken naar de terreinen van de Es. In samenspraak met de gemeente werd er dan beslist om een compleet nieuw sportpark aan te leggen.” Wat heeft sportpark Kadijk te bieden? Marc: “We hebben een kunstgrasveld, drie grasvelden en een veldje voor de kleinste spelers. Er zijn twee krachtbalpleinen en een Finse piste van 1280 meter. Daarnaast hebben we een heel mooi en modern clubcafé, negen kleedkamers, twee scheidsrechterlokalen, een secretariaat, een berging en een tribune met 144 zitjes.” Gunter: “De spiegels in de wc’s zijn ook het vermelden waard. Op die spiegels verschijnt reclame. We zijn hiermee de eerste club in Limburg.” Waar ben je zelf het meest trots op? Marc: “We hebben enorm veel tijd gestoken in het kiezen van vloeren en tegels. Die moesten financieel haalbaar zijn, duurzaam en gemakkelijk in onderhoud. Maar het clubcafé is toch mijn favoriet. Het is een echt sportcafé, waar je gezellig iets kan drinken en verbroederen.”

>>

15


Focus

De grote fotodoeken in de gang van de kleedkamers vallen op. Marc: “Die zijn heel mooi gelukt. Ik had mijn buurman Albert Loos gevraagd om foto’s te maken tijdens een voetbalkamp van onze club. De kinderen moesten stoer kijken en dat hebben ze perfect gedaan. De ouders van de kinderen die op de foto staan zijn trouwens nauw betrokken bij de club. Voor hen is het leuk dat hun kinderen een uithangbord van de club zijn geworden.”

Het sportpark gaat onze club een boost geven.

– Gunter –

Wat betekent de nieuwe accommodatie voor Kadijk SK? Gunter: “Het sportpark gaat onze club een boost geven. We hebben nu 330 leden, maar dat aantal gaat zeker stijgen. We merken nu al dat kinderen van verder komen om bij ons te spelen, maar het familiale karakter willen we zeker behouden.” Marc: “Met de eerste ploeg hebben we de ambitie om naar tweede provinciale te gaan. Jammer genoeg zullen we de kampioenstitel niet halen, maar we willen wel de eindronde spelen. Sinds dit seizoen hebben we voor het eerst ook een damesploeg. Er hebben zich ondertussen al meer dan 20 speelsters aangesloten, dus dat loopt goed.”

De openingsmatch was ook een groot succes. Hadden jullie dat verwacht? Gunter: “We hadden 300 tot maximaal 500 toeschouwers verwacht, maar dat werden er veel meer. Ongeveer 800 supporters daagden op voor de match van de eerste ploeg tegen Sparta Lille. Dat was overweldigend! De spelers hebben met heel veel enthousiasme gevoetbald én de match gewonnen met 3 - 1. Dat was een mooi geschenk voor de vele vrijwilligers die zo hard hebben gewerkt.”

Meer info? Sportpark Kadijk is een samenwerking tussen gemeente Pelt en Kadijk SK. De buitenaanleg kostte bijna 2,31 miljoen euro, het gebouw 1,64 miljoen, waarvan Kadijk SK 500.000 euro voor zijn rekening nam. Naast Kadijk SK, heeft ook Krachtbalclub Overpelt zijn stek op het sportpark. De Finse piste is toegankelijk voor alle inwoners. De verlichting kan je aansteken met een druk op de knop aan de start van de omloop. Ze blijft branden tot 23.30 uur. www.gemeentepelt.be/sportpark-kadijk

16


In het kort...

In het kort...

Start inschrijvingen in Peltse scholen

Sportaanbod voorjaar

B

Z

innenkort starten in alle kleuter- en lagere scholen van Pelt de inschrijvingen voor kinderen die er vanaf schooljaar 2020-2021 naar school zullen gaan. Kinderen die al een broer of zus op school hebben, kunnen ingeschreven worden tussen 2 en 13 maart. Vanaf 23 april kan iedereen inschrijven, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Een overzicht van alle scholen vind je op www.gemeentepelt.be/onderwijs.

in om je goede voornemens echt kracht bij te zetten? De Peltse sportdienst heeft een uitgebreid dag- en avondprogramma samengesteld dat je fit de zomer in zal sturen. Nieuw dit voorjaar zijn de wekelijkse lessen yogirya en seniorendans. Daarnaast kan je onder meer meedoen aan taiji, figuurtraining, yoga, aerobic en nog veel meer. Het volledige aanbod vind je op www.gemeentepelt.be/sport-voor-volwassenen.

Placemats CC Palethe

O Kan jouw straat overstromen?

K

an de Dommel voor wateroverlast zorgen in jouw straat? En stijgt die kans door de klimaatverandering? Doe de test online op dommel.riviercontract.be.

m de activiteiten van Palethe op een originele manier in de verf te zetten zorgt het Cultuurcentrum opnieuw voor placemats (onderleggers) die worden aangeboden in de Peltse eetzaken. Maar ook verenigingen kunnen van dit leuke aanbod genieten. Organiseert jouw vereniging de komende maanden een eetfestijn of een ander culinair moment? Reserveer dan zo snel mogelijk gratis Palethe-placemats bij de vrijetijdsbalie (tel. 011 94 94 90).

Met het riviercontract engageren de gemeenten rond de Dommel, provincie Limburg en de Vlaamse overheid zich om samen het overstromingsrisico te verminderen, waterschaarste in waterlopen terug te dringen en de waterkwaliteit te bevorderen. Ook jij kan hierbij helpen. Deel jouw ideeĂŤn online of kom naar het Dommelforum op 5 maart om 20 uur in Dommelhof (zaal Atrium). Meer info vind je op dommel.riviercontract.be.

Gezocht: onthaalouders Nieuwe website Vlaams Woningfonds

O

p www.vlaamswoningfonds.be kunnen mensen met een beperkt inkomen terecht voor uiterst voordelige woonkredieten, renteloze huurwaarborgleningen of om een sociale woning te huren. Je kan er onder meer een simulatie maken en een aanvraag doen.

H

eb je een hart voor kinderen en zie je het zitten om overdag enkele kinderen bij je thuis op te vangen? Dan is onthaalouder worden misschien wel iets voor jou. Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken, dan ben je welkom op ĂŠĂŠn van de infoavonden bij de dienst kinderopvang van de Gezinsbond (Drossaardplein 1, Peer). Deze vinden plaats op maandag 17 februari en maandag 30 maart, telkens om 20 uur. Voor meer informatie en voor inschrijving kan je terecht op www.kinderopvanggezinsbond.be/ onthaalouder-worden. 17


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Fiene Theunissen Een jongedame die haar mannetje kan staan. Zo kan je Fiene Theunissen (11) perfect omschrijven. Terwijl veel van haar leeftijdsgenootjes kiezen voor dans, handbal of volleybal, is Fiene in de ban van karate: “Ik wou al langer beginnen met karate, maar heb pas 1,5 jaar geleden de stap gezet samen met een vriendinnetje. En ik vind het superleuk!” Fiene werd eind vorig jaar Belgisch Kampioen OGKK kata in haar leeftijdscategorie: “Kata is een soort alleengevecht met een vaste serie bewegingen. Je moet goed de opeenvolgende stappen onthouden en lenig zijn.” Fiene neemt binnenkort deel aan Zipangu Pro: “Ik hoop ook daar in de prijzen te vallen.”

Zipangu Pro 2020 ZONDAG 1 MAART

Internationaal karatetornooi met meer dan 300 deelnemers uit de Benelux. sporthal Dommelhof vanaf 9.30 uur 8 euro www.karate-zipangu-pelt.be

18


UiT-tips

Op dinsdagavond is Dommelhof “the place to be” voor kwaliteitsvolle films: J’accuse (11/2), Piranhas (18/2) en the Mustang (25/2). Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.15 uur €6 www.zebracinema.be

Lezing erfenisrecht en zorgvolmacht DONDERDAG 13 FEBRUARI

Je krijgt informatie over het huidige erfrecht, erfenisrechten en de zorgvolmacht aan de hand van duidelijke voorbeelden uit de praktijk. CC Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur € 5 (incl. 1 consumptie). Gratis voor leden Markant.

Lovers benefit Carry Goossens: Cowboy met pensioen DINSDAG 11 FEBRUARI

Acteurs willen niet ingelijfd worden bij de 'Bond van Gepensioneerden'. Cowboys ook niet. Dat lichten Carry Goossens en zijn drie muzikanten op lichtvoetige wijze toe in gitaarakkoorden. Dommelhof, Toekomstlaan 5 14 uur €5 Dienstencentrum BinnenHOF, 011 94 94 99

Infonamiddag: Tournée Minérale WOENSDAG 12 FEBRUARI

Naarmate je ouder wordt, verandert er heel wat in je leven, ook op vlak van je lichaam en je gezondheid. Daarom is het goed om stil te staan bij je alcoholgebruik. Want verstandig omgaan met alcohol heeft alleen maar voordelen en komt je gezondheid ten goede. Dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 14 uur gratis

VRIJDAG 14 FEBRUARI

Muzikaal benefiet waarvan de opbrengst integraal gaat naar de verschillende teams van Lindel-Hoeven die in 2020 zullen deelnemen aan de 1000 km fietsen en/of de 100 km lopen voor Kom Op Tegen Kanker. Met optredens van Dirty Undies, Tony & de Hangmatten en Frankenstein ft. Saxybeanz.

Quiz Time! ZATERDAG 15 FEBRUARI Den Drossaerd, Parkstraat 21 20 uur € 20 (ploeg van 4 – 6 personen) feestteam@delibellenschool.be

Dag van de Academies

agenda

Zebracinema

ZONDAG 16 FEBRUARI

Kunstacademie Noord-Limburg zet de deuren wagenwijd open. Maak kennis met de ateliers voor volwassenen, kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan creatieve workshops. Kunstacademie Noord-Limburg, Toekomstlaan 9 13.30 tot 17 uur gratis www.kanl.be

Den Drossaerd, Parkstraat 21 20 uur VVK € 10 – kassa € 12

Lezing: Jonathan Holslag DESCHONECOMPAGNIE:

Cosi

ZATERDAG 15 FEBRUARI

Op de scène verschijnen twee acteurs, twee klassieke zangers, een pianist en een violiste. Met muziek en tekst uit Mozart en Da Ponte's opera 'Così fan tutte', filosoferen en discussiëren de spelers over het bestaan van fysieke trouw. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 10 (VVK) – € 13 (kassa) www.palethe.be of 011 94 94 90

ZONDAG 16 FEBRUARI

De VS heeft met “America first” het eigenbelang vooropgesteld en heeft zijn handen vol aan China, dat de Amerikaanse industrie aan het ondergraven is. Europa lijkt op zichzelf aangewezen. Politicoloog Jonathan Holslag werpt een scherpe blik op de wereldpolitiek en geeft advies aan de Europeanen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 10 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

19


agenda

Avondeditie dorpsrestaurant Grote Heide WOENSDAG 26 FEBRUARI

Vriendschapsconcert ZONDAG 16 FEBRUARI

Kinder- en jeugdkoor Kiliana en koor Amicula zorgen samen voor een stemmig vriendschapsconcert. Sint-Martinuskerk Overpelt, Kerkdijk 15 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK). Gratis voor kinderen tot 12 jaar. www.kiliana.be

Literatuurkring

MT Kolonie en Bruno Vanden Broecke: De Woordenaar ZATERDAG 22 FEBRUARI

Bruno Vanden Broecke is een man met een missie. In dit explosief theaterconcert biedt hij ons een handleiding voor het leven. Hij duikt onder in het leven van alledag, omsingeld door drie topmuzikanten en een 30-tal instrumenten. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (kassa) – € 10 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

DINSDAG 18 FEBRUARI

We bespreken het boek ‘Babylon’ van Yasmina Reza. bib Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur €5 pelt.bibliotheek.be

Lezing wolven DONDERDAG 20 FEBRUARI

Het verhaal van de wolf is uitermate boeiend. Dat zal je merken tijdens de presentatie ‘De wolf tussen mythe en werkelijkheid’. bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10 20 uur €3 bc.hageven@natuurpunt.be

Tentoonstelling: LaLaLa

Rockabilly Night ZATERDAG 29 FEBRUARI

Naast plaatselijke rockabillyhelden Slap’n Quiff & The Uncles staan The Nite Howlers op het podium. Dit is een Franse combo van ervaren muzikanten uit de roots scene. Ze spelen vooral rockabilly van de late jaren 50 en de vroege jaren 60. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 15 (kassa) – € 12 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

TOT 23 FEBRUARI

Met werk van Raymond Minnen, William Lutgens, Gerda Steegmans en Natalia Drobot CC Palethe, Jeugdlaan 2 bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 Dommelhof, Toekomstlaan 5 atelier Lucas Pellens, Spoorwegstraat 32 gratis www.palethe.be/lalala

Harmonieorkest ZONDAG 23 FEBRUARI

Het harmonieorkest van Kunstacademie Noord-Limburg musiceert met leerling-solisten van de academie. CC Palethe, Jeugdlaan 2 15 uur gratis www.kanl.be

20

zaal Pax, Grote Heide 16 18 uur € 7,7 (volwassenen) – € 2 (kinderen) Wil je er graag bij zijn? Koop dan snel een kaartje bij BinnenHOF of bij bakkerij Luys (Hayenhoek 121).

Digi-assistent ZATERDAG 29 FEBRUARI

Heb je concrete vragen over je pc, tablet of smartphone? Wil je een app toevoegen? Vind je je foto's niet meer? Krijg je een mail niet verstuurd? Heb je vragen over de beveiliging van je toestel? De digi-assistent helpt je graag verder. bib Palethe, Jeugdlaan 2 11.15 tot 12 uur gratis www.uitinpelt.be


ZONDAG 1 MAART

Bosloop op zeer gevarieerd terrein in en rond het park van Dommelhof en de Scoutsrally. Je kan kiezen tussen afstanden van 1, 3, 6, 9 of 12 km. sportcentrum Dommelhof, Toekomstlaan 5 10 uur €2

Sioen: Messages of cheer and comfort VRIJDAG 6 MAART

Sioen keert terug naar de plaats waar hij zich als componist het beste thuis voelt: achter de piano. Omringd door een fantastische groep muzikanten uit Belgische topbands als Hydrogen Sea, Raketkanon, (ex)Hooverphonic, (ex)Arsenal & The Colorist Orchestra vermengt Sioen zijn gekend repertoire met nieuwe songs. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 17 (kassa) – € 14 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

Je uitstraling op peil met kleur en stijl VIJF SESSIES VANAF DONDERDAG 5 MAART

Je krijgt kleuradvies en makeup tips, rekening houdende met jouw huidtype, kledij, kapsel en stijl. Dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 9 – 12 uur € 42,5 www.uitinpelt.be

We maken kennis met het werk van de Nederlandse kunstschilders Van Doesburg en Mondriaan, pioniers van de abstracte kunst. Dan gaan we zelf schilderen als Mondriaan. We gaan creatief aan de slag met zijn typische stijlelementen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur € 15 www.palethe.be of 011 94 94 90

VRIJDAG 6 MAART

DONDERDAG 5 MAART

CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

DRIE SESSIES VANAF DINSDAG 10 MAART

Lilse Bosuilenquiz

Anja Feliers Anja Feliers debuteerde in 2004 met 'Donkere kamers'. Begin 2019 werd haar boek 'Het perfecte meisje' door de website vrouwenthrillers.nl uitgeroepen tot beste Nederlandstalige 'vrouwenthriller' van 2018. 'Het perfecte meisje' is al de negende roman uit de reeks van psychologische thrillers over psychologe Kathleen Verlinden.

Workshop abstracte kunst

agenda

Teutenbosloop Dommelhof

zaal Sint-Hubertus, Lille Dorp 26 20 uur € 15 (per ploeg van max. 5 personen) quizlilsebosuilen@gmail.com

Martine Prenen: Forever young ZONDAG 8 MAART

Natuurlijk willen we allemaal “lekker” in ons vel zitten en “bakken” energie hebben om elke dag van te tanken. Maar hoe doe je dat en hoe begin je eraan? Met een master van gezondheids- en voedingscoach op zak laat Martine zien hoe ze de energieke bubbels in haar leven kan houden. Tijdens de lezing geeft ze massa’s tips die jij gemakkelijk kan toepassen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK) www.palethe.be of 011 94 94 90

www.uitinpelt.be • Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 14 februari komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave.

21


Geflitst

Geflitst

De wintersterretjes veroveren ieders hart.

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

Deze keer geen gorilla’s, maar wel schapen in de mist.

gemeentepelt © marjelvanden

© fotopelt.be

Volle maan boven de kerktoren in Overpelt centrum.

© winters1957

De lucht kleurt prachtig als de zon er eens doorkomt.

© marijke_geers

Wist je dat de gallowayrunderen hun naam danken aan een gelijknamig graafschap in Schotland?

© valere_daniels

Wie durft de brandtoren in het Kolisbos te beklimmen?

© geert.vanbaelen

22


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes, Albert Loos (Fotopelt.be) I Sonja Sleurs I Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Carnaval in Pelt 21 FEBRUARI – 1 MAART Trek je leukste verkleedpak aan en kom naar de carnavalstoeten en –festiviteiten in Pelt. CV De Rare Vogels pakt uit met een verrassing van formaat naar aanleiding van hun 4 x 11-jarig bestaan: een compleet nieuwe carnavalwagen! 22 februari: stoet Sint-Huibrechts-Lille (start om 14.11 uur), verkleedbal Grote Heide (start om 20.11 uur) 23 februari: lichtstoet Neerpelt centrum (start om 19.33 uur) 25 februari: stoet Sint-Oda (start om 13 uur) 1 maart: stoet Overpelt centrum (start om 14.11 uur)

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine februari 2020  

Maak kennis met Nelis Geurts, 22 jaar, student industrieel ingenieur en wereldkampioen zonnewagenracen. Gabi Martins Da Costa Almeida, 17 ja...

PLT magazine februari 2020  

Maak kennis met Nelis Geurts, 22 jaar, student industrieel ingenieur en wereldkampioen zonnewagenracen. Gabi Martins Da Costa Almeida, 17 ja...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded