__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

magazine

Pelt is mijn veilige haven

Vanaf 6 januari werken wij op afspraak Wanneer buren vrienden worden

december 2019


Er schitteren duizenden kerstlichtjes in de Leopoldlaan. Zo baadt de verbindingsweg tussen de twee centra van Pelt voor het eerst ook in kerstsfeer.

In ‘t Pelts gezegd

Wellie wensen ullie schoeĂŤn fistdaag en ne gelukkige neujjoar. Ziet verzichtig met den otto! Wij wensen jullie prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Wees voorzichtig met de auto! 2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Ondanks de vriestemperaturen is het volgende week de “warmste week”. Via de media worden we opgeroepen een goed doel te steunen. Samen iets ondernemen om anderen te helpen. Een mooi gebaar dat mensen bij elkaar brengt rond een positieve boodschap: we kunnen iets voor elkaar doen. Ook in onze gemeente Pelt zijn er heel wat mooie en goede initiatieven die veel warmte geven en niet alleen deze week. Ik hoop in die zin dat 2020 weer een “warm jaar” wordt voor Pelt. Neem de komende dagen wat tijd voor jezelf, voor elkaar, voor gewone dingen, die zo buitengewoon goed kunnen doen. Fijne feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 6

Op ontdekking met Wim Vanlessen

10

Nieuwe G-fitness en sportlounge

12

Werken op afspraak

14

Wanneer buren vrienden worden 3


In het spoor van...

In het spoor van...

Zesdejaarsleerlingen

Elke student wetenschappen moet een onderzoek doen. Wij kozen voor het VLINDER-project van de UGent.

Via wow.meteo.be kunnen we de temperatuur, neerslag, wind, luchtdruk en vochtigheid analyseren.

onderzoeken invloed op het weer

D

ankzij wetenschappers van de universiteit van Gent heeft het Nolimpark nu zijn eigen weerstation. Leerlingen van WICO Campus Sint-Hubertus en aardrijkskundeleraar Jos Winters namen hierin het voortouw. Ze monteerden het weerstation en plaatsten het op de site van Brabantia. De komende maanden gaan vijf leerlingen er intensief mee aan de slag. Ze zullen metingen doen en cijfers vergelijken. “Het is leuk om zelf onderzoek te kunnen doen,� zegt Maarten.

Met zijn vijven onderzoeken we of er weersverschillen zijn tussen industrie- en bosgebieden.

Om te kunnen starten met de metingen, controleren we of alles naar behoren werkt.

Klusjesman Theo komt een handje helpen. Nu kunnen we starten met ons onderzoek.

Meer info? VLINDER staat voor VLaanderen IN DE weeR. Het is een netwerk van meetstations dat ingezet wordt om het verband tussen landgebruik en atmosfeer te meten. Het station in Pelt kwam er op initiatief van de scholen WICO Campus Sint-Hubertus en VOX. Meer info vind je op vlinder.ugent.be. 4


Made in Pelt

Made in Pelt

Schrijver Ludo Driesen

Ludo Driesen bracht op zijn 64ste zijn eerste roman ‘Het Kraaiennest’ uit. “Dat smaakt naar meer”, vertelt de Peltse auteur. "Ik heb gedurende mijn loopbaan als psycholoog negen educatiefwetenschappelijke boeken uitgebracht. Toen ik met pensioen ging, had ik eindelijk tijd om mij op fictie te storten. Het verhaal van ‘Het Kraaiennest’ schreef ik tien jaar geleden al, maar ik heb het pas recent afgewerkt. Het boek is een misdaadroman voor kinderen. Het verhaal speelt zich af in Kleine-Brogel, waar ik opgroeide, maar het had evengoed een ander dorp kunnen zijn. De schrijfmicrobe heb ik van jongs af aan te pakken. Ik schreef mijn eerste roman op mijn achttiende. Helaas is die verloren gegaan. Schrijven is gewoon heel erg leuk en ik hoop dat mensen zich amuseren als ze mijn boek lezen. Ik zou hier graag nog lang mee doorgaan. Er liggen nog enkele verhalen klaar die ik graag zou afwerken en uitgeven.”

Meer info? ‘Het Kraaiennest’ is te verkrijgen bij Standaard Boekhandel Pelt en een aantal webshops. Het is ook beschikbaar in bibliotheek Neerpelt en bibliotheek Palethe. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 9 jaar.

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Aan de waterkant Balletdanser Wim Vanlessen groeide op in Sint-Huibrechts-Lille. Op zijn twaalfde trok hij naar Antwerpen om zijn grote droom waar te maken. Toch voelt hij zich na al die jaren nog steeds thuis in Pelt.

6


Op ontdekking in Pelt

Ik kom hier niet zo vaak, maar ik kom wel heel graag. Ik hou van de warme, gemoedelijke mensen.

Hoe is het om hier te zijn? “Ik voel mij hier nog steeds thuis. Het is mijn veilige haven. Toch heb ik altijd het gevoel gehad dat ik moest uitvliegen. Dat kan je als je uit een veilig nest komt.” Kom je nog vaak in Pelt? “Ik kom hier niet zo vaak, maar ik kom wel heel graag. Ik hou van de warme, gemoedelijke mensen. Dat is een unieke kwaliteit van de Limburgers. Ze hebben het hart op de juiste plaats. Pelt is ook een bakermat van veel artistiek talent. Zo hebben bijvoorbeeld Raf Simons en Stijn Coninx baanbrekend werk gedaan in hun veld. Wanneer ik hen tegenkom, hebben we meteen een klik.” Hoe kijk je terug op je kindertijd? “Ik heb een heel onbevangen en gelukkige kindertijd gehad. Ik croste altijd rond op het rode fietsje dat ik voor mijn communie had gekregen. Ik speelde ook veel met de kinderen uit de buurt. We woonden vlak bij het kanaal, daar heb ik mooie herinneringen aan.” Op je twaalfde trok je naar de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Hoe was dat? “Ik was een hyperactief kind. Op mijn drie of vier jaar begon ik te turnen bij de lokale turnkring. Ik was enorm gretig. De lerares was mijn alles. Daarna sloot ik mij aan bij Imago Tijl. Choreografe Alicia Borghten maakte een enorme indruk op mij. Ik hield van haar elegantie en artistieke

W

e hebben met Wim Vanlessen afgesproken op het Dorpsplein van Sint-Huibrechts-Lille. Ooit was dit het centrum van zijn wereld, nu komt hij er slechts af en toe. Met zijn stijlvolle zonnebril, designersjaal en bovenaardse elegantie lijkt de balletdanser een echte stadsjongen geworden. Al snel zal echter blijken dat Wim nog erg gesteld is op zijn geboortedorp.

flair. Ze dwong respect af. Op haar aanraden ben ik naar de balletschool in Antwerpen gegaan.” Niet evident voor een jongen van twaalf. “Zeker niet, maar het paste bij mij. Niemand heeft er ooit een verkeerd woord over gezegd. Ze vonden het knap dat ik het deed en dat ik het mocht van mijn ouders. Die kenden niet veel van de balletwereld, maar ze hebben nooit getwijfeld.” Je danste 25 jaar bij het Ballet van Vlaanderen. In februari nam je afscheid met een prachtig optreden. “Ik wou per se de Boléro van Béjart dansen als afscheid. Voor mij is dat het meest fantastische stuk. Zowel de choreografie als de muziek zijn schitterend. Ik wou er ook echt een feest van maken. Ik kijk nu zonder frustratie of spijt terug op mijn carrière.” Was je niet bang voor het zogenaamde zwarte gat? “Ik heb enkele heel intense maanden achter de rug. Het boek over mijn leven als mannelijke danser is verschenen en ik geef regelmatig lezingen. Toch was er ook een leegte. Ik heb eerst de tijd genomen om te genieten en te reflecteren. Nu zijn er weer volop ideeën aan het borrelen. Ik ben opnieuw structuur aan het zoeken en een team rond mij aan het scharen om mijn plannen vorm te geven. Ik wil weer productief zijn en iets doen dat ik kan delen met het publiek.” Ga je opnieuw dansen? “Ik zal altijd een danser blijven. Zelfs al ben ik 70 jaar.”

7


Ik vraag het aan / Cijfer van de maand

Noa Oudermans is een kerstboom aan het uitkiezen. Ze vraagt zich af wat ze er na de feestdagen mee kan doen.

E

en kunstboom gaat terug op zolder, een boom met kluit kan je in de tuin planten, maar wat doe je met een kerstboom die zijn naalden aan het verliezen is?

Geef je kerstboom na de feestdagen mee met de veertiendaagse inzameling van het tuin- en snoeihout. Je vindt de ophaaldata terug in de afvalkalender. Je kan de boom ook naar het recyclagepark brengen. Verwijder alle versieringen en de bloempot voor je de kerstboom aanbiedt.

Ik vraag het aan

Wat doe ik na de feestdagen met mijn kerstboom?

Het tuin- en snoeihout wordt tot compost verwerkt. Dit kan opnieuw in de tuin gebruikt worden.

Meer info? limburg.net/afvalkalender Recyclagepark Heuvelerweg: Heuvelerweg 26, 011 39 89 39 Recyclagepark Lieven Bauwenslaan: Lieven Bauwenslaan 5, 011 57 53 86

Als inwoner van Pelt krijg je jaarlijks een aantal huisvuilzakken. Je kan je tegoed van 2019 tot eind december afhalen.

J Cijfer van de maand

1546 gezinnen haalden hun tegoed aan huisvuilzakken nog niet af 8

e kan je tegoed aan huisvuilzakken afhalen op de Peltse recyclageparken, bij Apotheek Standaert, Bakkerij Cash & Co, Bioshop Klimop, Brico en Kringwinkel ReTroFee. Weet je niet meer of je je tegoed al hebt afgehaald? Vraag het gerust even na op ĂŠĂŠn van deze locaties of in het gemeentehuis op de Oude Markt of op het Kerkplein. Zij kunnen het nakijken met jouw elektronische identiteitskaart. De bedelingsdagen van de huisvuilzakken van 2020 vinden plaats van 10 tot 20 februari. Je leest hier meer over in de volgende editie van PLT magazine.

Meer info? Kijk op www.gemeentepelt.be/huisvuilzakken.


Achter de schermen

Achter de schermen

De machinekamer van LAGO Pelt Dommelslag

Bert Thijs neemt ons mee in de meterslange gangen onder het zwembad. Het is er warm – 30° geeft de thermometer aan – en lawaaierig. De machines draaien op volle toeren. Bert Thijs is centrummanager bij LAGO Pelt Dommelslag. Hij legt uit waar al die machines voor dienen. “Eerst komt het zwembadwater in een zogenaamde haarvanger terecht. Dat is een filter voor grofvuil. Daarna wordt het door een zandfilter geperst. Die is opgebouwd uit verschillende lagen om alle vuildeeltjes uit het water te halen. Voor het water door de bodemroosters weer in het zwembad wordt gepompt, voegen we een kleine hoeveelheid chloor toe om het te desinfecteren. Het water van het sportbad wordt zo elke twee uur volledig ververst. In het kleuterbad gebeurt dit elke twaalf minuten. Bovendien checken we de waterkwaliteit voortdurend, zowel handmatig als digitaal. Drie keer per week komen technici langs om de filters te spoelen en de installaties technisch na te kijken. Zij werken het hele jaar door in een T-shirt, want het is hier erg warm. ”

Zwemmen met VR-bril KERSTVAKANTIE

Tijdens de kerstvakantie kan je tussen tropische vissen of in de ruimte zwemmen. Hoe? Met een VR-duikbril. Test het zeker eens uit. dagelijks tussen 12 en 16 uur

9


Nieuws

Nieuws

Nieuwe G-fitness en sportlounge in Dommelhof Sporthal Dommelhof kreeg er een fitnessruimte voor G-sporters en een polyvalente ruimte bij.

D

e nieuwe G-fitnessruimte bestaat uit twee zalen. Alles in de fitnessruimte staat in het teken van toegankelijkheid. De toestellen zijn aangepast aan mensen met een beperking en er is voldoende ruimte tussen de toestellen voor rolstoelen. Ook zijn alle deuren, liften en het sanitair afgestemd op de noden van G-sporters. De sportlounge bevindt zich bovenop de fitnessruimte. Het is een polyvalente zaal van 162 m² met een opwarmkeuken en sanitair. Peltse verenigingen kunnen deze ruimte huren voor hun activiteiten zoals een clubfeest, een sponsoravond, een vorming of een ploegenvoorstelling. Bij sportwedstrijden en tornooien kan dit gedeelte dienstdoen als ontvangstruimte. De G-fitnessruimte werd gerealiseerd door Provincie Limburg. De sportlounge is een project van gemeente Pelt.

10


Nieuws

Gratis feestbussen op oudejaarsnacht Dankzij de financiële tussenkomst van de provincie en de gemeente Pelt kan je oudejaarsnacht zorgeloos inzetten samen met jouw vrienden en familie.

D

e feestbussen van De Lijn brengen je op oudejaarsnacht naar jouw feestje en weer naar huis. Registreer je op www.delijn.be/oudjaar voor een gratis ticket. Na registratie ontvang je een e-mail, waarin vermeld staat hoe je het ticket activeert. Het ticket is geldig van 31 december, 18 uur tot 1 januari, middernacht. Je kan het tijdens deze periode onbeperkt gebruiken, uitgezonderd op de Limburgse snellijnen. Meer info vind je op www.gemeentepelt.be/oudjaar.

Eindejaarsactie Peltse handelaars Shop in Winterpelt en maak kans op leuke prijzen.

W

alter van Winterpelt nodigt je uit om “goed fout” te komen shoppen in de Peltse winkelstraten. Naast een grappige selfie kan je er ook leuke prijzen mee scoren.

Hoe? Koop je eindejaarsgeschenken bij de Peltse handelaars en deponeer je volle spaarkaart ten laatste 2 januari in een van de wedstrijdboxen. Die vind je bij alle deelnemende handelaars. Tijdens de zaterdagmarkt in Neerpelt centrum op 4 januari kom je te weten of je bij de gelukkige winnaars hoort. Volg de actie op facebook.com/shoppeninpelt.

11


Vanaf 6 januari werken wij op afsp 1

2

Plan je afspraak in via onze website

www.gemeentepelt.be/afspraak

Waarom? Jij plant in wanneer het voor jou uitkomt. We helpen je dan snel en efficiĂŤnt verder op het afgesproken tijdstip.

Bel naar

Waarvoor? Om een geboorte aan te geven, voor het aanvragen van een rijbewijs, elektronische identiteitskaart (eID), Kids-ID, reispaspoort, pensioenaanvraag, info over een omgevingsvergunning, een gesprek met het OCMW,...

Een duidelijk overzicht en veelgestelde vragen


praak

3 manieren om een afspraak te maken

3

011 94 94 94

Maak tijdens de openingsuren een afspraak bij het onthaal in het gemeentehuis op de Oude Markt of op het Kerkplein.

Waarvoor niet? Heel wat attesten en afschriften kan je online aanvragen via www.gemeentepelt.be/attesten. Voor het afhalen van documenten kan je ook zonder afspraak langskomen tijdens de openingsuren.

vind je op www.gemeentepelt.be/afspraak

Wanneer kan ik een afspraak maken? In de voormiddag, in de namiddag of op donderdagavond. Kies het moment dat voor jou het beste past in je agenda.


Focus

Focus

Wanneer buren vrienden worden In Pelt heb je nog van die buurten waar velen van dromen. Kinderen die op straat spelen, ouders die gezellig keuvelen op het terras, klussers die een boormachine lenen van de buren ... In de Priester Jan Coninxstraat gebeurt dit dagelijks. 14


Focus

– Kevin –

Toen ik hier kwam wonen, kende ik niemand. Doorheen de jaren zijn de buren vrienden geworden.

H

et spreekwoord luidt: beter een goede buur dan een verre vriend. In de Priester Jan Coninxstraat in Neerpelt centrum weten ze daar alles van. De afgelopen 15 jaar groeide deze buurt uit tot een erg gezellige woonomgeving, waar kinderen op straat spelen, buren elkaar helpen en jong en oud regelmatig samenkomen om te vieren. De buurt ontstond uit een gemeentelijke verkaveling. De gronden waren gereserveerd voor mensen die nog geen huis of bouwgrond hadden. Het waren voornamelijk jonge koppels die zich in deze buurt vestigden. Hoe zag de buurt eruit toen je de bouwgrond kocht? An Brands: “Wij wonen hier nu bijna twaalf jaar. Toen we onze grond kochten was hier nog niets, enkel wat appartementen verderop. Alle buren zijn ongeveer gelijktijdig beginnen bouwen en dus ongeveer op hetzelfde moment in hun huis getrokken.” Waarom koos je voor deze straat? Marleen Schuurmans: “Wij waren aanvankelijk op zoek naar een huis om te verbouwen, maar we vonden niet meteen wat we zochten. Bij veel bouwkavels sprak de ligging ons niet aan. Deze straat was wél wat we voor ogen hadden. Het is rustig gelegen en toch in het centrum. We waren dan ook heel blij dat we deze bouwgrond toegewezen kregen.” De gronden werden aan een correcte prijs verkocht. Luk Overath: “We hadden ons stuk wellicht niet kunnen kopen als we de marktprijs hadden moeten betalen. Ik vind dat een erg waardevol initiatief van de gemeente.”

Hoe verliep het bouwproces? Luk Overath: “Dat ging behoorlijk vlot. Nadat we de bouwgrond gekocht hadden, hebben we onmiddellijk plannen gemaakt, een aannemer gezocht en zijn we beginnen bouwen. Wij hebben heel wat werken zelf gedaan om de kosten te drukken.” Marleen Schuurmans: “Wij hebben ons huis grotendeels zelf gebouwd. Wij zijn echte klussers. Dat we hierdoor geld konden besparen, was mooi meegenomen.” Voelde je je meteen thuis in de buurt? Kevin Vanveggel: “Toen ik hier kwam wonen, kende ik niemand. Doorheen de jaren zijn de buren vrienden geworden. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze buurt.” An Brands: “Mijn man Tijl en ik hebben eerst een hele tijd in Hamont gewoond. Ik voelde me niet meteen thuis in Pelt, maar nu wil ik er niet meer weg. De fijne buurt speelt daarin de grootste rol. We wonen op wandelafstand van de school en het centrum en de kinderen kunnen onbezorgd op straat spelen.” >>

Marleen Schuurmans: “Het is belangrijk dat er in woonkernen ook ruimte is voor jonge gezinnen en dat er perspectief geboden wordt aan jongeren. Het is niet gemakkelijk om de stap te zetten naar een eigen woning. De gemeente kan hierin extra ondersteuning bieden.”

15


Focus

Daar kunnen heel wat kinderen alleen maar van dromen. Reinier Theunissen: “Mijn zoon Vince speelt heel veel met de kinderen van de buurt. Ze spelen op straat, op het schoolplein en aan de Passantenhaven. Met de ouders hebben we een WhatsAppgroep. Daarin hebben we regelmatig contact en houden we controle wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de kids de tijd weer eens uit het oog verliezen.” An Brands: “Als je iets nodig hebt, zet je het even in de buurtapp. Binnen het uur heb je wellicht wat je zoekt. Dat kan gaan van eitjes tot statafels voor een feestje.”

nodig “hebt,Alszetje iets je het even

in de buurtapp. Binnen het uur heb je wellicht wat je zoekt.

– An –

Staat de deur altijd open? Reinier Theunissen: “Ik vind dat we niet te veel contact hebben en zeker niet opdringerig. We hebben allemaal ons privéleven, maar weten elkaar te vinden als we dorst hebben.” An Brands: “Wij lopen regelmatig bij de buren binnen en zij komen ook vaak bij ons over de vloer. In de zomer zitten we al eens gezellig samen op het terras. De kinderen spelen ook veel samen. In de vakanties is het vaak full house. Ze trekken dan van huis tot huis of spelen buiten.”

Jasper, jij bent later in de buurt komen wonen. Hoe voel jij je hier? Jasper Cuyvers: “Het buurtfeest was voor ons de ideale gelegenheid om de buren te leren kennen. De vader van mijn vriendin woont hier ook in de straat dus dat is wel handig.” Wat maakt deze buurt zo speciaal? Erwin Schuurmans: “Wij hebben al heel wat jaren een buurtwerking en organiseren jaarlijks een nieuwjaarsborrel, paaseierenzoektocht, een zomerbarbecue en Sint-Maartensvuur. Daarnaast zijn er ook spontane initiatieven: we zorgen voor een bloemetje voor een zieke, een nieuwe voordeur en een gedicht bij een speciale verjaardag en zo meer. Het is een heel warme buurt.” Marleen Schuurmans: “Er zijn doorheen de jaren al heel wat memorabele dingen gebeurd en die rakelen we geregeld op tussen pot en pint.” Erwin Schuurmans: “What happens in de PJC street, stays in the PJC street!”

Meer info? De gemeente verkoopt nog tal van bouwkavels. Je vindt ze op www.gemeentepelt.be/bouwkavels.

16


In het kort...

In het kort...

Rechtzetting data kampioenenhulde

I

n de vorige editie van PLT magazine kon je al lezen dat de Peltse sportkampioenen gehuldigd worden in februari 2020. De data van de huldigingen werden echter verwisseld. Pas je de data even aan in je agenda? De huldiging voor de volwassenen (+16 jaar) vindt plaats op vrijdag 14 februari in CC Palethe. De jeugdkampioenen zijn aan de beurt op vrijdag 21 februari in Dommelhof. Ben je zelf een sportkampioen geworden of wil je iemand nomineren? Vul het formulier in op www.gemeentepelt.be/kampioenenhulde. Nomineren kan tot en met 13 januari.

Sluitingsdagen gemeentediensten in eindejaarsperiode

D

e gemeentehuizen zijn gesloten op 25 en 26 december en op 1 en 2 januari. CC Palethe is gesloten van 23 december tot en met 2 januari. De bibliotheken en vrijetijdsbalie sluiten op 24 december in de namiddag, 25 en 26 december de hele dag en 31 december in de namiddag. De buitenschoolse kinderopvang is gesloten van 24 december (namiddag) tot en met 2 januari. Ook de dienstencentra passen hun openingsuren aan. Je vindt de regeling in de cafetaria. Voor een overzicht van de openingsuren ga je naar www.gemeentepelt.be.

Straatnaam veranderd? Laat je eID aanpassen!

W

oon je in een straat die van naam veranderde als gevolg van de fusie? Dan moet je de adresgegevens op je elektronische identiteitskaart laten aanpassen. Je kan hiervoor nog tot het einde van het jaar langskomen in het gemeentehuis op de Oude Markt. Raadpleeg de openingsuren op www.gemeentepelt.be.

Nog op zoek naar een kerstgeschenk?

W

at denk je van een verrassingsbon, die je kan verzilveren bij tal van Peltse handelaars? Of een cadeaubon van Cultuurcentrum Palethe? Je maakt er vast iemand blij mee. Verrassingsbonnen kan je verkrijgen in bibliotheek Neerpelt (Norbertinessenlaan 9). Een cadeaubon van Palethe haal je af aan de vrijetijdsbalie (Jeugdlaan 2).

Rustige studieruimtes

V

anaf vrijdag 20 december kan je weer rustig studeren in De Vliering. Het lokaal bevindt zich boven Oud Dommelhof (Toekomstlaan 7). Je kan er dagelijks terecht tussen 8 en 22 uur en dit tot en met 5 februari. Niet onbelangrijk: er is wifi en sanitair. Ook in de bibliotheken kan je ongestoord blokken. Meer info vind je op www.gemeentepelt.be/studieruimte.

Deeltuin Lindelhof zoekt groene vingers

H

eb je zelf geen tuin en ben je op zoek naar een plek om ecologisch te tuinieren? Dan is deeltuin ’t Lindelhof in de Kraanstraat in Lindel-Hoeven misschien iets voor jou. Eke tuinier beheert er zijn eigen perceeltje en helpt bij het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Er zijn nog twee percelen van 35m² en 50m² beschikbaar. Wie een stukje wil, betaalt een waarborg van 50 euro en een huurprijs van 15 euro per jaar. Neem contact op via samentuinenoverpelt@gmail.com voor meer informatie.

te huur

17


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Pierre Plessers Even uitblazen na de kerstdiners? Op tweede kerstdag kan je volop genieten van de buitenlucht tijdens een gezellige kerstwandeling. Wielertoeristenclub Allemaal op de Fiets werkt samen met een aantal andere verenigingen uit Sint-Huibrechts-Lille al enkele weken aan een mooi parcours. Pierre Plessers (links op de foto): “Je kan kiezen tussen drie wandelingen: eentje van 3 km door het teutendorp Lille en twee tochten van 8 en 12 km door de prachtige natuur in de omgeving. Nadien kan je genieten van een lekkere kom soep of een deugddoend drankje. Bij de lange wandelingen kan je ook onderweg een tussenstop maken.”

Kerstwandeling DONDERDAG 26 DECEMBER OC Sint-Hubertus, Lille Dorp vrij vertrek tussen 10 en 18 uur € 2 (+14 jaar) – € 1,5 (-14 jaar) ter plaatse inschrijven

18


UiT-tips

WOENSDAG 18 DECEMBER

Een praktische uiteenzetting over pijn in de rug en hoe je die kan voorkomen of verminderen. Je krijgt tips voor een goede houding, schoenen, stoelen, matras ... Dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 14 uur gratis binnenhof@gemeentepelt.be of 011 94 94 99

Wintersterretjes WOENSDAG 18 DECEMBER

Een schitterende dansvoorstelling in een winters decor door de dansleerlingen van Kunstacademie Noord-Limburg. Dommelhof, Toekomstlaan 5 voorstellingen om 16 en 18 uur € 8 (€ 5 voor -12-jarigen) www.kanl.be of 011 80 87 10

An Nelissen, Nele Goossens en Intgeniep: Helden uit het cabaret VRIJDAG 20 DECEMBER

An Nelissen, Nele Goossens en Intgeniep vertellen hoe zij beïnvloed zijn door comedygrootheden als Brigitte Kaandorp, Tineke Schouten en Toon Hermans. Zij halen herinneringen op aan conferences, acts en liedjes en brengen stukken uit het cabaretrepertoire van de grootmeesters. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 18 (kassa) – € 15 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Berlin: True Copy ZATERDAG 21 DECEMBER

Wanneer gendarmes binnenvallen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen stoten ze op meer dan 1600 werken van grootmeesters. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door een Nederlander. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (kassa) – € 10 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Een beetje meer Kerst ZATERDAG 21 DECEMBER

Hartverwarmend kerstconcert van koor Amabile en het Van Eyck Ensemble. kerk Boseind 20 uur € 18 (kassa) – € 15 (voorverkoop) www.amabile.be of amabileneerpelt@gmail.com

Rally Zomert in Rally Wintert! ZATERDAG 21 DECEMBER

Met optredens van coverbands Star Flavour en Creep. Scoutsrally, Rallylaan 3 vanaf 19.30 uur €5 www.scoutsrally.be of 011 57 59 30

Kerstconcert ‘So this is Christmas’ ZONDAG 22 DECEMBER

agenda

Info: Niet oud, maar wijs! Rugklachten

Gemengd koor Concinite brengt een mix van bekende en minder gekende kerstmelodieën. Het akoestisch trio Shoosh brengt intieme muziekstukken uit het oeuvre van onder meer Boudewijn de Groot, Beyoncé, Frank Sinatra, John Lennon en Bart Peeters. kerk Overpelt-Centrum 15 uur € 12 (kassa) – € 10 (voorverkoop) lieve.geusens@gmail.com of 011 55 36 22

Kersthappening ‘Amazing Christmas’ ZONDAG 22 DECEMBER

Koninklijke Fanfare Dommelgalm trakteert op lekkere hapjes en drankjes en een sfeervol muzikaal optreden. zaal Dommelgalm, Jaak Tassetstraat 20 15.30 uur gratis (incl. gratis kerstdrankje en hapjes) www.dommelgalm.be of 0494 81 71 80

Rally Wintert: Kerstsprookjestocht 22, 23 EN 26 DECEMBER

Een unieke kerstsprookjestocht met gekleurde lichtjes, kerstbomen, snoepjes, pakjes en gebakjes. Beleef het verhaal van de kerstman en de pakjesdief. start aan de Scoutsrally, Rallylaan 3 van 17 tot 21 uur € 5 (voorverkoop) – € 7 (kassa) www.scoutsrally.be 19


agenda

UiT-tips

Teutenbosloopcriterium 5 JANUARI EN 2 FEBRUARI

Neem deel aan de 1 km-loop (start om 10 uur) of de 3, 6, 9 of 12 km-loop (start om 10.10 uur). terreinen Herkol, Herent (5/1) zaal Holheide, Heikapper 25 (2/2) 10 tot 12.30 uur €2 www.uitinpelt.be

Frühshoppen met prinsenaanstelling ZONDAG 12 JANUARI

CV De Liller Meulewiekers presenteert de nieuwe prins carnaval van Lille tijdens een geweldige shownamiddag. OC Sint-Hubertus, Lille Dorp 26 14.11 uur gratis lillermeulewiekers@gmail.com

In de boekenkast van Joke Emmers ZONDAG 12 JANUARI

100 procent circus ZATERDAG 11 JANUARI

Twee mannen in rokjes gaan aan de slag met de lange mast, worden opgehangen bij de haren en wagen zich aan het laten zweven van objecten. Ze combineren circustechnieken met een ietwat Monty Python-achtig gevoel voor humor en muziek. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (kassa) – € 10 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Infodag opleidingen Qrios ZATERDAG 11 JANUARI Qrios campus WICO, Peltanusstraat 8 10 tot 13 uur gratis www.qrios.be

20

Wat leest actrice Joke Emmers? Voor welke genres heeft ze een zwak? We kunnen je al meegeven dat 'Methamorphosen' van Ovidius en 'Brieven aan een jonge dichter' van Rilke zeker in haar boekenkast te vinden zijn. Kom ontdekken wat er nog meer in zit. CC Palethe, Jeugdlaan 2 10 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Sint-Theunisfeesten 17 TOT 19 JANUARI

Met onder meer op 17/1 de Sint-Theunisviering en de verkoop van offergaven en op 19/1 (vanaf 12.30 uur) de SintTheuniswandeling. OC De Vranken, Herent 122 www.st-theunis.be

Nieuwjaarsconcert Boho Strings en Roeland Hendrikx: Rule Brittania ZONDAG 19 JANUARI

Roeland Hendrikx was jarenlang klarinettist bij het Nationaal Orkest van België, maar koos voor een loopbaan als solist. Het strijkorkest Boho Strings zorgt voor een eclectische manier van musiceren. Samen trakteren ze je op muziek die onbekommerd en melancholisch is. CC Palethe, Jeugdlaan 2 14 uur € 18 (kassa) – € 15 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Marc Brillouet: Back to the fifties DONDERDAG 16 JANUARI

NEOS Pelt nodigt Marc Brillouet uit, die jarenlang radiopresentator en hoofdproducer was bij VRT en er onder meer 'Funiculi Funicula' presenteerde. We maken een swingende reis door de jaren vijftig, met muzikale fragmenten en verhalen over de vele onsterfelijke genres en popklassiekers. CC Palethe, Jeugdlaan 2 14.30 uur € 10 www.uitinpelt.be

Eva Daeleman: Omdat het kan DONDERDAG 23 JANUARI

Een meeslepende getuigenis over willen en niet moeten, over grenzen opzoeken en grenzen respecteren. Over een leven waarin je zelf je weg uitstippelt. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90


UiT-tips

DONDERDAG 23 JANUARI

Iedereen heeft wel eens een verhaal gehoord over de spoeddienst: dat het druk was, dat er lang gewacht moest worden. Hoe komt dat toch? Op de spoeddienst moet het toch snel gaan? In deze interactieve sessie krijg je een blik achter de schermen bij de spoedgevallendienst. Mariaziekenhuis, Maesensveld 1 15 uur gratis www.mznl.be

Karibu Karamu ZONDAG 26 JANUARI

Een winterwereldfeest in zuiderse sferen, met optredens, workshops voor kinderen en volwassenen, vertellingen, volksspelen, lekkere hapjes en nog veel meer. Dommelhof, Toekomstlaan 5 14 tot 17 uur gratis www.ondersteboven.net

Ghost in the machine DONDERDAG 30 JANUARI

Bert Gabriëls: Eindejaarsconference 2019 VRIJDAG 24 JANUARI

Bert brengt een overzicht van politiek en economie in binnenen buitenland, het klimaat, het dagelijks leven in de cybermaatschappij, de perikelen van de hedendaagse papa en elke hype die 2019 ons te bieden had. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 17 (kassa) – € 14 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Mega Schlagerfest ZATERDAG 25 JANUARI

Met optredens van onder meer Maarten Cox, Luc Steeno, De Romeo’s en Frans Bauer. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20 uur vanaf € 27 www.vzwkinderpret.be

Een creatie die de grenzen opzoekt tussen concert, muziektheater en video performance. ‘Ghost in the machine’ biedt een nieuwe manier om naar het bekende te kijken, om mee te gaan in een woordeloos, onvermoed, soms vervreemdend, soms meeslepend narratief, voortvloeiend uit het dagelijks leven. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (kassa) – € 12 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

William Boeva: Leveren jullie ook aan huis?

Neeka ZATERDAG 8 FEBRUARI

Neeka maakt gelaagde pop, geworteld in de Amerikaanse folk- en rootsmuziek. Vocaal wordt ze vergeleken met Joni Mitchell, muzikaal is ze verwant met artiesten als Tim Buckley en Richard Thompson. Neeka schrijft en arrangeert het gros van haar muziek zelf, maar laat graag de ruimte aan de muzikanten met wie ze samenwerkt om het arrangement mee vorm te geven.

agenda

Spoeddienst: hoe werkt die eigenlijk?

Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (kassa) – € 12 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Tentoonstelling: La la la TOT 23 FEBRUARI

Met werk van Raymond Minnen, William Lutgens, Gerda Steegmans en Natalia Drobot CC Palethe, Jeugdlaan 2 Bibliotheek Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 Sint-Martinuskerk Overpelt, Kerkdijk Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5 Atelier Lucas Pellens, Spoorwegstraat 32 gratis www.uitinpelt.be

VRIJDAG 7 FEBRUARI

William is 30 geworden en dat valt hem redelijk zwaar. Hij voelt aan alles dat hij nu zijn leven echt in handen moet nemen, want het is nog niet te laat. Deze keer gaat hij alle kansen grijpen ... CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 17 (kassa) – € 14 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

www.uitinpelt.be • Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 15 januari komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave. Meer info over de promotie van je activiteit vind je op www.gemeentepelt.be/eventpromo. 21


Geflitst

Geflitst

Een oude waterput aan de rand van het bos in Lindel-Hoeven.

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

Deze drie hadden het naar hun zin op de Dommelloop van SACN.

gemeentepelt © Neerpelt.in

© ballasthoeve

Je moet heel stil zijn én veel geluk hebben om een ree te kunnen fotograferen in het Hobos.

© captain_hike

Deze leerlingen van VOX weten nu alles over loof- en naaldbomen.

© voxpelt

Zou dit de meest fotogenieke hoeve van Pelt zijn? © roel_gerits

Dat het vroeg donker is, kan ook voordelen hebben. Wat een knappe foto van het station van Neerpelt! © sofie_sevens

22


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes (Fotopelt.be), Sonja Sleurs I Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Nieuwjaarsborrel voor alle Peltenaren ZONDAG 5 JANUARI Met sfeervolle optredens, kinderanimatie en een glaasje bubbels, geserveerd door de vrijwilligers van Palliovik. sporthal Dommelhof (ingang via Toekomstlaan), er is een ruime fietsenparking. 10.30 tot 12.30 uur gratis busdienst Bus 1 9.55 uur 10.10 uur 10.20 uur 10.30 uur

Sint-Huibrechts-Lille kerk Damsheide Wateringstraat Grote Heide kerk Dommelhof

Bus 2 10.10 uur 10.20 uur 10.30 uur 10.40 uur

Herent kerk Overpelt Oude Markt Boseind Bewel Dommelhof

Om 12.35 uur vertrekken de bussen aan Dommelhof in de omgekeerde richting.

Bus 3 10.20 uur 10.30 uur 10.40 uur 10.50 uur

Lindel-Hoeven Drossaerd Holheide kerk Overpelt-Fabriek school Dommelhof

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine december 2019  

Balletdanser Wim Vanlessen vertelt over zijn leven en herinneringen aan zijn geboortedorp Pelt. Ludo Driesen bracht zijn eerste roman 'Het K...

PLT magazine december 2019  

Balletdanser Wim Vanlessen vertelt over zijn leven en herinneringen aan zijn geboortedorp Pelt. Ludo Driesen bracht zijn eerste roman 'Het K...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded