__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

november 2019

magazine

Mijn leven gered dankzij snelle reanimatie

Pelt is voorbereid op de eerste winterprik EĂŠn belasting voor bedrijven


In ‘t Pelts gezegd

De wil vèrrekes hemmen e vèèld vol kroeêten umgedabd. De everzwijnen hebben een akker vol bieten omgewoeld. 2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Koken kost geld. Dat geldt ook voor ons gemeentebestuur. Willen we investeren in de vernieuwing van onze wegen, de aanleg van fietspaden, ouderenzorg, kinderopvang… dan moet er geld binnenkomen. Dat geld komt deels uit het gemeentefonds van de Vlaamse Overheid en deels van onze inwoners, via de gemeentelijke belastingen. We verdelen deze belastingen op een eerlijke en solidaire manier. Mensen met een hoger inkomen of met meer eigendom, betalen meer. Mensen die het financieel moeilijker hebben, moeten minder bijdragen. We zijn er ook in geslaagd de belastingdruk in heel Pelt gelijk te houden en evenwichtig te verdelen. Zo betalen gezinnen uit Neerpelt sinds dit jaar minder gemeentebelasting, maar een hogere rioleringsbijdrage. Ondernemingen uit Neerpelt betalen nu minder onroerende voorheffing, maar wel een bedrijfsbelasting. Kleine bedrijven betalen minimum 50 euro per jaar. Grote bedrijven betalen meer naargelang de oppervlakte of de milieuvergunning van hun bedrijf. Op deze manier draagt ieder zijn steentje bij aan de opbouw van onze gemeente: gezinnen en bedrijven, groot en klein. Maar weten over de bedrijfsbelasting? Blader verder naar pagina 10 van dit PLT magazine. De leden van de Overpeltse LEGO Builders Club pakten voor ‘Kicks and Bricks’ uit met reuzegrote bouwwerken bestaande uit tienduizenden LEGO-blokjes.

Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 5

Musicalacteur made in Pelt

6

Kapel van de Rozen

10

Eén belasting voor bedrijven

14

Leven gered dankzij AED 3


In het spoor van...

In het spoor van...

Steven Geens

Op huisbezoek bij alleenstaande ouderen

S

teven Geens is een van de 14 vrijwilligers die momenteel op huisbezoek gaan bij ouderen in Overpelt centrum. “De meeste ouderen willen thuis blijven wonen. Tijdens een huisbezoek vragen we of ze hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in hun woning of bij het maken van eten. We bespreken ook of ze nog regelmatig contact hebben met buren, familie of vrienden. Hulpvragen geven we door aan de dienst welzijn van de gemeente. Die schakelt hulpverleners in of een buurtgezel die helpt met alledaagse taakjes.”

9:45 Vandaag start mijn reeks huisbezoeken bij alleenstaande 65-plussers in Overpelt centrum. Ik deed eerder al huisbezoeken in Holheide. 9:50 Ik vind het belangrijk dat we ons blijven bekommeren om elkaar. Niemand zou onder de radar mogen blijven.

10:15 Ik bespreek met mevrouw of en welke hulp ze nodig heeft.

11:00 Het is opvallend hoe open mensen zijn als je hun vertrouwen krijgt. Zo’n gesprek geeft beide partijen veel voldoening.

11:30 Discretie is erg belangrijk. Op het verslag staan nergens persoonsgegevens.

Meer info? Voor meer informatie kan je terecht bij de Peltse dienstencentra. Pelle Melle: Dorpsstraat 58, 011 94 94 98 BinnenHOF: Norbertinessenlaan 5, 011 94 94 99 4


Made in Pelt

Made in Pelt

Musicalacteur Martijn Claes

Martijn Claes speelt mee in 40–45, Vlaanderens meest succesvolle musical ooit. Voor PLT magazine keert hij terug naar het Hubertustheater. “Hier heb ik jarenlang mijn plié en tendu geoefend met dansgroep Imago Tijl. Ik stond van kleins af aan graag in de spotlights, maar ben pas na mijn universitaire studies professioneel beginnen zingen en acteren. Momenteel ben ik fulltime bezig op en naast het podium. In 40-45 ben ik swing. Dat betekent dat ik verschillende rollen instudeer en inspring als er iemand wegvalt. Ik vervang ook Jelle Cleymans en Jo Hens in de hoofdrol. In februari starten we met Daens. Daar heb ik een vaste plek in het ensemble en neem ik de rol van Jan Schepens over als die afwezig is. Ik hou van die afwisseling. Bekend worden is niet mijn doel. Naast zingen en acteren doe ik ook stemmenwerk. Ik spreek onder meer de stem in van Bob van de Disney-serie Puppy Vriendjes, maar je zal me niet herkennen. Ik kan mijn dialect heel goed verstoppen. Ik pendel dagelijks enkele uren naar mijn werk. Toch blijf ik in Pelt wonen. Ik hou van de rust. Ik heb hier ook alle kansen gekregen om mij te ontwikkelen. Pelt steunt cultuur echt. Dat kan ik niet loslaten.” Meer info? 40-45.live en daens.be instagram.com/claesmartijn

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Kapel van de Rozen Werner Willems wandelt en fietst graag. Als hobbyfotograaf trekt hij er steeds vaker op uit, op zoek naar fotogenieke plaatsen en mensen. Zijn favoriete plekje bevindt zich tussen de velden en bossen van Hoeverheide.

6


Op ontdekking in Pelt

Er zijn heel veel gelegenheden om mooie foto’s te maken in Pelt.

W

e hebben afgesproken met Werner Willems op een zonnige herfstdag. Hij komt ons tegemoet op zijn speed pedelec, zo’n elektrische fiets die snelheden tot 45 km per uur haalt. Werner wil ons zijn mooiste plekje tonen. Dat ligt in de Kleinmolenstraat, op enkele meters van het fietspad op de oude spoorlijn. In de schaduw van de bomen ligt de Kapel van de Rozen. Wat betekent dit plekje voor jou? “Ik kom in deze buurt vaak wandelen en fietsen. Het ligt ook op mijn fietsroute naar het werk. Ik hou van het wisselende uitzicht. Elk seizoen heeft iets, maar de herfstkleuren vind ik het mooist.” Heb je iets met kapelletjes? “Ik ben niet gelovig, maar ik vind deze kapel wel een mooi element in het landschap. Louis – die net voorbij wandelde – onderhoudt het netjes. Het is hier bovendien erg rustig. Daar hou ik van.”

Op mijn profiel post ik allerhande foto’s. Ik hou het meest van street photography, portretten van mensen die zich er niet van bewust zijn dat ze op de foto staan en foto’s van sporters. Die variatie heb ik nodig.” Je post regelmatig mooie foto’s van de gemeente met hashtag #mijnpelt. “Een zonsopgang boven een mistig landschap, een oude BMW in een verlaten schuur, een paddenstoel langs het kanaal, een groep wielertoeristen op straat … Er zijn heel veel gelegenheden om mooie foto’s te maken in Pelt. Ik ben hier geboren en woon er heel graag. Mijn vrienden en familie wonen in de buurt, het is hier rustig en toch heb je alles wat je nodig hebt in de nabije omgeving.”

Je bent ook bezig met fotografie. “Ik maakte al langer foto’s met mijn gsm. De camera die thuis in de kast lag, kon ik niet bedienen. Ik wilde leren waarvoor alle knopjes dienen en heb me ingeschreven voor lessen fotografie aan Qrios. Daar werd mijn interesse in fotografie verder aangewakkerd. Ik ben nog op zoek naar mijn stijl en moet nog veel leren, maar ik doe het heel graag.” Je bent ook actief op Instagram. “Ik post regelmatig foto’s op Instagram onder de naam mister ‘nwyfre’. Ik heb ooit gelezen dat het een druïdische term is voor levenskracht. Ik vond dat wel toepasselijk.

Meer info? Wil je de omgeving van de Kapel van de Rozen zelf eens ontdekken? Volg dan de gele wandeling vanaf de Wedelse molen (Breugelweg 250). Die passeert onder meer aan het kapelletje. instagram.com/mr_nwyfre 7


What's in a name? / Cijfer van de maand

Cijfer van de maand

What’s in a name?

Jos Verlindenstraat Deze weg ligt al eeuwenlang tussen Neerpelt en SintHuibrechts-Lille, maar de naam is recenter.

I

n de volksmond werd de straat tot ongeveer 1850 "akkerstraat” genoemd, omdat de weg letterlijk door de akkers liep. Officieel heette de straat toen Kruisstraat. In 1947 werd de weg vernoemd naar schoenmaker Jozef Verlinden. Die woonde er tot hij als krijgsgevangene naar het concentratiekamp in Buchenwald werd gebracht. Jozef had zich aangesloten bij het Geheim Leger. Hij werd “kompagnieoverste” bij brigade Overpelt in de sector Neerpelt. Op 1 juli 1944 werd hij opgepakt en overgebracht naar Buchenwald. Twee maanden later werd Lille bevrijd. Jozef stierf echter in gevangenschap op 6 januari 1945, straks 75 jaar geleden.

8

De voorbije maanden spraken we met 450 jongeren in Pelt. Pelt wil een Kindvriendelijke Gemeente zijn. Deze titel bekroont ambitieuze steden en gemeenten die er permanent naar streven om hun gemeente kindvriendelijker te maken.

N

iet alleen wil Pelt in 2020 dit label binnenhalen, het wil ook en vooral écht een gemeente zijn die voor kinderen aangenaam en veilig is om te leven en te ontspannen. En wie kan ons beter vertellen hoe we dat moeten doen dan de jongeren zelf? De voorbije maanden gingen we daarom met 450 jongeren tussen 4 en 18 jaar in gesprek. Tijdens dit belevingsonderzoek gingen we na hoe kinderen en jongeren kijken naar thema’s zoals onderwijs, welzijn, mobiliteit, vrije tijd, milieu, inspraak … We zochten de jongeren op in hun eigen leefwereld en voerden gespreken in onder meer de scholen, bij de kinderopvang en op de Buitenspeeldag. Dit belevingsonderzoek leverde een schat aan informatie op. Met deze gegevens werken we de komende maanden aan een plan om van Pelt een Kindvriendelijke Gemeente te maken. Je leest er meer over in een van de volgende edities van PLT magazine.


Achter de schermen

Achter de schermen

Cultuurcentrum Palethe

Ga je wel eens naar voorstellingen in CC Palethe? Dan zijn Jos, Marc en Johan ongetwijfeld bekende gezichten. Ze zorgen voor een perfecte technische ondersteuning van de voorstellingen. Het werk van de technici beperkt zich niet tot het podiumwerk. Jos Geunes: “Voor het optreden bekijken we bijvoorbeeld samen de technische fiche van de gezelschappen: wat is de opstelling van het podium, welke vragen zijn er op vlak van licht en geluid? Iedere technicus heeft de afgelopen jaren zijn specialiteit uitgebouwd. Zo is Marc onze vaste front of house - de man die aan de schuiven zit in de zaal - en is Johan een kei in lichtprogrammering. De artiesten komen graag naar CC Palethe, omdat ze weten dat de ondersteuning er altijd top is. Wanneer er ’s avonds voorstelling is, staan we vaak ’s morgens al paraat. Artiesten waarderen dat. Dat merk je omdat ze zich echt “smijten” op ons podium. Doorheen de jaren heb ik ook fijne persoonlijke contacten opgebouwd met artiesten. Met Warre Borgmans heb ik bijvoorbeeld altijd leuke gesprekken.”

9


Nieuws

Nieuws

Eén belastingreglement voor bedrijven in Pelt Gemeentelijke dienstverlening Als gemeentebestuur hebben we, net als ieder ander gemeentebestuur, heel wat taken en plichten. We zorgen voor de het onderhoud van wegen en riolering, voor een kwalitatieve kinderopvang, voor sociale bijstand, verdeling van identiteitskaarten, gladheidsbestrijding en zoveel meer. Daarnaast investeren we in nieuwe initiatieven, die ervoor zorgen dat Pelt een aangename en veilige plek is en blijft om te wonen, werken en ontspannen.

De gemeenteraad keurde op 7 november de gemeentebelasting op de bedrijven goed. Deze belasting komt in de plaats van diverse belastingen die afzonderlijk in Neerpelt en Overpelt bestonden en zorgen voor een evenwichtige verdeling van de belastingdruk voor ondernemingen.

Koken kost geld Om deze dagelijkse werking en investeringen te kunnen bekostigen hebben we als gemeente financiële middelen nodig. Deze middelen komen hoofdzakelijk uit twee bronnen. De eerste bron is het Gemeentefonds, een subsidie die iedere gemeente jaarlijks ontvangt van de Vlaamse Overheid. Daarnaast zijn er de inkomsten uit belastingen. Elke gemeente, dus ook Pelt, is vrij om de tarieven van de aanvullende personenbelasting en de belasting op de onroerende voorheffing te bepalen en om nog andere belastingreglementen op te stellen. Afstemming van belastingtarieven Het is dus logisch dat er verschillen zaten in de manier waarop belastingen in Neerpelt en Overpelt geheven werden. Voor onze fusiegemeente Pelt werken we aan een eengemaakt systeem, waarbij de globale belastingdruk niet verhoogt.

Naar één bedrijfsbelasting vanaf 2020 Neerpelt en Overpelt kenden verschillende belastingen voor bedrijven en zelfstandigen. Zo bestond er een belasting op economische entiteiten, op bankinstellingen, op reclameborden, een promotaks en een belasting op de drijfkracht van motoren. Deze afzonderlijke belastingen vervangen we vanaf 2020 door één bedrijfsbelasting, die zorgt voor een evenwichtige verdeling van de belastingdruk voor ondernemingen. Daarmee kunnen we initiatieven nemen die ook het bedrijfsleven ten goede komen. Minimumtarief en objectieve criteria De hoogte van de belasting stellen we vast aan de hand van twee eigenschappen van een onderneming die goed vast te stellen zijn: de oppervlakte van de onderneming en de milieuklasse waartoe een bedrijf behoort volgens de VLAREM-wetgeving. Daarbij hanteren we een minimumtarief van 50 euro. Dat betekent dat de jaarlijkse belasting voor veel kleine ondernemers, zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep beperkt zal blijven tot 50 euro. Voor de vrijetijdssector, land- en tuinbouwbedrijven voorzien we aangepaste tarieven en/of vrijstellingen.

De aanvullende personenbelasting en de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing hebben we begin dit jaar vastgesteld op respectievelijk 6% en 741 opcentiemen, de laagste tarieven van beide fusiegemeenten.

Meer info? Je kan het volledige belastingreglement nalezen op www.gemeentepelt.be/belastingen 10


Nieuws

Passantenhaven Sint-HuibrechtsLille wordt belevingsplek

B

egin november gingen de werken aan de passantenhaven in Sint-Huibrechts-Lille van start. Het havengebied wordt opgewaardeerd tot een aangename verblijfs- en belevingsplek voor wandelaars, fietsers en pleziervaarders. Zo komt er onder meer een houten vlonderpad, dat van de kanaaldijk afdaalt naar de Prinsenloop. Tegen de lente van 2020 zullen de werken afgerond zijn.

Een ster voor wie er niet meer is

I

n december kan je een ster hangen in een herdenkingsboom op de Peltse begraafplaatsen. De ster staat symbool voor wie er niet meer bij is tijdens de feestdagen, een periode waarin het gemis van een overleden vriend of familielid erg voelbaar is. Op elke begraafplaats zijn vanaf 8 december houten sterren en schrijfgerief aanwezig. Je kan een persoonlijke boodschap op de ster schrijven en deze in de herdenkingsboom hangen.

Leopoldlaan: Dommel door nieuwe koker

H

et einde van de werken op de Leopoldlaan, tussen de rotonde en het Marktplein van Neerpelt, komt stilaan in zicht. Eind oktober werd een nieuwe betonnen koker aangelegd, die het water van de Dommel in de toekomst onder de weg door zal leiden. Inmiddels is het plaatsen van de nieuwe riolering en nutsleidingen bijna afgerond. Daarna zal de aannemer starten met de aanleg van de funderingen en ten slotte met het wegdek, voetpad en fietspad. In de lente zullen de werken volledig afgerond zijn.

11


Pelt is klaar voor de winterprik

520 ton

3

strooipekel

strooiwagens

3

sneeuwruimers

Strooien

grote invalswegen, belangrijke verbindingswegen, toegangswegen tot zorginstellingen

Sneeuw ruimen toegangswegen tot openbare gebouwen, scholen en zorginstellingen industriegebied

Wat kan je zelf doen?

Houd de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij.

Stel je verplaatsing uit, houd afstand en rem rustig.


12 medewerkers 24/7 beschikbaar

permanente opvolging weersvoorspellingen

bruggen industriegebied

omgevingen van scholen en kerken

parkings en fietspaden

voetpaden in de centra

Enkele weetjes

Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid staat in voor de gladheidsbestrijding van de gewestwegen.

Pelt heeft 330 km aan gemeentewegen. We kunnen niet overal komen.

Bij extreme weersomstandigheden is het effect van strooien en sneeuwruimen snel uitgewerkt.


Focus

Focus

“Mijn leven gered dankzij snelle reanimatie� Vijf jaar geleden kreeg Geert Rens een hartstilstand tijdens een zondagse fietstocht. De Peltenaar overleefde het dankzij de onmiddellijke reactie van omstaanders en de aanwezigheid van een AED, een automatische externe defibrillator. 14


Focus

Iedereen zou moeten reageren. Je kan niets fout doen.

H

et was november 2014. Geert Rens ging, zoals elke week, een toertje fietsen met zijn vrienden. Die dag stond de mountainbiketocht van wielertoeristenclub ‘Blijf Jong’ op het programma. Net voor ze het bos op het Herent uitreden, ging het mis. Geert: “We waren bijna aan het einde van de tocht toen een van mijn fietsvrienden opmerkte dat ik aan het wankelen was. Hij zou me nog gevraagd hebben of het wel goed ging. Toen ben ik neergevallen.” Je kreeg een hartstilstand. “Ik weet uiteraard niet meer wat er allemaal gebeurd is, maar ik heb het overleefd en ik heb er niets aan overgehouden. Dat is dankzij het snelle en efficiënte ingrijpen van enkele deelnemers en leden van de organisatie van de toertocht.” Wat is er precies gebeurd? “Ik heb ongelofelijk veel geluk gehad. Rob De Bruyn en Koen Deckers fietsten in mijn buurt toen ik viel. Zij zijn meteen gestart met hartmassage. Roy Peeters heeft de ziekenwagen verwittigd. Via Google Maps kon hij de exacte locatie doorgeven. De mug was snel ter plaatse. In tussentijd kwam huisarts Van Erum aangesneld met een AED. Hij heeft het toestel geactiveerd om de hartmassage over te nemen van Rob.” Wist iedereen dan onmiddellijk wat te doen? “Rob had recent een cursus eerste hulp gevolgd en Koen heeft een diploma verpleegkunde. Zij hadden meteen de reflex om te reageren. Ik ben ervan overtuigd dat je na het volgen van zo’n opleiding sneller ingrijpt wanneer iemand in je omgeving onwel wordt. Maar eigenlijk zou iedereen moeten reageren. Je kan niets verkeerd doen. Het is superbelangrijk dat het bloed naar de hersenen blijft stromen. Dat doe je door ritmisch op het hart te duwen. Ik leef nog dankzij de snelle reactie van omstaanders. Daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Had je eerder al hartproblemen? “Mijn vader is op 36-jarige leeftijd gestorven aan een hartstilstand. Daarom ging ik jaarlijks naar de cardioloog voor een check-up. Die onderzoeken hebben nooit een hartprobleem aan het licht gebracht. Na mijn hartstilstand is gebleken dat ik een hartritmestoornis heb. Ik moest medicatie nemen en er werd een defibrillator ingeplant.” Hoe gaat het sindsdien? “Een klein half jaar na het voorval wilde ik er weer invliegen. Ik deed mee aan de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. Bergop kreeg ik het moeilijk. Ik stapte af en plots ging er een stroomstoot door mijn lijf. De inwendige defibrillator had me een shock gegeven, hoewel ik geen hartstilstand had. Daarop besliste de dokter om een ablatie uit te voeren. Het weefsel dat de hartritmestoornis veroorzaakt werd weggebrand. Nu neem ik nog medicatie om mijn hart minder zenuwachtig te maken en laat ik de inwendige defibrillator elke zes maanden controleren.” Fiets je nog? “Na die operatie ben ik heel rustig beginnen sporten. Nu fiets ik weer elke zondag met een groepje vrienden. We hebben geen mountainbiketoertochten meer gedaan, omdat we dan niet kunnen samenblijven. Ik voel me veiliger in groep, want mijn fietsvrienden weten wat ze moeten doen als er iets gebeurt.” Hebben zij een EHBO-opleiding gevolgd? “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is dat je snel reageert, maar veel mensen zijn bang om iets fout te doen. Mijn vrienden en ik waren ook zo. Na mijn hartstilstand hebben wij daarom, samen met onze partners, een cursus reanimatie gevolgd. Ik durf te hopen dat het mij niet meer overkomt, maar nu weten we wel wat te doen.” >>

Je had ook het geluk dat er een AED-toestel beschikbaar was. “Jazeker! Dokter Van Erum wist dat er een defibrillator voor de kerk van het Herent stond. Hij is die meteen gaan halen. Vroeger lette ik daar nooit op, maar nu kijk ik op grote publieke plaatsen steeds of er een AED aanwezig is. Ik heb de app van het Rode Kruis ook gedownload op mijn telefoon. Daarmee kan ik AEDtoestellen in de omgeving opzoeken.” 15


Focus

Reanimeren in vier stappen

1. Ga na of de situatie veilig is voor jou, het slachtoffer en de omstaanders.

3. Bel de hulpdiensten via het nummer 112.

2. Controleer of het slachtoffer bewust is, open de luchtweg en controleer de ademhaling.

4. Geef 30 borstcompressies en beadem twee keer. Blijft dit herhalen. Gebruik een AED.

Leer zelf reanimeren 9 EN 16 DECEMBER 9 december: projectiezaal CC Palethe, Jeugdlaan 2 16 december: OC Pax, Grote Heide 16 Meer info en inschrijving via www.gemeentepelt.be/leren-reanimeren

16

Wat is het nut van een AED? Defibrillatie binnen de drie tot vijf minuten na een hartstilstand verhoogt de overlevingskans tot 50 Ă 70%.

Zijn er defibrillatoren beschikbaar in Pelt? Verspreid over de gemeente staan er momenteel 25 AED-toestellen op publiek toegankelijke plaatsen.

Waar vind ik zo’n AED? Op www.rodekruis.be/aed en in de app van het Rode Kruis vind je de AED-toestellen in jouw buurt.

Hoe werkt het? De AED zegt wat je moet doen. Op het toestel staan de instructies ook afgebeeld.


In het kort...

Nieuwjaar vieren? Zonder vuurwerk! In het kort...

I Nomineer je sportkampioenen

I

n februari huldigen we de sportkampioenen die in 2019 een lokale, provinciale, nationale of internationale titel wisten te bemachtigen. We reiken ook prijzen uit voor de Peltse sportverdienste, de sportfiguur in de kijker, de beloftevolle jongere en de verdienstelijke leden. Ben je zelf kampioen geworden? Of wil je iemand nomineren voor ĂŠĂŠn van de andere prijzen? Laat het ons dan uiterlijk op 13 januari weten via www.gemeentepelt.be/kampioenenhulde. De huldiging voor de jeugdkampioenen (-16 jaar) vindt plaats op vrijdag 14 februari (CC Palethe). Op vrijdag 21 februari zijn de volwassen kampioenen aan de beurt (Dommelhof).

n Pelt geldt een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk, ook tijdens de jaarwisseling. Dit verbod geldt sinds 2016 en is ingevoerd na vele meldingen van inwoners en politie over bijnaongevallen. Vuurwerk kan je niet enkel gevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken en het zorgt vaak voor overlast bij mens en dier. Kortom: verknal je feest niet door zelf vuurwerk af te steken.

Anoniem drugsmeldpunt Limburg

O

p het telefoonnummer 0800 208 77 kun je gratis en anoniem melding maken van vermoedelijk drugsafval of van signalen in je omgeving die kunnen wijzen op criminele drugsproductie. Wil je meer weten over het meldpunt en over de kenmerken die kunnen wijzen op drugsproductie in de buurt, ga dan naar www.limburg.be/drugsmeldpunt.

Nieuwjaarsborrel Pelt op 5 januari

Seniorenfeest ook op groot scherm

H

E

et lijkt nog ver, maar het nieuwe jaar komt er zo aan. Tijd dus om de gemeentelijke nieuwjaarsborrel alvast met stip te noteren in je agenda. De nieuwjaarsborrel vindt plaats op zondag 5 januari van 10.30 tot 12.30 uur in de sporthal van Dommelhof (Toekomstlaan). Wij zorgen voor drankjes, hapjes, optredens en kinderanimatie. Meer info over de busregeling vind je in het PLT magazine van december.

ind november organiseert CC Palethe drie dagen een seniorenfeest met optredens van Connie Neefs, showballet Generation Next, Luc Caals, Eveline Cannoot, Frank Galan en Christel. Het seniorenfeest is bijna uitverkocht. Wil je toch graag meegenieten van de show? Op dinsdag 26 november om 14 uur kan je de laatste dag van het seniorenfeest live meemaken op groot scherm in dienstencentrum Pelle Melle, WZC Immaculata en WZC Sint-Jozef. De toegang is gratis.

17


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Jef Kuppens “Koop je eindejaarsgeschenk eens in de Wereldwinkel. Je maakt er niet alleen de ontvanger van het cadeautje blij mee, maar ook de gasten van dagcentrum De Klimroos en natuurlijk de kleine producenten in het Zuiden.” Aan het woord is Jef Kuppens, coördinator van de Wereldwinkel in Neerpelt. “Onze winkel is een hele speciale winkel, want je vindt hier naast de producten van Oxfam Wereldwinkels ook geschenken gemaakt in dagcentrum de Klimroos.” Gasten als Stijn werken daar hard aan.

Cadeaudagen Wereldwinkel Neerpelt ZATERDAG 30 NOVEMBER — 9 TOT 17 UUR ZONDAG 1 DECEMBER — 10 TOT 17 UUR Galerij Forum (tussen Kerkstraat en Kloosterstraat) Toegang gratis

Cadeaudagen Wereldwinkel Overpelt ZATERDAG 30 NOVEMBER — 14 TOT 18 UUR ZONDAG 1 DECEMBER — 10 TOT 18 UUR CC Palethe (Jeugdlaan 2) Toegang gratis

18


UiT-tips

DONDERDAG 21 NOVEMBER

Atomic behoort al twintig jaar tot de voorhoede van de Scandinavische en Europese moderne jazzscene. Ze oogsten veel lof met hun volstrekt eigen geluid, waarin Amerikaanse en Europese free jazz tradities naadloos in elkaar overgaan. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (basis) – € 12 (VVK/abo/-26) www.jazzcase.be

Babelut parcours IGLO 23 EN 24 NOVEMBER

Onder begeleiding van toonaangevende artiesten en muzikanten ontplooit er een uniek parcours vol beweging en beeld. Gelokt door een gemoedelijke stem en het geluid van kristallen, wandel je voorzichtig binnen in een ijswereld. Je hoort allerlei onbekende geluiden, maar zit lekker veilig in een grote iglo. Dommelhof, Toekomstlaan 5 Start om 10 en 14 uur € 10 voor kinderen en volwassenen www.babelutparcours.com

Liller Lachfestival ZATERDAG 23 NOVEMBER

Een avondvullende show van de Liller Meulewiekers met tonpraters en kolderacts uit binnen- en buitenland en eigen werk. OC Sint-Hubertus, Lille Dorp 26 20.11 uur € 12. Tickets verkrijgbaar bij bakkerij 't Molentje, bakkerij 't Bakkershuys, café het Zoalke en bij de leden van CV De Liller Meulewiekers. lillermeulewiekers@gmail.com

Boekenverkoop 11.11.11 ZATERDAG 23 NOVEMBER Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 9 tot 12 uur 011 94 94 90

Spreekuur digi-assistent ZATERDAG 23 NOVEMBER

Heb je concrete vragen over je pc, tablet of smartphone? Gaat er iets niet zoals jij het wil? Of ben je de werkwijze vergeten? Wil je een app toevoegen? Vind je je foto's niet meer terug? Krijg je die bepaalde mail niet verstuurd? Heb je vragen over de beveiliging van je toestel? Kom dan naar het spreekuur van de digi-assistent in de bib. bib Palethe, Jeugdlaan 2 11.15 tot 12 uur gratis 011 94 94 90 of vrijetijd@gemeentepelt.be

Mountainbiketocht WTC Blijf Jong ZONDAG 24 NOVEMBER

Afstanden tussen 10 en 40 km Start aan OC De Vranken, Herent 122 Start tussen 8.30 en 10.30 uur € 2 tot € 6 www.wtcblijfjong.be

Winterwandeltocht Bokkenrijders

Comedy@ BardeLuux: Arie Koomen (NL) ZONDAG 24 NOVEMBER BardeLuux, Dorpsstraat 178 19.30 uur € 10 info@bardeluux.be

agenda

Jazz Case: Atomic

Literatuurkring DINSDAG 26 NOVEMBER

Een literatuurkring, dat is een goed boek lezen, misschien een boek dat je niet zelf zou kiezen, en hierover met anderen van gedachten wisselen. Vanavond bespreken we ‘Kudos’ van Rachel Cusk. Bib Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur €5 pelt.bibliotheek.be

Waarom heb ik nieuwe media nodig? WOENSDAG 27 NOVEMBER

Moet ik me laten overhalen om telkens de nieuwste smartphone aan te kopen en mee te doen met de jeugd op Twitter of Facebook? Of kan ik op eigen tempo mijn weg zoeken op het net en uitzoeken wat bij mij past? Dienstencentrum Pelle Melle, Dorpsstraat 58 13.30 uur €3 pellemelle@gemeentepelt.be of 011 94 94 98

ZONDAG 24 NOVEMBER Start en aankomst aan Den Drossaerd, Parkstraat 21 Vrij vertrek tussen 8 en 15 uur € 1,1 tot € 1,5 bokkenrijdersoverpelt@gmail.com of 0477 72 22 75 19


agenda

UiT-tips

Ontbijtwandeling DONDERDAG 28 NOVEMBER

Geniet van een lekker ontbijt en ga daarna mee wandelen in de buurt. Dienstencentrum Pelle Melle, Dorpsstraat 58 8.30 tot 11.30 uur €5 pellemelle@gemeentepelt.be of 011 94 94 98

Kaas- en wijnavond tvv Kom op tegen Kanker 29 – 30 NOVEMBER buurthuis 't Heserke, Heesakkerstraat 111 19 uur (29/11) – 18 uur (30/11) € 25 josee.beutels@skynet.be

Nacht van de ambiance ZATERDAG 30 NOVEMBER

De Gezellen van Taxandria zorgen voor een gevarieerde avond met tonpraters, acts uit eigen keuken en enkele grote namen uit de carnavals- en ambiancewereld. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.11 uur €8 www.gzvt.be

Alicja Gescinska: Vrijheid, liefde en wanderlust ZONDAG 1 DECEMBER

In deze lezing vertelt Alicja over haar werk en enkele grote vragen: Wat betekent het om vrij te zijn? Hoe kunnen we als mens en samenleving beter worden? Welke rol kunnen kunst en muziek daarin spelen?

Winterconcert Falta de tiempo ZONDAG 1 DECEMBER

Falta de Tiempo geeft samen met het Amicitia-ensemble een verwarmend winterconcert. Zaal Dommelgalm, Jaak Tassetstraat 20 10.30 uur € 10 info@falta.be of 0497 29 59 85

Dässwat DINSDAG 3 DECEMBER

Dässwat brengt muziek die beweegt tussen Electro, Indust, Techno, EBM en Goth. Live is er altijd wel iets te beleven bij Dässwat. Zo loopt er een filmclip mee met de muziek en staan de muzikanten in de film te spelen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 8 (kassa) – € 5 (VVK/abo/-26)

Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 10 uur € 7 (kassa) – € 5 (VVK/abo/-26) 011 94 94 90

Ana Popovic ZATERDAG 30 NOVEMBER

Ana Popovic is “one helluva guitar-player" aldus Bruce Springsteen. De muziek van de – in Belgrado geboren en nu in L.A. wonende – muzikante mag dan wel de stempel blues dragen, ook invloeden uit funk, jazz en soul zijn sterk aanwezig. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 18 (kassa) – € 15 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

20

Iedereen ontbijt, ontbijt voor iedereen ZONDAG 1 DECEMBER

Naar jaarlijkse traditie organiseert de gezinsbond van Neerpelt een gezond ontbijt. Van 9 tot 10.30 uur komt Sinterklaas op bezoek. Kinderen tot 12 jaar krijgen een lekkere verrassing. De Kentings, De Kentings 18 8 uur €6 robert.schildermans@telenet.be

Circus Triple Bill VRIJDAG 6 DECEMBER

Tea Time Company heeft speciale sticks gebouwd om hoger te springen, zich verder vooruit te stuwen en sneller te bewegen. ‘Stripped’ is een intiem portret van een man die probeert te achterhalen wie hij in wezen is. Zes jaar geleden hadden JeanBaptiste André en Robin Leo een briljant idee: een Cyrwheel is veel leuker met twee. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (kassa) – € 10 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90


UiT-tips

VRIJDAG 6 DECEMBER

Kan jij de tekst zonder fouten schrijven? Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 19.30 uur gratis 011 94 94 90

EXPO3D 7 – 8 EN 14 – 15 DECEMBER

In deze tentoonstelling zie je unieke juwelen van Anne Ceustermans gekneed uit zilver, nieuwe abstracte non-figuratieve schilderkunst van Eliane Van Baelen en bijzonder glaswerk en keramiek van Rita Berx. De Vliering – Oud Dommelhof, Toekomstlaan 7 14 tot 18 uur gratis

Kerstmarkt Open Poort ZONDAG 8 DECEMBER Open Poort, Burgemeester Laenenstraat 7 14 tot 18 uur gratis 011 44 03 10

Muziek uit de sixties en seventies MAANDAG 9 EN 16 DECEMBER

We luisteren naar popmuziek uit de jaren 60 en 70. Zo maken we kennis met Woodstock, de hippies en de punkmuziek. Dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 14 tot 16 uur binnenhof@gemeentepelt.be, 011 94 94 99

Paradise City Tour

agenda

Het groot dictee heruitgevonden

VRIJDAG 13 DECEMBER

In de Canvas-reeks ‘Paradise City’ reist muzikant Mario Goossens (Triggerfinger) dit najaar naar zes wereldsteden die zware klappen kregen. Mario onderzoekt hoe muziek een katalysator kan zijn voor heling. Ondersteund door een liveband en videoprojecties laten ze muzikale getuigenissen tot leven komen. Ontdek portretten van stedelingen die hoop brengen waar hopeloosheid regeert. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 23 (kassa) – € 20 (VVK/abo/-26) www.palethe.be of 011 94 94 90

Accordeonorkest Dutmala in concert ZATERDAG 14 DECEMBER Den Drossaerd, Parkstraat 21 20 uur € 8 (kassa) – € 6 (VVK) www.dutmala.be

Sprookjesachtige sfeerwandeling ZATERDAG 14 DECEMBER

Wandelen langs honderden kaarsjes, Zweedse fakkels, brandende boomstammen en helse vuren. Start aan bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10 Vrij vertrek tussen 17 en 20 uur €2 bc.hageven@natuurpunt.be

zwartedoos: His Trust Fund – Yuri Honing acoustic quartet ZATERDAG 14 DECEMBER

His Trust Fund is de cocon die singer-songwriter Philippe François om zijn liederen spint. Zijn oeuvre roept herinneringen op aan het werk van Leonard Cohen, Jeff Buckley, Flying Horseman en Timber Timbre. Saxofonist Yuri Honing staat al jaren aan de internationale top. ‘True’ wordt door de Volkskrant tot de mooiste Nederlandse jazzcomposities gerekend. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (kassa) – € 12 (VVK/abo/-26) 011 94 94 90

www.uitinpelt.be • Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 22 november komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave. 21


Geflitst

Geflitst

Theater op de markt, dat is pure ontspanning.

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

Even bekomen van een wandeling in de Peltse bossen.

gemeentepelt © gabber_and_samba

© Liesellove.be

De begraafplaats van Sint-Huibrechts-Lille met Allerheiligen.

© peltosaurus

De prachtige herfstkleuren weerspiegelen in het water van het kanaal.

© Guy Croisiaux

Handen in de lucht voor de handballertjes van Sporting Pelt!

© Marc Faes

Er werd hard gedanst op het laatste galabal van het College.

© Sven Spooren

22


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes (Fotopelt.be), Sonja Sleurs I Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Voorleesweek 16 – 21 NOVEMBER Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. De Voorleesweek staat in het teken van voorleesrituelen. Van voorlezen een vaste gewoonte maken, daar draait het om! bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 bib Palethe, Jeugdlaan 2 gratis Je vindt het hele programma op pelt.bibliotheek.be/voorleesweek

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine november 2019  

Het leven van Peltenaar Geert Rens is gered dankzij een snelle reanimatie door omstaanders en de aanwezigheid van een AED. Musicalacteur Mar...

PLT magazine november 2019  

Het leven van Peltenaar Geert Rens is gered dankzij een snelle reanimatie door omstaanders en de aanwezigheid van een AED. Musicalacteur Mar...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded