__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

oktober 2019

magazine

Vrienden gemaakt dankzij tennis

11.11.11 vecht tegen onrecht Buurtpreventie via WhatsApp


Met 3000 lopers en wandelaars was de tweede editie van de BoslandTrail een groot succes. Onze fotograaf spotte lachende gezichten in het Hobos.

In ‘t Pelts gezegd

De zwâlften zien weg, de bleûr valle vanne buûm en ’t groas blieft klammig. De zwaluwen zijn weg, de bladeren vallen van de bomen en het gras blijft vochtig. 2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Een goede gemeente maak je zelf. In deze PLT vertellen mensen hoe en waarom ze zich inzetten voor een ander, voor hun vereniging, voor hun ideaal ... Samen maken ze Pelt in al zijn verscheidenheid. Of het nu gaat om onze veiligheid, sport, cultuur, internationale solidariteit, bladafval of grootvuil, eten of drinken, de jeugdvereniging … Als we al die vrijwilligers niet hadden, zou het hier maar “ne saaie boel” zijn. Mensen met een groot gevoel voor solidariteit, zoals Marijke en Hildegard van 11.11.11, maken vanuit Pelt ook de wereld een beetje beter. Het zijn initiatieven die we als gemeente graag ondersteunen. Dank aan alle Peltenaren die samen Pelt maken. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 5

UCIcommissaris Luc Geysen

9

10

In de keuken Buurtpreventie van het via WhatsApp Mariaziekenhuis

14

11.11.11 vecht tegen onrecht 3


In het spoor van...

In het spoor van...

De mindermobielencentrale

8:45 Ik pik Frans op aan De Mistel, een wooncentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel of fysieke handicap.

draait op geĂŤngageerde vrijwilligers

D

e mindermobielencentrale is er voor mensen die moeite hebben om zich te verplaatsen omwille van ouderdom, ziekte of een beperking. Gerard Mentens rijdt al 22 jaar honderden kilometers per maand met mindermobiele dorpsgenoten. De straten van Pelt en de wegen naar de Vlaamse ziekenhuizen kent hij als zijn broekzak. We volgen hem op een alledaagse maandagochtend.

9:00 Frans doet vrijwilligerswerk in de wasserij van Sint-Oda.

9:10 Tussen de ritten door speel ik graag een partijtje netbal.

11:45 Nu breng ik Frans naar het dagcentrum, waar hij gaat eten. Onderweg luister ik altijd naar klassieke muziek.

12:00 Snel een hapje eten en me klaarmaken voor een rit naar Gasthuisberg.

Vrijwilliger worden? Ga naar www.gemeentepelt.be/mindermobielencentrale voor meer informatie. 4


Made in Pelt

Made in Pelt

UCI-commissaris Luc Geysen Als commissaris van de Internationale Wielerfederatie (UCI) reist Peltenaar Luc Geysen de wereld rond. “Ik ben gepassioneerd door de wielersport. Zelf heb ik een 10-tal jaar gekoerst. Daarna werd ik voorzitter van de Noord-Limburgse wielerclub. Als jeugdtrainer kwam ik hier in Dommelhof vaak trainen met jonge coureurs zoals Jelle Vanendert. Ondertussen reis ik al 25 jaar de wereld rond als UCI-commissaris. Ik leid wedstrijden in de Tour, de Giro, de Vuelta en WK’s. Op tv zie je me wel eens uit de auto hangen om te kijken of alles sportief en veilig verloopt. Als technisch commissaris controleer ik of de fietsen van de renners aan de regels voldoen. Ook de kledij en sokken worden gecontroleerd. Soms moet je als commissaris zware beslissingen nemen. Zo heb ik Mark Renshaw uit de Tour van 2010 gezet nadat hij enkele kopstoten uitdeelde. Op zo’n moment zijn alle camera’s op jou gericht en is de druk erg hoog. Ik sta bekend als iemand die streng, maar rechtvaardig is. Toch maak je in de koers ook emotionele momenten mee. Ik was in de wedstrijd waar Stig Broeckx viel. Ook het overlijden van Bjorg Lambrecht heeft me diep geraakt.”

Agenda Luc is dit najaar nog voorzitter van de jury in de wegwedstrijd Parijs-Tours (13/10), de cyclocross in Ardooie (17/10) en Stockholm (19 en 20/10) en de wereldbeker veldrijden in Namen (22/12) en Zolder (26/12).

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Lindelse Recreatie Tennisclub Rasha Abdelsamad kwam drie jaar geleden in Pelt wonen. Ze kon zich snel integreren dankzij haar sport. Het begon allemaal op de Lindelse Recreatie Tennisclub (LRTC).

6


Op ontdekking in Pelt

In het begin waren sommige mensen een beetje achterdochtig, maar zodra ze me leerden kennen hebben ze me snel aanvaard.

Hoe belangrijk is tennis voor jou? “Ik ben altijd heel sportief geweest. In Egypte deed ik aan karate, zwemmen en basketbal. Dat laatste speelde ik op hoog niveau. Op mijn 18de ben ik moeten stoppen door een vervelende knieblessure. Ik woonde tegenover een tennisclub en ben daar dan rustig wat beginnen tennissen. Toen ik naar Europa verhuisde heb ik lang niet getennist, maar ik miste het enorm.” Hoe kwam je terecht bij de Lindelse Recreatie Tennisclub? “Mijn zoontje voetbalde bij Lindelhoeven VV. Toen ik kwam supporteren, zag ik de velden van LRTC liggen, maar ik durfde de stap niet te zetten. Mijn man heeft me overtuigd en meteen ingeschreven voor het clubkampioenschap. Ik had al jaren niet meer getraind dus verwachtte er niet veel van. Tot ieders verbazing won ik dat tornooi.” Daar bleef het niet bij. “Ik had de smaak opnieuw te pakken. Ik ben lessen gaan volgen aan de Kim Clijsters Academy en heb me aangesloten bij de Neerpeltse Tennisclub. Sindsdien heb ik daar het clubkampioenschap en de interclub gewonnen.” Werd je meteen aanvaard in de clubs? “In het begin waren sommige mensen een beetje achterdochtig, maar zodra ze

R

asha Abdelsamad groeide op in Egypte. Op 24-jarige leeftijd trouwde ze met Mohamed, een vriend van de familie, die in Nederland woonde en regelmatig bij hen verbleef tijdens de vakantie. Rasha volgde haar geliefde naar Amsterdam en later naar Pelt. Ondanks de taalbarrière integreerde Rasha zich erg snel. Tennis speelde hierin een onmiskenbare rol.

me leerden kennen hebben ze me snel aanvaard. Ik heb ook al enkele hele goede vrienden gemaakt.” Je speelt tennis met een hoofddoek. Dat zie je niet vaak. “Hier zie je inderdaad nooit een sporter met een hoofddoek. In Egypte is dat niet raar. Ik draag pas sinds mijn studententijd een hoofddoek. Na een gesprek met een vriendin uit mijn rechtenopleiding heb ik er zelf voor gekozen om een hoofddoek te gaan dragen. Mijn familie vond dat helemaal niet nodig, maar ze respecteerden mijn beslissing wel.” Mis je Egypte? “Ik mis mijn familie, maar ik woon heel graag in Pelt. Het is de ideale plaats voor mijn kinderen om op te groeien. Zij voelen zich hier perfect thuis. Ik heb me ook al goed aangepast. Mijn Nederlands is echter nog niet zo goed. Ik heb lessen gevolgd en nu oefen ik met mijn tennisvrienden. Maar het blijft een moeilijke taal.”

Meer info? De tennispleinen van LRTC liggen in de Kapelstraat 80, naast de velden van Lindelhoeven VV. Meer informatie vind je op www.lrtc.be 7


What's in a name? / Ik vraag het aan

Ik vraag het aan

Skiffel

Waar kan ik terecht met grofvuil?

De vroegere Spoorwegstraat in Neerpelt heet sinds de fusie Skiffel. Waar komt die naam vandaan?

Geert Scheepers wil zijn oude zetel wegdoen. Hij heeft hiervoor een grofvuilsticker nodig.

S

G

What’s in a name?

kiffel verwijst naar de dancing die vlakbij de spoorweg gevestigd was en die vooral in de jaren 80 druk bezocht werd door de Peltse jeugd. Vooral op zondagmiddag was de Skiffel een populaire ontmoetingsplaats. Het gebouw heeft echter niet altijd dienst gedaan als dancing. Textielbedrijf Belfa was er ongeveer 30 jaar lang gevestigd. In het zogenaamde “naaifabriekske” werden vooral hemden in mekaar gezet. Nog eerder, tot 1948, was het gebouw van de sigarenfabriek. J.W. Swane & Zonen. De bewoners van Skiffel hadden dus evengoed in de Sigarenstraat of Hemdenweg kunnen wonen.

rofvuil is afval dat te groot is voor de huisvuilzak en niet recycleerbaar of herbruikbaar is. Je kan het naar het recyclagepark brengen of laten ophalen. Op het recyclagepark betaal je 0,18 euro/kg. Voor ophaling bij je thuis heb je een grofvuilsticker nodig. De sticker kost 20 euro. Je koopt hem aan de balie van het gemeentehuis op de Oude Markt 2. Ophaling van grofvuil gebeurt op aanvraag. Je vraagt dit aan via www.limburg.net of telefonisch op het nummer 0800 90 720. Grofvuil wordt één keer per maand opgehaald.

Meer info? De voorwaarden vind je op www.limburg.net/fractie/grofvuil 8


Achter de schermen

Achter de schermen

In de keuken van het Mariaziekenhuis Als je in Mariaziekenhuis Noord-Limburg verblijft is de kans groot dat je een maaltijd krijgt die Jeroen Balette zorgvuldig heeft bereid. Jeroen maakt deel uit van het tienkoppig keukenteam. “Elke dag staan wij in voor een kleine 300 maaltijden, voor patiënten en voor medewerkers van het ziekenhuis. Ikzelf sta in de koude keuken in voor de voorbereiding van de slaatjes, die we elke dag vers bereiden. We stellen de menu’s samen in een driewekencyclus, zodat patiënten niet snel een menu twee keer krijgen. We stemmen de cyclus af op de beschikbare seizoensproducten. Tegenwoordig heeft 30 tot 40 % van de patiënten een voedselintolerantie of moeten ze een bepaald dieet volgen. Daarom bereiden we bijvoorbeeld een worst op een zestal verschillende manieren.”

9


Nieuws

Nieuws

Peltse buurten doen aan preventie via WhatsApp Binnenkort starten zes Peltse buurten met WhatsApp Buurtpreventie. Tot nu toe waren er al een tiental van dergelijke buurtpreventiegroepen actief.

10

D

ankzij de WhatsApp-groep kunnen buren verdachte situaties snel aan elkaar melden. Het gaat daarbij om omstandigheden waarbij ze een redelijk vermoeden hebben dat personen of situaties de veiligheid en leefbaarheid beĂŻnvloeden. Het gaat om situaties die niet normaal zijn in het alledaagse straatbeeld. De leden van een WhatsApp Buurtpreventiegroep verwittigen altijd eerst de politie via het nummer 101, alvorens de buren te informeren via WhatsApp. De politie maakt geen deel uit van de WhatsApp-groep. Het doel van WhatsApp Buurtpreventie is om inbraken te voorkomen. De gemeente ondersteunt dit initiatief door signalisatieborden te plaatsen waar erkende preventiegroepen actief zijn. Met vragen over WhatsApp Buurtpreventie kan je terecht op info@gemeentepelt.be of op 011 94 94 94.


Nieuws

3475 Peltenaren ontvingen testbericht BE-Alert Pelt is één van de vele Belgische gemeenten die op 3 oktober deelnamen aan de nationale test van BE-Alert. 3475 testberichten werden succesvol via sms afgeleverd. Het systeem wordt regelmatig getest om eventuele gebreken aan het licht te brengen. Zo bleek vorig jaar dat heel wat mensen met een Nederlands gsm-nummer de test-sms niet ontvingen. Uit de test van 3 oktober bleek dat dit probleem inmiddels opgelost is. De teller van het aantal abonnees in Pelt staat momenteel op 3667. Indien je geregistreerd bent, kunnen we je snel verwittigen bij een noodsituatie. Bij een brand bijvoorbeeld kan je de aanbeveling krijgen om de buurt te vermijden en ramen en deuren gesloten te houden. BE-Alert is naast de Facebookpagina van de gemeente Pelt het belangrijkste communicatiekanaal wanneer zich een noodsituatie voordoet. Je kan je gratis registreren op www.be-alert.be. Ook het ontvangen van een sms is gratis.

Nieuw seizoen Palethe feestelijk van start Op 20 september ging het 15de seizoen van CC Palethe van start.

D

e opening van het nieuwe cultuurseizoen van CC Palethe was speciaal om verschillende redenen. Het was niet enkel het startschot van een nieuw seizoen. We vierden ook 15 jaar Zinnezaal. Net als bij de opening van deze zaal stonden ook nu Les Truttes op het podium voor een bomvolle zaal. Het programma 2019-2020 telt meer dan 100 podiumvoorstellingen. Het is een mix van gevestigde namen en nieuw talent. Sinds de start van de ticketverkoop zijn al meer dan 13 000 tickets verkocht. Twaalf voorstellingen zijn uitverkocht, voor heel wat andere zijn nog enkele tientallen tickets beschikbaar. Wil je bijvoorbeeld nog naar het Seniorenfeest, the Kilkenny’s, Yevgueni, William Boeva, Erik en Sanne, Circus Ronaldo of de Frivole Framboos? Dan moet je er snel bij zijn. Het volledige programma vind je op www.palethe.be.

11


Van eigen kweek

Van eigen kweek

Hobosbier

Schoonbroers Eddy Sevens en Danny Braeken startten begin dit jaar met de ambachtelijke microbrouwerij Mølder & Coöp. De naam van de brouwerij is een samenvoeging van de bijnamen van de twee bezielers. Hun eerste brouwsel, de Hobos, lijkt een schot in de roos. “Drie jaar geleden bezochten we een microbrouwerij in Berlijn. We waren meteen enthousiast om daar zelf ook mee te starten. Zeker omdat Noord-Limburg, in tegenstelling tot andere streken in Vlaanderen, nog geen enkele microbrouwerij had.” Na de nodige opleidingen verfijnden de schoonbroers de afgelopen maanden hun eerste bier. “Hobos is een blond biertje met 6,5 procent alcohol en een eerder zoete caramelsmaak. Het is iets heel anders dan de meeste bestaande bieren, die we soms nogal vlak van smaak vinden.” Eddy en Danny willen de komende tijd nog veel meer leven in de brouwerij brengen. “We denken aan een aantal nieuwe biertjes, waaronder een fruitbier. Daarnaast hopen we onze eigen hop te kunnen kweken en willen we bierproefavonden en bezoekjes in onze brouwerij organiseren.” Meer info? 12

Meer info over de nieuwe microbrouwerij vind je op www.facebook.com/brouwerijmolderencoop


In het kort...

In het kort...

Breng bladafval gratis naar het recyclagepark

V

an 2 november tot en met 31 januari kan je bladafval, afkomstig van bomen op het openbaar domein, gratis afleveren op het recyclagepark. Het moet gaan om zuiver bladafval en niet om ander tuinafval of snoeihout. Wanneer je het recyclagepark binnenrijdt, druk je op de knop ‘bladafval’.

Recyclageparken in winterregime

T

ijdens het laatste weekend van oktober schakelen we over op de wintertijd. Ook de recyclageparken schakelen op dinsdag 29 oktober over op het winterregime. Je er dan terecht op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur. Op donderdag zijn de parken open van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur.

Tijd voor de griepprik

W

ist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm jezelf en haal je griepprik. Voor meer informatie over de griepvaccinatie kan je terecht bij je huisarts en op www.griepvaccinatie.be.

Blijf op de hoogte van de gemeenteraad

D

e gemeenteraad vergadert minstens 10 keer per jaar. De resterende zittingen voor 2019 zijn gepland op 7 november en 19 december. De zittingen vangen steeds om 20 uur aan in de raadzaal van het gemeentehuis op de Oude Markt. Je bent welkom om deze zittingen bij te wonen. De agenda’s en verslagen van de gemeenteraad kan je lezen op www.gemeentepelt.be/gemeenteraad. Op die webpagina kan je je ook registreren voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je de agenda in je mailbox een week voor elke raadszitting.

Gemeentelijke bouwkavels

B

en je op zoek naar een betaalbare bouwkavel? De gemeente biedt 17 interessante loten aan op vijf verschillende locaties in Pelt. Je vindt een volledig overzicht op www.gemeentepelt.be/bouwkavels. Interesse? Maak dan even een afspraak met de omgevingsbalie op 011 94 94 79 of via omgevingsbalie@gemeentepelt.be.

Verzet tegen armoede

G

emeente Pelt ondersteunt de werelddag van ‘Verzet tegen armoede’. Aan de openbare gebouwen zullen op 17 oktober witte lakens uithangen als symbool voor de hoop op een wereld zonder armoede. Daarnaast is er een kinderwandeling en worden op de markten van Overpelt (17/10) en Neerpelt (19/10) acties opgezet om armoede onder de aandacht te brengen.

13


Focus

Focus

11.11.11 vecht tegen onrecht 11.11.11 wil dat iedereen een menswaardig leven kan leiden. Iedereen verdient dezelfde basisrechten. Dat benadrukken ook Hildegard Creemers en Marijke Claes, twee van de Peltse krachten achter 11.11.11. 14


Focus

- Marijke -

J

e kent ze wel, de vrijwilligers die rond 11 november de straat op trekken om geld in te zamelen voor 11.11.11. Door weer en wind en met een grote portie enthousiasme gaan ze van deur tot deur om chocolade, stiften en wenskaarten te verkopen. De opbrengsten gaan naar organisaties die strijden voor een open en tolerante samenleving en onrecht aanpakken op een structurele manier. Dat 11.11.11 streeft naar oplossingen op lange termijn, ligt aan de basis van het engagement van de Peltse vrijwilligers Marijke en Hildegard. Marijke: “Wij zetten ons allebei al jarenlang in voor 11.11.11. We kiezen heel bewust voor een koepelorganisatie die werkt aan structurele veranderingen door de krachten in het noorden en het zuiden te bundelen. Zo zet 11.11.11 zich bij ons in om mensen te informeren, beleidsmakers te beïnvloeden en geld in te zamelen. In het zuiden voeren ze strijd tegen onrecht met projecten bij boeren, in het onderwijs, de gezondheidszorg en veel meer. Het doel van deze projecten is steeds om duurzame veranderingen teweeg te brengen.” 11.11.11 doet dus meer dan de straatactie. Hildegard: “De straatactie is de meest zichtbare actie, maar daarbuiten nemen we ook allerlei andere initiatieven. Zo werken we in Pelt samen met de scholen om kinderen en jongeren via muziek, theater en film in contact te brengen met verschillende vormen van onrecht in de wereld en hen kritisch te laten nadenken. Daarnaast organiseren we in Mater Dei een pastabuffet met allemaal eerlijke producten. Vrijwilligers van de Wereldwinkel, KWB en Femma helpen ons daarbij. We organiseren ook een boekenverkoop in Palethe waarvan de opbrengst integraal naar 11.11.11 gaat.” Wat doet 11.11.11 met dat geld? Marijke: “11.11.11 is een koepelorganisatie, waar onder meer Oxfam-Wereldwinkels, Broederlijk Delen en Pax Christi

We streven naar duurzame veranderingen.

Vlaanderen deel van uitmaken. Met het ingezamelde geld ondersteunen ze dit jaar zogenaamde changemakers in hun strijd tegen onrecht. Dat gaat van Thaïs van Radio Maendeleo die in Congo het volk informeert over de verkiezingen, tot Awad die in het verwoeste Raqqa Syriërs nieuwe kansen en een toekomstperspectief geeft.” In Pelt werden vaak grote bedragen opgehaald met de straatactie. Hoe komt dat denk je? Marijke: “Toen we in de jaren 80 in Overpelt startten met de 11.11.11-ophaling kregen we meteen grote respons van jeugdbewegingen en andere lokale verenigingen. Ook de vrije radio ondersteunde onze actie. Dankzij de ongelofelijke inzet van heel veel vrijwilligers konden we toen rondgaan in àlle straten. Zo haalden we het eerste jaar 2500 euro op, wat enorm veel was. Ook Neerpelt heeft een sterke 11.11.11-werking. Daar trekken Jef Kuppens en Luc Ectors al jarenlang de straat op. Sinds dit jaar bundelen we onze krachten.” Hildegard: “Vandaag is het wel moeilijker om vrijwilligers warm te krijgen voor de straatactie. Toch vinden we het belangrijk om zichtbaar te blijven in het straatbeeld en iedereen de kans te geven om een bijdrage te doen. Elke gift is welkom. We zouden het fantastisch vinden als een aantal Peltenaren in hun eigen straat of buurt zouden willen rondgaan op 9, 10 of 11 november. Je hoeft echt niet een hele dag op pad te gaan. Even aanbellen bij je buren is al voldoende. Mensen die ons willen helpen mogen zich altijd aanmelden bij Lode Vanhelden via lode.vanhelden@gemeentepelt.be of 011 94 93 06." Hoe reageren mensen als je bij hen aanbelt? Hildegard: “We worden doorgaans vriendelijk benaderd. Uiteraard zijn er mensen die negatief reageren, maar sommigen bedanken ons ook voor onze inzet.” >>

15


Focus

Gedreven om “te strijden tegen

onrecht.

- Hildegard -

Hoe komen jullie terecht bij 11.11.11? Marijke: “In mijn geboortedorp was 11.11.11 heel actief. Toen ik in de jaren 70 naar Pelt verhuisde, was hier geen georganiseerde werking. Via de diaken van Boseind kwam ik terecht bij een werkgroep van Broederlijk Delen rond de vastenactie en kon ik deelnemen aan een inleefreis naar Haïti. Daar heb ik brute armoede gezien. Ik maakte kennis met boeren die met moeite konden overleven. Toch ging er een ongelofelijke kracht uit van hen. Het stemde me ook hoopvol dat er plaatselijke organisaties waren die zich inzetten om die mensen te ondersteunen, om hen een stem te geven. Daar wilde ik me achter scharen.” Hildegard: “Ik kom uit een sociaal bewogen gezin. In mijn tienerjaren wilde ik al iets zinvols doen voor de derde wereld. Ik was gedreven om te strijden tegen onrecht. Zo kwam ik bij het gemeentelijk 11.11.11-comité terecht. Ik ben ook als vrijwilliger naar Nicaragua gereisd om samen met de plaatselijke bevolking een schooltje te bouwen. Daarnaast heb ik Nederlandse les gegeven in opvangcentrum Valkenhof.”

Marijke, je bent ook actief voor OxfamWereldwinkels. Marijke: “Meer dan 35 jaar geleden richtten we de Wereldwinkel in Overpelt op met een groep enthousiastelingen en met de steun van de gemeente. Ik vind het belangrijk dat producten eerlijk worden geproduceerd. Je vindt tegenwoordig tal van fair trade-producten in grootwarenhuizen, maar het percentage van de grondstoffen dat voortkomt uit eerlijke handel is daar veel kleiner. Je kan beter naar een van de twee Peltse Wereldwinkels komen voor je inkopen."

Mondiaal beleid in Pelt Pelt wil een warme gemeente zijn die inzet op internationale solidariteit. Om onder andere de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (de zogenaamde SDG’s) te verwezenlijken, maakt de gemeente de nodige middelen vrij. De Mondiale Raad en de dienst Welzijn verlenen hun actieve medewerking om van Pelt een diverse gemeente te maken met een brede blik op de wereld.

Boekenverkoop 19 OKTOBER CC Palethe, Jeugdlaan 2 9 tot 12 uur

Pastabuffet 3 NOVEMBER nieuwe feestzaal Mater Dei, Ursulinenstraat 13-17 11.30 tot 13.30 uur

Straatactie 9, 10, 11 NOVEMBER

Meer informatie vind je op www.uitinpelt.be

16


Rookmelders redden levens!

Een brand kan je woning en je leven verwoesten. Vooral rook maakt slachtoffers. Laat je niet verrassen en plaats rookmelders. Vanaf januari 2020 ben je trouwens verplicht rookmelders te plaatsen in je woning. Zo gaat het mis

Zo ben je veilig Plaats rookmelders in elke ruimte (behalve de keuken, badkamer en garage). Stippel een vluchtplan uit.

Houd binnendeuren 's nachts gesloten. Rookmelders verwittigen je bij brand.

Breng jezelf en je gezin in veiligheid. Bel de brandweer op het nummer 112.

Meer info vind je op www.leefbrandveilig.be


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Julie Smout Julie Smout hielp al verschillende keren mee aan de organisatie van ‘Theater op de Markt’: “Ik werd als jobstudent ingeschakeld bij het team promotie en marketing. Ik stond in voor de verdeling van de brochures en flyers, posts op social media en alle andere zaken die met de promotie van het festival te maken hebben. Lange dagen, maar altijd in een leuke sfeer. Zeker als je kon samenwerken met de artiesten. Dan viel er altijd wel iets te beleven.” Julie kijkt erg uit naar aar de nieuwe editie: “Je moet zeker komen kijken. Het zal de moeite waard zijn. We mogen echt fier zijn dat we een festival met zo’n internationale uitstraling in onze gemeente kunnen ontvangen.”

Theater op de Markt 25 – 28 OKTOBER Dommelhof en CC Palethe tickets en info op www.theateropdemarkt.be Wil je graag als vrijwilliger meehelpen aan Theater op de Markt? Geef je op via theateropdemarkt@limburg.be


UiT-tips

DONDERDAG 17 OKTOBER

De boeken van Peter Terrin werden al meermaals bekroond: de Literatuurprijs van de Europese Unie voor ‘De bewaker’, de AKO Literatuurprijs voor ‘Post Mortem’ en de shortlist van de Libris Literatuurprijs voor ‘Monte Carlo’. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20 uur € 7 (VVK/abo/-26: € 5) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Jazz Case: Ivan Paduart Toon Roos Kwartet DONDERDAG 17 OKTOBER

Ivan Paduart is een actieve jazzpianist en -componist. Toon Roos is één van de beste saxofonisten van zijn generatie in de Benelux. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (VVK/abo/-26: € 12) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Sporteldag Noord-Limburg DONDERDAG 17 OKTOBER

Sportelen is bewegen, sporten en plezier maken op maat van volwassenen en senioren. Je kan meedoen aan één activiteit, aan het programma van een halve of de hele dag. Naast heel wat sporten en workshops zijn er optredens van accordeonist Jonas van Esh en Maarten Cox. sportcentrum De Bemvoort, Jeugdlaan 8 9 tot 16 uur € 5 (VVK € 4) 011 94 94 90 of vrijetijd@gemeentepelt.be

Verwendag bib ZATERDAG 19 OKTOBER

Je krijgt een hapje, een drankje en een portie muziek bij een bezoekje aan bibliotheek Palethe en Neerpelt. Bib Palethe, Jeugdlaan 2 Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 9 tot 13 uur gratis 011 94 94 90

Spoedcursus spelling DINSDAG 22 OKTOBER

Tijdens deze spoedcursus zetten we de belangrijkste spellingregels nog eens op een rijtje. Ideaal om je kennis op te frissen, of als opwarmertje voor wie op 6 december deelneemt aan Het Groot Dictee Heruitgevonden.

Halloweentocht Lindel: Crazy Haunted House

agenda

Lezing Peter Terrin

VRIJDAG 25 EN ZATERDAG 26 OKTOBER

Betreed een schrikwekkende wereld vol horror in een haunted house. Je haren gaan er zeker van rechtop staan. Grote Hof, Witherendreef 18.30 uur € 7 (VVK € 5) www.peltevents.be of vzw.peltevents@gmail.com

Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 19.30 uur gratis 011 94 94 90

Info: Filosofie van de verbeelding WOENSDAG 23 OKTOBER

Filosofie is een gevolg van de verbeelding van de geest. Maar wat zegt de filosofie over 'de verbeelding'? Samen onderzoeken we hoe grote klassieke en hedendaagse denkers denken over 'de verbeelding'. Dit leidt ons van Plato en Kant naar Sartre en Deleuze tot Kris Pint. CC Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur €5 011 94 94 90 of www.palethe.be

Comedy @ BarDeLuux: Jasper Posson ZONDAG 27 OKTOBER BarDeLuux, Dorpsstraat 178 19.30 uur € 10 info@bardeluux.be

Vliegdentocht ZONDAG 27 OKTOBER Start aan zaal Holheide, Heikapper 25 8 tot 15 uur € 1,5 bokkenrijdersoverpelt@gmail.com of 0477 72 22 75 19


agenda

UiT-tips

Teutenmarkt

Wegwijs in de kunst: Oude Meesters

ZONDAG 27 OKTOBER

Tijdens deze kleinschalige markt verkopen lokale handelaars seizoensgebonden producten. Deze maand staan dieren en de jacht centraal. Dorpsplein Sint-Huibrechts-Lille 9.30 tot 12 uur gratis www.gemeentepelt.be/teutenmarkt

DRIE DINSDAGEN VANAF 5 NOVEMBER

Klankenbos Expo en Nocturne 2 – 3 NOVEMBER

Info: de beste apps anno 2019 DINSDAG 29 OKTOBER

Er bestaan miljoenen apps die het leven gemakkelijker kunnen maken. Maar welke zijn echt de moeite? Tijdens deze interactieve sessie tonen we een 20-tal handige apps om te gebruiken op kantoor, op reis, om te sporten … Bib Palethe, Jeugdlaan 2 gratis 011 94 94 90

Info: het digitale archief WOENSDAG 30 OKTOBER

In onze digitale maatschappij kan je rekeningafschriften, facturen, contracten en je belastingaangifte ook digitaal raadplegen of invullen. Tijdens deze voordracht maak je kennis met applicaties zoals Itsme, Doccle en de e-ID. Dienstencentrum Pelle Melle, Dorpsstraat 58 13.30 uur €3 011 94 94 98 of pellemelle@gemeentepelt.be

Impulscentrum voor muziek Musica gaf vier kunstenaars carte blanche, met de vraag werk te maken op maat van het bos. Het resultaat presenteren ze op 2/11 tijdens de 'Klankenbos Nocturne', een minifestival bij avondgloren. Tegelijk biedt Klankenbos een tijdelijke tentoonstelling van Roemeens beeldend kunstenaar Iosif Király (2-3 november). Dommelhof, Toekomstlaan 5 start nocturne om 19 uur € 10 voor de nocturne www.musica.be

LEGO-beurs ‘Kicks and Bricks’ 2 – 3 NOVEMBER

Kom de prachtige LEGObouwwerken bewonderen, bouw zelf met LEGO of DUPLO en ontdek de games-stand. CC Palethe, Jeugdlaan 2 10 tot 18 uur (zaterdag), 10 tot 17 uur (zondag) €3 www.kicksandbricks.be

In drie sessies maakt een kunsthistoricus je wegwijs in de kunstgeschiedenis van een bepaalde periode. Je krijgt handvaten om kunst te interpreteren. Je leert de kunststromingen kaderen in hun tijd. Je leert kunst van vroeger en nu nog meer appreciëren. CC Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur € 15 per avond, € 45 voor de reeks 011 94 94 90 of vrijetijd@gemeentepelt.be

Cursus: Meteo en klimaat voor de natuurliefhebber DINSDAG 5 EN 12 NOVEMBER

In deze 'weerles' leggen we de nadruk op praktisch toepasbare dingen zoals de soorten wolken, fronten, duiding bij weerspreuken, rechtstreekse invloed op de natuur … Deze les is gekoppeld aan een bijkomende les over het klimaat. Bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10 19.30 uur € 20 bc.hageven@natuurpunt.be

Praatcafé deMENSie: Mistig landschap WOENSDAG 6 NOVEMBER

Kermis SintHuibrechts-Lille 3 – 5 NOVEMBER

'Mistig Landschap' is een pakkende theatermonoloog over dementie. Dommelhof, Toekomstlaan 5 19.30 uur gratis 011 94 94 98

20


UiT-tips

VRIJDAG 8 NOVEMBER

Living Roots neemt je mee naar de tijd van stoere rock chicks, hemelse singer-songwriters en ware popdiva's: dames die menig tienerhart wisten te veroveren in de 90's. Met Eva De Roovere, Jorunn Bauweraerts (Laïs), Gert Bettens en Lennaert Maes. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 17 (VVK/abo/-26: € 14) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Peter De Graef: ‘Het koninkrijk van Henry Darger’

Lezing: Het staat allemaal in de kookboekskes DONDERDAG 14 NOVEMBER

Kookboeken staan in de top-10 van best verkochte boeken. Dat was ooit anders. Lange tijd richtten kookboeken zich in eerste instantie tot leerlingen of bazen. Tegenwoordig is de culinaire cultuur gedemocratiseerd. En daarop spelen ook andere media in. De geschiedenis van het kookboek geeft inzicht in onze eigen sociale geschiedenis. Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 20 uur € 7 (VVK/abo/-26: € 5) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Tim Oelbrandt & Villanella: ‘Heen en terug’

agenda

Living Roots: ‘Women of the 90’s’

ZATERDAG 16 NOVEMBER

Laat je meevoeren in een absurde wereld van magie en het onderbewustzijn. ‘Heen en terug’ is een bezwerende seance waarin gedachten en veronderstellingen overhoopgehaald worden. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 10 (VVK/abo/-26 € 10) 011 94 94 90 of www.palethe.be

ZATERDAG 9 NOVEMBER

Frühshoppen en prinsaanstelling Gezellen van Taxandria

April 1973. Henry Darger zegt de huur van zijn flat op. Kort daarna overlijdt hij. Wanneer de huiseigenaars de flat willen leeghalen, stoten ze op een levenswerk met meer dan 30 000 pagina’s, vergezeld van een 300tal schilderijen. Met Peter De Graef en Lynn Van Royen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (VVK/abo/-26: € 10) 011 94 94 90 of www.palethe.be

ZONDAG 17 NOVEMBER

Zwartedoos: Bert Dockx solo – De Groote Faes Duo

Hubertushal, Stationsstraat 25 13.11 uur gratis www.gzvt.be

ZATERDAG 16 NOVEMBER

Werelddiabetesdag DONDERDAG 14 NOVEMBER

Met infostands, een diabetesvriendelijk ontbijt, wandeling met fotozoektocht … Mariaziekenhuis Noord-Limburg, Maesensveld vanaf 8.20 uur gratis www.mznl.be/diabetesdag

De Groote Faes duo bestaat uit dEUS-gitarist Bruno De Groote en Ben Faes op contrabas. Op hun tweede album ‘Symphony for 2 Little Boys’ exploreren ze echo’s van moderne jazz, rockende solo’s, wereldmuziek en elektronisch gemanipuleerde soundscapes. Gitarist Bert Dockx brengt naast eigen werk avontuurlijke bewerkingen van Springsteen, Fleetwood Mac en Bob Dylan. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (VVK/abo/-26 € 12) 011 94 94 90 of www.palethe.be

www.uitinpelt.be • Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 25 oktober komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave. De volgende uitgave verschijnt op 16 november.

21


Geflitst

Geflitst

Herdenking van de bevrijding van Pelt in september 44.

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

Vier op een rij voor Laurens Sweeck.

gemeentepelt © rectavitseries

Een mooie avond aan de oevers van de Dommel.

© marijke_geers

Armen uitstrekken!

© Turnverbond_overpelt

De doorzetters van de stratenloop. Knappe muurschildering gespot.

© voxpelt

22

© mefr2211


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes, Albert Loos (Fotopelt.be) I Sonja Sleurs I Gemeente Pelt © met_mijke

Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Dag van de jeugdbeweging VRIJDAG 18 OKTOBER Ben jij ook fier op je jeugdbeweging? Trek je uniform aan en kom genieten van een gratis koffiekoek, warme chocomelk en livemuziek van Tony De Ruyter.

plein naast CC Palethe, Jeugdlaan 2 6.30 tot 8.30 uur gratis Breng je vrienden mee! Er is ook gratis chocomelk voor niet-leden.

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine oktober 2019  

Met deze maand: Rasha de tennisspeelster met Egyptische roots, UCI-commissaris Luc Geysen, vrijwilligsters van 11.11.11, kok Jeroen, Eddy en...

PLT magazine oktober 2019  

Met deze maand: Rasha de tennisspeelster met Egyptische roots, UCI-commissaris Luc Geysen, vrijwilligsters van 11.11.11, kok Jeroen, Eddy en...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded