__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

september 2019

magazine

Ik had zelf nood aan een plan B

Nederlandse les voor asielzoekers Start bouwwerken Brede School Lindel


Wereldfeest Ondersteboven zet de rijkdom van andere culturen in het zonnetje met optredens, workshops en heel veel sfeer.

In ‘t Pelts gezegd

Van al dè gebrikkel op de speulplak kumt er zeker gebeuk. Van die wilde spelletjes op de speelplaats komt er zeker gehuil. 2


Voorwoord

Beste Peltenaar, In Pelt wonen 33 000 mensen. We zijn allemaal verschillend. Sommigen onder ons wonen hier nog maar pas, anderen al hun hele leven. Velen hebben het goed, anderen hebben een steuntje in de rug nodig. Minstens ĂŠĂŠn ding hebben we gemeen: we wonen samen in Pelt. We moeten er dus voor zorgen dat iedereen mee is. Ons OCMW ondersteunt mensen die hulp nodig hebben. Ze geven korting aan gezinnen met kinderen die anders niet kunnen deelnemen aan sport en cultuur. Ze maken het ouderen of minder mobiele mensen wat gemakkelijker. Ze organiseren ontmoetingsmomenten ... Maar het beste is dat mensen zelf hun leven in handen kunnen nemen: als nieuwkomers onze taal leren, als mensen in eenzaamheid zelf contacten leggen, als iedereen een zinvolle taak heeft en als kinderen alle kansen op een goede leerschool krijgen. Je krijgt hiervan enkele hartverwarmende getuigenissen in dit PLT magazine. Veel leesplezier! Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 6

Place de la pĂŠtanque

9

Nederlandse les voor asielzoekers

10

Sociale buurthuizen

16

Brede School Lindel 3


In het spoor van...

In het spoor van...

Marktvrijwilliger Franky Eerdekens is een vaste waarde op de zaterdagmarkt

I

edereen kent Franky en Franky kent iedereen. Hij begroet alle voorbijgangers met een enthousiaste “goeiemorgen� en helpt de marktkramers met kleine klusjes. Ook bij KFC Esperanza Pelt steekt hij elk weekend de handen uit de mouwen. Van in de kantine tot in de kleedkamer: Franky helpt waar hij kan.

6:30 Ik ben al 16 jaar lang elke zaterdag vroeg op de markt. Ik zorg ervoor dat de kramen goed staan en kabels niet in de weg liggen. 9:00 Voor Inge van de broodkraam haal ik altijd een kopje koffie. Ik breng ook bestellingen rond en doe kleine boodschappen voor de marktkramers.

10:00 Ik ga bij elke kraam langs om te vragen of ik kan helpen. Ik maak ook graag een praatje met de mensen.

12:30 Bij Esperanza help ik in de kantine en langs het veld.

13:00 Ik ben een trouwe supporter van de eerste ploeg. Nu is het rustig op de tribune, maar op zaterdagavond is dat wel anders.

4


Made in Pelt

Made in Pelt

Beloftevolle tennisser Momenteel is Zizou Bergs 499e op de ATP-wereldranking. Hij droomt van een plekje in de top 50. “Samen met mijn coach Johan Van Herck streef ik naar een plaats in de top 100, maar mijn droom is om ooit bij de 50 beste tennissers van de wereld te horen. Ik probeer zo veel mogelijk op te steken van de mensen met wie ik train en van mijn tegenstanders. Ook in mijn vrije tijd ben ik nieuwsgierig en wil ik steeds bijleren. Het begon allemaal hier op de Neerpeltse tennisclub toen ik vier jaar was. Wanneer mijn papa speelde, sloeg ik balletjes tegen de muur. Ik heb mooie herinneringen aan de tornooien op de miniveldjes. Hier heb ik het tennisplezier ontdekt. Als professioneel tennisspeler reis ik 25 tot 30 weken per jaar om tornooien te spelen. Als ik in België ben, verblijf ik bij een gastgezin in Antwerpen, waar ik train in het Topsportcentrum van Tennis Vlaanderen. In het weekend kom ik ontzettend graag naar huis. Hotel mama is het beste hotel ter wereld.”

Meer info? facebook.com/ZizouBergsOfficial instagram.com/zizoubergs

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

Place de la pĂŠtanque Aan het standbeeld van de vrijwilliger op de Nieuwe Markt ligt een klein petanqueveld. Daar komen Karel Van Moll en zijn buren elke maandag samen om een balletje te gooien.

6


Op ontdekking in Pelt

W

e ontmoeten Karel Van Moll op een zonnige zomerdag op Place de la pétanque. Er staat een koel briesje, maar onder de platanen wanen we ons even in Zuid-Frankrijk. Karel woont al zijn hele leven aan de Nieuwe Markt en sinds negen jaar speelt hij er in de zomer wekelijks petanque. Vanop het ‘supportersmuurtje’ vertelt hij zijn verhaal. Karel: “We petanquen elke maandag van 18.30 uur tot 20 uur met de mensen van de buurt. Vanaf het moment dat het zomeruur ingaat, halen we onze petanqueballen boven. Met de omschakeling naar het winteruur houden we het weer even voor bekeken.” Wat betekent dit plekje voor jou? “Ik kom hier heel graag. We hebben heel veel plezier en fijne babbels. Je leert je buren kennen, wat niet meer zo evident is. Er zijn veel appartementsblokken bijgekomen en je weet vaak niet wie er woont. Sinds we hier samenkomen, heb ik veel nieuwe bewoners van onze buurt leren kennen. We zijn nu met een groep van meer dan tien spelers en enkele vaste supporters.” Het is een ontmoetingsplek geworden. “We hebben allemaal nood aan sociaal contact. Petanque is heel toegankelijk en brengt jong en oud samen. Onze oudste speler, Thieu, is 80 en de jongste, Mukhtar, is er 25. Geloof me, ze willen allemaal winnen!” Kunnen andere mensen nog aansluiten? “Ja, natuurlijk. We nodigen vaak passanten uit om mee te spelen, maar je mag evengoed komen voor de gezelligheid. We zijn geen geoefende spelers. In het begin kenden we de spelregels niet eens. Je

Het fijne contact met de “buren is het belangrijkste.”

hoeft dus zeker geen expert te zijn om met ons mee te doen.” Spelen jullie wedstrijden? "We houden de score bij en uiteraard wil iedereen winnen, maar we komen toch vooral voor het plezier. Meestal spelen de mannen tegen de vrouwen, dat brengt er wat pit in. Achteraf wordt er al eens geklonken met een glaasje.” Hebben jullie buiten de maandagavond nog contact? “Zéker, maar we lopen elkaars deur niet plat. We hebben een actieve WhatsAppgroep. Wanneer we op vakantie zijn, sturen we bijvoorbeeld foto’s van petanqueplekjes door. We houden elkaar ook op de hoogte van wie er die week gewonnen heeft.” Hoe zijn jullie er eigenlijk bij gekomen om petanque te spelen? “Bij de werken aan de Nieuwe Markt werd dit petanqueveld aangelegd, maar niemand speelde hier. We vonden dat jammer. Met een aantal buren hebben we daarom een keer afgesproken om hier te komen spelen. Dat is nu bijna tien jaar geleden. Jeanine en Etienne brachten enkele jaren geleden een bordje met opschrift Place de la pétanque mee uit Frankrijk. We hebben deze plek officieel ingehuldigd, met de nodige toeters en bellen.”

Meer info? Je vindt het petanqueveldje op de parkeerplaats aan de Nieuwe Markt. Het is vrij toegankelijk. 7


Ik vraag het aan / Cijfer van de maand

Net als veel andere Peltenaren stoort Ivan Thijs zich aan het afval dat langs de weg en in de natuur wordt achtergelaten. Hij wil weten waar hij melding kan maken van sluikstorten.

S

luikstorten kan je melden via het formulier op www.gemeentepelt.be/melding. De gemeentelijke technische dienst ruimt het afval op en schakelt, indien mogelijk, de politie in om de sluikstorter te beboeten.

Ik vraag het aan

Hoe kan ik melding maken van sluikstorten?

Week tegen zwerfvuil en sluikstorten Van 30 september tot 6 oktober voert de gemeente de strijd tegen afval op met verschillende acties. Ook jij kan jouw steentje eenvoudig bijdragen: laat je afval niet op straat of in de natuur achter, word mooimaker en ruim één keer per maand afval op langs een zelfgekozen traject, winkel bewust en produceer minder plasticafval.

Meer tips? Ga naar de interactieve sessie over plasticafval op 30 september (zie pagina 20)

1324 Peltenaren registreerden zich als orgaandonor. Zij gaven aan het leven van chronisch zieke mensen te willen redden nadat ze zelf overleden zijn.

V

oor veel patiënten met chronische ziektes is de transplantatie van een orgaan de laatst mogelijke behandeling. Volgens de wet is iedereen orgaandonor, zolang je je niet officieel verzet. In de praktijk is het vaak een moeilijke beslissing voor je nabestaanden. Door je te registreren als orgaandonor, neem je die beslissingsdruk weg bij je geliefden.

Cijfer van de maand

1324 orgaandonoren in Pelt 8

Wist je dat je niet meer naar het gemeentehuis moet gaan om je te registreren als orgaandonor? Je kan je nu ook online registreren via www.gemeentepelt.be/orgaandonatie


Achter de schermen

Achter de schermen

Nederlandse les voor asielzoekers Jean Van Dooren geeft al 18 jaar lessen Nederlands aan bewoners van opvangcentrum Valkenhof. “We leren de bewoners basiswoorden en -begrippen. We beginnen met het alfabet, wat voor velen al een hele opgave is, omdat ze bijvoorbeeld enkel Arabische tekens kennen. Daarna oefenen ze veelgebruikte woorden in en leren ze zich voorstellen, tellen en de klok lezen. De bewoners kunnen deze lessen volgen tot ze naar het volwassenenonderwijs gaan. Ik doe dit vrijwilligerswerk al een hele tijd. Je kan zeggen dat ik er verslaafd aan ben. Het geeft voldoening om de mensen te kunnen helpen. Ze zijn erg dankbaar. De blik in hun ogen als ze iets nieuws leren, is voor mij de grootste beloning. Doorheen de jaren heb ik ook vrienden gemaakt, met wie ik nog steeds contact heb. Ze komen uit Afghanistan, Eritrea en Bulgarije en spreken nu uitstekend Nederlands. Ze zijn helemaal ingeburgerd en hebben een job.�

9


Focus

Focus

Sociale buurthuizen waar iedereen welkom is Bij het Pelterhoekje en Plan B kan je binnenlopen voor een betaalbaar kopje koffie, een fijne babbel en leerrijke activiteiten. Lijsje Dekkers en Danny Kenis komen er bijna elke week.

10


Focus

Iedereen draagt bij naargelang zijn mogelijkheden.

P

elterhoekje en Plan B zijn sociale buurthuizen in het centrum van Overpelt en Neerpelt. Je kan er iets gaan drinken en ondertussen een praatje slaan met de andere bezoekers en de vrijwilligers die er de handen uit de mouwen steken. Beide huizen zijn geopend tijdens de markt. In Overpelt is dat op donderdagnamiddag, in Neerpelt op zaterdagvoormiddag. Het zijn gezellige ontmoetingsplekken waar iedereen welkom is, ook mensen die het financieel moeilijker hebben, eenzaam zijn of nood hebben aan een babbel. Lijsje Dekkers is een vaste bezoeker van het Pelterhoekje en komt regelmatig in Plan B. Ze komt voornamelijk voor de gezelligheid. Danny Kenis is vrijwilliger in Plan B. Hij houdt ervan om mensen te helpen. Waarom komen jullie naar het Pelterhoekje en Plan B? Lijsje: “Ik vind het er supergezellig, want ik praat graag met mensen. Ik kom alleen en schuif aan bij de groep. Niemand kijkt je raar aan als je een gesprek aanknoopt. Dat is in een café of brasserie soms anders.” Danny: “Ik kom bijna elke week in Plan B. Ik breng de koffie en frisdrank rond. Geen alcohol, dat komt er niet in en dat is goed. Ik praat graag met de bezoekers en probeer hen te helpen. Dat is mijn manier om iets terug te doen voor de gemeenschap.” Hoe komen jullie hier terecht? Lijsje: “De eerste keer kwam ik op uitnodiging van een vriendin. Dat was bij de opening van het Pelterhoekje op de nieuwe locatie op de hoek van de Oude Markt en de Ursulinnenstraat. De ruimte was ingericht als een huiskamer, waardoor ik me er meteen goed voelde. Ik had er leuke gesprekken, wat maakte dat ik graag terugkwam.” Danny: “Ik was betrokken bij de oprichting van Plan B zo’n twee jaar geleden. Een vriendin sprak me er over aan. Ze vond het iets voor mij, omdat ik graag mensen wil helpen.”

Klopt het dat jij de naam Plan B hebt bedacht? Danny: “Ik heb die suggestie inderdaad gedaan. Iedereen heeft een plan A. Voor velen is dat trouwen, een huis bouwen en kinderen krijgen. Maar het leven zit vol verrassingen. Een scheiding, ziekte of financiële tegenvaller kan roet in het eten gooien. Je hebt dan een plan B nodig om je leven opnieuw weer op te bouwen. Ik heb het zelf meegemaakt. Ik ben invalide geworden en gescheiden. Daardoor had ik nood aan een Plan B.” Wie komt er naar de sociale buurthuizen? Danny: “Hier komen allerlei mensen. Daarom zetten we een potje op tafel, waar bezoekers zelf het geld voor de consumpties in steken. Niemand kan zien wie welk bedrag geeft. Zo kan iedereen bijdragen naargelang zijn mogelijkheden. Ook komen veel mensen die eenzaam zijn of nood hebben aan een babbel.” Lijsje: “Ik kom vooral voor de aangename gesprekken. Ik vind het heel fijn om naar de markt te gaan en daarna iets te gaan drinken. Ik heb het financieel niet slecht, maar ik kan het mij niet permitteren om elke week naar een brasserie te gaan om koffietjes te gaan drinken.” Merk je dat de drempel voor sommige mensen hoog is? Lijsje: “Je merkt wel dat het voor sommigen moeilijk is om die eerste stap te zetten, maar als ze dan een keer geweest zijn, komen ze graag terug. Ik heb er zelf geen >> 11


Focus

probleem mee om te zeggen dat ik graag en vaak in het Peterhoekje en Plan B kom. Goedkope koffie, fijne babbels en leuke activiteiten: dat is toch mooi meegenomen.”

Goedkope koffie, fijne babbels en leuke activiteiten.

Aan welke activiteiten neem je deel? Lijsje: “Ik ga regelmatig naar het ontbijt. Dat is één keer per maand. Ik neem ook deel aan de handwerkactiviteiten en de kooklessen. Ik heb al veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over de Oosterse keuken en desserts. De recepten staan ook in kookboeken, maar die zijn vaak te ingewikkeld. Tijdens de kookles wordt alles heel eenvoudig uitgelegd en na de les mogen we de gerechten proeven en beoordelen. En dat alles voor maar 3 euro!”

Kan je ook eten in Plan B en Pelterhoekje? Danny: “We voorzien naast koffie en frisdrank ook altijd iets om te eten. We hebben regelmatig ijsjes, croques en soep. De soep maak ik zelf. Ik heb thuis altijd voor het eten gezorgd en doe dat graag. De mensen waarderen dat ze bij ons erg goedkoop iets kleins kunnen eten.”

Je bent er als vrijwilliger erg intens bij betrokken. Danny: “We hebben een beurtrol met de vrijwilligers. Ik houd Plan B één tot twee keer per maand open op zaterdag. We zijn dan steeds met twee om gedurende de hele voormiddag 50 tot 60 bezoekers te bedienen. Met het ontbijt zijn er meer helpers in de weer. Extra hulp is altijd welkom. Geïnteresseerden mogen binnenspringen voor meer info.” Wat is voor jullie het leukste moment? Lijsje: “Het paasontbijt is voor mij een topper. Afgelopen jaar ben ik er voor het eerst naartoe gegaan met mijn man, kinderen en kleinkinderen. Het was supergezellig én een goedkope manier om samen feest te vieren.” Danny: “Ik vind het heel fijn om nieuwe mensen te leren kennen. De meesten zijn heel dankbaar wanneer ze hun verhaal eens kunnen vertellen. Ze vertrekken met een glimlach op hun gezicht. Daar doe ik het voor.”

Pelterhoekje en Plan B zijn Welzijnsschakels. Dat zijn verenigingen van vrijwilligers die aandacht hebben voor mensen die het financieel moeilijk hebben of eenzaam zijn. Spring eens binnen voor een betaalbare koffie, fijne babbel of leuke activiteit.

Pelterhoekje Oude Markt 12B elke donderdag van 12 tot 17 uur

Plan B Norbertinessenlaan 1 elke zaterdag van 9 tot 13 uur

12


Terug naar school Op 2 september gingen 6820 kinderen en jongeren terug naar school in Pelt. Met 19 locaties voor basisen kleuteronderwijs en 6 voor secundair onderwijs is Pelt een echte onderwijsgemeente.

Basis- en kleuteronderwijs

3345

kinderen

1202 kleuters 2143 lagereschoolkinderen

19 locaties

6 locaties

Van waar komen de leerlingen die in Pelt naar school gaan? Lager onderwijs: 88% uit Pelt

3475 leerlingen

51 afstudeerrichtingen

48% uit Pelt 15% uit Hamont-Achel

Secundair onderwijs

10% uit Lommel 9% uit Bocholt 8% uit Hechtel-Eksel

1258 jobs in het

onderwijs in Pelt

(kleuter, lager, secundair, buitengewoon en volwassenen)

6% uit Peer

Deze infographic bevat de laatst beschikbare cijfers. Er zijn kleine afwijkingen mogelijk.

Secundair onderwijs


Van eigen kweek

Van eigen kweek

Imker Johan Neyens In de buurt van het Revalidatie- en MS-centrum, midden in de natuur, heeft imker Johan Neyens (41) zijn bijenkasten staan. “Mijn tien bijenkasten zijn goed voor zeker 600 000 bijen. Die vinden een ideale speeltuin in de omgeving van ’t Plat en het Hobos. Hun vliegveld strekt zich ongeveer drie kilometer rond de bijenkasten uit. Daar vinden ze alles wat ze nodig hebben om zich te voeden. Ze halen vooral stuifmeel en nectar uit bloemen en fruit. Uit alles wat ze per jaar produceren kan ik 250 kg honing halen.” Waarom Johan zo gefascineerd is door bijen? “Mensen beseffen vaak niet hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur en voedselproductie. Als er geen bijen zouden zijn, zouden bijvoorbeeld heel veel groenten en fruit niet eens meer bestaan.” Imkervereniging Sint Ambrosius Pelter Biehalle, waar Johan lid van is, bestaat bijna 250 jaar. Het is een van de oudste verenigingen van Pelt. Met jonge krachten als Johan lijkt hun toekomst verzekerd. Meer info? Heb je zelf ook zin om zelf imker te worden? Kijk dan eens op www.pelterbiehalle.be

14


In het kort...

In het kort...

Luikerweg vier weekends afgesloten

G

edurende vier weekends wordt de Luikerweg (N69) afgesloten voor doorgaand verkeer. Het laatste weekend van september en de eerste drie weekends van oktober kan je niet richting Valkenswaard rijden via de Noord-Zuidverbinding. Ook verkeer vanuit Nederland moet omrijden. Er wordt een nieuwe asfaltlaag aangebracht en er worden ingrepen gedaan om de weg verkeersveilig te houden.

Melding everzwijnen

D

e laatste jaren zijn de everzwijnen sterk in opmars in onze streek. De overheid en terreinbeheerders werken nauw samen met jagers om overlast door everzwijnen tegen te gaan. Heb jij een everzwijn gezien? Of heb je sporen of schade opgemerkt door een everzwijn? Meld het dan via www.gemeentepelt.be/everzwijnen-melden

Hinder door werken elektrificatie spoorlijn

ID

F

luvius is begonnen met de aanleg van de kabels voor de elektrificatie van de spoorlijn Hamont-Mol. Vanaf hun hoogspanningsstation in de Haltstraat wordt een sleuf gegraven naar het station van Neerpelt. Er wordt gegraven in de Leo Baekelandlaan, Heggestraat, Hofweg en Sellekaertsstraat. De werken brengen hinder mee voor de omwonenden en het verkeer. De betrokken bewoners ontvangen hierover informatie van Fluvius en er worden omleidingen voorzien.

Laat je woonplaats aanpassen op je eID

H

eb je vijf minuutjes tijd? Laat dan je woonplaats op je elektronische identiteitskaart veranderen in ‘Pelt’. Je kan hiervoor terecht aan de balie in het gemeentehuis op de Oude Markt. Let wel: je hebt je pin- en pukcode nodig. Ken je die niet? Vraag dan eenvoudig nieuwe codes aan via www.gemeentepelt.be/pin-puk

Aanleg gezellig buurtplein

H

et pleintje op de hoek van de Kapelstraat en de Hoevenstraat, tegenover de begraafplaats van LindelHoeven, wordt opgewaardeerd tot een gezellig buurtpleintje. Er komt een speeltuintje met een grote zandbak en zitbanken voor ouders en ouderen. Een goal, zitstammen, een speelheuvel en een wadi voor regenwateropvang maken het geheel compleet.

Test BE-Alert op 3 oktober

D

e 3187 Peltenaren die zich registreerden voor BE-Alert ontvangen op donderdag 3 oktober een testbericht. Wil jij ook verwittigd worden bij een noodsituatie? Schrijf je dan eenvoudig in op www.be-alert.be

15


Nieuws

Nieuws

Start bouwwerken Brede School Lindel Binnenkort start de bouw van de Brede School in het centrum van Lindel-Hoeven.

I

n het binnengebied tussen de Kapelstraat en de Parkstraat komt een multifunctioneel gebouwencomplex voor de school, kinderopvang en parochie. Ook de omgeving van het complex wordt aangelegd, wat het centrum van het Lindel danig zal opwaarderen. In het eerste gebouw komen vier klaslokalen voor de school en voorzieningen voor de kinderopvang. In het tweede gebouw komen een refter voor de school - die ook als parochiezaal gebruikt kan worden - en nog eens vier klaslokalen. Tussen deze gebouwen komt een verbinding. Daarenboven wordt parochiecentrum Den Drossaerd verbouwd tot een moderne ontmoetingsplaats voor de plaatselijke verenigingen.

16


Nieuws

Fietspad Grote Heide verlicht 100 verlichtingspalen brengen licht in de duisternis langs het 3,5 km lange fietspad van de Grote Heide tot aan de spoorwegbrug.

H

et licht gaat branden zodra de sensors aankomende fietsers detecteren. Dit vermijdt dat het licht de hele nacht blijft branden, ook als er niemand passeert.

De verlichting van het fietspad op de Grote Heide maakt deel uit van het fietssnelwegenproject van provincie Limburg. Fietssnelweg F74 zal lopen van de Nederlandse grens tot in Alken. Voor de verlichting van het fietspad op de Grote Heide neemt provincie Limburg 150 000 euro voor haar rekening. De totale kost bedraagt iets meer dan 175 000 euro.

Nieuw reglement voor begraafplaatsen Het nieuwe reglement respecteert de eigenheid van de verschillende begraafplaatsen in Pelt.

C

oncreet betekent dit dat de graftekens op begraafplaats De Roosen eenvormig blijven. Voor een vast bedrag van 500 euro (200 euro voor bijbegravingen) zorgt de gemeente voor de plaatsing van het grafteken of de naamplaat. Op begraafplaatsen Steenoven, Lindel-Hoeven en Fabriek kan je de grafzerk wel kiezen binnen de vastgestelde afmetingen. Je maakt hiervoor afspraken met de begrafenisondernemer. In het retributiereglement zijn slechts kleine wijzigingen opgenomen. Een gedenkplaatje bij de asverstrooiingsweide of sterretjesweide zal voortaan overal 25 euro kosten en er zijn aangepaste tarieven voor de begraving van niet-inwoners van Pelt. Concessies en grafkelders werden niet meer opgenomen.

17


UiT-tip

Agendatip van De Constghesellen UiT-tip

Kunstgroep ‘De Constghesellen’ zet samen met meer dan 50 andere Peltse kunstenaars de deuren van haar atelier open tijdens de Kunstroute Open Ateliers. De groep werkte een tentoonstelling uit rond ‘Ontmoeten en Verbinden’. Het creatieve zestal met Bart Van Gerwen, Marleen Verhaeren, Hilde Verhaeren, Lut Bloemen, Rikie Manders en Martine Vliegen verrijkt de werken op doek of papier steeds met een persoonlijk gedicht. “Bezoekers kunnen zien dat het thema heel breed en vooral eigenzinnig wordt geïnterpreteerd. Luisteren naar het verhaal achter het werk geeft zo’n kunstzinnige schepping een nog rijker leven,” aldus de Constghesellen. 21-22 EN 28-29 SEPTEMBER 5-6 EN 12-13 OKTOBER zaterdag: 13 -18 uur zondag: 10 - 18 uur gratis Je vindt alle deelnemers op www.gemeentepelt.be/kunstroute

18


UiT-tips

15 – 17 SEPTEMBER

Leeskring Pelle Melle VANAF 18 SEPTEMBER

Herdenking Wereldoorlog II in Sint-Huibrechts-Lille 17 – 22 SEPTEMBER

Met op 17/9 (19.30 uur, OC SintHubertus) de voordracht ‘Market Garden en Hurry On’, op 20/9 (14.15 uur aan monument kanaal SHL) een hulde aan de gesneuvelden, op 21/9 (14 - 17 u) een geleide wandeling en op 22/9 (9.30 - 12 u in het Heemkundig museum) een tentoonstelling over WO II.

Wil je regelmatig een goed boek lezen, misschien een boek dat je niet zelf zou kiezen, en hierover met anderen van gedachten wisselen? Op de gratis startbijeenkomst op woensdag 18 september om 10 uur leggen we de werking van de leeskring uit. Dienstencentrum Pelle Melle, Dorpsstraat 58 € 15 voor de hele reeks pelt.bibliotheek.be 011 94 94 96 of 011 94 94 97

DONDERDAG 19 SEPTEMBER

Vijf indrukwekkende muzikanten uit het jazzmilieu duiken de studio in voor een residentieel project voor JazzCase. Paul Van Gysegem (contrabas en cello), Cel Overberghe (tenorsax), Patrick De Groote (trompet en flügelhorn), Erik Vermeulen (piano) en Marek Patrman (drums) stellen het resultaat voor in een afsluitend concert. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (VVK/abo/-26 € 12) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Sint-Odafeesten 20 – 21 – 22 SEPTEMBER

gratis www.heemkunde-shlille.be

Zoals de traditie het wil, is er weer een goed gevuld programma waar zowel de bewoners en hun familie, als het personeel, de vrijwilligers en omstaanders reikhalzend naar uitkijken. Er is een heus KinderSpeelPaleis (op zondag), eetfestijn, Pop-rockambiancefuif (op vrijdag) en nog veel meer.

Teutentocht DINSDAG 17 SEPTEMBER

Met wandellussen van 5 tot 20 km doorheen de mooie natuur en historie van Sint-Huibrechts-Lille. start aan OC Sint-Hubertus, Lille Dorp 26 7 tot 15 uur € 1,5 (leden € 1,1, kinderen tot 12 jaar gratis) www.dommeltrippers.be

Jazz Case: Paul Van Gysegem Quintet

agenda

Kermis Overpelt

Histrylogie, het verhaal van de twee meter sessies

Sint-Oda, Breugelweg 200 www.sintodafeesten.be

DONDERDAG 19 SEPTEMBER

Info slechtziendheid WOENSDAG 18 SEPTEMBER

Tijdens deze voordracht maak je kennis met enkele hulpmiddelen en ga je met interessante weetjes naar huis. Dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 14 uur gratis 011 94 94 99

Dertig jaar lang had Jan Douwe Kroeske in zijn radiostudio grote artiesten te gast voor akoestische ‘twee meter sessies’. De allergrootste artiesten waren er te gast. Nu vertelt hij het muzikale verhaal samen met Jan Hautekiet, Johannes Verschaeve, Roland Van Campenhout en een liveband. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 18 (VVK/abo/-26: € 15) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Beiaard- en orgelconcert ZONDAG 22 SEPTEMBER

Orgel- en celloconcert van Bart Wuilmus en Vera Baliko (14.30 uur) en beiaardconcert van Jan Verheyen en coverband Hybrid (15.30 uur) Sint-Niklaaskerk, Kerkstraat gratis www.beiaardorgelpelt.be 19


agenda

UiT-tips

Teutenmarkt ZONDAG 22 SEPTEMBER

Tijdens deze kleinschalige markt verkopen lokale handelaars seizoensgebonden producten. Deze maand kan je genieten van diverse soorten kunst en kan je defecte huishoudelijke apparaten, fietsen, juwelen en kledij laten herstellen. Dorpsplein Sint-Huibrechts-Lille 9.30 tot 12 uur gratis www.gemeentepelt.be/teutenmarkt

Marble Sounds VRIJDAG 27 SEPTEMBER

Bij het grote publiek gooide Marble Sounds hoge ogen met hun populaire radiohit ‘Leave the Light On’. De groep maakte een warme, krachtige popplaat zonder in te boeten aan melancholie. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 16 (VVK/abo/-26 € 13) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Lezing: Inge Rock

CC Palethe, Jeugdlaan 2 20 uur gratis 011 94 94 90 of www.palethe.be

Compostcursus VANAF 26 SEPTEMBER

Gratis avondcursus voor mensen met een interesse voor leefmilieu, tuin en klimaat. We belichten tijdens de cursus voedselverlies, grasbeheer, snoeihoutverwerking, vaste planten, kippen, thuiscomposteren en compostgebruik. zes avonden in Peer, Hamont-Achel, Lommel, Hechtel-Eksel en Pelt steeds van 19 tot 22 uur gratis www.uitinpelt.be/compostcursus Je schrijft in voor de volledige cursus. 20

WOENSDAG 2 OKTOBER

Je krijgt informatie over de positieve effecten van klimaatbomen en komt te weten welke boom je best kiest voor jouw tuin. Je krijgt ook tips over het planten en onderhouden van je boom. Door deel te nemen aan de infoavond krijg je een kortingsbon van 20 euro voor de aankoop van een klimaatboom. Je maakt ook kans om een ecologisch tuinontwerp te winnen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 19.30 uur gratis www.limburg.net/ klimaatboomzoekttuin

DONDERDAG 26 SEPTEMBER

Toen 15 jaar geleden Inge's leven én business helemaal in de soep leken te draaien, ontdekte ze dat ze geen andere keuze had dan te leren lachen met zichzelf. Je wordt getrakteerd op een herkenbaar en levensecht relaas dat je, door al zijn vreemde wendingen, een prachtige spiegel zal voorhouden. Nadien kijk je nooit meer op dezelfde manier naar je spiegelbeeld.

Infosessie: klimaatboom zoekt tuin

Zwartedoos: Old Salt – Les Invites ZATERDAG 28 SEPTEMBER

Les Invites brengt akoestische interpretaties uit meer dan vijftig jaar chanson, musette en Franse popmuziek. Old Salt is een internationale Americana band met thuisbasis in Gent. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (VVK/abo/-26 € 12) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Infosessie: minder plastic ... het kan MAANDAG 30 SEPTEMBER

Tijdens een interactieve sessie krijg je allerhande praktische tips over hoe je minder plastic kan verbruiken. patio gemeentehuis Kerkplein 1 19.30 uur gratis Schrijf je in via www.gemeentepelt.be/minderplastic

Koen Dewulf: Kwijt DONDERDAG 3 OKTOBER

Deze liedjesvoorstelling over dementie houdt het midden tussen comedy, cabaret en theater. Een humoristische insteek wordt afgewisseld met gedichten en liedjes die speciaal voor deze voorstelling zijn gecomponeerd. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 7 (VVK/abo/-26 € 5) 011 94 94 90 of www.palethe.be


UiT-tips

4 TOT 30 OKTOBER

In het bloeiende alternatieve stripcircuit van Vlaanderen is Peeten geen onbekende. Aanvankelijk publiceerde hij enkel kortverhalen in diverse stripbladen, maar de voorbije tien jaar verschenen drie opmerkelijke langere albums van zijn hand. Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 gratis www.uitinpelt.be

Opendeurdag opvangcentrum Valkenhof ZATERDAG 5 OKTOBER Napoleonweg 51 14 uur gratis www.uitinpelt.be

Kermis Neerpelt centrum 6 – 8 OKTOBER

JazzCase: Ivan Paduart en Toon Roos Kwartet DONDERDAG 10 OKTOBER

Ivan Paduart is een bijzonder actieve pianist en componist in de jazz scene. Toon Roos is ongetwijfeld één van de beste saxofonisten van zijn generatie in de Benelux. Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.30 uur € 15 (VVK/abo/-26 € 12) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Lezing Nina Mouton: Mild ouderschap VRIJDAG 11 OKTOBER

In deze lezing bespreken we hoe je eigen geschiedenis, opvoeding en hechting een rol kunnen spelen in de opvoeding van je kinderen. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20 uur € 7 (VVK/abo/-26 € 5) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Hic et Nunc: EUOI ZATERDAG 12 OKTOBER

‘EUOI’ vertelt het verhaal van een Oosterse cultus die zich op een agressieve manier wil opdringen aan de Westerse beschaving. ‘EUOI’ is het creatief eindproject van Nick Van Elsen, oud-leerling aan de Kunstacademie NoordLimburg. De voorstelling wordt gespeeld door studenten van het conservatorium en dansers van Kunstacademie Noord-Limburg.

Week van het bos

agenda

Off off off: Striptentoonstelling Geert Peeten

ZATERDAG 12 OKTOBER

Leef je uit als de dieren in het bos! Je kan er onder meer boomklimmen en boogschieten, je uitleven op een hoogteparcours, een speleobox, een jungle track en nog veel meer. Om 19 uur kan je de film ‘De Fabeltjeskrant: de grote Dierenbos-spelen’ bekijken in het bos. park Heesakkerheide, Breugelweg gratis www.bosland.be

CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 13 (VVK/abo/-26 € 10) 011 94 94 90 of www.palethe.be

Klassiek vocaal concert ‘Rejoice’

www.uitinpelt.be

ZATERDAG 12 OKTOBER

Gemengd koor Concinite brengt werk van vier barokke componisten. Het slaat daarvoor de handen in elkaar met solisten Anja Van Engeland, Steven Mariën, Dominique Colémont, Kai-Rouven Seeger, Joost Vermeiren (orgel) en orkest Ponticello.

• Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 20 september komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave.

Corneliuskerk Lindel-Hoeven, Parkstraat 20 uur € 15 (voorverkoop € 12) 011 55 36 22 of lieve.geusens@gmail.com 21


Geflitst

Geflitst

Kanotocht op de Dommel

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

De Kraaibosstraat en 70 andere buurten hielden deze zomer een heus straatfeest

gemeentepelt © Winde Vaes

© ronenvief3960

Een nieuwe naam en een nieuw logo voor de 50-jarige handbalclub van Pelt

© neerpelt.in

De Speelvogels hebben er een fantastische speelzomer op zitten

© De Speelvogels

Een e-bike testen met een rit naar Blankenberge Foto’s maken van het Fotofestival levert mooie foto’s op

© Bruno Mommens

22


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be)

© fotokaatvp

Foto’s Marc Faes, Albert Loos, Leon Alders (Fotopelt.be) | Mine Dalemans | Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 80 47 30 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Rectavit Series: veldrit GP Pelt ZONDAG 6 OKTOBER 10 uur: jeugdinitiatie 11 uur: MTB voor Peltenaren 12 uur: junioren 13.45 uur: dames elite 15 uur: heren elite Start en aankomst in Dommelhof Inschrijven voor de jeugdinitiatie doe je op www.rectavitseries.be. Wil je meedoen aan de MTB-wedstrijd voor Peltenaren? Schrijf dan in op www.gemeentepelt.be/mtbwedstrijd

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine september 2019  

In dit PLT magazine nemen Danny en Lijsje je mee naar de sociale buurthuizen. Je kan er binnenlopen voor een betaalbaar kopje koffie, een fi...

PLT magazine september 2019  

In dit PLT magazine nemen Danny en Lijsje je mee naar de sociale buurthuizen. Je kan er binnenlopen voor een betaalbaar kopje koffie, een fi...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded