__MAIN_TEXT__

Page 1

PLT

juni 2019

magazine

Ik ben perfect gelukkig als vrouw

Vijf diensten onder ĂŠĂŠn dak in de Hoekstraat Tips om pmd correct te sorteren


Je kan het internationaal fotofestival ‘Lens op de Mens’ nog tot 30 september bezoeken. Een wandeling van ongeveer 2 km leidt je langs meer dan 600 foto’s van fotografen uit de hele wereld.

In ‘t Pelts gezegd

’t Is hennig druëg. Doa stit ginnen drûp woater inne hult. Het is behoorlijk droog. Er staat geen druppel water in de gracht. 2


Voorwoord

Beste Peltenaar, Ieder van ons is uniek. Elke persoon heeft zijn eigenheid en zijn eigenaardigheden, maar ook zijn eigenwaarde. Daar moeten we respect voor hebben. Elke Peltenaar telt mee, ongeacht huidskleur, afkomst, geloof, mening, mogelijkheden, idealen, cultuur, geaardheid … Het gemeentebestuur werkt samen met het Regenbooghuis in Hasselt, een organisatie die opkomt voor holebi’s en transgenders. Mensen voelen zich soms niet goed begrepen, omdat hun geaardheid of identiteit misschien niet strookt met traditionele ideeën. Dat is spijtig. In onze gemeente willen we iedereen alle kansen geven om te zijn wie hij wil zijn, met respect voor de ander. Iedereen telt in Pelt. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 6

Het mooiste plekje van Lucca

8

Nieuw gebouw in de Hoekstraat

12

In gesprek met transgender Jolien

17

82% woont graag in Pelt 3


In het spoor van...

In het spoor van...

Molenaar Pier Dijkmans

Wanneer een maalsteen gescherpt moeten worden, hang ik die in de steengalg. Eén steen weegt al snel 1000 kg.

houdt molens in goede staat

P

ier Dijkmans is wekelijks in de weer in en rond de Sevens-, Bemvoortse en Wedelse molen. Hij neemt de kleine herstellingen en het onderhoud voor zijn rekening. Elke laatste zondag van de maand vind je hem in het molenmuseum. “Ik ben nu tien jaar molenaar. Ik maak er een erezaak van om zoveel mogelijk restauraties zelf te doen. Als jongeling heb ik in de scheepvaart gezeten. Daar heb ik mijn plan leren trekken. Mechanica heeft me ook altijd geïnteresseerd.”

Het draaiend gedeelte van de Sevensmolen is van hout. Dat vraagt veel onderhoud.

Deze touwen dienen om zakken graan naar boven te trekken. Dat wordt 'luiwerk' genoemd.

Met zeilen op de wieken kan de molen draaien. Jammer genoeg is hier vaak te weinig wind. De molen draait alleen bij stormweer.

Ik draai de sluizen dicht om het rad van de Bemvoortse molen te laten draaien, te controleren en te smeren.

Meer info? Zondag 30 juni is het Limburgse Molendag. Tussen 10 en 17 uur kan je de Peltse molens gratis bezoeken. www.levendemolenslimburg.be 4


Ik vraag het aan / Cijfer van de maand

Rieny de Vaan wil weten wat de gemeente doet om ratten te bestrijden.

A

ls inwoner van Pelt kan je een beroep doen op de rattenvanger. Je maakt hiervoor een melding bij de gemeente. Dit kan via de website, telefonisch of aan het onthaal van beide gemeentehuizen. De rattenvanger contacteert jou vervolgens om een afspraak te maken. De verdelging is gratis voor particulieren en bedrijven die geen activiteiten hebben in de voeding of landbouw.

Ik vraag het aan

Hoe geraak ik af van ratten?

Meer info? 011 94 94 94 Oude Markt 2 of Kerkplein 1 www.gemeentepelt.be/rattenvanger

In Pelt is er altijd wel iets te doen. Dat bewijzen de 664 activiteiten die tot nu toe op UiT in Pelt zijn verschenen.

D

e website www.uitinpelt.be geeft een handig overzicht van alles wat er te doen is in Pelt. Organiseer je met je vereniging een activiteit of evenement dat openstaat voor het brede publiek? Registreer het dan gratis op www.uitdatabank.be. Na goedkeuring zie je je activiteit verschijnen op de website van UiT in Pelt.

Cijfer van de maand

664 activiteiten op www.uitinpelt.be

Sinds begin dit jaar werden al 664 verschillende activiteiten ingegeven. Het zijn erg uiteenlopende activiteiten zoals tentoonstellingen, optredens, wandelingen, fuiven, garageverkopen, vormingen en workshops. Uit deze activiteiten maken we een selectie voor de UiT-tips in dit magazine (pagina 18-21) en voor de elektronische infoborden. Je activiteit moet voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld gaan om een publiek toegankelijke activiteit die plaatsvindt in Pelt. Meer info en enkele nuttige tips voor het bekendmaken van je activiteit vind je op www.gemeentepelt.be/eventpromo

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

De Duitse berg In de Holvense bossen ligt een verborgen schat. Tussen de dennenbossen vind je enkele stuifduinen met spectaculaire hoogteverschillen. Het is een paradijs voor wandelaars, mountainbikers en spelende kinderen.

6


Op ontdekking in Pelt

De kinderen komen hier “graag naartoe om bosspelletjes

te spelen.

V

roeger stonden hier nog geen bomen, zodat de wind het zand van de open vlakte tot hoge duinen blies. De duinen worden in de volksmond de ‘Duitse berg’ genoemd. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de duin als strategisch uitkijkpunt. Lucca Keepers is leider bij Chiro Clara en Sooj Holheide en komt hier regelmatig. Wat vind je zo speciaal aan deze plaats? “Ik ben hier als kind vaak komen spelen. Ik herinner me nog goed dat we met een tractorband van de berg afrolden. Ook nu gebruiken we deze prachtige natuurspeelplaats regelmatig met de kinderen van de jeugdvereniging. We komen hier voor bosspelen zoals vlaggenroof of kampen bouwen. We hebben ook eens een zwierschommel gemaakt in de bomen. De kinderen komen hier altijd graag naartoe.”

Zijn jullie ook al bezig met de voorbereidingen van het zomerkamp? "Van 11 tot 21 juli gaan we op kamp in Baarle, boven Antwerpen en vlakbij de Nederlandse grens. We zijn dit jaar met een groep van ongeveer 40 kinderen. Daarvoor moeten we heel wat zaken voorbereiden: het materiaal klaarzetten, de planning opmaken en nog veel meer. Ik heb voor de tweede keer de Rakwi’s, een groep van 10 en 11-jarigen, onder mijn hoede. Het kamp wordt weer het hoogtepunt van ons Chiro-jaar.”

Kom je hier ook op andere momenten? "Ja absoluut. Tijdens de examens maak ik regelmatig een wandeling in de omgeving, om mijn hoofd leeg te maken. Je kan hier echt genieten van alles in de natuur. Elk seizoen zien het bos en de omgeving er compleet anders uit. Als je in de winter naar hier komt wanneer het gesneeuwd heeft, mag je er zeker van zijn dat kinderen de berg gebruiken om op hun slee naar beneden te razen.” Wat heb je opgestoken van je taak als jeugdbegeleider? "Je leert natuurlijk samenwerken en met elkaar rekening houden in een groep. Daarnaast leer je verantwoordelijkheid nemen voor een groep kinderen. Ook leer je plannen maken, want uiteraard kunnen we niet zomaar op het moment zelf alles uit onze duim zuigen (lacht). Dit zijn allemaal zaken die ik perfect kan gebruiken in het latere leven.”

Meer info? Wil jij de stuifduinen en de prachtige bossen van Holheide eens verkennen? Volg dan de oranje route van 6,2 km vanaf de startplaats aan zaal Holheide (Heikapper). 7


Vijf diensten voor vorming en ondersteuning onder één dak ag

do

kHoe at stra

orn

dij

2 VDAB

staat in je zoektocht naar werk steeds voor je klaar · 40 medewerkers in dit gebouw · 1752 openstaande vacatures in Pelt

1+

at

ra

st

en

ol

m

ut

Ho

Leopo ld

laan

k

K Al onin be g rtl aa n

Ha

SYNTRA Limburg

1

organiseert praktische opleidingen op professioneel niveau · 70 verschillende opleidingen in Pelt · 900 cursisten per jaar in Pelt · 10 200 cursusuren · 76 docenten

0+

0


Basiseducatie LiMiNo

geeft cursussen voor volwassenen die niet lang naar school geweest zijn · 7500 lesuren per jaar in Pelt · 400 cursisten in Pelt Vanaf het tweede semester van volgend schooljaar in dit gebouw.

Welzijnsregio

biedt aanvullende dienstverlening aan de OCMW’s in Noord-Limburg · voor 8 gemeenten · voor 160 000 inwoners · 40 medewerkers in dit gebouw

Gezin Centraal

maakt jeugdhulp toegankelijker · 17 medewerkers in Pelt vanaf oktober in dit gebouw


Daniel doet het zo

Daniel doet het zo

Pmd sorteren Wat mag nu wel in de blauwe zak en wat hoort er niet in thuis? Daniel Schuurmans van het recyclagepark toont hoe je pmd sorteert. Plastic flessen en flacons Plastic flessen en flacons van drank, shampoo, poetsproducten, vloeibaar wasmiddel horen thuis in de pmd-zak. Flesjes van drinkyoghurt mogen er ook bij. Je duwt de verpakkingen plat en zet er de dop op om plaats te besparen in je zak.

Ledig de verpakkingen Zorg ervoor dat je de verpakkingen leeggiet of -schraapt voor je ze in de pmd-zak steekt. Wassen of uitspoelen is in principe niet nodig.

Metalen verpakkingen In de pmd-zak mogen conservenblikken, drankblikjes, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen. Aluminiumfolie kan niet gerecycleerd worden, dus dat hoort niet in de blauwe zak maar bij het restafval.

Dit komt er niet in! Plastic potjes, vlootjes en zakken horen niet bij het pmd, maar bij de zachte plastics. Die breng je gratis naar het recyclagepark. Verpakkingen met een kindveilige sluiting, bijvoorbeeld van ontstoppers of wc-ontkalkers, horen bij het klein gevaarlijk afval. Ook verpakkingen van pesticiden, verf, motorolie en andere giftige producten breng je naar het recyclagepark.

Drankkartons Drankkartons van melk, fruitsap, soep en yoghurt horen bij het pmd-afval. Druk de kartons plat en zet de dop erop. Rietjes horen bij de zachte plastics en breng je naar het recyclagepark.

Meer info? Limburg.net haalt het pmd elke 14 dagen op. Raadpleeg jouw afvalkalender. Zet je pmd-zak na zonsondergang of ’s ochtends voor 6 uur buiten, op een goed zichtbare plaats.

10


In het kort...

In het kort...

Gratis met de bus naar Pukkelpop en terug

S

laap je na een zware festivaldag toch liever in je eigen bed dan in een tent? Dan zijn de gratis Pukkelpop-bussen iets voor jou! Op vertoon van een geldig Pukkelpop-ticket kan je gratis reizen tussen Pelt en Kiewit. Meer info vind je vanaf juli op www.delijn.be/pukkelpop

Open de deuren van je atelier

B

en jij een Peltse kunstenaar en wil je jouw creaties tonen aan het grote publiek? Doe dan mee aan de ‘open atelier’ route in de weekends van 21 september tot 13 oktober. Voor meer informatie en een eerste kennismaking ben je welkom op 27 juni om 19 uur in CC Palethe (Jeugdlaan 2). Je kan ook contact opnemen met de vrijetijdsbalie op vrijetijd@gemeentepelt.be of 011 94 94 90.

Label je fiets

W

ordt je fiets gestolen maar plakt er een fietslabel op? Dan kan je je fiets terugkrijgen wanneer deze gevonden wordt. Op het label staat een QR-code die verwijst naar je rijksregisternummer. Omdat nieuwe en elektrische fietsen veelal uit carbon bestaan, vervangt de sticker het vroegere graveren, dat schadelijk zou zijn voor het frame. Je kan je gratis fietslabel komen afhalen bij het onthaal in het gemeentehuis op de Oude Markt. De sticker kleef je op een goed zichtbare plaats op je fiets.

Regen en wind begin juni een ramp?

T Studieruimte in tweede zit

H

eb je herexamens en moet je studeren tijdens de zomervakantie? Dan helpen we je graag om in alle rust te blokken. De studieruimte in De Vliering (boven Oud Dommelhof) is geopend van 1 augustus tot 5 september. Je kan er dagelijks terecht van 8 tot 22 uur. Wifi en sanitair zijn aanwezig. Ook in bibliotheek Palethe (Jeugdlaan) en in de bibliotheek van Neerpelt (Norbertinessenlaan) kan je je tijdens de openingsuren installeren met je laptop en studieboeken.

ussen 4 en 11 juni 2019 hebben overvloedige regenval en rukwinden plaatselijk nogal wat schade aangericht. Het Vlaams Rampenfonds onderzoekt of dit weer als een algemene ramp kan worden erkend. Om een erkenningsaanvraag te kunnen indienen, moet de gemeente zo veel mogelijk gegevens verzamelen van mensen die schade geleden hebben. Op basis van die gegevens wordt het weersfenomeen onderzocht. Vervolgens kan de Vlaamse Regering het stormweer erkennen als algemene ramp. Pas na publicatie van de erkenning in het Belgisch Staatsblad kunnen individuele aanvragen tot schadevergoeding worden ingediend bij het Vlaams Rampenfonds. Heb jij schade geleden? Ga dan naar www.gemeentepelt.be/schadeaangifte en vul het formulier volledig in.

Meer info: www.gemeentepelt.be/studieruimte

11


Focus

Focus

Transgender Jolien breekt lans voor openheid De gemeente Pelt ondertekende onlangs een charter met vzw Regenbooghuis. Daarmee engageert ze zich om holebi- en transfobie de wereld uit te helpen. We spreken met transgender Jolien Claes die zich achter dit initiatief schaart. 12


Focus

N

egen jaar geleden besliste de Peltse Jolien Claes om de stap te zetten. Ze was er klaar voor om na 46 jaar eindelijk als vrouw door het leven te gaan. Daar verlangde ze al sinds haar zesde naar. Tijdens de transitieperiode kon ze bij het Regenbooghuis in Hasselt terecht voor gesprekken met andere mensen die met hun identiteit of seksualiteit worstelden. Nu zit Jolien heel goed in haar vel en komt ze graag met haar verhaal naar buiten. Als dit artikel anderen kan helpen of moed kan geven, is ze geslaagd in haar opzet. Was je altijd zo open? “Helemaal niet. Ik ben altijd heel gesloten en timide geweest. Toen ik zes jaar was, wilde ik al een meisje zijn. Ik hield ervan om de kleren van mijn zussen aan te trekken en me als meisje te gedragen. Mijn ouders stonden daar echter helemaal niet voor open. Mijn vader zei dat ik als jongen geboren was en ook zo door het leven zou gaan. Dat was het dan. Ik ben daarna helemaal in mezelf gekeerd. Ik voelde me niet goed en had geen vrienden.” Veranderde dat naarmate je ouder werd? “Ik heb mijn ouders nooit iets kwalijk genomen. Een geslachtsverandering was in die tijd gewoon onaanvaardbaar. Ik heb dan maar mijn legerdienst gedaan, ben getrouwd en heb drie kinderen gekregen. Toch bleef ik mij vrouw voelen.” Wist jouw echtgenote daar iets van? “Ze wist het en steunde me ook. Ze dacht echter dat het wel zou overwaaien. Ik bewonder haar dat ze me altijd met zoveel respect heeft behandeld. We gingen soms samen vrouwenkleren kopen. In een hopeloze poging om te veranderen, heb ik eens geprobeerd om alle vrouwenspullen op te ruimen. Maar dat ging niet.” Wanneer heb je beslist om dan toch als vrouw door het leven te gaan? “Ik heb gewacht tot de kinderen van school waren. Ik was toen 46 jaar. Dan heb ik heel open en eerlijk tegen iedereen verteld dat ik vrouw wilde worden. Ik ben naar de specialisten in Gent gegaan voor een hormonenbehandeling en later een operatie.”

Ik ben helemaal opengebloeid.

Hoe reageerden je kinderen daarop? “Mijn twee oudste kinderen begrepen het en aanvaardden het. Ze hadden het zien aankomen. Mijn dochter heeft me zelfs naar het ziekenhuis gebracht voor mijn operatie. Ze bracht haar papa en kwam haar nieuwe mama ophalen. Mijn jongste zoon had het er moeilijker mee. Hij had toen ook andere problemen, waardoor hij zich tegen mijn beslissing afzette. Na een goed gesprek is hij bijgedraaid. Nu zijn we twee handen op één buik. We hebben zelfs samen een kangoeroewoning gekocht voor zijn gezin en mij.” Je bent wel gescheiden. “Mijn toenmalige echtgenote zei me eerlijk dat ze niet met een vrouw getrouwd wilde zijn. Ik begreep dat. We zijn daarop gescheiden, maar hebben nog zes jaar als beste vriendinnen en met de kinderen in ons huis gewoond. Toen die op eigen benen stonden, zijn we apart gaan wonen, maar we komen nog heel goed overeen. Zij is ondertussen hertrouwd en ook met haar man kan ik het goed vinden.” Heb je negatieve reacties gekregen vanuit je omgeving? “Eigenlijk niet. Toen ik besliste om van geslacht te veranderen, heb ik dat eerlijk gezegd tegen iedereen, ook op mijn werk. Ik werk al jaren als heftruckchauffeur bij Profel. Daar hebben ze fantastisch gereageerd op mijn coming out. Ik heb geen negatieve reacties of achterklap ervaren. Ik ben ook helemaal opengebloeid. Vroeger was ik heel teruggetrokken, nu staat mijn mond niet meer stil (lacht). Ik ben ervan overtuigd dat iedereen mij heeft aanvaard, omdat ik zo open en eerlijk ben geweest. Toen ik voor het eerst ging werken nadat ik mijn naam had laten veranderen, heb ik van mijn collega’s een boeket bloemen gekregen en een geboortekaartje met al hun namen op. Dat kaartje hou ik voor altijd bij.”

>>

13


Focus

Wanneer voelde je je voor het eerst echt vrouw? “Na mijn geslachts- en borstoperatie. Daar ben ik heel tevreden over. Daarna heb ik geen operaties meer laten uitvoeren. Ik ben superblij met hoe ik er uitzie. De zware stem en stevige lichaamsbouw neem ik er met plezier bij.” Ben je gelukkig? “Ik heb 40 jaar geworsteld met mezelf. Nu ben ik perfect gelukkig. Ik ben oma, heb drie fantastische kinderen en een leuke job. Het plaatje is compleet.” Welke boodschap heb jij voor anderen die worstelen met hun identiteit? “Ik zou hen willen aanraden om open en eerlijk te zijn tegen iedereen. Dan begrijpen en aanvaarden mensen jou ook. Wees zeker van je stuk en sta recht in je schoenen. Dat brengt je het verst.” Waarom wil je naar buiten komen met je verhaal? “Toen ik jong was, kende ik geen transgenders. Er waren geen rolmodellen of professionele hulp. Met dit artikel wil ik tonen dat er ook in Pelt mensen zijn die van geslacht veranderen, daarvoor geaccepteerd worden en gelukkig zijn. Over twee jaar ga ik met pensioen. Dan wil ik me ook graag engageren voor mensen die worstelen met hun identiteit of seksualiteit.”

Engagementsverklaring Regenbooghuis Limburg De gemeente Pelt engageert zich om holebi- en transfobie definitief de wereld uit te helpen. Dat houdt in dat ze: discriminatie, intimidatie en geweld krachtig bestrijdt; bevordert dat holebi- en transpersonen zich goed voelen; ondersteunt dat mensen zich outen; holebiseksualiteit en genderidentiteit bespreekbaar maakt.

De gemeente Pelt ondersteunt het Regenbooghuis ook financieel, met een jaarlijkse bijdrage van € 0,10 per inwoner.

14

open en eerlijk. “DanWees begrijpen en aanvaarden mensen jou.

• • • •


Made in Pelt

Made in Pelt

Festivaltenten Kampeer je tijdens Rock Werchter op camping The Hive of ga je naar Tomorrowland? Dan is de kans groot dat je een tent of zeilstructuur van de hand van Peltenaar Wilfried Baeten tegenkomt. Wilfried startte samen met Susie Gielkens het bedrijf ‘Black Sheep Productions’ op in 1999. “Mijn echtgenote werkte bij Dommelhof en kreeg de opdracht een tent laten maken voor een tournee van een theatergezelschap. Die heb ik ontworpen en op die manier zijn we met Black Sheep Productions gestart. Aanvankelijk hielden we ons bezig met het verhuren van Oosterse tenten, maar sinds een vijftal jaren hebben we de focus verlegd naar het ontwikkelen van zeilstructuren. Achter mijn pc ontwerp ik luxetenten voor resorts en festivalcampings zoals The Hive op Rock Werchter. Ook ontwerp ik structuren voor op de festivalweides zelf. Deze zomer kom je op meer dan 30 festivals in Europa constructies van Black Sheep Productions tegen. Ook de tent van waaruit de presentatoren van Studio Brussel de voorbije jaren de Warmste Week presenteerden, is hier aan mijn tafel in Pelt getekend en ontwikkeld.”

Meer info?

www.blacksheepproductions.be

9


Nieuws

Nieuws

Nolimpark groene brug tussen Hageven en Bosland Het Nolimpark is 483 inheemse bomen rijker. Ook twee rotondes, een weide en drie bedrijventerreinen werden opnieuw aangeplant.

D

eze groenwerken maken deel uit van het Europese Interreg-project 2B Connect, dat van het Nolimpark een spreekwoordelijke groene brug maakt tussen Bosland en het Hageven. De bomen, waaronder hazelaars, linde- en eikenbomen werden geplant in de wegberm. Twee rotondes een weide tussen de Ringlaan en de Astridlaan werden ingericht met landduinen en omrand met een inheemse haag. Ook de bedrijven Profel, Brabantia en Balak schaarden zich achter dit project en zorgden voor nieuwe aanplantingen en een milieuvriendelijker beheer van hun eigen terreinen. Dankzij dit project komt er meer biodiversiteit op bedrijventerreinen op de grens tussen BelgiĂŤ en Nederland.

16


Nieuws

Niets zo lekker als een restorestje In 39 Peltse eetgelegenheden krijg je de overschot van je maaltijd mee naar huis in een composteerbaar bakje.

G

a je uit eten in Pelt en krijg je je maaltijd niet op? Dan kan je vragen om de overschot mee naar huis te nemen. Dit restorestje kan je ‘s anderendaags thuis lekker opeten. Zo belandt er minder voedsel in de vuilnisbak. 39 Peltse eetgelegenheden nemen deel aan dit initiatief. Je herkent hen aan de sticker met daarop ‘vraag hier uw restorestje’. Wanneer je nog een restje hebt, geeft de uitbater het mee in een bakje. Dit bakje is geschikt voor de diepvries, voor de microgolfoven en voor ovens tot 200 graden. Het is gemaakt van suikerriet en dus het is volledig composteerbaar. Wil je weten in welke eetgelegenheden je je restorestje kan meekrijgen? Je vindt het overzicht op www.gemeentepelt.be/restorestje

82% woont graag in Pelt 1469 mensen gaven de afgelopen weken hun bevindingen en plannen voor Pelt door via een enquête. Uit de resultaten blijkt dat 82% van de Peltenaren graag in onze gemeente woont. Verder scoren het vrijetijds- en onderwijsaanbod, voorzieningen voor kinderen en jeugd en de gemeentediensten goed. Aandachtspunten zijn mobiliteit (o.m. verkeersveiligheid) en publieke ruimte (o.m. voet- en fietspaden, zwerfvuil en sluikstorten). Je vindt de volledige resultaten van de enquête op www.participelt.be. Tijdens de Toekomstdag op 16 juni gingen we met 60 Peltenaren in gesprek. We legden de basis voor ons Plan voor Pelt, dat in het najaar vorm zal krijgen.

17


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Dominique Vandormael De Vaheja-fietstochten zijn aan hun 28ste editie toe. Dominique Vandormael was er elke keer bij: “De tochten brengen je langs de mooiste plekjes in onze regio. Je kan kiezen voor een tocht van 35, 60 of 120 km. Wie met een retrofiets komt, maakt kans op een heuse fotoshoot.”

Vaheja-fietstochten 6 – 7 JULI vertrek aan OC Sint-Hubertus, Lille Dorp 26 vanaf 7 uur

Andere fietstochten

• Drievalleientocht: 26 juni, vanaf 9 uur, vertrek aan De Bemvoort, Jeugdlaan 8 en de Bosuil, Bosuilstraat 4 • Pelter fietsslinger: 29 juli – 2 augustus, vanaf 13 uur, vertrek op verschillende locaties • Pelt Classic: 15 augustus, vanaf 7.30 uur, vertrek aan Sporting Grote Heide, Langveldweg 22 • Crèmekesfietstocht: 1 september, vanaf 12.30 uur, vertrek aan de Ballasthoeve, Ballaststraat 75 • MTB-tocht: 8 september, vanaf 8 uur, vertrek aan zaal Holheide, Heikapper 25 www.uitinpelt.be


UiT-tips

ZATERDAG 29 JUNI

Gratis openluchtconcert met Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid, Jolien Thijs en Eddy Baeten en een afterparty met coverband Roundabout. dorpsplein Sint-Huibrechts-Lille 20 uur gratis

It’s Summertime

Langste veggietafel DONDERDAG 4 JULI

Kuier over een gezellig marktje met natuur- en diervriendelijke producten en schuif aan voor het middag- of avondbuffet. Passantenhaven Welvaart, Jaak Tassetstraat 11.30 tot 13.30 en 16.30 tot 19 uur vrije bijdrage Reserveer via www.evavzw.be/limburg

ZONDAG 30 JUNI

Gratis familiehappening waarbij het orkest Dommelgalm de vakantieperiode inzet met zomerse muziek. Met daarnaast een verrassingsact, speelplezier voor de kinderen en één gratis zomerse cocktail. speelplein zaal Dommelgalm, Jaak Tassetstraat 20 vanaf 15 uur gratis www.dommelgalm.be

Kennismakingsdagen de Speelvogels 2 – 5 JULI

Kom kennismaken met de monitoren en activiteiten van de speelpleinwerking. • 2/7 om 10 uur: Grote Heide (zaal Pax) • 2/7 om 14 uur: Neerpelt (grasveld Bermstraat 9) • 3/7 om 10 uur: Herent (OC De Vranken) • 3/7 om 14 uur: Boseind (De Kentings) • 4/7 om 10 uur: Lindel-Hoeven (Den Drossaerd) • 4/7 om 14 uur: Overpelt-Fabriek (De Schakel) • 5/7 om 10 uur: Holheide (zaal Holheide) • 5/7 om 14 uur: Overpelt (Mater Dei) gratis vrijetijd@gemeentepelt.be of 011 94 94 90 www.gemeentepelt.be/speelvogels

Op stap in Bosland: in de voetsporen van de Bokkenrijders ZONDAG 14 JULI

In dit wandelgebied reis je door de tijd in een prachtig landschap dat gekenmerkt wordt door historische gebouwen en invloeden van de Bokkenrijders! Aanraders zijn de mooiste boom van Vlaanderen 2015 en de historische gebouwen Hobos en De Grote Hof.

agenda

La la la Lille

start aan de Grote Hof, Witherendreef 14 uur gratis www.bosland.be

Beiaard- en orgelconcert ZONDAG 7 JULI EN 25 AUGUSTUS

• 7 juli: concert Leon Berben (14.30 uur, koororgel) en beiaardier Twan Bearda en accordeonist Tom van Peer (15.30 uur) • 25 augustus: concert Masako Honda (14.30 uur, koororgel) en beiaardier Jan Verheyen (15.30 uur).

Kermis Overpelt-Centrum 14 – 16 JULI

Met jaarmarkt op maandag 15 juli vanaf 8 uur.

Sint-Niklaaskerk, Kerkstraat gratis www.beiaardorgelpelt.be

Rally Zomert ZATERDAG 13 – ZONDAG 14 JULI

Met onder meer optredens van Guy Swinnen, David Ronaldo & the Dice, Creep, Maarten Cox en Star Flavour. Scoutsrally, Rallylaan vanaf 14 uur gratis www.scoutsrally.be

Dommelrit Vespaclub Neerpelt ZONDAG 14 JULI

Bewegwijzerde rit van ongeveer 70 kilometer in en rond Noord-Limburg. vertrek aan café ‘t Vredegerecht, Kerkstraat vrij vertrek tussen 11 en 14 uur gratis www.vespaclubneerpelt.be 19


agenda

UiT-tips

Kermis Neerpelt-Centrum 21 – 23 JULI

Met avondmarkt op maandag 22 juli vanaf 16 uur.

Teutenmarkt ZONDAG 28 JULI EN ZONDAG 25 AUGUSTUS

Tijdens deze kleinschalige markt verkopen lokale handelaars seizoensgebonden producten. Je kan wijnen en bieren komen proeven. dorpsplein Sint-Huibrechts-Lille 9.30 tot 12 uur gratis www.gemeentepelt.be/teutenmarkt

Beach- en grastornooi Volleybalclub Pelt

Palati Smaakfestival 10 EN 11 AUGUSTUS

Een mix van lokale restaurateurs en foodtrucks toveren op zondag met smaken. Nieuw dit jaar is het Palati Tapaz Café op zaterdag, waar de muziek meer op de voorgrond treedt en er enkel tapas geserveerd worden. Pastorietuin Overpelt-Centrum, Kerkdijk www.inpelt.be

ZONDAG 28 JULI

Met aparte tornooien voor competitie- en recreatieve ploegjes. beach- en grasvelden ‘t Pelterke, Jeugdlaan € 20 www.vcpelt.be

Dorpsschutter Lille ZONDAG 4 AUGUSTUS

Sint-Huibrechts-Lille gaat op zoek naar de beste schutter van het dorp. Er zijn aparte competities voor volwassenen, jongeren en drietallen. De Kompen, Schutterijstraat 2 13 uur gratis toegang tot het feestterrein, lage inschrijfprijs voor deelname aan de wedstrijden schutterij.wordpress.com

20

Kermis Lindel-Hoeven

Lens op de Mens: filmvoorstelling ‘Visages Villages’ MAANDAG 19 AUGUSTUS

Visages Villages is de laatste film van de op 90-jarige leeftijd overleden regisseuse Agnès Varda. In de documentaire trekt ze samen met de veel jongere street artist JR in een tot fotostudio omgebouwde vrachtwagen door het Franse platteland om daar huizenhoge foto’s te kleven. Dienstencentrum Pelle Melle, Dorpsstraat 58 13.30 of 15.30 uur €3 www.fotofestivalpelt.be

18 – 20 AUGUSTUS

Kermis SintHuibrechts-Lille 18 – 20 AUGUSTUS

Met dorpelingenkoers voor inwoners van Pelt (zondag 18/8 om 16 uur), kermiskoers voor de betere wielertoerist (zondag 18/8 om 17 uur) en koningsschieten (maandag 19/8 om 10 uur).

Rusty Wheels ZONDAG 25 AUGUSTUS

Een heuse Oldtimer beurs voor brommers, motors en onderdelen met als thema Zundapp. Er is een sixties decor met livemuziek. OC De Kentings, De Kentings 18 €5 0479 43 97 99


UiT-tips

ZONDAG 1 SEPTEMBER

Viering 200ste verjaardag van de windmolen en 175ste verjaardag van de watermolen.

Vlaanderen Zingt! ZONDAG 25 AUGUSTUS

Je zingt samen met de andere deelnemers liedjes die tot het collectief geheugen behoren. Oude Markt 19 uur gratis www.palethe.be

Tentoonstelling Martine en Els Vliegen TOT 31 AUGUSTUS

Met werken in olieverf, acryl en tekeningen van Els en aquarellen van Martine.

Lilse Meulen, Lilsemolenstraat 10 tot 18 uur

Open Monumentendag in het Hageven ZONDAG 8 SEPTEMBER

Gids Willy Pardon, historisch kenner van het Hageven, neemt je mee op een wandeling langs de belangrijkste geschiedkundige punten van het gebied. bezoekerscentrum Hageven, Tussenstraat 10 13 uur gratis bc.hageven@natuurpunt.be of 011 80 26 77

Pieter Boussemaere: 10 klimaatacties die werken WOENSDAG 11 SEPTEMBER

agenda

Viering Lilse Meulen

Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek krijg je tien acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Het is een praktische lezing voor wie zijn steentje wil bijdragen en op zoek is naar doelgerichte oplossingen. Bib Neerpelt, Norbertinessenlaan 9 19.30 uur € 7 (basis) - € 5 (VVK/abo/-26)

Fotofietszoektocht Grote Heide TOT 8 SEPTEMBER € 5 (foto’s en fietsroute) Routes verkrijgbaar bij bakkerij Luys (Hayenhoek 121), Jos Castello (Turfheidestraat 81) en Michael Giesberts (Weidestraat 55)

WZC Sint-Jozef, Kloosterhof 1 tijdens de openingsuren van het WZC gratis www.mar10.exto.nl

Open Vlaams Kampioenschap G-wielrennen ZONDAG 1 SEPTEMBER

Vlaams Kampioenschap voor renners met een beperking. Met reeksen voor verstandelijke en motorische beperkingen, handbikers, tweewielers, tandems en driewielers. Trefpunt de Gorten, Boemerangstraat 2a 13.30 uur gratis wc.dekranigedurvers@gmail.com

www.uitinpelt.be Wereldfeest Ondersteboven ZONDAG 8 SEPTEMBER

Met muzikale acts, workshops, vertellingen, lekker eten en uiteraard verschillende infostands over de derde wereld.

• Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 23 augustus komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave.

Dommelhof, Toekomstlaan 5 gratis www.wereldfeestondersteboven.eu

21


Geflitst

Geflitst

Verborgen hoekje van Pelt

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be.

© Wtc De Bokkenrijders

gemeentepelt

Pelt fietst € 30 000 bij elkaar voor Kom Op Tegen Kanker

gemeentepelt

© play.and.joy

Kleurrijke Dommelhof FunRun

© cellekevpelt

Wat ruist er door het struikgewas?

De bewoners van de Holenweg kregen bezoek van Radio 2

© Neerpelt.in

Gezellige drukte op het eerste Ballastival

22


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94 Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94

© esther.vc

Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt

© Ballastival

Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes, Albert Loos, Leon Alders (Fotopelt.be) | Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 60 15 27 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Beker van Pelt DONDERDAG 15 AUGUSTUS Tijdens de zomermaanden strijden de Peltse voetbalclubs voor de beker van Pelt. De finaledag voor de dames, reserven en eerste elftallen vindt plaats op 15 augustus. Egbert, Caroline, Patrick, Corry, Peter en Rob zijn klaar om hun club naar de overwinning te roepen. terreinen SV Herkol, Herent vanaf 9.30 uur toegang: â‚Ź 5 Meer info en programma: www.gemeentepelt.be/bekervanpelt

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine juni 2019  

Jolien Claes straalt op de cover van PLT magazine. 46 jaar zat ze gevangen in het lichaam van een man. Nu is ze perfect gelukkig als vrouw....

PLT magazine juni 2019  

Jolien Claes straalt op de cover van PLT magazine. 46 jaar zat ze gevangen in het lichaam van een man. Nu is ze perfect gelukkig als vrouw....

Advertisement