__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PLT

mei 2019

magazine

Werken in de volkstuintjes geeft me rust

5 tips om minder afval te produceren CC Palethe stelt programma voor


Met ‘A taste of Neerpelt’ ging het EMJ feestelijk van start. We werden getrakteerd op sfeervolle muziek en een prachtig vuurwerk.

In ‘t Pelts gezegd

Blieft oet den trèk, strak ziedde verkawd. Blijf uit de tocht, straks ben je nog verkouden.

2


Voorwoord

Beste Peltenaar,

I

n dit PLT magazine maak je kennis met het nieuwe programma van ons cultuurcentrum. Palethe serveert komend seizoen weer een rijk, verrassend en gevarieerd cultureel menu. Je zal zien dat ook onze partners in cultuur uit Dommelhof werden opgenomen in het programma. Dankzij de fusie kunnen we het cultuuraanbod in onze gemeente uitbreiden. Aan de Peltenaren om hiervan met volle teugen te genieten. Zelf was ik laatst erg onder de indruk van de voorstelling ‘The Lion King’ van de Piccolo’s en ik kijk uit naar het fotofestival ‘Lens op de Mens’. De hele zomer lang kunnen we het werk van internationaal vermaarde fotografen bewonderen. Daarnaast valt er nog heel veel te ontdekken en te beleven in onze gemeente. Ga eens kijken. Het is de moeite waard. Frank Smeets, Burgemeester

In dit nummer 9

Hou mei afvalvrij

12

Nieuw programma CC Palethe

17

Veilig terrassen in de Kerkstraat

18

Agendatip van Wouter Maes 3


In het spoor van...

In het spoor van...

Boswachter Patrick Schuurmans volgt brandgevaar nauwlettend op

P

atrick (Pat) Schuurmans is al 20 jaar boswachter bij het Agentschap voor Natuur en Bos. De extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren vormen grote uitdagingen voor hem. Ook nu is het erg droog, wat Pat extra alert maakt voor brandgevaar. In het Kolisbos schetst hij de situatie. “Vorige zomer zijn we door het oog van de naald gekropen. Buiten twee kleine brandjes was het hier rustig. Als gevolg van die grote droogte is echter veel vegetatie afgestorven. Die is nu kurkdroog, waardoor er eigenlijk continu brandgevaar is.”

Dit dor pijpenstrootje kan een brandhaard vormen. Hieronder begint nieuw gras te groeien. Dat zou best elke week water krijgen.

Bij kleurcodes oranje en rood speuren torenwachters van Natuur en Bos vanop de brandtoren naar rookpluimen. Zij bellen me zodra ze iets verdachts opmerken. Bij grote branden houden we een “motorkapoverleg” met de brandweer. Ik duid doorgangen aan en begeleid hen naar waterwinningspunten.

Dit is zo’n plek waar de brandweer water kan komen tanken om grote branden te blussen.

Als je zelf vuur of rook opmerkt, bel je meteen naar het nummer 112. Op de informatiekaarten staat jouw exacte locatie vermeld.

Meer info? Op www.natuurenbos.be kan je het brandrisico in bossen en natuurgebieden opvolgen. 4


Made in Pelt

Made in Pelt

Schrijfster Lieve Joris Lieve Joris was 19 jaar toen ze vanuit Neerpelt de wijde wereld introk. Gedurende vier decennia reisde ze door de VS, het MiddenOosten, Afrika en Azië. Ze pende haar verhalen neer in 13 boeken. In haar laatste boek, Terug naar Neerpelt, keert Lieve Joris terug naar haar ouderlijk huis in de Sint Martensstraat, vlakbij de Passantenhaven. Daar groeide ze op als middelste kind in een gezin van negen. Momenteel woont Lieve met haar Poolse partner in Amsterdam. Ze heeft het daar naar haar zin, maar ze draagt Pelt een warm hart toe: “De laatste tijd ben ik naar aanleiding van mijn boek regelmatig teruggekeerd. Ik realiseer me nu wellicht beter dan vroeger hoe mooi het hier is: bossen, stilte, vrijheid, schone lucht. Ik heb hier een fijne jeugd beleefd. Ik weet nog goed hoe ik met mijn grootmoeder dennenknoppen ging rapen voor de kolenkachel en we op zaterdag thuiskwamen van de kostschool en met vrienden afspraken in het café van Dommelhof. Ik kijk er met plezier op terug.”

5


Op ontdekking in Pelt

Op ontdekking in Pelt

De Sint-Niklaaskerk Het mooiste plekje volgens Jan Verheyen en Bart Wuilmus? Daar moesten de twee niet lang over nadenken. Beide muzikanten vertoeven regelmatig in de Sint-Niklaaskerk om te oefenen en concerten te spelen op hun geliefde instrumenten.

6


Op ontdekking in Pelt

“kanOpje zaterdagvoormiddag de toren beklimmen en “

me aan het werk zien op de beiaard. - Jan -

Een beiaard en twee orgels in één kerk. Dat is een weelde voor de Peltse muzikanten Bart en Jan. Ze brengen dan ook heel wat tijd door in de SintNiklaaskerk. Hoe vaak komen jullie hier? Bart: “Ik oefen bijna elke dag op de orgels. Het nieuwe koororgel is mijn favoriet. Het stamt uit 1830 en werd twee jaar geleden geschonken door een orgelliefhebber uit Brasschaat. Het is een fantastische aanwinst voor deze kerk.” Jan: “Ik speel elke zaterdagvoormiddag easy listening muziek op de beiaard. Mijn repertoire gaat van barok tot hardrock. Ik breng regelmatig nieuwe nummers en speel graag in op de actualiteit. Toen Paul Severs stierf, heb ik bijvoorbeeld enkele van zijn liedjes op de beiaard gespeeld.” Organiseren jullie ook concerten? Bart: “We organiseren regelmatig concerten waarbij we samenspelen met andere muzikanten. Voor een reeks duoconcerten nodigen we muzikanten uit Nederland, Duitsland, Japan en België uit.” Jan: ”Vanavond speel ik voor het eerst tijdens A Taste of Neerpelt. Ik zit dan bovenin de kerktoren op de beiaard te spelen, terwijl beneden op het podium gitarist Cedric Honings meespeelt. We brengen muziek van Bach tot Nirvana. Dat wordt leuk.” Kan je op de beiaard oefenen zonder dat de omwonenden dat horen? Jan: “Wanneer ik een noot aansla op de beiaard, komt er geluid uit een klok. Ik kan dus niet stilletjes een stuk instuderen. Thuis heb ik een beiaardklavier waaraan metalen staafjes zijn verbonden. Daarop oefen ik mijn techniek. Het geluid dat uit dit instrument komt is echter niet te vergelijken met dat van de grote beiaard.”

Waarom hebben jullie voor deze muziekinstrumenten gekozen? Bart: “Ik had van kleins af een grote interesse in het orgel. Ik speel het al van mijn 10 jaar: eerst op de muziekacademie, daarna op het conservatorium. Nu geef ik les aan twee muziekacademies. Sinds zeven jaar woon ik in Pelt. Het is heel fijn om mijn instrument vlak bij mijn huis te kunnen bespelen.” Jan: “Ik ben van oorsprong organist. Toen ik in Leuven studeerde ben ik via een workshop in aanraking gekomen met de beiaard. We mochten spelen op de beiaard van de universiteitsbibliotheek. Dat was een hele ervaring. De magie van het instrument is dat je afgezonderd zit te spelen, zonder contact met je publiek en toch heel veel mensen bereikt.” Wat is jullie favoriete muziek? Bart: “Bach heeft de mooiste orgelmuziek uit de geschiedenis geschreven.” Jan: “Ik hou van heel diverse muziek. Eén stijl of stuk kiezen kan ik niet.”

Meer info? Op 19 mei, 7 juli, 25 augustus en 22 september kan je naar beiaard- en orgelconcerten luisteren in en rondom de Sint-Niklaaskerk. Meer informatie vind je op www.uitinpelt.be Je kan de beiaard elke zaterdagvoormiddag vanaf 10.30 uur bezoeken. Meld je aan via beiaardneerpelt@gmail.com 7


Ik vraag het aan / Cijfer van de maand

Onder het dak van Wouter Brouwers zit een wespennest. Hij wil weten hoe hij dit kan verhelpen.

D

e brandweer zorgt voor wespenverdelging. Als je last hebt van wespen, meld je dit via de website www.hvznl.be. Er worden geen telefonische afspraken gemaakt.

Voor dringende hulp waarbij de brandweer meteen moet langskomen en verdelgingen op weekend- en feestdagen, betaal je € 60,5. Een nietdringende verdelging kost € 30,25.

Ik vraag het aan

Ik heb last van wespen. Wat nu?

Een niet-dringende verdelging gebeurt op weekdagen, meestal na 18 uur. Voor een dringende melding wordt meteen een ploeg ter plaatse gestuurd. Enkel wespen worden verdelgd, bijen en hommels niet.

Meer info? www.hvznl.be

Van 2 juni tot en met 30 september vind je 626 prachtige foto’s van internationale fotografen in het Peltse straatbeeld.

V

erspreid over een parcours van goed 3 km ontdek je 626 foto’s van fotografen uit meer dan 20 landen. Het fotofestival ‘Lens op de Mens’ toont zo de mens in al zijn facetten.

Cijfer van de maand

626 foto’s voor ‘Lens op de Mens’

8

Ook op diverse binnenlocaties kan je exclusieve fototentoonstellingen bekijken. Zo vind je in zwembad Dommelslag de serie ‘HET BAD’ van Carla Kogelman. Verder stellen Dienstencentrum Pelle Melle, bib Neerpelt, woonen zorgcentrum Sint-Jozef, Mariaziekenhuis, CC Palethe en Dommelhof fotoreportages van gastfotografen tentoon. Op zondag 2 juni gaat het festival officieel van start met van 14 tot 17 uur de happening ‘Pelt Kiekt’. Op en rond de Oude Markt kan je genieten van muziek en animatie en kan je de fotoroute als eerste ontdekken. De brochure en het routeplan kan je afhalen bij de vrijetijdsbalie in de Jeugdlaan 2. Voor meer informatie kan je ook terecht op www.fotofestivalpelt.be of op www.facebook.com/fotofestivalpelt


Sarah doet het zo

Sarah doet het zo

Hou mei afvalvrij Limburg.net roept op om minder afval te produceren. Sarah Van Laere geeft hiervoor vijf concrete en haalbare tips.

Koop dingen die je kan hergebruiken Ik vraag me steeds af of ik iets echt nodig heb. Bovendien probeer ik altijd een herbruikbare versie te kopen. Het begon voor mij met onder andere herbruikbare luiers en billendoekjes. Ik gebruik zelf ook wasbare watjes en servetten. Die doen evengoed dienst en je gooit veel minder weg.

Koop lokaal Wij zijn een afhaalpunt van Puur Limburg. Je kan groenten, fruit, brood, vlees en melkproducten van lokale boeren bij ons in de Jaak Tassetstraat komen afhalen. Je plaatst hiervoor een bestelling via www.puurlimburg.be

Maak het zelf Je kan heel wat producten eenvoudig zelf maken, bijvoorbeeld wasproducten, kruidenmengelingen en ingemaakte groenten. Ik maak ook mijn eigen verzorgingsproducten. Wist je dat je heel eenvoudig een lichaamsscrub kan maken? Je hebt enkel olijfolie, rietsuiker en honing nodig.

Gebruik bijenwasdoeken Plasticfolie en broodpapier kan je vervangen door bijenwasdoeken. Ze houden je eten vers en je kan ze lange tijd hergebruiken. Als ze “op” zijn kan je ze composteren. Ik maak zo’n bijenwasdoeken zelf. Dat is heel eenvoudig.

Neem zakjes mee De herbruikbare winkeltas is intussen ingeburgerd. Je kan evengoed je eigen groente- en fruitzakjes mee naar de winkel nemen, een broodzak naar de bakker en glazen potten naar de markt.

Meer info? Wil je zelf verzorgingsproducten of bijenwasdoeken leren maken? Neem contact op met Sarah via manatuurlijk@gmail.com www.facebook.com/manatuurlijk www.instagram.com/manatuurlijk 9


Van eigen kweek

Van eigen kweek

Volkstuintjes D’n Goeien Oard Christine Van Look kweekt groenten, kruiden en bloemen op een perceel in het Volkstuinencomplex in de Nachtegaalstraat. “Ik kom uit de Verenigde Staten en woon sinds 3,5 jaar op Boseind. Enkele weken geleden kwam ik hier voor het eerst tuinieren. Sindsdien kom ik bijna dagelijks. Ik vind dat enorm rustgevend. Van mijn ouders leerde ik veel over tuinieren en kweken, maar het klimaat en de grond zijn hier heel anders. Zo kende ik geen prei, boerenkool en pastinaak toen ik naar België kwam. De andere tuinders van het complex hebben me al veel tips gegeven. Ook leerde ik allerlei nieuwe Nederlandse woorden, bijvoorbeeld namen van bloemen en gereedschap.” Meer info? Meer info? Wil je zelf ook een perceel bewerken in het Volkstuinencomplex? Kijk dan op www.gemeentepelt.be/volkstuinen of bel naar 011 94 93 63.

10


In het kort...

In het kort...

Word jij lid van de gecoro?

D

e gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (kortweg gecoro) adviseert het gemeentebestuur over het ruimtelijk beleid en helpt haar om weloverwogen te beslissen. Dit adviesorgaan wordt bij het begin van elke legislatuur samengesteld. Er zetelen 13 deskundigen en 12 vertegenwoordigers uit de samenleving in. Ben je deskundige op het vlak van ruimtelijke ordening of ben je lid van een milieu- en natuurvereniging, een vereniging voor werkgevers, zelfstandigen, handelaars, landbouwers, werknemers of gezinsondersteuning? Dan kan je je kandidaat stellen als lid van de gecoro. Interesse? Stuur dan uiterlijk 7 juni je motivatie en cv naar Gemeente Pelt, Oude Markt 2, 3900 Pelt of naar planningenprojecten@gemeentepelt.be. Meer info over de werking en samenstelling van de gecoro vind je op www.gemeentepelt.be/gecoro

Subsidie voor jubilerende verenigingen

B

estaat je vereniging een veelvoud van 10, 25 of 50 jaar? Dan kan je een subsidie aanvragen van 5 euro per bestaansjaar, met een maximum van 500 euro. Voor carnavalverenigingen gaat het om een veelvoud van – hoe kan het ook anders – 11 bestaansjaren. Je kan de subsidie aanvragen op www.gemeentepelt.be/jubileumsubsidies

Fietspad kanaalbrug Hamonterweg heraangelegd

O

p vraag van vele fietsers kreeg het fietspad op de kanaalbrug op de Hamonterweg een opknapbeurt. De kanaalbrug werd in 2017 volledig gerenoveerd. Veel fietsers lieten ons weten dat het fietspad bovenop de brug nogal hobbelig was. Daarom liet het Agentschap Wegen en Verkeer in april het fietspad vlakker maken. Daarbij werd ook een nieuwe antisliplaag aangebracht.

kids-ID

Denk aan je kids-ID

H

eb je vakantieplannen of gaat je zoon of dochter op kamp in het buitenland? Vergeet dan niet dat kinderen jonger dan 12 jaar een kids-ID nodig hebben. De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en in enkele niet-Europese landen. Je kan de kids-ID aanvragen bij de burgerbalie in het gemeentehuis op de Oude Markt. Na 2 à 3 weken ontvang je per post een brief met daarin een pin- en pukcode. Met deze codes kan je samen met je kind de kids-ID afhalen. Meer info: www.gemeentepelt.be/kids-id

Stebo helpt je woning energiezuinig maken

W

il je graag energie én geld besparen door je woning te renoveren, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Dan hebben we goed nieuws. De gemeente Pelt organiseert samen met Stebo en de provincie Limburg een ‘collectieve wijkrenovatie’. Dit betekent dat Stebo aan heel wat huiseigenaren gratis begeleiding en onafhankelijk advies geeft over energiebesparende maatregelen. De kosten voor de renovatie zelf zijn voor de eigenaar. Heb je interesse voor een vrijblijvende kennismaking? Neem dan contact op via www.stebo.be/limburgrenoveert of op 089 84 44 42.

11


Focus

van links naar rechts: Valerie, Sofie, Linda en Tom

Focus

Palethe stelt nieuw programma voor Cultuurcentrum Palethe presenteert een sterk en gevarieerd programma voor seizoen 2019-2020. Op de agenda staan bekende namen als Les Truttes, Guido Belcanto, Wim Opbrouck en kapitein Winokio. Ook nieuw talent krijgt de kans om zich te bewijzen. 12


Focus

- Linda -

Ik ontdek graag iets nieuws.

Achter een programma met 150 podiumvoorstellingen, café- en kioskconcerten, filmvoorstellingen, workshops, lezingen, cursussen en festivals gaat een hele voorbereiding schuil. Grote namen worden soms drie jaar op voorhand vastgelegd. Nieuwe artiesten en jong talent worden ontdekt tijdens prospecties. Programmatoren Linda, Tom, Valerie en Sofie gunnen ons een blik achter de schermen bij CC Palethe. Hoe komt het programma van Palethe tot stand? Tom: “Boekingskantoren bieden voorstellingen aan via brochures. Bekende namen en shows boeken we meteen. Voor onbekende artiesten gaan we op prospectie. We gaan hun voorstelling bekijken in andere cultuurcentra of op festivals. Om voeling te houden met je programma, moet je zelf veel bekijken en beoordelen.” Linda: “Het is heel interessant om nieuwe dingen te ontdekken. Als zo’n ontdekking aanslaat bij het publiek en opgepikt wordt door andere programmatoren, geeft dat voldoening. Zo gaf Sioen 15 jaar geleden een heel intieme voorstelling bij ons. Hij was toen nog niet bekend. Volgend jaar staat hij weer bij ons op het podium, in de grote zaal deze keer. Ook Joke Emmers hebben we van in het begin een podium gegeven. Het is fijn om de lancering van zo’n artiesten te kunnen ondersteunen.” Wat bepaalt welke voorstellingen jullie boeken? Linda: “Het moet in de eerste plaats interessant zijn voor ons publiek. We kennen onze bezoekers goed en luisteren naar hun tips en opmerkingen. We zorgen ook dat ze elk seizoen iets nieuws kunnen ontdekken.” Tom: “Kwaliteit primeert voor ons. We boeken geen voorstellingen die populair zijn als ze kwalitatief gezien niet voldoen. Daarnaast houden we rekening met de spreiding. We volgen op wat andere cultuurcentra en festivalorganisatoren in de omgeving boeken.”

Hoe lang duurt het om het programma samen te stellen? Tom: “We zijn twee jaar op voorhand al met het programma bezig. Voorstellingen die we zeker in ons aanbod willen, boeken we drie jaar op voorhand.” Linda: “We werken ook samen met de Kunstacademie, CC De Adelberg en Theater op de Markt om grote en unieke voorstellingen naar onze regio te halen. De voorstellingen van Partners in Cultuur - Zwarte Doos, Ondersteboven, Jazz Case en Decibelz - maken nu ook volwaardig deel uit van ons programma. Dat zorgt voor een mooie aanvulling in bepaalde niches.” Wie mogen we verwachten op de caféen kioskconcerten? Tom: “Voor de caféconcerten vragen we artiesten en bands die mensen kunnen komen ontdekken. Het gaat om eerder onbekende artiesten en om groepen die op tournée zijn en nog een gaatje vrij hebben in hun agenda. De gratis caféconcerten vinden van oktober tot april plaats, telkens op dinsdagavond. Er hangt een heel fijne sfeer, omdat er een nauw contact is tussen de artiesten en het publiek. Voor de kioskconcerten van 2020 hebben we ook al leuke bands in gedachten. Daar hoor je later meer over.”

>>

13


Focus

Tips van de programmatoren Tom: “Ik kijk enorm uit naar het optreden van de The Kilkenny’s. Deze Ierse groep is momenteel de beste folkband ter wereld. Dat wordt een feest.” Linda: “De Culturele Trilogie is een aanrader. Op één zondag krijg je drie voorstellingen te zien op drie locaties in Pelt en Lommel. Ik hou van de intieme, gezellige sfeer.” Sofie: “De lezing van Nina Mouton over ‘Mild ouderschap’ staat bovenaan mijn must see lijstje. Een aanrader voor alle ouders van Pelt en ver daarbuiten!” Valerie: “Ik kijk uit naar het gesprek met Peter Terrin. Deze auteur was genomineerd voor diverse prijzen en won de AKO literatuurprijs.”

Wist je dat… …Palethe meer dan 100.000 bezoekers per jaar heeft. …er dit jaar maar liefst 37 voorstellingen uitverkocht zijn. …54% van de bezoekers uit Pelt komt.

Palethe heeft ook een uitgebreid aanbod aan lezingen en vormingen. Hoe stellen jullie dat samen? Valerie: “Het team van de bibliotheek verzamelt feedback van bezoekers en volgt nieuwe boeken op. Zo stellen we een mooi programma samen van literaire, actuele en thematische lezingen.” Sofie: “Voor vormingen bekijken we ook vaak op basis van de actualiteit wat het publiek kan aanspreken. We gaan zelf op zoek naar sprekers en maken een selectie uit het aanbod van boekingskantoren. Daarnaast werken we samen met andere gemeentelijke diensten en partners om een gevarieerd vormingspakket samen te stellen.” Wim Opbrouck siert de cover van de brochure. Hoe komen jullie bij hem terecht? Linda: “We vragen telkens een bekende artiest of groep als uithangbord voor ons programma. In 2006 zijn we gestart met Jakob Beks. Daarna volgden onder meer Bart Peeters, An Nelissen, Kommil Foo, Bert Kruismans, Joke Emmers en Stijn Meuris.” Tom: “Deze keer vroegen we Wim Opbrouck. Wim is al jarenlang een graag geziene gast. Hij wilde graag meewerken en zijn karakterkop leverde een fantastische foto op. Op 21 november komt hij met voorstelling ‘Singalong Songbook’.” Linda: “De brochure steekt trouwens in een nieuw kleedje. Deze frisse, nieuwe huisstijl trekken we ook door naar de website. Die is nu heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.” Komen artiesten graag terug naar Palethe? Tom: “We hebben heel wat groepen in het programma die al eerder optraden bij ons. Zo opende Les Truttes de Zinnezaal 15 jaar geleden. Ook Guido Belcanto, Ana Popovic en Yevgueni keren terug. Onze goed gevulde frigo in de backstage zou er iets mee te maken kunnen hebben (lacht).”

Meer info?

De karakterkop van Wim Opbrouck “leverde een fantastische foto op.

14

- Tom -

CC Palethe, Jeugdlaan 2 011 94 94 95 www.palethe.be


Dorpsrestaurants Elke maand gezellig tafelen in jouw buurt

D O R P S R E S TAU R A N T

70

edities per jaar

54

vrijwilligers

2924 bezoekers

Je bent van harte welkom!

7

locaties

di 21 mei, 12 u Boseind De Kentings

woe 12 juni, 12 u Lindelhoeven Den Drossaerd

do 20 juni, 12 u Overpelt-Fabriek De Schakel

woe 5 juni, 12 u Grote Heide De Pax

woe 19 juni, 12 u Herent De Vranken

woe 26 juni, 12.30 u Neerpelt-centrum BinnenHOF

di 11 juni, 12 u Sint-Huibrechts-Lille Sint-Hubertus

Tickets zijn te verkrijgen in voorverkoop. Kijk op www.gemeentepelt.be/dorpsrestaurants

In juli en augustus zijn er geen dorpsrestaurants.


Nieuws

Nieuws

Speelvogels zoeken monitoren Speelpleinwerking De Speelvogels zoekt enthousiaste monitoren voor de zomervakantie.

B

en jij 16 jaar – of word jij het binnenkort – en heb je zin om tijdens de zomervakantie leuke activiteiten voor kinderen te organiseren en te begeleiden? De toffe bende van De Speelvogels ontvangt je met open armen. De Speelvogels organiseren speelpleinwerking voor Peltse kinderen van 4 tot 12 jaar. De activiteiten vinden plaats elke dinsdag tot en met vrijdag in juli en augustus en dit op de terreinen van Mater Dei. Om alle kinderen een fijne tijd te kunnen geven zijn heel wat animatoren nodig. Heb jij zin om één of meerdere weken als monitor aan de slag te gaan? Je hebt geen attest van monitor nodig en ontvangt een vrijwilligersvergoeding. Je kan ook stage doen bij De Speelvogels. Contacteer Lize Pinxten voor meer informatie via lize.pinxten@gemeentepelt.be of 011 94 93 08.

16


Nieuws

Originele vuilnisbakken voor een proper Pelterke In speeltuin ’t Pelterke zijn nieuwe vuilnisbakken in gebruik genomen, ontworpen door leerlingen van WICO Campus Mater Dei.

H

et gaat om 14 originele vuilnisbakken die kinderen en tieners op een leuke manier sensibiliseren om hun afval correct weg te werpen. De ontwerpen zijn van de hand van de leerlingen van het 6de jaar publiciteitsgrafiek van WICO Campus Mater Dei. Elk van hen kreeg de opdracht om een sticker voor een vuilbak te ontwerpen. 14 ontwerpen werden geselecteerd voor de vuilnisbakken in de speeltuin.

Veilig terrassen in de Kerkstraat Met de zomer in aantocht wordt het zomerregime in de Kerkstraat ingesteld.

N

iets zo fijn als een gezellig terrasje in de Kerkstraat op een zonnige dag.

Om de Kerkstraat in alle veiligheid te laten bruisen, wordt het gedeelte tussen het kruispunt met de Koning Albertlaan en het kruispunt met de Pastorijstraat en Kloosterstraat tot en met 15 oktober afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurt als volgt: • • • •

maandag tot en met donderdag van 18.30 uur tot 's anderendaags om 5 uur; vrijdag van 18.30 uur tot zaterdag om 13.30 uur; zaterdag van 18.30 uur tot zondag om 7 uur; zondag van 14 uur tot maandag om 5 uur.

17


UiT-tip

UiT-tip

Agendatip van Wouter Maes De Peltse tuningclub Dream Creations organiseert het auto-evenement Show Your Dreams (SYD). Wouter Maes is lid van de club en vertelt waarom we zeker een kijkje moeten komen nemen. “We organiseren dit evenement al voor de 10e keer. Het is een treffen voor iedereen die interesse heeft in autotuning. Op en rond de Oude Markt kan je meer dan 1000 gepimpte auto’s komen bewonderen. Dat gaat van oldtimers, over sportmodellen tot Amerikaanse trucks. Ik zal zelf mijn Golf 1 uit 1978 tonen. Die kon ik onlangs kopen en ik ben er heel erg trots op.” ZONDAG 9 JUNI Oude Markt 10 tot 17 uur gratis voor bezoekers, € 10 voor deelnemers www.dream-creations.be


UiT-tips

DINSDAG 21 MEI

Carmen is een Roma. Ze woont in een buitenwijk van Madrid. Ze is voorbestemd hetzelfde leven te leiden als dat van vele generaties vrouwen voor haar: trouwen en zoveel mogelijk kinderen baren. Maar dan ontmoet ze de eigenzinnige Lola die wil studeren en van meisjes houdt. Provinciaal domein Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.15 uur €6 www.zebracinema.be

Het digitale ABC WOENSDAG 22 MEI

In onze digitale maatschappij hoor je wel eens spreken over 'streamen', 'hashtag', 'swipen' en 'ransomware'. Doen deze termen ook spontaan je wenkbrauwen fronsen? Dan biedt deze interactieve voordracht een antwoord. Dienstencentrum BinnenHOF 14 uur €3 011 94 94 99

Gezondheidskoken DONDERDAG 23 MEI DONDERDAG 20 JUNI

In deze kookdemonstraties krijg je tips voor een gezond leven. Op het menu staan gezonde, evenwichtige, maar vooral ook lekkere maaltijden. Dienstencentrum BinnenHOF 9 tot 11.30 uur € 16 voor de twee lessen 011 94 94 99

Film: Je n’aime plus la mer DONDERDAG 23 MEI

Regisseur Idriss Gabel brengt het verhaal van de vlucht, de zorgen, maar ook de hoop van kinderen in een opvangcentrum in Wallonië. De verhalen van die kinderen zijn heel uiteenlopend, maar hebben één ding gemeen: allemaal houden ze niet meer van het bos, de bergen of de zee. Na de film kan je genieten van hapjes die bewoners uit het opvangcentrum maakten. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20 uur gratis opvangcentrum Valkenhof, 011 66 80 90, integratie.ocoverpelt@rodekruis.be

Pop-up Classic Bikes VRIJDAG 24 MEI

Naar aanleiding van de grote Oldtimerbeurs voor brommers en motorfietsen op 25 augustus 2019 kan je in deze pop-up komen kijken naar brommers en motorfietsen om de sfeer van een oldtimerbeurs al eens op te snuiven. OC De Kentings, De Kentings vanaf 18.30 uur gratis 0479 43 97 99

Garageverkopen

agenda

Zebracinema: Carmen y Lola

25 EN 26 MEI

Dit weekend zetten heel wat Peltenaren hun garage wagenwijd open. Misschien vind je wel het hebbedingetje waar je al zo lang naar op zoek bent. Er zijn garageverkopen in Overpelt (25 en 26 mei, 9-17 uur), op de Kolis (25 en 26 mei, 10-17 uur) en op de Grote Heide (26 mei, 9-17 uur).

Infodag opleidingen Qrios ZATERDAG 25 MEI

Maak kennis met het aanbod van Qrios en schrijf je in voor één van de boeiende opleidingen. Qrios campus WICO, Peltanusstraat 8 10 tot 13 uur gratis www.qrios.be

Teutenmarkt ZONDAG 26 MEI

The Striking Tour ZATERDAG 25 MEI

Motards, trike-, vespa- en muziekliefhebbers kunnen genieten van een prachtige uitgestippelde rit van 150 km ten voordele van Sint-Oda. vertrek aan Sint-Oda (Breugelweg 200), aankomst in Oudsbergen vertrek tussen 9 en 13 uur € 6 (incl. consumptie), bijrijder gratis

Tijdens deze kleinschalige markt verkopen lokale handelaars seizoensgebonden producten. Wandelen en fietsen staat centraal. Dorpsplein Sint-Huibrechts-Lille 9.30 tot 12 uur gratis www.gemeentepelt/teutenmarkt

19


agenda

UiT-tips

Initiatie ontspullen, opruimen en organiseren MAANDAG 27 MEI

Trek je kasten maar eens open: we hebben allemaal enorm veel spullen die we eigenlijk zelden of nooit gebruiken. We geven deze namiddag praktische tips voor een opgeruimd huis en een opgeruimde geest. Dienstencentrum BinnenHOF 13.30 uur € 2,5 011 94 94 99

Zebracinema: Colette DINSDAG 28 MEI

Een allesbehalve stijf kostuumdrama over een 19de eeuwse schrijfster die vanuit de schaduw van haar man heeft moeten toekijken hoe haar boeken onder zijn naam succes kregen. Provinciaal domein Dommelhof, Toekomstlaan 5 20.15 uur €6 www.zebracinema.be

Falta danst ZATERDAG 1 JUNI

Falta gaat de danstoer op! Bij deze unieke samenwerking met 'Showteam Vogue' zorgt Falta de Tiempo zoals steeds voor een afwisselend muzikaal programma terwijl Showteam Vogue voor een extra visuele dimensie zorgt in de vorm van dans. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20 uur € 12 info@falta.be, 0497 29 59 85

Rommelmarkt en garageverkoop KWB Boseind 1 – 2 JUNI

Op 2 juni is er een gezellige rommelmarkt op het kerkplein van Boseind. Op 1 en 2 juni kan je milieubewust handelen in verschillende garages van de straten van Boseind. Oude spullen krijgen een tweede kans.

Comedy Café: Bas Birker 40 DINSDAG 4 JUNI

Bas Birker waagt zich aan een experiment. Hij gaat in 40 dagen een show schrijven die hij 40 dagen na elkaar zal spelen. Dit alles in het jaar dat hij 40 wordt. In Palethe speelt hij deze show samen met Amelie Albrecht, de winnares van Humo’s Comedy Cup. CC Palethe, Jeugdlaan 2 € 10 20.30 uur 011 94 94 95 of www.palethe.be

straten Boseind 10 tot 18 uur € 3,5 (deelname garageverkoop) 0479 43 97 99

PC’s Juke Joint WOENSDAG 29 MEI

Patrick Cuyvers (Hideaway, Nebraska, Jim Cofey) zorgt samen met een hele resem artiesten voor een dampende mix van blues, rock, roots en popmuziek met vleugjes jazz en funk. Op het podium staan Steve Wouters, David Piedfort, Frankie Saenen, Jo Neyskens, Geert Schurmans en Mister Mistery. CC Palethe, Jeugdlaan 2 20.30 uur € 15 (basis) - € 12 (abo/-26/+55) 011 94 94 95 of www.palethe.be 20

Tentoonstelling: Dagelijkse kunst 6 – 10 JUNI

Kermis Boseind 2 – 3 JUNI plein aan de kerk van Boseind

De leerlingen uit de beeldateliers voor kinderen en jongeren van de Kunstacademie Noord-Limburg stellen tentoon. Provinciaal domein Dommelhof, Toekomstlaan 5 gratis www.kanl.be


UiT-tips

ZATERDAG 8 JUNI samentuin Lindelhof, Kraanstraat 10 uur 011 94 94 94

Spreekuur digi-assistent ZATERDAG 8 JUNI

Instrumentenmarkt

agenda

Demo composteren en cursus kippen houden

WOENSDAG 19 JUNI

Wil je in schooljaar 2019-2020 een opleiding muziek starten? Vanaf 8 jaar krijg je al meteen in je instapjaar ook instrumentles. Om je te helpen met de instrumentkeuze krijg je op onze instrumentenmarkt de kans om alle instrumenten te leren kennen en uit te proberen. Kunstacademie Noord-Limburg 18 tot 20 uur gratis www.kanl.be

Heb je concrete vragen over je pc, tablet of smartphone? Wil je een app toevoegen? Heb je vragen over de beveiliging van je toestel? Kom dan naar het spreekuur van de digiassistent in de bib. Vandaag heeft de digi-assistent speciale aandacht voor sociale media.

Teutenmarkt ZONDAG 23 JUNI

Tijdens deze kleinschalige markt verkopen lokale handelaars seizoensgebonden producten. Vandaag kan je ook defecte huishoudelijke apparaten, fietsen, juwelen en kledij laten herstellen.

Bib Palethe, Jeugdlaan 2 11.15 tot 12 uur gratis 011 94 94 97

Dorpsplein Sint-Huibrechts-Lille 9.30 tot 12 uur gratis www.gemeentepelt.be/teutenmarkt

Wish we were younger party ZATERDAG 8 JUNI oude voetbalterreinen OVV, Ballaststraat 21 uur €9 www.30pluspartyoverpelt.be

Kermis Overpelt-Fabriek 9 TOT 11 JUNI Leukenstraat

Hageventocht ZONDAG 23 JUNI

Wandelingen tussen 10 en 22 km over rustige veldwegen en mooie bospaadjes door de mooie natuurgebieden Hageven en Turfven. start aan zaal Pax, Grote Heide 16 vertrek tussen 7 en 15 uur € 1,5 0497 69 31 99

www.uitinpelt.be • Ontdek meer activiteiten • Voer zelf de activiteiten van je vereniging in • Registreer je op de nieuwsbrief Activiteiten die je ingeeft voor 31 mei komen in aanmerking voor de agenda in de volgende uitgave.

21


Geflitst

Grand slam spikeball in Pelt: combinatie van volleybal en badminton

Geflitst

#mijnpelt Jouw foto op deze pagina’s? Post ze op Instagram of Facebook met #mijnpelt of mail ze naar communicatie@gemeentepelt.be. gemeentepelt

© tice_fel

gemeentepelt

Plezier maken op het EMJ

© dedjacademie

Workshop voor jonge dj’s tijdens de Buitenspeeldag

© winters1957

Een bed van hyacinten in eigen tuin

© Werner Willems

Van Scherpenheuvel naar #mijnpelt gewandeld

22

Wat zou er zich achter deze deur in het Hobos bevinden?


College van Burgemeester en Schepenen Contact www.gemeentepelt.be info@gemeentepelt.be +32 11 94 94 94

©spikeballsiegerland

Burgerbalie Oude Markt 2 | 011 94 94 94 Sociale Dienst Oude Markt 2 | 011 94 94 84 Omgevingsbalie Kerkplein 1 | 011 94 94 94 Vrijetijdsbalie Jeugdlaan 2 | 011 94 94 90 Bibliotheek Neerpelt Norbertinessenlaan 9 | 011 94 94 96 Bibliotheek Palethe Jeugdlaan 2 | 011 94 94 97 Dienstencentrum BinnenHOF Norbertinessenlaan 5 | 011 94 94 99 Dienstencentrum Pelle Melle Dorpsstraat 58 | 011 94 94 98 Alle openingsuren en contactgegevens op www.gemeentepelt.be/contact

Colofon Verantwoordelijke uitgever College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt

© marijke_geers

Redactie Dienst communicatie (communicatie@gemeentepelt.be) Foto’s Marc Faes, Albert Loos, Marc Ras (Fotopelt.be) | Gemeente Pelt Vormgeving Toast Confituur Druk Drukkerij Boonen

Burgemeester Frank Smeets algemeen beleid | budget | politie | veiligheid | burgerlijke stand | bevolking | personeel | erediensten | informatie | participatie | communicatie 011 94 94 94 | frank.smeets@gemeentepelt.be Spreekuur: zaterdag van 10 tot 11 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak Schepen Raf Drieskens lokale economie | lokaal werkgelegenheidsbeleid | sociale huisvesting | smart city | kernversterking | dorpenbeleid 011 60 15 27 | raf.drieskens@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Ann Van Dorpe welzijn | gezin | kinderen | ouders | ouderen | gezondheidspreventie | buurtgerichte zorg 0498 65 47 32 | ann.vandorpe@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Leen Gielen sport | recreatie | toerisme | inrichting en kwaliteit publieke ruimte 0478 66 41 10 | leen.gielen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Liesbeth Fransen landbouw | natuur | milieu | fietsbeleid | duurzame mobiliteit | plattelandsbeleid | integraal waterbeheer 0476 57 71 45 | liesbeth.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Jaak Fransen ruimtelijke planning | omgevingsvergunningen | mobiliteit 0495 20 23 04 | jaak.fransen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Niels Valkenborgh cultuur | erfgoed | evenementen | kermissen en markten 0473 87 60 20 | niels.valkenborgh@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Dirk Vanseggelen openbare werken | gemeentelijk patrimonium | kerkhoven 0473 55 70 47 | dirk.vanseggelen@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Marc Geerts financiën | gelijke kansen | ontwikkelingssamenwerking 0478 32 15 68 | marc.geerts@gemeentepelt.be Spreekuur: doorlopend na afspraak Schepen Katrien Kenis voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst | jeugd 0477 17 60 33 | katrien.kenis@gemeentepelt.be Spreekuur: woensdag van 9 tot 10 uur (gemeentehuis Oude Markt) of na afspraak

23


Boseindrun MAANDAG 10 JUNI 14.30 uur: karamellenrun voor kleuters tot 4 jaar (25 en 50 meter) 15 uur: jogging voor iedereen (3,3 of 6,6 km) 16 uur: wedstrijd (10 km) start aan terreinen Esperanza Pelt prijs: € 7 (wedstrijd) - € 4 (jogging) € 2 (kleuters) www.boseindrun.be

Profile for Gemeente Pelt

PLT magazine mei 2019  

Op de cover staat Christine. Zij bewerkt een perceel in de volkstuintjes en komt zo tot rust. Verder lees je welke rol boswachter Pat Schuur...

PLT magazine mei 2019  

Op de cover staat Christine. Zij bewerkt een perceel in de volkstuintjes en komt zo tot rust. Verder lees je welke rol boswachter Pat Schuur...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded